Två Landslag och ett klubblag

Så tog också den dagen slut. Fast det bara gäller kära människor och föreningar tar det på att hålla alla lyckliga. Men jag red ut allt, tycker jag. Har även utvecklat en grovplanering för morgondagen, som förutom dammsugning KAN komma att innebära lite öspel också.. Hett har det åtminstone varit, trots att det lite fläktat så seglingarna kommit igång mer på allvar, tycker jag de sa på radio.

Ja Två landslag och ett klubblag säger rubriken.. Om vi börjar med klubblaget så är det förstås Åland United.jag syftar på. I mitt tycke blev dagens träning faktiskt helt skaplig. Robban hade i går förklarat hur upplägget är och nu var det bara att köra för alla inblandade.Jag tror det viktigaste är, precis som det framkom då jag som traditionen bjuder efter att vi besegrat Honka höll i utvärderingen med laget, att vi arbetar för att göra det möjligt för oss att bli ett lag med vinnande kultur. Tills vidare har vi vunnit matcher, men de vinns liksom mera "en och en" som man ju så klart gör då man vinner, men utan att ännu ha uppnått det koncept som intutar säkerhet och absolut tro i alla. Sådan kultur uppnås genom att vinna allt mer och ska vi kunna göra det måste vi tro på vårt koncept, som gäller såsom rätt raka rör. Citius Altius Fortius. Det är latin och behöver nån översättning finns ju Babel fish eller nåt lexikon...

Till slut kan vi nämna att även tränarkåren nu ingår i lagets kod för rätt klädsel. Då man kunde överräcka en plan för klädsel var det lätt att se att vi i dag skulle uppträda i svart. I morgon, pojkar kör vi i gult, som flickorna gör... Två dagar och tre träningar kvar, sen har vi faktiskt lite semester här.. Huhheijaa.. Passligt då att syrran med sitt gäng kommer och förgyller vår tillvaro.

Sedan bild på laget som i dag mötte Frankrike. Eller egentligen är denna bild på startelvan mot Sverige, men då samma spelare startade i dag igen så..

Här bild från i dag.

Så mycket bättre gick det inte heller denna dag. I halvtid ledde Finland visserligen 1-0 efter mål av Linda Norrena, men då matchen slutade 1-4 till fransyskorna är det inte långt till gråten här faktiskt.. Fortfarande väljer jag att inte ta ställning till något, då jag helt enkelt inte vet. Men då folk håller på och ojar och vojar sig, samt gissar vad som kan vara på gång, vill jag bara säga att det jag tycker är det allra bästa att göra är att analysera vad som skiljer Finland från de länder som slår oss och sedan helt enkelt försöka bli lika bra och bättre på just de sakerna. Enkelt va?! Hur man ska göra, det finns det säkert många lösnigar på och känner jag läsarkretsen rätt kommer man att hetsa mig till att även själv komma med uttalanden. Men inte i dag, NEJ inte i dag! Danmark nästa för Adde och gänget. Nu ska vi tro igen! Tro betyder så mycket, som vi ju konstaterat..

Detta är Annica Sjölund. Hon spelade i dag 20 minuter mot Grönland för sitt Åland och gjorde hattrick.

Åland tackar Annica för denna snabbvisit. I morgon är hon redan i Stockholm med AIK förstod jag. Hon hade knappast bytts in i dag heller, som jag förstår- fast jag kan ju ha fel- om inte Åland LEGAT UNDER mot Grönland med just dessa drygt 20 minuter kvar att spela.

Aldrig har jag väl sett så mycket folk på Vikingavallen. Och aldrig hade jag väl trott att Åland skulle ha så där svårt i sin andra öspelsmatch detta år. Trots stort bollinnehav kunde man inte alls bli så farliga framåt som jag vet att spelarna då de är som bäst mot denna typs motstånd kan. Trötta efter tre matcher på fyra dagar (för många) blev det svårt att producera tillräcklig rörelse och bolltempo mot den kompakta Grönländska muren, för Grönland kämpade stenhårt och bra. Jag märkte nu hur Ålands distriktslag faktiskt är ett Landslag för mig. Jag var arg! Riktigt flyförbannad, precis som jag kan vara då tex Finlands herrlandslag spelar dåligt, efter första halvlek då man själv förrsatt sig en oavgjord 1-1 ställning.

Sen blev det ju värre! Grönland gick upp till 2-1 och duon Benko-Per fick slänga in Annica. Hennes första bollkontakt resulterade i mål och sen släppte det lite för Åland. Annica förde med sig sådan rörelse och sådant bolltempo att även de trötta hemmaspelarna kunde få lyckas allt mer. Under den sista kvarten rasslade det sedan till och Åland fick i kvällssolen bärga hem en 6-2 seger. Annica gjorde alltså tre, Hannah 2 och Mattan1 mål.

Mattan som i dag hade sin klubbtränare från Älvsjö på plats. Han måste riktigt komma och kolla vad det var för turnering som fick henne att backa ur seriespel på söndag.

Allt väl i alla fall och Åland kunde gå segrande ur striden. Nu väntar Gotland i morgon och sedan Jersey innan, förhoppningsvis semifinaler och medaljmatcher kommer upp.

Jag måste bara säga att programmet är väldigt tufft, speciellt för ÅUs spelare. Utan att vilja klampa in på tränarnas revir säger jag, som en ålänning som bryr sig om sitt landskapslag, att jag hoppas men kan rotera lite i truppen så det finns nåt kvar i benen hos spelarna om det till exempel skulle vankas final på lördag..

Nu sova, typ...

20-0 och 0-4

Igen siffror som rubrik.. Vi tar väl 0-4 först då.. U16 flickorna gick på pumpen mot Sverige i går. Debatten på nätdiskussionsforumet går het igen. Jag tänker inte ta ställning till något ännu. Låt flickorna spela mot Frankrike i kväll nu bara.. Men det kan jag hålla med om att en förlust i ungdomsfotboll mot Sverige nog inte är något vi ska ta lätt på. Vill vi klara oss internationellt i seniorsammanhang, då är det bra om vi följer upp trenderna och inte låter de yngsta, där vi ju brukat klara oss, bli efter. Några ytliga rapporter gör gällande att finländskorna helt enkelt är "för mesiga". Skärpning nu flick- och damtränare... Perkele!!!!

Adde spelade hela första halvlek och en halvtimme i den andra.  Nya tag nu flickor! Visa att grodor och baguette inte är optimal mat för fotbollsspelare!!!!!

Och sen då 20-0. JO! 20-0!!!! Ålands damer krossade, strimlade och helt enkelt tillintegjorde Ösel i går i Markusböle.. 20-0!!! I kväll blir det Grönland, som kanske inte riktigt är lika dåliga som estniskorna... Men, om Åland spelar på egen nivå ska det nog gå vägen. Hatten av för damerna som inte slutade producera trots 9-0 i halvtid. Kanske Benko och Per har nåt på gång på riktigt här!

Sarah och Lisa K hade show!

För ÅU spelarna blev det veckans andra våg...

Die Gastarbeiterinnen

I vardagen jobbar sedan de damer som ses på bilden här ovan samt någon till som inte syns där... Eftersom ÅU fungerar enligt prosa, inte lyrik så kör vi träningar i just prosa!!! Håll käften och spring!!! 11 matcher kvar! Och dagarna att ha skoj på är långa, varma och ljusa!!!!

Till sist det som hittills gjort mest intryck på mig i årets öspel.

Åland älskar sin egen muslim! Janne Holmén.

Jaha.. Bäst att dammsuga då.. Eller diska, eller byta sängkläder... Eller skulle man gå på nån match... Ääh. Vet ej!

Då jag ju hinner...

Eftersom jag ju inte är schemlagd annat än gällande Åland United och därmed en vanlig måndag som denna bara har en morgonträning och en kvällsträning att tänka på har ju massor med tid inte sant. Just därför passar det ju utmärkt att lite handla, diska, hämta vatten till kiosken där min dotter säljer eftersom de som ska hämta inte hinner. Dessutom hinner jag ju betala räkningar och ringa lite samtal och helst även dammsuga.. Jag har ju tid..

Detta innebär att jag i dag inte ser Ålands damers första match i öspelen och att den enda tävling jag kommer att följa med live blir damernas Jersey-Grönland (3-1). Vädret är fantastiskt och sommaren som bäst. Hörde att jag figurerat i Helsingin Sanomat i går. Har dock ingen aning hur jag framstår eftersom ingen Hesari kom fram till Åland i går. I dag säljer man måndagsnummer, inte söndag.

Japp. ÅU damerna, de som inte är på reresentationsuppdrag inledde veckan i morse med lite löpning med boll. Även en par avslut avlossade man då och då så Rönnbäck inte helt styvnar till. I kväll ny sats, lite extra sent på grund av dels öspelen, dels Helsingin Sanomats fortsatta Ålandsodyssé.

Öspelen ja. Hittade en intressant artikel på nätet som handlade om förra turneringen, på Rhodos-07. Här citeras texten som behandlar finalen och sedan de Åländska supportrarna. Lite coolt. Hoppas det faller väl ut även i år. Varken Jersey eller Grönland  som jag såg i dag ska vara nåt större hinder. MEN, man måste ju spela sig till segrarna... Så, än en gång: Lycka Till!!!

"A fascinating final looked in prospect to conclude the week, with neither Prince Edward Island or Åland having conceded a goal. Finnish international Annica Sjölund had been the key player throughout the tournament for Åland but they wrapped up a 3-0 victory without the need for her to get on the score sheet, the goals coming from Lisa Westerlund, Rebecca Björkvall and perhaps fittingly veteran captain Mimmi Holmberg, who had previously won silver medals in 2001 and 2005, to round off the scoring and ensure this time the colour of the medal was gold. Amy Connolly gave an outstanding display for Prince Edward Island but her team missed too many chances in the final and, after a highly creditable debut Games they had to settle for runners-up spot.
 
Any Island Games event involving Åland can be guaranteed to have colourful and enthusiastic support from their followers, and that was also the case here, with a very healthy attendance for the final. When the Games are next staged in 2009 Åland will be the hosts, and the women's football competition could well be one of the best supported events of the whole week.

Photo - Aland players and supporters celebrate after the final whistle
(Report and photo by Andrew Gilman)"


Sedan... Vid 8-tiden i kväll brakar detta löst i vårt västra grannland. Finlands startelva ses här (inkl Ketoja, Iskanius och Engman som diskuterats här innan. Alla 94or och detta är ju -93 landslaget):

1. Liisa Rahkola (ONS), 2. Siiri Hammar (SalPa), 3. Ida Salonen (TiPS), 4. Linda-Lovisa Sell (HJK), 5. Janni Mönkkönen (KMF), 6. Nea-Stina Liljedahl HJK) C, 7. Tia Hälinen (HooGee), 8. Riikka Ketoja (FC United), 16. Emilia Iskanius (Klubi 36), 11. Adelina Engman (Åland United), Linda Norrena (HJK).

Avbytare: 12. Anne Koistinen (KMF), 10. Juliette Kemppi (TuPy), 13. Emma Koivisto (HJK), 14. Tia-Maria Jaakonsaari (PuiU), 15. Annina Tammisto (HJK), 17. Netta hannula (FC Rauma), 18. Ria Öling (VIFK).


Skyttegravarna höll

Typ höll, jo! Vi slog Honka igen... Sanslöst och jag har ej mycket att komma med ens nu, följande kväll... Officiell rapport har jag fått skrivet... Finns på ÅU sidan. Här bara i bilder lite om i går!

Hett och hårt, i alla bemärkelser

Finlands just nu starkaste fotbollslag

I morgon kör vi arbetsvecka. Tidig morgon i Jomala och sen fyra hårda dagar med dem som inte spelar för Finland eller Åland.

Adde, hon är ju här denna vecka... Hittar ni henne? Och känner ni nån annan också? Nån läsare torde känna igen någon:-)

Och sen Öspelen. För en som aldrig upplevt dem är det svårt eller omöjligt att förklara... Här två bilder från invigningen i går.ÅU spelarna hann ungefär till detta skede..

Detta är ungefär som OS. Morgonen inleddes med herrfotboll, Åland-Grönland 4-2, sedan har man följt direkta radiosdändningar med volleyboll, skytte, pingis, tennis osv, På kvällen var vi på friidrott.. Och PRECIS som då det är OS är ALLT intressant. Solen gassar, staden är full av solbrända förväntansfyllda människor från hela världen.

I morgon börjar Ålands damer sin fotbollsturnering mot Ösel. Det verkar dock som om jag missar många av damlagets matcher då jag måste prioritera annat för att hinna träna Åland United. Men förstå inte fel. Heja Åland!!!

Mannerheimlinjen

I Finland har vi starka folksjälsbildande bilder av Vinterkriget 1939-40. Den tjurskallige lilla ödemarkssoldaten som fast besluten att inte släppa någon över ån, likt Runebergs Sven Dufva i ett tidigare krig, ligger i skyttegraven och bara stångas. Mannerheimlinjen kallas den befästa försvarslinje som enligt folkloren (och faktiskt historievetenskap)  höll för det sovjetiska angreppet så pass väl att vår självständighet kunde tryggas.

I dag måste Åland Uniteds Mannerheimlinje hålla!

Carl Gustav Emil Mannerheim

Vi har nu gjort allt vi kan. Sista smörjelsen inför gjordes i förmiddags på matcharenan. Nu är det bara att kasta sig in i striden. Honka är på väg med dagsfärjan fick vi höra av en annan passagerare... Kul för dem!

Solen skiner från en klarblå himmel. Det solas i trädgården och hela gården fylls av ljuden då man förbereder Öspelsinvigningen för i kväll... Fast min dotter inte vill att jag nämner henne här i min blogg vill jag nämna att jag är väldigt stolt över henne då hon i kväll ska marschera in på WHA som en del av Ålands landslag!

Stolt kommer jag också att vara över Åland United, det är jag övertygad om. Vad resultatet blir... Det står och faller med vår Mannerheimlinje och våra spjutspetsoffensiver in på fiendeterritorium!

Do you have what we in Sweden call skiftnyckel?

Eftersom jag inte kom på nån annan rubrik fick det bli en Lennart Bergelin klassiker... Fanns även ett annat citat om att duscha, men eftersom kvinnor och barn ibland läser dessa texter får de vara nog med denna..

Som läsaren märker håller jag på att gå in i en tunnel, som mynnar ut i Markusböle i morgon klockan 17.Jag vill så mycket! Nästan lite sjukt, eftersom jag, precis som gårdagens ass coach text berättar bara är en liten del av alltihopa och det är inte ens mitt fel om det skulle skita sig.. Jag bara tror, så starkt, att vilja och fokusering är vid sidan av just tron, de viktigaste faktorerna i allt mänskligt! Hittills har Åland United fått till ett enormt flyt, först genom "nyhetens behag" och sedermera genom flytets genererade mera flyt, på samma gång som vi är bland de mest vältränade lag detta land har sett!

Ska vår framgångssaga fortsätta bygger det hela, just nu, på tillit och järnhård tro. Tro att vi tillsammans kan vara starkast av alla! Tro att alla, spelare, ledare, ALLA gör allt de kan för att uppnå det gemensamma målet. Denna tro och denna känsla måste vara starkare än enskilda subjektiva känslor av något man inte riktigt kan peka på. Hur vi tränar, vad coacherna säger, vem som gör vad... Allt detta är oviktigt just nu! Det viktiga är att tro! Och om man tror handlar man därefter. En tillräckligt stark tro blir sanning! Sanna mina ord, som religionslärare vet jag sådant! Då är det allra viktigaste att "lämna allt och följa laget".. Skulle det bestämmas att vi övernattar i mittcirkeln i Markusböle utan tält, då är vi med på det och tror dessutom att det är bra! Då KOMMER det att vara bra!

I kväll tränar vi i Markusböle, precis som i morgon på förmiddagen... Passa, dribbla, nicka... Så klart har vi fokus på matchen... Och hej. Jag är inte dum! Jag vet att öspelen börjar. Jag har själv varit med de två senaste gångerna och vet att det är stort... Men nu har vi en viktig dag på jobbet! Och vi hatar oss själva om vi inte gör allt vi kan för den. Åker vi i diket, då åker vi med full fart och funderar sen hur vi nästa gång hålls på vägen... Bättre det än att krampaktigt fundera under färdens gång hur vi får upp ena hjulet  och sedan sakta sakta rinner ner...

Maiju och Anna i april.. I morgon igen, i Markusböle!

Sassa har bjudit folk på grillkväll i trädgården i kväll.. Hon vet inte vem som kommer, eller vilken tid.. Låter stabilt. Men korv går alltid ner och det kan vara riktigt trevligt att grilla ute en sådan här sommardag, faktiskt...

Sedan en liten historia om en liten flicka vi förritiden kallade Elin. På onsdagen var laget i behov av transport, då Öspelslaget hade separat samling. Thias och jag kom med våra bilar och körde damerna till och från samling. Då min bil åkt vidare och nästan kommit hem ringer telefonen. "Elin Lindström" står det i displayen. "Hej, har du min moppenyckel kvar i bilen?" frågar hon... Ingen moppenyckel stod att hitta... Torsdag morgon anländer Limpan till morgonträningen MED MOPED. Då jag undrade var hon haft nyckeln blev svaret: "Vet inte, men då Mamma hämtat mig och jag kom hem, då hade jag den i handen..." Tur att trafiken är säker..

Till slut ett stort tack till Maiju Ruotsalainen! Sedan du började dela ut vår post har vi fått fler tidningar än någonsin förut! Tack. Keep up the good work!

Tro hopp och kärlek

Framgång i fotboll bygger på att man tror på framgång. Laget och det som är bäst för det är i centrum. Man är beredd att göra vad som helst för att laget ska vara tryggt.

Jag är beredd att bryta benet för laget om det behövs! Jag har bestämt mig för att tro att vi kan! Vem har jag med mig?

Ass coach

Vad är en ass coach? Sassa brukar ibland se lite finurlig ut och uttala det hela på amerikanska... Inget mer om det!

Ja, vad gör ÅUs assisterande tränare egentligen? De flesta associerar väl ass tränaren med han som flyttar koner och är den där roliga gubben som man kan ta lite lättare på... Och då huvudtränaren inte är där, då kan man komma och tycka lite samt hoppas på "roliga träningar"... Jaa, den bilden hade man väl som spelare... Och kanske det lite är så också, åtminstone på många håll..

Jag ser mig själv mest som en del av laget. Min uppgift är, kort och gott att backa upp Robban så han kan göra sitt jobb och sedan bära ansvaret, både vid vinst och förlust. Ju mer vi jobbar ihop, desto mer känner jag att jag får "säga till" då det gäller matchning och taktiska lösningar... Det tog så klart sin tid innan jag kunde komma in "i huvudet" på honom. I januari stod jag mest och följde med, samt gjorde enstaka punktinsatser. Eventuellt märker inte spelarna av så mycket mer nu heller... Jag är han som ofta drar uppvärmningen och nån avslutsövning, samt hjälper målvakten om Thias ej är där.. Jag kan dock säga att detta jobb är oerhört intressant och utvecklande.

De senaste åren har jag fungerat som ansvarig tränare på lite lägre nivå eller hög, men gällande yngre spelare.. På klubbnivån har jag själv skapat ett grundspel och därmed har laget tränat som jag vill och styr upp det. I regionlaget har vi ju lite grunddirektiv från landslaget, men det har varit Raikka och jag som gemensamt dragit upp våra egna röda trådar.. Nu, då jag kom in och jobbar för Robban har jag så klart frihet att arbeta rätt fritt. Dock är det spännande att lägga upp de saker som mig tilldelas så de passar den röda tråd han vill ha. Hans röda tråd har blivit vår röda tråd.. Så länge jag jobbar som assisterande med honom kommer det att vara så. Så funkar detta nämligen i fotboll..

Det betyder att flere upplägg som jag tidigare jobbat med lite har behövt ändras. Många "roliga övningar" har lite ändrats så de ska passa in i det ÅU under Dahlin ska stå för. Endel övningar kan jag inte alls köra här och många nya, som väldigt påminner om varandra har tillkommit. Nöta, nöta, nöta är valspråket. Sen finns det många moment jag brukat ha med som vi inte alls tillgriper här. Robban har förklarat för mig hur han tänker och så är det. Jag köper det! Och ska sanningen fram så har varken jag, han eller de flesta av våra spelare varit i ligaledning förut, så något måste ha gjorts rätt i alla fall...

Nu, torsdag är helgens match det som mest av allt uppfyler mitt huvud här i min sommarlägenhet (som är den samma som på vintern, men nu mycket ljusare , varmare och dessutom tom på Sassa som jobbar). Jag samlar all tänkbar info och tolkar den så jag ska kunna ge Robban allt stöd i vår strävan att överlista Honka. Det kan innebära att kvällsträningarnas uppvärmningsövningar blir väldigt lika de vi ofta annars också kör... Det är roligt att spela fotboll, och i fotboll passar, dribblar och nickar man. Därför gör vi det också då vi tränar... Keep it simple..

En av de viktigaste sakerna med att vara ass tränare är inskten at man är just, ass tränare Vad som är händer, vinst och förlust (eller oavgjort) är ett betyg på vad VI gör. Varför vi gör just som vi gör och om det går bra eller dåligt... Det är huvudtränaren som står för de förklaringarna. Vi fotfolk, vi jobbar och är jätteglada om det går bra! Vill man vara nåt mer än just en liten del av laget... Bli domare då eller nåt!!!

Till slut hatten av för USAs herrar i går. Maken till kamp har sällan skådats... Nästan som Good old England...

Till höger Micko Käld, till vänster Ari Murtonen.. Hur många visste att han är ass tränare i damlandslaget?
Men han är stolt och gör sitt jobb, som vi goda ass tränare ska göra!!!

Importseger och domare

En ny sommardag på Åland!

Om en riktigt liten stund ska jag hämta mina två (hittills) yngsta barn för att testa den nyöppnade äventyrsminigolfbanan här i Mariehamns centrum. Därför ska jag bara kort konstatera en par saker här..

1. Debatten om distriktslagscupen fortsätter på kommentarplats och även medelst gsm och e-post har jag märkt. Återkommer till den om jag anser behov finnas vid något tillfälle... Anser någon läsare att behov finns kan man låta mig veta detta, olika medel för sådant finns ju...
I dag kommer jag bara, även lite i anslutning till ämnet men mestadels i övrigt att nämna domarna.. Även dem behandlar vi väldigt ytligt, men jag hoppas i alla fall reta upp någon så den säger emot!

2. Honka slog PuiU med 2-1 i går... Pulsen stiger inför helgen... Hur många har aktivt tänkt på att Honka med en seger på lördag faktiskt går upp i ligaledning, jo jo, en match mer spelad har de ju men inte bryr sig den åländska pressen heller om det om vi eller IFKs herrar skulle gå upp, ju...

Även vi i ÅU spelade match i går. På ÅUs hemsida har Thias skrivit en liten rapport. Trots att Julle, Hannah och Sigge inför match flyttades från Ålands landslag till ÅU, trots att de är med i truppen i turneringen nästa vecka, blev detta mycket av en importer vs åländskor match. Trots att Åland, förutom grunden bestående av ÅUs ryggrad, ställde upp med gamla legendarer med bla Finländska A landskamper i bagaget, blev det importerna som både dominerade och segrade. Rätt pigga var nog landslaget i början och prickade ribbor med mera. Sen, då ÅU kom in i det hela stod det rätt klart att en ligaforward som utmanar en division 4 back kommer förbi rätt enkelt.. All heder till Åsa i mål förresten. Hon tog det hon kunde. 4-1 blev det sedan till ÅU. Lycka till i Öspelen Åland!

Jag räknade förresten att det Åländska landslaget, de som tagits ut till öspelen i år består av spelare från 5 klubbar! Detta torde vara rekord. Då räknade jag inte Sigge som Östernässpelare heller, i så fall kunde man ha fått det till 6 st. ÅU, IFK Mariehamn, Älvsjö, AIK och Norrvalla FF... Finns det nån jag glömt? Säg till i så fall!

Här ser vi Åsa, Carro, Maiju, Eve och Kati spela mot varandra...

I kväll kommer ÅU importerna + Adde och Limpan som inte får vara med i damlandslaget (som har teambuilding) att träna i Bengtsböle. Ursprungligen var dagen tänkt som ledig, men Robban uppfattade ett behov och en vilja bland spelarna att samlas för träning. Honkafebern ser ni... Nån slags dagen efter variant ska vi köra då. Även Ängla Kent fick godkänt för sin insats i går och ombads hänga med i dag... Bra bra... Mera personal behövs alltid!!!

Innan jag kastar mig på domarna och sedan åker efter mina arvingar vill jag bara nämna att jag i går fick se spelarnas toalett innifrån. Top less är väl det minsta man kan säga om utsmyckningen på väggarna. Hade detta varit ett herromklädningsrum och bilderna föreställt kvinnor hade det blivit ett oerhört vrål bland jämnställdhetsfolket... Jag vet inte vad jag ska säga. Kul om de gillar sådana där:-)

Domarjävlarna då! Alltså. Egentligen hör jag väl till de tränare (och spelare) som minst av alla brukar uttrycka mig kring domare och deras förehavanden. Jag förstår så väl att domare också är människor, som de brukar vilja framhäva. Skulle en domare i en knattematch göra lika mycket fel som spelarna (och tränarna) skulle ingenting funka... Nej, så rätt så rätt.. Men hur är det lite "högre upp" då? I flickornas distriktslagscup fungerade ett gäng flickor som domare under FBFs domarboss uppsikt. Utbildning jo, och sådant är ju bra. Som vanligt hade tränare och domare väldigt olika uppfattning om vad kontaktspel innebär. Där måste jag ta tränarnas parti.. Om vi vill att våra flickor lär sig internationell fotboll måste de få röra varandra. Ibland måste beröringen även få vara sådan att det tar ont och att den ena spelaren faller.. Så är det. Farligt spel och ovårdade tacklingar är en annan sak... Nåja. Detta tema är bekant även i damernas liga.

Det som i Vasa faktiskt upprörde mig ordentligt, var att domarna inte kunde reglerna!!! Straffsparkstävlingar kördes helt utan styrsel. Skadade spelare kom in igen mitt under anfall som företogs på två meters avstånd. Assisterande domare vinkade vilt utan att huvuddomaren reagerar, och sedan ändrar man domslut på basen av felaktiga vinkningar... Kaos.. Här måste jag faktiskt lyfta på hatten för tränarna att de inte slog bakut helt.

Vi pratar om att höja kravnivån på spelare. Detta innebär att vi kritiserar och kräver allt mer av tränarna.. Då måste det samma, i mitt tycke gälla domarna också! Och kom inte och säg att det är så svårt! Inte är det svårare än att spela och coacha bra! Och dessutom har domarna så fruktansvärt bra betalt jämfört med både spelare och tränare! SÅ ÄR DET! Respekt för alla, men då krävs det lite ödmjukhet och hårt arbete, faktiskt! Och vem kan bäst förklara för en domare hur spelet ska tolkas? Jo, i mitt tycke är det tränarna!!! Kan sedan domare på ett sakligt sätt diskutera ämnet och vi kan förstå varandra, då är det hela mycket bättre.

Domaransvariga älskar att höja de stackars utsatta domarnas arbetsvillkor till skyarna. Det hela har lett till ett " helig ko" syndrom som gör att en kritiserad domare omhuldas ungefär som en gravid kvinna... Jag anser att vi ska ställa samma krav på alla aktörer. Även domarna! Ok, sätt igång och hata mig nu!

Till slut vill jag nämna att det finns många riktigt bra domare även i detta land och någon enstaka här på Åland med!! Alla kan vi ha sämre dagar, visst. Men hur går det för spelare, tränare eller lärare då de har sådana?! VA?!

Hur mycket får det snöa innan man får säga till?

Tisdag- fortfarande sol.. Och ÅFF ur en par vinklar

Del 1 handlar även i dag om MIG!!! Alltså dagen och det den innehåller... Först upp före tuppen, eller åtminstone före Sassa trots att ÅU-PuiU på TV tog nån timme mitt i natten. Morgonträning på en solig Vikingavall. Åland United vaknar och förbereder sig för den stora matchen på lördag! Med oss hade vi även Becca Robison från förra årets ÅU, som helt enkelt har valt att semestra två veckor på Åland. I dag spelar hon som halvproffs i USA men har ambitioner att avancera in i WUSA-ligan sade hon då jag körde hem henne efteråt. Hon kommer även att spela med oss i kväll och det är ju kul.. Det som mest värmde, förutom morgonsolen, var dock hennes uttalande om "An amazingly strong and much technically advanced team" då hon jämförde årets trupp på basen av träningen med den hon spelade med i fjol.. Fast vi visste det är det ju kul att höra att vi gått framåt.. Även spelare som i fjol spelade i ÅU och numera i IFK har säkerligen gått framåt de med. Se bara hurudana resultat IFK gör i fyran..

I kväll är det då Åland-Åland United. Robban och Benko har senast nu under dagen bestämt internt hur lagen mönstras för att vi ska få nån nytta ur detta. Närmast är nog matchen till för ÅFF, som behöver träna på sitt koncept inför nästa veckas turnering.. Men vi i ÅU behöver också få effektiv träning. En minst sagt viktig match har vi ju på lördag. Och Adde, hon har fyra landskamper nästa vecka.. Kom inte och säg att högsommaren inte har nerv inom fotbollen!

Kom att tänka på vad som hänt de senaste fyra åren. Hittade denna bild:

Detta är Ålands damer inför matchen mot Guernsey (6-0) på Shetlandsöarna 2005. Min startelva, som finns på bilden innehåller 3 spelare ur dagens ÅU (Sarah, Carro och Becci) 1 ur IFK (Mimmi) och sedan har vi Mattan (Älvsjö) och Snicke, Sofia och Nicco, som vad jag vet spelar i Sverige på sina studieorter... Johanna och My sågs ännu i fjol i korpen och Kirsi torde bo nånstans mitt i Finland vad jag vet. År 2005 spelade de allra flesta i ÅUs division 1 lag och sedan några i IFKs damer som stigit till fyran. Vi tog silver efter att ha förlorat 3-1 mot Färöarna, en match jag ännu minns med välbehag trots förlusten. Men... Mycket mycket har hänt inom åländsk damfotboll de senaste fyra åren!!!

Del 2 för oss sedan in på den åländska biten av den följetong förra veckans Distriktslagscup har skapat på denna blogg.. Alltså vilken feedback kan jag personligen ge Åland efter årets turnering?!

För det första: Placeringen (10) var en realistisk och till och med hyfsad placering sett till var åländsk flickfotboll ligger.. 2004 blev vi femma med 88orna, men året därpå var vi nere på 10 plats igen... Någonstans där hör vi hemma. Allt väl således. Nu är det dock inte placeringarna vi ska sätta i huvudsak då vi pratar distriktslag och distriktslagscupen. Allt har, som jag försök framhålla, att göra med spelarutbildning... Jag vet inte om jag har rätt eller fel, men Ålands i två första matcher i årets flickcup såg det ut som om ingen riktigt visste vart de hade kommit. Både Vasa och Åbo spelade ut Åländskorna enligt konstens alla regler.. Nåja, inte så konstigt, Åbo vann ju och Vasa kryllar av allstarsspelare, kan man tycka och säga.. Nu finns det ingen som kunde kräva att Åland borde ha vunnit dessa bägge matcher. Nej, det är orealistiskt. Dock ställdes man inför den klassiska Pohjola Cup shockeffekten.. Varken spelare eller ledare var riktigt förberedda på vad som komma skulle. Därför såg det värre ut än det säkert var.. Ålands ledning, som ju kan mycket fotboll kunde sedan under de resterande matcherna lite skärpa upp laget och genom tre olika spelsystem fann man till slut ett koncept att spela efter, fast även motståndet blev lättare...

Vad kan man alltså göra? Nu, eftersom jag ju faktiskt är regiontränare och därför ska ha åsikter om detta inleder jag så här och tar gärna vid helt konkret och i enrum om jag så ombedes.

För det första, något man faktiskt gjorde! Delta!!!! Jätte jätte bra att Åland igen är med. Förra årets fiasko då man inte sände ett lag får inte upprepas.. Varför? Jo, nu har 18 spelare och tre ledare erfarenhet av vad turneringen är... Nu kan man förbereda sig för framtiden med detta i bagaget. Vi tvingas inte skicka dit hela trupper med spelare och ledare som måste uppleva chocken varje år, som man under tidigare år haft för vana att göra i pojkarnas yngre lag.. Nästa år finns det -95 och -96 födda spelare som vet vilket motstånd som ges i turneringen. Om man dessutom använder året som kommer till att träna på saker man behöver för att vara beredd, då kommer man att kunna stå upp bra mycket bättre i Pajulahti nästa juni. Då kommer även spelare som kunde ha kapacitet att gå vidare till regionverksamheten se ut som om de hade den kapaciteten...

2007 fick dessa spelare erfarenhet av Pohjola Cup, som det hette då... 2008 fick bara Limpan, Adde, Moa och Sigge åka.. Det syntes i år mot Vasa och Åbo!

OK. Och vad ska man träna då... Nå, först och främst klassikerna. Teknik, passning, mottagning etc. Detta kombinerat med hårda matcher som ger speltempo är något som varje spelare måste få sig tillgodo i sin dagliga träning. I distriktslaget skall man sedan lära spelarna ett spelsätt, som man tryggt kan falla tillbaka på då det blåser och åskan går tex mot Helsingfors, Nyland, Åbo osv. Har spelarna en sådan grundutbildning på distriktsnivå kan man ställa upp mot jättarna, hålla siffrorna nere och till och med utmana dem i enskilda matcher. Dessutom är spelarna mer beredda för region- och därefter landslagsutbildning om man väljs vidare.

Därmed betyder det inte att distriktstränarna ska strunta i eventuella tekniska brister, trots att man enligt mig i huvudsak ska lära ut spelmässig teknik och framför allt taktik i distriktslaget... Tvärtom. De brister man ser ska påtalas spelarna och DERAS KLUBBTRÄNARE! Inom distriktet skall ett gemensamt arbete bedrivas så spelarna närmar sig den nivå man vill ha för att kunna hävda sig i första hand i distriktslagsturneringen och senare på individuell nivå uppåt på den blåvita vägen eller i klubblag på allt högre nivå!

Så ser jag det!

2007 hade ÅFF även ett U19 lag som skulle förmedla utbildning mellan "Pohjola Cup" och "Öspelslag". Det blev sammanlagt två matcher... (hittills kanske man borde säga). Här Anna Karlsson, Emma Henriksen och Erika Nordlund i gula tröjor...

Vi sitter på alla förutsättningar och på Åland har distriktet en stor stor möjlighet att påverka.. Kom med den info och de redskap som spelarna och de som utbildar dem behöver för att lära sig spela riktig fotboll!!!

Stort tack ÅFF att ni var med i årets turnering. Härifrån börjar det (igen)!!!

I kväll blir det riktigt mycket fotboll. Efter vår match i Bengtsböle lär det vara stormöte i damkorpen. LIF Elit-EIK... På Valbo. Har lovat åka och titta. Sen insomning på soffan med svedupellarnas u21 som möter... Vem var det nu de mötte...

Måndag med sol. Och finländsk flickfotboll- vart går vi?

Del 1 i denna måndagskvällsskrift som kommer till då Sassa somnat (så klart) och ingen TV Viisi går att finna och jag således inte kan se U21 herrarna möta Spanien, handlar om min dag och lite om aktuellt kring det som händer här på Åland kring det jag sysslar med..

Nåväl. Förmiddagens urladdning såg ni ju här under. Frågor och tilläggsfrågor, samt kommentarer har droppat in både offentligt och i mer privat form, typ e-post. Ämnet engagerar. Lite mer om helheten i del 2. Vill man läsa svaren som jag av princip skriver på samma språk som frågan ställs på förutsatt att jag kan sråket och det gör jag ju om jag alls uppfattar att det är en fråga, kan man läsa i kommentarerna..

Jag var bjuden hem till Ångla Kent som flyttat, på kaffe. Men eftersom han sade sig ha bedrivit en aktiv midsommar sov han länge i morse och därmed blev det inget kaffe hos honom, eftersom Robban messade att vi hade möte med ÅUs sportgrupp i Markusböle.. Därmed fick Kent komma hem till oss i stället mot kvällskvisten. Här diskuterade vi dåtid, nutid och framtid i flere timmar. I slutändan fick han låna en par ÅU paltor ur min garderob, eftersom han i morgon ska prya med oss i ÅU ledningen. Han ska få köra uppvärmningen för ÅU i vår träningsmatch mot öspelslaget, samt vara med och coacha.. Kanske en början på nåt mer, man vet aldrig vad den här världen för med sig!

Här står han.. Och Herrens härlighet kringstrålade... Och de blevo mycket förskräckta...

Därförinnan hann jag alltså vara på ett möte med sportgruppen som faktiskt tog nästan 2 och en halv timme i anspråk. Det goda med det hela var faktiskt att det var riktigt vettiga saker vi diskuterade. ÅUs styrelse har nämligen gjort upp lite planer inför framtiden och sportgruppen är en av de enheter som med de riktlinjerna som fastslagits skall få allt från papperet ut på planen. Mycket jobb blir det, men riktlinjerna var långt och i mycket de jag hoppats på. Inget mer om detta eftersom jag ändå varken får eller kan gå ut med nåt konkret i detta skede. Det lär visa sig...

Fick höra att ÅUs spelare i dag hade bedrivit träning utan tränare i Bengtsböle... Hade ingen aning att nåt sånt var på gång, men för all del... I morgon bitti kör vi igen organiserat. Och sedan på kvällen ska det alltså matchas mot öspelslaget. Vi torde vara 11 eller 12 spelare i det lag som inte är just det nämnda Åländska landslaget, utan ÅU självt... De åländskor som ingår i vår elva torde alltså vara Adde och Limpan. Ingendera innehar åldern för att få spela fotboll i öspelen. För gymnastik och simning har man tydligen andra åldersgränser... Nåja Adde ska ju med 93ornas landslag till Sverige och Limpan kan väl heja från läktaren hon. Intressant ska det dock bli i morgon... Kan Åland slå Åland United.. På samma gång får matchen oss in i arbetsveckan som ska leda oss mot Honka.

Honka har haft spionage på gång under midsommar. Mannen på bilden här under har enligt bekräftade uppgifter hållit läger i Jomala från torsdag till söndag... Välkommen tillbaka i helgen. Stor fotboll att vänta!

Make

Sedan Del 2: Blir ingen lång del... Men i alla fall en liten summering av mina personliga reflexioner gällande finländsk flickfotboll på toppnivå.

Jag har haft glädjen och äran att följa med finländsk flickfotboll i egenskap av distriktets ungdomschef, distriktstränare och sedermera regiontränare, förutom olika klubbuppgifter i samma veva, sedan år 2001. En Pohjola Cup för flickor har blivit osedd för min del sedan dess i och med att vår kaninbur gick sönder i mitt föredetta äktenskap och jag inte hade någon roll varken som tränare eller nåt annat och därmed fick åka hem och fånga kaniner, samt fixa upp buren. Vis av detta såg jag till att efter det ha tränaruppgifter, eller som nu granskaruppgifter som håller mig kvar på orten.

Under dessa år har flickfotbollen gått framåt med hästkliv, alltså med fyra ben... Ännu år 2001 såg man flere spelare i Pohjola Cup som inte riktigt hade höger och vänster sko på rätt fötter. Därtill fanns det vid flere tillfällen spelare som helt enkelt inte orkade spela ens halva matcher utan att få diverse astmaatacker eller må dåligt. Under åren som följde har nivån på spelet blivit bara bättre och bättre överlag. Spelarnas tekniska och inte minst taktiska kunskap har ökat väsentligt. Därtill har riktiga stjärnspelare alltid stått att finna i flere lag. Spelare som man tycker kunde utvecklas till riktiga internationella toppspelare.

I år blev den spontana reaktionen aningen lamare. Vissa riktigt duktiga individer fanns det de facto i den äldre klassen. Dock var det svårare än tidigare att finna de riktigt klara landslagskandidaterna ännu här, i distriktslagsskedet. Var det fråga om tekniska utföranden? Taktisk mognad? Nja... Rent allmänt kändes det som om den så kallade idrottsligheten skulle ha gått lite bakåt. Jag talar om ren fysisk kraft, snabbhet och uthållighet. Alltså de varumärken vi tidigare ansett vara nordiska fotbollsspelares adelsmärken. I dag finns det gott om skickliga spelfördelare och snabba forwards. Det finns dock färre spelare som kan vinna bollen och sedan vända spel genom långa välriktade hårda passningar, eller skoningslösa djupledslöpningar. Det hela har blivit lite "nätt och fint". Viktigare att spela en snygg kort passning än att bli skitig för att en stor jävla mittback sparkat ikull dig då du dödsföraktande försökt kontrollera boll i straffområdet typ. Fysik alltså! Och då menar jag fotbollsfysik... Här ska vi jobba numera. Vi kan nog kontrollera bollen. Men kan vi kontrollera bollen i fart och välja rätt riktning samt utan boll löpa rätt och sedan ta tillbaka den då vi tappat posession? Lite sånt där att äta järn och skita kätting. Elitidrott kallas det visst! Mera sånt, så kan vi bli internationellt gångbara i dessa åldersklasser. Så tycker nu jag!

De yngre klassen såg väldigt lovande ut. Speciell många spelare födda 1996 ska bli intressanta att se nästa år då de spelar i "rätt ålder".

Adde är teknisk, taktisk och definitivt FYSISK! Därför tror jag hon kan komma att klara sig väl internationellt.

I morgondagens del 2, i något skede, ska jag säga mina personliga reflexioner gällande Ålands roll i det hela.

Fred till alla, till vilka Han har behag! Nu ska farbror här kolla lite på ÅU-PuiU bandet och sen se hur U21 gick innan vi sover nån timme innan morgonträningen...

Heliga enfald

Den här dagen som skulle börja så bra... Eller bra började den ju.. Sedan tog jag mig för att bedriva sommarens andra sovmorgon då Sassa gick på jobb.. Då jag sedan masade mig upp och bara lite snabbt skulle läsa på nätet såg jag att man fortfarande mal på på det där www.naisfutis.net  . Det som gör mig så trött är att man orkar ifrågasätta valet av Adde och all starsuttagningarna såsom resultat av färgade och inkompetenta människors färdigt planerade uttagningar... Ingen jävla idé att jag här blottar mig själv, min arbetsgivare och alla spelare som i sammanhanget bara spelar fotboll. De tycker precis som de på förhand har bestämt sig att tycka. Och jag bryr mig inte personligen. Jag bara blir så trött och ledsen att man kan vara så begränsad och ogin att man, utifrån nåt litet man sett eller hört ifrågasätter, som i det här fallet, en spelare som kunde bli vad Jari Litmanen blev på herrsidan. JAG mötte Litmanen då han var i Addes ålder. Ännu då kunde man som back sparka ner honom då och då. Ändå visste alla vem han var. Och jag kan inte påstå att vissa andra spelare skulle ha gått före honom i olika sammanhang fast mitt lag ofta slog hans lag i turnerigar osv. 

Sedan påståenden som att "vem som helst" ur de olika lagen i distriktscupen kunde spela i damligan de också, bara de fick möjlighet.. Nåt sådant grundar sig i stor okunskap och nedvärderar hela vår liga. Jag menar, om någon spelare anses förstärka ett ligalag, då spelar hon säkert i det. Finns det inga ligalag på orten, då spelar man säkert i det lokala damlaget  på den nivå det är om man platsar. Så enkelt är det.

Nu lämnar jag hela denna debatt, om inte någon ställer någon fråga.

Tre saker angående distriktscupen återkommer jag ännu till här i bloggen, men inte nu.

Dessa är: 1. Finländsk flickfotboll- vartåt går vi?
2. Åländsk flickfotboll- vad hände och vad kan vi göra?
3. Domarna- Heliga kor eller människor?

Men nu lite annat smått och gott!!!

Riikka Ketoja var inte med i årets distriktscup. DET hade varit konstigt om hon blivit vald...

www.naisfutis.net

...har blivit ett organ här på internet där "allt" som berör flick- och damfotboll i Finland och till en del även utomlands diskuteras av ett antal intresserade och uthålliga tyckare, inte minst våran Max, Beck och så vidare... Därmed ser man vilka saker i fotbollsfinland som engagerar. Ligan är förstås en central diskussionscentral och en hel del nyheter kan man faktiskt få genom att läsa diskussionerna och sedan kolla upp fakta bakom påståendena. Tack för det mina herrar och damer.. En annan sak som alltid(!) får gänget att störta till tangentborden är ungdomslandslagen, samt region och distriktsturneringarna. Tyckare finns av många de slag och det är ju bra, så man ser att det hela anses viktigt. Mycket mycket viktigare än de flesta här på Åland riktigt fattar, skulle jag säga..

Nåja. Mina rapporter här i veckan har ju, som jag sagt, lett till en tillfälligt ökad mängd läsare. Välkomna alla att stanna kvar då jag igen återgår till Åland United och annat kring vardagen.. För våra läsare som inte förstår finska kan jag snabbt nämna att ordväxlingen i kommentarerna till gårdagens text mellan mig och Herr Tiitinen gäller huruvida valet av Adde som Turneringens spelare är berättigat eller inte. Jag kan bara, för att hålla storyn kort konstatera att för alla oss som valde var saken klar. Om Tiitinen inte sett henne trots att han tittat på två av Ålands matcher kan jag bara beklaga, men en gång såg även jag herrarnas Finland- Grekland i dimma på Olympiastadion i Helsingfors och ännu under andra halvlek fanns det åskådare i min närhet som undrade om Finland spelade i blått eller vitt...

En riktigt relevant diskussion som tidigare nämnde Matti Lintunen (som jag mötte som tränare i Pohjola Cup 2004, året som både mitt Åland och hans Mellersta Finland hade sina kanske bästa lag genom tiderna i den turneringen) initierade i dag är vad som krävs för att bli regiontränare. Han säger, helt rätt, att det inte finns något krav på tränarutbildning enligt samma modell som tillexempel för ligatränare och så vidare. En annan skribent påstår att han hört (!) att landslagstränaren utser regiontränarna som sina medhjälpare...

Lintunen har rätt, vad jag vet . Däremot är det inte så att enskilda landslagstränare varje år utser nya kompisar till regiongubbar. Saken är nog den att regiontränarna utses av FBFs landslagsavdelning och meningen är att de/vi ska ha samma funktion som de heltidsanställda regionala förbundstränarna på pojksidan. Redan det att pojksidans killar är heltidsanställda och vi inte sätter verksamheten på prov en aning. Dock försöker vi göra det vi kan med de resurser vi har/får.. Lintunen har nog rätt i sina funderingar och man kan väl säga att man får det man betalar för.... Alla vi regiontränare är, som det nu är, med mest aus Liebe zu Kunst, som Klinsmann hade uttryckt det på lite dåligt modersmål...

I mitt eget fall har jag ingen orsak att försöka verka bättre än jag är. Jag är regiontränare av en enda orsak, min hemort! Det att jag kan en aning fotboll, älskar flick- och damfotboll, pratar finska och kanske har någonslags kvalitet som tränare och en förståelse för den blåvita vägen samt en vilja att göra åländsk fotboll till en framgångsrik del av den förhoppningsvis allt framgångsrikare finländska fotbollen är säkert små plus det med för Jaska, som är han som anställt regiontränarna så länge jag kommer ihåg, om inte så länge regiontränare har funnits på flicksidan. För mig ger regiontränarskapet en enastående möjlighet att hållas uppdaterad om nationell (och för all del internationell) fotboll och att kunna ha perspektiv på åländska spelares kunnande och utveckling jämfört med de övriga distrikten i Västra Finlands region, samt så klart hela landet. Jag kan se till att åländska spelare ges lika bra regionutbildning som lika bra spelare från Åbo och Satakunda, samt att hela västra regionen ges så bra utbildning som det bara går sett till landslagets krav och önskemål. Som regiontränare får man inte vara stjärna. Här är man lagspelare in i det sista.. Kanske det därför är svårt att ha riktiga utbildningskrav, eftersom högt utbildade tränare som ser sig själva som oumbärliga i sin tur ofta är dels dyra, dels väldigt egensinniga. Här är vi ute efter att arbeta för en gemensam sak. Att man sen hoppas och uppmanar regiontränare att vidare utbilda sig och att erfarenhet från klubbfotboll även på hög nivå ses som goda saker i värvet är ju självklart bra..

Jag tänker inte säga att allt är perfekt. Men jag vill med detta ta lite kål på historien om "herrarna i tornet som bara beundrar sig själv och varandra"". Varför någon som eventuellt visat intresse inte blivit utnämnd till regiontränare vet jag inte och kan därför inte kommentera. I mitt eget fall fick jag ett telefonsamtal där man undrade om jag kunde tänka mig åta mig sysslan.. Och som jag sagt vet jag varför och har ingen som helst ambition att förklara mig själv som Messias, eller ens Jesaja..

Såg i dag IFKs damer slå Riala med 8-2. Hela Åland har i dag badat i sol. Jag fick Sassa med mig till matchen. Då visade det sig att det enda stället där solen inte gassade i dag var just Markusböle. Där ösregnade det... Tror jag får nöja mig med att åka själv på matcher härefter. Nåja. Gamla goda Mimmi, som även hon var i Vasa förra veckan som riktigt duktig assisterande tränare för Åland, gjorde hattrick.

Mimmi i fjol i ÅU uniform

Robban var även han på IFK matchen, utrustad med paraply, svensk som han är... På tisdag morgon kör vi igång efter helgen. Sedan på kvällen träningsspelar vi mot öspelslaget. Taktiken är klar. Via den ska alla spelare vara i toppform på lördag mot Honka. Så har vi nu tänkt i alla fall...

Midsommardagens snabba teser

1. Midsommaren skulle börja firas i princip genast då jag hann hem från Vasa.. Eller, man sov ju natten för att sen tidigt spurta iväg till färjan för att hinna ut till ön där firandet skulle äga rum.  Här ett snabbt bildkollage över denna fridfulla helghögtid:

Som del av ett straff jag utdelats fick jag lov att... PLOCKA BLOMMOR

Som tack fick jag även en egen krans att stolt bära

Detta måste ha varit en av de mest åländska midsomrar jag firat...

2. Fotboll! Nu blev det inte att referera de sista matcherna, så som de tidigare hade gjorts.. Inte heller denna kväll ämnar jag, i all min avslappning göra det. Vill bara besvara Becks fråga, som han ställde i kommentardelen här tidigare och även eventuellt räta ut några frågetecken angående all stars valen och så vidare:

2A: I år valdes en allstarselva för C14. Dessutom valdes en C15 allstars och en C15 utmanar all stars. C15 all stars, samt några utvalda ut utmanarelvan kommer att representera Finland i höst i en dubbellandskamp mot Wales, i Wales. Eftersom denna trupp inte egentligen är en landslagstrupp ännu, utan spelare som på basen av Distriktslagscupen valts att smaka på internationell fotboll redan före regionverksamheten ska vi inte överdimensionera distriktscupens betydelse till något annat än ett betydande tillfälle för spelare att slå sig in i regionverksamheten.

2B: Då Beck undrar huruvida mina förslag kom med i all stars vill jag nämna följande fakta: -Då det gäller C14 så såg jag alla spelare i all stars uppställningen förutom Östra Finlands Naumanen. 9 av de 11 spelarna hade jag själv framfört som kandidater och jag har inget att invända mot det val som gjordes. I C15 såg jag alla utom Östra Finland (igen) och anser att alla spelare i de två uppställningarna mycket väl försvarar sina platser. Eventuellt hade jag själv nog varit beredd att flytta om en par spelare och förvisso blev en par, tre stycken som även kunnat vara med utanför. Men Jaska har sista ordet och han sammanställde elvorna efter sista matcherna och alla rapporter som kom in. Jag vet, jag råkade sitta bredvid då de kom in. Om man tycker att fördelningen är snäv kan man väl bara konstatera att det finns duktiga spelare i alla distrikt. Nu söker vi dock spelare med sådan spets att de fungerar internationellt.

Bägge klassernas Turneringens spelare var mina förslag, eller förslag som jag förordade. Alla som såg Adde spela var sällsynt överens... Det samma med den underbart eleganta Tiia Peltonen...

Sammanlagt såg jag 13 matcher i Vasa, förutom då VPS-KuPS och det man såg på TV. Alla spelare granskades i varje match av 1-3 FBF tränare. All Stars trupperna baserar sig på just denna turnering. Hur själva landslaget sedan ser ut efter vinterns regionverksamhet. Det är mycket upp till spelarna det...

Återkommer under de närmaste dagarna med lite mer..

Här borde stå Distriktslagscupen-dag 4...

... och det gör det också. Men eftersom jag just kom hem, rekordtidigt i och med att jag flög och därmed fick veta att jag ska fira midsommar i skärgården och alltså vakna tidigt i morgon och sen inte alltså kommer att kunna skriva eller läsa nåt alls på nätet, tänkte jag meddela att slutpläderingen komer sen, typ på lördag eller söndag..

Just nu räcker det med att Adde valdes till turneringens spelare. Hon är fantastisk!

Fantastiska är också Helsingfors C14 och Åbos C15. Fantastiskt duktiga är alla all stars spelare och även sådana som inte kom med..

Jag kommer då jag tar vid igen att berätta min syn på några saker, bla besvara Becks frågor till en del. Därtill säger jag vad jag anser om hela alltihopa ur dels finländsk-, del åländsk vinkel.

Och jo. Becks lista: Kram, check, öl, check, korv, nää, men potatissallad med bacon...

En trevlig miodsommar på alla som kan tänkas läsa detta. Nu tar efterbehandlingen (läs regionverklsamheten) vid. Dessutom har ÅU en stor vecka i och med storbesök från Hagalund... Och så ska öspelen igång de med nästa helg...

Huh huh... Mycket var det.

Hörs alltså!

Distriktslagscupen-dag 3

Jösses... Så kan man väl säga för att hålla det snällt!

Tidigare dagar har man varit inne vid midnatt och dessutom varit på rummet under dagen en sväng. I dag var det iväg till morgonmatcherna direkt efter frukost. Sedan, tre matcher senare, jo, vi åt en snabb lunch mellan andra och tredje matchen, fick jag haka på Jaska och närvara samt göra mitt bästa för att se klok ut då han höll spelarutbildning. Först för C15, sen för C14 och sedan för blandat klientel på svenska. Det roliga var att alla föreläsningar handlade om samma sak, landslagsfotboll och skapandet av unga elitspelare, men de var samtliga oerhört olika... Nåja, så fick man dagen att gå. Direkt från föreläsningarna med Jaskas bil till Sandviken där vi såg VPS slå KuPS med 1-0. Våran Jani jobbade och slet som vanligt i backlinjen och skadade visst näsan sin också vid ett tillfälle. Gladast i publiken var nog den åländske lagledaren Erik Hemming då man meddelade att IFK Mariehamn-Haka låg på "Kaksi nolla".. Direkt då matchen var slut bar det iväg till regiontränarnas gemensamma middag, som en av tränarna med Vasa som hemstad hade ordnat på ett ställe med vita dukar och finklädda människor. Då vi vällde in , klädda i träningsdräkter, samt startade vårt möte med diverse papper, tuscher och anteckningsmaterial yrande omkring såg personalen de facto rätt ansträngda ut. Eftersom vi ju hade känsla för spelet blev det att äta snabbt och sedan spurta tillbaka till hotellet där mötet, som egentligen blev tre skilda möten med olika teman avslutades... Lite över ett på natten var jag tillbaka på rummet och mottog folkets vädjan om information... Blir ej så mycket i dag kan jag säga...

Låter absurt då Sassa eller min guddotters föräldrar ringer och ber mig ringa "då jag får tid", då jag faktiskt inte har tid.. Vaddå, man kan väl ringa under matcherna kan nån tycka.. Men det funkar liksom inte riktigt så här. Svårt att förklara, men man måste bara tro mig, eller så inte men då får man leva i en illusion att jag vill alla andra illa..

Dagens matcher (i korthet):
Åland- Mellersta Finland C15 3-3, Åland vann på straffar.
I dag fick åländskorna lite mer utrymme. Även såg vi en premiär för ännu en ny grunduppställning, nämligen rak 4-4-2. Ålands mål genom Limpan 2 (varav ett på frispark!!!) och Melanie Karring som avslutade på förspel av Adde.
En par riktiga högtidsstunder (not) fick man se i matchen. Då Mellersta Finland gjorde 1-1 genom tekniktävlingsvirtuosen Eveliina Tiitinen flaggade assisterande domaren för offside. Då domaren till följd av detta kallade ändrade sig assisterande och sade att hon flaggat fel. Därefter godkändes målet. Långa diskussioner om detta hade vi med Ålands assisterande tränare Mimmi Holmberg efteråt.. Sedan, då matchen skulle avgöras på straffar och Åland hade vunnit,eftersom fyra spelare satt sina straffar och två Mellersta finskor hade missat och jublet så klart satt i gång. Då krävde domaren att ännu en straff skulle läggas. Varför det? Den förvirrade tösen slog sedan straffen långt utanför. Till vilken nytta? Kom igen nu domarna... Jag vet att det är en helig ko att inte kräva nåt av er, men hur dåliga ska man få vara i Distriktscupen?!

Matchens spelare, förutom Adelina Engman som mer konkret än någonsin agerar ryggrad, revben och lår för sitt lag, var redan nämnda Eveliina som nog stod för den största behållningen framåt. Sedan var det roligt att Limpan fick igång målskyttet. Andra målet hennes var en riktig kanon. Även Cajsa börjar växa in i rollen som mittback. Nu mot realistiskt motstånd såg flere åländskor riktigt ok ut. Samma gäller för Mellersta Finskorna. De saknar dock den spetskompetens som vissa åländskor besitter. Därför vann Åland i dag.

Sedan Helsingfors/Nyland United (läs United)-Åbo C14 2-1.
United består av spelare som hamnat just utanför Helsingfors och Nylands A-lag. Alla spelarna i det laget är väl skolade och spelar i vardagen i rätt tuffa serier. Därmed blir United ett bra lag. Riktigt riktiga stjärnor är dock svåra att finna. Vi har haft en del på listorna, men i de flesta fall blir det nog att lägga bakom örat och följa med utvecklingen. Flere spelare som i fjol spelade för United återfinns i år i A-laget och spelar dessutom stora roller där. För deras skull är det ju bra att de får denna extra chans detta första år.

I Åbolaget imponerades jag igen av mittfältaren Ona Pullinen. Hon är enligt mig en av de bästa mittfältarna i C14 klassen här i denna turnering. Sedan ökade min förtjusning gentemot Julia Tunturi ytterligare. en riktig lirare. Hon är dessutom född 1996, så vi kan med gott samvete ta det lugnt och se varthän det kan bära innan vi sätter klorna i henne..

Min tredje match för i dag blev Vasa-Nyland i C14. Slutresultatet här blev 0-1. Nyland alltså till final mot Helsingfors som nog är det lag som imponerat mest på mig. Matchen i sig blev en kamp mellan yngre klassens två bästa forwards i mitt tycke, Nylands Vera Saastamoinen och Vasas Matilda Seppelin slet bägge tu hund som ensamma forwards. Bägge lyckades komma till skott, men ingendera träffade. Istället blev det ett snöpligt självmål efter en hörna som avgjorde matchen till Nylands fördel. Även den yngre seriens kanske bästa spelare, Nylands Noora Tulus spelade stabilt i denna kamp. Flickan har en makalös vänsterfot som hon drämde till med vid en par tillfällen.

Sen fick jag höra att Åbo gått till final i C15 efter att ha vänt 0-1 till 2-1 mot Östra Finland genom två mål av Juliette K. Bra för Västra regionen då. Vi har ett lag i varje "gruppfinal".. Åbo möter Helsingfors i guldmatchen, Satakunda spelar om femte platsen mot Vasa och Åland försöker komma 9a genom att slå Tammerfors.. Få se hur det går..

Det viktigaste med morgondagen är dock att se hur spelarna orkar denna fjärde turneringsdag. Nu, då det tar lite ont och både kroppar och huven är trötta. Nu ser vi var hjältarna bor. Nu ser vi vem som kan komma upp i minst normal kapacitet. Det kräver både fysisk och psykisk styrka och det är exakt det som krävs om man ska kunna representera Finland i internationella fotbollsmatcher!

Jag säger det redan nu. I morgon kommer det knappast nån text. Mina matcher är: Åbo-Satakunda c14, Åland-Tammerfors c15, Helsingfors-Nyland C14 och till sist Åbo-Helsingfors C15. Sen blir det avslutningsceremonier och direkt flyg hem... Sassa har lovat vara emot på flygfältet och jag har lovat fira midsommar med henne på fredag... Så det kan hända att det tar nån dag tills slutsummeringen publiceras. Bara så man vet... Men man kan fråga om det är nåt speciellt man undrar. jag svarar om jag kan.

Dagens höjdpunkt, förutom alla de andra, stod Satakundas Sanni Kämäräinen för. Flickan är som -97a den yngsta deltagaren i årets turnering. Jaska ställde en fråga under föreläsniongen om det fanns någon spelare i församlingen som var duktig på att finta och utmana. Sanni viftade ivrigt med armen och meddelade: "Jag brukar lägga bollen mellan motståndarens ben och köra fullt sen"... Inte illa! Hoppas få med henne i västra regionens lag om... tre år. Om fyra år kan hon tunnla tyskor i EM kval och om 10 år köper vi henne till Åland United. Kom ihåg: Sanni Kämäräinen Pallo-Iirot!

Nu sova. Snart upp igen. Bara fyra matcher kvar...

Distriktslagscupen-dag 2 eftermiddag/kväll

Rock´n´roll. Nu har man blivit populär igen!!! Senast jag hade denna mängd läsare var under regionturneringen i april. Fantastiskt. På samma gång kan vi döda påståendena om att svenskan skulle vara ett okänt språk i dagens Finland. Pidän siis edelleen ruotsia kirjoituskielenäni, mutta kommentoida voi myös suomeksi ja vastaan tietenkin silloin sillä kielellä millä puhutellaan, mikäli sen osaan.

Eftermiddagen har hunnit bli kväll och natt. Såg att Matti från förra bloggen hade kommenterat. Ska svara honom, på det språk han tilltalar mig på, efter att denna text är klar. Dagens jobb blev egentligen färdigt lite tidigare än i går, men en par av oss regiongubbar tog oss för att gå och äta, samt skölja ner maten med utomordentlig matdryck, för att få tag på feelingen att sova inför morgondagens jobb.. Nu, således på rummet igen och då har jag kunnat konstatera ett rätt gediget intresse för flick- och damfotboll. Bra bra!!!

Först då eftermiddagens matcher, det jag såg....

Regnet valde att ha ett litet uppehåll då C15 klassens Satakunda- Mellersta Österbotten sparkade igång på Ehnvallens konstgräsplan.Enligt ögonvittnen hade de senaste årens "slagpåse" Satakunda detta år ett väldigt energiskt C15 lag på benen. Detta kunde vi konstatera att stämde mer än väl. Den hjärtliga Hanna Ruohomaa, som i regionturneringen önskade mig Herrens välsignelse,om ni minns, galopperade på topp och skapade oreda värre i M-Österbottens försvar. det första målet gjorde hon också, efter förarbete av Nina Sirviö på högerkanten som förresten själv pangade in 2-0, matchens slutresultat med en eminent kanon ur liten vinkel.. Flere av spelarna som lyckades i går bekräftade i dag att de inte varit några dagssländor. Sanni Välilä var i mitt tycke, med all respekt för österbottens Viktoria Byskata, planens bästa spelare speciellt som vänsterback, men även på centralt mittfält i andra halvlek. Satakunda spelade ett väldigt rätlinjigt spel som i sin enkelhet tilltalade mig. Inget onödigt pluttiluttande, utan bara köra enligt bästa förmåga. Tränaren har en klar vision om vad han vill ha och trots att man kan vara av mången åsikt om hur man kanske borde spela, så har han fått laget och spelarna med sig. Detta leder till att Satakunda i år spelar om placeringarna 5-8 och att flere spelare stiger fram i stora roller. Då de spelarna sedan i höst kommer på regionsamlingar får vi nog säkert dock ta upp lite om bredd, djup och om vilka passningar som ska slås i vilket läge, men hjärta finns. Det är viktigt!

Sedan då igen till Karlsplan (eller vad nu Kaarlen kenttä blir på svenska) för Västerderbyt Åbo-Åland. Åland hade nu stuvat om till en 4-2-3-1 uppställning och startade pressen vid halva plan ungefär.. Tyvärr, för åländsk del hade man ett väldigt spelskickligt Åbo mot sig och dessutom väldigt lite träning i denna typs försvarsfotboll. Det blev så att Åbo med Juliette Kemppi i spetsen hade en trevlig stund då man passade runt bollen och sökte öppningar, vilka man ju fann. Målvakts-Maria som ju bor med åbolaget, hade fullt schå och kunde hålla siffrorna i schack med bland annat en straffräddning. Åbo bytte friskt och luftade så gott som hela truppen sin. Juliette gjorde väl tre mål, Anette Pullinen 1 och sedan då inhopparen och den som kanske presterade mest i Åbolaget, Eveliina Mäkelä som satte slutsiffrorna 5-0.

Jag fick se matchen i sällskap med kollegan Raikka och sen då Jaska. Jaska satt hela matchen och var svinrädd att Adde skulle skada sig, eftersom han tydligen tänker ta med henne till -93ornas NM turnering i juli. Dessutom tror jag att jag kan citera honom då han vid ett tillfälle utbrast. "Fantastiskt att vi kan ha ett lag som går för halvfart och dominerar helt. Att dessutom planens bästa spelare i just den matchen finns på det förlorande laget är ännu häftigare." Han menade Adde. En gång blev hon sur och valde att i ställe för att passa ta en löpning med boll på 60 meter. Till slut kunde Nikita Korsström få omkull henne i straffområdet, dessutom utan straffspark som följd. Limpan jagade och jagade men hade svårt då det oftast inte fanns någon annan än fyra åbobackar framför henne. Då Åland på slutet ville hålla siffrorna nere flyttade man ner Adde som mittback. Även där höll hon tätt och fungerade ibland även mottagare för sina egna rensningar. I fotbollskretsar (åtminstone en liten sådan dit jag hört) går berättelserna om hur en spelare i det förlorande laget i E pojkarnas FM turnerings bronsmatch år 1983 valts till matchens lirare. Laget förlorade med 7-0 och spelaren hette Jari Litmanen. Nu förlorade man 5-0 och spelaren heter Adelina Engman... Hoppas inga kapsyler ska skjutas i dina ögon Adde!

Åbospelarna kommer i morgon att få läge att bjuda på lite mer. Då möter man Östra Finland i semifinal. För Ålands del blir det Mellersta Finland klockan 10.00. Då ni. Nu vet ni vad detta är för turnering. Nu kan maskinen gå igång tycker jag!!!

Min morgondag bjuder på, först Åland-Mellersta Finland C15. Därefter blir det Helsingfors/Nyland United- Åbo C14. Sedan står Vasa-Nyland C14 på tur... Därefter ska man väl bevista spelarutbildningens föreläsningar och efter det åka på den obligatoriska herrligamatchen VPS-KuPS, åtminstone sade jag till Jani i dag att jag kommer, så det är väl bäst. Efter den matchen möte med gubbarna igen.. I det skedet börjar vi säkert forma nåt redan inför sista dagen.

Jo, en grej som Max har tagit upp... Jag håller med om att många matcher är väldigt ojämna och att det är väldigt synd. Lite mer om nivån och vad man kunde göra kommer jag till senare efter turneringen, men jag kan poängtera att de två kommande dagarna kommer att bjuda på mycket jämnare matcher i och med att vi är inne i placeringsskedet. Så på det sätt spelar poängräkning och resultat roll även för själva spelets kvalitet i detta fall...

Jess. Mycket litet personligt i denna text. Bara fotboll... Men jag är ju en fotbollsperson ju..

Distriktslagscupen dag 2-förmiddagen

Jau jau... Det regnar så det droppar och strilar... Kallt är det dessutom. men bollen den rullar och rutchar..

Har förstått att livet går sin gilla gång därhemma och att öspelslaget börjar forma ihop sig på samma gång som ÅU håller lite mellanvecka, alltså inte ledigt men tränar basic, för att sedan kunna explodera mot Honka den 27/6. Märker nog, fast jag ju här är klädd- och representarar den offentliga sektorn, att ÅU är nåt man ser på med skräckblandad förtjusning...

Hoppas vi slipper såna här inom damfotbollen. Finland i slutspel!!!! Greeeat!!!!

Har även blivit bjuden på barnkalas. Min guddotter Jerin, som ju bor här i Vasa ska ha fest i kväll på en restaurang. Tyvärr kan jag nog omöjligtvis ens träffa flickan, eller hennes föräldrar med det schema vi kör... Så, tack för inbjudan. Jag uppskattar, men går inga...

Sen då turneringen Har fått lite efterlysningar gällande rapportinnehåll osv. Nu kan jag dock inte prestera mer text än jag hinner... Måste ju få lite jobb gjort också. Sådant finns nämligen! Man håller till godo med vad man får, sen kan man fråga om det är nåt mer man undrar, då svarar jag om jag kan! OK?

Först då min första match i dag: Mellersta Finland-Åbo C14.. resultat 0-2 till ett Åbo som inte var fullt så överlägset som jag trott. En hel del duktiga svenskspråkiga flickor fanns där. -96 födda Julia Tunturi och ÅIFK tösen Elin Lindroth spelade riktigt piggt på topp. Också Kimitodottern Sofie Tuomela visade takter som gör att vi nog kommer att titta närmare på henne under turneringens gång. Denna förmiddag spelade "Soffan" vänsterback, men jag personligen tror att hennes kvaliteér skulle komma bättre fram lite längre fram i banan.. Eller kanske det är som Raikka säger, "Vi kan inte ha för många stigande ytterbackar"... Allra bäst i Åbo i denna första match tyckte jag dock mittfältsstrategen Ona Pullinen var. Mogen, bra första beröring, god blick för spelet, bra steg osv...

Och sen en hälsning till min bekant Matti Lintunen som uttalar sig på www.naisfutis.net . En skribent hade där lyft fram en lovande mittfältsspelare från Mellersta Finland i yngre serien. Matti hävdar bestämt att eftersom Mellersta Finland inte är ett av topplagen så kommer vi granskare inte att bry oss så mycket om dem. Risken att denna spelare inte kommer med på våra listor är alltså överhängande, säger han.. Nu kan jag lugna Matti. Spelaren vi pratar om heter Marika Ritvanen. Hon bongades i går i och med att hon tog en stor roll i sitt lags mittfältsspel. I dag bekräftade hon sina kvaliteer ännu mer genom att vara snäppet rörligare än i går och göra flere djupledslöpningar med boll. Hon är duktig och kommer definitivt att följas upp. Tyvärr skadade hon sig efter en smäll mot åbomålvakten Rebecca Raittila och byttes senare ut. Hoppas hon kan vara med igen i morgon...

Sen var det att knalla till Karlsplan i ösregnet för att se Ålands debut efter det skamliga frånfället i fjol. Vasa stod för motståndet. Det var nog ingen fråga om hur matchen skulle sluta poängmässigt i något som helst skede. Vasa var så tydligt bättre. 6-0 blev det sedan och virtuoser som Ria Öling hade fest då hon fick vända upp och utmana försvarare som stod på linje...

Åland kämpade nog. Absolut inget fel där. Adde på mittfältet och Limpan, som flyttdes fram och tillbaka mellan forward och högerytter fick vid vissa tillfällen till riktigt goda passningssekvenser och Limpan hade även ett friläge och ett skott. Elina Sjöwall kom även hon en gång fri, men sköt rakt på Vasakeepern. I stil med hur tränaren ofta bygger sina lag spelade Åland 4-4-2 med diamant. Cajsa Wickström föll därtill duktigt djupt ner och agerade närmast så som det vi kallade Libero då jag var liten.. Ibland hade de svårt då Cajsa stod djupt och Åbolånet Maria Ranne i mål skulle plocka restbollar. Då inte ett gemensamt språk finns spelarna emellan visade det sig lite kantigt ibland. Cajsa redde dock ut det hon kunde och Maria gjorde flere räddningar som nog i sanningens namn höll siffrorna nere.

Förmiddagens spelare, på basen av de två matcher jag sett är Ria Öling- Vasa! Två mål och en par assist, samt massor av utmanande löpningar med boll mot Åland.

Nu då eftermiddag. Ätit korvsoppa och är på rummet för att efterarbeta förmiddagen och förarbeta eftermiddagen. Regnar gör det ännu och jag längtar, likt min kollega Heikki Altonen efter makaronilåda. Möten ska det vara igen sen efter klockan 19 och ingen, jag upprepar INGEN vet när de är slut.

För min del alltså Mellersta Österbotten-Satakunda och sedan Åbo-Åland. Bägge i C15 klassen...

Så här såg det ut då Åland senast var med. Åland-Nyland 21/6 2007 i Salo.

Distriktscupen-dag 1

Jag sade före midnatt, och missade med nån minut... Nu är klockan lite EFTER midnatt och jag är inne på rummet... Sedan jag kom till Vasa har vi alltså haft möte, sen iväg till planerna. Jag såg två hela C14 matcher Sydöstra Finland-Mellersta Finland 3-0 och Helsingfors/Nyland United- Helsingfors 0-2... Dessutom kollade jag lite med ena ögat på planen intill där Satakunda förlorade mot Nyland och Östra Finland trots stor trötthet höll undan för Mellersta Österbottens slutspurt. Även de två matcherna var i yngre klassen C14. Därmed missade jag Juliette Kemppi-showen i C15 klassens Vasa-Åbo, som Åbo tog hem med 4-0. I morgon klockan 11.30 möter Åland Vasa och sedan på kvällen står Åbo på tur för mina homisar...

Då matcherna tog slut blev det att direkt försöka hitta till skolan där vi fick köttsoppa. Kaffet kostar kunde vi konstatera... Synd. Finland-England i U21 EM stod sedan på det obligatoriska programmet. Då det stod 1-1 i halvtid körde man öppningsceremonier med dansuppvisning, ett konstigt tal och det redan klassiska jongleringsnumret med Vasaflickan Mira.. Sedan då andra halvlek och Englands snöpliga, men välgjorda 1-2 nick...

Direkt efter matchen blev det dags för lagledar- och i mitt fall tränarmöte. Först skulle Jaska kortfattat inleda med en liten betraktelse. Denna lilla intro tog cirka 40 minuter och då distriktstränarna sedan började ställa frågor märkte jag att den åländska tränardelegationen avlägsnade sig.. Lite synd, eftersom jag hade i uppgift att prata med dem i enrum sedan då vi gått varje region skilt för sig. Nu fick jag hänga på Raikka och förde en stunds diskussion med Åbos och Satakundas tränare istället.

Då klockan närmade sig 23 var vi regiongubbar- och gumma tillbaka på hotellet och då delade vi ut uppgifter för i morgon. Jag ska studera: Kl 10.00 Mellersta Finland-Åbo C14, kl 11.30 Vasa-Åland C15, kl 16.00 Mellersta Österbotten-Satakunda C15 och kl 17.30 Åland-Åbo C15. En riktigt intressant dag alltså... Då vi nu var samlade tog vi ssedan och sammanställde dagens skörd. I C14 klassen fick vi på basen av dagens fyra matcher upp 24 namn på tavlan. I c15 klassen blev det hela 37 stycken. Dessa namn kommer nu att följas med extra noga i de följande matcherna på samma gång som vi med hökblick kollar efter ännu fler... Distriktstränarna hjälper oss dessutom genom den diskussion vi förväntas föra.. Nu är inte det centrala att jag endast diskuterar med Åland eller andra i västra regionen. Tanken är just att så många av oss som möjligt ser så mycket som möjligt... Således får vi en jämn bild av klientelet och så kan vi börja jobba regionvis fram emot hösten...

Japp. Så, av det jag själv sett i dag: Mitt val som dagens spelare: det blir Sara Tikkanen ,HJK i Helsingfors C14... Gjorde en underbar insats i den andra halvlek hon spelade mot United.

Och hur har det gått i matcherna då, för övrigt, liksom resultat och så där?... Ööö, jag vet inte! Det är helt sant att vi oftast inte ens nämner det här. Det känns riktigt irrelevant, förutom gällande de matcher man själv ser och så där..

Sov gott nu åländskor. I morgon blir det tufft! Och kul att jag får se bägge matcher!

Har förstått att allt förflutit väl hemma. Både med laget och med mina nära och kära. Bra! Då kan jag jobba vidare med detta, som jag tycker är så viktigt!

Oj, va hungrig jag blev. Kom på att jag ätit två semlor och en tallrik köttsoppa i dag... Undrar om man skulle... Näää.--

In Vasa, with rain

"Sunshine reaggae" spelade på bilradion då Raikka körde upp mig hit till Vasa och Distriktslagscupen...

Just kommit på rummet. Eget rum och Internet funkar fläckvis, bla min blogg får jag inte fram, men nog uppdateringssidan.. Regn och rusk. Men Jaska har fixat programmet för oss. Ett möte redan fixat. Nytt möte innan matcherna om fem minuter. Sedan 16.00 blir det yngre klassen och Sydvästra Finland- Mellersta Finland för mig, tätt följd av Helsingfors/Nyland United- Helsingfors, även det yngre klassen. Därefter mat, allmän samling i och med U21 herrarnas premiär mot England. Ca 21. 30 utbildning av distriktstränare (Jaska snackar och sen delar vi upp oss och går igenom lite) Ca 22.45 då vi är klara har ännu vi regiontyper ett eget möte här på hotellet. Är nog på rummet före midnatt.

Självklart kan jag inte yppa saker som är tysnadspliktsbelagda, men jag kan ge eventuellt intresserade läsare en bild av turneringen och till och med vissa positiva spelarupptäckter helt ur mitt eget perspektiv...

Åland börjar spela i morgon klockan 11 mot Vasa. I programbladet finns tyvärr varken telefonnummet till de åländska ledarna eller lagets färger, men det ska väl gå bra ändå...

Näähäpp- Nu på jobb. Blev lite litet sovet i natt då jag startade halv tre tiden mot Långnäs. Sen sov jag i sittsalongen och väcktes av en sur Robban som inte vetat att ÅUs morgonträning går på gräs... Det hade jag glömt att säga siddu...

Japp. Ha det bra därhemma allihopa. Hoppas Bella löpt färdigt snart så Sassa slipper låsa in stackarn i köket...

IFK och Östernäs- update

Kan meddela att IFKs damer vunnit i dag borta mot Häverödal med 7-0. Rapporterna gör gällande att Hannah och Jamppa gjort varsitt mål. I skrivande stund har jag ej mer info om den matchen, men det brukar komma ingående rapporter på hemsidan deras... Full fräs i alla fall för IFK. Grattis! Orka bara genomföra säsongen lika bra som ni börjat!

IFK gjort mål sommaren 2007. Bara Emma H är kvar i laget i dag av dem på bilden.

Sedan då Östernäs som spelade hemma i dag. På grund av Alandia Cup fick man lov att spela i Bengtsböle.. Jag hade en speciellt utsänd reporter på plats. Härav detta matchreferat.

Kl. 15.09:Efter ca 8 min har spelet varit på mittplan med ett visst övertag av hemmatjejerna i gröna tröjor.

Kl. 15.10: 9.min: Sigge har frispark. Mv räddar skottet. 10.min: Limpan fri med mv, utanför.

Kl. 15.12: 12 min: Limpan skott i bra läge, mv räddar snyggt.

Kl 15.21: 20 min: Mål av bortalaget. Ej rättvist.

Kl 15.24: Ajaj. I 23e Limpan skadad.  Frisparken ofarlig.

Kl 15.25: JAG FRÅGAR: Är skadan allvarlig?

Kl.15.28: Vet ej. Första rapporten säger en blånagel på stortån. Men vi återkommer.

Kl. 15.31: Limpan på plan. Ordnar hörna. Sigge slår den, ej bra. Blir kontring. Hemmatjej har svimmat!! Ser ej bra ut. Livat på plan. Kan vara allvarligt.

Kl. 15.33: Hemmalaget är skakat. 0-2 15 sek efter den allvarliga skadan. Ajajaj.

Kl. 15.41: 39 min. Sigge drar en fin frispark som mv gör en fin enhandsparad på. Synd, nära för hemmalaget.

Kl. 15.45: Halvtid 0-2.Kl 16.50: Torsk 2-3...

Fler detaljer har jag ej ännu fått, men vi hoppas att skadan ej var allvarlig och vi beklagar hemmaförlusten.

Dessutom hoppas jag att alla spelare, från Åland och hela resten av Finland är i toppform för Distriktslagscupen som sparkar igång i morgon! Jag åker nu till Vasa. Lite tid här hemma med kvinna och hund ännu. Hälsningar till barnen och laget! Sköt om er! Meningen är att använda internet under turneringen. Om det ej går hörs vi kring midsommar!

Önskar även Finlands U21 herrar den bästa av lycka för EM slutspelet, som även det börjar i morgon!

Whatever

Av nån outgrundlig anledning skrattar spelarna åt mig då jag säger "Whatever"... Vad ska jag göra åt det då? hellre ett wannabee brittiskt WhaTever än nånslags semijänkar Wadevör, som de säger i TV. Perhana perhana... Men... Whatever, bara barnen är lyckliga så...

Lyckligt slut på en lite seg prestation på WHA. 588 nyfikna hade sökt sig till platsen efter bland annat lysande reklam av Ålandstidningen.. Tack- ni visar att ni är proffs! Även alla andra medier, de som kom på vår presskonferens, tack för det! Nu är det för oss att stå upp och motsvara förväntningarna.. 3-1 hemma! Det skall räcka, speciellt om det är 10e i rad. Sen kan man alltid, liksom folk nu börjar tycka, kräva mer av spelet... Egentligen är just detta ett bra betyg för vår verksamhet. Folk törstar efter mer. Då resultaten kommer, då vill man ha innehåll också! Vi och spelarna är de som ska skapa innehållet... "Det finns inga Paradis" säger Vesku och har väl rätt. Åtminstone inte på Jorden.. Vad som sedan följer, det uttalar jag mig inte om på sommaren då skolorna har lov!

Sitter faktiskt på jobbet och ska printa ut resebiljetter för min Vasatur som startar i natt. Märker till min förskräckelse att den enda biljett som skickats är den som gäller från Vasa till Helsingfors. Ingen båtbiljett och ingen biljett från Helsingfors till Åland har mig förärats. Nåh, det vore väl ändå för enkelt om det bara gick på räls, som jag nån gång sagt. Om det inte tar ont, då är det onödigt.

I går hade vi förresten flere celebra besök på WHA. Självaste Max sågs spatsera som PuiUs lagledare i fräscha blå skor. Han höll alltså sitt ord och kom! Hatten av! Även civilpersonen, som på jobbet är känd som Landslagstränare Anne Parnila syntes på läktaren tillsammans med ett högljutt gäng som krävde "Jamppa till planen". Kipe själv skrek inte... Det kan man nog inte göra i hennes ställning, ens som privatperson. Men så fick hon även se Becci, Julia, Adde och många till på hemmaplan.

Både Östernäs och IFK damer spelar i dag. Därmed kommer så gott som alla av Ålands Distriktscuplag att spela seriematch nu inför avfärd... Hoppas de kan fokuisera rätt i alla fall. För pojkarna slutade det lite som det tyvärr brukar. Fysisk och psykisk utmattning... Bara att jobba vidare Kent och gänget. Analysera, sprid budskapet och satsa på ett bättre nästa år! Lita på att du får kritik och ovänner, men vik inte från den stig du känner är den rätta... Slåss mot väderkvarnarna! Senast i evigheten belönas du, men ingen kan säga att du inte försökte! Detta gäller även för andra saker och andra människor. Även jag försöker leva så... Amen!

Verkar inte komma nån biljett, så jag får improvisera, ta mig hem i regnet, börja packa och klå upp Sassa i TP och Buzz, eller nåt sånt... Robban har lovat se Östernäs i dag i Bengtsböle. Messa sen hur det går! Hoppas Hannah, Julia och Jamppa som spelar med IFK även kan höra av sig... Eller varför inte nån annan, vi känner ju alla varandra här...

Nu nolla skallen inför Vasa. I fjol såg och efterbehandlade jag 11 matcher på tre dagar... Lite samma i år väl. Hoppas få se åtminstone någon av Ålands kamper... Till exempel den mot Åbo! Mycket jobb lär det bli. Det ser Jaska till:-)

Och sen är det ju Alandia Cup i hela Stormariehamn typ...

Mimmi blev i går ÅUs enda nr 4 i historien! Stort!

Rätt OK  för en Damligamatch, men ännu fler rymms in!

Det var stundtals lite bökigt i går, men det bättre laget vann!

Visst kan Norrländskor och Stockholmare umgås... Åtminstone på Åland!

Oj då...

Oj då 1.

HJK-Honka 0-1 på övertid... Vojne vojne... Det ska till att bli spännande här. På fastlandet talar man inte om OM vi börjar halka utan NÄR vi gör det... Ännu en morot för oss...

Oj då 2.

1 RanneMaria 260794
2 BlandTazmin IFK Mhamn
180895
3 ErikssonVictoriaIF Östernäs
120794
4 GrönholmAnnaIFK Mhamn031195
5 HemmingMinnaIFK Mhamn190395
6 HolmborgMickaelaIFK Mhamn220295
7 JohanssonMelinaJomala IK
070595
8 LindblomHannaIFFK
250494
9 LindqvistAlvaIFFK
150295
10 LindströmElinIFK Mhamn030394
11 MåsabackaFannyIFFK
200994
12 NymanJennieIFFK
280795
13 SjövallElinaIF Östernäs
250794
14 WickströmCajsaJomala IK
070195
15 ErikssonSuphawitaIFK Mhamn210595
16 KarringMelanieIFK Mhamn111196
17 LiljeforsAntoniaIFK Mhamn291096
18 EngmanAdelinaIFFK
111094

Fann den här spelarlistan, som gäller för det Åländska laget i Distriktslagscupen på den officiella turneringshemsidan... Väldigt intressanta föreningar.. Vet spelarna själva om att de hör dit? Maria Ranne, lånemålvakten ska vara från KaaPo...

Oj då 3.

Egentligen inget Oj då, men ett förtjust grymtande. Pojkarnas distriktslagscup har kört i gång. Kents och Peters P14 förlorade 1-2 mot Tammerfors, som i sin tur dorvade ner Vasa med 2-0 i eftermiddags. I morgon möter Åland Vasa. Kent lät nöjd och det kan han nog vara också sett till verkligheten. Det äldre laget förlorade 5-1 och har även de match i morgon förmiddag.

Oj då 4.

Ålandstidningen lyckades vad jag vet inte etablera kontakt... Vad månne det står i morgondagens tidning...

I övrigt en skaplig kväll. Träningen kunde genomföras nästan som planerat, med betoning på nästan. Julia och Adde torde vara friska och krya efter landslagslägret. Nån trollkarl som heter Charlie vann Talang 2009 och Chile tog hem segern i Touloun Youth Festival.

Väldigt sovande människor och djur här runt mig.. I morgon... Då tränar vi på WHA klockan 10.30. Sen, sex timmar senare tar vi oss an PuiU... In God we trust!!!

And in them...

and them!!!!

Diva och Pissgurka

Vid frukostbordet ringde min nya (!) telefon som Linda i går hjälpte mig inhandla. Då jag svarade presenterade sig AH från Tidningen Åland. Han ville ställa några frågor om helgens match... Hör och häpna. I vanliga fall hade jag satt igång en monolog på 25 minuter och sedan svarat på några frågor till, eftersom jag tycker det är både viktigt och bra att vi uppmärksammas i media. I dag fick jag dock lov att säga "Inga kommentarer".  Pojken i andra ändan hängde inte riktigt med i svängarna, och det förstår jag. Divafasoner av detta slag är inte vanliga på Åland..

Det hela härrör sig från vår presskonferens i går inför träningen. Två medier dök upp av ca 10 inbjudna. Då vi hade mobiliserat med 4 spelare, alla tränare och fri tillgång till lagets egna utrymmen, samt bokat en hel timme för intervjuer osv beslöt vi att vi kör med denna policy. OM ÅU ordnar presskonferens eller allmänna infotillställningar där vi klargör att vi informerar om kommande match, då svarar vi på frågor där, på plats! Om vi INTE arrangerar någon inbjuden tillställning, då är det ok att ringa då det passar en själv.. Nu hade ju Ålandstidningen, med en sommarvikarie i spetsen inte någon aning om att vi skulle göra så här, men eftersom man hävdar att man tar seriöst på Åland United och att vi ska ta seriöst på Ålandstidningen kunde man ha meddelat oss att man tyvärr inte kunde vara med på presskonferensen och bett om lov att göra reportaget på annat sätt. Låter detta snobbigt? Kanske.. Men om vi ska kunna höja profilen och ge en uppfattning om att vi sysslar med professionell verksamhet är det kanske lite så här vi ska gå. Som Robban säger i andra sammanhang: "Det är inte vi som ska anpassa oss, det är de andra som ska anpassa sig efter oss".

Bild ur dagens Nya Åland- Jamppa utanför vårt omklädningsrum

Bild ur dagens Ålandstidning- Micke Granskog vid presskonferens arrangerad av IFK Mariehamn

Vad övrigt. Gårdagsträningen förflöt väl i stora drag väl. Lite tunga kroppar ännu, trots ledigheten på onsdag, men ivern gällande helgens match är det inget fel på. Då man kom hem hade Bella kissat över hela lägenheten eftersom A: Linda och Rufus dörk upp på dagen och sprang henne till vansinne då vi rastade henne. B: Till följd av A kom vi inte ut på nytt före det var dags för mig att åka på träning och Sassa hade nånslags hemlig samling här hemma och Bella blev helt enkelt nödig och lät det komma där hon tyckte. Det blev mattan... Sen fick jag köra en powerlöpning med hundstackarn då jag kommit hem från träningen...

I dag skiner solen. Klockan 12 ska ÅUs sportgrupp sammanträda på "Svarta Katten"... Lite som "Freemasons´Tavern" där de ursprungliga fotbollsreglerna skrevs i samband med grundandet av FA 1863... Nu begränsar sig detta möte till Åland Uniteds sportsliga förehavanden och det ska bli intressant faktiskt. Träning sedan. Lite hörnor ska vi nöta tror jag. De var väldans farliga i början av säsongen, men nu har de urvattnats till närapå ingenting alls...

Sen, inte minst. Jag ska DAMMSUGA!

Hej hej..

Nordirland

Då jag, sommaren 1996 flyttade till Åland, för en säsong som sedermera blev en till.. och här är man nu, då slog det mig att denna Ö (eller detta örike) har slående likheter med Nordirland. Det är grönt. Befolkningen är väldigt blandad, men även väldigt noga med att inte vara alltför bunden till någondera landet som gränsar till oss. Ibland rasar hätska debatter, i vårt fall inte om religion utan om språk, som just har sitt ursprung i tillhörigheten som ingen egentligen vill erkänna,åt nåndera hållet... Dock är det mest slående Nordirlandfenomenet just det som vi känner denna förmiddag: Dimma, dis, striligt duggregn och en inte bitande, men ändå påtaglig havsklimatssommarkyla... Precis som Nordirland är för en som aldrig varit där... Till all lycka har vi betydligt mindre gömda vapen och betydligt mindre aggressiva självständighetsrörelser.. I Ulster kan man dock klä sig denna junidag.

Dagen började redan klockan 6 då hundfan skulle ut och pinka... Därefter var det dags för ÅUs morgonträning. I bilen nåddes jag av sms från huvudtränaren som fått snabba förhinder... Nåväl, man är ju rutinerad. Redan inkörda passningsövningar var lätta att få till. Sedan samma stuk, men långa bollar... Denna morgon skulle inte en utomstående betraktare ha trott sig se Finlands bästa fotbollslag, men vissa morgnar behövs för att få kroppen och huvet rätt. Några riktigt bra grejer såg vi trots allt.. Sedan hade vi redan på måndag utsett Frida till ansvarig för sista halvtimmen. Robban vill skapa en anda av grupparbete och detta är ett sätt. Förtjänstfullt ordnade Frida upp leden och, fast jag säger det själv, arbetade jag idogt och hårt med att hämta alla jäkla bollar som missade mål. I början var de många, men efter hand blev kvaliteten snäppet bättre.. Sen på slutet blev det att hjälpa Maria, som aldrig får nog, med att agera måltavla för hennes utsparkar...

I dag ska jag köpa ny telefon. Den lånade jag haft sedan jag hällde min egen i ett saftglas har tjänat väl, men i går slutade jag höra vad folk sade till mig. Hade det varit åt andra hållet hade det inte varit så farligt, men jag behöver höra vad man säger till mig. Hur ska jag annars veta vad, hur och varför?!

En skribent som även varit in och kommenterat på denna blogg och som även i övrigt har vissa likheter med mig, bla fått sparken, brinner för finländsk damfotboll, pratar bägge inhemska språken flytande osv hade en sådan här bild publicerad på sin blogg:

Trots att man ju gärna tittar på Emma och Frida är ändå symboliken riktad mot den liggande spelaren.
HJK kryper just nu. I morgon är det upp till bevis för Garys kvinnor! Honka står för motståndet. Vinner Makes gäng då, då undrar man om Klubi reser sig mera... Kanske lite tidigt så här i juni, men onekligen har man uppförbacke och får jobba hårt bara för att få medalj, nåt som HJK alltid ska ha...

Hoppas det kommer folk på presskonferensen i dag 16.30. Förstod att HBL slog till redan i går, men då vi nu försöker få till nåt inför lördagen. Just lagom har någon av någon orsak gått och stängt ÅUs hemsida.. Varifrån ska Damligan då kopiera inför texterna?

Med tanke på hur några spelare såg ut då morgonträningen närmade sig slut är det nog bäst med en sambauppvärmning i eftermiddag. Lite lätta steg och lätt bolltouch... Sen är vi redo att köra tror jag. Försöker sedan hinna hem före Sassa somnar. Det blir tidigare och tidigare för varje dag just nu. Har det nåt med hunden att göra... I går satt jag och hörde bedrövelsen från Olympiastadion på radio.. Inte blir man glad!

Har bokat resa till Vasa också.. Ska infinna mig på regiontränarmöte måndag klockan 14.00. Därmed avgår färjan från Långnäs kl 03.30. Sen antingen med buss, eller som bisittare i Raikkas bil upp till Vasa. Första matcherna spelas klockan 16.00. Slut är hela festligheten vid 5 tiden på torsdag kväll och- hör och häpna- jag har lyckats ordna flygplan, så jag kommer att vara hemma redan vid 9 tiden på torsdag. Således kan jag fira midsommar som en vit man. Då jag är hemma vet jag massor mer om vad nytt mitt regiontränaruppdrag innefattar detta år.

Pojkarna har redan åkt i väg. Som sagt önskar vi all lycka till Ängla Kent, Peter Polis, Robba och Peppe samt så klart allra mest till alla spelare! Att Åland återuppstått på flicksidan är utomordentligt bra! I går förlorade Mimmis och huvudtränarens lag dock generalrepetitionen mot Östernäs med 2-0.. På den tiden som jag basade för de åländska flicklagen förlorade vi alltid våra generalrepetitioner, eller åtminstone spelade vi riktigt illa, så detta tyder på att Åland kan vara riktigt vassa i Vasa..

Så här ser logon ut, nu då Pohjola Cup ej mera finns..

Sedan då, så man inte glömmer:

Synd bara att Honka  ska komma hit och rådda med uppladdningen... Jag är dock säker att ÅU spelarna pallar!

Vad gör man?

Nu, tre dagar in i grundskolornas sommarlov (enligt åländsk tideräkning) får jag igen de där klassiska frågorna av folk: "Vad gör ni lärare egentligen nu på sommaren?"... Jaa. Vad svarar man? Vad gör folk i allmänhet som inte har schemalagt jobb för dagen? Vad gör vanliga människor då de har semester? I mitt fall märker jag att jag nu plötsligt, förutom den där enorma trötthetskänslan som alltid infinner sig då de enormt stressiga sista jobbveckorna avslutats såväl till jul som till sommar, att jag har tid... Tid att fundera och planera. Tid att lite ordna med saker. Detta kommer inom några dagar att allt mer utvecklas mot "tid att fokusera".. Egentligen kom min syster närmast inpå då hon konstaterade att "nu har du ju bara ett jobb!". Så sant så sant. Märkte i går att tränarjobbet egentligen är något jag kunde ägna mig åt helt och hållet, bara nån betalade... Inte så att jag inte skulle vilja vara lärare. Men både lärar- och tränarjobbet (fast jag nu bara är assisterande just nu) är var för sig såpass psykiskt krävande, med allt runtomkring, att bägge nog fyller sin funktion som "innehåll i livet". Det står även klart att man inte på den nivån jag nu befinner mig kunde palla för att både jobba heltid som lärare (eller nåt annat) och dessutom ha helhetsansvaret för Åland United. Därför är ju Robban proffs och jag och Thias amatörer.. Skulle nåt ändras, skulle jag åtminstone behöva gå ner på halvtid som lärare, annars skulle inget alls funka! Skönt alltså nu att kunna fokusera och därtill ha tid att andas, gå med hunden och prata lite med "vanliga människor". Märkte även att jag läste tidningen i går...

Här mitt gäng som jag jobbar med!


I dag har det varit kontroll på mödrarådgivningen. Kul att hänga med som farsa... Trots att jag ju varit i samma sits förut känns det faktiskt bra att kunna vara lite delaktig i detta projekt även. Hörde hjärtljud och kunde konstatera att av alla mina barn var detta det mesta jag hört av nån av dem denna vecka.. Jag vet att ni finns och blir väldans glad om ni hör av er! Nåja, som om de skulle läsa... Både Sassa och Bebbe mår bra, precis som de tre barnen jag förfogar över på avstånd Vad kunde vara bättre då säg?!


Förstod att spelarna i ÅU gärna skulle ha tränat lite hårdare i går. Nu är det så, att vi, men de mängder vi kör och efter förra veckans resande och flaxande faktiskt behöver gå lite ner och satsa på kvalitet istället för kvantitet. Att Robban väljer att köra nummerboll trots församlingens hat, innebär bara att man får göra det bästa av situationen (läs vara proffs). Själv tyckte jag faktiskt att gårdagsträningen blev riktigt bra! Min del förflöt i stort sätt som planerat... I dag ledigt och sen kan vi köra fyra bra träningspass på torsdag, fredag och lördag innan det brakar löst på WHA lördag eftermiddag. Riktigt mediaheta lär vi vara också. HBL gör reportage i dag, Krille själv messade och ville ha info som Max redan gett honom på www.naisfutis,net . På torsdag 16.30 hoppas vi sedan att många sluter upp på vår presskonferens.

En fråga som ställts är hur spelarna fixar denna rumba. Jag tror de fixar den hur bra som helst... Åländskorna är ju vana att överskrida nyhetströskeln lite nu och då och för importerna måste detta ju vara hur kul som helst!

Så här kunde det också ha varit.. Googlade på "lätt träning" och fann denna bild.

I dag ska jag boka resorna mina till Vasa och tillbaka.. Få se var och hur man firar midsommar detta år... I kväll är det stort uppbåd på Olympiastadion. Ryssland ska slås! Dessutom kör distriktscuplaget generalrepetition mot Östernäs.. Till råga på allt har jag sagt åt Sassa att jag ska vara hemma... Få se hur vi löser den definitionen.. Såväl här i mitt hem på Styrmansgatan, som vid planen i Jomala, eller i en TV soffa där Canal+ visas... Där kan jag lämna min hatt... Egentligen är sanningen hur jag prioriterar idag rätt enkel... Men vad tycker läsarna?

Ska det bli Limpan?

..Eller Jari?

Eller bägge, på alternativt vis... Huvudsaken att man trivs, är uppdaterad och kan verka professionellt samt tar hand om det man är ansvarig för och älskar... Inte sant?!


Hundliv

En ny landvinning igen denna morgon... Jag har ju redan sedan länge förstått att då Sassa hjälper sina kompisar genom att vakta deras hundar och så där så är det jag som ska sköta morgon och kvällspromenaderna... Just nu blir det också dagspromenaderna eftersom hon jobbar och jag inte är schemalagd... I går kväll somnade både hund och jag, så det blev ingen natturinering i Dahlins trädgård... I morse dock.. På spånbanan bakom Islandia dök där mitt i allt upp en helt främmande hund, i koppel och allt. Av dess kroppsspråk framgick tydligt att det var en hane... Då honan, Bella löper var det helt klart var den främmande hundens stora intresse låg. Det fanns inga större ambitioner att diskutera EU-valet eller förutsättningarna inför VM kvalet i morgon eller lördagsmatchen... Det gällde kort och gott samlag. En typisk kille alltså!

Jag, som aldrig haft med hundar att göra stod då plötsligt i skogsbrynet med två hundar, som ville vara tillsammans kosta vad det kosta ville... Ingen Husse eller Matte kunde ses eller höras någonstans. Blev då bara att hålla kopplen korta, få hem Bella och knalla ner till Polisen med den stackars ivrige hundkillen.. Hoppas ägaren kommer på att ringa dit och kvittera ut honom. Bella har dock inte varit sig lik... Kanske det blir så om man ser sin potentielle partner dingla i ett snöre och dras hit och dit då en skäggig mysgubbe (blev sådan då jag testade "min lärartyp" på facebook) säger till på skarpen hela tiden...

Ska snart in på jobbet. Finns att göra där minsann... ÅU spelarna kör egen träning nu på förmiddagen och sedan ska vi samlas i Bengtsböle för lagfotografering klockan 17.00.. Om vår träningsplanering håller kommer jag att ha hand om specialgrupen igen en stund.. De ska få köra avslut med mjölksyretema, en liten stund bara... Sen ska även Mathias få agera Mathilda då vi i dag ska slå till med avslut åt två håll.. Lite så som vi kanska borde ha gjort förra veckan då det regnade kattor.. Nå, i och för sig var duschen då ett bra alternativ... På tal om Mathilda, förstod jag att en livslevande sådan ska träna med oss nu... Välkommen bara då Mattan.

Fick Peters officiella presskonferenskallelse i går.. Hoppas medierna nappar. Hoppas också att vi kan uppfylla förväntningarna på lördag. Dessförinnan hoppas jag kunna uppfylla förväntningar på träningarna. och för den del här hemma. Diska, tvätta, städa, plocka hundskit... Heja heja..

Till slut kan jag inte sluta förundras över hur saker står till här i världen... Fick mess i morse om att dotter-Lindas första arbetsdag som glassförsäljare hade inställts på grund av regn. OK i sig, men jag som trodde hon skulle börja om två veckor... Ska hon nu alltså hela sommaren sitta i beredskap varje dag, eller finns det nåt system? Hon verkar inte veta själv.. Alltid något att tänka på då man tycker att man själv lever inom organisationer utan struktur... Allt är inte bättre på annat håll. Tar inte upp Sverige/Finland diskussionen nu, men den kan komma...

I morgon spelar Uvarna igen på Olympiastadion mot Moder Ryssland. Skulle fått biljett, men måste nog vara här hemma och sköta grundjobbet  en stund innan det blir att åka till Vasa. Nästa vecka ska det ju till Distriktscup igen. Pojkarna åker ju redan nu... Heja Kent och alla andra!!!

Åland önskas en glad självstyrelsedag!!!

Summertime

. and I´m feelin hot hot hot...

Hemma från ett Lahtis som faktiskt hade kört ut bobollskillarna från Kisapuisto. Nån nytta med gamle landslagscentern Juha Annunuen som vaktis då tydligen. Planen var superb, omklädningsrummen precis intill och precis som jag minns dem från då vi steg till Ettan med IF Gnistan år 1995. Jag tror inte ens någon städat där sedan dess... Klassisk mark.. Nåja. Förutsättningarna var bra! Att vi dessutom kunde vinna trots att allt inte riktigt klaffade ute på planen var också bra! Vi leder ännu ligan och HJK har det tungt tungt tungt.. Honka-Make var på plats, iklädd landslagets kläder och skuffande en barnkärra.. I övrigt hade vi som traditionen i år bjudit, en trogen anhängarskara i publiken. Åtminstone Katis och Tainas föräldrar, samt mina... och sedan Addes morfar gjorde att vår fastländska supporterklubb var representerad. Sedan fanns ju då Radio Dan där, men han fick betalt så det räknas inte...

Med flit har jag denna förmiddag låtit mig svepas in i en härlig avstressad sommarlovskänsla. Hundfan stod visserligen och skrapade och förde nåt underligt gutturalt ljud redan kvart i sex och orutinerad som jag är gick jag ut med skrället. Läste därmed lokaltidingarna redan kvart över sex min första lediga morgon... Då Sassa, som i dag börjar jobba på Posten vaknade visste hon inte att jag varit ute. Jag som trodde jag smög som en elefant... Tydligen inte då...

Löst, ledigt och härligt! Jag ska bara för att visa mitt oberoende inte åka till skolan i dag, fast där nog finns att göra... I dag ska jag vara ledig! ÅU kör personlig rehab i dag. Simning, jogging, bubbelpool vattenrutchbana whatever... Jag skall bara skriva matchrapport, pressmeddelande för vår stora presskonferens på torsdag, förmedla laget om fotograferingen i morgon klockan 17, boka träningsplan för lördag förmiddag, rasta hunden, bädda, diska och vika tvätt... Och kanske äta, såg att Sassa köpt korv!!!!!

I morgon firar Åland självstyrelsedag. Det betyder att ÅU spelarna inte kan köra sin planerade styrketräning som morgonpass... Det blir en specialversion och sen ska vi alltså fotograferas och sedan träna på kvällen.

Börjar redan nu hetsa angående lördagen. De kolleger som varit i min närvaro den senaste tiden kanske hört mig säga "välkommen på hemmamatch". Nu är det så, att Åland United ligger så mycket bättre till än något annat åländskt fotbollslag någonsin gjort, alla kategorier. Det är sommar och förhoppningsvis sol, i början av juni... Vi spelar mot seriejumbon på nationalarenan WHA, som folk gapar om att vi alltid borde spela på... Kom nu för tusan och se! Gillar ni det inte, skit då i att komma på nytt! Men ge ÅU och damfotbollen en chans!!!! Now or never!!! Lite sådant hoppas vi få sagt på vår presskonferens på torsdag också.. Sen erbjuds spelarna en lysande möjlighet att spela ut. Måste dock minnas att PuiU, tabelläget till trots inte är lätta att göra mål mot...

Japps... Hunden har varit tyst länge nu. Betyder det att den bajsat utan promenad... Hoppas inte.

Räcker inte ÅU för att komma på lördag, kan man veta att även ligans äldsta spelare, Maija Liukkonen (53) uppträder. Fylld av respekt och beundran är man!!!

Det här är Bella, som i går kissade på Dahlins grindstolpe, bara för att jag inte själv vågar...

Diverse.. Och livet vinner..

Först kan jag berätta att jag lever, och är nöjd med det. Ibland kan det bli, efter läraravslutningar, så att man är rädd att man ska dö. Senare byts ångesten till en hysterisk rädsla för att inte dö. Trots en viss seghet kan jag i alla fall stolt nämna att jag inte haft någon ångest eller kallsvett under denna dag. Jag har till och med nickat vår Spider man boll med Sassa på gården... Värre var det med allsvenske Tommy, men även han torde vid denna tid nog vara tillbaka som en hel karl. En fullständig kroppsavslappningsbedövning var i allafall Örebrospelarens rehabkoncept med tanke på skadan och ledigheten. Inte dumt tänkt.

Robban påpekade att jag ofta lämnar bort en massa saker som borde platsa i bloggen. Jo, det händer ibland, dels till följd av glömska, dels av tidsbrist och prioritering... Inte heller i dag får jag med allt jag vill. Dock en par grejer från gångna dagar här:

- Jag översatte i hastigheten det finska ordet tahmea till sliskigt , innan jag kunde korrigera till seg som är det rätta. Därmed blev det så att Eves analys av vår första halvlek mot TPS kom att betecknas som "sliskigt spel".

- Då niondeklassisterna tackade sin skola vid dimissionen i går höll de ett tal. I talet tog man upp bla hur olika förväntningar på högstadiet hade uppfyllts. Gällande lärarna kom man i de flesta fall fram till att de hemska rykten som nått barnens öron innan de kom till högstadiet inte var befogade. Lärarna var ju trevliga typer som dessutom kunde sitt jobb, sa man. "Men Virta, han var precis så läskig som man hade sagt.." avslutade man dock. Gud va jag var stolt. Precis som Morbror Rainer och Moster Gunnel!!! Vi har det där i släkten att vara skräckinjagande!

Jees... Till Lahtis i natt då. Kuusysis hemsida meddelar att ett åländskt TV team kommer att filma.. Undras var och när det sänds. Att radion sänder direkt, det visste vi- 91,3... Och vill man lyssna på annat håll kan man få in Ålands Radio på nätet... Då allt låter så fint är det ju fantastiskt att vi då kommer att få klä om i ett allmänt omklädningsrum i en tennishall ett hundratal meter från planen. Det finns inga lediga omklädningsrum på stadion för Damligan har man meddelat. Där spelas boboll nämligen... Ja, ja... Spelarna verkar inte vara skärrade, men så här på privat blogg kan jag väl tycka att det inte är mer än rätt om nån anser att damligan kanske kunde skärpa sina krav, eller åtminstone ta i om någon klubb så här missköter sig! Nåja, inte har vi heller allt mjöl vitt i vår påse, men liiiite kunde man väl ändå försöka tycker man.. Nåh. Extra skönt då om vi skulle lyckas vinna.

IFK damerna älgar på. 10-0 i dag på WHA. Så gott som hela ÅU fanns på läktarna och svenskorna hade gjort finska flaggor och hurrade högt för Jamppa som faktiskt spelade 90 minuter. Fantastiskt. Även Jode och Julia spelade och fick sig behövliga matchminuter för fortsatt träning och utveckling. Hyvä hyvä..

På tal om hyvä hyvä så borde man ju heja på Finland nu... Men då jag ju inte ännu fått Canal+ fixat så blir det bara att knäppa händerna och hoppas att Uvarna våra gör sitt jobb!

Hund har vi också fått i dag. Bella, som även tidigare varit gäst hos oss, bor nu i vår lägenhet ett antal veckor. Ingen vet hur många, men ... ett antal... Kul hund, men hon har mens.. Eller löper, eller vad det nu är.. Nånslags blöja ska hon ha och jag begriper ej mycket. Kvällspromenaden lär jag i alla fall ha på min lott, precis som morgonpromenaden. Men i morgon är man ju på färjan och senare i Lahtis... Hoppas läsarna vill lyssna hur det går för oss i morgon klockan 13.00...


Det är så spännande

Och så blir man så glad då det går bra

Den blomstertid har kommit

Skolan tog slut i dag. För eleverna...

Lite kvar nog här innan arbetet för nästa år börjar, men nu kommer jag att ha lite tid för arbetet även inom ÅUs sportgrupp, så där dagtid då jag inte dammsuger och diskar, vilket lär vara min primära uppgift hemma...

Även inom FBF kan det bli lite förändringar i rollerna... talade med Jaska i morse. Hans idé om arbetssätt var intressant, om än snäppet förvirrande... Bäst att vänta till distriktsturneringen i Vasa innan jag filosoferar öppet om vad jag egentligen ska göra. Jag är regional tränare, med flicklandslagets upptagning och utveckling, så mycket står klart... Var och hur samt med vem och när jag gör grejerna, det vet jag faktiskt inte. men i Vasa lär jag ha gamla goda uppgifter. Att studera spelare...

ÅUs träning i går blev ingen höjdare. Regn, blåst och styva ben... Min specialgrupp jobbade med varierande intensitet och skottövningen på slutet blev rentav dålig... Nåja. En "dagen efter träning" var det. Diskussionen om matchen var i alla fall ok tyckte jag och nu ser vi framåt mot söndagen och Kyykkä.. Robban är lite spänd eftersom vi ska spela i JARIS stad...

I kväll efter träningen blir det barnförbjudet. Läraravslutningsfesterna förläggs ute på stugor och långt bort från vanligt folk. Det finns orsaker... Målsättningen är dock att se IFK damerna med Jamppa, Julle och Jode i morgon klockan 14.

Wish me luck! Sassa har lovat köra, stackarn...

Eve och Ansku, här mot HJK-Back, förbereder sig att ta sig an Kuusysi.

Vad vet vi...

... om nuläget?

A. Hemma igen efter en lyckosam resa till Åbo. Sent hem, tidigt upp och på jobb.
B. Fick dela gräset i Tali på vår förmiddagsträning i går med självaste Herrlandslaget (De tränade på en stor fin fotbollsplan, vi bland maskrosor och utan nät i målen, men de vinkade åt oss... )(Robban låter dessutom meddela att Finlands president heter Jari... Jari Saloranta...)
C. Min kusinson Micke tycker att jag ska lära ÅU spelarna springa... Vad kan han mena med det?!
D. I morse besegrade Lärarna åk 9s killar med 1-0. Jag har blodig och uppsvullen näsa eftersom jag nickade med glasögonen...
E. I kväll ska jag igen handha Spetz Natz träning med dem som inte startade matchen i går.. Va roligt för dem...
F. Barnen mina hemma med sin mor igen. Det var kul så länge det varade...
G. Jag har fruktansvärt bråttom att bli färdig med allt på jobbet. Rektorn var in och ville ha en ny version av min klass betyg.. NU!
H. På grund av delar av punkt G blev matchrapporten på ÅUs hemsida en light version... Jag HINNER inte med mera just nu bara...
I. All for now. Längtar att efter ett lyckat kvällspass få vara hemma och lägga mig i en sympatiskt befolkad säng...
J. Hej då.

http://www.alandunited.com/news_read.php?id=13851

Där (rubriken) ligger "inför TPS" texten som jag rafsade ner i dag...

Kaos kaos, utan att det syns. Lindas dvärghamster rymde i går och katten som Emilia skulle släppa in kom inte förrän sent om sider. Rufus hann dock till matcherna sina och i mitt tycke var han faktiskt JIKs bäste målvakt för dagen (allt som allt testade 6 spelare på uppgiften under kvällen). Nöjd var han trots att laget hans nog fick på moppe... men han kämpar som en hel karl...

I dag ska ÅU samla sig för att i natt åka till Åbo. Mer om detta alltså i texten som gömmer sig bak länken.

Dessa ska överlistas i morgon:

Katja

Vesku, här bredvid den inte helt okände Marko Uusitalo som nu även ska få A-tränarlicens...

Tiia

Blir att packa då efter att ha samlat ihop hela klanen och i ljudet av närmare 3000 opportunister som väljer att se Atletico Madrid träningsspela mot lokala IFK... Välkomna även på ligafotboll nån gång allihopa. Tex den 13/6 spelar ÅU hemma mot PuiU på samma arena. Mitt i "House" får jag lämna gänget som i morgon får skjuts av Sassa innan de återvänder till sin mor (behöver jag säga hur enormt bra det känns att ha fått ha dem hos mig i flere dagar...) och ta mig till hamnen. Där kör vi sedan en heldygnsupplevelse med förhoppningsvis ett lyckligt slut..

Dessutom fick vi veta att hon här igen är aktuell för landslagsläger. Samtidigt som Adde, men i ett lite äldre gäng! Grattis!

Slow motion

I dag går det segt kan jag säga... Morgonen startade just efter att kvällen och natten slutat. Blev att väcka barnen och slänga fram frukost. Sen ut till Jomala med grejerna för morgonträningen. Därefter hem och samla ihop familjen och få dem transporterade till rätt ställe. Sedan tillbaka till planen där man kunde konstatera att spelarna körde ett fullt dugligt, till och med bra, morgonpass. Maria vill ha mera sånt här sa hon... Inte mig emot! De hade till och med vett att avsluta i tid så de skulle orka köra styrka på dagen och sedan vara i form för kvällsträningen... Lite problem har man då Idrottsgården är stängd. Var ska man nu styrketräna?! I dag blev det för endel på soliga konstgräsplanen..

Väl på jobb har man flängt runt på södra Åland och studerat än det ena, än det andra projektarbetet... Kiva kiva, som vår elevrådsordförande brukar säga...

Efter jobbet blir det att samla ihop skaran igen, endel från eftis, endel från huset där även jag brukade bo förritiden och där deras katt och hamster numera huserar... Hem, middag om vi hinner, sen Rufus match.

Om Robban läser detta är Bengtsböles nycklar där du lämnade dem. Bollar, koner och västar kommer att föras hem till dig i tid för träningen. Jag är med igen i morgon... Träningsplan och speciellt duschutrymmen i Helsingfors till onsdag förmiddag är på G. Min man i huvudstaden jobbar som en iller... Meddelar då jag vet. Dick har fått så mycket svar om truppen inkl ledare för onsdagen jag kunnat ge. Alltså rätt lite.. Blir det nån ändring får man meddela honom tvärt!

13-0 tog TPS på nöten i går... Japaner japaner, eller hur nu svenskarna sa i motsvarande situation på 1930-talet... Gäller för oss att ha tungan i rätt mun bara...

Distriktscupen i Vasa närmar sig. Den åländska truppen är uttagen och för min del är det väl närmast fråga om att fundera ut hur resa och när... Bara jag vet hur Sassa jobbar midsommarafton kan jag boka nåt. Den veckan är jag helt i FBFs tjänst... Igen utanför ÅU, men det är ju rentav inskrivet i kontraktet... Lessen dock för alla olägenheter jag ställer till med för  mina homisar..

Till sist:

Detta är kvinnan som delar ut min morgontidning fick jag höra i dag... Hur var det nu... Kiva kiva...

RSS 2.0