KVG

Ett väldigt användbart uttryck har under de senaste åren blivit KVG (Kato V..u Googlesta) som väl på åländska skulle bli nåt i stil med KGFH (Kolla Google För Helvitte). Jag menar, det är väl så som folk gör nuförtiden. De googlar om de inte vet nåt... Så funkar det ju i dag säger folk snusförnuftigt. Ni i skolan måste ju se till att hänga med...
 
Okej då. I dag gjorde jag, som jag ibland gör. Bokade en datorvagn och gav uppgifter till klassen (en åttondeklass, eleverna 14-15 år gamla) och bad dem fixa information så de kunde besvara några frågor om EU, så där som hur lång moderskapsledighet men har i Storbritannien och vilka länder som skrev under EU grundlagen 2001 osv. Sådant där som man ju googlar om man vill veta. Snacka förvirring. En av de största frågeställningarna hos endel elever var om man verkligen måste googla, eller finns det i boken? Då jag hänvisade till att uppgifterna kom ur just den samma bokens "Internetuppgifter" och därmed nog troligen skulle googlas uppstod på vissa håll rena hysterin. Pennor flög, svordomar skallade. "Hur ska man kunna hitta sådant här?" "Får man fråga sådant som inte finns i boken?" med mera... Barnen kunde alltså inte Googla, mina damer och herrar. Detta är inget nytt alls, utan liksom det som jag försökt få fram under de 15 senaste åren. I dag blev det tydligt igen... Inget illa alls, men jag tror det kan vara bra att nämna det så våra "politiker" med sina visioner om hur ungdomen teknologiskt ligger i framkant kan få låta oss jobba med grunder istället för just visioner...
Här är Edit i fredags då hon bekantade sig med "Förritidens Internet", dvs uppslagsverk. Jag har elever som ibland ber om att få använda sådana istället för att själva tvingas "producera dåliga kopior av redan befintligt material" som det har uttryckts.
 
 
En riktig sommardag verkar det vara där ute. Jag har hittills varit duktig i dag och fått skoljobbet till en punkt då jag kan säga att det jag måste göra är gjort, för den här dagen alltså. Fru Kickan vaknade med magsjuka, eller vad det nu var och försmäktar där hemma. Edit skulle till Hannah och det betyder att jag hämtar henne efter Ligaföreningens möte som jag ska delta i hemifrån med nån gruppfunktion över Skype. Vårt publiksnitt har gått upp med 8% jämfört med efter fyra hemmamatcher i fjol. Inte tillräckligt. 25% är det nationella målet och jag var ju stor i truten och lovade 35%... Nice Futis uppvisar siffror som tyder på en fördubbling. Det samma gäller nog även HJK... Få se vad som sägs i kväll då..
 
Sen har jag även haft möte med min vän Steve.
Han här har ännu inte förlåtit mig för att jag förstörde hans ligaseger 2011 genom att förlora 4-1 mot HJK i Bengtsböle medan han gifte sig... I övrigt kommer vi dock väldigt bra överens och han är en enorm tillgång inom åländsk fotboll och just nu även för Åland United.
 
Craig borde snart vara hemma från butiken och då ska jag dumpa diverse grejor åt honom innan jag kommer hem med middag till Fru Kickan och slänger igång Ligaföreningsmötet. Häj!

Det blev att se IFK Mariehamn då...

Den här rubriken och så bilden av Jani Lyyski kommer att ge massvis med läsare till denna blogg. Om jag har fel, då har jag fel, men nu då jag skriver tror jag att jag har rätt, så vi får väl se.
 
Detta blev alltså en riktigt gammaldags ledig söndag. Mulet har det varit ända fram till nu på kvällen och ett alldeles nollställt schema har ståtat som dagsprogram. Egentligen har inget blivit gjort, förutom mat och sopor samt hängd tvätt och sådant där som jag läste att män aldrig gör. Jo, det var nån kvinna som på fullt allvar skrev som ett faktum att kvinnor inte vill lära sig byta däck eftersom de då skulle tvingas göra precis allt.
 
Fru Kickan tog sig för att färga slingor i Edits och kanske även Pärlas hår, vet ej så noga men de uppehöll sig väldigt länge i våtutrymmena. Då kvällen kom tog jag mig för en klassisk söndagskväll för sådana som jag och åkte till WHA för att se fotboll. IFK Mariehamns herrar skulle möta VPS och Craig gjorde ligadebut i truppen. Han satt alltså på bänken för första gången i Veikkausliiga.
Denna bild är från cupfinalen i fjol, men Jani spelade nog i dag även. Så pass riktigt att han fick en varning...
 
Som vanligt smög jag in på läktaren och satte mig på "min vanliga plats" om man nu kan säga så då jag faktiskt inte ser mer än 5-6 herrligamatcher per år på WHA. Eftersom hemmaklacken numera befinner sig där bortaklackarna fanns tidigare kan jag detta år säga att jag hör hemmaklacken betydligt bättre än jag brukat göra. Eftersom jag lovat kommentera publiken på WHA kan jag i dag säga att klacken kom upp till nästan medelnivå av det som bortaklackarna brukat prestera tidigare då jag suttit och mest hört dem. I övrigt verkar publiken vara mycket positiv och klappar villigt med bara nån ropar först.
 
Min ambition är att försöka få sitta själv och det lyckades nästan i dag. Skoldirektör Mathias dök upp med sin hustru och de är trevliga människor, inget illa alls. Dock måste jag åtminstone stundtals verka trevlig och det faller sig inte naturligt för mig. Ulle, som är mor till Isac på min klass dök även hon upp under första halvlek och bad att få tacka mig eftersom hon aldrig mer kommer att se mig. Vad hon riktigt tackade mig för och hur hon ser på framtiden blev lite oklart, men hon konstaterade att hon tycker att jag gjort mig onödig. Refererar hon till sin sons skolgång får jag väl ta det som en stor komplimang. Dock förstörde jag hennes visioner om att aldrig se mig genom att jag avslöjade att hon de facto kommer att jobba med Edit i höst på fritidsgården Ugglan...
 
Själva matchen då? Ja.. VPS marknadsfördes som ett lag som spelar kortpassningsspel. Så var det också. Ett 4-3-3 lag som i uppbyggnadsfasen kom att bli 3-4-3 och ständigt strävade att spela in mellan lagdelarna om det fanns utrymme. IFK tog bort dessa ytor väldigt väl, mycket genom Petrovic och Dafaa i samarbete med Lyyski och Kojola, samt Kangaskolkka och Assis längst fram. Tydligt var att Lundis och Virtanen (är Virtanen med i planeringsarbetet? vet nån?) ville vinna bollen i Vepsus uppspelsfas för att sedan komma framåt i de tomma ytor som uppkommit då ytterbackarna Viitikko och Peth hade skjutit framåt.
 
Första målet kom på ett slarvigt uppspel som IFK bröt och direkt levererade in på Assis fot. Diego vände och mål var det där. Det andra målet var sedan en klassisk läckerbit i form av en soloprestation av välspelande Robin Sid ute på vänsterkanten. 2-0 i halvtid och de mest dramatiska stunderna, förutom ett välspelande IFK och ett VPS som inte kom in mellan lagdelarna överhuvudtaget var då Walter Viitala låg nere och Craig fick stiga upp och dra på sig tröja nummer 92. Inget inhopp blev det, men nära... I går på Franks hade Craig erkänt att han blivit lite nervös nu då han skulle vara på bänken. Då vi frågade vart den kaxige och självsäkre samt världsvane målvakten hade försvunnit sa han: "Han spelade för JIK i fjol han..." Men jag är säker på att Craig klarar det galant om han någon gång behöver göra en insats på planen för IFK. Det gör han nog själv också.
 
Inför andra halvlek hade VPS lite flyttat magneter vad det verkade. Mittfältaren Lähde föll inte alltid in mellan mittbackarna och flyttade boll sidledes. Han fanns nu ofta spelbar lite längre fram och kunde ibland med tempodrivningar flytta en aning på IFKs försvarsmassa. Fortfarande gjorde fyrklövern Petrovic, Dafaa, Lyyski och Kojola det oerhört trångt för den i mitt tycke bästa spelaren i VPS Steven Morrissey. De gånger Morrissey kom åt bollen över huvudtaget kunde han röra om, men för det mesta höll man honom stängd, vilket då öppnade vägar för Lähde och även mittfältskollegorna Laatikainen samt senare Voutilainen.
 
Sen gick det ju som det gick. Först en straff som Pyry Soiri nätade på och sedan det synnerligen nesliga 2-2 målet på övertid då en lång frispark ända från målvakten Kobozev rann igenom till friläge för Eero Tamminen som kunde näta. Högerbacken Mantilla hade följt Tamminen in i banan och blev helt enkelt på efterkälken då bollen studsade förbi. Hur mittbackarna kom att vara så brett och så ur position i detta läge kan jag inte svara på så här spontant ur minnet, men jag är säker på att Lundis har koll på detta i morgon. På samma gång spelade HJK 0-0 i Kuopio så läget i toppen hölls intakt. Skoldirektören med följe lämnade läktaren i vredesmod då 2-2 målet kom så vi hann inte ens säga hej då...
 
Även i damernas Liga har man spelat i dag. TPS befäste sin position som tvåa genom att piska Nice Futis med 5-0. Vi ligger stadigt femma och håller oss alltså klart till vår långtidsmålsättning.
Ingen ligamatch nästa helg för dessa damer.
 
Hård arbetsvecka på kommande i alla fall. I morgon ska vitsorden skrivas (jo elever som läser- de kan ändras efter det!!!) och så har vi visst möte med Ligaföreningen, via dator.... På tisdag skulle jag visst vara i radio förstod jag. På onsdag hoppas jag kunna åka på träning. Niors projektarbeten borde besökas. Mat-Inger har ordnat bra mat vad det såg ut.
 
Allt som allt en hyfsad söndag så här långt måste jag säga...
 
 

Hemma till Sabbaten

Nu undrar jag om jag egentligen har rätt, men vad jag förstår kan vi faktiskt prata om söndagen som Sabbat, efter att de där romerska kejsarna anpassade de urkristna ur judendomen bottnande traditionerna till Romarrikets förhållanden. I så fall kom jag hem till Sabbaten.
 
Gårdagskvällens final sågs faktiskt helt ensam i en mörk båthytt. Craig och jag diskuterade vad som kan vara bättre än två män som i tystnad sitter och ser på fotboll. Vi kom fram till att det enda som slår det är om en man i tysthet ser på fotboll helt för sig själv. Således tackade vi varandra för sällskapet under resan och middagen, tack igen Kjelle för Franks, och drog oss tillbaka till varsin hytt för att se Champions League finalen, som precis som det brukar då Madridklubbarna brakade samman blev ett riktigt drama.
 
Just då TV bilderna frossat i gråtande människor och domarna fick sina medaljer, eller vad de nu får blev det att rusa ner till bildäck. Lite deja vu upplevde jag sedan i hamnen då det blev jag, precis som de typ 7 senaste åren som fick ta bollar, västar, koner, läkarväska och till och med taktiktavlan som jag desperat försöker lära upp huvudtränaren att ta ansvar för, i min bil. Här hemma fann jag borden fulla med påbörjad mat och dryck, lampor tända, men inte en enda människa. Det verkar som om dessa fortfarande vilar sig i form, då jag nu sitter här uppstigen på förmiddagen, eftersom ingen ännu har gett sig till känna. Ser man på, nu ger alla sig till känna på samma gång, så var det med det...
Så här såg det ut före jag for och ambitionerna att det ska se ut så här igen är höga. Vore roligt med Rufus och Emilia på bilden också, men det blir nästa helg. Linda kommer sedan in under sommaren...
 
 
Sabbat i dag alltså, dock befriad från de judiska sabbatsreglerna. Till min glädje verkar det vara mulet ute, så det kanske går att organisera någon söndagsverksamhet med Edit som inte innebär att "bara vara på gården för att det är så varmt" vilket brukar leda till en helt odräglig kväll, ibland... Inget fel mad att bara vara på gården, men blir det det enda som är på agendan kan det bli aningen hispigt...Eller så har jag helt fel och behöver motbevisas genom att jag själv bara sitter i en stol kanske... Jag är beredd att testa.
 
Sofias ilska hade förresten tilltagit i spelarnas hytter fick jag höra i bussen i natt. Hon hade levt igenom hela känsloregistret under finalen och gråtit dels för att Bayern München inte spelar i finalen och sedan för att de kanske skulle ha gjort det, eller hur de nu var de förklarade.
"Not now. I´m tired and angry" meddelade hon i bussen i natt. Och såg ut ungefär så här... Skulle man inte ha sett henne spela fotboll några år och ytterligare sett två motståndare ligga skadade på planen efter hennes mål i går skulle man inte ta henne på allvar. Nu tar man det...

Bussblogg efter 0-8

Jag är ju inte mycket för att skriva i buss. I dag vann vi dock 0-8 i Dickursby och Kjelle har lovat att vi ska få äta på Franks. Gamla goda Kjelle säger jag.
 
I övrigt är det mesta ett under att det ens finns. I går kväll var Raissa på akuten och valde att komma med för att inte bli ensam i huset. I dag, lite mediciner senare spelade hon och gjorde två fina mål. Linnéa tvingades plötsligt att stanna hemma. Fru Kickan ville även att jag skulle bli hemma och med facit i handen är det ju jättebra att hon är så sen att kommunicera att jag inte kunde göra något denna gång. Jag är på resan och det är nog bra att jag är det.
Vem vet vem som är nästa att ligga här.
 
Spelarna på bänken gissade i dag vem som skulle dö först av oss alla i laget. Jo, det var jag som introducerade diskussionen, hur visste ni? Rösterna föll antingen på mig eller på Craig. Ingen annan hade något understöd. Själv tror jag att det blir jag, men det lär nog gå ett antal år tills jag har tid med sådant kan jag säga.
 
Jag träffade tjocka släkten igen, som sig bör då vi spelar i huvudstadstrakten. Det var roligt. Det är också roligt att vi fick igång målskyttet och att sådana som Isabella, Sofia och Maja fick göra mål. Inget alls bort från Ella, Ayaki och Raissa heller förstås. Eller inget bort från någon av våra spelare som faktiskt spelar rätt bra just nu.
 
Bara vi kommer hem ska jag försöka få reda och lugn i mitt och min familjs liv. Nästa helg kommer storisarna och sen är det inte länge tills Linda kommer till Åland. I skolan är det årets slutspurt som står för dörren. En massa ska vara gjort under måndagen och sedan på tisdag är det stora administratoriska möten i Åland United.
 
Just nu här i bussen försöker Sofia motbevisa att hon egentligen är en arg, väldigt aggressiv kvinna som Craig påstår. Både hon och Ann-Sofie som också har ett rykte om sig att vara rätt arg då det beger sig försöker skratta och de gör det så bra att de inte verkar kunna sluta. Kjelle sover dock tryggt som ett barn.
 
Inför kvällens Champions League final har vi lottat slutresultat och satsat varsina 2 Euron. För att jag ska få pengarna ska Real Madrid vinna 2-1 och Benzema ska göra första målet. Undrar just om det är värt pengarna att få ett sådant resultat. En sak är dock säker. Finalen ska ses ensam i en mörk hytt. Livskvalitet kallar jag det!
 
 

Tillbaka i civilisationen

For 2 och ett halvt år sedan satte jag upp ett internt mål för mig själv. Den extremt vimsiga högen barn som använde 7A som samlingsnamn skulle bli en hög människor som ska fungera i grupp. I natt hade vi gesällprovet, utan att barnen visste om det. Vi hade inga egentliga tider, inga regler, inget egentligt organiserat program. I morse frågade jag om de tyckte det hade varit roligt. De jag frågade log lite och sade, jo... I min värld har jag gjort ett treårigt projekt och vunnit! Skulle jag inte skriva det här skulle folk inte heller få veta det. Det är nämligen viktigt bara för mig själv! Min syn på ledarskap bygger på att göra mig själv onödig. I natt var jag det, tror jag. Jag tror inte ungdomarna visste att jag låg och lyssnade på dem under alla de vansinnes utfärder de tog sig för och de sånger de sjöng och de svordomar de hävde ur sig över varandras fotsvett och bollar någon sparkat i sjön. En gång steg jag upp. Det var då de sökte efter Ebba och Ida som ingen sett på en kvart. Bägge hittades på skogsvägen, de hade bara tagit en promenad. Frågar någon mig om jag är nöjd är svaret JA. Jag är också STOLT! Synd att Felicia och Jimmy inte kunde vara med, men även ni ingår i den svårlösliga ekvationen 9A.
Så här lät det ibland under kvällen. Riktigt så här såg det ändå inte ut.
 
 
Jag drev alltså omkring ganska sysslolös under campingen, fast jag ju var på jobb med allt vad det innebär. Telefonen hade jag dock med och jag räknade till 10 Åland Unitedsamtal och 25 Åland United sms under kvällen och natten. Kollegan Jarmo tyckte jag kunnat lämna telefonen hemma. Jag är rädd att antalet e-postningar jag möttes av då jag kom tillbaka skulle ha varit den dubbla i så fall. Ingen fara, vi fixar det. Lite mycket logistik på många håll nu bara och så ska det vara vitsord och faddirullan här också. Jag såg 7B driva förbi och frågade om de fått nåt gjort med sin vikarie. Svaret blev nej, eftersom de inte haft program så hade de bara lekt. Vadå inte program? Har jag mailat till fel människa månne?
 
En lektion här ännu. Sen ska jag ta mig till veckans första träning. Jag kommer där att inta Sportchefspose och inte ens ha fotbollsskor på. Min önskan är att vår tränarstab har kunnat utnyttja sin gemensamma potential och arbeta professionellt för lagets bästa. Det är väl det tränarstaber är till för inte sant? I så fall blir det igen en kväll och en resa då det verkar som om jag inte behövs, så där som att driva 7A till 9A. Om ingen vet vad jag har gjort, då har jag lyckats!
 
Amen!

Och nu ut i tält

Som framgått av mitt beteende har detta skrivande inte kommit högst upp i näringskedjan. Inte heller i dag finns det riktigt utrymme för så många svängar och piruetter, men jag kan i alla fall konstatera att de första grupperna börjar avsluta sina schemalagda studier i grundskolan. Niorna ska på projektvecka och därmed tar klassundervisningen liksom slut. Mina nior är ju inte som de andra barnen, så vi ska tälta. Jo, tälta! Hemligheten med vårt samarbetsprogram är att vi inte egentligen har ett program. Vi har tält, säger de. Vi har också fordon att ta oss till platsen, säger de... Jag tömde min bil på barnstolar och allt möjligt och nu fick jag veta att ingen behöver åka med mig. Mat ska vi ha, säger de. Elev Matilda har pengar, säger de. Det regnar dock inte fast de sagt att det ska... Säg inte åt någon, men jag har en plan B ifall av rotblöta...
Så här ska det knappast gå i natt, men man vet ju aldrig. Numera fuskar jag och har sovsäck. Ingen repris av övernattningarna i kåta med förra klassen då jag låg på grusgolv i +2 grader utan sovsäck... Det gick det med förstås...
 
 
Då vi är tillbaka, eller JAG är tillbaka, eleverna ska ju hem och projektarbeta i en vecka, ska jag först reda upp oredan efter vikarierna, som ju är mina egna kolleger och sedan ska jag, efter eftermiddagens undervisning är det meningen, riktigt i egen hög person på träning för att se laget inför TiPS matchen nu på lördag. Jo, jag ska nog med på resan också är det tänkt. TiPS borta i Dickursby klockan 15.00 på lördag alltså... Aj jo.. Då måste jag ju skriva texter och allt möjligt annat fanstyg kom jag på. Nå, inte i kväll eller i natt i alla fall.
 
En stor dag för Edit är det med. I dag ska hon vara i Strandnäs skola på "Miniskoldag". Så ivrig var hon att hon väckte mig tidigt i morse. Det brukar inte hända. Hoppas det blir bra säger jag bara. I kväll ska Gurkan fixa flickorna i närregionen på träning. Tack Gurkan.
I tisdags var Edit, Pärla och många andra flickor i deras lag tillsammans med sammanlagt 65 fotbollsspelande flickor i Bengtsböle och tränade med Åland United. Pille, Khym och några till åker dessa veckor runt i skolor och inspirerar flickor att spela fotboll, samt informerar om vårt läger i augusti. Bara om nån undrar vad vår klubb gör, typ...
 
Nu vill 9A börja städa skåp. Jag sade nej. Ty allt har sin tid! OM vi hörs igen, då har jag överlevt natten!

I misstag sket det sig

"Det sämsta finländska spelet någonsin" sade någon faktiskt i går kväll efter att Kanada rättvist vunnit 2-0 i ishockeyfinalen. Man kan lugnt säga att det där med proportioner inte är något människan i sina uppretade stunder är begåvad med.
Så här såg Istvestjia turneringen ut varje december då jag var liten. Minns de turneringarna och vårens VM därefter så får du lite koll på begreppen.
 
 
Då jag skulle bli Sportchef och inte dagligen kunna medverka i lagets träningar var det just med den typens veckor i åtanke vi nu lever i. I dag kommer nästa års 7or på besök och även jag har fått en klasslista. Få se om någon ska gråta i år... I morgon har vi kollegiemöte och sedan samlar jag ihop närområdets flickor och åker till Bengtsböle för flickträning med Åland United spelare. På onsdag har Åland United styrelsemöte. På torsdag tältar jag med klassen och... På fredag far vi iväg till Dickursby. Där kanske jag hinner sticka mig in på träningen inför, kanske. Lägger vi ihop detta med saker jag inte ska prata om och det dagliga värvet, då blir det så att man med säkerhet kan säga att detta kommer att skita sig. Hur det gör det får bli osagt, men minns var ni såg det först! Jag framhåller att det är helt i misstag dessutom!
Edit har idag inträdesprov till dansskolan. Det hoppas vi att inte skiter sig dock. Inte ens i misstag.

Problemet med att vara stabil

I filmen "Bruce almighty" får huvudrollsinnehavaren testa på att vara Gud. Först är det roligt, med alla krafter han har som man kan busa till det med. Sen märker han att han kan göra gott med dessa och sedan i slutet blir han helt kocko över hur ständigt uppkopplad, självklart anträffbar och fullständigt ensam med alla människors bekymmer och önskemål han är. På slutet, då han ger tillbaka gudomen till Gud själv igen frågar han hur Gud fixar det där. Har han aldrig semester? Guds svar är i min värld ett av de bästa jag hört: "Har du hört talas om medeltiden?" Ridå... Eller, Gud som försvinner i fjärran gående på vatten, eller vad han nu gjorde.
 
Att finnas till hands och att vara någon som alltid finns har blivit mina och några andras huvudkall i livet. En efter en faller dock dessa tappra män och kvinnor. Gud själv hade ett sådant där ögonblick av att "nu skiter vi i det här" i samband med myten om Noas Ark i Moseböckerna. Han kom dock till sans och sparade alkoholisten Noa med familj, samt alla djurslag vi har på jorden i dag, förutom dem vi utrotat sedan dess... Sen har han funnits där, men utvecklat system för att kunna hantera sin situation. Ärkeänglar och  profeter är goda exempel på god administration. Han själv måste inte handha alla fall, utan han har folk som gör det i hans namn. Vad gör han då dessa bråkar med varandra, eller tänker fel? Det vet jag inte, för den bittra och på samma gång befriande sanningen är. "JAG ÄR INTE GUD!" Eller, som jag brukar säga.. Jag hoppas verkligen att jag inte är Gud, för vaknar jag en morgon och inser att jag är det då blir jag besviken! Jag hade liksom väntat mig nåt mer!
"Våran Adde" tjänade supportrarna i Sverige i går. Hon till vänster om henne i nummer 10 är en ganska berömd spelare som heter Marta da Silva.
 
 
Åland United spelade bra i går. Fler målchanser än de vi skapade kan man nog inte kräva av någon någonstans. Att sedan TPS var de enda som fick in bollen i mål är dock det som går till annalerna. För evigt (?) kommer man att läsa att TPS vann 0-1 på bortaplan. Vi som var där såg att hemmalaget spelade väl. Inget tack i serietabellen, men jag hoppas spelarna förstår att spelet sitter rätt väl.
 
Riktigt soligt och fint igen här på morgonen. Edit har nu sovit i egen säng en par nätter, för första gången sedan hon drömde om spindlar för en par år sedan. Först hade hon Emilia med sig i rummet och i natt blev det Rufus, som egentigen skulle ha sovit över hos en kompis, men vid halv 12 tiden på natten upptäckte att det inte gick för kompisens familj... Det är nåt visst med att vara 14 årig pojke...
 
Skulle jag inte vara gudalik skulle jag säga att jag ska passa på att njuta av denna söndagen med familjen. Nu försöker jag få lite bits and pieces här och där.
Sen var det nån ishockey i kväll också visst...

Hur var det där om att skottet visste var det tog?

I en molnig och till och med lätt regnsjuk lördagförmiddag, med Fru Kickan i en soffa, Edit i en annan soffa, Emilia sittande i ett hörn utanför sofforna eftersom hon måste ladda sin telefon säger hon samt Rufus med Kompis Sampe sovande efter sitt viktiga uppdrag i Lemland i går sitter jag här och dels minns, dels bara upplever och slutligen ser framåt, utan att riktigt komma på nåt uppseendeväckande.
 
En tillbakablick på gårdagen ger minnesbilder, förutom av ett litet antal helt hyfsade lektioner (vad beror det på att eleverna verkar bli allt mer välartade, till och med på gränsen till menlösa?) och ett e postande samt ringande i spridda skurar, allt från duggregnsdiskussioner till riktiga monsunregnssådana, av en eftermiddag som kanske demonstrerar tingens beskaffenhet (Jag kom inte ihåg termen korrekt och uppmanades att googla och efter att högljutt meddelat att så gör man bara verkligen inte, så gjorde jag det).
 
Jag ringde Emilia just då sista klassen lämnat klassrummet för att höra läget. En väldigt irriterad 17 åring svarade att hon nog var hos oss och att hon försöker tala i telefon och både Fru Kickan, Gurkan och jag ringer hela tiden. Nu var detta första gången för mig att ringa hela tiden, men jag förstod att budskapet var att jag skulle låta hennes planering för transport till och från dansuppvisning, samt middagsintag skötas av henne själv och att jag kunde hänvisa till att jag inte är informerad ifall av olägenheter. Sedan, lite senare då jag skulle iväg, åka hem via och klä om för att sedan joina lagets samling och träning på WHA tänkte jag bara att jag för säkerhets skull kollar med Kjelle att han säkert hämtat matchsponsorvinsterna till matchen i morgon som han hade sagt att han skulle.
 
Svaret från Kjelle på sms var tydligt: "Nä. Jag har ju sagt att jag bara tar matchchipsen". Därmed hade vi alltså en klocka som var rätt mycket för att vara kontorstid en fredag och inga matchsponsorvinster för morgondagens match. I fjol visste jag inte vad matchsponsorvinster var, men nu har jag lärt mig att de får jorden att rotera kring solen och dessutom att jag på något sätt ansvarar för att dessa finns. Eftersom jag har bytt telefon för en tid sedan märkte jag att jag inte har Jonnys telefonnummer inprogrammerad, så jag gjorde det vi alla gör, jag ringde Linnéa. Hon bekräftade att jag lovat se till att matchsponsorvinsterna ska komma och att hon således inte ägnat dem en tanke. Hon kunde inte heller bekräfta hur länge matchsponsorn själv håller kontoret öppet, trots att man kan anta att beskedet att de har öppet överhuvudtaget torde leda till att ingen någonsin lämnar poststället mera. Jag kom hem, snäste av alla jag såg, Emilia, Gurkan, Pärla och Edit. Jag kastade mig framför datorn och hittade mailkonversationen med Jonny och Kjelle som resulterade i att Kjelle sagt att han hämtar vinsterna om ingen annan gör det. Nåväl, Kjelle tänkte alltså inte göra det nu i alla fall.
 
Jag smsade Giovanni att han inte skulle räkna med mig under lagsamlingen eller träningens inledande delar. Sedan kastade jag mig i bilen, vars kylare igen gick lite varm, så jag fyllde som vanligt på med vatten. Därefter körde jag bakom en stor drös människor som kollade hur sakta det går att framföra fordon på de åländska landsvägarna ut till Haraldsby, där jag fann ett tomt kontor. Dock fanns det en larmknapp som jag helt sonika tryckte på. En man vid namn Kjell (nej inte våran Kjelle) dök upp, tog i hand och sade sig veta vem jag är. Då jag djupt beklagade en kommunikationsmiss i vår organisation och ödmjukt frågade efter matchsponsorpriser ryckte Kjell på axlarna och sade att någon som presenterat sig som Jonny varit där för några dagar sedan och hämtat priserna... Då jag sedan kom till träningen dök först Craig emot mig, för han måste ringa Herr Ordförande med min telefon, sedan hade Giovanni glömt sitt tidtagarur och jag åkte hem för att hämta mitt, som jag ju inte tagit med eftersom jag aldrig hunnit klä om. Tillbaka på planen igen visade det sig att Giovanni hittat sin klocka i alla fall och Craig hade satt min telefon i sin väska.
Vad som än händer så släpper vi ingen jävel över Virta bro...
 
 
Kvällen, då träningen var över och jag fått mig en god middag i form av lasagne tillverkad av Gurkan, blev rätt traditionell. I slutändan hade vi 8 människor som sov i 6 sängar, eller en sov väl i soffan men hade då morgonen grydde flyttat till en av sängarna. Storskräll  i Let´s Dance kunde jag urskilja mellan de ständigt fram och tillbaka löpande människorna och Edits gitarrsolon (stort tack för presenten Edits Moffa)...
 
Då 7 av de 8 hade somnat, eller annars bara dragit sig tillbaka tog jag mig för att ta del av den matchgenomgång jag missat. Jag tror mig kunna TPS ganska bra faktiskt. Sen är det ju utvecklande och intressant att se hur någon som inte "vuxit upp" med Damernas Liga analyserat laget på basen av två månaders studier. Samma lag är det och samma spelare. Detaljer beskrivs dock på lite annat sätt än jag är van att göra det i den utskickade videopresentationen och det är för mig berikande och spännande. Allt bottnar i slutändan med hur de som ska spela förstår allting. Fotboll är inte fråga om retorik. Att beskriva fotboll är det dock i högsta grad.
 
Jag hade tänkt slå på stort och tvätta håret inför eftermiddagens match. Jag får dock snällt sitta här i morgonrock och vänta på min tur. Fru Kickan och Edit har nu bedrivit tvätt- och utvecklingsverksamhet av kropp och hår i någon timme. Jag misstänker att Emilia blir nästa och sen vet vi ju inte hur de där tonårskillarna, som tydligen ska dra iväg igen, för att spela fotboll denna gång, ser på personlig hygien.
Här är ännu en bild från torsdagens happening på Ytternäs sportfält.  En skön blandning IFK F08-10 och Åland United A-lag.
 
 
Om någon timme bär det av mot WHA och veckans höjdpunkt. Jo, matcherna är höjdpunkter, det går inte att förbise. I min nuvarande roll är hemmamatcher bland de mest stressande moment livet medför, dock inte denna vecka då andra saker under själva arbetsveckan har varit betydligt mer stressande. Jag vet att Finland möter ryssen, lite som Dufvas pojken på bilden här uppe, i dag klockan 16.15. Jag önskar Lejonen allt gott och i morgon kunde det sitta fint med en VM final så där på söndagskvisten.
 
Jag vill även uttrycka en stor uppskattande kommentar mot IFK Mariehamns herrlag som leder Veikkausliiga i stor stil. Imponerande pojkar, imponerande. Hoppas säsongen fortsätter bra för er!

Nya skor, tvättade byxor och andra nymodigheter

I går kväll kom Fru Kickan hem från träningen medan Edit åt kvällsmål. Just precis då ringde telefonen och eftersom det var Herr Ordförande som bara snabbt skulle kolla en par saker hade Edit både lagt sig och släckt lampan, samt Fru Kickan hade ätit, duschat och nästan sett sin TV serie klar innan jag återvände till live verksamhet för att få till min kvällslufs.  Medan jag pratade hade jag medelst teckenspråk prövat ett par helvita skor och nickat då Fru Kickan tittat menande på mig.
 
Nu i morse, då jag först hade svårt att komma i byxorna och sedan märkte att det berodde på att de inte var de samma byxorna som i går, eftersom Fru Kickan tydligen satt dem i tvätten, kom jag ut i tamburen för att liksom samla grejer och klä på mig för att åka på jobb. Jag kunde inte hitta mina skor någonstans. Fru Kickan meddelade då att eftersom jag nickat i går kväll medan jag talade i telefon hade hon slängt mina gamla skor och ersatt dem med dessa nya och helvita. Detta samtal ägde rum medan hon sprang fram och tillbaka mellan sopinsamlingen och vårt kök med denna veckas tidningar. Hon meddelade dock synbart stolt att dagens tidningar fortfarande finns inne i huset. Man får vara glad för det lilla. Precis just slog det mig att mina byxor kanske tvättas i soporna de med... Kanske jag har fel där dock...
 
Mat-Inger, som serverade hallonsoppa, tyckte att mina nya skor var fina. Jag tycker däremot att hennes tår, som stack ut ur sandalerna var ännu finare. De är åtminstone finare än mina tår, som just nu alltså finns inne i de nya vita skorna.
Maja, Cynthia, Jessi och Pille besökte i går Edits lags träningar. Jag blir faktiskt positivt berörd av att Åland United numera är så positivt berömt även bland så här små flickor. Edit ses förresten i bakgrunden med grön jacka. Tack Gurkan för bilden. Även Pille skickade bilder, så vi kan ta del av flickträningar av olika slag under åren som går här på bloggen och även annorstädes.
 
 
I dag är det matchförberedande träning på WHA. Trots att detta naturligtvis är en vanlig fotbollsmatch har laget mycket att bevisa. Både förra helgens snöplighet och sedan faktum vad som hände senast vi mötte TPS borde förhoppningsvis fungera som tändvätska. Jag hoppas även att publiktillströmningen blir stor och att folk begriper att Ishockey VM går varje år, men Åland United-TPS på WHA den 21/5 2016 bara går en gång i världshistorien! Unikt tillfälle att se just denna match alltså!
 
Det pratas mycket om vad man får och inte får göra i skolor. Utomstående organisationer tycker så klart att deras bidrag alltid är viktiga och att skolorna tacksamt borde ta emot då man erbjuder sig att komma. Jag vet ju att vi har så mycket själva att ta hand om att dessa utomstående välmenande krafter oftast bara är störande och i vägen. Nästa vecka ska Åland United marknadsföra flicklägret, just genom att besöka vissa skolor som tar emot och i andra fall bara skicka material som vi hoppas kan delas ut åt alla flickor i skolan i fråga.
I morse hade vi en sådan här farbror här, som pratade om boken han håller i handen och delade ut den till alla på åk 8 och 9. Vem han är framgick aldrig då han faktiskt inte presenterade sig....
 
 
Någonslags blandning mellan familjehelg och hemmamatchhelg väntar. Emilia ska komma från en dansuppvisning någonstans ifrån i något skede. Rufus ska cykla hem från Lemland med Sampe. De ska hem till nån flicka i klassen för "nån klassgrej"... Vad jag förstod är det ingen klassgrej med lärare inblandad, så jag tror det kan bli riktigt jätteroligt... 

Hårt arbete!

Först ett glatt meddelande. Chipsfabriken på Norra Åland står kvar. Därmed kan jag fortsätta lära åländska skolbarn att den åländska ekonomin står och faller med produktion, samt försäljning av potatischips, alkohol, tobak samt hasardspel! Mycket mycket bra! Vi behöver inte heller nya matchsponsorer för Chipsens matcher i år då...
 
Eftersom vår viktiga matematikavdelning som vanligt tar upp tid och utrymme här i skolan gavs jag aningen ofrivilligt lite tid att reflektera... Och jobba faktiskt! Jag vet att jag varit inne på detta förut, men nu vill jag igen fundera kring vad det där med jobb egentligen är. Ibland för vi diskussioner kring styrelsen för Åland United huruvida spelare jobbar under november och december då många inte är på plats här på Åland. I de bästa av världar skulle jag vilja att vi kunde kontraktera både spelare och funktionärer för hela år och på så sätt ha dem i tjänst hela tiden. Det betyder då inte i min värld att de alla hela tiden måste ha schemalagd arbetstid. Som jag ser det är spelare, tränare och även andra funktionärer projektanställda med ett resultatansvar, på så sätt att ingen egentligen frågar hur mycket tid man lägger ner på sitt jobb, utan istället utvärderar hur nära målet för arbetet detta jobb för en.
 
Det är klart att scheman bör finnas. Under tränings och tävlingssäsongen gör tränaren upp ett schema som gäller hela laget. Utöver detta har ju varje spelare och även då rimligtvis tränarna och övriga funktionärer egna scheman för att kunna göra de insatser dom krävs för att jobbet man anställts för blir gjort på bästa sätt. Jag ser här arbetsgivarens uppgift som en utvärderare av resultatet. Är resultatet svagare än väntat, då kollar man hur arbetet utförts. Behöver man lägga mer eller mindre tid på det. Eller ännu viktigare, vad innefattar arbetet som görs under den tiden? Att jobba hårdare, som ofta framläggs som det enda och bästa botemedlet kan betyda många olika saker. Här i skolan utförs mycket arbete av lärare och elever, samt övrig personal som inte direkt syns. Om läraren inte är förberedd kommer undervisningen inte att bli optimal. Ingen bryr sig dock om när och hur läraren gör dessa förberedelser. Eller i Sverige bryr sig politiker om det och därför blir ju skolorna sämre där.
Många arbeten är bundna till arbetslag. I den här gruvan kunde man inte ha flextid. Man jobbade även så långa pass att ingen tid för vila och personlig träning fanns. Därmed slets man väldigt fort ut både fysiskt och psykiskt och dagarna som en riktigt effektiv gruvarbetare var nog inte ens nära det optimala, som kunde ha uppnåtts med lite kortare dagar och lite personlig flexibilitet. Lite mer kostnader för stunden, men mycket mindre kostnader i långa loppet. Fast å andra sidan, på den tiden då denna bild togs funderade man nog inte så mycket på sådant....
 
Den gamla anekdoten om fåren som betade bredvid en fotbollsplan, men ändå inte begrep fotboll trots att de såg spelet hela tiden är en väldigt passande historia tycker jag. Vi kan jobba hur mycket som helst, dagar, nätter, helger, alltid... I slutändan kan vi på detta sätt troligen uppnå en kort och intensiv karriär. Vill man se till en lång och stabil karriär som även innefattar ökad mängd rutin och livsvisdom, som även den för till kvalitet i arbetet, då kan man inte gradera jobbet i hur mycket man gör, utan i vad man gör! Även här kommer arbetsgivaren in och får lov att försöka begränsa arbetsuppgifterna, eller styra alla olika tentakler mot fler arbetsuppgifter som dessa själv skapas. Det kostar pengar, men arbetet blir bättre.
Sen kan man också hålla sig med såna där odödliga som sen dras med olika slags väldigt inspirerade människor som vill utveckla än det ena än det andra i en rasande fart. Det kan också vara bra i längden, så man inte stagnerar. I vardagen, eller helgnatten då det mesta av denna utveckling görs, kan det dock tillfälligt ge lite mjölksyra.
 
I går var vi till Strandnäs skola och fick se Edits blivande lärare. 1B blir gruppen hon börjar i. Jag kan medge att det såg riktigt fint ut. Mariehamn är som skoldistrikt främmande domäner för mig. I kväll skulle det enligt rapport komma Åland Unitedspelare till Edits lags träning. Va roligt, då får jag träffa dem i dag också. I morgon ska allt göras klart inför TPS matchen på lördag. Rufus och Emilia skulle även komma och fira helg. Det blir nog bra det där tror man.
 
Och sen behöver vi inte oroa oss för HJKs målvaktssituation medan Meriluoto är borta. Vera Varis kommer in på sitt sommarlov från College i USA. Just just....

Helt skadat

HJK har hamnat lite i blåsten. Meriluoto borta två månader, Collin några veckor, Rantanen, som ju inte har spelat så mycket nån vecka till och så Sankoh som har spelat färdigt för i år. Speciellt det där med Meriluoto är ju ganska viktigt. Få se hur de ska få till det nu efter sin ändå ganska hyfsade start. I morgon möter de Honka som ju har underpresterat väldans åtminstone jämfört med vad de själva och många till hade väntat. Ilves hade inte gått som på räls i går i Dickursby sägs det, trots 3-0 seger borta mot TiPS.
 
Jo då, jag följer nog Damernas Liga så bra jag kan mitt i vardagen. Jag har till och med tillgång till alla matcher om jag bara hinner se dem. Det bara tornar upp sig så mycket annat att sköta att det oftast är mer en dröm än realism att kunna se det man vill. Just nu borde vi förstås se TPS. Jag har tittat lite och faktiskt skrivit mina åsikter inklusive förlag till strategi och startelva. Sen är det en annan sak hur det blir på lördag. Det varken kan eller ska jag bestämma. Jag är bara byråkrat nu ser ni. Och då vi kommer till byråkrati, jösses vad det finns både själslig och helt byråkratisk sådan att syssla med.
Våra egna skadade då? Jo, de rör sig allt mer obehindrat såg det ut som i går. Snart nog sparkar de rentav boll!
 
 
Programbladet för helgen är nästan klart. Dessutom tycker jag att jag varit effektiv med mailandet. Skulle jag inte veta bättre skulle jag säga att jag är Åland Uniteds kurator!
 
I går kväll var Edit och jag alltså på dansuppvisning. Emilia var bra som vanligt och jag kunde till och med skicka in Edit tillsammans med Joel i omklädningsrummet för att de skulle hinna hälsa och vi komma hem och se ishockeyn. Då de kom ut var de glada och goda, men de hade inte träffat Emilia, för de gick ju vilse... Det blev alltså att vänta och lika bra det. Ishockeyn skötte sig själv såg jag då jag till och med missade 4-0. Många är ju helt säkra på storframgång i detta VM nu. Jag, som ändå härdats av ett 1970- och 1980 tal ber folk ha is i magen och tummen i...knävecket kanske... Så länge det finns sekunder kvar, då finns det möjligen en Carlsson eller Sundin som kan förstöra allt. Jag ser först, sen tror jag! Detta gäller mest då det är fråga om ishockey. I övrigt tror jag på trons makt så klart.
 
I dag är det igen stor happening. Första föräldramötet i Edits skola, några månader innan hon börjar där... Allt ska man vara med om.
Tur man varit med förr, på bägge sidan av katedern. Eller det har jag ju inte. Inte med det barnet, eller i den skolan...
 
 
I morse fick jag även höra om ett annat föräldramöte i morgon gällande skriftskolan... Jag undrar just när själva skriftskoleeleven fick info om detta...
 
Det var nog nåt annat också jag skulle säga, men huvet börjar vara lite tungt. Vi avvaktar till kvällens e postningar då väl...

It was and still is a tuesday

Tyvärr kan jag inte berätta vad som tagit upp största delen av min energi denna tisdag. Det är dock av sådant slag att jag just nu håller på att få världens huvudvärk, trots att jag inte vad jag vet brukar ha ens Europas sådan så ofta.
 
Jag kan berätta att trots att jag haft en helsickes dag till följd av lite e post under natten och sedan påfyllt under dagen har jag lyckats bedriva undervisning med alla de klasser jag skulle i dag. En tältning och ett koncept kring detta har jag också improviserat fram, samt delat ut glass vid rätt hörn av skolan och även styrt upp proceduren kring eventuell bokning av avslutningsmiddag. Jag kunde framhålla att jag för en så där 15 år sedan, eller när det nu var, blev utslängd ur en lokal nattklubb redan klockan 17.00 i samband med en dylik avslutningsmiddag för åk 9. Så mycket redigare och skötsammare är barnen i dag att jag inte för ett ögonblick tror mig röna samma öde denna gång, ifall jag blir medbjuden alltså.
Jag nämnde i en e post till Herr Ordförande att jag inte är högst upp i högen på hönsgården i dag. Sen hittade jag ingen passande bild så det fick bli denna
 
 
Jag hann ut till Bengtsböle och fick höra lite feed back. Sedan, då Raissa och Raquel av någon anledning tyckte det var okej att leka "norsk fylla" i bortre straffområdet begav jag mig iväg för att släppa Fru Kickan på träning och mig själv och Edit på Dansuppvisning som ännu detta år enbart innehåller Emilia av de barn jag själv producerat. Vi ska ju inte gå händelserna i förskott, men det kan hända att dansuppvisningarna nästa år innehåller två av mina ättlingar.
Stereotypa förutfattade meningar gör säkert gällande att jag inte tror att dans är något man behöver träna. Nu råkar jag veta det, helt av egen erfarenhet, då inte ens träning kan lära mig grunder och genom att veta hur till exempel Emilia tränat under åren. Här är hon för en par år sen med nåt elitgäng i balett vad jag begrep...
 
Fru Kickan hade handlat en blomma och Edit har skrivit ett kort som vi ska ge Emilia i kväll, inklusive blomman då. Pärla är över och leker. Vi ska just åka. Ingen huvudvärk har brutit ut ännu. Roligt att få se Emilia och även Kaisa Kotka tycker att jag är en bra Pappa som vill se dansen (vad som nu gör en bra av det?). Känslan att det är långt ifrån över kryper fram och tillbaka i magen. Dessutom var det nåt kendoparti mot Kanada i kväll visst?

Finn din plats

Ibland får jag lite ovett (inte som medeldistansaren Steve) över uttalanden om föräldraskap och idrott, eller för all del föräldraskap och skola. Jag är dock lärare, tränare, samt förälder till såväl skolbarn som barn som idrottar så på något sätt känner jag mig ganska okej med att säga saker.
 
Jag har ju en bestämd uppfattning och det är att det är lärarna och tränarna som bestämmer! Föräldrar ska stöda och hjälpa lärarna och tränarna och den vägen stöda och hjälpa barnen. Stödet och hjälpen sker inte under pågående träning, match eller lektion, utan före och efter. Föräldrar visar intresse och frågar barnen om de haft roligt, vad de lärt sig och om barnet verkar intresserat kan man ge tips om hur man kan dribbla lättare om man inte sparkar bollen 10 meter framför sig hela tiden till exempel, eller genom att föreslå att se en film om andra världskriget. Det är det föräldrar är till för.
 
Visar det sig att barnet är ledset eller har något oklart gällande vad tränaren eller läraren vill, då ber man först barnet fråga denne. Om det inte klarnar eller om barnet inte vill, då kontaktar man personen och frågar respektfullt. Blir svaren inte tillfredställande, då stöder man barnet genom att hjälpa till så mycket det går utan att ifrågasätta tränaren eller läraren inför barnet. Detta kan förefalla självklart för de flesta, men tyvärr ser vi ofta mammor (väldigt ofta mammor faktiskt) och pappor som gapar och skriker till och med mitt under träningar vad ungen ska göra och inte göra. Barnet får ont i knät och mammorna springer in för att trösta. Hej, hörni! Mammor, Pappor, systrar ,bröder och tanter samt farbröder. Ni går inte in på planen före tränaren signalerat att han/hon vill det! Är det match är det domaren som avgör detta. Är ni i skolan kommer läraren att säga om han/hon vill att ni blandar er i, var så säkra.
Till min stora glädje och till och med överraskning har mitt lilla citat på Facebook i dag, då självaste Konungen Jari, här tillsammans med två junior-Litmanen och Fru Jürgenson i kännspakt lugn stil påpekar att han alltid står långt borta från planen då hans söner spelar, mötts av stort gillande. Tydligen håller de flesta då med, vilket är tacksamt och bra!
 
Vad kan vi inom idrotten, varför inte kulturutövandet och skolan göra för att stå på oss om vi vill ha dessa roller klara. Jo, vi kan säga det! Vi kan meddela att vi faktiskt kan det här och att barnen som kommer under vårt beskydd är trygga och att vi ber om hjälp om vi behöver. Fram till dess är vi glada om ni hjälper barnet att komma till platsen och om ni är på plats själva, vilket ni så klart gärna får, håll er på sidan så vi kan jobba! På det sättet blir det barnet själv som idrottar, dansar, går i skola whatever. Jag lovar er att det sedan finns tid och plats att fråga och eventuellt ge fina "tips" under all den tid som barnet inte är i andra ledares händer.
 
Jaris egen pappa, som precis som alla ju känner till, själv var spelare på Mästerskapsserienivå och senare tränare sade i princip detta till Jari: "Se till att lära dig passa med båda fötterna och då du nickar, gör det med pannan och med ögonen öppna". Sen är jag säker på att "Mane" lärde Jari mycket annat också, precis som gällande lillasyster som blev basketspelare, men just dessa två saker är de som Jari själv plockat fram att Pappa bidragit med.
 
Så alla därute med barn. Bry er, men låt barnet bry sig mer!!! Ibland kan det vara bra att sparka i ändan och inte göra det lätt att bli hemma, men i slutändan är det barnet som spelar och går i skolan!
Här har någon förälder smugit sig oroväckande nära Pärla och Edit under en träning i höstas
 
Snart dags för 8G. Jag hade just bakläxa av självaste rektorn, men jag redde smidigt ut det tillsammans med Magister Sviberg. Mat-Inger bjöd på korv och vi funderade över hur djupt inne mitt troligen goda hjärta sitter. Färjresan gick för övrigt bra. Synd bara att Nice Futis kroknade och gick upp i molekyler på slutet. Förlust hemma mot HJK med 3-4 i direktsänd TV...
 

När lärdom blir lärande

Man lär så länge man har elever, är den gamla lärarsanningen. Den funkar precis i varje betydelse du kan komma på. Alla aspekter stämmer. Jag tycker själv att det mesta i mitt liv går ut på att lära mig. Sen kan man ju fråga vad man ska med allt till. Det är just det som är det fina i kråksången (den låter för övrigt kra kraa kra kraa om nån undrade), man vet ju inte när de saker man lär sig  behövs. Jag tror faktiskt att det mesta behövs hela tiden. Det finns få saker jag minns att jag lärt mig i skolan, i omklädningsrum eller precis var som helst som jag kommer fram till att var onödiga. Att veta vem X är i matematiken blir ju sådant förstås, men om man vet det, då kan man ju sedan mycket om mycket har jag förstått. Det har jag lärt mig!
 
På färjan där jag sitter nu i solskenet, eller det solsken som kommer in genom fönstret reflekterar jag över hur lärorik den här helgen varit på många fronter. Jag har hört berättelser om diverse människor jag brukade känna och hur de är nuförtiden. Jag lovade min mor att inte nämna någon med namn så det gör jag ju inte, men ingen heter i alla fall Kjell-Olga. Jag har lärt mig att min syster blir irriterad då man tackar hennes man för mat som hon har tillrett, jag har lärt mig att systerson Eliel hejar på Pelicans i ishockey, att gudson Alvar tycker om potatis bara då jag är där och att Lilla Isak har två lösa tänder längst fram i munnen.
 
Vi har många reflekterat över den återkommande paradoxen att politik och kultur/idrott inte ska kopplas ihop, då de facto all kultur och idrott ÄR politik.
Antar att ingen missat att Ukrainas vinnande Eurovisionslåt handlade om exakt det här? Jag väntar redan med gåshud på Rysslands bidrag i nästa års tävling. Det finns så många symboler, traditioner och historiska kopplingar som kan ses och förstås om man vill se och förstå dem. Var ska man visa dem om inte i samband med kultur och idrott?
Även matchen i går har väl lärt både mig och många andra en del. Min åsikt är att det viktigaste alltid är hur man använder den kunskap man har. Även nu funderar jag mycket på min egen roll i det hela. Hur mycket ska jag dela med mig av mina egna slutsatser baserade på min egen erfarenhet och hur mycket ska jag låta andra få skapa sig egna erfarenheter och begagna sig av sina egna beslut som referensram. Även det är en viktig del av det jag ständigt grubblar över. I det samma har jag kommit fram till att jag faktiskt börjar vara i en ålder då jag förväntas dela med mig av livserfarenhet. Är det bra eller dåligt?
Vi spelade i oranga västar i går eftersom Linnéa använde sina erfarenheter "att vi alltid ändå spelar i blått till slut" och helt enkelt inte packade ner de röda tröjorna. Nåja, det löser ju sig alltid på nåt sätt, precis som hon själv sade.
 
Färjan plöjer fram över vattnet. Tidigt på morgonnatten är jag hemma. Då blir det antingen 1 timme vila i sängen eller så 1,5 timmar vila i soffan. Orsaker ska jag inte gå in på, men dessa bygger på min erfarenhet och vad jag lärt mig under åren. Måndag morgon väntar sedan 9A och förutom en presentation av år 1958 ska jag förhoppningsvis få ta del av hur de tänkt sig att jag ska lösa transport-, proviant- samt övriga logistikdetaljer kring den där tältnatten inför vad som för mig är "Natten före TiPS resan".
 
På tisdag är det lagsamling och sedan är det även dansuppvisning för Emilia. En käck scout som jag är hade jag tänkt vara med om bägge.
 
Ett stort grattis till vårt flicklag i dag som vann sin första hemmamatch någonsin i Upplandsserien med 4-0. Yle Areena funkar ej på färjan så jag kan rapportera att HJK just kvitterat till 3-2 mot Nice Futis enligt live uppdateringen på min dator.. Då den matchen är slut blir det middag, Mamma lånade pengar, och sen kanske rentav dusch och... Sova väl. Om sömnen ej infinner sig kommer jag säkert att hitta nån TV med Finland-Slovakien sen i kväll.

Dag för eftertanke och andakt

Eftersom jag är i Sibbo hos Mamma och Pappa sätter jag mig och skriver. Men inte mer än fem minuter dock.
 
Det finns mycket att säga om gårdagen och inte bara Eurovisionsfinalen med hardcorepolitik, samt Isaks 6 årskalas som var både gott och trevligt. Även vår match har sin del av mitt själsliv. För att göra en del besvikna och en del lättade blir det just nu bara en bild därifrån.
Här ser ni oss som ska ha största andakten. Då menar jag nödvändigtvis inte Ann-Sofie, som i dag spelar för PIF eller Sofia.
 
Isaks kalas blev roligt jo. Hoppas han blev glad åt presenterna. Allt slutade sedan med magsjuka och nu är hela det huset i någon slags karantän. Mor och far har satt igång en brasa. Det duggregnar ute. Egentligen är det ganska skönt och nu ska jag sluta skriva för denna gång.
Även en bild hemifrån fick jag i går kväll. Antar att Edit lite vilade innan rösterna skulle räknas...
 
Fru Kickan meddelar att två bilar brunnit i natt ungefär där som jag parkerat min. Få se om det blir riktigt stökigt i morgon natt/morgon då jag är i Mariehamn igen då, eller om allt går så som det inte gick i går, som i Strömsö!

Bring them on

Vi steg av färjan och hade en vanlig paus vid Svenska teatern.
 
Jag lyckades tappa bort alla och gick hit.
I nästan 45 minuter satt jag här och hörde, förutom tystnad endast en massa pipande från folks kameror. Jag avskyr kameror!
 
Tillbaka i bussen, just då det började regna. Snart droppade laget in. Giovanni hade varit på promenad sa han. Craig hade en krona på huvudet. Det stod Burger King på kronan. Vi konstaterade att han en dag kommer att lämna oss som en legend. Alla som vet något om Zlatan förstår liknelsen.
 
Snart kör vi ut till Myrbacka. Bring them on! Dags att PK får stryk på sin hemmaplan!
 
 Och jag har tydligen glömt min plånbok hemma på Åland. Bra, då köper jag inget onödigt i alla fall!

Tänk om det är värre sedan!

Ibland blir jag så glad! Mitt på dagen fick jag läge att göra en löpning, det vill säga att lämna klassrummet/kontoret en stund, eftersom jag ju ska stanna kvar efter matchen i morgon och bevista Isaks födelsedag. Jag behövde handla presenter helt enkelt och då måste jag, så som jag förstått att folk som jobbar på kontor kan, lämna byggnaden. Då jag befann mig i affären där presenten jag letat efter fanns tillfrågades jag av försäljaren om jag hade det bra, alltså så där som vi gör då vi vill vara amerikaniserat ytliga och bry oss utan att vilja bry oss. Som jag brukar, svarade jag nej på frågan utan att förklara, då jag inte hade nåt bra och heltäckande att säga helt enkelt. Istället för att rygga tillbaka och bli skrämd och kränkt valde försäljaren nu att gå mig tillmötes. "Jaa, du lever ju i alla fall" sade han. Jag fick in ett av mina standardsvar: "Jo och jag är osäker på om det är bra eller dåligt..." Nu kom försäljarens kontring, som jag måste älska: "Förstås... Men jag brukar tänka så här ser du. Tänk om det är ännu värre att vara död än att leva."
 
Nu vill jag rikta min tacksamhet mot denna försäljare som gjorde mig så glad och på riktigt gav mig ett citat att använda. Hela 8Gs lektion i dag gällande företagsformer och offentliga- samt privata sektorn byggde på det citatet. En elev konstaterade på slutet att det snart är helg och en annan valde att se sig i spegeln på vägen ut för att se hur mycket hon förändrats under lektionen. En bra lektion alltså!
Min gamla lagkamrat, numera berömda konstnären Jonas Wilén gjorde redan 2012 denna illustration över vad jag kunde kalla "det åländska dilemmat". Mycket riktigt är det ett faktum att folk här blir extremt blåvita under två veckor varje år. Då jag flyttade hit var jag väldigt konfunderad över att få frågor om jag hejade på Finland eller Sverige, ungefär som man frågar om man hejar på Celtic eller Rangers. I det senare fallet ser man ofta på människan innan man frågar vilket läger han/hon hör till och i mitt tycke gäller det samma även här. Vi har ålänningar som är extremt finländska under ishockey VM och så har vi dem som är extremt svenska. Bägge ska vi respektera, förutsatt att de inte byter sida. Vem hejar jag på då? Celtic förstås. Och därmed visar jag hur extremt fel stereotypin slår. En sådan som jag borde absolut stöda Rangers nämligen, så som Craig gör. Dessutom antar jag att jag inte behöver nämna vem jag hejar på i landskampssammanhang i någon som helst idrott.
 
Jonas sambo (visst är ni inte gifta?) Marie, som jobbar vägg i vägg med mig kom i dag och bad mig vara tystare då min undervisning störde hennes prov i klassen bredvid. Jag blir alltid så till mig då vi kommer till de avgörande delarna av Gamla Testamentet. Så klart skyllde jag allt på eleverna som bara gjorde vad jag sade, men det behöver ju inte Marie veta.
 
Snart är det dags för sista smörjelsen inför Klassikern i Myrbacka. Craig hävdar i dagens Nya Åland att den riktiga klassikern är HJK-PK-35. Jag ber dock att få inlämna protest härvid. HJK har en gammal och stolt tradition bakom sig och kanske även framför sig. De har dock aldrig varit ett storlag under PK-35s regim de senaste åren. Ska HJK ha en klassisk rival vore det i så fall Honka, men även det är från en några års tidsperiod som avslutades ungefär då Åland United blev ett medaljlag. Klassikerkampen mellan oss och PK-35 är inte gammal, men den kan göras det. Skapar vi hype kring det nu kan vi faktiskt ha skapat en historisk tradition gällande detta. Sen kan man tycka vad man vill om att medvetet skapa traditioner... Kring jul har det ju lyckats, så varför inte även kring damfotboll.
På tal om framtid. Åland Uniteds flicklag tog och lägrade i Barcelona förra veckan. Tänk om vi kom så långt med A-laget också... Eventuellt då dessa flickor spelar i just A-laget.
 
Jag har inte nämnt Mat-Inger på en tid, så nu gör jag det. Mat-Inger.
 
Fint väder att gå in på konstgräset i. Träffade Gurkan då jag handlade leksaker. Det är ju fredag, sa hon... Fru Kickan meddelar att hon hittat den presenten till Isak som jag inte fick tag i. Nu hoppas jag att någon som är på väg till Sibbo finns i Myrbacka i morgon! Och om någon undrar... Jo, jag är riktigt spänd, på ett positivt sätt, inför matchen i morgon! Då menar jag inte Finland-Frankrike i ishockey som första prioritet dock...

Bra att man inte är nybörjare

Klockan närmar sig 15 igen. Jag som alltid varit och fortfarande är en sådan där som avskyr när utomstående organisationer ska in i skolorna och informera om sin viktiga verksamhet har blivit just en sådan själv. Vi vill så klart informera om flickors möjligheter att spela fotboll, samt om det läger vi ska ordna tillsammans med Futebol da Forca i augusti. Det är ju länge till augusti kan tyckas, men då skolorna liksom stänger en par månader före det, så är det ju inte alls så tidigt. Eftersom jag vet precis hur det är att få dessa brev, som de som skickar dem troligen tror att är jättevälkomna eftersom skolorna ju bara längtar efter att just man själv ska komma och "bara ta nån liten timme i anspråk", ser jag framför mig hur rektorerna och föreståndarna sitter där med aortan pumpande...
 
De svar jag får är dock sakliga och artiga. Vissa vill faktiskt ha dit oss. De ivrigaste är förstås ute i skärgården och dit blir det väldigt svårt att åka, då de som ska sälja verksamheten måste vara i Bengtsböle till lite över fyra varje dag... Dessutom vet ju jag att vi faktiskt är väldans sent ute och att maj månad är det samma som Helvetets inre sfärer dessa tider.
 
Så ska ju 9A tälta och spela paintball också. Vi hade utsett en bra tid, som visade sig bli helt fel då vi alla hade missförstått skolans helhetsplanering. Nu ser det ut att bli en övernattning natten innan jag ska iväg till TiPS matchen (JO jag vill gärna åka på den!!!) och pojkarna säger att de fixar det här. Eftersom detta ändå är en verksamhet inom skolan och jag ska ansvara tyckte jag att det vore på sin plats om man kunde få veta var det hela ska gå av stapeln, hur vi ska ta oss dit, samt hur vi planerar tillbakatransport samt proviantåtkomst. Planeringen i klassen hade begränsats till att man visste var man ska ha båtarna (!) samt att man måste kolla väderleken för det är f...t kallt om det blåser... Nu är det så att jag inte tänker låta min värld störas av detta. Till måndag har jag bett klassen återkomma med diverse uppgifter som jag kan skriva i ett infobrev till elevernas föräldrar så att de i sin tur kan godkänna sina barns vistelse på en liten ö (tydligen då) i ett dygn tillsammans med mig.
Tiksu Jaakonsaari har i dag lite att fundera på. Eller det är väl Väikkä som funderar och Tiksu bara gör som han säger. 0-0 i går mot HJK och vi tackar. Bra läge inför El Clasico i Myrbacka på lördag! Förstår ni förresten nu varför varken mörkblå eller röd tröja är riktigt top notch borta mot PK-35?
 
 
Nu har jag dock rett ut lite kring eftermiddagen. Jag ska härifrån skolan NU! Edit och Pärla ska hämtas från dagis. Emilia väntar hemma. Jag ska se till att de alla får mat, sen ska jag få Edit och Pärla klädda i fotbollskläder, kontakta Sigrid som enligt sin mor nog är på väg (hennes mor svarade då jag ringde och frågade...), få flickorna på träning och sedan Emilia till dansträning. Mina förhoppningar är stora att Fru Kickan ska ha kommit hem från sin träning då vi är tillbaka så jag kan få min lufsrunda ur världen och kolla lite kontorsjobb innan jag stänger butiken. Min vrede är stor över att Finland igen föll ur den där sångtävlingen. Andra semifinalen går i dag... Jag skulle ha tänkt mig att byta ut den mot någon repris på Premier League, men nu visade det sig att både kanalen vi haft som visat det har stängts och den kanal som i framtiden ska visa det inte visar just Premier League eftersom den inte ännu får det... Taskig planering kallar vi det. Det låter som om det blir HJK-PK-35, men berätta inte åt nån att jag kanske ska titta...
Så här hungrig var Raissa redan direkt efter förra matchen. Nu på lördag, bevars vad det ska smälla i Myrbacka!

Att sättas på pottan!

Trots att jag vill poängtera att jag mår bra och inte alls är trött eller svag, yrsel inte ens att tala om, gick förmiddagens lektioner inte helt enligt planerna. Eller, visst gick de väl det, men en par inslag var rätt impulsiva.
 
Första lektionen var det meddelat att skulle vara klassföreståndartimme och då 9A befinner sig på studiebesök i ett kärnkraftverk eller vad det nu är, vem kommer på en sån idé? körde jag kontorsarbete och fick sedan se en stor flock elever anlända för att "checka ut" från lektionen de tydligen haft i alla fall. Min strategi att göra mig själv osynlig och praktiskt onödig har tydligen fungerat utmärkt. Undrar om någon märkte att jag inte visste om att de hade jobbat enligt "min plan"....
 
Sedan kom 8D och då jag krävde att de skulle nämna namnen på de fem frikyrkor de hade jobbat med fick jag inget svar. Alla satt tysta och stirrade framåt. Jag försökte höja rösten och pekade ut en kvinna i andra raden. "Nämn ett namn på en frikyrka" gormade jag. Flickan svarade att hon inte ville... Jag skrek till nästa person, en yngling. "nej nej nej nej", svarade han. "Jag vill inte heller säga" meddelade en annars väldigt talför ung dam. Nu var jag lite förvirrad. "Är det alltså på det viset att ni som klass har gått in för att bojkotta nämnandet av frikyrkors namn?" fick jag ur mig. Några elever skakade på huvudet. Några nickade. Alla såg förbryllade och pinsamt berörda ut... "Är det här nån vadslagning?" försökte jag igen! "Vem vill gå på nian nästa år?" bullrade jag vidare... Sedan, efter en stunds grymtande och skruvande i stolarna tog en kvinna i främre raden ansvar och meddelade att hon egentligen inte vill förstöra för mig nu i min lilla värld, men klassen hon går i har faktiskt inte ännu gjort uppgiften jag nu har börjat förhöra... Aahaa... Så de fick mig på pottan då ungdjävlarna. Men egentligen var det ju fantastiskt roligt. Nu kan de åtminstone fem frikyrkor allihopa!
På pottan var det...
 
 
Edit fick alltså diplom och en ros på dagis i går kväll. En riktigt solig och rolig tillställning blev det och en av de allra roligaste var Rufus som stannade hela tiden och hade roligt åt de barn som verkade minst fokuserade och mest borttappade. Konstaterade att vi har väldigt långt samma humor han och jag.
 
I dag ska jag åter ha fysisk kontakt med laget. Vi förbereder alltså El Clasico på bortaplan och e-posten går het gällande vilka färger vi ska spela i. Inga av dem vi har duger för domaren och nu har e-posttråden utökats till att innehålla 10 personer som dessutom diskuterar enskilt med varandra. Sen slutar det säkert, som varje år med att vi spelar i blått-rött-rött.
 
Vädret är vackert. Lite aktivering av webbsajten borde jag hinna med, samt att bokföra hur de åländska skolorna önskar ta emot vårt budskap om sommarlägret. Ivrigast är de i skärgården och dit kan jag inte skicka nån eftersom de behöver vara på träningen varje kväll.
Sofia gjorde mål förra helgen. "Nu börjar det!" sa hon till mig efter matchen med ett överlyckligt leende. Ja, det vill jag säga. Gör du mål denna helg också, då har faktiskt något stort kunnat börja. Både för den ena och den andra...

Och sen ett meddelande

Jag lär mig hela tiden! I dag har jag, igen lärt mig att inte berätta om jag känner mig trött och hängig!
 
Resultatet av detta är följande, efter att ha processat feedbacken:
 
1. Jag ska beställa hälsoundersökning och mäta blodtryck.
2. Jag tar ingen press över annat än det jag måste gällande Åland United. Vi har tränare som är helt dugliga att klara av för- och efterarbetet till matcher.
3. Jag fortsätter med att bevista träningar och bortamatcher eftersom jag tycker det är roligt.
4. Hemmamatcherna måste jag bevista och jag tror även att vi nu har fått på grej så alla vet vad de ska göra och inte behöver rapportera till mig för allt och jag behöver heller inte fråga alla om de gjort vad de ska!
5. Egentligen mår jag bra och det ska bli roligt att gå på Edits förskoleavslutning.
6. Jag ska dricka vatten under dagarna
7. Jag kommer att kissa ännu mer under dagarna
8. Vädret är fint och jag jobbar i en bra skola!
9. Kekkonen är död! (denna punkt är väl inte en konsekvens av den förra bloggen, men dock ett faktum!)
Så att hej allihopa! I kväll går vi till final förresten. I Eurovision. Har nån hört låten by the way? Det har inte jag... Ännu!
 

Smärta ger kreativitet?

Jag fick just frågan av den alltid så omtänksamma kollegan Marie huruvida jag känner mig bättre i dag. Svaret blev ju nej. Precis som i går kommer jag dock inte på en enda vettig orsak till att jag inte alls är i, eller känner mig i form är väl rätt definition. Vädret är vackert, lektionerna rullar på och går bra med välartade elever. Att spela upp 5 minuters videoklipp på Toscaninis musik och 13 minuter med slaget om Dien Bien Phu tyder på att barnen lärt sig något om att bara låta det komma och lita på sig själv... En utmärkt avslutning med Rock around the Clock satte pricken över iet på föregående lektion.
 
Hamburgare som skolmat! Oranga västarna på dörren i väntan på att någon från laget ska hämta dem. Seger i ishockeyn i går, jag gillar Leo Komarov mer och mer för varje år! Även PK-35s grundspel tror jag mig ha ytlig koll på. Tittade en del på deras matcher i natt.
 
I kväll har Edit alltså förskoleavslutning! Min fjärde likadana tillställning som Pappa. Edit är ivrig, likaså Fru Kickan och Edits storasystrar. Jag är också stolt och glad. Bara yr i skallen och tung i kroppen. De som ser mig kanske inte blir förvånade av detta faktum dock, men jag brukar inte känna mig så här.
Så här vilade jag mig i form inför kvällslufsen i går. Detta var precis efter att Fru Kickan kommit hem och väckt mig...
 
Precis nu börjar även en förväntansfullt pirrande energi kännas i mage och huvud. Undrar vad det är. 7Cs Jesuslektion som börjar just? 9As andra timme för dagen som ska handla om 1955? Flickorna i 9A som rapar i kapp utanför min dörr i tro att jag ska bli imponerad?  Det förestående kollegiemötet? Förskoleavslutningen? Semifinalen i Eurovision? Kanske allt det och faktum att vi spelar borta mot PK-35 i helgen och att jag ska bli kvar där och bevista Lindas gudson Isaks födelsedag?! Hur i hela friden ska man kunna veta sådant...

Inte i dag nej

I dag är jag inte stark och i dag har jag ingen flow. Antagligen har världen hunnit fast mig. Laget vinner, tränarna harmoniska, klassen okej, familjen mår bra, ingen är arg på mig vad jag vet, arga tanten från i går är tämjd vad jag förstått. Nej, nu skulle man njuta av vädret då, men mest blir det att kännas så här.
Inte fräscht nej
 
 
I morgon har Edit förskoleavslutning och både Emilia och Rufus skulle komma sa de. Pärla är här och leker med Edit i solen. Fru Kickan ska på länk och jag tar min lufs sen då hon hunnit hem. Hade tänkt slå på stort och se ishockey i kväll. Vi lär ska slå USA i dag har jag hört.
 
Visst finns det att göra. Lite lektionsförberedelser, filandet på slutliga spelprogrammet i Elevrådets fotbollsdag, ordnandet av skolkontakter för flicklägret, uppsökandet av IFFKs verksamhetsledare som gått upp i molekyler och försvårar vårt överenskomna arbete mycket. Kan knappt vänta på att Julia Andersson börjar där i sommar... Oranga västarna är ännu här och måste fås i fas till träningen i morgon, matchsponsorerna inför de kommande hemmamatcherna borde kontaktas på nytt för att stämma av, målvaktsfärgerna mot PK-35 måste slås fast bara PK-35 svarar, håret borde klippas sa Fru Kickan.
 
Men inte nu. Jag är trött, slö, tjock, otrevlig och inte alls en första klassens pudding.

Det kom en arg granntant

I en lite förkortad version ska jag försöka berätta om Morsdagens arbetsdag på WHA.
 
Först och främst var det ju strålande väder. Fru Kickan hade hissat flaggan och barnen tillbringade dagen i lätta små klänningar, eller bikini, utom då Rufus som mera hade shorts och t skjorta. Tyngd av diverse detaljer jag inte visste om jag hade på grej begav jag mig efter en salladslunch, jo jag äter sådana allt är bra, till WHA där vår match mot Nice Futis skulle spelas.
 
Först visade det sig att Craig tagit fel på instruktionerna och trodde att matchen började 14.30 fast det ju var den ordinerade tiden för spelarna att anlända. Matchen sparkade ju av 16.30 som vi alla vet. Min mor vet det till och med så bra att hon utgår från att även våra bortamatcher börjar den tiden. Nå, Craig var i varje fall i tid kan man säga.
 
Diverse bilar anlände och olika lådor med allt möljigt, från chips till bollkajsetröjor lastades av, men kunde inte läggas in på WHA innan en vaktmästere ropade att "vessavägen är öppen" och då kom man ju in. Allt verkade vara som sig bör. Lelle hade fixat huvudvinst redan till nästa match och Harry fick internet att funka uppe i sekretariatet. Giovanni gick omkring och lade ut koner för uppvärmning, Linnéa gick med ett papper där hon förgrymmade sig över att Nice Futis ville göra ändringar i laguppställningen. Domarna hade satt sig tillrätta i domaromklädningsrummet med den alltid lika viktiga Oskis som dirigent. Bara Jesper fattades, för han hade inte fått veta när de skulle samlas sade han då han kom rännande en halv timme efter de andra. En diskussion med Huvuddomare Lina hade vi om huruvida lufttrycket skall vara mer än 0,7 eller inte. PK-35 hade sagt förra veckan att det skulle vara 0,7 och Lina ville få mig att säga att PK-35 är onda och galna. Jag höll dock inte med och hänvisade dessutom till ett allmänt mail som tydligen bara domarna i hela Finland inte fått om just detta ärende.
 
Försäljarna började komma. Jag uppmanade alla att engagera ungdomslagets föräldrar till uppdrag. Studiehandledare Marcus var alldeles tydligt en sådan för jag såg honom sälja lotter. Bollkajsorna hade valt att samlas vid konstgräsplanen klockan 15.45 istället för i cafeterian klockan 15.30 där jag fanns. Nåja, det fixade ju sig. Nice Futis manliga ledare kunde i det samma inte låsa sitt omklädningsrum som jag hade hittat åt dem då WHAs vaktmästare inte kunde. Jag lovade återkomma riktigt precis just, eftersom jag ju skulle fixa ut bollar och tröjor åt bollkajsorna som nu snällt gick i flock bakom mig. Då jag fått ut tröjorna och bollarna och precis höll på att få saker på plats, då kom hon! Den arga grannen.
"Är du Mikael Virta?" sade en sträng och arg röst. Jag tittade upp ur bollkassen och kajsorna runt om mig såg lite förvirrade ut. Kvinnan stod nära, vibrerade av ilska och stirrade mig rakt in i ögonen. "Nu får det räcka" sade hon. "Det här oljudet måste ta slut!". Snart förstod jag att kvinnan var en granne till WHA som stördes av vår pre-matchmusik och inte fick dricka sitt morsdagskaffe ifred ute på gården. Hon hade varit uppe i sekretariatet och frågat vem som ansvarar för den här tillställningen och killarna där uppe hade nämnt mitt namn. Det märks att de inte varit mina elever i skolan, där lär de sig att mitt namn aldrig får nämnas under någon som helst omständighet...
 
Den arga damen förklarade väldigt argsint för mig att vi inte behöver spela någon musik alls före matcherna eftersom vi ändå inte har någon publik och ingenting alls händer på planen. "De borde ha nån mindre utrustning de kunde spela" skrek hon. Jag försökte, fortfarande hållande i bollkassen och med kajsorna tittande åt alla håll och cafepersonal och publik omkring mig, informera att detta är fråga om en nationell fotbollsmatch arrangerad av Finlands Bollförbund och att jag liksom ansvarar för en hel del, men inte riktigt kan avbryta evenemanget här och nu för att hennes kaffestund blivit förstörd. Damen undrade vem som är huvudman och jag nämnde att vi hyr av Mariehamns stad. Då fick hon för ett ögonblick för sig att jag representerade Mariehamns stad, eftersom de där föräldrarna (har du barn Ted?) där uppe i sekretariatet hade sagt att de gör precis det jag har sagt åt dem att de ska göra.
 
Bollkajsorna släpptes iväg och min diskussion med damen fick lov att bli skarp, så jag skulle komma därifrån. Jag erbjöd henne gratis inträde till matchen, fri tillgång till korv och att ta i beaktande hennes önskemål i samband med nästa hemmamatch, samt uppmanade henne att tilltala mig med hövlighet om hon alls vill få något till stånd. Som i en dimma minns jag att hon vände på klacken och cyklade iväg. Vår biljettlucka hade alltså släppt in en arg granntant på cykel...
 
Oskis anlände och meddelade att Nice Futis trots att de meddelat sig spela i helvitt ändå hade röda tröjor. Dessutom hade de lämnat tre ryska spelare som ingår i deras lag på färjan och därför ville de ändra i startelvan. Lika väl det då, annars hade de fått starta med 9 spelare... Jag skulle precis gå och kolla att sekretariatet mådde bra, efter tanten som tydligen varit där, då bollkajsorna kom och sade att de ombetts byta tröjor, eftersom ju Nice Futis var röda i dag, fast de skulle vara vita. Jag har ju gröna bollkajsetröjor hemma i garaget, men nu fick de ta lagets oranga västar istället. det gick rätt smidigt. Linnéa kom emot och vi beslöt att om vi förlorar i dag ska vi inte åka hem, utan till Pub Ettan.
 
Då kom jag ihåg att Nice Futis ledarna inte kunde låsa dörren. Jag fick det att funka med att trycka på en knapp. Huvudtränaren kramade mig. Dagen blev allt bisarrare.
 
Nåja. Matchen kom igång. Mitt i första halvlek fick jag sms av Rufus att Kyrkan förlåter honom för att han missat sitt uppdrag som värd i dag och att han ska vara nästa vecka i stället. Va bra. Raadik smällde långboll på långboll i huvet på Tyryshkina, som tydligen stigit av färjan till skillnad från tre av sina landskvinnor, men sedan lossade det.
Här gör Raissa 2-0 på straff i början av andra halvlek
 
 
Det mest gick som smort sedan och Linnéa konstaterade då matchen var över att det inte blev någon Pub Ettan... Kanske lika bra. Ja, nu sitter jag här. Vad ska jag göra åt den arga grannen? Allt tyder på att hon kommer igen nämligen...

Son av en Mor

Jajamensan. Morsdag är det. Och vilket morsdagsväder meteorologerna, eller vem det nu är som fixar vädret, har fixat.... Ett perfekt solsken att gömma sig för genom att sova länge och håla gardinerna fördragna! Edits Mor blev uppsjungen av Edit en god bit in på förmiddagen, för att Edit sov. Emilias och Rufus mor får sin sång i kväll tror jag, eftersom de båda är här och de facto sover. Min Mor fick en tavla i torsdags och kommer att få ett telefonsamtal under dagen.
 
Min mor ja. Rosita Carola Virta, född Karlsson. Härom kvällen konstaterade vi att hon är lika gammal som ledarhippien i filmen Hair skulle ha varit om han inte kolat veven i Vietnamkriget. Vad jag vet har min Mamma dock inte haft en hippiefas i sitt liv. Jag undrar om hon haft någon fas alls, förutom den hon ständigt är i om jag ska vara ärlig... Med detta må jag meddela att hon alltså uppfyller kriterierna för Mamma! Mammor har inga faser. De är oändliga ser ni. De har alltid funnits och kommer alltid att finnas, på ett eller annat sätt.
 
Just min Mamma är expert på att säga hur hon tycker att saker ska vara, utan att riktigt kunna förklara varför. Det gör henne till ganska underhållande. Hon har ägnat sitt liv åt att tjäna människor i form av sjukskötar/barnmorskegebitet. Var hon då uppnått sin tvärsäkerhet vore ett mysterium om man inte känt hennes egen Mamma. MIn Mommo, hon visste hur allt är hon och frågade man (jag gjorde det inte för jag var så liten då) svarade hon med ett "Ois!!!" Hon och Kekkonen hade varit riktigt goda vänner om de träffats är jag säker på. Därmed är hennes yngsta dotter i sexbarnaskaran, min mor en liten lightversion av Mommo Agnes. Min mor är den bästa Mamma jag haft och så ska hon förbli. Därmed önskar jag henne en glad Morsdag så här denna väg också. Hoppas du eller någon ur din klan hinner till Myrbacka nästa lördag, för jag har lite grejer där till ditt barnbarn!
Här är Mamma tillsammans med Pappa i Barcelona utanför det som var tänkt som Olympiska Stadion 1936, men som ju aldrig blev det. Inte heller alternativa OS kunde arrangeras här, eftersom det Spanska inbördeskriget bröt ut. Espanyol spelade här mellan 1997 och 2009. Mamma är till vänster på bilden och Pappa är den gråhårige till höger.
 
 
Förutom min egen Mamma vill jag så klart gratulera alla andras mammor på denna dag. På kvinnodagen vill många inte bli gratulerade, men på Morsdag vill de. Dock finns det så klart en massa som inte är Mammor som känner sig kränkta. För att göra alla glada borde vi avskaffa alla denna slags temadagar. Men vore någon alls glad då? Annat än de som annars skulle missunna andra att ha egna dagar. Men kan man missunna någon någonting som inte finns? Lite som att som spelare eller elev ställa frågor om oklarheter då man inte riktigt vet vad det är man ska förstå.... Glad Morsdag alla!
 
Hos oss går alltså förmiddagen framåt i vanlig takt. Fru Kickan svarade på frågan om önskemål från min sida att hon vill att jag rakar mig. Nu utgår jag från att hon pratar om ansiktet och detta kan jag nog bjuda på bara det även ingår dusch. Trimmat skägg ska det bli till eftermiddagen på WHA.
 
Emilia och Rufus skulle hämtas till sin mor passligt till ishockeyn som lär starta 16.15. Heja Finland. Krossa tysken. Själv har jag en heleftermiddagsupplevelse på WHA. Tro det eller ej, men jag känner att jag har en bättre överblick nu och då är det lättare att ansvara för, eller ha koll på att de ansvariga för saker ansvarar för dem. Fattas någon då vet man varifrån man söker förstärkning. Hoppas det kommer mycket folk! Morsdagsmatcher är tradition! Att köra en Ajaxvariant och ha spelarna att gå in med sina Mammor som eskort vore ett kanonnummer. Men, som vi kämpade att få hit Raissa till exempel och Cynthia för några år sedan.. Hur vore det då att få hit deras mammor till Morsdag?! 
Också ett sätt att leka. Deta är Edits två favoritkaniner som hon sover med varje natt sedan cirka 7 år sedan... Snuppe och Puppe. Man får lust att säga att detta VAR Snuppe och Puppe, men de lever nog och har hälsan.
 
Japp japp, som Pumbaa säger. Resten kvar då. Kom så jättegärna till WHA och gratulera Mamma där. Ta med henne också då förstås!

Tidsanvändning

Då igen denna lördagförmiddag håller på att bli till lördag dag, finns det sådant(?) och sedan eftermiddag är det inte helt långsökt att fundera över hur tiden går egentligen.  Ett väldigt vanligt argument för att inte göra saker är att "man inte har tid". I hälsotalibanernas tidevarv har berättigandet att svara så dock avtagit och i dag ska det heta, "jag orkar inte" eller ännu hellre "jag vill inte". Därmed prioriterar man alltså själv vad som görs och så mår man bra. Detta är förstås ren och skär propaganda och bara skitprat, men för endel funkar det och de får då gärna vara jätte glada och rosenröda om kinderna medan resten av världen dör. Dö ska vi ju allihop och det är ju då liksom naturens gång och mycket mer naturligt än att finna sitt inre lugn till exempel...
 
Så mycket vill jag dock lägga in substans i prioritetsteorin, att man genom att utvärdera det man gör och lära sig att agera smartare faktiskt kan ha lite makt över tidsanvändningen och själv behärska den mer än den nu härskar över dig. Då jag var ung, långhårig och ihärdig brukade jag springa runt på fotbollsplanen som en vettvilling och tackla allt som rörde sig, för att jag trodde att det gjorde mig bra. Nå, ska saken fram var det väl just min förmåga att faktiskt springa, sparka och tackla som gjorde att jag överhuvudtaget rymdes i de rätt starka lag jag hade förmånen att spela i som yngre. Efter hand lärde jag mig, men hjälp av många av mina tränare, som väl såg mig som ett renoveringsobjekt, att man fungerar mycket effektivare och hjälper sitt lag mer om man har en liten tanke med hur man springer, när man springer och vem man tacklar. Nu då jag vet, kan och förstår så här pass mycket om fotboll är det kört för mig att själv spela så bra för vilket lag det än vara månde. Visheten kan dock delas med andra, men som Giovanni sade i går så syns det inte alls på mig att jag skulle ha sprungit för mycket då jag var yngre. För mig själv och nu offentligt undrar jag hur jag ser ut att vara i en 1v1 situation nära sidlinjen... Detta är inget hot, bara ett konstaterande!
Tiden gör saker föränderliga. Detta strålande majväder ska säkert i år igen bytas ut till regn, kyla och rusk i juni då Alandia Cup invigs. Det bara är så.
 
Emilia och Joel har lämnat byggnaden. Emilia för att klippa håret och för att köra en picknick till, denna gång med några kompisar och Joel för att Emilia stack. Edit kom upp för en stund sedan och funderar över vad man kan göra en lördagkväll då Superlördag inte mera kommer på TV. Hon och jag kom gemensamt fram till, Gladiatorerna!!! Övriga inneboende vilar sig i form, får man hoppas.
 
Dagens projekt  blir tidsanvändningen för Åland Uniteds matchförberedande träning mitt i en ungdomsturnering, samt styrkelyftstävlingar, bowlingmästerskap och dessutom IFK Mariehamns öppna träning med diverse cirkusaktiviteter involverade. Jag har lyckats fixa ett konferensrum på Idrottsgården så vi kan se videoklipp och prata genom matchplanen, sen är det meningen att vi ska rymmas in på planen klockan 14, precis då IFK slutar. Craig har tagit på sig att vara domare i ungdomsturneringen då han tyckte det var lite tokigt att spelarna som var vidtalade skulle göra det så här dagen innan match. Nu visade det sig att han behöver ta sig från WHAs konstgräs hem till Strandnäs för att hämta skor och handskar och således hinna delta i lagets träning. Eftersom jag behöver vara på mötet kommer jag inte att kunna  köra honom, vilket den tajta tidtabellen kräver och således kommer jag att mitt i villervallan försöka parkera min bil med nycklar i så Craig kan springa från planen där han är domare, ta min bil, hämta grejerna och återvända till träningen. Direkt efter den ska han vara tillbaka som domare igen, men då har han förhoppningsvis parkerat min bil så jag hittar den och även lämnat nycklar så jag vet hur jag startar den, då det där med tjuvkoppling aldrig riktigt varit min grej.
 
En irritation inom organisationen har uppstått om hur i hela friden man kan ha hemmamatcher på Valborg och Morsdag. Mitt svar är enkelt. I annat fall hade vi haft bortamatcher! Värdera svaret och sanningen hur ni vill!
Edits lag tränade ute på torsdagen. Fördelen med att jag inte är där är att Fru Kickan måste åka då och då blir det bilder.
 
Och jo. Jag vet att ishockey VM började i går. Jag såg faktiskt matchen med dem som var hemma. Även Linda joinade på skype då tredje perioden skulle börja...

Hemma och vänder

Kristihimmelsfärdsdagen blev lång och varm. Som alla som följer med vet fick vi på nöten med 4-2 och som de som läser ÅUs hemsida också vet är HJK ett bra lag. De är inte så bra att vi inte kan slå dem. Nej, i juli ska de få tillbaka på WHA och sen en gång till i höst i övre slutserien, men allt prat om att Klubi är på väg tillbaka till nationstoppen verkar stämma. Även i övrigt jobbas det på i Damernas Ligaföreningar. Ett medeltal på 313 åskådare såg de fem matcherna i går. För vår del vill jag verkligen att vi kan bidra till att dra upp landets medeltal, som vi är kända för att göra, istället för att sänka det. Det roliga är att man genom rätt enkla medel i övriga landet, helt bara genom att ta det på allvar, har lyckats få en sten i rullning.
Här är en del av vårt följe en god stund innan match. Det kom nog lite mera folk sen.
 
 
Här hemma verkar det ha gått rätt enligt plan. Fru Kickan hade betalat (!) Emilia för att vara vaken med Edit så hon själv skulle få lägga sig. Vore detta en affärsidé även för mig?
 
Som jag visste var det bara Rufus som var vaken då jag kom hem vid 2 tiden. Ända ut på gatan kunde man både se och höra att han var inbegripen i diskussion med folk gällande nåt jag inte riktigt förstod. Att det dock är viktigt att se till att få sin dygnsvila visar han nu, genom att bokstavligen vila sig genom dagen. Skulle jag inte veta att det är ett väldigt vanligt 14 årsbeteende skulle jag bli stressad och orolig. Värre är det om man gör så då man är över 30... Men såna finns ju inte nej... Eller?
 
Hela bussresan i går, från Helsingfors till Åbo gick i arbetets tecken. Det är otroligt svårt att skriva i buss för mig, med den här kroppen, men nästan vad jag skulle ha gjort under en vanlig arbetsdag ÅU administrationsmässigt fick jag till. Bevisligen har Herr Ordförande Landshövdnngen fått min försändelse, för han har svarat, dock om helt andra saker som föranleder mer skrivande.
 
Den roliga detaljen med bussresans datoriserande var att jag även fick in en ca 45 sekunder lång skype session med min 20 åriga Linda, som dock hade bråttom till bussen. Men jag såg henne och jag pratade med henne i alla fall.
Här är Linda just fyllda 18. Emilia måste således vara...15? Jag blir väl 43 då om matematiken stämmer. Hoppas någon gång få en möjlighet att ta en likadan bild tillsammans med dessa mina två äldsta barn, riktigt så att de båda skulle vara här och man kunde röra dem, som det var här...
 
Emilia organiserar för eftermiddagen. Picknick planerar hon som middagsprogram för henne, Edit, Joel och även för Rufus som inte är informerad om saken och eventuellt lägger in ett Veto. Själv ska jag inom några minuter inleda ett skype möte med Hanna Salmén om sommarens flickfotbollsbegivenheter. Sedan lovade jag Giovanni att vara med på träningen. I kväll tänker jag lura Emilia och säkert då även Joel, att se på Hair!
 
Eftersom jag är två dagar sen med mycket vill jag önska er alla att "May the sixth be with you!"
 

Hästhelg

"I dag är jag stark" sjunger Bajarna. Jag sjunger ingenting, men om jag skulle göra det skulle titeln vara "I dag är jag slut". Onsdagkväll och en sådan där lärarsluthet som alltid infinner sig då det blir lov. Nu är det ju ändå inte riktigt så och jag har faktiskt inte haft det så tufft alls i skolan. Tvärtom faktiskt, just nu har jag flow... Det kunde vara en annan sångrubrik för en annan dag om det ska fortsätta så här.
 
Efter skolan var jag hemma och klädde om och så åkte jag ut till träningen. Vädret är ju suveränt. Giovanni körde roliga lekar, som för skandinaviska politiskt korrekta betraktare skulle te sig obskyra och högst opassande. "Ella, Raissa, Raquel. You will have red perse perkele", var instruktionerna. Samt "Cynthia, can you carry away these yellow people or maybe Ayaki wants a boyfriend". Laget är väldigt redo för match efter detta kan jag lova.
 
HJK borta är något speciellt för dem som varit med om just HJK borta. 2009 var den stora vändpunkten då vi med Robbans ledning besegrade Klubi på Bollis med 3-1 och alltså tog den första segern borta mot HJK någonsin. Då uppfattades det som en skräll av stora mått och Robban benämnde det "sin karriärs höjdpunkt". Senare under sommaren slog vi HJK hemma också, i Markusböle, 1-0 efter nick av Jamppa Tjeder.
Här är vi 2009. I morgon är vi på samma bänk. Linnéa kommer att vara där och även jag. Becci, Mathias, Jode, Adde och Robban är annorstädes.
 
 
Vädret är alltså fantastiskt. Hela Bergshöjden är utomhus. Jag vet att det är Ligamatch på WHA men jag kom hem. Gurkan (!) hade lagat god mat till mig, Ugnskorv av knackorvar. Fru Kickan vill även ha äran för skapelsen genom att hon sade till att det skulle vara mycket ost. Jag tackar jag tackar. Emilia och Rufus skulle komma i morgon efter lunch har man berättat för mig. Jag är på Bollplan då. Full fokus på denna matchen nu, fast folk mycket riktigt kommer fram och säger "Så att match på söndag då va!?" Jo, det är match på söndag, igen. Chipspåsar fixade, speaker klar. Nu måste vi se till att ungdomslagets föräldrar inte tråkar bort och går hem också har jag blivit tillsagd. Sa nån att det är Real Madrid-Manchester City i kväll? Och sen skulle väl ishockey VM släppas ned på fredag...
Hon här, min älskade dotter Linda, fyller 20 år i morgon! Till min glädje såg jag att paketet från oss kommit fram i natt.
 
För precis 20 år sedan i dag gjorde alltså Benko Johnsson vårt 0-1 segermål på straff borta mot MPS. Det var det sista mål jag någonsin såg före jag blev Pappa. Vet ni vilket det första målet jag såg efter att jag blivit Pappa var då? Det var Aki Hyryläinens nick som gav HJK 1-0 mot MP, följande dag!!! Jo, jag var där. Ännu 1996 tyckte man att pappor kunde lämna mammor ifred på BB en stund. Jag åkte således på match till Olympiastadion och kom sedan tillbaka...
 
Vad skulle jag ändra i mitt liv? Inte nåt alls tror jag... Så va gnäller jag för?! Eller gnäller jag?

Riktigt bra eller så helt tvärtom

En fråga. Om man får sådana här bilder skickade till sig av elever man undervisar i religion, är det bra eller dåligt?
Detta är Höga Visan 4:7 för er som inte visste... Ska man skratta, gråta eller vara stolt?
 
 
Stort tack till Ted som åtagit sig att vara speaker vid söndagens match. Ännu en orsak för hundratals fans att dyka upp på Morsdag. Detta är Teds debut i Damernas Liga nämligen. Alla medel är goda utom de som är riktigt dåliga. En god metod visade självaste Jani Lyyski prov på härom dagen då han gav mig en biljett, eller vad vi ska kalla den, som ger mig pyttipanna med gräddsås för bara 1€ före IFKs hemmamatcher. Både han och jag ansåg tillsammans att detta är skäl nog för mig att komma och se dem spela, samt även att applådera lite då och då. Till exempel då IFK får hörna.
 
Emilia och Rufus ska anlända någon gång under långhelgen. Troligen blir det medan jag är i Helsingfors, men de lär ju sova, Emilia i alla fall, i vårt hus då jag kommer hem. I morgon är det Lindas födelsedag! Jag meddelar redan nu att detta kommer att prioriteras först i bussen efter matchen och om det leder till att matchrapport och eventuell blogg ej publiceras under torsdagen beror det troligen på just det! Jag hade tänkt försöka skypa från bussen... Kanske en Mission Impossible, men tanken är i alla fall god.
Detta är en bild från bortamatchen mot HJK 2009, då det där med framgång ännu var nytt och spännande för åländska fans. Välkomna tillbaka alla och många till!

Löken blommar inte är jag rädd

Vädret är det inget fel på nej. Både kvällslufs och till och med gräsklippning har ingått i programmet. Edits misstänkta kattallergi verkar vara någonslags pollenallergi som nu botas med ögondroppar och allt möjligt. Flickan mår förhållandevis bra trots alla mediciner... Vi får härda ut och vänta på att medicineringen upphör och då kommer hon att må perfekt igen.
Det här är en bild på Pappa och son Schmeichel från tiden då Pappa Peter vann ligan. I går vann lillpojken Kasper den samma. Även på mina subsajter har bilder av Kasper Schmeichel i dag figurerat. Bilder av då han vaktade Notts Countys mål för 6 år sedan... Gratulerar igen Leicester City. Hoppas det inte går för er nu som för Chelsea och Manchester City. Jag vill inte se en enda åländsk Leicesteranhängare under de närmaste åren. Jag känner ingen nu och dyker de upp efter detta kommer ingen att kunna ta dem på allvar, bara så ni vet.
 
Jag fick ett förslag av Fru Kickan i dag. Hon tycker jag kunde vara speaker på Åland Uniteds matcher. Det vore faktiskt en lösning då det inte annars verkar fås att fungera. Helst är jag nog med laget och på plannivå under matcherna. Men om det inte annars fixar sig så kanske. Vad tycker ni? Ska jag ta mig bort från bänken och omklädningsrummet och bli speaker istället, då det verkar så svårt att få någon som vill vara?
 
I morgon åker laget till Helsingfors. Träning först i Bengtsböle. Blir det bara minsta möjlighet vill jag vara där och hjälpa till. Sen är jag ju med på resan Vid bortamatcher får jag i alla fall koncentrera mig lite mer på spelet, vilket gör att jag troligen kommer att börja tycka om bortamatcher lite mer.
 
Jag drog alltså igång gräsklipparen i dag. Det fanns att klippa och jag tyckte det blev riktigt fint. Tyvärr tror jag att jag var så till den grad effektiv att jag klippte av Gurkans gräslök i tro att det var torvor med väldigt grova grässtrån. Förlåt Gurkan...
 
Bayern München-Atletico Madrid närmar sig. Magister Sviberg är förvarnad. Emilia och Rufus är kontaktade som jag brukar varje kväll. Giovanni sade att han inte brukar se på Champions´League. Jag tenderar att inte tro honom till 100%. Just börjar det. Extremt het kväll i regniga München och här i vardagsrummet på Bergshöjden 15. Tidigt upp i morgon för Ledningsgruppsmöte. Förresten har jag fått förtroende att sitta ett år till i nämnda ledningsgrupp. Tack för det barn, tack för det!

Vad skulle du göra om... ?

En vanlig fråga då man vill skapa diskussion i nån soffa, eller på någon familjär tillställning är "Vad skulle du göra om..." frågor. Vad skulle du göra om du visste att Jorden gick under i morgon? Vad skulle du göra om du visste att du levde en vecka till? Vad skulle du göra om det blev krig och du hamnade till fronten? Vad skulle du göra om du kunde rädda två av fyra människor du har framför dig från att kvävas ihjäl? En massa frågor och en massa svar att komma med.
 
Jag tror att jag är ganska ärlig om jag svarar "ingen som helst aning" på de flesta. Jag har utvecklat en försvarsmekanism och kanske även en strategi för stora beslut. Tänk igenom, ja! Fundera ur olika synvinklar, ja! Men, då beslutet fattas, improvisera! Du kan ändå inte göra något åt vad du har beslutat och därmed gäller det bara att gå på det som just då känns som rätt, fast det kunde vara att stänga ögonen och hoppa. Risken finns alltid att folk dömer dig efteråt för ditt beslut. Det kan du heller ingenting åt. Frågan är då om du kan låta dig själv belastas av vad folk kommer att säga då du fattar beslutet...
Jimmy Sirrel stod för ett väldigt svårt beslut 1984 då hans Notts County mötte West Bromwich Albion i en avgörande match gällande nedflyttning. Klockan 8 samma morgon som matchen skulle spelas avled hans älskade hustru sedan 40 år i deras hem. Jimmy ringde ambulansen och deras två vuxna barn. Barnen undrade vad han skulle göra nu... Jimmy visste ingen annan råd än att åka till lagets samling, anförtro en assisterande tränare och klubbens ordförande den hemska nyheten, samt att leda laget till ett oavgjort 1-1 resultat. Efter matchen, då han meddelade spelarna vad som hade hänt blev några av dem väldigt upprörda och ifrågasatte varför han ens hade kommit den här dagen. Om ens fru dör ska man rimligen inte komma på jobb, tyckte de. Jimmy hade dock gjort det han just då kände var rätt. Han ville inte förstöra för spelarna vad som är deras jobb genom något han själv inte kunde påverka. Hans fru var död, han kunde inte få henne tillbaka, men han kunde försöka hjälpa sitt lag att stanna i sin division. Genom att utebli hade det blivit värre än att han var där och förmodligen inte riktigt så på hugget alls. Nu gällde det honom själv och ingen annan. Han gjorde det som kändes rätt för honom just då. Det måste vi acceptera i dessa situationer. Alla beslut, också de snabba, påverkar förutom dig själv så många andra. Detta lever vi med varje dag och över allt. Ibland får våra beslut följder... Dem får vi ta sen.
 
Åland United förbereder match på torsdag. Åland Uniteds organisation förbereder match på söndag. Det bästa bägge delarna kan göra är att vara så förberedda det går, så att vi sen kan fatta snabba beslut som vi kan leva med. Ingen kan klandra någon som fattar fel beslut om han/hon har klara intentioner med det.
 
Jag behöver en speaker till söndag. Vem vill ta beslutet att försöka?
Edit och fru Kickan tog i går beslutet att cykla till dagis och jobb i dag. Därifrån ska de sedan komma så jag behöver få spaghettin klar!
 
Död fisk bjöd Mat-Inger på. Gott och hälsosamt! 9A bjuder på klassiska majmånadsföredrag. 1950 och 1951 har i dag avnjutits. 2 föredrag på 2 lektioner, precis som de brukar. Duktiga elever! I kväll ska Magister Sviberg ha sig ett sms och sen ser vi ett drama till , efter gårdagskvällens batalj! Simeone mot Guardiola akt 2.

Då sanden blir till guld!

Detta är bara en kort text till alla dem som inte tror att fotboll är mäktigt. Det är också en text till dem som tror att de vet att fotboll är mäktigt. Jag vågar till och med påstå att detta är en liten kort text för alla som vet vad fotboll är och därför förstår hur stort det är. Det vi har vetat, men inte fått konfirmerat, det är nu klart. Leicester City. Jag upprepar: LEICESTER CITY har vunnit det nationella mästerskapet i Engelsk herrfotboll. Senast landet fick en ny mästare var då Nottingham Forest vann dåvarande division 1 våren 1978. Vem minns vi från det? Jag minns åtminstone Bran Clough, som fick jobbet några år tidigare efter att man förlorat mot Notts County.Alltid något.
 
I dag böjer vi våra huvuden av respekt för Claudio Ranieri. Trots att karln tillsynes alltid har varit med och trots att Grekerna minns honom med ångest och han de facto har tränat klubbar som Juventus, Inter, Roma, Valencia och Chelsea, var detta hans första nationella ligatitel. Den första alltså.
Claudio Ranieri och Leicester City ger kött på benen åt den gamla låten "Football´s coming home". Det är alltså möjligt att 2016 vinna den mest penningstinna fotbollsligan i Europa/Världen/Universum och vara ett lag som... Ja, som har före detta fabriksarbetare som top scorers och en allmänt medioker föredetting som Manager. Detta är stort och detta är fantastiskt. Nästa vinter mäter vi detta i Champions´ League och förstås genom att se hur hållbart konceptet är i en ny version av Premier League.
 
Kvällens match där allt avgjordes innehöll också fotbollens innersta väsen. Tottenham, som alltså inte varit i topp i landets högsta liga sedan 1964 kämpade sig till en 2-0 ledning, som sedan förstördes av Cahill och inte minst av Eden Hazard med ett av säsongens  stiligaste avslut. Tacklingarna gleds in som på 1950-talet. Slagsmål ägde rum som i Kanadensisk ishockey. Sånger sjöngs på Stamford Bridge... För Ranieri. "One of our own"! Nu är det ju lite patetiskt egentligen hur all Mourinho hype och Mourinhosångerna har tystnat. I dag mindes man Ranieri som Chelseamanager från tiden före Abramovitj. Fast Chelseafans kanske inte vill erkänna det, men Ranieri är den sista av den gamla skolan, fast han ju moderniserade laget väldigt på sin tid han med, tex genom att sälja Denis Wise. England har fått en ny mästare och det är en av den gamla skolan! Detta, mina damer och herrar är fotbollsromantik! Detta är vad som får märgen att sugas ur benen och jungfrun att svimma, som man sade i Döda poeters sällskap. Även på Åland Uniteds träning i dag var kvällens match ett stort samtalsämne. Laget gjorde sak av att uttala Leicester fel.
 
Inget mera just nu faktiskt. Allt annat liksom försvann för en stund. Nya tag under tisdagen!

Att klaga eller göra

Inga djupa tankar alls just nu. Dock många ytliga, som jag kanske återkommer till i senare texter. Dagens projekt är, förutom att rida ut skoldagen med allt det innebär, att bevista träningen och försöka stärka laget i anden inför torsdagens resa, eller vi startar ju redan på onsdagen förstås. Tuff vecka med två matcher. Det löser vi genom att samlas varje dag. Funkar det så funkar det och då lär ingen klaga efteråt. Eller, det lär någon nog göra i alla fall, men ändamålen helgar medlen som Jesuiterna brukar säga.
Här har vi några supportrar som testar färdmedlen inför torsdagens resa till Tölö Bollplan. Hoppas många sådana här cyklar anländer!
 
Isabella och Bri blev det att göra radioreklam. Beställningar inför halvtidstävlingen på Morsdag är gjorda och ett hopp om att de nått fram till rätt adress finnes. Kenneth är tillbaka på Ålandstidningens annonsavdelning i dag och då tror vi att dessa kommer att funka som vanligt, alltså som smort. Jag hoppas våra matchplakat är hämtade från Herr Landshövdings högkvarter och att vi kan reda ut allt om färger och strumpor inför bägge match. Många mails på gång nu.
Det talas mycket om vem som får spela var i dessa dagar. HJKs damer mötte faktiskt TiPS på Sonera stadion härom veckan. Vanligtvis spelar de ute på Bollis, eftersom de helt enkelt inte har råd (!) att använda klubbens hemmastadion. Vi måste alltid ha dessa realiteter i minnet då vi öser galla över de åländska förhållandena.
 
Fru Kickan kom i dag med en träningsväska och undrade om jag skulle hämta Edit från dagis. Eftersom jag ju brukar vara på träningen på måndagar om jag hinner dit och eftersom Fru Kickan därmed inte brukar träna just måndagar blev jag snäppet förvånad. Nu visade det sig att eftersom hon gymtränar så bestämmer hon ju inget fast schema, utan gör det lite vilken dag som helst. Det är väl bra... Så länge inte andra behöver planera sitt schema runt hennes då. Men det skulle fixa sig sa hon, och hem lär nog Edit komma.
 
I kväll tänkte jag om allt går som jag hoppas se ifall Leicester får titeln säkrad. Detta skulle i så fall innebära att Tottenham inte vinner. Nej, jag hejar inte på Chelsea, det skulle liksom inte falla mig in. Dock kan det hela bli rätt intressant.

Första maj är den första maj

Jösses vad den här helgen flög iväg. Inte att den gått fort, men att riktiga livet har hållit mig oförmögen att skriva blogg. Nej, riktiga världen innebär inte att jag varit redlöst berusad eller på yogaläger eller nåt annat. Det har bara varit riktiga människor som behövt riktiga saker och jag har helt enkelt inte orkat bryta mig loss för att skriva.
 
Det blev match i går som många av er vet. Det blev 2-3 på nöten och trots det bibehållen andraplats i serietabellen, vilket vi ju får anse hyfsat efter fyra omgångar. Precis då jag kom hem, efter många skeden och tre missöden minst kom grannarna över för att fira Valborg. Jag behövde bara vara väldigt otrevlig en liten stund, då jag, trots att man så tyckte inte bara kunde bli trevlig och social direkt för att man så säger, men snart hade jag med ökad stress och ont i mage och huvud fått det nödvändiga gjort så jag kunde sälla mig till skaran glada vappenfirare.
Första maj är ju arbetarnas högtidsdag och våra diskussioner under Valborgskvällen kom att bli allt annat än nyanserade. Därvid får en blandning av Första Maj och våra vappdiskussioner symboliseras av denna bild.
 
 
Själva Första maj har ju varit solig och fin som jag vet inte vad... Kanske som sista april ungefär fast ännu mera. Den här dagen hade Åland United sponsorarbete i form av lottförsäljning och praktiskt fotbollsspel på torget. Jag åkte in för att se hur det förlöpte och det gjorde det ju, men Linnéa som Capo dei capi. Edit blev så ledsen då hon kom på att hon hade velat följa med att jag fick dra tillbaka med henne, köpa en ballong i rapidfart och sedan ännu snabbare köra ut till Bollhalla där Emilia i god tid meddelat att hon, hennes Mor och Tom hållit platser åt oss. Det ar ju så klart dags för Rufus gymnastikavslutning. Massvis med folk bevittnade en väldigt smidig gymnastikfest där Rufus hoppade volter på trampolin och uppträdde till sin fördel. Sen fick jag mig informerat att det är just trampolingymnasternas föräldrar som är arrangörsgrupp för festen och att vi ska plocka undan allt, eftersom vi borde ha plockat fram allt före. Nåja. Några stolar gick bra att bära och sen bar det hem igen.
 
Dagens projekt har varit Giovannis efterbehandling av Ilvesmatchen. Ända sedan klockan 6 hade han varit uppe och jobbat. För min del blev det att åka hem till honom vid sjutiden och sedan komma hem igen vid lite före tio nu på kvällen. Siktet är nu inställt på HJK på torsdag. De 12 supportrarna som hade anmält sig till supporterresan har blivit 11 och nu utforskar man alternativa resemedel. Cykel kanske? Fast jag så klart tycker att det är synd att fler inte anmält sig trots allt jobb Lelle har satt på detta hoppas jag att just denna resa ska få ge en bild åt de människorna som inte egentligen vet vilka förutsättningar vi i Åland United eller i lagidrott för kvinnor i allmänhet jobbar inom. Det är ingenting som ges gratis, men förväntningarna stiger. Kan vi inte uppfylla förväntningarna kan vi inte heller räkna med att utveckla förhållandena. Det är inte att ge och ta, det är att ge som gäller. Inte minst Annica och Pille som jobbade ihop presentationen av 63 flickspelare i halvtid i går vet hur otacksamt allt är. Ändå är man så nöjd då det sedan blir av och om man är ärlig och tänker efter så har allt blivit så mycket bättre än det var för... låt oss säga 10 år sedan!
Edit fick gå in som Eskortflicka (jo det heter faktiskt då!) åt Cynthia i går. Omåttligt stolt var hon, precis som så klart alla de andra 21 flickorna som fick vara med vid inmarschen.
 
 
Ny vecka och en kort och jävlig en blir det. Bara tre dagar med skolmat och sen två matcher, varav den senare måste marknadsföras och fås att funka. Jag tror att Isabella och Bri gör radioreklamen, jag hoppas att jag ska få meddelande till Kjelle och Jonny att det behövs chipspåsar till halvtidsprogramet. Dessutom behöver jag en... Jovisst SPEAKER!!! Och fotboll ska det spelas också. Jag får inte missa träningen i morgon. Det ryktas att Giovanni och Craig ska kramas.... Eller borde jag missa den just därför...

RSS 2.0