Hur man kan hjälpa

Gårdagens publikfråga blev ingen höjdare visade det sig. På basen av den var Juke den enda spelaren som tidigare spelat i Åland United som någon vill se här igen. 2013 och 2014 spelade Juliette Kemppi med framgång här på sin etapp mellan TPS och AIK, varifrån hon sedan flaxade iväg ända till Kolbotn i Norge... Jo, jag skulle gärna ha henne här igen. Hon mest flinar så där lite artigt och tillsynes blygt då man föreslår det för henne. Det är alltså kört kan jag säga. Sorry Lelle. Nån annan gammal spelare vill ingen annan ha då, Internet ljuger aldrig. Inte ens Maegan Kelly som numera spelar för Kanadas landslag.
 
Silly Season är en spännande tid. Riktigt Silly blir det då man märker hur mycket efter vi blir ekonomiskt sätt för vareviga år som går. Telefonen sprakade i fickan från både Spanien och Italien i dag under 7Ds hissatimme. Funderingar, rekommendationer och påståenden om saker som "är jättebilliga" fast de ur vår synvinkel är fullständigt över budget haglar in. Frågan om vi får ihop ett lag vill jag inte besvara, men vi får nog... Säkert... På nåt sätt... Bara franska agenter och svenska assistenter lite tar tummen ur arslet. Sen finns det en sak till som skulle göra livet så fruktansvärt mycket lättare för bland annat mig. Åländska företag. Det vore alldeles fantastiskt om ni ville anställa kvinnliga fotbollsspelare för enkla arbetsysslor typ 3 timmar om dagen med flextid. NI anar inte hur mycket lättare det skulle vara för oss att värva spelare av någon form av kvalitet om ni ställde upp på det! Det har visat sig att synen på vad som är en spottstyver har förändrats under åren.
 
Lite små löften om att ligaschemat ska kunna fås till påseende nästa vecka har min man på FBF hintat om. Det är bra, så Ove på Eckeröhallen slipper angsta länge till... Vågar någon slå vad med mig? Jag påstår att det inte blir bortamatch mot Honka i premiären i år!
 
TPS sägs falla sönder i molekyler... Undrar vad som händer. Jag vet att Mervi slutade och de flesta andra också... Rykten florerar och spelare kan komma att hamna än här, än där.
På tal om TPS. Minns ni Sini Laaksonens mål i U20 VM 2014. Röstades fram till turneringens mål... Sini själv spelar väl i USA nu? Anna Signeul tycker att det där med USA inte alls är så bra för finländska spelare. Lyssna där flickor! Stanna hemma!!!
 
 
Annars har det mest varit lite splittrat men fullt. Ett enda utvecklingssamtal har jag kvar. Dagens sådana var både bra och dessutom underhållande. Jag hann hem lagom tills Edit skulle på träning. Där fintade hon fast man inte skulle och gjorde ett mål påstod hon. Dessutom kan hon faktiskt förstå meningen med en övning genom att titta på hur man gör den, säger hon... Är flickan ett geni kanske?
 
Sally skrattar åt både Edit och Fru Kickan. Då jag kommer, då gråter hon... Jag har blivit en riktig 1960-talspappa. Dessutom vet jag inte riktigt vad som hänt men jag känner mig som en främling på WHA. Det är säkert bara jag som är lite trött, tror jag.
 
Finlandiaprisvinnaren Juha Hurme höll sista delen av sitt tacktal på svenska och avslutade med frasen "opetelkaa ruotsia juntit..." Lite punkrock tycker jag. Detta har mötts av kommentarer om att svenska är totalt onödigt att lära sig, eftersom det är ett så litet språk. Man borde satsa på att lära sig engelska och stora internationella språk som man har nån nytta av. Kära ålänningar. Känns resonemanget bekant? Förresten, om ni inte förstod citatet, då kan ni använda den engelska google translate funktionen...
Jag fick panik i dag då min klass ändrade sig. Nu vill de att jag ska vara gris på julstämningsbilden. Fru Kickan hjälpte till och nån slags skinka ska jag väl kunna uppvisa i morgon. Det lär inte bli nåt alls gjort för övrigt heller då jag utsetts till jultomte också och ska dela ut pepparkakor till barnen mot önskelistor och kramar... Jag har gått ed på att jag bara kramas om någon annan börjar och att alla får sitta i min famn, men att jag inte tar initiativet... Bara för att det inte ska bli fel! Jag kommer att vara en politiskt korrekt jultomte och julskinka, eller säkert inte, men jag kommer att sträva åt det hållet... Okej?
 
 
Jag är rädd att hela upplägget i skolan kommer att leda till några timmars övertid på eftermiddagen. Förlåt familjen. Rituell fredagsskype med Emilia och Edit som gör att ingen hör nåt av Idol, men popcornen smakar gott, kommer att ske. Sedan har jag som jobb att vara vaken och veta vem som fallit ut... Två veckor i rad har jag somnat och behövt göra research mitt i natten för att förtjäna min titel som Pappa.
 
Jag tror inte jag klarar av alla mina jobb! Men jag kommer att göra det! Att tänka positivt och tycka att man själv är bra är bara skit! Så ni vet alla glada egoister som tycker att det är nåt att må bra! Jag mår nog bra själv, men det ska inte få ske på mina egna villkor! Aldrig i mitt liv nej! God natt alla som täcks roffa åt sig en sådan också!
 

Vem skulle ni ta om ni fick ha?

Eftersom Edit hade lite mardrömstankar sitter jag kvar här, då jag lovat att inte lägga mig före hon sover. Så klart kunde jag göra mycket annat också, men då både telefonen, e-posten och inte minst sociala medier brummat för fullt slog mig tanken att fråga dem som läser detta hur ni skulle vilja ha det om ni fick välja.
 
Om ni skulle få verka för att en spelare som tidigare spelat för Åland United skulle ansluta till A-laget inför 2018. Vem skulle det vara? Jag kunde ha varit svår också och frågat efter all stars elvor och dylikt. God idé förresten, vi tar sådana vid tillfälle. Nu gäller det alltså en spelare som tidigare representerat Åland United som ni skulle vilja se tillbaka nästa säsong. Ut med namn bara så ser vi var vi hamnar.
Känner ni igen dessa från bronslaget 2015? Noora, Hanna, Cynthia, Maegan, Maja, Kaisa, Holly, Ella, Julia, Khym, Chloe, Katie, Jessi... Och så några till som inte syns på bilden. Någon av dessa kanske? Eller någon från ett helt annat år?
 
 
Jag ska i det samma tillägga att jag nog vet om Dammen brister, så högt ska det klinga och övriga grejer. Jag väljer att inte säga något eftersom det kommer att tolkas fel. Därmed tar jag ingen roll i det hela och ber för att det goda ska vinna! Jag vet också att Veikkaus inte ansöker om tillstånd för verksamhet på Åland 2018. Vem är förvånad? Snälla, säg inte att det är förtryck av ålänningar. Snälla säg det inte någon alls! Nordkorea skjuter missiler och det kan bli riktigt spännande i vinter OS. Speciellt om ryssarna inte får vara med...
 
I dag kom två kvinnliga kolleger in i mitt klassrum och undrade varför jag hade ritat en penis på tavlan. Jag förklarade att det ingalunda var en penis utan Sverige. De fortsatte framhålla penislikheten och jag höll med till slut så de skulle lugna sig. En annan kvinnlig kollega ville ta bild av min bak och hänga upp den, bilden alltså i sitt klassrum. Jag vidtalades att vara jultomte i skolan på fredag och att alla elever skulle få kramas med mig... Jag undrar hur högt det här skulle klinga om jag nu inte skulle ta det med jämnmod och dessutom... Ja, hur tar man nu sådant där om man är en gubbe som jag? Sen ska jag alltså också vara ren, säger 8a. Herreminje...
Så en liten bild av hur mitt lag ser ut nuförtiden på bortaplan. En känsla jag får då jag ser bilden, från 0-0 matchen i Helsingfors är: "Sumpa inte det här nu!". Hur hemskt det än är behöver vi pengar. Flere 10 tusentals Euro i pengar som vi inte haft hittills, för att kunna komma åt att spela om medaljer på mer hållbar nivå...
 
 
Två telefonsamtal kom hit hem under kvällen. Ett från Spanien och ett från Saltvik. Bägge var roliga och på samma gång lärorika. Kjelle har svarat på mina mail. Edit sover nog nu. Fru Kickan och Sally troligen likaså. Ännu en arbetsdag är färdig. Må torsdagen börja och föra med sig lite lycka, glädje och framför allt nåt man har nytta av! Som till exempel länkkorv...
 

Då den ena inte kompenserar den andra helt

Eftersom det gick vilt till i går kväll skapade jag åt mig ett gott läge att sova väl. Det vill säga total utmattning. Först efter midnatt kände jag det som att jag kunde gå och lägga mig och således sov jag avslappnat och fint i några timmar, precis som det ska vara. Jag hörde nog Sally och Fru Kickan en par gånger. Jag märkte även Edit så hon släpade sitt bohag till våran säng. Sen pep klockan och det var morgon. En riktigt speciell morgon dessutom då jag skulle smita iväg innan någon annan vaknar och således delta i skolans Ledningsgrupps möte. En Superonsdag, som 7E brukar säga.
 
Under denna onsdag har framsteg skett på precis varje front. Lite kissnödighet kring både skolans- och FIFAs administration har kunnat skönjas. Redan uppklarade saker ska brytas ned till molekyler igen här i skolan och FIFA tänker införa transferfönster för damer igen... Eller de tänker införa transferfönster. FBF har haft lite egna varianter kring det där och då man äntligen fått till något som funkat, då kommer FIFA och skärper till det... Inte blir det lättare för Linnéa det här, var min första tanke då mailen började komma...
En barnbild här för att påminna mig om vart jag ska...
 
 
Ett kontraktsförslag, tre utländska påminnelser, en påminnelse till en agent som lovat fixa en mittback och så kanske nåt till han där fransosen.... Det är ungefär vad jag borde få till i kväll, samt även förstås rätta 9Bs judiska ordförhör... Och sedan då förstås utreda om vi får plats med alla tilltänkta spelare. Har vi A, lägenheter B, kläder C, pengar? Vi har hjärterum åtminstone Samuel och jag! Han kom in och satt sina 45 effektiva minuter med mig i dag precis mellan 7Es Pauluslektion och Elev Ts utvecklingssamtal...
Trots att jag lärt mig att inte längta, utan bara leva igenom livet stund för stund, kan jag säga att denna typs bilder får mig att känna att det finns någon mening med all denna splittrade oro som finns i hela alltihopa i november och gubevars, december är det ju snart.
 
 
Texten stod och väntade medan utvecklingssamtalen slutfördes för dagen. Nu är jag beordrad hem av Fru Kickan som har skaffat en printer!!!! Då jag ändå håller på vill hon också att jag köper micropizzor, korv och gurka!
 
Min klass ska ta en bild som utstrålar julstämning på fredag. Jag ska vara med och vara ren säger de! Bäst att jag bokar bastu då så jag kan tvätta mig för att göra dem nöjda. En man i röd behå och änglavingar såg jag också då de sade sig planera... Julstämning är bara förnamnet.
 
Well well... Inte mycket struktur igen här. Bara låta livet hända, som jag kan säga... Läsare som väntar sig struktur, kontenta och innehåll får nog läsa andra texter, eller så chansa på mina lite varje dag ifall där skulle vara nåt man tycker är värt... Vem vet?

Sekunder blir minuter, timmar, dagar och år

Till att börja med vill jag tillkännage Världen att jag fått återinträda såsom sovare i min egen säng! Det var skönt och kändes rätt, men bara på det mentala planet. Fru Kickan hade byggt upp en mur av kuddar, så jag inte skulle rulla över på hennes bana liksom. Dynan var precis som jag alltid haft den, förutom de senaste veckorna. Därmed låg jag i olika vridna vinklar ömsom kramandes kuddar som lagts ut som linjer för min och Fru Kickans banor, dels flaxande för att någon arm, axel eller bara nacke som blivit utan blod skulle återfinnas. Jag vaktade också bra tiden, då jag kollade klockan varannan timme, så jag säkert inte skulle missa larmet på morgonen. Det gjorde jag inte heller. Snabbare än någonsin var jag uppe och det var tisdag i sen november 2017. Sally hade förbrukat bara tre flaskor under natten, Edit skulle laga sin egen knoka, 7F skulle ha Gamla Testamentettävling och vi har fortfarande 8 spelare kontrakterade.
 
I natt ska jag igen få sova i egen säng. Jag tror jag är vanare denna gång. Hoppas Fru Kickan redan har somnat. Sally lät väldigt arg för en stund sedan. Edit å sin sida, som jag liksom har lite översyn över på kvällarna. Hon är energisk och löser sudoku i sängen. Sudoku!
Eftersom Hibernian vann skotska cupen i förrgår tänkte jag att det vore på sin plats med en bild av jublet. Inte länge tog det förrän jag märkte att detta nog är Hibernian och nog efter en cupfinalseger, men inte från i år... Sen kan man undra varför jag följer med sådant. Då säger jag bara att, man hänger väl med! 3-0 mot ligasegrarna Glasgow City, som i sin tur hade slagit Hibs i ligan med just 3-0...
 
 
Sekundplanering heter det numera på dagarna. Lektioner varvas med möten och diverse kansliarbete. Sen var jag snabbt inne i stan och träffade våran gästspelare Anna. Förvirrad var jag förstås då jag körde fel i tankarna och mitt i allt mötte Fru Kickan i trafiken. Samma Fru Kickan som jag precis förklarat för att jag är så upptagen att jag inte hinner hjälpa till med att få Edit till dansen. Nåväl. Jag träffade Anna och körde henne sen till träningen. Sedan på stört ut till skolan igen för utvecklingssamtal. I dag hade vi en självsäker adept som meddelade kolugnt på saker jag sade som mina teorier att, "Det där är nog mera sådant som du tror"... Jag sade att jag hoppas han har fel. Men rätt har han. Jag tror det jag tror på...
 
På tal om självsäkerhet kontaktades jag i dag av en spelare som sade sig vilja se sitt kontraktsförslag innan hon pratar nåt med oss. Det är bara det att vi liksom inte ger kontraktsförslag åt någon innan vi åtminstone pratat med den först. Så lite Johannes Evangelium med "Den mest älskade" kanske det låg över detta. Få se om hon ska prata med någon alls nu. Om inte kan det kanske vara lika bra, kan man tro...
 
Jag fick också se en bild på en av våra spelares agent. Jag har alltid trott att jag pratat med en äldre gentleman med grått hår, grå kostym, rökandes på en cigarr. Bilden visade en ung hipp kille med solglasögon. Nu är jag ännu mer förvånad att han är så seg, långsam och ja... Slö ska jag väl inte säga... men fransk...
Sådana här bilder kan det vara bra att ha på lager. Dels för Sally så hon ser att hennes yngsta storasyster, som kommer att vara fjortis då Sally är i ålder att minnas nåt av sin barndom, tyckte om henne då hon var liten. För Edit att minnas då hon är fjortis och ska komma ihåg att tycka om sin lillasyster. Även för mig som behöver slemmiga bilder främst kanske för Sallys bröllop, konfirmation eller studentfest...
 
 
Bara nån sover där i sovrummet och Edit i sitt motsvarande ska jag försöka lägga mig jag också. Ledningsgruppsmöte i morgon, så jag får lämna det familjära morgonbestyret. Då 7E slängs ut efter lektion 5 kommer Samuel in för ett 45 minuters möte, han säger sig minnas var mitt klassrum ligger... Direkt på det två utvecklingssamtal. Sen lovar jag att nåt har hänt och det inte alls blir som planerat.
 
Även julfest ska det vara i år. Väldigt okategoristiskt sade koordinator Tilde i dag att hon tror de har koll på läget. Det är kanske inte okategoristiskt för henne, men för själva julfestarrangemanget. Detta brukar var tiden för de första vredesutbrotten och frustrationsmagvärkarna. Antingen blir det kanon i år, eller så rakt inte....

Visst ska man få vara glad för rutinsegrar, tycker jag...

Jag vet att Israel inte är en världsnation inom damfotboll (heller). Jag vet att det kan synas patetiskt att jubla över ett självklart resultat, som 4-0 hemma borde vara. Jag är ändå glad efter gårdagens VM kval. Finland fick till ett rutinresultat, eller en stor seger när den förväntas. Att vi kunnat göra många fler mål och att Israel kunnat gå upp i ledning med den där frisparken i första halvlek är fakta. Det kändes ändå som om mycket tyngd föll från mångas axlar då vi gjorde de mål som faktiskt gjordes. Jag satt hemma i soffan och såg första halvlek och var inte alls förargad på den israeliska bussen. Däremot hörde jag mig själv säga riktigt fult ibland då Finland stannade framför straffområdet, eller slog inlägg rakt igenom det, eller på närmaste försvarare. Då det sedan lossnade, då kändes det bara bra faktiskt. Kanske stora varv efter denna seger. men jag tror att för att bli ett stort landslag igen, då måste vi kunna skapa detta flyt, som sen skapades efter typ 40 minuter.
På dagens Sallybild presenterar hon Hoppe och Poppe. De liknar väldigt Edits Snuppe och Puppe som de såg ut för åtta år sedan. Månne även dessa kommer att vara gråa av saliv och övriga kroppsvätskor då, om åtta år? Gurkan trodde att dessa nya hette Ploppe och Snoppe... Kanske det, men så är ej fallet.
 
 
På tal om kroppsdelar så togs gårdagens släktkalas för Pärla dels över av personer som idogt studerade en youtubefilm av en stackars maratonlöpare som i sin utmattning inte märkte att hans... ja, snoppe och ploppe typ hängde utanför byxorna då han slutförde sitt lopp. Personerna bad mig på skarpen att inte nämna dem, eller detta i dagens blogg, så jag låter då bli. Okej så här Röd Bettan? Jag nämner ingen av dem som hetsade mest!
 
Sedan fick Samuel vara med om sin första förlust också. I futsalserien kom ett inspirerat IFK damer att kontra hem 2-0 mot ett mindre inspirerat Åland United, delvis bestående av IFK damer. Målvakten Pille hävdade i sten att det utan hennes målvaktsinsatser hade blivit mycket värre siffror. Sedan kom hon till och med hem till mig på kvällen, lämnade några papper som jag nu måste ta hand om och med en hel säck bollar av modell 2016 drog hon till Estland för att inte komma tillbaka förrän till nästa år och med löftet att meddela mig om hon tänker träna nåt lag inkommande säsong, eftersom jag knappast får veta det annars...
Hon här, Elsa alltså inte Mimmi, var alldeles lysande på futsalplanen i går. I dag träffade jag henne och hennes syster i mitt klassrum och jag hoppas det blir starten för en långvarig vänskap, om man nu kan säga det så.
 
 
Ett av de bästa betyg jag fått som lärare på länge fick jag för en liten stund sedan under ett utvecklingssamtal. Eleven sade att hon tycker att det känns som att alla får vara sig själva i vår klass och att det därmed känns skönt och avslappnat. Min blödiga sida signalerar nu att det är bland det allra bästa man kan få höra som klassföreståndare. Bara att jobba stenhårt för att det ska hålla i ett och ett halvt år till då!
 
Ted rapporterade att vår gästspelare finns på plats. Samuel kommer att se henne i aktion på träningen i kväll. Imorgon ska jag få in en träff också före jag skyndar tillbaka till skolan och ett utvecklingssamtal. Mycket i görningen. Få se vad det blir. Bosse anser att jag är dömd till att vara Sportchef på livstid... Jag undrar jag. Bara ett års kontrakt fick jag ju.
 
Då jag kommer hem ska jag testa på lite middag. Få se när det blir...

Hur gick det så här?

Jag vet inte vad det är, men tonåringen i mig kommer fram de söndagmorgnar jag inte är schemalagd utanför hemmet. Hur konstigt det än låter i babyföräldrars öron och säkert i sådanas öron som tror att de vet hur babyfamiljer har det, så vaknade jag en bit in på det som en 47 åring får kalla förmiddag men riktiga tonåringar kallar mitt i natten. Jag hade drömt en stund tror jag mig veta. Utan att riktigt förstå hade jag lyssnat på dunsar, saker som faller, en baby som skriker till då och då och sedan något som kunde vara signaturmelodin till Musses och Mimmis äventyrslabb, eller vad det nu heter. Fru Kickan hade stängt dörren till min skrubb, eller förlåt det gamla Linda/Emiliarummet som inom förhoppningsvis överskådligt tid blir Sallys rum. Jag kan erkänna att jag ser dagen, eller natten, då jag igen ska få sova i min egen säng som ett sådant där långtidsmål som man pratar om att behövs för att orka leva. Då jag yrvaket kom upp, med mina rituella randiga söndagsmorgonspyjamasbyxor uppdragna över mitt underliv fann jag Edit liggande i soffan. Morgonhälsningen blev "Kan du hämta coco pops om du ända ska till köket?". Fru Kickan satt på köksgolvet och i dag hade hon tömt ett skåp innehållande plastburkar, som hon tydligen missade i går. Ingen golvyta var missad kan jag säga. Bredvid sig hade hon en barnvagn innehållande Sally, som skuffades fram och tillbaka varje gång Sally uttryckte någon meningsyttring... Jag tog kaffe, svarade på ett telefonsamtal som ändrade på hela korttidsplanen för Åland United, bredde mig fyra surskorpor med ost, skickade tre sms och svarade på alla de svar som kom in, just gällande Åland Uniteds korttidsmål. Jag kunde se att Kjelle inte vill säga nåt om serieprogrammet, utan angriper cupen istället. Skulle man inte veta att jag gillar Kjelle skulle man tro att vi var osams eller nåt. Sen drog jag snabbt ut i den frusna morgonen med Sally så hon skulle somna ute. Inga strumpor hade jag, fick jag känna då jag trampade fram i foppa tofflor. Hemma igen har jag svarat på de svar och de slutsatser svaren gav i fråga om ändrad korttidsplan för Åland United. Snart ska Edit klä på sig så hon hinner på kalas. Sally sover. Jag tror Fru Kickan är klar i köket, för nu ger hon sig på nån låda i vårt sovrum...
Livet är inte helt okomplicerat om man är yngst och minst i Familjen Virta. Inte är det helt raka spåret alltid heller om man är störst och äldst, eller säkert nån där emellan...
 
 
Dagen som följer går till som så, att snart ska Edit på kalas! Sedan, klockan 13 har Pärla kalas, denna gång för släktingar och sådant efter gårdagskvällens jubelföreställning med 20 kompisar på Uncan som bara gett ett fall av näsblod enligt vad som rapporterades. Klockan 14 är Edits kalas slut och hon ska transporteras till Pärlas släktkalas. På samma gång sparkar Finland-Israel igång i Helsingfors och kan ses direkt på Yle 1. Klockan 16, typ bör jag bege mig till Vikingahallen för att vara delaktig i då Åland United spelar Futsal. Hoppas att lite annan nytta kan göras också i samma svep. Korttidsplanen kanske fås ihop på kortare tid än namnet ens säger. men knappast. I morgon har vi en ny gästspelare och enligt ryktet har Samuel och Ted lite koll på ramarna. jag måste försöka komma in på ett hörn jag med och jag hoppas folk inte blir irriterade på mitt direktörsmässiga beteende då jag inte kan säga när jag hinner. Om utvecklingssamtalen och den allmänna opinionen så godkänner ska jag väl kunna träffa flickan på tisdag eller nåt...
VM kval i dag alltså! Välkommen Israel... Så här såg Helmarit och matcharenen ut för en par dagar sedan. Varmt och skönt minsann. Anna S har en svit att hålla! Ingen förlust för Finland ännu under henne. Se till att det inte blir i dag heller då!
 
 
Nu började Fru Kickan dammsuga...

Nu är det klippt

Efter black friday grydde blue saturday... Fru Kickan är inte blue, hon är mera red, hot and energetic... Detta betyder i praktiken att hon är glad. Då hon är glad då ska det städas. Städning i sin tur betyder att allt, och då menar jag ALLT som finns i ALLA skåp, hyllor och lådor tas fram, sorteras och kastas. Det betyder också att precis allt kretsar kring just detta, som i sin tur baserar sig just på faktum att hon är glad och på gott humör. Ingenting får hindra oss från att släppa allt då det är dags att föra ut sopor, eller då tvättmaskinen plingar...
 
Sen är det ju riktigt klippt också! Då menar jag bland annat mitt hår. Sally hade den vänligheten att ge mig ett presentkort på klippning till Farsdagspresent. Därmed bokade Fru Kickan mig en passlig lördagstid, 9.45. Jag var aningen osäker på vad som riktigt var beställt och då frisören, som ju är en gammal elev till mig log och verkade vara helt införstådd blev jag nästan orolig. Men det visade sig till min lättnad bara vara en helt vanlig klippning, som föregicks av hårtvätt, som faktiskt, måste erkännas så här i all ensamhet, var riktigt skön. Dessutom var vi så överens med frisören att barnen nuförtiden är så mycket artigare och välartade än till exempel då hon själv gick i högstadiet... Jag menar, det sprängs inga skåp, det skjuts inga fyrverkeripjäser i korridorerna, eldas inte i pulpeter eller svinas så hemskt mycket på allmän nivå... I dag blir det ett helsickes stohej om ett rykte om att någon, (kanske) har smakat ur ölkranen på Vikinglines buffet under en skolresa, dock utan att uppträda störande eller berusat.... Vi var också överens om hur bra det är att vi nuförtiden kan låta oss uppretas av sådana små trivialiteter som vi gör. Världen blir bättre alltså!
Här njuter vi av vår lördag hemma hos oss, med lite mindre hår på skallen än i natt. Skägget får jag inte göra nåt åt säger min klass... Undrar vad de har för djävulskap i beredskap...
 
 
Det har varit mycket tal om kreativa lösningar. Nu har vi en riktigt kreativ sådan på gång i Åland United. Två långa telefonsamtal, ett med den kreativa lösningen, det andra med Samuel begicks direkt då jag var hemma från frisören och precis innan bilden här ovan togs. Sedan har Ted interagerat med kreativa lösningar på den kreativa lösningen och Bosse har ringt och bett mig avvakta riktigt j...a noga innan jag blir för kreativ. Sally har sovit, skrikit och nu säger Fru Kickan att plättarna är klara så Edit och hennes kompis A, som dansat Just Dance så hela huset skakar ska äta. Jag med... Jag dristade mig dock att bli punkrock och sade att jag ville avsluta den här texten först... Och inte ens tvätten är hängd. Nu skriker Sally...
Samuel undrade härom dagen hur jag tyckte vår trupp och inte minst vår planerade trupp känns, så där nivåmässigt. Utan att gå in på mitt svar, som ju är internt mellan honom och mig desto mera sade jag att vi nog kunde behöva en par landslagsspelare. Sen slog det mig att vi faktiskt har två sådana klara för 2018 redan. Vi har ju Estlands Pille och så Bri, som här ler tillsammans med sina landsmaninnor (och landsmän) från Mexico. Jag skulle också ljuga om jag sade att vi inte jobbar hårt på att hålla kvar Finlands Jenny i laget. Kamerun-Raissa har vi troligen tappat dock. Så det finns utrymme för en par till av deras sort nog. Vilka länder skulle ni vilja se fanns representerade i framtidens Åland United, förutom då Åland? Vänta nu... Säger vi Åland som land, då har vi ju en hel bunt öspelsveteraner, som ju spelat för just Åland. Eller just nu bara två... Ann-Sofie och Sofia!
 
 
Nu ska jag äta min plätt. Märkte till min glädje att Yle sänder El Clasico dagen innan julafton! Det är också kreativt! Bra Yle! Sen vet jag också grunden för årets tävlingskalender. Bara ligalicenserna börjar klarna kan spelschemat läggas sägs det. Hopp om att ha det före jul finns alltså. Det är bara fråga om oss klubbar, samt samspelet mellan landslag och FBFs tävlingsavdelning. Sen då schemat kommer och alla börjar gnälla om att ingen lyssnar och bryr sig berättar jag gärna hur det kommit till. Jag tycker det är sällsynt klart och tydligt och det finns orsaker till precis allt! Till och med Kjelle hopade jämfota av iver härom dagen. Kanske inte just för ligaprogrammet, utan för den kreativa lösningen. Sen kommer han att vara arg hur ligaprogrammet än blir. Det är en av de få saker man kan lita på i dagens föränderliga samhälle!

Nu kör vi kreativa lösningar!

Trots att det jag skrev om i går kväll egentligen gäller en väldigt begränsad skara människor lät reaktionerna inte vänta på sig. Anne-Maj skrev av sig och visade att allt har flere sidor. Eftersom hon också var övertygad om att jag kommer att säga emot allt är det väl inte så stor mening för mig att säga annat än att jag har gjort mitt bästa, på basen av vad jag fått veta. Jag tror också att de ledare och tränare som jag kommunicerat med både tidigare och efter att ägarföreningarna mörkade diskussionen för mig och andra involverade vet det. Därmed har jag gott samvete och kan bara hoppas att sammanhangen kan fås ihop även för dem som eventuellt inte riktigt fått dem klara ännu. Jag tror att detta helt enkelt gått till som politisk beslutsfattning gör då den är som sämst. Det vill säga de som kan minst om ärendet bestämmer, utan att konsultera dem som vet mest.
 
Jag var inte heller på plats på det där fullmäktigemötet här på skolan i går kväll. Sådana som var här vittnar dock om just sådant som stycket här ovan hänvisar till. Oinsatta människor uttalar sig om saker helt ur sin egen vinkel. "Då jag gick i skolan på 1980-talet..." "Varför vill vi ha så här jättestora skolor på Åland?" I min värld inte riktigt relevanta premisser att bestämma om barns och personals vardag. Men vad jag har förstått är det så här det går till. Igen vill jag be mina läsare, dem av er som tycker ens lite om mig, påminn mig om ÅUs höstmöte 2017 och även om SÅHDs fullmäktigemöte i november samma år ifall jag någon gång antyder att jag vill börja med politik... Tack snälla! Jag vill inte bli en sådan där som pratar och fattar beslut om saker jag varken har kompetens eller kunskap att fatta beslut om. Att jag sedan försörjer mig genom att prata strunt är en annan sak...
Som Sally skulle säga: EVVK. Vet ni inte vad det betyder? KVG! Dessa förkortningar var jätteroliga för tre år sedan, minns ni?
 
 
Efter att ha fått veta att mina elever hellre dör i lung- än böldpest, samt inför något så spännande som ett judiskt ordförhör, ska jag försöka få till lite sponsorgrejer och även kanske komma närmare ytterligare en eller två sajningar. Nästa vecka har vi en ny gästspelare här och sedan lite senare två till, åtminstone. Jag får citera min vän Steve från i går då, när ärendet kom upp: "I hope they are good then..."
 
Då vi inte har så stor lycka med att få ihop till den där turneringen IFFK vill ordna i Eckeröhallen, då vi skulle spela mot tre andra lag, eller i alla fall ingå i en fyralagsturnering har jag slagit på stort och bjudit in Estlands landslag... Få se hur vi löser det om de kommer. Eller varför skulle det inte lösas?
Ett kreativt problem ifall Estland kommer är för vem Pille ska spela... Signy skulle nog få spela för sitt landslag i vilket fall som helst. Dels är Pallokissat inte tänkta att delta, dels vet vi inte ens var Signy ska spela nästa säsong. Vet Signy det?
 
 
Japp japp. Fredag sägs det. Äcklig mysbelysning i lärarrummet och en förväntansfull Edit inför Idol... Jag är mest förväntansfull inför att Emilia och Linda kanske ska köra gruppskype med Edit och då får jag lite vara med... Tror jag!

Men voj Hammarland

Först ett stort tack till Hammarland, Hammarlands IK, eller vem det nu var som upplät Hammarvallen till Åland United denna gångna sommar för träning och förvaring av material med mera. Tro inte att jag personligen heller inte är tacksam, fast jag inte vet vem av er jag ska tacka, då det hörs så olika och bägge nämnda instans säger sig inte ha med saken att göra. Men tack i alla fall. Lite rörigt verkar det, så här utifrån sett.
 
Rörigt har det varit lite annars också vad det verkar för jag har ju ingen förstahands information. Hammarlands kommun betalar tydligen inga bidrag till Hammarlands IK för idrottsutövande inom föreningar som inte är skrivna i Hammarland. Det låter ju logiskt, men det betyder också att Hammarlands IK inte kan hjälpa sina medlemmar, jag tänker mera på unga pojkar och flickor nu, som utövar idrott som bedrivs av föreningen, men på grund av brist på folk måste göra det tillsammans med barn från andra föreningar, till exempel FC Åland för pojkar och Åland United för flickor då det gäller fotboll. Därmed lämnar Hammarlands kommun kommunens barn på pottan och i förlängningen lämnar de Hammarlands IK att lämna sina medlemmar på pottan, då fotboll är lite svårt att bedriva i lagform om man är 2 eller 3 spelare. Varför ska de då alls spela kan man tycka? Nej, varför ska de göra det? Får man inte ihop ett lag får man väl lägga ner verksamheten i hela klubben. Så resonerar tydligen till exempel Hammarlands kommun, vad jag nu förstått, men de skyller säkert i sin tur på föreningen om man frågar dem...
 
Hammarlands IK gick ur FC Åland tidigare och i år har man tagit avstånd från att understöda sina flickor i Åland United, ni minns flickfotbollskriget från tidigare i höstas? Inte lätt det här... Konstigt dock att Hammarlands IK ändå varit väldigt aktiva att bestämma hur flickfotbollen ska bedrivas, fast man inte har några flickor att bestämma om... Eller är det inte Hammarlands IK? Kanske det är kommunen? Vem vet? Vet de själva?
Förlåt alla, men så här ser det lite ut i mitt sinne då jag funderar kring allt. De bär i alla fall Hammarlands IKs färger...
 
 
Sen ska de bygga en ny högstadieskola också... Inte Hammarlands IK denna gång, utan Hammarlands kommun. Eller inte de själva förstås, utan en massa andra, väl? Man har inte tänkt ut det så noga, man bara inte vill att ett förslag som kunde ge kommunens egna högstadieelever en rymlig och funktionsduglig skola med rätt hyfsad personal och struktur ska förverkligas, utan man vill se "kreativa lösningar" i typ 10 år till så man kan bygga en skola för dem själv och Eckerö och förstås Västra Jomala som ju störtar dit från den redan existerande skolan. Så ska man ju ha lärar- och annan personal också... Men det finns säkert "kreativa lösningar" som de generationer som gått i sin högstadieskola som allt igenom varit en kreativ lösning, alltså lite sämre än den vore om man bara byggt till direkt, kan få till...
 
Nu har jag inte fått veta vad kvällens fullmäktigemöte beslutade, men jag hoppas att man satte ner alla fötter man har och satte stopp för vansinnesbabblet... Och nu läste jag precis att man lyckats fördröja allt genom att ärendet återremitteras... Hammarlands representant uttalar sig som han tydligen har förstånd till. Alla i våra baracker tackar och vi fortsätter med kreativa och dåliga lösningar!
I have no clue about anything. I don´t know what I want. But hey. Let´s get everybody else pay for it...
 
 
För en icke insatt har kvällens text säkert varit lika intetsägande som de ärenden de hammarländska organen jag skriver om ter sig för dem som ska bestämma. Hur som helst. Det blir nog bra, med kreativa lösningar.
 
 
 
Fru Kickan tänkte bota sina sömnproblem med att stanna längre uppe, men det sammanföll med en ilsken Sally som också blev lite längre uppe och nu sover båda hoppas jag. Edit var på träning på WHA. Jag smyger försiktigt omkring i de regionerna då jag inte vet om jag är fågel eller fisk i IFKares ögon och så har vi ju sajnat en svenska... Brev har skrivits med en spanska och annars bara har saker flutit på. Både lektioner, där unga män anser det olämpligt och väldigt olustigt att man ska diskutera omskärelse, och utvecklingssamtal där man mest säger "jou jou" vad jag än säger har bedrivits...
 
Nu har jag väl fått fiender igen. Det bara är så dumt att man kan få tänka så dumt när man ska bestämma om andra människor... Inte annat ser ni. Natt riktigt just!

Om allt går på räls blir det en hel TV match i kväll

Till våra grundskolelärares plikter hör att erbjuda utvecklingssamtal. Endel väljer att följa, inte uppmaningen, men alternativet att inte vilja komma, medan de allra flesta faktiskt dyker upp. Därmed sitter vi här ett antal kvällar och delar med oss detaljer om barnens skolgång. 2 av 5 är gjorda i dag för min del... Jag har lovat försöka hinna hem till klockan 19 igen. Få se hur det ska gå. Röd Bettan. Jag har ju sagt att jag inte har något personligt emot dig eller din mat. Jag bara aldrig hinner dit då det vankas middag. Hoppas det finns nåt hemma sen och det gör det ju... Fru Kickan var inte så meddelsam då jag ringde, hon vilade ju. Hoppas det gick bra med det då...
 
I går kväll fick jag en hel del gjort. Jag följde till och med med första halvlek av Sevilla-Liverpool ganska koncentrerat. Andra halvlek i sin tur blev mera perifer, då diverse brev och diskussioner på nätet behövde föras. Resultatet hoppas jag blir en stomme för Åland United 2018. Det kan också bli att en massa skrikande utförts för väldigt lite ull... Jag minns nu, precis som varje år att denna tid på året är tiden då man ser halva , eller fragmentariska bitar av TV matcherna då det hela tiden är nån som vill en nåt om någonting. Det kan vara allt från franska agenter som vill ha sign on fee, till en spelare som vill paxa en tröjnummer... Ibland blir tröjnumret helt enkelt fråga om vilken storlek de tröjor vi har är... Inte kommer vi att kunna skaffa nya tröjor varje år heller, om nån trodde det!
I den här klubben har de råd att skaffa tröjor vågar jag lova. Deras herrar spelar på TV i kväll. Jag kommer att försöka se det. Känner ni förresten igen Tuija och Sanni på bilden? Det gör jag...
 
 
Pärla lär ha födelsedagskalas i helgen. Jag har blivit bjuden. Va roligt... Nu såg jag ju att jag behöver bete mig tölpaktigt, då Finland möter Israel precis en timme efter kalasets början... Efter VM kvalmatchen är det Futsal i Vikingahallen. Om någon inte förstår helheten, låt vara då. Ni som förstår det hela... Ja, förstå på bara!
Hur många av dessa känner du igen då? Europas bästa spelare finns bland annat med här. Deras herrlag möter den övre bildens herrlag ikväll i matchen jag ska försöka se...
 
 
Nästa utvecklingssamtal närmar sig. Kanske jag kunde undvika genom att inte öppna dörren... Då kommer de ju inte in och jag kan alltid hänvisa till att jag inte visste.. Nej, sanningen är faktiskt den att jag lite gillar dessa samtal. Vi brukar mest skratta och ha roligt om jag ska säga hur det är. Så brukar eleverna säga så roliga saker också... Som till exempel hon som just var här med sin far... Hon förklarade något som varken han eller jag förstod. Då det framgick att vi inte begrep vad hon ville säga konstaterade hon bara att "Jaha... Men vet ni. Jag tänker faktiskt inte ta det där en gång till." Nehepp, vi lever alltså i ovisshet. Precis som säkert de flesta som orkat läsa så här långt i dag och väntar på en poäng med dagens text. Jag kan berätta att det inte kommer nån!
 
Samuel sade att han skulle till Stockholm, men på basen av hans kommunikation tror jag nog att han mest skojat. En gästspelare har vi haft. Nästa kommer nästa vecka... Kanalen mot Sverige kanske är öppnad dessutom. Hej va det går. Brev mellan USA och Helsingfors skickas också. Nu kommer de just. Hej!

Två apelsiner och en banan, vad har vi då månne för organ?

Det flyter nu, men åt många håll. I dag har jag ombetts ta emot en bekännelse för att en elev druckit energidryck i skolan. Jag frågade alltså vem det var och bad om burken. Den skyldige informerade att ja, det var han, samt grävde fram burken ur en sopkorg... Vad skulle jag göra med den då, undrade man? Jag slängde burken i en annan sopis och näpste eleven, som nu (igen) vet att man inte får dricka energidryck i skolan... Såja!
 
Sedan kom en kollega in med en liten klump sinitarra, som onekligen var format som ett manligt könsorgan. Kollegan undrade om jag såg vad det var och jag svarade sanningsenligt att det var en klump sinitarra formad som ett könsorgan. Kollegan lämnade klumpen i min hand och tyckte att jag skulle prata med eleven som format den... Jag valde att visa hur ett könsorgan lätt kan förvandlas till en klibbig massa i min hand och satte sedan in massan i en skrivbordslåda. Både eleven, jag och de övriga eleverna verkade aningen förvirrade, men ja... Så gjorde jag då!
Det här är Åland Uniteds A-lag på bortaplan 2017. Sex av dem på bilden kommer att spela med oss även 2018. Jag hoppas att ytterligare tre kommer att göra det och man kan säga att diskussionerna går heta.
 
 
Ett nytt förslag till en för oss helt ny spelare har skickats iväg i dag, tack vare att Vicerektor Koskinen höll ett så kort möte att jag hann tillbaka hit innan det bär iväg. Edit ska hämtas från dansen. Hon gjorde i morse en knoka helt själv och påstod att den var "väldigt speciell".. Jag får väl tro henne då.
 
Min del av Ligalicensen är inlämnad, hamburgare med biffar av glada kor (varför inte deprimerade sådana, det skulle kännas bättre?) har ätits, lektioner har repats av... Bara en par brev och ett sms till Magister Sviberg till då, samt oklart umgänge med oklar mängd barn av olika åldrar kvar i dag då...
 
Eftersom jag skulle behöva tvätta håret undrar jag om inte en bastusession också vore på sin plats. Fru Kickan, om du läser detta, hinner du vrida igång bastun tror du? Tack!

Hysteriskt jämlikt

En sån som jag såg faktiskt Svenska Fotbollsgalan i kväll. En sån som jag märkte av att man inte gav någon en chans att tycka att herrarna skulle få mer uppmärksamhet än damerna. En sån som jag tyckte att det mesta som sades faktiskt var bra, fast det nästan blev hysteriskt att framhålla jämställdheten som inte finns.
En sån som jag blev faktiskt rörd då Pia Sundhage fick priset för sina insatser för svensk fotboll och då Kosovare Asllani på riktigt var känslosam.
 
 
En sån som jag kunde se programmet för att jag fört in Sally som jag uppfattade både sov och var mätt till Fru Kickan bara för att märka att hon varken sov eller var mätt. Sorry Fru Kickan! En sån som jag uppfattade dock aldrig vilken klubb Andreas Granqvist spelar för. Jag vet att han är Sveriges kapten, mittback, grät på San Siro och blev av med håret. Jag har dock inte hört så värst mycket om honom före det... Var spelar han alltså?
 
Precis då jag skulle lägga mig gick proppen ur och Pille bekräftade att hon stannar två år till, en mittfältare bekräftar att hon är intresserad och ska kontaktas i morgon, en svenska ska få ett kontraktsförslag bara vi hinner till detaljerna och ett spöklag för flickor födda 08-09 representerande LIF/HIK lyfts fram utan att åtminstone en enda spelare vet att ett sådant lag finns... Inga vidare kommentarer om det.
 
Nu bara diska, sen sova, sen vakna och sen jobba så det skakar om det! Gå mot ljuset. Sådant gör en sån som jag denna sena måndagskväll!

Det kostar på att fostra och även att inte

Den ljuvliga novembermåndagen inleddes med fönsterskrap, eller skrap lite här och där, men sen fick ju bilen sig en omgång faktiskt... Vi ska inte tala så mycket om snö, men någon skola i Amerika hade säkert hållit stängt även för detta. Edit som håller fast vid att hon "Är just sådan som hon är" kom faktiskt till skolan, men utan handskar som hon ju inte haft på hela helgen och med halvladdad telefon, eftersom ingen sagt till henne att ta ut den ur jackfickan och ladda. Nehepp nehepp.
 
I skolan möttes jag av Elevrådsordförande Ville som undrade om jag minns vad det är för dag i dag... Måndag... 20/11... Barnkonventionens dag... Just det ja. Barnkonventionens dag! Det är ju i dag Grundskolelagen granskas av ungdomar i Lagtinget. Där skulle ju Elevrådsordförande Ville och tre andra från vår skola vara. Nu hade de lite glömt det, samt att en var sjuk. Då Ville skulle beställa taxi fanns det ingen tillstädes som kunde hjälpa honom sa han, som om pojken inte kunde beställa taxi själv... Till slut visade det sig att de tre som fanns kvar att delta hade så mycket skolarbete dessa veckor att de liksom inte vill vara borta från lektioner. Då så... Ville skulle ringa och förklara kom vi fram till. 20 minuter senare nåddes jag av budskapet att höjdare inom utbildningsavdelningen på Landskapsregeringen kontaktat skolan för att fråga vår rektor var KHS deltagare är. Som om rektorn skulle veta sådant. Jag är den som vet och jag visste för att Elevrådsordförande Ville rakryggat informerat mig. Vad jag vill säga är att allt slags praktiskt arbete, som till exempel elevdemokrati är bra. Sen behöver vi också förstå att både eleverna och vi lärare har ett behov att också vara i skolan. Om vi behöver prioritera, då tar vi i första hand att vara på vår arbetsplats. Jag hoppas detta kan mötas med förståelse. Workshops och faddirullan är säkert bra. Men varför på schemalagd arbetstid? Det har jag alltid undrat!
Ni känner säkert igen Sofia uppe till höger, eller hennes vänster. Före hon anslöt till IFK Mariehamns damer och sedan Åland United spelade hon för ett lag som bar namnet SIFFK, efter en blandning av SIF och IFFK. Hennes föreningstillhörighet var IFFK. Därför betalar Åland United nu pengar till IFFK då hon spelar ligamatcher för Åland United. Detta kallas fostrarpengar.
 
 
Fostrarpengar är ett system som ska ge föreningar som bedriver ungdomsverksamhet små, ofta symboliska summor tillbaka då deras adepter sedan når upp till eliten och spelar i de nationella högsta ligorna. Även för landskamper utgår lite ersättningar, som som sagt ofta är på symbolisk nivå. I går fick Åland United en förberedande räkning som innebär att vi ska betala 2175€ i fostrarpengar för de spelare som spelat ligamatcher för oss under 2017. Av denna summa går 650€ till våra ägarföreningar, i detta fall IFK Mariehamn, IFFK och LIF. Man kan tycka att det är lite småkonstigt att ÅU, som är dessa föreningars A-lag ska betala sina ägare för att få tillgång till lokala spelare. Sen kan man ju vända på steken också och tycka att någon nytta av att äga Åland United ska de väl ha...
 
Åland United har två eller tre sätt att hålla nere fostrarpengasumman. För det första genom att bedriva egen flickverksamhet och det vet vi hur det är med det just nu. Det andra sättet är att registrera maximalt antal spelare från våra farm- och samarbetslag i ÅU i så ung ålder som möjligt (Detta sätt ökar i och för sig andra kostnader). Det tredje sättet är att ha så många utländska spelare som möjligt... En noggrann läsare kanske ser att det inte är så lätt hur vi än gör och att det alltid finns partners för dessa tangos.
 
Så att sådant i dag. Skoldag nu. Lyx att vara på plats och faktiskt få göra det som schemat säger att man ska göra... Några spelaraffärer har börjat röra på sig. Förhoppningsvis har vi fått till nåt i kväll. Klockan 16 ska jag träffa en svensk gästspelare och sedan blir det att lyssna till nya giver kring sponsorförsäljning, eller vad det nu är. Kanske jag hinner visa mig på WHA också, men till kl 19 ska jag nog vara hemma är det tänkt. På så sätt missar jag i princip en hel dag med Sally och hinner vara lite med Edit i kväll och kanske får in nån mening med nåt annat barn och Fru Kickan om hon inte är för arg och trött... Det ska hon väl inte vara hoppas vi.
 
Tack och förlåt för i dag då!

Det är min dag i dag. Likaså hälften av alla människors och säkert nån till ännu.

Bara först, så här snabbt en gratulation till alla män! I dag är det minsann internationella mansdagen och som jag sagt ända sedan jag gjorde det första gången, år 2014: "Utan oss blir det inte många barn!" Nej det blir det inte! Så att såja...
 
I övrigt är det nog mest söndag och Edit kräver sin rätt att se barnprogram ända tills Duck Tales är slut som hon påstår att hon alltid gör... Fru Kickan gick ut med Sally och tyckte att då hon är tillbaka kunde jag kanske ha dammsugit (så där snabbt bara), fixat klart flaskor och tuttar med diskning och kokning, klätt på mig och sett till att Edit också gjort det, samt att hon duschat och tvättat håret. Det jag har gjort hittills är druckit kaffe och läst lite om världens gång på min dator, samt nu skriver några ord här... Kan bli bråttom om nån minut då.
 
I samma svep har jag precis överraskat en människa på internet som inte kunde tro att jag skulle anse att en eventuell fråga om åländsk självständighet i första hand ligger hos ålänningarna... Vad trodde han att jag tyckte? Sen att jag inte vill att Åland blir självständigt är en åsikt jag som Ålänning får ha... Puh detta argumenterande...
En annan sak som engagerar oss män är damfotboll... Så här såg det ut då British Ladies FC spelade på 1800-talet. Kanske vi nu på 2000-talet kommer tillbaka till hur det var då, att kvinnor själva engagerar sig mest i en sport för dem... Kanske det är då vi kommer hela vägen? Dock lever vi i en tid då kunnandet i stort finns hos män, då jag menar den stora massan. Det finns toppkunniga kvinnor och de ska självfallet ges plats och utrymme att utveckla spelet och allt i samband med det. Men före de stora massorna har samma bakgrund och självklara kulturella bildning är vi kvar i faktum att det är mest män som stångar sig blodiga för flickors och kvinnors fotboll... Ibland kanske det inte ens är fel, fast det ju känns så...
 
 
Även moment 22 och paradoxernas paradoxer framkommer i lagbygget av Åland United. Spelare vill inte sajna för att andra spelare inte har sajnat... Jaha, vad gör man då? Berättar om Jesus? Vet ej om det går hem direkt i alla fall... Vi behöver en eller en par som tar Kristusrollen så kan vi plocka in Heinz och andra ketchupeffekter sen.
 
Denna blogg har haft många skeden. Först var den mest en skojig dagbok för mig som sedan fick lite budskap som kritikerröst till en liten innefalang inom flick- och damfotbollen. Sedan har den gått vidare till en blandning av något som sägs vara en Pappablogg, en skvallerkanal, en politisk spalt samt även en totalt urvattnad och intetsägande smörja... Bland annat dessa uttryck har använts om dessa texter. Jo, jag har ibland använt mina ibland överraskande höga läsarsiffror till att sprida vissa budskap och till PR och "propaganda" som någon kan tycka. Det kan hända att jag fortsätter med detta ibland då det känns rätt. Dock är det ursprungliga syftet kvar. Detta är min personliga dagbok där jag skriver precis vad jag vill. De som inte vill bli omnämnda får gärna höra av sig. Det finns sådana också och dem nämner jag inte om jag inte fått speciellt lov. Okej?
Så här såg damfotboll ut på 1970-talet. De allra mest ivriga av dessa dåtida spelare är de som är vägvisare för de nya generationerna tillsammans med oss gubbar.
 
 
Duck Tales är slut. Jag tror jag ska ta mig iväg och simma med Edit... Jo, dammsugning ska det bli, och jag skulle nog ha fixat de där flaskorna och tuttarna ifall Fru Kickan inte skulle ha kastat sig över dem precis då hon kom in...
 
Det jag hoppas mest av allt på i dag är några svar som gör att jag kan köra några pressmeddelanden före midnatt. men kanske jag inte ska drömma för mycket om sådant...

Hoppas inte hela dagen blir ledig

Jaa. Det hände i går då... Jag var ganska duktig tyckte jag. Jobbade skoldagen klar. Elev S var inte arg sista lektionen och bröt därmed trenden. "Nej, men hon är ganska stökig istället" menade Elev Ss klasskompisar. Kanske det ja, men hem kom de och hem kom även jag några timmar senare. Samuel ringde från flygfältet och jag fick mig en uppdatering och han likaså. Det är bara blivande ordförande Ted som inte hört av sig på en tid. Hoppas han lever och har hälsan. Sedan blev det något så unikt numera som middag med Fru Kickan, Edit, Gurkan och Pärla. Även Sally var med vid bordet, men hon var lite som Elev S, "Inte arg men lite stökig". Sen fördrevs kvällen som fredagkvällar bedrivs hon oss då jag är hemma. Edit tittar på Idol och pratar med Emilia på skype. Jag sitter och tittar på när de gör det. Sedan då resultaten för Idol ska publiceras, då är Edit trött och lägger sig. Jag har sedan en uppgift på lördag morgon att informera vem som föll ut. Nu var det bara så i går att jag somnade så fort Edit lagt sig. Klockan 2.30 vaknade jag på soffan och vår TVs självsläckningsfunktion hade fungerat kunde jag säga. Lördag förmiddag är sedan följande fasta punkt i mitt liv och här är jag nu...
 
"Va bra. Har du sovit? Då är du väl pigg nu!" meddelade Fru Kickan i sin hälsningsfras. Hon sover nu och Sally sover på terrassen... Jag har ont i halsen, men som gällande elevers tillfälliga trötthet efter att inte ha sovit en enskild natt: "Vem bryr sig?!"

Bara som ett mellanspel. Jag hoppas verkligen hinna se denna film medan den går på bio. Nu i en par veckor är det mest utvecklingssamtal och ÅU möten så gott som varje kväll... Hoppas den går ännu sedan. Och som julklappstips. Kommer någon över en dvd version (görs sådant ännu?) så finns det en tacksam mottagare i mig. Kolla med varandra bara. Nog för att jag kan ha fler exemplar och till och med sälja om det blir många, men bara lite för att nu säga...
 
 
Jag hoppas faktiskt att få lite jobb både i dag och i morgon. Futsal spelas det inte denna helg i damklassen. Dock har jag pappersarbete som jag väldigt gärna skulle få klart. Som vi sa då Samuel ringde. "Vi borde ta och börja sajna lite spelare nu". Sen finns det ledarsidan också där en massa "Vi hörs senare" har uttalats. Därför var det välkommet med ett sms utomlandsifrån i går kväll som bara lite i förbifarten ville ha en fullständig plan för träning och matcher samt svar på ett gäng tilläggsfrågor om prioriteringar och orsaker till tidigare händelser. Jag hann få till det via e-post i går kväll faktiskt. Hoppas det leder till att smsaren vill vara med!
 
Jaa. Annars är det väl bäst att få på sig rena kalsonger och lite kläder. Edit ska få kompis hit och snart vaknar väl Sally också. Jag som är utvilad ska väl ta i saker då. Eller vad det nu blir...

Aj trött? Vet du vad? Ingen bryr sig!!!

Såja. Tillbaka på Huvudskalleplatsen, alltså Klassrum 12 och Sportchefskansli B. Sportchefskansli A ligger i vårt vardagsrum på Bergshöjden, men där är långvariga arbetssessioner lite förhindrade av mänskliga omständigheter. Väldigt mänskliga var omständigheterna även i natt då Viking Grace, efter tydligen många om och men, lade till i Långnäs klockan 01. 80 skolbarn typ och några vanliga skattebetalare steg av och beställningsbussarna väntade i hamnen. Rätt människor fick vi in i rätt bussar och så bar det av genom natten. En aning konfundering kunde skönjas då busschauffören tog kortaste vägen till skolan och barn, som planerat lite annat tydligen, i panik ringde sina föräldrar vid lite före 2 på natten att de behövde bli hämtade i alla fall.
 
Väl framme vid KHS visade det sig att vi var tre personer som skulle åka vidare in mot hamnen i Mariehamn, eller till Solberget, som en person hävdade, trots att Solberget just ligger där som de andra eleverna som panikreagerade också bor, eller någon av dem i alla fall. Då gjorde busschauffören Krister något som gör Åland till just Åland. Han körde bussen till bussgaraget och lastade in oss i sin personbil, samt körde pojken hem till Solberget och mig och Kollegan Annas mor som också var med, till hamnen. Han vann en halvtimme och vi andra förlorade lika mycket, men visst var det praktiskt, hyggligt och bra service. Hemma hade jag fått post från Ligaföreningen som måste åtgärdas direkt och i dag lämnas i en gammaldags postlåda. Tidningen fick jag läst och sedan lade jag mig att sova vid 2.45, typ. Nu är jag på jobb sedan flera timmar. Jag har undervisat om Jesus och om Digerdöden, samt bedriver Projekttimme med nior... Sedan är det tre lektioner kvar av vilka en ska gå att kombinera mellan religion med 9B och på samma gång elevrådsmöte... Det går nog. Många elever klagar på att de är trötta. Mitt svar blir, likt samhället självt : "Vet du va! Ingen bryr sig!" Nej, vi ska inte låta barn tro att nån bryr sig ifall de är trötta en dag. Ska de kunna bli föräldrar måste de kunna A: Bita ihop och B: Vila då det ges en chans! Bägge har erbjudits också dessa ungdomar...
Så här glad sägs Sally ha varit i går då jag var borta. I dag lär det vara annat...Men Idols fredagsfinal, den får inte Edit missa i alla fall. Och därmed inte jag heller... Till all lycka kommer Ack Värmland i anslutning och det ger åtminstone något innehåll på tillvaron, förutom då den fysiska kontakten med minst två av mina barn!
 
 
Trots att wifin i tåget alltså var helt hyfsad har det tagit ända tills nu innan jag uppdaterat mig om de viktigaste grejerna som hänt medan jag var på min ettdygns huvudstadsodyssé. Danmarks damer lär ha kommit undan med en walk overförlust för strejkmatchen mot Sverige. Bra, då har VM kvalet fortfarande relevans. Manchester City verkar ha vunnit 2-1 i går. Samuel berättar säkert mera då han kommer hem. Dessutom ska Julia Tunturi göra ett nytt Unitedäventyr. Denna gång bär det av till Eskilstuna United. Lycka till Julia. Jag hoppas helt på riktigt att du får till det nu och kommer närmare det du söker! Eskilstuna United var för övrigt i Eckeröhallen vintern 2008 och slog mina dåvarande IFK damer med 2-0 i Damälvan. Bara en sån sak.
 
Om jag inte visste bättre skulle jag kunna tro att jag, dött, blivit sjuk, eller fått sparken då jag läser några brev, eller mess ska de väl heta nuförtiden då de kommer på elektronisk väg, som aktörer inom åländsk flickfotboll skickar mig. Jag är inte död. Jag är lika övertygad som alltid. Jag finns med i tanken. Jag bara inte ska jobba med flickfotboll, vad det verkar åtminstone. Eftersom jag inte hör ett pip utgår jag från att de utsedda personerna arbetar och att jag kommer att underrättas gällande de delar jag har anknytning till då jag behöver få den informationen. Bara så ni vet.
 
Jag hoppas på en par goda nyheter för Åland United under helgen. Sen hoppas jag också få tummen ur arslet så jag får beställt resor åt de två återstående gästspelarna av de fyra som kommer att besöka oss inom de närmaste veckorna.
Som ni ser är jag fortfarande mer päron- än äppelformad. Jag hade i uppgift att tillsammans med Mats assistent, som tydligen hette Valter, att se till att ingen elev tappade bort sig under vistelsen i Riksdagshuset. På basen av den info 8A gav mig "Alla är med" och den info Anna och Anna-Greta gav mig angående 8Fs medvarande lyckades vi...

I tåg, för omväxlings skull

VRs wifi verkar vara av god klass. Dock vågar jag inte ge mig in på längre skriverier i dag, då man aldrig vet hur länge det varar. Det är i varje fall kväll, eller runt klockan 18. Närmare 80 människor (förutom min lilla 8A har vi också 8F från KHS och så två åttondeklasser från GHS med oss) sitter i ett tåg tillsammans med helt vanliga oskyldiga resenärer. Det kanske är lite tidigt att dra alltför stora växlar av detta, men om någon igen undrar om man kan ha 8A med sig på offentliga tillställningar kan jag meddela att ja, det kan man. Hittills har allt flutit på som smort. Nära döden upplevelserna har mest uppkommit på Riksdagshuset och Svenska Teatern. Dessa upplevelser grundar sig mer på hur jag såg och kände att de stackars tonåringarna hade det inombords. Utåt gav de söta, tysta och välpolerade intryck.
 
Nattfärja med allt det innebär för 14 åringar (och det är definitivt inte alls det som många läsare med sina egna referenser tror att det innebär, nutidens ungar är så fruktansvärt mycket snällare än min generations motsvarande till exempel), promenad genom Helsingfors, ny promenad i Riksdagshuset, Hej Mats, sedan matätning på O´Learys i Forum och förflyttning till Svenska Teatern, som bjöd på en fantastisk upplevelse. Jag undrar om en enda elev av de cirka 500 på plats i dag, från Österbotten och Åland begrep ett dyft av vad uppsättningen "Landet" ville berätta. Höjdpunkten var dels då en manlig skådis iförd vita kalsonger och fjädrar hoppade omkring och sade sig vara Tuonelas Svan och när en av föreställnigens mammafigurer höll en monolog om varför rosmarin är bra för lammkött... Snäppet över 14 åringarnas horisont...  En annan höjdpunkt var att följa med deras ökande frustration som småningom gick över i hopplöshet. Nå, utan Grundskolan och Konsttestarna skulle de aldrig, jag menar ALDRIG gå på ett dylikt skådespel och då kan vi ju säga att dagen gjorde sitt jobb.
 
Nu alltså tågresa inklusive totalt humörlösa kvinnliga konduktörer. På Vikingline tar Södra Ålands Högstadieskola hand om de sina och vi ska äta Buffet och allt. Hörde ni Åland United? Inom offentliga sektorn äter man buffet på färjan. Jag vet att vi inte har råd. Ville nu bara säga... Klockan 2 tiden är vi, eller jag då hemma och sedan börjar skolan i morgon klockan 9 som vanligt.
 
Samuel har landat i Manchester säger han. Lite strul med matchmotstånd har vi fått, säger han också. Herr Landshövding saknar dokument säger han i sin tur. Jag åker tåg jag. En dag på jobbet. I dag blev det mer av detta jobb. Känns helt okej det också ibland...
Detta är från i somras. Hjärtrud väntar på mig och oss alla i klassrummet, som på samma gång är Sportchefens ena kontor... En liten oro för hur kossorna ska se ut har jag. men man måste ju kunna göra dessa resor utan att allt går på skrutt inte sant?

Tänk om jag inte får ihop nåt...

Denna dag i detta liv smälter ihop med andra dagar och nätter. Livet är det samma dock, vad jag vet. Sally somnade så sött i går kväll att jag faktiskt hann se England-Brasilien helt ostörd av henne. 0-0 är det nya svarta på Wembley verkar det som. Jag kanske inte borde säga det, men jag har en ganska god känsla då det gäller Englands herrlandslag just nu. Man låg, precis som Sverige mot Italien mest i försvarsposition, men i motsats till Sverige hade England faktiskt en anfallsplan också... Då det gäller Brasilien håller Neymar på att göra en Zlatan. Som någon kanske minns uppskattade jag inte alls den unge Zlatan, medan jag faktiskt både gillar och respekterar honom som äldre och klokare då han mognat både på planen och utanför. Neymar, som ju varit en stor lipsill har nu, vid 25 års ålder börjat visa upp grejer som jag tror kommer att göra honom till en av de på riktigt stora spelarna bara några år till går. VM i Qatar 2022, det blir Neymars stora VM. Kom ihåg var ni hörde det först!
 
I morse, då jag i några timmar hade löpt på och stängt av diverse larm, samt gett Edit lov att äta surskorpa mitt i natten och så vidare såg jag till att bilen skrapades, Edit klädde på sig och hade med sig alla pinaler och väskor till skolan. Då jag själv kom fram till mitt jobb märkte jag att just väska var något jag inte hade tagit med...
 
Nåja. Dagen har gått. I kväll bär det av mot Helsingfors. Både Vicerektor Koskinen och jag har efter i mitt fall 21 års, i Vicerektor Koskinens fall 121 års tjänstgöring blivit varse om hur man ansöker om lunchpengar då man åker på skolresor. Jag höll på att dratta på ändan då man erbjöd mig en check, som skulle lösas ut i ett bankkontor... Så här gör man tydligen alltid fick jag veta och detta kanske ger oss lite perspektiv om hur ofta vi historielärare gör denna typen av tjänsteresor. 7E konkluderade det mesta genom att rösta fram Ordspråksboken 1:14 till sitt Gamlatestamentcitat. "Dela du med oss vår lott, alla skola vi hava samma pung"... Ett klassiskt vinnarcitat även från tidigare tävlingar. Undras varför?
 
Eftersom jag ska iväg i natt och några stackars elever troligen sova med mig ljudande i hytten, blir det antagligen inte många barn gjorda för vare sig KHS eller Åland United i morgon. Lektionsplaneringen är gjord och de kontrakt, samt andra mails jag behöver skicka ut är nu utskickade. Ett nej har också kommit in. Ändå är läget inför fredagen, som ju blir nästa "vanliga arbetsdag" ganska, låt mig säga flytande.
Sofia Södergårdh har här förevigat Jenny och Isa i höstas då vi mötte GBK på WHA. Den till synes myckna publiken beror på att detta var matchen då vi hade de 100 flickorna och 25 ledarna specialinbjudna.
 
 
Fellis talade tidigare om publiksnittet och hade rätt. Åland United var faktiskt sjätte i år med 176 åskådare jämfört med hela ligans snitt på 220. Övrig statistik genom åren visar att:
2011 var ÅU 2a med 222pers (Hela ligan 168)
2012 var ÅU 2a med 213 pers (Ligan 155)
2013 var ÅU 1a med 347 pers (Ligan 175)
2014 var ÅU 1a med 364 pers (Ligan 195)
2015 var ÅU 4a med 217 pers (Ligan 195)
2016 var ÅU 5e med 177 pers (Ligan 193)
2017 var ÅU 6e med 176 pers (Ligan 220)
 
Tolkning av siffror kan göras av den som vill. Det ser lite lika ut som trenden med det mesta, som ju bara är att konstatera. I det mesta var ÅU faktiskt i framkant inom Damernas Liga och finländsk damfotboll fram till kanske just 2015-2016 någonting. Nu har vi publiken under landets snitt och vår verksamhet, som nog är bra, tro inget annat, är inte mera så exceptionell som den var tidigare då man jämför med andra. Ligans snitt på 220 är inte så högt, tvärtom. Dock ökar det hela tiden, precis som landets klubbars kvalitet överlag. Skulle vi nu dra in andra utvecklingskurvor och ta med övriga Europa, då skulle vi se vad vi jobbar med här!
 
Jag brukar få frågor lite varstans, som då jag bytte till vinterdäck, här i skolans korridorer, i simhallen ja överallt, om "Jag får ihop nåt lag." Rimligtvis kommer vi nog att få ihop ett lag, ja. Vi har alltid fått ihop ett lag, till och med 2011 då vi hade koreanskor vadande i snö vid röckarondellen. Vi har haft julaftonsvärvningar, nyårslöfteskontrakt, Nigeriabrev, you name it. "Så klart får vi ihop det" svarar jag. Sen kryper den där tanken fram... Vad om vi inte får det då? Vad om jag inte lyckas i år? Jadu Goa Pastorn.. Vad då då?
I dag är Samuel och gänget i Linköping. I morgon ska de vara i Manchester för att se returen av denna match. Manchester City- LSK Kvinner. Som ni ser är inte läktarna fyllda i Norge heller.
 
 
Jag missade igen middagen hos Röd Bettan. Ber om ursäkt, det är inget personligt! Edit lär ska stanna där över natten. Då ser jag henne först på fredag. Nu fokus på skolresa då. Målet är att ha minst lika många med hem som då vi åkte. Dessutom ska vi äta lunch med de nyinskaffade lunchpengarna på Oilers i Centrum, fick jag höra. Ingen som helst aning var det är... Sedan fick jag en korrigering. Det ska vara O´Leary´s på Forums tredje våning. Genast blir det lättare...

Det är stressigt att vara laid back

Hakuna Matata... Jovisst, det är ord som är bra... Just precis som ord. Funderar man på deras innebörd och budskap leder de mest till ökad stress. Lite som Rockoff, som ska vara så jättebra. Men då den mest förorsakar magsår för dem som jobbar med den och sedan för sådana som ansvarar för folk som går på den. Inte många kan, tror jag säga att de aldrig har känt rockoffbetonad stress av något slag här på Åland... Eller överhuvudtaget stress av att styra ihop sådant som andra improviserar sig fram med... Som middag. Visst kan det låta extremt uppstyltat att redan dagen innan vilja veta vad som ska serveras till middag. Men om man "ser sen" och det visar sig att man inte tänkt på saken och skaffat det som behövs. Då kan det hända att det inte blir middag. I dag hoppas jag sannerligen att det blir det, för den vegetariska fajitaslunchen var nog god, det tänker jag inte hymla om... Men mätt? Nejdå.. Inte ens ostsmörgås fanns det... Och Mat-Inger lär inte ska komma före jul hon heller...
 
Om någon skulle sitta och lyssna på mina lektioner utanför, eller bakom en vägg, som jag har förstått att det också görs ibland, skulle man lät tro att det är Hakuna Matata som regerar... Visst, det kan verka som om jag är väldigt extempore. Men det är planerat faktiskt! Det samma gäller för min inställning om att Helsingforsresan med klassen nog fixar sig... Jag har koll på det som jag behöver ha koll på och om eleverna bara funkar enligt den lösa plan jag delgivit dem och litar på den, då kommer det att gå väldigt smidigt... Om inte, då får vi improvisera. Den bästa improvisationen är dock den som är planerad och till och med inövad...
Hon här är väldigt laid back. Det beror dock mest på att hon inte ännu kan sitta eller stå... Enligt rapporter hade hon sovit två timmar ute i dag. Det bådar gott inför en aktiv kväll, kan tänkas...
 
 
I dag har jag sett till att ha en bakre deadline på jobbet. Lite listor och lappar ska skrivas ut och kopieras ännu. Jag fick faktiskt lite sponsorbrev utskickade på dagen. Ingen av de spelare jag nämnde har dock hört av sig med ett enda pip. Det lär väl hända i kväll då jag bär på hon där som är bakåtlutad...
 
Vi har skolledningen i Göteborg på kvalitetsmässa... Vad då för kvalitet? Mässa är väl nåt Katolskt? Jag förstår absolut ingenting jag...
Han här har dykt upp på jobbet denna vecka och säger sig bo på Åland... Jag ser möjligheter för allt möjligt öka igen...
 
 
Om någon undrar hur jag klarar mina nätter kan jag berätta att jag jobbade som en slav i natt igen... Denna gången gällde det att bära bräder från en sida av en terrass till en annan. Sedan skulle de bäras tillbaka och även dribblas då det fanns träbollar inblandade... Slutligen skulle de som organiserade allt ha fest, men eftersom jag inte var bjuden skulle jag istället springa kring något som verkade vara Helsingfors och söka reda på choklad som någon Sylvander hade... Om jag inte vet var Sylvander bor, då får jag helt enkelt ta reda på sade arbetsledaren... Så gick den natten. Då jag vaknade mindes jag dessutom att Sverige genom en oerhörd grisinsats, som faktiskt inte liknar något jag sett i modern tid lyckats få 0-0 mot Italien... Man ber att få gratulera då...
 
Inte mycket gjort, eller jo. Fast det känns ungefär lika mycket som vad det måste kännas för Cristiano Ronaldo då han får landslagsbonus... Mindre än en fis i rymden...

Det ser ut som om jag ser det i alla fall

Jag har på alla sätt varit beredd att inte se Italien -Sverige i dag. Eftersom det är en liten tid kvar till kick off kan det ju fortfarande hända att det inte blir, men eftersom Fru Kickan säger att hon "gärna" vilket betyder "helst" har Sally hos sig blir jag ensam i vardagsrummet, då även Edit, som har Pärlas dockor över natten (jo de låter sina dockor övernatta hos varandra) har lagt sig, Därmed har jag hittat en stream som visar matchen från Milano direkt. Det är inte Champions League tisdag, utan VM play off måndag, men jag skickade länken till Magister Sviberg.
 
Det är klart att jag skulle ha jobb. En förhörsrättning från före pappaledigheten är inlåst i ett skåp som Fru Kickan meddelat att mina papper ska vara i. De kontraktsdiskussioner jag har på gång just nu ligger i att en spelare har bett om ett nytt förslag och sedan inte svarat då jag levererat det. En annan vill diskutera detaljer, men har aldrig tid att göra det så jag har gett en deadline innan jag skickar ett förslag att säga ja eller nej till med eller utan detaljdiskussion. En tredje spelare vill gå igenom det vi pratat om tidigare en gång till, i morgon. Jag har sagt att det blir onsdag, med tanke på den tid jag får budgetera till detta och logistiken kring allt. Jag har kanske lovat att spela monopol hemma imorgon nämligen... På onsdag kväll ska jag ju även med färjan så att 8A tillsammans med 8F och två Godbyklasser ska uppleva Helsingfors innan de är tillbaka på Huvudskalleplatsen fredag morgon. Sen har vi en spelare som inte vill bli kontaktad före den 27e november och en lista på några till som torde svara det samma. Två båtbiljetter är fixade för spelare som ska hälsa på oss och ytterligare två ska beställas bara deras kille har godkänt vårt minutprogram för dem, som jag improviserat fram i dag med hjälp av Samuel på fjärrkontroll... Kan jag skickar jag iväg sponsorbrev i morgon, jag har dem ej här hemma... Därmed... Kan jag se VM kval...
Jag förstår så väl att svenskarna är exalterade inför matchen. Jag vet dock att detta måste vara sista gången Gigi står inför ett VM. Går Italien inte dit är det game over... Jag vill se Gigi i sommar. Sorry alla!
 
 
Sen bara, eftersom Dennis Jansson ställer frågan om Mariehamn inte vill ha Rockoff och Mariehamn svarar med att 12000€ sponsring räcker och Dennis bara fortsätter gnälla... Jag personligen önskar av allt jag har och kan önska att Rockoff läggs ner. Jag vill inte ha evenemanget! Det för så mycket stress och olycka med sig. Sorry igen alla, men så tycker jag! jag är dock inte Mariehamn, så jag kan inte svara för staden...

Tveeggade svärd

Dagens Sally bilder blir ovisade. Inga skitbilder har man sagt och i så fall finns det inga bilder alls som inte skulle ha just det temat. Arbetsdagen på skolan börjar närma sig slutet. Via butiken hem, efter att nu ha de flesta av de kommande utvecklingssamtalen inplacerade. Bara resten kvar då...
 
Futsalen gick ju rätt hyfsat i går. Inte att 13-1 över JIK liksom var så där att vi nu ska fira och hurra, men det var en trevlig tillställning och man ser att Samuel, tillsammans med IFK trupperna har kommit nära varandra så här i november. Sedan var det ju en fröjd att se herrarnas LIF-JIK som blev en riktig brakföreställning. Edit och Pärla ropade "Heja Lemland" så taket skallade, medan JIK tränarens barn, som liksom lekte med dessa tu skanderade "Heja JIK". Om Futsal kommit till Åland för att stanna är väl lite tidigt att säga efter en omgång, men onekligen såg det ut att engagera även publik.
Den här bilden är inte från i går, utan från cupsegern i Esbo i augusti. Det var dock i dessa dräkter som ÅU spelade mot JIK. Ingen av dem på bilden var med. Sofia var nog på plats, men hon har ju gipsat ben så hon satt och styrde upp lite, som hon uttryckte det... Olivia gjorde en eminent insats som målvakt och Ann-Sofie gjorde nästan mål, då hon fick stegmärkena att passa. Anna, Elin och Agnes som vanligen håller till i IFK gjorde goda insatser de med. Precis så man trodde att det var över, då knäade Pille in 13-1. Så att så var det med det. Jag lärde mig även hur man använder sekretariatgrunkan... Om någon undrar vad som blivit av ÅU F02-03 kan jag berätta att en del från det laget spelade för JIK i går. Matte gjorde till och med mål. Oj, får jag överhuvudtaget nämna folk som inte hör till ÅUs A-lag? Kanske nån blir kränkt och ledsen?
 
 
Diskussionen om jämställdhet och löner går het i fotbollsvärlden just nu. Klubblagen betalar vad klubblag betalar. Här har jag tidigare berättat om hur jag ser på utvecklingen. Det är bara så att lönerna går upp på damsidan hela tiden. Sedan topplagen allt mer heter Manchester City, Barcelona, Bayern München och så vidare kan vi tänka oss att samma värld som finns på herrsidan håller på att bildas. Mindre klubbar kommer inte att ha en chans att konkurrera om de bästa spelarna. Den allmänna nivån även hos "medelbra proffs" går också upp hela tiden. 2011, då jag första gången var med "på riktigt" och värvade spelare, jo jag hjälpte Robban inför 2009, men han skötte snacket och det ekonomiska, rörde vi oss ni helt andra världar än i dag. Det enda som är lika är min klubbs spelarbudget, så där i stort... De som då kom för vad vi erbjöd, de kan få mycket mycket bättre avtal på annat håll, inte ens nödvändigtvis så långt borta eller med bättre kvalitet på laget de spelar för.
 
Vi vet alla att Norge har gått in för jämställda ersättningar på landslagsnivå. Vi vet också att Danmarks damer har strejkat och nu lever med tillfälliga avtal om sina ersättningar för varje enskild match. Finlands damer har, enligt pressmeddelanden förhandlat sig till lite bättre villkor än tidigare, som dock i sanningens namn inte är i närheten av våra herrars motsvarande. Nu har det svenska damlandslaget aviserat att de tänker utgå från Fotbollsgalan i Sverige i protest mot att ha sämre villkor än herrlandslaget.
 
Man kan tycka att protesterna är berättigade. man vet också att detta gäller "offentliga sektorn" och att det som är bort från herrarna på landslagsnivå ändå knappt märks alls, medan motsvarande ökning för damerna skulle göra enorm mumma. Självklart hoppas jag på att man får till bra lösningar och själklart tycker jag att dam- och herrlandslag och dess spelare ska få samma ersättningar.
 
Vad händer sen så vi är där då? Kommer det att synas även i klubbarnas verksamhet? Ja... Som det nu är ser det ut som om de klubbar som kan erbjuda dessa bättre villkor för sina damer är de klubbar som har stora herrlag och därmed tjänar de stora pengar som gör att de kan avvara några struntsummor på det som i damfotbollen utgör kanonbelopp. Jag kan inte låta bli att tänka hur trenden i Damernas Liga, eller hur vår fotboll på internationell nivå påverkas. Jag hoppas på mer jämställda förhållanden, men får på samma gång bilder i huvudet av att allt, och då menar jag allt blir annorlunda. Självklart vill jag att Åland United ska finnas med där då. Det bara ser så väldigt väldigt avlägset ut, ifall inte nån tokig miljonär köper oss... Tveeggat svärd var det...
 
I natt stressade jag mig igenom en julfest. Jösses va svettig jag var då jag vaknade. Inget hade heller skett i tid och av nån orsak hade jag försökt ha huvudrollen i alla nummer.
 
Samuel har åkt ut i Europa med ligatränarna. Jag improviserar på här hemma... Få se vart vi hamnar...

Pappan i mig har vaknat

I och med jag har vaknat har Pappan gjort det. Jag vaknade med hjälp av några av dem som gör att jag är Pappa. Tack för det allihop, även ni som inte var med och väckte mig. I dag är det Farsdag och utan oss som har gått och blivit pappor skulle det inte finnas människor på Jorden. Bara så ni vet.
 
Eftersom man firar kanelbullens- och vattenklosettens dag med mycket mera kan man väl också ha Farsdag... Där har ni mina synpunkter på detta.
 
Alla mina kolleger, inklusive min egen Far önskas hjärtlig lycka och välgång. Tack för detta!
Eftersom det visade sig att vissa människor hade missat Hello Kittydräkten för några år sedan kommer här en bild. Är det så här ni vill ha mig? Synd i så fall, för dräkten är sönder och försvunnen.
 
 
Människohandel är förmiddagens tema. En lyckad sådan kan komma att ge ÅU en åttonde spelare inom en rimlig framtid. En misslyckad sådan ger oss ingenting, annat än en massa tom text både här och där...
 
Sally är en knepig liten en visar det sig. Hon har synpunkter på en hel del, men kan inte riktigt formulera sig så man förstår... Futsal i dag. I morgon åker Samuel iväg med ligatränarkollegerna. Linköping och Manchester City är besöksmålen. Jag skulle ta dem om de erbjöds och jag levde ett annat liv.
 
Glad söndag och Farsdag till alla. Både fäder och andra! I kväll avgörs de första VM platserna i play off matcherna... Visst?

Att vara hopplöst ineffektiv

Eftersom jag, av praktiska skäl, säger Fru Kickan, sover mina nätter på en madrass på golvet i rummet som varit Lindas och Emilias och väl ska bli Sallys med tiden har jag en ganska isolerad tillvaro i mitt ändå rätt livliga hem. Inte så att jag är isolerad från livet, men då allt och alla andra sover, då går jag in i ett mörkt rum och lägger mig på golvet. Madrassen är helt okej, tack Gurkan. Det var den vi bar in för en månad sedan med Rufus. Av någon anledning blir i alla fall nätterna en slags kamp mot något jag inte vet vad är. Jag hör att Fru Kickan och Sally är vakna ibland, men för det mesta hör jag bara att jag inte hör något. Otaliga fotbollsmatcher har spelats i sömnen i det rummet, precis som Höstmöten i repris samt i förväg både på svenska och finska, skolresor och det mesta i en blandning som gör att jag är allmänt omtöcknad då jag vaknar, ofta många gånger innan det är rätt tid för dylikt... Denna morgon visade sig vara en förmiddag och Fru Kickan hade stängt dörren dessutom, så jag var helt på riktigt ensam och avstängd.
 
Nu sitter jag här med en kopp kaffe, samt fyra ostsmörgåsar gjorda av Röd Bettans semlor. Medan jag fått till det har Fru Kickan vikt tvätt, lagt ut Sally för att sova på terrassen samt sprungit ut tre gånger då Sally inte sovit. Jag har varit en gång och lite skuffat vagnen framåt och bakåt. Dessutom har hon ordnat ett badkar för Edit ,samt tagit del av både nyhetssändningar och andra morgonsändningar och även lagat kaffe, samt fixat morgonmål för både sig själv och Edit. Jahapp, nu har jag varit ute en gång till och nu då jag kom in gick Fru Kickan en fjärde gång. 4-2 för henne med det, samt 10-1 med annat... Ändå vågar jag säga att jag är den som har mest koll på vad vi har och inte har i kylskåpet och när vi behöver handla, utan lista... men vad är nu det att komma med? Jes. Nu ska hon på loppis också... Rock`n`Roll... Låt oss säga så här. Fru Kickan är extremt energisk då det gäller detaljinsatser och har även förmågan att få dessa att bilda helheter. Jag i min tur är bra på att... Inte vara så jätte bra kanske... Att Sally skulle vara en sådan kopia av sin mor, där som Edit kanske i sin lättja och förmåga att se roliga saker i det mesta är mera som jag, vem hade tänkt det? Om min teori baserad på en kvälls studier stämmer är orsaken till Sallys ilska den att hon helt enkelt vill läggas att sova i ett mörkt och tyst rum, inte i en vagn mitt bland folk i ett vardagsrum. Mammas flicka...
Den här bilden kanske lite visar vad jag kanske ibland kan känna mig lite lyckad av. I en plaskasse i en försändelse kom den här fram. Detta är alltså en äkta kamerunsk landslagströja, med Raissas namn tryckt på ryggen. En oerhört fin klenod. I princip det finaste en fotbollsspelare kan ge bort. Merci Raissa! Good luck, wherever you go. And make sure to win that African nations cup next year! Och samma på franska. Jag är väldigt berörd och smickrad av att vara en av, jag vet inte hur många, som äger en sådan där tröja, men det betyder mycket för mig. Och skulle nu Nigeria i alla fall vinna som vanligt i nästa afrikanska mästerskap, då kan jag själv trösta mig med att jag känner sådana också. Men en gång Raissa, alltid Raissa. Varken jag, eller Åland United kommer att glömma denna personlighet som nu går vidare någonstans på nya äventyr. Vi lär se henne på TV om knät ger lov till det, eller hur Anders?
 
 
Edit har precis förorsakat "flow alarm" genom att ha badvattnet inklusive bubblor att täcka hela badrumsgolvet. Sally har vaknat fyra gånger och skrikit. jag skulle gärna gå ut och gå med henne så hon skulle få ro, men det går ju inte då Edit badar bubbelbad... Rufus har lovat komma i natt och sova, men har inte avslöjat några tids- eller innehållsramar för storbesöket... Vi får se helt enkelt. Enligt Nalle Puh betyder "Vi får se" att "Ingen kommer att göra någonting"... Vi får alltså se hur det blir med det, eller hur vill vi ha det.
 
Samuel skulle ha lite grejer, eller är det jag som ska göra dem. Det får vi också se. En hel del namn börjar nu dyka upp i e postrutan här. De flesta svarar också, men de allra flesta har en tendens att inte svara efter att jag första gången gett dem ett löneförslag... Inte heller St Mårtensgården svarar då jag försöker beställa dop för Sally. Där har vi inte talat om vare sig lön, eller resor mellan Skottland och Åland....
Jag vill poängtera för alla mina svenska vänner och bekanta att jag ingalunda missunnar Sverige glädjen av att vinna Italien 1-0 på hemmaplan. Gratulerar. Då det gäller returen ställer jag dock mig frågan vem jag hellre har i VM slutspelet. jag är ledsen, men det är Italien... Bara 1958 har de inte varit där... Då kan förstås nån näsvis fråga hur det gick för Sverige den gången... Just det. Kanske en orsak för dem som gillar Sverige att heja ytterligare...
 
 
Jag hade faktiskt tänkt skriva en hel del mera också och faktiskt ha en kontext med texten. Det blir dock så att varje mening avslutas några minuter efter att den börjat så inget idealt skrivklimat här. Kaffet är dock uppdrucket och smörgåsarna ätna. Sally ligger på terrassen och antingen är larmet sönder eller så sover hon bättre nu. Små kluckanden hörs från badrummet, undrar vad där händer. Från Rufus hörs lite som från Västfronten under Första Världskriget... Intet nytt!
 
Jag har i alla fall gjort mig av med de sista spåren av att jag varit aktiv inom flickfotboll detta år. De röda västarna det numera förbjudna samlingslaget Åland United 07-10 bar under poolspelet i somras  är förda tillbaka till Samuel, som säkert då har gett dem tillbaka till IFFK...

Aj att jag har en söt blick...

Tolkningar finns det många, men den subjektiva upplevelsen är den som gäller, inte sant? I dag meddelade Kollegan L att jag har en så söt blick då jag tittar strängt, eller vad hon nu sa... Tillfälliga Kollegan A flikade in att jag passar utmärkt i min Hello Kitty utstyrsel. Det värsta var att jag, A inte tittade strängt och B inte bar Hello Kitty kläder, utan bara mina helt vanliga, de som kommer ur skåpet då jag rotar omkring i ett mörkt rum på morgonen. Hur som helst har jag lovat se över situationen och kanske jag kan vara mera Hello Kittylik på måndagen då, om det är så de vill ha mig... Jag har ju vant mig vid att anta olika roller och de flesta misslyckas jag med. Fru Kickan ville i alla fall ha mig för att jag pratar så mycket och för att jag är lurvig... Nu, efter två barn har jag kommit fram till att det hon ville ha egentligen var A: Mina pengar, B: Min kropp... Sen säger hon att hon tycker om mig också... Jag undrar just varför.
Så här ville de ha mig för nåt år sedan på nån slags temadag. Barnen skulle skriva önskelistor och jag skulle ge dem pepparkakor och godis... Extremt många listor lämnades in. Endel till och med lite vågade, såsom skrivna med läppstift och så där. Jag tillfrågades om många hade velat sitta i Tomtens famn... Svar, kanske överraskande... Jo, det ville de. Främst dock äldre kvinnor om vi får lite specificera...
 
 
I går såg jag inte Finland piska Estland hemma i Helsingfors. 3-0 hade vi vunnit förstod jag. Ett tappert försök att se Nordirland- Schweiz gjorde jag. Jag vet att Schweiz vann 0-1 på straff, på samma gång som Kroatien tydligen slog Grekland och gav sig ett läge att slå sig till VM inför returen på söndag. Så värst mycket fick jag inte sett eftersom Sally var extremt arg på mig. Jag vet inte vad det var riktigt, men det gällde sannerligen inte min kropp eller mina pengar... Ett behov att kunna se lite matcher för värvningsbehov har också dykt upp. Mina kvällar är just nu inte riktigt lämpade för koncentrerade studier i framåtlutad ställning. Jag hoppas Samuel orkar titta lite mer än han borde nu då jag är snäppet i offside. Kanske lite i helgen då, va?!
En annan som var riktigt arg i går var Edit, som vi ser i mitten av bilden med blå Åland Unitedmössa. Hon bara kokade av raseri och kastade vattenflaskor, samt trasan hon skulle torka det av förekommen anledning våta köksgolvet med. Hon morrade, stampade och slog... Även i början av träningen var hon arg. Riktigt arg. Men sedan, då hon tränat en stund med Ari, då blev hon glad, sa hon. Tack Ari säger jag. Tack även till Christian och Nisse som genomförde träningspasset på ett ruskigt vått och blåsigt WHA konstgräs i går kväll. Fotboll ÄR bäst i regn, det bara är så. Även i övrigt uppmanas beslutsfattare titta på bilden. Ni ser hur WHAs konstgräs, som enligt vissa Mariehamnspolitiker "mest används över sommaren" ser ut en helt vanlig torsdag i november...
 
 
Jag har sakta startat upp sponsorarbetet, som förra året var nästan klart vid denna tid. Jag ser också annonser om att JIK sparkar hård fart i sitt damlag igen. Va bra! Lite goda tips från våra kontakter om goda spelare har kommit in och bara jag har två händer lediga jobbar jag vad jag kan med dessa. Det är här som Samuel nu får göra lite mer än han kanske skulle behöva eftersom min baby är ungefär ett halvt år yngre än hans och jag inte får till all tid jag behöver för att kunna göra det bra. Nå, det kommer att bli bra... Tror jag.
 
En av ÅUs överraskande stora inkomstkällor är vårt målkortslotteri. Merja kom sättandes i matsalen, dit Mat-Inger förresten ännu inte återvänt, och sade sig ha fått kontakt av Herr Landshövding. Så snart blir det betalning och lottdragning. För att betalningar ska kunna äga rum behöver vi få in alla block med sålda lotter. Enligt tre oberoende källor lär det fattas ett block. Det skall vara i Styrelsemedlem Kalms ägo. Kan Styrelsemedlem Kalm om han läser detta, eller om någon som läser detta känner Styrelsemedlem Kalm vänligen verka för att blocket lämnas in så att vår verksamhet kan fortgå? Tack!
 
Sen hade vi Dennis i tidningen i dag. Han undrar om Mariehamns stad verkligen vill ha Rockoff på torget... Jag är ju inte Mariehamns stad, men om jag vore det skulle mitt svar bli. Nej, det vill vi verkligen inte. Lägg ner skiten! Tack för i dag. I kväll är det för många Sverige-Italien... För oss är det troligen Idols fredagsfinal blandat med hysteriskt mailande och en hel dos spya och gutturala läten!

Hur görs dåliga nyheter till framtidens goda?

Nu är vi inne i tiden då det är mörkt då man vaknar och mer eller mindre mörkt igen då man kommer hem. I dag kommer det att bli snäppet kaotiskt då Edit ska på träning, jag ska hem och dra igång alla deviser för att följa Rufus livesändning och sedan tillbaka till Edits träning. Nå, det ska gå.
 
Vi lever också i en tid som sms lydande "Hon har kakkat" leder till lustkänslor... Jag bara säger, så är det. 7D valde Höga Visan 6:6 till sitt Gamla Testamentcitat och undrar nu själva hur i hela friden de ska kunna använda något om "kinder som granatäppel som syns genom slöjan" i en praktisk situation. Lite som efter vilket politiskt val som helst kanske?! Utöver det har vi utrett skillnaden mellan Arken och Futharken samt sett Nicole Kidman smygtitta på Tom Cruises könsorgan. Som pricken över iet har jag nu skrivit och distribuerat Elev Es och Elev Es efterlängtade lapp. Den sitter säkert!!!
En annan sak jag hoppas att kommer att börja säkras snart är ett antal spelarkontrakt, samt klarhet med hela ledningen. Vissa grejer kan komma att klarna redan mot helgen, men det realistiska är om två helger...
 
 
Som även tidningen i dag tar upp och som Fellis hejvilt kommenterar i samband med gårdagens bloggtext så är vi inte mera ett topplag då det gäller publik. Det har vi faktiskt brukat vara. Åtminstone ganska högt upp har vi kommit i tiderna. Nu hävdar Fellis att vi skulle ha tre lag efter oss i publikligan 2017. Kanske det då. Jag får kolla statistiken närmare då den kommer. Det oaktat har vi inte lyckas attrahera så mycket folk till WHA.
 
Detta verkar vara hösten då folk engagerar sig. Intresset för åtminstone hur flickfotboll inte ska skötas har ju varit stort, vilket leder till att många nu antar uppdraget att leda det och göra det bättre. Gårdagskvällen gav signaler om att även marknadsföringen och publiklockandet också engagerar flere personer nu. Det är jättebra. Jag bara hoppas att vi kan göra utvecklingen på den sidan lite mer vettig än hur man gjorde på flicksidan. Det vill säga, att vi kan utgå från det som görs, att vi faktiskt tar reda på vad som har gjorts och inte bara tror... Sen är det jättebra om idéer kläcks. Ännu viktigare är det om de idéerna också kan följas upp av praktisk handling och att de som hanterar dem även tar ansvar för att de ska genomföras. Det är just på det sista som många goda kampanjer har fallit. Men nu om vi faktiskt bryr oss, då kanske vi kan få till nåt.
 
Ni som läser då? Vad tycker ni att behöver ändras för att fler människor ska vilja se Åland United live framledes?
 
Pre season matcher börjar sitta. Jag tror vi kan publicera en ram redan nästa vecka. Sen gäller det bara att vänta på hur U 19 landslaget spelar sina EM kval innan vi vet med säkerhet när ligapremiären blir. Det vet jag i alla fall att man i Sverige spelar gruppspel i Svenska cupen två av de helger vi har haft bokat för match i Eckeröhallen. Till al lycka är Ove, i eller inte i Katalonien, en anpassningsbar organism så vi får nog ihop det.
 
Futsal i helgen då. Vore roligt om jag till farsdagspresent fick att i lugn och ro kunna se de två dammatcherna i Godbyhallen som börjar 15.00 och 16.00 på söndag. Okej? Såg ni förresten resultaten i damernas Champions League i går... Mycket mål på sina håll. Och det där om att England spurtar och Sverige trampar vatten... Kanske det ja kanske...

Ett år till då tydligen

Inte för att det säkert stör så mångas dags-, hjärt- eller basrytm, men jag åkte dit igen. I fjol överrumplades jag då jag satt vid skrivbordet här i vårt vardagsrum. I år var jag beredd just för att inget sagts. Jag föreslogs och blev typ vald till Ordförande för Damernas Liga rf. Detta är en klassisk "för att ingen annan vill" uppgift. Jag kan också säga att jag inte hade blivit det minsta ledsen om någon hade velat ta över uppdraget. Nu blev det inte så och lite som Herr Landshövding sade då han tog sitt sista år som ordförande för ÅU, "Det känns onödigt att lägga ner den här föreningen"... Det gör det sannerligen. Ska jag vara ärlig börjar den faktiskt kännas som något som utvecklas positivt. Visst är den fortfarande ett samfund för några få frälsta, men de saker vi jobbar med börjar mer och mer likna något som har betydelse.
 
Förstås kan man inte hålla alla nöjda. Förra våren slog vi fast att vår gemensamma önskan om damernas tävlingskalender (gällande Ligan och cupen) skulle ta följande saker i beaktande:
1. Matcher företrädesvis i helger
2. Både A-landslagets och U 19 landslagets program ska tas i beaktande
3. Studentexamenshelgen ska fredas
4. Möjlighet till kort sommarpaus
5. Cupen ska utvecklas och beredas utrymme i tävlingskalendern enligt samma princip som ligamatcherna
 
Ganska långt så blir det också, eller blev för den delen. Allt har alltid sin baksida och därför kommer man garanterat att i år igen skrika om till synes obegripliga pauser, tidig start, sent avslut, en cup som inte är en cup och allt möjligt annat som man kan reta sig på... Kalendern görs dock upp på basen av ligaföreningarnas konsensusåsikter och landslagens behov. That´s it.
Se så glada både jag och Mr Bean var redan i fjol höstas då Nya Åland besökte mitt klassrum.
 
 
Enligt en statistik som presenterades var ÅU faktiskt sist i publikligan i år. Något att jobba med, precis som för hela ligan, som faktiskt höjde sitt totala publiksnitt till 220 pers. Vi hade en match då vi hade över 200 åskådare vill jag minnas. Det var då när vi hade 100 flickspelare och 25 ledare på plats som speciellt inbjudna.
 
I övrigt var stackars Kollegan Sandra besviken då lektionen om bastubad inte bestod av mig med bar överkropp slående mig själv med björkris. Jag fick dock tala gott om Min Far och vad han sagt om Georgsgatans nakenbad. Elev E och hennes klasskompis Elev E är så oroliga att de inte ska få lappar med exakta instruktioner om Helsingforsresan nästa vecka. Till fredag ska vi väl prestera fram nåt.
 
Stackars Sally har förstoppning. Hoppas på ketchupeffekt före Fru Kickan lägger sig om jag kan säga så... Edit hade tagit sig för att sända in en annons om brevvänner till Bamsetidningen. I går köptes tidningen och samma dag hade hon fått två brev. I dag kom det fem nya. Jag är genuint glad att barn skriver brev på riktigt papper och postar med frimärken och allt, fast jag köpte fel sort på S-Market i går...
 
Jag försökte ringa Ove på Eckeröhallen men hamnade hos en, tror jag Katalansk telefonsvarare... Japp japp... I helgen skulle det vara Futsal då... Funderar på att göra mig ärende till Godbyhallen på söndag.

Hur vara kränkt på rätt sätt?

Denna dags lärdom hittills är för det första, för den som inte visste det förut: Tjafsfaktorn ökar avsevärt ju mer man låter elever påverka undervisningen... Extremt roligt är det att följa den ökade frustrationen i takt med att de själva får bestämma vad som ska skrivas och antecknas, så där som det sägs att är bra för dem.. Jag tror också det är bra, men i rätt kontext och styrt enligt en plan som de själva inte gjort... En annan lärdom är att Sally behöver lite fler droppar av vad det nu är hon får för droppar för att magen ska funka så det inte blir förstoppning.
Så här ser det ofta ut i dagens värld. Tänk hur det skulle se ut om alla de här arga miljonärerna själva skulle få bestämma om det är hands eller inte....
 
 
Två saker i övrigt: 1. En ny trend har blivit att kränkthet har blivit en kollektiv rörelse. Vanligen brukar det ju räcka med att någon som sårat en annan ber om ursäkt. Om den som sårats accepterar ursäkten brukar väl saken vara ur världen? Dagens facebookvärld har nu medfört en hop av kollektiva domare som oavsett om personen som accepterat, eller inte accepterat en ursäkt bedömer om ursäkten har formulerats rätt. Diverse instruktioner om hur man ska säga för att ursäkten ska vara rätt, eller till och med sågningar av personerna som godkänt felaktiga ursäkter förekommer vilt. Det är inte lätt det där att vara kränkt numera.
 
2. Utan att vara kränkt och utan att tycka att någon ska be mig om ursäkt kan jag konstatera att mitt liv som flickfotbollsperson är över. Det står väldigt klart att jag är oönskad att verka inom och för flickfotboll, åtminstone här på Åland och förstås i dagsläget. Vad framtiden för med sig vet vi ej så klart. Jag accepterar så klart faktum och satsar på att hjälpa Åland Uniteds A-lag nu. Ingen behöver som sagt be mig om ursäkt, eftersom vad jag vet ingen har gjort något fel... Det enda jag ber om är att någon som på riktigt vet varför jag mitt i allt blev oönskad skulle berätta det för mig. Ted har sagt att "man tycker att jag bestämmer för mycket"... Okej. Jag förstår inte riktigt vad man menar där, men så är säkert fallet. Som sagt. Någon som vet varför man inte vill ha mig som person involverad får gärna berätta detta för mig, så har jag lättare också på psykisk nivå att lämna den delen bakom mig. Åtminstone nu på en tid. Okej?
 
I övrigt ska jag leda ligaföreningens höstmöte hemifrån oss i dag, via skype... man kan hoppas att Sally fått bajset att funka till dess och att Fru Kickan, Edit och vem där nu kan vara fixar att jag sitter vid datorn och talar finska. Sen får vi se vem som är ordförande efter mötet... Jag har inte gjort någon kampanj och är helt seriöst nöjd om nån annan vill göra det. men vi ser hur det blir alltså. Jag missade Rufus under hans fem minuter långa vistelse hos oss i går. Han hann i alla fall träffa Sally.

Voffo bullrar de så?

Ett vansinnigt oväsen ljuder i korridoren. Jag vill inte titta upp, eller gå ut... Jag är rädd att det är 8A och då borde jag ju göra det. Ingen gör något jag själv inte hade gjort i 14 års ålder, eller i alla fall varit med om att någon gjort. Ljuden är gälla och i vissa fall bryter bastonerna igenom och skapar en djungel som påminner om pansarfordon blandat med apor och med ett visst inslag av förstörd plåt och blåsinstrument framfört av en kör dagisbarn på franska... Det visade sig att deras ordinarie lärare är sjuk och vikarien är schemalagd med annat. Vårt duktiga kansli redde ut det och jag klarade mig undan genom att bara säga lite fult... En dag på jobbet.. Men varför måste de bullra så? Ett svar kan vara "Annars vet man ju inte att det är 8A..." Jo. Varför får jag alltid sådana klasser som utåt är högljudda, skrikiga och oömma, medan de inåt är hjärtevarma och väldigt måna om varandra? Det är härligt, men farligt...
 
Lite som att vara förälder faktiskt. Lilla Sally valde i går att sova hela dagen och hela natten. Då hon skulle vara med mig, mellan 19.00 och typ midnatt, då sov hon max 5 minuter i stöten och knöste samt skrek resten av tiden om man inte var 100% sysselsatt med just henne. Det här betydde att det där jobbet jag har brukat vänja mig vid att jag kan göra hemma på kvällarna inte hade en chans att bli gjort. Så där har det varit några veckor och troligen förblir det så några år framåt. Inte mycket att göra åt Ligaföreningens verksamhetsplan och Åland Uniteds budgetuppföljning. Inte heller så värst mycket gällande prov och förhör på KHS kommer jag åt att göra. Men så ska det väl vara... Edit och Fru Kickan ville ju så gärna ha en baby... Och inte byter jag bort den här heller. Inte mot nåt. Precis lika lite som en enda annan av mina fem! Herren bara prövar... Få se vad prövningarna resulterar i... Kanske ett bra lag, en glad klass och ett gott nytt år? Kanske nåt annat...
MInns ni Paul Mariner? I går kväll, detta troligen tack vare att Sally tvingade mig att helt enkelt sitta i soffan och se det som kom på TV då allt slags arbete omöjliggjordes kom jag att få ta del av en underbar upplevelse. FA cupens första omgång med direktsändning från Victory Park i Chorley, då Chorley FC från sjätte nivån, mötte Fleetwood FC från tredje nivån. Det var fullsatt (3500 personer och 600 sittplatser), det var lite svag belysning för TV, det var utvisningar, det var lånespelare, det var buffligt och alldeles underbart äkta mandom mod och morske män som stångades på en lite lerig gräsplan en novemberkväll i norra England. Chorley höll på att för tredje gången i klubbens (som grundades 1875) historia gå vidare till FA Cupens andra omgång. Andy Coles son (då han gjorde målet filmade man mest Andy Cole i publiken...) nickade dock in 1-1 och på övertid kom en avbytare att ytnyttja Chorleys vänsterbacks trötthet och satte spiken i kistan och fick Fleetwood vidare med 1-2. Vad har Paul Mariner med detta att göra? Jo, han är troligen Chorleys kändaste produkt. Under tidigt 1970-tal spelade den unge Mariner för just Chorley FCs pojklag... Så att sådant. Tack för detta Sally. Jag fick berätta om matchen för Sune, som troligen är den på min arbetsplats vid sidan av mig som uppskattar sådant här mest...
 
 
Nästa vecka ska jag till Helsingfors med klassen. De undrar nu när de ska få sin lapp... Som om jag inte hade annat att göra än skriva lappar. Men visst ska de få en sådan... I morgon, eller låt oss säga på fredag.
 
Samuel, som kanske har lite liknande hemförhållanden som jag skriver i stötar han med. Vi har åtminstone etablerat kontakt med en massa folk. Nu gäller det att få hit dem också... Det är inte det att vi inte känner folk. Det är att få alla bitar att passa. I dag har vi kollegiemöte, men också styrelsemöte... Jag har kommit överens med Rektor Granberg om en god kombination... Hem torde jag hinna tills Fru Kickan lägger sig så jag får tillbringa kvällen med Edit och Sally... Sen sover jag väldigt aktivt har det visat sig. Ofta drömmer jag rätt otäcka drömmar numera. Dessa gör att jag är lättad då jag vaknar... Vad kan det vara? Skulle vi ha Gamla Testametets Josef här nu skulle han ha kunnat svara, kanske...

Då de inga vill

Måndagen är en bra dag att föra ut oss ur helgens ofta grådaskiga dis. Många krokar har lagts ut och nu börjar dessa ge svar. Vi kan förhoppningsvis få till en riktigt bra lösning gällande en värvning som har pratats löst om, men som inte fick fart före i går. En par befintliga diskussioner börjar få ljus i tunneln, med två utgångar. Ledarsidan har även den några lösningsmodeller. Efter tisdagens möte kan jag våga börja kontakta sponsorer, då jag förhoppningsvis vet lite mer vad jag kan säga till dem. Allt egentligen ganska väl... Om det inte då vore för de där svenskorna.
Kommer ni ihåg Kim Sundlöv? Hon, tillsammans med Sanna Åhlander torde vara de hittills sista svenskorna som spelat i Åland Uniteds A-lag. Detta skedde säsongen 2014. Som vi ser gick det ju hyfsat för Kim då hon kom iväg härifrån... Vi har ju goda exempel från tidigare år också, men inga levande bevis från senare. Stundtals har vi, eller egentligen jag, fått ganska hård kritik för att "dissa" Sverige i lagbygget. Jag kan lugnt säga att jag inte har gjort det. Jag har försökt minst lika hårt västerut som åt alla andra håll. Det bara är så att svenskor inte är så ivriga på det här med Åland, då det gäller att flytta hit och spela fotboll i varje fall. Nu har vi med Samuel i spetsen försökt hitta nya vägar och kontakter och ett antal svenskors namn har igen skrivits upp i mitt fina hamburgarhäfte som jag fick av Rufus i födelsedagspresent i fjol om jag inte minns fel... Det verkar som om vi har fått ett napp, vilket inte betyder annat än att spelaren inte har sagt nej på stört. Däremot har söndag kväll och måndag förmiddag medfört det som vi har fått vänja oss vid de senaste åren. "XXX tackar för intresset, men har inga planer på att lämna Sverige..." Nähä... Inte då!
 
 
Varför vill de inte komma då? Ja, varför skulle de vilja om vi svänger på det... Pengar? Alltså, för ren fotboll kan vi inte matcha Damallsvenska klubbar och då det gäller Elitettan och lägre serier kan vi sällan matcha helheten gällande det ekonomiska. Spelarna där är bosatta, studerar och i viss mån jobbar stabilt vid sidan av fotbollen. Vi kan erbjuda ett boende, en viss liten stödpeng och sedan.... Med god tur något litet extraknäck vid sidan om fotbollen. Österifrån har det funnits en liten drive att komma hit, för att man härifrån kan komma till Sverige. Men vill någon komma hit från Sverige för att man vill komma vidare till Sverige? Där ligger paradoxen. Norskor och danskor kommer till Sverige helt hemifrån och våra ersättningar är i allmänhet mindre än deras... Bara att sådant slåss vi med om någon undrar. Vi måste helt enkelt skapa en verksamhet som blir så bra att man kommer hit för att man vill representera Åland United helt enkelt!
 
Tydligen har 9EF PRAO, eftersom ingen kom in på lektion, annan än Elevrådsordförende Ville, som ville låna en nyckel.
 
Edit var ledsen för att ingen ännu skickat in hennes bild till tidningen. Och hon som har fyllt år och allt... Sally har börjat bli flyförbannad då man vill få henne att sova om hon själv vill vara vaken. Dock låter hon lika ifall hon vill sova, så hur ska vi riktigt ha det. Fru Kickan säger som hon brukar att allt är bra. Hoppas hon har rätt.
 
Rufus kommer att fungera som tredje kameraman klockan 18.00 på torsdag i en livesändning som tydligen behöver massvis med tittare för att klara sig i en tävling hans skola deltar i. Jag får frakta Edit till träningen och sedan komma hem för att se livesändningen. Det bara är så.
 
En undran jag hade var om jag får visa filmer Kevin Spacey fast han tydligen varit sexförbrytare på 1980-talet. Inget vettigt svar gick att få, men jag chansar på att visa i alla fall, eftersom hans rollkaraktärer inte är sådana. Jag råkade även titta bakåt i bloggen och såg att jag för ett år sedan var glad och förtröstansfull för att vi äntligen uppnått samsyn och harmoni gällande flickfotbollen på Åland. För att modifiera Douglas Adams uttryck en aning: "Först kom vi till. Sen har allt varit fel!"

Kort söndagsviftning

Dagens huvudsak är att mannen som bär skuld för mitt liv, alltså min far, fyller år. Han hävdade då jag ringde att han i Sverige likaväl kunde ha fyllt 47 som det verkliga 77 eftersom man inte hör skillnad på futti och fötti som han säger att man säger där. Fuyuy är i alla fall otvetydigt sju, så där är det säkert. Min far är, som jag har nämnt vid tidigare tillfällen en bra karl! Vi håller det så i år. Jag hoppas få läge att nämna honom på hans födelsedagar i många år till! Mycken glädje Pappa!
Min fars berömda självporträtt. Men visst liknar det! Om inte annat liknar det alla andra självporträtt han ritat fram under många decennier. Han har ett paket sänt till sig härifrån oss, men det har inte kommit fram sägs det. Undra på, då hela posten här lokalt sitter häktad. På tisdag funkar det inte heller, för då delar man inte ut post på Fastlandet... Hur var det Seppo Räty så...: Saksa on paska maa... Sen kan man modifiera det uttalandet att gälla posten om man vill...
 
 
I övrigt är det en riktig höstsöndag. Edit har övernattat hos en klasskompis. Gurkan gästade oss i går kväll och mina bröstvårtor var ett hett samtalsämne. Tillsammans med Sally såg vi sedan (jag och Sally alltså) Barcelona-Sevilla och jag kan bara konstatera att Messi är en gudabenådad fotbollsspelare, om jag inte hade sagt det förut alltså...
 
Massor med lösa trådar i form av mail och sms samt rena röstasamtal är utslängda om än det ena än det andra. Spelare, tränare och sedan förstås det mest desperata, Ligaföreningen. Det svåra där är att kunna informera klubbar att deras önskemål hörts, eftersom föreningarna inte verkar minnas vad de önskat, eller att de varit med och önskat just det som nu uppfylls... Nåja. Det är vuxna människor och inte alls som i skolan... Not!
Enligt Facebook städar Kjelle hemma. Bra Kjelle. IFK stringkalsonger har han tydligen också...
 
 
Och jo. Jag är medveten om att Honka vann kvalet och steg till Veikkausliiga, samt att HIFK supportrarna försökte äntra planen. Precis så trodde min vän Kupsi också då jag talade med honom före kick off. Han torde veta han. Satt på första parkett då Özalansupportrarna äntrade Olympiastadion 1998, eller var det -99?
 
Skulle jag ha skrivit senare hade det garanterat funnits annat på hjärtat och hjärnan. Just nu är det så här. Röd Bettans semlor, som ju är våra då de finns i vårt kök, var väldigt goda som frukost. tack igen Röd Bettan!

Ledare av alla de slag

Ingen kan ha det så obekvämt som en baby som inte ens vet vad som är obekvämt. De läten, inte skrik utan knösanden av total icke komfort, som Sally utstötte under största delen av gårdagskvällen och sedan även i skrivande stund då Fru Kickan försöker få henne att inse att hon nog inte kommer att dö får även mig, fast jag är man och därmed enligt populärpolitiken oförmögen att förstå, att reagera med tuppskinn, olustkänsla och svagt men ihållande illamående och fuktig morgonrock. Nu, då Fru Kickan lade ner henne och hon verkar vara lugn, för tillfället känns det även för mig som bara sitter här vid datorn som... Ja, hur känns det? Som en skön sommardag på en luftmadrass ungefär... Nån gång på 1980-talet typ...
 
För att inte den som kan tänkas läsa ska tro att detta är något det inte är vill jag framhåla att Sally faktiskt inte är det minsta värre än något annat av de barn jag varit med och skött då de var babysar. De är nu bara sådana här då de är små helt enkelt.... Det är jag som blir äldre och troligen förstår så mycket mer bara...
 
Well well. Lördagsmorgon har glimmat för någon timme sedan. Utskickade mails och sms börjar svara, från Stockholm, Karleby och andra ställen på Jorden. Bara Mariehamn också responderar så kan vi få nåt gjort... Jaha.. Knösandet började igen och Fru Kickan duschar....
Egentligen hade jag tänkt ta mig tid att beskriva vår avgående Ordförandes gärning mera ingående. Nu blir det ej så känner jag i luften. Han går dock in som en av de stora ledarna jag har jobbat med. Rektor Friman skrev jag om för några år sedan. Inget skynke heller över våra tidigare ordföranden, Fellis som faktiskt var han som signade mig, Bo-Erik Sandell som fick ta ÅUs första mästerskap och sedan Kjell Manselin som bokstavligen gjorde sitt allt. Rektor Granberg kör på dagligen och kommer nog under åren att få sin beskärda del av utvärdering från min sida. Nu var det tänkt att handla om Herr Landshövding, men i och med ett akut och rätt smetigt blöjbyte försvann liksom momentum i hela textproduktionen. Dessutom nojsar Micko Käld och Samuel med sms och Messenger hela tiden. Edit ser på Pluto i TV med volymen nära max och Fru Kickan är naken samt tvättar toaletten... Något ur en 1950-tals guide för familjeidyll alltså...
 
 
 
Eftersom jag i alla fall nämnde Herr Landshövding och även publicerade en bild av honom kan jag väl konstatera i all hastighet det som många redan vet. Han var långt ifrån den förste jag ringde och kontaktade hösten 2011 då jag, tillsammans med Fellis var valberedning och det stod klart att ÅU behövde en ordförande. De flesta i den styrelse som då föreslogs hade som villkor att vi skulle ha en "bra ordförande" då det stod klart att Kjell M skulle stiga av. Jo, det var det året då det stod i både åländska och nationella medier att ÅU höll på att gå i konkurs. Jag minns att jag var i radion och enligt Edgar Vickström, som i egenskap av Far besökte KHS på Öppet Hus hade jag där gett ett intryck att allt kommer att ordna sig. Jag undrar vad jag sade, för jag hade på riktigt inte en susning om hur vi skulle reda ut det. Jag visste inte ens vad det var som skulle redas ut, för jag hade inte haft ett dyft att göra med styrelsearbetet...
 
Självklart sade alla nej, antingen direkt eller så efter någon dags betänketid då jag försökt värva ordförande... Någon, som fortfarande figurerar i betydande politiska uppdrag frågade faktiskt om man fick något arvode och om möten var förlagda till dagtid... Svaret var NEJ på bägge, alltså matchdes uttrycket av den tillfrågade...  Veckan innan höstmötet tog jag mod till mig och ringde Herr Landshövding, som jag aldrig träffat eller pratat med fullständigt beredd på att få ett nej, om han ens skulle svara. Till min stora förvåning frågade han först när höstmötet är och bad mig sedan ringa samma dags förmiddag. Tidningarna ringde och jag hade ju inget annat att säga dagen innan, än att vi inte hade en ordförande och jag uppskattade att jag hade frågat cirka 47 personer, vilket nog inte var så hemskt fel gissat faktiskt. Sen, i KHS korridorer, då jag ringde Herr Landshövding samma dag som höstmötet skulle vara höll jag bokstavligen på att snava in i svarta tavlan då svaret blev. "Jo, jag tar det! Var är mötet och vilken tid?" Va i helskotta?!
 
På kvällen var det sedan nästan lika stor uppslutning i Godbyhallen som under årets höstmöte på Idrottens Hus. Alla medier fanns där den gången, bara Nya Åland i år, så någon skillnad fanns att skönja. Herr Landshövding tågade in, jag presenterade mig snabbt och mötet började. Ägarföreningar ställde krav på att ekonomin måste vara ÅUs främsta prioritering. Herr Landshövding, som precis blivit utsedd till Ordförande för föreningen meddelade att så inte är fallet. Åland United skall för det första, meddelade han få ekonomin i skick. För det andra ska ÅU vinna det finländska mästerskapet och för det tredje verka för att uppnå total jämlikhet mellan herr- och damfotboll. My kind of guy!
 
Åren har gått. Min roll har förändrats och fördjupats. Jag har fått mig kring öronen, och på samma gång enormt mycket stöd i det jag försökt uppnå under Herr Landshövding. Vi har en stabil ekonomi, som nu behöver växa för att hänga med i elitfotboll för damer. Vi har vunnit ett till mästerskap och hoppas på ett till någon gång. Vi är inte helt könsjämlika annat än på symbolnivå. Det är just pengar det gäller, i övrigt har vi lyckats med det som Herr Landshövding ville. Då texten nu blev av det ytliga slaget nöjer jag mig med att säga att jag lärt mig massor och fått mycket mycket med mitt eget agerande i olika frågor bekräftat och stärkt av att jobba under honom. Man kan inte alltid vara alla till lags. Men man måste se helheter innan man börjar gnälla! Sak och person är olika saker. En ledare ger förtroende åt dem som ska ha det. Många sådana saker. Nu börjar tiden med Ted. Nu är Åland United en helt annan förening än då Herr Landshövding tillträdde. Tack till er alla, både nämnda och onämnda som verkat för detta. Som jag brukar klämma in i tid och otid. You´ll never walk alone... OBS, man kan sjunga den utan att behöva tituleras Scouser om det stör nån...
Det finns förstås många andra ledare också. Pertti Alaja är en sådan. Jag tror att få förstår hur viktig och hur stort hjärta också den mannen hade. En fin symbolisk gärning var gårdagens hederspris som utdelades till honom. Han kunde ju inte vara där förstås, annat än andligen ifall sådant där som själar finns. Men hans minne vördas. Det vördas bland annat av vårt damlandslag, där Natalia Kuikka, längst till höger i bilden här uppe, i går utsågs till årets damspelare i Finland. Natu hör till dem vi försökt värva. Då var hon en forward i Merilappi United. Förhandlingarna slutade med att hon sade sig gå till PK-35... På sommaren fanns hon igen i Merlilappi och sedan drog hon till USA... I Serbienmatchen som föregick bilden här ovan spelade hon mittback. Så kastar livet oss i olika riktningar.
 
 
Här hemma bedriver vi Silly Season på olika fronter. Jag mailar och messar och ringer. Röd Bettan har bakat sådana semlor som jag efterlyste. Bra Röd Bettan. Fru Kickan har klätt på sig. Inte lika 1950-tal mera...
 
 
 

Ingen stress, men kom nu!!!

För det första vill jag lite gå i fotspåren på Mark Twain. Var det inte han som sade att alla rykten om hans död är aningen överdrivna? Jag kan säga att alla rykten om att jag skulle ha polisanmälts, som lär ska berättas enligt vad jag hört, nog även de är rätt överdrivna och troligen fullständiga fantasier. Ifall de stämmer är jag i så fall helt omedveten om såväl ATT det stämmer samt vidare för VAD det skulle vara. Så, kul med berättelser, jag dementerar. Har jag fel lär jag också informera om detta, liksom orsaken, som alltså för mig är väldigt oklar...
 
Jag lär sova gott, precis som i natt då jag sov hårt! Efter att ha överlämnat Sally i Fru Kickans vård vid 1 tiden, eller när det nu var... I kväll är det Fredagsfinal med Edit... Och Sally med antar jag. Emilia ringde i går, så vi får se hur det blir med det i dag. Rufus har inte svarat min inbjudan, så jag gissar att hans plan "Ingen aning" är den som gäller...
Varken President Niinistö eller ÅUs avgående Ordförande Herr Landshövding är som vi ser på Ålandstidningens bild på FBFs Captains Ball i kväll. De är här på Åland och öppnar lagtinget nämligen... Snart kan de kalla sig ex ordförande bägge tu. Sauli för FBF och Herr Landshövding för Åland United. Utan att alls förringa Presidentens värv vill jag tro att Herr Landshövdings ordförandeskap har varit betydligt mer inflytelserikt på föreningen han varit ordförande för. Nye Ordförande Ted skulle ha varit på Captains Ball i kväll, men fick spysjukan. Fy bubblan...
 
 
Jag börjar komma i fatt i skolan nu också. Vissa elever har fortfarande saliv i alviolerna men bland annat med hjälp av att Hjärtrud agerar Påve och kossorna ligger rätt, alltså fel kan USA bli en stormakt, Karl den Store regera Europa och dessutom Saul göra årtusendenas laguttagning... I samråd beslöts det också att Fia är skyldig till termen Fredagsfräckis inom lärarkollegiet. Jag ska inte på ett enda vis referera till samtalet jag hade med Camilla och Annika J i lärarrummet... För mycket You Too kan man tro att det skulle bli för att vara riktigt rumsrent.
 
Vikingline vill tydligen fortsätta stöda ÅU, vilket vi tackar för. Därmed kunde en båtbiljett för något så unikt som en testspelare bokas... Var lugna alla. Det sker först om några veckor, så ingen hybris från mediehåll är ännu nödvändig. Även en par misslyckade samtal, som resulterade i förhoppningsvis mer lyckade sms till en par andra, förhoppningsvis blivande testspelare har skickats.
 
Fru Kickan, som nog inte blir glad då hon ser att jag skrev denna text efter att ha jobbat klart ville att jag skulle komma hem NU! Detta var före jag hade jobbat klart... Det finns orsaker till att jag helst får undan det mesta här på jobbet. Inklusive bloggen. Förlåt, glöm och orka fortsätta. Så sa Fru Kickan i går också... "Om du orkar några månader till så gör jag det också".... Jag hade ju nog tänkt orka ett antal år förstås, men man får ta det som bjuds...
 
Självklart diskuteras förslaget till tävlingskalender ivrigt och alla har sin egen sanning tydlig. Efter att ha läst Honkas inlägg och talat med Anna S tror jag att jag vet hur jag själv tycker... Kjelle vill inte spela i Eckeröhallen han... Tur att han inte är med i matchtrupperna då...

Så mycket nu att det blir lite...

I dag har det på riktigt inte varit mycket tid att andas. Det kan ju vara bra, för enligt undersökningar lär en människa dö varje gång jag andas. I och för sig har vi problem med överpopulation så hur bra är det egentligen?.
 
Nåväl. Precis riktigt just ska vi iväg till WHA för Edits träningar.
Så här såg laget hennes ut då de varit och presenterats vid ligamatchen mot GBK i höstas. Edit syns nog ej på denna bild, men hon var med.
 
 
Vid bildens tillfälle hade vi Anna Signeul som gäst. med henne spenderade jag 30 minuter i telefon precis då jag borde ha ätit middag. Ett långt samtal med en annan fotbollsperson jag respekterar högt, samt ett annat som presenterade smått otroliga historier ifall de stämmer gjorde att Edit han slita åt sig de bästa revbensspjällbitarna då jag äntligen kom till bordet.
 
Det blir väldigt koncisa texter dessa dagar, då Sally när so helst kan ta över showen kvällstid.
 
Därför konstaterar vi bara att extremt mycket har blivit gjort i dag, utan att egentligen visa sig på resultattavlan. I går kväll fann jag en stunds harmoni framför Tottenham- Real Madrid faktiskt. I morgon skulle det bjudas på något icke animaliskt på jobbet förstod jag.  Om några veckor kommer väl Mat-Inger också tillbaka. Då får man inte prata i telefon, eller sitta som man vill mera....

Befrielsen att vara en kugge i ett hjul

Ju mer jag tänker, desto skönare är känslan att faktiskt bara vara en person som går till jobbet. Politik är skit och sådant vill jag slippa. En uppmaning till alla som någon gång hör att jag säger något om att gå med i politiken: Säg bara "Höstmötet 2017!" Det ska räcka som avtändning. Resultatet blev rätt och vackert, samt förhoppningsvis hållbart i generationer, men vägen dit var inte rolig alls. Att dels tvingas idiotförklara medmänniskor och dessutom verka för att de antingen ändrar åsikt, eller så överröstas är otrevligt både före, under och efter. Nu är det i alla fall dags att bara jobba.
 
I dag har jag skickat filer som behövs till ligalicensen (alltså de få som jag har hand om) till Ted så han kan ta dem till ungdomskommittén, som förhoppningsvis bara säger att, jaha. Eller så får de ändra då, men det är i alla fall ett organ av riktiga människor som på riktigt gör saker. Jag har också talat i telefon, samt mailat en hel del och fast vi nu inte har några nya spelarkontrakt, eller tränarstaben kompletterad så har vi kommit en bit på vägen igen. En dag på jobbet är faktiskt en dag på jobbet. Det är oerhört skönt! Även träningsmatcher verkar vi ska ha i vinter, minsann...
 
Lektionerna efter morgonens ledningsgruppsmöte har också bara liksom glidit på. Vi har diskuterat Noas blottade lem, Moses orienteringsförmåga, slavägares ekonomi och allt möjligt jätteviktigt. Jesper som satt med under en lektion lånade dessutom hem Koranen så han skulle få läsa vad där står riktigt, som han uttryckte det.
Så här brukar Sally ofta se ut då jag träffar henne. Sen spyr hon och skriker lite också....
 
 
Edit och ett helt kompani andra var i går kväll ute och körde bus eller godis. Sedan då hon kom hem fick jag ett projekt som jag inte brukar ha. Den där fina ansiktsmålningen med svarta ögon och så vidare, den skulle ju bort, för barnet skulle ju till skolan i dag. Vet ej hur bra det blev och man kan tro att folk i flickans skola i dag har trott att hon drabbats av en värre sjukdom. Det där med smink och tydligen även borttagandet av sådan är inte riktigt min grej, kunde jag konstatera.
 
Jag kunde också konstatera att Chelsea är riktigt dåliga just nu. Jag vill minnas att jag någon gång pratade om att Conte inte riktigt kan bygga framgång på lång sikt... Åtminstone inte med samma spelare. Jag tror helt enkelt att de sprungit slut på sig och sedan i panikens virvlar inte riktigt ens vet vad de ska göra... Jag kan ha fel, men knappast. Inte ens storfavoriten Danny Drinkwater har gjort nåt där. Varför han flyttade till Chelsea kan jag inte förstå, annat än gällande att han måste få väldans mycket mera pengar och det är ju säkert en god orsak inte sant. I kväll nytt äventyr. Om Sally besinnar sig ska jag försöka se antingen Tottenham- Real Madrid eller så Napoli-Manchester City. Vilken skulle du välja?
Det är även befriande att kunna lägga ut sådana här bilder utan att de ska kunna tolkas som provocerande. Man ser mig, från förra torsdagen tvärs över planen med armarna i kors. Edit sitter här nära med nummer 24 och en Åland Unitedmössa på skallen. I morgon igen. Jag är där bara som Pappa och behöver inte alls ta ställning till något annat kring det hela. Skönt och till och med roligt! De som tycker att jag nojsar har säkert rätt. Men då det varit ett så ofantligt spöke över mig i så pass många år. Jag tror inte ni fattar hur lättad jag faktiskt är, så länge det varar förstås...
 
 
Alla har vi våra höjdpunkter i våra liv. En man som jobbar för Rädda Barnen kom in i mitt klassrum i dag och kollade på rören under handfatet vid utgången. "Siddu där" sa han. "Du har nya rör"... Då mindes jag att just samme man hade fått sönder hela alltihopa och förorsakat översvämning medelst en fotboll och även lite övervåld i samband med hans skoltid i just mitt klassrum. Där ser man. Ännu ett exempel på att världen är en stor plats och att de som verkar snälla ofta nog är det, men de som verkar dumma, de kan bli snälla... Eller hur man nu skulle förklara det i Lilla Aktuellt...
 

RSS 2.0