Jau jau jaaau

Rubriksättandet är alltid en utmaning. I dag fastnade jag för Jau jau jaaau. Fråga inte varför. I could tell you, but then I´d have to kill you....

Gårdagskvällens träning fick lite den start jag nästan hade tänkt. Precis som jag gissade kom Robban precis så vi skulle börja och meddelade, "Virta du tar uppvärmningen"... Tur man var förberedd då. Och otur att spelarmängden var precis fel för det jag lite hade tänkt köra, ifall jag skulle ombedjas köra nåt... Så. Vi fick hålla till godo med en klassisk övning i stället.. Inget fel med det, den är faktiskt riktigt bra om jag säger det själv. Enkelt, basic men möjlighet för spelarena att göra "riktiga saker".. Spelövningarna basade sedan Robban över... Nästan till målet kom vi. För egen del hade jag fullt sjå att hålla koll på om det var röd eller blå som skulle ha boll... Märks att man är både universitets- och tränarutbildad... Inga lätta saker det där inte..

I dag ska Robban ha bestämt sig för laget till i morgon. Jag har sagt vad jag tycker och har inte ändrat mig sedan i går. Robban har varit tyst åt mitt håll hela dagen och det ska bli spännande att höra vad han bestämt sig för!

I dag ska vi även ta om lagbilden. Den blev dålig senast sägs det... Julia försökte snällt föreslå att jag skulle vara ledig i dag, just med tanke på att bilden kan komma att publiceras. Frida gav mig dock stöd. Hon tycker om mig hon!!!! Skönt att få flankstöd och veta var man har sina vänner!!! Inte sant Frida?!

Skulle gärna äta en par chokladgodisar och dricka Jaffa, men jag får inte! Lagspelets idé är gemensamma regler för alla... Men... Jaffa? Jag får nog ta upp detta i kväll ännu... Och kanske man kunde om ingen vet..

I alla fall:

Detta är en Kalakukko. Kuopios bidrag till världsköket.


Detta är Nigerias flagga. Ni vet varför...


Detta är laget som får gå fullt i morgon för att spöa upp kalakukkonigerianskorna..

Vad har annat hänt. Jo, jag har inte nämnt att Limpan är skadad och borta länge. Nu gäller det för den unga flickan att orka orka och orka! Sen en bra vinter och nästa år ny fart, som starkare, klokare, äldre och ännu bättre!

Eftersom det varit i tidningen är det ju ingen hemlighet att Becci flyttar till USA här snart. Hannah åker ju hon med tillbaka. Som Robban säger i tidningen kan vi bara önska lycka till. Alltid synd att bli av med goda spelare. Ganska speciellt att åka just i ett sådant här läge som vi nu är i. Ingen vet om vi någonsin får uppleva det igen... Men, på samma gång kan vi ju anklaga mig för att gå och göra folk på smällen just till de avgörande matcherna... Det borde jag ha tänkt på i januari, jag vet! Men, så här är livet. Man vet aldrig vad morgondagen har i sitt sköte... Och i fotboll finns inget i går, endast ett suddigt i morgon, men ett klart och tydligt i dag. För att lite modiiera Michel Platinis berömda uttalande. Jag tror vi kan forma ett i morgon genom det vi gör i dag. Det vi gjorde i går kan vi inte göra annat åt än lära oss just för i dag och i morgon.. Och nej, jag är inte ledsen för att bli pappa för fjärde gången i september/oktober. Tvärtom. USA resenärerna har även de gjort sina val och jag hoppas helt och fullt att de sedan kommer att tycka de valt rätt! Amen!

FUN turneringen har sparkat i gång... Ska ta mig en titt på resultaten bara jag hinner...

Het 11 års dag!

I dag fyller då min Emilia 11 år. Efter morgonträningen tog jag först av mig mina blöta(!) strumpor och skor, satte fötterna i mina fina foppa tofflor och begav mig till hennes hem för att uppvakta, så som jag gjort med alla mina barn alla deras födelsedagar... En stor stund för mig, måste bara skriva det. Hon och hennes syskon verkar även helt coola med att jag jobbar på träningsplanen i kväll då middagen arrangeras. Skönt skönt. Kanske detta är en liten glimt av det vi kunde kalla acceptens.

Morgonträning jo. En het dags början kunde man förnimma. Dock börjar det bli riktigt vått i gräset och på vindrutan nu. Hösten hösten ser ni... Snaaaart är den häääär... Fast jag just nu inte vill nåt annat än att sommaren ska fortsätta och solen skina minns jag om jag anstränger mig ordentligt, att hösten faktiskt är min favoritårstid. Inget är så kittlande som att gå ut på en höstfuktig gräsplan och känna skitlukten och sedan se riktig kampfotboll utövas på den. Haa... September, i like!

Nåja nåja... Även denna vecka går mot sitt slut. Tyvärr kunde jag denna gång inte åka som spelarobservatör till FUN turneringen. Enligt överenskommelse går klubblagets behov före just nu, men vi har folk på plats så om nån obongad stjärna stiger fram kommer jag att få veta det tids nog! Ska bli spännande att följa med turneringen så här på avstånd i alla fall...

Nu är det KMF, eller hur vi ska rå på KMF som fyller hjärnan, förutom då givetvis vilken dag det passar med gäster nästa vecka och så där... Vi har nojsat om Uwak... Hon är världsklass just nu. Nej, hon var det inte i fjol, men nu är hon i form och visar varför hon spelat både i VM och OS. Sen finns ju hon här också.

Ifeanyi Chiejine. Här möter hon Marta. På lördag blir det kanske Ansku eller nån...

Igen en gång en inte helt självklar laguttagning. Kvällens tempospel och tvåmål får visa vartåt det lutar..

Nååjapp. Har lovat hjälpa Sassa med lite terminologi. Jo, sant! Bäst att börja nu så man hinner ut och köpa glass innan det är dags att åka... Jo JAG får äta lite glass jag... Höhö.. Alla får inte det...

"Vi beklagar alla olägenheter"

Läsaruppgift: Vems berömda sista ord citeras i rubriken?

Jag tycker själv just rubrikens mening är en av de mest geniala formuleringar i sammanhanget  jag sett. Den kan dessutom användas i de flesta situationer, inte minst i privatlivet.

Själv brottas jag med kval, inte EM- och VM- sådana utan bara samvets-. I morgon fyller Emilia 11 år. Jag kommer, som kutymen är, att direkt efter morgonträningen åka hem till barnen och vara med och uppvakta henne på morgonen. Några presenter har jag skaffat och nån till skaffas med Sassas hjälp i eftermiddag.. Sedan klockan 16.30 är jag bjuden dit igen på middag tillsammans med övriga närstående släktingar. Jag missade Lindas motsvarande middag i våras i och med fotboll. Nu kommer jag att missa Emilias av samma orsak.. Då jag i går hade ledigt från träningen var det för att kunna uppfylla mitt löfte att delta i förlossningsförberedelsekursen som bara går vissa tider. Det betyder att jag, då vi inte tränar i kväll, skulle utebli från ännu en träning just den veckan ÅU förbereder sig för match mot KMF.. Det funkar liksom inte då jag vet vad Robban vill ha för bollplanksstöd. Hade tänkt bjuda ut bägge dotter på restaurang tillsammans med mig sedan senare, för att liksom kompensera... Hur man än vänder blir rumpan bak, men det är väl just det som är livet och det den geniala rubriktexten beskriver...
Till saken hör att både barnen och ÅU ändå kommer att känna av familjetillökningen i höst då det beger sig... Måste bara försöka göra jobbet så bra jag kan då jag kan göra det... Eller är jag helt ute och cyklar nu?

Sedan annat! I går, just då jag satt och förlorade i vändtia mot tre barn, som hånflinade, ringde radion och ville ha en kommentar till EM-truppens 40- spelartrupp, som nämndes även här i går. Vad kan jag säga? Inte är det jag som tar ut truppen... Å andra sidan hade ju nog ingen väntat sig att ha ÅU spelare med, så som spelschemat är draget... Lycka till nu Finland. Och ÅU spelare kommer vi nog att ha med längre fram, som jag också sade i går...

Tidningarnas kommentarspalter har blivit föremål för mitt intresse så här sommartid. Det är oerhört vilken enorm mängd åsikter som bor i öbor, och andra som kan tänkas tycka till på nätet... Angående Pekkas eventuella koppling till Jaro har det lett till en hetsjakt på Stephen Ward.. En annan kommentar ,som lite roade mig faktiskt, var någon som tycker att Pekka givetvis ska stanna i IFK. Han behöver dock en ny assisterande säger han (som kommenterar alltså). Då föreslås Robert Dahlin som ass coach. Alltså inget fel med det, jag känner en riktigt stolt och yrkesmässigt motiverad sådan.. Men det roande i sammanhanget var, tycker jag att man inte ser Robban som en möjlig efterträdare, utan just som en hjälpreda eftersom han ju klarar det ganska bra där nere hos damerna... Jag kan ju ha helt fel,men just den feelingen får jag...

Abby

Michael

Ser bilderna ut att beskriva väldigt olika saker? Egentligen inte. Michael Owen tjänar antagligen snäppet mer på sitt jobb än Abby Wambach på sitt. Ändå är Abby antagligen lite hetare som spelare än Michael (få se om man får äta upp det där efter Man U transfern...).
Jag vågar säga att så fort vi går ut på planen är det ingen som helst egentlig skillnad mellan dam- och herrfotboll coachningsmässigt! Ok, vissa moment blir ju olika i och med fysiska förutsättningar och annat, men jag menar verksamhetsmässigt. Skillnaderna kommer i dagen utanför planen och med de förutsättningarna spelare och ledare ges.
Jag är övertygad om att de tyngsta tränarnamnen på damsidan skulle göra ett exakt lika bra jobb även på herrsidan! Antagligen lite bättre till och med eftersom de skulle ges så mycket bättre arbetsförhållanden!
I dagsläget är alltså kvinnosakskampen i fotboll lite den samma som överallt... Men som jag sagt förut. Ingenting blir bättre av att bränna BHn och skrika på gatorna. Vi måste bara jobba och visa för alla att vi förtjänar respekt... För jag lovar att tex ÅU träningsmässigt ligger före samtliga amatör(!)herrlag i Finland! Men det vet så få egentligen om!

Så att: Beklagar alla olägenheter....

Tjänstledig

I dag är det visst tisdag. Betyder att det i går var måndag och så kallad återhämtningsträning. Även min femma, som inte helt och hållet skulle återhämta sig fick en relativt lugn halvtimme av olika orsaker... Dessutom präglades träningen av en 7 årig bollkalle i indiankostym. Han var dock duktig och själv övertygad om att han jobbade extremt väl... Tur att Becci hade spelögat att slå tidiga inlägg just då bollkallen passerade i zonen med tre-fyra bollar vid fötterna. Allt som allt tror jag nog att det hela förlöpte riktigt väl och nu är det bara fem dagar kvar till KMF matchen...

I kväll är jag tjänstledig, av familjära skäl... Siddudär ja... Mathias och Robban får dra en tempoträning och så joinar jag in igen då det närmar sig match, om det nu gör nån lyckligare!

Såg att landslaget nu består av 40 spelare. En oerhört intressant lista har Micko fått till.. Då man räknar mängden ÅU spelare ser man att vi måste ha ett sjudjävlars lag! Ligaledning och ingen spelare med! Nu tänker jag inte falla i fällan att kritisera något eftersom jag vet att mannen/männen som väljer nog har koll på våra spelare. Endel har till och med granskats riktigt på närhåll. Just i dag har vi ingen EM kandidat i vårt lag. Men för kommande EM och VM turneringar tror jag vi kan ha några, och Gud bevars kanske för flere länder...

NiceFutis Maiju kom med...

Lokalpressen fortsätter finna scoop. Nu har pargasdomaren, svenskspråkige Gestranius visat tydlig partiskhet genom att skoja om eldvatten med KuPS spelare.. Komplott! Jag bara säger!!! Pekka ska till Jaro, fast varken Jaro eller han själv vet om det... Riktigt kul med sommarvikarier måste jag säga!

I dag får jag igen en dag med mina arvingar. Ska bli riktigt skönt kan jag säga. Och sen den nyaste arvingen på kvällen då!

I dag är det en sådan feeling att allt nog bara kommer att bli riktigt bra!

Bäst kanske att slå tån i ett bord eller nåt så man inte bara vaknar upp till Uwak eller nåt...

Domino

På 1960-talet lanserades dominoteorin. Om en bricka faller så faller alla (låter som en sångtext men den beskriver världen under kalla krigets tid).

För mig som ska hålla alla nöjda är det lite samma. Jobbigt bara att behöva be folk om hjälp då det verkar rasera hela den härliga jämvikten! Gäller att prioritera vem vi irriterar minst och sen hoppas att det var rätt val. För att hålla alla helt oberoende, det funkar inte. Sen är det lätt att tycka att det bara är att göra som man själv vill... Sånt finns inte i ett vuxenliv, det är bara så!!!!!!!!!!!!!

I kväll lättare för endel:

Och tyngre för endel

Bara för att vi ska kunna få se sådant här även inkommande helg

Alla odds pekar på att Rufus är indian även i kväll...


Ugh!


Text

Textmakarens vardag är hård. Ibland måste man, som vi konstaterade i går, koka soppa på spik. Ibland finns det massor att säga och så får man problem hur formulera. Ibland somnar man mitt i skrivandet...

Jepp! I natt somnade jag medan jag skrev matchrapporten som nu finns till allmänt beskådande på ÅUs hemsida..

Då jag kom hem från matchen var grannarnas grillfest precis på gång att börja... Jag var inbjuden såsom hedersgäst kände jag, eftersom de varit och sett vår 12e raka seger.. Sassa var borta, på sin systers möhippa och jag kastade mig in i grillfesten, efter att först ha sett andra halvlek av U19 flickornas EM final så klart. Det trevliga umgänget (det fanns förvisso ett antal fler gäster än jag, som ju tekniskt sett var hemma) flyttade då kvällen blev kyligare in till grannarna och där diskuterades hejvilt bla om Maria Rönnbäck kontra Gustav Långbacka. En gäst påstod sig kunna överlista Långbacka. Jag och många fler hävdade att detta inte innebär att han i så fall kan överlista Maria. Tyvärr blev det avgång till en av stadens uteserveringar innan jag hann hetsa till vadslagning, som jag är säker på att jag skulle ha vunnit.

Då avgången skedde hade Sassa redan anlänt hem och jag använde energi på att övertyga grillfirarna om att jag faktiskt är skyldig att skriva matchrapport före jag lägger mig. Med det skälet+ att Sassa som gravid behöver 45 minuters massage innan hon somnar gick man med på att jag inte skulle följa med ut... Dock fick jag ju lov att skriva då jag nu sagt så där... Och mycket riktigt... Klockan 2 vaknar jag upp sittande i sängen i mörkret med endast en slocknad dataskärm som upplysning. Vid andra halvleks början hade jag alldeles tydliga problem att fokusera och sedan bar det av.. Skickade in texten för att kunna sova i lugn och ro och då man läser den kan man om man känner till bakgrunden få sig ett leende om inte annat. Speciellt den sista meningen har klassikeranlag tycker jag.. Finns det någon av läsarna som kan förklara vad jag kan ha menat med den formuleringen? Trött men lycklig var tillståndet!

Maria uppvisade världsklass i går. Och hela kvällen sökte hon någon som kunde öppna Idrottsgården i dag så hon skulle kunna styrketräna. Klockan halv elva i morse hade hon löst det... Don´t ask me how!

Taina Hartikainen: Junimånads spelare! Styrbjörn Oskarsson: Mr Domarkontrollant och FBF whatever..

Även 501 åskådare kan ge en damligamatch en fin inramning. Frida och Emma jobbar på!

Så att sådant. Nu bara att ladda inför KMF hemmaäventyret nästa helg. Mycket träning, Emilias födelsedag, förlossningsförberedelsekurs och alt möjligt spännande innehåller veckan dessutom. I dag började bansimningarna i VM... Heja heja.. I morgon har jag barnen hela dagen igen. Få se vad Rufus ska vara klädd som på träningarna denna gång... Batman?

Rubriker!

"Drevet går" säger de ofta i Sverige då pressen jagar någon person och plockar fram detalj efter detalj som i längden skadar människan. Men tidningarna de gör pengar för folk vill läsa.

Den åländska pressen börjar nu tröttna på Åland Uniteds flata approach. Vi spelar en match i taget och jobbar sakligt för att spela så bra som möjligt i varje match. Under våren satte journalisterna inga direkta ord i våra munnar, men ett ständigt fiskande efter häftiga uttalanden kunde märkas.

Nu, då höstomgången inleds har de tydligen hittat rätt. Man har väl gått på nån slags tabloidkurs i London kan tänka.

Nya Åland frågar Robban om vi har fokus inställt på fler förstärkningar om det blir Europa nästa år. Robban framhåller, faktiskt helt ärligt att det vi fokuserar på är att stå upp mot Nice Futis på lördag (i dag!). "Men OM ni skulle vinna ligan, då satsar ni på Europa va?" nojsar journalisten. Robban svarar:"Ja, det lag som vinner ligan kommer att spela Champions League nästa år. Just nu leder vi ligan med en poäng och är självklart med och slåss".
Resultat: Nya Åland basunerar ut med stora rubriker: "ÅLAND UNITED HAR VISIONER OM EUROPA!"

I går då jag diskade och pratade med barnen ringer Ålandstidningen och undrade vem som gynnas av en eventuellt blöt plan. Jag svarar att en blöt plan säkert bättre rimmar med Nice Futis spelstil, men att jag inte är orolig eftersom vi kan variera vår egen spelidé efter alla förhållanden.
Resultat: Ålandstidningends rubrik: "MOTIGT FÖR UNITED"- under det text om hur gårdagens skyfall kan ge Nice Futis en fördel i dag...

Fler och fler utmaningar kryper fram som synes. Funderar på att ge dem en riktig anka nån gång... Måste bara få det okejat först eftersom jag har ett visst ansvar gentemot min arbetsgivare...

Här håller Uwak på att rinna igenom Honkas backlinje i går. 1-0 till KMF och vi har guldjagande nigerianskor här på Åland nästa helg! 

Matchnerver här, kan jag erkänna! Får väl lugna mig lite och åka ut till Markusböle. IFK damerna har träningsmatch om en timme typ.. Sen är här en massa möhippefirande damer som löper ut och in också... Bäst att vara påklädd..
14.30 samling en par hus uppåt och sen bara upp till bevis igen då. Åland United: Jag tror på oss!!!!

Sedan då Jodes skada. Korsbandet av och good night! Sådant hör till och fotbollen är grym! Men man unnar ingen sådant här.

All eventuell framgång vi uppnår med ÅU är även Joanna Jutis framgång! För alltid ingår hon i ÅU truppen 2009!

Den roliga motsatsen är att Jamppa startar i dag! Hon hade sitt halvår, men nu ska hon vara tillbaka! Skaka Björneborg! Åland United är redo!!!!!!

1862

I dag, äntligen, har jag blivit så mycket mig själv att jag kan få till en skrift om vem jag är. "Aldrig sviker jag mitt land, när vindarna viskar mitt namn" eller vad det nu är Pontare sjunger i indiankostym. Rufus var förresten klädd som indian på ÅU träningen i går. Jamppa undrade om det var jag som var hans hövding... Jaa, man kan ju undra...

De senaste dagarna har varit rätt hektiska i sin enkelhet och jag har mestadels fokuserat på Åland United, vilket jag ju ska, inget fel med det. Dock har jag gjort nåt som är värre än otro.. Jag har nonchalerat! Om läsarna inte visste det, så har jag sedan tidigt 1980-tal följt världens äldsta fotbollsklubb Notts County FC. Och NEJ, inte på grund av att Aki Lahtinen spelade där då.. Jag började faktiskt följa Magpies redan året innan Aki signade dem. 1862 grundades alltså klubben. Året innan FA alltså! Notts County är även en av founding members av Football League. FA Cupvinnare 1894-95 och stolta segrare av dåvarande division 4 1970-71.

Här har vi bragdlaget.

Kärleken är blind, brukar man säga. Jaa, Sassa får ta det hur hon vill, trots att jag kan garantera att jag nog gillar det jag ser då jag vaknar på morgnarna. Men således stämmer det, att man inte väljer vem man blir förälskad i. I herrfotboll riktas min kärlek mot HJK, Notts County, Finland och ... England. På damsidan jobbar jag och eftersom jag älskar själva spelet blir det så att min kärlek riktas mot det emblem jag bär på bröstet i olika sammanhang. JO, även det är äkta! Försök inte!!!

Varför nu detta uppvaknande här på bloggen. Jo, då jag upplever en lugn stund. Sassa åkt på jobb och alla tre barn sover sött och det regnar, då fann jag att jag inte besvarat Rösten från Östers kommentar här tidigare om Svennis och Skatorna. Jag fick oerhört dåligt samvete, inte mot Rösten från Öster, utan för Notts County! Jag ska ju bekänna färg, annars är jag en liten lort!

Således göres veterligt för hela världen, nu medan vi ännu plaskar på i League two (division 4) att jag önskar Svennis välkommen ombord. Jag meddelar att min lojalitet mot klubben finns kvar, även fast någge utlänningar för in pengar och skapar nånslags ManU, Manchester City, Chelski, Wolverhamptongrej av det hela... Visste ni att det fanns levande Chelseasupportrar även under tidigt 80 tal då Stamford Bridge var rostigt och de kryssade mot Bristol City? Manchester United var en helt OK klubb, men hade inget att sätta mot Liverpool tex. Jag har enorm respekt för de supportrar som då stödde dessa klubbar och givetvis i dag är kvar. Sedan kan jag ju inte ha något emot dessa små ungdomar som i dag supportrar jättarna, eftersom de inte kunnat finna dem på den gamla tiden. Leder Notts County reformen nu till att vi har en ny jätte om 10 år, då ska alla veta att jag var här då det blåste! Ingen ska säga att jag väljer efter utsidan (förutom då Sassa JO JO!!!!).

Meadow Lane ur bortafans vinkel.


Svennis är välkommen!

Ingen kan dock blåsa ut legenderna om Jimmy Sirrel

Rajjtt! Nu känns det bättre!

I dag sista träningen inför match! Känns helt ok just nu, om man får säga sånt! Laguttagningen kommer att bli intressant. Får säkert höra lite av Robbans tankar (igen) under dagen och slutliga laget torde komma ur hans mun vid 19-tiden i kväll...

Ska väl ta och simma lite med barnen i dag. Och min äldsta dotter ska få sig en riktig kulturupplevelse i kväll. HURRIGANES! Get on Remu Get on!

The day before the day before the day

Man är så internationell nuförtiden. Snart kommer det nån rubrik på tyska eller franska också ska ni se...

I dag är det då torsdag och i morgon är dagen före dagen då vi möter Nice Futis hemma på WHA. Gårdagens kvällsträning, då Samuel i mål visade upp storheten i Jomalas ungdomsverksamhet, så Lumparlänning han är, uppnådde lite sådant som vi hoppats på. Därför kunde vi ändra på upplägget och ta bort bollpasset denna morgon och byta ut det mot simning.

Så här tränar ligaledarna

Lite höstbetonat har det varit med tanke på skador och snabba beslut om byte av bostadsort med mera. Just nu är mina tankar hos Joanna Juti! Hoppas budet som nådde oss i går kväll var falskt! Taina och Sarah kommer vi att ha stor glädje av ännu och säkert också av Becci och Hannah, men det är tungt om saker skiter sig riktigt! Lite kanske det underlättar att höra till ett lag då och inte vara tillexempel trestegshoppare.

3-1 till svedustinorna i går! Rapporter gör gällande att det trots allt finns hopp om ett gott EM.

Linda Sällström pangade in vårt mål.

Mycket jobb finns där. Först och främst är det ju EM som gäller. Once in a lifetime, som man ju kan uttrycka det då man är en sådan internationell person som jag... Sen ska det direkt till att bli VM kval så fort som slutspelet är över...

Dessa herrar har att fundera på. Närmast dock Nordirland, jag tror det är den 9/8...

Kvällspasset, då vi lite börjar blicka framåt helgen, kommer att förstärkas av Rufus! Skönt att min son, som säger sig gilla fotboll får se lite sådan då också. Sen ska vi ha alla tre+ fyran i magen hemma hos oss över natten.. Kul kul... Blir att vara vaken lite efter 22 då!

Ålandstidningen säger att vi ska sätta nytt publikekord på lördag. Inte mig emot!

I´ve got Life Brother!


I´ve got freedom Sister.. eller vad det nu är han där på bordet sjunger!

Det finns folk som tror att man "inte har ett liv" om man satsar på tex fotboll, pianospel eller något annat som kräver den största delen av ens vakna (och för all del även sovande) tid. Jag undrar bara i så fall. Vad menas med "Liv"? OK, familj, vänner, nöjen, tjofadderittan... Allt som har med nära och kära att göra, det är ju liv. Men varför en livsstil som innebär att göra saker och ting ordentligt inte skulle vara "liv".. Det kan jag inte begripa. Då man ligger på sitt yttersta (om man nu ligger, jag tror jag kommer att luta mig mot en stolpe eller nåt) då tror jag man ärligt vill kunna säga att man gjorde vad man kunde. De där "Om jag hade satsat" grejerna... De vill man slippa. Men det är klart- det "liv" man väljer, det innebär att endel grejer som kan vara centrala för andra, de måste lämnas därhän.

I mitt fall går livet ut på att göra mitt bästa för dem jag är ansvarig för. De är, mina barn och min kvinna, mitt fotbollslag och mitt land då det gäller damfotboll samt så klart min skola. Då blir "livet" att försöka vara tillräckligt bra överallt, och det går inte! Men eftersom man gett sig in i leken, då får man bara jobba och försöka sitt bästa, mer går inte! Jag tror det gäller alla. Dock kan jag inte förvänta mig att alla ska resonera som jag... Men så här funkar det i mitt liv i alla fall.

Sjukdom och elände.. De drabbar ÅUs tränare. I går var det Mathias som blev magsjuk.

Även honom fick vi en bild på..

Detta ledde till en oerhörd kamp för undertecknad då det gällde att finna en målvakt till vår träning som skulle innehålla spel mot två mål. Kampen förlorades och jag fick ställa mig mellan stolparna själv, trots Robbans ogillande grymtningar. En par lätta mål, några öppnande passningar och en sträckt lårmuskel senare var vi färdiga med kvällspasset.

I arla morgonstund forstatte vi i morse och Robban nötte passningar så det stod härliga till. Maria fick jobba i målet på slutet och klagade över att spelarna träffade mål bättre än någonsin.. Alla klagar vi över olika saker jo...

Dagens dilemma är långt det samma som i går. Jag behöver en MÅLVAKT till träningen (alltså en annan målvakt än Maria). Stora delar av Åland scannades i går.. Robban har låtit förstå att jag inte är den målvakten som hoppar in i dag om vi ska kunna genomdriva den träning som är tänkt till kvällen. Så vänligen kontakta mig omedelbart, så kan plan A verkställas.

Kanske detta vore nåt...

Till slut ett stort lycka till till vårt damlandslag som genrepar mot Sverige i kväll! May the Force be with you!

Riviin järjesty! (=Uppställning... eller vad man nu kan säga på svenska...)

ÅU är tillbaka.

Eller nästan... En par skavanker kunde uppdagas redan vid första samlingen, hoppas de ej är allvarliga.  Mest påtagligt blev det att Robban var sjuk.

Stackarn

Både kvällsträningen överlät han åt mig (tillsammans med Mathias) likväl som tisdagsmorgonens övningar. Nu återstår att se, då han vaknat ur sin livsgivande sömn, huruvida han kan återvända att leda sina trupper vid kvällens träning. Vi hoppas och håller tummarna!

Morgonträningen förde, förutom lite terapeutisk bollbehandling, med sig stor entusiasm kring en groda som spelarna fann på planen. Allra roligast blev det då den försvann in i Sigges kläder. Precis som F8 laget jag såg spela på samma plan för några år sedan. Ja ja... Om pojkar alltid är pojkar. Då är väl flickor alltid flickor... Väldigt sällan är flickor pojkar och tvärtom... Whatever...

Ett litet diskussionsembryo höll igen på att födas kring vissa arrangemang inom laget. Jag vet inte... Själv har jag direktiv att följa. De direktiven säger var jag ska vara och när. Mitt jobb är att vara på de platserna de tiderna och där göra ett så bra jobb jag kan för att ÅU ska kunna spela 11 ligamatcher med framgång denna höst. Förutom de andra fina målen vi ju har förstås, men mitt kontrakt tar slut den sista oktober...

Så, jag och alla andra:

Riviin Järjesty!

Det är bra att tänka! Men ibland är saker bara så som de är! Ibland kan ändring vara på sin plats, ibland är det bäst att anpassa sig! Jag tror ÅU tjänar på att alla anpassar sig denna höst! Det får vi ju betalt för, inte sant!?

Nu har jag fullt upp med att hålla många människor lyckliga.. Inte lätt med den här kroppen!

Inte en sekund för tidigt...

... känns det som. ÅU samlas i kväll!

Ta det inte fel. Det ar varit alldeles fantastiskt att ha tid att vara hemma. Sassa har ibland fått middag, jag har träffat mina barn så gott som dagligen, hunnit vara med släkt och vänner osv.

MEN! Som jag sade då vi flyttade ihop med Sassa: Jag behöver ha mitt jobb för att kunna vara en trevlig och bra människa. Då menar jag fotboll, och förstås även lärarjobbet, men så klart kunde jag tänka mig ett liv med enbart fotboll som arbete också om det skulle finnas sådana ekonomiska möjligheter.. Nåja!

I dag samlas vi alltså! Spännande att se hur alla ser ut. Vi har säkert några med sviter från landslaget. Andra har vilat och tränat lätt för att återhämta sig från öspelen. Endel har fått vara hemma och träffa nära och kära samt tränat själva. Några har jobbat själva och tjänat fickpengar. En spelare jag väntar mig mycket av nu är hon här:

Jamppa kommer att kunna komma i form nu under hösten!

Denna höst kan komma att bli en alldeles oförglömlig sådan inom Åländsk fotboll! Den kan också bli ett totalt fiasko. Jag är dock säker på att vi alla har vårt öde i våra egna fötter... Så, välkomna på jobb Åland United!

I dag behöver Carro knappast köra i långbyxor...

Max diskuterar sin vana trogen och kommer i sina kommentarer nu in på livet lite. Jag håller med om att den värsta formen av okunskap är den då personen tror sig besitta kunskap. Då kan man hamna i diket! Sen kan vi diskutera om vad som räknas som fundamental kännedom. Men, som allt annat bygger allt på tro. Även kunskap! Tro mig!

Om någon spelare läser detta och vill förbereda sig mentalt kan jag berätta att vi inleder med nummer... NEJ- Teknicirkel... Va kul!!!!!

Lärde mig vid helgens omtalade poolparty en ny form av gris, så som man spelar den i Åustralien. Målvaktstränare Mathias får dock hjälpa till så jag aldrig- jag menar ALDRIG- kör den på en ÅU träning... Åtminstone inte på ett morgonpass...

Våld!

Nu ska sista lediga helgen klämmas ur ordentligt. Det ska varas ledig om inte annat så med våld!

I går kväll års- (och säkert också årtusendes-) debut på en allmän uteservering. Kom hem för att assistera i möhippefintning. I dag vankas det POOLPARTY... Jo, faktiskt sant! I min ålder... Herre min skapare.. Ja ja. Det blir nog säkert roligt.

På söndag kommer mor och far med moster Gunnel.. Då ska det vara sommarteater.

Sen, på måndag. Då får man jobba lite igen!!

Diskussionen med Kent i går, tyckte åtminstone jag att var riktigt positiv. Dessutom kom vi fram till att fotbollen både på pojk- och flicksidan har samma probrem. Okunskap! Och då talar vi inte så där snobbigt om att folk inte skulle kunna offsideregeln eller sådant, utan helt enkelt synen på vad fotboll är. Varför kan en medelmåttig gymnast träna 5-6 pass i veckan utan att någon tycker det är konstigt, men om en fotbollsspelare erbjuds fyra träningar/vecka då hojtar man "elitsatsning". Och hojtet sker ofta i negativ form, som om elitsatsning skulle vara nåt illa... Vi kan återkomma till detta.

Nu sägs det att man ska gå ut och sola, eftrsom vi sedan ska sola hela dagen... Nåt i den logiken fattar jag inte, men det låter ju skönt. I något skede vill jag nog köpa glass på aebben och sedan fråga Emilia och Rufus hur konserten var går. Men det lär jag hinna med..

HJK-Luton. Coolt.. Men först ska man ta sig dit!

Jonä

5-0 till Sverige.
Fysiken höll inte säger Käld. Får väl tro honom då...

En gammal klyscha är att fysiken är det lättaste att åtgärda och alltså ska man inte träna sånt... Jag tror man får omforma retoriken. Vi ska visst träna fysik. Vi ska träna massvis med fysik. Men vi ska inte heller träna mindre med boll! Vi ska träna massor och rätt sorts fysik så vi orkar spela boll!!!!!

Kati och Sarah startade. 6 byten gjordes, så antagligen har även Taina varit med..

Välkomna hem nu flickor! NiceFutis hemma om en vecka!

Blandad kompott

Denna dag blir ett riktigt uppsamlingsheat inför nästa vecka. Jag menar, i dag har vi helt ledig fredag, utom ni stackare som sitter och jobbar alltså... Från och med måndag kör ÅU igång hösten. Eftersom det knappast är hemligt tänkte jag beskriva den offentliga arbetsveckan (alltså de tider laget är samlat). Förutom dessa gör ju spelarna egna träningar och alla tränarna samt ledarna olika typer av bakgrundsarbete..

Måndag: Kvällsträning 17.30
Tisdag: Morgon 7.30 och kväll 17.30
Onsdag: Frivillig morgon 7.30 och kväll 17.30
Torsdag: morgon 7.30 och kväll 17.30
Fredag: kväll (öppet, men antagligen 17.30)
Lördag: Match mot NiceFutis 16.00
Söndag: Ledigt igen

Därmed blir detta ju den sista "semesterdagen" denna säsong. Jo, lördag och söndag finns ju, men det är ju helg ju...

I går fick jag den stora glädjen att umgås och sparka, samt volleybolla boll med honom här:

Hur jag än sökte hittade jag ingen bild där han inte grimaserade...

I dag, bara jag bäddat och typ tvättat mig kommer jag att besökas av en ung man som vi hoppas ha glädje av på damfotbollssidan längre framöver. Ängla-Kent är ju aktivist på pojksidan men har redan vid en par tillfällen varit med oss i Åland United och liksom känt sig för. Nu hoppas vi kunna engagera honom ytterligare under hösten vid några tillfällen  och sedan, om det blir så , ännu mera under tider som kommer.

Kent driver även i år ett korplag och han tror att jag ingår i detta. Senast i går tackade jag min vana trogen nej till match. Hoppas han visar sin storhet som människa och låter bli att tacka nej till oss. Åtminstone ska vi tillsammans studera mittbacksageranden och öppnande passningsvägar under nån timme här denna eftermiddag.

Är detta en man vi vill ha in i damfotbollen? Jag tror det! (Ängla Kent är han i mitten)

Dessutom är detta säkert dagen då jag igen klipper gräs.

Grannarna kom hem i natt... Och jag har ju lovat klippa gräs, så...

Jaahapp. Rocka nu inte bara Off Åländsk damfotboll! De som är kvar i Norge! Today´s the day! Slå knut på Sverige! Snälla! Det vore så jättejätte skönt.. Liksom på ett perverst lillebrorsaktigt sätt! Gör det damer!!!!!!

Andra halvlek närmar sig

Så där! Nu börjar blodet flyta igen... Semester är härligt, men på nåt sätt är det bra att ha lite saker som får en att driva också. Konstaterade att vi börjar igen på måndag. Då börjar även IFK damerna. Jag menar, hoppas att ingen liksom helt varit på drift. INGEN som ska syssla med fotboll har råd att bara sola bort nån vecka, sånt håller inte. Men man har ju skött den egna träningen så man kan samlas med laget efter den lilla ferien och köra fullt. En del har ju spelat öspel och dessutom är ju U23 turneringen i gång. 0-2 blev det mot tyskorna såg jag. Nu bara Sverige då! En oavgjord och en förlust. En seger bara damer på slutet så kan vi vara nöjda med den turneringen...

Nu, då höstsäsongen börjar ta vid gäller det ju att i första hand se till att drivet från våren finns kvar där ända till mörka oktober. Dessutom är det nu hög tid att även tänka framåt. IFK herrarna har redan publicerat kontrakt för nästa säsong. Sådant ger trygghet både för befintliga spelare och folk som följer. En annan sak, som ju säkert kan påverka hur spelare, som rimligen även själva tänker hur de vill ha det i framtiden, är tränarfrågorna. I fjol diskuterades följande säsng (åtminstone med mig) i september. Då jag återvände från landslagssejouren i Azerbaidzhan såg jag i tidningen att IFK damer bytt tränare.. Nå, visst hade vi diskuterat det tidigare. Man lät mig förstå att jag var väldigt välkommen att fortsätta i laget, men man hade absolut inget emot om jag tog steget upp till ÅU. Sedan då ÅU själva också var i kontakt fanns det ju något att prata om också... En av de första sakerna jag gjorde var då att prata med ÅUs huvudtränare och på basen av det blev det fortsatta förhandlingar med klubben. Och här är jag nu, fram till och med den sista oktober.

Jag hoppas och tror att vi långt innan slutet av oktober har klart vem som är tränare och ledare i ÅU inkommande säsong. Dessutom är jag övertygad om att vi har klart med flertalet spelare också. Om vi skulle behöva värva nåt är det så mycket lättare om vi har en befintlig trupp att hänvisa till. Minns bara förra hösten och vintern då Robban (och även jag i viss mån) hängde på telefonen.. "Vem stannar? Vem har skrivit på?" var de allra vanligaste frågorna man fick med spelare man diskuterade med... Sedan fanns det ju också sådana där som Maiju som undrade om hon kunde ha med sig en katt...

Japp... Ska bli väldigt spännande det här. Även de yngre, lokala spelarna har ju en framtid att tänka på. Då det gäller Sigge och Limpan kommer vi så klart att göra vad vi kan för att hjälpa dem. Även övriga spelare ur IFK kan säkert, eller det borde de ju, komma att figurera allt mer hos oss. Vi har en överenskommelse att IFK tipsar oss om spelare att kontakta och så kontaktar vi (jag) dem och ber dem dyka upp och träna med oss. Ser man sig alltså en framtid i ligan kan man komma med och prya lite då och då... Bara att be tränaren tipsa oss... Bra va?!

Tänk att vi båda leder serien... Vem hade trott det?!

Oj va dammigt det är här hemma.. Tänk om man skulle.....

Kati startar

De som ska döda Tyskland i kväll:

Tinja-Riikka Korpela, FC Honka
Tuija Hyyrynen, HJK
Heini Tiilikainen, KMF
Maiju Hirvonen, NiceFutis
Anu Hoffén, NiceFutis
Anna Westerlund, FC Honka
Susanna Hokkanen, HJK
Linda Ruutu, HJK
Annika Kukkonen, HJK
Kati Nyman, Åland United
Taru Laihanen, HJK

Har träffat alla mina barn, i samband med min kioskvisitation... Roligt, men snabbt... Varför är man så trött just nu då man ska vara glad och ledig? Robban kommer om 27 minuter... Obäddat och ohängd tvätt. Perskutarallaa.... Sen via butiken och grilla... Tur jag kom ihåg att raka mig så nåt har blivit rätt av det jag hade ålagts att göra...

Heja Finland!

Avigt

Onsdag morgon!

Alltigenom avigt, tyvärr. Solen skiner, människorna är vackra och balalajkan spelar (åtminstone nånstans i vårt östra grannland misstänker jag...). Gårdagskvällens misslyckande i att somna, som resulterade i väckning just då jag somnat och sedan växelsömn då Sassa väckte mig då jag somnat och jag i min tur snarkade så hon vaknade då jag somnat igen ledde till att jag steg upp. Jag har det bra och borde inte klaga. Därför ska jag heller inte göra det. Dessutom kommer dagen att kunna göra mig på gott humör, bara jag får information om vad den och de kommande dagarna kan tänkas innehålla, så jag kan anpassa mig och mitt liv efter det.. Lite mycket "I let you know- Don´t call me I call you"-stuk över en massa just nu...

Om någon väntar sig Finlands startelva mot Tyskland för i kväll ska ni inte fråga mig. FBF lär publicera under dagen.

Så här såg det ut i måndags i alla fall...

Hoppas det INTE ser ut så här i kväll. Tyskland slog ju Sverige i första matchen med 2-1. Vore en skalp att ta för de våra!!!

I dag ska jag:
1. Tvätta, fixa, det där normala bla bla bla..
2. Ha möte med Robban. På måndag morgon drar hösten igång och ÅU ska fås i skick inför NiceFutis och 10 matcher till efter det!!!
3. Köpa kaffe och glass vid min favoritkiosk (då brukar jag bli glad)
4. Grilla med mina inlaws (kan även det bli roligt).
5. Förhoppningsvis få rapporter om en U23 insats som överglänser det mesta (Men detta är spekulationer).

Ringde i går till Raikka. Verkar som om våra nya regiontränaravtal innebär att vi "vilar oss i form" nu under sommaren... Alltså vi sköter ju nog grundjobbet men all "fortbildning" verkar vara på is.. Nåja, ingen märker ju sånt och vi lär ändå välja fel spelare och enligt ÅFF-kansliet leker vi ju bara... (så sa de för två år sedan.)

Häj häj.

Alla spelar..

Alla ÅU spelare spelade  mot Norge i går! (alltså alla 3 som är med i turneringen..)

Taina spelade första 61 minuterna, innan hon fick ge plats för HJK Hokkanen. Sarah startade, men byttes sedan ut mot Kati!


Fick mig sagt, och även har det konstaterat medelst våg, att jag gått upp nåt kilo under semestern. I dag ska det ätas räkor.. Är det hälsosamt?

Passade ändå på att besöka min favoritkoisk på Nabben. Där serverade den redan välkända personalen "en vanlig", dvs kaffe och en glasspinne.. Och en av försäljerskorna blev väldigt förtjust då jag passade på att ge henne ett Rockoffpass, som jag lovat henne redan då hon fyllde år i maj.

Nu hänga tvätt, men inte som målvakterna gör, vad jag vet...

1-1 och bildanalys

1-1 blev det i går mot Norge för U23orna.. Linda Ruutu fixade "i misstag" vår kvittering redan i 12e minuten, sägs det i FBFs officiella rapport. Angående backlinjen lär man ha spelat med Tiilikainen och Hirvonen i mittlåset. Makes sense... På nåt sätt trodde jag i min fövirring att Hirvonen placerats som ytterback och då skulle jag inte alls varit med.

Också Heini kommer till Åland under sensommaren. Då får Elin och gänget springa slut på henne, precis som i våras i Kuopio.

Ny match mot Tyskland i morgon. Vet tyvärr ej mycket om hur mycket våra flickor spelat osv, men månne det inte löser sig.

Sen då bilden!

Limpans utmaningsmatch från sen juli i fjol. Hon trodde då att hennes kompisar kunde slå mina kompisar i fotboll. Det kunde de inte. Trots detta hade vi en riktigt rolig kväll på Vikingavallens konstgräs.

Oj oj... Hur ska vi analysera bilden då? Orkar inte räkna nu, men vi kan slänga det till läsarna..
1. Hur många högsta ligor finns representerade på bilden (vi talar fram till i dag, inte då den togs)? Både tränare och spelare ingår.

2. Hur många spelare/tränare som verkat i Pohjola Cup (eller distriktslagscupen) finns här?

3. Hur många spelare/tränare som medverkat i landskamper för Finland har vi här?

4. Hur många spelare/tränare som verkat i det åländska landslaget har vi här?

5. Hur många spelare/tränare på bilden har fungerat i upplandsseriematcher för ungdomar i år?

6. Hur många spelledare(knattedomare) ses här?

7. Hur många styrelsemedlemmar i Ålands Fotbollförbund finns här (nuvarande och före detta)?

8. Hur många åländska/finländska ungdomschefer finns på bilden?

9. Hur många spelare som gjort mål i Ålandscupen finns med?

10. Vad har jag glömt?

Jag säger bara precis som jag gjorde i fjol. This could only happen on Åland!!!
Fantastiskt. Och jo- mitt lag vann!!!!

Till slut vill jag nämna att mitt lag i Hattrick ångar på. Perfekt! Nu då jag beslöt att frysa en laguppställning och inte kolla läget på flere veckor, nu vinner vi! Kanske något för riktiga livet med?!

Näpp, bäst att se ut som om jag gör nåt nu... Sassa skulle komma hem på lunchen.....

En lång färd under dagen, före natten..

Hemma igen då!

Som min syster så riktigt uttryckte det bestämmer man själv hur tungt man vill ha det dagen efter kusinträffar. I år bestämde jag att det ska vara tungt! Såja, nu vet ni det! Många röster från öster sågs och hördes (bland annat The Original RFÖ) och det var faktiskt riktigt roligt på ett så där... ja, roligt sätt! Man kände sig som en vanlig man, som Fantomen i de situationer han kallar sig Mr Walker.

Se så roligt vi har det!

För att kröna hela söndagen beslöts det dessutom att vi skulle till IKEA. Och jag som bara älskar att shoppa... Men som sagt. Det var roligt! Vi kommer nästa år igen, fast det då drar ända till Borgå... Och nu har vi semestrat, JO det har vi!!!

Lite sommarstuk över allt här. Denna nyhet har dock även nått mig:

Laura is back!

Just då de blir av med Tiia, då kommer Laura hem från Spanien. Nåja, kanske bra för Damligan faktiskt...

I U23 turneringen (dit Carro alltså inte fick åka med- som en kommentar på Ålandstidningen säger "Hon fick ju vara med i öspelen och en massa andra matcher, inte kan man väl få allt!"- No further comments..) startar Finland mot Norge.

Såg att såväl Taina som Sarah fick starta, precis som 9 andra finländskor så klart... Då man vet att Finland antagligen spelar 4-2-3-1 såg vi att backlinjen kan se rätt spännande ut... Få riktigt stigande ytterbackar sågs på menyn..

Ålands radio ringde mig i går då jag var på det omtalade IKEA och undrade vad man kan ge U23 turneringen för status beträffande EM truppen. Jag tror inte så mycket inför EM avgörs här. Det är nog, precis som namnet säger, ett framtidslandslag. Klart att vissa spelare kan få lite extra förberedelse för EM i dessa matcher, men på det stora hela, nej...

Till slut, en liten tävling, både för er som visste eller inte visste att Limpan vill arrangera ett fotbolls party:

Bilden är från förra sommaren:

I morgon, eller nån gång blir den mycket större, bara jag lär mig, nån har skyddat den på nätet och jag måste hitta min egen kopia. I vilket fall som helst. Denna bild är väldigt Limpanrelaterad och innehåller flertalet landslags- och ligaspelare, samt nån tränare med. Dessutom finns där folk som i år avgjort cupmatcher i herrarnas Ålandscup, vunnit öspelen för Åland, spelat flickornas distriktscup. Minnesgoda läsare vet vad bilden föreställer. Dess like såsom fotbollsparty har inte skådats efter det (och knappast före heller).. Kan någon minnesgod berätta vad bilden föreställer, så ska jag ta och fixa fram en större och göra en liten analys av innehållet, som faktiskt kunde vara en symbol för ÅFF, eller varför inte FBF och Kaikki Pelaa!!!

En lång dags färd mot natt

Semester och kusinträffar är hårda... Snart är det natt igen!

I morgon börjar återtåget och sen blir det att ta upp folkbildning och fotboll igen med Åland som bas. Nästa gång jag åker hit till fastlandet blir det i form av fotbollstränare!

En sista grej bara angående diskussionen i ålandstidningen. Nu står det helt klart att flere arbetsgivare inte vill anställa idrottare. Va bra! Då har vi klartext på vilka företag som stöder oss och vilka som inte... Klart fall framåt!

A long way to go

Då man följer debatten i Ålandstidningen ser man klart att vi har en lång väg att gå här om vi vill få det VI vill.. Tror det är hälsosamt att ta upp sådant här ibland. Vill vi att folk ska förstå och gilla oss, då måste vi först själva förstå hur man tänker. Att bara vara arg och pubertal tror jag inte räcker så långt faktiskt! Vi måste bara tro och jobba hårt och sedan själva förtjäna den respekt vi inte i dag har!!! Tillsammans är vi starka. Men då måste vi först alla lära oss respektera oss själva och det vi gör..

Nu tar jag lite ledigt här och firar sommar en helg med släktingarna i Sibboskogarna... Säkert kommer nån liten grej i morgon med, men läsaren uppmanas till begrundan och meditation, samt, för vissa läsare, övning i passning med höger och vänster bredsida..

Få se om man borde starta en separat blogg för diskussion av religiösa frågor:-)

Fotboll och ringeffekter


Ett varningens pekfinger! I dag är jag allvarlig!

Gårdagens diskussion i Ålandstidningen (se rubrik i förra inlägget) var en väldigt belysande och viktig sådan. Okej, vi löser inte Carros problem just nu, men vi fick en liten gnista av en rätt viktig debatt som kan komma att bli central i vårt samhälle om vår verksamhet går framåt som vi hoppas.

För det första: Spelarens ansvar. Den elitfotboll vi vill bygga upp bygger väldigt långt på hårt arbete gjord av spelare. Detta arbete kan inte göras om man inte är helt medveten om sig själv, sin situation, vad som krävs och vad man behöver skapa för att lyckas. Som diskussionen även för fram kan en spelare inte vänta att alla människor i hennes omgivning automatiskt ska veta hur fotbollens tävlingskalender ser ut. Ännu mindre kan man vänta sig att alla ska förstå att en landslagskallelse är ett förtroendeuppdrag,likt en plats i lagtinget eller EU parlamentet och att dessa kan komma med några dagars varsel.
Därför är det snorviktigt att spelaren, så gott det bara är möjligt, förutser alla tänkbara scenarion under den närmaste tiden och varför inte flere år framåt. Studier, arbete, privatliv... Allt som har att göra med en själv kan grovplaneras och tas i beaktande så att man kan få sin fotboll att fungera enligt målsättningarna. Gör jag så här- kan jag träna på morgnarna då? Ja eller nej... Sen lever man med beslutet. Självklart kommer det också överraskningar, som i Carros fall U23 landslaget. Då får man ta ställning till hur man vil ha det. Nu hamnade Carro i en situation då hon hade att välja mellan att säga upp sig eller stanna hemma. Hon valde att stanna hemma och jag är helt fel människa att säga om hon skulle ha valt annorlunda. Detta är hur hon såg sig behöva göra. Det skall man respektera.

Jag kan, för eventuellt oinsatta läsare (om här nu finns sådana) berätta att det där att ta ledigt från jobbet någon- eller några dagar för fotboll inte är någon dans på rosor. I mitt eget fall betyder det alltid tjänstledigt utan lön. DOCK skall jag se till att vikarie anställs, samt välja om jag själv gör program och ställer i ordning för vikarien (vilket kan innebära många timmars förberedelser och efterarbete) eller om jag låter vikarien härja fritt och således får flere veckor/månader av efterarbete. Att åka 10 dagar till Azerbaidzhan förra hösten var inte en lätt affär yrkesmässigt (läraryrket påtalas här). Till saken hör att själva resan, som ju innebär fotboll även den innebär arbete som ofta till och med är både intensivare och hårdare än det jobb man lämnar hemma att utföras senare eller av någon annan om man har tur.

I min egen situation ber jag alltid först skolan om lov innan jag inleder diskussioner om tränararbete. Jag vet ungefär vad det innebär. Vissa delar av flexibilitet skall skolan kunna garantera (det gör den och jag är väldigt tacksam) och sedan skall fotbollsinstansen även ha den flexibilitet min egen roll som just lärare, samt snart 4 barnsfar kräver. Annars kan jag inte göra kontrakt! Jag vet att vi i höst ska bedriva regionverksamhet, att ÅU ska slutföra säsongen och börja en ny (jag vet när vi tränar och spelar i huvudsak) och att någonslags dokumentering av EM slutspelet skal företas.. SEN vet jag också när mina barn fyller år och att jag i början av oktober kommer att få ett barn till. Jag vet att modern till detta fjärde barn är förstagångsföderska och att hon vill A. Ha mig med på förlossning, B. Mig med på diverse förlossningsförberedande utbildning. Jag vet när de kurserna går och då är det min sak att förhandla med ÅU om antingen vikarie (jag har en som jag kan sätta in i rollen) eller så kompenserande aktivitet för dessa fyra kvällar.

DETTA ÄR SPELARENS och i mitt fall TRÄNARENS personliga ansvar.

Även Limpan börjar bli så stor att hon får lov att börja ta ansvar!

Det som den omtalade diskussionen i Ålandstidningen förde fram var att "vanligt folk" inte alls förstår vad elitfotboll- eller idrott egentligen är i dag. Idén om att arbetet måste gå före hobbyer är ju solklar och visst Lutherskt sedelärande och faktiskt väl... rätt...

Då måste vi ändå lite fundera vad vi vill. En av debattörerna vill att vi ska fundera över om Carro gör mer nytta på jobbet eller på fotbollsplanen. I skribentens värld är svaret solklart "på jobbet". Jag undrar dock... Är skribenten och de allra flesta människor där ute helt ointresserade av om det går bra för IFK Mariehamns herrar eller Åland United? På något sätt tror jag inte det. Folk gillar att prata fotboll har jag märkt. "Va bra det går för er!" brukar man höra i gator och gränder.

I så fall, mina damer och herrar, måste vi fundera vad som krävs för att detta ska kunna upprätthållas och bli ännu bättre! Ska våra fotbollsspelare kunna utöva fotboll på det sätt det krävs för att vi ska kunna ha dessa framgångar, och på samma gång då bli uttagna i landslag, för det BLIR de bästa fotbollsspelarna, då måste de få tillgång till de förhållanden som krävs. En elitspelare i dag måste kunna träna en par pass om dagen och därutöver äta och vila. Dessutom måste hon ibland resa, eftersom de matcher hon ska spela går av stapeln runtom i landet och ibland utomlands.

Är sådan verksamhet något vi vill ha? Då har vi två (egentligen nog flere, men det blir enklare så här) möjligheter.
1. Vi går samman och betalar klubbarna så att dessa spelare kan anställas på heltid.
2. Vi erbjuder spelarna flexibla arbetsmöjligheter inom våra företag.

Både 1 och 2 är något vi kunde kalla sponsorering och samarbetskap. Vad får man tillbaka då? Jo, god fotboll och elitidrottare med tacksam inställning till näringslivet som i sin tur kan ge mycket positiva ringeffekter framåt för bägge part.

Nu menar jag absolut inte att en spelare skall särbehandlas bara för att denne är duktig på att sparka boll. Eftersom jag vet att Jani Lyyski inte tar illa vid sig kan jag ta upp en episod ur hans vilda högstadietid. Då Jani gick på 9an tillbringade han stora delar av året på olika landslagssamlingar. Debatten i skolan gick huruvida vi skulle beakta denna stora frånvaro i hans betyg. Min åsikt var och är klar! Självklart inte! Om man ska bedöma hur bra en människa kan engelska, då bedömer man det! Skit samma om hans stora frånvaro gjort att han då kan sämre än om han varit på plats. Det är ett pris Jani skulle betala tyckte jag! Ingen hindrade honom att studera extra under landslagslägrena! Vi ska minnas att elitidrottare varken ska kunna eller göra mindre än andra. Men för att vara såda måste man vara beredd att låta dem göra det som krävs. Sen ska de också betala sin hyra och sin mat som alla andra människor!

Jani i dag. Några år efter sina historie- och teologiestudier i mitt klassrum...

Sen kan det ju hända att man tycker att fotboll är en hobby och skall som sådan förbli. I så fall behövs varken debatten, Åland United som det är i dag eller landslagen.
Jag hoppas vi kan få en generation som kan betrakta fotbollsspelare som yrkesmänniskor. Vägen är lång, men om vi kan gå framåt med blicken klar och obeveklig, då kan vi komma dit även i vårt Gudsförgätna land...

Exemplet är kanske ruttet, men vem hade i dag kommit ihåg Jesus eller Mohammed om de stannat kvar i snickarboden eller kamelstallet?

Jepp. I dag drar Sassa och jag till Sibbo över helgen. Text kommer om det kommer!

http://www.alandstidningen.ax/article.con?id=17702&iPage=1

Eftersom jag har huset fullt i dag med mina egenhändigt producerade arvingar nöjer jag mig med att lägga fram en adress (rubriken) där en rätt viktig samhällsdebatt förs. Gå in själv och kommentera. Syns man, då finns man. Tror inte "vanligt folk" riktigt förstått vad vi sysslar med. Sakliga inlägg (och många) kan föra vår sak framåt och skapa förståelse i bredare lager.

I morgon ska jag här i bloggen själv lägga ut mer text i ämnet!

Ilves-KMF 2-1... Som jag sade till Robban: Jag har alltid gillat Ilves:-)

Det blev Björn


Ibland måste man ta smällar. Som Carro här mot Iida...

Kaisa får chansen istället! Lycka till hela Finland!

Och för Kaisas del, välkommen till Åland den 8/8. Hoppas Carros lag är bättre den dagen...

På västfronten intet nytt...

Om vi utgår från att Åland är Finlands västfront, trots att Åland efter bestämmelser härrörande 1853 och så vidare inte ska vara någon FRONT, får rubriken vara beskrivande.

Då Sassa från sitt jobb frågade vad jag gör blev svaret "ingenting". Jo, jag tittar på saker jag borde göra, men gör dem inte. I och för sig är det bara trappstädning (som är vår plikt såsom boende i huset) och inhandlande av mat för morgondagen då mina avkommor gästar oss som är akuta.

Jaskas rapport har jag lovat snida ihop (alltså en rapport TILL Jaska). Den blir gjord på 30 minuter bara jag tar tag i den.. Men jag tror människan behöver några sådana här dagar faktiskt.. Slow motion är dessa dagars lite hetsiga storebror.

Angående Carros sommarjobb är jag fortfarande lika upprörd. Egentligen borde väl fotbollsfolket gå samman och på något sätt demonstrera att vi inte kan ha det så här år 2009. Antagligen kommer vi aldrig dit i detta fall, men jag hoppas vid Gud att vi slipper sådant här, som ju nog varit allmänt tidigare, i framtiden. Jag menar, vi håller ju på och bygger upp en elitverksamhet och en del av denna är att spelare blir valda till representationsuppdrag! Ser vi inte det och dessutom inser konsekvenserna för spelarnas civila liv, då förstår vi inte villkoren.

ÅFFs hemsida www.fotboll.aland.fi skriver kort om de Åländska Öspelsframgångarna. Damfinalen sågs av över 2000- och herrfinalen av över 3000 åskådare. Riktigt kul! Nu kan en cyniker direkt tycka att alla dessa omedelbart ska infinna sig på ÅUs och IFKs herrmatcher. I och för sig tycker även jag det! Men jag tror detta är ett bevis på att Landslagen är viktiga. ålänningarna ser dessa åländska distriktslag som just landslag. Det är fint och något att arbeta på. Nu menar jag inte att vi ska gå in på vägen att skapa ett självständigt Idrotts Åland. Nej- då tror jag vi kan vinka adjö till elitidrotten faktiskt. Däremot kan vi se att det finns ett intresse för åländsk fotboll. Och jobbar vi bara på den vägen, då kommer vi nog att fylla läktarna med entusiastiska åskådare även i damligan. Träffade flere människor under öspele som sade sig vara på damfotboll för första gången. De gillade det de såg (och menade spelet). Jag önskade dem hjärtligt välkomna till Markusböle (eller blir det WHA) den 25/7. Jag tror faktiskt några av dem kommer!

Inga fler kommentarer just nu till bilderna jag publicerade i går. Men vänligen prata på ni som vet! Vem ska leda Finand?

Det här är jag som jag såg ut innan jag blev lycklig igen! Detta betyder inte att JAG ska leda Finland, men jag tyckte att vi behövde en bild här...

SKENHELIGT SKIT!!!!!!

Egentligen hade jag tänkt breda ut texten om de Finlänska landslagen och lite spekulera i fortsättningen. Till exempel vem som ska leda Finland i VM kvalet som följer direkt på EM slutspelet. även ungdomslandslagen är ju en riktig snackis har det visat sig. Så många kloka ideér verkar det finnas där ute att jag tänkte lyfta upp det hela på bordet här...

Men nu blev jag så rakt igenom förbannad att det inte blir nåt alls som jag tänkt! Fick veta att en av våra U23 landslagsspelare INTE FÅR LEDIGT FRÅN SITT SOMMARJOBB för att representera Finland!!! Samma spelare har spelat för Åland denna vecka efter 8 timmars arbetspass och i och för sig kan man ännu köpa det då det är öspel, Fun and Games, men vem om inte åländska företag pratar om hur jättegullepullefint det är då våra åländska flickor spelar så bra fotboll.. Jo jag tackar! Sen då de på riktigt kunde profilera sig och stöda dessa gullepulle söta PROFFSspelare att på riktigt slå sig fram i världen. Då kan man inte avvara.. JO- jag är inte dum. Jag vet att semesteraersättare är just semesterersättare och finns just för att folk har semester. MEN VI PRATAR ELITIDROTT: Sen går det nog att tycka allt möjligt om att IFKs herrar heter Pronevich och Gruborovitzchzx. Men då vi inte ser vad vi kan göra för våra egna Karlsson och Mattsson med flera!

HerreGud! Tre steg fram och två steg bak! Till all lycka tar inte fotbollen, landslagen eller karriären slut med detta. Vi bara får en påminnelse om hur oerhört lite folk begriper om det som ute i världen är VIKTIGT!

Jepp på slutet några bilder på personer som figurerat i både A-landslags och ungdomsditodiskussioner. En ny kandidat plockar jag själv fram (ni  får gissa vem) och om en person är på bild betyder det inte att jag själv automatiskt stöder. Likväl betyder det inte att om man inte är på bild är man inte ett bra alternativ...

Vem ska bort? Vem ska in? A-landslag, U23, U19, U18, U17, U16... Och jo. Vi talar flickor och damer här... Om de kan få ledigt från sina superviktiga sommarjobb förstås. JÄVLA PÖSMUNKSGUBBE!!!!!!!

Micko. (sista orden i texten ovan avser INTE honom)

Make

Marke

Kipe

Maria har ett visst understöd vet jag...

Jaska så klart

Robban kan förvånansvärt mycket finländsk fotboll. Mycket mer än de flesta infödda!

Mellandag

I dag är dagen mellan i går och i morgon. Alltså en mellandag. Det kommer även morgondagen att vara, men den tar vi först då den kommer.

Som lärare är det väl patetiskt att nu i juli börja tala om att det är skönt med semester, men i mitt fall, såsom lite dubbelarbetande hoppas jag att jag kan förlåtas om jag uttalar mig åt det hållet.

I dag kommer jag inte att vara djup här i spalten. Inte heller kommer jag att vara lättsam. Jag bara konstaterar att det kommer dagar då jag kanske har nåt att säga också. I dag är ingen sådan dag.

En sista (?)öspelsbild bara. Avslutningen, där jag ej var samlade stora massor!

I dag har jag:

Inte bäddat sängen (och tänker inte göra det heller)
Inte vikt tvätten (kanske gör det senare)
Sovit rätt länge (tänkte nog stiga upp, men då jag inte märkte att jag sov)
Fört ut skräp och kompost
Sett filmsnuttar ur WUSA ligan. Marta gör ett snyggt mål med vänstern
Köpt kaffe på Nabben av min favoritglassförsäljare
Sett Robbans son Isac i DIF tröja (Robban är Gnagare) och hans HJK märke på dörren- jag blev glad!
Tagit fram kött ur frysen som kanske blir vår middag (köttet, inte frysen)
Gått via IFK-herrarnas träning, skakat hand med gästspelaren J.Lyyski och halvt uppmanats att ge mig iväg av assisterande tränare S.Ward

I dag ska jag:

Se ÅU-Honka på DVD
Bjuda Sassa på bollglass i stan
Inte så mycket mera. Det är ju SEMESTER!

Gårdagskvällen, då jag kommit hem från 0-0 matchen på WHA avslutades med att jag för första gången såg filmen "Wimbledon" till slut. Åtminstone mindes jag inte om Peter Cole vinner eller ej, men nu vet jag. Vet också att Lizzie Bradbury vinner både Wimbledon och US Open två gånger innan hon får bullar i ugnen. Lite coolt att både Roddick och Federer nämns i filmen, med tanke på den rysare de ställde till med i verkliga livet i går..

Nååjaa.. I rest my case. Kommer som sagt att återkomma och fast jag vet att jag gjort detta tidigare ber jag nu mina kära läsare kommentera. Skriv vad ni vill att jag ska skriva om. Ingen fara, jag kommer nog säkert på rubriker och fotbollsrelaterade ämnen under resans gång, men vad vill ni veta? Jag kan komma med både subjektiva och objektiva påståenden om allt möjligt. Blir det en önskelista ser jag vad jag kan göra. Blir det ingen alls. då lägger jag ner.. Eller så ej, men det vet man inte..

NU ÅU-HONKA... AAAhh

Gästskribent

Under de senaste dagarna/veckorna har ett visst behov att få publiceras som "gästskribent" påtalats, närmast på privat e-post (mikael.fotboll@hotmail.com ). Här har vi då den förste signaturen som vill säga sitt hjärtas mening på denna blogg. OBS! Jag ansvarar naturligtvis för texterna trots att dessa inte på alla punkter nödvändigtvis motsvarar mina egna åsikter.

MV

PS. Finns det flere gästskribenter där ute? Hör av er! DS."Distrikts cup - vems och vilka behov skall beaktas?


Förbundets?

Att hitta och utbilda spelare till landslaget är det uttalade primära målet.

 (I ett flertal kommentarer har jag hört/läst utrycket "hon är ändå inte landslagsmaterial så det har väl ingen betydelse om hon är med eller inte" i olika former. Denna käpphäst används framförallt för att rättfärdiga ifrågasatta beslut på lägre nivåer i hiearkin. Behovet att utveckla fotbollen i vårt land i allmänhet anses inte ha nånting att göra med denna del av verksamheten.)


Distriktets (lagets)?

Citat MV (om blandade lag): "Då förlorar vi dock tävlingsmomentet, som också det är en viktig del av det hela... Tanken att spela för sitt eget distrikt, som för ett litet landslag."

Hmm, hur många distrikt kan i ärlighetes namn uppfattas som nån sorts landslag? Jag har inget svar, men tre landslag från Nyland? Ok, visserligen har Storbritannien 4, men i alla fall? Åland kanske kan ses närmast ett sådant, men med inhyrd målvakt? Sen har vi ju regionlagen vars roll jag medvetet skippar här. Jag påstår att distriktens behov (om nåt sådant ens existerar) undeställs tränarnas, men mer om detta längre ner.


Moderlagets?

Den spontana frågan är vad moderlaget (dvs laget tränaren eller spelaren normalt representerar) har med det här att göra. Egentligen borde det inte heller ha nån betydelse. Faktum kvarstår dock att, med dagens ekonomiska satsing från förbundet, dras distriktslaget av någon/några tränare från nån av klubbarna i distriktet. Föreningarna har, förutom prestige, även i reda pengar mätbara intressen i hur de egna spelarna klarar sej. Förutom en viss ersättning för landslagsspel så utnyttjas tidigare framgång uttryckligen vid rekrytering av unga spelare. En stor ung åldersgrupp kan ge ett bra bidrag till kassakistan.


Tränarens?

Tränaren har alltså två herrar att tjäna: förbundet och moderföreningen. Vems behov står henne närmast. Idealiskt så sammanfaller dessa, men då hon står i valet och kvalet så är det lätt att förstå vem som står närmast. Egentligen så är det väldigt lite som en tränare övervakas i sin verksamhet. Vissa rapporter skall bokföras, men följs dessa upp? Det mesta publiceras aldrig och förblir sgs hemligstämplat. Dessutom är besluten vanligtvis subjektiva och ifall de blir ifrågasatta så dras käpphästen "hon är ändå inte landslagsnivå..." fram. Så länge tränaren är bunden till en förening, vanligtvis med lag i aktuell åldersklass och (ibland t.o.m.) eget barn i laget så kan tränaren inte vara bevisligen oberoende.


Spelarens?

(Här väljer jag uttrycket barn i stället för spelare för att poängtera att barn inte alltid hanterar motgångar på ett sätt som förutsätts av en vuxen). Jag sammarfatter barnets behov till 'behovet att bli noterad' vars högsta manifestation i detta fall är valet till all stars. Väldigt få förunnas en all stars nominering, så behovet måste uppfyllas så att barnet känner att hon fick en ärlig chans. Då kan hon även bättre hantera ett misslyckande och bygga upp för ett nytt försök. Om den återstående känslan är 'jag duger till ingenting - jag fick inte ens försöka' så har systemet fallererat.


Slut på tramset. Jag kräver att:

•-          Distrikts/region/landslagstränare skall inte vara verksamma i något klubblag där intressekonflikterna är uppenbara samt att resurser skall tilldelas av förbundet för att möjliggöra detta. Ifall klubblagstränare måste användas får de inte alla komma från samma klubb.

•-          All verksamhet skall övervakas, bokföras samt publiceras.


För att utveckla distrikts cup föreslår jag att:

•-          Spela tre omgångar där vinnaren från en match alltid möter vinnaren från en annan match (cup) samt förlorarna möter förlorarna. Sista omgången blir alltså mellan VV (2 vinster) mot varann, VF (en vinst, en förlust) mot varann samt FF (2 förluster) mot varann. Med tolv lag så ger detta inte jämt ut, men "sämsta" VV laget kan möta "bästa" VF laget i en bronsmatch, osv.

•-          Under dessa matcher väljs spelare (all stars candidate) till fyra lag enligt spelposition. Vilket lag de tillhör lottas. Dessa lag spelar sen semin, bronsmatch och final och coachas här av oberoende tränare. Slutlig all stars väljs bland dessa spelare.


Detta spelsätt ger ett lag som kan tituleras vinnare (från matchen mellan de båda VV lagen). Samtidigt blir spelarna satta i en situation med främmande spelare och tränare runt sej, vilket motsvarar spel i landslaget.


Mvh Valdemar"


Dagen efter.. Ännu Världsmästare

Nu är öspelen slut och hela Mariehamn går i slow motion. Flaggorna på WHA här i grannskapet har bytts ut mot reklamflaggor igen. I kväll spelar IFKs herrar mot VPS. Vardag, vardag..

För mig, semester. Syrran med familj och mina egna barn har tackat för sig. ÅU har gått in i en välförtjänt liten vila. Sassa städar... Nu kan kanske någon dags tid av utvärdering och begrundan träda in. Nån liten filosofiglimt kan kanske även väntas på denna spelt nån gång under den kommande veckan bara kroppen och själen hinner dit.

MEN! Åland är fortfarande bäst i Världen bland öar! åtminstone i damfotboll! Här en par bilder från finalen då Gotland föll med 2-0! Grattis Åland! Även för mig som inte alls var involverad denna gång blev detta en uppfyllelse av det löfte jag gav Ålands radio på Shetlandsöarna 2005. "Åland vinner på hemmaplan!" Tack för det alla som verkat för segern!!!

Becci har gjort 2-0 efter Emmas förspel.

Jo, vi var där allihopa!

Bara om man varit med förstår man storheten!

Grattis damer! Jag minns känslan och unnar er alla att känna den!

Nu alltså semester och sedan tillbaka till golvet. NiceFutis nästa för ÅU, men dit är det en par veckor.

Vårt U17 flicklandslag förlorade 1-0 mot Holland och kom 6e i Nordisk Flick. Diskussionen kan fortgå, om det nu finns nåt mycket mer att diskutera därom... Säkert....

Honka gick och fick 0-0 borta mot KPV. Oj oj oj.. Nu har ÅU lite samma press inför hösten som Ålands damer hade i öspelen.. Bra då att de visade att vi klarar av sånt!

Senare i dag ska vi återkomma med en gästskribent! Do not miss that!!! Korrekt engelska?

Final Day

Nu är här för mycket omkring mig för att hinna analysera och vara kritisk. Kom gärna med pikar och kommentarer själva.. I dag vill jag bara säga att jag medan jag i går var på cirkus mottog en drös meddelanden från denna match i vilken Åland krossade Isle of Wight med 7-1.

Josse D

Carin, Emma, Mimmi

Efter cirkusen hann jag till herrfinalen. Stor inramning och seger till röda Jersey.

I eftermiddag ska öarnas världsmästerskap för damer avgöras. Selina Säl ska då övervaka Åland-Gotland.. Kanske Ansku och Maria också hinner dit..

Aj jo..

Aj jo,,,

Sen blev Taina månadens spelare i Ligan och 4 ÅU spelare togs ut i U23 landslaget. Jepp jepp... Händer och sker...

Händer och sker

Jösses vad det rör på sig här, första semesterdagen..

Finland-Danmark 2-0 Norrena och Iskanius gjorde mål och enligt rapporter passade Adde till ett av målen. Hoppas hon kan vara med mot Holland (Jaska har ju liksom inte riktigt roterat i laget) trots att hon säger sig haft över 38 graders feber..
I övrigt fortsätter debatten kring dessa flicklandslag. Återkommer nog även jag senare i ärendet.

Fullt hus. Syrran, hennes man och barn samt mina barn fyller lägenheten och tillvaron. Vi hann i alla fall just upp och såg Janne Holméns sista målgång någonsin. Hoppas han inte såg min systerson som siktade på honom med sin vattenpistol:-)

Japp. Stort uppslag i Hesari, kul. Robban var inne och jag översatte det hela ytligt för honom.

Ålands damer-Jersey 4-1 i går. I kväll semifinal mot Isle of Wight.. Heja heja. Kan inte se det hela, för vi SKA GÅ PÅ CIRKUS.. Hoppas på en final i morgon i alla fall. Drömmotståndare Isle of Man. Riktig adrenalinhöjare i så fall. Kapten Gillian var varnad före semifinalen på Rhodos då hon slängde saker i ansiktet på vår kapten Mimmi.. Nåja, det är två år sedan nu, trots att Isle of Man INTE glömt... Men Åländskorna är så pass duktiga fotbollspelare att det nog borde räcka, trots att det blir Kamp med stort K. Först ska man ro hem semifinalen dock.. Lycka till!!

Herrarna spelar final, mot Jersey vid halv 10 i kväll. Hoppas hinna dit efter cirkusen..

Jepp. Gotta go! Dottern min har öppnat glasskiosken på Nabben meddelar hon. Bäst att åka dit då.

Förresten har erbjudanden om att uppträda som gästskribenter kommit in. Jag tycker det låter bra! Meddela alla som vill sjunga ut på "ledarplats".

Hörs!

Sista smörjningen

Snart är det dags för sista träningen före man faktiskt får lite semester på riktigt. ÅUs importspelare får åka hem nån vecka. Endel laddar för U23 landslaget- lär framkomma inom kort vem det gäller- endel laddar batterierna för en minst sagt motiverat laddad höst. Men först då kvällspasset i Bengtsböle. Låt oss hoppas att A. Mathias tillfrisknat från sin migrän så Maria kan få riktig målvaktsräning, jag kan nog slå inlägg och sånt men i mina ögon är en målvakt bra om hon tar i bollen.. Mathias kan ge så mycket mer konstruktiv coachning. B. Vi hoppas att kvällspasset blir snäppet bättre än det vi gjorde i morse. Syntes tydligt att veckan varit rätt tuff. Till och med Maiju hade svårt att riktigt veta när hon skulle möta och när skjuta. Jamppa valde att skjuta på tomt mål, så hon skulle få träff. Kati ropade "ajjajjajj" efter nästan varje skott osv osv. Men vi vaknade i alla fall. Nu en bra träning och sen på välförtjänt semester en liten tid!

Ålands damlandslag fick i går efter en lång och seg kamp hål på Gotland. Emmas enda djupledslöpning resulterade i 1-0 och lite senare styrde Karring in ett inlägg och stadfäste 2-0 segern. I dag står Jersey på tur och om allt går väl blir det semifinal på fredag och final på lördag... Blir oerhört tufft för spelarna eftersom Åland mestadels spelar med samma lag. Väldigt lite rotation, vilket är förståeligt, men hur i helsefyr ska de orka...

Hoppas få se sådana här bilder från Markusböle även i kväll..

I kväll kommer syrrans familj. Hoppas hinna hem till dess. Sassa skulle bort en sväng och jag ska köra Rufus till Godby. Nå, i Godby vistades jag hela förmiddagen direkt efter morgonträningen. Såg öspelssimning och är just precis så stolt som en Pappa kan vara. Är du inte förälder förstår du inte vad jag pratar om. Såg även P-O Granberg och hälsade från Annika. Hälsningarna kommer tillbaka!!!

Sen en bild på Adde då hon spelar för Finland.

Bilden symboliserar inte Adde, utan den diskussion som förs om vartåt vi hamnar. JAG vill inte att vi hamnar här, tvärtom!!!


Många vill skylla på dessa (Kipe, Jaska, Kimi). Jag tror inte felet är deras enbart... Faktiskt nej...

Åländskor i damfotbollen

Bara för att ge en liten bild av vad Åland och damfotboll är i dag visar jag denna bild.

Mattan (Älvsjö), Emma (Åland United), Annica (AIK), Marre (IFK Mariehamn)
Alla här spelande för vårt landskapslag. Alla har spelat i Åland United och tre av dem har representerat Västra Finlands region i tiderna:-)

10 spelare har vi denna vecka med på ÅUs träningar. Limpan som inte är med i Ålands damlag är enda inföding.. Adde skulle varit med om hon inte spelat för Finland. IFK och Östernäs har sommarlov... Bara om nån undrade..

94or i 93ornas landslag

Eftersom detta sedan länge varit en kär diskussionspotatis (härlig denna finlandismiska...) slänger jag in en fråga. Om vi ska utgå från att flicklandslagen består av fel spelare, för unga. Ge mig då spelare födda 1993 som är bättre än Riikka Ketoja, Adelina Engman, Emilia Iskanius, Linda Norrena, Juliette Kemppi, Emma Koivisto, Tia-Maria Jaakonsaari och Ria Öling. Kanske jag glömde nån 94 i hastigheten, förlåt!

Kommer vi fram till att det finns 93or som skulle gå in i ett landslag före dessa spelare, då har vi en orsak till den dåliga framgången där. Kommer vi inte fram till detta, då finns orsaken i andra faktorer. Att Sverige och tex Tyskland spelar med väldigt rena åldersklasser beror, enligt mig nog på att dessa åldersklasser helt enkelt är större och därmed innehåller flere landslagsspelare. Men nog har ju även Tyskland spelat med till och med två år yngre spelare i EM och VM slutspel.

Visar det sig att Jaska valt fel spelare, vad gör vi åt det? Kan vi inte påvisa det, vad ska vi då göra och vem? Är det vi som blir sämre eller de andra som blir bättre (något jag påstått en tid...)?


Sol och hett igen. Öspelen kör vidare. Ålands fotbollsherrar har gått vidare till semifinaler och sånt. Damerna ska reda ut det hela mot Gotland i kväll. ÅU ska träna. Jag ska dammsuga, eller trodde det, men nu ska jag tydligen till försäkringsbolaget i stället, kanske lite liiite dammsuga i alla fall.

Limpan bloggar! Coolt!

RSS 2.0