Kunskap brukar vara makt

Det diskuteras mycket om vad som har något värde i dagens värld. Är pennan skarpare än svärdet? Det kan alla som lite kollat på bägge konstatera att beror på hur väl vässade bägge är, samt framför allt hur de används. En väl vässad penna som används optimalt, torde dock likt talesättet vara effektivare än ett väl vässat svärd i en experts händer, eller hand om vi inte talar om riktigt gamla svärd. Kan vi dock tala om penna i dag? Borde vi inte tala om tangentbord, eller tummar på nån touch screen? Kanske det, men då får vi nog omformulera svärd också... Essensen står dock kvar. Ofta är det viktigare vad du säger än vad du gör på kort sikt, men vad du gör kan också påverka vad du eller andra säger. I slutändan säger folk så mycket att man inte vet ut eller in i dag. Egentligen  är det inte så stor skillnad vad man säger, folk läser in det de vill i alla fall. Säkert har det alltid varit så, men då det skrivs och sägs så attans mycket i dag bildas det också så jättemycket åsikter man kan hålla med eller vara emot.
 
Mina små teser om kultbildningen i EM kring Island och Antonio Conte väckte oanade känslor och massvis med rätta åsikter presenterades. Endel verkade till och med bli personligt sårade av vad jag sade.
 
Även här i bloggen brukar det vara lätt att påverka läsarsiffrorna. I går hade jag igen det magiska uttrycket "IFK Mariehamn" nämnt i bilden som publicerades överst. Gissa om det drog iväg... Ett annat säkert drag brukar vara en bild på mina barn.
Här är hälften av dem från härom kvällen. Fina tycker jag. En av dem har närmat sig en liten milstolpe i livet i dag!
 
 
Här hemma dök Pärla just in i vårt vardagsrum. Hon meddelade att jag är tokig i hjärnan och sedan välte hon ut Edits morgonmålsflingor under soffan i vardagsrummet. Fru Kickan! Fru Kickan! Lugna dig och läs vidare innan du ringer brandkåren! Vi har torkat upp allt, Gurkan och jag. Edit och Pärla spelar nu vändtia eftersom jag vägrar efter att Edit slog mig i går, alltså i vändtia!
 
Förvånande mycket kontorsarbete får jag de facto gjort under dagarna, fast det är förvånande svårt då jag ju bara går här hemma och är ledig. Alltid är det någon som vill något ser ni, men snart är det semestertider och helt omöjligt att få tag i precis alla man behöver. Åland United lever och går vidare. I äkta midsommarstångsanda vill jag nämna att vi behöver folk till styrelsen nu i höst! Vi behöver massor av folk som vill vara med i vår styrelse, inte minst så jag själv inte ska behöva vara både Sportchef och styrelsemedlem! Det går i detta skede bra att anmäla sig till mig.
 
Jag såg i tidningen att Craig delar rum med Dever Orgill där i Norge. Därmed lär vi oss att Dever tydligen inte snarkar... I kväll spelas det då alltså Europa League kval. IFK Mariehamn ses som bekant på Veikkaus TV klockan 20, eller hörs från Ålands Radio med Owes sammetsröst. Mitt HJK spelar också borta i samma kval i kväll. I Litauen!
För att dels demonstrera att skiten har slagit till förut för England och dels att EM är tillbaka i kväll med Polen-Portugal har vi här en bild på Helder Postiga som hittills förstört två somrar för mig. Utan vare sig penna eller svärd, men med sin panna!
 
Jag märker nu att jag är ensam med Pärla och Edit. Hoppas vändtian varar en stund då, eftersom de verkar spela uppmärksamt. I går befann jag mig likväl ensam med Edit och två andra grannbarn här hemma och försökte skriva dokument att skicka till Herr Landshövding. Mitt i allt kom två av barnen och meddelade att de inte hittade det tredje. Hela gatan genomsöktes och barnets far anlände själv. Sedan hittades barnet sittande i Edits säng, i det rum de varit då de sade sig ha tappat bort honom. Men, som Pärla säger... Det är väl bara i hjärnan jag är tokig...

Jag har inte glömt

Då sommaren börjar bli jättesomrig, så pass att Edit bara hittar mer och mer på TV som man bara måste se innan man klär på sig, eller duschar som Fru Kickan ville i går då hon kom hem efter att ha fotograferats av och tillsammans med sina syskon, sitter jag här och minns.
 
Jag minns en massa som jag inte pratat om här. Jag minns även vad jag själv sagt och tyckt. Framför allt minns jag att jag måste vara saklig och komma ihåg att människor är härliga, alla på sitt sätt. Även de som stenhårt håller på Island och frågar om Sverige inte är med mera (Jo, sådana finns).
 
Island ja. Som en god vän uttryckte det är det precis som att se Sverige för 10 år sedan. Jo, det stämmer. Jag tycker även det i mycket är som att se Finland just de åren som vi kom ett mål ifrån slutspel, då vi fick 0-0 istället för 0-1 i Lissabon, ni minns väl? Det var Hodgson i prime time. Nu fälldes Hodgson ut av en arvtagare och det härliga är att den så kallade gnetfotboll Island spelar just nu hyllas oerhört av dels människor som säger sig aldrig se fotboll och dels sådana som vanligen klagar på svensk och finsk fotboll som tråkig! Det är härligt.
 
Jag har i allt detta inte glömt att IFK Mariehamns herrar spelar Europa League kval i Norge i morgon. Tack vare det fick vi jättegod lasagne av Craig, som lagat mer än han kunde äta och inte hade utrymme i frysen. Jag önskar så klart IFK bästa lycka i matchen, samt i returen nästa torsdag, som jag kan tänka mig bevista förutsatt att en personlig sponsor inhandlar en biljett till mig, ty sådana pengar finns ej fria i min budget.
Så här görs reklamen i Norge
 
 
Veckan innan nästa träningsvecka körs här hemma och mitt huvud, samt mage förstås, är så tungt så tungt. Edit gick nu och duscha, för att sedan klä sig i en klänning, som hon mycket riktigt anger, har Palermos färger. Hon har inte glömt det!
 
Jag har inte så mycket kommenterat Brexit här, men har självklart funderingar kring det, samt kring samhället i övrigt. USA med sitt Trump kort till exempel. Och där vill Dotter Linda alltså bo...
 
Sedan står det ju sedan flere veckor redan klart att PK-35 Vantaa igen, för är det nu fjärde gången eller nåt, får arrangera kvalturneringen i Womens´Champions League. Vi måste allvarligt ha fyllt i våra ansökningsformulär upp och ner eller nånting då vi förpassades till Sarajevo 2014. Nästa gång, om det blir nån sådan, då fyller JAG i formulären själv!!! (som om nu det skulle hjälpa, men då behöver vi inte fundera på vems fel det är i alla fall- vi lär väl hamna till Kazakstan då eller nåt).
Benficas damer, Raquels gamla klubb, kommer till Vanda i augusti. Dessutom ställs PK-35 mot norska Avaldsnes IL och Newry City Ladies FC från Nordirland. En faktiskt inte helt okomplicerad grupp detta år. Vi kan bara hoppas att Väikkä har magneterna rätt och vi får se finländskor i cupskedet även denna höst.
 
Sen till slut då Conte igen. Vid sidan om Islandkulten har det vuxit upp en Contekult. Conte har förberett Italien extremt väl. Precis som Lagerbäck har han sett till vad hans spelare är kapabla till och byggt upp ett effektivt lagspel på basen av detta. Till skillnad från Lagerbäcks spel kan Contes dock inte vara längre än just denna turnering, då han på samma gång suger märgen ur benen på samtliga spelare och ledare omkring sig. Genialiskt jo, men att som många nu gör, hylla hans ledarstil och som jag är rädd för, börja apa efter den. Det kommer att leda till så många antikatharsis att jag är rädd för att världens psykiatrar inte räcker till. Det blir värre än Brexit kan jag säga. Sen lär väl Tyskland ändå vinna som vanligt......
 
Nu meddelar Edit att hon är prinsessa och jag därmed kung. Då kör vi på det!

Inte så bra som jag trodde, men tiden läker...

Det var inte bra då jag vaknade. Fru Kickan sade dessutom att hon hörde att jag var arg i natt. Då slog det mig att jag faktiskt var både verbal och högljudd samt kastade kuddar mot bokhyllan. Förlåt, men det bara hände. Jag förlorade besinningen och var just sådan som jag försöker lära folk att inte vara.
 
Nu kan jag i alla fall se det positiva för Island. Jag kan även visa lite hänförelse kring världens mest tråkige svensk, Lasse Lagerbäck. Tråkig, men extremt duktig. Tyvärr är Hodgsons dagar över. Han räckte inte till helt enkelt. En dag kommer det samma att gälla Lasse. Jag tycker fortfarande att Conte är en dramamupp!
 
Lite så här har det varit.
Även den här mannen är nog ren och torr nu. Tiden läker bara man gör något själv!
 
 
Grannarna fick för sig att ta med Edit till Smart Park, så jag hamnade på en par timmar ensamhet. Denna har skötts ganska effektivt. Vi har haft ÅU möte med Steve, samt samtal med Herr landshövding och lite e post har skrivits. Nu känns det nästan som om man levde igen.
 
Craig har lagat för mycket lasagne meddelar han. Nu är han på väg hit med resten. Bra ibland att känna professionella kockar, fast denna då är skotsk.
Snart är de här tillbaka på jobb igen. Vi har minst sagt saker att göra. Hoppas få stöd av ålänningar...
 
Nu kom Craig! Hej!

Medan jag ännu är ledsen och tungsint

Det är natt och jag hatar mig själv för att jag inte ännu kan vara glad för Island. Min ilska och egentligen nog självförvållade rituella besvikelse gör mig också till en människa jag inte vill vara. Island var helt fantastiska. Rak 4-4-2 och Fair stand up football! Precis det jag älskar och har som förebild i livet, för just hur liv ska bedrivas. Jag märker nu att jag på riktigt har stött laget jag sagt mig stöda, fast det igen gick så här. I morgon kommer jag att kunna glädjas åt Island bara för Island själva. Dessutom börjar jag hetsa inombords med tanke på när Finland ska plocka dem i Reykjavik i VM kvalet, troligen med precis samma utgång som igen kommer att göra mig till en sämre människa, så där tillfälligt.
1-1
 
 
Eftersom jag är så onödig just nu och tydligen måste få vara det är jag också väldigt irriterad på honom här.
Just nu tycker jag Antonio Conte bara är ett dramapucko och jag önskar att Jogi Löw (Hupps, säger jag det här?) ska plocka fjädrarna av honom och steka honom sakta över öppen eld på lördag. Bara Wales känns nu ens värda mödan att tänka på och de får väl på käften mot nåt Belgien som ju inte egentligen finns, eller hur var det nån ännu mer irriterad person sade?
 
Allt kommer nog att vara okej då jag vaknar. Det gäller först att somna. Det i sin tur blir lättare just för att jag fick skriva så här, lite osakligt... Dier är definitivt ute ur min elva. Buffon är inne, trots att han spelar i det där dramagänget! Hej då. God natt Europa. Jag vaknar till Edits väckarklocka om en stund och ska då ta tag i det som finns att ta tag i.

Det är aldrig fel tid för lite vattensprutning

Jag är medveten om att det jag kommer att säga inte är ett stort problem för de flesta människor. Måndag morgon lite före 9 är en tid då man redan länge varit aktiv då man är i arbetslivet eller går i skola. Dessutom var denna morgon speciell då Edit fått en gammal god väckarklocka som i går kväll skulle ställas på att ringa klockan 10 så hon kunde stiga upp till Sommarlov på TV. Eftersom det, precis som det ju är med gamla goda väckarklockor, inte gick att ställa in utan att den ringde fick det bli på 9 tiden i stället. Jag tror det visade sig vara lite före 9 dessutom den ringde, eftersom jag de facto hörde ringsignalen tydligt, men ändå avlägset.
 
Fru Kickan hade, hör och häpna, stigit upp och åkt på jobb. Hon hade ej heller pussat mig denna morgon, eftersom jag snarkade så.. Idén om att snarkningar kan upphöra i fall av puss slog henne ej och väl så denna gång. Jag hörde alltså Edits väckarklocka ringa som en brandklocka och sedan stängas av. Sen hörde jag även Edit klättra ur sängen. Exakt då började det. Ett oherrans liv minst sagt! Det låter som en getingsvärm som hamnat i en megafon. Edit hann stänga varje fönsterlucka innan hon sökte upp mig. Ändå ekade ljudet i hela vårt hus. Då jag tittade ut genom fönstret såg jag rök omge hela grannhuset och ett fruktansvärt ljud hördes fylla grannskapet. Då jag gick ur huset såg jag mycket riktigt en person i skinande rustning stå på grannhusets tak med någonslags högtrycksspruta. För all del måste väl grannen få spruta taket sitt och för den delen, varför inte just före nio en måndag morgon. Hederliga människor jobbar ju då. Jag ska väl inte gnälla som har hela sommaren ledig eller hur?
Ingen skylift syntes, annars såg det ut så här över grannhuset
 
 
Just nu råder fortfarande höga ljud omkring mig. Det är Edit som dragit upp TV ljudet nära max så hon kan höra något av Fåret Shawn... Hoppas de slutar böla där ute så man kan öppna fönsterluckorna. Det börjar bli duktigt kvavt här inne nämligen.
 
En av de goda sakerna med att jag verkligen kom upp och igång är att jag fått lite gjort då det gäller att förbereda dagens styrelsemöte. Till saken hör att jag är närmast värdelös då det gäller bokföring och ekonomisk planering, samt framför allt redovisning av sådan. men, som det gällde med midsommarstången och fotbollen i övrigt. Stäng ögonen, hoppa och landa sedan på fötterna. I mitt fall kunde jag faktiskt också landa på magen. Dotter Linda har fascinerats av hur hård den är och är övertygad om att det nog inte kan vara bra...
 
Ännu i dag har vi EM åttondelsfinaler. Och vilka åttondelsfinaler sen! Spanien-Italien gör ju envar knäsvag, och så då Älskade England mot fantastiska Island. En dubbel kväll förutsatt att jag hinner hem från styrelsemötet till klockan 19. I den första matchen vill jag helst att båda ska förlora och i den andra vill jag ha bägge som segrare. Hur det än går blir det två emotionella och fotbollsmässigt totalt olika upplevelser. Drama Queens och specificerad taktisk teori byts ut mot mandom mod och morske män!
Om jag bara kunde skulle jag unna dessa en kvartsfinal. Nu kan jag inte det. Förlåt Island!
 
 
Skönt att i morgon sedan få gå tillbaka och betrakta Pallokissat som nåt att hänga i julgranen. Inte länge tills laget samlas igen. Före det ska vi dock hinna till Skansen med barnaskaran. Denna sommar hittills känns det som om jag varit en helt okej Pappa och släkting... Fru Kickan är också nöjd tror jag, för hon trivs bäst då jag sitter och tittar på fotboll säger hon...
 
Förresten fick jag förlängning på min samling av europamästares nakna kroppar i går. Vi badade bubbelpool med Janne Holmén minsann...

Men där är ju inga tyskar, eller Will Grigg...

Då söndagmorgon börjar bli en härligt varm och mulen söndag mitt på dagen och hälften av dem som till slut sov här i vårt hus har vaknat fann jag mig så långt in i sommaren att jag faktiskt satt här och funderade på EM turneringen, som en vanlig heterosexuell kaukasisk man....
 
Sovordningen var faktiskt något utöver det vanliga och jag tänker inte berätta hur vi kom till allt, men det hela slutade i alla fall med att jag sov i soffan och Emilia i Edits rum med Edit, som då förlängningen av Kroatien-Portugal började kom upp från där hon hade förväntats sova i 3 timmar redan och sade att hon busar med Mamma och tänkte sova med Emilia. Sen har vi många till här också och det kommer att visa sig var alla sovit, fast jag tror jag hade koll i det skede Queresma gjorde 1-0 i natt... Här är vi nu i alla fall och jag är helt sommarrusig och drog till med en högst halvfärdig all star 11 för EM så här långt. Då jag tittar på den kan jag bara konstatera att jag knappast tittat med ordning, så ni får hjälpa mig att få den rätt under dessa sista veckor.
 
Jag fick den till en av detta EMs karakteristiska grunduppställningar: 4-1-2-3. En annan är ju 3-3-2-2, men vi kör den första nu.
 
I mål fick jag Fabianski från Polen. Backlinjen från höger blev Srna (Kroatien), Chiellini (Italien)- här är jag dock vacklande eftersom Chiellini brukar spela lite mer till vänster och kanske vi borde lägga in Bonetti istället. Jag gillar Chiellini bättre så han får vara tills vidare. Ramos (Spanien) blir den andre mittbacken och i brist på andra vänsterbackar fick det bli Jordi Alba (Spanien det också).
 
Stabiliserande mittfältare blir, kanske överraskande i konkurrens med Modric Eric Dier (England), som jag hoppas mycket på i morgon kväll. Framför honom två säkra val, Iniesta (Spanien) och Rakitic (Kroatien).
 
Topptrion blir, från höger Bale (Wales), Morata (Spanien) och Nani (Portugal).
 
Jag inser att denna laguppställning kommer att justeras en aning, kanske till och med en stor aning under den närmaste veckan och sedan en vecka till, men så här blev det då jag kom ur bubblan och blev en sommargubbe för en liten tid. Inga tyskar är med, konstigt! Inte heller Will Grigg, trots att han är EMs mest omtalade spelare, efterson he´s on fire enligt Nordirländarna... Grigg spelade dock inte en enda minut tyvärr och därmed kan han ju inte vara med i en all starselva.
Så här ser han ut i alla fall så vi vet
 
En god fortsättning på söndagen önskas ni alla! Det har ryktats om simhall(!) vilket ju bara för den skull vore nåt att satsa på... Sen har man beställt en budgetredogörelse till styrelsemötet i morgon också, bara för att det inte ska bli för mycket sommar här! Irland-Frankrike klockan 16!
 
Och Mat-Inger. Glad Midsommar i efterskott! Jag har INTE glömt dig!

Du ska inte tro de blir sommar...

...förrän du själv satt lite fart på den! Nu är det sommar här, både ute, inne i hjärta och i sinne. Åtminstone i dag!
 
Stången kom upp. Jag var på riktigt lite rörd under förmiddagen i går då över 50 personer kom och ställde upp för att få den där käppen lövad. Där fanns både Åland United supportrar, "vanliga Mariehamnare" och dessutom folk som bara kommit för att de ville hjälpa mig, sade de! Ödmjuk, tacksam och imponerad fick jag sedan även lite hugga i och stöta upp hela grejen tillsammans med några starka killar. Craig muttrade i takt med lyften om hur lite detta var nämnt i hans kontrakt, men eftersom jag känner honom vet jag ju att han bara var glad.
Då detta var klart fick vi se Sofia dansa små grodorna och sen blev det att åka hem. Kvällen blev lång, ända till klockan 3 tiden då Craig och dotter Linda bestämde sig för att Craig skulle åka hem. Även Gurkan, våra nya grannar samt Edit, Pärla, Fru Kickan, Emilia och Rufus deltog i festligheterna. Rufus rapporterar att han sedan sovit i tält, vilket ju låter hälsosamt.
 
Om tre timmar börjas Schweiz-Polen och sedan är det dags för dagens höjdpunkt, Wales-Nordirland. En riktig Bremain match alltså. Nu är jag avslappnad faktiskt, för tillfället. Fru Kickan ser på beach volley på TV... Glad midsommar allihop. Det lär nog bli kors att bära längre fram, men dem tar vi i morgon sen!

Att rösta och förtrösta

I midsommartider blåser diskussioner upp, som det brukar då jag riktigt tänker efter. En lokalt baserad politisk process är den där rösträttsmotionen som Landskapsregeringen planerar. Man vill alltså ge 16 åringar rösträtt i de åländska kommunalvalen. Förespråkarna laddar nu ur sig retoriska frågor som "var är faran?" och "varför inte se möjligheterna?" och väl så. Det som jag vänder mig emot är att Landskapsregeringen alltså först meddelat att detta är deras avsikt. Därefter frågar man kommunerna, som i sin tur rådfrågar sina invånare och närmast de unga, som ju är målgruppen för denna reform. Majoriteten av de tillfrågade ungdomarna, bland annat elevrådet i KHS som jag ju följer på nära håll, sade nej till förslaget. Ungdomarna anser sig inte vara redo att ta ansvar på denna nivå vid 16 års ålder. Nu vill man i alla fall från Landskapsregeringens håll föra förslaget vidare vilket man ju har rätt att göra och dessutom troligen med framgång, eftersom Lagtinget ju har en majoritet som stöder just LR. Därmed fattar man alltså ett beslut som egentligen går mot majoriteten av målgruppens vilja. Inget illa i det så klart. Sådant händer ju ofta och inte minst i ungdomarnas egen vardag. Ungdomen ser alltså att politik är precis som allt annat de är med om. Vuxna som bestämmer vad som är bra för dem och om man rådfrågar har svaret ändå ingen betydelse.
 
Just här skulle Landskapsregeringen ha världens chans att på riktigt öka intresset för samhällsfrågor bland ungdomen, även utanför den väldigt pålästa elit som brukar förekomma i alla offentliga sammanhang och ger åldersklasserna ett sofistikerat utseende. Visa att man faktiskt kan påverka genom att åtminstone meddela att man bör fundera och eventuellt diskutera vidare med just målgruppen. Min fråga blir här: Vad har man att förlora? Ser ni vilka möjligheter till ökat engagemang och ökat intresse ni kan skapa om ni handgripligen visar tonåringarna att ni tar deras nej på allvar och åtminstone inbjuder dem att motivera sig ytterligare? Vad som sedan besluts är egentligen inte så viktigt, men möjligheten att på riktigt engagera ungdomar genom att ge dem en övertydlig chans att få se att det de säger tas på allvar är det viktiga! Kanske just dessa diskussioner är de som på riktigt får dem att ändra åsikt och egentligen kunna argumentera för att få rösta som ju beslutsfattarna verkar vilja att de ska vilja. Hänger ni med?
Utbildning, coaching och i mitt tycke även politik bedrivs bäst om man får gruppen, laget, folket att uppfatta sig själva som styrmän
 
 
Även annorstädes röstas det. Brexit eller Bremain gäller i dag. Få se vad ett eventuellt Brexit gör med Wales, Nordirland, Skottland och så vidare... I fotboll går det bra för alla, utom just Skottland, som ersatts av Republiken Irland...
Vem hade någonsin trott sig få se Wales-Nordirland i en EM åttondedelsfinal? Irland får möjlighet att puffa ut självaste värdnationen och England... Jo, England. Mitt hjärta blöder, men tyvärr måste England slå ut de tappra kämpande nordborna från Island som jag gillar så mycket! Fotboll, precis som livet självt innehåller ibland omöjligheter till kompromiss och val mellan pest och kolera, eller cornflakes och rice crispies... Hur mycket jag än gillar Island måste jag hålla på Roy Hodgsons gubbar. Sen, om England går vidare blir det riktigt tufft på söndag. Då går det ju mot antingen Frankrike eller Irland. Jag är då på en färja, för då jag skulle ta alla barnen med till Skansen, som de velat nu i 7 år, då är det just precis bara den här dagen som funkar. Det får vara värt det och barnen får vakta varandra från klockan 22.00! Okej Linda och Emilia?
 
IFK Mariehamns flickor kämpade tappert mot Nice Futis i går och föll sedan ut på straffar, efter 1-1 då ordinarie matchtid tog slut i Alandia Cups kvartsfinaler. Utan att förminska någon av hemmaspelarna vill jag framhålla Nice Futis målvakt som planens bästa spelare i mitt tycke. Detta blev sedan den enda matchen i årets Alandia Cup för mig. På samma gång följde vi med Åland-Vasa i distriktsturneringen och fick höra att Åland vunnit med 2-1 efter två mål till av IFK flickan Alva Kahnberg. Jag hoppas få orsak att återkomma till henne, flickfotbollen och även till distriktscupen, som nu sägs ska omstruktureras.
 
Ett väldans skrammel hörs från Edits rum. Det rapporteras vara Edit och Pärla som bygger legoslott. Jag kommer att hålla min kropp utanför det rummet under eftermiddagen. Snart kommer Fru Kickan hem sa hon. Jag förväntas handla. Linda skulle komma redan i kväll för midsommarfirande. Emilia och Rufus tittar väl in åtminstone tillfälligt i morgon.
 
I morgon ja.... Midsommarstångsresning... Och lövning... Vem hade trott att dessa termer skulle vara så stora och skrämmande för en så stor och skrämmande person som mig... Hoppas ni kommer dit alltså!

Okej, nu är det allvar!

Släkten har åkt. I går kväll skallade Kastelholms slott av rop och olika läten utstötta av mina egna (främst den yngsta) och min systers barn. Sedan satte teatern igång och Restaurang Savanna räddades av Lejonora Lejon. På kvällen slog Kroatien ett lite övermodigt Spanien och i morse, efter en lite mödosam natt väcktes jag av Edit som stod ovanför mitt huvud och skrek: "GOD MORGON!" Precis efter det ringde min far och informerade att mina systersöner var på väg. De kom, de var, de åkte. Tack släkten för en fin sommarvisit. Vi ses snart igen. Mycket beror förstås på om vi i Åland United kan resa oss och ta oss in i övre slutserien. I så fall blir det troligen fler släktträffar än om vi bara ska möta TiPS i den lägre...
 
Något annat som ska resas är den där midsommarstången. Oskar ringde från Nyan och ville ha uppdatering på läget i klubben. Jag meddelade att jag före midsommar vägrar kommentera annat än midsommarstången som nu blivit en fråga om liv och död, alltså nästan lika viktig som fotboll.
Så här ska det se ut vid 14-tiden på fredag då. Lövning klockan 9 och resningen startar klockan 13. Alla med! Och jag menar helt seriöst, alla med!!! Utbildning i lövning och resning ges på plats i morgon, torsdag klockan 16.00. Gränsen mellan hat och kärlek är hårfin. Denna stång kan faktiskt göra mig till Ålands mest hatade person, eller så en av de för dagen mer älskade...
 
Jag har lovat klippa gräset, men så fick jag prime time tid på Steel FM att prata midsommarstång i direktsändning... Klockan 17 ska jag ha möte med en gammal adept som nu ska jobba för åländsk fotboll. Vid vårt möte hoppas jag få se i vilken mån detta kan gagna Åland United... Nu talar jag inte enbart om stångresningen dock.
 
I distriktscupen har Åland just nu, medan jag skriver, sin sista match. Man möter Vasa och jag hoppas turneringen varit just så ögonöppnande och inspirerande jag minns att den var då jag själv var engagerad i dessa delar.
Tilda Engström kom att bli Åland Uniteds första målskytt i Distriktsturneringen sedan Becci Björkvall i början av årtusendet.
 
IFK Mariehemns flickor går från klarhet till klarhet i Alandia Cup fick jag veta. De har tagit sig , som enda åländska lag, till kvartsfinaler som spelas riktigt just faktiskt.. Tänk om man kunde fixa den där gräsklippningen på nåt fantasifullt sätt. Jo, jag har en plan!!!!! Lite före radion, sedan resten mellan Island-Österrike och Sverige-Belgien. Fru Kickan. Så kommer det att bli! Amen!

Avveckling inför inveckling

Som jag lite nämnt finns det en liten olyckskorp på min axel som viskar "semester" upprepade gånger i mitt öra. Den vanliga läraråkomman är att det där ledighetsvarande brukar våldas in, just med våld, så att det tar halva sommaren att riktigt uppleva sig avstressad, som det vad jag förstår är meningen. Mitt liv ger mig emellertid så pass mycket omväxling att det där väldet har svårt att finna sin plats liksom. Bara vi har den där midsommarstången uppe nu på fredag tänker jag försöka på riktigt några dagar och jag tror förutsättningar finns.
Det här var en stor händelse i går, som nog även av mig, med all respekt till dem som säkert tycker de engagerat sig mest,  låg och tyngde inför. Min Rufus gick och konfirmerade sig. Stort halabalå och stor fest hemma hos hans Mor med hela släkter på plats och möjlighet till sådana här bilder. Här är mitt bidrag till Herrens uppmaning att gå ut och uppfylla världen. I princip har jag då 1 konfirmation 3 examen (förutom de extra som kan komma till) och typ 4 bröllop eller nåt sånt kvar att vara delaktig i gällande arrangemang etc. Lika glad är jag i alla och personligen var jag både stolt och totalt slut efteråt.
 
Även släkten har ju varit här och vissa är kvar. Mina barns Famo och Fafa har syrrans tre söner med sig på Strandbergs stugor. Vi väntar oss en par dagars hårt umgänge, med hårt som tema. Edit lär i och för sig ha tagit fram den tuffa sidan i Isak redan genom att slå på honom med sitt svärd, men det har bara uppstått köttsår hittills. I morgon kväll kommer vi till och med att offra en EM match för att nu äntligen få till den där teatern.
 
Åland United ligger, som alla som läser tidningar vet under strecket. Betyder alltså att vi ligger 7a och i den lägre slutserien. "Vad ska du göra åt det då?" ringer folk till konfirmationen och frågar. Ja, vad kan jag göra. Vi får tro på oss själva och jobba på. Det är egentligen rätt spännande att vara med i en klubb då det inte går som på räls hela tiden. Det är i sådana här förhållanden man mäts som proffs och människa. Jag tror stenhårt på att vi den 20 augusti då grundserien är färdig, kommer att återfinnas i topp 6, alltså övre slutserien och därmed vara i fas med vår målsättning och alltså ha realistisk vittring även på medaljer. Att vi sedan inte har pengar till de nyförvärv pressen frågar efter kan jag inte göra mycket åt. Däremot kan vi ha råd att ens hålla de vi har om vi får upp den där, igen nämnda MIDSOMMARSTÅNGEN!!!
 
Herr EM pågår ju och jag följer nog med. Copa America har jag lämnat till bara resultatuppkoppling. Jag behöver gränser ser ni... Edit duschar. jag lovade vara färdig med texten då hon är klar...
Ett gammalt kärt skötebarn som återuppstått är detta. Ålands distriktslag, flickor 14 har spelat sin första match i Distriktscupen. Man besegrade Mellersta Österbotten med 2-1 på straffar efter 0-0 på ordinarie tid. En riktig klassiker från gamla goda Pohjola Cup alltså. Gruppspelet fortsätter i dag med Åland-Mellersta Finland klockan 12.50. Jag tänker på er flickor. Tro det eller ej. Jag vet vad detta är och hur viktigt det är att vi igen har åtminstone ett flicklag med! Tack för detta ÅFF.
 
Även ÅUs egna flickor går ju storartat fram i Upplandsserien. Första poängtappet kom nu i helgen med 0-0 borta, utan distriktslagsspelarna i laget. I övrigt bara klara segrar. Även IFKs damer fick vinna, så allt är inte i moll på damfotbollsÅland.
 
Alandia Cup spelas det, och nu har Edit duschat klart. hej då!

Var ska jag vara...

Man kan uttrycka professionalism på så många sätt. När jag var ung och blåögd trodde jag att professionalism var uttryckligen självutplånande hängivenhet för det man gör. I dag vet jag att det är precis så. Det kan och skall dock alltid sättas i proportion och relation. Även världens bäste busschaufför sover och äter. I dag är Åland United på resa, en lång en, ända till Kuopio. jag är här hemma, för jag behövs här i dag. Jag var över till Sverige i går och hämtade hem Linda från Arlanda. En riktigt vacker dag i min Pappa CV. Alla mina fyra barn finns på Åland igen i en par månader. I morgon ska Rufus konfirmeras. Finlands Bollförbund har i år för första gången på några år inte behövt göra mig tjänster, medvetna eller omedvetna, genom att anpassa Åland Uniteds hemma-borta rotation till mina barns evenemang. Jag beslöt mig för att agera just professionellt då jag blev Sportchef. Sportchefer är nämligen hemma på sina barns konfirmationer! Sportchefer har förtroende för sina tränare och lagledare som nog sköter detta i dag. Att jag sedan inte mår bra, men på samma gång jättebra, är väl motsägelsefullheten jag själv får lära mig att bemästra. Det kommer en Björneborgsresa också som jag ej heller är med på. Detta för att jag är professionell och rätt duktig.
Vikke, Bri och Julia sitter just nu i en buss! I kväll 18.30 brakar det lös på Väinölänniemi
 
 
Här hemma började Fru Kickan just att dammsuga. Ett tecken på att jag bör försvinna, till butiken. En båtlast med släktingar anländer i dag och det ska väl bli så där jättehärligt kan jag tänka mig! I morgon alltså konfirmation och däremellan en massa EM-fotboll.
 
Som en del av er har märkt, just genom att ni inte läst min blogg så värst mycket, är att jag inte skrivit så ymnigt under den senaste tiden, så det är ju fullt naturligt att ni inte läst då... Detta beror i mycket på paradoxen att denna större icke-schemalagdhet som skolslutet ger mig även plockar bort de inrutade arbetstiderna som nu inte alls går att begränsa. Edit har klarat av en vecka fotbollsskola och ser ut enligt det. Det regnar och släkten kommer om en timma, för att citera julskinkssången. Det blir nu alltså så som jag sade då jag återupptog skrivandet. Det kommer nåt när det kommer.
Det här är Pallokissats stora stund från 2014 då de tagit brons i Damernas Liga. Deras ordförande, eller vad han nu är, Vesa Kauppila har i dag glatt oss med att tippa ÅU seger 3-0 på ÅUs facebooksidas matchtippning. Inte ens efter att jag upplyste honom om reglerna har han ändrat i och med att Budbilsservices handduk torde vara en god kompensation ifall hans Pallokissat skulle ta på näsan i dag.
 
Island-Ungern ser jag fram emot i kväll också.... Och så klart att träffa släkten. Men en del av mig finns i Kuopio... Är jag oprofessionell då? Troligen, och det får jag jobba med, med ovisst resultat dock!

Det där med semester då...

I mitt kontrakt som Sportchef försökte jag skriva in en punkt om rätt till semester. Denna godkändes inte, eftersom jag inte, med tanken på de inkomster jag får, förtjänar ihop till en sådan. Eller om jag gjorde det skulle det bli ännu dyrare för klubben min. Därmed står det, precis som tidigare att jag har rätt till ledighet enligt överenskommelse. Tidigare år var det Huvudtränaren och styrelsen som jag kunde komma överens med, numera är det väl, som jag förstår det, bara styrelsen i vilken jag själv ingår...
 
Många, eller ni få som ännu läser detta i semestertider, reagerar säkert nu med att, vad ska jag med semester till som har ledigt hela sommaren? Egentligen är det ju just så. Under 10 månader ungefär gör jag 11 månaders lärarjobb och så kan jag vara icke-schemalagd under tiden som skolan är stängd för elever och så ha semester i juli som de flesta lärare har vad jag vet. Mitt dubbeljobb gör dock att denna lediga tid från skolan egentligen ger mig möjligheter att fokusera mer på fotbollen under sommaren. Fotboll är ju min hobby, min passion och ja... Även mitt jobb.
 
Någon har någon gång undrat om jag aldrig blir trött på fotboll. Svaret är nej. Jag blir aldrig trött på fotboll, jag kan dock bli väldigt trött av fotboll och då menar jag inte nödvändigtvis av att delta i passningsövningar etc. Jag försökte komma på när jag senast hade det som folk kallar semester, alltså då jag inte var schemalagd till varken fotboll eller skola och kom till juli 2008. Det var av orsaker som inte har att göra med varken fotboll eller annat jobb en hemsk månad, som sedan slutade med något som har blivit bra. Sedan dess har jag varje dag på ett eller annat sätt haft någonslags plikt att utföra mot någon av mina arbetsgivare. Jag har levt i tron att det är så de flesta har det. Dock, sommartid speciellt, rycker jag till då människor kallt meddelar att de har semester och därmed inte kommenterar, eller gör någonting alls åt saker vi jobbar med före ett visst datum. I går satt jag i möte om ungdomsaktiviteter i augusti och eftersom människan jag pratade med har semester i juli och därmed inte vill göra något alls på två veckor fick vi se till att ha allt klart redan i början av juli. Det som behövs sedan under den där semestern kan jag ju lite fixa med då tyckte vi....
 
Det jag blev att fundera över är. Borde jag be om att få ha den där avtalsensliga ledigheten någon gång? Nu är det träningsvecka inför Pallokissatmatchen. jag måste stanna hemma för att Rufus har konfirmation, det går väl som "personlig ledighet" antar jag, men det oaktat är jag skyldig att se till att rapportering och annan stadgeenlig verksamhet fungerar. Veckan efter är det panik inför midsommarafton med den där stångresningen och allt vad det innebär. Dessutom jobbar vi ju på den där målvakten till augusti. En vecka efter midsommar. Det vore det då... Finns det någon som vore redo att ta mina e postningar och vara vikarie den veckan för akuta grejer? Då kunde jag ha semester vet ni... Sen börjar arbetet kring A-laget igen och ONS matchen ska förberedas bland annat. Vad gör jag under en en veckas semester då? Förslag?

Sen finns det ju EM att följa på kvällarna förstås...
 
 
Sen det där att vara förälder också. Denna vecka har jag haft glädjen att ledsaga Edit till IFKs fotbollsskola varje morgon. Där tas hon om hand av Isabella och Julia, samt överledare Pille. Jag ser många grupper jobba, träna och leka där i Backeberg. Vissa ser mer funktionerande ut, vissa mindre. Pille gör sitt jobb som overseer och cirkulerar och ger coacherna feedback samt hjälp. I dag hade vi en klassiker i form av en förälder som gav sig in och ville instruera ledarna. Det är väldigt synd att det går till på detta sätt. Föräldern i fråga har både kunskap och färdighet som tränare själv. Min önskan vore att föräldern skulle ställa sig själv till förfogande för ledaruppdrag och på det sättet kunna påverka innehållet på längre sikt. Inte minst Åland United tar gärna emot kunnigt folk, som dessutom rättar sig efter våra spelregler. Som Pappa sitter jag på en bänk och skämtar med andra föräldrar eller allra helst står jag i skymundan och bara tittar på! Jag kanske har fel, men så tycker jag att föräldrar ska vara. Blir man ledare, då är det en annan sak!
Hårda närkamper ibland i Edits grupp
 
Nu har jag lite att göra, eftersom jag ju bara dräller här hemma. Städning och byte av sängkläder ordinerades i morse. Dessutom handling inför konfirmation och sedan till fotbollsskolan igen. Edit ska tvagas och sedan ska hon till Olga medan jag besöker Bengtsböle för att följa upp laget inför helgens Pallokissatdrabbning. Därifrån ut till Rufus läger, han har beställt popcorn. EM-fotboll och kvällslufs om vart annat får sedan avsluta kvällen, samt diverse e-postande också är jag rädd. Glad sommar till alla!
 
 

Stor värld med små människor

Jag har inte ork att säga något egentligen. Dock har vi som lever med och inom spelet beskyllts för flathet och ovilja att göra upp med våra egna demoner. Jag varken kan, vill eller som sagt orkar säga så mycket, men för att det ska bli offentligt säger jag här och nu:
Det här är fel och jag vill att det ska sluta nu! Jag vill dock inte att fotbollen ska sluta och det är heller ingen lösning! Som vi vet från 80 talet då man gjorde upp med denna vedervärdiga subkultur var det enda som bet, tyvärr, stora samhällsinsatser och extremt höjda krav på säkerhet både gällande myndigheter och arrangörer. Det är dyrt, enormt slitande på både sinnen och plånböcker men i längden har det gett ett mycket säkrare och bättre klimat kring den engelska fotbollen. Det vi ser i Frankrike är en rekyl då dels folk på "solsemester" flippar ur då det inte finns lika van struktur att stävja oroligheter eller se nyanserna i dem, dels direkt planerade krigståg från östeuropa, som dessa ryssar som uppger sig, helt ärligt, vara ute efter att spöa upp engelsmän som någon slags pervers nationalism, just för att huligankulturen en gång för länge sedan uppstod just i England.
 
Det är klart att saker händer när många människor samlas. Det är klart att fotbollen självt med det den betyder för så många människor genererar urkrafter och primitivt beteende på många håll, på gott och ont. Det är dock inget svepskäl och ingen som helst orsak att ens skylla på då människor attackerar andra människor eller slår sönder allmän eller privat egendom på det sätt som man nu gör i Frankrike.
 
Ni minns säkert hur många av oss här i Europa bestämde oss för att agera då IS terrorismen slog till. Vi visar vår avsky, men vägrar rätta oss efter den. Även nu vill jag lyfta fram hur viktigt det är att vi inom fotbollen vågar hålla fram allt det vi älskar i denna magiska teater som formar liv. Vi ska ta avstånd och på allt sätt vi kan visa vårt förakt mot de puckon som förstör namnet och ryktet för det vi håller så kärt. I kväll ska vi ta del av Danubisk kultur då det gamla kejsardömets två stora delar ställs mot varandra i något som fotbollsmässigt andas historia. Österrike-Ungern. Inte Wunderteam mot Golden team, utan ett multikulturellt Österrike mot ett väldigt trött Ungern med målvakt i mjukisbyxor. Vi ska också få se hur en väldigt hög procent av Islands befolkning befolkar stadion då man i sin första slutspelsmatch någonsin för herrar ställs mot EM succén Portugal. Vi ska se det och vi ska känna samhörighet, älska, hata men framför allt se vad spelare och tränare gör före och efter match, ibland även mitt i. Skaka hand, kramas och skämta! Respektera alla känslor, känn din historia och se framåt med stjärnklara, dock inte alltid bara blå, ögon! Låt godheten segra även i bistra tider!
Här på Åland startar sommarlovet som sig bör. Edit har två dagar varit i Isabellas och Julias våld på fotbollsskolan och är stentrött då hon är hemma. Tre dagar till ska hon väl orka. I dag hade även Vikke varit och skrivit sitt namn på Edits tröja. Edit är säker på att Pärla ska bli grön av avund. Grön, liksom tröjan alla har.
 
Även vår egen fotbollsskola, den för flickor som blir i augusti har planerats i dag via skype. Rufus är på sitt konfirmationsläger och såg ut att ha det gemytligt då vi hälsade på i söndags. Emilia sitter i kyrkan och vaktar att inte någon går ut, eller hur det nu var. Linda packar i USA och finns i Norden redan på fredag. Då ska jag vara emot henne på Arlanda. Känns faktiskt spännande.
 
Om det går som jag är rädd för blir det i dag min sista träning på plats i Bengtsböle före helgens match i Kuopio som jag ju inte heller kan åka med på. Skulle jag inte ha väldigt fullt upp med olika projekt skulle jag känna mig som en svikare...
 
Sen är det helt på allvar så att vi behöver folk, mycket folk för att hjälpa till på midsommarafton med den där midsommarstången. Snälla , finns då ni behövs!!!

Frid, söndag och helt rena kalsonger

Om någon undrar ifall jag var vid mina sinnens fulla bruk då förra texten skrevs i natt kan jag meddela att, ja det var jag. Utfallet kanske visar på hur jag mår i kvällar som innehåller känslor och då jag lämnas ensam i natten. I dag är det söndag och Fru Kickan planterar tomater och nu hänger hon och Edit tvätt. Edit har bestämt att alla ska hänga sina egna kläder samt vilka sektioner av tvättställningen som får användas. Jag har fått en minimal del ute på ändan och nu väntar jag på att få hänga upp mina t skjortor och kalsonger på mindre yta än vad som någonsin hänt. Precis som vi konstaterade med grannen härom dagen så är jag bra på små ytor. Speciellt om jag inte har bollen. Nu bråkar vi om vem som egentligen hänger mest och vem som hänger sådant som inte ska hängas. Jag satte mig att skriva och Edit ritar en snöflinga.. Den ska hon ge åt Rufus.
 
Rufus är, som nämnt på konfirmationsläger. I dag är det besöksdag och Edit och jag tänkte åka, riktigt vilken minut som helst faktiskt. Det sägs börja med en friluftsgudstjänst. Jag väntar med spänning på något sådant här:
 
 
 
Diskussionerna går hårda om att Saastamoinen var offside i går då hon sänkte oss på övertid. Jag har klara tankar själv som jag inte delar med mig här och däri har offside faktiskt ingen som helst betydelse...
 
Fotboll spelas det ju i dag också. Precis nu sparkas IFK Mariehamn-SJK av på WHA. Klockan 15.00 ska Åland Uniteds F02-03 fortsätta sin segerparad. I går hade de vunnit borta med 7-0. På grund av att jag prioriterar Rufus och Company blir det inte att se någondera av de två nämnda kamperna.

Pille var inte där i går då de vann. Dagens resultat blir alltså ett prov på hennes matchcoachning, inte sant?
 
 
För mig blir det nog som för majoriteten av Europas befolkning. Turkiet-Kroatien, Polen-Nordirland och sedan till slut Tyskland-Ukraina. EM har hittills varit mycket som jag förväntat mig. Bara en månad kvar nu då så kan vi summera sen!
 
 

Tänk om...

Tänk om kossorna i luften fore....
 
Tänk om det någon gång kunde bli en lördag då det inte vore ett annat evenemang som stal potentiella Åland United anhängare från Åland Uniteds hemmamatcher. 171 i dag mot Honka var inte bra, men då det var nästan 1000 st som sprang mot cancer kan man tycka att de valt rätt. Kan det bli en kultur då vi försöker se till att folk kan gå på damfotboll? Vet ej, men jag kommer att fortsätta försöka, utan att jobba mot andra. Ett bra sätt att få prioriteringen för oss är så klart om vi kan spela bra fotboll. Det kommer säkert att hända igen! Kom och titta så ökar våra chanser! Förstår ni inte hur det hänger ihop så förklarar jag gärna!
 
 
 
Tänk om folk kunde låta bli att häva ur sig sådant de inte förstår sig på...Det är väl ändå att ta i? Inga generaliseringar om finnar, engelsmän eller svenskar. Tänk om vi bara kunde låta oss vara sådana vi är...
 
Tänk om England någon gång kunde bevaka en seger i en inledningsmatch i EM.
Tänk om två målvaktstavlor kunde få bli målvaktstavlor... Såg ni Slovakiens och Rysslands målvakter vid frisparkarna som gick in i kväll förstår ni vad jag pratar om.
 
Tänk om... Imagine:
 
Imagine there's no heaven
It's easy if you try
No hell below us
Above us only sky
Imagine all the people
Living for today... Aha-ah...

Imagine there's no countries
It isn't hard to do
Nothing to kill or die for
And no religion too
Imagine all the people
Living life in peace... You,..

You may say I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope someday you'll join us
And the world will be as one

Imagine no possessions
I wonder if you can
No need for greed or hunger
A brotherhood of man
Imagine all the people
Sharing all the world... You,..

You may say I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope someday you'll join us
And the world will be as one
 
Tänk om John Lennon inte hade funnits....
 
Jag tänker just nu inte tänka om, utan bara gå vidare.
Det blir nog bra, eller så inte!
 
 
 

Stora saker i snabbhet

En snabb resumé att det, förutom saker som har nämnts här i denna blogg, har hänt mycket stort i världen under de senaste dagarna.
Edit har slutat på dagis och kan titulera sig "skolflicka".
ABBA har uppträtt tillsammans...
Alexei Eremenko senior har fått sparken. Detta skulle ju aldrig ha kunnat hända...
Fru Clinton står klar för final och kan göra en "The Double" av aldrig tidigare skådat slag
 
Och mitt i det hela sitter jag här i morgonrock efter att ha debatterat med Fru Kickan om huruvida köket är städat eller inte. Två saker, förutom de som alltid brukar nämnas här i texterna står överst just nu för mig:
Åland United-Honka på WHA. Om en timme ungefär blir det att åka dit. En kamera har jag fixat i natt då den gamla har tatt slut.. Tack Lundis och IFK!
I kväll lär det väl bli så här som vanligt. Eller ska Ryssen få spö?
 
Den som lever får se. Stort grattis förresten till alla ex elever som kommit in på fortsatt utbildning. Om nån av er inte gjort det. Minns vad jag brukar säga: "Det kommer flere år"!
 

För att jag kan

I princip är klassrummet städat. Jag fick bli drastisk och faktiskt slänga lite böcker, vilket jag inte har brukat göra. Därmed var utrymmet i alla typs skåp, lådor och gömmor helt fullständigt slut, vilket det egentligen varit i 10 år redan, men jag brukar kunna tynga in grejer. Nu på senare år har mitt klassrum också blivit en förvaringsplats för överbliven julfestrekvisita och minsann fann jag ett par yllesockor som jag minns att jag såg för 3 år sedan också i en hylla. Bara att komma och ta för sig alltså...
 
Lite till bara och så hoppas jag att det sista scannade dokumentet från Kumlinge dyker in så även Ellen är klar. Finlands Bollförbund får medel av FIFA för att bygga ett administrativt system som kommer att bli globalt med tiden. Detta innebär att nya blanketter uppstår dagligen och dessa ska sedan fyllas i och infogas i allehanda ansökningar om att få ansöka att få ansöka, typ... Det mest imponerande med alltihopa är att detta globala utvecklingsprogram genomförs av precis lika mycket heltidsanställd personal som tidigare och ute i klubbarna springer vi lekmän runt och snyltar på våra civila arbetsgivares scanners, printers och kulspetspennor för att få till att det spelas fotboll. Intressant kunde man tycka, men så är det verkligen inte, som min gamla 9A skulle ha sagt....
 
Efter en väldigt pressad vecka kommer jag i dag äntligen , för första gången sedan i tisdags, att få närvara vid en träning. Och då är det inte vilken träning som helst. Det är den matchförberedande på WHA inför Honka hemma i morgon!
Så här såg det ut i Bengtsböle just i tisdags. Sofia Södergårdh har varit snäll och skickat mig lite bilder som jag kan använda än här och än där. Tack för det.
 
 
Sommararbetarna börjar strömma till. Det märks inte minst när gamla bekanta sommarjournalister ringer för att förhöra sig om läget i laget inför match. Sen blir de förvirrade då jag hänvisar till tränarna för mer detaljerad info. Alltså, jag följer laget varje dag. Eftersom jag dock inte är fysiskt på plats dagligen kan jag inte ge en klar och tydlig rapport över varje spelares hälsotillstånd eller form. Ej heller kan jag i detalj beskriva hur vi kommer att spela. Jag kan ha mina egna åsikter baserat på min egen syn på vårt lag och på motståndarna, som jag fortsättningsvis påstår mig vara en av de 30 kunnigaste i landet om, men det är tränarna som lägger upp det hela och därför kan jag inte prestera andra kommentarer än sådant som kunde kallas "allmänt paller". Kom för Guds skull till WHA i morgon hela Åland. Vi har ett gigantiskt läge att haka på i toppen. Dessutom har ni ett gigantiskt läge att hjälpa oss att höja publiksnittet, som man de facto gör överallt i Damernas Liga just nu, förutom eventuellt i Esbo och Vanda. Men här på Åland har vi ju ett bevisat stort intresse. Snälla, kom och bevisa det då!
 
Sen, i kväll... Herr EM. Då jag var liten kom EM alltid lite i skymundan av VM och så förstås OS som ju alltid går samma år som EM slutspelet. 1974 då jag följde Västtysklands seger i VM var jag lyckligt ovetande om att de var det första landet att ta "dubbeln" det vill säga de hade slagit Sovjetunionen i EM finalen 1972 och alla som kan något om den tiden hävdar i sten att just EM laget var bättre än det som "lite orättvist" piskade Holland i VM på hemmaplan. Jag minns dock Panenka och Tjeckoslovakiens seger 1976 med egen hjärna. Ändå blev konstigt nog Polens och DDRs OS final samma sommar ett ännu större minne. Fråga inte hur förvirrad man är som 5 åring (snart 6 vid OS tidpunkten dock)... 1980 hade det svängt och Horst Hrubesch blev en man kände till och sedan 1984 då EM började bli lite mer publikt och stort, då hade jag den stora glädjen att få se Danmark spöa Belgien på TV just i Danmark. I övrigt minns jag semifinalen Frankrike-Portugal och finalen då bollen så retfullt slank in under Arconadas armhåla och Frankrike med den store Platini som härförare fick ta hem titeln på hemmaplan, jo man spelade i Frankrike då också. 1988 var EM redan riktigt stort och vem minns inte Marco van Bastens fantastiska skott från nollvinkel i finalen, som överraskade Rinat Dassajev i Sovjetunionens mål? 1992 såg jag mestadels i studielyan i Helsingfors. Jag minns det där hemska hörnmålet som Sverige gjorde mot England och så minns man förstås Danmarks fullständigt otippade seger...
 
Åren har gått. Jag vet att Gareth Southgate missade straffen mot Tyskland hemma i England 1996, men mest minns jag Paul Gascoigne i storform, inte minst mot Skottland. Dotter Linda var inte ens två månader gammal då hon vann en vadslagning i och med att Oliver Bierhoff avgjorde finalen mot Tjeckien just den sommaren då det regnade mest hela tiden fram till mitten av juli. 2000 minns jag att Frankrike, igen på Golden Goal, liksom Bierhoff hade gjort fyra år tidigare tog hem bucklan och 2004... Ja hur gick det 2004? Jo, det var minsann då som Grekland överraskade alla genom att med Otto Rehhagels underbara negativa gnetcatenaccio fixa sig 1-0 segrar och vinna hela Europas, om inte hjärtan så åtminstone en pokal. 2008 blev sedan början på den spanska eran, som de fortsatte med genom att som andra landet genom tiderna först vinna EM och sedan VM (Minns alltså Västtyskland 1972 och 1974). Det var då som det blev strömavbrott mitt under semifinalerna och bara genom att ha TVn på kunde man få veta när det funkade igen. Och vad jag minns såg vi faktiskt sista 2 minuterna av förlängningen ute i Lumparland där jag befann mig för ögonblicket.
 
Senast det begav sig var det ju 2012 och Spanien, med en hel massa Katalaner i laget, inte så många Basker som man hade på 1980 talet, gjorde något som ingen gjort förut. EM, VM, EM... Alltså tre stora titlar i rad. Det skulle vara för Tyskland då om man vill testa på nåt likadant i detta skede. Många tror ju även på Tyskland. Själv är jag ju i en sådan utsatt position att jag måste, Sorry Craig... Jag måste stöda England. Orsaken är enkel, Finland är ju inte med nu heller... EM är i år större än någonsin. Wales, Nordirland, Albanien, Island... Men inte då Finland.
Det blir kanske som vanligt. Tro, hoppas och bli besviken... Men, jag ger mig inte. England ska spela i finalen. Och då möter de ju förstås Portugal och det vet man ju hur det blir. Är Helder Postiga med ännu?
 
Frankrike-Rumänien i kväll alltså. Sen rullar det på. Man hinner magnifikt öppna morgondagens EM kväll med ÅU-Honka på WHA! Välkomna alltså alla. Emilia skulle komma sa hon. Jag ska ta en tur förbi kyrkan och ge henne biljetterna... Sen är Edit sista dagen någonsin på dagis också.. Det ni!!!

Matchreferat. Förlust 3-4...

Självstyrelsedagen och på samma gång den första sommarlovsdagen går mot sitt slut. Jag måste säga att det känns rätt bra just nu. Vansinnesfilmer från Rufus konfirmationsläger läggs ut på facebook, Emilia frågar efter biljetter till lördagens match, Ex eleverna lägger ut filmer om när de slår mig. Jo, jag hade lovat dem att få slå mig vid tillfälle då jag begick nåt misstag för en par år sedan eller när det var. Nu väntade de ju till efter avslutningen och så dorvade stackarn så han fick ont i handen, fast han påstår att han hade det redan före... Nåja, roligt att de har roligt. Jag tillbringade dagen i slow motion och fick ändå faktiskt en hel del gjort och nu är det bara för mig att bevista träningen i morgon och så kan jag uppleva en ligamatch nästan som jag har brukat uppleva dem under de senaste 8 åren eller vad det nu är...
 
Kvällens höjdpunkt blev ändå matchen. Alltså IFK F08-10s match mot föräldrarna, eller åtminstone vuxna och nästan vuxna anhöriga.
Här är hemmalaget
och här är motståndarlaget...
 
Matchen blåstes igång och flickorna hade avspark. Jag, som hade ställt mig i klassisk liberoposition lite bakom det jag förmodade var vår backlinje kunde se hur spelet måste ha sett ut i början av 1800-talet då en enorm hop vittröjade spelare bokstavligen anföll i flock. De hade dock i matchens inledning inte fått in de skotska influenserna som gjorde att spelet antog mer modern form. Man passade inte till varandra, utan man sprang framåt och tappade bollen till någon annan, ofta en egen lagkamrat.
 
Vi i föräldralaget hade aningen svårt att anpassa vår kontringsspel till det i dagens läge väldigt oortodoxa anfallsspelet som hemmalaget bjöd på och därför krävdes det en individuell prestation av en av våra yngsta spelare för att bryta sig igenom den väldigt höga backlinjen och ensam med målvakten kunna sätta 0-1 till de vuxna. IFK lär sig inte nedslås utan direkt från avspark vällde man framåt igen. Gurkan, som agerade mittfältare hade oerhörd otur i sitt passningsspel och trots att hon fick många brytningar till stånd kunde hon inte vårda bollen och den hamnade oftast i riktigt farliga lägen ur de vuxnas synvinkel. Därför var det inte heller direkt oväntat att flickorna fick till en utjämning. Vem som gjorde målet kan jag inte uttala mig om eftersom det var en skog av ben och målvakten Olles armar inblandade. 1-1 var det och värre skulle det bli. En stor förvirring i vårt lags försvar skapade igen ett friläge trots min glidtackling av modell Bobby Moore och flickorna kunde gå till pausvila i en 2-1 ledning.
 
I halvtid skedde då det som aldrig får hända. Några av våra spelare gav upp och åkte iväg. I förlustsituation! Jag bara säger det. Jag lovade Mathias att inte nämna att han var en av dem som åkte så jag låter väl bli, men nu fick vi då klara oss själva.
 
I början av andra halvlek fick vi lite mer koll på vårt spel. Passningsserier på 9-10 passningar skapade nästan en tiki taka upplevelse och man kände nästan att vi inte behövde de där som åkt i halvtid. Fru Kickan hade gått upp på topp och agerade väldigt intensiv forward. Det var faktiskt från hennes förarbete som vår unge striker, samma kille som gjorde vårt första mål, kom åt att göra 2-2 och vi var inne i matchen igen.
 
Trots att vi satsade på seger flyttade vi ner Fru Kickan i backlinjen för att skapa lite ytor framåt att löpa på för oss andra. Men vad gjorde hon? Mitt i allt, helt oprovocerat drar hon omkull Edit i straffområdet och domaren hade ju inget annat val än att peka på straffpunkten. Domaren i sig visade sig väldigt säker på sin sak då det fanns ett enormt intresse för att få ta straffen. Då bestämde helt enkelt domaren att den som hade blivit foulad fick skjuta och då var det alltså Edit som fick ansvaret. Edit ställde en fråga till sitt lag före hon tog straffen. "Vad ska jag göra?" frågade hon aningen kryptiskt... "Gör mål" sade lagkamraterna. Och det gjorde Edit. Målvakten Olle gjorde sitt bästa, men Edits höger var för kraftig och flickorna ledde igen med 3-2.
 
En vild jakt började. Gurkans passningar blev allt mer stressade. Fru Kickan sparkade på allt som rörde sig. Jag gjorde löpning på löpning men fick aldrig någon boll att jobba på. Och så, vips blev det 3-3 genom ett självmål av flickorna. Vi kände att vi kanske kunde göra det i alla fall.
 
Slutet av matchen blev just så dramatisk och bisarr som fotboll är så de stora legenderna kommer till. Offside på inspark mot laget som tar insparken, tre hörnor på rad till det enda laget som rört bollen på hela tiden, kalaspassningar åt fel håll. Allt rymdes inom de sista fem minuterna. Till slut sågs en riktig Jesper Olsen passning, alltså en sådan som Olsen serverade framför Emilio Butragueno vid VM 1986 ni minns... En sådan hemåtpassning bröts av flickorna och 4-3 blev det precis innan matchen tog slut. och sen hade Fru Kickan lovat att vinnarna skulle få glass. Typiskt! Edit och Pärla var glada i alla fall...
 
I morgon ska jag städa klart i mitt klassrum, samt ordna med en del ÅU byrokrati. Ytterligare ska jag vara med på vår matchförberedande träning. Sen på kvällen börjar Herr EM. Frankrike-Rumänien. Jag tror det blir 2-2.
 
 

Jag är Ålänning!

Fortfarande rätt omtöcknad, som alltid dagen efter skolårets slut, men speciellt med ett tillfredställande projekt slutfört och en oroblandad förtjusningskänsla i hela kroppen, hade jag förutsett att denna dag krävde så kallad kistvila. Jag borde ligga i en källare i en kista och inte stiga upp före det känns rätt. Fru Kickan tog alltså Edit till dagis, hennes nästsista dagisdag någonsin, Edits alltså. Meningen var att jag skulle sova likt en liten ekorre, då de sover alltså. Halv 9 var det dock kört. Färdigt sovet var det där och en så kallad sommarlovsmorgon stod framför mig här i min ensamhet, vilket väl var precis det jag behövde mest i hela världen. Förstå mig inte fel, jag älskar mina barn, min fru och en massa andra med som brukar flaxa omkring mig både här och på jobbena mina, men nu behöver jag några timmar helt solo! Det blir nog bra sen!
 
I dag är det alltså självaste Ålands Självstyrelsedag. För de som inte vet firas denna dag i åminnelse av det första lagliga mötet för Ålands folkvalda Landsting år 1922. Numera känner vi organet som Lagtinget och det är det folkvalda parlament som upprätthåller den Finländska grundlagen om det åländska folkets rättighet till inre autonomi. Detta är en viktig hörnsten för hela Finland, men så klart ett allt i allo för ålänningarna. Jag tänker inte ge mig in i diskussioner om huruvida den ena eller den andra parten agerat rätt eller fel under årens lopp, jag bara konstaterar att så här är det nu. Här på Åland firar man Självstyrelsedag den 9 juni och precis som under till exempel den finländska självständighetsdagen är hela offentliga sektorn stängd. Jag passar på att säga Grattis Åland, mina barns födelsebygd (så när som på Linda, som föddes en månad innan hon flyttade hit) och min egen hembygd sedan 20 år.
 
Med det ovannämnda sagt vill jag så inför alla meddela att jag är ålänning och har därmed rätt att definiera åländskhet, samt även diskutera grunderna i det åländska fundamentet med precis vem jag vill. Jag har även i snart 20 års tid undervisat om dessa saker för åländska ungdomar. Därmed ifrågasätter jag här och nu de röster som alltid då och då ifrågasätter min, såsom inflyttad från det finländska fastlandet, rätt och kunskap att argumentera för åländska rättsprinciper. Jag är precis lika mycket ålänning enligt lag som alla andra med hembygdsrätt! Bara så ni vet!
 
En vanlig debatt man hamnar in på kring åländskhet är, precis som överallt i världen, fotboll. Vi har människor i rätt hög ställning inom samhället och även idrottsrörelsen som argumenterar för att Åland borde bli ett eget fotbollsland med UEFA- och ska vi följa Gibraltars och Kosovos exempel, även FIFA medlemskap. Här utgår man helt och hållet ifrån att det är självklart att den åländska fotbollen går framåt om vi får se internationella kvalmatcher på WHA. Åland-Italien vore nåt va? Tänk vad satsningen skulle öka bland alla?
 
Jag vill lite vända på det hela och tänker inte ens ta upp det ekonomiska och praktiska som att den vikarierande Sportchefen på Ålands Fotbollförbund i morse inte kom in på jobbet eftersom hon inte har nyckel och ingen annan jobbar där eller vad det skulle kosta samhället att bygga ut WHA till en arena som kunde vara värd för VM-kvalmatcher för herrar, utan jag säger bara en par små saker om det rent fotbollsmässiga.
Ett fullsatt WHA vid Öspelsinvigningen 2009
 
 
Det låter enormt bra i teorin med ett herr- och ett damlandslag i UEFA och kanske även FIFA sammanhang. Har vi dock någon som helst infrastruktur för någonting sådant? Borde vi kanske inte först ha någon form av eget seriespel? Vi har ÅM, som pliktskyldigast avspelas under vintern och för damerna genomförs i form av en final, i år den 3 augusti på Hammarvallen. Kommer det att stimulera landsortsföreningarna att starta knattelag och jobba med talanger och motivationsgrupper om man vet att man kan få spela mot Ryssland, eller Finland och få på käften med tvåsiffrigt om man är riktigt bra? Ska vi göra det ordentligt dessutom och även ha ungdomslandslag? U17, U19, U21, U23 (U20 för damer om vi går till VM slutspel)? I år har Åland för första gången på länge ett eget lag med i den finländska distriktscupen. Det blev ett flicklag eftersom pojklaget av någon orsak inte hade anmälts korrekt eller hur det hela nu var... Jag ber om ursäkt, men jag ser ingen större nationell stolthet i sådana här vansinnesprojekt. Det är möjligt att Gibraltar, som faktiskt har ca 4 gånger fler herrlag i seriespel än Åland, kommer i Finlands VM kvalgrupp. Min gamle tränare Jeff Wood är landslagstränare där och trots det tror jag inte Gibraltar kommer att ha en susning i en enda av sina matcher, förutom i en par då de lyckas gneta sig till låga förlustsiffror som ses som en stor framgång.
 
Jag undrar dessutom vad spelare som Adelina Engman, Thomas Mäkinen och varför inte Joel Mattsson med flera funderar kring att tvingas välja mellan ett landslag som, speciellt på damsidan har realistiska chanser att kvala in till slutspel och även kan utmana större länder vid tillfälle och ett landslag som, med all respekt och kärlek till alla som vore aktuella inte skulle ha minsta chans mot i princip någon alls. Jag säger, varför inte erbjuda dem båda?! Som Åland har vi ju en möjlighet att låta spelarna ha ett Åländskt landslag utan att ta ifrån dem chansen att även representera Finland, Sverige, Nigeria eller var i helsefyr de nu kommer ifrån. Gör de så kallade "Öspelslagen" till något annat än bara Öspelslag. Gå inte och gör volleybollens misstag att vakna till liv vartannat år. Ha en fungerande kontinuerlig förbundslagsverksamhet, fast i många åldrar. Se Öspelen som stora tillställningar där vi faktiskt kan klara oss. Spela där utöver varje år landskamper mot andra motsvarande nationer. Vad hände med utbytet med Sameland? Alla som varit med om ett Öspel, själv har jag varit med om två stycken som deltagare (tränare för damlaget i fotboll) och aldrig någonsin upplevt en sådan positiv åländsk nationalism som då. Skapa några sådana här tillställningar, spela fast en årlig dubbellandskamp just den 9 juni (damer och herrar) och gör det till en del av Självstyrelsedagens program. Varje åländsk spelare vet att de kan bli valda till dessa matcher om de jobbar bra. Dessutom kan man ha chansen att spela för ett annat fosterland i ännu större sammanhang. För mig är åländskhet inte uteslutande, den är väldigt inkluderande! Man kan vara åländsk och älska detta landskap och dess människor och dessutom älska ett annat land och dess människor. Jag tror till och med man kan älska många länder och massor med människor.
Det här är Öspelen. En stor arena för åländsk fotboll och andra idrotter!
 
 
Med detta vill jag önska alla en glad Självstyresledag och håller med Jörgen Pettersson som vill att vi förbehållslöst ska se på möjligheter och inte hinder. Precis Jörgen! Låt oss se på möjligheterna att helt realistiskt erbjuda två landslag med realistiska möjligheter att få röra bollen och att dessutom klara arbetet utan att kolla vippen för alla ålänningar!
 
I kväll är det barnen mot föräldrarana i Edits lag....

Okej en sista gång då, kanske

Det har blivit mycket kring skolavslutningsprocessen och de sista dagarna här. Eftersom det är min privata blogg och jag får skriva helt vad jag vill kommer jag åtminstone en gång till att ta upp den sista dagen denna version av 9A var samlade. Och så klart en massa andra grupperingar också.
 
Själva avslutningen gick väl. Rektor Granberg upphöjde sig själv såsom avgörande målgörare i gårdagens final. Gamle Rektor Gerts som anlänt till turneringen för att göra en insats i lärarlaget hade satt nytt rekord och lämnat planen skadad efter 4 sekunder och en bollkontakt. I dag fanns han på plats med kryckor och bruten fot. Fantastiskt säger jag! Elevrådet stod för utmärkt planering och improviserade ihop en prisutdelning precis då avslutningsceremonin skulle börja. Alla nior fick sina betyg och utsökta musiknummer levererades. Musiklärare Randolph följde upp traditionen med att presentera folk med fel namn och Albin den Store bytte ut elevrådets tal mot italiensk opera. Det kändes väldigt som hemma.
 
9A dök upp i klassrummet, dit de ju egentligen inte hade behövt återvända med en stor planta av nåt slag. Varken jag eller de visste vad det var för blomma, men de bad mig googla. Sen hade de även hittat en stor badmadrass, som definitivt inte var nyinköpt. De hade skrivit på den , pumpat upp den och bar in den till mig. Poängen var att den har formen av en ko liggande på rygg. Så om man ligger på den får man juvret mellan benen. Precis så ville de ha mig, och det fick de.
Måhända vi tränar inför en framtida lit de parade...
 
 
Efter sedvanligt, men för Rektor Granberg nytt, personalkaffe med avtackning och tal, samt en synnerligen god sallad bestående av makaroner och korv- BRA MAT-INGER- begav sig alla var och en till sitt. Jag begav mig till klassrummet för att utföra kansliarbete för Åland United.
 
Då hemma hann jag med en kvällslufs kombinerad med ett snabbt möte med Steve på WHAs läktare innan det blev dags för sista träffen med det som ännu i morse var 9A. På Arken Garden satt de alla uppradade kring bordet då David och jag, som de sista, anlände. Middagen var trevlig och god, det var ju hamburgare med pommes frites. Precis som jag hade trott blev den dock väldigt kort. Mitt i allt reste sig elev Nick och meddelade att det nu var dags för oss att kramas. Med oss menade han sig själv och mig. Ja, vi kramades då och sedan försvann han. I den allmänna förvirringen dök det upp en hel klump andra ex elever som också ville kramas och då alla hade kramats färdigt satte klungan iväg ut genom uteserveringens port. Middagen var över och likaså min tid som klassföreståndare för dem. Guds välsignelse över dem, Åland och världen. Och tack för allt! Tänk om man kunde få vara 15 år för alltid...
 
Jag begav mig hem och fann att Edit hade kommit hem från skärgården. Även Pärla och Gurkan var här. I post avslutningsstämning fördrev jag kvällen förvissad om att jag inte gör någon människa glad genom att åka ut till lärarnas egen tillställning. Här sitter jag nu och , som jag sade till Veikkaus representant som ringde vid lite över nio för att få förhandsinfo om matchen på lördag, tittar ut i evigheten.
 
Evigheten är långt borta. Rufus hade höjt sitt medeltal och är inspirerad att gå på nian. I morgon åker han iväg på konfirmationsläger med bla min klass Sofia som ledare visade det sig. Emilia jobbar på med att läsa finska meningar från papper då hon guidar i Jomala Kyrka som sommarjobb. Linda kramar det sista ur USA före hon kommer till oss här på Åland över sommaren.
 
Har jag gjort nåt för Åland United i dag då? Ja, förutom den där Veikkausservicen som kommer till varje vecka har jag gjort ett matchprogram, gjort inlägg på hemsidan, förhandlat med styrelse och två olika agenter om förutsättningar att sajna en målvakt från augusti. Till exempel... Sommaren börjar i morgon då jag vaknar. Då gäller Honka på lördag och familjens väl och ve. I augusti, under OS... Då startar ett nytt projekt med ett nytt 7A.

Det finns känslor starkare än hunger

Medveten om att denna lilla text inte kommer att ge rättvisa till det jag vill säga, eller de saker jag säger något om, försöker jag nu bara lite lite beskriva vad som händer i mig ibland. Jag tror jag i går kväll kom fram till varför jag lever som jag gör och varför jag inte tror att jag kommer att kunna sluta med det, åtminstone om jag vill fortsätta vara den jag är. Jag kom fram till att jag är en känslomänniska. Det mesta i min tillvaro går ut på att förvalta saker som är viktiga för andra och därmed för mig själv. Det som sedan får mig att hitta mig själv i alltihopa är känslor. Känslan av att inte räcka till för fru, barn och släktingar är en ständigt närvarande och sakta dödande känsla. Vi redde ut Edits möjlighet att åka till skärgården och på samma gång Edits syskons möjligheter att gå på teater med henne under en par dramatiska timmar i går. Jag tror att ingen annan än jag själv vet, eller ens kan tänka sig hur påfrestande och känsloladdat bara det var. De känslorna kommer alltid att finnas och det är för dem jag inte kan dö, eftersom någon behövs att styra upp det hela och denne måste vara jag.
 
Som lärare lever jag också i en berg och dalbana av känslor. I dag genomförde jag, jo man kan väl säga att det var jag... Elevrådet stod för gott grundarbete och sålde berlinermunkar med all heder, men jag genomförde turneringen. I år spelades 44 fotbollsmatcher på 5 planer med hjälp av 7 domare/assistenter från Åland United, tack för det damer. I niornas slutspel kom pokalen hem då lärarna besegrade 9A i finalen med 1-0 genom mål av självaste Rektor Granberg, som både sköt första skottet och även placerade in returen efter Sofias magnifika räddning. Jo. Lärarna mötte alltså mitt eget 9A, de där som inte har haft ordning på nåt alls under 3 år, som det sägs. I fjol rördes jag lite av hur de samlade ihop sig just till fotbollsdagen och jobbade tillsammans. I år har jag redan hunnit skriva hur de vuxit och blivit ett gäng som tar hand om varandra. I dag var de i final och såg stolta ut, lite undrande om jag också var stolt. Det var jag så klart och inte bara för att de spelade sig till final. Jag är stolt över att de där dårfinkarna kommit samman på ett för omgivningen totalt obegripbart sätt. Jag är också stolt över att de under de senaste dagarna gått upp i molekyler som klass. Några umgås mycket mer med folk utanför klassen eller rentav utanför skolan. Några skulle inte riktigt ha tid att gå i skolan just nu. Under övningen i kyrkan i dag hade någon lyckats tappa en ballong som sakta, sakta flög upp mot taket. Den kom just precis ner messade Emilia som jobbar som guide där över sommaren, så bra då.
 
9A väntar sig säkert att jag ska säga något till dem i morgon. Jag vet dock inte vad jag ska säga och när det ska hända. I skolan eller kyrkan kommer vi knappast att samlas om inte de själva tar initiativet. Under middagen på kvällen kommer det knappast heller att bli läge. Det kommer troligen att bli precis som vanligt. De som varit 9A rusar ut i sommaren och i livet utan att riktigt ha förstått vad som drabbat dem. Jag kommer att bära med mig minnen av dem alla enskilt och som grupp. Vad jag gör med dessa minnen vet jag inte, men de är kära och får mig att vilja ta mig an nästa grupp. 7A i höst! Jag tror känslan jag är ute efter, som känns överallt är tacksamhet. Jag tror tamme tusan att jag är tacksam gentemot de där små ynglen för att de gör mig viktig i tre år. Då de tre åren är slut har jag ingen som helst betydelse för dem mera och det är tomt, men ändå tacksamt. Förstår någon att det är just så här, då tror jag att jag kommit fel nånstans.
Undrar om folk som inte jobbar med människor i grupp förstår vad jag pratar om. Det samma gäller så klart med fotbollslag och dagisgrupper etc. Man lever helt uteslutande inom gruppen utan att det blir konkret före det är över.
 
 
Fotbollslag ja. Åland United möter Honka i helgen och jag skrev en par repliker till Julia och Ayaki som är veckans radioreklamsduett. Edit är alltså inte hemma på en par dagar, så jag har ingen direkt brådska hem. Fru Kickan skulle på beachvolleyträning (tror i alla fall det var så, det lät som bitch volley, men spelar blandrashundar sådant?) och jag kommer att ta del av Finland-Portugal då jag kommit hem från träningen om jag alls hinner dit till att börja med... Troligen inte.
 
I går kväll märkte jag också, igen men det blev mer strukturerat, hur jag faktiskt är en supporter. Då det finländska landslaget spelar, då fungerar jag inte så kallt och förnuftigt som jag borde och försöker göra. Jag såg, hoppades och blev besviken då Italien, så klart, tog hem en trygg 2-0 seger över ett tajt försvarande men ganska uddlöst Finland. Känslorna blev den största behållningen för min del. Damerna våra möter Portugal nu i kväll. Jag har samma känslor för vårt damlandslag som för herrlandslaget. Då damerna spelar känns det dock lite mer som om jag är på jobb. Och på jobbet jag har, bägge tu, är det lätt att förlora sig i olika slags emotioner som kan vara svåra att förklara. Vi måste bara acceptera dem, eftersom de gör mig till vad jag är. Jag tror inte jag vill leva utan dessa ibland förkrossande sönderrivande men ibland fantastiskt kittlande lyckoyttringar mitt liv som lärare och fotbollsperson ger mig. Inte för att någon har sagt det, men ändå. Snälla ta det inte ifrån mig. Jag blir sjuk, gråhårig, trött, kantig, men i längden oerhört rik och lycklig i själen. Jag känner hur jag sakta börjar bli färdig för Herr EM...
Ei laaksoa ei kukkulaa, ei vettä rantaa rakkaampaa. På finska, för att jag kan!
 
 
Jag vet att vi inte är med i EM slutspelet denna sommar heller. Men det hindrar mig inte att önska och längta, samt att låta mina känslor spela för mitt substitutland, England!

Hur man sajnar en målvakt på Sparhallen

Helgen, vårterminens sista skolhelg, är mer eller mindre slut. Själv är jag det samma, fast jag vinlagt mig om att göra saker helt i min egen takt eftersom det började kännas lite skakigt i slutet av förra veckan av många kända och för er läsare okända anledningar.
 
I går fick jag bevista en par studentmottagningar. Tack för att jag var tilltänkt och fick komma. I dag visade det sig att vi hade bröllopsdag med Fru Kickan, något som Edit, sedan Emilia och faktiskt även Rufus påminde mig om. Som vi konstaterade då jag försökte tacka för dessa år och att alla står ut med mig, så kan ju barnen inte välja. Fru Kickan kan dock och av någon för mig outgrundlig anledning har hon valt att bo i lag med mig. Under den tid vi är vakna tillsammans har hon aldrig förklarat hur hon resonerat, men det finns säkert en tanke och det är jag ju tacksam för så klart.
 
Vi var en sväng med Edit på Futebol da Forca träning i solskenet. Efter träningen visade Edit sig på styva linan och tog sig både fram och sedan tillbaka hela vägen längs den nya hinderbanan vid Vikingahallen. Jag måste erkänna att jag är imponerad.
 
Sen då dagens sajning. Som de som följer med Åland United vet har Khym gått sönder och måste tyvärr repareras innan hon kan spela fotboll igen. Detta kommer inte att ske under denna säsong och därmed har vi lyckats komma överens med MPS om att våran Ellen ska få representera oss i två månader. Nu är det så att vi behövde få papper och transferansökningar klara så fort det bara går och därmed hamnade jag i en nyckelposition.
 
Eftersom Edit var så viktig med att hon skulle få duka fint för Mammas och Pappas bröllopsdag tyckte Fru Kickan att vi skulle äta pizza (Det finns säkert ett logiskt samband och pizzan var väldigt god). Jag körde iväg till stan och besökte den enda pizzerian jag egentligen inte gillar, eftersom den var den enda pizzerian de andra tycker om. Då jag gjort mina beställningar ringde jag Ellen och frågade om jag kunde komma dit hon var för att hon skulle skriva på kontraktet. Ellen visade sig vara hemma hos Mamma Merja och jag körde raskt till Ljungvägen. Ellen kom emot och lutad mot en tvättmaskin, eller vad det nu var skrev hon under kontraktet och vi gjorde en par manuella uppdateringar så allt skulle vara som överenskommet. Därefter störtade jag ut till bilen och ringde upp Ordförande Landshövdingen för att höra om jag kunde komma in med kontrakten till hans kansli tidigt i morgon. Ordförande Landshövdingen skulle dock inte vara på kansliet i morgon och vi visste att Linnéa behöver de underskrivna kontrakten för att kunna genomföra den byrokrati som transfern och registreringar av olika slag kräver, så han berättade att han satt i bilen och var på väg in till stan. Jag däremot behövde åka och hämta pizzorna. Då jag hade dem i bilen ringde jag ånyo upp Ordförande Landshövdingen som befann sig i Sparhallen. Jag sade att jag kommer dit och vi träffas vid Sue-Ellen. "Vem är Sue-Ellen?" frågade Ordförande Landshövdingen som sade sig närma sig kassan nu. Jag återinformerade honom om att Sue-Ellen ju är vår skyltdocka i Sparhallen och där stod jag då han hade packat sin gula plastkasse full med vad han nu hade köpt. Vips hittade vi en rullkärra, Ordförande Landshövdningen skrev under kontrakten och begav sig iväg vart han nu skulle och för mig återstår nu att få dem levererade till Linnéa som visade sig vara i Sverige då jag ringde. Ja, sen körde jag hem med de ännu varma pizzorna och vi åt middag till Edits fina dukning bestående av papperstallrikar och paffmuggar med sugrör. Gott, nyttigt och behövligt!
Så här såg Ordförande Landshövdingen ut 2013 och så här såg jag ut då jag fått hans signaturer i dag.
 
 
Vi ska sedan ha ännu en målvakt från augusti och framåt. Fotboll får en att göra oanade ting. För en par år sedan tillbringade jag sommarnätter med att bekanta mig med polska damligan. I dag har jag sett Rumäniens cupfinal för damer, eller stora delar av den.. Vem hade trott det?
 
I morgon ska skolan bedrivas på diverse stränder. Jag ska få vara med åk9 i Käringsund, Eckerö. Det finns inget dåligt väder, bara... Visst finns det dåligt väder. Hoppas bara vi slipper det i morgon. Meningen är sedan att hinna ut på träningen. På tisdag är det ju teater och på onsdag ska jag få äta middag med min då före detta klass... Sedan på torsdag, då är det en riktigt stor match. IFK F08-10 möter sina föräldrar i en klassisk batalj på Ytternäs sportfält. Bara att vässa dubbarna och lägga på suspensoaren!!!
 
 

Kråkan sjunger också med

Jag hade en idé om vad jag skulle skriva. Jag har även försökt komma igång. Nu ger jag mig dock för klockan börjar bli mitt på dagen och jag behöver komma ur morgonrocken, samt organisera mig inför eftermiddagen. Det senaste avbrottet just innan jag skulle dra igång skrivandet stod Domar-Josef för. Han undrade om jag har några barn som ska bli studenter i dag. Jag svarade sanningsenligt att inga biologiska sådana står på tur, men barn av många slag finns det både i år och alla andra år som jag gjort det för mig...
 
Inget mer om det nu. Gratulerar alla som fått student- eller annan examen avklarad. Nu kokar Fru-Kickan ägg.
 
Hela andra halvlek hann jag se i går kväll och Finland spelade funktionellt och bra. Gratulerar Andrée och gänget! Både Raquel och Pille fick 90 minuter i sina matcher de med. Pille förlorade 5-0 och Raquel vann 3-0. Så att sådant.
 
Vi avslutar med en bild av min far ritad av just min far.
Därmed stämmer vi upp i studentsången kompletterade med hans egna ord "Kråkan sjunger också med. Krax krax kraa"
 
 
Någon gång, någonstans kanske jag får till en text med lite mer substans. Det kräver då en total avsaknad av mänskligt liv ser det ut som....

Att inte ha varit helt skit...

Avtackningar sker på de mest olika sätt. Niondeklassisterna avslutade i dag sin projektvecka och höll på traditionellt vis ett tal i samband med att de överräckte en tavla till skolan. Eleverna Felicia, med Philip som avbrytande faktor höll ett trevligt och på samma gång rörande framträdande. Ärligheten som framkom var nästan det bästa. Felicia meddelade, efter att ha tackat Gerts, som ju inte på ett år varit närvarande som rektor, att årskursen hade planerat aktioner ifall Kristian, som ju efterträdde Gerts inte skulle vara bra. "Om det skulle ha visat sig att du, ja... skulle vara helt skit. Då skulle vi haft en hel rad moppepojkar som varit redo att köra här inne i skolan och skapa oreda." meddelade flickan oberört. I och med att inga sådana incidenter skett har alltså årets årskurs 9 gett godkänt åt rektorn.
 
Eftersom detta kom upp kan jag ju erkänna att även vi lärare hade en uttänkt plan i fall nya rektorn skulle ha varit värdelös. Hade det redan under höstterminen sett riktigt illa ut, då hade vi sett till att Julfesten hamnat i tidningarna och skapat negativ debatt. Eller, så kan vi i alla fall säga... Hur som helst kan vi nu säga att Rektor Granberg har godkänts av två rätt viktiga avdelningar av KHS.
 
Godkänd efter nästan hela första läsåret! Grattis Kigge!
 
 
Jag drabbades i går kväll under kvällslufsen av en känsla av ensamhet. Den var både skrämmande och befriande. Jag kände att jag befinner mig i en kropp som bara gör det den kan göra och att alla de saker jag känner att jag kontrollerar eller borde kontrollera antingen fungerar, eller så gör de det inte. På samma gång som jag insåg att jag inte kan upprätthålla mina ideal och mina egna värderingar, samt fullfölja alla skyldigheter jag anser mig ha, så kommer dessa antingen att skita sig eller så inte.
 
Jag vet att Finland spelade 1-1 mot Belgien. Jag vet även att England slog Portugal med 1-0. Jag vet att Herr EM börjar snart och att jag borde vara full av iver inför detta. Det är jag också, men jag kan ändå meddela att jag bokstavligen inte hunnit fokusera eller ens följa med alls.
 
Khym är skadad och kan inte spela mer i år. Det är sant och sorgligt. Jag har lyckats få in Ellen som tillfällig back up och måste nu under sommaren hitta en målvakt någonstans. Jag kommer att åka till träningarna i dag och således få säga till Rufus att han och Sampe får äta hamburgare till middag. Jag köpte ett antal i går så det ska finnas. Emilia har nu i skrivande stund fått sommarlov. Allt det där händer utan att jag egentligen är delaktig, fast jag är det i högsta grad!
Finland möter Irland i kväll. Jag vet att Emma Koivisto inte är med, men ändå passar bilden in. Jag vet också att jag borde vara och är väldigt väldigt intresserad av matchen. Ändå kommer jag att köra Emilia till sin kompis mitt i den. Nästa tisdag då Portugalmatchen går, då ska jag på teater med barnen. I går kväll insåg jag att jag inte behöver ha ångest för detta. Jag är den jag är ändå. Jag kommer att se bägge match, på något sätt och någonstans. Dock ger det mig lugn i själen att i dag göra jobbet, samt hjälpa barnen och på tisdag att gå på teater.
I kväll har åk 9 bal i Mariehamn. Elevrådsordförande Emeritus Albin den Store tillsammans med Felicia och någon till har extempore bjudit in ca 200 människor. Varför ser jag historien bara upprepa sig själv? Någon gång ska jag berätta om varför mitt ordförandeskap i skolans idrottsförening i Sibbo upphörde. Allt är skrämmande lika på många sätt.
 
Mycket tyder på en fredag kväll mer eller mindre bara med Fru Kickan och Edit, då Emilia ska sova borta och Rufus och Sampe igen lär ha nåt viktigt att göra på kvällen... Hur ska detta gå då?

Lunarer och Beirut orden

Efter en riktig hästdag i går, då jag faktiskt fick kontroll över de projaktarbetarna jag har ansvar för, samt fick en del gott skolarbete gjort och sedan via radion hann hem för att äta kall korv och avsluta arbetsdagen med ett långt och väldigt krävande möte, som förhoppningsvis ska föra Åland United mot nya höjder. Sen kan det föra oss mot oanade lågvattenmärken också, därmed är inte fullständig själsro ännu uppnådd. Vid 22 tiden gick jag i alla fall ut på kvällslufs i den varma och sköna sommarkvällen för att sedan vid midnattstid skriva de behövliga rapporterna.
 
I morse ringde telefonklockan och påminde om att det ju var ledningsgruppsmöte. Här sitter jag nu och upplever hur religionsgruppen jag undervisar förbereder sina missionspresentationer som ska starta 10 före 11. Lunarer och Beirutorden är namnen på de två sekter vi i dag ska få ta del av. På basen av hur förberedelserna ser ut och på basen av de mantran som hörs av enskilda medlemmar och av flere i kör känner jag att det kanske är bra om jag dricker lite mera kaffe nu. Just nu säger de att "Kroppen och själen förenas då blodet förenas med vatten"... Jag påminns om att jag är ansvarig för detta...
 
Just religion har varit nattens tema på facebook. Igen har representanter för toleranta antirasistiska feministgrupperingar uttalat sig väldigt nedvärderande och intolerant om religiösa och andliga människor. Sådant där går jag ju igång på... Antar att jag lägger ut lite mer texter kring detta bara tiden lider.
 
Nu måste Beirutorden ha tändstickor säger de... In God we trust säger jag...
 
I går hade jag förresten en annan grupp som skulle googla EU frågorna. Dessa klarade det faktiskt bättre, men det stora flertalet klarade faktiskt inte av att maila sina svar till mig som instruktionerna sade. Jag fick alltså en stor hög utprintade papper istället. Konklusionen blir att googling och e postande är svåra och diffusa saker för våra 14-15 åringar. Kan någon hålla med om att just dessa saker då behöver tränas? Kanske rentav före men börjar undervisa programmering....
 
För att få en liten kontakt med laget och för att dessutom hinna träffa de spelare som velat prata med mig personligen får jag nog lov att ta mig till Bengtsböle i dag. Går det bra Fru Kickan? På gården badas det mest pool, eller pooler för jag märkte att det fanns två stycken där i går...
 
Till slut en bild av då Diego Maradona gjorde 2-0 mot England vid VM 1986. Av många är denna händelse kallad 1980-talets främsta idrottsprestation. 
 
Som Lunarerna just nu säger här i det mörklagda klassrummet: "Månens välsignelse över Dig"

RSS 2.0