Importseger och domare

En ny sommardag på Åland!

Om en riktigt liten stund ska jag hämta mina två (hittills) yngsta barn för att testa den nyöppnade äventyrsminigolfbanan här i Mariehamns centrum. Därför ska jag bara kort konstatera en par saker här..

1. Debatten om distriktslagscupen fortsätter på kommentarplats och även medelst gsm och e-post har jag märkt. Återkommer till den om jag anser behov finnas vid något tillfälle... Anser någon läsare att behov finns kan man låta mig veta detta, olika medel för sådant finns ju...
I dag kommer jag bara, även lite i anslutning till ämnet men mestadels i övrigt att nämna domarna.. Även dem behandlar vi väldigt ytligt, men jag hoppas i alla fall reta upp någon så den säger emot!

2. Honka slog PuiU med 2-1 i går... Pulsen stiger inför helgen... Hur många har aktivt tänkt på att Honka med en seger på lördag faktiskt går upp i ligaledning, jo jo, en match mer spelad har de ju men inte bryr sig den åländska pressen heller om det om vi eller IFKs herrar skulle gå upp, ju...

Även vi i ÅU spelade match i går. På ÅUs hemsida har Thias skrivit en liten rapport. Trots att Julle, Hannah och Sigge inför match flyttades från Ålands landslag till ÅU, trots att de är med i truppen i turneringen nästa vecka, blev detta mycket av en importer vs åländskor match. Trots att Åland, förutom grunden bestående av ÅUs ryggrad, ställde upp med gamla legendarer med bla Finländska A landskamper i bagaget, blev det importerna som både dominerade och segrade. Rätt pigga var nog landslaget i början och prickade ribbor med mera. Sen, då ÅU kom in i det hela stod det rätt klart att en ligaforward som utmanar en division 4 back kommer förbi rätt enkelt.. All heder till Åsa i mål förresten. Hon tog det hon kunde. 4-1 blev det sedan till ÅU. Lycka till i Öspelen Åland!

Jag räknade förresten att det Åländska landslaget, de som tagits ut till öspelen i år består av spelare från 5 klubbar! Detta torde vara rekord. Då räknade jag inte Sigge som Östernässpelare heller, i så fall kunde man ha fått det till 6 st. ÅU, IFK Mariehamn, Älvsjö, AIK och Norrvalla FF... Finns det nån jag glömt? Säg till i så fall!

Här ser vi Åsa, Carro, Maiju, Eve och Kati spela mot varandra...

I kväll kommer ÅU importerna + Adde och Limpan som inte får vara med i damlandslaget (som har teambuilding) att träna i Bengtsböle. Ursprungligen var dagen tänkt som ledig, men Robban uppfattade ett behov och en vilja bland spelarna att samlas för träning. Honkafebern ser ni... Nån slags dagen efter variant ska vi köra då. Även Ängla Kent fick godkänt för sin insats i går och ombads hänga med i dag... Bra bra... Mera personal behövs alltid!!!

Innan jag kastar mig på domarna och sedan åker efter mina arvingar vill jag bara nämna att jag i går fick se spelarnas toalett innifrån. Top less är väl det minsta man kan säga om utsmyckningen på väggarna. Hade detta varit ett herromklädningsrum och bilderna föreställt kvinnor hade det blivit ett oerhört vrål bland jämnställdhetsfolket... Jag vet inte vad jag ska säga. Kul om de gillar sådana där:-)

Domarjävlarna då! Alltså. Egentligen hör jag väl till de tränare (och spelare) som minst av alla brukar uttrycka mig kring domare och deras förehavanden. Jag förstår så väl att domare också är människor, som de brukar vilja framhäva. Skulle en domare i en knattematch göra lika mycket fel som spelarna (och tränarna) skulle ingenting funka... Nej, så rätt så rätt.. Men hur är det lite "högre upp" då? I flickornas distriktslagscup fungerade ett gäng flickor som domare under FBFs domarboss uppsikt. Utbildning jo, och sådant är ju bra. Som vanligt hade tränare och domare väldigt olika uppfattning om vad kontaktspel innebär. Där måste jag ta tränarnas parti.. Om vi vill att våra flickor lär sig internationell fotboll måste de få röra varandra. Ibland måste beröringen även få vara sådan att det tar ont och att den ena spelaren faller.. Så är det. Farligt spel och ovårdade tacklingar är en annan sak... Nåja. Detta tema är bekant även i damernas liga.

Det som i Vasa faktiskt upprörde mig ordentligt, var att domarna inte kunde reglerna!!! Straffsparkstävlingar kördes helt utan styrsel. Skadade spelare kom in igen mitt under anfall som företogs på två meters avstånd. Assisterande domare vinkade vilt utan att huvuddomaren reagerar, och sedan ändrar man domslut på basen av felaktiga vinkningar... Kaos.. Här måste jag faktiskt lyfta på hatten för tränarna att de inte slog bakut helt.

Vi pratar om att höja kravnivån på spelare. Detta innebär att vi kritiserar och kräver allt mer av tränarna.. Då måste det samma, i mitt tycke gälla domarna också! Och kom inte och säg att det är så svårt! Inte är det svårare än att spela och coacha bra! Och dessutom har domarna så fruktansvärt bra betalt jämfört med både spelare och tränare! SÅ ÄR DET! Respekt för alla, men då krävs det lite ödmjukhet och hårt arbete, faktiskt! Och vem kan bäst förklara för en domare hur spelet ska tolkas? Jo, i mitt tycke är det tränarna!!! Kan sedan domare på ett sakligt sätt diskutera ämnet och vi kan förstå varandra, då är det hela mycket bättre.

Domaransvariga älskar att höja de stackars utsatta domarnas arbetsvillkor till skyarna. Det hela har lett till ett " helig ko" syndrom som gör att en kritiserad domare omhuldas ungefär som en gravid kvinna... Jag anser att vi ska ställa samma krav på alla aktörer. Även domarna! Ok, sätt igång och hata mig nu!

Till slut vill jag nämna att det finns många riktigt bra domare även i detta land och någon enstaka här på Åland med!! Alla kan vi ha sämre dagar, visst. Men hur går det för spelare, tränare eller lärare då de har sådana?! VA?!

Hur mycket får det snöa innan man får säga till?

Kommentarer
Postat av: beck

Domare: ja om dem finns det myckat att dryfta. Vill dock lyfta fram Virpi N., som valdes till distrikts cupens (bästa?) domare. Mitt första möte med henne var för nåt år sen då hon flyttat till Åbo från Uleåborg (om jag inte minns fel) för att studera: Hon kommer i god tid till matchen, presenterar sej, går igenom specialreglerna för åldersgruppen (det var första gången hon dömde denna serie), kallar på motståndarens tränare och verifierar dessa och är fullkomligt osynlig under matchen. Ett bättre första intryck får man sällan av en person och kanske än mer sällan av en domare. Sen finns det tyvärr andra ytterligheter...



Distrikts cupen: Två förslag för att utveckla, a) använd oberoende tränare för distriktslagen (se din e-post). b) skippa finalomgångarna mellan distrikten. Gör istället fyra blandade lag med de bästa spelarna ur alla lag och låt dessa spela semi och final.



Allmänt: Kan du stycka upp din blogg på olika sidor? Nu tar det länge att ladda upp på mobil. Vanligvis hinner jag läsa din senaste text innan hela sidan har laddats upp. (Min arbetgivare skulle uppskatta mindre telefonräkningar - men tala inte om för honom att jag varit här.)

2009-06-24 @ 12:07:36
Postat av: MV

Eftersom jag inte vet var du jobbar är du säker:-)



Ska läsa e-posten innan jag tar ställning..



Vet inte hur man gör så där tekniskt med sidstyckande och annat... Om jag lär mig så kan det hända saker...

2009-06-24 @ 14:37:56
Postat av: Mimsan :)

..man kan också svänga på steken,Virta..en div 4-anfallare som möter ligabackar,sprang igenom relativt enkelt..:)Lycka till på lördag, slå Honka nu!

2009-06-25 @ 09:29:54
Postat av: MV

Jepp! Alltför enkelt.. Men hon var riktigt het faktiskt i början!!!!

Tack!



Och lycka till själva i öspelen!!!

2009-06-25 @ 09:31:30
Postat av: Max

Så bilderna i damernas omklädningsrum var INTE på damer, om jag förstod rätt? ;o



Beck - varför skaffar inte din arbetsgivare abonemang med fast pris per månad. Då kan du surfa på nätet hur mycket som helst till samma pris både med dator (mokkula) och med telefonen. d e najs :)

2009-06-26 @ 15:06:24
Postat av: Max

Domarproblemet grundar sig könsdiskriminering. För att döma distriktscup, liga eller dylikt är kompetens inget krav. Huvudsaken är att du är kvinna.

2009-06-26 @ 15:08:31
Postat av: beck

Max, jag får surfa hur mycket jag vill (hör till jobbet att vara online). Men, då jag reser en hel del så vet jag att det kostar skjortan utomlands.

2009-06-26 @ 16:53:22
Postat av: MV

Jo, nej Max.. Åtminstone hoppas jag att ingen av personerna jag såg var kvinna:-)



Jag behandlar domare helt könsneutralt. Kanske det är där felet ligger...

2009-06-26 @ 22:08:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0