"Pappa var till tandläkaren"

Under mina rätt många år i lärarbranschen har jag stött på otaliga förklaringar om varför man är sen till lektion. De vanliga, som "jag glömde häftet och sprang tillbaka och hämtade" eller "jag har varit hos Studiehandledaren" piggas ibland upp med "jag hjälpte en gammal dam över gatan" eller "jag har en väldigt allvarlig diarré men valde i alla fall att komma på lektion så mycket jag hinner för att inte missa något viktigt". En klassiker i min skola är, vilken tid på dygnet som helst att skylla på Eckeröbussen... I dag fick jag dock höra en helt ny variant. "Ursäkta att jag är sen, men Pappa har varit till tandläkaren" löd förklaringen utan tilläggsinformation... Hoppas Pappa inte hade hål då i alla fall.
 
Inom fotbollen är min favoritförklaring ett sms jag fick under mina år som damtränare i IFK Mariehamn. "Om du undrar varför jag inte är där i tid i dag, så beror det på att jag är försenad." sade vår mittback... Lite bättre än "Eftersom jag bara är avbytare så kommer jag först till avspark" som en tydligen missnöjd spelare skickade mig under min tid som herrtränare i JIK på 1900-talet.
 
Vilka förklaringar hade jag själv? Då det gällde fotboll var jag noga med att inte vara sen... Jag undrar dock hur det lät när jag en gång , helt sanningsenligt dock, meddelade att "vår vattenpump frös i natt, så jag var uppe med Pappa och blåste på den med en varmluftsfläkt. Sen då den funkade lade jag mig i soffan en stund och vaknade då matchen redan börjat"... Detta var i januari och jag måste säga att jag inte vore imponerad om jag fick en sådan förklaring av någon i dag.
 
I gymnasiet sportade vi med att skriva under varandras frånvarolappar. Jag hade en signatur som hette "Seppo Palm". Mina kompisar skrev under mina förklaringar som även de sportade med att kolla gränser. Jag tror faktiskt att min egen favorit gällande godkända förklaringar (godkänd tydligen eftersom det aldrig blev följdfrågor eller reprimander) var "Jag har nya skor. De är väldigt hala. Då jag tar ett steg framåt glider jag två steg bakåt. Det tog mig 30 minuter att komma på att jag skulle gå baklänges för att komma till skolan".
Många tror att lärare i verkligheten inte får äpplen av sina elever. Själv har jag som mest fått åtta på samma gång. Jösses vad Mat-Inger var arg den gången för att mina elever stal ur köket...
 
Tisdagen mal annars på som en tisdag gör. Kollegan Ida inledde dagen med att pustande sätta sig ner och konstatera att "Jaha, så i dag är det då onsdag!" Många saker är ogjorda, men en hel del saker är gjorda. Fru Kickan hostar och snorar där hemma och Svärfar har erbjudit sig att föra Edit till och från dansen i dag. Jag sitter fast i först kollegiemöte och sedan ett föräldramöte för F04 laget i Eckerö. Hoppas hinna se något av A-lagets träning också. Jag såg Sarah i går och hon kan springa. I dag vore det roligt att se henne med boll också. År fyller hon dessutom. Craig såg i går till att vi fick ett helt kort fyllt med namn då han bad alla han hittade i Vikingahallens korridor att skriva på kortet. Jösses va Sarah kommer att tro att hon är populär.
I går var vi på Edits utvecklingssamtal. En riktig Bullerbyunge är vad hon är... Herreminje, kan jag ha varit sådan då jag var 7? Undrar hur någon alls orkade med mig då...
 
Ett paket har dessutom kommit. Kan det vara 40 fotbollar månntro? Hur ska jag få dem till oss nu då?

Sakers relativitet

Jag märkte i fredags hur jag gick omkring på den vinterkalla konstgräsplanen och log. Sedan måste jag erkänna för Craig varför jag var så perverst lycklig... Jo, vi använde hela planen och jag hade bara bokat halva. Helt punk rock alltså... Så klart hade vi varit förpassade till vår egen halva om något annat lag hade varit där, men nu var det inte så. Vi gjorde något olovligt, men ekonomiskt fördelaktigt. Det som egentligen mest fick mig att reagera var att jag faktiskt tänkte så. Har jag sjunkit så långt ifrån den fotbollstränare jag var, att jag ens reflekterar över sådana banaliteter? Jo, tydligen. Åldern kommer inte ensam. Kanske jag håller på att bli en riktig Sportchef nu...
 
I går var vi, Fru Kickan, Edit, Rufus och Emilia hos Röd Bettan på födelsedagsmiddag. Gurkans familj var förstås där också och maten var riktigt god. Tack Röd Bettan. Jag slogs då av en annan insikt, så där medan vi åt efterrätt. Röd Bettan hävdade att vi män aldrig kan förstå hur det är att vara riktigt trötta, detta hänvisande till Fru Kickans sömnighetssymptom som visade sig ganska öppet. Jag tog Röd Bettan på orden faktiskt och kan härmed inför alla berätta att jag faktiskt tydligen är så lyckligt lottad att jag aldrig varit ordentligt trött, eller ordentligt sjuk. Därmed kan jag inte heller riktigt förstå sådana som är det. Vid Gud hoppas jag också att jag aldrig kommer att bli det heller, för om det finns många tillstånd värre än dem jag stundtals upplevt, då... Ja, vad då? Folk verkar ju överleva så so what?
Så här sov även jag ibland i militären. Det funkar också att sova på cykel om man bara ser till att hålla fötterna i marken och luta huvudet mot till exempel ett träd...
 
Enligt vad jag förstår kom Sarah Burn till Åland i går kväll. Tack igen en gång Ted. Efter dagens skoldag bär det till Strandnäs lågstadieskola för utvecklingssamtal med Edit. I går kväll, då vi fyllde i en förhandsenkät meddelade hon att hon nog tycker om skolan, men att hon inte alltid koncentrerar sig på arbetet så bra som hon borde... Hon sade alltså det här själv! Alla andra ämnen utom skrivning och religion tycker hon om. Skriva kan hon ju, säger hon och de Nordiska Gudarna är ju i omgivningsläran... Det kan bli ett spännande möte.
 
Direkt från utvecklingssamtalet ska jag tillbaka hit ut till Jomala för att följa med Richards träningspass och för att träffa Sarah och nån annan med ifall någon har nån sko som klämmer.
Så här nära att göra mål på Ann-Sofie var Sofia i ÅM finalen 2015. Nona hann inte riktigt med här. Roligt med lite fotbollsbilder i denna blogg som börjar handla om allt möjligt märker jag...
 
Tidig morgon i simhallen igen i morgon!

Helg utan match...

Okej. Jag vet att det spelas matcher denna helg. FA Cuphelg i England, Cuphelg i allmänhet i Finland, IFK herrarna lär ju ska möta nåt division 2 lag i Eckerö till och med, HJK piskade Ilves i Pirkkahalli med 1-4 i går och en massa annat som spelas. Dessutom finns det ju andra grenar. Fru Kickan dök precis upp i träningsdräkt och förkunnade att hon ska spela match i dag. Alltså jag visste att hennes lag hade match, men hon har inte nämnt den med ett ord och dessutom betett sig väldigt som om hon inte är i form att spela, men tydligen ska hon det. Om det alls går att få till skulle jag gärna se det också, men som jag brukar säga... Jag har så många barn och alltid är någon hungrig...
 
Åland United däremot har ingen match denna helg. Därmed hade Maiju delegerat på juniorerna (=de unga åländskorna) i laget att ordna team building aktivitet. Detta löste de galant, genom att engagera Harry och Gerd, vem andra? Fyra regelrätta matchbord, inklusive racketar, bollar och till och med en sarg stod där uppsatta i Idrottsgården då de på förhand utsedda lagen, som dessutom klätt sig enhetligt, anlände. ÅU mästerskap i pingis skulle det spelas. Harry hade fixat ett spelschema med gruppspel och sedan dessutom ett övre och undre slutspel. Jag insåg också till min överraskning att tränarna/ledarna hade ett lag. Till all lycka fanns Maiju och Richard på plats, så jag klarade mig med att stå på sidan och se viktig ut i mina foppa tofflor och min vinterjacka. Dessutom hade jag lovat vara hemma och laga ugnskorv så jag fick låta dessa tu fixa biffen. Och det hade de gjort:
Denna bild skickade Harry senare på kvällen och jag kan konstatera att min barnmängd förde med sig stor lycka för det vinnande laget. Way to go Maiju och Richard!!!
 
Denna text skrivs i väldigt korta sekvenser och bildas av små små sammanhängande stunder. Förs var det Edit som skulle ha morgonmål, sen kom Emilia och Joel och stor diskussion om radikal- jämte liberalfeminism utbröt. Mitt i allt dök Fru Kickan in och skulle skriva med min dator, JO, NU ,DIREKT... Om 9 minuter har jag lovat väcka Rufus, för att han ska maila, med min dator. En helg utan match, men med många matcher samt aktiviteter flödandes än här och än där. Grannen Daniel skickade även precis medan dessa rader skrevs en bild han vill att jag kanske använder i bloggen. Det blir dock en annan dag, för jag har ingen direkt idé vilken text det ska finnas runt den.
 
Nästa helg är det match. Ja undrar om det inte rent av går så att Edit, Rufus och Åland United alla har match samtidigt. Hoppas verkligen inte.
Vikke och Florin spelade i lag i går. Jag vet ej hur det gick för de, men de lär inte ha varit i finalen...
 
Sarah Burn anländer alltså i kväll. På grund av att jag ska till Röd Bettan med hela familjen på födelsedagsmiddag hade jag bett någon ur organisationen att hämta henne från flygfältet. Ted erbjöd sig och allt är väl. Precis nu märkte jag att Ted har födelsedag! Grattis Ted! Och tack!

Så ni vet...

Trots att jag så klart inte menar nåt illa har jag lyckats uppröra en människa så att hon aldrig vill ha med mig att göra, eftersom jag är dryg, arrogant, samt är en mansplainer som göder manshat. Dessutom tycker hon synd om alla till mig anhängiga kvinnor som tvingas till tystnad. Bara så ni vet vem ni har att göra med alltså.
 
Jag tog mig en funderare på vem dessa kvinnor är... De kan faktiskt inte vara Fru Kickan eller Edit, för dessa för liv efter noter just nu. Fru Kickan vill titta på Skam, Edit vill titta på My Little Pony. Fru Kickan vill att Edit ska gå ut, Edit vill ändå se på My Little Pony. Emilia sitter också här. Hon tycker att Edit ska skärpa sig och göra som hennes mamma säger. Den som är tyst är jag, just nu.
 
Det kan knappast heller vara Åland United etablissemanget som avses. Maiju är där den som bestämmer vem som pratar och när. I övrigt jobbas det mycket på att spelarna ska prata mera med varandra på planen, samt om rätt saker utanför den. Så jätte tysta är de nog bara när de dyker och sover. Jo, jag har sett bägge hända!
 
Mina kolleger på jobbet då? Ursäkta, men ljudnivån i blå soffan då till exempel svägerskorna Fyrqvist anländer är extrem jämfört med då de inte är där. Även i övrigt är jag rätt säker på att om någon räknar antalet stavelser uttalade och genussorterade dem, då har vi nog kvinnlig seger i ymnighetsklassen.
 
På elevsidan är det lite lika. Om jag snabbt tänker mig elever som pratar mycket, då kommer jag på betydligt fler flickor än pojkar om jag ska vara ärlig. Summa summarum, jag kan inte komma fram till att kvinnor i min omgivning, åtminstone av mig tvingas till tystnad, förutom då de nåjsar så helvittes, då säger man ju till, precis som de säger till mig... Om jag, med risk för just sådan arrogans jag anklagades för, antar något, så tror jag att kvinnan som avskyr mig de facto är lite låst i sin egen ideologi och liksom bara hatar för att det känns som det rätta att göra. Att dessutom skylla sitt hat på mig, eller alla andra män också, vilket hon inte gjorde annat än i de texter hon skickade mig att läsa, gör det säkert lättare att motivera för sig själv.
Jag får bara acceptera faktum och antingen fortsätta på min utstakade väg, som jag själv är trygg i, men tydligen inte alla. Eller så kan jag släppa mig rebellisk och plocka fram in inre Borat för att låta damen i fråga få rätt, en gång för alla...
 
En solig vinterlördag med ett nutidsjanuariväder, utan snö men passligt svalt, har vi här på Bergshöjden. Rufus har åkt för att bättra på sin fysiska status. Emilia kommer att äta pizza med någon vän helt utan att jag är inbjuden. Även Joel ska infinna sig där. Sen kommer de hit för att se Gandhi, alltså filmen om honom, vilken jag pratade så ömt om för en par helger sedan.
 
En lite "trill in" för att använda ett Astrid Lindgrenskt uttryck (Trill in var puben där Farbror Nilsson, Abbes pappa, drack sprit i Madicken berättelserna) på Åland Uniteds team building på Idrottsgården hade jag tänkt mig att göra. Dessutom ska jag försöka skriva lite grejer för Ligaföreningens räkning. På finska och allt. Röster om att ligaföreningen och nationella angelägenheter mest är ett "forum för inbördes beundran" har framförts. Jag är av den åsikten att om vi inte vill vara just det, då måste vi själv se till att inte vara det. En bra början är att ta sig själv på allvar då och kräva saker av sig själv, innan vi börjar kräva en massa stöttning och hjälp av andra!
Här har man de flesta muminar i dalen.
 
Jag fastnade förresten vid ett uttalande i ledaren av dagens Ålandstidning. Varför anses det ibland lite fint att framhålla att man "inte vet nåt alls om sport" då det inte alls uppskattas att erkänna att man aldrig läser en bok, eller aldrig sett ett teaterstycke? Jag tycker bägge bristerna är dels beklagliga brister i allmänbildning, dels arrogans och självpåtagen avskärmning som sedan leder oss till ett "Trumpifierat" samhälle.
 
Bli nu inte lika mållösa som Liverpool blev i Ligacupen mot Southampton. Det är bara roligt om nån säger någonting, oavsett om du är kvinna, man eller något annat...

Jag menar nog bara att vara snäll

Bamse säger ju så klokt att det inte är någon idé att vara starkast i världen om man inte på samma gång är snällast i världen. Jag är själv inte starkast, så då kan jag ju inte heller vara snällast... fast jag försöker. Ska sanningen fram försöker jag hårdare på att vara snäll än att vara stark, åtminstone fysiskt stark, så där som Rufus börjar bli...
 
Styrka är i och för sig mycket mera än att lyfta skrot och betvinga tigrar med bara händer. En form av styrka är ju även att kunna anpassa sig till olika situationer och att hålla huvudet kallt då det faller samman omkring en. Där försöker jag så hårt jag bara kan. I det samma kan det där med snällhet också bli paradoxalt eller åtminstone motsägelsefullt.
Det här ser väl ganska snällt ut, åt bägge håll... Edit var lite trött nyårsdagen 2013 och jag kunde liksom inte röra mig. Jag visste inte heller att jag följande nyårsdag skulle kunna titulera mig tvåfaldig finsk mästare i damfotboll, vad nu det har med någonting att göra säg...
 
 
Eftersom rumpan alltid är bak finns det alltid en chans att få saker om bakfoten, eller att hamna på skuggsidan av andras intentioner. "Everything you say can and will be turned against you" är en väldigt fungerande fras för det mesta. Det går alltid att hitta negativa saker oavsett vad som varit ursprungsmeningen.
 
Är det så farligt då? Måste alla tycka att det du säger och gör är snällt? Är det ens snällt i alla lägen att vara snäll? Vi har ju troligen alla kommit så långt att vi begriper att man inte behöver aga den man älskar. Dock kan det vara bra att inte alltid paja medhårs. Det är väl då man uppfattas elak...
 
Detta var bara lite tankar efter en fredag här i skolan. Inget dramatiskt har hänt, bara lite tankepaus efter den lilla emotionella feelingen det finländska inbördeskriget, som jag pratat om hela eftermiddagen alltid medför för mig.
 
Som ni märker är Edit i skolan igen. Ja, eller ni märker kanske inte det, men det är hon. Både Fru Kickan och hon steg lydigt upp i morse. Även Rufus, som har tänkt sig sova natten mellan torsdag och fredag hos oss nu under våren varje vecka verkade ha hunnit hit, för han gick förbi lärarrummet med en historiebok i handen. Emilia har beställt Gandhi som lördagsfilm, så det är bäst att jag kommer ihåg att ta med den härifrån då.
 
Ingen match i helgen. Träning på Vikingavallen riktigt just, sen team building i morgon. Jag hade nog förberett mig på att inte vara en del av den, men Maijus instruktioner låter lite tvetydiga, så jag måste kolla vad som förväntas. I övrigt tänkte jag slå på stort och vara hemma med de mina detta veckoslut. Sen har ju Röd Bettan nån slags middag på söndag förstås och det är vi tacksamma för eftersom mat kostar pengar. Var det där snällt sagt?
Så här kan det se ut då laget samlas för träning och möte i Vikingahallen. Nu är alla utom Sarah Burn här. Hon kommer på söndag. Vår nye vardagshjälte Ted kompar Harry och Lillemor och går in i epitetet "person som fixar allt". De är snälla!
 
God mat hela veckan Mat-Inger! Snällt av dig!!!

voffo voffo

Dagen började just efter gårdagens slut med ett tidigt dopp i bassängen. Till min glädje kunde jag konstatera att temperaturen gått upp med en grad sedan i tisdags. Nu drog jag mig fram i en kilometer innan det blev okej att gå i bastun. Just bastun är kultplatsen under de tidiga morgnarna. Jag och gubbarna sitter där nakna och låter åsikter flöda. Jag kanske själv är en gubbe vid detta lag, men dessa är nog gubbigare och riktiga förebilder för mig i min transformation mot riktig gubbighet. Det har varit "Trumpen" som hittar på allt S...ns  som diskuterats tidigare. I dag förhördes jag ordentligt om Åland United och om hur Herr Landshövding är som ordförande. Jag stod stenhårt fast vid att han är vår bästa värvning, fast han gick in som, nummer 28 då det begav sig. Han har ringt och mailat mig hela dagen dessutom för att riktigt befästa sin ställning. Dessutom kan jag säga, så att man inte behöver ifrågasätta det under de tidiga bastusessionerna, eller någonstans över huvudtaget: Vårt lag tas ut inför varje match av lagets tränare. Hon är anställd för att vi har förtroende för hennes kunnande och därmed finns det ingen, varken Herr landshövding, Hon från Landskapsregeringen eller jag själv, som bestämmer vem som spelar i mål eller om utlänningar går före finnar, samt om ålänningar är bättre än andra. Vi har våra riktlinjer och dessa följer tränarstaben enligt bästa förmåga. Jag är dock egentligen glad att folk bryr sig tillräckligt för att komma och påstå, samt fråga. Kanske lite tjusningen med det här lilla Åland jag bor på.
Lite så här är folk ibland upplever jag. Det är dock roten till all utveckling, som jag försökt säga till barnen i skolan. Skulle människan inte innerst inne vara en rumpnisse hade vi aldrig lärt oss så mycket som vi kan i dag. "Voffo de då?" är tre ord som ger oanade resultat bara de ställs. Grattis människan. Jag har tillbringat en del av dagen med sådana här helt bokstavligen. Edit är ju sjuk och efter att oroliga människor undrat huruvida vi ska fördjupa oss i Bröderna Lejonhjärta, Barnen i Bullerbyn eller någon annan lärorik Astrid Lindgren saga har lugnats, hoppas jag, genom vetskapen att vi studerat Ronja Rövardotter.
 
I övrigt har vi ätit mikropizza, mailat FBF och IFK, samt varandra (inte Edit och jag dock) och legat i soffan (Edit). Emilia väntas snart för inmundigande av middag och Fru Kickans dagsform avgör huruvida hon ska träna eller ej. Egentligen kunde det i sin tur styra huruvida jag kan åka till träningen eller ej också, men nu går vi lite på överkurs.
 
Hur mår Edit då? Hon säger "Bättre" då jag frågade. Hoppas det betyder att hon kan gå till skolan i morgon.
 
Sen en viktig sak! Röd Bettan fyller år i dag! Mitt budskap till henne är... Väntas nu... Grattis Röd Bettan! Såja... Viktigt att veta hur man ska lägga orden.
 
I går utnämnde Craig mig till "Father of the year". Jag tror han var ironisk. Allt mera så känner jag det själv också. Behöver ta tag i nåt nu, fort.
Jag fick höra att Edit visat målvaktstalanger i turneringen förra helgen. Oavsett. Det är ett hårt och smutsigt jobb.
 
Jag undrar om inte höjdpunkten hittills i dag varit att prata med Linda. I och med att jag stannade hemma med Edit kunde både hon och jag kommunicera med Linda där i Kalifornien under en tid som faktiskt kan anses normal för henne. Två timmar höll vi på. Det avbröts bara två gånger av att vårt internet lade ner. Som jag sagt. Det blev bara lite sämre då vi gick över till fiber, så... Det kunde vara värre!

Ansöker om att det inte blir någge alls på torsdag

Då var vi där. Edit är sjuk. Eller, inte frisk i alla fall. Vanligen leder detta hemma hos oss till en pusseloperation då den som har sämsta argumenten förlorar och får bli hemma, om nu det är att förlora förstås.. Jo det är det nog. Alla som jobbat med nåt riktigt vet att det blir mer jobb av att inte jobba... Nåväl. Det gäller förstås då att informera behövande kanaler att det inte blir nåt i morgon då, för temadag funkar som argument inte då man är gift med en kontorsråtta. Jag undrar om det ens skulle bita ifall jag arrangerade temadagen... Nu blir det så att jag stiger upp klockan 6, åker och simmar och kommer sedan hem för att tillbringa resten av dagen där. Hoppas Edit piggnar i. Eller alla som varit hemma med barn vet att man egentligen inte vill att de ska piggna i, fast det så klart är det man vill... Låt oss säga så här. Hoppas Edit kan gå till skolan på fredag.
 
Informationen har alltså gått ut. Inte ännu till Edits skola och Eftis. Fru Kickan, kan du tror du göra det? Till mitt jobb har den gått, genom facebook till kanslist-Maria, samt med sms till mitt stridspar Jarmo som skulle avverka morgondagen med mig. Nu får han klara sig själv. Han meddelar dock att han tror att Tellus snurrar även i morgon trots det stora avbräcket. På riktigt tror jag inte att någon skulle märka att jag inte är där i morgon om jag inte gjorde så stort väsen av det just nu. Edits fotbollslag, samt Sigrids Mamma är informerade. Även Rufus, som kommer hit sen på kvällen fick veta. Vem till behöver underrättas? Jag sade till Maiju och Craig att vi ses på fredag, så de torde vara på det klara. Ja. Kanske Jorden snurrar ändå, som Jarmo säger...
Som ni ser har vi mycket extra grejsimojs i skolan hela tiden. Härom dagen var självaste Riksdagsmannen på besök. Nuförtiden tar sådana selfies. Hittar ni två stycken Virta på bilden? Den ene av dem var mer intresserad än den andre.
 
Onsdagar är alltid rätt kompakta. 6 lektioner som föregås av morgonträning och ledningsgruppsmöte. I dag var Maiju ute och Craig som skulle vara ensam med Marjukka valde att köra videoanalys... Smart va? Inomhus! Lektioner bedrevs så klart. En riktigt arg elev hade svårt att bara släppa att muslimska män kan ha fyra fruar och Lenin levde de sista åren i sitt liv utan kulor, kom man fram till. Dessutom åt vi någon glad kvinna som hette Maggan. Hon var god! Steel FM ställde frågor om geografi och religion och resultatet kanske hörs i etern i morgon... Sen ringde Fru Kickan och hela kvällen blev att pussla. Ett sponsormöte, ett butiksbesök, en hämtning av trött Edit från Eftis, en fotbollsträning och sedan ett kvällsordnande med diverse e-postning. En rätt vanlig dag trots allt.
 
Träningen var riktigt skön att bevista faktiskt. Nära nollgradigt och lite blåsigt. Behållningen blev Lois Roche som tränade i shorts, Florin Wagner som visade sig vara trevlig trots att hon är vegetarian och Pille Raadik som dundrade i krysset från 20 meter och vägrade göra om det. Helt seriöst måste jag säga att träningen och spelet var bland det bästa jag sett på en Åland United träning på ett antal år. Då jag frågade Maiju vad hon sagt till spelarna svarade hon bara "Perkele". Antingen svor hon åt mig eller så avslöjade hon sitt framgångskoncept.
 
Ja, så mycket mer var det väl inte här då. Snart ska jag upp och simma igen och sen får jag improvisera med Edit, laga mat år Emilia och planera med Rufus. Fru Kickan lär väl springa av och an hon också kan jag tänka.
Hej hej skolkollegerna! Vi ses på fredag!

I dag minns vi min Mor

Jag insåg att jag tillägnat de flesta av mina närmaste en liten text på deras födelsedagar de senaste åren. min Far tror jag hamnade på nån annan dag, men inte ska det behöva vara så noga, som han säkert själv hade tyckt och sagt. Eller, tycker och säger, för han är högst levande. Precis som dagens hjältinna, Min Mor!
 
Rosita Carola Karlsson, eller Virta som jag har lärt känna henne som är i mångt och mycket en Karlsson. Hon är lite Salonen också, men jag kände ju Mommo som Karlsson så därmed är hon Karlsson på samma sätt som de nuvarande kanske tycker att hon är en Virta. Konstigt, svårt och obegripligt... Lite som hon själv då hon ska förklara komplexa historier. Man kan säga att min Mor har massvis att säga, men det blir lite som då eleven skulle förklara begreppet "vakum" på fysik (eller kemi) lektionen (jag har aldrig förstått skillnaden mellan dessa). "Jag har det nog i huvudet men jag får inte ut det".
I morse då jag ringde min mor var hon glad som en lärka och meddelade att hon precis ska sätta på sig halaren för hon ska simma. Jag antar att det är denna halare hon menar. Förstår någon innebörden av resten av vad hon sade?
 
Under hela min barndom visste jag att Mamma var barnmorska, fast hon emellanåt jobbade som vaktmästare på en skola. Jag visste också att hon gått i Aftis, jobbat på Industri Brand samt studerat på "Sjukis". Ibland hade hon tantträffar med Tetta, Tinna och Ulla, som vad jag förstår fortfarande lever och troligen först nu har blivit tanter. Min gumor Inco var hennes bästa vän och vad Facebook berättar är hon det fortsättningsvis. Som barn förstår man inte så mycket av helheterna, men jag har minnen av att hon bröt benet och sedan som gipsad jagade runt halva kommunen för att hitta mig då jag i min tur ledde alla närområdets barn ner till stranden "för att kolla om isen höll". Undra på att jag minns henne som lite arg då alltså. Jag minns också att hon ibland var trött och bara sov. Det måste, har jag förstått nu, berott på att hon jobbade på nätterna. Att hon sedan slutade med det trodde jag berodde på att hon ville sova på natten, men jag har begripit att det gjordes för att vi barn skulle få det bättre. Mamma har alltså varit precis som en Mamma ska vara. Hon har offrat av sig själv för att vi många många år senare ska förstå att vi ska göra det samma för våra barn. "Vahinko kiertää" säger man på finska...
 
Just finska är ett roligt kapitel hos min mor. Hon hör till dem som framhåller och framhäver sin svenskspråkighet i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Sen då hon kommer åt att prata händer det titt som tätt att hon inte kommer på vad något heter på svenska, utan drar till med antingen ett finskt uttryck, eller så något uttryck som inte representerar ett enda på jorden känt språk.
I dag fyller min mamma 72 år. Hon är en av de sista bastionerna då det gäller att beta vems barn som är vems unge i långa släktled. Rösten från Öster är en duktig bubblare från min generation som kan tänkas föra traditionen vidare. Jag har fullt upp med mina egna jag. Här har vi lyckats få alla hennes egna barnbarn på samma bild i somras på ett kyligt Åland. Han med mössa är min far och alltså inget barnbarn, förutom till sina egna far- och morföräldrar då...
 
Både Emilia och Rufus säger sig ha minnats att det är Famos födelsedag i dag. Linda torde se det på Facebook om hon inte annars har koll. Edit ska ringa i kväll bara jag hinner från träningen. Allt gott. Jag hoppas få anledning att nämna min mor många gånger till i sådana här födelsedags skrifter. Gratulerar Mamma. Utan dig vore världen annorlunda! Tack för allt. samt förlåt!
 
I övrigt mal det på. Tidig simning uppmättes till 900 meter. Mats Löfström tog inför våra nior kål på myten om att svenskspråkigheten i Finland är i fara, tack Mats! Påven, Gamla Testamentet och Lenin står på eftermiddagens undervisningsagenda. Edit ska föras till dansen, hoppas Fru Kickan lagat knoka... Sen ska jag till Eckerö och slutligen hämta Edit från klasskompis för att hemma ta tag i kvällsjobbet som väl runnit in medan jag förlustat mig på landsvägarna och i fotbollshallar.
 
Så att sellaista!
 

Vad är det viktiga?

I denna tid av massinformation och samhällets ökande takt får vi goda råd om hur vi ska orka och klara av att fungera. Man måste prioritera säger de. Vi måste se till att vi gör det viktigaste och lämnar bort sådant som inte måste göras. Sen ska man veta att man inte är oersättlig också.
 
Detta får mig då att tänka på hur denna prioritering riktigt ska gå till. Hur man än svänger blir rumpan alltid bak. Det vi prioriterar bort kommer att lida, eftersom vi de facto är oersättliga. Ingen kan göra ditt jobb som du utan du själv! Således återstår dilemmat om det är fruktsammast att fokusera på de saker man prioriterar, eller på dem man inte prioriterar. Jag menar, det som inte prioriteras kommer ju att bita en i rumpan längre fram. Ni tror väl ändå inte på de där naiva idiotierna om att man kan göra sig fri från sina demoner genom att undvika dem? Sådant där trams om att man mår bättre om man gör sig av med personer och saker som suger energi ifrån en. Jo, en tid mår du säkert bättre, men var så säker, demonerna kommer tillbaka. En och en eller alla på en gång. Där står de och äter upp dig om du struntat i dem för en tid. Oftast är de hungrigare ju längre du låtit dem vara!
 
Bryr du dig inte om dina barn då de är små kommer du att vara tvungen att bry dig desto mer då de är äldre. Eller, du hamnar att bry dig på ett sätt som är mycket mer energikrävande än annars, trots att barn är energikrävande vilken ålder de än är i, men det är dina barn och ditt ansvar! Det samma gäller också arbetsuppgifter eller saker du bryr dig om. Man kan låtsas att de inte betyder något en tid, men ge dig Fan på att de finns där och påminner dig om att du har försakat dem!
 
Saker som gjort sig påminda och har olika status, samt behöver behandlas på olika sätt, men befattar jag mig inte alls kommer de att få konsekvenser för mig, eller andra.
 
Edit är rädd för spindlar. Varje kväll kollar jag och bekräftar för henne att spindlarna inte har kommit in, samt att det inte finns spindlar på Antarktis. Vi måste komma på långsiktigare spindelskrämselbekämpning för framtiden.
 
En elev stoltserade med att ha antingen kastat ett ägg, eller så inte kastat ett ägg och var stolt som en tupp över att han så totalt kunnat föra de vuxna bakom ljuset. Jag kände att jag måste informera eleven om hela historiens relevans och hur den låter för en utomstående, alltså trycka ner barnet totalt i skosulorna. Hur detta fungerar långsiktigt återstår att se.
 
Internationella huset har dåligt internet. Jag har skaffat en ny internetmojäng som ska levereras i dag till träningen. Hoppas på åtminstone tillfällig glädje, fram till att räkningen ska förklaras för ÅUs ekonomiavdelning.
 
Jag har äntligen fått till en kontaktlista för alla vårdnadshavare i 7A. Den är också mailad och nu vet jag inte hur man gör mailgrupper så jag kan maila dem igen utan att skriva in alla enskilda adresser. Det kan bli lättare för föräldrarna att kontakta, men på samma gång kanske mindre ansvar på barnen, vilket i så fall inte är en bra lösning.
 
Det var goda köttbullar till mat i dag. Jag åt och är mätt. Svårt att komma på negativa följder här.
 
Rufus ska komma på torsdag kväll. Vi ska lite planera tillsammans. Det bådar gott för hela det fortsatta livet.
 
Emilia kommer också på torsdag. Hon ska ha middag som jag lagar. Middagsingredienserna behöver köpas. Detta är också bara en god sak.
 
Jag har inte talat med Linda på väldigt länge. Jag behöver se till att vara alert sent någon kväll då det passar henne. Dåligt samvete finns på bägge håll för att inte vara mera tillgänglig.
 
Skolan besöks av Mats Löfström på tisdag. Alla mina undervisningsgrupper borde ställa frågor till honom. Jag måste komma ihåg att påminna dem om detta. Av alla viktiga saker har detta hamnat så långt bak för mig att jag glömt informera alla utom en grupp om detta. Frågorna blir sämre, eller uteblir, men det får faktiskt Mats fixa!!!
 
Åland Uniteds årsberättelse ska skrivas klar denna vecka. Jag måste skriva. Gör jag det inte ger jag mer jobb åt Linnéa och det vill jag inte verka för.
 
Protokollen från Avauspotku kom. Jag måste ta i med Viceordförande Mervi och förbereda de olika saker vi bestämde att ligaföreningen ska bestämma. En befriande faktor är att alla klubbar upplever att de har det värst! Bara som referens till dem som klagar och upplever att FBF kränker just en själv.
Damlandslaget vann både mot Ryssland och Slovakien där nere i det regniga Spanien. Det är också viktigt. Maiju kommer hem nu och jag har fler personer att valla här på plats.
 
Det går inte att göra en heltäckande lista och så här ser ju alla människors liv ut. Det finns endel som tror att man bara kan lämna saker och tro att de fixar sig. Just de ger ofta mer jobb åt dem som sedan fixar.
En av de saker som för mig känns mest stressande just nu är detta. Åland Uniteds ungdomsarbete. Nu då vi kanske börjar ha A-laget någorlunda kontrollerbart kommer Demonerna i form av flickor. Våra två flicklag rullar på, de har duktiga ledare. De behöver ändå lite stöd från klubben, samt alla de andra projekten, som gemensamma samlingar, spelarbesök till träningar, regionträning, skolbesök, planering och genomförande av läger. Just nu hänger de på mig och ska jag vara ärlig har jag inte gjort ett strå i kors ännu detta år för dessa saker. Det är så lätt att säga att jag inte har hunnit. Det har jag inte heller, jag har varit tvungen att prioritera andra saker. Detta gör inte att flickverksamheten skulle vara mindre viktig. Nej, den är en av dessa stora, riktigt jättestora demoner som jag måste bekämpa! Det lättaste vore förstås om någon ville hjälpa mig med det, så där som Pille gjort förut. Om ej är det jag ensam som ska fixa det för första gången någonsin helt själv. Men... Hur svårt kan det vara?
Snart kommer 9G för att försöka förstå varför Senaten förklarade Finland självständigt och sen ska 7A läsa Gamla Testamentet så det skakar.

En par ord om ledarskap

För att tvinga mig själv att bli väldigt ytlig och kortfattad, vilket är enda chansen för mig att få detta skrivet innan jag ska hämta Edit från klasskompisen (Edits alltså) Vikings födelsedagskalas, säger jag nu att detta blir ytligt och väldigt kortfattat. Därmed har jag ryggen fri om någon tycker texten blir ytlig och kortfattad. Smart va?!
 
Jag jobbar ju som en slags ledare varje dag. I skolan har jag olika ledarfunktioner och inom fotbollen likaså. I världen talas det i dessa dagar massvis om just ledarskap och hur till exempel ledarstilen på USAs president, som rimligen blir annorlunda, eller redan har blivit det, kommer att påverka hela landet och i förlängningen så klart världen.
 
För att göra en lång historia kort funderade jag på vilka ledare, eller förmän jag själv haft och hur deras stilar fungerat, dels på mig, dels på det de varit ledare för.
 
I skolvärlden, som elev och senare lärare har jag haft auktoritära ledare till en del. Dessa har skapat ordning, men på samma gång ibland en hel del "svart verksamhet", liksom fanstygen  har flyttats ner i katakomberna och ytan ser fin ut, men är kortvarig. Så fort ledaren själv inte är där slår Fan själv till och råttorna dansar på bordet. Det samma har även gällt vissa fotbollstränare, eller för den delen andra ledare också som jag haft att göra med. Det funkar bra då personen själv är där, eftersom ingen vågar annat än att göra som det sägs.
 
Jag har så klart även varit med om den andra ytterligheten. Dels i fråga om "små möss" som inte vågat ta tag i situationen, utan bara låtit saker hända och sedan inte rett upp det hela. Dessa ledare slutar ofta innan de hinner vara så länge i ledarställning.
 
Det finns demokratiska ledare och "kompistyper" som jobbar hårt för att bli omtyckta och därigenom kunna styra grupperna med hjälp av förvissningen om att de man leder nog kommer att ställa upp för att "vara hyggliga". Detta är ett svårt sätt att jobba och risken är stor att man blir en "liten mus" innan höstlovet, eller seriestarten.
 
Hur vill jag ha det då? Ja... För det första är det väl klart att alla ledare, på samma sätt som alla samfund som ska ledas är olika och passar för olika metoder. En av de bästa generaliserade metoderna som jag tror på är en passlig blandning av auktoritet och demokrati. Sköts detta rätt kan det till och med leda till "kompisledning" och total demokrati.
Eftersom han här dels hade en naturlig auktoritet som en av världens mäktigaste män och dels en förmåga att verka "vanlig" kunde han ta sig för att sparka boll med småkillar utan att hans värdighet skadas, snarare tvärtom. Ifall hans efterträdare skulle göra samma sak är risken stor att man skulle beskriva honom som pedofil och dessutom troligen totalt utan känsla i vänsterfoten. Det skulle kännas helt fel och även skrattretande. Därför tror jag inte han kommer att göra sådant heller. Resultatet kan komma att bli att han uppfattas distanserad och de "vanliga människor" han säger sig representera kommer aldrig att uppfatta honom som vanlig. Därmed blir det mindre trovärdigt.
 
Jag tror ledarskap handlar om trovärdighet. Det är A och O. Det måste vara klart att du är intresserad av din uppgift och även av dem du ska leda. Du måste ge ett intryck av att själv vara i samma båt. Du måste först vara tydlig med hur du vill att det ska vara och sen måste du visa att du menar det. Då folk vet att de kan lita på att saker är som du säger, då kan du även ta till dig vad de säger till dig och tillsammans kan ni skapa det ni vill. Det är extremt viktigt som ledare att inte låtsas bry sig, utan att faktiskt bry sig! Även åsikter som framförs kan verka totalt ointressanta eller till och med puckade. Den som framför åsikten tycker dock den är viktig och eftersom du tar personen på allvar blir även ärendet viktigt. På så sätt kan du få en naturlig auktoritet, som även medger dig att vara "mänsklig". Du kan även göra fel och få dem förlåtna genom att vara uppriktig och motivera ditt folk att tillsammans med dig klara upp det du ställt till med.
 
Jag vet inte, men så ser jag på ledarskap i alla dess former. Det tar tid att bli en trovärdig ledare. Inga diktaturer har hittills varat för evigt. Många demokratier har överlevt längre, med alla sina brister och fel. Det betyder inte att vi ska släppa alla tyglar och bara kasta in bollen och uppmana barnen att göra precis som de vill. Vi ska finnas där, vi ska visa hur vi vill ha det och ibland om det krävs ryta till. Men vi ska vara så att alla, både de modiga och de lite blyga vågar komma fram och säga saker till dig, för de vet att du inte blir arg, utan lyssnar för att hjälpa dem på bästa möjliga sätt.
Här ser vi några bekantingar titta på Chelsea-Bayern Mûnchen 2012. Vi ser vad som är viktigt och äkta inte sant?! Vilkendera tror ni gjorde mål då denna bild togs?
 
Japp. Dags att hämta Edit. Fru Kickan passar på att vila sig i form för... Nattsömnen?

"Alla som hatar Finland, ställ er upp så man ser vem ni är."

Rubrikens replik fälldes av FBFs tävlingsansvarige då han diskuterade serieupplägget och årskalendern med oss klubbar i Damernas Liga. Han gjorde för övrigt ett utomordentligt framförande och fick mångens ilska att om inte bytas ut, så åtminstone att blandas med skratt. Mitt första möte som ordförande i Ligaföreningen gick även det helt okej, förutom att jag spillde lasagne på bordet. Vi fattade beslut om att börja fatta beslut! Bra jobbat typ. Sen kommer vi också att behöva någon som kan sjunga både Ålänningens Sång och Vårt Land. Är det jag som är den ende med den kompetensen, som Linnéa lite trodde? I så fall kommer jag att sjunga solo i mittcirkeln på WHA i sommar... Yes!
 
Jonas från Ålandstidningen ringde och undrade vem som gjort vårt andra mål i dagens träningsmatch. Jag, sittande här på färjan svarade Selma, eftersom Linnéa hade messat att Selma gjorde 2-2. Sen då jag gratulerade Selma till målet svarade hon att det nog var Elsa som gjort det. Jag bad Selma gratulera Elsa då och ringde Jonas, samt informerade även Craig, som han också skrivit till mig att Selma gjort mål. 2-2 blev det i alla fall i träningsmatchen i dag mot IFKs P02 lag.
Selma är hon längst till vänster. Hennes tvillingsyster Elsa, som tydligen gjorde mål i dag står intill henne. De övriga på bilden är Mini och Alva som här är på regionläger, men till vardags går i högstadiet och dessutom spelar i IFK Mariehamns B-flickor som ska bli vårt samarbetslag. Samarbetet började tydligen lyckosamt...
 
Dagen har medfört lite huvudvärk. Jag planerar att äta och sedan lägga mig, bara jag fått lite jobb gjort. Sen börjar ju söndagen passligt tidigt då båten anlöper Mariehamn vid 4 tiden.
Enligt rapporter fick Edits slag stryka på foten tre gånger i dagens turnering, men det hade varit roligt.. Den här bilden avslöjar också att Edit tydligen varit målvakt. Röd Bettans telefon visste också berätta att hon fått ett rött märke på benet efter att ha gjort en räddning. Bra Edit.
 
Rufus lag hade vunnit 6-1 och 8-2, men enligt honom själv spelat skit. Jaha. Ut på havet bär det. I morgon nya utmaningar för mig, min familj, min klubb och hela världen!

Vad gjorde du när Trump svor presidenteden? Jag åt mikrohamburgare jag.

I natt styr Vikingline kosan mot Helsingfors. Det gör de ju i och för sig varje natt, men i just i natt är jag med. Till Avauspotku bär stigen. Hemma igen på söndag natt, eller morgon, hur man nu vill se det.
 
Ligaprogrammet kom även offentligt och jag hamnade direkt att agera då Kupsi tydligen dragits så in i USA känslan som denna dag för med sig att han placerat vår bortamatch mot Pallokissat till den 4e juli, istället för onsdagen den femte som vi planerat. Man tycker inte att det skulle vara så stor skillnad, men det har lett till att Kuopio i sin tur kontaktade Uleåborg och har nu som dominoeffekt flyttat även Pallokissat-ONS. Det känns stabilt att programmet endast är publicerat som webbsida och inte i "pappersform" då det liksom lever hela tiden ännu också.
 
Skoldagen var intensiv och sen blev träningen en intressant tillställning då Craig arbetade med laget som vilken kurator eller högstadielärare som helst. Jag upplever våra pre-season förberedelser väldigt annorlunda än alla år hittills. Jag kan om någon vill återkomma mera specifikt utan att avslöja sådant som man inte ska avslöja vid tillfälle. Men om jag jämför med alla försäsonger jag upplevt i ÅU liknar upplägget för denna mest den som vi hade 2012, utan att alls vara likadan ändå. Som sagt. Jag kan återkomma ifall jag inte ändrar mig.
 
Sen kom jag hem och åt mikrohamburgare medan jag såg en väldigt, jag vet inte hur jag ska uttrycka det, råbarkad president hålla ett tal om hur allt ska bli annorlunda och hur amerikaner ska bry sig om amerikaner etc etc etc. Donald Trump tog över världens mäktigaste land och tog därmed alltså faktiskt över. Herreminje vad dåligt hans tal var. Tänk att folk tyckte Hitler var bra då han höll likadana tal på 1930-talet.
Här är en bild på då han nästan köpte en fotbollsklubb i Colombia härom året. Han är också absolutist, som Hitler var. På basen av hans barnaskara och mängden av ex- och nuvarande fruar är han i alla fall inte impotent och han äter väl kött. Bra att hitta något litet sympatiskt drag i karln.
 
Systrarna Fru Kickan och Gurkan firar födelsedagsmiddag i grannhuset och Emilia tog en liten danspaus för att återvända sa hon då hon gick här förbi medan jag satt vid datorn och TVn. Edit är hos Röd Bettan och kommer i morgon att spela turnering i Godby. Enligt programmet borde Rufus också spela matcher i morgon. Vet ej om han tänker det. Hoppas, men jag kan inte göra mycket därifrån Helsingfors. En del av planeringen gäller att hinna från färjan i tid till mötet och sedan från mötet tillbaka till färjan. 4ans spårvagn kan man säkert lita på.
Och vad hittar vi här då? En mexikansk mur! Kan man tänka sig... En sådan här kan man bygga på samma gång som inga mexikaner ska vara med och bygga alla flygfält, broar, vägar och tunnlar som tydligen ska dyka upp när det amerikanska folket får tillbaka sitt land. Det låter ju precis som... Jo jag vet att jag ältar...
 
 

Jag kanske ska bli Youtuber

Torsdagen har gått framåt och bara bekräftat mina känslor om att vuxna inte ska ha tillgång till sociala medier. En fullständigt sinnessjuk diskussion utan innehåll tog både tid och energi emedan den som antagligen, jag fick aldrig riktigt klart, tyckte illa om Åland United hävde ur sig den ena meningen utan innehåll efter den andra. Jag skulle gärna ha tagit till mig om personen, eller trollet om vi kan kalla honom så, hade haft konkreta saker att klaga på eller ännu bättre, förslag till lösningar. Sen spädde Fru Kickan på och förde diskussion i en gruppchat med fel person. Jag redde dock upp det hela, hoppas jag. Inget illa menat åt något håll. Det gäller dock att inte vara för säker, eftersom det ju är vuxna det är frågan om och alltså ingen logik eller bondförnuft finns tillgänglig.
 
Just att klaga, det kan människan. Veikkausliigas matchschema publicerades i dag. Jösses vad man gnällde. Fel dagar, fel tider, inte hänsyn till klubbarna för mycket splittring till följd av klubbarnas önskemål, allt åt helskotta. Det finns inget som att gnälla på en serieläggning. Inför morgondagens publicering av Damernas Ligas och Herrettans scheman vill jag till min glädje poängtera att WHAs gräsplan kommer att vara i skick för herrfotboll den 8 april. Därmed kan vi väl räkna med att spela vår egen första hemmamatch i april på den samma, inte sant? Perfekt! Klockan 15.00 i morgon, fredag kommer programmet. Om jag själv kan skicka det någonstans, eller ens publicera det här lokalt vete katten. De listor jag har fått är skickade i nånslags mappar som jag inte ens kan öppna i skolan... Tror ni det blir Honka borta i första matchen igen? Tror ni det blir HJK borta på Kristi Himmelsfärd som vanligt? Finns där en öspelspaus? När spelas cupen egentligen? Allt detta hoppas jag att blir klarlagt i morgon. Klockan 15 alltså. Tyvärr hinner jag knappast kolla eller göra så mycket av det vid den tidpunkten eftersom jag troligen måste handla och sedan åka på träning. Till natten ska jag infinna mig i hamnen för transport till Helsingfors.
WHAs gräsmatta kan vara ganska fin på sommaren. I år får den lov att fixa både herrar och damer redan i april, eller va? Det har varit rätt konstigt förut då den bara hållit för herrar och inte damer, trots att herrarna ju är både tyngre och starkare...
 
 
Rufus och KHS innebandylag tog hem en fjärde plats i sin grupp i dag. Förlust i alla matcherna, men vad gör man. Halv två tiden i natt är spelarbussen i Jomala och klockan 9 börjar lektion 1. Välkomna hem pojkar. Enligt rapporter har Rufus levererat plastkassen med innehåll till sin Farmor och Farfar. Bra Rufus!
 
Sen var det en sådan sak också, att jag ombetts att bli youtuber. En person har kontaktat mig och bett mig filma mina lektioner och lägga upp dem på youtube så hans elever, eller var det elev kan titta på dem och sedan göra uppgifter som jag skickar med e-post. Innovativt, intressant och lite kittlande faktiskt. Några små aber gällande hur jag ska filma, hur jag ska lägga upp lektionen så den passar sig på film, samt hur man lägger upp nåt på youtube kvarstår. Lite mera jobb bara, men jag behöver ju en ny hobby, så varför inte?
 
Fru Kickan och Gurkan kommer i morgon att ha födelsedagsmiddag. Jag kommer att komma hem från träningen, inte alls veta om jag förväntas vara med på middagen eller inte, speciellt som jag ändå inte kommer att tajma min hemkomst med matätningen och troligen därför stannar hemma och jobbar och dessutom kommer jag att vara både slut och fylld med funderingar inför lördagens happening. Då menar jag inte Edits lags turnering i Godbyhallen, eller Rufus lags matcher i Baltichallen, utan Avauspotkuseminariet. Jag sitter som nämnt själv på alla tre stolarna reserverade för olika "avdelningar" av Åland United. Jag fixar alla jag. Både där och mycket också här. Som jag brukar framålla har jag en av Ålands bredaste rumpor!
IFK Mariehamn F08-10 tränade i kväll. Temat var Pre game med tanke på lördagens matcher.
 
Vad finns här mera att undra då? Gamla Testamenttävling med 7A i morgon. Camilla, din favorit!

Jag undrar om vuxna skulle behöva förbjudas på internet...

Först gratulationer till Finlands damlandslag. 2-0 mot Ryssland är inte illa. Roligt. "En ny start för ett kaxigt Finland", som jag faktiskt skrev som facebookstatus då jag var med på det första U17 landslagslägret för den sedermera bejublade årskullen för 1994 födda. Slovenien i nästa match. Håll profilen nu bara damer!
 
Jag vill även ännu en gång önska KHS innebandylag för pojkar lycka till i torsdagens finalturnering. Enligt Rufus sover de på Cumulus, vilket ju kan betyda ganska många olika ställen. Men lycka till även med sovandet!
 
Sen till det jag ville avsluta onsdagen med, på samma gång som jag inser att den försvann för länge sedan. Jag anser att vuxna människor inte är mogna att handskas med sociala medier! Nu tycker förstås många att jag generaliserar och drar alla vuxna över samma kam. "Inte är alla vuxna sådana heller". Nå. Alla fullständigt puckade och självupptaget idiotiska diskussioner jag har följt och även tyvärr till en del deltagit i dag har varit initierade av och dessutom eldade under av vuxna. Vuxenhet är alltså den förenande nämnaren. Inte en enda så kallad ungdom har gjort sig skyldig till en enda stollighet jag läst i kväll. Det är alltså vuxnas fel!
Kort resumé bara:
 
 
1. Diskussionen om vem den mystiske mannen som filmades i närbild som IFK Mariehamns representant på den finländska idrottsgalan har fortsatt. Nu vet vi att mannen är tränaren till årets idrottare Olli-Pekka Tähti. Vi vet också att det var ett misstag av kamerorna att zooma in honom, eftersom meningen var att visa en lagbild på IFK Mariehamn då ingen från laget eller föreningen meddelat sig vara på plats. Det har också visat sig att lagets tränare samt lagkapten varit inbjudna men valt att stanna hemma och liksom inte meddelat arrangörerna av idrottsgalan om detta. Beklagligt, men högst alldagligt, precis som det ofta är.
 
Slutsatser som vuxna facebookskribenter dragit under dagen om detta är bland annat:
- Åland ses igen som en symbol för Finlands hat mot svenskspråkiga och bjuds därför inte in
- Inbjudan är skickad på finska och därför har de inbjudan inte förstått den (Jani, hur är det. Ymmärrätkö suomea?)
- Det är skandal och Yle borde avsätta folk i beslutande ställning
- Det är fullständigt otroligt att IFK Mariehamn inte vann hela omröstningen. Typiskt Finland.
- Tänk att finnarna ska utgå från att vi på Åland ska förväntas veta vad som försiggår i Finland.
Dessa är ett axplock från olika trådar där det skrivits vilt.
 
2. Lagtingsledamot Stephan Toivonen har först hamnat i onåd, genom att utpekas för att ha uttalat sig rasistiskt vid en internationell konferens där han ingått i den åländska deputationen. Utpekarna kommer främst från det Socialdemokratiska partiet på Åland. Toivonen hämnas genom att förtala de socialdemokratiska kollegerna för att ha varit onyktra. Detta eskalerar till att Vice Lantrådet Gunell fördömer Toivonens handlande, samt förtal av sina kolleger. Toivonen svarar friskt genom att skriva på facebook att Gunell kört bil påverkad av alkohol. I dag exploderade det igen då den till Moderat samling hörande, likaså gruppmedlemmen Anette Holmberg-Jansson av någon orsak valde att meddela att hon blivit hotad av Toivonen före Jul då han skrivit en mail där han pratar om prickskytte och hur vissa splitter hade fallit på de nämnda socialdemokraterna. Toivonen tackade dock Holmberg-Jansson för att hon varit saklig och bra samt önskade henne en God Jul.
 
Den fullständigt urartade diskussionen på facebook i detta ämne har bland annat innehållit detta, från vuxna skribenter:
- En man som hotar en kvinna med våldsbenägen mailtext skall förskjutas och förkastas (detta sagt av en äldre herre till en kvinna som tycker man kunde sluta nojsa om hot då det bara är patetisk textröra alltihopa)
- Om man inte tar avstånd från åsikter som inte totalt tar avstånd från mailskrivandet bör man tas avstånd ifrån
- Om man sagt att "alla har fel" har man fel, eftersom bara de som skribenterna själv säger att har fel har fel
 
3. Just nu håller en person på att förklara på min facebooksida varför Åland United är ett köpt lag och att vi aldrig haft en egen spelare av hög klass.
 
Slutsatsen som jag drar är att personen inte vet riktigt tillräckligt för att uttala sig korrekt, men att tankegångarna kunde bemötas om han bara tar till sig att han kan ha fel på någon punkt.
 
Just det här att man kan ha fel. Varför ska det vara så svårt för vuxna att förstå det?
 
Natt nu. Liverpool fick med sig 1-0 bota mot Plymouth i Cupen. Fru Kickan har haft ont imagen men sover sött nu. Jag stannar hemma på morgonen och ser till att Edit kommer upp, just in case. Emilia kommer på middag. Edit ska ha träningar. Jepp jepp.
 
Men låt ungdomarna som klarar av det här med social kompetens sköta diskuterandet och ta sedan in någon passlig konflikthanterare och relationsexpert att lära till exempel Lagtingspolitikerna att prata med varandra.
Igen försvann en stor del av det lilla intresse jag haft att blanda mig i politiken. Ska det vara så där, då håller jag mig nog hellre i Grundskolan där det åtminstone är lite ordning.

SKANDAL!

Nu är det bråttom. Efter en dag med en morgontrött Craig som körde ett morgonpass med några nästan pigga spelare i Vikingahallen, en dag med undervisning gällande Nya Testamentet, Versaillesfreden och Rasputins "helande fingrar" som gjorde honom till discohit och vegetarisk lasagne, som nästan smakade mat, samt e-postande gällande olika internationella transfers och registreringar inklusive passfoton och kontrakt i olika delar ska jag precis just infinna mig hos Herr Landshövding för ett sponsoreringsmöte, som torde räcka till tidig midnatt.
 
En skandal har dessutom uppmärksammats. Nu menar jag inte att Stephan Toivonen har skrivit e-post till lagtingskolleger och hotat att skjuta dem, vilket han ju inte gjort om man bara väljer att vara läskunnig och dessutom förstå det man läser. Däremot tycker jag att förslaget om familjerådgivning för Lagtingets samtliga ledamöter, som föreslogs under dagen, vore något att verkligen satsa på. Nej, skandalen gäller att IFK Mariehamns herrar i går vid den finländska idrottsgalan var nominerade som ett av tre lag för titeln "Årets lag" men inte hade någon på plats. Man säger att man inte visste om det hela och så klart skallar ropen om inkompetens höga. Det skojiga är att inkompetensen läggs på dem som arrangerat festen, inte på IFK som tydligen inte uppmärksammat sin inbjudan... Eller kanske de blivit utan då, som de säger. I så fall är det fråga om ett misstag. Jag vet inte, men bilden här under är faktiskt rolig:
Direkt från TV rutan... Vem är mannen? Hela Åland undrar...
 
 
Dessutom är det cirka en timme till Finland-Ryssland där nere i Murcia. Tummarna upp för Makes och Maijus damer!
Den här bilden är från 2014. Tollo och Nokso är borta va?! Nån till som inte är med nu? Sorry, det har varit mycket på sista tiden...
 
 
Sedan blir det kväll och mina tankar går till Sune och Ekis på Vikingline med KHS pojklag i innebandy, inkluderat Rufus, som i morgon ska spela i Kvarnbäcken. Lycka till säger jag!

Så kom det, som jag trodde

Dubbelfödelsedagen på Bergshöjden är inne i 21a timmen. Fru Kickan kom precis från Vikingahallen och Gurkan skickade just hem Edit, som tillbringat kvällen med att hjälpa Pärla med hennes bok om Pantilopen Petra...
 
Jag åkte efter skolan och KHS kollegiemöte ut till Eckerö där jag lite hjälpte Craig att flytta mål och lägga ut koner. Allt går sin gilla gång och även de bägge flicklagen anlände för att köra gemensam uppvärmning i mittcirklen innan Pille och Bri skulle ta var sin grupp.
 
Hemma igen, efter att ha kört Craig på vätsketankningsförberedelser via S-Market slog det mig att detta liv är rätt komplext och att det finns en mun att mätta i precis varje hörn.
Jag undrar om inte denna bild visar Åland United som jag vill känna det. Nutiden hand i hand med framtiden. Kaisa håller en liten Mattsson i handen, eller har jag fel? Florin, som går efter Kaisa visade i dag på träningen att tyskar faktiskt inte missar straffar...
 
 
Så kom då meddelandet också. Som jag faktiskt trott blev det Anna Signeul som tar över det finländska landslaget. Först ska hon bara ta Skottland genom sitt första EM slutspel i sommar. Våran Maiju assisterar och blir liksom kontinuiteten i A-landslaget då hon värmer upp tillsammans med Make nu i några månader. Jag har, handen på hjärtat, inte vetat vem som ska bli tränare. Att Maiju blev assisterande har jag vetat i två veckor, eftersom hon berättade det för mig. På basen av hela upplägget med caretaker och så vidare har jag trott att det är Anna som får jobbet, men jag hörde det första gången i dag då pressmedelandet kom ut. Det är sant!
Anna Signeul ska fokusera på att träna A-landslaget sägs det. Rossi Lappi-Seppälä och Pekko Söderström förstärker på ungdomssidan förutom Marke och Make som fortsätter. Riktigt hur hela strukturen styrs har jag inget begrepp om, men kanske vi lär oss lite om det på lördag...
 
En spännande dag i varje fall. I morgon börjar vi tidigt igen då jag ska hjälpa Craig att starta en träning i Vikingahallen klockan 7.30. Skoldag sedan och direkt efter det stort sponsormöte hos Herr Landshövding. Jag kommer inte att hinna till kvällsträningen vet jag redan...
 
Edit ska borsta tänderna. Fru Kickan lagar kvällsmat. Rufus har åtminstone märkt påsen jag lämnade i hans skåp. Emilia har ej hört av sig, men hon lever helt säkert. Linda skrev i går kväll att hon mådde bra. Vad är här att gnälla på då?

74 år på Bergshöjden 28

I dag är det en riktig inte vilken dag som helst. Det är minsann Fru Kickans födelsedag. Den firas, enligt hennes eget önskemål genom att hon ska träna volleyboll. I morse var vi i alla fall uppe tidigt, fast det ändå var senare än det varit om jag hade åkt och simmat "som vanligt". Edit hade önskat att få ge sin mor strumpor och jag hade lydigt införskaffat sådana. Edit hade också gjort ett kort där hon ritat och skrivit med blyerts på ett av Åland Uniteds laguppställningspapper från förra sommaren. Stiligt tyckte jag, Edit var nöjd och stolt och jag tror att Fru Kickan var lite rörd. Åtminstone hade hon tårar i ögonen och gömde sig under täcket då jag sjöng för henne.
 
Jag själv har lite svårt med presenter som faller i Fru Kickans smak. Hade hon varit den typen som gillar blommor och choklad, samt en massa sliskigt och romantiskt tjafs, då hade jag varit på min Mammas gata. Sådant kan jag fixa i ett nafs. Man har väl sett tillräckligt med romantiska komedier för att ha en repertoar att ta ur... Nu är det dock så att hon vill ha presenter som man gör något med, alltså praktiska saker som man har nytta av, typ. Dessutom hade hon i år önskat att inte få lakan. Synd då dessa varit ett vinnande koncept i snart 10 år... Jag hoppas dock att hon uppskattade förlängningssladdarna jag hittade på Clas Olsson, samt ficklampan och pannlyset, som tyvärr borde ha utrustats med batterier kom vi på. Sedan fick hon ett kort också, med en text jag inte tänker avslöja här. Min mor tyckte ju tidigare i vintras ej om då jag blev alltför intim och personlig här i bloggen, så texten får bli min och Fru Kickans hemlighet. Edit hade somnat om så hon vet ej heller....
Det bästa Fru Kickan gett mig, förutom Edit, är att hon börjat älska mina tre större barn och gör mig på så vis lycklig. Här från i somras då det passade sig att gå på uteservering med både Emilia och Linda. Rufus är inte med på bilden, dels för att han inte var där då den togs, dels för att han helst inte är på bild i bloggen om han inte måste. Han har dock låtit meddela att Fru Kickan får sin present nu på fredag, så han är nog med på noterna han också.
 
Inte bara Fru Kickan fyller år i dag och då hänvisar jag inte till Jörgen Pettersson, som även han har sin dag den 17e januari. Det är förstås Gurkan jag menar. Det sammanlagda numret av Bergshöjden 28 fyller i dag 74 år! Gratulerar. Lite som Hugh Hefner och tre av hans fruar tillsammans, separat räknat...
En av dessa är Gurkan. Gratulerar som sagt!
 
 
Själv har jag, efter att ha kommit till jobbet vikarierat som lärare i Hälsokunskap. Klassen hade "självkänsla" som tema, "alltså sådant som man inte har då man är i vår ålder" som en dam på främre raden förklarade för mig. Under den lektionen fick jag för första gången någonsin höra att jag låter som en vegan då jag talar om mat. Aningen otippat och ytterst intressant...
 
Sen förstörde jag stämningen för 9E genom att introducera Versaillesfreden genom att jämföra den med min navel. Som om de stackarna skulle förstå nåt alls av sådant...
 
Ett meddelande har kommit att Damernas Ligaprogram publiceras på fredag klockan 15.00. Håll utkik. Så mycket annat och ändå kring det fumlas det på här dagarna i ända både fram till det och efter. Kollegiemöte ska vi ha i eftermiddag och därefter ska jag köra till Eckerö. Fru Kickan ville träna volleyboll och det ska hon få. På något sätt ska jag även hämta Edit från Vikingahallen före volleybollträningen slutat. Rykten säger att Röd Bettan skulle föra Edit till dansen... Tisdag är det också, inte bara födelsedag... Men gratulerar igen min Hustru. Jag älskar dig nog ser du... Jo jo helt på riktigt sidu!

Söner skall förlägga sina fäders hammare och stor förvirring skall råda

Rubrikens citat kommer ur en klassisk film som jag själv tycker att alla borde se. Det är för övrigt mycket film just nu här i mitt klassrum. Både Hitler och fängelsemiljö har studerats genom rörliga bilder här i klassen. Till och med självaste Rektorn har varit inne, så det tyder ju på seriös verksamhet, minst.
 
Raissas bagage är fortfarande försvunnet. Ted jagar över hela världen och messar följdfrågor till mig som jag så klart inte kan svara på. Nu kommer han att åka hem till Raissa för att ställa frågorna till henne. Jag är tacksam över att han gör detta. Det sade jag även till honom. I det samma funderade jag på om jag egentligen ska ha dåligt samvete för att jag inte reder ut detta själv. Borde jag?
I morse då jag var gäst i Steel FM, radiostudion tillfrågades jag faktiskt om vilken min titel i klubben är, då jag mest förefaller samla bollar och vara lite allt i allo. I Åland United kallas detta Sportchefsskap. Internationella huset verkar ha långsamt internet också. Då ber de mig fixa det. Men så klart, vem ska de be? Då det behöver lagas cykeldäck då plockas i alla fall Landshövdingen in, det är klart!
 
 
Denna vecka blir spännande i och med att vi först ska reda ut vår sponsorering, liksom vem ska ha vad och synas när. Sen ska jag ta mig till Helsingfors för seminarium och ordförandeskap på lördag och vara på returfärjan redan innan seminariet är avslutat. Ligaprogrammet blir förhoppningsvis publicerat i slutet av veckan och då är spänningsmoment 1 när vår bortamatch i Jyväskyla ska börja , i och med att ingen där har svarat på en enda mail och 2. vad WHA säger då jag bokar för ligamatcher, eftersom de alltid säger att IFK måste boka först. Men då FBF har synkroniserat det hela så att vi och IFK inte ska spela hemma på samma gång. Sen pratar vi, stöter och blöter och i slutändan ringer ändå Mattsson och undrar om vi faktiskt alltid spelar på WHA. Gräset mår inte bra av det tydligen...
 
På torsdag ska Rufus till Helsingfors för att försvara skolans färger (blått brukar KHS spela i) i SFSI finalerna i innebandy. Han kommer även att ha fått ansvaret att föra julklapp åt Isak, samt födelsedagspresent åt Famo med sig. Lycka till Rufus, med alla uppgifterna ingen glömd...
 
Min morgonblötning blir ej av i morgon eftersom Fru Kickan har födelsedag och Edit vill sjunga upp henne. Jag kan sen inte klaga på nåt alls på torsdag då. Jag borde vara i full form då jag fått vila en hel vecka vid det laget... Sen har Craig meddelat att han inte vet hur han ska ta sig till och från träningarna nu då Maiju är i Spanien. Jag föreslog att han kunde fråga laget om han ryms med i samåkningen och att han kan få åka med mig då jag är där. Till det sa han okej... Lite som jag antydde tidigare... Borde jag ha dåligt samvete och ordna det där?
Här ännu en bild från avslutningsmatchen i lördags. Denna bild ljuger då det ser ut som om gröna laget, med Edit har lika många spelare som det vita. Nehej. De vita var en mera, jag bara upprepar!

Stunden var bra

Söndagkvällen tränger framåt. Från vårt sovrum hörs Fru Kickans viloläten. I Edits sovrum hörs fniss då hon tydligen hittar nåt roligt någon säger i Kalle Anka. Från äldre barnens rum hörs ingeting alls, då de åkte till sin mor för någon timme sedan. Detta har varit en helt hyfsad helg ur pappaprestationssynvinkel. Jag har ätit surskorpa med ost, badat lite bastu och mår inte så jätte illa. Well well.
 
Det händer och sker har jag förstått. I Eckerö har någon skjutit mot polisen, Otso Virtanen har skrivit på för KuPS och Manchester United spelade 1-1 mot Liverpool. Min källa till alla dessa kunskaper är Facebook. Jag har också läst att man inte ska lita på allt som står där, men jag tror mig ha utvecklat en någonslags på erfarenhet vilande källkritik som gör att jag nog tror att all denna info är sanningsenlig.
 
En vecka med Maiju i Spanien står framför oss. I skolan är det högst vanlig undervisning, förstås avbruten av Välj sjön, studiebesök på Ålands Lyceum och inspirationsföreläsning för niornas skrivartävling, eller var den nån annan vecka? Själv tycker jag att det är fascinerande att Niklas Lantz, som flyttade till Åland för att ge sina barn hemundervisning försörjer sig genom att föreläsa i de skolor han vill hålla sina egna barn ifrån. I övrigt är ju killen något av ett geni. Han sjunger, spelar, skådespelar föreläser ja han gör i princip allt, skriver krönikor i tidningen också... Hade han någonsin blivit så berömd och använd om han inte flyttat till Åland? Det är lite som jag... Aldrig någonsin hade jag varit så "välkänd" om jag inte flyttat hit. Här krävs det inte så mycket för att verka vara duktig nämligen. Bra drag Niklas!!!
 
I Åland United är det också meningen att normalvecka ska infinna sig. Bara Sarah Burn är inte här och då borde träningen löpa på. Då jag började fungera som Sportchef var det ju meningen att jag skulle ges möjlighet att sköta skoljobbet och diverse uppgifter och möten för ÅU jobbets räkning utan att hela tiden anpassa dessa till träningstiderna. Nu då Maiju åkte iväg befinner jag mig i en situation då Craig liksom blir lämnad ensam om jag inte ordnar mig dit. Eftersom veckan dock är organiserad enligt "normalförhållanden" blir det inte mycket av någondera och det enda jag kan hoppas är att inget oförutsett inträffar.. Yeah right.
Så här i ensamt majestät har jag kommit fram till att om jag någonsin mera skulle få en son, en ny en alltså som skulle hålla mig som aktiv förälder till barn ungefär till pensionen, då ska han heta Johann. Jo, med två n som Cruijff.
 
Dessutom kom jag just på att jag lovat vara i Steel FM studion lite efter halv åtta i morgon och att Fru Kickan och Gurkan fyller år på tisdag... Jösses. Sen fyller min mor och även Röd Bettan år lite längre fram. Kanske jag borde se mig om efter nåt extra jobb så vi håller kassan flytande...
 

Dessa kvinnor

Can´t live with them, can´t live without them... Det har man väl hört sägas. Kvinnlig logik är ett annat välkänt faktum inte sant? I dag hörde jag en helt ny, men i all naturlighet utsprungen definition för fullvuxen kvinna: "Människa med menstruationsbakgrund..." Jo, det är ju sant. Ganska många stand up poäng för en sådan definition inte sant? Sen lägger man vilken värdering man vill i det. För att ta till en gammal fördom: En kvinna kommer att hitta 99 negativa betydelser av uttrycket medan en simpel gubbe hittar en enda och den är positiv.
 
Nå, nu är jag ju inte riktigt så dum som jag låter, eller i alla fall gör jag allt för att inte vara det. Jag är väldigt medveten om diverse genusbetingade roller i samhället, som ska vara genetiska enligt en del, inlärda på grund av samhällsstrukturer enligt andra och Guds ordning enligt vissa. Jag vill, så Pripps Blå liberal jag är i alla sådana här sammanhang, poängtera att jag inte riktigt vet vem som har rätt och utgår från att alla nog kan ha en poäng, eller tre. Det är helt säkert sociala samhällstrukturer som format uppfattningen om Guds ordning och så tvärtom. Dessa strukturer i sig har helt säkert uppkommit genom vissa små genetiskt betingade generaliseringar. Va vet jag. Vem man än pratar med som har kraftiga åsikter uppmanas man att "läsa på" av.. Japp, go vänner, jag har läst på och ju mer jag läser, desto mer rätt får ni alla helt oberoende av vilken åsikt ni har... Sug på det!
 
Jag tror på jämställdhet då det gäller genus, samt också så klart politisk, religiös och sexuell läggning och allt möjligt annat som man kan vara ojämlik på utan att riktigt kunna rå för det. Självklart finns det gränser för vad som är okej och dessa går vid punkten då mina rättigheter hindrar dina, gällande alla dessa kategorier. Hur svårt kan det vara? Min lite naiva idé om att förverkliga detta bygger på att själv leva som jag säger. Behandla alla som du själv blir behandlad. Och visst är vi olika.
I går hamnade jag att vikariera Edits tränare tillsammans med Markus Öhrling som han heter nuförtiden. Då vi spelade ihop i IFK förra årtusendet hette han Nuutinen och ni vet hur det kan vara svårt att vänja sig av med flicknamn... Eller förlåt pojknamn ju.... Namn!
 
 
IFKs säsongavslutning bjöd precis på det den bjuder på varje år. I Edits fall blev det inget mål detta år. Som bilden här ovan förtäljer spelade hon i det gröna laget, medan det vita laget under Öhrlings ledning var en mer(!) och vann 3-0. Smart taktik Öhrling, smart taktik!!!
 
Craig fick debutera i IFKs A-lag hållandes en liten pojke i handen och Åland United, hållandes små flickor i handen krossade ett lag av små flickor, utan någon i handen  med 4-0. Det gick att se en viss ovilja till exempel från Lois Roches och några andras håll att tappa bollen och att inte göra ännu fler mål. Florin Wagner valde till exempel själv att panga in 1-0 utan att ge flicka vid sin sida en chans att avsluta.. Nåja. Jag tror de hade roligt, både flickorna och de med menstruationsbakgrund.
 
I sig är IFK Mariehamns ungdomsavslutning en väldigt genusjämlik tillställning. Pojkar och flickor, samt män och kvinnor ges precis lika mycket uppmärksamhet. Inte minst speakern Owe är duktig på att föra fram alla människor och lag på likvärdigt sätt. Därför måste jag, som nu inte annars så hemskt mycket bryr mig om upprördheten i hur många sidor i tidningen som handlar om män och hur många om älgar eller kvinnor tex, förundra mig över en av lokaltidningarnas bildspel på nätet som faktiskt väckt lite diskussion här under söndagsförmiddagen. 15 bilder finns publicerade av tillställningen vi pratar om. Av dessa föreställde 12 pojkar som spelar fotboll, 2 stycken bilder porträtterade flickor i IFK dräkter. På en av bilderna leker några av dem med Ålandsbankens gris Nöffe och på en annan står några flickor uppställda och tittar rakt in i kameran bredvid planen. Sen finns det en bild av hur några flickor säljer kaffe och bulle också. Jag tror inte att tidningen har tänkt sig diskriminera eller särbehandla på något sätt. Detta var nu de bilder som kom till helt enkelt. Jag kan ändå förstå att kritikerna efterlyser bilder på flickor som spelar fotboll då de togs på en tillställning där flickor spelade lika mycket fotboll som pojkar.
 
I övrigt är jag, som jag sagt väldigt liberal i dessa frågor. Man får den uppmärksamhet man förtjänar, på lång sikt. Det är till exempel extremt tydligt att IFKs herrar just nu är mer än de 10 gånger intressantare för allmänheten än Åland United är som publiksiffrorna på ligamatcherna visar. På så sätt är ju vår fjärdedel av IFKs budget egentligen i högsta laget om man ser så. Vi särbehandlas och kämpar kampen som minoritet. Visst tusan är det så!
Det här är en annan bild som fick mig att reagera på något jag inte tänkt på så värst mycket. Annica, Mia och Anna här på bilden är hjälptränare- och ledare för ÅUs F02-03 lag. Huvudtränare Pille löpte tester på löparbanan intill vid tillfället då bilden togs. Texten kring bilden, på en rikssvensk sajt betonar det unika att alla ledare i laget är kvinnor. Det fick mig att ytterligare fundera. ÅUs huvudtränare är Maiju, som ju inte heller är en kille, fast hon ju kan vara rätt grabbig då hon sätter den sidan till. ÅUs F04 lag tränas av Bri Campos. Därmed är 100% av Åland Uniteds tränare kvinnor... ja ja, förutom Craig och Richard då... Anders, Jani och jag kommer ju sedan också släntrande efter... Men som en specialförening för flickor och damer tycker jag ändå att Åland United är rätt okej inte sant? Man skulle tycka att detta vore något för de politiska partierna och organisationerna att uppmärksamma i sitt arbete för jämlikhet på Åland. Konstigt då att det bara är Åländsk Demokrati och Stephan Toivonen av dessa som visat intresse. Några andra har meddelat att de inte stöder fotboll i år. I fjol fanns de nog med åtminstone i IFK Mariehamns herrlags programblad... Och i vårt med, några lite färre av dem...
 
Söndag alltså. Edit ska på kalas. jag hoppas att de övriga tänkte stiga upp vid tillfälle. Midnattsbastu med Rufus utövades utan att Fru Kickan vaknade. Imponerande...

Tillbaka till framtiden

I dag har IFK Mariehamn ungdomsavslutning och det betyder att hela Baltichallen smockfylls med barn och deras närmaste fans. Saft och kaffe flödar, "matcher" spelas i en rink och det är hett om man bär coachjacka. Hur vet jag detta? Jo, jag har varit där förut! I år är det Edits andra uppträdande under showens historia, senast gjorde hon mål. Få se hur det blir med det i år. Annars kommer nog det mesta att bara vara som det brukar vara... Vi är alltså tillbaka i Baltichallen där en stor del av den åländska fotbollens framtid är samlad. Sen finns där ju IFKs herrlag också, som då de gjort sin gig spurtar ut till Eckerö för att spela mot Öspelslaget och Åland United kommer att ha sina 8 minuter i rampljuset hållandes yngre flickor i handen före Maiju drar iväg med dem ut i spånbanespåret eller var de nu ska springa! Första matchen blir det för våra nyförvärv. Bara inte förlora mot F06orna är ni snälla!
 
Gårdagskvällen gick så oplanerat man bara hade kunnat planera. Herr Landshövding ringde precis då jag packade ihop i skolan och efter ett litet kort meddelande på 45 minuter kunde jag med andan i halsen åka hem via, hämta bensinnyckel, tanka bilen, eller först märka att bensinlåset ju är på andra sidan, tänk att jag inte vant mig ännu sedan augusti, och så köra till Eckerö med bara ett stopp på en ödslig busshållplats i Hammarland för att fylla på kylarvätska. I Eckerö hann jag hälsa på Raissa, som direkt ville att jag ska ordna hennes väskor från Istanbul, eller var de nu är och Lois som hoppade som en ekorre och såg ut som om hon ville tackla någon så fort hon bara kommer åt. Ett gott tecken. Jani drog genast iväg med mig och Richard och det blev jag som efter 10 minuters fumlande av vår grupp lyckades pricka rätt med laserstrålen så vi fick våra elektroniska testredskap riggade på exakt 30 meters avstånd från varandra. Man har ju skjutit pansarvagnar förklarade jag och hade inte helt fel åtminstone om vi räknar attrapper som riktiga. Sedan var jag också tidtagare i en "hålla bollen i luften tävling" som Maiju deltog i och vann samt sade hej åt Craig som inte kom på nåt att säga till mig och så blev det att åka tillbaka till Mariehamn i så mycket sporrsträck det nu går.
 
Första delen av kvällen tillbringades i en fotostudio, ganska otippat. Sen kom vi hem och faktiskt satt i köket i flera timmar, alla som var där. Det varierade lite vem som var där förstås, men oftast var det jag, Fru Kickan, Emilia och Gurkan, eller åtminstone någon av oss... Vid halv 12 fick jag ett meddelande av Rufus kompis Adam att jag ska sätta igång bastun, vilket jag ju gjorde. Jag fick också lov att meddela att bastun nog är på, men för att få bada i den måste man infinna sig före midnatt. Därmed anlände Rufus ensam klockan 00.35 och ville egentligen inte bada bastu sa han... Ja ja...
Så här såg vi ut förr, jag och mina tre barn. Detta är före Fru Kickans och Edits tid... Var det bättre då? Om du dömer utav bilden... Vet nu sen? Jag är glad att alla dessa finns och även de nämnda som inte syns i bilden.
 
 
Äntligen blev det då aktuellt att lägga sig. Lördag morgon har sedan grytt och blivit dag. De första sakerna som inträffat har varit att Raissa skickat mig en telefonnummer att ringa gällande hennes bagage. Denna, jämte alla andra uppgifter kring hennes flygningar har jag sänt till Ted som konstaterade att han "kanske är lite bättre än jag på sådant där". Jag inte bara tror, utan vet att han har helt rätt. Kjelle hörde av sig om ligaprogrammet och jag meddelade i det samma FBF resultatet av våra veckoförhandlingar, som ännu är lite oklara gällande responsen från de klubbar vi ska gästa. ONS och JyPK , framför allt JyPK får inte svarta bältet i kommunikation åtminstone ännu i detta skede. Skulle inte förvåna om vi förväntas spela borta i Jyväskylä klockan 14... Det i sin tur skulle leda till att mitt huvud skulle serveras på fat vid ett passligt styrelsemöte här i Mariehamn. Sigrids mor ville att jag skulle köra Sigrid till fotbollen, som jag inte kan då det är så många komponenter, tider och personer involverade i dag och bara en bil, men den har i alla fall ny kylarvätska...
 
Påmind har jag även blivit om att jag ensam ska representera Åland Uniteds trepersonersdelegation vid Avauspotkuseminariet i Helsingfors nästa lördag. Jag ska också leda Damernas Ligaförenings möte under lunchpausen då det är schemalagt. Man undrar vad jag vill ha för ärenden på agendan. Jadu... Seminariet avslutas klockan 17.00 och jag förväntas vara ombord på en färja som avgår 17.30. Wish me luck!
 
I kväll är det meningen att Edit ska få se Jurassic Park tillsammans med sina storasyskon. Hoppet är det sista som lämnar människan, eller är det.
 
Någon gång kanske denna text handlar om Ligaprogrammet... Eller kanske inte ändå...

Utägd, eller vad nu månne de där ungdomarna skulle säga...

I går kväll blev jag präktigt dragen vid näsan av Maiju och Craig. Då jag pysslade på med att lite ta hand om Emilia och Edit, samt jobbade med skol- och ÅU relaterat grejsimojs passade jag på att skicka en fråga till Craig om hur träningen hade gått. Detta var första gången denna säsong som jag själv inte varit på plats då laget tränar. Craigs svar blev "So, you haven´t Heard???!!!"
 
Nej, jag hade inte hört ett ord. Dessutom hade jag bett Maiju vara i kontakt och bekräfta att Lois Roche anlänt med flygplanet och att hon blivit installerad i lägenheten på passligt sätt. Nu meddelade Craig att han var på flygfältet efter att ha lämnat Maiju med Sanna Porali och Pille Raadik på sjukhuset efter en allvarlig olycka på planen under träningen. Maiju kompletterade informationen genom att smsa att hon är på sjukhuset med Spora och Pille. De hade krockat fick jag veta. Jag var inte ens överraskad, jag har vetat att vänta på något sådant här. Maiju har till och med lite lovat mig att inte ha just de där två på motstående lag om det inte är nödvändigt. Spora har varit medvetslös fick jag veta av bägge källor, medan Pilles knä har vridits så att det "böjs bakåt"... Craig passade på att meddela att han tror vi behöver två nya mittbackar på stört. Maiju var lite mer försiktig och hoppades att Lois ska kunna spela mittback. Sporas föräldrar var också underrättade och de hade beställt båtbiljetter då de hört om skadans art, meddelades jag.
 
Att Spora i alla fall kvicknat till kunde jag se på facebook då hon efterfrågade att få ha nummer 3 på tröjan i vår interna grupp. I det samma hörde Craig av sig igen från flygfältet då han frågade om jag känt till att Lois är skadad, eftersom hon går på kryckor. Inget bagage hade hon heller haft. Maiju gick i taket då jag rapporterade om Lois kryckor och sade att jag måste se till att hon skickas tillbaka direkt ifall hon kommer hit skadad utan att vi fått info. Dock hade hon fullt upp med de där två på sjukhuset, för det såg så asigt ut... Hemma hos mig hade Fru Kickan kommit från volleybollträningen. Hon hade även ätit och Edit hade borstat tänderna. Ted, som skulle hämta Raissa från flyget senare hörde av sig. Rufus också, som inte var säker på om han vill se den film jag föreslagit under lördag kväll. Emilia var upprörd över detta då hon sagt åt Joel att vi skulle se den. Fru Kickan trodde att Spora och Pille hade krockat med en bil och jag betedde mig inte riktigt trevligt mot någon alls är jag rädd.
 
En kommandocentral upprättades i soffan. Telefon och dator, eftersom det är det enda kommunikationsmedlet som funkar med Craig riggades och jag undrade om jag kunde hjälpa på något sätt. Maiju svarade att jo. Sedan såg jag mitt i allt att Pille meddelar på Facebook att Lois är intresserad av svenskaundervisning, precis som Cynthia, som mailade på samma gång... Sen, till slut kom Maijus sms, som jag nu översätter från finskan: "Hej. Lova att du inte är arg på oss. Lois plan var lite sent och vi hade tråkigt på flygfältet. Just då kom din fråga om hur träningen hade gått och vi tyckte det var lite roligt att skoja. Pille är i form och har just åkt till lägenheten med Lois, som verkar vara i prima skick. Även Sanna mår riktigt bra."
 
Jag älskar egentligen att bli lurad. Även denna gång. Det som jag inte är stolt över är att jag tappade nerverna en gång med Fru Kickan och Edit som ju inte gjort någon nåt illa. Ändå är jag stolt över vårt tränarpar! De kommer att få igen vid tillfälle dock.
 
Sedan ringde Ted och bekräftade att Raissa nu satt i hans bil, men att hennes bagage blivit i Turkiet. Sen ringde han igen och meddelade att Raissas väskor troligen dykt upp i alla fall. Han bad mig varsko flickorna i huset om att han kommer med väskorna ännu samma kväll. En halv timme senare läste jag meddelandet från Ted som sade att det inte varit Raissas bagage i alla fall, utan en IFK Mariehamnspelares. Jag öppnade då en inhemsk mellanöl.
Det är ju först i dag det är fredagen den 13e.
 
 
Nu, då fredagen är avriven här i skolan måste jag hem via för att hämta bensinnyckeln. Sedan ut till Eckerö för att träffa Lois, Raissa och alla de övriga. Tester står på schemat. För min del blir det att hinna tillbaka för att få hem Fru Kickan och Edit från någonslags halabalo som ordnas av en av Åland Uniteds samarbetspartners... Emilia skulle ta Fru Kickans bil till dansen och Rufus skulle "dra ut".
 
Min arbetsdag har inte heller inneburit så många höjdpukter... Jag testade tre klasser genom att ställa en fråga i slutet av lektionen: "Finns det någon här som inte har lärt sig någonting nytt denna lektion". Ingen erkände och då frågade jag alltid eleven som satt längst bak till vänster vad han/hon lärt sig och bad honom/henne nämna en sak. 8Bs representant svarade "att det funnits två Påvar", 9Es sade "att tyskar är fega" och 9Fs person avslutade med "att Linus är som Hitler"... Jag vågade inte göra detta med 9G som avslutade dagen i min klass. Vad ska skattebetalarna tro om det jag gör?

Bara vanligt jobb

En riktigt riktig kortis så här precis före 7B inträder för att få höra vad han den där Jesus riktigt var för en lite så här på torsdagen om en vanlig.. Torsdag.
 
I morse hade jag simmat cirka 700 meter då Fru Kickan troligen vaknade. Sedan blev det bara 100 meter till, eller mera, jag tappade räkningen två gånger under hela simningen och är säker bara på att det blev åtminstone 800 meter. Ont har jag nu och det betyder att det var någon nytta med det, samt värt besväret.
 
Troligen är både Lois och Raissa på väg hit. I kväll då vi somnar är de båda förhoppningsvis i Mariehamn. Väl så. TPS, Honka och GBK har syner på livet i form av avsparkstider. Vi mailar, ringer och har roligt. Räkning från Djurvik för augusti kom in nu och jag har bett fel person betala innan jag till slut fick den skickad till rätt person med dennes dotter. Gubben Noak var alkoholist har jag lärt ut, samt att dinosaurierna ju drunknade i syndafloden så klart...
 
Rufus telefon, som sökts med skallgång, blodhund och Stasi inkopplade sedan i går eftermiddag är funnen och kan lösas ut med förälder, som blir jag, från ett ställe som inte kommer att nämnas i denna text. Skönt och bra att den hittas i alla fall. 
Ser ni mig på bilden? Jag är en av dem som inte rider på en häst. Detta är från lunchrasten här på KHS...
 
 
Agenten till Raissa meddelar att Raissa nog troligen är på väg, för så hade hon sagt i alla fall. Låter stabilt. Öspelslagets program debatteras på min e-post så att underhållningsvärdet ökar för varje nytt brev som kommer. Honkas tränare ger sig inte. Han vill bestämma när ÅUs hemmamatcher ska börja baserat på när han ska vila och äta. Är han italienare? Jo!
 
Jesus, Första Världskriget och Hitler står på undervisningsagendan ännu i dag. Sen är det resten. Edit funderade i går på att kanske "börja träna lite extra fotboll" nu då hon kommit med i skolans matteklubb också... God tanke där Edit!
 
Till slut, som dagens tankeställare ett citat ur en facebookväns diskussion. Jag håller så mycket med man bara kan hålla:
"there are dogmatic atheists as well as dogmatic theists. As for evidence of a creator, there can be plenty of them or none at all in the personal experience, but in the rhealm of science this is one of those questions that most probably can never be proved or disproved. This should actually have a humbling effect on both atheists and theists, not encourage dogmatism."

Windsday

Precis då jag kom i läge att skriva en par rader, efter sista insatsen gällande inkomna e-postningar en liten stund efter att 9F lämnat fartyget, alltså den ultimata lärdomsgrottan klassrum 12, hörde jag för första gången att det blåser ute. Jösses vad det ylar. Jag kan dock inte se nåt, eftersom persiennerna är nerdragana och ska jag göra nåt åt dem, då kan jag inte skriva, så det så! Det måste verkligen blåsa, eftersom min hörsel bara blir sämre och sämre. Klockan 5.45 i morse stod Edit på min säng och ropade "Jag kan inga sova. Det piper så i larmet!" Jag hörde absolut ingenting, men då jag kommit till köket kunde jag faktiskt uppfatta vårt dropp- och vattenläckolarm i sitt argaste tonläge. Nu hör jag alltså vinden vina och då måste det alltså vara nåt värrigare på gång. Happy Windsday som Winnie the Pooh skulle säga. Tiddelipom....
Ibland blir även väderleksrapporter fångade av stormvindar
 
Naturen visar sin humor som vanligt. Alla vet ju att Åland Uniteds onsdagsträning är ute på Jomala konstgräs. Extremt kallt var det förra veckan. Nu är det varmt, men blåser så jag kan förstå att Kjelle inte tänker komma. Jösses va bollarna kommer att flaxa ikring i dag. men som vi vet, "It can happen in a game".
 
Jag planerar att bevista träningen. Vissa praktiska saker finns det ännu att skruva till. Maiju och Ted blev behjälpliga med Lois och Raissas ankomster, vilket jag tackar för, precis som att Lillemor, tydligen/antagligen ombesörjat att Lois får nån matbit på fredag morgon... Tack även till grannen Mathias som smärtfritt hjälpte med internetgrunkor, tills jag sedan hittade en som jag inte visste att fanns i en Vikinglineväska. Så nu blev det att lika smärtfritt ordna tillbaka allt. Jag hoppas att Raissa faktiskt kommer. Har jag sagt det förut? Biljetter och allt är fixat. Det är bara hon själv nu som fattas, samt en bekräftelse att hon förstått, samt fått grejerna... Men, det måste ha varit värre under Vietnamkriget.
 
Dagen börjades med Ledningsgruppsmöte och min roll som kaffekokare uppfylldes. Pernilla jobbar som kaffemuggsbärare och resten tittar på...
För ganska precis ett år sedan såg Edit ut så här. Nu på lördag är det dags igen för IFK Mariehamns ungdomsavslutning. Vadå avslutning? I januari? Sen följande lördag ska hon spela turnering i Godbyhallen. Jag måste vara i Helsingfors jag. Det torde bli dubbelroll, som klubbfunktionär och även tränare, samt då ligaföreningens ordförande. Våran huvudtränare är ju Spanien med Landslaget just då och assisterande coachar Åland United i träningsmatch på WHA klockan 14.15. Synd att jag inte kan vara på Edits turnering. Hoppas det blir fler och att jag kan vara där då!
 
Summa summarum, hittills eftersom dagen är långt ifrån färdig: Det är viktigt att ständigt påminna sig om att man aldrig har rätt att kräva det samma av andra som man kräver av sig själv! Amen! Eller som Edit sa i går: "...den Gud älskar lyckan får. Gamen!"

Vägen mot ljuset

Min kollega Anna, hon Göteborgarn som inte alls är från Göteborg tillsammans med likaså kollegan Ida undrade i dag om jag tvättat håret eller nåt, för de tyckte jag såg annorlunda ut än före jullovet. Vi spårade det hela till att troligen vara fråga om hårklippningen som jag ju fick veckopeng av Fru Kickan för att få utförd. Anna tyckte jag såg yngre ut, vilket ju inte egentligen gör någonting bättre ur min synvinkel, då det ju bara förefaller längre tills jag kommit fram till ljuset i så fall... Nåja. Dagen bjöd på morotssoppa och en hel del annat.
 
Mitt i allt hörde Raissa av sig och undrade varför hon inte fått sin biljett. Eftersom jag inte riktigt visste varifrån hon ville ha en biljett, eller när hon ville ha den blev det en stunds undersökande, dels under skoltid, dels på plats i Eckeröhallen och slutligen hemma nu på kvällen. Jag tror mig nu veta vad hon menade och om allt går som jag hoppas kommer hon även att finnas i Mariehamn torsdag kväll. Nå, vi minns ju i fjol då hon somnade på bänkarna på Arlanda och vi bokade hotellrum mitt i natten efter att bulgariske agenten ringt mig då jag handlade på S-Market på väg till flygfältet. Är Raissa faktiskt här och dessutom i Eckeröhallen på fredag, är det då okej om jag drar en suck av lättnad och kanske en inhemsk mellanöl dessutom?
Så här avslappnad och fin är hon, bara man får hit henne först...
 
 
Nåjo. En hel del annat bjöd dagen också på måste jag erkänna. Om jag säger att det värsta inte var att en elev trodde att Jesus skrivit Gamla Testamentet, eller att F04 lagets lagledare anlände till lagets första träning utan bollar, då kan ni sätta sakerna i perspektiv. Det skulle dock inte falla mig in att berätta så det får bli min lilla hemlis då. Tack för att du läser den här dyngan förresten.
 
Min Mamma har nu förenat sig i skaran som kräver att mitt knä examineras. Jag själv funderar bara på om det vore praktiskt att få det i samband med prostataundersökningen. Jag menar, jag var ju redan hos tandläkaren så det går inte att kombinera tand och knäundersökning mera så som jag tänker det...
Jag snubblade över denna bild från den 3e juni 2015. Många av flickorna på bilden spelar ännu ett och ett halvt år senare. Vissa av dem spelar i ÅUs samarbetslag IFK Mariehamns B-flickor, vissa i ÅUs två egna flicklag som i dag hade premiärträning för 2017. Tränarna Pille och Bri körde ihop i en enda stor grupp. Det samma skulle det bli på torsdag. Dessa samlingar, till exempel som denna på bilden, gjordes möjliga av först Annicas arbete och sedan av Pille som blev ungdomskoordinator i klubben. Just nu har vi ingen ungdomskoordinator, utan det hänger på mig att få till denna typs grejer, att få våra spelare att gästa flicklagen på Åland, samt skolor och dessutom att odla kontakterna till alla flickor och flicklag tex genom evenemang och Bollkajseuppdrag vid våra hemmamatcher. Det låter inte som mycket, men det är just tillräckligt för att ovanpå det jag annars gör få alla yngre utseenden till följd av hårklippning helt onödiga, utan bara till döda hudceller på en död kropp. Finns det någon som läser detta som skulle vara intresserad att hjälpa oss med vår ungdomsverksamhet till en lön av 0€ (ifall vi inte tar bort från verksamheten och lägger det som lön förstås). Hör av er snälla!
 
Pärla har tappat en tand dessutom. Hos oss ger Tandfén 2€ per tand. Undrar hur det är i Gurkans familj...

För att det ska bevisas

För att sätta press på mig själv, vilket ju är meningen med livet inte sant, informerar jag nu att jag har simmat. Jo, efter en paus på cirka 10 år har jag återupptagit morgonsimning. Eller, jag har åtminstone gjort det en gång och för att se till att göra det igen och inte vara som gubben jag badade bastu med berättade, att det alltid är fullt så där en tid efter nyårslöftena, skriver jag om det här så jag liksom måste fortsätta. Tanken med det hela är A: att motionera så de där hälsotalibanerna ska hålla käft och B: kunna tänka på annat än jobb en liten stund. Den första jag träffade i bassängen, efter 25 meter var en före detta, eller även på sätt och vis nuvarande kollega som frågade om e-postningar. Bra där! Jag tror sedan att jag simmade 700 meter. Det kan ha varit nån hundring till, men varje gång jag tappade räkningen tog jag det lägre alternativet för att var säker... Om jag ger detta nån månad kan jag kanske börja ta mig den där kilometern per gång som Fru Kickan tyckte var minimum...
Ingen har sagt att det ska vara vackert. Det räcker så bra med att det gör ont...
 
 
I tid för skoldagen är jag. Inte ens Camilla har kokat kaffe. Jag har inte behövt prioritera i e-posten. Nu kan det bara gå nedåt efter detta...
 
Gårdagskvällen blev en aning diffus, då GBK bad mig gå med på att spela en match samma dag som matchen var satt till. Eller egentligen var det ju lätt att gå med på den dagen då. Dessutom postade jag gårdagens blogg på Bri Campos Facebooksida innan jag märkte att den ju borde sättas på min egen för att den ska  läsas av de flesta den är riktad till.
 
I kväll blir det då Eckerö och bollpumpning för äldre flicklaget samt en förhoppningsvis premiärträning för yngre flicklaget. Raissa och Lois ska komma till Åland torsdag kväll. Ingen, troligen inkluderande Raissa själv, vet hur eller när Raissa kommer att resa... Det är ett ständigt äventyr med henne. Bildbevis finns det ju på att hon var i Kamerun under december månad i alla fall.
 
Aj jo.. Jag måste se till att Edit kommer till dansen i tid. Sen har man bett mig hjälpa med hennes "match" på lördag också... "Du som ju är van"... Visst, det går väl bra det, tror jag...
 

Vem vill du vara?

Äntligen tillbaka i vardagen. Som jag sagt är jag nog inte mycket till semesterperson, åtminstone på lång sikt... Små stötar i taget går bra, men då dessa lägger sig efter varandra i en lång smet och liksom ändå inte blir semester då jag ju har flere jobb är det inge vidare i sig. Nu har jag fått vara i skolan i alla fall och mycket riktigt kom det där om att "ha laddat batterierna"... Jag tajmade rektorn till 5,6 sekunder i auditoriet innan han fick till det. Han påstår att han läst min blogg och därför med flit sade det. Jag tror han bara fann sig själv fort jag. 5,6 sekunder, imponerande!
 
Både mitt eget och klassens schema visade sig stämma, bra där igen rektorn och nu kör vi på till juni... Ja, förstås är det påsklov, sportlov, kristihimmelsfärdslov och allt möjligt, samt studiebesök, PRAO, temadagar, Mats Löfström och nämn vad som helst som inte bara har med undervisning att göra, så trycker vi in det. Men på jobb får vi vara i alla fall.
 
Ligaprogrammet, eller ett förslag till det har kommit och ska kommenteras under denna vecka för att publiceras någon gång nästa vecka eller så ännu senare. Synpunkter finns det minsann. Alla tycker så klart att just ens egna synpunkter är de viktigaste så jag avundas inte alls honom som lägger ihop allt.
 
Just nu precis får jag frågor om könsneutrala omklädningsrum, ifall man får spela för ÅU om man är född som man men definierar sig som kvinna, ifall jag ändrat starttiden för matchen 4e februari på Förbundets server, ifall bastun är på, hur många bollar jag hämtar till flicklagets träning i morgon  och dessutom skrattar Edit och Fru Kickan extremt högt åt tokiga katt-och hundfilmer här bredvid mig. Jag kan även konstatera att Finlands Herrlandslag vunnit en landskamp i sin första match utan Hasse Backe som tränare. 1-0 mot Marocko blev det i dag... Slovenien var det visst i nästa.
Nästa vecka spelar damerna också landskamper på sitt Spanienläger. En allmän undran har framlagts om vem som månne är tränare för det finländska damlandslaget under dessa matcher. Alaja är sjukledig till råga på allt. Det är inte bara hos oss det är småstökigt...
 
 
Vid träningen i dag var, förutom fascinationen över Richards byxor, som han själv och måste erkännas inte jag heller, riktigt begriper, den stora grejen Maijus mötesteknik då vi ritade blommor på en tavla alla tillsammans. Det hela ledde sedan fram till gemensamma mål för laget, som sedan varje spelare skall fundera vidare på hur vi ska kunna uppnå. Vad innebär det för gruppen, vad innebär det för varje enskild spelare, en själv alltså...?
 
Jag fick vara med och rita en blomma. Jag fick dock aldrig frågan om vad jag kan göra för att uppnå målen. Jag funderade emellertid på vad jag skulle ha sagt. Jag tror jag hade sagt något i stil med: "Jag tänker lära känna alla flickorna och ledarna så bra det går, så jag ska kunna anpassa mig och hjälpa var och en på just det sätt var och en behöver. Detta utan att rucka på lagets mål och utan att död mig själv eller någon av mina nära. Jag vill inte ta mig själv för given, men vill att alla andra ska kunna göra det. Sen då vi lyckas har vi gjort det tillsammans och ingen ska riktigt veta vem som har gjort vad!" Så hade jag sagt... Så skulle jag säkert säga i skolan också... Och hemma. Åtminstone skulle jag vilja vara sådan...
Bri är tillbaka på Åland och ska i morgon börja sin bisyssla som flicktränare. Spännande kväll i Eckerö på många sätt.
 
 
Förutom träningarna i Eckerö ska jag försöka börja simma på morgnarna, med start i morgon. Japp, så blir det nu Halleluja... Lite undervisning och kontorstjafs däremellan och sedan via Edits skola där hon med hårknut och allt ska fraktas till dansen och sedan fylls min bil med bollådor till det äldre flicklagets behov.
 
Mitt knä har vållat allmän uppståndelse. En trolig prognos är att det är "vatten i det". Fine... Det lär inte döda... Det håller sig väl till den där prostataundersökningen som ju också väl är på väg. Någon hade ringt från Ålandstidningen i dag. Då jag ringde tillbaka svarade en telefonsvarare att "Personen ni försöker nå är ledig ända till torsdag"... Måtte bli tomma sportsidor några dagar kan man tänka... Edit och Fru Kickan har nu hunnit i bastu. Edit har som mål att springa naken i snön. Det har jag förbjudits att göra här hemma. Typiskt!!!
 
Enligt matlistan är det morotssoppa i morgon på jobbet. Really?! Mat-Inger, vad i helskotta?!

Snart är härlig måndag här!!!

Ett långt, helt på riktigt, gigantiskt jullov kör på sina sista timmar för att i morgon ge oss en Katharsisaktig väckarklockeväckning till vårterminen 2017. Jag är helt säker på att någon kommer att säga nåt om att "hoppas ni/du/vi har laddat batterierna ordentligt så ni/du/vi orkar vara kreativa/ihärdiga/duktiga whatever för elevernas bästa." Yeah right. Det är vi/de/jag oavsett om batterier är laddade eller inte. Dessutom laddar man inte batterier genom att sova och vara hemma, på samma gång som saker händer på andra ställen än just i sömnen eller hemma hos mig.
 
I dag fick vi i alla fall firat jul. Emilia och Rufus anlände redan i natt från diverse ställen som aldrig riktigt blev klara för mig. Eckerö talades det om för nåndera, Rökka rondellen för nåndera... I varje fall var de här hela dagen till lillasyster Edits förtjusning och julklappar kunde utbytas. Mina stora barn hade velat ge mig julklappar i år, så jag blev förärad en t-skjorta av allra största storlek, ett anteckningslock, samt två filmer ;"Jurassic Park" och "Ack Värmland" som jag ju gillar och även hon som gav dem i hopp om att vi ska tillbringa kommande helgnätter i dessas sällskap. Bra att ha dem som kom hem här hemma på Åland... Linda hann aldrig med till julklappsutdelningen tyvärr, utan hon dök upp i datorrutan när det redan badades bastu... Inte lätt det här. Dessutom känns det som mitt fel, det brukar vara det nämligen...
 
Maijus bil har fåtts igång, av Harry förstås. I går fick jag hitta henne längs vägen då jag skulle plocka upp henne före mötet på Vikingahallen. Sedan, då jag körde henne till WHA där en obokad löpträning skulle gå av stapeln fick vi se att det är skillnad om man bokar eller ej. Bokat kan till exempel betyda skottat. Nu skottade Maiju upp en löparbana och så sprang damerna, såg jag på facebook. Bra bara bra...
 
Nu ryktas det lite att det skulle bli aktuellt med ligaschemaförhandlingar denna vecka. Perfekt då man blir schemalagd. Steel FM blev inget i morgon, så jag får premiärköra både Edit och mig själv till skolan 2017...
Äntligen något jag känner att jag lite kan igen...
 
 
Denna text andas mental slöhet och tomhet på mening samt budskap. Då beskriver texten ganska långt det jag känner inom mig just nu... Knät är föresten ännu svullet. Emilia tycker jag borde kolla det. Jag kollar ju varje dag tycker jag. Jo, det är större än det vänstra och känns domnat om jag petar på det. Är det nåt mer jag borde kolla?
 
Det är väl inte 20dag Knut ännu riktigt va? Men för min del tackar vi för den här julen här och nu... Den där midsommarstången har vi ju lovat att dra upp i år igen då... Månne vi får Honka borta i premiären för fjärde året i rad? Hann 8B med Jesus i fjol? Frågor frågor, som kanske får sina svar...
 

Man har alltså trott att jag är lite dum...

Ibland har det säkert gått att läsa mellan raderna, eller för den delen helt på dem själva, att en frustration byggts upp och att den ibland ger sig lite mer till känna än annars. Frustrationen har lika mycket varit från min sida gentemot konstruktioner som är svåra att påverka, liksom folk som varit frustrerade på mig och därmed gjort mig frustrerad för att folk är frustrerade.
 
Ibland kan jag märka hur folk anser att jag är onödig som ställer frågor om sådant som de anser att jag själv har satt igång. Ibland blir jag helt less då människor undervisar mig grunderna i sådant som jag på riktigt har satt igång och kan bättre än någon nannan på hela Jorden typ... Detta Sportchefsskap i en klubb som egentligen inte har en Sportchef, eller vi har ju nu, men mycket av det som jag ska göra har ju tidigare gjorts av någon annan och det visar sig nästan dagligen att väldigt olika uppfattningar om vem som gjort vad och hur olika saker kommit till egentligen varierar en hel del. Det står så klart helt skinande genomskinligt att det är styrelsen och Ordföranden som har godkänt och välsignat allt som klubben gjort, typ. Men då man, som i alla bättre sällskap, söker ansvarig tjänsteman som ju har berett och föreslagit allt, där slår man huvudet i sten. Det senaste året har det allt som oftast blivit jag som utpekas som den ansvarige för än det ena, än det andra. Det har, förutom det fåniga i ökad frustration både från dem som tycker jag inte har koll och från mig som inte vetat att jag ska ha koll, till den goda ringeffekten att jag allt mer börjar få en roll att fylla, som även de andra i föreningen kan känna till. Således tolkar jag det som att nästa år, eller detta då för all del, blir fylld av annan slags frustration. Den typen som vi haft 2015 och 2016 blir det mindre av. Också för mig är det lättare nu då det gick upp för mig att folk helt enkelt betraktat mig som lite dum...
Varifrån kan folk ha fått att jag inte skulle vara seriös?
 
 
Japp. Denna visshet kommer förhoppningsvis att ge mig styrka, kraft och mod.
 
Edit och Fru Kickan kom just in efter att ha skidat. Snön kom mera på allvar i natt. Emilia visade livstecken efter att ha sovit ett dygn typ... Börjar bli vardag snart.
 
Klockan 13 ska jag dricka kaffe med en förhoppningsvis välvillig sponsor och sedan klockan 14 ska vi ha möte i Vikingahallen med några av dem som säkert varit frustrerade åt att jag är frustrerad på dem som varit frustrerade på mig... I går startade Maijus bil inte, så jag hämtade upp henne till träningen och då vi kom fram hade Craig precis bett Maiju o skjuts. Även det löstes, tror jag, på ett bra sätt. Få se hur det blir i dag.
 
Till slut ett litet översatt citat ur Mielenpahoittajan Hiihtokirja som jag till min stora förtjusning läste i går. " Tack vare allehanda nyheter som diskmaskiner, mikrovågsugnar och p-piller har numera även fruntimren kunnat börja vinna VM och OS medaljer, vilket då man lite tänker efter inte är så illa alls..."  Tack igen till mina föräldrar för de läsupplevelser de ger mig..
 
På tal om förälder så har jag bytt blöjor hela natten. Först somnade inte Edit före klockan var väldigt lite och sedan, då jag fått mig lagd, kämpade jag hela natten som far till en nyfödd bebis. Den, jag tror det var en pojke kom jag fram till mot slutet, behövde blöja på blöja i flere timmars tid. Varken barnets mor eller syskon, som i drömmen var Fru Kickan och mina barn, fanns någonstans och jag hade en insikt i att jag kommer att fixa detta fram till att bebisen blir hungrig på riktigt. Sen var det morgon.. Gissa om jag var trött!!!

Need for a sweeper

"Jag pumpar hästblod in i min aorta. Ingenting är viktigt utom att sporta." De lite äldre kanske minns denna sång från.. typ sent -80 tal, tidigt -90 tal nånting. Här på Bergshöjden kunde vi sjunga "När vi uppnått tillstånd av ledig freda´, är inget lika viktigt som att städa." Ja, Pippi Långstrump hade ju sin fredagsstädarsång, men hennes version låter ju så hurtig på något sätt...
 
Alla mina barn, utom Linda, är nu i Skandinavien. Emilia, Rufus och gänget lär ha stigit av flyget i Stockholm för en stund sedan. Senast på söndag får vi se dem då... Vi firar Trettondagen. Dagen då magerna från dagens Iran kom till Betlehem. Det fascinerande är att Josef och Maria tydligen var kvar i stallet då ännu, eller var de det? Idén om hur många de vise männen var har även den lästs in mellan raderna. De hade tre gåvor med sig, därför säger man tre vise män. De kan ha varit tretton, eller mera troligt, en! De kanske städade i stallet... Jo, det gjorde de nog!
 
Hela mitt bofasta hushåll har gått över till Bergshöjden 13 där Gurkans kök ska städas. Edit har till och med bestämt att hon ska få pengar för att hon är där. I mitt fall blev det lite åt andra hållet... Jag har uppmanats att dammsuga hela vårt hus, Bergshöjden 15. Om jag börjar nu och bara tar korta pauser för att äta blodtrycksmedicin och sälja sponsorpaket för en par tusen då och då, kan jag kanske vara klar i tid att åka till Vikingahallen där jag ska få träffa Florin för första gången. Hon nämner i sina meddelanden till mig att natten varit skön, vilket jag ju är glad över då det alltid är trevligt då andra har det bra...
Med hjälp av en gamla goda tidens sweeper, som Franco Baresi till exempel, skulle huset städa sig själv. Eller är det hädande att kalla Baresi sweeper? Libero var han, i en Beckenbauerskt ren betydelse...
 
 
Min text från i natt om Lillemor har inte väckt allmän förtjusning, så jag ber alla som inte är förtjusta i den om ursäkt. Okej? Om inte, låt mig veta. Roligt om man låter mig veta det också ifall man tycker det är okej...
 
Oavsett hur mycket ovett jag får från olika håll tycker jag faktiskt att jag fått till en hel del. Jag räknade just ihop till 8000€ , med förhoppningsvis några tusingar till på inkommande, som jag säkrat denna vecka. Sen att endel tusingar som inte räknades med i förra räkningen kan tolkas gå förbi oss, fast de används för oss är saker jag inte tänker fokusera på, utan jag tar i sådant jag själv kan påverka... Såsom... Pumpa bollar... Och dammsuga då förstås....
Så här ungefär?
 
 
Hotet om 7.15 på måndag i Steel FM studion togs tillfälligt bort, men nu är det på igen... Den som lyssnar på Steel FM den tiden och den dagen lär veta hur det slutade...

Tänk vad allt blivit farligt!

Eckerös oskuld 2017 är tagen. Jag var där i kväll och såg Craig informera spelarna att "It doesn´t fucking matter..." gällande vad TV kommentatorer säger ifall man gör 1-0 och vinner. Nä, precis.
 
Jag har också kommit hem, märkt att det tydligen är helg i morgon eftersom huset var fullt av nakna kvinnor i åldrarna 5-36... De badade alltså bastu och sedan var det tänkt att vi skulle umgås, med kvinnorna snäppet mer påklädda då... Jag visade mig nog inte från min bästa sida, eftersom jag fått så mycket e-post, samt hade så många grejer jag måste organisera innan jag till slut kunde äta den då väldigt kalla lövbiffen som Fru Kickan så snällt lagt fram åt mig framför en TV som visade West Ham-Manchester United som ju spelades för nån dag sedan.
 
Jag tänker inte gå in på alla mina mail, men då det skrivs långa litanior om saker jag egentligen nog förstår, men inte är förmögen att förklara, samt uppmanas att ringa då jag läst, för att troligen få en ny föreläsning om saker jag nog som sagt förstår, men tycker är direkt pallriga på ren åländska, då orkar jag inte. Jag författade ett i mitt tycke diplomatiskt svar och gjorde undan de saker som faktiskt betyder något och jag själv kan göra något av.
 
Eftersom det är så kallt lyckades jag få in Åland United på ett jumpasalsgolv i morgon. Vet inte om det kan uppfattas som en av mina stora bedrifter i livet, men sett till omständigheterna, samt att det är billigare än andra alternativ gör det det hela till en hjältegärning.
 
Lillemor och Bosse hämtade upp Florin Wagner på flygplatsen. Av allt att döma har allt gått bra, fast Florin undrar om det finns varmare filtar... Innan Fru Kickan somnade hann hon faktiskt misstänkliggöra mig för att vara otrogen med Lillemor. Det skulle bara fattas... Jag som fått joggingskor och fördelaktig bil av Bosse... Nej du flicka, så kan man inte tro!!!
 
Linda hörde av sig och vad jag förstår har mina barn i form av Emilia och Rufus flugit över hela Nordamerika efter att hon meddelade sig, för de befinner sig i skrivande stund i Washington, vad jag förstår... En stunds prat hann vi ha med Linda också innan det var dags för tydligen hela huset att lägga sig. Kvar finns då bara jag...
 
Vad funderar jag på då? Jo, att vi blivit så fruktansvärt rädda för allt möjligt... Säkert är det så att det mesta faktiskt blivit farligare. Men på riktigt.... Då jag var liten förklarade jag, helt utan yttre påverkan att benskydd hade man på match. Då man inte måste ha dem, då hade man inte sådana... I England, då jag visiterade nån gång vintern 1992 var jag den enda som hade benskydd, eftersom jag inte spelade för klubben jag tränade med vågade jag just då inte göra annat. Alla proffsspelarna i Charlton Athletic, de tränade så klart utan beskydd och annat paller.
Utan att veta gissar jag att detta är FA Cupfinalen 1971, den som Arsenal vann genom det där målet av Charlie George ni vet... Ser ni benskydd? Don´t Think so...
 
 
Det som fick mig att tänka på detta är den otroliga ivern att förbjuda sådant man anser vara farligt. Nyårsraketer till exempel.. Förstå mig inte fel. Jag begriper att djur är rädda! Jag begriper också att det är farligt att ha smällare i munnen då de exploderar. Jag kan till och med förstå att man vill ha åldersgräns och reglera skjutandet till vissa tider. Själv skjuter jag inte raketer, men jag gillar att se dem och tycker att de som vill skjuta ska få leva ut sina lustar... Nu har idioter i Malmö (Visst? Har så svårt med svenska städer, de heter lika allihop) skjutit raketer mot folksamlingar. Puckat, idiotiskt och straffbart! Äsch, nu kommer jag inte på argument för att inte förbjuda fyrverkerier. Jag vill bara ha kvar dem, precis som jag inte kan ta mopedister med hjälm på allvar... Alltså, köra moped med hjälm? Kom igen.... (Jag vet att Rufus har hjälm då han kör och skulle han inte ha det skulle jag vägra låta honom köra, häri ligger paradoxen).
Så här såg ishockey ut då det var ishockey! Inga småkronor eller lejonungar, eller vad det nu är man pratar om nuförtiden. Tandlösa gubbar med brutna näsben! Yeah right!
 
Eftersom alla sover omkring mig ber jag att få tacka för mig. I morgon är det tydligen helg och därmed kommer arbetet att gå trögare, på grund av alla andra! Häj!

Går inte det ena så går det andra

Hevonen, omena, leppäkerttu... Edit läser för Pärla i soffan... De har tydligen hittat en bok med många språk, för mitt i allt dyker även butterfly, sommerfugl och en massa annat, som jag inte riktigt greppar upp. Sedan hämtades Pärla av sin farmor och nu är det Edit och jag igen. Produktionen av Kattia Katt har tillfälligt bromsats till följd av motivationsbrist hos ansvarig utgivare. Hoppas den återkommer så vi kan ha tidningen klar till det extra julfirandet på söndag.
 
Det där att Åland är ett stycke för sig såg jag i dagens tidning. En kille som liksom kör hela vägen med vad han än gör. Först introducerade han rugby på Åland och talar om att vi borde ha ett lag i högsta ligan, de har ju redan tränat i tre år... Sedan var han kommundirektör och måste avgå eftersom endel tyckte han inte var så bra alls, medan han själv tyckte att han var jättebra. Självklart har han också varit uppställd i politiska val, där han offentligt har gått ut med åsikter som totalt stred mot hans partis lika offentliga åsikter. I dag stod det att han ska debutera som skådespelare genom en monolog på 90 minuter som han köpt enskilda rättigheter på. Så klart ingår det i de försiktiga planerna att kanske turnera i Finland och Sverige med uppsättningen. Självförtroende fattas i varje fall inte denne man!
Här spelar Åland Stags. Det fanns ett damlag också, då när man flög in en holländsk proffstränare till det då nystartade hobbylaget. Jag är imponerad av att de finns kvar. Är man bara tokig då går det mesta. Kom ihåg var ni läste om honom sen då han turnerar på stand up scener, eller inte...
 
Nu har en av dem som skulle ringa mig i går meddelat att han inte ringde i går. Jag tackar för informationen och hoppas han ringer även i dag. Mitt meddelande till Sydney om att hon kunde försöka sova i ett varmt rum tills fönsterreparatören kommer mottogs enligt facebook klockan 06.32. Hoppas hon hade mottagit Lillemors motsvarande meddelande före det. Nåja, hela dagen att sova nu före träningen i eftermiddag.
 
Jag har ju uppmanats att spara pengar och "till exempel boka träningar utomhus" som man säger i våran styrelse... I går fick jag frågan om det vore möjligt att träna, typ inomhus då det är -10 grader kallt... Vad ska jag säga åt det? Det enda jag vet är att mitt svar kommer att väcka två olika reaktioner, en hos dem som frågar och en annan hos dem som får höra om det...
 
I dag ska vi se hur micropizza går hem hos Edit. Eftersom hon ju älskar makaroner och stekt korv har jag höga förväntningar på detta. Sen hoppas jag att Landrovern vill producera värme inom förarsätesregionerna i dag då jag tar mig inte bara till Eckerö, utan även tillbaka senare under kvällen... Jag läste ju om nån stackare som fick böter för att fönstrena inte var skrapade... jag vet hur det där är kan jag säga...
 
Sen om jag någongång blir pensionär. Påminn mig om att inte göra så här:
Detta är något som bara riktiga karlar gör...
 
Nån gång under detta dygn ska mina två mellanbarn flyga till Europa... Hoppas de begriper att meddela när de landat och så där... Även mellanlandningar...
 
Edit påstår nu att Oceanien och Australien rimmar... Bäst att gå och få de där micropizzan fixad...

Vad är väl en fotbollsträning i januari...

Så var det gjort. Året döptes genom att laget samlades för första gången.. Eller åtminstone en del av det. Maiju bad spelarna meddela sina bästa positioner och det visade sig att vi hade en målvakt, en västerback, två mittbackar, en högerytter, en vänsterytter och en forward på plats. De samma kommer att husera i morgon i Eckerö och troligen på fredag i Jomala igen. Redan på lördag är vi många fler. Så är lifvet.
 
Jag minns då vårt lag började träna inför säsongen 1993. Det var på konstgräs 6 på Tölö Bollplan just bakom Nordenskiöldsgatans ishall. Vår tränare Timo Lounio kom ut på planen, meddelade att det gått typ 20 år sedan han inledde sin första pre season som tränare och tillade. "On tää hieno peli" (=Nog är det här ett fint spel). Jo det är det! Det är värt allt och ännu lite mera än en som inte är med förstår. Cirka -10 grader Celsius var det. Konerna blåste omkring. Maiju frös om fingrarna. Raadik och Porali spelade 1v1, det om något är sevärt! Blomquist undrade helt säkert vart hon hamnat... I dagens sista närkamp knockade Vikke Craig så hans nacke böjdes och blev väldigt stel. Detta hände 3 sekunder innan sista matchen var slut, jag var betrodd som tidtagare. Första lagpasset för Åland United 2017 var över. On tää hieno peli!!!
Detta får vara ett budskap till dem som inte förstår, eller som förstår att de inte förstår!
 
 
Trots att dagen egentligen var lyckad måste jag förundra mig över vad, jag ringer under eftermiddagen i morgon, betyder för sådana som sedan inte ringer under eftermiddagen. Han ringer väl i morgon kan man tänka och då har han ju rätt.
 
Nu i kväll satte Tottenham stopp för Chelseas försök att slå segersvitrekord i England. 2-0 genom två nickmål av Alli på två inlägg av Eriksen gjorde Conte för kvällen poänglös... Kanske rätt åt honom, vad vet jag. Under matchen hann jag också vid tre tillfällen klarera vårt hus som spindelfritt och jag tror att Edit, som kommit fram till att Snuppe och Puppe sover bättre om de har Ville Viking med sig i sängen, kanske har lugnat sig så att hon rentav sover och därmed möjliggör strävanden till det samma för mig.
 
På morgonen ska Pärla smyga in till oss och gå upp i Edits säng eftersom hennes föräldrar ju jobbar. Jag har sagt att detta går utmärkt. Jag stiger sedan upp 4 timmar senare och rostar lite bröd åt flickorna. Som Johann Cruijff konstaterade funkar allt bra på papperet... Bra om jag också kommer upp lite mer i tid, tror jag... Han där kan ju kanske ringa denna eftermiddag. Vem vet? Sen ska jag ju ut till Eckerö och allt, med en Landrover som inte riktigt är ideal för vinterbruk. Vem hade trott det?
 
Sydney var i kontakt och klagade på att kall vinterluft kommer in genom hennes sovrumsfönster och hon kan inte stänga det. Vad svarade vi då? Jo, byt rum! Easy!
Här har vi Maiju vid den första lagsamlingen med henne som huvudtränare. Oj nej. Nu ser ju alla att vi kommer att spela strikt 4-4-2. Glöm det alla glöm det!!!
 
Snart ny dag och många att kränka!

Det är riktigt illa att jag är på gott humör

I morse och hela natten har jag inte varit så uppåt. Det har inget att göra med att Arsenal kom fast Bournemouth efter att ha legat under med 3-0. Giroud är i superform som det verkar. Det är mera det där spelet med alla dess olika tentakler. Folk blir arga, folk blir sårade, vissa ska man inte störa, vissa ska man störa men på rätt sätt och så vidare. Jag har försökt intala mig att jag ska stå över allt det där. Min prestation som Pappa, äkta man, lärare, tränare, sportchef, spelare whatever ska aldrig få påverkas av annat än mig själv. Ändå var jag väldigt nere i natt då Edit till slut somnat och jag kom i säng.
 
I morse kände jag mig bokstavligen som om jag gått i väggen. Det var svårt, nästan omöjligt att komma ur sängen men jag visste att jag måste få upp Edit så att vi får henne närmare skoltider. Annars blir det riktigt nasty på måndag morgon, då jag dessutom ska vara på Steel FM klockan 7.15 meddelades jag. Sen svängde allt. Jag fick in några riktigt lyckade napp på sponsorfronten, fick till och med en par uppmuntrande ord av Herr Landshövding. Allt ser ljusare ut och jag ser till och med fram emot dagens träning i Jomala.
 
Paradoxalt nog är jag missnöjd med mig själv för att jag blev så glad. Eller närmare bestämt för att glädjen gav mig energi att göra mera, samt att ge Edit en glass i efterrätt till lunchen, i och för sig smart för då lämnade hon mera korv till mig...
Det ska inte vara nån skillnad har jag ju bestämt. Därför är alla mänskliga drag i min arbets- och privatpersonsprestation bara misslyckanden... Och jo... Alla som sett mig hemma... Jag vet att jag syndar ofta och mycket! Förlåt! Om ni kan!
 
Serietidningen om Kattia Katt är nu inne på serien om hunden.. Ibland tar Edit paus för att läsa lite Kalle Anka eller Bamse. En lite spurt till nu bara så får hon åka till Fru Kickans jobb för att spela minecraft... Åtminstone tror hon det. Jag ska samla ihop grejer och åka till Jomala.
Åland United inleder försäsongsträningen i idealiska förhållanden. Stefan lovade ju att det inte skulle se ut så här... Vi litar på Stefan!!!
 
Ta det lugnt dock kära läsare. Det är klart att allt inte är helt bra! Det kan det ju inte vara då det finns så många kors att bära. Snart ska Emilia och Rufus börja flyga mot Europa också... Och sakteligen börjar våra hämtningar från flygfält och hamnar bli mer frekventa...
 
Korven var god i alla fall!

Management by Perkele

Om man tillräckligt många gånger upprepar att det som inte dödar bara härdar, då tror man det på riktigt. Sen är ju frågan om hur mycket man slits varje gång man härdas. Förr i tiden funkade det ju bra att man skällde ut folk till höger och till vänster. Allt funkade ju då inte sant? Det paradoxala blir förstås vetskapen om hur mycket kortare medellivslängden var på den tiden det begav sig. Så kanske härdandet egentligen ledde till döden i långa loppet.
 
Jag ger ju sken av att vara helt omutlig och dum i huvudet så pass att ingenting rubbar min gärning och mina principer. Eller så tror jag bara att jag ger sken av det. Jag märker i alla fall hur mycket svårare det blir att repa sig efter utskällningar. Förvisso ger erfarenhet en möjlighet att använda sig av utskällningarnas skeden för att skapa konstruktivitet. Dock tär de på hela kroppen. Jag tror i alla fall att de utskällningar jag fått i dag kommer att ge goda resultat. Slitsamt bara att bli Kristus utan att vara honom...
 
Passligt till första lagträningspasset, utomhus eftersom jag har beordrats att spara pengar, lovar meteorologtrollkarlarna vinterkyla och snö! Welcome to Åland/Finland, säger vi åt ovana. Stefan på Vikingavallen lovade försöka putsa planen så gott det går och vi konstarerar att Jomala kommuns överblivna miljoner, som man stoltserar med och sänker skatteöret till minimibelopp, nog används till annat än att värma upp konstgräsplanen man byggt, med värmerör under och allt.
Maiju och jag var i går i direktsändning och lyckades, hoppas jag ge radiolyssnarna relevant information om Åland Uniteds A-lag inför 2017.
 
Tidningen om Katten Kattia håller på att växa fram här i vardagsrummet, som just nu har blivit en koja, där lamporna klingar och filtarna flyger. Fru Kickan är på träning och jag har försett alla som vill med bastu om en liten stund.
 
Trots att mycket har blivit gjort i dag känns en del väldigt halvdant. Som min granne skrev härom dagen: "Jag kände mig många gånger som att det inte fanns någonstans där jag kunde få göra något riktigt bra, bara en massa situationer där jag var fullkomligt halvdan." Undra på att man blir utskälld för sådant.
 
Nå. Om inte annat har folk ju tyckt om att diskutera mina tidigare texter. Fantastiskt att så många kan tycka så mycket om så lite!
 Jag måste erkänna att jag saknar de här kvinnorna, som ju i dag är lite äldre...
 
Bara de slutar kasta saker och hoppa här omkring mig ska jag se om det där med bastu vore nåt. I kväll... Bournemouth-Arsenal... Really?

Är jag intolerant?

Ja, ja... En liten till då. Snart börjar lagträningen och skolan så jag lugnar nog ner mig. Jag bara blir så inne i vridna diskussioner att det emellanåt blir lättare om jag bara säger saker...
 
Tidigare har vi ju här och framför allt på en massa andra ställen diskuterat om hur vissa åsikter är rätt och vissa fel i olika sammanhang. De som har tillgång till min facebookwall har kanske sett hur det gick då jag erkände att jag är glad för att kunna finska. Det verkar vara helt okej här på Åland att nedvärdera ett språk och dessutom att binda det med hurudant ett helt folk är. Oerhört fascinerande, speciellt om man skojar. Nu visade det sig att folk faktiskt tycker så där, eller åtminstone tycker att det är okej att säga så där, samt att bli förolämpade om man säger emot.
 
I går undrade också en fb vän offentligt om det finns fog i att sammankoppla honom med Åländsk Demokrati (en politisk grupp som öppet ställer sig mot flyktingmottagande och okontrollerad invandring för dem, troligen många som inte har en aning om vad ÅD är) då han inte är emot dem i varje enskild fråga. Ganska fort hade också den diskussionen urartat och allas vår Igge Holmberg (en kille som försöker upprätthålla den gamla goda vänsterkampen för alla er som aldrig hört talas om honom heller) dök in och förklarade först att det är rasistiskt att tycka att islamister har en omänsklig världsbild, fast han körde ju helt i blindo så klart och begrep tydligen aldrig att den som talat om islamister inte talade om islam som religion. Sedan avslutade han med att säga att han inte orkar med sådana som dem/vi vem han nu menade och ville ytterligare påpeka att det är väldigt legitimt att sparka uppåt, men inte neråt. Sådan var han alltså, som ställer sig själv som en toleransens högborg i de tidningsinsändare han skriver titt och tätt för att motverka trångsyntheten. Min fråga blir: Om jag inte håller med honom alls i dessa frågor, är jag då intolerant? Jag menar inte gluten- eller laktosintolerant, utan intolerant i allmänhet...
Det är i längden svårt att vara väldigt intolerant om man jobbar som lärare på det sätt jag ser yrket. Det finns så många slags elever som man först behöver förstå för att sedan kunna coacha. Steve talar ännu heller inte svenska fast tålmodig undervisning gavs redan 2011...
 
Några saker bara som kan ses som antingen väldigt toleranta, eller sedan som intoleranta om man själv tycker annorlunda och har bestämt sig för att vara tolerant.
 
1. Det är logiskt att Veikkaus dragit bort Stryktipset från Åland. Man bara följer den egna lagstiftningen. Att meddelandet kom så sent beror på att de åländska myndigheterna gett dem svar om att tillåta verksamheten (OBS hör ni här. De ansöker alltså om att få bedriva verksamhet på Åland av ålänningar) precis i slutet på december. De hade alltså ingenting att utgå från före precis den dagen som de meddelade att Stryktipset tags bort. Jag tycker det är lite symptomatiskt att vi här på Åland är sura över att PAF inte får figurera på fastlandet, men på samma gång tycker det är helt rätt att inte gå med i den nationella storfusionen. Så blir vi chockade över att Veikkaus bestämmer sig för att följa samma regelverk som man stoppar PAF i riket med. Så kan man ju inte göra!!! Vi ska ju ha allt inte sant? Om vi inte får det är det finnarna som hämnas. Typiskt Sannfinländarna!!!
 
2. Jag tycker inte att Sannfinländarna som organisation hatar svenska eller svenskspråkiga. Sannfinländarna tillsammans med Centern driver däremot en politik som vill jämställa individen oavsett språk, på papperet. De vill också se över det vettiga i att alla invånare ska läsa ett språk i skolan som de flesta aldrig kommer att använda eller höra. Jag vet också att det inte är så här enkelt och att resonemangen inte blir så lätta och rätta. Det där med hat tror jag dock är ett sätt att skapa ett hat, mot dessa människor... Att sedan utgå från att de som "hatar svenskspråkiga" direkt skulle vända sig mot Åland är ju sedan lite roande. De flesta har ingen aning om vad Åland är. Det i sin tur leder till en okunskap som gör det hela svårhanterligt. Så långt kan jag sträcka mig...
 
3. Om vi firar att Finland fyller 100 år är det ingalunda ett hån, eller ett hot mot den åländska självstyrelsen!
 
4. Jag hör till Ålands Feminisparaply, Mot rasism på Åland, Ett öppet Åland, Ena Åland och en massa andra grupper. Det finns också medlemmar i samtliga dessa grupper som totalvägrar höra till någon av de andra grupperna jag tillhör, eftersom det finns sådan inskränkthet i dessa och rasismen bara frodas... Är jag då en sådan där inskränkt rasist?
En gång i tiden spelade jag mest bara fotboll... Kanske det är där jag borde hålla mig bara i dag också?
 
 
Edit ritar och skriver sin tidning "Katten Kattia". Snart ska hon till kompis och jag kommer loss för att skaffa minibuss, kolla till Sydney som kom i natt, ordna matpengar åt Craig samt kanske få lite reaktioner från sponsorer som inte vill reagera. Ytterligare borde jag pumpa bollar och kanske åka via skolan för att äntligen få de där listorna gjorda som inte kom till på hela höstterminen...
 
Fru Kickan har volleybollträning och jag har hela världen att hata, eller acceptera precis bakom min datorskärm!

Är det bara vi fula och tjocka som inte får titta?

Eftersom min förra rubrik, som tar upp något så tabubelagt på Åland som att vara glad över att kunna finska, vilket jag de facto är fortsätter jag med lite tabu. Jag vill ta upp problemet med nyprydheten och översexualiseringen i vårt samhälle ur ett gubbperspektiv. Ta det lugnt alla, jag kommer inte att provocera hela året, det finns inte så mycket krut i mig ser ni...
 
Jag besökte Mariehamns badhus Mariebad i dag igen med min dotter Edit. I simhallen är folk rimligen avklädda och i baddräkt. Jag kom mig för att märka att jag, då jag satt och guppade i vattnet lite för mig själv tittande på små flickor som lekte i vattnet att vara beredd att säga "det där är min dotter" ifall någon skulle titta ogillande på mig. Det är väl klart att Edit är min dotter och att hon leker med andra flickor, eller pojkar i baddräkt. Det fanns även mammor, av vilka endel garanterat är 10-15 år yngre än jag i bikinis framför mig också. Jag har aldrig tidigare, förrän de allra senaste åren kommit på att jag skulle kunna vara en sådan där "äcklig gubbe".
 
Någonstans läste jag för ungefär ett år sedan att någon ansåg att varje gång en man ser på en kvinnas bröst utan att hon gett sitt medgivande är detta en sexuell kränkning. Jag har sedan dess dragit mig för att gå fram och fråga alla kvinnor om de är okej med att jag tittar på deras bystar, vilket jag väl borde göra för att undgå att kränka dem ifall uttalandet stämmer. Själv är jag inte så jätte pryd och jag är dessutom så dum att jag inte riktigt ser annat än besvär med att inte titta hit eller inte titta dit, liksom utan att fråga... Jag undrar dessutom vad man ska titta på om man vill prata med människan men vill undvika att se de delar av kroppen som liksom finns nära munnen, som man ju kanske tittar mest på då man pratar, eller hur blir det nu? Sen uppfattar jag det vara lite olika vem man är också. I bubbelpoolen snuddade jag vid en dam som satt bredvid mig. Då jag sade ursäkta tittade hon strängt på mig och sade "Det är okej". Senare då samma dam skulle ta sig upp ur poolen råkade hon slinta och daskade hela handflatan rätt i mitt sköte, så att säga. "Oj då, hoppsan där" sa hon med ett stort leende. Jag gjorde det hela mindre pinsamt genom att skratta stort. Undrar hur det hade varit om det hade varit tvärtom...
 
Nu är jag inte dum i huvudet. Jag förstår ju så väl vad denna skillnad på folk och folk går ut på. Det fascinerande är bara att det ofta är helt okej att i offentligheten tala om hunkar med magrutor. Visste ni att jag hade magrutor en gång i tiden? Inte för att jag minns det riktigt så, men då var det mera okej att liksom gå utan skjorta. Nu då jag har blivit medelålders och överviktig är det inte lika trevligt tycker folk... Jag kunde ju hävda att jag väl går som jag vill och folk får ändå inte se på mig om de inte ber om lov...
 
Beckham här får gå bara i kalsonger utan att någon tycker han är äcklig... För mig är han en stor fotbollsspelare
Det här är Alex Morgan, en av Olympique Lyons nyaste forwardsförstärkningar. En riktigt vass djupledsspelare. Snygg? Jo, det ser ni väl... Om Beckham ses i samband med henne här verkar det mest naturligt. Två fotbollsspelare liksom. Om jag ses i samband med henne klädd i baddräkt uppfattas jag som äcklig, ifall jag inte just precis signat henne för Åland United vill säga. Det skojiga är att även gamla tanter med vårtor på hakan och jättetjocka magar kan säga att de tycker Beckham är snygg. De uppfattas bara som "häftiga" om de gör det. Jag behöver inte poängtera att Alex Morgan är snygg, eftersom hon är det. Skulle det ha någon betydelse för mig, vilket det inte har, hon är en utmärkt fotbollsspelare helt oberoende hur hon ser ut, då kränker jag henne...
Tur att jag har annat i världen att fundera på! Edit simmade 100 meter och sedan drog hon som bonus en halv länga fjärilssim och passerade bland annat den hårt spurtande Sune Svensson...
 
Craig lär enligt rapporter vara på ingång mot Åland igen. Hoppas han har Sydney Blomquist med sig... Lillemor lovade komma med nyckel och instruktioner över vart Sydney ska föras i kväll. Craig hoppas jag vet själv... Sen ska vi se om det går att anmäla de där träningsmatcherna så domarstackarna ska kunna veta var de ska var och när.. Hela dagen har gått till det också.
 
 
 
 
 
 
 

Jag är så glad att jag kan finska!!!

I morse kom jag fram till att jag gärna skulle vilja läsa en bok nu år 2017. Jag tog alltså och gjorde det! Nu har jag läst Tuomas Kyrös "Uusi urheilukirja" som jag fick i julklapp. Tack för den. Risken är att jag också läser en annan bok snart. Kanske det blir en annan julklappsbok av samma författare, "Mielensäpahoittajan hiihtokirja"... Ja, förlåt, översättningen av titeln för den första boken är helt enkelt "Den nya idrottsboken", men den andra? Hiihtokirja blir ju skidbok... Men vad är en mielensäpahoittaja? Vissa saker kan man bara säga på finska nämligen... "Én som blir kränkt" är kanske en bra svensk översättning. Därmed borde boken heta "Skidboken för kränkta". Bra, men ändå inte helt spot on... Jag är just nu helt salig över att jag är så privilegierad att jag faktiskt förstår och uttrycker mig på finska så jag kan ta del av dessa språkliga eleganser. På samma sätt som lagom inte kan översättas (sopiva är inget tillräckligt bra ord att beskriva det) kan man inte få till en mielensäpahoittaja om man inte liksom...vet...
 
Själva boken, Uusi urheilukirja, är alldeles underbar i sig för en sådan som jag. Medelålders normalbegåvad och normalallmänbildad sportintresserad finländsk man. Det är svårt att sätta sig in i hur korven smakar i halvtid på en bandymatch i Uleåborg, eller varför tanken att åka och pilka med Pasi Rautiainen är så långsökt om man inte har den bakgrunden jag har och troligen även en hel hoper andra eftersom författaren beskriver det och bevisligen säljer dessa böcker så ymnigt. Efter att ha läst den minns jag hur det var att vänta på att Pirkko Määttä skulle komma till första mellantidskontrollen så som den första i heta gruppen. Jag kommer så klart ihåg Bishofshofens naturbacke och förstår relevansen i att jämföra Hjallis Harkimo och Timo Soini, eller konstaterandet att kända killar som Centerns Paavo och Malmös Zlatan inte behöver presenteras med efternamn.
Mitt folks folksjäl beskrivs i boken genom idrott och allt möjligt annat som tydligen också förekommer i livet, som Kekkonens glasögon till exempel. Jag vet inte hur många som hajar till av att ha träffat Tony Halme i en matbutik och att ha stått efter Ari Vatanen i kaffekön, eller ser relevansen i en jämförelse mellan Tom Brady, Magic Johnson och Mikael Källman.
Och kära åländska läsare, hav förströstan. Självklart nämns Åland i boken. På två ställen till och med. Först nämns denna Europamästare på bilden här ovan och hennes familj som en av de stora idrottarfamiljerna i Finland (inte så många som faktiskt har två europamästare va?). Dels föreslår författaren att man ändrar rutinen med eskort av militära Hornetplan för ishockeylandslaget då de vinner VM (som man haft både 1995 och 2011 bägge gång det har inträffat) till exempel till en mottagning bestående av varmluftsballonger ovanför Åland.
 
Vad har det här med finska att göra? Kan man inte skriva sådant här på svenska? Jo, det är klart man kan, men nu råkade denna bok, precis som de flesta andra som beskriver mina djupa själsliga rötter faktiskt vara skrivna på finska och tack vare att jag kan språket kan jag ta del av dessa och känna sådan upprymdhet som jag gör just nu. Dessutom är finska ett vackert språk och jag vet inte hur jag skulle få fram budskapet om hur basket spelas i en "Slovenialainen hikihalli" lika bra på något annat språk. "Svettig slovensk hall". "Sweaty slovenian hall". Jo, men ändå nej. Tack vare att jag kan språket kan jag också njuta av hur det används då det görs rätt. Att njuta av språk och ord är något jag unnar alla människor och därför hoppas jag att så många som möjligt vill lära sig så många språk det bara går. Mina 3 som funkar någorlunda är tre mer än inget... Klart att det vore nåt att kunna franska, tyska, spanska, mandarin, zwahili, estniska osv också, men nu är det som det är.
 
Då jag bara var i farten hade jag sedan också den stora glädjen att höra en annan Tuomas, nämligen Virkkunen kommentera Arsenal- Crystal Palace. Det är nämligen så att om jag har möjlighet och är ensam, då väljer jag helst finskspråkig eller finlandssvensk kommentar på de program jag ser. Jag liksom förstår så mycket bättre vad som rör sig i skallen på honom/henne som pratar. Inget illa om rikssvenska kommentatorer. Det är dock sällan det blir samma känsla med dem.
 
"Townsend är ju fullständigt ute och surfar i dag. Han har visst varit på nyårsfest. Karln måste ju ha en värre sortens krapula helt enkelt" förklarade Virkkunen en av Crystal Palaces svagare försvarsinsatser i dag. "Herregud va vacker! Helt bedårande vacker! Inte Giroud själv alltså, men målet han gjorde" och sedan vid nästa närbild av Giroud "Ser ni vilken vacker människa Giroud är?"... Till slut, efter att ha funderat över om Sam Allardyces rodnad gjorde att hans mössa ständigt verkade glida av huvudet konstaterade Virkkunen vid en närbild av hela Crystal Palaces avbytarbänk att "Här ser ni varför man säger att helskägg bara passar på vissa män."
 
En lyrisk dag har nu blivit en lyrisk afton. Edit har lagt sig och ska få läsa så länge hon vill, help me God. Fru Kickan lämnade samlingen för länge sedan. hennes semester är ju slut den. Det drar lite ihop sig. På onsdag ska vi ha den första lagträningen för 2017 och jag är helt säker på att någon väntar att jag ska göra något som jag tror att någon annan ska göra... Nu först ska jag se en film om bombningen av Pearl Harbor!

Garmisch Partenkirchen är inte vad det brukade vara

Om inte annat så tar vi ut stegen ordentligt då det gäller att sova på förmiddagarna i det här huset. De flesta andra kommer att kunna klara av att korrigera detta genom att liksom öka sömnmängden genom att även lägga sig i tid samt vakna tidigt då det är dags för sådant igen. Lilla Edit kan bli ett projekt dock. Jo, hon kommer att vakna och stiga upp då hon måste, men hur i hela friden jag ska kunna lägga mig efter att hon somnat, före det är dags att stiga upp igen är ett mysterium, som blir realitet under veckan som kommer, inte minst denna nyårsdagskväll, som inte den heller är så långt borta med tanke på hur länge denna lilla familj låg i viloställning.
 
Nyårsfirandet gick precis som det brukar gå här på Bergshöjden. Inte huvud, inte fötter, inget manuskript och helt oförutsägbart. Lite grannar var in, lite andra gäster också och direkt efter midnatt låg Fru Kickan och Edit i soffan och tittade på Stig-Helmer, så att jag fick vara i bakgrunden och bokstavligen somnade till en dokumentär kring Joseph Göbbels dagböcker. Gott nytt år jo... Liverpool piskade Manchester City till FBFs tävlingschefs stora glädje och även grannfarbrorn, som ju egentligen svurit sig fri från Manchester United hade något lite glatt i mungipan då han berättade att laget han ju egentligen inte stöder mera hade vänt under sista kvarten och spöat Middlesboro med 2-1. Ja, sen var det riktigt god mat också. Edit hade föredragit makaroner och korv förstås, men ändå... Jo, det var gott.
 
Vad nu då? Jag vet faktiskt inte riktigt. Nyårsdagen har ju så länge vår västliga civilisation existerat bestått av backhoppning. Nu är det inte så att jag helt tappat intresset för denna fina sport, men utan en Kokkonen, Törmänen, Puikkonen, Nykänen, Nieminen, Nikkola, Ahonen eller ja, vem som helst att vänta på först i första och sedan igen i andra omgången är Backveckan inte riktigt vad den brukade vara. Watford-Tottenham är ett för mig mycket mer attraktivt mål för koncentrationen. I Kalifornien hade det förresten varit mulet, men strandväder på basen av de nyårsbilder jag fick mig tillskickat. Gott nytt år till alla mina stora barn också. 
20 dagar tills han här blir härskare över Europa, om han vill alltså... Bäst att hålla sig väl med honom redan nu.
 
Många säger, lite på gränsen till populistisk rutin, att 2016 inte var mycket till år förutom de fina ögonblick vi alla upplevde med nära, kära och Islands herrlandslag... Jag är beredd att kompa till stor del med just stora parenteser för just dessa fina stunder, exklusive Islands herrar då som till och med förorsakade mig två depressionsstunder...
 
Vad ska vi tro om 2017? Experter av olika slag säger att det blir bara värre. Kanske det. I så fall gäller det att koncentrera sig på sådant man kan påverka. Kanske jag får till att simma vid sidan av kvällslufsarna nu. Fru Kickan tycker att jag ska och det betyder att hon inser att jag i så fall varken kommer att vara hemma på morgon eller kväll, samt så klart inte däremellan heller som nu varit fallet. Vi kan ju lägga upp en bild på mig på kylskåpet så Edit minns hur jag ser ut... Men jo, jag ska försöka.
 
Jag ska också försöka vara så närvarande det går med hela familjen och alla personliga ärenden. Alla ska få det de behöver om jag bara har en minsta chans att ge det.
 
Det samma gäller också 7A samt alla mina undervisningsgrupper, samt så klart Åland United, både klubben A-laget och ungdomsverksamheten, som jag hoppas hitta någon som vill driva för mig.. Få se hur jag är som ordförande i Ligaföreningen... Aj jo, Elevrådet och Ledningsgruppen... Det känns i mycket som att 2017 kommer att bli en uppföljare till 2016, som det ju faktiskt är helt matematiskt-historiskt.
 
Jag ska även läsa en bok under 2017. Få se vilken det blir. Jag har bläddrat i alla julklappsböckerna och trots att den verkar väldigt spännande kanske det inte blir Håkan Kulves prosalyrik som blir årets val...
 
Vi ska tydligen på promenad snart! Det tycker jag är en sällsynt god idé. I morgon ska Maiju och jag vara med i ett radioprogram... Out!

RSS 2.0