Till all lycka är det tacos i dag...

Det händer så välsignat, eller förbannat om man vill kalla det så, mycket hela tiden. Självklart kan jag inte dokumentera ens en promille av det som händer mig själv i denna blogg. Då ska vi sen komma ihåg att jag ju i min tur bildar en liten promille, eller mycket mindre än det av alla det händer något med och sedan då man ser till hur alla dessa händelser och sådana det händer saker med går samman på olika sätt blir det helt... Ja, galet!
 
I dag hoppas jag, igen på att få läge att skriva en text på Åland Uniteds hemsida om att en ny spelare valt att ansluta. Det kan också hända att spelaren säger att hon inte gör det och då blir det ingen text. Två till finns det ju där ute och enligt agenten deras är de rätt sega med sina beslut, helt enkelt eftersom vårt bud inte är så jättebra i deras ögon. Till saken hör att det vi bjuder är sådant som spelare av precis den samma kalibern hade störtat hit i sporrsträck för ännu för 4-5 år sedan. Det är ett faktum att både konkurrensen och priserna kring damfotboll ökar hela tiden. Det är bra för spelet, men allt jobbigare för sådana som oss.
Även Real Madrid höll i går en liten minnesstund för den fasansfulla nyheten kring Chapecoenses hemska flygkrasch precis före finalen i sydamerikanska cupens första del. Jag hoppas verkligen att Conmebol delar ut pokalen till det brasilianska laget som man föreslagit. Det hjälper inte de döda eller deras anhöriga, men ger i alla fall historien en mening längre fram. Jo, jag vet att det kan kännas futtigt att göra stor affär av ett fotbollslag som dör i en flygkrasch då det finns barn som svälter och dör i krig varje dag. Så här funkar det nu i alla fall och även dessa tragiskt omkomna är 79 för många.
 
För Raissa går det i alla fall bra där i Afrikanska mästerskapen. Hon gjorde matchens enda mål i semifinalen mot Ghana och Kamerun står nu klara för final mot Nigeria på lördag klockan 15.30 lokal tid!
Här ser vi våran Raissa med fint rosa tejp runt sitt knä. Anders, vad tänker vi kring det?
 
Kekes pojke Nico gick och vann Formel 1 VM. Jag såg Keke vinna mitt i natten 1982. Jag har bara fått efterkonstruktioner om Nicos lopp, men visst är även det en känslosam historia, dock inte makalös eftersom Nico har både fru och barn.
 
Vi har i dag igen lärt oss att det är lätt att minnas romerska kejsare om man bara tänker på rumpor, att Elevrådet önskar hårdare tag mot rasism och homofobi och att 9B haft historiaprov och därmed nu är hysteriska och löjliga. Edit såg jag av och till igår kväll, samt i morse före jag åkte på jobb. Röd Bettan bjuder på korvsoppa, som jag hoppas kunna avnjuta efter årets sista utvecklingssamtal. Rufus och resten av KHS representationslag i innebandy befinner sig under Ekis och Victors våld nånstans i , var det Dragsfjärd (?) och ska spela 4 gruppspelsmatcher som kanske för dem till finalslutspel här ännu innan jul. SFSI är så kända för sin framförhållning. Hemma på Åland är i alla fall min son och hans lag i natt. Emilia hoppas jag få se i morgon. Fru Kickan jobbar hårt med att få kontaktlinserna och volleybollen kalibrerade.
 
Tur att det snart är tacos med tillbehör. Det var alltså nån idé att komma hit på jobb i dag. Manchester United-West Ham låter som nåt i kväll, ifall det nu inte blir att skriva pressmeddelanden då. Kanske det ena inte utesluter det andra?

En stund då korna vändes rätt

"Har du papper? Har du penna? Har du instruktioner? Vad ska jag göra, min google är på arabiska? Alltså vad är fångstnäring? Nej, jag har faktiskt mina egna underkläder med!" En sammanfattning av saker som sagts under de första 24 minuterna av dagens första lektion då 9G skriver uppsats. Ingenting mänskligt är oss främmande. Jag har lärt mig att inte förvånas över någonting. Ibland går Fantomen omkring på gatan som en vanlig man... Det jag vet är att då han talar, då tystnar djungeln. Ibland är jag Fantomen, ibland känner jag mig mer som Guran, ni vet han den där lilla i bastkjol..
 
Det händer under även i vår tid. Alla som umgåtts med mig i mitt klassrum vet att det finns en sak, förutom att nämna mitt namn till utomstående, som är helt och hållet uteslutet och otänkbart. Det är att välta de välta korna som ligger på rygg i mitt klassrum. De korna är okränkbara och ständigt välta, eftersom de är det! I går hade vi utvecklingssamtal och in kom en hel familj. Lillebror kröp omkring i klassrummet och jag var ständigt rädd för att någon stol skulle falla i huvudet på honom. Mitt i allt säger Mamman till sin äldre son, han som satt och skulle utvecklas: "Kan du ta de där leksaksdjuren och ge till din bror?". De där leksaksdjuren var DE HELIGA VÄLTA KORNA! Jag reagerade snabbt, tog djuren, vände dem och lät det lilla barnet leka med dem. Korna stod på sina egna fötter. Lite Bibliskt kändes det allt. "Låt barnen komma till mig och hindra dem inte" sägs det ju i Nya Testamentet. Nu vältes alltså mina välta kor av ett litet barn som inte visste att de är heliga. Det om något är väl heligt?! För ordningens skull måste jag nämna att de nu igen finns ovanpå dvd spelaren fint välta och på rygg. Nån måtta måste det vara!
Så här glada hann inte korna bli, men nog barnet
 
Helt crazyga saker händer alltså. Detta är lite i klass med de klassiska juldagsmatcherna på västfronten under första världskriget, eller då rektorn blir rolig och spelar Jultomte en gång om året. Rykten går att det inte är rektorn i år, utan en person vars namn inte ska nämnas till utomstående.
Att världen ändras och att varje litet framsteg är ett stort underverk visar denna bild. Pille Raadik ler. Det trodde man inte man skulle få se år 2011.
 
Fortsätter det så här kommer vi i kväll att ha 3 spelarkontrakt bekräftade, alla "mina" större sponsorer bekräftade (krävs att de alla får till att vara ikontakt, eller vill att jag är det) och Landroverns kylare helt intakt. De galna tiderna bekräftades i natt då jag somnade av total utmattning vid 21 tiden och Fru Kickan av alla människor på Jorden stannade uppe för att invänta att Edit skulle somna. I morse fanns de båda i ett annat rum och jag hade sovit 10 timmar, igen med knorr på svansen.
 
"Alltså, är 25 sidor för mycket för en uppsats?". Nej då. Kör på bara! Det som inte dödar, det härdar!

Nu vet jag lite vad jag vill

Det tar en lång tid att lära sig veta vem man är. Jag tror att jag kom fram till det, eller kände att jag accepterade det för egen del för en 5-6 år sedan kanske. Jag har nog alltid varit precis den jag är och knappast så hemskt mycket annorlunda tidigare heller, men någon form av lugn och visshet kring vad jag står för och hur jag vill vara blev klart i mitt sinne då jag var lite på 40, ungefär. Man kan säga att jag godkände mina egna goda och dåliga sidor, samt intalade mig själv att jag vet vad jag är till för typ...
 
Vad skulle det vara då? Vad är jag till för? Min äldsta dotter tyckte härom veckan att mitt främsta bidrag var att jag gjort henne och hennes syskon. Ja, det är en viktig bit förstås, det helt fysiska. Jag är en människoproducent. Vad är jag annat då? I viss mån är jag svag. Jag kan inte leva upp till allt jag vill leva upp till. Just den förvissningen, att aldrig duga helt och hållet var en av de viktigaste insikter jag fick förlika mig med då jag förlikade mig med mig själv. Det betyder inte att jag faller till föga för veckotidningars och hälsotalibaners utrop om att "man måste acceptera att man inte är alla till lags och ska sätta sina egna behov först för att må bra och sedan kunna hjälpa andra". Nej, jag ser det inte så och sådan är jag inte.
 
Vad är jag då? Jag tror jag satte ord på det hela härom dagen, då jag förstummades över frågor jag fick av elever. "Finns det facit till instuderingsfrågorna?" "Vilka sidor är det viktigast att läsa till provet?" Dessa typs frågor har jag alltid avskytt. Det har varit svårt att sätta finger på varför de har gett mig så mycket obehag. Just där och då slog det mig vad det är jag vill.
 
JAG VILL HJÄLPA MÄNNISKOR ATT KLARA SIG SJÄLVA!
 
Har du en bok och svarar på frågor ur boken, då behöver du inget facit. Du har ju en bok! Jag ställer aldrig provfrågor om sådant som inte är genomgånget på lektion, eller man redan haft till läxa minst en gång. Vilka sidor tror du själv då att är de viktiga?!
 
Vad händer om du läser fel sidor? Blir det krig då? Kom igen människor. Ta hjärnan i handen, som man brukade säga i min barndoms Helsingfors. Nej, vi sa det sällan i Sibbo, det var i Helsingfors som "ota aivot handuun" användes.
Jag vet inte hur dessa elever har det i dag. Bilden togs för några år sedan. Jag vet att de ibland tyckte att det var flummigt och konstigt på mina timmar. Ja, det var det och är fortfarande. Det är för tusen gubbar inte jag som ska berätta hur allt är. Jag berättar nog en hel del, men det är ungarnas sak att förstå poängen och sedan kunna använda den. Gör jag allt färdigt för dem kommer de inte att lära sig det allra viktigaste av det jag vill lära dem. Att klara sig själva.
 
Just nu, då jag läser niornas religionsprov och deras samhällslärauppsatser droppar in får jag samma känslor som jag alltid fått, men inte riktigt greppat ens själv. De texter jag känner mest för är de som är skrivna med tanke. Någon har suttit där och tänkt själv. Sen kan nåt faktafel finnas, eller någon grej kan ha glömts bort. Det är små saker jämfört med då man faktiskt säger något. Detta ska inte blandas med ett grannlands modell då man ska tycka utan att veta faktabakgrund. Nej, så ska det inte vara. Men "duktiga flickor" blir inte duktiga om de inte går lite utanför boxen, chansar, gör misstag, faller i gräset och blir skitiga, samt reser sig igen och säger hur de vill ha det! Jo, det är faktiskt så man kan få 10or även för mig!
 
Sen då fotboll, förstås. Jo, samma idé finns även där. Som vi diskuterade med min vän Steve en gång så ligger hemligheten med goda ungdomstränare i att deras lag och spelare klarar sig bra efter att tränaren har slutat. Många går i fällan och tror att just de är extremt goda tränare för att deras lag spelar bra och gör extremt goda resultat. Din kapacitet mäts då spelarna gått till andra lag, eller då ditt lag får en ny tränare. Har du då lärt dem det de behöver, då fixar de att bli ännu bättre även med en annan ledning.
På denna bild ser vi tre fotbollstränare. Då bilden togs, 2013 var de alla spelare och blivande Finländska mästarinnor. I dag coachar Pille och Maiju i Åland United och Monica någonstans i San Diego. Hur bra de är ser vi om något år. Vi har förvissningar om att alla tre är bra. Därför har de fått sina jobb. De som är bra på riktigt, de håller dem tillräckligt länge och sedan ser man vad det har blivit av alltihopa. Jag är föväntansfull.
 
Jo, jag lovade nämna att vi åt pannbiff och att Mat-Inger sade att vi inte kan ha det varje dag. Dessutom ska Fru Kickan få ögonfransförlängning i kväll. Jo, ögonfransförlängning. Detta som tack för att hon har sytt en kjol. Bilen går rätt bra den också.

Är advent mörker och kyla?

I något skede i dag kommer vi att tända ett av de ljus Fru Kickan i går kom hem med från Sparhallen(?) och lade i en ljusstake med fyra ljus. Av någon orsak är ljusen röda. Kanske det är vår familjs sätt att hylla den nu döde Fidel Castro, vem vet hur Fru Kickan tänkte där.
 
Då jag tittar ut genom fönstret ser jag att det sannerligen är advent. Blåst, snö och...ja blåst och snö... Mörkret kan man dessutom ge sig Fan på att kommer då det blivit dags igen så där på senare delen av eftermiddagen.
 
Jag upplevde en total utmattning i går. Först gick det väl helt okej, med morgon- och förmiddagsriter av olika slag. Linda på skype, fyra ostsmörgåsar med kaffe, upptäckande att Fru Kickan och Emilia åt lunch samt konstaterande att jag inte gjorde det, Pärlas födelsedagskalas, hysteriskt köpande av födelsedagspresent åt just Pärla, mottagande av MMS från Bosse som ju inte kan öppnas på min telefon och efter de 8 som kommit vet jag ej ännu vad han vill mig, Rufus innebandymatcher där han skrällde till och gjorde mål och därmed har gått med ett stort leende ända sedan dess, hjälpande den samme med studier i engelska och diskuterande Robben Island och apartheid, ätande av middag just efter att Liverpool gjorde 1-0 i slutet av matchen, men sen blev det tungt kan jag säga. Röd Bettan hade tidigare under dagen undrat om jag var förkyld eller bara snorade så där annars. Detta är ingenting jag hade reflekterat över, men sedan mot kvällskvisten blev det nog helt uppenbart att jag var vad folk brukar kalla "lite sjuk". Jag låg i soffan största delen av kvällen och sprang bara ibland till datorn för att kolla om den där agenten har fått tummen ur sin rumpa, det har han inte kan jag berätta. Jag satt upp en stund då det kom grannar över, tillsammans med sin hund som i princip åt upp Edits hund Ru, som ändå sedan kom att tillbringa natten i vår säng.
 
Fru Kickan som gillar att se utmanande TV program som stimulerar intellektet lade igång "Geordie Shore" framför våra trötta kroppar och inte konstigt alls somnade hon snart. Det gällde att få henne att förlytta sig, eftersom jag inte denna kväll orkade engagera mig och så blev det att Fru Kickan och Edit, som låg i vår säng, vi hade glömt att hon gått dit i ett tidigare skede sov där med den där hundbitna leksakshunden. Jag i min tur fick lov att hållas med huvet uppåt för att invänta målskytten som "kommer riktigt just" och fick se Swansea och Crystal Palace bjuda på en helt sinnessjuk sista 10 minuter. Sen var det ju fullt i sängen, Rufus tyckte att jag skulle gå och lägga mig för jag ser ju ut som om jag håller på att dö, så jag tog en filt och lade mig ovanpå Lindas säng och där sov jag som en gris fram till morgonen. Huruvida jag hade knorr på svansen kan jag ej svara på eftersom jag ej kollade en endaste en gång.
Den här bilden sägs vara tagen i december och tyder då på att advent inte alltid är mörker och kyla.
 
 
Söndag kvar mellan oss och måndagen då. Jag har snöat in på Beck filmerna på svenska fyran under söndagkvällar och före klockan 22 i dag ska då några saker behöva hända, eftersom gårdagen blev som den blev.
 
1. Pärlas riktiga födelsedag, Edit får föra min present som våran till det stundande barnkalaset.
2. Rufus ordförråd i engelska ska testas. Ord som turmoil och trecherous såg ut att finnas i listan.
3. Religionsprov för 9F och 9E ska rättas, eftersom högen i morgon får tillökning av 9G.
4. Några inlämnade uppsatser ska läsas, eftersom det blir totalt kaos med dessa nästa vecka och sedan tsunamivarning vid självständighetsdagen.
5. Förhoppningar om att den där agenten ska återkomma så ordentligt arbete med två nyförvärv kan äga rum
6. Craig besöker mitt hem för att ringa med min telefon i hopp om att jag ska ha orsak att jobba med ännu ett nyförvärv
7. Tidtabeller för nästa helgs spelarbesök, av olika slag ska fås att matchas ihop med alla involverades tidtabeller
8. Schemat för veckan behöver gås igenom. Borde hinna få in lite sponsormöten mitt ibland utvecklingssamtalen och Fru Kickans volleybollträningar
9. Vi behöver fortfarande ny kassör till Åland United. Hon/han tillträder om en månad och tre dagar.
 

Gå mot ljuset

Ingen mailexplosion ännu fast klockan är runt halv fyra och det är fredag. En svart fredag åtminstone. Det här Black Friday är egentligen ett helt ärligt fenomen. Jul, påsk, Halloween och allt möjligt som firas nuförtiden kritiseras ju hårt av var och varannan för att ha kommersialiserats. Ingen minns de ursprungliga orsakerna och en massa jippon i syfte att tjäna pengar överskuggar allt liksom. Black friday är ett härligt undantag. Det började som ett urkomersiellt jippo och är så ännu i dag. Ingen som helst annan orsak än just att sälja och tjäna pengar har någonsin framförts som orsak till att bedriva denna för oss rätt nya tradition. Thank you Thanksgiving and the United States of America. Fredagen är svart, men efter mörker kommer ljus, för precis som Edit säger att hon lärt sig i skolan så gjorde Gud det så, precis som även Big Bang...
 
Gå mot ljuset, gå mot ljuset. Så här ser jag ibland livet. Jag har någon gång drömt om att springa ut på en fullsatt upplyst arena med den finländska landslagsdräkten på. Det kommer inte att ske i denna inkarnation, åtminstone som spelare. Kanske i en annan inkarnation, eller sen då jag nått ljuset...
 
Vad fattas här då? Två nya klassuppsättningar prov att rätta och nya att tillverka. Ny vecka med utvecklingssamtal och nytt tempo på sponsorarbetet eftersom vi fick nya dräkter att fylla upp. En hel lång helg, med son som kommer hem till slut och två döttrar närvarande åtminstone i dag, samt en som just firat den nämnda Thanksgivingen där borta i Kalifornien. En par spelarmail skulle jag gärna få in under helgen och sedan har vi kanske ett litet provspel nästa helg, kanske.... Helgerna är långa, veckorna korta. I dag sattes jag ner till Vikingahallen för att bevaka sjuornas pulsträning. Dans hette det de skulle göra och jag är så väldigt väldigt tacksam att jag inte går på sjuan i dag... Inte för att det var dåligt, men för att det såg så svårt ut att jag konstant var rädd att någon skulle skada sig.
 
Åsnan fick sin förklaring i dag! Jag är oerhört glad att det två decennier långa lidandet fick en lindring i dag. Sonja från Jomala församling redde ut begreppen och förklarade åsnans betydelse och varför man tynger in den i advent, samt körde https://www.youtube.com/watch?v=9rpD2cm5pXk denna istället för Hosianna. Well done Sonja, well done Jomala församling, well done allihopa. Jag kan dö lycklig, åtminstone i åsnefrågan. Dessutom hade Mat-Inger inte tryckt in russin i bröna.
Då det är fredag brukar Fru Kickan leva upp och nästan bli som en tonåring... Så här såg hon ut då. När jag ser denna bild får det mig att tänka på alla de 13-15 åringar jag har omkring mig här på jobbet. En dag kanske de också är gifta med skäggiga bullriga typer som skriver om dem och lägger upp deras bilder från högstadiet till allmän beskådning. Kommer de att tycka om sina skäggiga bullriga typer då? Låt Fru Kickan i dag vara exempel. Hoppas på det bästa!
 
I kväll gör jag det som behövs. I morgon och på söndag resten, kanske...
 

Kommer åsnan i år igen?

Jag sitter i kvällen och försöker, kan man tänka sig, undvika att zappa till en fotbollskanal bara för att jag känner mig så urlakad att all typ av extra arbete, som fotboll trots att det är mig så kärt är, blir för mycket just nu. Bara avkopplande TV program funkar i dag. Då stannade jag vid... Amerikansk fotboll. Det är svårt att ta på allvar. Män i uppstoppade kläder buffar på varandra och reglerna är mer invecklade än de i innebandy. Med en stund av detta kan man vara så avslappnad att nån film, eller till och med riktig fotboll igen blir möjligt.
 
En annan sak som får mig att angsta och kallsvettas är den förmodade åsnans ankomst i morgon. Varje år arrangerar skolan där jag jobbar ett adventsfirande som ibland försiggår i någon kyrka, ibland med inbjuden predikant i skolans auditorium. Advents budskap om väntans tider och ljus i mörkret presenteras förtjänstfullt vid dessa tillställningar. Det blir klart för alla som försöker lyssna, att man nu börjar vänta på en bebis som den Romerske Kejsaren bestämde att skulle födas den 25e december. Jag var ju varken med då Gabriel "informerade" Maria, eller där i stallet i Betlehem då det begav sig, men allt tyder ju på att man var i stallet nån gång på våren och att Gabriel då utfört sitt gudomliga uppdrag nån gång på sommaren, kanske på Midsommar, som ju förstås inte heller firades där och då. Trots allt detta väntar man alltså nu i en månad på att bebisen ska födas och tänder ljus och är snälla med varandra. Allt väl med det.
 
Men sen... Varje år... Varendaste ett år börjar Preacher Boy, eller vem det nu är som håller i andakten, prata om en åsna. Varje år tynger man in en berättelse om hur bebisen rider in i Jerusalem på en åsna. Rimligen har bebisen alltså redan fötts och är en vuxen man, som dessutom ska avrättas av de romerska myndigheterna inom en vecka. Alla som har minsta allmänbildning vet att denna åsneritt ska äga rum på Palmsöndagen, det vill säga helgen inför Påskhelgen. I många år har kyrkans representanter helt utan att rodna kört på med denna åsna på adventsgudstjänsterna utan att förklara vad den har där att göra i fel årstid och helt ur sitt sammanhang och 34 år för tidigt dessutom. Jag brukar bli kall, blek och matt. Förstår ni i kyrkan hur fruktansvärt mycket ni ställer till med i min religionsundervisning? Minst två månader går åt till att täcka de skador denna totala förvirring skapar. Varje år dessutom. Bara för att sedan höja det till ett riktigt crescendo stämmer man sen upp i Hosianna. Hosianna Davidsson sjungs det med fulla halsar, liksom så där självklart efter att åsnan glidit in i Jerusalem med den snart avrättade 34 åringen på ryggen, han som om en månad föds i ett stall i en förstad till just Jerusalem. Förvirringen är total. En fråga som för mig blivit oklar är även... Mutta mitä Anna huusi?!
 
I morgon lektion 2 kommer kanske åsnan igen då. 9E ska först skriva prov om islam och hinduism, sen smyger alla till åsnegudstjänsten i auditoriet där även min 7A förväntas befinna sig. De stackarna vet ännu inte vad det innebär att sjunga hårdast av alla. Mina klasser ska alltid göra det nämligen. Även det en tradition!
 
 
Lite bråttom annars också och jag undrar om det inte redan i kväll vore bäst att skriva till några sponsorer att, eftersom vi kommer att ha nya speldräkter trots allt, kommer vi att behöva göra klart med vem som vill finnas nämnda på den typ denna vecka... Även feedback från våran kanadensiske agent hoppas jag få. Två prov i morgon, de är fixade. Jag lovade ordna hem mat efter skolan dessutom. Nån gång ska jag fundera över det där med semester och vad det egentligen kanske är, eller inte.
 
Hoppas Mat-Inger dukar fram ost och skinka i morgon och bröd utan russin. På så sätt kan jag få mig en fullvärdig lunch då nu risgrynsgröt tyvärr inte ingår i min repertoar. I dag åt vi kalkon, eftersom några indianer för typ 500 år sedan räddade livet på kristna extremister från Europa som sedan då de överlevde kunde ta livet av indianerna och skapa ett nytt land som från och med januari ska styras av en dokusåpavärd.
Lite mera från klädprovningen i går kväll. Sofia, Ann-Sofie och Olivia sade sig gilla dessa
 
Bäst att minnas vem som skulle skriva islam-hinduism och vem som hade judendom-islam i morgon som provavsnitt. Jo, jag är seriös... Jag vet knappt vad jag själv heter numera...

Om att fatta beslut

Morgonen har ljusnat bakom persiennerna. Jag lämnade hemmet efter att ha väckt Edit, samt försett henne med kläder, fört ut komposten, tillverkat frukost åt Edit och själv ätit min banan och tagit mina blodtrycksmediciner. Gårdagskvällens fascinerande Borussia Mönchengladbach-Manchester Cityupplevelse satt inte mycket kvar i sinnet, men en del sömnsvårigheter till följd av, vet faktiskt inte riktigt, gjorde sig påminda. Utvecklingssamtal med en sömnig elev och hans mor gick över i lektion med 7A där jag inledde med att skälla ut alla, både skyldiga och oskyldiga för att det kladdas med glögg i korridorerna. Som svar fick jag en fråga om vi inte kunde hänga upp en julstjärna i fönstret så det blir lite mysigare i klassen. Jag meddelade att det är fritt fram att baka julstjärnor och ta hit dem så vi kan hänga upp dem fast i Karlavagnsformation. Nu umgås jag med en enorm PRAOdecimerad grupp som läser tyst för sig själva och jag kan svara på e-post, samt då rapportera här om läget i världen samt mitt liv.
Det här är en bild från tidigare i går kväll. Vi kommer nog att gå ut officiellt också, men då det inte är någon större statshemlighet kan jag berätta om omständigheterna till att Åland United i går gjorde ett helt nytt avtal med en större klädsponsor.
 
Som jag meddelat här tidigare har våran ekonomi blivit sådan att vi kanske skulle hamna på att spela en fjärde säsong med samma matchdräkt. Våra klädansvariga, samt styrelsemedlemmen Zacke har arbetat hårt för att finna på råd och lösningar. Det utkristalliserades en villig leverantör, som bland annat även levererar åt klubbar som Stoke City, Crystal Palace och Lazio. Då det stod klart att de bara levererar kläder och inte påverkar spelet i sig, vilket jag var rädd för då jag hörde klubbarnas namn, var det för Zacke att föra förhandlingar. Själv har jag ju ett väldigt ytligt förhållande till kläder. De är bra att ha, men där stannar det. Färger på matchdräkter har blivit viktigt, då sommartid kan medföra veckolånga förhandlingar med domare som tydligen lider av någon form av akut färgblindhet.
 
I går var det dags för stor visning och provning i Vikingahallen. Zacke hade meddelat att svenskarna från företaget skulle komma med lite prover och dessutom att de ville slutföra avtalet på plats. Jag hade bokat konferensrummet i Vikingahallen mellan 18 och 19 och därom betalat 13,50 till Jomala Kommun som således nu har 12 000 013,50€ på sitt konto. Pliktskyldigast hade jag förstått att jag, som Sportchef nog behövde vara på plats i Vikingahallen då dessa arrangemang skulle äga rum. Efter skoldagen var det utvecklingssamtal och efter dessa skulle jag via butiken och hem. Edit skulle ha en kompis hemma och Fru Kickan skulle som vanligt på träningar. Hemma visade det sig att hela gänget var över hos Pärla i Gurkans hus. Edits kompis skulle hämtas därifrån och Fru Kickan hade sagt att jag kommer hem sedan lite över 7 så att Edit kan hämtas därifrån. I det samma stod det, medelst telefon klart att Herr Landshövding inte kunde komma till tillställningen och att han lade över all fullmakt på mig att skriva på avtalet. Instruktionerna var: "Är det ett bra avtal och Lillemor säger att kläderna duger, skriv på. Är det inte bra, skriv inte på!". Well well.
 
På väg ut till Vikingahallen fick jag ett sms av Zacke som meddelade dels att han kommer att bli sen och sedan att svenskarna kommer först vid 18.30 tiden. Då de slutligen kom in i konferensrummet klockan 18.42 blev det för mig att meddela att vi har 25 minuter på oss att kolla alla kläder samt besluta om avtalet. Jag förstod ju att detta inte skulle ske på den tiden. Förutom svenskarna närvarade jag, Lillemor, Bosse, Kjelle, Zacke så klart och även Jenaette och sedan också Ann-Sofie, Sofia och Olivia som skulle prova kläder. Isabella lär också ha varit där men hon smet iväg på yoga då svenskarna inte kom i tid.
 
Kläder provades, underbyxor diskuterades, summor i kronor och euro ropades ut. Jag ringde till Gurkan, eftersom jag såg att Fru Kickan redan var i hallen och värmde upp, med sina kontaktlinser i och allt. Gurkan meddelade att det nog går bra, men att Pärla behöver lägga sig tidigt. Jag bad Gurkan messa direkt då det blir akut så jag skulle lämna lokalen med fart då det händer. Det gällde helt enkelt att få slut på mötet. "Ska vi ta det här nu då?" vrålade jag till samlingen... Tydligen skulle vi det, för inga stora negativa gester gjordes. Rufus smsade i det samma att han inte hinner komma till mig och öva samhällslära, vilket kanske var tur för honom just i går. Kontraktspapper dök fram. Jag skrev i mitt namn såsom befullmäktigad av Herr Landshövding, skrev under med mitt bomärke och såg en stor glädje spridas hos svenskarna. Vi är tydligen den första klubben i Finland som gått med i deras stall. Tydligen hade jag skrivit på ett treårsavtal om kläder från dem. Zacke nickade uppmuntrande och sade att det var bra. Då jag var lärare för honom och han kröp under pulpeterna i mitt klassrum hade jag inte föreställt mig detta. Bilder togs. Samme svensk skakade hand med mig tre gånger och önskade mig välkommen. Jag som precis var på väg. I trappan då jag sprang ut ringde jag upp Herr Landshövding och rapporterade att vi skrivit avtal och att vi publicerar det officiellt då svenskarna själv har gjort det. När samtalet var slut befann jag mig redan på Jomala rakan och såg att jag fått ett sms av Gurkan som poängterade att jag nog borde komma nu... Allt väl, tror jag. De kommande tre åren får visa.
Sofia rymdes mycket bättre i provkläderna än jag...
 
Emilia skulle komma på middag och sen är det torsdagsträning för Edit och hennes kompisar i IFK F08-10. Veckorna går snabbt, helgerna långsamt. Har jag sagt det nån gång? Jovisst det har jag. Död kalkon eller vad det nu var skulle Mat-Inger servera i nån slags tacksamhetslunch. Tacksam för vad då? Kalkonen?

Det är gjort

Först en uppdatering av de afrikanska mästerskapen. Raissa har spelat två hela 90 minutersmatcher och hennes Kamerun har besegrat först Egypten med 2-0 och sedan i går Sydafrika med 1-0. På fredag avgörs grupp A då Kamerun möter Zimbabwe och Sydafrika möter Egypten. Mycket talar just nu för att Kamerun går vidare till semifinal och väldigt kittlande vore väl tanken på en final mellan suveräna favoriterna Nigeria och hemmalaget Kamerun. Förhållandet mellan de två länderna känns lite som Sverige/Finland eller England/Skottland så här ur lekmannasynvinkel. Nigeria är stort och engelskspråkigt medan Kamerun grannlandet, är mindre och i huvudsak franskspråkigt. Då jag för många år sedan hade den äran att hämta Cynthia till Åland från Arlanda, den resan blev något i hästväg och är man intresserad kan jag utveckla vid tillfälle, fick jag ta del av Cynthias beskrivning av sitt Nigeria. För det första, sade hon är Nigeria ett land med hundratals språk som i princip alla kan (var sitt alltså) men ingen talar. Hon sade att hon till exempel inte talar sitt eget språk fast hon kan det. För det andra talar alla i Nigeria engelska enligt vad hon sade, och det de gillar mest att driva med är afrikaner som talar franska. Nu kom sedan Raissa, som talar franska till Åland och en viss försystring skedde nog, men på engelska. Vilketdera landet blir Sverige och vilket Finland i jämförelsen? Det samma med England/Skottland... Eller kan vi helt enkelt konstatera att sådana jämförelser inte funkar och att vi måste låta alla människor, folk och länder stå för sig själva?
Kameruns nummer 8. Raissa Feudjio, Åland United.
 
Många andra saker händer och glider på i min omgivning. Elev J i 7B blev så glad över 10- i provet att hon följde mina direktiv om att "sticka fort innan jag ångrar mig" och hennes häfte, penal och pennor finns kvar här, precis som de lämnades ännu en par timmar senare.
 
Hoppas det blir lyckligt med nya kläder till ÅU. I kväll skall det vara någonslags halabalå kring dessa i Vikingahallen. Förutom att det är på tiden har ökat intresse för att ha sin logo på dessa börjat synas bland samarbetspartners... Vi får börja höja priserna helt enkelt. Bra!
 
Jag har även bjudit in våra åländska politiska partier att synas kring klubben såsom stödjare av jämställdhet mellan könen och integrering av nya åländskor i samhället. Hittills har ett parti svarat och visat intresse. Kan någon gissa vilket?
 
En par nya spelare skulle inte slå hål i sidan. Närhelst väntar jag att det skramlar i e-posten. Tyvärr har de senaste skramlen mest varit artiga meddelanden om varför det inte blir av, eller så mera oartiga, som till exempel den där omtalade franske agenten...
 
Några uppsatser har kommit in och jag kommer till och med att kunna läsa en par under schemalagd arbetstid. Kalas och fantastiskt. Morgonen rodnade med mig som nyvald ordförande för Ligaföreningen. Både jag själv, Finlands Bollförbund och alla andra är väldigt tysta om detta. Man kan tolka det på ett sätt. Eller, två egentligen.-.. Äh minst sju sätt. Jag kanske borde bygga en mur runt Myrbacka och ha PK-35 att betala... Eller är det att härmas?
 
Sen då. Inte minst, kanske till och med störst!
Jag har blivit med tandläkartid! Den 20 december klockan 16.50 smäller det! Eller, det pirrar väl mera till eller nåt. Tydligen hade jag varit till just denna tandläkare förut för mitt namn hittades i registret. Senaste besök var år 2003. Min Mor! Jag har gjort det! Nu är det bara att göra det som fattas...
Se så fina tänder jag hade 2012
 
Fru Kickan kör fullt med sina nya kontaktlinser. I går hade hon dem första gången och kom hem från volleybollträningen konstaterande att hon inte alls blivit bättre... Det måste få ta tid Fru Kickan. Kontaktlinser fungerar inte med en gång ser du. I dag kommer det säkert att bli öppning.

Ooppss... I did it again...

Det här skulle vara en dag som började med utvecklingssamtal, till en följd av gårdagskvällens utvecklingssamtal. Det skulle vara en dag med lektioner, elevrådsmöte och kollegiemöte. Det skulle vara en tisdag fylld av sådant som gör att jag tycker veckorna går så snabbt medan helgerna så långsamt. Det skulle vara en dag då jag varken hann köra Edit till skolan, hämta henne till eller för den del från dansen eller ens äta middag före klockan 19.
 
 
Det var också precis en sådan dag. Tack vare 9E hade jag även fått lite sympati, då de visar sådant tålamod och sådan förståelse för att jag rör till det för alla. Bara de nu vet lite vartåt det bär med tanke på att de ska ha prov just före Åsnegudstjänsten på fredag, då är de nöjda. "Det blir nog bra ska du se..." upprepar de flere gånger. Hoppas det.
 
Sen blev dagen lite annorlunda än tänkt dock. Hemma efter att ha störtat iväg från skolan bar det av in på skype och deltagande i årsmötet för Damernas Ligaförening. Vi har ju skrattat och Zacke som i fjol kom på ÅUs höstmöte som HIKs representant och sedan gick hem som styrelsemedlem. Det är han ännu och i morgon så det provas kläder i Vikingahallen vad jag förstått... I dag gjorde jag en Zacke. Jag deltog pliktskyldigast i mötet via skype och då det var slut, Fru Kickan åkt till träning och Edit var på väg hem från Pärlas simning i Gurkans bil, då hade de övriga ligaföreningarnas representanter gaddat sig samman och röstat fram mig som ordförande för Damernas Ligaförening i Finland... Nu är jag alltså ledaren för en förening som sägs finnas till för att bevaka damfotbollens intresse i Finland. Jag sade nej tre gånger, sen ja ifall det väljs en stark vice ordförande, sedan jaha då vice ordförande väljs först vid konstituerande mötet som troligen går i Helsingfors den 21 januari. Det här var sannerligen inte meningen.
Det är det där med att hoppa eller inte hoppa.
 
Kvällslufsen medförde stora smärtor i vänster fot i form av skavsår. Edit är hemma. Rufus läser på basen av sms skolböcker... Fru Kickan är inte hemma ännu. Pippi Långstrump i TV. Inga uppsatser hemma att läsa. Bara utvecklingssamtal på eftermiddagen i morgon. Champions League i kväll. Sevilla-Juventus för Magister Sviberg... Kanske samma för mig, tror jag om inte Leicester-Club Brûgge drar mera....
En man kan lita på år i alla fall Lelle. Han har meddelat att han fortsättningsvis ansvarar för säkerheten under Åland Uniteds hemmamatcher samt tar hand om lotteriet. Mamma hans säljer fortsättningsvis souvenirer. Bra med bra gäng som ställer upp i vått och torrt. Lelle är även stabil innebandydomare så jag får väl glädjen att se honom på lördag då Rufus lag spelar i Baltichallen kan jag tänka.
 
I morgon ska jag få loss sekunderna och ringa den där tandläkaren. Duschkabinen lär fixa sig med garanti berättas det. Fru Kickan meddelar bestämt att det ska vara plast, inte glas denna gång...
 
Vad månne såna där ordföranden gör riktigt?

Hållbart eller mindre

Så fel hade jag. Ingen rusning alls efter bilden på Craig. Jag kanske hade tolkat världen och min, eller kanske Craigs popularitet helt fel. Gårdagen blev i alla fall en lång natts färd mot nästa natt. Prov rättades faktiskt och lite jobb fick jag gjort, men mest var det nog trött och ont i huvet som gällde. Söndag i november...
Sen hittade vi det här också... Om ingen har varit hemma hos oss under natten mellan lördag och söndag, samt slagit sönder vår duschkabin har den fått för sig att explodera helt själv. Just nu har vi alltså ingen duschkabin alls i det lilla badrummet, men däremot sopsorteringens glaskärl full, med glas...
 
Förutom 4 spelare till behöver vi också en kassör till Åland United. Bokföring, betalningar, löneräkning, underlag för budget, balansräkningar och prognoser och hela tjolahejsan ingår. Känner du någon som kan och vill göra det för den goda sakens skull. Hör av dig. Känner du att du själv vill göra det. Hör av dig likaså. Hittills har även ansvaret för biljettförsäljningen ingått i kassörens uppgifter, men jag tror att det kan vara löst helt separat nu, efter en lyckad raggning i Vikingahallen. Vem hade trott att det var stället där man hittar folk? Att den blivande biljettförsäljaren dessutom hittade mig gör det hela ännu större!
 
Det kan föresten hända att Åland United i alla fall har nya matchdräkter nästa år. Det kan även hända att vår bortafärg blir lila... Igen en gång något man liksom inte hade sett hända. Egentligen skulle jag just nu vara på sponsormöte, men då det inga gick, som han sade... Uppladdning för dagens höjdpunkt istället. Bamsekorv!
 
Utvecklingssamtal nummer 1 är gjort i morse. 5 till blir det i eftermiddag. Kvällslufsen har fallit bort de senaste veckorna. Jag måste förmå mig att börja igen. I dag? JO, i dag! Då ses vi ännu mindre där hemma, men Fru Kickan gillar då jag inte är där, eller då jag är där men ändå inte, eller ja... Då jag lufsar, eller då jag har lufsat...
 
Jag kan dessutom meddela min Mor att vi faktiskt inte har allmän kommunal tandvård för mig att begagna mig av. Det blir privat så det skriker i plånboken!

The power of blog...

Meningen är att rubriken ska sjungas.. Ni vet, The pooweer of blooogg. Som The Power of love, jo ni förstår... Natten var väldigt upplysande, på samma gång som den de facto var väldigt trevlig. Vi var alltså på Röda Fjädern galan, som visade sig vara en Lions fest där man samlade in pengar för ungdomar. Då jag hade hunnit raljera en god stund om just detta kom där också en klar och tydlig beskrivning på hur unga, samt vilka unga som stöds av dessa pengar som bland annat ropades in för tavlor och kaniner av betong och vad allt man nu hade där. Fru Kickans arbetsgivare hade organiserat för oss, jag som bihang då, ett bord, mat och dryck till en viss del så absolut ingenting fanns att klaga på. Inte ens faktum att någon trodde att detta även var en dansgala fick sinnet att förmörkas. Till min glädje märker jag att toleransen för oss dansovilliga ökar hela tiden. Det visade sig vara okej att inte dansa och det i sin tur ledde till att jag faktiskt dansade hela tre låtar. Fru Kickan och kollegan Ulrika blev de som fick dra runt med mig och törna in i folk. Men riktigt trevligt var även det då det inte hette att man måste.
 
Sen dök Craig upp. Saker han sade fick mig igen en gång att förstå hur mäktig denna blogg är. De mest osannolika människor verkar läsa den. Jag ser ju själv hur läsarmängderna ökar med rätt sorts rubrik och framför allt rätt sorts bild.
Den här bilden på Viitala, Nordqvist och Craig i IFK tröjor kommer att dra minst 50 läsare helt separat. I just tell you.
 
Det är väl faktiskt så att, eftersom jag inte begränsar innehållet till bara personligt, eller bara fotboll, alternativt bara skola, religion eller politik etc så vet folk kanske inte vad de ska vänta sig. Endel bara kollar för att se vad bilden är för, andra skummar pliktskyldigast för att se om Åland United, IFK Mariehamn, Gurkan, Magister Sviberg, Edit eller någon annan, som tex Mat-Inger nämns. Jag har levt i tron att det faktiskt mest bara är de som själva berörs som läser och att någon annan då och då lite tittar till det. Men det som Craig nämnde i går får mig att fundera på allvar över om jag borde känna ansvar för vad jag riktigt skriver, eller vad folk som läser tror att jag skriver. Eller kan jag helt enkelt bara tuta på och inte se min egen del i det hela alls? Just nu känns det mest som om jag bara håller mig väldigt vag om allt, eftersom både tolkningar, feltolkningar och övertolkningar av sådant jag inte ens sagt leder till händelser ute i världen. Wow!
 
Eftersom detta är en sådan väldig informationskälla väljer jag nu även att tuta ut mitt veckoprogram, som jag känner det för tillfället. Inte för att hela världen måste veta det, men för att de som finns i min närhet och ibland bara vet vad jag skrivit här, inte vad jag säger ska veta och därmed kunna planera sin vecka kommer schemat jag måste följa. Det lär bli mer, men så hör är det just nu.
 
Måndag: Tidigt utvecklingssamtal, sedan skola 9-15 och utvecklingssamtal 15-18
Tisdag: Tidigt utvecklingssamtal, skola 9-15 15-16.... Kollegiemöte 16.30-18 Skypedeltagande i Ligaföreningens årsmöte (obligatoriskt)
Onsdag: Skola 9-15, Utvecklingssamtal 15-16.30
Torsdag: Tidigt utvecklingssamtal, skola 9-15 kvällen på Edits träningar
Fredag: Skola 9-15 sedan Rufus och Emilia här, program okänt
Lördag: Rufus innebandymatcher och Pärla födelsedagskalas i omlott
Söndag: Inget på schemat ännu
 
Saker att göra under icke schemalagda tider: Provrättning, uppsatsläsning, förberedande av utvecklingssamtal, spelarrekrytering, rekrytering av kassör för Åland United, skrivande av grundtexter för Åland United, samt vara Pappa åt Edit, Rufus , Emilia och förhoppningsvis även Linda om vi får en facetime vid tillfälle nån sen kväll.
 
Detta var alltså inte till för att visa hur lite eller mycket jag gör, bara en praktisk information som säkert kunde motsvaras av en upphängd familjekalender i köket, men då vi inte har någon. Fru Kickan, är det okej så här eller ska vi ta det fler gånger? Du ser att jag får praktiska svårigheter att föra Edit några morgnar samt att hämta henne de allra flesta dagar. Tisdagen måste jag sitta ostörd i möte här i vardagsrummet, så där bör vi fixa något så du kommer till träningen. Bra, tack! I övrigt skulle bastu sitta fint några gånger också.
Här är förresten Kameruns startelva i går inför 2-0 segern mot Egypten. Raissa spelar med sin nummer 8 och gjorde 90 minuter på hemmalagets mittfält. På tisdag väntar Sydafrika som i går fick 0-0 mot Zimbabwe.
 
Aj jo, eftersom man aldrig vet vem som läser. Idén med att flytta elevrådsmötet till lektion 5 i morgon var ju helruttet (det var min idé så ruttenheten kommer med personen så att säga) Det är ju utbildningsmässa för niorna för Bövelen... så mycket har ni på agendan i alla fall att vi måste få till en tisdagstid. Lektion 3 (kl 11.20-12.05) i mitt klassrum. Är det okej? Om allt går som planerat och som Craig sade, då kommer någon behörig inom elevrådet att läsa detta. Var vänlig och bekräfta samt sprid det så allt blir klart! Tack!
 
Emilia hade i går, medan vi var på galamiddagen varit hemma hos oss och dumpat två väskor sprängfyllda med papper som tillhör mig. I huset som jag ägde ännu för typ 10 år sedan hade man hittat dem och visade vänligheten att återbörda dem till mig. De kunde ju ha förstört papperen också, men jag är glad och tacksam att ha fått dem. Jag hittade mitt militärpass, några uppsatser från gymnasiet, ,samt några prov jag skrivit (jösses hur jag tog ut svängarna märkte jag), anteckningar på tre språk från universitetsstudier, träningsscheman för Gnistans A-juniorer, samt utförliga anteckningar från alla matcher... Juveler (inte riktiga, men bildligt) att gå igenom med tid någon gång. Sen hade jag ju en osthyvel också, som Emilia hämtat till mig... Den hade jag ju glömt, fram till att jag såg den.
 
Egentligen hade jag tänkt köra till Röd Bettan för att hämta Edit, men Fru Kickan rapporterar att Gurkan hunnit före. Jaha... Va bra. Det ryktas om kebab som mat i dag. Perfekt Post Röda Fjäderngalan middag. Nån engelsk fotbollsmatch och lite uppsatsläsning, en klass prov att rätta och kanske kanske en spelare att signa... Obs kanske. Alla ni där ute, hold your horses!!!!

Att minnas... Är jag mans eller kvinnas?

Emedan Fru Kickan fått ögondroppar och inte ser ett dyft har vi ingen TV på här hemma just nu. Det är skönt. Jag är ingen TV hatare, tvärtom, men idén om att ha TVn på bara för att ha TVn på, den följer jag bara under de olympiska spelen och då ska vi ha flere TVn på med olika kanaler i alla rum. Men då är det ju substans i det hela. Fru Kickan förbereder sig dels för att vara DJ under JIK A-damernas volleybollmatch i Vikingahallen och dels för att gå med mig och tydligen en hel del andra, av vilka några lär alla komma för att "fixa sig" till oss, på Röda Fjädern gala i kväll. Vad man gör när man fixar sig är en gåta, trots att det inte egentligen är det. jag bara har ett så extremt kort fixnings skede att hela grejen att fixa sig hos någon annan känns lite... Ja... Främmande. Fixarna är välkomna i alla fall. Jag har lovat raka mig, så det ska det bli då. Ytterligare lär jag inte få klä mig i knappskjorta eftersom jag i så fall blottar min mage. Jag som har en så fin stor mage, tycker jag och Edit...
 
Edit ja. Hon ska transporteras till Röd Bettan och Svärfar. I förmiddags, då vi förberedda transport till och från Fru Kickans ögonläkare hade Edit en lista med saker hon skulle göra. Hon kryssade för tandborstning, klippning av naglar, påklädning, hårborstning osv. Tyvärr hade hon fått "Snabba på" till sist på sin lista och som hon mycket riktigt sade: "Inte kan jag ju börja snabba på ännu. Det är ju sist på listan förstår du!". Fru Kickan hann till ögonläkare, hem från ögonläkaren, vi har ätit lunch och nu ska vi snart transportera Edit rätt och Fru Kickan till Vikingahallen. Ni som eventuellt undrar varför jag inte dök upp för att hjälpa Åland Uniteds flyttningsavdelning med att bära möbler. Sorry, det bleve inget av orsaker jag försökt framföra här. Både Emilia och Rufus är tydligen vid medvetande, bägge har svarat med någon slags bild då jag smsade för att berätta vad deras Farmor vill ha i julklapp.
Det här är Silvia Neid och Joachim Löw. Om någon av er inte visste var dessa båda huvudtränare för de tyska dam- och herrlandslagen i fotboll för nåt år sedan. Nu har Silvia avslutat en mångårig arbetspost och efterträtts av Steffi Jones medan Jogi ju fortfarande skördar segrar med herrarna.
 
Bilden ovan får symbolisera en sak som lite stör mig. Eller den stör mig på så motsägelsefulla vis att jag inte vet hur jag riktigt ska uttrycka det. Både herrlandslagets och damlandslagets huvudtränare gör exakt samma arbete. Jag är rätt säker på att vi även i Finand kan jämföra Hasse Backes jobb med det som Andrée Jeglertz gjort. Här kan vi nämna att Andrées arbetsbeskrivning har varit betydligt bredare än Hasses är. Utan att veta ger jag mig ändå ganska den på att såväl Hasse som Jogi har en ganska betydande högre lön än sina motsvarigheter på damsidan. Detta är störande på ett sätt men på ett annat sätt inte.
 
Det framhålls starkt att kvinnors Euro är mindre värt än männens. Bland högstadieelever finns en utbredd tro att det faktiskt är så att män betalas högre lön än kvinnor. Problemet är att det ju inte alls är så! Det är ju så, rätta mig om jag har fel, att vissa branscher och tjänster är försedda med högre ersättning än andra. I dagens läge är det vanligt att män besitter många av dessa välbetalda poster. Men skulle till exempel Hillary Clinton ha fått lägre apanage (om man nu säger så om USAs president) än vad Donald Trump får? Nej, det tror jag faktiskt inte. Får jag högre lön i mitt jobb som lärare sett till mitt arbete än min kollega Marie? Jag vet inte vad Marie har för lön, men nog är det konstigt om jag skulle ha mer per timme eller per arbetsuppgift som det betalas för.
 
Poängen är, att olika sorts arbeten betalas högre och lägre. Sen har man generaliserat och konstaterat att det oftare är kvinnor som besitter de arbeten där lönen är lägre. Därmed kan vi säga att Andrée Jeglertz och också jag själv är män som hamnat i kvinnoyrken. Som lärare tjänar jag vad man tjänar oavsett kön och som Sportchef i Åland United tjänar jag antagligen maximalt vad någon som gör det jag gör i en fotbollsförening för kvinnor tjänar. Samma ersättning skulle betalas åt precis vem som helst som gjorde det jobb jag gör lika bra eller dåligt som jag gör det. Skulle jag vara Sportchef i en förening med herrlag i högsta nationella serien skulle jag helt säkert ha en heltidslön, precis som vem som helst annan (även kvinnor) som skulle inneha tjänsten.
 
Så, män och kvinnor har inte olika lön. Det är arbeten som värderas olika! Är detta ett problem? Ja! Är det vita heterosexuella mäns fel? Njä.... Knappast. Offentliga sektorn är rätt jämställd vad jag vet. Arbetsvärderingar kommer att göra arbeten likvärdiga, med utbildningstid och arbetsförhållanden iakttagna. Få se hur de där sjukvårdarna värderas då vi får en tydlig utvärdering. Hoppas de haft rätt. Snopet om de haft fel... Inom privata sektorn är det precis som alltid utbud och efterfrågan som reglerar. Den dagen Åland United gör samma pengar som IFK Mariehamn, då kommer även lönerna och ersättningarna samt i förlängningen arbetsförhållandena att bli lika. Det är min tro!
Visste ni förresten att African Nations´Cup för damer börjar i dag? Raissa och hennes Kamerun startar mot Egypten lokal tid hemme i Yaounde. Man lär ska kunna se matchen på
http://crtv.cm med start 15.30 Kamerunsk tid, vilken den nu må vara.
 
Nu fylldes vårt hus med samlade Bergshölden F5-9. Dem måste jag få ut för att kunna transportera Edit. Gudbaj får nau.

Aj att två år...

Innan jag lämnar skolbyggnaden för att finna skoluppgifter som enligt utsago är lämnade "i min bil" och efter att blivit uppmanad att "vara som alla andra" samt för att förbereda en helg med diverse åtaganden och ett deltagande i en röda fjäder gala eller vad det nu kallas och en nästa vecka med mördarprogram innefattande utvecklingssamtal och annat, väljer jag att ägna en snabb tanke på dagens mardrömsnyhet.
 
Roman Eremenko är alltså avstängd från sitt yrkesutövande i två år från och med den 6/10 2016 på grund av användande av kokain. Inget mer med det. Han har gjort fel, blivit fast och straffas för det. Min tanke går först och främst till hans familj som bland annat innehåller tre små barn. Dessutom går min tanke till den finländska fotbollen. Någon kan tycka att det var precis det här vi inte behövde. Själv kan jag väl anse att det inte kan bli värre ändå.
Samma dag, den 18/11 2016. Roman Eremenkos avstängning på två år för kokainbruk kungörs över Europa och Hasse Backe förklarar inför Finlands Bollförbunds Förbundsstyrelse att han inte har gett upp utan siktar på att slå Turkiet borta i vår... Kanske lite fredagsmys för en gångs skull kunde vara bra för undertecknad...
 
En annan akut grej med fotbollen i mitt land, som jag faktiskt väntar på med riktig spänning är vem som ska få ta över Damlandslaget.
Marke och Make kommer att finnas kvar med flickorna. Andrée gör väl sin sista gig med damerna nu snart då han drar U23 lägret i Eerikkilä. Han håller dock, som bilden lite visar, sakta på att suddas ut och har redan börjat förbereda sitt nya jobb som herrtränare i Sverige. Jag har min favorit som Andrées efterträdare på samma gång som jag hoppas att tjänsten delas i en direkt Landslagstränar- och administratör/utvecklardel. Andrée har skött bägge. Nu hoppas jag man kan få in två skilda roller för två skilda heltidsanställda på damsidan. Jag kommer heller inte här att avslöja vem min favorit är, eftersom jag är vidskeplig och inte vill riskera att förstöra alt genom att säga på förhand. Ni har mitt hedersord på att jag kommer att säga om valet slog in eller inte då det väl är gjort, ifall nu någon är intresserad.
 
Själv blev det ju inget coachskap i sommar då. Jag sökte alltså jobbet som Öspelstränare för damer, men valdes inte. Ryktet säger att jag hade satts på tredje plats av de sökande. Gary fick jobbet och jag önskar honom lycka till. Nu ger jag en tid till Sportchefsskap. Någon gång om några år vill jag dock träna ett fotbollslag. Inte 2017, inte 2018, kanske 2019... Eller så senare! Det beror mycket på hur mycket vi får gjort nu.
 
Tre uppsatser är också inlämnade av de duktiga niorna. Nästan tre veckor i förtid. Bra, då har jag nåt att läsa. 13, 16 och 10 sidor långa är de... Fredagsmys jo! Fru Kickan skulle hämta Edit och jag skulle handla... Nu ser man att jag inte åkt ännu. Bäst att åka då! Häj!

Ung snabb och snygg

Jag fick just kritik av elever för att jag kallat en av deras klasskamrater för "ung, snabb och snygg". Då vi lite analyserade vidare kom vi inte riktigt fram till var felet i att säga så ligger. Om eleven de facto är ung, snabb och snygg, då är hon ju det. Jag framhöll ytterligare att i jämförelse med mig själv är alla i den klassen  unga, snabba och snygga, i alla fall unga och snygga... Där kan ni sedan fundera vad som är bra och vad inte.
 
I morse avslöjade Fru Kickan en regel som tydligen gällt i många år, men som inte informerats till mig. Eftersom hon städar våra toaletter är det jag som pantar våra tomflaskor. Detta efter att jag stillsamt undrade om det var hon som hade fyllt hela trunken i Landrovern med plastkassar innehållande burkar och flaskor. Att Fru Kickan städar toaletterna och jag pantar tomflaskor har varit känt redan länge i vår familj. Att dessa tu hörde ihop på det här viset hade jag dock ingen aning om. Men nu vet jag.
Att Julia Tunturi spelar för TPS nästa säsong blev ju kungjort i går för dem som följde med. Mycket vatten har flutit sedan denna bild togs. Honkas Jenny har också bytt hemort sedan dess, till exempel.
 
Två minuter till provinlämning. Fredag kväll på Bergshöjden väntar. Ingen kan någonsin veta vem som sover i vems säng... Många e mails kvar till detta dock!

Lifvet själft formar denna text

Mitt i torsdagen känns det angeläget att anropa Moderskeppet, vad det nu sen är och var det nu sen befinner sig. I går undrade min Mor om jag fått mina tänder kollade, som jag lovat få. Nej, det har jag tyvärr inte. På samma gång som detta kom in höll jag på med att dels kommunicera med Maiju om träningsupplägget, Craig om tjänster han lovade göra för vissa av våra sponsorer, Herr Landshövding om hur försäkringarna täcker skadade spelares helhet eller bara skadan, Edit om var det finns pennor så hon kan skriva önskelista, Emilia om att hon ska åka på studieresa i dag, Rufus om att han inte kan hjälpa med att reda i en konflikt som jag behöver reda ut, med konfliktens parter om hur vi löser konflikten utan konflikt, med Fru Kickan om vilken propp som håller i golvvärmen i stora badrummet och med en fransk agent om vilka sociala kostnader ett pris som överstiger det jag har sagt att är vårt maxpris innebär.
Jag bara inte får bort bilden av den franske agenten ur mitt huvud. Jag vet att det inte är Michel Platini jag pratar med, men så här föreställer jag mig killen i alla fall. Jag säger "This is as high as we will go!" Han svarar "Yes yes, so you will do this and what is the real cost then?" och menar en summa mycket högre än den jag sagt att är vår högsta! Skulle jag inte vara noga med att vara riktigt politiskt korrekt skulle jag säga nåt i stil med Jävla grodätare eller nåt annat kränkande. Nu bara tänker jag så!
 
Här i skolan drabbades elev E av stor ångest inför tanken att hennes far kanske skulle vara med på utvecklingssamtalet. Vad det verkar är hennes far höjden av pinsamhet. Jag menar, han tjatar på att hon ska öva på fiskar då hon ju har mycket mer nytta av att öva på finska. Detta bara för att pappan var med under biologilektionen på Öppet hus... Jag känner stora sympatier för mannen just nu! Jag förklarade också för Elev E att jag själv är pappa till 4 och att jag för dem, då de varit i hennes ålder (de som kommit förbi skedet) och för endel fortfarande själv varit det mest pinsamma skapelsen frambringat. Elev E lät sig inte påverkas i sin uppfattning dock. "Ja, men du är i varje fall lärare, så du begriper ju nåt i alla fall" sade hon. Hoppsan! kan vi få det där i skrift och underskrivet för eventuella framtida behov? En annan elev hade lärt sig så mycket under den samma lektionen att han helt enkelt svarade "Anus" på frågan om vem som var romersk kejsare vid tillfället då Romarriket delades. Bra där!
 
Saker händer. Som en supporter mycket riktigt konstaterar har Fortuna Hjörring, som avancerar vidare och vidare i Womens´ Champions League tre före detta ÅU spelare i laget. Nora Heroum, Janelle Cordia och Tuija Hyyrynen har alla, som ni ju minns spelat för oss. Spelarna går till bra lag från Åland United och siktar uppåt i karriären. Enligt rykten kommer den senaste transfern från Åland United att gå till TPS. Siddu där bara!
 
Jag försöker hitta ett pojklag åt Spelare Spora att träna med fram till att hon flyttar hit till Åland i januari. Facebook är ett mäktigt instrument. Jag vet att min gamle vän Billy har läst min fråga, men svarar det gör han troligen inte. Nån annan som vet om ett passligt pojklag för en damspelare i Helsingforstrakten att träna med i december typ?
 
Till slut vill jag nämna att klassaktiviteten som Fru Kickan och de andra klassföräldrarna i 1B arrangerade i går var både rolig och trevlig... är inte det samma sak? Sorry. I dag står fotbollsträning med IFK F08-10 på programmet. Jag har 1,5 timmes arbetstid uppe på läktaren då jag ser träningen och telefonerar vilt. Det brukar vara effektiva torsdagskvällar. Hoppas nån kommer på hur vi får igång golvvärmen i stora badrummet igen...

Att kasta sig mot marken och missa

Alla som kan något om Liftarens guide till galaxen vet att hemligheten med att flyga är att kasta sig mot marken och missa. Svårare är det inte. Vart man sen flyger, det kan man förhoppningsvis kontrollera, eller så inte.
 
Att det hopat sig lite arbete vet säkert många som dels själv jobbar, dels följer med mina klagovisor här. Nu hade jag emellertid gjort en närapå rörande god sekundpanering för alla mina grupper i åk 9 hur vi ska kunna genomföra både religionsundervisningen så att Islam-Hinduism ska vara möjligt som provavsnitt och att ett visst fokus på samhällslärauppdsatsen ska kunna läggas trots diverse utbildningsmässor och besök till kärnkraftverk, för att inte tala om adventsgudstjänster och Praoveckor. Hela planen var suverän och jag uppfattade barnen som tårögda då jag presenterat den. Jag antog att de helt enkelt grät av tacksamhet...
 
Sedan, då 9E kom in för andra gången denna dag och den omnämnda hinduismlektionen skulle bedrivas kände jag hur jag på riktigt inspirerades av elevernas kunskap och kunskapshunger. Jag till och med kom upp i falsett då jag imiterade en guru som uppmanade folk att finna sig själv och därmed söka sina egna vägar bland de redan utstakade. Sent om sider närmade jag mig lektionens mål. Att styra in de unga studerandena på självstudier gällande olika hinduistiska sätt att närma sig upplysningen i form av moksha. Då hände det... Elev Sara såg närmast ledsen ut då hon sade... "Dedär... Jag tror faktiskt att vi gjorde det här förra gången.." Hon såg min smärta. Hela klassen såg den. En dispyt utbröt om huruvida vi definierat meditation tidigare eller om alla bara gjort det i sin egen värld... Det föreslogs att allt kanske hänt i en tidigare inkarnation. Helt jordiskt hade jag alltså själv sumpat min egen sekundplanering och på riktigt förstört det mesta. Jag insåg att det egentligen är eleverna som kommer att få det jobbigast att reda ut detta. Då lektionen var slut kom folk fram till mg och nästan klappade mig på huvudet samt försökte förvissa mig om att "Allt blir bra!" "Det kommer flere liv" och sådant... Sen komEelev W från 7an och undrade om det finns instuderingsfrågor på Gamla Testamentet. "I morgon finns det" sa jag. Det finns faktiskt sådana redan nu kan jag berätta...
Tala om snedis jo...
 
Cirka 50 minuter mitt på dagen gick till att svara på Hanna Blombergs frågor gällande organisationsprofil, uppgifter och kultur såsom Sportchef i Åland United. Hennes medarbetare Malin stönade till många gånger och ifrågasatte mitt sätt att leva. Vad är meningen tyckte hon? Eller frågade hon? Eller var det Hanna? Mitt svar blev något som att, jag tänker, alltså finns jag. Jag simmar alltså drunknar jag inte.
Här är Hanna då hon precis blivit finländsk mästare 2013. Glad va?!
 
Nu ska Edit hämtas från dansen. Ett sponsorkontrakt är undertecknat i dag. Franske agenten är tyst, var han nu är och Craigs matkonto funkar igen.
 
Innebandyserielänken kommer då jag hinner få till den. Korv och makaroner blir det, tror jag. Bra!

Var Fan är mitt band?

Minns ni den där TV serien från för några (många?) år sedan? Det var visst Magnus Uggla eller nån som sökte folk som kunde spela och så bildade de ett band. Sådan där dokusåpa reality TV medan genrén var yngre än i dag, vem var inte det förresten?
 
I dag har jag varit Magnus Uggla och sökt efter folk hela dagen. Jag visste att Rufus klass och Isac Ordförandes klass har Prao. Jag visste nog också att 9C är i Sverige och någonstans innerst inne hade jag nog säkert hört att 9G också är i Sverige. Det oaktat har jag jobbat hela dagen. Planeringar för hur få undervisningen genomförd så de olika proven, som ju måste ske speciella dagar för att passa alla Prao och studiebesök, simhallsturer inte minst, och därmed kräver sekundtabell och även förhandsinfo för för eleverna, så de kommer med rätt grejer i åtminstone nästan rätt tid... Dessa planeringar, samt tidsschemaangivelser för utvecklingssamtal, funkar alldeles utmärkt fram till att sjuksystern kommer och vill börja undersöka just de eleverna på lektionstid, samt att någon faktiskt borde ha varit till tandläkaren också. Elevrådsmöten begärs också flyttade, med sms från en färja...Till råga på allt dyker klasserna inte upp, eftersom de ju har dessa speciella program som ju förstås är informerade i all den infoström vi begravs med... I den samma som tandläkartiderna kommer. Sen undrar biblioteket också vem i hela skolan som har lånat "Tio små negerpojkar".. Det är ju bara att fråga runt då. Stort missnöje med N ordet uttrycks och ingen har verkligen lånat den. Dessutom fattas också 7 lappar för att göra det möjligt för mig att planera utvecklingssamtalen.
 
Sen har vi fått öppning vad gäller e-postväxling med sponsorer och allt möjligt. Vissa vill prata i telefon och dela med sig sina tankar om hur vi borde öppna våra anfall, andra ber mig berätta vad de stod för ifjol och vissa vill bara ha nya e-postmeddelanden så mycket det går... Kanske de delar ut dem till alla medarbetare istället för att skriva ut fler exemplar eller kopiera dem? Sen har vi det stora flertalet som inte svarar alls och dem bara måste man ju skriva till på nytt och på nytt.
 
Jag inser att detta säkert motsvarar helt vanliga arbetsdagar på kontor. På detta kontor förväntas jag i alla fall just dela ut 8Cs prov, samt förmedla stämningen ur en gudstjänst på 1800-talet. Kollegan Ida har dessutom hoppat jämfota av iver och engagerat självaste förbundsstyrelsen i lärarnas julfestnummer... Enastående. Senast jag hörde henne undrade hon om man kan vira in folk i plastfolie och var man kan få tag på renhorn.
Kunde vi inte bara sjunga Ra Ra Rasputin, Russia´s biggest love machine, eller nåt sånt...
 
I kväll ska jag bli bjuden (hoppas jag!) på middag av självaste Ove Sundblom. Även Maiju och Jani ska medverka och vinterns program kommer förhoppningsvis att vara spikat där. Hoppas även middagen förlöper utan att jag gör bort mig. Dagens kåldolmar var tyvärr inte riktigt min cup of tea och Mat-Inger fick plocka fram hela sin snällhet då hon lät mig äta prickigkorvsknäckebröd istället. Tack Mat-Inger.
 
Lite så här ser det ut i mitt klassrum, och på träningsarenorna just nu, som det känns...
Något som någon gång har varit, inte är just nu och som går mot en oklar framtid...
 
Under helgen fick jag till min stora överraskning höra att föräldrar till tonåringar ibland får information om aktuella händelser genom denna blogg. Öppet hus förra fredagen tillexempel, samt då Åländska ungdomsserien i innebandy. Sådana saker har vissa föräldrar ingen aning om, och vad det verkar inte heller deras barn. Jag har själv lite ett sådant barn, eller han vet nog men säger bara inte. Påminn mig om att jag då jag någon gång skriver hemifrån ska länka till den hemsida som faktiskt innehåller både datum och spelplats för juniorseriens matcher. Jag trodde inte sådant fanns... Alltid nåt.

Bara så ni vet, jag är stolt på Farsdag!

I morse, dock inte snortidigt, utan bara i morse, kom tre av mina barn och sedan även en svärson som rythm section in i sovrummet. De kom sjungande dessutom. Endel var ivrigare än andra. Edit hade ritat på kuvertet och lagat en fin tavla av en Nalle i skolan. Rufus och Emilia hade spenderat i ett sällskapsspel som jag föreslagit att vi ska testa i dag. Eftersom klockan går och de uppoffrande gratulanterna, förutom då Edit som löpt till parken med en hoper grannflickor, befinner sig i sina sängar på obestämd framtid, får vi se hur, om och när detta händer. Även från USA kom en liten gratulationstext skickat på självaste Facebook.
 
Jag har ringt min far och vet att den lilla grejen jag handlade på Vikingline förra veckan kommer att ges honom i dag, om den inte är konsumerad av min syster redan. Farsdag är sällan en dag med så stora ramar och riter. Ofta är det så att barnen lite så där rutimässigt och på tvång ger farsan nåt och sen sticker och sköter sitt. Jag tror att de flesta av oss farsor är väldigt nöjda med det. Det hände vid en par tillfällen under mina tonår att jag lite missade det där med farsdag och fick kompensera det med nåt snabbt hoprafsat på eftermiddagskvisten. Jag tror min far tog det med jämnmod. Jag tror han såg det lite som jag ser det. Den viktigaste gåvan man kan få på farsdag är en förvissning om att ens barn mår bra!
 
Vänta nu. Det där låter ju som om man skulle vara mamma eller nåt. Det är ju mammorna som alltid finns för sina barn och tar hand om dem oavsett vad som händer. Vi pappor kommer aldrig att komma upp till mammornas nivå.  Egentligen ska jag väl inte ta åt mig av dessa skriverier, som så klart dyker upp just denna dag. Nu är det dock så att epitetet Pappa är något så viktigt och heligt för mig, att jag mest blir ledsen då det ska användas för politik och generaliseringar. Likväl som vi ifrågasätter att alla pappor firas, eller att bara vissa pappor borde förtjäna att firas kunde vi instifta "de goda mammornas dag" då bara de mammor som når upp till de självklara målen för mammor uppmärksammas. Det är klart att pappor och mammor av olika slag finns överallt här på vår jord. Om jag, på en dag som faktiskt symboliskt sett är bland de viktigaste för mig som människa, ska få slängt i ansiktet att behöver uppfylla vissa kvalitetskrav för att inte vara sämre än alla mammor genom tiderna, då leder det inte till en positiv och uppbyggande känsla. Jag vet, såsom lutheran att jag är högst otillräcklig och bara för att jag, som det sägs i Skriften, spritt min säd och uppfyller Jorden, alltid har saker jag inte klarar att tillfredställa hos barnen, familjen eller ens mig själv. "Jag gör mitt bästa" är oftast ett självbedrägeri som gör att jag nöjer mig med halvdant... Men kan Pappor få ha sin dag och vara stolta över sina barn. Det är det åtminstone jag upplever med Farsdag. Kan jag, snälla få hålla det och så kan Morsdagen får vara för mammorna som även de troligen känner precis som jag och de flesta andra pappor?!
Okej? Rock´n´Roll...
 
Dagen i övrigt blir väl att rätta prov, fylla blanketter för ligalicens, kanske signa en spelare och kommunicera med andra klubbar om deras klädfärger inför nästa år. Sen vill Emilia att jag ska se film med henne, Edit vill åka pulka, Rufus ska ha hjälp med en par projekt och Fru Kickan vill säkert lägga sig tidigt, eftersom hon steg så sent upp- de tu går ofta hand i hand. Vi har rester från både fredagens och lördagens middag, så troligen  klarar vi oss genom två måltider i dag, eller en kanske, få se hur det går att få ihop. Om allt är fixat kan kvällen bli att se Beck. Det är ju ingen seriefotboll på gång i Europa i de högsta serierna denna helg. Sen kanske Linda skypar. Det vore nåt. Sen är det måndag morgon och mera jobb. Bra bra!
Det här är landet där Hasse Backe kanske ledde Finlands A-landslag för herrar för sista gången . (Ser ni att Krim finns med på kartan som ukrainskt?!) Då han tog vid var vi 44e i världen, nu är vi 101a. Inte ditt fel säkert Hasse... Eller vad ska vi säga?

Att göra som min Gudson

Jag har vid olika tillfällen under livet antagit uppdrag som Gudfar. Därmed finns det där ute ett antal gudsöner och guddöttrar och de som inte känner sig träffade av exemplet jag kommer till kan veta att de är oskyldiga. Som Gudfar har jag tyvärr inte alltid riktigt gjort ett så bra jobb är jag rädd. Det kan bero på att jag trodde att uppdraget gick ut på att sitta i en stol och att låta gudbarnen komma in och kyssa min ring... Hittills har detta inte hänt en enda gång och jag tonar ner hela min roll i det hela, vilket jag beklagar för gudbarnens skull. De kanske inte beklagar det själva, eller de facto kanske de jublar över just detta.
 
En av mina gudsöner gick till val för några år sedan. Närmare bestämt elevrådsval i en lågstadieskola. Hans vallöften var i det mesta översvallande. Klart han blev vald! Direkt efter valet stod det dock klart att inte ett enda av vallöftena skulle bli verklighet. "Så klart inte, jag sa ju så där bara för att de skulle rösta på mig" meddelade min gudson. Till saken hör att han fortfarande kandiderar årligen, ger löften och blir invald. Jag tror att hans väljarkår vet att han inte kommer att hålla något av vad han lovar, men troligen känner de att de vill representeras av honom. Bra karl kanske de tycker, vad vet jag.
 
Lite samstämmigt med våran egen president börjar jag fundera på om den nyvalde USA hövdingen Donald Trump gör en gudson. Obamacare ska inte skrotas såg jag. Vad jag förstår kommer inte en enda sten att föras till ett murbygge mot Mexico. Jag tror helt enkelt han sade och gjorde det mesta av allt det där bara för att bli vald. Nu har han fyra år på sig att övertyga alla dem som inte röstade på honom att han är bra att fortsätta fram till 78 års ålder. Väldigt få av dem som nu röstade lär ju göra det sen om han fortsätter så här. Eller vad vet man.
 
Jag funderade på om vi kunde göra en liknelse mellan det som hände i USA och mig själv ifall jag högljutt började kandidera för posten som landslagstränare i ishockey. Nog kan jag så mycket ytligt om det spelet att jag kan säga saker som låter som om jag kunde något. Skälla ut dem som bestämmer är bland det lättaste som finns. Sen då jag blivit vald, då skulle jag nog allra först fråga riktiga ishockeytränare vad jag borde göra, kanske mest av alla den som haft jobbet före mig. Om det hade gällt fotboll, då hade jag bara troligen varit dålig. I fallet ishockey kunde det engelska ordet "Clueless" beskriva det mest. Kan vi tro att detta gäller även USAs blivande president? Dock så klart är det inte relevant för min gudson, eller vad säger mina gudbarn?
Mr President of head coaches of ice hockey
 
Gårdagskvällen blev väldigt fredagig. Emilias gäng bullrade i köket och då jag gick förbi stod de och dansade eller vad de nu gjorde. Svaret på min fråga om "voffo de gör på detta viset" blev bara att de faktiskt inte vet. Tanken var att kvällen skulle avslutas med en film som jag valt ut för Rufus och mig. Vi kom till halva, eftersom hela mitt sällskap då sov på soffan och jag hade liksom sett filmen 15 gånger förut.
 
I dag är det innebandyomgång i ungdomsserien och jag har fått den äran att transportera en av HIKs backar till platsen samt att tillbringa eftermiddagen där på plats. Jag tror faktiskt att det kommer att bli riktigt avkopplande!
 
Det är en stor skillnad på att vara Landshövding och lektor i allmänna ämnen kan jag meddela. Landshövdingen meddelar triumferande varje dag hur nya sponsoravtal är klara, medan jag inte får ett enda svar på mina brev. Kanske "Do you wanna give me your money" inte är en bra replik...
I kväll ska vi lida med Uvarna i Ukraina. Hoppas allt som gjorts och sagts visar sig vara fel och vi får till någon form av anfallsspel.
 
England piskade Skottland på Wembley och fransoserna satte Sverige på flygen hem till de olika ställen de ska till, utan poäng. Edit ska sälja julkalendrar och Fru Kickan vill baka kokosbollar. Jag tror att det finns en dam till förutom Emilia i hennes rum, men är inte säker. Rätt "vanlig" lördag enligt de flesta måttstockar för många människor tror jag...

Pappa kom hem

På något sätt började den gamla barnsången "Pappa kom hem, för vi längtar efter dig" spela i huvet på mig ju längre eftermiddagen led. Snöade gjorde det och mailen och telefonsamtalen bara dröp in precis då skoldagen skulle vara slut och det var den ju. Öppet hus hade vi i dag och Lärarrummet såg ut som jag vet inte vad. En förälder meddelade att hon ibland läser min blogg för att se om jag skriver om hennes barn. En annan, som inte var en förälder, utan en far/morförälder och således i alla fall förälder, men inte till eleven i fråga visade sig vara pensionerad rektor. Tur att lektionerna var bra då. Eller hur ska vi nu säga... 9F lyckades efter stor turbulens spika en åländsk krisbudget. Jag tror att ingen ännu heller riktigt vet vad som hände under den timmen. 9E förklarade att moksha upplevs genom att följa Jesus och sedan stred de så om på vilket sätt den åländska demilitariseringen ska säkras att en elev lämnade rummet. 9G tog mest lugnt, trots att de nog tog till sig att man kan gå naken i minusgrader om man bara har rätt inställning. 7Bs superfredag handlade mest om filosofer och provskrivning. Jag fick framhålla att Beckham inte var en fjolla och att min döda Mormor skulle ha satt en straffspark på mål. Massvis med föräldrar var där under den första timmen. Till den andra kom sedan bara de mest ihärdiga.
 
Öppet Hus är en tillställning då föräldrar inbjuds för att få se en helt vanlig dag i skolan. Under denna helt vanliga dag har vi elever som diskar och fyller på kaffe i lärarrummet, samt fina dukar och smågott som aldrig tar slut. På det sättet kunde vi ha helt vanliga dagar lite oftare än en gång per år tycker jag. Mat-Inger bjöd på ärtsoppa och jag var i alla fall nöjd. Rufus var för övrigt en alldeles utmärkt skolvärd precis som jag visste att han skulle vara.
 
Sen, precis så där vid 14.55 tiden började det komma mejl och telefonsamtal. Maiju har hittat en spelare med en fransk agent som inte kan prata i telefon från Barcelona. Ordf har hittat en orsak för oss att totalt byta färg på bortadräkten. Zacke organiserar både borta och hemmadräkter med bromsspår i atmosfären. Craig förhandlar inte med terrorister, men vill att jag ska göra det. Fru Kickan vill att jag handlar smått medan hon handlar det viktiga. Rufus väska hade frusit fast på min motorhuv. En bil skuffades upp från ett dike. Emilia lagade mat då jag inte kom hem, eller var det Gurkan. Robban satt i Maxinge och då vi ses så sällan måste vi prata i minst en halv timme. Fru Kickans tränare levererade volleybollfilm så vi skulle kunna se gårdagens match igen. Fru Kickan fick in alla servar utom en och blockade, samt vann matchens första poäng. Det vet jag för vi såg matchen medan vi åt middag.
Vår nya hemmatröja får enligt instruktioner inte användas på bortaplan. Då får bortatröjan vara idiotsäker. Nåt sådant här kanske?
 
Väl hemma hade vi hela Bergshöjdens F10 lag samlat. De flesta är dock under 10 år och endel till och med 5. Emilia åkte för att dansa och kommer att ha med sig en hel delegation som ska planera vårens aktiviteter. Rufus körde först moped, reparerade sedan moped och nu gick han för att avhandla någonting. Fru Kickan och Gurkan ockuperar köket. Jag inväntar en helgfrid som troligen infinner sig sen söndag kväll. Jag vet att England möter Skottland på Wembley i kväll. I morgon är det Finland som ska stå upp borta mot Ukraina. Jag är intresserad, jag är ivrig. Bara inte orkar hoppa och jubla just nu!
Robban frågade mig i dag då vi lite pratat och jag berättat vad jag gör så där i allmänhet om jag hinner tänka nåt alls. Jag tänker hela tiden vet jag. Det är bara svårt att höra något av det och det jag hör förstår jag inte.
 
Förhoppningsvis presenterar vi en spelare till under helgen. Nästa vecka hoppas jag på ännu fler. Aj jo. Det finns prov att rätta också och så är jag på riktigt intresserad av Rufus innebandymatcher i morgon. På onsdag ska alla utvecklingssamtal vara färdigplanerade och sponsorer ska vara träffade. Åtminstone den del jag får till att träffa.
 
 
 
 

Gårdagens stora grej

I går hände en väldigt stor sak. Det har hänt förut och sett till de tider vi lever i är det inte ens så överraskande. Det hände dock inte alls som åtminstone jag hade trott. Edit tappade en tand.
 
Hon skulle bara vrida lite på den sa hon, sen kom den ut. Det var inte den första tanden hon tappat, men de tidigare har nästan fått falla ut själva. Den här hade hon gjort lös genom att binda ett snöre i och sedan dra en vagn med, eller vad hon nu förklarade. Fru Kickan ifrågasatte dessutom i morse om Tandfén faktiskt betalar 2€ för alla storlekars tänder. Jag hävdar att för Tandfén är alla tänder lika värda. Fru Kickan, som förresten har match i kväll, ett åländskt derby i en svensk volleybollserie, försökte sig på att tänder med hål i skulle vara mindre värda. Jag tror inte på sådant, men den enda som vet är väl Tandfén.
Edits dansgrupp har börjat öva i balettklänningar sa hon. Dock inte i denna. I kväll gäller fotbollskläder och så får vi se om vi hinner ut och hurra i volleybollpubliken eller ej.
 
Emilia kommer att vara hos oss från i dag och hela helgen säger hon. I kväll vill hon prata politik med mig säger hon. Såg dessutom att min son är uppställd som skolvärd på fredag då vi har Öppet Hus. Alltid något att förvånas över. Han kommer att vara bra dock, det är jag säker på!
 
Full action i övrigt. Märks att Maiju har kommit. Om allt går som jag hoppas kommer det nyheter sent i kväll och lite mer nyheter under- eller direkt efter helgen för er att läsa. Vi blir allt fler som ska bära ÅUs färger under nästa säsong ser ni.
 
Man vill att jag ska dra ner på kostnader för träningsplaner och hallar. I det samma vill Maiju träna på ett sätt som gör att jag nu, med diverse trippelbokningar säkert ligger tre gånger över den budget jag beordrades att skära i. Kanske jag lämnar allt som det är nu och sedan rymmer till... Nicaragua....
 
7 minuter till avspark för 7Bs lektion som kommer att handla om Alexander den Store och Hellenistiska filosofer. Undrar vad Donald Trump skulle gilla det!

Bevare mig väl...

Jag talade just med min dotter i Amerika som är så väldigt ledsen. Jag tror att de flesta människor kan koppla orsaken. Vi har i natt varit med om något som är så typiskt för vår tid och väldigt konfunderande.
 
Själv kommer jag till några slutsatser:
 
1. Det måste finnas saker jag inte riktigt begriper.
2. Demokrati är ett farligt samhällssystem, men det minst dåliga ändå
3. Vi måste akta oss för att dra förhastade och alltför aggressiva slutsatser. Vi vet inte vad som kommer att hända.
4. Jag skulle kunna ha en chans att vinna om jag ställde upp i politiska val. Kan han där så kan jag också... Inte sagt att jag vill dock.
Också han här fick till en "jytky" genom att få folk att tycka att de fick höra det de ville höra. Hänger du med i resonemanget?
 
Dagen går vidare. Elevernas frågor och påståenden är betagande.
 
Jag ska få vinterdäck på bilen tack vare Svärfar och representanter för den offentliga sektorn. Tack så väldans mycket till er alla! Även till Fru Kickan som är promotor.
 
Människohandel (Craig och Maiju är en effektiv duo kan jag säga), sponsormöte samt kanske middag hos Röd Bettan inklusive hämtning av Edit står på agendan.
 
God natt Amerika. God dag Världen!

God Jul

Jag har sagt God Jul till två personer redan detta år. Första personen var någon gång, torsdag eller fredag förra veckan då Jonas från BK 30 i Västerås bekräftade att vi kan spela mot dem den 11e mars och att vi kommer att höras sen närmare inpå. Honom önskade jag alltså en God Jul. Sen sade jag det samma till min syster Malin då hon kom för att säga hej då vid festen i lördags, när bussen till Sibbo skulle gå. God Jul alla släktingar. Vi kommer nog att höras, men troligen inte ses mera detta år.
 
Jag åkte, som jag nämnt en annan buss. Mitt turistindex steg en aning, eller ganska brant faktiskt, då jag skulle betala mellan Pargas och Åbo och chauffören meddelade att priset är "Kuusi ja kymmenen". Jag hörde "Kuusikymmentä" och var faktiskt på väg att, något överraskad över prisnivån, betala. Till all lycka sade han att de inte tar emot kort. Vi kunde skratta bort det med att kalla mig "Ahvenanmaalainen turisti"... Alltid något.
 
I dag flyttar då alltså Maiju hit. Förutom att hon ska komma och berätta lite saker på ÅUs styrelsemöte så ska hon också erbjudas för pressen, som lite pressat fram detta faktiskt. Klockan 15.30 på WHA har vi en liten pressträff och radion skulle direktsända vid 15.45, så om något inte klaffar i tidsplaneringen, till exempel om Viking Line går på grund eller nåt, då är det mitt fel. Lyssna på radio vid den tiden alltså så märker ni om jag lyckats misslyckas med att misslyckas. Sen säger säkert Maiju kloka saker också. Och vem annan där nu kan vara som säger något...
Så här minns många ålänningar Maiju. "Aj, ska hon vara spelande tränare?" är en fråga jag fått ett antal gånger. Nej. Maiju kommer nog inte att spela matcher i alla fall, men tränare ska hon vara det oaktat.
 
Skoldagarna blir så oplanerat, eller planerat skiftande. I dag verkar så gott som varje grupp jag har vara i en fas med "personligt arbete" och min uppgift under lektionerna blir närmast att försöka vara tyst och att låta dem jobba på. Detta är ofta mycket svårare för mig än de dagar då jag förväntas bullra på 6x45 minuter. Man tycker att det skulle gå att planera så det blir en skön jämvikt på dagarna. Men då har man glömt att skolan inte funkar så. Här kan när som helst en grupp vara på studiebesök, eller i simhallen till exempel. Därmed blir planeringen en kursplanering då allt kommer turvis och sen blir det att ta bort eller lägga till baserat på hur många lektioner som verkligen blir av. Därför kan dessa ojämna dagar uppstå. Nåja, det finns ju att göra och mitt i allt kan någon fråga någonting. Sen lär det ju ska vara korvgryta också...
 
En som förundrar mig stort är min yngsta dotter Edit. Hon är härlig, smart, rolig och extremt tankspridd. För henne är det helt normalt att släppa alla saker och stanna var som helst då hon kommit på något att säga. "Ska jag berätta en sak Pappa?" säger hon. Sedan då man fått fram att, jo berätta bara., då berättar hon först vad det är hon ska berätta om och sen först berättar hon. Medan hon berättar händer absolut ingenting annat. Om hon tex hållit på med att klä på sig, då kan du vara säker på att ingenting har gått framåt under den ibland 5 minuter långa berättelsen. Ibland kan hon ha klätt av sig allt bara i tankarna. Tyvärr måste man hålla henne kort och mot allt jag tror på få henne att inte berätta saker på morgnarna, eftersom vi liksom behöver komma på jobb före det stänger.
 
I dag kom jag till skolan lite senare än vanligt, eftersom jag körde Edit och sedan åkte för att tanka. Landrovern tankas fortfarande med att den gamla bilnyckeln, den som faller i molekyler då man rör den behöver användas för att få upp bensinlåset. Lite omständigt, men det går väldigt bra för att vara omständigt. Sedan då jag kom fram till skolan och tyckte att jag nog skulle hinna göra det som behövdes före första lektionen tittade jag i baksätet och där låg de grejer Edit skulle ha med till skolan. Jo, jo jag borde ha kollat då hon steg av. Det är jag som är tankspridd, jag vet. Men då man kan skylla på ett litet barn! Ni förstår vad jag menar, kanske... Det var bara att köra tillbaka till Strandnäs och dumpa grejerna och sedan komma på jobb. Här finns jag nu.
Så här såg det ut en tidig morgon på WHA konstgräs förra veckan. Välkommen kära november.

Tre födelsedagar

Kontoret öppnas igen här i ett hotellrum i Åbo väldigt mycket mitt i natten. Jag har fått uppleva ett dygn som en vanlig person som besöker folk på deras födelsedagar. Nu är det ju inte Anders och Annes födelsedag i dag, eller ens i går. Men det oaktat fick jag närvara på deras gemensamma 100-årsfest.
Här sitter jag och min Lillasyster och har det trevligt på kalaset. För mig var det allra roligaste faktiskt att träffa släkt och bekanta som jag ser allt för sällan. Till och med kusin Stefan, som aldrig i princip hör av sig fick för sig att avsluta med att med knuten näve skandera "You´ll never walk alone". Hans bror Anders, som ju var värd hade i programbladet presenterat sin Lillebror med orden "Han förstår sig inte på fotboll" Det har ända sedan 1970-talet varit ett absolut faktum att Anders stöder Arsenal medan Stefan hejar på Liverpool. Detta har så klart åren inte gjort någonting alls åt.
 
Även vi fick uppträda, alltså kusinerna till Anders på hans fars sida, vi som var där, samt Vellu och Rauno som ju inte är kusiner, men nog väldigt ingifta. Eftersom vår sång som vi ju hade planerat och nästan även övat hade samma melodi som det första framträdandets sång och även hade lappar som förstärkningsmoment, precis som i den sången som Annes svägerskor sjöng, behövde vi ha ett möte, eller tobakspaus som vi kallade det. Där beslöts det med rösterna 4-1 att vi skulle framföra vårt program i alla fall och dessutom med samma röster, 4-1 att jag skulle stå för ett litet inledningstal. Så blev det och jag kan summera det hela med talets inledningsord "Hej och ursäkta".
 
Då klockan var nästan midnatt kom Anders och meddelade mig att Anne tycker att jag borde fara iväg. Jag förstår nog att bara lyda då jag blir utkastad och egentligen var det tur eftersom jag därmed hann till bussen som förde in mig till Åbo centrum. Där steg jag av och måste bara för sakens skull söka upp en grill för att få i mig en hamburgare. Det var faktiskt inte grillen i sig som var det fina, utan livet där omkring. På festen gick allt väldigt smidigt. Alla pratade sitt modersmål, eller det andra inhemska och förstod varandra i en väldig harmoni. Inne i Åbos lördagsnatt gick det mesta nog på finska och härliga uttryck från då jag var ung, såsom "Vitun homo" och "Helvetin pölvästi" gav mig lite nostalgikänsla. Adolf Ehrnroth sade en gång att Finland är ett bra land som är värt att försvara. Jag skriver under det! Här äter man hamburgare i minusgrader och svär åt varandra, men det är så fint och vackert detta folk som har blött, samt alla de inslagen av människor som kanske inte har blött, eller så har de det. Jag hoppas jag aldrig behöver försvara landet, men visst är det värt det i så fall.
 
Tidigare på dagen fick jag besöka min far som fyllde 76 år.
Här står han i Berlin på sin 75 års dag.
 
Gurkan tog härom dagen upp en diskussion om mina föräldrar och vilka delar av dem som gått vidare i mig. Jag påstår att jag har fått min mors bullrighet och min fars livssyn. Kanske inte en helt puckelryggig kombination. Eller så är den det.
 
Om en par timmar är det väckning och sen blir det Viking Line ända hem till Bergshöjden 15. Rufus rapporterar att det har gått bra i trampolintävlingarna. Jag har inte gjort ett enda Åland United ärende i dag, utom att svara på lite e-post och läsa Maijus och Craigs korrespondens. Blir att ta igen i morgon!
 
Om nån undrar om jag ångrar att jag gjorde denna resa är svaret nej! Det har varit en riktigt underbar sådan! Tack till alla! Och ni där hemma. Ses snart!

Ursäkt till dem det berör!

Igen har jag varit klumpig!
Jag ber om ursäkt för dem jag gjort ledsna genom det jag skrivit här.
 
Allt som står i bloggen är mitt eget och därför ansvarar jag och ingen annan för vad det står.
Min mening är väldigt sällan att såra och då det gäller människor jag bor, jobbar med eller känner personligen är det aldrig meningen! Det är bra att vi alla är olika och känner någon att det jag gör och säger inte känns bra, då ska man säga det till mig. Sannolikheten att jag då ber om förlåtelse är väldigt stor i de fallen nämligen.
 
Om ni förlåter mig är er sak. Jag kan bara hoppas på det!
 
Alla berörda som jag talat med i dag, ni är inberäknade. Finns det någon som jag inte talat med, sök upp mig, eller mottag min ursäkt så här.
 
Med hopp om en god fortsättning på hösten för alla i vårt stora omklädningsrum (=Världen).
 
MV

Mina barn och andras ungar samt om att filma

Det blev mantramorgon med niorna och därpåföljande ostsmörgåsätning, passligt en timme före lunch (nu förstår jag varför Mat Inger bjuder på nån konstig soppa i dag) och därmed fick jag så att säga ta mig i brasan gällande 9Es religionsundervisning som i dag dels skulle ha påvisat att kvinnor behandlas oerhört olika på olika ställen av världen helt oberoende av vilken religion de har, samt dryftande om huruvida salladshuvuden har en själ... Istället fick jag höra att kollegan Randolph helt inte tar med sig hunden på krogen och att kollegan Madde alltid ser allt! "Fy Satan", sa Annelin då hon testade mina glasögon.. Där ser man hur det blir då folk verkligen får se det jag ser hela tiden.
 
I går kändes det som att vi kom långt vidare på den dröm jag har om att äntligen få ihop paketet med åländsk dam- och flickfotboll. Det finns några lösa ändor ännu, men sakteligen kommer vi mot en värld, eller åtminstone en ö, där det inte är mina flickor och era spelare, utan varje flicka är en gemensam angelägenhet och kan hitta sin egen roll och sitt eget lag oberoende av vad vilket klubbemblem hon bär just då. Alla flickor är Åland United hur mycket IFK, JIK, IFFK och så vidare de än också är. Hopas att vår variant för 2017 kan komma ut inom kort. Tills vidare filar vi på den, men snart hoppas jag vi kan berätta. Inga stora revolutioner, men bara några självklarheter som stadfästes gemensamt.
Minns ni Finströmscupen 2013? Var finns många av dessa i dag? I olika lag, men någon gång igen kanske i samma, bara för att vi finns... Till och med Maiju är ju tillbaka nu (eller på måndag då).
 
Stora skriverier har det varit om elevers filmande i klassrummen. Jag har bara en kommentar till detta. LÄRAREN BESTÄMMER I  KLASSRUMMET! Så länge läraren bedömer att man kan filma, då kan man ju filma förutsatt att undervisning och andra elever inte störs. Bestämmer läraren att man inte får filma, då får man inte filma. Det samma gäller med telefoner i allmänhet. Om läraren tillåter dem, då är de tillåtna, annars inte. Var ligger problemet, annat än i praktiken? Teorin är glasklar och behöver för min del inte diskuteras...
Mourinho hade en klar syn på detta han med för många år sedan redan...
 
Näpp. Nu blir det gamla greker med 7B. Sen måste jag komma ihåg att påminna Rufus om vad han ska ha med sig, vad månne det var? Och efter skolan blir det att förbereda korståget österut. Emilia är redan där, Rufus ska på tävling och jag på två, eller tre egentligen födelsedagar... Spaghetti talade Fru Kickan om. Blir bra efter dagens soppa det!

Två kvinnor av min börd

Innan skoldagen börjar delar jag med mig av lite tankar som Pappa. Det blir mest andras tankar och det är säkert tacksamt. Jag är välsignad med fyra ättlingar så här långt. Alltså ättlingarnas egna barn får nog, vad jag planerat i alla fall, bli dem som utökar skaran sen. men det där bestämmer ju inte jag, utan Fru Kickan...
 
Jag har Emilia och Rufus som jag ofta berättar om. Sen finns Linda som numera bor i USA. Henne vill jag citera, eftersom jag är stolt att ha en dotter som uttrycker sig så väl som hon. Emilia uttrycker sig också väl, precis som Edit,men detta är en liten text av Linda som jag har fått lov att citera:
 
"Var typ 16 grader i luften men det var skönt att hoppa lite. Segt utan tränare men fick gjort lite i alla fall. Hann sen skriva ihop nästan hela mitt science project som majoriteten (?) av mina läsare var engagerade i. Resultatet: jag skulle ha behövt fler deltagare och mer resurser. Men nåja, hade nåt att skriva om i alla fall. Fick ihop några sidor och hade sen historia. Eftersom jag missade senaste lektionen på grund av magsjuka var jag lite rädd att jag skulle ligga efter, men tydligen hade vår Early World History blivit att handla om presidentvalet. Tror nästan det var bra att jag missade det, eftersom jag inte kan rösta men vill påverka låter jag väldigt ofta folk veta vad jag tycker. Hade en uberchaufför som avskydde Trump mer än jag så då var jag rätt lycklig. Lite intressant tycker det jag är att de jag träffat som är mest emot Trump är unga killar. Många av dem jag pratat med har sagt att de skulle vilja ha mer öppna gränser och att de inte förstår hur en enda immigrant eller kvinna kan rösta på honom efter de uttalanden som kommit fram. Jag håller ju förstås med, men det är skönt att höra det från någon som också inser att han är privilegierad och vill leva i en mer jämställd och jämlik värld. Det är ju trots allt de som har alla privilegier som har den största makten och alltså största möjligheten att ändra hur världen ser ut. Alltså i frågor som gäller kvinnors rättigheter behöver män jobba, när det kommer till flyktingars rättigheter är det vi som ännu har ett hemland som måste kämpa, och så vidare.
 
Världen är ganska screwed up och jag hoppas så att vi på något sätt kan se till att saker inte blir värre. Men hur det ska gå till vet jag inte riktigt. Små barn har oftast de bästa lösningarna på problem, men på något sätt förstörs vi när vi blir äldre. Vi vill inte längre dela med oss, utan vi vill ha det som är "vårt". Vi vill inte att saker ska ändra. Vi tror inte längre att saker är möjliga. Jag var ju ett lite märkligt barn när jag var liten, med väldigt allvarliga funderingar och planer för alla möjliga och omöjliga scenarion, men många vet ännu att de kan göra vad som helst. Jag undrar när exakt det är vi blir snåla, arga och rädda människor som inte längre tror på oss själva. Sorgligt är det i alla fall att det händer. Tänk vad vi kunde göra om vi alla var lite mer öppna för nya saker, traditioner och människor, lite mindre rädda för förändring och det okända, om vi ville dela med oss av allt det fina vi äger och får uppleva. Och om vi alla skulle se vad vi är kapabla att åstadkomma."
 
Jag har läst vad hon säger många gånger och blir glad att vara en av orsakerna att hon finns. Jag tänkte på det då jag i morse lämnade av Lilla Edit utanför Strandnäs skola då hon skulle ta sig till Ugglan, som eftis, eller föris i detta fall heter. Hon stretade fram med skolväska, jumpakasse och ytterbyxor slängande i famnen. Sen stannade hon och jag såg att hon fastnade på nåt sätt. Jumpakassen hade av någon orsak hakat fast lite högt upp och vips hade hennes mössa fallit av. Min första reaktion blev att stanna bilen och springa dit och hjälpa henne. Sen slog det mig, nej. Det är ingen livsfara, hon måste reda det där själv. Jag rullade iväg och såg i backspegeln hur den lilla flickan droppade alla väskor på marken, tog upp mössan och satte igång med att få till ett system att få alla grejer inburna. Hon fixar det helt själv, så som kvinnor nog alltid gör bara man låter dem. Gör vi män det? Det tror jag faktiskt också, egentligen!
Det här var bara en liten berättelse som tog upp dessa två. Nu står skoldag och förhoppningsvis lite lyckade sponsoröverenskommelser samt spelarkontakter på schemat. Sedan är det Edits fotbollsträning och middag med Emilia som gäller. Förhoppningsvis får jag även veta lite vad som gäller angående Rufus tävlingar i helgen.
 
Som man sade under Första Världskriget: "På Västfronten intet nytt". Ändå innefattade det budskapet miljontals människoöden. Här är mitt lite beskrivet i tankar och upplevelser kring två av dem jag älskar mest.
 
Jo jo. Det blir nog fotboll och dråpliga historier om vardagen senare. Lugnt bara!

Snabb rapport från min arbetplats

Eftersom folk i allmänhet vet så lite om realismen i dagens skolor, precis som vad gäller realismen i dagens fotbollslag- eller föreningar vill jag väldigt kort leverera några punkter från dagens skoldag innan jag susar iväg för att mötas med fotbollsrepresentanter i akt och mening att göra Åland till ett lite bättre ställe för damfotboll än vi redan är.
 
1. Då jag steg in i matsalen konstaterade barnen glatt att man tänkt till då fajitasbröden faktiskt serverades före fyllningen. Sek kom Mat Inger och högljutt undrade om jag ville känna på bröna om de är varma. Då jag avböjde, eftersom det finns folk omkring oss och en skolmatsal kanske inte är riktigt den ultimata platsen för det, höttade hon med en kniv... Inga brön kände jag på dock. Sorry, en annan gång kanske.
 
2. Då jag undrade hur 9ornas "Nöjd-partiet" fått igång sitt budgetarbete för att få en liten aning om hur snabbt projektet framskrider meddelade elev R, som är medlem av just det partiet att "vi kan inte lämna ut sådana uppgifter mitt under pågående process". Följande gång jag uppsökte Nöjd-partiet hade de flyttat sitt arbetsbord framför en toalettdörr och en partimedlem hade försvunnit. Det var partimedlem M som meddelade inifrån att han bara skiter i allt just nu. På slutet framgick ändå att Nöjd-partiet kapat 70 miljoner € av den befintliga landskapsbudgeten...
 
3. I samma svep uppvisade partiet "Ålänningarnas åländska Åland" prov på väldigt realistisk miljö då elev T och elev L befanns i en djup diskussion om på vilket sätt Brexit hade fått till följd att Island slog England i fotbolls EM och elev M väldigt irriterad meddelade att "om det nu är i någons intresse så har vi just kommit till hälften av det arbete vi förutsätts göra!" Kort därefter utlyste man inom partiet ett val om vem som skulle vara sekreterare. Alla andra understödde elev M, utom elev M själv. Då elev M gavs tillstånd att avgå som sekreterare precis då hon önskar ledde det till att elev M definitivt inte kommer att avgå, enligt henne själv.
 
4. Gud bevare Fosterlandet.
Vi har bra skolor i det här landet har jag läst någonstans...
 
Kvällspasset börjar om 20 minuter på WHA. Sen hem och läsa, eller vad det nu blir. Kvällskorrenspondens och , ja jag vet ju ännu inte vilken match det blir. Förslag mottages gärna! Borde man börja fundera på vinterdäck månne?

Snart är jag fri

Det gick både bra och dåligt i går kväll på Höstmötet. Det gick bra således att rekordmånga hade slutit upp. Perfekt, kanske vi engagerar folk och våra ägarföreningar trots allt, keep it up!!! Det gick också bra i och med att Bosse och Jeanette kom in i styrelsen och att Kjelle, Zacke och Ted stannade i den. För helheten är det också lyckligt att Herr Landshövding stannade på sin post, men ur mänsklig synpunkt är det beklagligt att en person i två år försöker bli av med sitt uppdrag utan att få "tillåtelse". Det är väl bara att hoppa av kan man tycka. I så fall vet man inte vad det är att vara fast och engagerad i något sådant som till exempel Åland United. Visst, folk har slutat och hoppat av genom tiderna, men samtliga har lämnat luckor och hål efter sig som varit omöjliga att ersätta. Vi talar mer om att kompensera. Nu syntes det dock lite hopp. Hopp om att vår meste ordförande ska kunna ta steget tillbaka efter denna säsong, men fortsättningsvis stanna hos oss i klubben, fast någon annan håller i klubban. Ser ni skillnad mellan klubben och klubban? För min egen del är det alldeles utmärkt att inte vara styrelsemedlem efter nyår. Jag jobbar vidare precis som hittills, men det finns en annan kropp som fattar besluten, alltså vi är en mer i organisationen. Bra bra!
 
Denna morgon var väldigt väldigt alternativ. Inte för att jag steg upp, efter en natt då jag inte drömt om Barcelonas fruktansvärda försvarsspel, utan bara sovit den tid som gavs, och begav mig till skolans ledningsgruppsmöte där alla utom Rektor Granberg, Vice Rektor Koskinen och jag själva var sjuka, alltså frånvarande. Bra och effektivt möte mellan oss tre vita medelålders män blev det och sedan skulle det vara samling i auditoriet.
 
Här i KHS satsar vi på viktiga saker, så som elevernas hälsa. Vi undervisar dem i bland annat TV tittande, bussåkning och även morgonmålsätning. Inför åk 7s morgonfrukost, som väl motsvarar någontjng man får på en Viking Line färja eller nåt, hade vi en samling i auditoriet. Kollegerna Mimmi och Annelin spelade musik som sades vara medicinskt helande och skrivs ut som recept för ungdomar med sömnsvårigheter. Jag har aldrig i mitt liv hört så stressande musik! Ett mantra av till synes helt nonsens meningar, som troligen var Sanskrit eller nånting, sjöngs upp och ner, fram och tillbaka. Stressnivån hos mig ökade och ökade. Det var som i en ond dröm, då man springer och inte kommer framåt. Jag bara längtade, längtade efter någon liten avvikelse, en refräng som avlöser den oändliga refrängen till exempel. Herreminje. Jag har aldrig testat på LSD och sådant där, men detta måste ha varit en smakbit av detta. Då jag tog upp mina känslor informerades jag kort av mina kolleger att jag uppenbart har svårt att koppla av. Det kan jag inte hålla med om. Jag är bara en sådan som föredrar tystnad, eller ord med mening för att finna ro. Om jag måste kan jag även tvinga mig själv att vara avslappnad i vilken miljö som helst. Den här typens mantran bara försvårar det hela en bit, men månne jag inte kan lära mig det också, till exempel genom att inte försöka lyssna på eländet.
 
I sig tycker jag att det var intressant och jag anser alla slags mänskliga egenskaper och projekt kring dessa vara tacksamma och värda att utföra. Med "alla" menar jag så klart inte könsstympningar och psykologiska experiment i syfte att göra ekonomisk vinning för att nämna en par exempel. En onämnd kollega muttrade något om "Jag vill inte ens börja berätta vad jag anser om sådant här fjollande.." Det är härligt att vi har mångfald även bland lärarkåren. Jag tycker på riktigt om detta. Ett enda stort omklädningsrum är vad vi är.
Jag är inte mannen på bilden om någon undrar, men visst hade vi stearinljus i auditoriet också...
 
Det är höstmöten och valens tid. I USA ska man välja president, i många fotbollslag väljer man tränare. Jag har fått frågor, senast i morse om jag vet vem som blir tränare för IFK Mariehamns damer och för Ålands Öspelslag. Ingendera kan jag svara på, men jag vet att frågan kommer att beröras i dag gällande IFK då jag träffar dem i syfte att diskutera form och innehåll i vårt samarbete. Jag vet också att Öspelslagens tränare troligen utses på torsdag, så passligt till fredagsmyset vet vi lite mera. Då, mitt i myset beger vi oss tillsammans men separat, till Helsingfors med min son. Vi åker samman till hamnen och går ombord på samma båt. Sen undrar jag om det blir nåt mer tillsammans den helgen. Skulle gärna, men vet ej om det mottags med glädje.
 
Gurkan har lånat en bok som hon säger att Edit måste läsa eftersom Pärla tycker den är så bra. Edit tyckte att vi föräldrar kunde läsa för henne, men kunde inte vänta och plöjde några kapitel redan i går kväll. Jag har lovat rycka in och läsa i kväll då jag är hemma från mötet. Så de av er som skickar e-post till mig efter klockan 15 kan få vänta ända till kvällen för respons. Jag försöker, i avslappningens namn sedan periodisera kvällsarbetet till före Champions League, i halvtid och efter matchen. Man måste ju dra sina gränser just för hälsans skull.
Här en bild av Fru Kickans volleybollag från matchen förra helgen. Något säger mig att de tagit en poäng här.
 
På tal om Champions League är det ju min lediga kväll i dag vad kommer till att informera Magister Sviberg... Vilken match borde jag prioritera att se i kväll tycker ni?

Citat och ovisshet inför framtiden

Först ett upprop till Magister Sviberg. Magister Sviberg, om du läser det här. I dag klockan 21.45 är det Champions League på Yle 2. Manchester City-Barcelona! Magister Sviberg, glöm inte att titta! Såja. Jag kommer nog att smsa också, men då man aldrig vet hur långa Åland Uniteds höstmöten blir är det bäst att ta det säkra för det osäkra.
 
Ja, höstmöte alltså. Medlemmarna ska få säga sitt. Ska vi ha fler flicklag? Ska vi sikta på medaljer i Damernas Liga eller ska vi låta oss falna neråt i seriesystemen? Vem ska vara ordförande? Kommer styrelsen att beviljas ansvarsfrihet (eller gör man sånt på vårmötet?)? Är Sportchefen en stor idiot, eller är han bara stor? Många viktiga beslut och linjedragningar förväntas äga rum. Förra året blev ingen styrelse föreslagen och vi som var på plats fick ta tag i det hela. Nu, ett år senare finns det inte heller någon styrelse föreslagen, så det ska bli spännande att se vem som är där...
Den här bilden är tagen precis efter höstmötet 2011. Jag står bredvid Herr Landshövding, som just precis valts till ordförande för Åland United. Kanske vår bästa värvning någonsin, tillsammans med Kjell Sipinen då... Övriga i trappan är dåvarande styrelsemedlemmen Robban, avgående ordföranden Kjell Manselin och han med mössa är dåvarande huvudtränaren Steve. Då var vi i ruinens brant. Herr Landshövding lade upp tre mål: 1. Stabil ekonomi, 2. Damfotbollens status ska bli likvärdig med herrfotbollens och 3. Åland United ska vinna mästerskapet. Nu, 5 år senare har vi de facto vunnit ett mästerskap till. Vår ekonomi är stabil, men för liten för att till exempel investera i vad som krävs för att utvecklas även upprätthålla standarden i många år till. Damfotbollens ställning är generellt sätt hög. Dock är det bara att se på proportionerna gällande till exempel lokalt mästerskapsfirande hur nära herrfotbollen vi ligger. OBS, igen! Inget bort från herrfotbollen. Och det viktigaste, satsningen på ungdomar är väldigt nära varandra för pojkar och flickor, så den delen är ganska okej här lokalt faktiskt. Sen är det kanske en annan diskussion då vi kommer upp på seniornivå och även nationell nivå. Det kan vi ta vid tillfälle.
 
Jag trodde jag skulle hinna få till en middag med Lilla Familjen i dag, men då Fru Kickan ska iväg på träning, tydligen en hel timme före hon egentligen ska iväg och Edit forslas från danslokalen till en simhall för att där äta medhavd middag, då blev det 30 minuter över för mig här. Ja ja...
 
Skoldagen medförde som vanligt odödliga scener. Då dessa dock tenderar att inträffa varje dag är det svårt att riktigt hålla reda på dem och odödligheten liksom dör ut... Några citat, saker som är sagda i dag förtjänar dock att nämnas här:
 
" Vad ser du på mig för? Jag har faktiskt ingen aning om vad du pratar om!"
" Hördu jag funderar på en sak... Odlar du morötter?"
" Det är bättre att höra på när ryssar svär, än då rektorn informerar om mopedkörkortskurs."
 
Tre citat ur en helt vanlig dag i klassrum 12 i Kyrkby Högstadieskola. Jo, jag gillar mitt jobb och hoppas att inte göra så stora tjänstefel att den nämnde rektorn tvingas sparka mig på några år. I morgon i ottan ska vi faktiskt träffas. Ledningsgruppsmöte.
 
Hoppas ha goda nyheter om ett omval av Ordförande (mot hans vilja dock vad jag förstår) att rapportera i kväll. Sen, om Gud vill:
Magister Sviberg. Maagiisteeer Sviiiibeeergg!!!!!!

RSS 2.0