Hope Jack will get less dull when the play starts

I morgon är det då den där ligapremiären. En romantisk titel och en stund fylld av magi. Om man tror att det blir mindre spännande med många år på nacken, eller som i mitt fall runt magen, misstar man sig. En seriepremiär är som en liten förlossning. Något man jobbat med och föreställt sig så länge ska ut i dagens ljus. Nu kanske jag enligt läsare som själva fött barn inte alls vet vad jag pratar om, men jag har varit Pappa vid fyra tillfällen och jag pratar om den vinkeln. Denna Ligapremiär har jag dessutom förberett mer som en Mamma. Jösses vad jag har jobbat! Alltså, alla andra år, både som spelare och senare som tränare har jag jobbat hårt och varit närvarande både kroppsligen och själsligen på sätt som folk utanför spelet inte kan förstå. Jag vet, eftersom jag inte heller fullt förstår andra yrkesgruppers mödor... Det här året har dock tömt mig totalt. Inte för att jag nu inte kan göra det där bakgrundsjobbet som så många andra människor i så många andra klubbar gör, endel som heltidssysla, andra som jag genom att göra det som en av två fulla sysselsättningar, där inte just denna del ger den ekonomiska tryggheten till familjen. Ingen del, varken familjen, skolan eller Åland United vill jag missköta och så har en hel del oförutsedda grejer gjort anspänningen enorm. Tack till alla de människor runt mig som hjälper att hålla mig uppe, eller närmare bestämt gör sina grejer så jag nästan klarar att göra det jag måste göra och bara vara 10 minuter sen hela tiden. Jag avskyr folk som klagar och tycker de gör för mycket. Dit vill jag inte hamna, fastän journalister påstår att jag älskar att framställa mig som en som hamnat under ett lass skit... Det får stå för er... Jag vill bara ärlig och säga att just nu är jag så slut att jag kunde spetsas på en gärdsgårdsstör och sedan dingla där utan att ens få ont i rumpan. Lärare brukar bli sjuka i helger eller i början av lov. Helger och lov är för mig dagar då fotbollen tar helt över och är jag hemma vill jag vara närvarande med familjen trots att jag ofta bara sitter stirrande och sedan inte känner att jag lyckas.
Kommer ni ihåg slutet på säsongen 2010? Turbine Potsdam på WHA. Då jag satte mig ner och funderade lite känns det som om alla mina år i ÅU flyter ihop till en enda stor säsong då bara folk har bytts ut och arbetet varierat.
 
Nu säger någon snart att jag måste unna mig vila och att jag behöver vara ledig... Inte vet jag om det är en lösning. Förra våren var förslagen jag fick då jag lite sökte hjälp att orka med de olika sysslorna jag har, dels att sjukskriva mig, dels att "prata med de andra och ta i problemen själv". Ingetdera leder till bättre fotboll eller skolundervisning, eller ens en bättre mig, så jag löser det genom att bara pusha på. Ett mål kanske är att verka för att skapa något hållbart och vem skapar väl det bättre än den som ska hålla.
 
Var inte oroliga, ifall nu någon är det då ni läser. Jag ser fram emot matchen i morgon. Jag sitter och tittar på Lilla Aktuellt med Edit, som varit på träning och ser på små lemurungar. Jag är glad att Rufus och Emilia vill komma i helgen fast ´jag är borta fram till lördag. Jag är förväntansfull att få se hur eleverna jobbat under Cajsas ledning på måndag. Jag har inte tappat glädjen jag bara är så fullständigt slut just nu. Men jag vill till Esbo! Det är där det börjar, ännu en gång, långt ifrån första gången, ännu längre från sista! Det sitter i DNAt liksom. Så många, så förväntansfulla finns det i kväll och i morgon. Med dem orkar jag nog sen igen efter den här lilla svackan!
Några av dessa och då menar jag inte bara Julia, vill jag vara med och jobba med på Liganivå! Kanske vi någon gång igen får Turbine Potsdam hit nån höst.
 
Jag kan inte göra mera nu. Det gäller att släppa kontrollen och åka till färjan! Först en stund med Edit innan Fru Kickan kommer hem. Hörde dessutom just att Rufus är sjuk. Hoppas han tillfrisknar så vi kan ses i helgen i alla fall.

Halleluja hon har landat!

Raissa är bland oss! Hon existerar på riktigt och vad jag vet sover hon nu som en stock! Mina lektioner har störts av sms och en massa frågor kring Raissas varande. Hon har alltså nu kommit med det ombeställda flyget och landat i Mariehamn fast det blev försening och cirklande kring flygfältet i nästan två timmar till följd av..... Dimma.
I det samma får jag e-post som lite småirriterat ifrågasätter varför jag inte sett till att hennes försäkring tecknats, samt att hon är inbokad för läkargranskning i morgon. Well... I morgon är hon ju i Esbo vad jag vet. Kanske läkaren får komma med!
 
Ryktena om den uppretade fotografen var tämligen överdrivna. Det visade sig faktiskt bara vara dem jag redan visste som inte har fotats och det fixar vi i dag. Raissa får lov att vakna bara och dessutom prata nåt språk som journalisten begriper då jag lovat att hon ska ge intervju också.
 
Min tilltro till Giovannis och Craigs förmåga att se till de praktiska bestyren i samband med den matchförberedande träningen, eller mera bestämt mellan den och avfärden i natt är stor. Vad av det jag har brukat sköta kan väl gå fel i deras händer? Nej, inget.....
 
I dag har IFK F08-10 träning igen. Nåt äventyr kring det kommer säkert också att uppstå. Dessutom lär det vara träningsmatch med blandade A- och B-lag i JIK volley i kväll.
 
Nu har jag tydligen glömt att stänga klassrumsdörren för elever väller in, lägger religionsböcker bredvid mig och ler så där snett... 8E ska tydligen ha historia då.... Kanske vi skulle köra styrelsesättet för Storfurstendömet eller nåt sånt?
 
 

En dag utan gränser- månne den ännu är över...

Vår gamle president Urho Kaleva Kekkonen får symbolisera dagen jag varit med om med en klassisk utsago:
Inte väl egentligen att alla gjort bort sig, men sin helhet har det varit en härlig sillsallad.
 
På morgonen skyndade jag mig till Ålandstidningen för att lämna en par matchtröjor så våra spelarfotografier enligt överenskommelse skulle kunna tas. Ingen var förstås där, klockan var ju bara lite över åtta, så jag lämnade tröjorna i receptionen och begav mig till skolan. Dagen i skolan förlöpte som den nu gör, då man har lite ogjord administration och sex undervisningslektioner att klämma in utan möjlighet till att stanna på övertid (vi har inget sådant, men vad ska jag kalla det om man stannar kvar några timmar efter att lektionerna slutat?). Ett två veckor gammalt brev från Godbys Elevråd nådde mig om ett viktigt samarbetsmöte för de åländska högstadiernas elevråd, i morgon, med anmälningstid förra veckan. Sekreterare Emeritus Felicia, som stod utanför dörren anropades och vips måste elevrådet sammanträda urtimt. Lektion 4 visade sig vara en bra lektion, utan mig dock, men det ska ju gå... Skolans högtalare skrek därefter ut, två gånger till och med eftersom meddelandet blev halvt första gången, att möte ordnas i musiksalen lektion 3... Aj att lektion 3... Okej. Kollega Linda mailade i det samma och ville, för 5e gången veta var bidraget till Tysklandresan var. Elev Emma, som numera ska ansvara för sådant inom elevrådet lovade, precis som de två senaste gångerna jag frågade, att ordna det genast...
 
En rast, eller ett mellanrum mellan två lektioner, då jag fått till att uppdatera ÅUs hemsida knackade det på dörren två gånger och en gång kom bara Rektor Granberg in. vad han ville vet jag inte, men han smög omkring i klassen och ställde frågor om vi spelar hemma i helgen och sådant... Elev Tilde undrade hur hon ska komma till mötet i Godby i morgon, som de tydligen bestämt på elevrådsmötet att hon skall bevista och sedan dök Isac I själv upp och bad om lov att skicka en deputation på 8 elever till Godby i morgon, samt undrade hur de ska ta sig dit.... Jag uppdaterade ÅUs hemsida och om den verkar lite kantig kan det bero på att jag hade en sådan massa frågor omkring mig.
 
Lektionerna inriktades i dag på fredagen då jag inte är där och anpassades så att Cajsa ska kunna genomföra dagen med förberedda grupper, som dessutom ska ha prov snart visade det sig...
 
Direkt klockan 15 dök jag i bilen och körde till Ålandstidningen, för Khym hade nämligen meddelat att det inte fanns någon målvaktströja där och hon hade gått hem igen. Jag sprang in med målvaktströjan och fann en ganska stressad fotograf tillsammans med Anne-Maj, Lillemor och Kjelle. Eftersom jag väntades på ett väldigt viktigt sponsormöte som skulle kosta oss flere tusen euro om jag missade det hann jag inte bli för att fotograferas, utan sade att jag kommer i morgon. Fotografen, som var väldigt noga med att han slutar jobba klockan 16.00 och att han faktiskt har annat också än att passa mina tider lät inte som om han ville samarbeta så värst mycket. Ännu i skrivande stund vet jag inte vem som varit och vem som inte varit hos honom i dag, eller när det passar sig för dem som inte varit att gå. Linnéa vill dock att jag har tröjorna med mig till matchen, så i något skede måste jag in där i morgon... Landshövdingen hade blivit utskälld då han anlände 2 miuter över 16, så det är nog inte att leka med, det heller...
 
Sponsormötet gick ypperligt och därifrån bar det till Posten för att berätta att Finlands Bollförbund faktiskt hade lovat hemkörning av de 40 fotbollar som man ville att jag skulle kvittera ut. Mot en liten summa kör även den åländska posten nu hem bollarna, som troligen ligger spridda för vinden på vår garageuppfart i morgon då jag kommer hem... Hemma uppstod en skarp diskussion med Fru Kickan om hurudan korv jag skulle tillreda. Edit ville ha knaprigt stekt och Fru Kickan ville ha ungskorv. Jag lagade båda...
 
Eftersom Edit sprang ut för att städa gården med Gurkan och Pärla kom jag iväg på min lagstadgade motionslunk. Hemma igen började jag smått fundera var Raissa månne håller hus. Jag visste på riktigt inte i vilken världsdel hon var. Som vanligt då jag är tvungen att ha internet uppkopplat medan jag ser fotboll blev Frankfurt-Rosengård en väldigt knölig tillställning för mig. Jag väntade på livstecken från Raissa och fick istället många sådana av Giovanni och Craig. Matchen såg jag också och under slutet av den ordinarie speltiden gjorde Edit mig sällskap. Då det stod klart att det blir förlängning lade jag Edit och tittade på de 10 första förlängningsminuterna innan jag hoppade i bilen för att ta mig till flygfältet för att möta upp Raissa...
Först nu, många timmar senare ser jag på nätet att det gick till straffar och en knapp seger för Frankfurt, som alltså tog sig till semifinal i Women´s Champions´League
 
 
På väg till flygfältet tog jag in på S-Market för att köpa smör (jo, smör!). Då jag stod i kassakön ringde telefonen och Raissas bulgariske agent Anton var på tråden. Han meddelade att Raissa kommit för sent till check in och helt enkelt missat flyget. Hon sitter på Arlanda och har ingen flygbiljett, inga pengar och ingenstans att sova, fortsatte Anton. En vänlig person släppte mig och mitt smörpaket lite längre fram i kassakön så jag kom åt att betala och ta mig ut. I samråd med Ordförande kom vi fram till att jag tar mig till flygfältet och ser vad som går att göra. Lillemor och Bosse dök också upp och fick fungera som gott moraliskt stöd.
 
Bosse känner folk så vi kunde gå rakt in i flygfältet allra heligaste och där, efter att ha använt två olika visa kort, till slut var det mitt som funkade och mannen som slog in koden mindes till och med att det var en Nordoreansk tandläkare som gjorde 1-0 målet mot Italien i VM 1966. Lillemor höll kontakt med Bri, som samlat stora delar av laget på Sanatorievägen för att välkomna Raissa.... Totte från radion satt ute i vänthallen och ringde för att få veta vad som händer. Svaret blev det vanliga. "Houston, we have a problem"... Ingen Totte var kvar då jag kom ut ur det allra heligaste.
 
Sen gällde det övernattning. Vi tipsades av en flygvärdinna om en billig variant som heter Rest and Fly. Då jag äntligen kom fram efter en lång telefonkö visade det sig att stället var fullbokat. "Det funnes inget rum i något härbärge"... De gav mig dock en telefonnummer till ett annat hotell på flygplatsområdet och där kom jag fram till en klämkäck receptionist som hette Julia. Julia begrep vad jag ville och lovade skicka ett formulär till min e-post så att jag kunde fixa betalningen hemifrån då jag var klar. Sedan skickade hon mig vidare till en bokning där de vägrade tala svenska. Jag måste prata engelska för att boka ett rum på ett hotell i Sverige. Nå, det gick ju bra och efter en lång stunds divlande uppmanades jag att ringa tillbaka till Receptionen där jag varit först. Julia begrep inte heller varför jag behövde ringa för att bekräfta att jag gjort som hon sagt, men hon var rolig att prata med.
 
I bilen ringde jag Anton och meddelade vad han skulle meddela Raissa. Jag bad dem också bekräfta att de fått uppgifterna samt at hon var på hotellet. I skrivande stund har ingen sådan bekräftelse kommit. Hemma igen hade mycket riktigt en E-post med Sign on File anlänt, men jag kunde inte hitta någonstans att skriva. Jag fick nu maila Julia som helt enkelt glömt att skicka bilagorna, klassikern... Nåja, på bara 30 minuter hade de kommit och jag fyllde i samt returnerade. I det samma berättade Linda på Facebook att hon fått brev av Edit och tänker svara samt att hon ska tävla i Los Angeles om två veckor. Matti Lintunen passade också på att skriva och fråga vad jag tycker om det fysiska spelet som Frankfurt och Rosengård uppvisade. Här slutade jag svara... Lintunen alltså...
 
Snart midnatt. Nu hoppas jag att Raissa stiger av planet i morgon klockan 11 och att fotografen kan tänka sig att ta bilder på dem som inte varit där i dag. Sen ska det ju vara ligapremiär också. Aj jo, det ringde folk om det med och tyckte jag skulle skriva lite grejer om det till dem...
 
 

Dimma och så ett åländskt tack till Napoleon III

I dag är här dimma minsann. Både i människors sinnen och omkring dessa så där mer fysiskt. Sune sade så väl i går. då han efter vårt möte om arbetsplanens allmänna del konstaterade att "Inte många av oss skulle gå långt inom privata sektorn". Sant. Dock med ett förbehåll att inte många inom privata sektorn skulle nå långt som lärare, så det är ganska tveeggat det där...
 
Dimma ute betyder för mig en skräcksituation. Inte att jag är rädd för monster , eller rumpnissar och så, vem är rädd för rumpnissar förresten? Det är minnen av den förra dimman, som fick Raquel att flyga fram och tillbaka mellan Helsingfors och Mariehamn. Det slutade på Cumulus och sedan vår ödesdigra Dickursbyresa... I dag är det Raissa som ska flyga. Klarar hon det till Stockholm ska hon fortsätta därifrån till Mariehamn i kväll. Ingen bekräftelse har jag fått på att hon fått sin flygbiljett, men Lillemor har i varje fall fixat en väska med fotbollskläder och sängdito. Fint, bara vi får flickan hit! Jag varken vill, eller vågar tänka på vad jag gör om jag står på flygfältet vid lite i 22 i kväll och ingen Raissa stiger av, eller om fegisarna inte vågar landa och åker tillbaka till Stockholm.
 
Frågorna jag då kommer att få blir olika: "När kommer hon då?" (lagkamraterna) "Vad kostar det här?" (Styrelsen) "Nåt konstigt på afrikansk franska" (Raissa om hon kommer på ett sätt att vara i kontakt) "Hur ska du få henne till matchen på fredag?" (Giovanni) "Ska vi ha möte i hytten på färjan?" (Craig)... Snälla dimma, lätta! Eller fixa åtminstone Raissa hit i kväll på nåt sätt!!!
Nästan som Finland-Grekland på Olympiastadion 1993, men jag hittade ingen bild på det...
 
 
Sen är det ju flaggdag också. Ålands demilitariserings- och neutraliseringsdag firas. Av någon konstig anledning brukar en massa talare och skribenter hänvisa till Nationernas Förbund och beslut om Självstyre vid dessa dagar.. Egentligen borde vi ju tacka Napoelon III som beordrade krig mot Ryssland på grund av de ryska intressena kring Krim (låter det bekant). Napoleon III var ju formellt Frankrikes ledare då de och britterna bombade sönder Bomarsund och därefter segrade i kriget och sedan förbjöd Ryssland att besätta Åland. Till en följd av allt detta och många steg senare är ålänningar inte värnpliktiga i Finland. Därmed ska vi minnas killen bakom allt, en av dem alltså...
Napoleon III
 
 
Sedan dags att se vad 8D har att komma med i dag, om det blir riktig lasagne som Mat-Inger kryptiskt indikerade i går, samt om vi får sponsoreringen på grej så laget vårt kan fortsätta fungera. Eller, klubben vår för att vara mer korrekt.

Pearl Harbor och annat nöjaktigt

Denna tisdag har varit en lång sådan. Först i alla fall en bild som, fast jag av väldigt få troligen förknippas med den, ändå känner stolthet över.
Åland United F02-03 i all sin fägring. Vi håller på att allt mer och mer bli en riktig klubb. Hoppas att några av dessa spelar för vårt A-lag om några, en så där 5-6 år typ, Fast äran för detta lag går till många andra kan jag avslöja att jag känner mig delaktig i utvecklingen mot att vi i dag har ett sådant här lag, förutom allt det andra vi gör för att hjälpa åländska flickor att bli ligaspelare. Annat var det förr.. Eller, det var annorlunda. I dag måste vi ta till det vi har och jag är så klart medveten att en hel hoper flickor i samma ålder spelar för andra klubbar som likväl hör under ÅU paraplyet... Ju fler dess bättre, tro mig!
 
Annars också var dagen innehållsrik. Jag hade glömt att jag förutsattes presentera ett förslag om intern lärarfortbildning vid vårt kollegiemöte, men det löste sig. Av tystnaden att döma efter min lilla presentation hade allt varit så klart och tydligt att inga frågor befanns nödvändiga. Perfekt alltså.
 
Höjdpunkten, eller vågdalen bestäm själv, under själva skoldagen blev elev Matildas försök att beskriva orsakerna till bombningarna av Pearl Harbor. För en par år sedan, eller exakt tre om vi ska vara noga, somnade elev Ted mitt under dessa samma bombningar och fick väckas av skolans högtalarsystem. Matilda lät dock ingen somna i dag då hon i sten påstod att attacken i själva verket var japanernas plan att förmå USA att röja undan Tyskland. Hur detta alls ägde någon logik ville hon inte kännas vid och ännu under en rast två timmar senare tog hon sig in i klassrummet för att försöka rättfärdiga sin teori. Har hon rätt, då har jag missförstått något fundamentalt. Sen tyckte hon också att 9A kunde göra nåt roligt före sommarlovet, till exempel tälta tillsammans. Den idén tycker jag är bra. Hellre det än en massa båtfärder till Stockholm och Gröna Lund eller vad det nu är klasser gör där. Nej, tält och korv i ösregn! Jag är på!
 
Raissa kommer, är ni redo. Går allt nu som det kom att bli efter dagens olika skeden, då kommer Raissa att landa på Mariehamns flygfält klockan 21.40 onsdag kväll. Så mycket med den Champions League fotbollen då... Bara för att helt säkert veta att någon gör det kommer jag själv att vara där och möta henne. Förstod att radion även skulle komma, utan att prata franska dock.. Kan bli intressant journalistik. Vill även tidningspressen joina vårt gäng är de förstås välkomna. Är man intresserad, kanske även som supporter är det bara att sluta upp. Låt oss ge en av de allra svårast fångade spelarna i Åland Uniteds historia ett välkomnande som heter duga. Sen hoppas vi att hon har sängkläder till sin säng. Minst tre oroliga spelare har hört av sig. Jag bara svarar med att lägga upp tummen och le.
 
Edit hade glömt sin Kalle Anka hos Gurkan och Pärla, dit hon störtade direkt då jag hämtat hem henne från Svärmor Röd Bettan, som till min stora glädje ställde upp då jag hade både kollegiemöte och sedan sponsormöte hos Chefen... Edit kompenserade det hela med Bamse och jag åt middag i form av ostsmörgås då jag äntligen vid halv tio tiden, hemkommen från den obligatoriska gångmarschen kände att påskens Montezuma lämnat mig och det kändes bra att äta. I det samma tittade jag på, hur bisarrt det än låter, Sverige-Tjeckien. UppförsBACKEN sägs ha fortsatt i Oslo. 0-11 nu på fyra matcher trots en fembackslinje. Men vem minns väl detta i oktober om det vänder i juni...
 
En match som kunde vara värd att se skulle vara damernas Ishockey VM och Finland-USA i natt klockan halv två. Det blir dock inget alls av det. Ishockeylandslaget får för övrigt klara sig utan Emma Nuutinen som gjorde två mål mot både oss och HJK för nån vecka sedan. Korsbanden av hörde jag. Synd och skam på en fin idrottare...
Sen till slut, en hyllning till människan. Vad gör du om du, som Ben Innes i dag, befinner dig på ett flygplan som blir kapat av en man med självmordsbälte? Du tar en selfie med honom så klart! Nu var ju kaparen av det egyptiska planet som landade på Cypern inte en terrorist. Egyptiska myndigheter lät meddela att "Terrorister är inga idioter, denne man är..." Trots det makabra i situationen måste jag medge att jag känner sympati för bägge person på fotot... Heja människan, det kan vara kört...

Uppsamlingstisdag

Veckans matlista är alldeles förtjusande. I dag Kyckling med currysås, i morgon lasagne (troligen riktig sådan eftersom inget om vegetariskt nämns...), på torsdag revbensspjäll(om de är vegetariska, då slutar jag här och nu!). Sen på fredag är det fisksoppa och det vore helt överkomligt, men jag är på fastlandet då, ty vi möter Honka i ligapremiären om någon har missat det.
 
Jag fick en del gjort i går, men då jag nu, precis då Fru Kickan och Edit åkt iväg, Edit som hade den tyngsta morgonen på hela året, ser över vad som behöver göras i dag märker jag att det igen är en...tisdag... lektionerna 2st religion med 7or, 2st religion med 8F och 2st historia med 9A behöver drivas mot vårt högsta heliga organ, provlistekommitténs riktlinjer. Dessutom ska så kallade halvterminsrapporter skrivas. Även en hög "bortglömda" utvecklingssamtalsblanketter finns utspridna på katedern nånstans, de flesta med ett bäst före datum väldigt nära mig.
 
Direkt efter kl 15 visslar signalen igång kollegiemötet, som har det övererotiska temat "arbetsplanens allmänna del" som ska kompletteras i rastkustodieringsgrupper. Så fort jag kommer iväg därifrån ska jag i ilfart till Landshövdingens kansli för avslutande sponsormöte, som när/om det slutar ger mig bråttom att hämta Edit från sin Mormor, som ju ville hete Röd Bettan, ni kanske minns, eftersom Fru Kickan då sedan länge tränar volleyboll.
 
Under dagen ska några saker, förutom de nya som helt säkert dyker upp, såsom Giovannis internet, bristen på koner eller nån som bara undrar om matchen på fredag är ute eller inne, samt så klart nån journalist som undrar om han stör (vilket ni inte gör om jag svarar) eller så klart skolhälsovårdaren eller nån annan som undrar om vi gör nåt viktigt i dag på lektionerna (vilket vi alltid gör), då måste jag ordna så någon hämtar Raissa från Arlanda i morgon. Herr Ordförande hade en sådan gäst på sitt jobb att han inte kunde lämna henne ensam. Då han berättade vem gästen var, förstod jag utan att blinka. Själv borde jag vara i skolan. Det blir liksom inte mycket undervisat om jag ränner kring världen varje dag... Ingen har hittills visat intresse, men under dagen måste jag lösa det! Dessutom ska en fotografering fixas. "Se till att alla är här på samma gång" är så typiskt fotografer att säga. Jag förstår att det är precis så han vill ha det, men i praktiken är det omöjligt. Nåja, de ska i alla fall ha tröjor att fotas i och tid, plats och sedan en massa ändringar att konstatera.
 
I något skede ska jag även försöka uppdatera på ÅUs hemsida med något om henne här på bilden. Det kom en nyhet med e-post i går nämligen. Annars är nog allt bara som det brukar. Och sen har jag ju hela kvällen att ordna upp resten, vad det nu sen kommer att bli..
Ingen Champions League för herrar i kväll i alla fall... Bara landskamper, så Magister Sviberg behöver ingen sms, väl? Damernas Champions League är i morgon va?!

Är jag berömd? I så fall, so what?

Rufus brukade fråga då han var liten om jag var berömd... Numera säger han ibland att jag ju är ganska berömd, eller så tycker han lite uppgivet att det är jobbigt "då alla verkar känna mig"... Är jag så jätte berömd då? Alltså... Enligt åländska mått mätt ar jag väl det. Så många människor har jag undervisat under 19-20 år på KHS, så många spelare har jag coachat och varit nån form av ledare för under de här åren och så många föräldrar och anhöriga till dessa alla har jag haft att göra med att jag nog måste vara rätt välkänd. Men berömd? Nu på senare år då jag figurerat i olika medier i tid och otid kanske jag har kommit att bli lite berömd faktiskt. Här på Åland alltså. Utanför dessa öar kan vi nog säga att folks kännedom om mig är väldigt begränsad. I damfotbollsfinland vet många vem jag är och mina släktingar och gamla skolkompisar minns väl något ytligt kan jag tänka... Men på Åland har jag blivit något av en offentlig person.
Så här "känner" många ålänningar mig
 
 
Åland är ett speciellt samhälle, vilket redan faktum att jag är berömd här bevisar. På 29000 fast bosatta invånare har vi ett oerhört spektrum medier, offentliga beslutsfattare, företagsledare, konstnärer, musiker, idrottare och allt möjligt annat. Det är väldigt svårt att aldrig hamna i tidningen eller i radio om man inte medvetet låter bli. Craig satt i bilen i dag och ondgjorde sig över hur alla andra än han intervjuas i radio. Owe var på träningen nämligen och pratade lite runt för att ha material till säsongstartssändningen som kommer att sändas från Hagalund på fredag. Jo, vår första match sänds direkt alltså. Han pratade med mig, Giovanni, Maja, Julia, Richard, några till säkert, "Till och med med Richard"  sa Craig. Men det är okej tillade han... Jag sitter bara här och hatar alla nu...
 
Vad jag menar med ovannämnda är att Åland är fullt med kändisar och att det liksom inte är så stor sak. Jag duschade med Europamästaren i tungviktsboxning som jag skrev här i bloggen. I samma simhall har jag suttit i bubbelpoolen och pratat med Lantrådet. Före detta Talmannen kom ibland in i vårt kök när jag satt i morgonrock och åt korv, Jag brukade ibland jogga på samma spånbana som Janne Holmén för ett antal år sedan. Sen är jag då förstås bekant med Landshövdingen, som väl har kommit fram här då och då... Alla dessa handlar i Sparhallen, på Kantarellen, Mattssons eller S-market och alla dessa tankar nånstans där jag också tankar. Ungarna i skolan börjar bli vana vid att nån minister eller lagtingspolitiker sitter med under lektionerna, det är liksom inte så stor sak här... Dock är det samma offentlighet kring kändisar här som annorstädes. Det att var och varannan person är mer eller mindre känd gör inte att det inte är intressant att skriva om dem, eller skriva till dem, precis som det ju är på andra ställen.
Som lärare är man alltid i skottgluggen ändå, utan att vara offentligt berömd
 
 
Sen är det ju upp till alla vad man vill göra av sin ställning som offentlig person. Onekligen innebär den ett ansvar, något knappast någon tänker på före man är där. Allt man säger och gör blir faktiskt värderat och man kan vara beredd på att "anything you say can and will be turned against you" som MIranda-Escobeda satsen lyder.
 
Vissa tycker helt säkert det är roligt att vara kändis. "Att bli berömd" är ju många ungas dröm och så som det hela nu är upplagt kan man faktiskt lyckas ännu lättare än tidigare. I dag behöver man ju alltid inte ens kunna nåt för att bli berömd. Titta bara på Paradise Hotel, Geordie Shore och en massa hemskheter som även i vårt hus ibland snurrar, eller inte snurrar då men visas på TV skärmen. Genom att synas i dessa, helt ärligt, hjärndöda program kan man skapa sig ett namn som sedan hjälper en senare om det då visar sig att man faktiskt kan något...
 
Ett Åländskt kändisskap är ju rimligen lite annorlunda. Man kommer inte först i röckakön för att man är berömd. Man får inte heller rabatt på mat och kläder från Mattssons. De flesta tycker man är puckad, eller åtminstone lite så där offentligt om de inte känner en privat. Spärren att tilltala en "kändis" är väldigt låg här. Politiker får höra raka ord var de än går. Såna lite mer dämpat kända som jag får närmast svara på frågor om hur laget mår och om hur i H...tte vi kunde förlora 10-0 och så vidare precis var som helst. Inte i skolan dock där har vi ett helt annat förhållande, men i butiker och framför allt... På nätet! Internet är ju stället som mäter vem som är vem. Många väljer att helt utebli från sociala medier för att slippa ställas till svars dygnet runt. Andra kan, som minister Stubb och jag själv vara närvarande för att påverka bilden helt själv och handgripligen.
 
Nu säger jag nämligen som det är, för mig högst personligen. Denna blogg är, förutom ett roligt tidsfördriv och ett sätt för mig att klä tankar till ord, även ett medvetet sätt att "använda" mitt ålandskändisskap för ändamål jag tycker är viktiga. Jag väljer med flit att skriva om sådant jag vill att andra ska läsa. Väldigt sällan skriver jag nåt i misstag. Jag vill att ni som läser ska tycka att Åland United är viktigt. Jag vill att ni ska känna till den religiösa bakgrunden till Påsken. Jag bjuder på att ni får veta om min familj och mina närmaste, men ändå inte mer än vad som är vettigt för dem. Har jag politiska åsikter kommer jag att skriva om dem här också så att ni ska tycka att även de är viktiga. Överraskande många läser vad jag skriver och det använder jag mig av då jag bygger upp bilden av mig själv.

Trots att några viktiga fattas här är detta ändå den viktigaste bilden, som visar vad även jag tycker är viktigast trots allt annat jag häver ur mig här. Dessa har jag oavsett vad jag skriver, och så förstås Fru Kickan, Linda , Emilia, Mamma och några till som inte finns just på den här bilden...
 
 
Trots att jag inte kan mäta mig i popularitet med kollegan Kauppila från Pallokissat, vars blogginlägg som handlade om bakgrundsarbetet bakom ett damligalag i fotboll, lästes av 80000 människor, kommer jag fram ganska väl här i denna spalt. Det tänker jag fortsätta med en tid om nån läser. Så, är det nu sen att vara berömd eller inte?
 
I dag har Edit varit på bio. Glädjen var enorm då hon och Pärla som också var på väg på bio förstod att de skulle på samma film. Sista veckan föra ligapremiären är på gång. Bara att få Raissa hem och fotografierna tagna, så kan vi åka till Esbo sen. Vad månne det är för mat i morgon? Fundamentala frågor denna påskannandagskväll...

 

UppförsBACKE, Påskguide 5

Det bjäfsas mycket i media nu om hur Finland inte är ett fotbollsland. Gäsp. Just att det blir sådant liv är ju i mina ögon ett bevis på att vi håller på att bli ett fotbollsland. Det är mycket riktigt så, att ingenting, nej INGENTING försvarar en 5-0 förlust i Polen mot Polen, speciellt inte som de spelade med någotslags B-manskap. Hasse Backe, du har jobb att göra! Inga djupanalyser kommer här att komma från min sida, men det är helt enkelt för dåligt. Sen kan man vara kränkt och allt möjligt om stora förluster ältas, som vi för 0-10 mot TPS och 0-7 mot Medyk Konin. Bägge två var katastrofer, men fotbollen, precis som livet i övrigt går ut på att repa sig från sådana. Titta bara omkring er och se hur många människor som gör det dagligen, på olika plan och i olika dimensioner.
Hasse i mitten, med Pera och Casa som rövarna på sidan om.
 
 
Montezuma har kört konstiga vägar och har inte helt lämnat oss, trots en oerhört lång natt både för mig och Fru Kickan. Kaffe och smörgås har nu inmundigats och bara huvudet är tokigt ännu. Jag tror det blir bra om jag tar mig till Eckerö och ser hur laget kommer igång efter påsk.
 
Edit och Pärla har flyttat över till oss och underhåller sig med att dansa, samt att byta kläder för varje dans... Edit valde låt och hittade en som hette "Levon Helmi"... Den dansades det till i ca 20 sekunder. Sen byttes det till nåt annat som heter "Tror du jag bryr mig".. Egentligen är allt ett enda stort tidsspel för att komma fram till 12.45 eller när det nu var då Alvin och gänget skulle börja på TV...
 
Bara vår fotografkontakt masar sig på jobb kan jag ha kontroll på veckans fotoaktiviteter och sedan gäller det bara att informera, följa upp, samt även förklara en 3-4 gånger för människor varför de behöver vara med på fotot. Det man nästan gillar mest här denna Påskannandag är då kränkta sponsorer meddelar mig personligen att de inte vill hjälpa oss om folk ur vår organisation marknadsför deras konkurrenter på sina personliga FB sidor. Just före det hade jag läst en artikel om utbrändhet och hur man inte ska ta på sig för mycket... Ja, alla är vi oss själva närmast. Begreppet "Jag själv" varierar sedan från person till person. Glad Påsk igen...
 
Aj jo. Vad är det här egentligen för en dag och varför är den helg här hos oss? Ja... Måndagen var, enligt Evangelierna dagen då den Uppståndne dök upp lite här och där och visade sig för folk. Bland annat gick han och språkade med två icke namngivna lärjungar hela eftermiddagen på väg till byn Emmaus, men de kände inte igen honom före de började äta... Det samma hade ju hänt de två kvinnorna redan på söndagen, de som märkte att graven var tom. De träffade den Uppståndne, men trodde det var trädgårdsmästaren tills de mitt i allt kände igen honom...
 
Något säger mig att Den Uppståndne liksom inte fungerade i sin gamla, nu döda kropp. Som jag förstår berättelserna vill de visa att han finns i oss alla bara vi vill se honom. Någonstans har det ju även sagts att "Gud finns i dig själv och i alla andra bara du vill se honom". Så underbart hinduistiskt egentligen va? Med dessa tankar avlutar vi påskguiden. Vill man fråga eller tycka kring dessa ärenden finns jag här på bloggen eller på Facebook... Andra guider kan vi köra vid tillfälle, trots att denna påsksådana har lett till stort läsarbortfall.
 
Nu går tankarna till året som kommer. Linda ska komma hit i sommar och visa sig, Rufus ska konfirmeras, Emilia ska skriva studentskrivningar och Edit ska börja skolan... Den största fotbollsturneringen för damer detta år spelas i augusti i Rio de Janeiro. Olympiska Spelen.
De här var med senast... Jag har en dröm att vi även ska få se Finland i denna turnering. Blir tidigast om fyra år det dock!

Jäääääävla Montezuma

Ett hus är sällan så tyst som då det är folktomt mitt på dagen. Gästerna åkte, tack för er, det var riktigt roligt, ses den 16 juli i Tammela då Pelle och Joanna lovade komma och se vår bortamatch mot Ilves. Sen ses vi väl nån annan påsk kan jag tänka... Tystheten beror på den där jävla Montezuma. Fru Kickan ligger orörlig och svarar varken på tilltal eller beröring. Ibland hör jag henne flytta sig till toaletten för att sedan återvända till sin säng. Själv fick jag ge upp tanken på att vara sjuk då hon gick och blev så där illa, men ska sanningen fram är jag ingen nyponros jag heller. Det är nu en gång för alla bara så att som fullvuxen kan man inte bara dråsa ihop om det finns någon att ta hand om och dessutom någon som tydligen mår värre än man själv gör. Jag tror ni andra vuxna där ute förstår vad jag menar.
 
Nu har emellertid allt gått och ställts på sin ända. Trots att jag har bäddat rent och fint i flickornas rum och trots att jag stängt dörren till Fru Kickan, som ändå inte märker något, så har Emilia beslutat att varken hon eller Rufus kommer i dag, som de ju hade tänkt. Påskharen hade varit till oss med ägg och då jag körde ut dem till Jomala fattades beslutet. För att Edit då inte skulle få en helt rutten påsk meddelade Gurkan att hon kunde få sova hos dem istället. Ett riktigt äventyr alltså. Över gårdsplanen har jag nu burit en madrass, en pyjamas, Puppe, Snuppe, en tandborste och en ny Frost tandkräm. "Vi ses i morgon", sade Edit så hon löpte över med en del av de ägg påskharen hade lämnat här... Då sitter jag mitt i allt här och är liksom ledig att vara sjuk... Precis då jag bestämt mig för att det inte var läge. Det ska nog gå. På allvar känner jag faktiskt att det inte blir så lång aktivitet här och kanske jag faktiskt får läge att vara riktigt sjuk nu en stund, så man jag är. Tack Gurkan och Mathias. Och tack Emilia och Rufus, fast jag nog mycket mycket hellre hade haft er här... Nästa helg då! Alltså efter att jag kommit hem från Esbo på lördageftermiddagen. Då ska vi se film är det tänkt. och bada bastu med Rufus!
 
Allt är den där Montezumas fel. Eller Moctezuma II om vi ska vara noga. Han var den Aztekhövding som tvingades underkasta sig General Cortez och därmed Spanien och antingen stenades ihjäl av sina egna eller avrättades av spanjorerna år 1520. Varje gång en europée numera får magsjukan kan man vara säker på att det är Moctezuma som hämnas. Ibland kallades Moctezuma II även Montezuma och därmed har namnet blivit omvandlat. Så klart har amerikanerna sedan förvirrat allt genom att göra en film om andra världskriget, som baserar sig på stillahavskriget, med just det namnet. Montezuma... Du förstörde min påsk! Hoppas du är nöjd! Hoppas även att möjligast få andra har berörts av detta och att hämnden mest bara gäller mig... Och Fru Kickan då förstås...
Ingenting är som The United States of America
 
 
I övrigt går väl världen sin gilla gång kan jag tänka. Landskamper för herrar denna helg. Då jag tänkte förgylla söndagen med dessa stannade jag vid utbudet: Lettland U19- Norge U19 , England U20- Kanada U20 samt San Marino U21-Sverige U21. Kalas!  Rumänien-Spanien är dock en A-landskamp... Mest hoppas jag dock att vårt lag ska vara i skick att spela om en vecka.
 
Denna inkommande vecka kommer att bjuda på mycket, det vet jag redan. Träning i morgon i Eckerö och sen gäller det för Giovanni & company att sy ihop nåt som håller till fredagen. Raquel och de andra är tydligen tillbaka från Stockholm för i dag kom frågan varför inga matbutiker är öppna... Stackars icke skandinaver som måste komma hit och lära sig Lutherdom den hårda vägen...
 
Zacke bankar på om programbladet och det är bara den lilla detaljen som fotografering av alla spelare och styrelsemedlemmar/funktionärer kvar, som jag borde fixa till typ i går... Då jag var liten och blev hopplöst förälskad i fotboll, då hade jag ingen aning om vilka kval man går igenom för att göra det möjligt att få leva i spelet. Precis som i vilket äktenskap som helst kunde många säga...
Ni flickor är precis så som Gud tänkte sig människan då han skapade Adam och Eva. Så länge ni håller er där på planen ska ni vara just precis sådana där. Vi andra som jobbar omkring er, vi måste minnas hur det är att vara spelare. Gör vi inte det, då dör fotbollen och alltså vi själva!

Glad Påsk! 0-5, 2-3, 2-3, 1-3, 2-0 tvättmaskinsvett och Påskguide 4

I dag är det då dagen då vi kan önska varandra Glad Påsk! Nu har han uppstått och därmed är godheten förkroppsligad i honom igen! Påskharen kommer egentligen i dag, fast han brukar tjuvstarta numera precis som sin julkollega Mr Claus. Fastan är slut, äggen har samlats och man kan äta lamm utan att känna sig som kannibal! På grund av månens läge kan vi nu vara frälsade i över ett år, eftersom påsken nästa år är i april. Välkomna hem häxorna! Hoppas ni kom redan, annars kan det vara kört...
 
Vi har någonslags Montezumas hämnd på gång här. Fru Kickan kroknade i går och då kunde ju inte jag krokna. Stackars våra gäster, som fick underhållas av Gurkan. Alltså inte synd att de måste underhållas av Gurkan, men att det blev för henne att underhålla. Jag satt mest och stirrade framför mig och hoppades få se Tyskland-England mitt i all ångest. Inte heller det blev nåt, då ingen kanal verkade samarbeta och livestreamen inte heller vill arbeta min väg denna påsk. Kan man tänka sig. Påsklördagens kvällsunderhållning blev Detroit Red Wings mot Pittsburg Penguins tredje period. Sen sov jag på golvet så att Fru Kickan skulle ha utrymme i sängen... Emilia messade att hon och Rufus vill komma på middag. Det blir jättebra det. Vi ska väl äta samma sak som de två senaste dagarna för att kolla om det är det som förorsakat våra tillstånd...
Påskharen är en härlig tysk tradition
 
 
Då vi talar om tyskar kan vi konstatera att de gick på pottan mot självaste England i går. 2-3. Länge sedan, blir nog att suga på detta ett tag till. Övriga resultat från de närmaste dagarna är IFK Mariehamns bortaseger 1-3 efter förlängning mot division 3 laget FC Legirius. Cupromantik mina damer och herrar, cupromantik. PK-35 Vantaa slog Djurgården i går i Stockholm med 2-3. Ska bli intressant att se den matchen. Vi har den på inkommande har jag fått veta. Sen då Polen-Finland 5-0... Enligt Pelle har någon skrivit "Mixu tule takaisin" på Facebook... Kan man beskriva det bättre? Kameruns damer hade sedan förlorat 0-2 mot Sydafrikas Bayana Bayana... Min franska räcker dock inte till för att hitta laguppställningar på webbsidan. Utgår från att Raissa spelat eftersom hon skulle avstå från andra matchen i och med Åland Uniteds ligapremiär.
 
Påskguiden var redan i sin korthet där uppe. Frågor på den eller annat, fråga! Till slut vill jag tacka Tuire för stöd gällande min syn på tvättmaskinsbeteende. Man KAN inte tvätta strumpbyxor, byxor, trosor och strumpor intrasslade i varandra redan före man börjar tvätta. Edit framhåller att man ska tvätta rumpan! Häj!

I dag händer ingenting, förutom då i Polen och nån annanstans kanske. Påskguide 3

FIFAs världsranking har inte varit så särdeles trevlig läsning för finländare på senaste tiden. Damerna har halkat rekordlågt, till plats 27 och jag hoppas vi kan se tillbaka på detta om några år och säga, minns du hur lågt vi var? Tänk hur vi repade oss! Herrarna har varit i en vågdal de med. I kväll i Polen ska Hasse Backe testa Uvarna (Huuhkajat) mot ingen mindre än Polen,
Det är bara att stoppa honom här och sen kontra in ett mål. Enkelt va? Lycka till Finland.
Skulle gärna se matchen, så klart, det är ju mitt herrlandslag, men det verkar vara väldigt invecklat att få till det, så vi följer det hela med spänning i övrigt.
 
Påskhelgen har sin gilla gång här hos oss. Maten i går var god, men sådan att den gav eftersmak närapå hela natten. Perfekt då att Fru Kickan tyckte det var på sin plats att köra repris på middagen till lunch. Den grisen hämnas sin död kan jag säga. Den gör det på ett sjöjungfrulikt sätt. Den lockar först med sitt utseende och förför med sin smak och doft. Därefter förbannar den ens inälvor så att självaste Montezuma skulle bli illamående. Nå. Vi kör på. Gott var det igen, även som lunch. Det värsta i sammanhanget är att det visade sig att Pelle har födelsedag och ingen av oss vetat, eller Tuire visste säkert, men hon hade ingenting sagt... Fest i kväll då tydligen. Hasse Backe. Du kan ge Pelle en present han uppskattar. Piska polackerna!
 
Talet om piska för oss osökt in på Påsken. I dag är det helt enkelt en mellandag. Svenskarna säger Påskafton, vi lite österut kallar det Påsklördag. I dag händer liksom ingenting i mytologin, helt enkelt för att Jesus är begraven. Kommunalpolitikern Josef från Arimatea, som lite diskret stödde Jesus fick bråttom på fredagkvällen att agera, då han ville se honom ordentligt begravd. Han hade en egen gravplats i en grotta i en närbelägen trädgård som han överlät till Jesu kropp. Fort som attan, eftersom Sabbaten nalkades dealade han till sig kroppen av Pilatus och fick den lindad, samt lagd i grottan, så man sedan skulle kunna smörja in den ordentligt och begrava den efter lördagen, då man ju varken nu eller då drar ett strå i kors om man är en rättrogen jude. Det är först i natt det börjar hända igen. Detta är en vanlig Sabbat, eller för den kristna världen, en vanlig lördag mellan två röda dagar. Myterna om Den heliga Graal och klippgravens uthuggningar kan vi ta vid tillfälle. Dessa anspelar på Josef från Arimatea och är i mitt tycke väldigt intressanta.
 
Det som är mest intressant för Edit är dock att Påskharen kommer i dag. Jo, mina damer och herrar. Numera har det slirats så mycket att, fast detta är sista dagen på fastan kan man ändå äta ägg i dag, förutsatt att de är hämtade av en tysk hare. Jo, det är sant. Ända sedan 1600-talet har denne hare skuttat omkring, först mest på söndagen men numera även på lördagen eftersom han, liksom Jultomten blivit världsberömd och fått flere gårdar att skutta över. Så fort jag skrivit denna text färdigt kommer han att skutta över vår gård också, eller kanske lunka...
Frågor och mysterier är Påsken fylld av. Hur kan påskharen värpa ägg till exempel.
 
Lite bråttom nu, eftersom Fru Kickan, Tuire och Edit begett sig iväg för att skaffa byxor. Tuire begav sig på resa från Kangasala utan sådana nämligen... Jo, hon gjorde det och jag tänker inte utveckla. Pelle, som firat sin födelsedag sedan tio före sex i morse tillsammans med sin dotter Joanna, tar sig en tupplur, just med Joanna. Därför kan Påskharen agera nu!
 
Ett litet mysterium till gav landslagsuttagningarna mot Montenegro som jag sett, men inte får säga något om före de publiceras inkommande torsdag. Jag hoppas det blir bra trots att jag fick några veck i pannan.

Alltså hej...

Det där med långfredag är inte riktigt klart för alla. Tydligen ska vårt internationella hus på äventyr till Stockholm i morgon. Jag har nu, efter många skeden bokat och betalat deras gratisbiljetter, eftersom de lyckats missförstå alla instruktioner jag sänt dem och hoppas de både kommer iväg och även återvänder lyckliga och glada. För nej, de jobbar inte på färjkontoret i dag...
Hur gör man för att få en bild utifrån spegelvänd? Dessa ska i alla fall resa från och tillbaka till Åland i morgon...
 
 
Äggrullning ska det tydligen också bli i något skede. Jag har hänvisat till att vi ska följa internationella äggrullningsförbundets regler. Gurkan kräver att få läsa dem fast jag förvarar dem på ett ställe där solen aldrig lyser, efter att en gång fått höra att jag ska stoppa in dessa regler i Arsulet...
Skitregler säger jag
 
 
Även middagen förbereds. Fru Kickan gör en sallad som jag har krävt att ska följa internationella middagsförbundets rekommendationer. Då jag gjorde det blev jag uppmanad att ta Pelle med mig och "gå och titta på fotboll eller nåt". Hmm... Vad spelas det i dag då? Tranmere Rovers-Lincoln City? Tunisien-Togo? St Vincent och Grenadinerna- Trinidad&Tobago... En intressant match på riktigt vore damernas Kamerun-Sydafrika, men den finns ju inte på min streamsajt förstås...
 
Fredagen är lång. Snart är det dock 18.00 och man får ha roligt på riktigt, vilket vi ju nog lite har här med Kangasalaborna... PK-35 ringde även för att få höra hur Djurgården spelar... Jag sade hur de spelade mot en buss! I morgon vore det intressant att vara i Stockholm. Kanske man borde be Raquel skriva en rapport på engelska....

Eli, Eli, lema sabachtani? Och sen Blåkullaorgier... Påskguide 2

I dag är det den långa fredagen, eller den goda om man får tro engelskspråkiga... Ännu för ett antal år sedan var det helt otänkbart att ordna nöjestillställningar eller vad som helst annat publikt under denna dag fram till klockan 18.00 då ofta själva orgierna kunde utbryta, så har stora pojkarna berättat i alla fall. Nuförtiden kör man helt ogenerat på och arrangerar till och med stora träningsmatcher, som den i Sverige mellan Hammarby och Esteghlal FC mitt på dagen och önskar stor publik. Bortalaget har ju hotat att inte komma och i så fall går Bajen till FIFA. Skönt på ett sätt att det inte bara är i våra kretsar som det strulas kring försäsongsmatcher. Även i Afrika lär posten fungera under långfredagen sägs det. Plastkortet närmar sig Kamerun och vi har hopp om att se Raissa här före Honkamatchen faktiskt. Inför ska hon spela landskamp mot Sydafrika så vi får henne hit åtminstone lite matchtränad.
 
Hos oss vaknade vi upp en och en. Fru Kickan kom på vid 4 tiden i natt att det var läge att förbereda maten, som tydligen låg i ugnen. Edit ville dansa vid halv 9 och jag, som satsat på total utmattning, ,lite som Giovanni på färjan, mest bara lät saker hända omkring min medvetslösa kropp. Här sitter jag nu och inväntar gäster från Kangasala som kommer att förgylla vårt hem denna påsk. Att Pelle är magsjuk, eller just har varit, torde inte hindra oss från att... Äta maten, eller oss andra i varje fall att göra det.
 
Långfredagen är dagen då ondskan har friare tyglar än någonsin. Godheten och synden projiceras till ett ställe och således får de onda makterna friare spelrum. I vår folklore betyder detta att häxorna kommer åt att flyga till Blåkulla, Häklefjäll, Blocksberg, Kyöpelinvuori eller vad vi nu vill kalla det. Ibland rövar de även med sig barn som invigs i Hin Håles tjänst. Trodde ni inte att det stämmer, eller att häxor inte följer med sin tid, se fast här under då:
På själva Blåkulla levde/lever sedan häxorna och de bortrövade barnen faddirullan med Djävulen själv. Orgierna och riterna som utförs är alldeles för pornografiska för att beskrivas i en sådan här helylleblogg. Jag kan bara nämna att det man gör får änglar ur det bredvid belägna godhetens "Vitkulla" att " flyga omkring  klädda i vitt linne, mässärkar och snäva byxor, och de slår satansmaten ur händerna på barnen, gråter tårar stora som ärtor och ber dem bekänna så att häxorna kunde utrotas och sänder med budskapet att människor inte skall arbeta på torsdagskvällar, inte använda mössor med krusade tröjärmar och inte sälja tobak till överpris." Hujedamej säger jag bara.
 
Till slut vill jag nämna att de intima akterna med flere involverade personer mellan Satan, hans gäng och de influgna häxorna och barnen ska vara av sådan kaliber att Woody Allen hade gillat det. Ur minnet kommer jag i håg att det var just han som konstaterade att: "År sex syndigt? I så fall bara om det görs rätt!" Man kunde fantisera under medeltiden vill jag tillägga efter att ha läst vad de sägs ha gjort.............
 
Varför all denna ondska då? Jo, för i dag läggs, enligt kristen mytologi alla världens synder på en och samma person, som enligt omröstning på 400-talet utsetts till självaste Guds egen son i helt biologisk mening. Uttrycket Guds son och Messias med mera har ju funnits med hela tiden, uttalade av alla andra än honom själv. Det var alltså denna dag som han förhördes och misshandlades, först av judiska myndigheter och senare Romerska motsvarande. Ståthållaren Pilatus begrep inte för sitt liv vad denne kille hade gjort som gjorde judiska beslutsfattare så upprörda. Man drog till med att han hade kallat sig Judarnas Konung, för att få det till uppviglande av folk och motstånd mot Kejsarens auktoritet. Pilatus försökte begripa hur man kunde anklaga denna rätt mediokert utseende bärande person för detta, men lät sig påverkas till denna grad att han tillät dödsdomen att verkställas. Jag menar, man korsfäste ju några tusentals per år, så ett litet spill får man ju räkna med.
Misshandeln och den offentliga förnedringen nådde på denna tid sådana dimensioner att vi inte riktigt kan föreställa oss den, trots att motsvarande faktiskt sker även i dag i områden långt från Åland och Norden.
 
De dödsdömda bar alltså sina egna tvärslåer genom staden (Via Dolorosa enligt senare tiders begrepp) upp till Huvudskalleplatsen (Golgata) där de sedan spikades fast i för ändamålet nedstuckna pålar. Jehovas vittnen förklarar, på basen av en grekisk översättning att några tvärslåar inte fanns utan att fastspikningen skedde på själva pålen (Stavros på gammal grekiska). Själv kunde jag inte bry mig mindre vilkendera, men dog gjorde man. En ohygglig offentlig död dessutom. "Min Gud Min Gud, varför har du övergivit mig" står det i skriften att  Jesus skulle ha ropat när det definitivt började vara kört. Eller, han ropade ju nog inte på svenska, utan på arameiska och hur det skrivs i dag ser ni i bloggens rubrik. Den kristna mytologin säger att han här fick ta alla människors synder på sig och således ge oss möjligheten att inte själva hamna i strilet om vi bara ångrar de tokigheter vi gör. Därmed är han offerlammet som gör att vi inte i kristna kretsar behöver offra djur, sädesslag eller ens små barn till Gud nåt mer. Bra va?
 
Symboliskt sett lider kristenheten med Jesus denna långfredag, för att sedan sväva i ovisshet fram till söndagen då han återuppstår och vi är frälsade från ansvar. Hänger ni med? Därför ska man vara riktigt riktigt lugn i dag och inte göra så många felaktigheter. Det där med lamm och kött har blivit lite känsligt för många även och till exempel i många katolska kretsar äter man helst fisk denna dag. Fru Kickan hon bryr sig dock inte utan serverar helt kallt, eller varmt nog, död gris i kväll!!! Gurkan var även just över och meddelade att pommes och korv finns för Edit och Pärla, så fort Edit fått pyjamasen bytt mot dagakläder.
 
Frågor på allt detta? Om ej, ha en lång fredag. Om ni har. Då hörs vi om det! Skottland lär ha vunnit i går kväll fick jag höra av Craig... Inte illa inte illa...

När något tar slut och ändå alltid finns kvar

Påsken är ju en högtid då man firar ett slut och en återfödelse som leder till något evigt. Varje människa har inte fördelen att få dö och uppstå varje år, som kollegan Ekis just sade. Vissa människor lever kvar fast de dött. Våra nära och kära gör det, i våra hjärtan och minnen. Stora människor gör det också. En sådan har gått ur tiden. Johann Cruyff hann finnas som människa i 68 år. Nu finns han bara i våra minnen och jag tror han och det han representerar kommer att finnas där, samt i mångas hjärtan länge länge.
Vi har alla våra egna minnen av honom. Trots hans stora insatser för Ajax och FC Barcelona är han ändå för mig giganten som ändrade hela tänkandet kring fotboll. Han fick aldrig vinna VM och försökte inte ens 1978 då han kunnat spela final igen. Bilden här ovan är från finalen 1974. Beckenbauer fördröjer och styr, men som ni ser har Cruyffs genialitet gett honom stora ytor och klisterlappen Bertie Vogts kommer långt efter.
 
Som genier brukar var Johann Cruyff inte alltid den lättaste att förstå sig på. Hans syn på vad fotboll är och hur det ska spelas är dock unik och banbrytande. Tack vare honom har vi fått uppleva Ajax storhetstid och då FC Barcelona spelar fotboll som bäst, då är det ett levande testamente för Johann Cruyff.
 
Vill vi hedra minnet av en av världens största fotbollspersonligheter genom tiderna, då kan vi ta lärdom av hans oändliga flöde med uttalanden som blivit närmast odödliga citat. Två av dem jag vill använda här och som jag vill försöka leva upp till själv är:
-" Det finns bara ett ögonblick att anlända i rätt tid. Gör du inte det är du antingen för tidig eller för sen."
Det andra får definiera det som nu gäller och som jag tror att Johann Cruyff på sitt eget kännspaka sätt skulle skriva under även i denna stund om det var möjligt. - "Jag är en ex-spelare, ex-teknisk direktör, ex-coach, ex-manager, ex-hedersordförande. En fin lista som igen bara visar att allting en dag kommer att ta slut."
 
Johann Cruyff blev alltså 68 år. Jag har sagt att jag ska bli minst 72. Många år ännu tills jag får träffa honom alltså.

EM kval och Påskguide 1

I dag är det som ni vet Skärtorsdag. Det betyder att en massa människor tycker att man ju måste jobba lite mindre, eller sluta lite tidigare.. Bland annat Edit kommer att få påsklov från dagis redan under tidig eftermiddag, då den privata sektorn, med Fru Kickan i båset, kan kosta på sig att sluta tidigt mitt på blanka torsdagen. Även Baltichallen är stängd så ingen träning för IFKs flickor 08-10 och Emilia har heller ingen dansträning i kväll och kommer följaktligen inte till oss som hon brukar på torsdagar. Här i min skola är det, som nämnts, påskmaskerad och jag föreställer den romerska soldaten som fick örat avhugget av Petrus. Fru Kickan tejpade ett plåster över vänster öra och så fort telefonen ringde märkte jag att det kanske var fel val, men vi framhärdar.
 
Jag har märkt att en viss förvirring gällande påskens olika riter, traditioner och ursprung finnes, inte minst bland fulvuxna människor, så jag tänkte dra till med en liten guide som förhoppningsvis förklarar skeendet de olika dagarna under denna helg.
 
Först dock lite nyheter som jag inte fått läge att kommentera. Jag kissade ju simultant med Andrée Jeglertz härom dagen, som jag berättade. Jag har blivit bekant med honom under åren och tycker vi har en bra och vänskaplig kontakt. Åtminstone verkar vi ha samma slags omklädningsrumshumor. Då Andrée kom med inom finländsk fotboll år 2010 hade jag ännu foten kvar inom regionlagsverksamheten. Verkligheten hade dock hunnit fast mig, så jag fick välja om jag ville fortsätta där och bland annat bli assisterande tränare i U17 landslaget, som erbjöds vid sidan av regiontränarskapet, eller fortsätta i Åland United. Alltså, det var inte ett ultimatum, men verkligheten för mig såg ut som så och det berättade jag för Andrée, som tog mig på allvar och då jag valde Åland United, mest av praktiska orsaker, lättare liksom att jobba närmare där man bor, fortsatte kontakten på den basen.
Tyvärr har Andrée ofta sett bekymrad ut i intervjuer den senaste tiden
 
 
Då jag träffade Andrée i tisdags visste jag helt seriöst inte att han bestämt sig för att sluta efter kontraktstidens slut, alltså EM kvalets- eller EM slutspelets slut. Därmed kunde jag inte fråga eller prata med honom hur han tänkte i den frågan. Våra diskussioner gällde helt akuta och aktuella saker som har att göra med landslagets vardag.
 
Det finns många som önskar Andrées huvud på fat. Man är inte nöjda med resultaten och spelet vårt damlandslag för. Jag kan ackompanjera så, att även jag tycker att landslaget vårt underpresterar massor. Däremot vet jag inte om det är sant att Andrée inte väljer de bästa spelarna, det tror jag verkligen han gör. Att sedan spelet inte funkar är väl tyvärr just en sådan där typisk labyrint som fotbollslag och fotbollstränare hamnar i då de försöker allt de kan, men det bara låser sig i alla fall. Nu hoppas jag att Andrée ska få ett värdigt slut på sin tid i Finland. Jag önskar av hela mitt hjärta att vi klarar de återstående kvalmatcherna, nu först om nån vecka borta mot Montenegro och senare även de svårare kamperna mot Irland, Portugal och framför allt Spanien så väl att vi kommer att få vara med i det fjärde EM slutspelet på raken. I så fall kan vi förhoppningsvis även se allt det goda Andrée gjort då det gäller strukturen för Finländsk flick- och damfotboll. Mycket finns kvar att göra även efter honom och vem, eller vilka det än blir som tar över sen önskar jag dem lycka till. Nu först önskar jag Andrée och de lag han tar ut det samma!
 
Sedan då påsk alltså...
 
Ett rent kackalorum råder här i skolan. Vuxna kvinnor rusar omkring utklädda till hönor... Försök kalla dem så i vanliga fall om ni vågar. Vi har så många olika påsktraditioner som ofta går in i varandra likt...Amöbor? Till min förskräckelse hörde jag att det finns folk som äter påskägg på Skärtorsdagen och Långfredagen. Så kan man inte göra!
 
Skärtorsdagen, eller "reningens torsdag" firas ju, i den kristna världen i åminnelse av Nattvardens instiftande. Jesus och lärjungarna åt alltså en judisk påskmiddag (Jo, de firade alltså PÅSK till åminnelse av Moses uttåg, med hebréerna ur Egypten, ni minns det där med Röda Havet och manna från himlen och sånt va?). Inför detta hade Jesus tvättat fötterna på sina 12 följeslagare, som i verkligheten var fler men killarna som skrev ville inte berätta om Maria från Magdala tex.
 
Sen senare under kvällen blev det för Judas Iskariot att bli världsberömd genom att han berättade för Romarna var de kunde finna terroristledaren Jesus från Nasaret. De judiska myndigheterna, med överstepräster i spetsen, hade ju nojsat med romarna så till den grad gällande troublemakern Jesus att romarna helt enkelt beslöt sig för att gripa karln så de skulle få lite lugn. Judas gjorde alltså sin grej och har kommit att bli hatad över hela den kristna världen. Jag tycker detta är lite synd egentligen, för utan Judas ingen arrestering och därmed inget offer för mänskligheten. Judas hade alltså en viktig roll! Tack för det Judas.
 
Senare, i Getsemane parken i Jerusalem där gänget höll hus kom romerska soldater och arresterade Jesus. Petrus, den stabile killen- han hade garanterat spelat mittback om det vore i dag, blev förgrymmad och slog av ett öra på en romersk soldat. Honom, soldaten alltså föreställer jag i dag här i skolan. Under natten kom sedan Jesus att förhöras, först av Judiska myndigheter och senare mot morgonkvisten av romare och självaste Pilatus. Mer om det i morgon.
Här ser vi hur Judas kysser Jesus och därmed ger soldaterna tecknet på vem de ska haffa. Petrus är den vithårige och skäggige mittbackstypen till vänster som skär av örat på den orangeklädde mannen.
 
 
En massa hönor springer alltså omkring. Då mina äldre barn gick på dagis hade de en påsktupp. En TUPP!! Som kom med ÄGG!!! Tuppen i påskmytologin står ju för Hanen som gal på fredag morgon då Petrus fegat ur och tre gånger ljugit offentligt och sagt att han inte kände Jesus... Bara så ni vet.
 
Häxorna flyger även till Blåkulla i kväll, då Jesus blivit gripen, och hararna kommer sättandes först till lördag, eller ännu hellre söndag... Vi kan återkomma till detta. Åtminstone önskas folk glad påsk först från och med söndagen!
 
Aj jo. Åland United tränar i dag helt vanligt i Eckeröhallen. Jag tänkte joina! Nu serverar Mat-Inger död fisk, igen!

Vet ni vad terroristerna vill?

Jag har inte så mycket text i mig som jag hoppades. Därför får det bli kort och nästan staccato istället. Men vet ni vad IS,ISIS, Daesh, call it what you like, vill? Jag tror att jag vet!
 
Terrorister har under årens lopp varit sympatiska för dem som stöder dem. Simon Seloten för Judarna, Gavrilo Princip för Bosnienserberna, Eugen Schauman för finländarna, Lee Harvey Osvald för, ja för vem? osv. De här terroristerna som nu spränger europeiska städer i luften är ändå lite olika på ett sätt. De är ute efter att bli hatade.
 
Det är nämligen så, att IS inte är ute efter oss europeer egentligen. De är inte ute efter kristna. De är ute efter i sitt tycke feltrogna muslimer. Nu då de grundat sitt Kalifat med de, enligt alla måttstockar puckade tolkningarna av Koranen och alla Sunnor i hela världen, då vill de ha monopol på Islam och därmed tvinga så många de kan in i den riktiga läran. De flesta, muslimer och andra, gör vad de kan för att försvinna och så klart kommer de hit till Europa i stora skaror. Detta ser IS som ett problem. De vill inte att folk ska ha en "easy way out" och därför gör de vad de kan för att skapa oro och rädsla här. De vet nämligen hur otroligt lite vi vet och begriper gällande Islam och Koranen. De vet att de genom att skapa förödelse och säga att det är i Guds namn kan få mindre vetande (=stora delar av europeerna) att blanda ihop allt. Genom att skapa en kollektiv misstro mot muslimer generellt sätt gör de det svårare för folk att försvinna hitåt bland annat från Kalifatet.
 
Varje gång vi ställer in en konsert, eller om vi spelar EM utan publik, som föreslagits, då hjälper vi IS att nå sitt mål. Varje aktion av dem, eller av andra i protektionistiskt syfte, skapar hat. Det hatet är precis vad IS vill ha för att komma åt dem de vill åt. Så för Guds skull. Vi får inte ge oss. Om vi vill ha ett Europa som är som det Europa vi pratar om, fritt och demokratiskt, då måste vi jobba för att få plats för alla som vill leva fritt och demokratiskt och vi måste våga ha konserter, stora folksamlingar och fotbollsmatcher. IS skiljer på sig och dem. I Europa ska vi inte göra det!
Det är de här IS vill att vi ska hata
 
 
Jag har säkert orsak att återkomma,
 
En e-postning för en stund sedan visade att jag hade fel gällande Harry. Det var faktiskt han som dansade i nattklubben. Dessvärre ser det ut som om även Giovanni och jag blev tagna på bar gärning.
 
 
I morgon är det påskmaskerad i skolan. Jag vet inte vad jag ska vara ännu, men jag funderar på Judas. Har nån 30 silvermynt att låna?
 
I min dumhet trodde jag att Eurosport 2 betydde Eurosport 2. Där kommer basket och inte damernas Champions League som jag skulle se. Rosengård-Frankfurt...

Gårdagens natt blev gårdag och sedans dagens natts om blev i dag på dagen

Tillbaka vid Huvudskalleplatsen, alltså i mitt klassrum. Resan i går blev som sagt lyckad ur PR synpunkt. FBFs arrangemang fungerade klanderfritt, nationell media var på plats och olika citat och intervjuer kan höras på engelska, finska och svenska från både tidningar, radio, TV och förstås på webben i olika versioner.
Här har vi Ann-Sofie i nationell TV
 
 
Resan till Helsingfors gick utan mankemang. Giovanni strävade efter total utmattning för att kunna sova, så han lurade med mig till nattklubben där han tyckte sig se Majas far dansa vilt på dansgolvet iförd öppen kragskjorta och krucifix. Jag var rätt säker på att det inte var Harry och även Giovanni fick ge sig efter att mannen ifråga passerade oss, väldigt svettig, kissnödig eller troligen bägge tu. Så Harry, du har alltså en kille som liknar dig och som älskar att dansa någonstans här i närheten. Vad vet jag, kanske även Harry är dansant. Jag har aldrig prövat...
 
Giovanni var för övrigt en fin kompis på de inledande mötena kring antidoping och domararbete. Allt gick på finska och så fort han hörde ord han kände till undrade han vad de pratade om... Jag gjorde lite som man gör med barn som frågar om TV program före de själva kan läsa texten, jag sade nåt lite ditåt... Både Ayaki och han reagerade dock på "kymmenen nolla" som sades då TPS representanter var uppe på scenen. Otrevligt tyckte Ayaki, osmakligt tyckte Giovanni, Ann-Sofie sade ingenting och jag vet nu inte riktigt vad jag ska säga. Då var då och nu är nu! Jag kan garantera att vi inte förlorar en enda match i årets Liga med de siffrorna! Gör vi det, då äter jag upp mina foppa tofflor offentligt och helt utan ketchup.
 
Då jag skulle skiljas från de övriga för att delta i ligaföreningens möte följde jag helt enkelt strömmen av människor för att hitta till rätt utrymme. Det visade sig att strömmen ledde rakt in på herroaletten. Där stod jag och konstaterade att vi nog inte skulle ha ligaföreningsmöte precis här. Andrée Jeglertz dök dock upp och vi kissade tillsammans, eller låt mig säga vi gjorde det samtidigt och helt separat, så det inte blir fel. Sen lyckades jag, efter att ha tvättat händerna dock som info för för känsliga läsare, hitta rätt möteslokal och såg hur Mervi fån TPS blev vald till föreningens viceordförande. Bra så!
 
Vi vandrade genom Helsingfors vackra eftermiddag till färjan där vi åt och sedan drog alla sig till sitt. Jag lärde mig att japaner inte svär, eftersom de inte kommer från en kristen kultur. En insikt även det faktiskt. Jag lärde mig även att det inte är fult på italienska att sammanbinda Kristus med Djävulen om man blir arg. Djävulen kan dock sammanbindas med diverse riktigt djävulska saker som gör det extremt fult. Dessutom höll vi med om att ordet "Motherfucker" endast kan sägas på amerikansk engelska för att överhuvudtaget kunna sägas...
 
Natten bedrevs sovande i en hytt. Fru Kickan hade trott att jag skulle komma med Åbofärjan, så hon ringde och messade mest hela natten. Sedan klockan 7 hittade hon mig, sedan en och en halv timme i soffan. Vi fick båda en lite splittrad natt. Edit inledde med att säga "Neeej" då jag gick för att krama henne. Iväg till skolans ledningsgruppsmöte bar det, nu är jag här, eleverna jobbar, sex lektioner (sex stycken lektioner alltså) och sedan ett möte på Ålandstidningen om den stora tävlingen vi kommer att bedriva under säsongen.
Jag hoppas träffa Thomas Jonsson på mötet och då jag googlade på honom kom den här bilden fram. Konstigt...
 
 
Emilia smsade just och frågade vad det är för skillnad mellan IS och Isis. Jag svarade att det bara är två sätt att säga Daesh på. I kväll, om det blir så, tänkte jag faktiskt skriva lite allvarligt om just detta ämne och om hur viktigt det är att vi inte slirar iväg nu i dessa terrorattackstider. God dag önskas ni tills dess!

Tyst just nu, men det finns så mycket kvar

Jag sitter på Viking Line och väntar på att vår delegation anländer. Jag har gjort bort mig totalt och bokat buffet, som är helt utanför A: min, B: klubbens budget. Jag får se hur jag får till detta, men betalt är det.

Jag har inte varit uppkopplad och vet därför väldigt lite om dagens explossioner i Brüssel. Det jag vet är att jag, som vanligt (va hemskt att säga som vanligt i detta sammanhang) tänkte på offrens anhöriga. Jag vet som sagt alltför lite för att ge mig ut i några vidare utsvävningar, så jag nöjer mig med att säga att jag är ledsen. Återkommer säkert om nån dag då jag hunnit läsa in mig.
 
Det jag vet, oavsett hur många terrorattacker, eller vad det nu är fråga om, där är så kommer fotbollsserierna att köra igång. Dagens mediaöppning har varit ganska lyckad faktiskt. Åland United har gett intervjuer på flere olika språk och visat upp oss för landets medier. TV, radio, tidningar, rubbet var där. Dessutom de flesta av betydelse inom Finlands Bollförbund då det gäller damfotboll.
 
Utan att säga mer, annat än att jag hoppas det gick bra för Cajsa i dag, jag kommer att få höra om det inte gick bra ungar! Då lägger jag in en par bilder här under bara så får Vikingbåten ta mig hem till ledningsgruppsmötet tidigt i morgon!
 

Om Gud hör bön, då heter Gud nog Harry!

Snart ska det beges sig iväg ut i natten över böljan den svarta mot Rikets huvudstad, medtagandes en åländska, en japanska och även en italienare, eller kanske man borde säga sicilianare. Jag fick en mail av en kollega i mer uppsatt position än jag själv som klagade på att han höll på att drunkna i jobb och därmed behöver mycket mer exakt info av mig. Så blir det. För att en inte ska drunkna måste nån annan åtminstone ta vatten över huvudet...
 
Efter skoldagens slut, då jag lyckades göra min Praktiska SO-grupp riktigt sorgsen genom att meddela att det vi varit med om i dag inte ens är det mest deprimerande de kommande lektionerna kommer att bjuda på. Miserabelt tyckte de. Sen tröstade de sig med att jag lovat de att få se Les Miserables då vi är klara med den här dyngan...
 
På träningen var det Richard som tog något av huvudrollen vad det verkade. Craig var mest arg på diverse apkonster han fick ta del av. Pille slängde en boll just så tokigt att jag vore orolig om jag inte redan vore far till fyra barn. Det finns så att säga så man kan unna sig att vara oförsiktig. I sin kännspaka finkänsliga stil meddelade Pille att "I didn´t think they would be that big..." Smidighet är väl inte vad de lär ut först i estniska grundskolor kan tänka?
 
Sue Ellen är nu placerad i sin nya hemvist. Vill ni träffa henne, handla hos vår sponsor, Sparhallen.
Craig passade på att lite smaka på henne redan. men det var ju han som bar in Sue Ellen från min bil, så det var han värd.
 
 
Då vi satte upp Sue Ellen träffade vi på Fru Kickan och Edit som hade cyklat och sprungit till Maxinge. Vi fyllde således hela bilen på vår väg tillbaka, eller för min del på väg hem.
 
Sen då Harry! Som någon av er kanske märkt har jag under den senaste tiden använt bloggen som ett rop på hjälp, eller flere rop om jag ska vara noga. Jag har behövt personal till matcher, folk som rycker in och städar då jag inte hinner och kan, speciellt det senare bokstavligen. Jag har lärt mig nu, att om man ropar, då svarar Harry! Harry Lindqvist har i kväll städat lägenheten jag trodde jag måste förklara löjlig så den skulle försvinna. Nu behövs det inte för Harry städade alltså den! I lördags tog Harry, tillsammans med Lillemor hand om resultattavlan i Eckeröhallen. Harry ville inte vara speaker, men visst var han det i alla fall. Han var en riktigt bra speaker dessutom. Jag är väldigt väldigt tacksam Harry! Dessutom bjöd du in Giovanni till ditt hem då jag undrade  om han kunde få vara någonstans där internet funkar snabbt nog att ladda upp matchfilmen.
Harry Lindqvist. Räddaren i nöden!
 
 
För övrigt kan jag nämna att det bara finns en målvakt kvar på erbjudandet jag hade här om personlig sponsorering. En av målvakterna rök från listan i kväll. Passa på nu så du inte blir sen!
 
Cajsa önskas all lycka för i morgon i mitt klassrum. Jag önskar mig själv och alla mina närmaste en god natt, var vi nu än sover...

Måndagens mödor

Med Sue Ellen liggandes huvudstupa i bilen och väskan med supportergrejor någonstans under hennes axel, eller egentligen peruken, som såg ut att ha lossat, körde jag på jobb för att umgås med vanliga människor. Ett andnödsanfall hos elev, en lektion om Slaget om Storbritannien, en allmän lektion med temat "man får inte skratta och ha roligt i skolan", läsning av e-post diskuterande blodprovers väsentlighet för fotbollsträning, samt spekulationer om cykelträning är bättre i Eckeröhallen eller någon annanstans och ifall Raquel kan vara ungdomsdomare utan att kunna engelska och så klart en massa till sitter jag här och lägger in en bild på
Winston Churchill. Mina nior hade inte hört om honom före i dag...
 
 
Snart ska 8E få ut sina religionsprov och vi ska gå över till att fundera på hur Åland blev ryskt, eller om det blev det... Vid 12 tiden väntar min vikarie att besöka mig. Ingen mindre än gamla eleven Cajsa kommer att smaka på lärarjobbets vedermödor.
Så här såg hon ut förr. Synd på alla skador sedan under senare år...
 
Cajsa kommer att få ett välplanerat program, som redan är skrivet och utprintat för att överlämnas.
 
Varför ska jag ha vikarie då? Jo, i morgon kommer Giovanni, Ayaki, Ann-Sofie och jag då att representera Åland United vid den årliga nationella Media öppningen för Damernas Liga i Helsingfors. Vi kommer att ha en monter där vi presenterar klubben och därtill hålles otaliga informationsmöten, bland annat Ligaföreningens eget där jag måste värja mig för alla eventuella försök att bli vald till vice ordförande. Det vill jag inte vara, jag bara säger. Sen kommer Ayaki och Giovanni att intervjuas på en offentlig presskonferens. Jag är övertygad att de kommer att säga kloka saker. Ann-Sofie finns där för dem som vill ha kommentarer på svenska och jag kan servera glosor på de flesta språk, men sällan är det någon som frågar vid dessa tillfällen. Viktigt i alla fall att vi är där. Dessutom är det obligatoriskt. Det allra skojigaste blir återresan med Viking Line och ankomsten till Mariehamn 4.30 onsdag morgon. Jag såg just att vi har ledningsgruppsmöte i skolan nån timme efter det. Välkommen tillbaka Kigge...
 
Japp. Nu kom två herrar in, med studiematerial, men för fel ämne... Lite som att komma med skridskor till Eckeröhallen. Hörs!

En inte helt okomplicerad helg

En inte helt okomplicerad helg börjar vara i paketet. Bara sista rycket på söndag kväll kvar och så börjar vi allt på nytt i morgon. Ålandsmässan inbringade majestätiska 325 € för Åland United och det tackar vi så klart för. Varför inte nästa år köpa till exempel 10 gånger mera än i dag? Betyder inte att ni som köpte gjorde fel, tvärtom. Ta bara 9 kompisar med allihop så har vi det fixat. En god arena att visa upp sig var det i alla fall, så tack till Ålandstidningen för utrymmet i er monter.
Edit debuterade i direktsändning som intervjuoffer och alla vet nu att hon spelar i IFK Mariehamn fast Pappa nog hejar på Åland United också... Dessutom fick redaktören henne att lova att hälsa till grannen att Wolverhampton är bättre än Manchester United. Detta hade Edit glömt då hon kom hem. Rufus och jag lyssnade dock live, så vi vet vad som sades.
 
Rufus själv fick sedan göra succé då han bar ut Sue Ellen ur Baltichallen under diverse tillrop, då han såg ut att ha fått fast så att säga...
 
Vad har vi i övrigt lärt oss av helgen då? Ja, vår insats mot Djurgården kan inte lämna mitt huvud. Lite av Vinterkriget blev det då jag tänker efter. Ett sargat Åland United förlorade klart, men ändå efter hård strid som gjorde att kapitulationen inte blev villkorslös. Många sårade finns kvar, men upprustningen inför nästa, även här anfallskrig är på kommande. Nu hoppas jag att likheterna med händelserna 1939-1944 kan sluta här, eller nån gång vid nyår 1941-42 kunde vara passligt tycker jag...
 
"Hur svårt kan det vara"? är ett utrop jag hört mig själv..ja, utropa ett antal gånger denna vinter. Jag lovade fixa mässan, jag fixade ny tränare när det behövdes snabbt, jag har lovat höja publiksnittet med 35%, jag improviserar radioreklamer... Hur långt skall detta hålla. Svaret är att det inte håller ens en centimeter på sättet jag framställer det. För varje improviserad insats krävs det en hel hoper andra människor som dels är positiva, dels hjälper till. På mässan behövdes 13 spelare, två styrelsemedlemmar, Anne-Maj, hela flicklaget eller deras representanter, samt Fru Kickan och Rufus. Tränaren fixades genom många kontakter som hjälpte, samt mycket bistånd av styrelsen, framför allt Herr Ordförande. Publiksiffran höjer vi inte utan många människor som liksom höjer den... Radioreklamerna sen är en fråga för sig. Craig vill köra en helt själv och på svenska. Det ingick inte i min basplanering, men låt gå. Inför Pallokissat får han vara i etern. Snälla visa att han inte var helt skit genom att komma flere hundra. Allt under 2000 är löjligt, som jag också hört mig säga vid nåt tillfälle.
Innan ni tror att detta är jag vill jag påpeka att jag aldrig varit domare på Olympiastadion under 1960-talet. Mål verkar det ha blivit i alla fall
 
Saker som släpar, alltså som inte blivit klara trots att jag hoppats:
1. Ingen har anmält sig att städa lägenheten jag pratade om förra veckan... Man hinner ännu. Snälla, annars måste jag improvisera och störa en massa folk.
2. Ingen har nappat på erbjudandet att sponsorera en, eller bägge målvakter. Även här hinner man ännu. Hela måndagen finns kvar innan jag måste dra bort erbjudandet
3. Ingen av de ca 450 läsarna av denna blogg i dag har meddelat sig tycka att det jag skriver är skadligt för Åland United. Var snälla i kontakt under söndagen och natten till måndag om ni finns där. Som sagt går det ypperligt att kommentera rakt av även anonymt. Får jag bara positiv respons, vilket jag fått oerhört mycket i dag både här men främst på facebook, då tror jag, ser ni, att allt bara är bra. Då ber jag er också i så fall att ge Fan i att kontakta andra om vad jag skriver här. Jag och endast jag är ansvarig för vad som publiceras på denna blogg, så håll då mig och endast mig ansvarig, tack (igen)!
 
Kan ni förstå. Jag har hunnit rätta 8Es religionsprov också. Min gamla marsförbannelse verkar vara över... Min vän Politiker-Kent (gamla läsare minns honom som Ängla-Kent) filosoferade i dag över löjliga människor. Jag kom fram till att löjliga människor inte tänker, alltså finns de inte. Ska bli spännande att kolla vem man inte ser i morgon då...

Staying alive

Det är något speciellt med kriser, dödsbud för sådana man bara vet vem är men inte känner, eller dramatiska överdrivna rubriker. Vem skulle minnas Vincent van Gogh om han inte blivit galen, Jim Morrison om han inte dött av överdos, eller Buddy Holly om han inte gått in i det där flygplanet? Min offentliga fundering om denna blogg försvårar för Åland United har engagerat folk utöver det vanliga i söndagsförmiddagen. Massor med positiv, snäll och till och med generande feed back har runnit in. Tack alla. Jag uppskattar att ni gillar dessa texter. De som inte alls har hört av sig är de som tydligen kritiserat dem inför mina förmän.
 
Man kan så klart säga, som många av er, att man ju inte behöver läsa om man inte vill. Jag kan också säga att jag inte behöver bry mig om vad folk tycker. Bägge stämmer. Detta handlar dock om att människor som inte alls skulle behöva ha med detta att göra dras in och får ännu mer att jobba med. Lite som då mina skolelever gör kollektivt uppror mot nån vikarie. Jag har inget att göra med det, jag borde inte bry mig, men det är en del av mitt jobb att ansvara för vad de där ungarna gör i skolan, alltså hamnar jag att jobba. De har lärt sig detta och jag upplever faktiskt att de försöker göra sina grejer mer diskret nu, "precis som Gestapo" som en ung man uttryckte sig.. Jag väljer att tolka detta som respekt och en vilja att inte lasta över mera på mig. Sen är det ju smart också.. Det ska vi inte sticka under stol med.
 
Av ovannämnda orsak vill jag inte vara till harm för Åland United med dessa texter. Är jag det, vänligen kontakta mig och inte mina förmän. De har mycket nog ändå och behöver inte få sådant här på sina agendor. Okej, tack!
Dagens förmiddagspass på Ålandsmässan. Ann-Sofie kände sig inte alls hånad av min text om henne härom dagen, snarare tvärtom. Så sa hon i alla fall då jag frågade. Han i rött är Ålands Landshövding.

Vill man att jag slutar igen?

Då vi lever i dessa förvirrande tider, undrar om inte alla tider genom tiderna har kallats förvirrande av dem som lever i den, har jag flere gånger uppmärksammats på några saker angående denna blogg.
 
1. Av någon orsak är den mycket mer välbesökt än jag någonsin trodde då jag började skriva lite på skoj 2009, 2015 och nu igen 2016.
- Det gör att jag känner att något av det jag gör känns rätt.
 
2. Folk som läser verkar ta på allvar det jag skriver
- Det gör att jag får fundera och ta ansvar över det jag skriver
 
3. Endel gillar det jag skriver och endel gillar det inte
- That´s Life, men jag måste fundera på vad som är värt och vad inte
 
Då jag började 2009, eller egentligen var det ju 2007, eller 2008 minns inte så noga, på en annan sajt. var det på kommando för att skapa intresse för flick- och damfotboll. Snart skrev jag om mig själv och mitt liv och mina åsikter ledde till att sajtens webbmaster stängde ner bloggen och ordagrant slängde ut mig. Mina närmaste och även en del av de dåtida läsarna, som var aktörer och föräldrar kring finländska flickspelare bad mig fortsätta och så kom jag på hur man gjorde och kunde starta upp denna blogg.
 
Här skrev jag på om regionlag, Åland United och familjen under 2009 tills jag fattade att spelarna i laget läste bloggen mer än de tog mig på allvar personligen. Därför slutade jag. 2015 fick jag till att starta igen. Det var mest då som en rolig hobby för mig själv. Jag behövde något att "slappna av" med och att skriva blev en fin ventil. Sen visade det sig att alla inte uppskattade det jag skrev av personliga orsaker och jag kände inte att det var roligt mera.
 
Nu senast, för några veckor sedan kände jag att jag hade saker att säga och började igen. Nu har jag faktiskt använt mig av bloggen för att skapa intresse för Åland United, fast jag skriver om folk i min näromgivning och ibland även allmänna ämnen. Fortfarande är tanken att bloggen ska vara min personliga dagbok och ett sätt att få sagt det jag har inom mig och dessutom vara ett sätt att kommunicera med människor jag inte träffar dagligen men som läser, till exempel min Mamma, min syster och min Pappa.
Så här tror jag att min Lilla Edit känner mig. Är det roligt för nån annan att se mig så här? Okej för mig faktiskt i såfall.
 
Den senaste tiden har det visat sig att allt flere människor från olika delar av vårt och andra samhällen har tagit del av det jag skriver och även "gjort affär" av det. Inte minst de skojiga beställningstexterna om svenskar som har och inte har irriterat mig. Oskar, som i ett halvt år tjatat om de texterna var mycket nöjd, men jag har förstått att människor klagar över dem och artikeln i tidiningen som Oskar drog dit som en uppföljare fick till stånd en oanad känslostorm, som jag helt seriöst inte har kunnat riktigt förstå trots att jag ser mig själv som rätt bevandrad i samhällsfrågor och nationalism.
 
Så sent som i dag ( i går Östeuropeisk tid) har jag från olika håll fått höra att jag är irriterande och dessutom att folk har skrivit till mina överordnade och klagat på att jag skriver nedvärderande om bland annat mina egna målvakter och sponsorer.
 
Nu vill jag inte vara som Igge Holmberg brukade vara. Jag hoppas ju även han har kommit fram till att tonårstrots funkar i någon mån i tonåren. Jag vill be alla jag eventuellt har sårat om ursäkt. Dessutom vill jag, för att följa de rekommendationer jag fått, så som en offentlig person, inte bara privatperson, Pappa, lärare, släkting etc. fråga huruvida mitt skrivande skadar, eller främjar intresset för Åland United. Anser folk att intresset och goodwillen för ÅU skadas av min blogg, var snälla och kommentera då, fast helt anonymt. Om inte, då behöver ni inte kommentera om ni inte vill. Jag vill framhålla att jag inte vill någon illa, inte ens svenskar. Ska jag skriva nåt alls, då måste det ske som mig själv. Jag har svårt att vara någon annan ser ni. Roller kan jag lätt falla in i, det är det jag jobbar med. Men om man tycker denna blogg är tokig, då låter vi bli, igen.... Är den okej, då fortsätter jag gärna, för jag tycker det är roligt och dessutom är det skönt att ha någonstans att säga vad jag tycker kring olika saker.
Så här såg det ibland ut år 2011. Senast då vi blev utan medalj, minns ni?
 
 
 
 
 
 
 

1-4 och 84 Euro

Det kommer ingen matchrapport på hemsidan före jag hunnit få till lite organiserad tid och tanke. Rufus gick just förbi matbordet, där jag sitter bärandes en moppehjälm och Sampe är tydligen ännu här. Gurkan och Fru Kickan samtalar om huruvida maten är färdig eller ej och för att veta måste Gurkan googla. Konstig mat säger jag. Emilia och Joel visar ABBA för Edit och Helmi.
 
Jag var rädd för det värsta i dag. Vi förlorade 1-4 och konstigt nog känns det som en lättnad. Vi kunde genomföra ett catenacciospel helt osexigt och cyniskt på ett mycket bättre sätt än jag hade vågat hoppas. Vi får även minnas att vi förlorade mot DIF med exakt samma siffror i fjol. Det här kan faktiskt bära någonstans... Så känner jag just nu... Omöjligt att förklara varför det känns så, men så gör det.
Både Maja och Owe var i hallen i dag. Maja spelade, Owe intervjuade precis som på bilden
 
 
Fru Kickan irriterar sig på att jag inte dukar bordet fast hon lagar mat. Nu har jag dukat bordet. Det fanns en tallrik för lite, jag får den smutsiga.
 
Annica hade varit via med växelkassan från dagens försäljning på mässan. ÅU har sålt för 84 Euro... I morgon är A-laget där. Kom och köp för Guds, eller åtminstone Åland Uniteds skull...
Ett sådant här kan du köpa för 80€ i morgon. Dock för 2016 och utan Nanes namn på. Om två stycken köper har vi nästan fördubblat dagens försäljning
 
 
Nu ska det ätas, eller jag ska städa och folk ska äta. Hej.

Facetime

Just nu sitter jag i vardagsrummet vid mitt "skrivbord" och hör Edit från två håll. Dels kommer hennes röst från Rufus rum och dels ur vårt sovrum. Det visade sig att Edit tröttnat på morgonBolibompa och krupit ner med Emilia, som sover i Rufus säng. Därifrån har de kontaktar Fru Kickan, som sover i vår säng och nu pratar de med varandra över nåt som jag förstått heter Facetime... Roligt ska det vara på lördagsmorgonen.
 
Varför har Emilia sovit i Rufus säng då? Jo, eftersom Rufus och hans kompis Sampe har haft spelhåla i Lindas och Emilias rum och nu förhoppningsvis sover där. Sover de inte där just nu blir jag orolig, för jag har i så fall ingen aning om var de är, så tyst låter det. I går kväll var nån Adam också här en stund. Adam påstår att jag har sett honom duscha och att han bor 500meter från oss, så att så var det med den saken. Även i Edits rum finns det madrasser på golvet, men Pärla beslöt just i insomningsögonblicket att hon inte skulle sova här. Detta påverkade även Gurkans natthärbärge.
 
För ovana läsare vill jag påpeka att detta helt enkelt är en beskrivning av en ganska vanlig fredag-lördag rutin hemma hos oss... I går kväll, då jag kom hem från träningen vid halv åttatiden var Emilia på Mello-Maddes 18 årstillställning och Rufus puts väck, innan han då anlände med Sampe och den där Adam. Veckan har ju varit rätt slitsam så där på det allmänna planet, så jag tänkte att jag kunde ha lite fredagkväll och åt tacos samt smuttade på ett glas rödvin, som ju ska vara hälsosamt enligt självaste vetenskapen. Amigo Grande, Wild Kids och halva Let´s Dance avnjöts, alltid då och då assisterande olika personer i anslutning till mässan och dagens match och just då jag höll på att äntligen få se Thomas Wassberg dansa, något jag missade förra fredagen då jag skulle till färjan för bortamatchen, då ville Emilia att jag skulle komma och möta henne. Vem är jag att vägra en 17 årig dotter eskort en fredagkväll, så jag fick mig en timmes promenad mitt i sena fredagskvällen. Då vi var hemma satt endast Gurkan i vår soffa. Pojkarna var inlåsta i Rufus rum och Edit samt Fru Kickan hade somnat i soffan och lagts att sova, eller Fru Kickan lade väl sig själv då...
Det här är inte från i går, utan från en midsommar. Men det kunde vara vilken helg som helst. Joel är dock inte här denna gång...
 
 
Jag fick därmed tillfälle att introducera Al Murray för Emilia och Gurkan. Jag vet inte hur imponerade de var, men jag älskar den karln... Emilia i sin tur kontrade genom olika klipp på danser och sånger som är fina på riktigt.
 
I morse vaknade jag av att Edit bad om att "Snälla, snälla. Jag får väl stiga upp!" Jo, varsågod. Då jag fattade att jag borde finnas i Baltichallen för att se till att mässan öppnats fick även jag spurta på lite, men lite morgonmålsgröt till Edit hann jag mikra... Därmed upptäckte Edit något som jag inte riktigt vet vad hon menar... "Torr gröt"... Undrar vad det var jag värmde åt henne.
 
En tur till Baltichallen har jag hunnit med. En delegation försäljare har anlänt. Eftersom jag glömde en liten grej måste jag tillbaka dit ännu innan jag hämtar upp Craig för matchen. Frågor har jag fått om dagens Åland United har den tunnaste matchtruppen någonsin. Svaret är nej. Men vi ligger väldigt nära. Jag vill inte måla Fan på väggen. Vi har gjort reklam för matchen och säljer biljetter och vi behöver alla intäkter, samt all good will vi kan få. Det som inte dödar det härdar! Låt oss hoppas att det stämmer!!!
 
Nu undrar Fru Kickan, via Facebook(!) om jag kan köra Edit till en kompis då jag åker och sen hämta henne då jag kommer hem. Svaret är ja på den första och nej på den andra.. Hej då!

Mässa och fotboll

Snabbt inne här och vänder i skolan då. Det ska vara lektion sägs det på schemat. Riktigt just alltså. Elev Ellen knackade just på dörren för att hon undrade vad jag gjorde... Precis vad man vill att alla ska göra så man liksom släpper allt, går till dörren och.. ja får en sådan fråga... Likt vår Herre får jag väl svara att jag förlåter henne, eller mig själv, för vi vet inte vad vi gör.
 
Undervisning har jag hunnit med hela förmiddagen faktiskt. Jag hoppas att 7B begrep att innebörden av Noas Ark är att vi ska ta tummen ur arslet, sluta skylla ifrån oss och ta ansvar för det vi gör! Kanske det inte bara är 7B som behöver den lärdomen... Men Noa han drack vin i varje fall. Det hoppas jag också göra, åtminstone lite lite i kväll efter bastun med Rufus och före(?) Let´s Dance, som Edit har bestämt att ska vara på agendan.
 
Jag besökte just mässan, eller det som ska bli mässa. Ett kommersiellt jippo som får en humanist som jag att må illa. Där stod i alla fall Sue Ellen och jag får åka där via efter denna lektion för att se om vår huvudman har hittat ett bord. En man dök upp precis då jag stod där i den blivande montern och pratade med Veronica som är chef för Ålandstidningens monter, varav ÅU ska vara en del. Han log med hela ansiktet pekade på mig och sade "Johan!" Jag tvingades dementera. Jag sade att jag jättegärna skulle vara Johan, men att mina föräldrar hade förkärlek till Ärkeänglar... Han gick.. Johan är tydligen någon som är huvudarrangör för mässan. Mannen tyckte jag såg ut och lät som om det vore jag... Usch då.
Detta är en mässa som jag begriper mig på
 
 
Giovanni undrade om träningen börjar 17. Jag bekräftade att nej, den börjar 16.30 och lade ut ett meddelande till hela laget, beklagande att informationen tydligen varit halvdan. Craig meddelade sedan att alla i laget nog visste om att vi börjar 16.30. Synbarligen visste inte Huvudtränaren det då. Det är nåt speciellt med Huvudtränare. Påminn mig om att jag sagt det nästa gång jag säger det...
 
Det ska bli fotboll också jo. Roligt att få se Kim tillbaka på Åland...
De som väntat sig att få se Anki kan jag dock meddela att det blir inga någgi. Kukkonen är sjuk har man sagt mig.
 
 
Japp. 8G på intågande. Wish me luck! Så ock med er ande!

Styrelser (och regeringar) ska hålla sig ifrån detaljplanering av saker de inte begriper

För det första. Det är bra att Landskapsregeringen visar att de bryr sig om barn, ungdomar, vuxna, natur, näringslivet, vad man twittrar om Åland, ja allt. Sen är det en annan sak vad man ska lägga sig i på detaljnivå.
 
Alla vi som spelat fotboll, eller varit tränare vet hur det är då någon som följer laget, må vara supporter, styrelsemedlem eller vad som helst, kommer fram och har åsikter om taktiken eller laguttagning. För det första är det roligt att någon bryr sig, för det andra är det bara besvärande eftersom, med all respekt, dessa åsikter sällan eller aldrig är grundade i samma referenser som tränaren har, som på daglig basis gör besluten. Ibland kan ett tips ur en helt annan synvinkel hjälpa, men besluten ska vara hos tränaren. Att sedan ha åsikter och göra upp riktlinjer över hur bollarna ska vara pumpade, vilka färgers västar man ska ha, eller hur länge uppvärmningen ska ta på tisdagsträningarna, det är sedan helt och hållet tränarens och den övriga lagledningens sak.
 
Därför, kära Landskapsregering. Jag vänder mig till er nu, då jag inte har någonting alls med den svenska diskussionen att göra och ser den finländska som aningen korkad den med. Skolorna är alldeles mycket välinformerade om att eleverna har smartphones. Vi ser dem och vi lever med dem. Den som är i bäst position att avgöra hur telefonen används under skoltid är just lärarna och rektorerna i samråd. Vi ser inte det som särskilt energismart att ni sitter på arbetstid och formulerar riktlinjer över hur mycket skolelever ska få använda telefon under skoltid. Vi ser det som mycket mycket mer relevant att ni jobbar för strukturer som tex ger lärarna och varför inte eleverna själva möjlighet att fortbilda sig i denna användning så att vi kan ha nytta av telefonerna i den mån pedagogen anser det vettigt och eleven kan tillgodogöra sig det. Det där är ser ni som att pumpa bollar. Materialaren klarar sånt! Gör ni viktiga saker istället så folket på golvet kan göra sitt utan att behöva läsa manualer om hur man ska göra sitt eget jobb skrivet av sådana som aldrig gjort det jobbet.
 
Detta säger jag till ministrar, jag som aldrig varit minister. Och jag gör det nu på morgonen för Gud vet när jag hinner skriva nåt nästa gång. Att jag skriver Vi då jag menar jag visar också det på en kunglig status.
Här kanske vi borde rikta oss främst då det gäller folkbildning i ämnet...

Genialisk sponsorering

Jag var duktig i dag och räknade fram att vi ligger ca 10000€ i runda slängar under målet för sponsorintäkter för klubben gällande 2016. Egentligen stannade det på omkring 12000€, men  sen fick jag en e-mail som säger att vi kan avkorta två tusen, ifall vi... Fru Kickan... Då du läser det här... Tycker inte också du att det där med att fira midsommar med familjen på landet, det är lite 1970-tal? Vore det inte jätteroligt om vi stannade i stan och liksom fanns bland folk... Åtminstone tills midsommarstången är uppe? Vore det inte bra? Jag tänkte väl det... Då är det bara att hitta till 10000 nånstans så kan vi flyta vidare en tid.
 
I dag var det inte att tänka på att hinna på träning, fast Emilia, utmattad efter fransyskorna, läste läxor istället för att gästa oss och dansträna, eller att Edits lag inte hade träning för att man fyller Baltichallen för Ålandsmässan. Just Ålandsmässan blev det som engagerade denna kväll. Sue Ellen har nämligen uppstått. Fru Kickan fixade ihop henne i ett nafs och där står hon i all sin fägring och väntar på att en monter ska byggas upp runt henne, vår nr 25...
Hon i blått är Sue Ellen...
 
 
Då Fru Kickan monterade upp Sue Ellen och vi klädde henne i vår matchdräkt slogs jag av att den, matchdräkten alltså, är den samma som vi haft i tre år nu. År 2014 ville spelarna ha en kortärmad tröja, bland annat eftersom Sarajevo var så het, men också för att långärmade tröjor sommartid är väldigt tunga att spela i. Vi hade helt enkelt inte råd att byta ut, eller skaffa nya tröjor då och till dags dato har vi inte haft det. 2016 blir alltså tredje, eller är det rentav fjärde säsongen som Åland United spelar i samma kläder, alltså ordagrant samma kläder. Årets shorts är bytta, eftersom vår nya mediesponsor betalade ett byte, så de själva kunde vara med. Fru Kickan har hjälpt att fixa gamla shorts i sådant skick att vi kunnat dela ut dem som träningsshorts till spelarna. Orsaken att Åland Uniteds logo inte finns på våra tröjor är alltså att den av någon besynnerlig orsak inte trycktes dit för några år sedan och sen har vi inte haft råd att trycka dit den, eller byta till tröjor där den kan tryckas.
 
En sak som av orsaker nämnda här ovan hänger med är alltså alla sponsortryck. Nu i kväll då jag kollade på Sue Ellen med det ögat såg jag minst två, eller egentligen till och med flere sponsorer som antingen minskat sin sponsorering kraftigt, eller så helt hoppat av. Egentligen är det där ju genialiskt. Betala ett år för att komma med på en matchdräkt som syns i hela landet och i både nationell och lokal massmedia, samt på sociala medier med flere tusen dagliga besökare. Sen slutar du och just det att du slutar leder till att de som behöver tröjan inte har råd att köpa en ny. Därmed finns du med flere år helt gratis. Du får goodwill, men betalar ingenting för den. Genialiskt som sagt! Jag är imponerad! Om ännu fler gör som ni finns bara dräkterna kvar. Det finns då ingen som spelar i dem! Därmed vill jag rikta ett varmt tack till dem som verkligen betalar för sig och hjälper oss att göra det här jobbet som ni sen kan klaga över eller älska, det är ju fotboll.
 
En fredag väntar. Emilia skulle komma och sen cykla iväg. Rufus skulle först cykla, sen bada bastu sa han. Bra! Jag ska jobba och sedan komma hem efter träningen mellan sju och åtta nån gång. Sen hoppas jag på kväll innan Ålandsmässan ska startas och Djurgårdenmatchen ska fixas. Jag antar att vi även kommer att få se en Gurka och en Pärla fladdra omkring som vilken helg som helst här i vårt hus...
 
Jag satsar på 120 programblad igen. Låt dem ta slut!!!
 
Och här till sist en Laxpudding till Mat-Inger, som faktiskt tjatade. Det blev riktigt pinsamt... Men här har du i alla fall!
 

Du behövs som städare! Eller som laxpudding!

Eftersom min befattning inom ÅU är ny, trots att jag mestadels sysslar med saker som jag själv, eller någon annan gjort förut, kommer det ofta nya vinklar på vad min roll innebär. I går fick jag en uppmaning att städa en lägenhet som vi tydligen hyr ut. "Det är vinylgolvet i vardagsrummet som måste skuras ordentligt (spår av skor ska bort), badrummets dusch och väggar ska avkalkas (grovstädas), spisen ska putsas bättre samt ventilationsrör rengöras". Så står det i mailet. Sen meddelas vidare att jag ska meddela då det är gjort så lägenheten kan målas om...
 
Eftersom jag har lite körigt just nu, med dels vardag, som ju vi alla och sedan även lite speciella arrangemang, såsom Ålandsmässan och match mot Djurgården, samt arrangemang kring de senares läger här på Åland i kombination med att Emilia och Rufus ska komma i helgen och gärna vill se mig, så säger de i alla fall, tänkte jag här höra om det finns några supportrar, eller annars bara vänliga människor som vill hjälpa genom att städa den där lägenheten enligt instruktionerna ovan. Lägenheten har nog en Mariehamnsadress som jag delger då någon/några anmäler sig.
Detta är Lotta Schelin. En av världens mest fruktade forwards som skaffar lite fickpengar innan hon fick kontraktet i Frankrike...
 
 
I går eftermiddags besökte jag träningen för att se hur Giovanni får ihop det inför helgen. Ett inte helt simpelt pussel kan jag berätta och jag kan även säga att teamet med honom, Craig och Richard verkar bli allt mer sammansvetsat nu och med tiden kommer allt att funka smidigt och väl. I går nämnde jag hur jag saknar den praktiska fotbollen på daglig basis. En del av det som för mig är fotboll hann jag uppleva i samband med gårdagens träning. Utan att gå in på detaljer kommer tre huvudpunkter: Ella Vanhanen="The mongolian eagle hunter", Raquel Infante="Big Jim" och Giovanni Costantino= Här kan jag inte skriva ut det, men finskspråkiga svordomar med italienskt uttal ger hela världen en helt ny, hittills icke skådad dimension...
 
I morse då jag kom in i skolhuset satt elev Helin och studerade vid borden som hon brukar. Jag är tacksam för att jag såg henne... Då mindes jag även att hennes klass har prov i dag och följaktligen har jag nu även tillverkat dessa. Vore snopet annars.
 
Till slut var Mat-Inger inne och ville att jag skulle säga nåt om dagens laxpudding. jag valde att göra det med en bild:
Någonting sådant här va? LaxPudding...

Jag väljer Rufus före Väinölänniemi

Då jag bytte skepnad, eller mera gled över till mer administrativa uppgifter i Åland United stod det klart att det kommer att komma även matcher jag inte kommer att kunna vara med på. Därmed försvann för det första ångesten att organisera matchprogrammet enligt klubbens, FBFs och även mina egna önskemål. Jag måste säga att jag lyckats rätt väl under åren. Ingen konfirmation, eller studentfest gällande egna barn har uteblivit. Någon födelsedag har blivit halv och så där, alltid finns det något att ha dåligt samvete för, men organiseringen har funkat... Förstås får vi uppfatta det som en miss år 2011 då Steves bröllop kolliderade med HJK hemma. Detta tar jag inte på mig dock, jag skötte inte matchplaneringen ännu i det skedet som den spikades. Under hela säsongen låg dock en piska över mig. "Flytta matchen, skapa en naturkatastrof eller nånting" hette det. Sket sig gjorde det och jag fick debutera som huvudtränare i Damernas liga och inkassera en 1-4 förlust på Bengtsböle. Steve talar fortfarande om sin bröllopsdag som "The day when you lost me the League".
 
I år, medveten om att jag bara ansvarar för att få saker att funka kunde jag släppa detta och mycket riktigt blev det Pallokissat borta samma helg som Rufus konfirmeras. Eftersom laget reser hem under hela söndagen fattade jag tidigt beslutet att jag inte åker till Kuopio. Kuopio är pissigt att spela i annars också. Jag hade förlikat mig och oavsett kan jag ju inte vara borta från Rufus konfirmation!
 
Sen... Kauppila från Kuopio meddelade mig i går att matchen kommer att gå på Väinölänniemi istället för normala huvudstadion. En del av mig dog. Inte för att jag ännu heller vill vara borta från Rufus konfirmation, nej, jag kommer att vara där och vara glad! Men Väinölänniemi! Typiskt att det efter alla dessa år ska spelas där första gången jag inte är med!
 
Väinölänniemi stadion är en slags helig mark för fotbollsälskare. Inte bara KuPS, KPT, Elo, Rytkönen, Rissanen, Voutilainen jo, Lazarus och alla möjliga legender har spelat där. Själva stadion, belägen på en vacker halvö kring Kallavesi är historia, myter och bara vackert. Lite som Bollplan i Helsingfors, Råsunda i Solna, Gamla Wembley, San Siro och så vidare. En plats man bara vet och känner för. Jag har aldrig spelat på Väinölänniemi.  Inget lag jag tränar har spelat där. Jag har bevistat 2 matcher där som åskådare, men jag har läst så mycket, så mycket om den. I somras, då vi vilade under förmiddagen inför avresan dagen efter matchen mot Pallokissat gick jag på promenad från hotellet. Jag gick upp till Väinölänniemi, klättrade in på stadion, tog av mig foppa tofflorna och gick barfota i gräset. Jag gick en diagonalare så jag kom i kontakt med alla delarna av planen. Jag var noga att gå längs fotbollsplanens linjer, så som de hade varit om där funnits några. Numera används Väinölänniemi för Amerikansk fotboll och friidrott. Hålen för hörnflaggorna fanns där och jag tyckte mig känna att jag satte min fot där Aulis Rytkönen haft sin vid en par tillfällen. Det var en lugn kontemplerande promenad på heligt gräs i underbart sommarväder. I sommar ska alltså Åland United spela där. Jag är hemma då. Rufus är viktigare än Väinölänniemi och drömmen om att få vara delaktig i fotboll där kommer att förbli en dröm. En vacker sådan. Hoppas vi piskar upp Pallokissat i alla fall! För min och Rufus skull!!!
Detta är på "Vänäri" 1943, mitt under brinnande krig. Berlins stadslag möter Kuopios stadslag.
 
 
Jag avslutade just kvarsittningen. Mannen som satt och bokstavligen skämdes lovade att aldrig synda mera, på min uppmaning och stack iväg. Jag kommer att fixa lite papper och så drar jag ner till planen för att kolla att träningen kommer igång. Sen har jag lovat vara hemma före Fru Kickan ska på träning. Då får jag också höra hur Edit haft det i skolan.
 
I kväll bjuder herrarnas Champions League på två riktiga godbitar. Bayern München- Juventus startar från 2-2 och kunde vara final egentligen. Barcelona-Arsenal, troligen den match jag väljer, startar från 2-0 och en ganska mission impossible för Arsenal.
 
På tal om Arsenal, vet ni vem han på bilden här under är?
 
 
 
Detta är Vic Akers med UEFA Womens´Cup i handen. Arsenal vann under hans ledning år 2007 det som i dag heter Womens´Champions League för första gången. Man slog Umeå IK med en viss Andrée Jeglertz som tränare i finalen. Efter finalen och att ha blivit korad bäst i Europa hade Vic dock lite bråttom. Han skulle till Emirates Stadium för att hinna göra sitt jobb som materialare för Arsenals herrar som just denna dag mötte Luton Town. Arsene Wenger hade gett Akers ledigt inför matchen, men hoppades att han skulle hinna tillbaka så halvtidsritualen kunde funka som vanligt. Detta som en liten bild av vad damfotboll är för dem/oss som jobbar med det, trots att det i år är 2016 och inte 2007.
 
Förresten tror varken Mat-Inger eller jag att fiskgratäng, eller vad det nu är i morgon, kommer att bli nån höjdare. Makaronilåda har vi bett om och det kommer vi inte att få! Jag vet, för jag kollade!
 
Japp. Nu iväg då!

Skolbesök och hustrumisshandel

I dag är en stor dag visade det sig. Edit meddelade att hon ska besöka Strandnäs skola tillsammans med de andra dagisbarnen... Jösses. Inte bara två gluggar i munnen, nu ska hon gå i skola också. I höst börjar ettan, för vad jag förstod klarade hon skolmognadstestet, eller vad det nu heter nuförtiden.
 
 
 
I går blev det en dramatisk kväll. Efter att ha sorterat västar och pumpat bollar i Eckeröhallen märkte jag att det inte var värt att klä om för träningen. Jag strosade således omkring på planen och såg ut som vilken lagledare som helst. Kaisa tyckte även att jag alltid haft lagledaranlag, så varför då dölja sig... Det fanns dock en magisk känsla, som jag nog känner, men inte riktigt kunnat definiera de korta ögonblick som mina fötter, denna dag djupt inne i vinterkängorna, fick bollkontakt. I många år har jag sparkat boll flere gånger per dag. Nu, då jag inte är varje dag på träning är det något väldigt viktigt, som gör mig hel, som saknas. I går förstod jag att det är själva bollkontakten. Trots att jag inte har världens bästa första touch, även bekräftat av Alan Curbishley efter min vecka i Charlton 1992, är livet då man sparkar, föser eller dribblar bollar det liv som är mitt. Jag saknar att vara ständigt närvarande på träning, men jag förstår så klart att det måste vara så här åtminstone nu.
 
Sedan skulle jag alltså hämta Edit från Fru Kickans träningar. Då jag kom fram visade det sig att Fru Kickan tränade med Edit, då fysio Jansson vänstrade genom att köra fyspass för JIK volleybolls unga flickor, dit då Fru Kickan inte hör. Jansson gjorde det hela iförd Åland United utrustning. Nåja, Jag fick äran att vara Fru Kickans träningspass. Vi bollade en stund och så tänkte jag att jag kunde klämma i med en liten smasch. Den träffade Fru Kickan mitt i ögat och i dag får hon, eftersom hon steg upp efter en liten stund på golvet och fortsatte, förklara att jag inte slagit henne. Eller jo, jag slog henne, med en boll mitt i planeten. Hur svårt ska det vara att nicka egentligen?!
 
Förstås valde jag sömnpillret i går. Först efter straffarna på andra kanalen märkte jag att det varit straffar. En hel kväll utan mål i herrarnas Champions League upplevdes dock. Vem hade trott det år 2016?
 
Sen ringdes jag upp av en journalist också som undrade om jag trivs med att framstå som martyr. Jag kan inte säga att jag trivs, men om det hjälper Åland United att få spaltutrymme och någon åskådare eller sponsor till, då är det värt det! Förresten. även den nya webbfrågan som i går kväll presenterades på ÅUs hemsida har kommenterats av kritiska läsare. Vad tycker du?  Är frågan tvetydig och oklar?
 

Vad är enheten för uppehålls- och tillståndsärenden på engelska och/eller franska?

Den enes ljus, den andres bröd och många spadar gräver liten grop. Vårt kollegiemöte sattes precis i stå, eller förlades till ämnesgrupper. Därmed fick jag läge att kolla e-posten inför avresa till träningen i Eckerö.
 
Kan man tänka sig. Det ser faktiskt ut som om vi får en kamerunska hit före midsommar... Nu har jag fått i uppgift att skriva en beskrivning till spelarens bulgariske agent och bland många andra saker uppmana henne, eller honom att förklara till henne att hon ska skriva till något som kallas för "enheten för uppehålls- och tillståndsärenden" i den finländska ambassaden för Kamerun, som ju så klart ligger i Nigeria. Bulgaren skriver rätt väl på engelska, spelaren uttrycker sig på afrikansk franska. Vad ska jag skriva då? Ytterligare meddelas att jag bör påpeka att adressen är rätt stavad och skriven. Den, adressen alltså, ska finnas att hitta på nätet... Så där som förr i tiden då elever lämnade in uppsatser med källförteckning: "Internet".
Om jag inte stekts i rätt många eldar under årens lopp hade jag blivit gråtfärdig. Nu är jag mest blasé och smått intresserad av på vilket sätt även detta kommer att lösa sig. Jag menar Byskata case lär ska gå sin gång och även där har smått bisarra svängar, som jag inte kommer att berätta om, men som inte alls förvånar mig mera uppstått. Det enda jag vet är att det löser sig, troligen med en fruktansvärt tärande arbetsinsats av mig eller någon annan.
Eckeröhallen väntar alltså. Jag fick mail i dag att jag tydligen lovat Djurgården bollar, koner och västar för deras läger här i slutet av veckan och i helgen. Bäst att fixa det då. På samma gång ser jag laget och hur allt verkar i början av denna arbetsvecka.
 
Magister Sviberg var just in och meddelade att han gjort det arbete vi kommit överens om och därför i kväll förtjänar den sms han i princip förlorat då han anmälde förhinder till morgondagens kvarsittningskabaré. Atletico Madrid- PSV Eindhoven såg jag att Yle serverar och det blir även Magister Svibergs öde. Själv kanske jag föredrar Manchester City-Dynamo Kiev... Vi får se. Mycket vatten hinner rinna i vår kran och många pip hinner höras ur vår leakomatic innan det är avspark i kväll.
Detta kunde vara Magister Sviberg i kväll, men det är inte han. Denna bild får i varje fall symbolisera honom.
 
 
Direkt från Eckerö måste det bära till Vikingahallen och hämta hem Edit från Fru Kickans träningar. Sen vanlig rutin, med kvällsmål, Bolibompa, kvällslunk, hysteriskt mailande och sen...Ja sms så klart och till sist Champions League, som jag somnar till efter 30 minuter...
 
Allra sist vill jag komma med ett råd till alla lärare som funderar hur de ska göra med elever som har mobiltelefoner. Jag tycker du ska be dem lägga ifrån sig telefonen om de använder den fel, eller använder den då de inte behöver den. Okej? Frågor på det?

Vill du äga en målvakt?

I går på sponsormötet då vi gick igenom vad vi har och vad vi behöver, valde vi att göra ett specifikt erbjudande. Vi ger er våra målvakter! Alla företag, eller privatpersoner, alternativt grupper och kombinationer, som önskas förknippas med Åland United och våra målvakter, så som "Detta går inte i retur" eller "Greppet som håller", kan och ska anmäla sig till mig nu, denna vecka.
 
För en summa vi kommer överens om (vissa ramar finns ju förstås) och till motprestationer vi kan deala kring (även här finns väggar och tak, men alltid dörrar...) kan du boka valfri målvakt eller bägge och ha henne/dem, som "din egen" hela säsongen!
Här längst fram är Ann-Sofie. Var försiktig, hon slåss mot pojkar och klår upp dem!
 
Detta är Khym. Hon är från Skottland, men duktig ändå!
 
 
Denna lilla text är: A. Seriös. Vi har ett målvaktserbjudande som gäller hela denna vecka. Var på riktigt i kontakt om/när du vill framstå som en målvaktsvän! B. Kort eftersom det är riktigt riktigt mycket nu!
 
Mer ikväll, kanske!!!
 

I går var det ju jungfrudagen...

Det är helt galet. Alltså inte på det sättet. Vår härlige ordförande gjorde det möjligt för mig att komma direkt från skolan till hans kontor och då blev vi färdiga med vårt sponsormöte lite över sex. Jag hann alltså bara lite försenad till Emilias skola och familjetilldragelsen där. Lite sen i starten från skolan blev jag i och med att någon hade tagit fast en rökare och så skulle det vankas kvarsittning. Jag var förstås kvarsittningsövervakare enligt listan, men sen dök Jarmo och Sune upp och ett litet byte ägde rum. Jag fick överta Sunes kvarsittning nu på onsdag och till mitt förtret såg jag att det redan fanns ett namn på kvarsittarlistan. Jag såg också att Magister Sviberg fanns som min bisittare, så kanske det skulle vara läge att hota med utebliven sms i morgon ifall inte motivation att sköta onsdagssittningen själv finns... Knappast blir det så i alla fall. Man är ju lutheran... Just det Lutheran. Nu minns jag vad som var galet... I går var det ju Marie Bebådelsedag och jag glömde att kommentera en av mina favoritkyrkohelger här i texten. Dessutom glömde jag att vara Trana och gömma godis i barnens använda strumpor vilket alltid sker just vid Marie Bebådelse.
Och Herrens härlighet kringstrålade dem... Aj nej, det är ju på Julen.. Men på riktigt torde ju födelsen Julen anspelar på ha ägt rum ungefär så här års, så det får duga.
 
 
Marie Bebådelse alltså. En helt fantastisk historia om då Gud behöver få till en livmoder för hans son att växa i... Själv är han ju lite väl andlig för att riktigt producera biologiska barn så han kallar på Ärkeänglarna. För att dessutom vara korrekt i grekernas ögon väljer han att en jungfru ska bära och föda bebisen och det må vara osagt, eller oforskat  om han själv valde ut 13 åringen från Palestina, eller om han gav Ängeln som tog jobbet, alltså Gabriel som tydligen var ivrig på stora jobb, 600 år senare gav han Mohammed Koranen nämligen, rätt att själv välja. Om det var det senare kan vi fundera lite över hur denne Gabriel riktigt var, eller kanske är funtad. Maria gjorde sin plikt och födde sedan typ 9 månader senare en pojke vars rykte sedan har förändrat världen. För att fira händelsen, som ju är fråga om en befruktning, har man sedan urminnes tider (alltså de senaste 1700 åren typ) firat Jungfru Marias Bebådelsedag. Sedan 1953 lär den dagen firas söndagen närmast den 25 mars, alltså enligt romersk tradition exakt 9 månader före Jul. Om den söndagen dock är Palmsöndag, eller påsksöndag, då flyttas bebådelsedagen tidigare.. Så skedde i år och jösses, jag var inte beredd. Kom ihåg att nästa Jul firar vi en födelse i vecka 40+12 dagar... Man kan alltså med fog säga att Gabriel fick de bästa jobben, då det begav sig. Mikael till exempel. han sattes att strida mot Lucifer, som av någon besynnerlig anledning heter samma sak som Askungens katt...
 
Ja det om det. Emilia visade oss runt i skolan och även Rufus följde med och kanske fick blodad tand att gå där om något år. Edit ska gå där säger hon. Där finns ju så många trappor att springa i...
 
Hemma igen, passligt till kvällsmål och Bolibompa tog jag min kvällslunk innan jag kollade e-posten. Det var tur, för under den tidiga kvällen hade 17 olika människor funnit det relevant att meddela mig om olika saker. Anders Jansson var värst och vad han skrev vill jag inte berätta här, men det rörde Åland United. precis som 14 andra av de 17 mailen.
 
Min klass trodde på allvar i dag att jag inte kan göra armhävningar. jag fick visa dem motsatsen ovanpå en par pulpeter. Barn säger jag. Barn!
 
Eftersom jag hade så ändlöst roligt i går kväll ska jag avrunda nu med samma gubbe! Ja tror det är bättre än att komma med synpunkter på läkargranskningar, mittfältsdisposition, pengar för portugisiska forwards, eller brist på sådana, begränsad tid för omklädning för män i Bengtsböle... Samt allt möljigt annat. I morgon tar jag i allt det där, tror jag. Långt långt till lördag och Djurgården ännu!
 
 

Funtastiskt

Tillbaka i skolan och med en förmiddag då jag faktiskt kunnat fokusera på lärargebitet. 9A är tillbaka och som alltid på vårkvisten då man har nior börjar rosorna på kinderna blomma och humorn står högt i tak. 8E å sin sida visade först prov på stor konst då en religiös rörelse som kallade sig "Fri Från LeSkal" uppmanade alla 15 åringar att dränka sig för att bli fria från djävulen. Men inte alltså att dränka sig helt, utan bara nästan, så det ska vara nån nytta med det... Även mental dränkning lär vara möjlig, men den kan ta 5-6 år, så man är ju svingammal sen då den är gjord, framlade man. De hade fått sina profetior medelst brev skickat av en forskare som inte ville presentera sig. Alla människor är alltså likadana säger de. Målet är att alla ska vara unika och därmed lyckliga som sig själva... Då en kvinna hävdade att hon i alla fall var unik, stoppades hon bryskt med kommentaren "Det där är en illusion!" Bra, säger jag, bra! Sen kom vi på att de ska ha prov nästa gång också, men alla verkade ta det väldigt lugnt.. Då jag undrade varför meddelade man mig att de lärt sig under ett och ett halvt år att det inte är värt att skita på sig för sånt här, det ordnar sig nog... Med ett löfte om att påminna mig på onsdag att ha deras prov fixat till torsdag fick de gå. Bra ungar säger jag, bra ungar!
Det här är 9A från i höstas. Man hade tävling i vilken klass som kunde vara rysligast. 9A vann överlägset. Eleverna klädde ut sig till mig, jag klädde ut mig till Mat-Inger. Rysligare kan ingen vara!
 
 
Herr Ordförande har gett mig hopp om att kunna hinna till Emilias familjekväll i  och med att klockan 7 i morse messa att jag kan komma på möte efter kl 15. Va bra! Nu visar det sig som om mailkarusellen av 14.50 har tagit en skepnad av 12.30 istället. Konstigt att så många sponsorer svarar just i dag...
 
Om allt går som jag vill kan jag sent i kväll fira salighetsstund med den här mannen:
Har ni inte sett honom. Kolla, han finns på youtube också. I går hann jag för första gången se honom lite mer noga, då jag tog paus för natten... Jag överdriver inte om jag säger att jag tjöt av skratt! Hoppas Fru Kickan inte vaknade. Edit gjorde det inte i alla fall, jag vet för jag frågade.
 
Nu, next job!

Nästa vecka vill jag vara bra!

Då jag i dag upplevde en stund av harmoni i Mariebads bubbelpool lät jag några tankar svepa oförhindrade genom min säkert inte helt fräscha hjärna. Stunden i fråga var magisk. Edit lekte med Sigrid i bassängen och jag satt med två manspersoner i bubbelbadet. Olle, som är far till Sigrid och visade sig troligen ha deltagit i samma studentfest som jag år 1990, vi hade båda väldigt suddiga minnen av festen men var överens om att den var bra. Sen satt även Benny där. Benny hade ögonen stängda och sjöng för sig själv. Olle och jag satt mestadels helt tysta i varsitt hörn av den runda bassängen (hann ni med där?). Bennys sång blev paralyserande på ett positivt vis och Olles min manliga tystnad gjorde helheten till en mycket fin och lugn stund i mitt liv. Jag tänkte alltså under en par magiska minuter. Jag tänkte på hur bra jag ska vara under veckan som kommer.
 
Den här veckan vill jag vara en bra lärare. 9A återkommer från PRAOn, 8E ska ha nån slags religionsprov, alla grupper jag har behöver sitt och så ska ju Isac I leda sitt första elevrådsmöte. Förutom bara dessa synliga delar vill jag göra ett bra jobb och finnas till hands både kroppsligen och själsligen.
 
Jag vill även vara en bra Pappa. I kväll fick jag prata med Linda på skype i en hel timme. Vi kom in på ämnen som att det är helt onödigt att fundera på om Shakespeare var fascist och att de inte har påslakan i Kalifornien. Jag tror jag var en bra Pappa åt Linda under den timmen. Så vill jag även fortsätta. Jag vill också vara en bra Pappa åt Emilia, som har en par fransyskor hängande efter sig. I morgon vill hon att jag ska komma med på familjekväll och därför har jag försökt nå Ordf och Zacke i en vecka redan med frågor om jag kan komma tidigare till sponsormötet och således avvika tidigare. Hittills har ingendera svarat, så jag vet inte hur bra pappa jag blir där i slutändan. Fru Kickan och Edit skulle gå, men det gör ju inte min roll bättre eller sämre. Rufus har lyckats få mig att vara ansvarig för påskägg och läsk till honom genom att jag inte reagerade inom 5 minuter på hans facebookinlägg. Det ska han få, jag är väl en bra Pappa då kan tänka. Edit ser sin Pappa varje dag och jag vill vara så att hon fortsätter vilja berätta saker för mig och även att ha hemlisar som bara hon och jag vet, åtminstone något år till- sen slutar det ändå, been there done that!
Självaste Landshövdingen kom till träningen i fredags. Nu är det lite beroende på hur hans schema är hur mitt schema går att passa in med Emilias...
 
 
 
Jag vill även så klart vara en god make. Jag ska sitta med Fru Kickan i soffan och be henne byta kanal först när Champions League börjar och så ska jag föra ut sopor och kanske även dammsuga. En god kollega vill jag vara med allt vad det innebär. Bland annat att messa Magister Sviberg på tisdag. God vän, kompis , bror, son, svärson,  släkting och så vill jag så klart vara. Jag ser hur ni gillar på facebook och så gillar jag tillbaka. Okej? Och JO Gurkan, en bra granne vill jag så klart vara. Allt mitt är ert och det ni vill att är mitt är min frus! Helt vanligt och fint, som vi vill ha det!
 
Sen vill jag ju väldigt väldigt mycket göra mitt till i Åland United. Måndagen går i sponsormötets tecken, när det än blir. På tisdag hoppas jag kunna åka till Eckerö och hjälpa till då laget repar sig och reser sig till ny kamp. Onsdagen kommer mycket att bli Byskata case, jag känner det på mig. Senast på torsdag vill jag få nån att boka plan åt Raissa, eller är det önsketänkande. På fredag är det matchförberedande träning och på samma gång uppbyggnad av Ålandsmässan som jag liksom sagt att jag ska sköta... Lördag är match och på samma gång Ålandsmässa med allt det innebär, söndagen är A-lagets dag på Ålandsmässan och inte lär det väl vara nån annan än jag som plockar ihop på söndag kväll. Det där med att vara en bra Pappa ställs även på prov under helgen, men jag hoppas att barnen förstår att Pappa måste jobba... Hörde ni hur patetiskt det där lät?
 
Sen, mitt i allt hade Benny sjungit klart och gått bort från bubbelpoolen. Olle gick för att kolla sin dotter som alltså lekte med min. Jag tog Edit med mig och efter bastu, dusch, påklädning osv åkte vi ut till Vikingahallen för att se hur det gick för Edits Mamma i matchen. Ja, den var ju slut då vi kom dit  så det blev att åka hem istället. Där möttes jag av meddelanden från Craig som velat ha moraliskt stöd då hans Hibernian mötte Ross County i den skotska Ligacupens final. 1-1 var det länge visade FB chatten. Sen, efter många F... S... och F..S... utrop visade det sig att Ross County avgjort i sista minuten och tog hem titeln med 2-1 inför 40000 snopna Hibs fans.
Hibernian lär enligt Craig inte vara ett Cuplag. Lite som Åland United då.. Men Hibs var i alla fall i final.
 
 
Det blev inget av att se den matchen i Skottland för mig, men jag tröstade mig med att Engelska FA cupen ju hade Manchester United-West Ham som sen match. Vadå sen match?! Redan då jag uppmanades att hämta hem Edit som inte upplevde Katharsis hos grannen meddelade Mathias mig att matchen var halvvägs och i ställningen 0-0. Pyttsan då. Bleve ingen FA Cup för mig alltså. Sedan såg jag att Hammers varit nära nära, men att Martial utjämnat till 1-1 och omspel är att vänta. Vet nån när det omspelet går? Berätta så ska jag försöka boka TVn.

Förresten. Raquel fick sin väska nu i kväll. Bosse messade och sade att någon hade förstått att A: lägga den på ett plan till Mariehamn och B: Ta ut den ur planet i Mariehamn. Dessutom låter Giovanni meddela att enligt en italiensk attackskala vann vi de första 30 minuterna i går med 8-1. Jag kommer således att föreslå att finländsk fotboll hädanefter följer de italienska attackskalorna i all dess verksamhet.
 
Mycket att vara bra på inkommande vecka och hur det går. Det får ni som utsätts för mig och min braighet bedöma!

En riktigt rutten resa

Söndag morgon, eller snart söndag eftermiddag då jag ser på klockan. Skulle just ta mer kaffe, men Fru Kickan hade stängt kaffebryggaren, eftersom jag ju redan hade kaffe ju... Har även fått läsa lördagens Ålandstidning som lokaliserades hemma hos Gurkan och levererades av Pärla i bak och fram vänd klänning. Tack för den. Däri fick jag läsa ett kopierat matchinfo direkt från det jag själv skrev i torsdags. Det hade aldrig godkänts på gymnasialstadiet, frågan om är hur grundskolan skulle ställa sig till det efter årskurs 2.
 
Gårdagen var alltså den värsta matchresan någonsin. Kjelle höll inte fullt med utan hänvisade till juli 2012 då mer än halva laget, under Steve Beeks ledning blev i Åbo då de bara skulle se Italien-Spanien färdigt och därmed missade båten med sekunder. Den gången var jag i Sibbo och tar inget ansvar... I går var jag dock med och är, som jag framhöll många gånger, tacksam att Linnéa var där!
Thanks, we had a rotten day!
 
 
Till att börjas med, bland många andra saker kom Raquels väska aldrig till Åland. Bosse rapporterade att den troligen färdas mellan Helsingfors och Mariehamn och vi kan bara hoppas att den i något skede lastas av här och kan hämtas. Nåväl, vi samlades i färjterminalen och alla som skulle vara där var där, vilket var bra. Det att det inte gick att hitta en vettig parkeringsplats får nu vara en liten parentes. Giovanni, som sedan han kom sagt att han inte vill ha den stora taktiktavla som i fem år bott i min bil och använts vid våra matcher kom precis då på att han ju behövde en taktiktavla. Den som jag bar ner från lite bakom Marieparks parkering var ingalunda fräsch och tvättad, men dock en taktiktavla. Sen på färjan kom ju Giovanni inte in i hytten, men efter en löpning till info hade biljett ordnats.
 
På morgonen fungerade det mesta helt hyfsat, fast Giovannis val av frukost väckte stor förundran. De där tokiga italienarna äter ju sötsaker på morgonen... Sen lastade vi oss i bussen som Linnéa hade beordrat oss och åkte ut i Helsingfors soliga förmiddag. En längre stund stod vi på en sidogata och väntade på Vikke, som inte var där. Snart hade Linnéa etablerat kontakt och hon, Vikke alltså anlände rosig om kinderna och säkert svettig, från var hon nu hade väntat. Sedan hade Cynthia bett att få besöka "African Food Shop" i Hagnäs på vägen ut till Dickursby. Orienteringen ledde till smidiga bussvändningar vid Kallion Kirkko och att Cynthia helt enkelt hoppade av bussen och sade att hon kommer med lokaltrafik sen, syns! Nej, Cynthia skulle inte spela, så illa var det ej. Sen var det Raquel då. Vår busschaufför lyckades hitta genom ett industriområde, som jag inte ens visste att fanns nära flygfältet till Cumulus där hon skulle finnas. I receptionen kände de inte till någon Raquel Infante, men eftersom hon dök upp en liten tid senare, bevisligen efter att ha sovit i hotellet undrar jag under vilket namn hon hade checkat in. Jag nöjde mig dock med att fråga om hon hade sina skor med sig, eftersom ju hennes stora väska flyger fram och tillbaka mellan Helsingfors och Mariehamn. Yes yes, sade Raquel och visade glatt sin plånbok...
 
Sen bar det då av ut till Dickursby och busschauffören vår lyckades till sist hitta rätt infart av de tre han försökte sig på och vips fanns vi utanför hotellet/sportcentrat där mellanmålet inför match skulle ätas. "Mikael, What is happening?" sa Giovanni och jag svarade med att säga att det går precis enligt planerna förutom att detta är Richards första bortamatch med oss... Jag har ingen aning om hur Giovanni förstod det meddelandet, men han frågade i alla fall inte mer... Sen, då folk gick för att fylla på depåerna, då var det någon som undrade var Kjelle är. Alla hade varit övertygade om att Kjelle suttit bredvid eller bakom nån annan i bussen, då den ofta cementerade sittordningen lite ändrats. Ingen hade heller hört något av honom och då jag smsade, eftersom Linnéa ju hade glömt sin telefon i bussen, svarade han lugnt att han satt i båtterminalen och väntade. Spelarna blev nu allmänt fokuserade på hur vi skulle få dit Kjell och precis då vi smidde planer om logistiken, då ringde husägare Lennart från Sanatorievägen. Han hade information om hur han placerat madrasser i källaren och om hur eventuella fimpar kunde städas, fimpar(?!). Bri och Ayaki hävdade i sten att de inte ens röker. Jag är benägen att tro dem. Raquel åt youghurt. Sedan etablerade vi kontakt med busschauffören och bad honom vänta att vi får laget till arenan och sedan får han åka tillbaka och hämta Kjelle. Precis då vi informerade laget om att vi går till bussen och åker till planen, då ringde busschauffören och tyckte att Kjelle kunde ta FLYGBUSSEN... Då jag förklarat för chauffören att ingen flygbuss liksom går från Viking Line terminalen var det klart att åka. Bussen åkte iväg och till all lycka passerade den ingången till sportcentrat på vägen, eftersom Julia Tunturi just då kom ut efter att ha varit på toaletten.
 
Då vi kom till arenan, där solen gassade, märkte vi, eller jag i detta fall, att planen inte var bokad för match. Vaktmästaren var helt klar över att här bara var träningar hela dagen, ,men jag fick ändå till att vi kunde använda ett omklädningsrum för matchen i Finlands Cup, var den nu än ska spelas. Då TiPS personal anlände klarade de ut det hela, men jag gjorde säkert vist som inte berättade vidare till någon annan om vad som sagts innan.
 
Allt förlöpte nästan som planerat sedan. Kjelle kom tillbaka, matchmöte hölls, grejerna bars ut och vi kunde förbereda i lugn och ro. Bara för att kolla att det var under kontroll frågade jag Giovanni om han hade koll på kameran och svaret blev, nej. Kameran är på bussen. Då fick jag ringa busschauffören som sökte och sökte, men kunde inte finna någon kamera. Vikke stod och tittade på mig och undrade sedan om jag sökte kameran, för den hade hon nämligen tagit ur bussen och var beredd att sköta filmningen av matchen...
Detta är inte från vår match, fast det kunde vara det
 
 
Kan man tänka sig. Matchen kom igång och den gick sedan som den gick. Kjelle hade så klart fått mitt sms till Fru Kickan där det stod att vi är på planen nu och att jag älskar henne. Jag undrar om Kjelle trodde det var till honom. Han såg väldigt glad ut nämligen...
 
Efter matchen, där jag höll på att glömma min ryggsäck innehållande min dator, men hämtade den övervakad av min mor och min far, packade vi in oss i bussen och hemresan gick faktiskt ganska väl, utan komplikationer. Pille lämnades på ett hotell så hon kommer till Cypern för att spela landskamper. Så klart tappade busschauffören bort sig i hamnen då han sprang in för att få biljetter som Linnéa gått ut till bussen för att ge honom, och Cynthias biljett funkade inte så vi måste köpa en ny, men i stort väldigt lugnt. Giovanni, som skulle låna min dator för att ladda ner och se matchen, fick inte tekniken att funka och Vikke tillbringade hela resan i hytten diggandes Melodifestivalen, eller så sades det i alla fall...
 
Då vi kom till Mariehamn, med buss från Långnäs körde vi ett extra varv i rondellen, då chauffören missade ett avtag och sen släppte vi av Richard vid sjukhuset där han skulle bli upphämtad, för att sen vända bussen och åka precis förbi Richards hem...
 
Precis just nu, då jag skriver frågar Giovanni var kabeln som förbinder kameran med datorn är. Jag sade som det är, den är hos Pille. Pille är på Cypern.
 
Nästa vecka möter vi Djurgården...
 

Cupromantik är ofta att det inte är romantiskt

I dag blir det inte mycket kan jag säga. Sitter i en buss och har inte så många ord formulerade. I morgon kommer jag, ifall någon påminner, eller vill ha det, att skriva om denna dag som varit något alldeles i hästväg organisationsmässigt. Bara en detalj. Jag skickade smset till Fru Kickan om att jag älskar henne till Kjelle. det redan får vara en vägvisare mot de höjder denna matchdag nått.
 
Cupen, den tog slut för vår del, igen. Det ifrågasätts och pratas med förnuftets röst om varför man ens är med i denna tävling. Jag säger, man är med för att man finns. Åland United finns och då är vi med i Cupen. Jag är stolt över det och hoppas få uppleva ett år då vi även avancerar längre än till andra omgången.
Att förlora en cupmatch är alltid lika, oavsett nivå, cup, eller skede i tävlingen... Nästan...
 
 
Jag är som bekant, ifall man är bekant, en cupälskare. Det romantiska och dramatiska med denna tävlingsform är ett skäl att leva. Ligan är Ligan. Viktig är den och betonar en annan del av det jag älskar, det vill säga vardagen och otröttligt slit. I cupen kan det gå precis hur som helst och för oss brukar det aldrig gå någge vidare. Det i sig är en oromantisk romantisk tradition. Åland United klarar sig inte i Cupen. Ett känt faktum för folk som vet, åtminstone hoppas jag det är det. Då kan vi försöka nästa år igen, för tamme tusan, jag vill uppleva en Cupfinal! Ligacupfinalen från 2010 är i minnet och den blev ju bara pannkaka. Nu vill jag vara med om en final i stora cupen! Skit samma hur många som är med och vilken status den ges. Den ges väl precis den status man vill ge den. För mig är den stor och värd att lida för.
 
Det oromantiska i skitförluster kan bli en romantisk tradition. Jag vill att vi ska ge den romantiken en verklig push så den kan klassas som erotik! Bryt trenden och gå hela vägen, ens en liten gång så jag kan dö lycklig!
 
Nu är jag trött, bussen åker genom tunnlar och vi är väl i Åbo om nån timme. Hoppas ni där hemma har det bra. I natt kommer jag och snarkar! Och som sagt. Vill nån att jag kåserar om dagens i övrigt katastrofala resa, då gör jag det i morgon!
 
Fotnot: Åland United förlorade alltså i Finska Cupens första omgång mot TiPS borta i Dickursby med 3-0 (1-0). Over and out.

In i natten och ut i cupspelet

En chill fredag sa Randolph. Jovisst. Beror förstås på vilka fredagar man jämför med.
 
Nu är jag i alla fall hemma nån timme och i natt bär det av mot Vanda, Dickursby och cupens första omgång. Otroligt men sant, vi vet nästan var alla är. Dock vet vi inte vart vi är på väg, ty det är en existentiell fråga som lärda och även helt puckade människor debatterar om.
 
Jag hann till Ålcom, samt även till träningen där vår Ordförande förärade oss med sin närvaro. Sedan hem och där hade Gurkan tillverkat mat som var kall pommes frites, uppiffade med varm pommes frites och dessutom god död höna i någonslags sås som jag inte vet vad är. Både hon och Fru Kickan har hamnat i perioden igen och hela köksbordet är fullt med småprylar som sammanfogas på olika sätt, eller nu verkar hon stryka nåt...
 
Jag stötte ihop med Rufus också utanför Vikingahallen. "Ska du ha stryk?" var hans hälsning till sin far som han inte pratat med på hela veckan... Bra att veta att han är frisk.
 
Raquel är fortfarande i Helsingfors. Vårt projekt gällande att få henne till ett hotell slutade med att jag skrev "Åk inte till Cumulus. Gå till nedre våningen" och att hon svarade "Jag är nu på Cumulus. Tänker sova." Så där är hon.
Så här glad är Raquel ofta, fast hon inte så bra förstår vad man säger. Kanske det är just därför hon är glad?
 
 
Raquels väska är dock någonstans där vi inte vet. Vi kanske ska hämta upp den någonstans med spelarbussen i morgon, kanske inte. Budbils Bosse leder just nu den delen av vår strävan.
Tack Bosse
 
 
Inte vet jag så mycket mera. Vi är hela fem gubbar på resan i kväll. Kjelle som har hörapparat han ska dela hytt med mig! I morgon ska vi alltså se var hönan kissar! Om det går kanske jag skriver nåt. Om inte, då skriver jag nån annan dag.

Gudars skymning

Allt började så bra i går kväll och fortsatte natten igenom. Visst var det kaotiskt i går kväll med, men på något sätt var det ganska gulligt med fyra simultana diskussioner på facebook, som jag bara skulle kolla lite innan jag skulle tacka för dagen.
 
Dotter Linda berättade om hur en Bibelstudiegrupp i hennes grannhus försöker värva henne, Giovanni redogjorde för mötet med Jani och om scenarion ifall Bri inte får sin transfer genomförd, En elev ställde frågor om hur hon skulle göra sin läxa i religion och Craig malde på om olika sätt att skaffa öl. Allt på samma gång. Men jag hade flow och det gick bara på. Aj jo. Cajsa meddelade också att hon läst här på bloggen att jag behövde vikarie den 22a, så hon erbjöd sig.
 
Även morgonen började fint. Edit vaknade, Fru Kickan tvättade toaletten med diskmaskinstablett och då jag öppnade e-posten såg jag att amerikanerna hade skickat över Bris transfer, som vi nu bara behöver betala... Som på moln ringde jag till Linnéa och Anne-Maj och bad dem göra betalningen. Att Raquel inte hade ordnat upphämtning från flygplanet klockan 9.30 som tänkt var en liten grej och jag väckte Danne, som skulle fixa det sa han... Nu vet jag att det var ett första tecken på ett begynnande kaos.
 
Lektionerna flöt på. 8F slängde käft som vanligt, eller är det jag som slänger mest... Jag mindes att 8G skulle komma tillbaka på eftermiddagen och jag kunde bara be dem "Komma igen". Med 7B lyckades jag hetsa fram ett crescendo och fick avsluta med min favoritscen: "JESUS VAR JUDE" kunde jag hojta för full hals och peka argt över klassen. Väl så...
 
Att Kokkola F10 antingen inte har begrepp om verkligheten eller så bara haft otur då de tänkte vem som ska styra klubben blev inte heller något som höjde ögonbrynen, bara mera onödigt jobb som vanligt, men det har jag vant mig vid då det gäller folk från den klubben.
 
Sen brakar det löst. FBF meddelar att vår betalning för Bri inte gått igenom. Den borde göras via nåt utomstående bolag och webblänkar och allt helskotta. Anne-Maj hävdar att hon gjort helt vad hon ska och mailat till någon Matti Meikäläinen som det står om i instruktionerna. Enda sättet att få tag i firman är med mail till något servicenummer som nu bekräftat att meddelandet är mottaget och att de betjänar fram till klockan 16. Bra, för detta måste vi ha fixat just före klockan 16!
 
Ålcom väntar att jag ska infinna mig för att hämta en grej till spelarnas nya internetlösningar i lägenheterna. Man kan undra varför jag sitter här då och inte använder håltimmen i skolan till att åka dit. Jo, det är för att jag guidar Raquel Infante på Helsingfors flygfält.

 
Redan för en timme sedan undrade hennes lägenhetskompisar om jag visste var hon är. Snart gav hon sig till känna, i Helsingfors. Planet hade vänt tillbaka och nu startar nästa plan klockan 19.05. Alltså ingen träning för henne och dessutom skulle hon komma precis i tid för att gå ombord på färjan som för henne tillbaka till Helsingfors. Nu håller jag på att försöka ordna henne till ett hotell, på nåt vis. Eftersom vi så klart inte har telefonkontakt och hon inte heller förstår så jätte mycket talad engelska försöker jag tolka hennes portugisiska länkar om hotell nära Helsingfors-Vanda flygfält och hjälpa henne att se hur det ska funka. Väskan hennes kommer troligen att flyga till Mariehamn och nån får hämta den här i kväll...
 
Inget svar ännu från betalningstjänsten. Ett mail har kommit av någon som tycker vi borde se över vår ungdomsverksamhet lite och försöka göra något som den åländska fotbollen har nytta av.. Okej, jag lovar.. Snart är 8G tillbaka och då ska vi prata om Prästens roll i 1800-talets socknar...
 
I morgon har vi alltså cupmatch. Sådan här längtan efter fotboll har jag sällan haft! Kickan sa att Let´s Dance börjar i kväll också. Va roligt!

Hurra, jag är inte tränare eller Lagledare!

Snabbt här i början. Fast endel kanske inte minns det så är jag faktiskt fotbollstränare. Jag blev riktigt glad och smickrad i höstas då två lag, eller klubbar med två lag på agendan, hörde av sig om jag kunde tänka mig att bli tränare för dem. Jag tvingades tacka nej med tanke på det jag omger mig med och hur jag gjort det för mig i Åland United. Men som sagt, jag är glad att någon mindes att jag gör sådant också. Nu i Åland United har jag fram till i år varit assisterande tränare vilket först betydde Robbans svans och komplement, sedan Markes assistent. Under dessa två ledde jag faktiskt övningar i hög grad och planerade dem enligt ganska styrda direktiv från coachen. Under Steve blev jag mest en BBC man (Bibs, Balls and Cones) samt läste läget, hoppade in där det behövdes och improviserade ibland övningar eller hela träningspass. Med vår förra huvudtränare var min roll mestadels bollplankets trots att jag då och då fick dra uppvärmningsövningar ur fickan. Med alla fyra har jag dock samarbetat väldigt intimt då det gäller större linjer och motståndaranalys samt matchupplägg. Kort sagt, jag har gjort det jag blivit ombedd om och det som har behövts, alltid med min tränarförmåga som grund, men anpassad enligt en styrd verklighet. I dag har Giovanni, Craig och Richard hand om de praktiska bitarna och jag står till förfogande som bollplank, fortfarande i grunden som en fotbollstränare.
 
Någon dag vill jag gärna igen ha möjligheten att själv styra ett lag. Det kan vara ett flicklag, ett pojklag, ett damlag eller ett herrlag. Om jag säger som det är kommer jag inte att tacka nej om jag någon gång ges chansen att till exempel träna ett Åländskt Öspelslag. Det har jag gjort förut om någon ännu minns det. Just nu går det inte, men kanske om några år.
 
 
Mina egna barn då? Jo, alla fyra har spelat fotboll. Linda började i 6 årsåldern och då jag kom med henne till andra träningen fanns där ingen som tog tränarrollen och så blev det för mig att verka, ja hur många år blev det? 5-6 år kanske.... Linda själv slutade efter 4 år, men då det inte fanns någon som ville ta över och , ja det var ju ett lag som man inte bara lämnar... Emilia spelade 2 år vad jag minns. Jag var ofta och såg henne träna och minns då hon spelade målvakt bland annat. Jag aktade mig noga att hamna in i lagledningen då, fast det kändes tokigt, trots att jag vet att det inte hade varit rimligt. Rufus spelade också en tid. Jag såg de flesta av hans träningar, men missade tex hans första mål i en match. Jag vet att han gärna hade velat ha mig som tränare, men jag kunde bara inte ta det då och... Ja, det kändes taskigt...
 
Med denna färdigt samvetskvalfyllda inställning åkte jag i dag med Edit och Sigrid till träningarna. Johan skulle där hålla föräldramöte och det vet man ju vad det innebär. Så många föräldramöten har jag dragit själv och så mycket vet jag vad allt innebär. Jag sökte inför mötet så mycket bekräftelse av Fru Kickan, som kallt meddelade att "säg nej!" Enkelt jo... Hela Åland och stora delar av damfotbollsfinland vet vad jag säger mig tycka är viktigt och så ska jag sitta och gömma mig på ett föräldramöte för att slippa göra nåt...
 
För en gångs skull känner jag inte att jag har dåligt samvete efteråt. Det dök ju upp 4-5 föräldrar som sade sig vara beredda att hjälpa som assisterande tränare, lagledare och rubbet. Jag kunde utan att känna oro också till sist säga att jag så klart hjälper om det behövs nåt... Alltså jag kan vara en riktig Pappa och känna förtröstan utan att se samvetet knöla ihop sig. Tack Johan Carlsson och tack IFK Mariehamn... Vem hade trott att jag skulle skriva så här.
 
Snart kvällslunk igen. Fru Kickan ska komma hem och så drar jag... Steve ringde just från WHA. Han börjar känna sig sjuk sa han... Jaahapp. Nej... Jag sa att jag inte kan nu!!!!!! Eller, det var Craig han ville åt för att säga som det var...

Vill du ha jobb?

Snabbt snabbt två saker jag försöker lösa innan jag förhoppningsvis kommer iväg till Hövdingens högkvarter.
 
Eftersom jag ska till Helsingfors och Damernas Ligas medietillställning, samt ligaföreningens möte tisdagen den 22/3 behöver jag en vikarie. Jag har för första gången någonsin fått nej av alla jag frågat. Nu slänger jag ut ett erbjudande. Vill du testa på en lugn dag på högstadiet, med färdiga välfungerande lektioner i en harmonisk miljö? Anmäl dig pronto. Först till kvarn får mala, lite beroende på hur man tänker mala förstås.
Som lärarvikarie öppnas en helt ny värld för dig. Och kanske även för eleverna.
 
 
Sen försöker jag ordna träningsplan enligt Giovannis omgjorda önskemål för april. Detta ser ut att vara lösningen.
Det finns inga dåliga tider, bara dålig inställning
 
 
Frid nu. Väntar ännu på e-post från USA och Karleby. J0obbdatorn är fortfarande internetlös. Vet ej om jag ska laga middag eller ej, men allt det där lär visa sig!

Om volleyboll och snigelpost

Före jag säger något annat vill jag berätta att jag gillar volleyboll. I skolan brukade jag alltid ha 9 i gymnastik på hösten och 10 på våren. Detta mönster följde med hela högstadie- och gymnasietiden och den enda förklaringen jag kom till var att vi på hösten spelade basket och på våren volleyboll. I den ena grenen fick jag vara med i skollaget, i den andra inte. Eller mera bestämt, min roll i basketlaget var alltid att göra snabba inhopp till exempel om vi ledde och sinka spelet, eller så att psyka motståndarens tränare med mera. I volleybollaget spelade jag faktiskt volleyboll, kanske inte så bra, men ändå behjälpligt så vi kunde spela om medaljer i SFSI mästerskap och annat.
 
Förutom dessa historiska fakta har jag ju även volleyboll på nära håll nuförtiden då Fru Kickan tränar och spelar "lite på skoj", men ändå ungefär lika mycket som sådana som kallar sig tävlingsidrottare i många grenar... Jag gillar själva spelet, faktiskt 6v6 versionen mycket mer än beach-versionen och denna vinter har jag till och med sett några åländska herr- och dammatcher live. Jag gillar även folk som spelar volleyboll och sådana som följer med spelet som funktionärer och supportrar, så ta mig inte fel.
 
I dag stod det i tidningen att Öspelen på var det nu var igen, efter Gibraltar, inte kommer att innehålla volleyboll. Jag förstår att folk är besvikna. Volleyboll är ju en av de grenar som tilldrar sig störst supporteraktivitet, åtminstone bland de åländska supportrarna. Nu talas det om "katastrof" och om hur hela den åländska volleybollen är i fara på grund av detta svek av öspelsarrangörer. Nu ber jag er, snälla volleybollfolk. Visa att vi hade fel, då vi fnittrade åt er för en tiotals år sedan då ni vaknade till liv vart annat år för att vinna öspelsmedaljer och däremellan sedan hade "mellanår". Jag menar, det kan ju inte vara så att man sysslar med en idrott endast för att det ska ge en en plats i öspelslaget? Och ännu värre.. Det kan ju inte vara så att man satsar på sin gren endast de säsonger då det är öspel? I så fall har man ju rätt! Det finns ingen volleyboll utan Öspel. Detta tror jag ju inte på!
 
I min värld, både i den med fotboll och i den med vanliga människor, är verksamhet och liv uppbyggd av vardag! Vi kan inte utgå från att en elev kan skita i allt och sedan läsa på prov för att klara sig i sin utbildning, som faktiskt överraskande många icke-pedagoger verkar tro. Vi kan inte heller tro att vi bygger en sund livsstil av att i ett års tid satsa på ett maratonlopp. Det är vad som händer kontinuerligt under många många år, varje dag, som gör livsstilen, intellektet, idrottskulturen- eller vilken kultur som helst till stabil och någonting att ha i längden.
Det här är en del av den vardagen jag talar om. Seriematcher för klubblag! Däremellan tränar man många kvällar och morgnar.
 
 
Nej hörni. Det är synd att volleybollen inte kommer med i Öspelen under en par års tid. Tar det då slut på spelet här på Åland undrar jag om det var värt att ha överhuvudtaget. Jag är ju övertygad om att det finns så mycket annat som håller grenen uppe, eller kan resa den. Ungdomsarbete, träning, seriespel, förhållanden som gör att de bästa spelarna inte slutar, utan spelar vidare antingen här i klubblaget, förhoppningsvis klubblagen med tiden, eller så där man bor för att sedan komma tillbaka och fortsätta då man flyttar hem. Finns där sedan Öspel att dessutom spela och uppleva som höjdpunkter är det ju bara bra. Men Öspelen får inte bli ett självändamål!
 
Jag får ofta höra, lite bakom ryggen hur folk som jobbar inom andra grenar lite småtjurar och säger att vi i fotbollen ju har det så lätt. Vi får vad vi vill och har så mycket verksamhet. Jag säger att detta är kackabulla! Vi inom fotbollen jobbar stenhårt vareviga dag för att upprätthålla och utveckla vår gren. Vi har inte en sekund lättare än någon annan och framförallt, jag talar för mig själv nu för att inte göra fel, missunnar jag ingen annan någonting. Så kom igen volleyboll, ishockey, ridning, friidrott och allt vad det nu finns! Jobba skiten ur er, så som vi gör och som många av er säkert gör. Då kommer era grenar att finnas där både med Öspel och utan!
 
I dag har en Skotte en italienare och Bellman, nej Virta skapat oreda i en radiostudio. Resultatet torde höras nästa vecka. Be aware.
 
I övrigt har väntandet på snigelpost gjort e-postandet ännu ivrigare. Vi förbereder oss för Cupmatch mot TiPS på lördag och bara väntar på att kontoren i Helsingfors och var det nu är i USA, låt mig säga Houston- because they have a problem- ska få tummen ur rumpan.

Här kommer våra brev, kanske...
 
 
Så klart har FBF internutbildning i dag, så klart har min jobbdator ingen nätanslutning i dag och så klart fixar sig allt på nåt sätt.
 
I kväll har Edit träning och enligt uppgift kommer hon att hämtas från dagis av Gurkan för att hon ska hålla Pärla sällskap.
 
Mat-Inger bjöd på död gris och som Craig säger: "Huvudsaken att det haft ett ansikte och en själ". Har grisar själar? Teologisk problematik.

Kosackdans, hemliga paket och samtal om ämbetsverk

Det blev ingen ny dans för mig i dag. Däremot körde vi kosackdans. Eller en elev dansade kosackdans medan jag sjöng Kalinka. Bättre det än att dansa själv tyckte jag. Jag har gett upp mitt eget kosackdansande efter en olyckshändelse år 1989 då jag råkade slunga en sko i ansiktet på Elisabeth Religionslärare och spräckte hennes näsa. En sann och obehaglig händelse som alltså fått mig att sluta dansa kosackdans offentligt.
Detta är inte eleven, men det kunde vara en äldre kusin till honom, kanske...
 
 
En riktig filosofisk iakttagelse gjorde en kollega till mig, då han funderade om han borde vara hemma under påsken i och med att hans fru är ledig. Han kom fram till att det alltid uttrycks önskemål och behov om att man borde vara hemma då man inte är det, men sen då man sitter där verkar det inte ha någon betydelse. Alltid fel plats, eller rätt fast den är fel. Finns här läsare som har liknande empiriska upptäckter?
 
Då skolan hade blivit av med eleverna och jag hade jagat människor i olika ämbetsverk i olika länder, utan att få svar av annat än döda maskiner företogs en resa till Mariehamns centrum där ett paket riktat till "Sue Ellen" skulle kvitteras ut. Det gick alldeles utmärkt och då nästa laddning saker skulle hämtas från "Hövdingens" högkvarter fanns där ingen hövding. Det betyder att lasten- 9 fotbollar fortfarande finns där de var.
 
Nästa leverans, som innefattade byxor gjordes på Vikingavallen. Där fick jag även göra en kort insats som passare och igångsättare av anfall iförd jeans och vinterskor. Dagens solhistoria ägde även rum där. Jessi Hietanen gav mig ett svar på frågan om hur hon mår som fick mig att lite varva ner, för 20 sekunder i varje fall. "Jag mår fantastiskt", sade Jessi. "Solen skiner, humöret på topp, säsongen nära. Livet kan inte vara bättre" sa hon med ett brett leende. Tänk att det finns sådana. Då har jag lyckas hålla henne ifrån en massa då och i sin lycklighet kan hon fokusera på att fördela spel. Va roligt!
Jessi visar här V tecknet tillsammans med Kaisa och Raquel. Se hur glad hon ser ut
 
 
Hem i en rasande fart för att uppleva ett tomt hus, men dock många e-postmeddelanden från de robotar jag tidigare hade kontaktat, eller kanske deras robotskötare då. Inte mycket klokare har jag blivit, men likt hydror har e-postkontakterna jag förväntas ställa följdfrågor till tredubblats.
 
Emilia skulle köras till Lemland och så ringde Landshövdingen och... Ari Weckström. Det var inte i går... Jag undrar om jag talat med Ari i telefon förut, men vi klarade det med fyra ringningar och sammanlagt 41 minuter. Edit hemma igen, jag borde klä om mig så jag kommer ut på gångsprånget då Kickan är hemma från volleybollen. Sa jag att Edit har tappat en tand? Magister Sviberg har eget ansvar ikväll att minnas Chelsea-PSG. Jag minns den just på grund av att jag inte ska påminna honom.
 
Sen till slut, utan att veta hur det gått för Portugal i Algarve Cup. Jag vet inte om jag någonsin gjort så här förut, och jag är även medveten om att det går att resa sig och det kommer vi att göra, en bilden här under får demonstrera den tillfälliga svackan för Finlands damlandslag i fotboll. Nu finns det bara en väg och den är uppåt!
 
 
 
Aj jo. Jag fick mail av en åländska i exil som vill jobba för ÅU. Det tycker jag är väldigt roligt.

I rosens namn

Bilden här under är den kanske mest spridda bilden på Åland United under det senaste dygnet. Giovanni fick för sig att uppvakta spelarna å föreningens vägnar med rosa rosor, med anledning av Internationella Kvinnodagen. Det kanske ligger något i min mors facebook kommentar i ärendet. "Det krävdes en italienare"... Mammor vet.
Rosade spelare med solsken i blick... Typ...
 
 
Jag jobbar på att få Craig och Giovanni med på att göra radioreklam med mig inför Djurgårdenmatchen den 19e. Skyltdockan Sue-Ellen har fått kläder och dessa väntar på mig i Landskapsregeringens infodisk, med namnet "Sue-Ellen". Jag har en hel plastkasse med gamla shorts som kvinnorna på bilden ska få, kanske i dag om jag får ordnat så jag kan åka till träningen.
 
Och nu kom ett mail i versaler från Mat-Inger där det står "FÖR ATT GÖRA DET SMIDIGARE FÖR OSS I KÖKET". Våga bojkotta att läsa...
 
Nu väntar 8D och troligen en ny dans.. Eller kanske de lärde sig förra veckan att jag inte går på vilka valser som helst.

Riktigt trött på byrokrater. Dock Champions League och sedan i april Old Firm.

Skoldagen i dag avslutades med att jag kommenderades upp till en matematiksal, herreminje. Matematiklärare Diana var sjuk och jag av alla människor i världen skulle valla 7C i denna för mig fullständigt bisarra miljö. Jag gjorde en hederssak av att störa eleverna så lite som möjligt och fick min dom då en elev, innan han gick ut efter lektionen, ställde sig vid katedern, dunkade näven i den och sade, långsamt och med eftertryck: "Lova att du aldrig, aldrig mer kommer hit!" Med hit menade han troligen klassrummet, som jag förstod det. Jag insåg att han hade väldigt rätt, men kunde inte lova annat än att jag ska försöka mitt yttersta... Till Diana om hon läser detta kan jag berätta att eleverna nog, enligt instruktioner läste om procenträkning och sedan räknade A eller B uppgifter samt fick 3 uppgifter i läxa... Jag skötte mig nog, men som vi lärt oss är det ingen garanti för att det är tillräckligt bra. Jag anser till slut att matematiklärare inte ska vara sjuka!
 
Sen har dagen medfört en stigande irritation gentemot kontorsarbetare och tjänstemän, lie sådana som jag själv är alltså... Jag förstår och begriper hur bra som helst att olika typs ärenden måste behandlas sakligt och att det ibland tar tid. Men jag vet också att man, om man har en vilja att hjälpa, kan skynda på ärenden och göra dem lättare för kunden, eller vem det nu är, att få till en lösning. Jag har säkert fel, men i dag har jag känt, inte en ovilja, men en saklig icke vilja, som gör att jag känner mig både maktlös och dessutom väldigt irriterad, antagligen helt oskyldigt gentemot vissa avdelningar i Finlands Bollförbund, Lemlands kommun, Migrationsverket och många till. Jag förstår att man som byråkrat är viktigast i världen på precis den blanketten man själv ansvarar för att är rätt ifylld. Men att ha att göra med 10 stycken med olika viktigast i världen grejer då man egentligen borde syssla med helt andra saker gör att även en lugn och långsam en som jag kan bli lite småknäckt.
 
I kväll är det i varje fall herrarnas Champions League på TV. Sedan några år tillbaka fungerar jag som min kollega Magister Svibergs personliga CL-assistent. Det är mitt uppdrag att någon gång innan avspark, varje tisdag som Yle sänder CL skicka ett sms till just Magistern i fråga. Han kommer då ihåg att byta kanal, slå på TVn, gå ur bastun, ta sig hem, eller vad han nu behöver för att se matchen från Yle 2. En gång, för två år sedan glömde jag att skicka SMSet. Vad hände? Jo, Magister Sviberg missade matchen. Gissa vems fel det blev. Nu, då han kom på att Sveriges TV 3 också sänder CL och därmed onsdagsmatcher är möjliga för honom har han väckt frågan om att SMS servicen borde gälla även onsdagar. Jag tänkte i detta skede låta honom växa och se om han klarar att ansvara själv utan SMS på onsdagar. Funkar det ej får vi utvärdera och planera framåt hur förfara.
 
I kväll bjuder Yle 2 på Real Madrid-AS Roma. Mycket tyder på att detta blir Francesco Tottis sista match i CL. Senast lagen möttes, hemma i Rom satt han på bänken och kom in de allra sista minuterna. Troligen faller Roma ur årets CL i kväll och då kan det bli sista gången vi ser Kungen av Rom i internationell fotboll på elitnivå. Jag hoppas han får spela, om inte annat för romantiska och symboliska orsaker. En till av de mytomspunna spelarna man kommer att minnas ännu om 50 år blir för gammal. Vi kan alla ha fel och han fortsätter, men inget vettigt ger oss den möjligheten som sannolik.
Il Re di Roma
 
 
Eftersom jag är sportchef hinner jag inte på alla träningar numera. I dag var en sådan dag. Däremot hann jag hämta hem Edit och laga middag. Sen då Fru Kickan åkte på träning och Edit gick över till Pärla för att leka kunde jag, men hjälp av Gurkan ta min obligatoriska motionsrunda medan det var ljust. Hemma igen fick jag en telefonsignal som gjorde gällande att Edit och Pärla hällt sand över sig, inomhus... Och därmed hade de badat och Edit behövde hämtning medelst morgonrock. Nu siter hon i soffan och ser "Vi i Femman" och jag ska snart tvätta av mig svetten från motionsturen genom att bada bastu. Hoppas få dagens uppdatering från träningen och de övriga hysteriska e-postningarna fixade före 21.45 då Real Madrid-Roma börjar. Oftast brukar det lugna sig till andra halvlek för att sedan börja igen efter matchen.. Få se hur det blir i kväll.
 
Craig såg riktigt på G ut i går då han meddelade att en riktig Old Firm kommer att spelas i Skottland den 17e april, alltså dagen efter ÅU-Pallokissat. Rangers-Celtic i skotska cupens semifinal. Det var ett antal år sedan senast, men nästa år torde Rangers vara tillbaka i högsta ligan och då får världens kanske mest klassiska derby åter årlig succession. Jag är helt säker på att jag får orsak att återkomma till detta.
Vid dessa tillställningar är det faktiskt viktigt om du är katolik eller protestant!
 
 
I morgon då Finland- Irland och Portugal-Belgien. Kom igen nu!

Feminist? Javisst!

Först en historie från vår matsal. Mat-Inger vill ju alltid vara i fokus och meddelade högljutt att i dag är potatisen vegetarisk, så vi bara vet det! Mycket riktigt föll en ung man i fällan och i totalt samförstånd med mig, av alla människor, ondgjorde han sig över att allt ska vara konstgjort nu för tiden. "Finns det ingen riktig mat mera?!" sade han på ett vis jag bara kunde älska. Ännu roligare blev det då kompisen bredvid avslöjade den bittra sanningen. Potatisen är en rotfrukt, alltså vegetarisk... Min dag blev genast mycket mycket ljusare än den redan varit. Heja människan. Det ÄR roligt att leva!
 
Sedan då till dagens tema, Internationella Kvinnodagen. Jag har lärt mig och förstått att, hur var det nu som kollega Tanja sade, att gratulera en kvinna på Kvinnodagen är som att gratulera Jesus på långfredagen. Det fick mig att tänka på att det kanske inte är så puckat i alla fall. Vad vore Jesus utan Långfredagen? Precis som vad vore Jesus utan Judas? Och vad vore kvinnodagens syfte utan ojämställdhet. Alltså är det skäl att gratulera kvinnor för deras existens och existensberättigande på jämlika villkor som symboliseras av kvinnodagen. Att man sedan med fog kan tycka att det är en tragedi i sig att kvinnodagen behöver arrangeras är lite som att tycka att Jesus inte behövde dö, utan att vi ju borde förstå det där med Gud utan det... Yeah, read me?
 
Jag är, som tidigare nämnts feministisk i min världsåskådning. Jag anser nämligen att ett kön inte kan medföra speciella färdigheter och dugligheter hos en människa. Jag är hopplös på bilar, men vill diskutera känslor. Fru-Kickan renoverar väggar och pratar bara om hon måste. Ändå är det hon som föder barn och jag... Ja, ni vet... (Om ni ej vet, vänligen kontakta mig så kan jag ge tips på lämpliga sidor där ni kan lära er hur saker och ting går till).
 
Eftersom varje människa föds med egna speciella gåvor och fysiska egenskaper blir vi ju alla långt vad vi blir utifrån det. Att samhället sedan förstärker vissa beteenden och roller utifrån genussynvinkel varken vill eller kan jag dementera. Däremot är jag inte övertygad att det alltid är helt negativt. Jag är en stor bullrig farbror och beter mig därför som en stor bullrig farbror. Mat-Inger är ingen stor bullrig farbror, men hon beter sig ofta som en sådan... Eller är det så att hon beter sig som en tant? Eller.... Kan det hända att både hon och jag bara är stora och bullriga? Det tror jag är kärnan i det hela. Vi är som vi är! Behandlar vi varandra som människor utgående från de individuella förutsättningarna, då är vi ganska jämlika i grunden som jag ser det..
Hur gärna jag än vill kan jag inte vara en Spice Girl... Jag är varken Spice eller Girl ser ni...
 
 
Olika former av feministisk kamp företräds mer eller mindre bullrigt. Själv har jag kommit fram till genom studier att jag är en så kallad liberal feminist. Jag tror alltså att, precis som i antirasistdiskussionen härom dagen, alla människor själva i alla situationer kan arbeta med de värderingar i genusfrågor man önskar representera. Jag känner ingen som säger sig anse (på riktigt alltså, skojar grovt finns det många som gör ibland) att en kvinna är underlägsen en man. Däremot är det för många svårt att bortse från hur man förväntar sig att en flicka ska vara och en pojke ska vara. Genom att där aktivt jobba och helt enkelt behandla sin nästa som man själv vill bli behandlad kan man själv uppnå en könsjämnlik plattform. Att sedan sprida detta till hela samhället är ju ett projekt i sig och det är där som även jag får mycken kritik ibland, då vissa feminister anser att jag är för flat och inte tillräckligt radikal. Det kan jag stå för. Jag gillar inte att generalisera för mycket och jag har även svårt att sälla mig till en kamp där man försöker nå ett vi genom att dela upp i vi och dem.
 
Självklart vet jag att kvinnor i medeltal tjänar mindre än män. Självklart vet jag också att vi i stora delar av Europa och världen i dag har demokrati med likhet inför lagen gällande bland annat könstillhörighet. Jag begriper väldigt väl att löneskillnaderna beror på att män ofta besitter de jobb som har bäst betalt och att sådana yrken som ofta kvinnor söker sig till har lägre lön än sådana yrken som män ofta söker sig till. Vissa kallar detta för Patriarkatet. Visst, tusan, kalla det vad ni vill... Jag är inte säker på att rätt väg att skapa ett harmoniskt samhälle är att krossa detta Patriarkat. Varför inte informera och liksom arbeta med hjälp av egna exempel? Arbetsvärderingar som på riktigt värderar olika yrkens löneanspråk i relation till arbetet tycker jag är en bra och konstruktiv idé. Självklart skall kvinnor som föder barn få kompensation i utebliven lön och pensioner. Självklart är det bra att i detta skede könskvotera vissa offentliga befattningar och organ, så vi får in en kultur som inte ser till kön. Detta tar tid och går sakta framåt. Det är inte radikalt och vi söker inga syndabockar. Tvärtom tror vi på människans godhet och vårt eget sunda förnuft.
 
Som man inom damfotbollen, jo jag säger damfotboll för att ge kvinnorna en chans att på riktigt få uppskattas för vad de gör. På grund av fysiska förutsättningar kommer inget damlag att kunna spela jämnt med ett herrlag av samma kaliber. Ser vi spelen som unika uppdelade på kön kan vi uppskatta bäggedera för dess storhet. Självklart är det tokigt att damfotboll, såsom damishockey om jag relaterar till artikeln om Lisa Mattsson i dagens Ålandstidning slåss på en helt annan estrad än herrfotbollen och herrishockeyn. Det är fråga om traditioner, som inte uppkommit av ondska, utan helt enkelt är som det är. Vi kan inte stärka damidrottens popularitet och marknadsvärde genom att ondgöra oss över orättvisor, då det gäller privata sektorn. Vi kan påvisa skillnader och föra fram det vi gör och står för. Sen kan vi också fullständigt låtsas som om vi struntar i det och bete oss som om det inte finns någon skillnad alls. Det sista tror jag mest på! Känn till skillnaderna men lev som om de inte finns. Då normaliserar vi en normalisering och på min grav kan sedan biljetten för Åland Uniteds 3000e säsongskortsinnehavare för år någonting (låt oss säga 2050) läggas.
Sanning från Norge. Svårare än så här är det inte!
 
 
Så flickor! Gratulerar på er dag! Det betyder att jag uppskattar er och vill ha en värld då ni betyder lika mycket som ni är i antal... Alltså ungefär lika mycket som män.

Fiskspråkighet och hemskt fula strumpor

Kjelle gled nära under träningen i dag och med ett finurligt leende undrade han. "Nå, vad serverade Mat-Inger i dag då?" Enkel fråga kräver ärligt svar, så jag berättade att vi haft död fisk och förstörd potatis. Det var helt dugligt måste jag erkänna. Alla vet vi vad det ska bli av maten sen då vi ätit den...
 
Då vi talar fisk går tankarna osökt till gårdagskvällens diskussionsämne. Jag hade klarat att publicera en lista på svenskar som inte irriterar utan att bli korsfäst. Däremot drog några, kanske inte ivriga men i alla fall läsare igång en diskussion om ett stavfel jag tydligen gjort i samband med den första listan, den om irriterande svenskar. Där hade jag tydligen skrivit om fiskspråkiga kommentatorer. Jag hade menat Pentti Salmi, Juha Jokinen, Antero Karapalo och de övriga kommentatorerna som var de enda man kunde höra ur min barndoms TV. Nu kom dock min ungdoms store profil, historieläraren själv, min förebild i lärarskrået under de första aktiva åren, självaste Magnus Perret in i matchen. Han hade hittat stavfelet. I stället för att konstatera att jag hade fel, gällde det nu att bli konstruktiv. Vi hade helt enkelt uppfunnit ett nytt begrepp. Fiskspråkighet eller kalakielisyys som det skulle heta på finska... På engelska blir det... Fish... To speak fish... Enkelt.
Vad är fiskspråkighet då? Jo, som jag begriper det är det då man mest bara gapar och bara luftbubblor kommer ur munnen. Det kan inträffa för alla, men för endel lite oftare.
 
 
Från skolan bar det av på möte och från mötet med ilfart till Eckerö där Giovanni inte hade fått projektorn att funka. Dock hade han hållit en föreläsning och då jag anlände hann jag höra hans avslutning som gick ut på att de kan fråga honom om fotboll och om de vill ha pengar ska de fråga mig... Jag undrar vad jag har sagt till honom då vi värvade hit honom...
 
Under själva träningen visade det sig att det inte är så stor skillnad vem som är huvudtränare. Jag blir utbytt ändå. I dag gick det snabbare än man kunnat tro. En enda passning hann jag med och så stod Ann-Sofie där. Hon tittade lite överlägset, men ändå vänligt på mig och sade "Craig tyckte jag kunde göra det här"... Typiskt! Att sedan Giovanni kallade Ann-Sofi för Mikael hoppas jag hon tar med jämnmod. Det beror knappast på att vi liknar varandra. Jag tror vi mera rör oss på samma sätt på planen... Eller vad tycker Ann-Sofie? Lite tröst ändå var det att Richard blev utbytt utan att ens hinna röra bollen...
 
Det värsta med träningen i dag var dock Pille Raadiks strumpor. Estniskan dök upp i knallrosa/lila whatever stödstrumpor. Jag sade till henne att jag vill ha en bild på eländet så jag kan skriva om det. Ingenting har dumpit in tills vidare, men hemskt var det, jag bara säger!
Så här, som den mittersta alltså. Men med Pille Raadiks ben inuti...
 
 
Vi såg att Polen knockade Finland i dag. Vem hade trott det för 10 år sedan? Dessutom kom inbjudan till högstadieklassträff för åk 9 1986. Lördagen den 9/4 är jag tyvärr igen inte anträffbar för fest. Det skulle på riktigt någon gång vara roligt att delta i de här festerna. Många människor skulle säkert vara riktigt trevliga att träffa också. Nu är det bara så att mitt liv och fester inte riktigt går hand i hand.
 
I kväll har det varit fysiokväll för laget. E-posten är därefter. God natt sen!

Dynga och gyttja

Hittills har denna måndag inte varit så produktiv, vad det känns i alla fall. Min hustru Kickan förvånar mig varje gång=varje morgon, då hon alltid ser ut att ha extremt bråttom. Hon liksom springer mellan de olika aktivitetspunkterna, så som två badrum, tvättställningen, sopisar, bilen, klädhängaren, bilen igen och så pustar hon och stånkar att hon är sen... Alltid försvinner hon ut för att packa bilen, så Edit blir på efterkälken. Jag undrar lite vad hon egentligen packar i den där bilen, men hon verkar trivas med att leva så där. Själv är jag mera långsam av mig, men planerar istället olika scenarion och prioriterar så jag inte drabbas av panik varje morgon. Alla gör det på sitt sätt.
 
I skolan träffade jag sedan direkt på elev-Felicia som borde vara på PRAO. Jag tänkte så klart att hon satt någonslags personligt rekord i att bli avskedad, men hon bara kom förbi för att säga hej sa hon. Konstig flicka! Sen har förmiddagen bedrivits med studerande elever och aningen om antiklimax på torsdag då 8E ska presentera sina religiösa sekter... Jag menar, vad kan man vänta sig av rörelser som heter "Fri Från LeSkal", "Habsahe", "Gabens Vittnen" och några till...
 
Mitt i det ovannämnda har 14 e-postningar och några sms skickats angående olika aktiviteter förknippade med Finlands Bollförbund. Giovanni satsar stenhårt på den första riktiga lagträffen i Eckerö och vi hoppas både han, bilen, datorprojektorn och spelarna kommer att vara fräscha och krya både före och efter. Själv hoppas jag hinna i alla fall nästan i  tid, ty jag ska ha ett möte med självaste Sportchefen för Ålands Idrott.
 
Cyprus Cup går vidare och jag kunde se att Jeglertz gått tillbaka till mer eller mindre gamla goda startelvan från säkert de flesta landskamperna de senaste åren. Jenny Danielsson finns där dock med, som ett fräscht tillägg. Dagens motståndare är Polen och då man nämner det landet kan jag inte få bort denna unga dam ur mitt minne. Det var hett, det var Sarajevo, det var...
...Ewa Pajor
 
 
Oj vilken smaskig historia jag fick höra i dag också. Den involverar Craig och jag har lovat att inte blogga om den, trots att Craig säkert skulle vilja att jag gjorde det.. Men nej. I could tell you, but I would have to kill you... Jag lovar... Precis sådant här älskar ni att läsa va?
 
Jag återkommer igen till helgen. Det var riktigt roligt att ha två av de stora barnen på plats. Fast de egentligen nog är hos oss rätt ofta känns det som evigheter däremellan. Edit fick också den stora äran att åka ut till Jomala och ge namn åt en av de fyra kattungar som där kommit till världen. Eftersom vi ju inte visste om det var en pojk- eller flickkatt fick hen heta Belle.
Till slut igen en liten bild av det segerrika JIK volleybolls B lag från i lördags. Lite presshets här också..
 

Svenskar som INTE irriterat mig!

Så var det dags. Helgen har planat ut i söndag kväll och hysterisk energi flödar i olika forum. De flesta gällande unga flickor som vill spela fotboll...
 
Jag har lite lovat att erkänna att jag faktiskt inte irriteras av alla svenskar, Det finns ett överraskande stort antal, förutom de släktingar och vänner jag redan har redogjort för, som inte bara inte irriterat utan även förtjust mig på olika nivåer.  Som tidigare är denna lista högst subjektiv och följer ingen gradering, så det första namnet är lika viktigt som det sista eller det fjärde. Alla är så jätte jätte jämlika, som i självaste Sverige! Företrädelsevis håller vi oss igen inom idrottsvärlden så det hålls aningen begränsat i alla fall.
 
Curt Lindström
Honom kan man ju inte irriteras på. Han gled in, han gled in, han gled in hos oss (igen), fick oss att kämpa och att ge, allt vad vi hade, fick oss att vinna guld- men inte igen utan för första gången. 1995, året då alla finländare sjöng på ren svenska. Curres "Lite bättre" filosofi har även jag använt i både skola och fotboll, med framgång!
 
Robert Dahlin
Min första huvudtränare i Åland United. Ledde laget i fyra år och fick år 2009 sin stora seger, trots att det svallade duktigt i kulisserna. För mig blev han en vän och vi håller kontakten så där sporadiskt. Just i kväll har han skrivit och undrat hur det står till med mig och ÅU. Han planerar att komma till Åland i sommar och kanske får vi se honom på WHA.
 
Tommy Salo
Ishockey igen. Vem minns inte när Vitrysse kostade Tre Kronor. Tommy Salo med sina urfinska föräldrar var en väldigt populär svensk den kvällen hemma hos oss, eller mig, jag tror jag bodde själv på den tiden, eller kanske det var före, minns inte.
 
Raimo Pihl och Jari Keihäs
Två spjutkastare som visste sin plats. Aldrig minns jag att någondera kom bland de tre främsta i en enda Sverigekamp. men att heta Pihl och Keihäs, samt vara svenska spjutkastare, det är inte bara fritt från irritation. Det är helt underbart! Inte ens att Jari senare kom ut och berättade om sitt dopingmissbruk har fått mig att tycka att han är mindre sympatisk. Go Raimo och Jari!
 
Ronnie Peterson
Tyvärr dog Ronnie alldeles för tidigt då bilen han körde exploderade. Han var faktiskt en av min barndoms favoriter i Formel 1 åren före Keke Rosberg kom fram. "Vår Keke" som det stod i svenska tidningar för att hans mor förlöst honom i Sverige eller hur det nu var. Keke är mycket mindre svensk än hans son Nico, som representerar Tyskland är finsk. Så det så! Dock vill jag återkomma till Ronnie Peterson och önska hans minne att bevaras med respekt.
 
Björn Borg, Ingemar Stenmark, Zlatan Ibrahimovic som äldre
Här finns absolut ingenting att säga annat än att min hatt åker av, eller skulle åka av om jag hade någon. Legendarer. Alldeles unika personer och idrottare i sin tid i sin gren. Jag erkänner att jag hellre var McEnroe än Borg då vi lekte, men respekt för den tyste långhårige spelaren vid baslinjen, det hade jag.  Jag minns då Stenmark skulle åka störtlopp och jag bara blundade för att jag kände det som ett lumpet reklamtrick. Stenmark skulle åka slalom och storslalom i sin stickade mössa. Punkt! Zlatan som ung var redan med på min andra lista. Nu, då han mognat till sig anser jag att han går in som en av de 10 bästa fotbollsspelarna i världen just nu. Det redan är så stort att jag måste ge honom den respekt han således förtjänar.
 
Hanna Ljungberg och Hanna Marklund
Då mitt "yrkesintresse" gällande fotboll för kvinnor tändes på allvar i början av 2000-talet var Sverige så rysligt nära ett VM guld, i USA år 2003. Hanna Ljungberg var den där lilla Gerd Müllertypen längst fram och i försvarslinjen fanns en riktiger ordentliger back från Norrland. Hanna Marklund! Jag hävdade i sten att alla som gick omkring med svenska landslagströjor med namnet Ljungberg hade fel nummer. Hanna Ljungberg spelade ju med nummer 10. Han den där andra Ljungberg kunde ta sitt färgade hår och sina hallonbåtar och porrfilmer eller vad det nu var han skröt om och låta rätt Ljungberg sälja tröjor. Hanna Marklund är i dag en i mitt tycke väldigt insatt och god expertkommentator vid såväl dam- som även herrfotboll i svensk TV. Mycket goda spelare på sin tid bägge tu. Jag har en gång fastnat i en hiss med Hanna Ljungberg dessutom. Hennes skratt lät precis som på TV och då hon till slut förstod att jag faktiskt pratade svenska hade vi en rolig stund tillsammans i cirka 20 sekunder innan hissen funkade igen.
Så här såg det ut på den tiden då Hanna och Hanna tampades på landslagssamlingar i Sverige.
 
 
Ronnie Hellström och Ralf Edström
Två låtsaslekkamrater jag hade vid 3 och ett halvt års ålder. Då jag mest lekte Väst-Tyskland, men ibland också Holland, Brasilien eller Polen sommaren 1974 på Mommos gräsmatta, då var jag även ibland Sverige. De två jag behövde ha för att spela var Hellström i mål och Edström längst fram och nicka. Jag har på äldre dagar sett nicken mot Väst-Tyskland och hört honom kommentera i TV, fast radio sägs vara hans favorit. Två barndomsidoler som jag inte vill förnedra i dag.
 
Ulf Nilsson, Anders Hedberg och Honken Holmqvist
Lite samma som ovan, men nu gäller det ishockey. VM spelades i Helsingfors våren 1974. Dessa tre var alltid på planen då jag lekte Sverige. Jag lekte rätt mycket sådant där verkar det som... Månne jag var ett lite konstigt barn i alla fall...
 
Klas Ingesson
Om jag skulle få välja valfri svensk att tillbringa 10 år på en öde ö med. Då skulle jag välja Klas Ingesson. Urtypen för trygghet och lojalitet, men genom smärta. Sådant som man ser och förstår att är på riktigt. Klas gick bort härom året och sörjs inte bara av ett helt land utan en hel värld. Trots att jag inte kände honom personligen tror jag att han skulle uppskatta repliken som fälldes under EM 1992, då jag i en rätt ung ålder hade förirrat mig på någon typ av fest, där mer eller mindre lättklädda kvinnor och män under nattens senare timmar "tyckte väldigt mycket om varandra". Eftersom det var EM ville jag se på TV tillsammans med en par andra. Vi tvingades avlägsna en par jungfrun som inte såg ut att vara i nöd, men dock väldigt inspirerade av stunden, med orden: "Flytta på er för..... Vi ser ju inte Klas Ingesson!"
 
Sarah Sjöström
Ibland vet man inte varför.. Sarah Sjöström dök upp som superung och supersnabb i bassäng. Jag har alltid bara gillat henne! Jag har gillat henne mycket mer än Therese Alshammar till exempel. Simma på Sarah!!!
 
 
Ragnar Skanåker
Det sista namnet på denna lista får bli Ragnar Skanåker. Jag måste säga att jag är stum av beundran. Olympiskt skytteguld i hur många OS då? Det allra bästa var då han avslöjade sitt knep. 4 starköl inför varje tävling fick honom att hålla handen stabil! Jag lovar att Ragnar badade bastu! Och naken dessutom! Hur kan man inte tycka om en sån karl?
 
 
Det var inte ens svårt. Det uteblev många från både denna och den föregående listan. Hoppas i alla fall att detta gett er en liten bild av vad som får mig att gå igång och inte. Eller så har det inte gett er nåt alls. Tur att denna spalt är gratis då alltså.
 
Nu, mot måndagen! Ni kan inte tro vilka saker jag har på agendan denna vecka. Och inte tänker jag berätta heller!!!
 
 
 

Söndag före listan

Närmare 50 människor har meddelat att de vill ha en lista på svenskar som inte irriterar mig. Den kommer före midnatt. I detta skede är jag hemma och svänger en stund, då Rufus spelat innebandy och förser sig med lunch och jag snart ska iväg för att hämta hem Edit (och Pärla) från kalaset de är på. House of Cards snurrar fullt i vår TV, Emilia lämnade köket då Rufus kom in. Det hörs som om han äter... Bra, folk mår så väl som de nu mår antar jag.
Detta är inte i dag, men nog i år. Rufus poängterar att han börjar bli biff, inte bara äter sådana.
 
 
Förmiddagen och en bit in på eftermiddagen fick tillbringas i Baltichallen då det var dags för sista omgången i gruppspelet för ungdomarnas innebandyserie. Av orsaker jag inte orkar gå in på här representerar Kyrkby Högstadieskolas innebandyspelare, däribland Rufus, Hammarlands IK i denna tävling. Iklädd HIKs gula tröjor inkasserade laget denna helg två förluster i en väldigt svängig omgång. Förhandsfavoriterna IF Fram förlorade sensationellt mot VÅSC som agerat slagpåse i serien. Uppretade av detta kom Fram sedan att slå HIK med 6-2 i den påföljande matchen och därmed i praktiken säkra sig en plats i final, eller de gjorde det eftersom VÅSC tack vare stor coachning av Jani Westerlund lyckades vända underläge till en 3-2 seger mot HIK i dagens andra, eller tredje om ni vill det, match. Huvudena hängde på HIK spelarna, men jag måste i sanningens namn säga att deras motståndare i dag spelade bra. Rufus då? Jag tycker han läser spelet väl och spelar lite som jag tror att jag skulle göra om jag hade hans kropp. Defensivt och ganska säkert. En assistpoäng fick han också till i dag. Roligt att vara Pappa på idrottstävlingar...
 
Bara en sak igen, som alltid då jag betraktar innebandy. En spelare blev utvisad för att ha nickat bollen. Hur i hela helsefyr kan man ha sådana regler? Du får röra bollen med i princip alla andra kroppsdelar, men inte huvudet. Nej, jag begriper inte! Förklara nån som kan.
 
I morgon fortsätter Cyprus Cup och Algarve Cup och Giovanni har sin första träningen med hela laget, efter de några småstötarna han gjorde i veckan. Eldprovet på hur det här ska bli ägde rum i går kväll. Craig och Giovanni skulle fira kvällen tillsammans. Klarar man en kväll med Craig, då är mycket vunnet. Jag har inte fått in rapporter, men Craig har postat positiva bilder på sin facebookwall... Vi som gillar att tyda världen på basen av det, vi ser positivt på allting just nu. Även sängarna ska ha kommit på plats på Sanatorievägen fick jag höra. Bra bra...
 
Jag såg att Spurs-Arsenal blev 2-2 i går och att Leicester vann. Ett litet ryck då kanske... I övrigt tänkte jag på att engelska ligan ju är omåttligt populär bland oss här i Skandinavien. Jag funderade medan jag läste Premier Leagues serietabell över vilka klubbars supportrar som ingår i min bekantskapskrets och kom fram till att jag känner folk som håller på alla andra än just Leicester City, samt även Southampton, Watford, Swansea, Sunderland och Norwich. Har jag fel? Finns här någon som känner sig supporta någon av de nämnda klubbarna? Var snälla och ge er till känna! Då det gäller, Wolverhampton, Leeds, Bolton, Notts County och så vidare, alltså klubbar utanför Premier League har jag en hög bekanta även, men info om sådant vore också rolig, ifall den finns. Mat-Inger tillexempel. Vem hejar du på?
Finns det någon kanariefågel som läser detta?
 
 
Japp. Nu dags att hämta småflickorna. Fru Kickan vilar sig i form efter en hård match i går och en joggingtur i dag... Roligt att se henne och Emilia trivas i varandras sällskap. Ingendera säger nåt, men de ser på... Vad ser de på? Friends säger Emilia.
 
Nu ringde svärmor och sa att jag skulle skriva om henne. Då har jag gjort det nu. Hon vill kallas Rödbetan. Eller föredrar hon Röd Bettan?
 
Listan kommer alltså mot kvällen och natten. Hej!

Jag hejar på Dolly Style!

Denna lördag är ett utmärkt exempel på hur man kan känna sig fri och ledig, men ändå göra lite nytta, typ. Just nu har jag alla mina barn, förutom då Linda som snart väl vaknar där i Kalifornien, under mitt tak. Dessutom fru och grannar.
 
Eftersom det ju blivit klart för hela världen, eller åtminstone den delen av planeten som läser åländska tidningar hur jag resonerar då det gäller Melodifestivaler osv behöver jag inte komma ut tydligare. Eftersom Krista Sigfrieds inte gick vidare har jag en klar favorit i kvällens Andra Chansen, som man laddar för för fullt här hos oss. Dolly Style! Alla förklaringar överflödiga!
Snälla Sverige. Ge oss ett resultat. Rollercoaster...
 
 
Jag har hunnit sova länge på morgonen. Första gången på väldigt väldigt länge som jag kände mig utvilad. Jag har även hunnit sparka mera fart i vissa liggande ÅU ärenden. Ytterligare har jag lokaliserat Rufus och fått hem honom. Övriga familjen har varit under kontroll och jag har ätit en god raclette-middag tillsammans med de övriga på Bergshöjden, i alla fall nästan alla...
 
Inga fotbollsresultat vet jag ännu, förutom att PIF slog IFK Mariehamns damer med 3-2, Jag bevistade själv, eftersom jag känner mig ansvarig för att själva matchen kom till, uppvärmningen och första halvlek. Maja och Sofia spelade för PIF och gjorde det i mina ögon helt hyfsat. Hoppas alla bollar, västar och koner kommer tillbaka och jag kan se över eras frakt till Eckerö till måndagens ÅU träning. Hela första halvlek var för övrigt väldigt underhållande på läktarplats då Camilla, Åsa och en massa andra, jo Hanna även du, underhöll och vi alla tävlade om vem som var roligast. Jag vann herrklassen och på damsidan står det ännu väldigt jämnt i mina ögon... Roligt var det och inte alls kallt.
 
Före jag gick ut hade jag glädjen att se Fru Kickans lag, JIK B laget ta sin första seger i årets division 2 volleyboll. 3-0 i set blev det och ett glatt lag ropade "Skit" på fotografens begäran!
3-0 och skit trots seger. Tufft!
 
 
Nu ser vi bara fram emot bastu med Rufus, pop corn, Dolly Style eller vem som nu gör bort sig och så en hel söndag då mycket kan gå fel inför måndagen, eller så går det rätt!!! Emilia har satt igång nån app, eller vad det nu heter som gör att man kan spela videos från telefonen på TV och nu dundrar en 10 årig Zara Larsson i vårt sovrum. Småflickorna ser på Bolibompa och nu blev det Alicia Vikander istället... Eller vad hon nu heter...

Historiesyn, det krävs en hel by...

Under jullovet gjorde jag en av mitt livs fyra rituella resor till London. Jag har varit där med Linda, Emilia och nu även med Rufus. Där andra åker till Thailand och skidar i bergen eller vad de nu gör, där samlar jag till en resa per barn till London för att få umgås med dem i en stad som jag känner som min fast jag inte A hittar där eller B alls har något ursprung ur. Helsingfors kunde jag visa upp lite närmare och det kommer jag säkert att göra, men London är en stad jag kunde bo i. Det har jag känt varje gång jag varit där, med barn eller utan. Edits tur kommer om ett antal år då jag hunnit samla ihop till den resan.
 
Det jag ville komma till med inledningen var att jag köpte en Tottenham halsduk åt min systerson Eliel då Rufus och jag var i London. Eliel fyller år på nyårsafton och vi skulle åka till Sibbo där hans familj bor, i direkt anslutning till mina föräldrar, direkt efter nyår. Jag hörde med Eliels mor huruvida Eliel, som i mycket påminner om mig som liten och är väldigt sportintresserad, har ett favoritlag i London. Det trodde hennes mor inte och således stod det mig fritt att välja en klubb som skall bli Eliels livsöde. Det är så, man väljer själv, eller så väljer någon åt en. En man (eller kvinna för den delen) kan aldrig fly sin fotbollsklubb, oavsett var man jobbar eller lever. Då jag gick in i den lilla gatushopen och skulle välja halsduk såg jag ett väldigt litet utbud. Där fanns Chelsea, Arsenal, Manchester United (I LONDON!) , Manchester City (I LONDON!!!!!!) och så Tottenham... Valet blev lätt. Jag kan inte köpa en Manchesterhalsduk i London. Dessutom vill jag inte bidraga till Arsenals och Chelseas redan överfulla supporterflöde. Inget illa om klubbarna och det finns många även i min bekantskapskrets som varit hängivna i nöd och lust (Jag nämner inga namn nu, som tex Kigge, Edgar, Thomi, Jonas, Anders, Sanna eller någon annan), men det verkliga livet består av ett långt långt tärande lidande... En förvissning om att allt kommer att bli bra och sedan de stora besvikelserna som följer flere gånger per år. Tottenham är ett perfekt exempel på en klubb som borde kunna vara så mycket mer än den är på planen. Så tänkte jag då jag gjorde Eliel till Spurssupporter kring nyår. Och vad händer? Första gången sedan 1961 ligger Tottenham nära ligaseger. Okej, många matcher kvar, men de är faktiskt där och nosar. Förlust mot West Ham i helgen hindrade dem från att gå upp i topp för första gången sedan 1964... I dag är det dags för det stora North London derby. Det legendariska mötet mellan Spurs och Arsenal på White Hart Lane. Alla nya läsare, alltså nya i livet, får ursäkta, men detta är det stora klassiska Londonderbyt. Så omtalat, så stort.
Om jag kommer att se matchen? Kanske, kanske inte... Mitt liv har så många som vill så mycket i sig, så jag kan bara garantera att jag känner till vad detta är. Ser jag nåt av det är det ett plus.
 
 
En hel del människor verkar vara helt oförstående, eller till och med nedsättande kring en historieorientering som baserar sig på händelser eller eror. För mig är det helt självklart att orientera mig i tiden baserat på VM och EM turneringar, som tiden efter Tottenhams senaste mästerskap, tiden just före Münchenkatastroferna, den första med Manchester United och den andra kring OS 1972, samt så klart kring vem som varit president i USA, eller var jag var då FA Cupfinalen spelades och därmed kan saker härledas kring detta. "Ooh, du är precis som min man!" eller något annat liknande är skrämmande vanliga uttryck då man i en diskussion spårar händelser till annat som inträffat däromkring, som Tex då Sune i skolan undrade när det var bråk i Chile... Ja, det måste ju ha varit åtminstone just före VM 1974, eftersom Sovjetunionen vägrade spela den avgörande kvalmatchen mot Chile i just Chile eftersom stadion där matchen skulle spelas hade varit ett fångläger... Kommer man med en sådan förklaring händer det att människor fnyser och stiger upp, samt muttrar om hur inskränkta "vi män är". Jag förstår på riktigt inte vad man menar då man säger så. Hur kan det vara inskränkt att kunna lägga historien i sitt sammanhang med hjälp av händelser man minns och känner relevanta? Ni som stiger upp och går, vad reflekterar ni över? Vilka historiska händelser refererar ni till? Svarar ni "inga alls", då ber jag att få undra vem av oss som är mer inskränkt.
 
Här hemma är det förberedelsernas tid. Edit ska på kalas till Mario, Fru Kickan ska spela match och har nu fixat sitt hår i tre olika frisyrer redan. Jag är säker på att matchen går bra. Rufus mår bra säger han och vill bli hämtad klockan 16. Jag sa att jag kommer 14. Emilia studerar amerikanska presidentvalet genom att på vår TV spela upp tal av Clinton, Cruz, Sanders och Trump. Jag funderar över att det just nu är en ganska lugn dag, tack Gud för det! Om jag hinner tar jag mig en snäpp till volleybollmatchen och kanske PIF-IFK, eller det borde vara andra vägen.. Precis nu meddelade Zacke att han, Lillemor och några starke män åker till The House och bär sängar. Jag kan släppa också det helt!
Det tar inte bara en by att reda ut detta. It takes the whole Village People. YMCA!!! Själv skulle jag nog rösta på damen andra från vänster om jag fick...
 
 
I kväll väntar middag i form av smält ost. Gurkan och Pärla har aviserat sin audiens och det värms upp för Andra Chansen här... Mina tankar går till alla dem som inte vet vem de är eller vad de gör... Jag minns den tiden. I dag vet jag vem jag är och tror att jag vet vad jag gör ibland!

Till slut vandrar man mot ljuset, som är mörkret

Precis före sista lektionen var slut i dag knackade det på min klassrumsdörr. Jag hade ju 8G där inne som ivrigt studerade den ortodoxa kyrkans leverne och ve, men så klart öppnade jag då jag såg att det var elever ur min 9A som uppenbarligen ville mig nåt. Jo. så här är det, ville de berätta... Jag har ju sagt till dem att om någonting går lite så att säga på skit, då ska de säga till mig först, så jag inte behöver få alla nyheter av upprörda kolleger. Nu ansåg eleverna att det lite hade gått på skit och att jag nog säkert skulle hamna att jobba, viket jag har förklarat för dem att vill göra så lite det bara är möjligt... Riktigt exakt vad som inträffat ville de inte gå in på, men de ansåg att hela klassen nog varit skyldiga och att jag säkert skulle få höra om det samt få en hel del extra jobb. Vi kom överens om att de skulle försvinna ur huset så fort det bara går och inte återkomma på en hel vecka. Jag skulle använda den veckan till att lugna, trösta, täcka igen spåren samt glömma...
 
9A är på PRAO nästa vecka, så den delen håller de. Jag har ej ännu fått rapport om vad de har gjort, men jag är beredd på det värsta, vilket ofta är bra, då det oftast är mycket lindrigare i verkligheten. Få se om jag sedan kan stå upp för mina delar av överenskommelsen. Det där glömma vore lättast och det här och nu!
 
Eftermiddagen och tidiga kvällen blev sedan ett stort äventyr. Giovannis bil gick ju inte igång igen heller. På samma gång meddelade Bri att de inte kan bära upp de nya sängarna eller ner de gamla, utan behöver lite armar till.. Zacke åkte som sagt dit för att hjälpa med sängarna. Jag fick köra till Sviby för att ta Giovanni till Jomala för att dra träningen. Medan träningen höll på och Giovanni förevisade hur man drar i tröjan och skuffar sin motståndare, han ville visa på mig och inte på flickor sa han, så han försökte flytta på mig och slutade först då jag buffade honom halvt omkull. Simultant med detta körde Lillemor och någon bilkunnig ut till Sviby och drog igång bilen. På samma gång gav Zacke upp med sängarna eftersom man behövde vara fler och han själv liksom bara var en.
 
Då träningen var slut körde jag Giovanni hem igen och kollade att han fick igång bilen, som behöver manuell pumpning med chocken, samt hörde att Lillemor och Bri har bestämt att sängarna får hållas där de är över natten och någon ska bära dem i morgon. Giovanni tappade sin hemnyckel och eftersom han bott i Borgå tyckte han att han inte behöver låsa dörren alls... Jag är säker på att nyckeln kommer fram. På basen av Craigs redogörelse hade han varit i Eckerö och sett Craigs debut i IFK målet i 0-2 förslusten, så bilen har i varje fall gått en väg.
 
Hemma väntade Emilia på att åka till dansen. Då jag var hemma igen åt jag kall hamburgare ur plastförpackning, eftersom jag helt själv fick välja vad jag ville äta sades det och lät Edit sitta på min mage medan "vi" kollade på barnprogram. Till min stora glädje började Amigo Grande, Guds eller mera bestämt Ola Selméns  gåva till världen i dag. Bättre program får man söka efter.
Det här måste i alla fall vara ett drömjobb. Jag vill också vara programledare för barnprogram!
 
 
Vid halv nio tiden var hemhämtning av Emilia på schemat och sedan bara att kolla färdigt på Wild Kids och Barda innan Edit lade sig i syrrans säng och jag fick se filmen Emilia och jag velat se. En riktigt psykologisk en om en kille som tappat minnet och mörkade för sig själv att han dödat sin fru. En riktigt feelgood film alltså, eller så ej.
 
Emilia har lagt sig, Craig har avgett rapport och jag har kollat att Finland förlorade 1-3 mot Tjeckien med väldigt ny startelva och utan inhopp av Julia eller Adde. Juke spelade dock från start, liksom Nora av våra ÅU bekantingar. Portugal fick på nöten med 1-2 mot Brasilien och Raquel var ännu en gång utanför action på planen. U19 landslaget tog Österrike för andra gången denna vecka. 2-1 med mål av Collin och Kollanen... HJK och Ilves blir tuffa i år...
 
Vet ni va. Det känns som om denna vecka får vara klar här och nu. I morgon kommer samarbetslaget PIF hit och möter IFK Mariehamn. Även Rufus ska vi få träffa, då han skulle ta sig hit med kroppen sin och allt.
Jag tänkte säga nåt om hur jag ska sova, men jag låter bli.
God natt god natt. Fru Kickan har visat gott exempel redan länge...

Kungen är död, leve Kungen

Så skedde det då! Elevrådet valde ny ordförande! Albin den Store abdikerade och efterträddes av Isac I . I valdebatten inför valet gav alla kandidaterna uttalanden som tydde på en viss kritik mot gamle ordföranden och hans regims brist på handlingskraft. Albin den Store bemötte det hela med lugn, trots att han i sitt avslutningstal, då han ännu hade tre minuter kvar innan det var slut, som en ledamot påpekade, hänvisade till uttalandena som rena och skära personangrepp.
 
Själv vill jag också lite försvara Albin den Store. Hans regim har präglats av visioner. Många av dessa kommer inte att förverkligas överhuvudtaget, men en överraskande stor del kommer att kunna bli nästan som han menade inom si så där 10 år. I det skedet kommer ingen mera att minnas vem Albin den Store är... Så förgänglig är Elevrådsberömmelsen i högstadiet.
 
Man genomförde faktiskt två reformer under dagens valmöte. Det ena går ut på att gamla elverådsfunktionärer numera ges möjlighet att använda sin titel i evighet. Felicia tillexempel kan alltid kalla sig "Elevrådssekreterare Emeritus", enligt dagens beslut. Vad Albin den Store kommer att kalla sig.. Gissa! Det andra beslutet var egentligen en kupp då en självutnämnd "Inofficiell elevrådsskald och författare" dök in och trummade igenom att en sådan befattning numera ska finnas i KHS elevråd. Så blev det. På frågan om vad en sådan gör definierades: "Hen bevakar och dokumenterar elevrådet och framförallt dess ordförande på ett företrädelsevis negativt sätt i ord och skrift." Väl så! Världen har gått framåt sedan jag var ordförande i Sibbo Grundskolas Högstadiums elevråd och då hade som min enda stora fråga att få till en ordförandeklubba. Detta misslyckades då. Albin den Store hade under sin regim samma fråga på tapeten. Tror ni han lyckades? Så klart!
I dag var det val i klassrum 12
 
 
Kom ihåg kära läsare att då jag berättar om skolan är eleverna alltid ca 13-15 år gamla. Själv medveten om detta då jag tänker på hur diskussionerna förs och vad som sägs och görs, då blir jag faktiskt ganska förtröstansfull inför framtiden. Dagens ungar ÄR bra!!!
 
Fredag och då blir 14.50 signalen ännu värre än vanligt. Giovannis bil har inte startat och tre olika människor har på tre olika håll försökt reda ut det, tills vi alla kom fram till att han behöver dra ut chocken... "International house" på Sanatorievägen ber om någon med "Strong muscles" att bära grejer de fått ditkörda... Jag skickade Zacke!
 
Snart lite skoj på Jomala konstgräs innan det bär av hem för att få Emilia till och från dans, kolla att Rufus är där han sade sig vara och sedan, kanske, lite, fredagskväll innan det körs på i morgon igen.
 
Jeglertz hade helt stuvat om i Finlands startelva såg det ut som. Lycka till i alla fall mot Tjeckien. Hur Portugal startar vet jag ej och inte heller har jag hunnit kolla U19 startelvan. Vi lär få se!

Vi behöver prata

Jag har de senaste dagarna vid en par tillfällen upplevt de klassiska ögonblicken i en mans liv då man känner marken försvinna under sina fötter, man hör ett sus i bägge öra och världen omkring en blir grumlig och blandad av diverse färger och former utan egentlig skepnad. I går uttryckte jag min häpnad över att en elevgrupp inom en åttondeklass bad att få arbeta utanför klassrummet. Då fick jag, av en kvinnlig elev så klart, den klassiska "ursäkten": "Du ser... Det är inte du.. Det är vi.." Houston, we have a problem!!!
 
I morse kom Fru-Kickan ut i köket med ett väldigt allvarligt uttryck i ansiktet. Hon hade pannan rynkad och hela hennes habitus andades en aura av att nu var saker inte bra. "Du låter det väl inte bli som det var tidigare", sade hon till mig. Hela jag ryckte till i kramp, fast det säkert såg ut som om jag rapade eller nåt. Vad i hela friden kunde hon mena, tänkte jag. Just nu känns det som om jag inte behöver fler kriser att hålla i liksom. "Ditt skrivbord" fortsatte Fru Kickan, "Du kan väl städa upp det så det inte svämmar över av en massa papper..."
 
Snälla Fru Kickan. Gör inte så där! Du har ingen aning om vad du ställer till inom mig! Jag plockade nu bort tre tidningar och fyra papper som jag inte behöver innan jag åkte på jobb. Snälla låt det som är kvar vara där tills jag är hemma från träningen i kväll!
 
 
Våra experter angående webbfrågan fortsätter att ge oss viktiga moment av kritik. Men, jo. Jag kommer ihåg Kira Bilecky från säsongen 2008. Hon hade spelat för Peru. Wales är trots det en nation! Sug på det bara!!!
 
Dagens projekt verkar vara att få Giovanni till sin lånebil och på samma gång få lagets minibuss tillbaka till laget. Jag följer med spänning hur det hela utvecklar sig och jag styr hela operationen härifrån kommandocentralen i klassrum 12.
 
Finland möter Tjeckien i dag och Portugal tar sig an Brasilien. Lycka till damerna! U19 damerna möter även de Österrike i en returmatch. I förrgår vann Finland 1-0 efter mål av Ilvesbruttan Kollanen. Kör hårt även ni yngre!
 
Sen vill jag säga om det där med Antirasism jag var inne på härom dagen. Jag upplever att stämningen blir allt mer hätsk. Är man alltså en Antirasist om man militant utnämner andra till rasister och visar sin avsky genom att stolt manifestera sin antirasism, eller är det mera så att antirasism helt enkelt är en Jihad, det vill säga en ansträngning där man själv motarbetar de rasistiska tendenser man har och således försöker göra världen till en plats då alla människor får vara som de vill, utan att påsättas etiketter?
 
 
Nu ska jag äta bröd, ty Mat-Inger serverar blomkålssoppa. Efter skolan ska jag bevista träningen och sen, äntligen ska jag få ha en fredagkväll med mina barn... Eller två av dem och säkert nån granne också, eller så blir det nåt helt annat.

Livet enligt Rosa

Minns ni filmen "Livet enligt Rosa"? Jag minns den, men det har ingen betydelse, för denna text har inget alls med filmen att göra, det var bara ett sätt att skapa en rubrik som inte alls har relevans med texten.
 
Eftermiddagen och kvällen har i sin korthet varit... rutinmässigt mångfasetterade. Då jag till slut kom iväg från Kyrkby Högstadieskola där Vicerektor Koskinen håller i spiran i Rektor Granbergs frånvaro, körde jag direkt och plockade upp Emilia från hennes skola, hämtade en av Edits leksaker från Fru-Kickans jobb som hon tagit dit för att visa, jag har alltid undrat vad de gör på de där privata sektorns businesskontor, och så åkte vi för att hämta Edit och på samma gång då Pärla, eftersom Gurkan ringde då vi kom fram till Dagis. Framme på Dagis sålde jag min 100e målkortslott och om alla betalar har jag alltså tjänat minst 3000€ åt Åland United. Bra! Bara 297000 till då så går vi jämnt ut, ungefär, bara vi inte sover över i Kuopio, eller flyger till Uleåborg, eller äter annat än cafeteriamat på Viking Line...
 
Hemma sedan blev det middag. Eftersom jag lagade den blev det animalisk föda med död gris eller vad det nu varit och inte ännu befruktade hönsembryon. Gott var det i alla fall. Edits träning väntade. Som vanligt hämtade vi upp lagkompisen Sigrid på vägen och tog oss till Baltichallen där Johan väntade eftersom ju Christian var sjuk i dag. Johan körde en bra träning för flickorna. Jag drog som vanligt iväg mitt i träningen och körde Emilia till dansen, för att komma tillbaka och ta över de sista 20 minuterna då Johan behövde glida iväg på nästa träning. 3v3 och 3v2 matcherna blev då en 6v5 match, som till all lycka slutade 1-1. Hemma visade Edit sin storhet genom att själv tvätta håret. Dock var hon inte riktigt säker på vad hon hade satt för medel i. Nå, jag brukar ju själv alltid ta ur den blå burken, men fråga mig inte vad det är i den, eller vad det står på etiketten...
Detta är inte från Edits träning, men samma feeling är det. Flickorna i laget verkar tycka om fotboll och det gör en gammal farbror riktigt rörd och glad.
 
 
En grej jag inte tror att många vet är hur mycket mail och olika slags meddelanden man får då man jobbar med sportchefskap och sådant där. Angående förra veckans webbfråga på Åland Uniteds hemsida, som handlade om vem av personerna på en lista som inte hade varit assisterande tränare i ÅU fick vi bland annat en sådan här text (de enda ändringarna i citaten är de som kunde röja skribentens identitet):
 
"Senaste webfrågan är på gränsen till en slamkrypare. En av de uppräknade personerna har aldrig haft anställningsförhållande i en tränarroll inom Åland United.
 Däremot är det ytterligare minst två personer som aldrig har varit ”ass tränare” i Åland United, men som däremot fungerat i annan funktion (läs titel) i föreningen.
 På den tiden när Mikael kom med var inte heller hans titel ”ass tränare” utan kort och gått Tränare. I vilken mån den har ändrats i hans fall vet jag däremot inte."
 
Jag tror vi hade 8 personer som röstade på svar gällande den frågan.
 
Veckans fråga, som rör vilken nationalitet som aldrig har representerat Åland United väckte sådana här känslor hos våra följare:
 
"Angående själva frågan kan ju konstateras att Wales som är ett av alternativen inte är egen Nation och att vi därmed heller aldrig har haft en spelare med walesisk nationalitet. Jodie Botterill, som torde vara den enda ÅU-spelare som har representerat Wales i landskamp, var av brittisk nationalitet. Själv var hon väl född och bosatt på Jersey, men då farmodern/mormodern var född i Wales kunde hon representera dem i landskamper ..."
 
Vad om jag säger att det är fel. Att Wales visst är en nation och att brittisk nationalitet bara finns i ett pass. Blir det lättare då, att som 15e person svara på vår webbfråga som är till för att skapa lite kul kring klubben och få folk att följa oss?
 
Mitt förhållande till media är rätt komplicerat det med. Jag har lite levt i tron att vi är kompisar och att jag kan hålla jargongen "vänlig men bestämd, samt personlig", inte minst eftersom jag blivit erbjuden vinflaskor för information. Nästa gång ni erbjuder, ha gärna lite vin i själva flaskan också så underlättar det.
 
Nu har jag förstått att någon/några tagit illa upp av min jargong och inte minst det jag skrivit om pressen här i min blogg. Jag ber ödmjukast om ursäkt och säger som jag sade till en av mina kolleger i skolan då jag en gång sårat honom: "Jag ber om ursäkt. Det var inte min mening, men det hände. Jag lovar inte att det inte händer igen, men då får du säga till och jag kommer att be dig om ursäkt igen." Jag upplever att min kollega förlåtit mig och till och med ger mig sympatier i dag. Kanske det även sker med pressen. Hoppas det för jag gillar ju de flesta av er!
Olivia och Sofia... Ja, vad gör de? Tänk att så många (eller några i varje fall) retar upp sig för det som sker för att de här två ska få sparka boll.
 
 
Jag tog en obligatorisk promenad då Fru-Kickan kom hem från sin volleybollträning. Promenaden tog mig till WHA där jag fann Craig och Steve. Jag fick så mycket god information att jag formligen flög hem. Dessutom pratade jag med dem i 20 minuter så Fru-Kickan tror att jag gick mycket längre än jag egentligen gick och det gör henne glad. Win-win. Jag kallade promenaden för den bästa någonsin. Steve påpekade mycket riktigt att det som är det bästa någonsin ändå inte behöver vara bra! Rätt, riktigt och gör mig ännu gladare till mods!
 
I morgon ska Kurian (Elevrådet) välja ny Påve (Elevrådsordförande). Albin Den Stores dagar är räknade. Vem blir arvtagaren? Dessutom ska jag och kolla att ingen slår sig på Jomala konstgräs då Giovanni far fram med de frivilliga. Sen ska vi ha stora barn över helgen. Emilia kommer nog, men Rufus lär ej dyka upp före på lördag.. Alltid nåt!

En liten pojke

En ny parasit har kommit till, som vi Anti-Rasister brukar säga...
Nåja, jag hör till dem som aldrig retat upp mig på kungafamiljer. Den svenska kungafamiljen kunde faktiskt ingå på min lista över svenskar som inte irriterat mig. Jag önskar Victoria och... vad heter han... Daniel all lycka och glädje, samt Estelle ett riktigt fint storasysterskap. Må lycka och glädje följa den nye prinsen i hans liv!
Skulle ni känna igen prinsessorna och prinsen med sina respektive om ni såg dem så här? Jag tror faktiskt jag skulle känna igen Daniel mest...
 
 
Just rasism och anti-rasism är ju i dessa dagar väldigt på tapeten. Sociala medier gör det ju bara bättre, eller sämre om man nu vill det. Till exempel har man just nu på facebook en debatt kring övervakningsbilder som ett åländskt företag satt ut på snattare, som visar sig ha romskt ursprung. Självfallet spårar diskussionen ut. "Rasisterna" ankalagar romer för att vara tjyvaktiga (har ni hört nåt sånt förut?) och beskyller sedan Anti-rasisterna för att de tar hit sådana. Anti-Rasisterna i sin tur spekulerar i vem rasisterna är och diskuterar huruvida det är Manelius eller Toivonen som skriver under falsk identitet... Så vi bekämpar alltså rasism med att försöka identifiera och namnge kända rasister... Förlåter någon mig om jag är lite road över alltihopa?
 
Trots mitt dokumenterade "svenskhat" som, jag upprepar, inte är ett hat- jag hatar ingen människa, det var en gammal klassisk munhuggning med idrottshumor, är jag själv väldigt mån om att försöka motarbeta rasismen i mig själv. Jo, vi har alla någon form av rasism i oss. Bara genom att erkänna den kan vi bli av med den, om vi själva vill det alltså. Jag kan kalla mig anti-rasist eftersom jag inte gillar rasism. Den dagen jag är helt fri i mitt eget samvete, då kommer jag att stena andra. Men... Är jag faktiskt fördomsfri om jag gör det? Sug på den ni!!!
 
Här i skolan går dagen sina tunga fjät. Han som i går gjorde vettiga saker gjorde faktiskt ingenting alls i dag. Är det då vettigt eller ovettigt? För att göra Mat-Inger glad skällde jag ut ett helt gäng människor i matsalen, helt utan att Mat-Inger bett mig. Ingen av dem hade gjort någonting alls, men jag skällde ut dem för att de skulle veta vad som händer om de gör något. Bra va?
 
Våran italienare bara sprudlar av iver. I går hittade jag honom utanför Idrottsgården och han var som jag när jag var liten. Han visste inte vilken dörr han skulle gå in genom. Jag har nu stoppat honom från att publicera ett schema fram till sista oktober, med motiveringen att "vi kan ju titta lite hur det börjar först"... I dag drar han i alla fall iväg med lagets minibuss till Eckerö tillsammans med 8 frivilliga spelare som inte tagit sin ledighet på orden och finns på Åland. Vår trötte skotte tenderar att bli ännu tröttare, stackarn.
Så här har våra träningar sett ut sedan Richard kom med.. Craig ser lite fundersam ut där han står.
 
 
Även Edit har träning i kväll. Tränaren är sjuk så självaste Johan Carlsson ska rycka in. Stackars barn. Jag ska sen sy ihop allt och ta sista 15 minuterna (dvs "matchen") då jag är tillbaka i Baltichallen efter att ha kört Emilia på dans. Vanlig torsdag alltså för dem som inte visste...

Sammanfattande sammanfattning

Klockan har nått det magiska 14.50 och e-post börjar trilla in.
 
I dag har jag försökt att faktiskt fokusera på att vara lärare, framom offentlig klåpare i ÅU kostym. Detta har lyckats lektionstid, men alla tider däremellan har varit rätt intensiva med allt som inte angår skola, men nog just Åland United, eller som det förefaller, hela världen.
 
Om jag har varit bra som lärare i dag har jag väldigt svårt att riktigt bedöma. Jag brukar tycka att jag borde ha blivit taxichaufför. Inte för att det är ett lätt eller simpelt yrke, men det är mätbart. Lyckas du köra kunden dit kunden vill och dessutom få betalt, då har du gjort ett bra jobb. Om jag har lyckats som lärare, det ser jag faktiskt egentligen aldrig. Går det väldigt bra för någon i livet är det knappast min förtjänst, men skiter det sig för någon är det troligen mitt fel...
Så här såg det ut inför en lektion i dag, då jag fann en elev löpande omkring i min jacka... Jag hotade genast att börja klä mig i hennes kläder, vilket resulterade i att hon ville vara på bild med mig "för jag är ju berömd"... Snacka om antiklimax då vi 35 sekunder efter att denna bild togs satte igång med att köra Martin Luthers livshistoria. Själv tyckte jag det var alldeles lysande. Hur eleverna mottog det, det får jag, som jag sade längre uppe aldrig veta, egentligen.
 
Även i övrigt har jag varit väldigt elevorienterad. En klass ville undervisa mig i en cool dans som skulle göra mig populär.. Jag lärde mig "stegen" men kollade med en annan klass som bekräftade mina farhågor. Dansen är inte alls cool och jag blir inte alls populär om jag dansar den lite när och var som helst som barnen förklarat... Vissa tror att man är född i går eller nåt. Sen har jag också blivit van vid att elever inte känner till Björnligan, Fantomen, Kung Triton och andra väsentligheter. Redan tanken på att de skulle kunna diskutera huruvida Von Pluring och Guld Ivar Flinthjärta är samma person är så ute ur min verklighet att jag inte ens sörjer numera. I dag upplevde vi dock en ny bottennotering. En elev hävdade i sten att hon inte visste vad Rumpissar är. Hur har vi hamnat hit? Vart är vi på väg? Hur ska jag kunna undervisa barn i historia, samhällslära och religion om de inte vet ens de fundamentalt mest grundläggande sakerna, som vad Rumpnissar är och varför Guran har lättare att kissa än Fantomen? Skandal och en urholkning av allmänbildningen, ja hela bildningen!
 
Bara en så där 2-3,,, 8 saker till här då innan jag packar ihop, ser om jag får tag i Giovanni för att stämma av lite och sen tar mig till Svärmor och Svärfar där Edit lär befinna sig. Svärmor brukar även ha rört ihop lite mat, så hoppas få en liten smakbit.
 
Finland- Wales torde vara i halvtid just nu. Såg en ganska fräsch startelva presenteras. Både Julia och Adde, av de närmaste bekantingarna, skulle starta. Ska bli spännande att se vad det blir.
 
I kväll hoppas jag få det mesta undan i tillräckligt god tid så jag ska kunna skämma bort mig med West Ham-Tottenham klockan 21.45, tror jag det var...
Det går en massa rykten om att Steve och jag är mer än bara vänner... Vad svarar man på sådant? Jag har valt att inte kommentera, men jag kan säga två saker:
1. Vi är båda lyckligt gifta
2. Denna bild här ovan är från 2012 och det som var då, det kommer inte tillbaka. Nu är det 2016 och vi är båda äldre och jag är tjockare, inte Steve. Vi är vänner och det som sker mellan oss, det sker...
 
Vad som sker inom Åland United, det informeras av Åland United, när Åland United så önskar... Men lite rubriker är ju aldrig fel förstås om ni orkar...

Mediadrev och landskamper

Om man inte visste bättre kunde man tro att Åland United nått över nyhetströskeln. Stora rubriker i ena tidningen i dag igen och radion ville göra direkt telefonintervju precis då jag skulle säga hej då till Edit och Fru-Kickan i morse...
 
Låt mig nu säga så här, här på denna personliga spalt. Vi har faktiskt allt under kontroll! Det är inte så att vi gång på gång överraskas av plötsliga vändningar och måste göra förhastade beslut. Vad vi än gör så har vi en plan B, som är genomtänkt redan före vi besluter att gå in för plan A. Så även i fallet Giovanni. Ingen dramatik alls finns i denna dispensansökan. Vi har klara planer och allt kommer att funka. Tanken var bara inte i detta fall att det skulle ges så stort pressutrymme. Nu skedde det och jag kan bara säga som den store Sledge Hammer: "Trust me, I know what I´m doing!"
Any press is good press... Or is it?
 
 
Sen är det ju landskamper i dag också. Damerna möter Wales på Cypern klockan 14.30 och U19 damerna möter Österrike, i Österrike klockan 16.00. May the force be with you! Lessen alla, jag menar nu de finländska landslagen. Jag hittar dessutom inga åländskor i något annat lands landslag heller, så jag vet inte hur jag ska få till detta nu...

Vi önskar Adde, Julia och alla andra som spelar i dag lycka till!
 
 
Här i skolan har 9A skapat en tillfällig lösning för kaffekokningen. So far so good. En elev har hunnit meddela mig att han i dag faktiskt gör nåt vettigt och då kollegan Madde ställde en fråga till Virta, då svarade hela gruppen i kör. Tänk så många vi är som är klonade, hjärntvättade eller vad vi nu är.
 
Nåväl, i går sades att den enda skillnaden mellan mig och Muminpappan är att han har svans, samt att den nuvarande påven heter Francis, Fransesco.. Alltså Fredrik på svenska...
 
Nya tag på alla fronter nu!

Ich bin ein Ålander

Vi lever i populismens och dumhetens tidevarv. Så brukar folk säga och jag mest bara grymtar något till svar, eftersom jag nog håller med, men tycker i alla fall om att lite problematisera. Just nu är jag faktiskt inte säker på vad jag ska tro dock. Egentligen är det ju ingenting att bry sig om, men det verkar finnas sådana som gör det. Med denna lilla text vill jag berätta för er alla som oroar er eller förfasar sig: Jag är ålänning! Jag har bott här i snart 20 år, undervisat åländska ungsomar i åländsk grundskola, spelat i och tränat åländska fotbollslag och uppfostrat åländska barn. Ni kan vara säkra på att jag är genuint på Åland Uniteds sida då vi möter tex Pallokissat eller Honka. Ja till och med mitt älskade HJK får vika då min klubb Åland United spelar! Orsaken att jag säger detta är att folk i dag ifrågasatt detta. Att jag skulle stöda Åland, eller Åland United då vi möter lag från finländska fastlandet.
 
Här är jag med och vinner Ålands första Öspelsguld i fotboll, på Rhodos 2007.
 
 
Varifrån har folk fått att jag inte skulle vara en lojal ålänning, eller ännu mera, att jag inte skulle vara lojal mot den klubb som är nästan som min baby i dag (full respekt till alla dem som före mig och även nu gör ett hästjobb för föreningen). Jo, härifrån: http://www.nyan.ax/sport/jag-ar-aktfinlandskt-tjurig/ 
 
Mr Nya Ålands sportredaktion tyckte det var en rolig grej att lite späda på min text från härom kvällen och vi fick det till en riktigt rolig intervju. Hade detta varit i England hade man säkert kallat det för "good banter". Trots att responsen, så klart eftersom allt ju sker med stora glimtar i ögonen, varit riktigt god och många har skrattat, så har även några kränkta själar gett uttryck för misstro. En supporter har övergivit oss offentligt på vår facebooksida genom att kalla mig... Vad var det nu? "Idiot och trångsynt byfåne med mindervärdeskomplex". Dessutom informerar mannen att han skarpt ogillar alla finländska landslag. Sen har då folk alltså ifrågasatt MIN LOJALITET TILL ÅLAND UNITED!!! Jag ber om ursäkt, men det är det allra okunnigaste någon någonsin sagt i något som involverar mig, vad jag vet.
 
Fredrik J.V Lindqvist är ett kapitel för sig då han ifrågasätter min ledarstil som baserar sig på hat. Samme man har i somras anklagat mig för att undervisa finsknationalism i skolan utan att inse att jag är på Åland nu...
 
För alla icke-åländska läsare vill jag säga, bli inte rädda. För det första, det är egentligen lite löjligt av mig att kommentera de ytterst få responsinläggen och telefonsamtalen som kommit av detta. Detta är inget mot de hatbrev som politiker och "riktiga offentliga personer" får tampas med. För det andra är de allra flesta ålänningar både trevliga, goda smarta och till och med rätt allmänbildade, i motsats till de nämnda exemplen ovan. Allt är nog bara bra.
I bildens öspel deltog jag bara som åskådare, men min dotter Linda var med och simmade.
 
 
En liten undring har i alla fall dagens små, men ändå tydliga rektioner gett mig. Som ålänning, är det anti-åländskt att vara finländsk? I så fall måste man väl vara anti-svensk också för att duga. Nu var ju hela grejen enbart mellan Sverige och Finland i ett litet munhugg mellan en svensk (Nya Ålands sportreporter) och en finländare. Jag hävdar min rätt till detta självstyrda Örike och vill igen citera min favoritvers ur "Ålänningens sång":
 
Aldrig ska åländska kvinnor och män
svika sin stam och dess ära
Ofärd oss hotat men segervisst än
frihetens arvsrätt vi bära
 
 
Jag sitter här i vardagsrummet. Edit har gått över till grannen för att leka med Pärla. Jag tänker på mina stora barn, både i Kalifornien och i Jomala, eller vad de nu är. Frun vet jag att är i Jomala, i Vikingahallen. Jag sitter och hoppas att de själva ska få visa sin kärlek till vad eller vem de vill utan att bli ifrågasatta. Jag känner mig definitivt inte kränkt, bara lite salongsfilosofisk. Måste det faktiskt finnas hat för att kärlek ska vara accepterad? Eller kan alla få vara lite som de vill och accepteras just för det?
 
Med dessa tankar går jag nu på toaletten... Jag är alltså en ålänning, men finländaren i mig varken kan eller ska förnekas och jag förstår för mitt liv inte varför den ska det. Förstår ni?
 
 

In your face!

Nu är det lite bråttom faktiskt.
Khym Ramsay ska hittas och lagets minibuss ska köras till Långnäs i väntan på Giovanni som anländer i natt. Nu har jag faktiskt tänkt att han själv ska få köra den till Sviby. Som han sa: "Det är ju en ö, hur fel kan jag hamna". Ser någon i natt eller i morgon en miníbuss med en ihjälfrusen italienare i, då vet ni att ni kan vara i kontakt så jag vet att skaffa ännu en ny tränare...
 
Herreminje vad jag kom i fas i dag. Lite tungt förstås att det finns klasser som vägrar erkänna att de hört talas om Olympiska spelen och mitt 9A som söndrade kaffekokaren. Den gick i molekyler, åtminstone kannan. Vet ej vem det var, men på tavlan hade de skrivit att det var Sofia.
Så här roligt hade Jenny och jag i morse på jobbet. Urskiljer ni vilken undredel som är jag och vilken som är hon?
 
 
Väldigt få kränkta svenskar har hört av sig trots att jag presenterades som tjurig finne i dagens Nya Åland. Någon enskild kränkt ålänning nog, men det är spill man får räkna med.
 
Vill man förresten bli medlem i Åland United finns det instruktioner på webben nu. Skulle länka om jag inte var både kissnödig och hade bråttom.
 
Bara bilen är i Långnäs och Khym hemma, då åker jag HEM! Fru Kickan har volleybollträning och jag ska vara hemma, med Edit om hon är där, annars utan Edit. Jag såg Rufus i dag i korridoren. Små saker kan göra en gammal farbror glad. Inte för att han är en liten sak, men ändå...

RSS 2.0