Glad 18 års dag min älskade dotter!

Som vanligt är det en solig och het dag på kommande när Emilia fyller år. Vad annat kan man vänta sig den 30e juli. Det var hett den dagen hon hade fötts också mindes jag i morse, då vi tillsammans med Edit var hem till Emilias Mamma och med syskon och alla andra närvarande sjöng upp 18 åringen, helt som traditionen bjuder.
 
Det är inte många uppsjungningar jag missat under åren. En gång var jag på turnering i Estland, men i övrigt tror jag banne mig att jag varit där varje gång. Har jag fel nu ber jag om ursäkt.
 
Mina äldre barn är måttligt förtjusta i att figurera här på bloggen, så jag håller det väldigt kortfattat. Dock vore det närmast tjänstefel som Pappa att inte alls nämna denna stora dag, då min andra dotter blir myndig. Emilia var som liten väldigt... Hur ska vi säga, hjärtlig? Ibland väldigt smutsig, ibland väldigt glad. Väldigt sällan mitt emellan. Sedan hade hon en kort men intensiv fjortisfas som nu övergått i en ansvarstagande klok och väldigt intelligent (på teoretisk nivå obs) inställning till livet. Hon har blivit en ung vuxen och jag som Pappa kan bara vara stolt att ha fått vara med på ett hörn. Emilias och mina djupaste diskussioner har förts i min bil, ofta med Emilia mera vid röst än jag faktiskt. Nu ska hon köra en egen sådan fick jag höra. Kanske jag kan sitta där och berätta hur allt egentligen är för henne då.
För fyra år sedan, under Emilias så kallade fjortisfas, satte hon upp denna bild på facebook, med en av de finaste texter någon har skrivit till mig under. Självklart fick jag inte vara hennes FB vän på den tiden, så jag fick bilden via hennes faster... Jag blir dock fortfarande rörd av bilden och allt som finns omkring den. Lycka till i livet Emilia! Vi ses i eftermiddag, igen!
 
 
Emilia ville väldigt gärna att jag och hela familjen skulle vara med på hennes 18 årsbjudning, så i egenskap av Sportchef kunde jag besluta redan före säsongen började att inte vara i Björneborg i dag. All lycka även dit. Eftersom det nu är tredje gången i år som jag inte är med på en bortamatchresa har jag redan vant mig vid att de bästa inslagen under dessa dagar är Linnéas ständigt uppdaterande sms. Jag tror mig därför veta att Craig varit sen till frukosten och att Giovanni räknar poäng. Det är nästan som att vara med själv.
 
I natt fastnade jag på youtube. England-Brasilien från 1970 med originalkommentar, samt BBCs World Cup studio 1974 var två av godbitarna... Jo, solen skiner och Edit ser på Bolibompa, vilket är ett samlingsnamn för alla barnprogram på alla kanaler har jag lärt mig.

Jag var bättre förr

I och för sig uppnådde jag ett visst mått av själsfrid ungefär för ett och ett halvt dygn sedan. Då jag har en bild av vad jag kan, måste eller ska påverka, samt det motsatta, då blir det lugnare att orientera mig i vardagen samt världen. Torstens bok har jag läst med stor behållning, lite suttit i solen, samt jobbat.
 
Även har jag bekantat mig med denna bloggs så bejublade texter Det stämmer nog vad somliga har sagt De var bättre förr. Förra sommaren hävde mina fingrar ur sig saker som jag nu, då jag läser dem, till och med blir lite imponerad av. Jag förstår att någon där ute tyckte de var riktigt hyfsade. Nu har de litet tappat stinget och därmed kan vi slå fast att mina texter får skildra verkligheten en aning. Jag har också lite tappat stinget. Antagligen tillfälligt, men textmässigt kanske inte, det vet vi bara om vi fortsätter se vartåt det bär.
Här emellan en av mina favoritbilder bland dem Juhani Roiha skickade till mig efter HJK matchen. Pille offrar sig framför Hälinens inlägg.
 
 
I dag är det sista träningen inför Nice Futis matchen i morgon. På basen av facebook lär det igen bli en videoanalys att vänta i Bengtsböles omklädningsrum. I morgon är även den tredje och sista matchen detta år som jag inte är med på. Dotter Emilias 18 årsfest har jag lovat vara med om. En av faktorerna som bestämdes då jag blev Sportchef var att jag ska kunna göra sådant här. Den allmänna avskyn över utebliven uppdatering på facebook samt en väldigt mager matchrapport är väl något jag bara sen får bära.
 
Vad har annat hänt då? Fru Kickan tyckte att jag skulle klippas i går och så satte hon mig på garageuppfarten klädd enbart i kalsonger. Eftersom hon vill klippa mig med rakmaskin blev det hela sedvanligt utdraget då hon missat att just apparaten ska laddas 16 timmar före man använder den fullt ut. Ännu i morse inledde hon dagen i vår äkta säng genom att mumla "Hmm, taggigt..." Jag utgick från att hon menade håret...
 
Dessutom hade vi en Familjekamp i går. Efter de fysiska grenarna låg det jämnt 21-21 mellan Lag Virta och Lag Teelander. I de intellektuella grenarna visade Lag Virta dock upp karaktär och kunde avgå med segern med siffrorna 72-70 Huvuddomare-Gurkan hade stenkoll på hur poängen skulle räknas, som den enda i universum och domaren ska ju ha rätt... Vi vann och därmed var hon en bra domare. Pärla fungerade som assisterande domare! För övrigt den enda assisterande domaren jag varit med om som skjutit upp grenar eftersom hon är hungrig..
Lag Virta! Segrarna! Mästarna!
 
 
I går kväll fick jag inte många sylar i vädret, men kunde i varje fall följa med resultatet och kan igen konstatera att mina känslor avslöjar att jag faktiskt är en riktigt supporter till HJKs herrar. 1-2 borta mot IFK Göteborg är stort. Retur på Sonera stadion om en vecka! Hyvä Klubi!
 
Vad är här nu mera då? Nya stolligheter att vänta... Endel kanske jag skriver om, de flesta inte!

Hett om öronen

Sent sent i natt kom vi hem, alla till var sitt hem, efter gårdagens festlighetsarbete. För min del möttes jag, lite som väntat, av fler stolliga e mails, som efter att jag svarade där och då sedan föranledde tidiga väckningar och långa diskussioner mellan människor som inte alls bor hos oss, eller ens var här. Jag kan nämna att de diskussionerna blev om möjligt stolligare än e posten, inklusive mitt svar.
 
Jag fick förresten en i mitt tycke lite rolig fråga i dag, då en sportjournalist, jösses vad de börjat aktivera sig igen efter helgens bottennapp förresten, ringde och ställde frågor om vårt nya målvaktslån. Jag vill inte driva med människor, jag inser att frågan var seriös och inte ens dum, den bara lät så rolig för mig. "Har ni en klausul i avtalet om att kunna köpa loss henne efter säsongen?" frågade journalisten, som precis som jag är van att läsa om spelartransfers i herrarnas Bundesliga osv. Tyvärr kommer det inte på fråga att köpa någon överhuvudtaget inom den verksamhet jag jobbar. Ibland använder vi kanske den termen, men om vi säger så här. Låt gårdagskvällen beskriva faktum:
 
Mariehamn en måndag i juli: Torget: Samir och Viktor samt humorgruppen KAJ: En par tusen åskådare och en par tusen till utanför området. MIramarparken: Anders Wiklöfs 70 årsdag och Rhapsody in Rock: ca 5000 personer innanför och utanför. WHA: Veikkausliiga IFK Mariehamn-Inter: ca 1600 åskådare. Allt samtidigt.
Mariehamn en lördag, faktiskt lördagen just före nämnd måndag: WHA: Damernas Liga Åland United-HJK: 165 åskådare. Nej, vi köper inte spelare! Egentligen visar dessa siffror att det enda som ger oss existensberättigande är vi själva, som tycker att det vi gör är extremt viktigt!
Bri och Kaisa vår kryck- och protessektion skötte som vanligt filmningen. Snart hoppas vi få se Bri på planen igen. Med Kaisa kommer det att ta tid tyvärr, men behållningen är stor gällande hennes "Herrigud" på olika ställen under matchfilmen.
 
 
Självklart var där väldigt många bekanta i publiken på födelsedagskonserten i går där vi i ÅU jobbade. Jag och bakrundsgänget var, som nämnt där redan på förmiddagen och bar samt kånkade på allt möjligt. 16 av våra spelare kom sedan och jobbade som publikvärdar från 17-23 under mitt "beskydd". Gamla kollegan Camilla undrade om jag skulle bli bjuden på efterfest med alla stjärnorna när jag jobbade och allt. Det närmaste jag kom blev dock att äta ostsmörgås 1 meter från Robert Wells som var inbegripen i samtal med Linda Lampenius gällande hennes gräsklippare som lär ska vara "Helt H...s svår att ställa in."
Så här såg efterfesten ut i övrigt. Vid halv 2 tiden var vi färdiga med vår del.
 
 
I morse drev mig oron och smsen som informerade om allehanda mig att stiga upp och sedan var den dagen förstörd... Eller, Herrigud, som Kaisa Kotka skulle säga, vad hett det är. Jag har fått en hel del kontorsarbete gjort, väntar på att Rufus ska komma och spruta gegga i håret inför kvällens övningar i stan och på att cykla in för att ledsaga Emilia från bion i kväll.
 
Som brukligt är har jag även snöat lite in i en bok, som jag svettandes läser i solgasset mellan e postningarna. Min Fars kaveri Torstens beskrivning av Alexander I och det nya Fosterlandet ger mig en fin bild av hur det gick till då vi befriades från Sverige eller hur det nu var...
 
Det troliga är att det tillfälliga lugnet som inföll vid 14 tiden inte kommer att hålla. Däremellan ska jag gå för att se Edit och Pärla öva på att gå på lina.

En måndag i juli

Eftersom jag på riktigt inte riktigt har så många minuter på mig blir detta mest en väldigt snabb reflexion av hur julimåndagar kan vara på Åland. Samir och Viktor, som ju som känt gillar att exponera sina nakna kroppar kör loss på Rockoff klockan 19. Verksamheten är febril på torget. IFK Mariehamns herrar möter Inter på WHA klockan 18.30 och de förberedelserna liknar mest det jag själv är van vid. Själv är jag dok indragen i förberedelser för "Rhapsody in Rock" som går två kvarter från Rockoff och typ 3 kvarter från WHA. Robert Wells och hela den typens ensamble ska köra fullt inför 3000 gratisåskådare med stol och säkert många till utan stol. I morse var jag och några andra Åland United anslutna där och hjälpte de säkert professionella, men till synes nyhjälplösa lekledarna, eller turnéansvariga, eller scenbyggarna eller vad de nu alla är.
Här hade de kört fast med en truck.........
 
 
Hemma till duschen möttes jag av ett hus vars inneboende åkt till stranden och datorn var fylld med e post, den ena stolligare än den andra. Nu måste e posten efterarbetas och sedan ska jag tillbaka, för att ansvara för konsertvärdarna, som är 16 av våra spelare, som i sin tur får hasta från den tidiglagda träningen för att hinna. Och jättebra är det om de hinner, för det verkar som om konserten kör igång 3(!) timmar senare. Det är svenskar som ordnar detta, men man skulle tro att de läst någonslags instruktionsbok för den finländska armén. Skynda för att sedan vänta.... Nåja. Vid 1-2 tiden i natt torde man bli hemförlovad och då kan vi ta itu med efterbehandlingen av efterbehandlingen av e posten, som som sagt i dag var mer än lovligt stollig.

I en dröm

Fru Kickan undrade just vad jag har på agendan i dag, denna fina julisöndag. I dag ska jag vara på tårna för att göra saker för folk eller med folk precis då de själva har passligt, för de är ju spontana och lediga, precis som jag. Vi var överens om att det inte är så hemskt farligt om jag inte helt följer familjens program eftersom jag ändå inte är så trevlig. Gurkan undrade mitt däri, eftersom hon också satt i vårt kök om jag inte är trevlig? Hon har minsann inte märkt nåt sånt... Vet ej om många andra än Fru Kickan och jag själv märker det, men jag är inte trevlig!
 
Självklart kan jag kasta loss och bara låta livet leka, så där som alla andra ledighetspersoner, eller sådana som har alltför bråttom för att hinna riktigt, som tidningarnas sportredaktörer till exempel. Jag förstår. Det är inte lätt och man måste prioritera.
 
För en stund sedan satt jag på vår säng och tittade ut genom fönstret. Då slog det mig att, tänk om jag kunde lägga mig ner och sedan vakna upp en måndag morgon i slutet av oktober. Edit ska till skolan och jag har främst Praktisk SO med åk 8 följt av religion för 9C att se fram emot... Det låter skönt och stressfritt... Dock skulle denna utopi behöva en autopilotmode där jag trots mitt sömntillstånd har kunnat fixa till allt jag ställt till nu under de senaste åren, så det bara är att se fram emot skolår, barnens fortsatta uppväxt, julfirande och säsongen 2017.
Detta var en bra match under säsongen 2016 och Isabella var "on fire!" Här blir det visst 1-0 dessutom....
 
 
Sen hejdar jag mig och kommer fram till att det finns så mycket jag inte vill ha autopilotläge påkopplat för som ska hända här före slutet av oktober. Jag vill vara med min äldsta dotter innan hon flyttar iväg igen. Jag vill vara med på Emilias 18 årsdag nästa helg. Jag vill se Rufus börja nian och Edit börja skolan. Jag vill vara med på familjetävlingen som Fru Kickan förbereder i köket. Jag vill också egentligen uppleva våra matcher hur helheten än blir... Fast om allt det där kunde sköta sig själv så jag i efterskott kan plocka ut de bitar jag vill vara medveten om, då skulle det ändå vara skönt att sova till oktober nu!
Snart är oktober här...
 
 
Förresten, så jag inte glömmer! Craig fyller 38 år i dag! Det är STORT, har vi fått lära oss!

Vi vann! Om någon märkte...

Hemma. Tomt. Aj jo, Lisa Ajax. Jag far väl dit och ser om jag hittar dem. Träffade Rufus just då han åkte. Vi vann. Vi vann 2-1 och Isabella Mattsson heter våran hjältinna. En stor dag för henne! Hoppas hon begriper att minnas och njuta.
 
Det var en viktig seger för oss. Vi har häng på övre slutserien igen. En massa människor springer omkring och dunkar ryggar.
 
Ändå, mitt i segerruset, JO jag är glad!! Missförstå mig inte, jag är just så glad man är då man slår HJK i damfotboll en julikväll! Ändå känner jag att jag inte gör mitt jobb så bra! 164 eller 165 åskådare, beroende på källa. INGEN journalist som ville intervjua en enda person efter matchen. Det är första gången någonsin under min tid i Åland United! Jag gör något som inte alls är bra. Och kom nu inte med en massa heja heja friskt humörgrejer därifrån! Vi har haft ÅUs sämsta första halva av säsongen på många många år. Nu kan vi vända och göra succé på den andra halvan. Men kommer någon att veta det och märka det? Kanske inte och vem bryr sig då egentligen.
 
Hörs i morgon!
Så här såg det ut, för alla miljarder som inte var där...

Matchdagsförmiddag

Då jag själv spelade, för 100 tal år sedan, var kvällen före match samt matchdagarna ganska simpla historier. jag hade vissa saker jag måste göra, som att äta en Mars chokladbar, tvätta håret en extra separat gång och sedan bara ha en lugn kväll oftast hemma. Morgon, förmiddag, dag etc berodde sedan förstås på om vi spelade hemma eller borta. Bortamatcherna gick ju enligt lagets procedur, medan hemmamatchdagarna blev en ända väntan, då jag försökte vara så vanlig som möjligt hemma, trots att synfältet allt efter hur nära matchstart vi kom blev smalare och smalare. Sen bara iväg till lagets samling och that´s it. Jag var ganska bra på att förbereda mig individuellt vågar jag tro så här 40 kg senare... Även påklädningsritualen och andra små grejer jag måste göra skötte jag helt diskret och bara för mig själv.
 
Senare då jag var tränare blev ofta kvällen före en lång sådan. Jag ville oftast ha fasta situationer och eventuella illustreringar, som på den tiden gjordes, åtminstone av mig, med penna och papper, färdiga. På samma gång fick jag gå igenom matchen i mitt huvud och förberedde mig på olika scenarion och hur jag kan/borde reagera på dessa. Då matchdagsmorgon grydde hade jag ofta själva matchen klar i huvudet och den övriga kroppen jobbade sig in under dagen. Precis som då jag spelade blev det att försöka vara så normal utåt som möjligt och då jag ofta hade mina då tre barn omkring mig blev det en utmärkt faktor som höll mig kvar i riktiga världen, om den nu finns. Vi som kan lite Platon vet ju att det inte alls är säkert det heller. Bortamatcher gick precis som under spelartiden i lagrutinernas tecken och en del av gårdagens kvällspyssel kunde jag ibland göra under resorna.
 
I dag möter Åland United-HJK på WHA. I går tog jag mig till lagets matchmöte och bevittnade även träningen inför, samt fick ta del av startelvan då den kungjordes laget. Min del i coachingen är i år nära noll, men jag försöker komma laget så nära jag kan i alla fall och genom att förstå den fotboll de spelar blir det bättre både för mig och för dem. De flesta förberedelser för min del inför dagens match har gjorts för länge sedan. Nu är det bara de praktiska detaljerna och utförandet kvar. Egentligen är det igen bortamatcherna som är de lätta, eftersom jag då bara hänger med laget och gör mina grejer där mitt i bland dem, oftast i bussen. Vid hemmamatcher är jag i år delaktig i det mesta. I dag fattas Linnéa, Kjelle, Anders och Richard från det vanliga teamet. Merja kommer in och vikarierar Linnéa, men i övrigt får jag försöka komplettera det som alls går att komplettera. Bollkajsor, Speakerbåsets information, laguppställningsblad, lotterivinster, övriga publikvinster och övrigt, som e post om möjligheten för 26 svenska fotbollsspelare att få fribiljetter till dagens match, är det som samlas i huvudet och senare ner mot magen. Svaret till fribiljettansökningen blir nej, eller ännu värre, inget svar, eftersom jag inte vill riskera att behöva förklara nåt, eftersom det tar ytterligare tid. På samma gång lever oron om hur det ska gå. Numera är jag sällan med på förmatchpratet i omklädningsrummet och ser laget först då de kommer ut för uppvärmning. Eller jag har ju sett laget, för vi alla är där senast två timmar inför kick off, de flesta lite före, domarna ofta lite efter, aj jo, dem brukar jag serva med matchbollar och allt möjligt också...
2013 var jag mest bara assisterande tränare, men ändå kunde det redan då se ut så här, även vid bortamatcher
 
 
Precis som alltid går denna förmiddag och dagstimmar fram till halv 2 eller nåt, till att "vara vanlig", vilket jag ju inte är. Fru Kickan och även stackars Edit börjar vara vana och sysselsätter mest sig själva. Förlåt för det! Eller kanske de tycker det är bättre så. I natt samarbetade jag med övriga avkommor att få pojken hem välbehållen från Rockoff, vilket han gjorde. 9 kvällar kvar, eller är det bara 7?
 
Några ärenden som borde göras i dag inom ÅU har skjutits upp till söndagen, då det ju inte är annat förutom att skriva matchrapport om det inte blir gjort i kväll. Sedan på måndag bygger vi konsert och laget ska börja se mot Björneborg. Den gamla klyschan "stolpe in eller stolpe ut kan avgöra den mentala hälsan i åtminstone en veckas tid" kommer kanske att visa sig stämma, utom för mig eftersom den faktorn bara visar riktningen för allt annat...
I vintras hade vi supportrar. Alla som är kvar och många nya får väldigt gärna dyka upp i dag!
 
 
Fru Kickan har, på Edits uppmaning kommit fram till att Lisa Ajax spelar på Rockoff i kväll klockan halv 8. Då kan det hända att de ämnar häcka i Stadshusbacken då. Jag förväntas säkert vara med. Jag måste säga, jo. Om jag kan. På riktigt, om jag kan så vill jag så gärna. Det är ju så viktigt, framför allt för Lisa Ajax, eller hur var det nu?

Sådär. Nu börjar det vara dags för höst!

Det är inte det att jag inte har något att säga. Det är tvärtom så, att jag har alldeles för mycket att säga om historier som går in i varandra eller lever separata liv, allt som sommaren pumpar på här ute och inne.
 
Linda ska återkomma från Sottunga, Emilia fick sitt nya pass i morse och är nu på jobb, samt ska spendera kvällen med Linda. Rufus sover troligen fram till eftermiddagen och är i en fas i sitt liv då han på riktigt åtminstone säger att "Rockoff är det enda som händer på Åland". Jodu. Halvtaskiga artister, eller i år faktiskt endel nästan okej, som uppträder inför ofta helt ovetande publikmassor varav de flesta knappt ens är på konserterna utan driver omkring på stan för att "det händer saker". Säkert alldeles underbart för 15 åringar, men alldeles alldeles förhatligt idiotiskt och hemskt för deras föräldrar. Jag tycker inte alls synd om stackars grannar eller nåt. Jag ser det bara som ytligt tjafs! Precis som antagligen den arga kvinnan ser på fotbollsmatcherna på WHA, ni minns henne från Morsdagen?!
 
Edit lät inte Emilia somna före hon hade somnat och Emilia hade därmed inte fått blund före efter 2 i natt. Jag måste ge mig eftersom jag är så utmattad av alla de där historierna jag kunde, men inte kommer att berätta här och nu. Fru Kickan kom på att hon kanske skulle åka på jobb, så här mitt i semestern. Jag mal på som vanligt, alltid, varje dag varje natt och folk omkring mig vill mest leva för stunden. Det är väl bra va?
 
Nu kunde det bli höst tycker jag! Schemalagd ordning och stress utanpå det. Det är i alla fall i längden bättre än stress utan schemalagd ordning. Visst är här en månad sommar kvar. I detta skede borde förra skolåret vara utagerat och nästa småningom söka sig fram i sinnet. För mig är det en evighet sedan förra skolåret tog slut och en helt absurd framtid tills nästa äntligen sätter igång och får mig att fokusera på sådant som tar mig bort från det här oschemalagda kontorsarbetet. Det sköter jag sedan före skolan, på samtliga rester och efter skolan, men jag kan hänvisa till att jag inte har tid just då!
Jag har ingenting mot sommar. Men då hösten kommer, då kommer friden! Match i morgon och nån konsert som gör mig upptagen mellan kl 10 och 01 på måndag... På TV studsar Lisa Ajax just nu med en pingisboll på en pingisracket. Så härligt crazy. Det är ju sommar...
 
 
 

Vad minns man dig som?

I dag har det varit en alldeles fantastisk sommardag. Det har också varit en väldigt tung dag, då tunga beslut har skjutits framåt och personlig stolthet, samt tro och övertygelse har satts på prov som bara anstår den som sätts på prov. Jag frågade faktiskt Fru Kickan om det är okej om jag gömmer mig i ett klädskåp och bara gråter för mig själv hela kvällen. Hon sade jo, men valde på samma gång att lägga sig tidigt (och då menar jag TIDIGT) varvid min utmattning fick bli utagerad i soffan, där jag faktiskt sov mellan 19 och 21,20, så nu blir det knappast nåt mer i natt då...
 
Efter en par Åland United relaterade möten, som faktiskt tog en tid av dagen, lokaliserade jag Fru Kickan och Edit på Nabben. Edit förde stort ledarskap bland lekande barn och styrde upp leken, samt vägrade befatta sig men nya lekaspiranter om de inte presenterade sig. Så olik Linda. Så olik Emilia. Så olik Rufus och så olik Fru Kickan, kom vi fram till. Är det mig hon brås på? Vet ej... Jag uppfattar mig själv som associal i grunden, men väldigt social om jag måste. Som barn var jag säkert väldigt högljudd och odräglig. De som kände mig då och vet hur jag var kan väl berätta, tack!
Som baby hade jag i alla fall feber på julafton har man berättat mig
 
 
Mycket av dagens händelser har fått mig att reflektera på vad vi gör här på Jorden under vår korta vistelse. Är det meningen att vi alla ska vara extra och hitta på nytt, eller ska vi bara ta vara på det vi har och göra vårt bästa?
 
Hur fel detta än låter kommer vi alltid att dömas av dem som ser oss och hör oss. Som den där matematikern, vad han nu heter, som skrev en avhandling som ska revolutionera hela matematiken. Eftersom ingen hittills förstått hans avhandling har ingen revolution skett och därmed kan bara han själv se sin egen storhet. Vi lär oss att inte bry oss om vad andra tänker. Det funkar om vi faktiskt är starka nog att se vår lilla lila betydelse för vår verklighet. Annars är vi beroende av hur andra ser oss och även minns oss. Vi finns ju inte så länge liksom.
Av någon orsak känns denna bild bra för mig. En man som kunde saker som ingen egentligen hade nytta av, men han var övertygande.... Kanske någon minns det om mig. Dock, vad har det för betydelse egentligen? Då jag släckte lampan för Edit som hade somnat i sin säng i kväll tänkte jag: Måtte hon minnas sin Pappa, men om inte, vad har hon egentligen förlorat då? Det samma gäller för mina större barn. Jag minns min Pappa, vilket ju är för väl, eftersom han lever och sprattlar utav den. Jag minns min Pappa i dag och då han inte mera är här, eftersom jag vill minnas honom och för att han är en bra karl helt enkelt! En enda människa blir glad av detta, min Pappa! Nu överlåter jag till läsaren att likt savolaxare ta ansvar för det ni själva förstått och sedan att ni har en god natt!
 

Kontorsdag

Eftersom det tyvärr har samlats massvis med kontorsjobb i dag och kontoret, i skuggan utanför garaget och nu i vardagsrummet, bir lite kyligt då jag lyfter blicken några meter, passar jag på att skicka en bild på Pärla och Edit som precis just kom in, skickad av Fru Kickan.
Vad är väl som att rida på en ko signerad av 9A 2013-2016
 
 
Denna bild ger mig också en bild av den soliga framtid jag hoppas få leva i bara vissa beting är på den plats de måste vara... Typ där solen aldrig skiner... Var är det månntro?
 
Nå väl... Skriva på här nu bara... Middag ska vara hos Röd Bettan förstod jag.
 
I natt sökte Emilia febrilt Puppe och Snuppe som Edit behövde för att sova i hennes säng. De hittades aldrig, förrän i morse då de dök upp, i Emilias säng. I övrigt var kvällen bra. Linda och Emilia satt med mig och såg en film om Hitler som återuppstod i dagens Berlin och blev TV komiker... Jo, hej då alltså...

En liten helmassa grejer

Eftersom det precis då jag skulle sätta igång med att skriva lite mer djupsinnigt, mitt bland alla omkring mig springande barn från olika hus här på gatan, kom en uppmaning från Fru Kickan att jag måste köpa nypotatis NU, blev denna text en lite annorlunda en , men baserar sig ändå på frågan jag ställde i går. Några goda och välformulerade önskemål ställdes, men för att täcka in det mesta kommer jag kortfattat att besvara "Anonyms" frågor och påståenden:
 
1. Kaj Palmqvist - Varför?
Svar: Kaj Palmqvist hade den stora äran att vara den förste någonsin att kräva min avgång, då han på vår (Åland Uniteds) facebooksida efter förra matchen var väldigt missnöjd med först hur dålig uppdatering vi har, sedan att jag svarade honom under signatur (Åland United administratör). Kaj är fortsättningsvis välkommen på kaffe, samt att bli FB vän med mig personligen så vi kan diskutera lite mer om Åland Uniteds organisation som han hade så tydliga synpunkter om. Än har han ej hunnit höra av sig. Känner någon Kaj, hälsa honom då och säg att han alltid är välkommen att höra av sig!

2. Åland United (specificera i så fall lite) - Om du ser till förutsättningarna före säsongen hur nöjd är du med resultaten? Och ser du denna säsong som en ny början med nya tyngdpunkter eller som om kort omväg före ni hittar tillbaka till den bekanta huvudleden?
Svar: Jag ser denna säsong som en konsekvens av olika tillfälligheter. Stärkt och vis av dessa ser jag framledes klubben i ett klart ljus. Jag tycker faktiskt inte att en enda av de säsonger jag varit med har varit riktigt som den borde. Nästa säsong kommer vi förhoppningsvis att ha en allt mer dynamisk organisation som gör att motsvarande verksamhet som skedde under "de goda åren" igen är möjlig, men med mycket mer planerad och medveten administration både inom bakgrund och laget självt. Förstod ni nåt av detta? Om ej, fråga.

3. Vad alla mina barn och min familj i övrigt gör just då - Är privatlivet är förfluten epok?
Svar: Förhoppningsvis inte. Dock torde Linda vara på väg till Sottunga, Emilia till oss, Rufus någonstans, vet ej vart, Edit sitter i soffan och Fru Kickan lagar nypotatis... Eller tvättar den , eller vad det nu är hon gör.... Nu kom Pärla också....

4. Statskuppen i Turkiet - Uppgift 1 (till någon årskurs): ''Föreställ dig att tredje världskriget bröt ut igår. Vilka var orsakerna?''
Svar: Om skolan hade börjat i går hade detta varit en ypperlig uppgift. Nu måste jag vänta och se vad som händer den 16e augusti för att riktigt strukturera upp den. Men en god idé i sig...

5, Igge Homberg- Vem?
Svar: En åländsk politiker som gör sig känd genom att vara politiskt korrekt på ett inte alls korrekt vis. Därmed måste jag själv bedöma hans insatser som rätt barnsliga, tyvärr. Men han kan ju växa upp ännu... Han är väl bara runt 40-50 så där...

6. Tankar inför skolstarten om en månad- Se fråga 4
Svar: Se svaret på fråga 4. Fler tankar kommer närmare skolstarten.

7. Fotboll, vad som helst... - Finns det något i denna kategori utöver nr 2?
Svar: O, ja. Det finns massor. Numera har ju också pojkar börjat spela...

8. Höjdhopp - Är detta fotbollsrelaterat?
Svar:
Så här, ja. I övrigt är det också en krävande idrottsgren där Finland faktiskt fått med en damhoppare i OS. Trevligt!

9. Något annat (vad i så fall) - Kan inte överträffar RFÖ här.
Svar: Rösten från Öster: "Kan wimbledon spelas med styroxbollar eller sk nätflöten ?"
Svar till Rösten från Öster: Självklart går det. 1975-1979 spelades ju många sådana turneringar i Pålböle, Pernå. Du var själv med... Jag minns att jag måste vara Jimmy Connors,, eller bollpojke...
 
Mera aktuella äventyr senare eller an annan dag. Hej!

Bussbloggen blir kort, fast inget regnar bort

0-0 i Tammerfors. Ändå känner jag motstridiga känslor som jag inte tänker redogöra för här och nu. Jag hoppas vi har lyckats övertyga Linnéa om att det är Franks som gäller på färjan. Craig har jobbat hårt på det. Under matchgenomgången stod han till och med och höll henne i handen... Vi tror det löser sig och då är ju allt bra.
Tammela är en väldigt fin fotbollsstadion och vädret ska vi inte klaga på
 
 
Eftersom jag kunde ha mycket att säga men inte skriver det nu och eftersom folks smaker är som deras bakar, alltså väldigt flerskinkade ber jag er som ser det här berätta vad ni helst vill höra i morgon. Får jag till att skriva kanske jag då kan få ur mig nåt...
 
Vill ni alltså helst läsa om:
1. Kaj Palmqvist
2. Åland United (specificera i så fall lite)
3. Vad alla mina barn och min familj i övrigt gör just då
4. Statskuppen i Turkiet
5. Igge Holmberg
6. Tankar inför skolstarten om en månad
7. Fotboll, vad som helst...
8. Höjdhopp
9. Något annat (vad i så fall)
 
Hör av er så ser jag hur ni prioriterar och vad i livet som är viktigt för just er... Alltså vad som känns viktigt för er av just mitt liv.. Jag kan förstå om det därmed inte blir så många önskemål.

Dracula och Sofia

Vid ungefär halv 10, eller var det närmare halv 11 kanske bestämde jag mig för att faktiskt ha en sommarlovskväll. Jag tittade på en film som just då råkade spelas på nån av de nya fina kanalerna vi har. Den handlade om en kille som försökte skydda mänskligheten från vampyrer genom att lokalisera ´"Judaskalken" som är en omvänd variant av Heliga Graal. Judaskalken är alltså kärlet som Judas Iskariot drack ur vid den sista måltiden som beskrivs i Evangelierna. Judas förrådde alltså Kristus, som han ju inte kallades före ryktet om honom nådde grekerna en så där hundra år senare, och hängde sig i ett aspträd. Då fick han ju domen av Gud att vara evigt förbannad och att behöva gå omkring i mörkret utan att kunna dö i frid i evighet. Judas Iskariot var alltså den förste vampyren.
 
Det säger sig själv att huvudrollen spelades av en slängdkäftad amerikan som pratade Latin, ryska, rumänska och forngrekiska med amerikansk brytning. Så klart understöddes han av en väldigt attraktiv kvinna, som visade sig vara en 403 år gammal vampyr från Paris, som nu fanns i New Orleans eftersom franska munkar hade gömt Judaskalken, som i sin tur ger kraft åt alla världens vampyrer att ta över världen, just där i och med att det var en fransk koloni då detta hände. Ryska terrorister ville återskapa Moder Rysslands storhet genom att återuppliva Vlad Dracul (Greve Dracula) som hade fraktats till Amerika för att sedan fraktas till Ryssland. Allt löstes i äkta Indiana Jones anda av huvudpersonens minne och gammal Biblisk mystik kombinerat med sensuell skönhet och vampyrskans plötsliga underkastelse av mänsklighet så hon kunde dö medan hon såg soluppgången för första gången sedan år 1628.
BRA KVÄLLSUNDERHÅLLNING KALLAR JAG DETTA!
Så här avbildas den historiske Vlad Dracul. Han i filmen liknade inte, men det har ju gått några hundra år så att vem vet nu sånt egentligen...
 
 
Edit ringde mig från skärgården för att höra hur det är med hennes barn. jag svarade att den där skalliga, som inte heter Maria som jag trodde utan Sofia, hade haft magknip men att det löste sig då jag sjöng "Don´t worry, be happy", alltså precis som med Craigs diarré.
 
På tal om Sofia så ska jag träffa henne i morgon då min serie utvecklingssamtal forsätter.
Så här såg hon ut i fjol före HJK matchen borta.
 
 
Jag skulle gärna se fler filmer i sommarnatten, men Jessi Hietanen vill träffas på morgonen så jag kommer att vara riktigt internationell och dricka mitt morgonkaffe på café. Delvis beror detta förstås på att jag glömde köpa nytt kaffe i dag. Tvätten är dock vikt, disken diskad, ny tvätt tvättad och hängd... Samt då diverse jätteviktiga saker gjorda.
 
Jag fick höra att systersonen Eliel mår illa av att se Arsenalmössor. Det gjorde han inte för ett år sedan, men han har förstått en hel del av vad jag förstår att det är att vara en Tottenhamanhängare.
 
Puss och kram nu jo. I morgon far vi till Tammerfors!

Gräsänklings blues 2016

Jag tror att jag skrev om detta i fjol. Men det där med gräsänklingsskap är inget för just gräsänklingar. Det är ett drömskede, något man ser framför sig som stresslöst , okomplicerat och liksom tidlöst. För min del är det mest att försöka vara som vanligt, men veta att Fru Kickans sista ord till mig, "kommer du sen ihåg att vika tvätten?!" kommer att granskas på ett sätt som inte begränsar sig till vikt tvätt. Precis som vilken Mamma som helst som "bara går där hemma" förväntas jag säkert ha dammsugit, tvättat, diskat och helst klippt gräset, vattnat blommor fast vi knappt har några, köpa ett husdjur som överraskning och dessutom se till att det är rumsrent och allt möjligt till för att sedan fä höra att jag även borde ha bytt sängkläder. Vadå byta sängkläder? Med vem?
 
För att ge statusuppdatering kan jag nämna att jag faktiskt satt igång diskmaskinen och kokat slut på kaffet. Sen har jag skaffat en målvakt för slutet av säsongen också, men mer om det säger jag inte innan det börjar bli augusti... Typ. Men, som det gamla talesättet lyder "En ny målvakt ger inga nya akvariefiskar"...
Jag ska nog vika tvätten och till och med tvätta ny... Det är lite tajt schema nu bara ser ni...
 
 
Vad gör jag då, kan man undra. Nå, i går hade jag glädjen att gå på date med Pille och Maja. Jag lärde mig att Indigo bjuder på kaffe om man är tillsammans med en som äter och att Sittkoffs Café ger påtår för en helhetssumma av 2€. I dag blir det Ella, Vikke och Isabella som är mina dejtpartners på stan. Sen tar jag mig nog till träningen också. Det känns som ett läge nu att se en hel träningsvecka då jag har chansen.
 
Craig beklagade sig i går över att min blogg inte mer är så rolig. Jag försökte poängtera att jag själv inte heller mera är det, vilket han av någon orsak inte höll med om. Han var i varje fall tillbaka från diarrén och förutom ett enda misstag i samband med en boll i magen hade det gått riktigt bra sade han. Vi hade faktiskt så trevligt i bilen i går att vi åkte tillbaka till Bengtsböle då vi kommit till stan, eftersom Craigs nycklar hade stannat kvar. Sen körde vi lite extra varv runt rondellen också då Craig liksom inte ville komma hem till mig, utan bli förd hem till sig. Där for en hel del sängklädsbytartid minsann.
 
Sedan förresten, min bil. Den har tjänat väl, men i går ansåg man på servicen att jag nog gör bäst i att hitta en ny åt mig. Så alla som har en fungerande bil till överkomligt pris och vill byta den mot min gamla, eller på något annat sätt hjälpa mig, var snälla och hör av er.
 
Förresten undrar jag om folk som deltar i resultattippningen på ÅUs facebooksida inser att ÅUs siffror ska skrivas först. Annars har över hälften tippat att vi förlorar på lördag.. Kanske Budbilsservices handduk är så attraktiv då...

Alltså det där med snabba ryck

Min fru, Fru Kickan är en väldigt komplicerad konstruktion egentligen. Hon är enormt samvetsgrann, men på samma gång väldigt mån om att få vara självständig och att inte binda upp sig på annat än det hon vill binda upp sig på just då. Jag tror, utan att så klart varit inne i just hennes huvud att hon är ganska lycklig. Åtminstone hoppas jag det. I går kväll, då vi för första gången på typ en vecka hade en liten stund, bara hon och jag eftersom Edit lagt sig för att läsa Bamse och ingen annan var hemma, eller hos oss om man kan uttrycka det så, då frågade jag henne huruvida planerna att hon och Edit (samt då Gurkan och Pärla givetvis) ska åka ut till holmen där hennes föräldrar häckar över sommaren stämmer. Denna fråga förorsakade Fru Kickan stor frustration, eftersom hon ansåg att jag kräver att hon ska kunna redogöra för allt i minsta detalj. Nu, så där på förmiddagen efter en soven natt, nu har de åkt. Precis som Gurkan och Pärla. Dock vet jag inte när de kommer hem, eftersom de självklart inte kan veta det. Till saken hör att det hela förbereddes under enorm stress i 45 minuter, då mitt morgonkaffe, med sommarläsning i form av töntiga insändare i lokalpressen, avbröts av att jag ju måste hjälpa att packa för de ska ju iväg nu ju... Jag har varit i Finlands Armé och vet det där med att ha bråttom för att vänta. Egentligen är det hela väldigt roligt och jag önskar dem båda, eller dem alla, sköna dagar på Kyrkogårdsö, samt påpekar för den kritiska läsaren att jag faktiskt tycker om dem båda, eller dem alla kan jag väl säga här då vi är så familjära och privata.
 
Nu är jag ensam hemma höll jag på att säga, men Rufus kom ju faktiskt i natt. Han tyckte det var praktiskt att sova här och nu snarkar han gott i sin säng. Hoppas han märkte att Edit var inne hos honom och sade att de skulle åka.
 
I och för sig passar upplägget utmärkt. Jag har nu kommit så långt i  Sportchefsskapet att jag gjort mig heldagsscheman med möten av olika slag för resten av veckan. Skulle jag nu tro att Fru Kickan kunde lägga ihop det ena med det andra skulle jag kunna säga att hon passade på att förena nytta med nöje då de åkte iväg just nu. Jag tror dock att det bara blev så, eftersom hon bestämde så 45 minuter innan de åkte utan att riktigt lägga ihop detta med mig. Men så är hon min Fru Kickan också....
I fjol i Tammerfors var Linnéa så med i galoppen att hon nästan tog sig för att värma upp med laget. Här, på Tammela är vi igen inkommande lördag.
 
 
Jo, mycket riktigt. Efter dessa några dagar av möten och vad det nu allt blir (jo jag kommer att foga in träningarna i schemat) bär det av till Tammerfors. Vi är i ett tufft läge och nu gäller det helt på riktigt att se vad vi är gjorda av!
 
Några som inte har det så nådigt just nu är Celtic, med Brendan Rodgers i spetsen.
0-1 i rumpan borta mot Lincoln Red Imps på Gibraltar är inte acceptabelt någonstans. Hoppas bara Jörgen Pettersson inte hör om detta, för då sätter han väl igång och nonsensbjäffar igen. Men onekligen vore detta i klass med att IFK Mariehamn piskade Celtic på WHA, eller egentligen till och med mer överraskande, hur otroligt det än låter. Undrar om Celtic låter det bli under 10 mål framåt i returen.....
 
Jag har lagt mig till en vana att ha träffar med unga kvinnor på dagarna numera. Pille Raadik är en svår en, för hon vill själv välja var vi ska träffas, på basen av ställets lunchmeny. I dag har hon valt Indigo. Vad kostar en kopp kaffe där?
 

Lite som då jag var ett litet barn

Inte bara Teddybjörnen Fredriksson hade en nos av garn då jag var ett litet barn. Fotbollen var också väldigt försvarsinriktad på den tiden. För mig betyder "gamla goda tiden" och "så som man spelade då jag var liten" långa sega uppgörelser genom djupt försvarande, alternativt man mot man försvarande och avvaktande anfallande lag. Matcherna slutade ofta 0-0, 1-0, eller i Tyskland då 4-2 eller någonting.
 
Precis som man talar om civilisationers uppgång, blomstring och fall går även trenden för spelandet av världens mest älskade spel i vågor. Ibland har försvarsstrategin tagit ett steg längre. Då blir matcherna ofta mycket målfattiga och kan uppfattas långa och sega av många som inte på det perversa vis som till exempel jag gör, njuter av försvarsspelets finess. Sen kommer en anfallsstrategi att uppfinnas, eller utvecklas som gör det svårt att försvara lika effektivt. Då uppfattas fotbollen rolig och händelserik, fram till att man igen kommer på ett sätt att stänga. Och så vidare och så vidare, lite som Terrorbalansen under kalla kriget.
 
Då jag var liten och förälskade mig i fotboll, med Engelska ligan på TV, Farbröderna Nisse och Lasse på Saharas grusplan och så klart VM 1974 och sedermera EM 1976 och VM 1978, inte att förglömma alla annan fotboll (i sällskap med massor med annan idrott skönt sammanvävt med bland annat Pelle Svanslös, men inte Emil i Lönneberga eftersom jag var rädd för Pappa Anton Svensson), då var fotbollen just sådan här, väldigt malande. Vi känner till berättelserna om hur totalfotbollen utvecklades och gav det hela en mer offensiv riktning. Totalfotbollen var i själva verket ett svar på man mot man försvaret i diverse olika formationer.
Peru-Polen i VM i Argentina 1978. Så här minns jag min barndom.
 
 
1980-talet kom och 1982 och 1986 minns vi för dels brasiliansk sambafotboll och för Maradonas briljans. Fotbollen själv hade då kommit in i ett skede då anfallet i praktiken var starkare än försvaret. Vi minns Platini, Boniek och en massa spelare som fick svängrum i de ytor den lite snabbare fotbollen kunde skapa under det årtiondet. 1990 förde oss sedan tillbaka till gnetet. Hela början av 90-talet var det fråga om en övergång från man-manmarkering som hade gett oss den urtyska 1-2-5-2 fotbollen med Ausputzer und Vorstoppers samt kantlöpare som sprang som spårvagnar mellan hörnflaggorna till zonförsvar, som ibland gjorde 4-4-2 till renässanskonst. Inte många mål dock, men lite som det var i min barndom.
 
2000 talet anlände och i olika epoker har fotbollen blivit "roligare". Nu på de senaste åren har tiki-takan, som hade sina glansdagar  mellan 2008 och 2013 ungefär blivit bekämpad. I dag har hård press, flexibel försvarsfotboll och kontrollerade kontringar tagit över. Portugal är en värdig Europamästare, precis som Väst-Tyskland var värdiga världsmästare 1990. Nästa VM för herrar blir ännu lite som detta EM. Stora chanser för Italien eller Argentina att ta hem det säger jag. 2020 talet blir det mer mål igen och mitt i allt "roligt". Kom ihåg var ni hörde detta först!
Sedan en bild på det historiska Isländska landslaget som tog sig ända till EM kvartsfinal. Detta hände år 2013, som ni ju alla minns inte sant?!
 
 
I övrigt är här varmt och skönt. Min date med Chloe gick väldigt bra. En macka av något slag hade jag beställt, men fick inburet nåt som såg ut som mat... man slutar aldrig att förbryllas. Linda bor ensam i en skola ute på Sottunga. Roligt att vara hemma på Åland över sommaren va? Edit och Fru Kickan tog chansen då jag var över till Craig för att hämta ett papper han ville ge till mig då han själv har diarré, stackarn. De ligger i ett mörkt rum och ser på film. Stackars Pärla försöker desperat bjuda in dem på nåt kalas hon ska ha för nån docka, men responsen är vad vi kunde kalla, flegmatisk.
 
Åtminstone början av dagens träning i Bengtsböle tänker jag bevista. I går körde jag passningar barfota. Kvalité säger jag!

Mellanakt

Sitter i ett tomt hus, vilket känns väldigt annorlunda än hur det varit de senaste dagarna. Det regnar och gästerna, samt fruarna i bägge hus här på Bergshöjden kom på att man en regnig dag i juli kan göra det samma som jag och massor av andra gör i januari, det vill säga åka till Eckeröhallen. Leklandet torde bli väl använt där i dag. Hoppas hallen håller, för snart är vi där igen. Julen närmar sig och därmed också Januariträningarna.
 
Det bleve inget lekland för mig. Snart ska vi ha möte med tränarstaben på WHA och sedan har jag lovat infinna mig på träningen då vi kommer att ha lite yngre och lovande, blivande ÅU spelare på gästträning.
 
Jag kommer att få orsak, energi och lust att återkomma till EM, som ju vanns av Portugal som någon sagt några veckor här nu... Människans fullständiga dumhet lyser klart på facebook då man diskuterar Payets tackling och Ronaldos skada. Det var inte meningen att skada Ronaldo! Det vet varenda en som någonsin spelat ens en halv timme!
 
Jag kommer även att återkomma till Åland United då vissa saker tarvar en förklaring i talspråk och således blir skriftligt här i bloggen. Kan ni alla tipsa att åtminstone Kaj Palmqvist läser det inlägget sen, samt gärna många andra också som kanske kunde hjälpa oss att bli en bättre klubb. Ännu bättre klubb borde jag kanske säga för att inte få det fel...
Det här var i fjol. Bengtsböle finns kvar. Så även Kaisa, Sofia och Maja. Chloe finns även hon kvar, men inte i Åland United. Hon spelar igen för Aston Villa. Dock dök hon upp på WHA i helgen och vill äta lunch med mig. En date med en ung dam... Jag får kalla det spelarmöte och se till att infinna mig då antar jag....

Lite småkörigt

Jag tänkte börja med att berätta hur många människor vi har i vårt kök, så där från och till. Nu gav jag upp. Till saken hör att människor antingen är i vårt kök, grannens kök, något annat rum, på gården eller så sover de. I morse visade sig Emilia vara här. I går var det Linda som kom ur Rufus rum. De svenska gästerna som bor i husbilen, eller barnen i familjen kommer över på morgonen och vill ha morgonmål, väl så. De finländska gästerna ska tydligen åka riktigt just. Okej, det var trevligt att ni var här. Själv är jag mest på jobb, med det som man kunde anse vara min hobby. men det är inte en hobby då det innefattar livet för många människor.
Jag syns inte på bilden, för vad jag minns var jag inte med här. Jag satt och räknade Ålandstidningens Stjärnspelarröster eller nåt, vad jag kan erinras
 
 
Enbart en person har krävt min avgång efter gårdagens förlust, men det var mest för att vi inte uppdaterar tillräckligt bra på facebook. Ett stort antal personer har frågat vad jag tänker göra för att vända skutan. Vad tänker jag göra ja? Jag tänker jobba på det sätt min klubbs och min egen värdegrund ger mig redskap till. Jag kan inte vända någonting ensam och just därför innefattar värdegrunden teamwork. Jag kanske får vara lite klassföreståndare även här i fotbollsklubben, med hjälp av en Rektor, en styrelse och goda ämneslärare... Samt då så klart en massa välvilliga människor som alla vill hjälpa oss att hjälpa eleverna/spelarna att komma rätt.
Här hade vi varken gäster eller Edit storasyskon hemma. Men vi tränade. Träning ger färdighet som vi vet
 
Vi såg att igelkotten har vaknat i natt förresten. Augusti närmar sig ser man. EM final i kväll också... Vet ej om jag kan vara så arrogant mot alla gäster att jag åker till WHA och ser IFKs herrar i kväll också... Vet ej...
 
 

Mat-Inger ringde

I går, då det mesta sedan fallit på sådan plats att även middagsförtäring skulle bli aktuell såg jag att ett för mig okänt nummer hade ringt min telefon. Jag ringde upp och möttes av en ganska sträng röst som sade "God kväll! Vet du vem du pratar med?".
 
Eftersom jag antog att rösten menade här och nu, liksom just detta aktuella telefonsamtal fick jag lov att erkänna att nej. Jag visste inte vem det var. Därmed fick rösten orsak att presentera sig: "Det är MAT-INGER! Om det säger dig nåt" sade rösten.
 
Nu inser jag att den här bloggen inte kan göra de känslor och tankar som hann passera i revy inom mig rättvisa, så jag säger bara att jag väldigt fort kontrollerade att jag, som aldrig bär mössa, inte hade nåt på huvudet. Mat-Inger meddelade sig finnas på vår gemensamma arbetsplats och syftade på det vi ibland kallar kopuleringsrummet. Alltså där printern finns. Hon meddelade att hon tagit sig in på jobbet för att skriva ut några privata papper. I stället spottar printern nu ut "en helsickes mängd" papper som verkar vara mina, sade hon. Det enda hon kunde mena var att printern nu, på kvällen, fått för sig att leverera de laguppställningsblad den inte haft lust att producera under dagen.
 
Just nu är jag inte riktigt säker. Men om det visar sig riktigt illa, med tanke på att jag försökte flere gånger utan att lyckas och dessutom sedan fick Mariehamns Tryckeri, som just ringde och meddelade att arbetet finns att hämta, kan det vara så att jag producerat 1200 laguppställningsblad för ONS matchen i morgon. Så att Ålänningar! Utebli inte från matchen i tro att du inte får ett laguppställningsblad! Kommer lika många i morgon som ni var i går på Europa League kvalmatchen blir bara 200 utan, men ni kan ju köpa korv istället då.
Om de får till sådant här i Vasa, varför inte då i Mariehamn. 16.30 på WHA i morgon alltså
 
 
Det är för övrigt alltid roligt då Fru Kickans kompisar kommer över natten. Fru Kickan själv sover liksom mindre då. Nu är hon till och med ute på promenad med Patti och Benu, medan jag sitter här med Edit. De hotade gå till Emmaus möbelretur och jag väntar bara att få uppdrag att hämta en soffa eller nåt annat väldigt behövligt.
 
I går gick HJK och RoPS vidare i Europa cuperna. IFK Mariehamn åkte ut, förstod jag, precis som Tyskland. I IFKs fall var det fråga om en straff som inte blåstes, i Tysklands fall en som blåstes. Sen läste jag i tidningen om en arrogant norrman också. Visste inte att det fanns sådana.
För att lite hjälpa de tyska herrarna vill jag med denna bild demonstrera att även deras kvinnor kan...
 
I dag ska då sista smörjelsen för morgondagens match göras. Och Mat-Ingers personliga papper ska hittas bland alla laguppställningsblad.

Värdelös förälder men kanske en bra arbetstagare

Min dag började ungefär då den förra slutade höll ag på att säga, men det är ju fel. Efter att min beundran för Gareth Bales uppoffrande arbete, som ju inte i går gav annat än stilpoäng hann jag faktiskt sova i flere timmar och flere gånger, då jag fått för vana att börja vakna i etapper med början klockan 5, innan det blev att riva Edit ur sängen för att åka till Landshövdingens kontor. Väl där med en sömnig Edit fick jag tre underskrivna kontrakt att få ytterligare underskrivna och sedan skickade rätt. Följande etapp bar till Polisen där Emilia skulle ansöka om nytt pass men inte fick för att hennes bägge vårdnadshavare inte skrivit under. En månad till är stackarn minderårig. Nåväl, via Edits rum för att låna vingar (!) till nån fest och sedan till kyrkan där hon jobbar, för att märka att vi var för tidiga och således körde vi hem till dem istället så hon kunde dumpa väskan och gå på jobb istället.
 
Hemma igen fick Edit se Sommarlov och frågade faktiskt också efter morgonmål. Ser man där... Jag fortsatte mina försök att skicka laguppställningsbladen för lördagens match till Ordförande, men precis som natten innan då jag hållit på en tid efter semifinalens slut ville det inte gå att bifoga bilaga. Precis då jag löst det, men inte hunnit skicka kom Julia för att skriva kontraktet. Där i mitt kök skrev hon på och vi diskuterade lite detaljer kring dels hennes spelande, dels hennes jobb i IFFK och hur detta anknyter till organisationen Åland United. Precis då ringde Ordförande och meddelade att han nu åkt hem och inte kommer att kunna printa ut de 400 programbladen jag då inte kommit att skicka före han åkte. Min vana trogen sade jag "jag fixar". I det samma kom jag på att jag utsett mig till koordinator för att spelaren vars hus brann upp skulle få en ny lägenhet och sms hade det kommit minsann. Det finns många att tacka. Harry, Gerd, Erica, Peter, säkert Bosse också, han brukar på något sätt höra till dem man behöver tacka. Den här gången går dock guldmedaljen till Lillemor, som trots mina sena vidarebefordringar lyckades få till att vår spelare nu har en ny lägenhet och vad jag förstod blev det inte ens dyrare än det hade varit förut. Tack Lillemor. Spelaren menade att hon känner sig älskad och respekterad, vilket ju är bästa betyg till hela frivilliga hjälpkåren!
 
Nu behövde Julias kontrakt scannas och skickas dels till Linnéa, dels till FBF tillsammans med hennes passbild så de kan ansöka om internationell transfer och Linnéa sedan senare ombesörja licensiering och registrering. Aj jo, försäkringen hade vi ombesörjt i Kristians frånvaro så med Linnéas styrning kom Julia åt att få den fixad, hoppas vi alla... Någon scanner är ju inte så lätt att finna då. I min skola är den som sagt på sommarlov, eller systemet kring den och Landshövdingen hade alltså åkt, hänvisande till sin fru, som vi män alltid gör då vi inte vill diskutera. Den enklaste lösningen blev då MIN fru. Fru Kickan var snäll och scannade in kontraktet och skickade det till min e postadress. Just då, där på Fru Kickans jobb stod Edit och sade att hon nog är rätt hungrig. Det hade typ varit lunchdags för en stund sedan.
Det här hade väl varit nåt att bita i. För oss är det hårt tuggmotstånd på lördag
 
 
Eftersom jag "verkade så stressad" erbjöd sig Fru Kickan att bjuda Edit på lunch i stan i samband med att hon själv äter lunch. Sedan skulle Edit skickas hem med Gurkan, som slutade jobba tidigt denna eftermiddag, berättades det. Jag körde hem, skickade behövlig e post, skrev artiklarna jag beordrats ansvara för och kom att få ringa lite fler samtal än det var tänkt. Jag har bland annat lärt mig att Brommapojkarnas Damansvarige inte svarar i telefon, att Nice Futis verksamhetsledare har gift sig och är i Paris, samt att deras lagledare också är vice ordförande, men säger sig "inte veta nånting".
 
Sakteligen tyckte jag att det vore på sin plats att kolla upp Edits position i världen. Den visade sig vara i Gurkans bil på andra sidan stan. Då tog jag mig för att åka till skolan för att se om något av programbladskopieringen kunde göras där. 1 och en halv timme kämpade jag med sladdar, maskiner och element, samt umgicks med städpersonalen som faktiskt jobbar där ännu. Duktiga är de, vilket jag även sade till dem. Inget printande blev det och till min räddning kom nu Yngve på Mariehamns Tryckeri som tyckte att en så där några hundra kopior kan han väl ta. Nu vet jag ju inte om det kostar eller ej, men Yngve är i varje fall en god man. Även Linnéa försökte jag ringa massvis med gånger, men hennes svar har via sms meddelat att Julia kommer att ha nummer 23 och nästa spelare vi värvar måste bära Sue Ellens tröja.... Det var i och för sig inte den informationen jag hade tänkt be henne om, men jag är självfallet även tacksam för detta.
 
Sen tyckte ju Fru Kickan att jag kunde handla också, nu då hon ska få semester och vi ska ha gäster. Hon hade skickat en shoppinglista med sms, som jag tyvärr raderade då jag läste om Lillemors hushyror och Anders bekräftelser om att han ordnat läkarträff med en spelare jag lite bett honom se till. Därmed fick Fru Kickan skicka en ny lista och... Ja, det stod inget om Mellanöl på den så jag lite improviserade kan jag erkänna. Var Edit var då har jag ingen aning om. Jag är en värdelös förälder... Linda torde vara på jobb, precis som Emilia och Rufus mest lägger ut frågesporter på Facebook... Jag, jag bara finns på fel ställe hela tiden.
Ibland springer alla inte åt samma håll...
 
 
Hemma med diverse plastkassar var vår kök fyllt med folk. Grannens barn, 2  dem, våra gäster Patti och hennes son Benu, som presenterade sig som Muskelimax och så Edit och Fru Kickan. Nu, då jag sitter här och skriver för att vara ännu mer oduglig hör jag att även Pärla och Gurkan har anlänt. Träningen i Bengtsböle är snart slut, så dit blir det ingen idé att åka och att gå på Europa League fotboll på WHA blir ej heller eftersom jag helt enkelt inte har råd.
 
I kväll väntar jag mig en lång och mördande tillställning då Tyskland vinner efter förlängning eller straffar. Precis som i går har jag mer än gärna fel! Med tanke på att den där lunchen uteblev för mig finns det även en liten känsla av att ett dött djur av något slag vore mums att gnaga på...
 

Brännande körigheter

I går kväll nåddes jag av flere nyheter, både oralt och medelst text som meddelade att det brinner i hamnen. Orsaken att just jag fick meddelandena är att en av våra spelare bor i huset som brann. Innan vi går vidare i storyn måste vi tillägga att hon är oskadd, samt också helt oskyldig till hela alltihopa. Medan jag, som tagit lite sommarledigt i kvällen och avnjöt "Britt-Marie var här" med en gnutta inhemsk mellanöl ur burk, inte kunde annat än hålla mig uppdaterad och kolla att allt var under kontroll, samt att spelaren hade någonstans att sova, släcktes branden och inga andra än materiella skador har rapporterats.
Så här såg det alltså inte ut i går kväll, men medge att bilden är fängslande
 
 
I dag har jag kollat att spelaren är okej och att hon har någonstans att sova i natt. Sen var det lite annan logistik. Vi hade ett ledarmöte på WHA, som brukligt är en gång i veckan. För att kunna närvara, vilket i dag var nödvändigt eftersom jag var både föredragande och ordförande, blev det att ordna så Edit fick anlända med Ipad och Bamsetidningar till Fru Kickans jobb och jag i min tur hastade i väg med mina mödosamt i går kväll med Runes dator utprintade och sedan kopierade och hopstansade papper till WHA. Precis då jag parkerade på en av platserna märkta "mopedparkering" fick jag ett sms som informerade att flyttningen av spelarens saker inleds i dag klockan 14. Ingen plats att föra dessa till finns och klubben (=jag då väl) måste omedelbart ordna ett nytt boende till spelaren. Jag svarade so jag brukar "ok" och gick för att hålla mötet.
 
Som vanligt, har jag fått lära mig, dök Harry in. Han och Gerd kommer att assistera vid flyttningen, samt improvisera fram ett ställe att förvara lådor och möbler på tills resten är löst. Själv har jag gett Edit en glass, ser nu hur hon och Pärla rusar iväg för att leka strandleken från i går och har lugnat spelaren som var orolig att missa träningen, samt informerat Giovanni om att hon troligen inte finns där i dag.
 
För mig gäller nu närmast att utreda i vilken mån jag kan assistera i flytten, hyra en lägenhet (har aldrig riktigt gjort det, men som med midsommarstången, hur svårt kan det vara) och åka till träningen iförd lenkkare från början och så ta del av Hannas föredrag om Futebol da Forca.
Den andra från höger är Hanna. Åtminstone den Hanna jag talar om.
 
 
Om allt nu går ungefär som tänkt, hur det nu sen är, kommer kvällen att gå i Wales-Portugal tecken. Tyvärr kommer matchen att sluta 1-1, gå till förlängning och där kommer Ronaldo att göra sitt andra mål för dagen. Blir det sedan 2-1 till Portugal eller om Portugal vinner på straffar efter 2-2 får bli osagt, men detta är mitt tips i alla fall. Jag har väldigt väldigt gärna fel. Steve Beeks informerade förresten i dag att hans proffstränarlicens de facto är erhållen i Wales. Det skrämmande är att det dessutom är sant! 

Sommartider hej hej

I dag är väl då vad många skulle kalla en perfekt sommardag. Själv sitter jag ute, under Fru Kickans, eller vårt då men hennes inhandlade parasoll. Jag började nog jobba under garagetaket, men nu kom solen åt att steka datorn så att jag varken såg skärmen, eller riktigt kände att det var stabilt. Skuggan är ibland en vän. Edit, som i dag då hon fick önska sig vad hon ville önskade att vi kunde äta makaroner och korv varje dag har även lagt in en anhållan om att få läsa Bamse hela dagen. Då jag har förbjudit hennes egen säng i det mörklagda rummet som läsplats tror jag att hon nu befinner sig i soffan... Linda skulle, vad jag förstod komma här via med min telefonladdare som hon liksom plockade på sig härom dagen. Till all lycka märkte vi att man kan ladda min telefon med nån grej som Fru Kickan hittade och som man kopplar till Ipadladdaren...
 
Själv har jag en ganska okej dag med kontoret här ute, lite som jag tänker mig att Stephan Toivonen föreställde sig att han skulle jobba i Lagtinget därifrån terassen i Portugal. I dag har jag hunnit med både sponsorgrejer, flickfotboll och en del A-lagsbestyr. Och sen har jag då stekt korv och kokat makaroner jo...
Jag har ett litet samvetskval att jag inte ännu hunnit se dessa i seriespel. Vårt F02-03 lag. De samarbetar dessutom med IFKs lite äldre lag och kan således spela seriefotboll både i Finland och Sverige. Pille, Annica och hela gänget gör ett stort jobb här och jag blir så glad då jag ser flickor spela fotboll. De som inte känner mig kan nu fråga någon som gör det så ni förstår precis vad jag menar med det jag just sade!
 
Pärla kom just över och hon blev den som fick ut Edit ur soffan. Glass i solen såg ut att vara melodin som funkade.
 
Då jag förväntas prestera en del papper, printa ut dem samt kopiera dem har jag stött på lite problem, då vår skolas server verkar vara lite på sommarledigt. Eller kanske servern är igång, men olika saker på olika våningar gör att man antingen inte kommer åt printern, eller så kan man helt enkelt inte ansluta till nätverket eller vad det nu är. Fastighetsskötare Rune meddelade senast att hans dator nog funkar, så jag ska ta och testa den bara Fru Kickan kommer hem. Bara att hoppas. I kväll tänkte jag börja förbereda skolåret också. Fjärrkontrollen för dvd spelaren som varit försvunnen sedan i påskas kom fram. Då kan jag nu böra se filmerna jag köpt för undervisningsbruk för att se om de kan användas eller ej... Perfekt en icke EM natt.
 
Det går snabbt. Pärla och Edit har nu klätt av sig och låtsas att de är på en strand. Edit åker skateboard och låtsas att hon surfar... Snart är Fru Kickan hemma och då ska jag och printa.
En liten föraning om vad man har att vänta sig som Pappa, tre gånger om dessutom, fick jag härom dagen då vi med Edit besökte Emilias arbetsplats. Nej, jag ledde henne inte längs kyrkgången fast Emilia ville det. Allt har sin tid och sin plats nämligen! Är det i morgon det är EM igen?

Att vara gullig i Stockholm och att nästan chippa med foppa tofflor

Detta får bli ett riktigt uppsamlingsheat. Jag var faktiskt just precis ute på vår uppfart och gjorde sommarens första bokläsning endast iklädd randiga pyjamaskalsonger session. Alla somrar hittills har jag suttit någon timme då folk lagt sig och solen ännu gassar, medveten om att det kanske är sista gången före nästa sommar det händer. Nu kom jag faktiskt nästan 2 kapitel framåt i boken "Britt-Marie var här" som faktiskt namnet till trots handlar om fotboll. Väl så. Sommaren är korkad kan man säga.
 
I går fick även Edit sin Stockholmsdebut. På Skansen såg vi både mina favoriter, älgen och babianerna, barnen rörde ormar och spindlar och så var vi förstås på Allsång. Barnens allsång med Tobbe Trollkarl och Isa. Jösses vad vi sjöng. Linda, Emilia Rufus och Edit försökte alla överrösta sin far i Faster Ingeborg och att hålla handen (min) nere så inte mikrofonen bara skulle komma till oss. En god sak om svenskar kan jag drista mig till att säga här. De kan det där med barnunderhållning! 20 åriga tant Linda tyckte i och för sig att Isa var alldeles för urringat klädd för att uppträda i en barnshow. Själv har jag ingen åsikt eftersom jag inte ser så bra med mina nya, men snygga glasögon.
För att förskräcka Fru Kickan skickade vi denna dödsföraktande bild som avslöjar att vi även åkte tunnelbana
 
 
Så mycket storstadstrafik har jag ändå varit med om i mina dagar att jag vet att det där med humor inte brukar florera i bussar och spårvagnar. Jag lärde mig i går att det faktiskt finns en spårvagnslinje i Stockholm också. Det blev så klart lite småbråttom att ta sig från Djurgården, så jag klöv gatutrafiken lite liknande som Mose delade på Röda havet och ledde min arvingeskara i galopp till en spårvagn som redan rullade då vi drog in den sista av oss, säkert Rufus då, eller sen nån av de andra. Jag vet ju hur man beter sig i spårvagnar i Helsingfors. Däremot hade jag ingen som helst aning hur man löser biljett i en Stockholmsspårvagn. Fordonet fylldes faktiskt ganska duktigt och det verkade vara rätt stressigt och framför allt tryckande hett. Då dök det upp en konduktör. Tydligen skulle det betalas i cash eller någonting. Jag vet ej riktigt hur vi fick till det, men konduktörskan, en yngre dam klappade mig efter några minuters diskussion på axeln och kallade mig "gullig" och sen frågade hon även mina döttrar vart jag hade haft dem. Då de svarade "Skansen" blinkade hon till dem och sade "tråkigt..." På min sista fråga om vi alltså nu fick åka med spårvagnen svarade hon att vi får åka hur mycket vi vill och att vi även är välkomna tillbaka. Då vi sedan steg av vid ändhållplatsen kom hon förbijoggade igen och meddelade att hon var tacksam att vi valt hennes spårvagnssträcka. Jag själv undrar mest vad jag, eller vi då, riktigt sade till henne...
 
Så har det ju spelats EM också dessa dagar. Löw gjorde en rövare och läste av Conte, samt spelade ut hans Italien med Contes egen taktik. Precis som då jag var liten blev det en riktigt cynisk försvarstaktisk gigantbatalj och minsann var det Tyskland som gick vidare. Mot sig får de då en knippe Fransoser som spelade helt så som Hodgson missade att spela. Aktivera centrala ytor mellan mittfält och backlinje, samt löp in bakom linjen och servera bollar dit. 5-2 och Reykjavik tystnade. Nu är det semifinaldags och detta EM har visat vart fotbollspendeln pekar nu. Inte många mål blir det. Ronaldo kommer dock att få upp ångan och göra 2 stycken mot Wales och Portugal går till final. Sen kan det faktiskt komma att behövas straffar igen, eller åtminstone förlängning efter 0-0, 1-1 eller nåt sådant, men Tyskland vinner. Sen har jag ju redan tidigare sagt att Portugal tar finalen efter straffar. Den som lever om en vecka vet om det blev så.
 
Så var laget dessutom tillbaka på jobb. Även jag var i Bengtsböle och körde mitt sportchefsstuk med t skjorta shorts och foppa tofflor. Giovanni undrade inför om jag kunde köra en övning. Det kunde jag så klart och då jag undrade vad jag förväntades göra begrep jag att det var fråga om att delta i en övning. Till all lycka hade jag joggingskor, eller lenkkare för dem som är från min barndoms bygder, i bilen. Jag sade till Giovanni att jag nog ska byta skor då. Han tyckte det var totalt onödigt. Nå, jag bytte i alla fall och tur var det. Ett av momenten innebar att ta emot en boll ur luften, spela vägg och sedan chippa en boll i luften till andra sidan där samma aktion ägde rum. Nog är jag bra, men att göra det i foppa tofflor hade inte hjälpt oss att komma upp i övre slutspelet om man säger så.
Julia A, här på bild från 2009, var med och tränade i dag. Väldigt roligt att ha gamla ÅU spelare som kommer tillbaka. Även Hanna Salmén gjorde sin vana trogen en sommarlovsträning med oss i dag. Detta är en av orsakerna att min klubb finns. Det ska finnas ett lag att spela och träna i så länge man vill spela fotboll på hög nivå.
 
Edit ropade just på mig. Hon hade kommit fram till att det är juli nu och alltså är nästa månad hon ska börja skolan. Va spännande. Det är alltså även nästa månad jag kör igång med 7A och äter Mat-Ingers kreationer varje dag. Det är även nästa månad som Linda åker tillbaka till USA, Rufus börjar nian och Emilia är myndig... Förhoppningsvis är det även månaden då Åland United(=jag) bokar matcher på WHA för övre slutspelsserien!

Också de rika och berömda älskar sina barn

Eventuellt rätt överraskande vill jag slå ett litet slag för de rika och vackra. De är ju i övrigt ett legitimt mål att förakta och bespotta. De har allt och kan få vad de pekar på. Hur många av dem med rik och mäktig bakgrund som fungerar i höga positioner misstänkliggörs inte för sina egentliga syften, eller för hur hon/han kommit till positionen?
 
Jag vill bara att vi en liten liten stund ägnar en tanke åt hur det kan vara att vara ett barn till rika och mäktiga föräldrar, vackra och intelligenta också om det gör det hela lättare eller svårare. Hur annorlunda är de barnen än de små fattiga vi alltid gillar mer, i teorin? På riktigt visar ju olika slags experiment att vi alltid ändå föredrar de välkammade fast vi aldrig skulle erkänna det så här bland folk. Kan barnet rå för att det har fötts med silversked i munnen? Kan vi ta det barnets åsikter om samhället på allvar då det blivit äldre? Kan vi uppskatta det barnets framgång i näringslivet, politiken, idrott eller vad nu vara månde då det uppnår sin prime? Kan vi förstå att det barnet älskar sina egna barn precis som vilken förälder som helst älskar sina? Jo, vi kan det helt kognitivt. Ändå är det inte riktigt okej att säga att man gör det. Vi ska gnälla över rikemansungar och jämföra dem med de där stackars fattiga som på något sätt alltid är bättre människor för att de måste kämpa för allt!
 
Hur vore det om vi bara för en stund försökte jämställa vår människosyn och faktiskt se alla människor som människor? Bara som ett tankeexperiment. Donald Trump säger väldigt puckade saker oavsett hur rik han är. Prinsessan Estelle är jättesöt och verkar rolig oavsett vilka skattepengar hon lever på. Franska revolutionen resulterade i katastrof för att obildade fattiga människor fick rösträtt över en natt. Inte för att de var fattiga, utan för att de het enkelt inte visste vad de gjorde. Att det i långa loppet blivit positivt är sedan en annan sak.
 
Vi vet alla att smärta föder kreativitet. Jag vet att inget är värt något om det inte tar ont. Men vi ser alla ganska lika ut då vi klär av oss. Låt oss ibland även ge de förhatliga chansen att glänsa då de säger eller gör nåt bra.
Visst är de fina va, Lilla Kronprinsessefamiljen? De verkar tycka om varandra och det är inte deras fel att de är mäktiga och rika. Eller, det kanske är det, men vad ska de göra åt det då?
 
 
Självklart för vi detta till fotboll. Igen vill jag höja ett varningens finger att dra för klara slutsatser av Islands och Wales framgångar. Jo, det är häftigt, jag håller med. Men minns ni Grekland 2004? Minns ni hur folk var lyriska över underdogen som slog de där överbetalda divorna? Lägger ni märke till vad man talar om nu då det gäller Greklands seger? "Negativ försvarsfotboll". "En lyckoträff som aldrig kan upprepas". "Catenaccios sista utpost". "Tysk legosldat som tränare". Hur många av er kan nämna en enda spelare i Greklands vinnande lag? (Jag minns några och så förstås Kung Otto)
 
Hur många av er kommer att kunna nämna en enda av Islands eller Wales spelare från i år år 2028? Jo, ni kommer att säga Bale och Ramsay antagligen... Varför det? Jo, för att om de spelade för tex England skulle ni kalla dem överbetalda divor! Hur rik och mäktig du än är kan du alltså skapa dig acceptans genom att sänka dig till "den vanliga människans nivå". Ändå kommer man att minnas Bale som spelare i Tottenham och Real Madrid framför allt. Vi minns Bayern München från 1970-talet och ännu mer Ajax från samma tid. Vi minns Barcelona, Liverpool och Manchester United från sina glansdagar. Varför gör vi det? Jo, de har varit sammanslagningar där överbetalda divor presterat ett gudomligt lagspel och gjort fotbollen odödlig. Samtliga dessa har haft samtida hat riktat mot sig, för att de är så rika och mäktiga.
 
I EM finalen i år kommer Portugal att slå Tyskland på straffar. Tråkigt? Förhatligt? Sant? Det vet vi den 10/6.
 
Även vi i Åland United har under åren blivit föraktade som en "rik och vacker klubb utan något eget"... Jo, så sägs det om oss över Finland. Vi blir så klart upprörda över hur man kan säga så. Vi känner ju varandra och vet vad vi är. Vi vet att våra utländska tränare är människor som tänker och känner. Vi vet när spelare har inträdesförhör vid universitet. Vi ser spelarna grilla och klippa gräs på gården. Vi känner dem. För många är vi dock ett stor ihopköpt lag, eftersom Landskapsregeringen ger oss obegränsade resurser! Vi vet att det inte är så och att vi reser midsommarstänger och jobbar gratis för att tjäna ihop till nya tröjor nästa år, de första på 3 säsonger. Vi vet att vi behöver nytt folk i styrelsen att komplettera de få som nu sliter sig sönder.
Vi vet att Cynthia Uwak är en underbar människa som tycker om barn. Det vet de andra som spelat med henne också, men långt ifrån alla. Därför att de inte vill se henne för vad hon är!
 
 
Fru Kickan är på gång. man hör knappt Långben i TV för allt oväsen dammsugaren för. Edits och Pärlas barn finns över hela huset. Pappan heter för övrigt Peter... Vem nu det sen är. Troligen nån rik och arrogant! Eller nej. Alexander heter han visst...

Lite leker här på fredagkvällen

Mitt i allt blev jag med barn. Alltså inte som då man har annat i magen än det som gör min stor. Inte heller som i dag på eftermiddagen då jag fann Gurkan med fem barn ätandes vattenmelon på hennes vardagsrumsgolv. Inte heller så att jag har hela min barnaskara här. Jag sitter här med Pärla och Edit som liksom tänkt vara här. Deras mammor, förstärkt med en ny granntant på gatan åkte till stan för att äta. Som om inte vi haft mat hemma kanske. Nåja... Det heter att de ska komma hem före avspark i kväll (Belgien-Wales ni vet) så det blir nog bra det här, tror jag i alla fall. Precis just hade de modevisning då de kom gående iklädda Fru Kickans kläder med olika teman. Mest minnesbildande blev "vuxentemat" då Edit föreställde en tant och Pärla var en flykting... Nu säger de i sten att de städat upp och jag tror dem så blint att jag inte tänker kolla. Det tittas på Sommarlov och kan man tänka sig, precis samma program som i morse sänds nu igen på kvällen. Precis som varje dag under varje sommar i modern tid!
 
Mina större barn är i skärgården. Linda och Rufus på Vårdö och kyrkguiden Emilia på Föglö. Därifrån ska de komma mitt under min morgon kvälls bastusession med Vesa Kumpula för att vara redo för Skansenresan på söndag.
 
Eftersom det är fredag kväll väller det nu in e post med helt nyrosig iver. Folk har väl tid nu kan jag tänka.
Det mesta handlar om dessa. Och förstås om dem som inte kunde vara med då bilden togs. Wiklöf har jag inte heller hört nåt av i dag... Eller Kjelle då man tänker på det.
 
 
Det blir fort då att redovisa min lilla avslappnade lek här på kvällskvisten. Jag satt på skoj och gjorde en helt spontan och subjektiv startuppställning för Damernas Liga 2016 med Åland United exkluderad. Dessutom uppdaterade jag min EM elva. Många byten och lite osäkra kort där fortfarande. Man får gärna kommentera och komma med förslag på bägge.
 
Först tar vi Damernas Liga 2016 utan ÅU. Det blir en 4-2-3-1 uppställning från vänster. Eftersom det blev kort om tid mitt i allt blir det tyvärr inte mycket till motiveringar heller.
Målvakt blir Paula Myllyoja (Honka)
Backlinjen från väster: Mira Uronen (TPS), Ekaterina Tyryshkina (Nice Futis), Tiia Peltonen (PK-35), Tia Painilainen (PK-35)
Två stabiliserande mittfältare: Kaisa Björn (Ilves) och Linda Ruutu (HJK)
Tre offensiva mittfältare/spelare, från vänster: Heidi Kollanen (Ilves) , Ria Öling (TPS), Eveliina Parikka (PK-35)
Ensam forward: Sanni Franssi (PK-35)
Som tränare har jag valt Ilkka Marttila från ONS.
 
EM elvan just nu inför Belgien-Wales blir en 4-1-4-1, men kan även läsas som en 4-3-3 med yttrarna som forwards och en stabiliserande mittfältare.
Målvakt: Gigi Buffon (Italien)
Backlinjen från vänster: Jordi Alba (Spanien), Giorgio Chiellini (Italien), Jerome Boateng (Tyskland), Darijo Srna (Kroatien)
Stabiliserande mittfältare: Toni Kroos (Tyskland) - går att argumentera bort nog, jag vet...
Offensivt mittfält från vänster: Eden Hazard (Belgien), Andres Iniesta (Spanien), Renato Sanchez (Portugal), Gareth Bale (Wales)
På topp... PROBLEM! Jag valde att vi spelar mot lite högre försvar. Då blir det faktiskt Jamie Vardy (England). Om vi skulle spela mot ett lägre försvar måste det bli... Ja, vem? Jo, just nu faktiskt Kolbeinn Sigthorsson (Island)
I kväll och framåt står det fritt att övertyga mig på forwardsposten, precis som gällande vänster back.. Och ja de flesta positioner...
 
Vem skulle träna EM laget då? För mig just nu, Lasse Lagerbäck (Island).
 
Nu ska de ha popcorn och chips annars skriker de. Trevlig helg alla!

Jag tror vi behöver stjärnor

Då förflöt gårdagen och som jag nämnde blev oväntat mycket gjort. Både sådant som behövs blev gjort och en del som inte behövs, med en gnutta sådant som inte borde göras. En dag värdig den sista juni då alltså. Här sitter vi igen på förmiddagen med Edit. Jag sov många gånger i natt på basen av hur många gånger jag vaknade. Då jag slutligen fick lite ro i sinnet, som tydligen gick på någonslags tömningsövning under natten, då ringde telefonen. En man som ville diskutera pojkfotboll (!) ringde och först ursäktade han sig, då han just kom på att jag är lärare och sen då han bad mig maila tillade han att han hoppas att jag inte har datorn i sängen. Edit beslöt sig att stiga upp och jag att komma upp om en liten liten stund. Hoppas det där med pojkfotbollen löser sig med den lilla insats jag nu gjort...
 
Vi träffade Edits tillsvidare norska kusiner i går. De kommer inte att vara norska länge, men så länge som åsnebryggan funkar, då använder vi den. IFK Mariehamn gjorde sin Norgegig i går och fick på nöten med 2-0. På basen av det jag såg via streamen här hemma, riktiga intresserade tittar som sagt på fotboll ensamma från en liten skärm helst i mörker, är det inte mycket att säga om det. IFK höll väl ihop laget, styrde med 1 eller 2 på topp och zonade mittfält och backlinje nära varandra i avsikt att inte släppa norrmännen mellan lagdelarna, något man lyckades med hela första halvtimmen och stora delar av andra halvlek. 2-0 målet var väl gjort. Jag skulle gärna också kommentera 1-0 målet, men ska nu berätta lite om varför jag inte kan det.
 
Då jag ser fotboll inser jag att jag ibland hamnar att flytta min kropp även under halvlekarna, trots att detta inte är optimalt. För att kunna göra detta måste jag kunna läsa spelet. Lite som då man byter i ishockey eller innebandy. Man kan inte gå iväg ens 30 sekunder om bollen är i spel, ett anfall är på gång, försvaret sitter redo för kontring etc. Det måste vara rätt läge då man går, annars kan man missa just dessa mängder av händelser som de som inte förstår detta hävdar att inte finns i fotboll. Fru Kickan satt helt kallt i soffan i går och studerade nåt viktigt på Facebook via sin telefon, så som vi som bor med henne känner henne. Mitt i allt vänder hon blicken mot mig och ber mig hämta en grej från köket till henne. Jag tittade tillbaka som om hon vore dum. Jag? Nu? Hon nickade att jo.. Du! Nu! Detta blev ett precisionsarbete som jag inte tror hon förstod. Det blev till ett inkast för Odd nära deras eget mål förstärkt av att bollen rymde utanför reklamskylten och närmaste bollpojke var en bit ifrån innan jag vettigt kunde spurta iväg på uppdraget. Jag tror inte Fru Kickan förstod att det var därför jag väntade 25 sekunder efter att hon frågat...
 
Just av en liknande orsak missade jag 1-0. Jag visste att det tar ca en minut att säga god natt till Edit och att lova komma och släcka sedan samt att se till att hennes väckarklocka inte ringer då hon sätter den på "on". Jag bedömde spelet som ganska avvaktande då jag gick. Då jag var tillbaka var det 1-0 och i tidningarna i dag beskriver målskytten målet som det vackraste i hans karriär. Nå. Jag såg det inte i alla fall och därmed kan jag inte heller kommentera det. HJK vann dock borta i Litauen med 2-0 och har gott läge att gå vidare i Europa League kvalet. IFK måste göra en jättevändning på torsdag om det ska bli det samma här...
 
Sedan en annan sak som dels folk enligt mig fått om bakfoten, eller delar av den. Det har blivit populärt att uttala sig om överbetalda divor och deras motsats, lagspelare (läs Islänningar). Jag vill helt kortfattat påtala att detta är väldigt väldigt förenklat. Det hat Cristiano Ronaldo, Messi och även Zlatan, för att nämna tre vanliga hatoblekt, får är i min värld populistiskt tjafs. De är alla tre extremt duktiga fotbollsspelare. De är även medvetna om sitt eget värde. Detta ger naturligtvis inte dem rätten att bete sig arrogant och svinaktigt. Men lika fullt ger det inte heller var och varannan tyckare relevans i sina hånskratt då någon av dem, som de facto är hårt ansatta av förväntningar, då de inte presterar fullt ut.
Maradona är ju en emotionell katastrof samt knarkmissbrukare, Pelé är lite smådum men snäll som Bamse förutom med sina kvinnliga relationer, Platini är arrogant och som vi vet även korrupt. Ändå kan jag inte tänka mig världen utan dem! Lika lite som utan Elvis Presley, Michelangelo och Nelson Mandela. Alla tre totala skitstövlar privat om ni inte visste det....
 
 
Med ovannämnda sagt vill jag även tona ner det som betraktats som förakt från min sida gentemot Antonio Conte. Jag har ingenting emot honom, Mourinho, Simeone, Guardiola eller någon annan av de stora ledarna i vår fotbollsvärld. Det jag har emot är påståenden om att "just sådan där ska man vara", samt den hotbild jag ser av en massa kopior som inte förstår helheten utan tror att man bara genom att vara känslig är en bra fotbollstränare. Du blir inte heller Zlatan för att du har håret i nån konstig knut och beter dig kaxigt!
"Fotboll är världens viktigaste oviktiga sak" sade redan salig Johannes Paulus II . Franciscus här är ju som bekant medlem i supporterklubben för Argentinska Club Atlético San Lorenzo de Almagro.
 
 
Lite mulet i dag. Skönt! Få se om vi får till en guidad tur i Jomala kyrka i dag då...
 

RSS 2.0