Vipp vapp

Glada Vappen då även från mig!

I dag har elevrådet på min arbetsplats visat det goda spelögat att arrangera en Valborgsmaskerad.. Det därpå följande trycket även bland skolans personal gör att jag i skrivande stund är utklädd till och maskerad till... KVINNA... BH, klänning, peruk och hela köret... Jo, faktiskt.. Min fästmös briljanta idé var att jag skulle klä ut mig till henne och hon till mig. Nu vandrar hon omkring i peruk, lösskägg och en Åland Unitedtröja... Hon är vacker inte jag, till motsats mot hur originalen brukar vara (fast då är ju bärarna de samma)... Till all lycka finns ingen bild på eländet som kan publiceras, så ni slipper... Åtminstone i dag..

På grund av ett ledningsgruppsmöte, som för mig är obligatoriskt, kunde jag ej heller medverka i ÅUs morgonträning. Valde av ovannämnd anledning att inte heller, som jag brukat, åka via träningen innan jag går på jobbmötet... Säkert lika bra faktiskt... Robban låter dock rapporera att träningen förlöpt väl.

I kväll ska vi premiärträna på hemmaplanen i Bengtsböle.. Eller egentligen ska vi inte vara på själva planen utan på gräsytan bakom den. Mycket teknikövningar, lite stafetter och eventuellt 1v1 och 2v2 stuk får det lov att vara...

Veckan närmar sig sitt slut och då brukar Elin vakna till...

Angående frågetävlingen har ju Perre och den onämnde e-postaren alldeles rätt! Ferenc Puskas är mannen på bilderna. En av fotbollens allra största. Ungerns gåva till världen- och Real Madrid. Han råkade vara utomlands med det ungerska landslaget 1956 under upproret i Budapest och återvände inte, utan stannade i väst, där Francos klubb köpte honom. En av de allra största spelarna genom tiderna som sagt och som vi såg på bilderna var han stor även i kroppen. Nu är kroppen hans död sedan flere år, må han vila i frid. Minnet av honom och hans spel lever dock alltid.

Annika hade även rätt i att Mamman på bilden i går föreställde Laura Ö-K.

I morgon, första maj har ÅU samling mitt i stan för ädel tävlan i vår teambuildingslagtävling... Firar vi alls Vappen här då? Jo, som jag sade. Maskerad i skolan... Och sen är åtminstone vi (jag och Sassa) bjudna till bekanta för att... Ja... Fira Valborg... Last man standing kanske det kallas.. Men för mig blir det nog att satsa på att komma i säng i tid, för att... Fira Valborg... Eller kanske sova. Började dessutom i går på min andra bok denna månad. Kul! Livet liksom återvänder efter några år på mjölksyra... Sen är det ju då Nice-Futis på lördag!

Nytt försök

Eftersom endast en läsare fått rätt på gårdagens fråga och denne valt att svara privat på e-post måste vi försöka vidare.

Här en bild av spelaren då han var som bäst, fast vad jag vet före han gick till Real Madrid

Här hade han redan passerat sin toppform

På damsidan är spelarna ofta lite mer uthålliga, utan att alls förringa vår berömde huvudpersons gärning för fotbollen och sitt lands folk!

En av dessa är Mamma, men ändå elitidrottare..

Jaa jaa. Onsdag igen då. Har blivit tvungen att ansöka och beviljats permission från ÅUs träningar av familjeskäl... Robban ser inte så blitt på detta, men jag kunde inte göra något åt det. Liknande orsaker hade jag även beviljats permission för från mitt lärarjobb. Viktigt tror jag att vi kan se livet som en helhet. Varken lärarjobb, tränarsysslor eller andra beting är oviktiga och görs då man inte har bättre för sig. Ibland kräver dock livet och liven man har att leva med, tex ens barn, att man fysiskt är på plats. Då är det både för deras, fotbollens och en självs fördel att man har en harmonisk miljö och kan fördela jobbet enligt det som leder till bästa resultat för alla. I morgon på morgonen måste jag till råga på allt vara på möte i skolan och inte på Jomala konstgräs med laget. Kvällen ute i Lemland ska jag självfallet vara på min post... Om nån säger att man måste välja vad som är viktigt och inte... Då håller jag med så klart. Men att automatiskt utgå från att fotbollen är det oviktiga och allt annat självklart då viktigt i jämförelse, det håller inte... Men. Jag tror att laget klarar sig utan mig i kväll och i morgon på morgonen. Robban och Thias måste bara öka sin egen insats lite, precis som vi alltid gör då någon av oss är borta... Det jag nu gör istället har dock ingen vikarie eller backupp och jag ser till att det finns en pappa helt enkelt!

Såja, nu kan jag igen leva med mig själv en stund...

0-3 mot England. En flopp säger endel... Vetja hetå... Finland är väl just så här bra då... Inte i botten, inte i topp, men i mitten. Både på flick- och pojksidan... Becci spelade igen från start och byttes ut mot TiPS Dali Meller i 57e minuten.

Även U23 spelarna våra torde vara tillbaka i dag. Sarah rapporterade i går att allt var bra, alla var glada och goda, samt undrade vad "seg" är på finska och "pikkuhiljaa" på svenska...

Nu snart hem. Familjeåker med Sassa igen... Vad ska det bli för middag? Korv? I morgon är det Vappen, men det vet man knappt om här på Åland... ÅU tränar och sen på 1 maj blir det lagtävling, inför Björneborgtrippen på lördag!

Same same, but different

En ny vecka är på gång. Vad ska vi , kortfattat säga om i dag då?!

Morgonträning med hemvändande icke landslagsaktuella spelare. Av olika anledningar hade vi sex spelare som tränade och för endel gick det bra, för endel mindre bra, men tränade det gjorde vi... Yle var där med kameran i högsta hugg... Försökte mitt allt att hela tiden gå i vägen. Få se hur de klipper detta inslag. TAÅ dök också upp och Jimmy samt ÅFFs representant höll i träningen på andra planhalvan. I kväll ska ÅU dela plan med IFK damer. Finns det hjärterum så finns det stjärterum ser man...

Inget dramatiskt att föra på tal i dag. Folk orkar inte mera kommentera. Beror väl på att jag i grunden skriver så tråkigt kan jag tänka...

Becci startar mot England i dag! Hoppas våra unghonor får till en bra match där nere på pustan.

Spännande hur vår interninfo i laget funkar... Taina messade i går kväll och bad att få veta hur och när vi tränar i dag. Själv är hon ju med Kati Sarah och Carro i Eerikkilä... Jag bara svarar då nån frågar. Tror nog de löser detta själva...

Jepps. Det slog mig att jag snart inte är tjockast i hushållet!!!

Vi fotbollslegender är ofta välbyggda!
Vem är han? Bilden är vald med eftertanke! Han och Becci har något gemensamt!!! Svara och säg, så ser vi hur allmänbildade läsare vi har!

Civil ruta

Såja. Fyra lediga dagar har varit... Fyra lediga dagar (förutom skola och lite fotboll nog, men inte organiserat inom ÅUs schema). Ett visst tryck från en fraktion läsare gör att jag nu publicerar bilder på dem som jag ofta bara kallar "mina nära och kära". Detta är alltså dem jag umgåtts med denna helg, min familj... Och dessa återvänder jag alltid till under de hårda veckorna och efter turneringar och matcher... Fotbollen är evig, så även dessa!
Ingen inbördes ordning, bara så här kommer de nu:

Linda och Emilia

Rufus

Bebbe (kolla in magen och den invikta högersläggan... Pappas, ja vad det nu är för sort....

Sassa

Så ja. Back to work.. I morgon tidigt på Jomala konstgräs, sen direkt efter jobbet på möte och sedan träning i Backeberg kl 18... Sen hem till dessa igen, de som är på plats... That´s my life!!!

0-4 och bowling

Eftersom vi publicerat alla andra damlags resultat denna helg kan vi ju fullfölja med Östernäs bortaseger 0-4 i går, söndag. Fön gjorde 2, Fella och Cajsa varsitt rapporterar coach Nordmyr. Va bra! Flygande start för alla åländska damlag då...

Sista lediga kvällen för ÅU nu. I mitt fall innebär det egen tid med Rufus. Bowling står på programmet. Sen kör jag flickorna också, samt kollar på den dagsfärska ultraljudsbilden av nyförvärvet vårt med Sassa. Två fina ben hade han/hon... Bra bra!!!
Maten i dag blir enligt Rufus önskemål. Potatismos och köpta köttbullar... Mums!

Carro och Sarah hade ett riktigt äventyr i går att ta sig till Eerikkilä. "Hej, vi är nu på järnvägsstationen, bussen går om 7 minuter, vart ska vi?" Ungefär så lät det. Nåja. De hann faktiskt ombord på snabbussen mot Björneborg och rapporterade senare på kvällen att de var på rummet i Eerikkilä... Starkt jobbat av dem och också av Taina som ordnade med biljetter och guidning på finska... Hoppas U23 lägret blir bra nu och att alla spelare är i form på onsdag då de förväntas träna med ÅU igen.

ÅU ja... Jag är kallad på ett arbetsgruppsmöte. Ska väl inte här skriva så mycket om vad vi gör i kulisserna, men om Nela skulle läsa kan jag nämna att föredragningslistan är: 1. Arbetet med befintlig trupp under resten av säsongen. 2. Värvningsstrategi framåt 3. Arbetet med unga åländska spelare 4. Struktur samt ledarresurser kring laget 5. Framtida upplägg. Struktur för ÅUs matchning, försäsongsträning, resor, träningsutrymmen osv osv...
Det är inte bara för dagen vi lever i ligalaget siddu!!! Jag kommer nog knappast att rapportera så särdeles kring själva diskussionerna , utan de får sedan mynna ut i praktiskt arbete, som så klart kan diskuteras här och annorstädes...

I morgon ska U19 då möta England. Bön KAN hjälpa!!!

Nu full fart mot Eftis, där jag hämtar upp Rufus... Sol ute sol inne sol i stjärten sol i skinnet....

Gubbe

1-0, 0-2, 4-1

Rubriken innehåller tre matchresultat från i går.

1-0 var IFK damers segrsiffror mot Upplands Ekeby. Såg själv endast första halvlek, men den var i stort spel mot ett mål... Bortalagets.. Upplands Ekeby hade bland de segaste offensiva spelare jag sett och IFK var det klart bättre laget. 0-0 stod det i halvtid då jag var tvungen att lätta ankar från soliga Vikingahallen... Fick sedan höra att Lisa Klingberg gjort 1-0 och att det blivit slutresultat. Grattis då IFK. 3 points i inledningen... Lagets enda mål, enligt laget självt, är att vinna serien och stiga. Då är 1-0 precis vad man behöver... Slutar varje match i år så, så klarar man sitt mål! Adde gled omkring ute till höger och hade lite svårt att komma till förutom då hon bestämde sig för att gå själv... Tempo tempo, gör allt i så högt tempo du kan... Det har vi sagt. Bra att hon får läge att testa sitt spel i så många olika sammanhang. Under de många år hon har framför sig kommer allt att formas till en erfarenhet och ett kunnande som kan bli värdefullt för hela Finland om det riktigt vill sig!

0-2 var U19 landslagets förlustsiffror mot Ungern.. 0-1 på straff och 0-2 på hörna.. Och goodbye EM slutspel... Har ju inte sett nåt annat än hela första kvalet i höstas och sedan en av träningslandskamperna inför mot Ryssland, förutom då att jag var regiontränare i denna åldersklass, så jag ska väl inte ta mig för att analysera nåt jag inte vet så mycket om... Det jag vet är att Becci fick sin första 90 minuter för Finland och att såväl Azerbaidzhan som Ungern och Spanien vunnit oss, medan Tjeckien, Nordirland och Ryssland förlorat i denna åldersklass under detta år... Jag skulle ändå inte gå hela vägen och förklara oss som ett större fotbollsland än Ryssland eller mindre än Azerbaidzhan på basen av dessa siffror... Det som Kipe (Anne Parnila) säger på FBFs hemsida får räcka för mig. De som inte förstår finska får ifall ni är intresserade be mig översätta, så har ni hennes åsikt här i morgon.

Startelvan mot Ungern

4-1 sedan var IFKs F95ors segersiffror mot sitt svenska seriemotstånd Vet faktiskt inte vem det var, men i Uppland torde föreningen höra hemma. Limpan, alltså The artist formerly known as Elin meddelade att hon gjort ett mål, spelat både ute till höger och på centralt mittfält. Och hör och häpna! Hon tyckte det var KUL att testa olika positioner då hon spelar i olika lag. Vi blir alltid äldre och mognare... I mitt fall vet jag inte om det är bra, i Limpans fall är det kanon! Så ska man ta det. Snart blir det nog matcher i nåt damlag också. Där tränar hon ju!

I dag spelar Östernäs. Heja heja! Ängla Kents änglar tog en inledningsseger de med. Kul.

Nu blir det att fixa till lite middagspizza för hela min familj här... Inte helt fel, de underhåller sig med att spela dåliga Idolsclip på youtube... Och de spelar dem högt! Dessutom har jag slagit Sassa i bröstsim, fast hon har mycket större bröst än jag! Så det så!

Becci SPELADE på högerkanten...

Ungern i dag!

Och Becci startar... Förstår jag 4-1-4-1 grunduppställningen rätt så kör hon högerytter... Jaska har varit och ritat upp nåt, gissar jag:-)

I Kendo möter Finlands gubbar Norge om nån är intresserad... Jag kommer antagligen att åka en sväng till Jomala och kolla in seriefinalen i damfyran i alla fall... Kul med en toppmatch i första omgången... I fjol lyckades vi ta ner Upplands-Ekeby två gånger... Nu hoppas vi att trenden håller i sig! Heja IFKs damer!!!

Här sätter Sandra 5-1 i hemmamatchen mot U-Ekeby förra sommarn...

Diversehelg

Denna helg står damligan stilla (visst?)..

ÅU passar på och ger spelarna extra ledigt. Svenskornas leenden visste inga gränser i går under den lite tidigarelagda träningen, som faktiskt anpassats till deras färja... De är nu hemma i sitt fäderne (och möderne?) land för välförtjänt vila och rekreation. Finskorna sågs i går kväll ännu snyggt uppradade på WHA under IFK-herrarnas 2-2 mot Honka. Glass åt de väldigt mycket och såg ut att ha det gemytligt i den ljumma kvällen.. Åländskorna, de ska aktivera sig här hemma, eller borta...

Denna helg spelar Becci mot Ungern. I går fick hon spela andra halvlek i 0-2 förlusten mot Spanien. Enligt rapporter ska hon ha lyckats bra, trots att hon lite Addeaktigt inte tycker så själv. Vi hoppas hon får chansen igen nu då. Sarah och Carro hoppas att Taina löser resebekymren och att de tidig måndag morgon faktiskt är i Eerikkilä för landslagslägret. Inget har hörts, så det verkar funka.

Adde och Julia ska, som det verkar spela i IFK-damernas seriepremiär kl 15.30 i Jomala. Elin Limpa, som inte togs ut till den matchen ska spela som överårig med IFKs F95 (Jo SANT) samtidigt.. Måste vara unikt på nåt sätt att spelare med ligaerfarenhet spelar seriematch med F95... Sigge blir tyvärr utan match denna helg, då vi inte har farmavtal med Östernäs, utan med IFK som valde att inte spela med sina rotationsspelare denna helg. NÅ, det kommer alltid nya lördagar, som engelsmännen säger!

Själv ska jag vara med barn! Underbart! Inte sedan i juli har jag förberett mig på att ha mina barn hos mig flere nätter i stöten! Nu ska de sova både fredag och lördag natt hos oss på Styrmansgatan. Få se om man hinner till Jomala och kolla IFK eller om jag i första hand är och förblir Pappa... Situationen får avgöra. Även Sassa får inse att det kommer barnprogram fredag kvällar... Och de är inget att skoja om.. Sen kan vi ju fast heja på Puttes lag!

Med en önskan om en möjligast lycklig helg för alla, på olika ställen i olika roller!!!!

Hon har premiär med IFK denna helg

Nummerboll är inte bra...

Och vad har vi lärt oss i dag då?

1. Nummerboll är inte en bra övning, tycker spelare i Åland United. Jag måste erkänna att jag själv aldrig tänkt mig den som en aktivitet för ligalag innan Robban introducerade och även jag såg att den är väldigt funktionsduglig för spelare som kan läsa och göra det bästa av enkla ting... Nu är nummerboll dock utdömd. Stackars Robban stod där med händerna i fickorna och såg trumpen ut... Nåja, i bästa svenska demokratiska stil fick Maiju och Elin ta i det hela och nu körde laget i morse en bollägarövning som direkt fick internnamnet "Hodgson". "Så ska de vara- karvainen kana", som killarna i finskspråkiga skolan alltid sade då vi hurrin gick förbi...

2. Denna blogg läses av väldigt varierande sorts människor. Men bästa läsare... I stället för att omedelbart rapportera till personer som deklarerar att de inte läser detta och upprör deras sinnen helt i onödan, säg det du har på hjärtat tex genom att kommentera texten. Anonym får man vara om man inte vill blotta sig för hela den 50 hövdade läsarkretsen. Om någon tex uppfattade gårdagens tex om IFK dam som provocerande. Då tror jag man kan fundera på varför... Jag hade själv två personer att läsa för att förvissa mig om att texten skulle vara positiv och inte gräva fram vrede och tankar om orättvisa beskyllningar eller nåt. Spelarna i IFK dam är ju mina bekanta och jag hälsar glatt på dem var vi än möts. Dessutom önskar jag alla allt gott... Men, finns det nåt att säga, säg det och spring inte och skvallra till varandra som småtjejer... (finns rätt mycket fjortisaktivitet här på min arbetsplats med). Eller, för all del. Sprid gärna det jag skriver... Men det vore intressant för hela bloggens väsen om man även tog upp diskussion... Mig får man gärna skälla på, som vi ju sett i de fastländska skribenternas texter... Konstruktiv diskussion kallas viss sådant!

3. Sen har vi lärt oss om apokryfer och evangelium... Dan Brown versus Matteus (inte Matthäus)..

I kväll blir det tidig träning på löparbanan och sen ska gubbarna i IFK mäta sig med Banas Honka!

Matchen torde vara slut i tid så jag hinner med i insomningsprocessen på soffan sen! Det är riktigt skönt att ha ett hem igen!!!!

Spelar man nummerboll här?

Vad är ett U-lag?!

Onsdagen marscherar fram. Snart kommer Sassa och hämtar mig... Vi agerar familj och rör oss med samma fordon till och från jobbet. Riktigt mysigt då vi faktiskt har samma tider vissa dagar... I helgen ska det till och bli riktigt övernattningar för barnen mina. Det var sannerligen inte i går! Kanske livet ibland belönar en för trogen tjänst... Så där som Becci med landslaget tex.

Spaghetti ska vi ha igen hemma före jag susar till Jomala på träning. Sen ska Rufus köras hem, då han tränar samtidigt som vi, men inne i hallen.. Lite mysigt det också...

Träningen i Jomala jo... Thias hade ledigt i dag förstod jag, så nån slags improviserad målvaktsvariant ska det till och bli antar jag. Robban har nog koll, men det är bäst att vara beredd på allt som assisterande coach...

Håll tag i det bara...

Samtidigt som vi tränar på andra halvan vårt U-lag/farmarlag, IFK Mariehamns damer. De förbereder sig för sin premiär i division 4 nu i helgen.

Så sent som för några månader sedan var jag tränare för just detta U-lag/farmarlag. Vi kom nära toppen i vår serie och kunde faktiskt ha slagits om avancemang om vi inte tontat bort en par matcher på våren. Dels kom de förlusterna till följd av orutin, dels av spelarnas prioriteringar som inte alltid var just fotboll.. Detta är inget vi behöver sörja över och definitivt inget vi behöver tycka är konstigt... Så funkar ungdomar och spelare i denna typs serier. Allt som allt hade vi en jättefin säsong och både spelarna och laget utvecklades massor fotbollsmässigt. Jag tyckte då och tycker fortfarande att IFK damer spelade en väldigt god fotboll för division 4 nivå i Sverige.

I fjol, liksom tidigare och nu även i år, har IFK damer ett farmaravtal med Åland United. I ÅUs målsättningar för utvecklandet av framtida ligaspelare på Åland ingår således att IFK damer gör ett bra jobb. Under fjolåret uttrycktes vid flere tillfällen förhoppningar om att flere IFK spelare skulle visa intresse för spel i ligalaget och därmed elitsatsning på fotboll.

Då, liksom nu, var min syn på det hela denna! IFK damer är ett fotbollslag som bedriver tävlingsverksamhet. Dvs verksamheten är inte den som vi i denna blogg kallat elit. Inte heller går vi ner helt på motionsnivå. Dock ska träningen och verksamheten vara sådan att spelare som siktar framåt och uppåt ska kunna dra nytta av den och se IFK damer som en mellanetapp. Dessutom innehåller laget spelare som ser just det laget som toppen av sin karriär och vill göra just det som krävs på den nivån. Allt väl här! I år har dessutom termen "nedtrappare" och "veteran" infunnit sig. En ny vinkling som ju ger en spännande touch kring laget.

Såsom U-lag har IFK rätt att ta in spelare från Åland United om man behöver och ÅU ser nyttan i det hela. På samma gång skall IFK kunna förse ÅU med spelare om vi behöver. Sedan skall IFK pusha sina spelare, de som vill, att ta steget mot ÅU genom rotationsträning och eventuellt personliga upplägg. För matchning innebär detta att spelare som uttryckligen arbetar mot en elitkarriär och vill jobba genom att träna själv eller med ligatruppen självklart skall ges en plats i IFKs matchtrupper. Ibland kan sådana saker leda till att vissa matcher tillfälligt får snäppet sämre spel och eventuellt lite andra resultat än om man toppar laget med äldre spelare som spelar för att det är roligt. För U-lagstränaren är det en balansgång som ibland kan kännas tuff. Jag vet, jag har varit där!

Nu hoppas jag att IFK damer i år kan hitta rätt här. Välj "det bästa laget" till varje match! Självklart. Men se även till att uppgiften som U-lag har relevans. Framtida stjärnor ska ges speltid. De som nu jobbar och sliter för en framtid på elitnivå! Det är faktiskt viktigare än att vinna med spelare som nu är duktiga, men som lägger av om en par år!

Hoppas läsaren förstår mig rätt! Och hoppas IFK får en god säsong med bra spel, spelare som utvecklas och många roliga stunder... Samt i framtiden många spelare i det åländska ligalaget!!!

IFK gör mål sommaren 08. Lisa, Emma, Carin...

Tisdag igen, på jobbet igen

Tisdagen får symbolisera civiljobb just nu i mitt liv... Skola utav helskotta bara hela dagen... Och ännu är det inte färdigt!
ÅU får köra fysträningen igen utan min assistens är jag rädd. Men i morgon ska vi sparka boll i Jomala.

Herrarna (IFK Mariehamn) fick till ett imponerande resultat mot finska mästarna i går... Fantastiskt att både herrarnas och damernas regerande mästare förlorat mot ett åländskt lag i ligans våromgång...

Jappja. Har ej så mycket att tillägga under denna lilla minut jag hinner författa, men diskussionen om resursfördelningen tror jag är viktig. För att få den rätt tror jag det är bra om vi har lite fakta att komma med... Max nämner många missräkningar och olägenheter och han har rätt. Dock tror han att man enkelt kan åtgärda dem genom att fördela resurser på annat sätt. Jag vet inte om det är så enkelt. Till att börja med måste man vara beredd att göra lite skitjobb med visionerna högt uppsatta. Och sen måste man förtjäna sin respekt! vad är först? Hönan, ägget eller tuppen?
Bara skjut på så kommer vi framåt siddu!!!

Och ännu mera

Och inte nog med detta! Nu ska fyra till på läger!

Sarah, Carro, Taina och Kati ska på U23 landslagsläger nästa vecka!!! Helt sanslöst!!!!

Hoppas de hinner hem till Vappen, för det ska tävlas i lagtävlingen då... Även Becci hinner ju hem till det..

   

Äntligen!!!

Nu har det hänt! Becci är uttagen i landslaget! Känns jättebra efter många år helt så där nästan... Ett bevis på att man inte ska ge upp. Just nu är flickan i sin bästa form någonsin... Lycka till i Ungern!

Synd för den som skadat sig, vem det vara månde. Men Becci är glad. Och jag med!!!

Trägen vinner... Nu den första dagen i resten av Beccis liv!!!

För vem, av vem, åt vem?!

Morgonen har igen ljusnat så rosig och fager... Barnen mina tog i går och ändrade min väckningssignal utan att jag visste det och både Sassa och jag vaknade väldigt effektivt i morse... För mig blev det att åka på morgonträning, för Sassa att somna om. Ringde även Jode att jag var på väg för att plocka upp henne till träningen som vanligt, och hon svarade i Åbo... Men hon ska vara på Åland till eftermiddagsträningen.. Hoppla.

Som vanligt avslutades morgonsessionen med att skolbarnen, dagistanterna och lärarna avviker och fotbollsproffsen slår lite bollar och joggar ner. Egentligen lite roligt att leva mitt i allt detta just nu...

Dagistant

I eftermiddag fysträning enligt spelledig veckas tema och sen ska vi och kolla på de mäktiga herrarna! Lycka till pojkar!

Sen en lite kort inledning på det som efterfrågats: Vem ska ge vilka resurser åt vem?

Tänkte börja med en väldigt snabb och ytlig redogörelse över hur jag själv förstår nuläget. Sen kan vi fortsätta med hur vi vill ändra och utveckla detta. Givetvis kan jag ha missförstått nåt och i så fall får man säga till...

1. FBF omfattar många avdelningar. De relevanta avdelningarna för denna diskussion torde vara All Stars (Kaikki Pelaa), utbildnings- och landslagsavdelningarna.

2. Som jag förstår det är en av FBFs huvudmålsättningar stimulerandet av föreningar, med mål att öka mängden proffs, alltså heltidsanställda föreningsaktörer. Timo Huttunen bedriver föreningsutvecklingen, medan Marko Viitanen handhar innehållet i breddverksamheten (knattar, motionsfotboll och även faktiskt arrangemangen av FUN- och Distriktslagsturneringarna). Föreningar med klara riktlinjer och mål som korrelerar med det som FBF vill stöda (går inte in på de detaljerna nu) kan ansöka om olika slags bidrag av FBF. FBF kan även genom olika sponsorer tilldela öronmärkta pengar till föreningar för projekt just de enskilda sponsorerna önskar stöda.
Målet med detta är att få välmående föreningar och en bred bas fotbollsspelare- och aktörer i allmänhet.

3. Utbildningsverksamheten leds av Kari Ukkonen. Här har inte mycket nytt inträffat, förutom att kursutbudet fått UEFA status och att man erbjuder både distrikt och föreningar viss service, dock med mycket begränsade resurser.
Pointen här är dock att varje förening, med pengar de ansöker om i föregående punkt kan få boägg att utbilda sina tränare inom FBFs kurser. Sen är det ju klart att varje förening själv måste jobba mycket för att få ihop pengarna, eftersom FBF har väldigt begränsade resurser, men genom goda och välutbildade klubbfunktionärer tror man väl att även detta skall fungera lättare...

4. Landslagsavdelningen, eller Jaskas avdelning. Här är man ute efter att uppfylla ett annat av FBFsstora mål, alltså "internationell framgång". Här används de resurser som undansatts för detta till att uppnå maximalt hög nivå på spelarna. Det vill säga här understöder man elitfotboll så gott man kan. Pengarna här går till landslagsverksamheten, en liten liten del till regionverksamhet och sedan kan man säga att man samarbetar med All Stars och Tävlingsavdelningarna i understödandet av talangakademier och dylikt inom klubbfotbollen. Här är dock tillgångarna väldigt begränsade, så man har prioriterat landslagen, som ska ge oss denna internationella framgång.
Till exempel flickornas regionverksamhet diskuteras varje år, eftersom den går mer eller mindre på nollbudget (nästan). Varför upprätthålla en sådan verksamhet om det inte finns pengar? Hittills har vi/man ansett att den verksamheten är fotbollsmässigt så pass viktig att vi vill ha kvar den. Om regionverksamheten till exempel togs bort, skulle inget mer bli över för föreningar, utan endast en del av spelarutbildnigen skulle försvinna...

Summan av det hela i mina ögon, så här efter detta första utkast blir, att alla försöker på sitt håll bygga upp pyramiden som vi talat om här tidigare... Men det är inte Viitanens fel om pyramiden blir flack, eller Jaskas om den blir brant... Alla vill samma sak, men fokuserar på olika delar och gör så gott man kan i sin egen nisch...

Så ja. Skjut mig nu då!!!!

Han sköt sheriffen...

Sköndag

Denna söndag har varit en riktig skön dag!

Barnen har varit här och Rufus har uppträtt på stadshuset. man känner sig nästan som en "vanlig människa" sådana här dagar.

2 av mina tre arvingar (de som redan fötts) på G.

Vad ska man säga. God mat, spela kula, även lite fotboll.. Låter så där idylliskt vanligt att man faktiskt känner sig väldigt avkopplad just nu!

Nästa helg är spelledig. Denna vecka kör ÅU mest fysträning. Bara tre bollpass, av vilka två på morgnar, kommer vi att ha...

IFK damerna börjar sin serie just inkommande helg. De ska vinna fyran säger de. Jag får, igen, önska dem lycka till! Såg en del av genrepet och mål blev det ju massor... IFKs herrar å sin sida inleder i morgon kväll mot självaste Inter. Då jag numera bor två hus från stadion lär det nog bli att betrakta det hela på plats sen efter ÅU träningen...

Annika tar upp viktiga saker i kommentarerna för gårdagens inlägg. Jag tror att mängden korsbandsskador beror på felaktig träning. Det är dock viktigt att inte förväxla mängd med kvalitet... Man kan nog träna så gott som hur mycket som helst, bara man tränar rätt. Ofta förvillas man och tror att de ökade mängderna skapar skador. Jo, det gör de, men bara om de ökade mängderna innebär proprtionellt för stor ökning av belastning utan relevant grundfysisk träning... Tränar en 14 åring alltså rätt i förhållande till sina målsättningar kan hon utan problem träna flere gånger per dag. Så länge kroppen och knoppen är friska är det ingen fara. Så kan man bygga upp en idrottarkropp som sedan klarar riktig proffsträning.

Kunde gå på djupet och även ta upp resursfördelningsfrågan, men känner mig alltför harmonisk och dessutom inte det minsta rolig, så jag låter vara! I morgon är det ju måndag igen och Jomala konstgräs väntar i gryningen...

Litet minne från i går bara...

Yes Yes Yes

3 gånger JA, för våra tre mål!

Trots ett baklängesmål redan i första minuten lyckades vi kliva tillbaka och dessutom få ordning på spelet, trots startsvårigheter och lite kaos då TiPS flyttade upp i jakten på kvittering und andra halvlek!

Men vi fixade det! Emma, Maiju och Becci fick scora och på det hela taget fick vi det att funka i andra halvlek speciellt... Thias skulle skriva rapporten till hemsidan, så där kan man se finesserna sedan.

Jag är lycklig att vi nu även har rest oss från förlustläge och därmed liksom kunnat ta en arbetsseger. Detta höjer ju självförtroendet ännu mer... Skönt att gå på jobb på måndag nu:-)

Köpte tre semlor efter matchen. En gick till Thias och Anna, en till Robban och sen såg Elin så hungrig ut att hon måst få den tredje... Jag fick göra som Jörn Donner: "Vara utan"... Till all lycka fanns det gammal spaghetti hemma...

Inget djupt i dag (heller). Bara trött, men lycklig text... I morgon kommer barnen igen. Rufus har teaterföreställning... Spännande. Sen ska vi äta lövbiff och ha det allmänt skönt- hoppas jag!

Japp japp. En riktigt skön lördagkväll till alla som nu bemödigat sig att läsa så här långt!

Becci på jobb

Becci ledig... Fram till måndag morgon!

Till slut ett nytt uttryck som hädanefter betyder "Lite tid kvar, öka tempot". Uttrycket är "Vi är vid mascaran nu!"

Tack för det tillskottet i fotbollsterminologin Sassa!

Kvällen inför...

Fick väl sagt det jag ville säga i förra inlägget. Och i skrivande stund verkar jag ha mördat diskussionen... Synd förstås, men bra om jag gjorde min ståndpunkt klar i alla fall..

Här lite vad ÅU gjort i dag, saxat från vår egen hemsida:

"Som en aptitretare före ligamatchen mot TiPS arrangerades del 4 i ÅUs teambuildingskamp under fredagskvällen i Bengtsböle.
 
Gammal hederlig pilkastning var på programmet.
 
De tidigare så suveräna Lag 3 hade denna gång svårigheter och slutade faktiskt jumbo i denna deltävling. Om det beror på att Carro kommit in och förstärkt laget eller ej, det lämnas osagt i detta sammanhang.
 
Poängen blev:
1.  Lag 2  (112 p)
2.  Lag 1  (97 p)
3.  Lag 4  (76 p)
4.  Lag 3  (71 p)
 
Taina i Lag 1 lär enligt rapporter ha varit den enda som prickade Bullseye. Vi hoppas detta är ett gott omen för lördagen, just för hennes del!
 
Detta gör att tävlingen nu byter ledare! Lag 2 kryper förbi lag 3 och gör kampen ännu hetare!
 
Poängställningen efter Del 4:
 
1. Lag 2 (Frida, Kati, Becci, Eve) 29p
2. Lag 3 (Elin, Maiju, Sarah, Carro) 28p
3. Lag 1 (Taina, Maria, Adde, Emma) 25p
4. Lag 4 (Angelica, Julia, Jamppa, Jode) 23p"


Napakymppi.. Huomenna uudestaan!!!!!

Själv var jag inte med om härligheten. Fick prioriter in mina egna barn då de en gång kom! Var med Emilia och Rufus på teater. Riktigt bra måste jag säga.. Mången blivande potentiell elitskådespelare fanns säkert bland barnen som uppträdde...

Nu lite gräsänkling i nya hemmet... Länge sedan det också, på min ära...

Men, nu fokus mot matchen! Adde kommer hem . Själv tycker hon, som vanligt att det gått jättedåligt på landslagslägret. Borde man fråga Jaska vad han tycker?! Eller, ska vi skita i vad Jaska tycker denna gång? Hjälper det Adde i så fall? Tell me you who know....

Terroristfredag

Fredag. Aaah fredag!
Förmiddagen bedrivs med terroristbekämpning. Folk i min klass bedriver terrorbalans med folk i en annan klass. Orsakerna är många, men ärligheten vinner. Nu har vi lagt upp taktiken och misslyckas den är det inte mer fråga om bokras, utan människoras!

Jaa jaa.. Arbetet gör en fri sa tysken och ljög...

I förra inläggets kommentarer har man lite fastnat vid elittänkandet. "Vad betyder det konkret?" frågar man..

Riktigt kort nu! Konkret betyder hela alltihopa att vi ska erbjuda varje individ så mycket svängrum det bara är möjligt i relation till individens målsättning. För att kunna göra upp någon slags målsättning måste man känna till vad som finns och hur man kan uppnå denna. Lite som i skolan då man ska göra val av vidare studier med yrkesval som bas osv. Vissa elever har i 15 års åldern en klar vision om att de vill bli jurister. För att kunna bli det måste de gå en viss utbildning ( gymnasium med studentexamen) samt söka vidare till behörig universitetsutbildning. Då är det att ljuga för en elev att man kan bli jurist genom att studera bilmekanik på yrkesskolan... Det går ju inte! JO, det går att först bli bilmekaniker, sedan skriva studenten och söka in. JO, de vägarna finns alltid. De vägarna finns i fotbollen med! Men spelats karaktär gör att det kan vara svårt för en 25 åring att mitt i allt starta en satsning mot världseliten.

FBFs syn är att landslagen ska vara en studieväg för våra blivande elitspelare. Självklart kan spelare som inte ingått i ungdomslandslag genom god och sakkunnig träning i goda klubblag komma fram och i slutändan gå förbi dem som kört den blåvita vägen och kanske inte orkat ända fram. Det bryr sig ingen om i det skede som hon avgör en EM semifinal för Finland. Det enda som intresserar A-landslaget är att vi har så bra spelare som möjligt.

Inte finns det någon som väljer ut spelare att satsa på. Både distrikts-, region- och landslagstränarna väljer de spelare som anses bäst för tillfället och i sådana fall som vi har jämngoda alternativ tar man dem som A. har rätt ålder, B. subjektivt ses som innehavare av större potential, sett till spelarens motivation. Man kan se offentliga sektorn (alltså FBF-vägen) som en statlig utbildning, medan det sedan är fullt möjligt och även önskvärt att privata alternativ i ökande mängd växer fram. Som det nu framställs blir ju landslagen det enda saliggörande. Ingen blir bättre av att höra till landslaget. Däremot vill vi ju att så bra spelare som möjligt ska spela i dessa... Om vi inte valde de bästa spelarna till landslaget, eller hade en vision om att få bättre spelare i A-landslaget längre fram. Varför ska vi då ha landslag? Ännu ett diskussionsämne.

Och sen elit... Vad betyder elit för folk? För mig betyder det, som tidigare sagts, professionell träning med inriktning på nationell topp och internationell nivå. Den nivån bestämmer inte vi, utan alla de andra som också tränar på elitnivå, fast ofta ännu bättre.

Om vi tappar spelare som inte orkar med elitfotboll. Då måste vi bli bättre på att erbjuda dem alternativ att fortsätta sin karriär utan att känna sig förlorade! Men om ingen satsar på elitfotboll, då kan vi glömma internationell framgång och en bra liga!

Japp japp... I dag har ÅU teambuilding och talka kring omklädningsrummet i Bengtsböle... Sommartider stundar...

Sassa har repat sig från kållådan och i dag tar vi emot en deputation på tre barn producerade av mig.. Länge sen, men ack så välkomna är de... Och i morgon är det match match match....

Torsdag och det drar ihop sig igen

Två dagar, ett träningspass, två lagsamlingar kvar. Sen är det dags för årets viktigaste match hittills! ÅU-TiPS... Vaddå viktigaste kan nån fråga sig. Så klart.. Vi anser ju att följande match alltid är den viktigaste... Sen ser vi ju hur vi kan prioritera om det under den långa serien blir läge att tänka om. Men just nu finns det ingen viktigare fotboll i vår värld än den som spelas klockan 17.15 och framåt på lördagen i Eckeröhallen!

I morse körde jag morgonpasset eftersom Robban headcoach besiktigade bilen. Natten hade han troligen tillbringat bytandes däck... Nåt sådant nämnde han då vi lättade från Eckeröhallen i går kväll. Hoppas bilen hans godkänts... Då har vi större spelrum då det gäller att ta sig till olika ställen. I kväll alltså lagträning igen. Min frisparksvariant som jag försökte introducera i morse röstades inte helt ner. Eventuellt kan den gamla i ÅFF och IFK använda (samt även i Västra Finlands regionlag under turneringen 2007) kaosfrisparken utvecklats till liganivå. Som man säger... Maybe, maybe not.

Många löpningar, magneter, pilar och ... mål!

Veckans laguttagning kommer igen att bli intressant. Adde har varit och träffat Jaska hela veckan typ, men hinner nog hem till matchen. Huruvida hon ska spela eller ej... Det bestämmer Robban. Jag har min åsikt om allt och den kommer jag att nämna för honom. Ham bestämmer sedan. Men om nån undrar hur vi kommer överens i teamet kan jag säga, excellent! Thias och jag har våra roller väldigt klara och Robban har sin. Alla lyssnar på alla och sen fattar vi de beslut som står inom vårt ämbetsområde... Jag tycker det funkar bra!

Blev nåt oklart med diskussionerna i går..?! Njää... Vet inte vem i TiPS vår organisation har diskuterat med, men det som nämndes i går är det som delgetts oss... Nåja. Matchen spelas och vårt jobb är att fokusera på den!

Annat? Elit?! Jo, jag fick väl sagt att min tro är att en elit kan dra pyramiden uppåt... Om vi skapar förutsättningar för och uppmuntrar elitsatsning så kommer det att medföra även flere tävlingsspelare, som i sin tur gör plats för ännu fler breddspelare... Alla nivåer har olika tillvägagångssätt, men de behövs alla. Vi kan diskutera dem skiljt för sig om vi vill vid tillfälle. Jag tror att vi om vi bara tittar på hur allt ser ut och konstaterar att det nu bara är så här... Då utvecklar vi mycket lite på lång sikt. Har vi däremot en vision och i den visionen tar nuläget, samt närhistorien i beaktande och bara jobbar mot visionen med lämpliga steg. DÅ kan vi få saker att hända. Har vi för lite elitsatsande spelare för att fylla upp hela åldersklasser.. Då måste vi jobba för att fler klubbar och spelare öppnar ögonen för det och vill göra detta själva. Sen gäller det förstås att handleda och få det rätt... Vem som ska göra det?! Igen ett diskussionsämne!

Ibland är det trångt på toppen

Oj oj.. Mycket nu! Muffins och trip är det viktigaste samtalsämnet på jobbet... och allt är mitt fel säger man. Sassa är sjuk... Stackarn! Har även organiserat upp hennes timmar nu...

Men... Snart är det morgon igen. I morgon äter ÅU korv och tävlar i... Aj nej, det får jag inte skriva.. men i kväll tränar vi och tar ut helgens lag!

8-1

Och för dem som inte visste.

HJK tog hem Ligacupen i dag, med 8-1 mot FC United... Vila i frid, Kan man väl säga till Jakobstad... Vad ska man säga till Helsingfors då? Grattis typ....

Limpan och Sigge spelar med IFK i morgon Mot...Östernäs...

Men de ska vara med på morgonträningen först. Hoppas de inte försover sig sedan på eftermiddagen. Som senast......

Jestanes...

...vilken aktivitet det blivit här på bloggen... Man kunde ju säga att det börjar kännas lite bra eller nåt. Jag gillar då folk engagerar sig. Man måste inte hålla med, men man kan diskutera... Roligt roligt, som jag alltid lär ha sagt då jag tränade JIKs herrar i slutet av -90 talet... (Vad som var roligt med det kan jag inte sätta fingret på. Sparken fick jag ju också...).

Begreppet "elit" diskuteras just nu i förra inlägget. Jag förstår att man kan ha olika tolkningar på vad det innebär. Kan återkomma med mer överskådlig text om detta om behövs. Men feel free to feel...

I dag ska helgen diskuteras och sedan övergå till nästa helg. ÅU firade fysträning i går, men i dag ska vi ta till bollar och allt där i Eckeröhallen. JO; vi tränar i Eckeröhallen eftersom Tikkurilan Palloseura insisterar på att spela vår hemmamatch där. Jo, sant! Ute är våren som vackrast...

Nu gäller det för laget att använda all denna positiva energi på ett sätt som för oss framåt. Lite som för Manchestar United som ena dagen möter Real Madrid (detta är nu fiktivt) hemma och sedan tre dagar senare ska ladda om för Luton borta i Ligacupen. Whisky Alex kan sina grejer och kan rotera på rätt sätt. Men kan vi rotera med en trupp på 16 där dessutom Jamppa saknas? Ok, Sigge och Limpan + en IFKare till fyller ju upp, så riktigt minitrupp rör vi oss inte med. Men ändå? Jag tror vi kan hålla laget vaket genom att jobba på att inte vara förutsägbara... Då jag spelade i IF Gnistan på -90 talet kunde vi ofta redan på tisdag se följande helgs startelva genom hur tränaren Jeff Wood ställde upp oss på träning.. Så får vi inte göra. Hunger måste skapas och upprätthållas. Kul, men utmanande.

Whisky Alex

Jeff Wood, till höger... Här i Charlton Athletic.. Några år efter IF Gnistan.

Eve, hon är hungrig!

För övrigt kan jag nämna att det nog nu börjar vara tid att få till TV-urtag och lite fler relevanta kanaler till mitt nya hushåll. Navy CSI är bra! Likaså "Du är vad du äter". Sällskapet är trevligt tills det somnar osv... Men nog vill jag se semifinalerna i Champions League hemma i mitt eget hem. Har bara hört Chelsea Chelsea hela dagen... Men jag sov gott i alla fall. Det ska jag inte klaga på. Och egentligen ska jag inte klaga alls. Tvärtom! Behövde inte ens äta kållåda.

Jackomröstning pågår som sagt ännu två dagar här nedan!

Så olika kan det vara..

Om någon i början av detta årtusende hade påstått mig vara en elitfixerad resultathetsare hade man nog skrattat... Det är ju klart att man kan få den bilden om man läser hur jag försvarar den blåvita vägen i de andra inläggen... Nu vill jag bara påpeka och påvisa hur rund bollen egentligen är... Riktigt kort bara.

Jag är som sagt personen som sattes att införa All Stars (=Kaikki Pelaa) på Åland. Mycket mycket gråt och tandagnisslan ägde då rum. Jag anser, precis som hela programmet självt, att fotboll är allas spel och att alla ska ha rätt att vara med på de villkor man själv vill ha.

Detta betyder, som jag ser det att föreningarna ska göra det möjligt för alla att spela fotboll både på motions, bredd och elitnivå. Alla föreningar kan inte prestera hela bredden. Därför måste vi ha våra nischer... Då det gäller elitfotboll kan inte heller vi själva bestämma vilken nivå som ska föras. Den nivån bestämmer fotbollen i världen själv! Jag kan inte säga att det räcker om vi är nästan lika bra som Brasilien. Speciellt inte om jag inte vet hur bra Brasilien är och vad man gör för att bli så bra som de.. Därför måste vi skapa olika alternativ och vara tydliga med vad som krävs i dessa...

Att säga att man kan bli elitspelare om man i 15 års åldern tränar på skoj 3-4 gånger i veckan utan desto mera mål är att lura ungdomen. Dock är det inget fel alls om man vill göra det just så mycket, eller lite beroende på hur man ser det... Vi måste veta vad elit är för att kunna erbjuda det och så måste vi ärligt informera om vad som gäller.. Vill man köra elitspåret måste man vara beedd på att det tar ont. Både psykiskt och fysiskt. Och sen kanske man inte ens klarar av det!!!

Här på Åland har vi världens läge att i liten utsträckning erbjuda alla varianter om vi bara förstår att vi inte konkurrerar, utan att alla är lika viktiga och arbetar med ett gemensamt spelarunderlag... Inget mer om detta!

Det är viktigt att EIK möter JIK

För Erri och Acki var det viktigt att möta Norrtälje i september 08

Snicke och Hannah var jätteglada att vinna på Rhodos 07

På Åland sysslar ÅU med elitfotboll på damsidan (eller vi strävar till att närma oss sådan). IFK sysslar med bredd och i viss mån talangfotboll, Östernäs det samma, fast mera då bredd och talang för yngre. Flicklagen kör bredd. Talangerna ska fostras i ÅFF... Osv. Allt är viktigt! Förstå mig inte fel.

Nu mat. Sassa hotar med kållåda! Jag tror jag tar korv!!!! Mycket skoljobb även!
Omröstningen härunder fortsätter... Kom in och gör din röst hörd! Så svårt kan det inte vara att se potentialen i jackan....

Omröstning

Nu är det kris!

Vårt nya hem är så gott som klart nu. Det mesta har funnit sin plats. Nu vill min fästmö att denna K-märkta jacka (VM för U17 pojkar i Finland 2003) ska bort.. BORT alltså! Jag har lyckats få igenom att läsarna ska få göra sina röster hörda! Rösta! Ska jackan bort eller inte?

OBS! Fotografen krävde att den skulle korvas upp så här för att hon skulle knäppa bilden. I verkligheten är jackan riktigt snygg!!!! Rösta ja eller nej! Ja betyder bort, nej betyder spara!

Vill man motivera får man! Tack på förhand. Röstningen pågår fram till och med fredag!

Döm jackan... Inte mannekängen

Uppenbarelser, landslag, sommartider hej hej...

På måndagen sågs Jesus under en färd till Emmaus, står det i evangelierna kring påsken... I vårt fall torde det vara på Ålandsvägen, eftersom Emmaus ju ligger så där snett över gatan, ungefär där jag blev till, i närheten av den treårige "Rösten från Öster" hur hemskt det än kan låta...

Sommartider bjuds det på även. Har bytt till sommardäck.. Min gamla Hiroshimamaskin går ju bra, då den har muttrar att träda hjulet på. Sedan då Sassas Tyska finhet... Där måste man hitta hålet själv! Nåt jag aldrig varit så bra på.. Fy bubblan vad man fick kämpa... Trött men lycklig återvände man hem och då SKA DET STÄDAS... En annan grej jag lyckligt hade förträngt under mina ungkarlsår... Till all lycka ser man ju till att vara väldigt upptagen och kan sedan till exempel fylla bilen med sopor eller nåt... Nej- jag har det nog bra! Den där kopplingen vår och städa, den bara finns inte i min genetiska dna skruv...

Sedan då landslag! Del 1 handlar om det åländska landslaget, som jag såg träna i dag medan jag bytte däck:

För våra fastländska läsare (skit samma vilket fastland) skall jag bara förtydliga att det åländska landslaget är synonymt med Öspelslaget. I sommar är det öspel och Åland är hemmanation. Under de två senaste öspelen, på Shetlandsöarna 2005 och på Rhodos 2007 var jag tränare för det åländska damlaget. Fram till augusti 2008 trodde jag även att jag var tränare för det lag som skall spela i sommar, men det visade sig vara på annat sätt och nu har ÅFF utsett Benko och Löken till ansvariga förbundskaptener.

Nåja. Egentligen är det riktigt bra, tycker jag att vi har landslagsledning som inte är klubborienterad. Senast då Dahlin och jag ledde laget var det en ren ÅU/IFK mix och därmed passade det väl med ÅU/IFK tränare i spetsen. Detta år har vi ju med en hel massa spelare som inte i dagsläget spelar i något åländskt klubblag. Aktuella sådana lär vara åtminstone Salmén från USA, Mörn, Lindholm, Reymers, Snickars, Björklund, Wikström och Sjölund från svenska klubbar, samt Fors från odefinierbar finländsk klubb... Vem av våra åländska spelare kvalar dock in som ålänning i öspelen då? Jaa, av våra nyålänningar sågs Liljegren på planen och Kohvakka lär ha fått ledigt för att kunna fira påsken färdigt i Åbo. Blir intressant att se hur slutliga truppen ser ut. Vill även passa på att ännu en gång önska laget och tränarna lycka till! Även till Ubbe, som inte hälsade på mig i dag vill jag här offentligt säga "Hej!"

Så här såg det ut efter finalen på Rhodos

Sedan landslag del 2! Finländska flick- och damlandslag.

1. Maria Virolainen hade varit och läst min blogg, säger hon på www.naisfutis.net . Hon tror därmed att min ögonfärg är blå... Bad just Sassa kolla och vi kom fram till att mina ögon är spyfärgat grågröna... Det jag tror hon (MariaV) egentligen menade var att hon tycker jag är rörande naiv i min tilltro till systemet jag beskriver i min text om regionlagen.. Det kanske jag är! Men jag tycker att det är bättre att vara trogen ett system än att vägra följa nåt system alls med risk att det leder till kaos och anarki.
Att systemet ifrågasätts är bra! Det jag vill ha, för att kunna bemöta det på riktigt (om det nu är jag som ska bemöta det) är ARGUMENT! Alltså just sådant som Max även efterlyser, eller säga sig producera om man betalar honom lite. MariaV säger bla. att hon kan räkna upp ett tiotal namn på tränare som skulle passa i roller som landslags- region,- distrikts samt klubbtränare men som inte tillfrågas. Om någon ser Maria, typ i Helsingfors eller så, hon bor väl där i trakten, kan ni då be henne rada upp de namnen så man kan tillfråga dem!? Om de sedan ändå inte tillfrågas blir väl en lämplig följdfråga VARFÖR just den personen inte anses duga... SÅ kommer man någonstans enligt mitt sett att se på saken! Den där "Jag vet nog vad andra säger om dig" grejen som körs alldeles fruktansvärt mycket i damfotbollskretsar är alldeles för fjortisaktig för att leda nånstans... Vill någon läsare ha konkreta exempel så säger jag. Nu vill jag spara trycksvärta.

Sedan då Max frågor: Jo, jag håller fast vid att standarden på samlingarna höjs om vi väljer de bästa spelarna. Sedan om vi i landslagen som följer ska välja endast spelare ur "rätt" åldersgrupp, då kommer ju region- och landslagsverksamheten inte att följa samma linje. Egentligen är det ju inte min sak att tycka så värst mycket om hur landslagen väljs, men eftersom jag nu grillas så:-)

Personligen skulle jag inte gå under om man höll sig till rena åldersklasser i all internationell verksamhet. Nu är det dock fråga om vad vi vill med alltihop. Som jag tidigare nämnde är målsättningen för varje ungdomslandslag att vinna varje match och gå vidare från varje kval, för att därmed få mer internationella samlingar för spelarna. Därmed ligger det på landslagstränaren att ständigt välja de spelare han/hon tror är de bästa att spela för Finland. Max har rätt i att det då inte kommer att delas ut godis åt så jätte många, men att en relativt smal elit kommer att bli topputbildad. I många sammanhang har man jämfört med Sverige, som kör med väldigt homogena årskullar. Då ber jag även jämföra med mängden spelare som de svenska förbundskaptenerna har då de ska välja sina landslag. I Sverige finns det helt enkelt ofta hela spelartrupper med internationellt gångbara spelare i varje åldersklass. Jämför till exempel med spelarunderlaget för de Åländska och Nyländska distriktslagen... Klart att Nyland kan prestera homogenare årskullar på distriktsnivå de med.

Samma diskussion har ju förts med ÅUs trupp i år. Om vi skulle gå in för rent åländskt blod skulle vi inte ha den verksamheten som vi vill uppnå. De finländska landslagen löser ekvationen med FBFs målsättning angående "Internationell framgång för A-landslagen" på samma sätt. Verksamheten går före individen. Trots att verksamheten utgörs av individer. Sedan är det upp till alla spelare att försöka uppnå den nivå som verksamheten kräver. Det ska vi tränare hjälpa dem med. Därför behövs det sådana som vi blåögda! "Deutschland Erwache" sa man... Funkade till en viss grad. Det som skiljer detta från tredje rikets maskineri är den fria diskussion som tillåts och de möjligheter till utveckling vi därmed bjuder på! Kom med argument och godkänn inte svar ni inte gillar utan strimla sönder dem med argument som håller!

Glad påsk igen till alla. Mera sopor att köra ser det ut som...

I detta landslag ingick även våran Julle... Här U17 i Estland hösten 2007.

Morning has broken

...like the first morning

Jösses va lyrisk man är! Men det är påsk, ledigt och sol!!!!

Skrev rapport till ÅU sidan för en liten stund sedan. Peter lär lägga in den under dagen..

Böckerna är nu i bokhyllan. Barnens rum kommer säkert att fixas till nåt tag. Ängla Kents lag spelar här intill om nån timme. Ubbe och hans stolta krigare möter div 3 laget Stuvsta just nu i Eckerö. Robban skulle och titta. Han lär rapportera...

Va ska man säga... Allvarliga frågor har ställts och kräver svar.. Men i dag har stenen rullats från graven. Han lever han lever han lever än... Eller hur man nu säger...

6 dagar till TiPS hemma... Finskorna och Emma i Helsingfors/Åbo... Hoppas de är tillbaka till tisdag, för nu är det semester...

Jag verkar inte bli så värst allergisk av chihuahua i sängen... Och , så jag inte misstolkas... Det är en hund jag talar om!

Sarah vann i går,... Inte Teija....

I am sailing

...Home again across the sea
I am sailing although the water is calm
to be near you and enjoying all three points...

Honka borta. 0-4 till oss!!! Sanslöst!!!!

Då jag finner ord återkommer jag. Mera om denna magiska dag, svar på Max frågor, samt en utredning för Maria Virolainen om min ögonfärg:-)

Nu till cafeterian och fira! har varit och köpt skolkritor!!!!!

Sassa lär ha en hund i sängen... Men i dag kan inget förstöra denna feeling!!!!!

Nähä...

... Ingen Hanna i alla fall... Nåja. Det är ju klart att man inte alltid kan få det att passa om ett ligalag ber med en i truppen till en toppmatch... Menar... Beckham debuterade ju bara i ligacupen han också....

En låååång fredag...

... sen är det dags!

Av lättja kopierar jag min text från en annan sida:

"Årets hittills största utmaning!
Honka borta! Traditionellt sätt är det endast HJK borta som uppnår samma skräckblandade adrenalinförtjusning i finländska damfotbollskretsar. Det skulle då vara Honka eller HJK hemma!
 
Trefaldiga finländska mästarna FC Honka har detta år på försäsongen drabbats av, för dem sällsynta problem. Mot alla tips förlorade man de två sista matcherna i Ligacupen och missade därmed semifinalerna. Detta var första gången i tränaren Marko Salorantas karriär i de gulsvarta som man inkasserade två förluster på raken. Till all lycka revanscherade man sig i ligapremiären förra veckan och tryckte ner TPS ordentligt med 6-1 borta.
 
En av orsakerna till Honkas slarv i ligacupen kan anses vara avbräcken på målvaktsfronten. Bägge landslagsmålvakterna Tinja-Riikka Korpela och Tinja Haikka har varit skadade, men mot TPS hade Korpela återtagit sin position och således sprider sig lugnet i laget.
 
Åland United har inte en så särdeles smickrande historia då det gäller möten med Honka. Ofta har förlustsiffrorna bivit stora. 0-0 hemma sommaren 2007 får ses som ett strålande undantag, men i Hagalund, där vi nu igen ska spela är hemmalaget orört. Som Caroline Sjöblom sade i radion i går är dock tiden inne då vi har realistisk möjlighet att ändra på detta. Lätt kommer det inte att bli. Honka är, förutom vana vid framgång, även hungriga och garanterat motiverade. På sin hemsida skriver de upp matchen som ett toppmöte och Saloranta kommer att krama sitt bästa ur sina spelare, det kan vi vara säkra på. Endast några unga talanger fattas, eftersom de är med i fotbolls VM för skolor. Och så reservmålvakten då.
 
Åland United har hela veckan dels sugit på segerkaramellen från förra veckan. Dels har vi sett framåt och gjort en riktigt bra träningsvecka. Motivationen har lyst i spelarnas ögon och konkurrensen om platserna i denna helgs startelva har varit stenhård, samt kommit i dagen i spelarnas agerande. I dag vill en ÅU spelare bevisa att hon hör hemma i startelvan, inte minst borta mot Honka. Den enda spelaren som nu fattas ur vår matchtrupp är fortsättningsvis Jannica Tjeder. Förutom rena ÅU spelare breddas matchtruppen denna påsk av Sigrid Salminen och Hanna Blomberg från IFK Mariehamn.
 
Både hemmatränare Saloranta och Bortatränare Dahlin bedömer kampen på förhand sett såsom väldigt jämn. Avgörandet tror bägge coach att kommer att falla på fasta situationer. Flere nickmål då? På lördag kväll vet vi!
 
Avspark i Hagalund på lördag klockan 15.00."

Anna ska få jobba!

Men först alltså nu en lång (skön) långfredag här hemma! Sassa stryker och jag försöker se ut som om jag gör nåt jätteviktigt... Jo. Lådorna ska nog fixas....

Hatten av för det Åland United håller på att bli... Nu hade vi till och med planerad reseledning för denna helg! Tack Viveca för detta. Även spelarna beter sig mer och mer som riktiga fotbollsspelare. Ingen nämnd , ingen glömd här just nu!

Familjen Juti...

Tainas hörnvariant ska jag rita upp för Robban dock.. Blev lite oklart på träningen i går då ingendera riktigt förstod vad den andre sa:-)

Dessutom hittade jag ett gömt påskägg i går kväll då jag kom hem! Innehållet var fantastiskt.. Tänk att en kvinna kan veta precis då en man behöver B-vitamintillskott!!!!!!

Glad påsk! Sen i morgon...

Även Hanna ska göra resan över havet och klä sig i samma dräkt som kapten Sarah!

Skärtorsdag och slut i luvan...

I går kväll kom släggan! Tydligen tar de senaste veckorna ut sin rätt. Hade med Rufus hem efter att både hans och min träning slutat samtidigt i Jomala... Då han sedan åkte var det som om nån slog till mig ordentligt i skallen. Energy level hamnade nära minus... En klass prov fick jag dock fixade och högen har minskat väsentligt. Nu bara denna arbetsdag, så har vi påsklov här i skolan! Kämpa på!!!

I övrigt hade jag igen förmånen att få starta dagen med morgonträning. Lite blåsigt och regnigt, men dock förväntan och professionell träningsiver i truppen, som det ser ut. Nu i kväll ska Robban ha startelvan mot Honka klar. Jag har sagt min åsikt. Han väger för och emot och eventuellt kan nåt avgörande falla först under kvällspasset. Tror dock att även han redan vet hur vi ska göra! Vet inte vad Radio Owe frågade spelarna och Robban i morse, men där stod han under tak och väntade på oss efter morgonpasset med mikrofonen i högsta hugg! Kanske vi trots allt har lite fotbollskultur här på dessa vindpinade öar...

I morgon är det långfredag och vi ska begrunda våra liv. Meddelade Sassa att jag tänkte använda dagen just till det. Hon tyckte det passar bra, men jag kunde ju rensa källaren medan jag gör det.... Ja ja... Men det gör jag ju så gärna. Barnen mina gör som Markoolio och drar till fjällen... Hej och hoppas det glider bra!

Kan för övrigt meddela att gårdagens läsarsiffror var de högsta någonsin på denna blogg. 114 unika besökare. Jaska dag 1 hade 109 och tisdagens sanningsord om ÅFFs mammalediga sportchef genererade i 57 vilket når bronsplacering... Det lönar sig alltså att antingen skriva illa om ålänningar eller debattera om region- och landslag för att få folk att läsa... Då vet vi det!

Deltog i en grej där man fick välja sina fem favoritfotbollsspelare genom tiderna. Dessa två kom bland andra med på min lista.

Bobby Moore

Anne Mäkinen

Kanske hon här kommer med på nån annans lista om några år:

Jag syftar närmast på henne i blått, helt utan att inte visa respekt även för Lokattan...

Regionhemligheter

Såja. Nästan läsarrekord i går... Vad kan det bero på:-) Nåja. jag har sagt vad jag tycker! Inget har ändrats på den punkten. Vill man så kan man lyssna på Robban Headcoach som redan inför vår premiär uttalar sig i radio om precis samma sak, bland mycket annat då förstås... http://www.radiotv.ax/sport_news.con?iPage=10&m=5 Scrolla lite ner så hittar ni ljudlänken..

Såja. Lovade återkomma lite med saker kring regionturneringen, eller kanske närmare bestämt kring arbetet med våra unga spelare. Som vi alla (?) vet utgörs alltså FBFs landslagsavdelnings talangarbete i mycket av distrikts- och regionverksamheten. Varje distrikt, av de 12 som hör till FBF skall upprätthålla en distriktslagsverksamhet där dels distriktets mest lovande spelare sållas fram, dels ska dessa utbildas mot att inom två år kunna representera Finland i EM kval och så vidare. Detta kräver ju, eftersom distrikten inte kan ta ansvar för enskilda spelares tekniska färdigheter och dagliga träning ett gediget arbete i föreningarna och klubblagen. För att varje distrikt ska kunna göra sin uppgift gentemot FBF krävs det kunniga distriktstränare som vet hur internationell fotboll fungerar och vilka krav på enskilda spelare och vilken grundtanke i spelsystemet landslaget, där dessa såpelare skall kunna figurera , ställer. Distriktstränarna i sin tur skall kunna förmedla dessa budskap till klubbtränarna, så dessa kan ta detta i beaktande då de arbetar med de unga spelarna på daglig basis. Vill vi hjälpa en ung spelare till utbildning i internationell fotboll inom landslagsverksamheten, måste vi alltså känna till vad som gäller inom denna.

Hur ska klubbtränarna få veta det då?

A: Landslagen själva upprätthåller en egen planering över vilka mål och vilka metoder (spelsätt osv) man vill förmedla i de olika åldersklasserna. Man är styrd av FBFs grunddokument som föreskriver "internationell framgång" för A-landslaget. Därmed försöker man inom de yngre landslagen ta sig vidare från varje kvalturnering man spelar för att ge våra spelare flere möjligheter till internationella matcher.

B: Regionverksamheten strävar till att sålla fram de mest lovande spelarna inom regionen samt i möjligaste mån göra dessa färdiga för vidareutbildning i landslagen. Ju mer spelarna vet och kan efter att ha deltagit i distriktslaget, desto lättare har de att ta till sig regionverksamheten (och i förlängningen landslagsverksamheten). Vi regiontränare är ständigt uppdaterade om landslagens läroinnehåll samt de trupper som kallas till olika samlingar. Vi rådfrågas även vid uttagningar osv. man kan säga att vi är en referensresurs till flick- och damlandslagen, på samma sätt som kanske damklubblagens tränare även kunde vara det. Men! Jag påstår att vi är väldigt medvetna om vad som gäller då det gäller landslagsverksamheten, vilken vi ju servar.

C: Distriktslagsverksamheten är väldigt skiftande i vårt land. Vissa distrikt för en väldigt genomtänkt utbildning med erfarna tränare som har sett många landskamper och även deltagit i regionsamlingar och regionturneringar. För dem är uppgiften klar och spelarutbildningen tjänar just de syften som FBFs plan förutsätter. I andra distrikt har man inte riktigt lika erfarna ledare och även verksamheten kan mycket komma att bero på vem som tränar just årets åldersklass. Därmed är även kännedomen om vad man förutsätts göra väldigt olika. Endel distrikt, tex Åbo (vet jag via min kollega Raikka) har förebyggt dessa fenomen genom att för det första utse distriktstränare ett år på förhand, så dessa kan studera och delta i verksamheten innan de själva tar i. Dels förutsätter man att distriktstränarna aktivt deltar i de regionsamlingar man kan delta i samt finns på plats under regionturneringen och ser en par landskamper enligt möjlighet. Dessutom är regiontränaren väldigt inkopplad. Han kallas in på planeringsmöten med distriktstränarna, studerar distriktssamlingar, samt tillfrågas om olika saker gällande landslagen. På så sätt är distriktstränarna rustade för att kunna göra sin uppgift. De kan således även komma med information till klubbarna som är relevant och riktig. (Med riktig menar jag nu sann. Alltså sådan som gäller för de spelare som på riktigt ska jobba och träna sig uppåt på stegen).

D: Klubbtränarna som vill hjälpa sina lovande spelare ser så klart till att lyssna på distriktstränaren, som ju vet vad man vill ha där uppåt... En jämförelse lågstadie, högstadie- gymnasium är inte helt fel... Sen på universitetsnivå frågar ingen om man lärde sig läsa på ettan eller sexan. Det man bryr sig om är att man kan läsa på det sätt som krävs där! Men om man vill hjälpa barnet att i framtiden klara sig i högskolor, då ska man först veta vad där krävs för att kunna hitta metoderna för barnet att hitta fram.

Så, några hemligheter är det inte fråga om. Och vem har ansvaret för att allt går hela vägen? Jaa. Distrikten har en nyckelposition i mitt tänkande. De kan hålla kontakten uppåt och ge aktörerna möjlighet att komma till tals. De kan även se till att tillfällen för klubbarna arrangeras... Visst kan även landslagen själv aktiveras, men de litar ju på att pyramiden funkar. Alla möjligheter finns, men då måste vi alla se oss som just så viktiga som vi själva är. Vi har olika roller och om vi lyssnar på varandra och ber varandra om hjälp kan vi tillsammans få fram allt mer färdiga spelare, som sedan i sin tur på lång sikt kan ge oss de internationella framgångar vi vill ha.

Amen!

Tisdag, en dag på jobbet

Nu har jag lite lugnat mig efter Nelas fullständigt, antingen okunniga eller så bara stendumma artikel i går. Läste den igen och ändrade inte åsikt. Hon borde väl veta varför vi har så få åländskor i truppen.. Hon spelar ju med dem och är väl nån slags tränare även... Vad hon riktigt vill har jag svårt att säga, så jag får väl släppa det då! Verkar bara som om det huvudsakliga är att klaga på allt utom sig själv.

I dag är det en dag på jobbet. Och nu menar jag det civila jobbet. Skola och möten i anslutning till denna. Dessutom har jag både rättat och gett ut prov... Eller NEJ... Jag glömde ge ut dem och den stackars härdade klassen väntade ju inte att få dem ens... Se vart vi hamnat. Några nätter till så är jag i kapp! Påsk sen! Förutom Honka på lördag är man LEDIG!!!! Hurra! Barnen är med mor sin i fjällen, men vi får väl hitta på nåt att pyssla med hemma i alla fall... Kan det ha nåt att gör amed att tömma källaren till förmån för vinden:-)

Har lovat återkomma med regionlagsassocierade frågor. Det ska jag, men inte just nu. Vill nämna att jag, enligt vår granne doftar hallonbåtar... Vem hade trott det?!

Åländska i ÅU

Åländskor i IFK och Östernäs

Försök förstå!!!!!!!!!!!!! Alla är viktiga!!!!!!!!!!!

Sanningen ur min synvinkel!

Med tanke på att Ålandstidningen i dag innehöll rekordmycket damfotboll och därmed Åland United borde man väl vara nöjd och glad. Att gamla legender ombedes att skriva krönikor om just damfotboll måste väl även anses positivt. Damfotbollen diskuteras och körs i medvind efter 5-0 i premiären. Nu vill jag dock helt personligen bemöta fd landslagsspelaren (1 A landskamp, 0-6 mot Sverige) Daniela Haglunds skrift i dagens tidning. Sanningen är så olika beroende på hur man ser den och säger... Eftersom Ålandstidningen inte bett mig, eller någon annan ur Åland United att kommentera just de saker hon säger och knappast kommer att göra det heller, passar jag på här.

1. Nela anser att vår 5-0 seger mot ett ungt och oerfaret FC United var väntad... Inte för oss i alla fall. Så sent som helgen innan vann United borta mot Honka och kommer inom en par veckor att spela i Ligacupens final. Laget innehåller flere U-landslagsspelare samt en av ligans i särklass bästa spelare Rita Chikwelu. Men, om det var väntat... Då har vi FAKTISKT press på oss i år...

2. Nela ondgör sig över att det finns så få åländskor i laget och undrar varför... Svaret är att samtliga åländska spelare som i fjol spelade i laget erbjöds kontrakt även inför säsongen 2009. I och med att dessa, förutom de fyra som inledde vinterträningen med laget i januari, valde att inte skriva på av olika orsaker (bla. ÅUs ökade träningsmängd samt egen bristande motivation till en satsning av det slag ÅU kräver) blev klubbens val att skaffa en spelartrupp med spelare utifrån. Så här många nyförvärv hade vi aldrig haft om de åländska spelarna hade velat vara med.

En annan sak blev sedan att vi inte hade hållit kvar ens så många av de gamla spelarna som vi nu gjorde om vi inte hade just ökat träningsmängderna och värvat kvalitetsspelare. Tex Emma och Eve samt faktiskt några av Uråländskorna funderade länge innan de skrev på och de ville se truppen och veta hur verksamheten blir. Förstärkningarna sen kom mycket på grund av de andra förstärkningarna. Maiju hade aldrig kontaktat oss om inte Jannica varit aktuell... Och jag undrar om Jannica kommit om inte tex Taina och Kati hade varit i truppen...

Vi hade att välja mellan att skapa elitfotboll och erbjuda åländskor sådan, eller att anpassa oss enligt vad "de flesta tycker" och ha ett sådant lag som Nela efterlyser i sin kolumn. Tyvärr hade det laget antagligen då varit just utan de spelare jag nämnde här ovan, även åländskorna Julia, Becci och Sarah (kanske) och Carro hade aldrig kommit hem från Sverige i så fall!

Nu valde ÅU att själv sätta nivån. Sen ska spelarna anpassa sig. Detta KAN ge medaljer och skapa återflyttning bland åländskor inom de närmaste åren. Dessutom kan det ge de åländskor som ännu inte är mogna för denna verksamhet ett reellt elitmål, så att man inte, som Nela skriver, behöver ta sig till svenska division 1 för att utvecklas. ÅU slår nämligen lag ur svenska division 1.

3. I sommar är det Öspel. Åland deltar. Då ser vi hur bra ett åländskt lag är! Lycka till (jag menar det av hela mitt hjärta!)

För och emot kan man tycka! Men detta är sanningen... Som jag ser den!

Dessa kan ta medalj om de har ett tillräckligt bra lag att spela i om 10 år!

Ny vecka


Tidig måndag morgon börjar ÅU sin arbetsvecka...

Först ska vi jobba av helgens match.Lite teknik på morgonen, sen matchgenomgång och lagträning på kvällen. Sen kör vi på mot nya mål.

Hon här gjorde två mål i går!

Veckan kommer att fokuseras på att överlista honom här:

Marko Saloranta

Minns ni att han såg ut så här förut?!

I dag har jag fått vara hemma, vilket jag tackar för! Haft tid för Sassa och nya hemmet... Jösses vad jag har sorterat grejer och burit skräp... Även barnen har jag sett. Emilia, utklädd till troll var här via och hämtade torra strumpor. I morgon har Rufus utvecklingssamtal...

Nu ska jag rätta prov!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

HJK-PuiU 7-0... Så var det med den jämna ligan... NiceF-KPV 0-0..

Den här bilden kom som första då jag googlade på "Mikael Virta"... Man tackar...

Under inkommande vecka ska jag svara på frågorna och ifrågasättandena som kom in under regionturneringen... Nu ska jag dock vara lite nyttig som civilperson och lärare! Tränare blir jag igen sen i natt, typ!!!!

What a feeling... Flashdance... 5-0!!!!

5-0 är klassiska siffror i England efter blitzen mot München för några år sedan... Jag minns det som i går!

I går, på riktigt, fick vi 5-0 i premiären... Nothing more to say right now. Thias rapporterar på ÅUs hemsida... Här bara lite bilder för er som inte fick vara där...

Nervöst i början


Nu blir det roligare


Late night with Chikwelu


Mål mål mål,  MEEEra mål!


Pigga inhopp. Här Julia...

Jess... Nu LEDIGT för mig.. Har befriats från ÅUs föreningsutveckling. Det behöver jag för att orka utveckla nåt alls i mitt eget liv och gällande saker som står och faller med mig!

Linda lär ha persat i frisim. I dag fjäril och bröst eller vad det nu var. Förråd ska tömmasmed Sassa... Saker finns att göra. MEN... Nästa helg igen. Och nu ska vi jobba för att inte hamna i antiklimax... Make- Oletko valmis?

Jaa... 1-6 mot Tepsi, till Honka alltså... Kan bli en riktig höjdare på påsklördagen!!!

Huu...

Sammandragning.. D-day


D-day! We shall never surrender!!!

En oerhört vacker vårdag har vi här på Åland! Jag kom hem vid 2-tiden i natt och somnade för att igen vakna då Sassa drog iväg på Ikea-korståg till Svearnas rike vid 7 tiden. Tänkte då att jag bara lite skulle slumra en stund och väcktes av ett ilsket sms vi halv elva tiden... Sen gällde det att komma ur regionturneingen och in i Åland United!

Eftesom min duktiga fästmö har tvättat byxorna där jag förvarat min bilnyckel och denna (nyckeln) just nu är väldigt försvunnen blev det ingen soptransport i dag. Tog mig en promenad till bilgaraget där den ordinarie nyckeln fanns och träffade  toppladdade Taina och Eve som redan var klädda i ÅU uniform... Sedan sent utrustad med bil kunde jag ta i mina faderliga plikter, köpa påskris av klass 7F samt köra Linda till sina simtävlingar. Lycka till i dag Linda!

Nu är jag hemma och vänder. Klädbyte och sedan iväg till Eckerö! I dag ska det börja! ( i dag börjar det också för Raikka som tillbringar dagen med att studera Åbos och Satakundas distriktslag... Ska bli intressant då jag vet mer om vårt eget, men det är i dag en annan historia!) Kan bara säga som på bilden:

Vi är förberedda!

Jamppa håller med, säger hon här inför hela landet.

Det här vill jag se i kväll!!!!!

C´mon you blues!

Det här är vår holme! Nu ska vi börja kampen! Just nu älskar jag Åland United! Det måste man göra inför match och träning för att det ska bära!!!

Regionturneringen dag 3

Hade tänkt lyxa till det och skriva på min bärbara, men den ville inte funka här på Vikingline så jag får köra en riktig kortis här på betaldatorn i stället. Som sagt är vi på hemväg nu. Adde och Limpan sågs vandra planlöst i korridoren förefallande utan mål, men jag tror de är trötta. Dödströtta! Regionturneringfen är ingen lätt grej för någon alls! I morgon skall vi alla sen kunna ställa om för Ligapremiär...

Nåja. Jag gav en snabbrapport gällande Västra Finlands match mot Norra Finland i en kommentar till gårdagens text... Går alltså att läsa här under... Dagen fortsatte sedan med en regionlagsmatch och avslutningsceremonier av olika slag. Nån kom fram till att östra Finland vann turneringen, enligt det sätt vi räknar poängen i denna. Vi skulle då ha varit tvåa, Helsingfors trea, sedan då Nyland och Norra finland på de två sista platserna.

Nu fokuserar vi dock mera på All Stars lagen och själva All Stars matchen, som avslutar hela turneringen. meningen är att turneringens bästa spelare skall medverka här. A laget i vitt, B laget i blått. Man undrar i kommentarerna hur uttagningen sker. JO, precis som i Pohjola Cup In Memoriam, går en stor del av alla FBF tränares tid åt till spelarobservation. I Distriktscupen delar vi upp oss så någon eller några ser  varje match. Alltså ingen match blir obevakad. Därmed kommer varje spelare att observeras. I regionturneringen coachar ju vi regionnissar våra egna lag, men vi tar aktivt del även av de andra lagens matcher då vi inte själva är i elden. Därtill ser Landslagstränarna (detta år Jaska och A.Parnila samt målvaktsansvariga) alla matcher från början till slut. Det som är lika i bägge turnering är våra gemensamma möten. Varje dag sammanträder ala regiontränare och landslagsledningen. Varje enskild tränare får ge förslag på spelare han eller hon tycker kunde ingå i All Stars (=vara av landslagskaliber). Första kvällen kommer vi ofta upp i ganska många namn. dag 2 har vi alla dessa namn i våra böcker och kollar upp just dessa spelare lite extra, samt spanar så klart efter nya som vi missat under första dagen. På kvällen börjar ofta truppen lite tunnas ut och någon ny kan ha dykt upp. Vi börjar se konturerna till All Stars elvorna. Sista ordet har sedan ansvarig landslagstränare ( i år alltså Jaska). Om det finns oklarheter och spelare vi inte kunnat enas om tar han ansvar och fattar beslutet. I år rådgjorde han i dessa fall med regiontränare som finns till hands. Tex jag var närvarande då de sista besluten gjordes i dag. Jaska undrade om vi höll med honom eller om vi hade nåt annat förslag och så bestämde han. Så ungefär går det till! Meningen är att A: Distriktstränarna finner och utbildar de bästa spelarna så vi regiontränare kan gå vidare och ge landslagstränaren ett ännu högklassigare utbud då denne skall välja spelare att jobba med i landslaget.

Låter detta konstigt?

Västra regionens AS- spelare blev Marie, Adde och Alma. I Utmanarlaget spelade Siiri, Netta var även uttagen men då hon ju flög i väg till Barcelona kom en österbottniska vid namn Dahlmars in. Saara var även aktuell, men då hon skadade knät i sista matchen blev Heroum från Helsingfors lycklig nr 10 i Blåa laget. Saara kommer nog säkert att få en chans på nåt läger längre fram, precis som många till som inte var med i All Stars matchen, eller kanske inte ens med i hela turneringen.

Nää. Nu rasslar det pengar här. Keep it short.. Jo, jösses!!!

Sassa skulle lägga sig och njuta medan hon får sova ifred förstod jag. I morgon kl 7 ska hon till Sverige... Då får JAG sova i fred... Så¨kan det gå. Sen körning av sopor och dotter efter uppköp av påskris... Och sen ligapremiär alltså, om nån missat det!

God natt! Återkommer med svar på andra frågor som ställts vid senare datum!

Regionturnering dag 2

Nåjaa... Kimi har inte lämnat mig och vi har kommit i säng... Kul att inte behöva sova ensam fast jag är borta.. Nå, nu är det inte riktigt som det låter, men denna tid på dygnet i dessa sammanhang blir man rätt hysterisk i sin humorutövning.
För inte så länge sedan slutade vårt sista möte för detta dygn. Hårda debatter om All Starsuttagningar har förts. Jaska sammanställer dessa och kommer på morgonen med två lag som ytterligare utvärderas under de sista två matcherna: Norra- mot Västra Finland samt Östra mot Nyland. Vi har 5 spelare som är aktuella i detta skede. Av dessa kunde jag tro att två kandiderar om titeln "turneringens spelare". Det centrala mittfältet domineras av unga -93 och -94 födda spelare med ligaerfarenhet. Vi har Norra regionens Ketoja (FC United), Helsingfors Liljedahl (HJK) och vår egen Adde.

På topp härjar Salotösen Alma Heinä. Med tre mål på tre matcher toppar hon skytteligan just nu. Sedan har vi Pyrkiväs Saara Halkio som nu fått det att lossna ordentligt på offensivt mittfält. Hon var med redan i fjol, men hade i somras svårt att gå in i Åbos distriktslag. Till all lycka kom hon med och nu blommar flickan ut här i Eerikkilä. I försvaret har vi alltid lika tysta, men stabila Siiri Hammar (SalPa) som rumsterar som mittback. Kimitoflickan Marie Börman fann dessutom sig själv  i dag som vänsterback . Som det ser ut just nu är det dessa spelare ur västra regionen som kan vara aktuella för all starsmatch i morgon klockan 16.30 (eller var det 16.00?!). Även övriga spelare som kan komma att slå sig in i denna första landslagstrupp kan vi ha. Heidi Grönqvist imponerade stort i dag då hon kom in. Tyvärr varade glädjen tre minuter för hon slog huvet i stolpen då hon offrade sig i samband med att hon gjorde vårt 1-0 mål mot Helsingfors... Sedan var den sagan all. Tre minuter är kanske lite väl kort tid här även för Jaska, men man minns henne garanterat! Raumoflickan Netta Hannula kan också hon komma att hamna på nån viktig lista. Hennes klubb FC Rauma är dock så ofina att de åker på läger till Barcelona I MORGON och ska därmed hämta henne efter vår match på dagen...

Limpan då? Jo, hon gjorde en halvlek i dag igen. Flytet från i går var dock inte riktigt med i dag. Inte var hon dålig, men då inte full koncentration infann sig blev det lite sena ageranden och halvdana beslut och så blev det att ta en smäll på foten... I morgon får hon lov att visa vad hon går för igen. Hon kommer att starta! Vi spelar redan 10.15, så vi får vakna och ge oss ut på morgonjoggning vid 7 tiden. I dag började vi halv 8 för att hinna med på Jaskas lektion som jag nämnde här tidigare.

Vär match? Ja, efter Heidis 1-0 fortsatte vi jobba. Våra spelare fick eloge av Landslagsledningen för sitt passningsspel och det tycker jag de kan ha. Dock kom det starka Helsingfors i en snabb kontring från höger och spelade in centralt varifrån man avlossade ett skott just utifrån straffområdet och utjämnade det hela till 1-1 vilket det också blev. Jag har inte räknat poäng, men nån sa att vi ligger trea, en poäng efter Östra och Helsingfors. Nyland och Norra Finland är de poängmässigt svagaste i år..

I övrigt har det mesta handlat om Jaska. På eftermiddagen körde vi ett tvåtimmars möte där årets regionverksamhet utvärderades och utvecklingsförslag för framtiden dryftades. Sedan bestämde karln att han skulle föreläsa 30 minuter för varje lag enskilt om grunderna i det han hoppas kommer att bli ramarna för de finländska flicklandslagens spel. Nåt säger mig att han kommer att köra 4-2-3-1 i all starsmatchen... Intressant intressant. Det allra intressantaste, förutom själva fotbollen och spelarscoutingen var nog diskussionerna om hur vår verksamhet och våra mål på riktigt kan förankras i distrikten och klubbarna. Det verkar som om det finns allt för många "egen lyckas smeder" bland såväl distrikts- som flicklagstränarna. Dessa kör på med egna svar på frågor de inte riktigt ens känner till. Menar inte att de automatiskt skulle ha fel, men de hjälper åtminstone inte sina spelare att komma rätt i FBF sammanhang... Sen kan man ju diskutera om man ska göra det.. Men jag tror ju nog att de flesta fotbollsspelare gärna vill representera sitt land.

Jepps! En dag kvar och sen hem, till ligapremiär! Sassa blir så glad att hon direkt åker till Sverige, men hon lämnar i vart fall en massa sopor till mig att köra bort. Och så ska jag ju köpa påskris av Linda. Nu verkar Kimi ha somnat. Då kan jag också försöka. I går hade även Hessu från Öster och Jukka från Nyland hört mig sova. Vi är så tajta här i Eerikkilä. Bara att säga som spelaren Hanna Ruohomaa då vi avslutade kvällens utvecklingssamtal: "Är vi klara? Jaa, jaha... Nå. Guds välsignelse över er då..." (Detta var en fri översättning från Raumofinska...)

Alma Heinä
(Som hon såg ut för nåt år sedan)

Myror i soffan

Eftersom Jaska inte ville ha mig med då han håller spelarutbildning på svenska (6 spelare dök upp, 4 från Västra och 2 från Norra Finland) direkt efter den finskspråkiga timmen, fick jag nåt så speciellt som 30 lediga minuter... Förutom min personliga hygien tänkte jag sköta en par administrativa grejer och skriva en par rader här på rummet... Rummet kanske blir mitt eget eftersom Kimi tycker jag snarkar så:-) Nå men Nåssådå... Antagligen fixar han väl en natt till. Ännu mer kämpamedaljer utdelas till Sassa för vardagsuthållighet här!!!

Jaskas finskspråkiga lektion var bra, tyckte jag. Ännu mer får man intryck av att vi faktiskt gör vårt bästa här och att vi talar elitfotboll och har en klar vision om hur vi vill att Finlands damfotboll ska föras då det gäller internationell nivå. Många pusselbitar återstår förstås på den dagliga nivån (läs klubbar) och åsikter om hur allt ska föras finns ju nästan lika många som det finns människor. Offentliga sektorn har åtminstone sina visioner och metoder klara och här får spelarna info och praktik och kan bara göra det de kan för att uppfylla de krav deras målsättningar ställer dem själva.

Under Jaskas lektion nåddes jag av sms från Peter. Han undrade om han får hugga upp min gamla soffa. Tydligen har Elin petat den eftersom där fanns myror i den... MYROR! Var har de varit under de tre år soffan bodde hos mig? Många nätter har jag sovit där. Barnen har legat iden och sett på TV. Myror... Never! Tydligen inträffade en invasion just före jag flyttade då... Spännande. Beklagar Elin! Men Peter får gärna hugga upp den!

Dagens startelva mot Helsingfors är klar. Nu bara fasta situationer då... Såg förresten under Jaskas lektion att OM tex Adde och/eller Limpan blir vald til U16 landslaget kommer de att spela NM under öspelsveckan. Inget annat, de är ändå för unga, men även ÅUs hemmamatch mot Honka blir då emellan. That´s life. Som vi sagt många gånger... U16 landslaget skall inte behöva ta hänsyn till Damernas Liga... U23 och A landslaget är de landslag som ska koordineras med den... Och, jovisst U19 kanske också, på grund av realiteterna.

Jees. Nu mat, sen jobb! eftermiddagen och kvällen blir det personliga utvärderingsdiskussioner med spelarna (jo, vi pratar med alla!).. Häj häj och lycka till med lifvet ert!
Så¨här glad var jag på Rhodos efter finalen... Hoppas Benko och Per ser lika lyckliga ut i sommar!

Regionturnering dag 1

Man hänger kvar.. Huvet högst trots att det är tjockt och trögt... Kom på mig med att antagligen nu börja märka av flunsan jag säkert haft en tid... Men som med allt som har med FBF att göra kör man diesel med sekundschema... Ingen som helst tid blir outnyttjad.

Först såg vi, efter att min mor och far så vänligt kört mig från Sibbo vid 7 tiden, U19 landskamp på naturgräs i solsken. 2-0 till ett rätt piggt Finland mot Moder Rysslands döttrar. Mål av Tikkanen och Demirbas.

Här landslaget vårt inför match

Sen fick vi sparka igång regionturneringen. Kimi kom just inför första avspark... Inte med egen bil... Raikka dök upp just då jag skulle börja matchgenomgång inför Västra Finlands match mot Östra Finland.. Ja, vi vann ju med 3-1, men eftersom regionturneringen spelas i halvlekar så att man får skilda poäng för varje halvlek kom vi att vinna första med 3-0 och förlora andra med 0-1. Våra mål gjordes av Alma, Mira och Hanna. Adde var med och spelade fram till två av dessa. I första halvlek kom vi stundtals faktiskt upp i riktigt ok anfallsspel. I andra halvlek däremot såg det nog ut som om någon knattetränare som vill "rulla boll" varit och förbjudit allt som ens liknar långa passningar. Inga ytor alls användes och vi får skylla oss helt själva att vi drällde så att Östra Finland kom åt att straffa oss i vårt eget straffområde. Adde spelade hela matchen i Nr 10 position och Limpan hoppade in i halvtid och körde en halvlek på topp.

Mellan matcherna var det mest äta och planera som gällde. Sen kom Nyland ut som motstånd nummer 2. Nu visade det sig att Nyland inte hade så mycket alls, förutom Linda Norrena på topp att komma med. Vi kan faktiskt säga att det var svagt av oss att bara få 3-0 här, eller 2-0 1-0 för att vara korrekt. Sällan har väl ett lag som leder 2-0 i halvtid fått skäll på det sätt Västra regionens lag fick denna sena kväll... Lite bättre blev det nog i andra, trots att man nog kan vänta sig mer tycker jag. Limpan kom åt att göra mål här. 1-0 på pass av  Alma. Sen passade hon i sin tur till Alma vid 2-0 målet. Alma tog sedan och finishade 3-0 målet innan vi plockade ut henne med en kvart kvar. Limpan spelade hela matchen på topp och Adde kom in i halvtid och spelade defensivt mittfält.
Möte, kvällsmål, Norge-Finland för herrar på TV och mycket mer klämdes sedan in.

Egentligen finns det massor att säga, som alltid vid dessa turneringar. Huvet och hela kroppen är fylld med fotboll... Och man är trött, utmattad och fylld med mjölksyremättad energi hela tiden och har en oändlig brunn att ösa ur för inget tar någonsin slut... Detta jobb är evigt!

Eftersom jag ändå inte kommer åt att beskriva allt så som jag vill beskriva det avslutar jag med att säga att denna första april lyckades jag lura dem på jobbet med hjälp av ett sms till Sassa. Härligt! Dessutom lurade han på bilden mig i morse att Zlatan skulle komma på mina träningar:-)

Så här såg han ut i fjol...

Har även hört att vi fått dörrar på garderoberna på Styrmansgatan... Nu är energin slut. I morgon väntar Helsingfors klockan 13.15. Före det... Mycket... Efter det, massor! Heja Finland!

RSS 2.0