Blev Rektor- fick kvarsittning

Eftersom jag, tillsammans med kollegan Anna-Greta fick ta ansvaret som överkockon för skolan då såväl rektor som vice rektor lämnade byggnaden vid halv 2 snåret, eller när det nu var, passade jag på att sända in några av mina elever i lärarrummet för att ge den traditionella rektorshälsningen inför längre helger via högtalarsystemet. Gruppen på fyra personer, av vilka två pratade och kallade varandra "kolleger", en skulle vara med och visa hur högtalaren funkar fast hon tydligen inte visste alls och en som tittade på, skötte sig utmärkt och jag kan vara stolt över det troligen mest sympatiska "Glad Valborg" meddelandet i modern historia över KHS högtalarsystem.
 
Sen blev jag att ha kvarsittning också. Vice rektor valde att avsluta sin vistelse här i dag genom att gripa en rökare och nu sitter jag då här med henne i mitt klassrum. Det är samma elev som senast jag satt kvar med någon och vi kunde konstatera att det vi kom överens om då, att vi ska sluta träffas på det här viset, liksom sket sig... Här är vi och då jag just frågade lät hon förstå att detta är en 30 minuters sittning, så då får hon väl snart gå då. Vi är dock bägge överens om att detta är lugnare och skönare än till exempel många andra ställen man kunde vara på vid denna tid, så lite positivt är det allt.
 
Förutom att ha varit en riktigt väldans tokeffektiv fredag med både stress press och adrenalin, samt känslor av att lyckas bara för att man måste, är det också dagen före match. I morgon ska Åland United möta Honka hemma på WHA. På samma gång som jag på allvar funderar ifall jag borde börja göra laguppställningsblad, då de som vi ska få inte har kommit, vill jag rikta en fråga till er som bor på Åland. Har någon av er händelsevis sett en matchaffisch någonstans? Jag tror nämligen inte att vi har en enda upphängd. Då saken togs upp fick vi veta att de nog ska hängas senast på måndag ifall de som ska hänga dem hinner. Vem dessa "de som ska hänga dem" är har dock inte blivit klart trots envetna frågor... Troligen är det de samma som ska tillverka och leverera laguppställningsblad till utprintning...
 
Match ska det i varje fall bli. Tiia gjorde ett piggt inhopp de sista 10 minuterna förra veckan och kom också i avslutsläge. Isabellas passning kom dock då Tiia hunnit i offside...
 
 
Laget tränar på WHA om typ en timme. Jag ska väl tassa runt och se rektorlig ut, åka via butiken och inhandla Valborgsdrycker, samt kolla att allt funkar som det ska på WHA innan jag skyndar mig hem och ser ut som om jag inte har en stress i hela världen. De är gladast så hemma hos mig.
 
Edit lär ska ha haft Talangföreställning i morse. Hon skulle dansa med grannflickorna. Någonslags liten kris hade uppstått efter genrepet då den ena flickan blev arg på den andra för att den ena fått glass och därmed skulle hon som fått glassen inte uppträda. Då Edit kom hem från träningen i går kväll var det hela uppklarat. Föreställningen skulle bli av och Edit påpekade att hon var lättad. Bra det.
Så här glad var Sally i går. Hon visste att Pappa ska fylla henne med välling hela natten. Det gjorde jag också. Så kommer jag att göra fram till tisdag, för att sedan börja igen på torsdag. Nästa helg blir dock lite annorlunda. Fredagen kommer jag inte att fylla Sally med välling, men nog på lördag- söndagnatten efter klockan 2. Jag kommer nämligen att visa mitt oberoende genom att åka till Tammerfors på Lindas födelsedag. Precis då jag löpte mot kopieringsrummet i dag, medveten om att alla planer för sista timmen och även i övrigt behöver omdisponeras nu direkt, kom ett meddelande från Ilves att vi kommer att spela på naturgräs trots hot om reservplan. Mycket väl. Det blir att hitta en gräsplan för oss att träna på i slutet av nästa vecka bara, men nog löser vi det på nåt sätt.
 
 
Vet ni va? IFK Mariehamn har 140 dam- och flickspelare, ÅU har 14 flickspelare, IFFK har 15, IF Fram har 11 JIK har 26+ damlaget och i EIK finns 7 flickor... Jag var busig och såg till att jag fick fullmakt att se till att alla damer och flickor på Åland ska få säsongkort till ÅU matcher. Sen tog det en dag att finna alla och komma överens om leverans. I dag har man hört sig för efter mera. Jag vet var det finns jag. Men det är bäst att jag inte säger mera nu, eftersom jag inte får ha med flickfotboll att göra.
 
Kollegan K informerade mig just att huset är så gott som tomt. Dags att packa ihop för helgens arbete då... Undrar hur det blir med de där laguppställningsbladen. Det kan väl inte vara så att man bara lämnar om man tycker att man inte hinner... Lite -90talism om jag får generalisera, för det finns nog också -90talister som tar ansvar...

I would if I could

Jag har på riktigt drabbats av skrivkramp. Därför kommer det väldigt lite text ur mina fingrar i denna form för tillfället. Jag hade faktiskt precis just en text på G som handlade om att lita på dem man har omkring sig. Sen drabbades jag av det samma som Gud drabbades av då han dränkte Jorden... Eftersom jag inte är Gud och inte heller har en Noa att ta till tog jag och gjorde en Alfred istället, som han gjorde med Lina angående det där gifteriet... Jag sket i det! Bort med texten. Döda idén. Bara lev vidare.
Den här bilden var planerad att vara med. Signy gör ett likadant mål mot ONS som Neeskens gjorde mot Västtyskland i herrarnas VM final 1974. Rahkola går till vänster, medan Maier, som ni väl minns, gick till höger. Olika mål, olika tider, olika målskyttar. Men samma älskade spel.
Den här bilden hade också varit med var det tänkt. Eftersom Rufus sagt till Fru Kickan att hon får lägga upp bilden tog jag min faderliga rättighet att göra det även jag. Min trea och femma tillsammans. Jo, jag blir glad av att se bilden!
 
 
Eftersom det inte kommer djupare reflexioner eller tankar om nåt alls och jag redan har skrivit så här pass långt avslutar vi detta med en enkel uppräkning av vad jag har gjort i dag och vad som ännu ska göras.
 
- Natt med Sally. Vi sov båda, men då hon ville ha mat tyngde jag välling i henne.
- Steg upp och fixade i ordning så Edit kom igång utan att störa Fru Kickan och Sally som sov (hoppas jag)
- Körde via WHA och överlämnade 150 säsongkort till IFK Mariehamns flickspelare. (Bättre sent än aldrig)
- Läxade upp tre elever som behöver lite mer tillsyn, samt gav dem skyldighet att varje dag be mig om separat lov för att få gå hem vid skoldagens slut.
- Haft lektioner och sådant, samt ätit full vegetarisk lunch (Bara sallad, potatis och knäckebröd då kåldolmar och jag inte alltid går helt rätt ihop).
- Fixat klart två prov som ska hållas i morgon, samt övningsuppgifter för 7G till sitt kommande prov.
- Bekräftat tid och plats för Cupmatchen den 4/8 med Tervakosken Pato
- Haft Anna Tamminen på besök och förgäves försökt kontakta hennes lärare som skulle skicka tentfrågor som jag sedan skulle låta Anna skriva här på skolan, inlåst någonstans under mitt beskydd. Ingenting kom och Anna åkte iväg för att hämta mjölk och bröd till träningen. Nån annan dag då istället. (Precis nu bekräftades att det blir torsdag..)
 
I dag ska jag ännu:
- Ha lektioner och sådant
- Delta i kollegiemöte och förhoppningsvis där få tillgång till ost- och korvsmörgås som Mat-Inger lovade.
- Mottaga dokument av Samuel här på skolan (Vi kanske signar en ny resursspelare i dag och då måste pappersverket vara i skick så att flickan eventuellt kan vara med mot Honka redan på lördag) och skanna in dem samt skicka till rätt ställen.
- Förse IFFKs verksamhetsledare med säsongkort (11 stycken) då han kommer förbi skolan vid tillfälle
- Om jag hinner åka via konstgräsplanen på vägen hem
- Undvika att låtsas om att jag har dåligt samvete för att inte delta i Åland Uniteds vårmöte i kväll... (Linnéa säger att det säkert går, fast hon troligen blir enda betalande medlem som kommer).
- Få Sally, Fru Kickan och Edit redo för sovning.
- SMSa Magister Sviberg om Liverpool-Roma
- Se Liverpool-Roma
- Diverse oförutsedda händelser. Till exempel jag kanske äter middag.
- Sova till 7.15. Jag ska inte mata Sally i natt.
 
Niin että semmoista.
Hoppas kunna återkomma till lite mer flow och innehållsrik text vid tillfälle. Gudbaj får nau!

Just nu, i en galax skrämmande nära...

En insikt som kan skrämma är då man märker att saker görs precis som jag själv skulle göra dem. Det förvirrande med min egen skoltid var att jag aldrig riktigt lärde mig gå i skola. Gamla klasskompisar och lärare kan säkert bekräfta, men jag fick faktiskt ingenting vettigt gjort på mina 12 år som skolelev. Nu är jag inne på mitt 26e, eller är det 27e året (?) som lärare och jag ser till min förtjusning, blandat med skräck hur så många av mina grupper blir precis lika värdelösa på skolgång som jag var. En förmåga att bara hitta på sätt att finna det komiska i vardagen har ofta gjort att de klasser jag är klassföreståndare för har uppfattats bullriga och till och med otillgängliga. Denna, nuvarande klass, 8A påminner mig så fruktansvärt mycket om den gymnasieklass jag själv gick i. Hjärtegodhet blandat med vardaglig bondhumor... Just nu har vi en så kallad "puss och kramlektion" som betyder repetition inför prov i religion. En sådan mängd bullar, krypande efter pennor och allmänt flåsande, allt i bästa välmening har jag väl sällan skådat. Sedan, då det inföll en liten rofylld stund hörs det längst bakifrån: "Alltså det är ju totalt omöjligt att läsa i skolan." Jaha, är det mitt fel? Jag börjar faktiskt tro det.
Mitt under lektionen uppenbarade sig en sådan här bild på klassens facebooksida... Helt enligt mina direktiv. Det handlar ju om mig.
 
 
I dag verkar det vara varmt ute. Fru Kickan har laddat för terrasshäng med min nattkompis Sally... Säkert finns där nån Gurka och även andra också då jag kommer hem och vända. Åland United tränar på WHA. I morgon är det match på samma arena. Eftersom jag inte skrivit här på en tid går jag igen heller inte in på vad senaste vecka inneburit. Jag hoppas dock på mycket folk och goda makter med oss. I kväll har vi ledarmöte på Indigo eller Dinos.
 
Nu gick lufter ur skrivarhanden igen. Kom till WHA i morgon vetja. Hörs och ses, kanske...

Jag ska vara i direktsändning

Jösses vilken vecka det varit (igen). Som Gurkan sade nån gång, minns ej när, är det liksom inte så stor skillnad när man frågar mig. Alla veckor verkar vara helt crazy... Ja, kanske det är så. Denna vecka har gått till, förutom det vanliga då, att förbereda en helg då jag inte reser med laget till Helsingfors. Eftersom detta är Åland har vi som kompensation fått till oss en direktsändning.
 
Elisa Viihde Sport 1 sänder ju Damernas liga. En match per omgång ser man på de kanalerna om man betalar och registrerar sig, ifall man får bild alltså. Detta har jag ju inte fått och via mina kontakter på Bollförbundet har nu allehanda tekniker var de nu finns, jobbat med att utreda om Åland ligger innanför EUs gränser eller inte... Åtminstone lät det så på mailen i går kväll. Ålands Radio har haft bättre flyt då de har teknikkunniga människor på plats och Owe meddelade i morse att den planerade direktsändningen från HJK-ÅU med Elisa Viihdes bild som grund blir av. Inte bara det. jag har tjatat mig till att vara bisittare också, så jag säkert får se matchen. En slags barndomsdröm går i uppfyllelse. jag får vara med och kommentera fotboll i direktsändning. Aldrig tidigare har jag fått det på riktigt och efter morgondagen lär vi veta om jag får vara det igen, tex om Ålands Radio bestämmer sig för att sända nästa bortamatch som går på TV. Den borta mot JyPK den 11e augusti alltså.... Det går att lyssna på alltihopa live på Ålands Radios webbsida om man inte har radiohörbarhet alltså. Därmed kan också ni som går till WHA för att se herrfotboll följa med vad som händer i Helsingfors på samma gång.
För dem som undrar vad Sally har lärt sig kan jag berätta att hon säger ta ta ta och att hon kryper runt utan att ta sig bakåt eller framåt. Edit kom i går sent hem från volleybollavslutningen och hade fått diplom. Hon var dock arg på sin mor som tog hem henne redan vid 22 tiden då hon gärna stannat kvar för att se om hon skulle få ännu mera priser. Hon hade faktiskt fått bollen över nätet två gånger sade hon!
 
 
Det var meningen att denna lektion, som var religionsprov med 9B skulle kombineras med studier av ONS shape (4-1-4-1 vad jag snabbt kunde se). Sen började det skaka i mailen och rapporter om onda ljumskar, samt att IFKs lagledare inte tänker göra listor och att IFK tycker att jag ska göra dem, samt att Samuel inte håller med vällde in. Dessutom meddelade FBF precis i det samma att vi lottats mot Tervakosken Pato borta i cupen den 4e augusti. IFK är också med. De möter TPS hemma..
 
Fru Kickan sov bra i natt sa hon. Roligt. Då hade jag rätt, för jag följde med hennes sovning på ringside position. Två lektioner kvar nu. Sen måste jag ta mig till träningen för att få se laget en gång innan de åker till HJK, som man brukar säga om man är från utlandet till exempel... 
 
Sedan sjunga upp så jag säger saker med klar röst i radion i morgon klockan 14.55...

Ett pussel som inte blir helt

Jag önskar att Fru Kickan ger sig tid att läsa denna text. Vill någon annan det också är det förstås okej. Den handlar mest om mig och mitt, men så är det ju min blogg också så...
 
Folk undrar vid tillfällen hur jag får det att gå ihop. Heltidsjobb med extra allt (jag har skyhög undervisning då det kommer till schemalagda lektioner, extra uppdrag i elevråd och ledningsgrupp samt går ofta all in i arbetsgrupper kring julfesten och olika arrangemang som jag sätts som ansvarig för), Sportchefsjobb som egentligen skulle kräva heltid det med och så en familj med fru och fem barn i olika åldrar som alla behöver olika sidor av mig och så klart olika mycket. Sanningen är att det inte går ihop! Jag får det helt enkelt inte att funka!
 
Skoljobbet har jag fått någonslags jämvikt i. Här är det ju lätt då det finns "kontorsutrymmen=klassrum" och en riktig arbetstid, förutom då det som måste göras på kvällar och helger förstås, men sådant hör till. Mitt Sportchefsjobb har varit en kamp för livet under några år. Det har gällt att understöda olika delar av klubben och inte minst tränare och lagledning. Egentligen var det meningen att jag inte skulle behöva åka på bortamatcher då jag slutade vara assisterande tränare. Egentligen har jag väl inte behövt det heller, men under stormiga tider de senaste åren har det lite förväntats och jag har känt att jag måste finnas till hands. Så gör jag ännu också... Det hela har dock blivit lite annorlunda.
 
För det första har vi fått en bebis, som gör att hemmalivet så klart är mer intensivt och begränsat. Jag förstår så väl att min närvaro är önskvärd. Dessutom har Samuel gjort ett så suveränt arbete med lagledningen att det jag egentligen behövs till nu vid speciellt bortamatcher är ren fotboll, förutom dokumentering och så klart byggandet av trovärdighet inåt och utåt, som i vad jag än gör... Jag har alltså uppgifter, men vi är inte sjunkbenägna om jag inte är med alltid. Därmed är vi i situationen som var menad att uppstå redan inför 2016. Jag kan åka med när jag vill. Jag behövs, men det är ingen dödsfara om jag inte gör det.
 
Således har en plan vuxit fram. Jag åker inte med till Helsingfors inkommande helg. HJK borta är ju en jättetilldragelse och det kommer att kännas för jävligt. Dock kan jag finnas tillstädes och det ryktas till och med om att min son ska förgylla helgen. Dessutom kan det komma sig att radion sänder matchen på basen av TV bild, de får bekräfta själva, och då ska jag kanske vara bisittare. Jag har alltså en aktiv uppgift, får se matchen och är ändå på Åland... Hoppas ni ser det stora i allt. Sedan har jag tänkt mig att denna säsong lämna de så kallade långa resorna för min del. Det blir inget Jyväskylä, Kuopio eller Uleåborg, om nu inte något oförutsett inträffar eller nåt riktigt avgörande sker på de orterna i höst till exempel. Däremot hoppas jag att jag ska kunna delta i resorna till Tammerfors (5/5), Myrbacka (19/5), Åbo (21/6) och Esbo (22/7). Sen ser vi hur det blir med cupmatchen den 4/8 och så är det redan höst, slutserie och nya beslut... Detta kan jag leva med. Hoppas det ska gå att sy ihop så att alla parter ska kunna göra det samma.
 
Det viktiga är att jag kan se långsiktigt på allt. Sally kommer inte att vara baby mer än i år, eller kanske nåt år till. Jag vill vara med som både pappa, Sportchef och lärare i över 20 år ännu. Det ska gå, men inte smärtfritt. Förlåt!
Så här såg jag ut på 1900-talet då jag spelade boll och tyckte livet var härligt. Nu tycker jag fortarande att livet är härligt, fast jag inser mina begränsningar och att det alltid blir någon mån fel då man gör rätt...

Nåssådå

Mitt i allt blev reglerna som man bestämt för att det ska bli lite ordning fullkomligt idiotiska och osportsliga. Det som behövdes var att de slår mot en själv. Veikkausliiga och dess klubbar hade bestämt att inga matcher flyttas, utan att ospelbar arena innebär att matcher går på reservarenan. Därmed skulle alltså IFK Mariehamn-HJK spelas på IFKs reservarena, som råkar vara HJKs hemmaplan ifall WHA inte är spelbar den 14/4. "Hur skulle vi kunna veta att denna vår skulle vara så kall och snörik" blir försvarstalet... Jadu... Hur skulle ni det? Jag kallar det hela för "konsekvenstänkande"... Någon kanske borde ha tänkt på detta då reglerna slogs fast. Jo, bland annat IFK var med då...
 
Inte tycker nu jag heller om tanken att IFKs hemmamatch skulle gå i Helsingfors. Nu har man bara både gjort reglerna sådana och dessutom ansökt om att ha just den arenan som reservarena... Då blir det ju så inte sant? Min förhoppning är så klart att Lennart och gänget får planen spelbar för IFK den helgen och så för ÅU de två helgerna därefter... För jo. Om det kan spelas Veikkausliiga den 14/4 då kan det nog spelas Damernas Liga den 21/4 och förhoppningsvis även tränas kvällen innan...
Vårt aprilskämt med WHA i Åland Uniteds färger blev precis så lyckat det kunde bli. Dels finns det människor som gick på det, dels folk som faktiskt undrat varför det bara är grönvitt på den delade arenan. Hur gör Inter och Milan på sitt San Siro egentligen?
 
 
Vår skyltning har ju varit minimal, men jag kan berätta att det spelas Damernas Liga i Mariehamn den 21/4 alltså. Klockan 17 på WHA kommer ONS att finnas på andra sidan mittlinjen... Nu är det ju landskamper av olika slag. B landslaget med Samuel på bänken slog Lettlands A landslag 4-2 i går trots att målvakten Myllyoja snurrade som en väderkvarn i ett dike. Ny match på fredag och då ska väl våran Anna spela har jag förstått. U19 landslaget slog Belgien 2-0 och nån dag här ska väl Estland med Pille, Signy och för all del även Jaska möta Turkiet... ÅU kör tester och lättare träning då Nela och Richard håller i rodret.
Sally var ute förra helgen. Nu är hon sjuk. Fru Kickan låter förstå att natten ändå varit överkomlig... Inkommande natt blir min, så att säga... Hoppas kunna närvara ens lite fläckvis på träningen i eftermiddag... Jag borde lämna en grej och kolla en annan grej.
 
 
Som vanligt, inte mycket... Men ändå det som gör en mest kissnödig. 7F ska tydligen ha lektion nu också... Vårsoppa serveras. Jag frågade fem gånger vems soppa det är innan någon förstod... Pust.

Förbjudna flickor

Eftersom jag inte just nu är så mycket för att skriva passar jag på att dra till med ett bildsjok från de senaste åren som beskriver en liten del av det som just nu inte görs, eftersom "det gått till på fel sätt". Min stora önskan är nu att detta kommer att fortsättas att göras. På rätt sätt, vilket det nu visar sig att vara.
 
Jag har A-laget, skolan och familjen att bry mig om. Jag önskar alla dem som gör detta all lycka och välgång. Så klart hoppas jag nån gång i framtiden igen få ta del av någonting av detta också, men nu är det inte den dagen. Nu är det måndag!
 

RSS 2.0