Glada Vappen jo...

Till honom som klagar över att Åland United är dålig på att rapportera och uppdatera, förlåt och ta dig i häcken. Till er alla som minns er ungdoms Valborgsfiranden med nostalgi, titta här:
Titta så roligt det var. Tänk om man kunde vrida tiden tillbaka och få uppleva det igen, inte sant?
 
 
Uppdateringen jo... Nu är det ju inte så att "vi i Åland United" med flit tänker att, nu ska vi se till att ha så skit rapportering som möjligt. Det finns till och med reglementen på vad som måste uppfyllas, då det gäller officiell rapportering, filmuppläggning på ligaservern, inför och eftertexter mm. Harry sköter liveuppdateringen (tror jag) , Ted lägger upp filmerna och jag skriver före och eftertexter. Införtexterna försöker jag få gjorda under torsdagen om möjligt så de kan publiceras av Naisten Liiga på fredag som det är sagt. Eftertexterna skriver jag då jag är hemma igen efter bortamatcher, eller följande förmiddag om det är hemmamatch. All annan rapportering är så kallad bonusrapportering som intresserade personer gör spontant. Vill ni ha mera och bättre sådan är ni välkomna att komma med och hjälpa oss med det. Vi som är engagerade nu mäktar tyvärr inte med att göra mera för tillfället. Men en eller två personer som kan ta på sig att rapportera från hemma och bortamatcher vore kanon! Fotografer börjar vi ha en del av nu och det är ju bra. Ordvrängare till då bara. På basen av Facebook finns det massvis med ordfärdiga tyckare där ute. Passa på och joina vetja.
 
Precis just blev alltså den alltid ganska ytliga, men väldigt officiella versionen av matchrapport färdig, publicerad på ÅUs hemsida och FB sida samt skickad till naistenliiga.fi där de översätter den till finska och publicerar i dag eller i morgon (tror jag). Så går det till ser ni. Orsaken att rapporten publicerades först nu och inte en par tre timmar tidigare som den brukar ligger i att jag har tillbringat morgonen på Hälsocentralen med Rufus. Han jobbade tappert på att bli frisk hela dagen och kvällen i går. I morse klockan 6 då vi skulle kontrollmäta febern för att veta om han kunde åka till Sverige i dag, eller ej kunde han inte svälja och hade över 39 grader, så allt slit i går var tyvärr onödigt för honom. Några tunga timmar senare hade vi tagit oss till hälsocentralen där vi efter några timmars ytterligare väntande fick beskedet att, jo han är sjuk. Som om vi inte visste det. Nu är det ytterligare psykisk kamp som gäller då vila är botemedlet. Ont i halsenvirus och feber har han trots det... Men därför har jag alltså inte skrivit någon matchrapport och i går kväll gjorde jag det inte heller, nej. Sorry!!!
 
Därmed kan jag även avslöja att ingenting ännu är städat, tvättat eller vikt. Ingenting är heller rättat av de provhögar jag förväntas fixa. Rufus klarar av att äta glass och gröt ungefär... Tur att jag skaffat. Landrovern står här utanför nu. Svärfar var så snäll och körde hit den då Röd Bettan ändå var i faggorna. I morgon kommer Lillemor och Bosse (Vem annars?!) att köra ut den till Saltvik och därifrån skall den komma... Vet ej alls, men det är skönt att den i alla fall kommer dit.
 
Dagens omständigheter, som känns i både huvud, kropp och själ gör att all fotboll som inte är direkt anknutet till min Sportchefsroll hamnar åt sidan denna Valborg. IFK får möta Vepsu helt utan mig i publiken. IFKs B-flickor som troligen förstärks med Ann-Sofie, Sofia, Olivia och Maja får spela i dag och i morgon utan att jag är där och kollar. ÅUs bägge flicklag av vilka F04 fick sina Vikinglineväskor i går av mig på WHA, får lycka till i sina seriepremiärer i morgon av mig härifrån Bergshöjden. Tydligen figurerar ÅUs A-lag i alla fall ute på Första Maj marknaden i morgon. Det blir också utan mig. Vad som helst bara jag hinner rätta någon klass och har ens något litet städat då Fru Kickan och Edit kommer hem... Emilia ska till Auschwitz hon. Kul semestermål.
 
Här var det nästan mål i går. Flo, Sofia och Jenny trasslar nästan in sig, men ett skott över mål fick vi till. 0-0 blev det för dem som inte vet och på basen av att vi fick till ett år med under 200 åskådare kanske det inte är så många som vet faktiskt. André Karring visste till exempel inte det i dag på hälsocentralen. Han satt dessutom på fel ställe och undrade varför han inte blev inkallad i tid... Sedan då han gick till rätt ställe ordnades det ganska omgående...
 
 
Ja, sådan Valborg har vi här. Gurkan var just inne och sade att de tänkte grilla korv. Det ser inte ut som om Rufus riktigt har läge för sånt... Och jag ska ju städa eller korrigera eller kanske mest bara berätta för alla att jag ska göra det till den grad att det aldrig blir gjort... I morgon ska jag åtminstone öppna och stänga Vikingahallen så på träningar bär det... Hi och hej. I Jomala ännu en vecka innan de dristar sig till att öppna gräset i Hammarland.

2 och ett halvt dygn= Prestationsångest

Tidigt i morse for de. Fru Kickan och Edit drog iväg till Uppsala för att träffa två av Edits kusiner och deras föräldrar. Här sitter jag och hör Rufus snarka, pojken behöver sova ordentligt efter sjukdomen och TVn spela i Emilias rum där även Joel verkar finnas. Den sistnämnde inkom under natten vad jag tycker mig ha märkt...
 
Jag då? Jo, två och ett halvt dygn har jag på mig att göra saker i mitt liv som jag kan göra under två och ett halvt dygn.
 
1. Match mot Pallokissat 18.30. Efter tre, nån gång närmare halv fyra ska jag nog ta mig dit för att kolla att det som behöver göras är under kontroll. Sen ska jag efterbehandla det hela vid tillfälle senast i morgon.
Så här såg det ut förra lördagen då Maja och Sofia spelade mot GBK. Sofia Södergårdh hade fått läge att fotografera det hela... Ser ni förresten Emilia och Joel på läktaren? Emilia har rött hår både på bilden och i verkligheten just nu...
 
 
2. Fem klassers prov borde rättas. Mera kommer och veckorna är inte riktigt gjorda för sådant.
 
3. Landrovern ska föras till Saltvik. För att förkorta hela berättelsen så skulle Svärfar låna Landrovern då Fru Kickan lånade hans bil och jag därmed kör Fru Kickans bil. Svärfar kollade igenom den som känt läckande kylaren lite mer och kom fram till att den numera läcker in i oljan. Bilen kommer att gå, men måste ses över lite tidigare än jag hade tänkt ge den tid att ses över (hade hoppats hålla ut till sommaren) och därmed har en företagsam Fru Kickan ordnat så att den gamle ägaren till bilen ska fixa skadan i sitt garage i Saltvik då han hinner göra det. Jag förväntas nu få koll med Svärfar på när och hur jag får tillgång till Landrovern och dessutom få den ut till Saltvik och även få mig själv hem. Känner ni någon som, till exempel i morgon skulle hinna göra en sådan utflykt, så vore det angenämt. Jag skulle alltså behöva någon som kan köra Fru Kickans, eller någon annan bil till Saltvik och sedan få mig hem igen. Vore kanon... I morgon då vid nåt slag? Typ klockan 11.30?
 
4. Hela huset ska städas. Fru Kickan tyckte att jag kan göra det då jag nu är här "helt själv" så länge. Visst visst. Städa var det.... Nån dag, vilken det nu sen är...
 
Ytterligare vore det önskvärt att jag ordnade kläder åt spelare som frågar (sådant som jag inte vet om Linnéa, Lillemor, eller Zacke har koll på och ännu mindre jag), hade lunch och middag fixat år de som inte kommer på matchen (alla utom jag själv), organiserade för Craig att fira kvällen här med mig som han har önskat på samma gång som Rufus får vila ut ordentligt så han tidigt i morgon kan åka till Sverige. Meningen är sedan att jag ska hämta honom och hans kompis från hamnen sent i morgon kväll.
 
Jag ska även medla mellan förhoppningsvis nu lite nedlugnade människor gällande flickfotboll, samt jobba fram ett ÅU 07-09 lag till poolspelet den 11/5. Veikkausliiga skulle det vara på WHA i morgon klockan 16.00 och även IFKs B flickor på WHAs konstgräs både imorgon och på måndag.
 
Någonting säger mig att alla, både de obligatoriska punkterna och de önskvärda tilläggen kommer att påverka varandra och att något kommer att bli ogjort. Till exempel att vika tvätt, som jag precis här och nu ser att är framlagt för mig att utföra...
Detta är från senaste ålandsderbyt mellan IFKs och ÅUs flickor. Mera sådant, men i yngre format alltså på Ytternäs sportfält den 11e maj klockan 18-20.
 
 
Dags att börja ta i något av det ovannämnda... Matchen den närmar sig. Hoppas att allt gått väl med Pallokissats morgonträning, annars lär jag väl få skit för det också. Journalisten som stod och bullrade mitt i vår uppvärmning i vintras har tydligen fått sig en tillsägelse eftersom han precis just smsade och frågade efter precisa direktiv om vad han får och inte får göra då han skriver om våra matcher... Jag har svarat...
 
Glad Valborg skulle man ha sagt på annat håll kring denna helg.

Drama och allmänbildning

Du vet att det är fredag då startelvor ska tas ut. I år har jag på riktigt ingenting med det att göra, fast jag försöker hålla mig informerad. I dag hade jag faktiskt lovat lite med råge när jag skulle vara hemma, så att jag inte skulle missa den biten efter träningen, men eftersom det hela blev ett stort shortsprovarparty på samma gång som en batteribytarprojekt med minibussen hände måste jag faktiskt ge mig av. Jag har dock låtit mig underrättas om startelvan och kan avslöja att den innehöll en par överraskande moment, åtminstone för mig. Den kommer i vilket fall som helst att bli en spännande tilldragelse, Pallokissatmatchen.
 
Pallokissat kommer hit redan i natt och i morgon ska de hoppa och skutta på knatteplanen bakom Vikingahallen. Adressangivelsen till laget jag hjälpt med arrangemangen är "Ella vet." Och jo, det vet hon. Hon vet också att vi inte låser omklädningsrum så värst här på Åland, utan man tager liksom vad man haver. Hon har även en helt egen supporter på läktaren. Troligen är han klädd i en Åland Unitedhalsduk.
 
Förutom tempotillvaro med sex schemalagda lektioner och sedan klädbyte medan en sjuk Rufus tittades till innan avfärd till träningen ägde rum, har dagen innehållit en dos drama. Jag märkte att jag förväntades säga till och eftersom ingen ännu svarat kan det antingen ha fallit väldigt väl ut, eller så har jag satt igång en tsunami. Det mesta är ändå fråga om vuxna människor (eller kanske mest en vuxen människa) som beter sig som en trotsande tonåring. Tufft.
Här är beviset på att jag visst var där inför Jenny Danielssons första träning med Åland United. Jonas Edsvik skickade mig bilden och jag tyckte att den kunde användas. Sliten och stressad kände jag mig mest i går. Syns det?
 
En diskussion i skolan om vad grundskolans allmänbildande funktion är deltog jag livligt i, kunde jag i alla fall känna. Jag tycker nämligen att de ämnen jag själv undervisar i är strikt allmänbildning och jag blir på riktigt knäckt då vuxna människor ibland inte kan något av de saker jag förmedlar till ungdomarna. Detta ifrågasattes till exempel med exemplet matematik. Matematiken i grundskolan är fundamental och skall ge en grund för fortsatta studier, i matematik. Jo, precis. Därmed är grundplattformen i matematik lite utöver just bara allmänbildning. I historia, samhällslära och religion bildar inte grundskolans stoff en grund för fortsatta ämnesstudier, utan mera en grund för fortsatt liv i medvetenhet om vad som händer omkring en. Vem som helst kan studera historia utan att minnas något av grundskolans kurs. Men jag tror inte att vem som helst kan studera matematik utan att ... ja, jag tror alltså inte att vem som helst kan studera matematik. Därmed sagt att det ingalunda är fel att kunna lite om mycket. Däremot finns det tendenser inom vissa skrån där man måste kunna mycket för att alls kunna något överhuvudtaget. Obs! Jag ser inget fel i det, bara en existentiell skillnad. Här ungefär tappade både jag och alla, vid det skedet, åhörare tråden så vi rapade, tackade Mat-Inger och gick var till sitt, sakta, fundersamma och lite illamående, tror jag...
 
Edit och Fru Kickan ska till Sverige i morgon. Eftersom Fru Kickan är Fru Kickan har hon bestämt en extremt tidig sänggång och därmed är det lugnt, stilla och väldigt... lugnt och stilla fast solen skiner där ute. Emilia kommer snart hem från dansen och Rufus, som kvicknat till och varit feberfri sedan tidig eftermiddag tar sig lite frisk luft...
Hon här, som i dag skrev och undrade om hennes paket till Edit kommit fram fyller snart 21 år... Här är hon från förra sommaren med en då icke gravid Fru Kickan.
 
 
Jag såg några minuter av direktsändningen från Regionturneringen över nätet. Alla åländskorna var på planen då jag tittade. Mini som mittback, Selma som släpande mittfältare och Elsa ute till vänster. Vad jag förstått var kanske inte västra regionen riktigt den starkaste i år, men det lilla jag såg var riktigt okej då det gäller de åländska inslagen. Roligt roligt. Vad jag förstår är Elsi med oss på WHA i morgon dessutom.
 
Sen är jag ju så klart medveten om att VM-kvalgrupperna är lottade. Nu borde jag säga, som Annika Kukkonen, Anna Signeul och Adelina Engman, vars intervjuer om det hela jag läst, att det kunde ha varit värre. Min slutsats och det jag vill säga om lottningen är att... Den kunde ha varit värre! Spanien igen, men i övrigt nog sådant som ska kunna slås om man nu ska slå nån...
 
Nu är Rufus hemma och han vill, kor i taket se en film med mig. Det har inte hänt på det senaste året, så jag ska nog passa på då tillfälle ges. I morgon match alltså!
 

Är jag provocerande och onödig?

I dag har min son lärt sig att inte fråga om det inte ställs krav på det. Det kan låta farligt, men det gäller något så enkelt som att då en mopedservice har dåligt samvete, eller är rädd för stor negativ publicitet och säger att de bjuder på en korrigering, då tar man det som om de faktiskt menar allvar. I morse då vi, med Edit i baksätet åkte via servicen för att Rufus skulle få tillbaka sin moped verkade han väldigt osäker på om han verkligen bara kunde ta den och sticka. Egentligen är jag väldigt glad och tacksam över att min son är en så ärlig person. Nu såg jag mig själv, hans Pappa, viftande med armarna och uppmanande honom att bara köra iväg, vilket han ju sedan också gjorde. Ingen såg ut att vilja hindra honom och ingen hade ens öppnat kontoret. Om de säger att de bjuder på detta som kompensation för att en grej gick sönder en dag efter förra servicen, då tycker jag faktiskt att de ska göra det också. tack för det, tror och hoppas jag!
 
I övrigt slår vågorna högre mot allt bräckligare vågbrytare. Jag har diskuterat med ordföranden för ägarföreningar som klagar över att inte ha fått  information om att föreningens 7 åriga flickor kan spela med Åland United. En annan förening klagar på att vi bara informerat den klubbens ordförande om att de är inbjudna till Åland Uniteds hemmamatcher... IF Fram har anmält 11 personer till Pallokissatmatchen. Tack för det och vi ses på lördag. Säkerhetskontroller gällande helgens Bollkajsor är också av nöden. Sen fick jag i går kväll veta att Edits lag, som ju ska spela tre matcher i det åländska poolspelet en torsdagkväll i maj, samma helg kommer att under lördag och söndag spela fem matcher mot främst svenskt motstånd som AIK och Hammarby med flickor lite äldre än Edit. Mitt emellan dessa ska hon uppträda på dramaklubbens avslutning i pjäsen Dummerjöns och sedan måndag och tisdag efter helgen är det generalrepetition samt dansgala. För mig blir just den helgen, förutom att vara pappa till Edit, samt de övriga barnen som ska vara hos oss då, även kioskförsäljning vid WHA och arrangerandet av en hemmamatch i Damernas Liga inklusive samarbetet med Hero Homerun som arrangeras precis på samma ställe precis samma tid. Det är väl just sådana som jag som brukar kallas dåliga pappor, då vi bara jobbar och aldrig har tid att sitta ner med barnen. Min fru sitter själv aldrig ner så den biten slipper jag.
 
Då jag från min kommandocentral (klassrummet och hemma det där lilla skrivbordet i vardagsrummet där datorn bor) försöker delegera och se över olika bitar, så som försäkringsteckningen med Jenny i dag, försäkringstjänsteman Löfkvist påpekar att han heter just så och inte Löfqvist som jag felaktigt skrev i gårdagens text, träningsutrustning till Jenny eller varför inte frågor om varför några spelare inte har gått på svenskalektioner, samt annat som om jag inte har köpt mjölk, hängt tvätt eller att någon reklam är feltryckt på matchdräkter eller att jag inte gjort slöjdvalet med 7A för att nu nämna några småsaker, då får jag höra att jag är provocerande och vill skapa diskussion. Egentligen är jag ju precis tvärtom, åtminstone då det gäller diskussionsbiten. En e-post föder fyra svar. Ett uttalande ger talade och skrivna frågor i fyra veckor. Bengtsböles planskötare har ännu heller inte förlåtit mig för att jag tyckte planen var mjuk år 2011, har jag hört via omvägar...
Jo, jag är rund. Det beror enligt Edit på att min mage rymmer så mycket mat. Men den är skön och rolig att spela trumma på, säger hon.
 
 
Sen sa jag till i matsalen också. Inte bara till Mat-Inger som ropade soja soja då jag frågade vad det som ser ut som mat egentligen är. Det var riktigt gott kan jag tillägga nu efteråt i kontrollerade förhållanden. Det jag sade till om var några kvinnor som satt och fnittrade om man-flu. Jag blev tillfrågad om jag alltid blir väldigt ynklig då jag blir lite flunsig. Mitt svar blev, kanske de tycker det var provocerande, att jag inte har tid för varken flunsa eller att vara ynklig. Det finns alltid sådana som mår sämre än jag, oftast kvinnor och någon måste ju ta ansvar!
 
Just ansvar är en annan sak att fundera över. Inkommande helg, som ju sträcker sig även över måndagen (hej då 9C och religionsundervisning) då det är första maj, innebär för mig matcharrangemang, inklusive deltagande i det hela och sedan det efterspel som är stipulerat och att lite ha koll på var mina barn, främst min son, håller hus. Craig har aviserat att han gärna vill tillbringa en kväll med mig och det kan ju hända att just denna lördag blir en sådan. Ytterligare har jag fem stycken prov jag behöver rätta, samt att IFKs B-flickor och ÅUs flicklag har matcher. Ifall tid blir över kunde ju någon internationell fotbollsmatch på TV också vara trevlig att beskåda.
 
Fru Kickan planerar att överraska stort och ta med sig Edit till Sverige över helgen. Därmed uppfattade hon att jag nu har världens chans att städa hela huset. Tvätten som jag skulle hänga i går kväll blev tyvärr ohängd, på grund av att jag glömde då Fru Kickan redan hade somnat och därmed blev det hon som hängde den i morse efter att jag mödosamt burit fram hela korgen vid midnatt. Helgen kommer troligen att bli precis som jag beskrivit, innehållande allt, inklusive städning och sedan något jag helt glömmer. Jag meddelar här och nu att jag alltså avskriver allt ansvar för Åland Uniteds första maj drive om nu något sådant ens är planerat...
Det här meddelar Lillemor att hon fått upp. Bra bra!
 
 
Edit har fått för sig att hon ska stiga upp tidigt på morgnarna, mitt i alltihopa. Hon hade lagt sin telefon på ringning i vardagsrummet. Tyvärr hörde hon inte signalen så telefonen fick föras till henne. Den väckte i alla fall oss som var lite närmare...

Eckeröbussen- eller att komma fram då man kommer

Här i min skola, eller kanske det bara är i mitt klassrum finns ett begrepp som kallas Eckeröbussen. Det betyder helt enkelt att man kommer då Gud vill, typ. Ofta är man inte i alla fall i tid så där i Luthersk mening. Man kan även tycka att det ju är bättre att komma alls än att missa hela målet till följd av att ha hastat.
 
I natt påmindes jag av Maiju att jag ju behöver öppna Vikingahallen för morgonträningen. Förra veckan hade jag lånat nycklarna till henne och kunde då satsa på ledningsgruppsmöte i skolan. Så klart hade jag fastnat framför en dokumentär om kvinnor i 1600-talets England och sedan gjort misstaget att kolla e-posten och därmed skrivit i min mening korrekta svar fram till närmare halv ett. Det gick dock inte att missa väckningen och då jag gick ut och märkte att hela världen består av blöt snö hade även Emilia och kan man tänka sig, Edit kommit igång. I snömodden som fick hela vägen att se ut som en parkeringshall, med ena bilen efter den andra fästad i snövallarna, körde jag ut till Jomala, öppnade hallen och vårt bollförråd, smsade Maiju, Vikingahallens personal och Pernilla Hjärne om att det nu är öppnat samt körde hem igen för att få igång Edit. Även Rufus fick jag lov att sparka igång med tanke på att detta väder inte är ämnat för mopedförare. Då meddelade Maiju att vi ställer in morgonträningen. Jag förstår, det är inte helt försvarbart att träna fotboll med snö upp till knäna då man samma eftermiddag ska ha veckans tuffaste träning. Jag hade i alla fall gjort mitt jobb! Jag hade inte kommit med Eckeröbussen!
 
E-posten går varm i dag. Sponsorer och ägarföreningar är på samma gång engagerade och på samma gång kritiska till vår verksamhet och hur den verkställs. Ingen är insnöad där inte. Sen kommer eftermiddagens Nya Åland också att belysa faktum att ingen egentligen bryr sig om oss... Eller, Nya Åland bryr ju sig eftersom de skriver om det på en helsida.
Det är så mycket mycket mera än vad ögat kan se det här med damfotboll, eller säkert precis vad som helst... Själv blir jag ödmjukare mot i princip allt hela tiden. I eftermiddag ska jag göra färdigt laguppställningsbladen för lördagens match. På kvällen blir det föräldramöte, som förälder i Edits lag. PK-35s matchfilmer är också försvunna från ligaservern. Jag har satt igång en skallgång som nu leds av självaste Marianne Miettinen!
 
 
Mat-Inger har rustat för salladsbuffet. Hoppas det finns någon mat med också, då kan det ju bli riktigt gott. Just nu, förutom att jag förbereder undervisandet av grunderna i hinduism, historiaprov med 9F, samt kalla kriget med två grupper, besked från Hammarland om huruvida vi kan räkna med gräsplan där från och med 1a maj. Pallokissat fixade jag i alla fall till knatteplanen i Jomala på lördag morgon. De vill hoppa och skutta lite före vi spelar på WHA. De har valt att komma tidigt och sova på hotell. Där ser man, där ser man!
 
Jenny kommer i morgon. Lillemor ska ordna att Maiju hämtar. Sen ska jag få Löfqvist att vara alert på försäkringsbolaget också, så allt är frid och fröjd till Victors intervju och lagets träning på eftermiddagskvisten...
Det här är förresten en tavla som föreställer Fru Kickan och mig då vi gifte oss. Gurkan har målat. Det kändes nu bara som om en bild om ett liv som finns där mitt i allt annat kunde vara relevant.
 
 
Till min förvåning har ingen här i skolan ännu kommit med Eckeröbussen i dag. De lär väl hinna...

Aj "de flesta är IFKare typ..."

Jag är tacksam att damfotboll uppmärksammas rätt stort här i Åländsk media, jämfört med vad som är fallet på många andra ställen. Ibland förefaller det ändå som om man lite nämner det för att det förväntas nämnas, utan att riktigt veta vad man pratar om. I dagens Ålandstidning får vi läsa om att Wille Ingves och Thomas Mäkinen ska spela för Åland i Öspelen. Sen nämner man också att damlaget i princip består av spelare från IFK Mariehamn och sedan några (man nämner Sofia från IFFK, Maja från IFK och Olivia från PIF) "unga egna produkter som i dag är i ÅU". Ann-Sofie som också är från IFFK, men numera i ÅU kom inte med som en ung IFK produkt förstås. Sen, då vi tittar på listan kan vi se följande:
 
Ålands Öspelslag 2017 (Ålands Fotbollförbunds officiella lista): Ellen Ahlström GBK, Nona Bamberg IFK M, Josefin Danielsson IFK M, Josefin Flöjt Upsala IF, Ann-Sofie Gripenberg ÅU, Lina Holm IFK M, Mickaela Holmborg IK TUN, Maryette Karring IFK M, Melanie Karring IFK M, Lisa Klingberg LiU AIF, Maja Lindqvist ÅU, Elin Lindström Hovås Billdal, Sofia Lindström ÅU, Anna Mattsson IFK M, Olivia Mattsson ÅU, Fanny Måsabacka LiU AIF, Hanna Måsabacka IFK M och Hanna Sandell IFK M.
 
Jag hittar 4 spelare från ÅU (en med genuin IFK Mariehamn bakgrund, 3 stycken med 1-3 år i de äldre flick- och yngre damklasserna), 1 från GBK, 5 från svenska klubbar (Elitettan till division 4, jag kan ha fel och ber om förlåtelse i så fall) och sedan då 8 stycken med IFK Mariehamn som klubb, däribland systrarna Karring som tydligen inte ska spela i Helsingfors denna sommar, utan här på Åland.
Så här såg det åländska silverlaget ut för två år sedan. Nu satsar man så klart på guld på Gotland. Lycka till Åland.
 
 
Min mening är inte att vara snobbig, men varför måste man överhuvudtaget skriva något som blir helt fel om man antingen inte vet, eller inte bryr sig det minsta? Det är nästan som att komma och ställa sig mitt i uppvärmningen och fråga vilka spelare som är nya för året som vi ju upplevde i vintras... Hoppas så klart att media fortsätter att rapportera och följa damfotboll, men om man vill kan jag ge en kurs i hur man verkar vara insatt i något man inte alls orkar befatta sig med. Ganska billigt också.
 
I övrigt har denna morgon inte varit så värst lyckosam. Hela bassängen svämmade över av bassänggymnaster (!). Det var för varmt i terapibassängen så alla tanterna, inklusive hälsotalibanen som skriker, hade således flyttat till träningsbassängen. Det gick liksom inte att genomföra en vanlig simning där då det blev aningen trångt. Eller, jag är snobbig nu igen. Har man upplevt Helsingfors, Stockholm eller Shanghai är knappast en fylld Mariebadbassäng så mycket att gnälla över, men det blev nog inte den upplevelsen jag är ute efter med mitt morgonsimmande. Bastun var också kall, men ymnigt vattenkastande fick upp temperaturen till ljummen.
Inte riktigt så här, men nästan. Hör ni gymnastikledaren skrika?
 
 
Provmorgon på gång här. Sista 9G studenten lämnar i skrivande stund. Barnen är så väldigt allvarsamma på gränsen till fientliga. Jag har fått höra hur viktigt detta prov är och hur det påverkar min vitsordsbedömning. Allt detta hör jag från dem som skriver provet. Det mesta av det de säger hade jag inte en aning om, men det kanske är en liten feedback om hur vårt budskap här i grundskolan går hem hos dem som de facto går här.
 
Nåväl. I övrigt har Jenny Danielssons internationella transfer anlänt och jag har under provtillfällets gång förhoppningsvis ordnat med att det ordnas med den, samt registrering och försäkring med mera. Rufus har messat att jag inte behöver ringa, för han är faktiskt vaken och på basen av att Fru Kickan inte svarar på mina frågor har det säkert gått bra även för henne och Edit. Linda har köpt en bok år Blobben skriver hon från USA och Emilia är jag faktiskt inte alls orolig för. Hennes dagisgrupp var förresten i tidningen i dag. Ingen av dem sades vara från IFK Mariehamn dock.
 
Om vi gör så nu, som en elev uppmanade mig för några år sedan. "Om du sköter ditt där så sköter vi vårt här." Okej? Kollegiemöte, via träningen hem och så ser vi hur många där finns sen! Ingen sms tisdag för Magister Sviberg. Chans att se Victoria på sändningstid då...

Få se om det blir ett helt år under 200

Jag kollade precis just, då jag skickade inbjudningsbrevet till Pallokissat och domaren för inkommande helgs match, igenom lite statistik som dök upp på den inloggade sidan. Säsongen 2016 inleddes Damernas Liga i Eckeröhallen och då hade vi 205 åskådare. Sedan, vid den första hemmamatchen på WHA, som var på helt omöjliga Valborgsmässoafton, jösses va folk gick åt FBF och... ja FBF mest eftersom de ligger bakom allt inklusive svälten i Afrika, för att lägga matcher till den dagen. Då hade vi 306 åskådare. Vet ni vad? Efter det har vi inte en enda gång kommit över 200. Våra två första ligamatcher i år, även de i Eckeröhallen och på WHA har inbringat 93 och 145 supportrar. Eftersom mängder av åsikter gällande avsparkstider levererades har vi i år korrigerat allt vi kan och spelar nu den ultimata tiden 18.30. Måtte det leda till att vi kommer över 200 någon gång detta år då... Som sagt. För ett år sedan var det 306, sen har folk inte kommit tillbaka. What´s up?
Här har vi båda helgens målskyttar på samma bild. Hur många ser ni på läktaren? Emilia och Joel kom i alla fall. Tack för det!
 
 
Jag har haft storfrämmande i klassen. Inte ofta 9C kommer på besök. Nästa måndag är det förstås Första maj. så redan tanken på att de skulle ha undervisning enligt schema två måndagar i rad är ju befängt. Här behövs sannerligen att eleverna håller tystnadslöftet om att aldrig nämna mitt namn. De kommer nämligen med all rätt att kunna säga att de inte har fått den undervisning de har rätt till i grundskolan, åtminstone i det ämnet jag handhar. Så här lite undervisningstimmar för en och samma grupp tror jag aldrig att jag haft. Det är till och med värre än 9C för nåt år sedan och sen, var det ju 9D nåt år som liksom aldrig var där, eftersom den enda lektionen i veckan alltid sammanföll med nåt jätteviktigt studiebesök, ett lov, nån temadag eller nåt annat som läggs in "för att ge vardagen variation". Det tackar vi så varmt för och hoppas  som sagt att ingenting härleds till mig.
 
Jag hoppas att Rufus är i skolan. Han har inte synats till, men han lovade i sten att vara i tid då jag väckte honom då jag for iväg med Edit i morse. I går kväll satt han med mig och såg El Clasico, med Messis övertidsavgörande som krona och sedan kollade vi in Franska presidentvalets CNN rapportering. Jag kan antagligen lugnt skriva om honom här eftersom han sade sig inte orka läsa mina långa texter. Väl så!
 
Jag söker en gräsplan för Pallokissat att träna på på lördag förmiddag. Mariehamns stad ställer ingen till förfogande och i Jomala är det bara Stefan som vet sa han jag pratade med, och Stefan är ledig... Herr Landshövding är upprörd över att ha tippat rätt resultat i GBK matchen men ändå bli snuvad på priset, en handduk från Ålands Budbilscenter. Han har aviserat att han aldrig tippar mera, men han avböjer en rättelsetext på vår hemsida bara han får ett skriftligt bevis på att Edit har utsetts till landets yngsta Notarius Publicus, säger han. Mygel... Han unnar inte Gunnar Björkvall handduken alltså!
Så här fin är Vikke i Macrondräkt. Jag nämner inget mera, för då skulle jag nämna för mycket. I lördag ser vi i alla fall dessa i action på riktigt för första gången, förutom då målvakten som får spela i Adidas då Macron inte levererat målvaktsdräkt, eller hur nu allt hänger ihop. Eftersom Pallokissat spelar i vitt på bortaplan och vi ju är helblå, så de inte ens kan vara svarta, måste vår målvakt vara, håll i er, grön-svart-svart.... Ny vecka, ny färgdiskussion.
 
 
Sen hoppas jag som sagt att Frankrikes Macron tar slätt och levererar det han lovar! Om två veckor vet vi. Själv är jag inte mycket för Le Pennalism!

Vikten av en vunnen fotbollsmatch

För de allra flesta människor, tror jag, är fotboll något som följs med på basen av resultat. I morgon på jobbet kommer jag säkert att få höra gratulationer då folk sett i tidningar etc att Åland United slog GBK med 2-0. Då har det liksom gått bra och det är ju huvudsaken. Okej, det är roligt att folk bryr sig och följer med så pass. Ännu roligare vore det förstås om fler än 145 människor skulle ta sig till matchen nu då vi korrigerat tiderna efter alla de hundratals som ju inte kunnat komma förut då vi spelar alldeles för tidigt, eller vad de nu har sagt.
 
Vill ni veta vad jag tycker är allra bäst med att mitt lag vinner matcher? Det är känslan på kvällen och på förmiddagen efteråt. Det är ett lugn och en harmoni som består i att folk omkring laget är glada och harmoniska. Även ifall vi skulle ha spelat lite halvtaskigt skulle segersiffror ha gjort livet för oss som "städar upp" betydligt lättare. Mindre terapi, mindre ifrågasättande frågor. Helt enkelt lugn och ro att se film med Rufus och sedan bry sig om helt andra problem under natten och följande morgon. Tack för det damer. 2-0 i går gav mig några timmar att tänka på annat än just fotboll, vilket ju inte innebar att jag inte tänkte på fotboll förstås.
Här är Elsa på bild igen. Hon fick hoppa in i går igen och hann på sina 8 minuter vara med om en del. Roligt med lokala flickor som stiger fram inför framtida bedrifter. Det finns fler av dem som vi vet.
 
 
Eftersom den här dagen skulle vara helt bara söndag väcktes jag av Fru Kickan som meddelade att hon nu verkligen ska och gymma och att hon vill att någon (=jag) städar upp i köket och för ut soporna. Det har jag sedan ungefär hållit på med i olika etapper, medan Fru Kickan först gymmat, sedan grävt trädgårdsland, eller då jag var ute och kollade stod hon bredvid och berättade hur Gurkan skulle gräva och precis just joggade hon förbi här och sade att hon skulle gå i bastu hos Gurkan. Köket ska jag förstås reda upp igen då alla tallrikar och matrester från lunchen som hon och därmed också Edit i hennes släptåg inmundigade utomhus. Rufus dök upp till lunchen jag hade dukat fram och sade "Äsch, jag äter flingor i stället". Sen undrade han varför vi bara har laktosfri mjölk. Fru Kickan kom sedan förbi och bad mig, som alldeles tydligt förväntas åka och handla- bra då kan jag hänga upp affischen för Pallokissat matchen på samma gång- att köpa laktosfri mjölk för det är ju bara sådan vi dricker... Är det så? Det hade jag inte vetat. Men visst visst... Emilia har jag ej sett till. Hon jobbar ju som dagistant i veckorna så vad jag vet städar hon församlingshemmet på söndagar då och sen hade de visst dansträning också...
 
Vad ska jag alltså göra förutom att anpassa mig till alla andra? Jag skulle ha lite religionsprov att rätta eftersom de ska ges ut i morgon. Sen vet jag också att det spelas FA cup semifinal och även att El Clasico går i Madrid i kväll. Dessutom kan jag ju förarga folk genom att berätta sanningen, som att Hammarlands IK lyckades låta bli att svara på vår inbjudan, vilket nu engagerar en hel del människor på Facebook. Förlåt!
Detta är för övrigt en av de mera aktuella bilderna på mitt femte barn. Det sägs att det med stor sannolikhet är en hane och han heter just nu "Blobben". Då jag ju begriper att det inte är ett namn man helst bär på ett helt liv vore det av vikt att komma på ett riktigt sådant som babysen kunde ha då den kommit ut. Diskussionen här hemma går vild. Kan jag tillägga att man ingalunda är överens? Jag nöjer mig med efternamnet Virta, så får de övriga köra förnamnsdispyten.
 
 
Fru Kickan har nu, eftersom jag ju ska reda upp i köket burit in en hel del nya grejer till det färdigt uppredda köket som jag i min tur nu måste reda upp. Söndag efter en vunnen match detta!

Det är inte roligt mera

Den här tiden på våren brukar vi ha kommit förbi den klassiska hissalärarfällan, andra världskriget, och istället satsa på att klämma in så mycket av de 70 år som faktiskt förflutit sedan freden skrevs i Paris. På olika sätt får man, precis som med allt annat i grundskolan förenkla och överskåda. Jag har till exempel lite "Kalla kriget material" som jag brukar visa för de varje år mer förbryllade tonåringarna. Inte minst en gammal hederlig oh som för det första är på finska och för det andra beskriver en karikatyr över Ronald Reagans världsbild brukar förorsaka några höjda mungipor och fniss. De flesta har inte tagit på allvar att man faktiskt tänkte så där svart-vitt under 1980-talet. Att sedan berätta att det var värre under 1950, -60 och -70 talen brukar sedan mest leda till ruskande huvud och himlande ögon.
 
Ännu i fjol kände jag att reaktionen hos niondeklassisterna på det ovan beskrivna materialet var ganska snarlikt. Men i år... Någon småler, de flesta bara tittar sorgset. De känner nämligen igen allting. Sovjetunionen finns inte. Järnridån som den var då finns inte. Det finns inga skäggiga östtyska kulstöterskor. Men det finns vi och de. Det finns en retorik som gör begreppet "trycka på knappen" aktuellt igen, precis som under min skoltid. Undervisningen av kalla kriget blir mera som att undervisa samhällslära.
De här bilderna, i levande version visades för en stund sedan i den fridsamma morgonsoffan på en svensk TV kanal. Därefter visades Trumps assisterande Mike Pence som i äkta Harry Truman stil berättade att tålamodet är slut och Korea ska bli kärnvapenfritt! På alla dessa år har vi alltså kommit tillbaka till 38e breddgraden. Tack så jättemycket allihopa!!!
 
 
Sen har vi de där presudoterroristattackerna. Numera kan man spränga bomber eller stjäla bilar var som helst, lägga en Koran i närheten och direkt få sitt vansinnesdåd att befordras till terroristattack. De riktiga terroristerna tackar och myser. Bäst är ändå Dortmundmannen som betedde sig så töntigt och hade så töntiga motiv att man med facit i hand, ingen död, men en buss och Marc Bartra skadad, faktiskt kan le och håna honom. Tala om pucko!!!
 
Mitt i allt detta är det lördag. Edit ligger i soffan och läser citat om hur pappor berättar för mammor om varför de gjort saker då de varit fulla... Jag tror någon bekant måste ha gett den boken till någon här i huset till julklapp eller nåt. Nu skrattar hon dessutom. På kalas ska hon och håret har klippts av Fru Kickan som även vill att jag rakar mig och dessutom byter lampa på toaletten. Allt på samma gång liksom... Jag sitter faktiskt och skriver. Emilia ligger och lyssnar. Undrar vad hon tänker på. Rufus drömmer något hoppas jag...
 
Sen är det ju match i kväll också. GBK önskas en trevlig båttur i blåsten. Kjelle menade att han tänker skotta snö på WHA om det snöar under dagen. Det tänker jag inte göra. Jag tänker komma dit och delegera allt som alla vill att jag ska veta eller göra.
I går gick det bra att träna på den välskötta gräsmattan. I dag ska där spelas ligafotboll. Jag har bett om 400 laguppställningsblad.
 
 
Jag såg våra nya matchdräkter i går. I dag ser jag laget spela i de gamla. Annica har mjölkat fram 6 st bollkajsor. Tack för det! Chipspåsar lär ska finnas i omklädningsrummet. Korven lär ska vara hämtad. Lite listor och bollpumpning, samt en koll om Ted lyckades fixa Sporas framdäck blir delar av dagens program. Ännu vid ett tiden i natt diskuterades däcket och skruvarnas fastsättning ymnigt på nätet. Jag kom på mig själv med att lova åka dit i dag och förstöra allt som behöver förstöras om det behövs. Hoppas det ej blir aktuellt.... Bollar, koner och västar till GBK har Craig lovat sortera. Inte illa det här att vara spindel...

Jag kan ju jaga mina bollar själv...

Fredag betyder att alla glatt ser fram emot en väderkvickande helg med nära och kära, eller ett litet äventyr i okända trakter för att uppleva nya saker och platser. Avkoppling och trivsel helt enkelt. För mig är fredagen ofta lite som Robinson Crusoes vän... Död sedan länge... Eller kanske mera seg och alldeles för full av tankar...
 
Under fredagen har jag full schemalagd dag i skolan och har faktiskt i dag gjort vad jag kunnat för att variera undervisningen på olika sätt. Dessutom har jag transporterat min yngsta dotter till skolan och min son till en annan inrättning direkt då slutvisslan ljöd i Kyrkby. Fisksoppa har jag ätit och pratat med psykologer, speciallärare och till och med undrat varför rektorn är på jobb.
 
Då det gäller Åland United har jag fixat internet åt Jenny Danielsson, ordnat med en felaktig räkning för en spelare, godkänt 2 fakturor, skrivit under ett internationellt dokument både som "Sports Director" och "Chairman of Finland´s womens´ league association" och sen har jag försökt få rätsida på bollkajsorna.
 
Det visades att Marjukkas brev om bollkajsor hade gått till personer inom det ansvariga laget som inte befattar sig med just bollkajseuppgifter. De befattar sig tydligen inte heller med att vidarebefordra dessa brev till sådana som befattar sig. Då jag försökte då lite fart på processen uppmanades jag att "jaga mina jävla bollar själv", som om det skulle hjälpa... Till all lycka har Annica, som alltid brukar ordna det allra mesta, ryckt in för att försöka få ihop ett garde. Hoppas bara att domaren godkänner att de står på sin post i röda tröjor i morgon, då jag inte riktigt har andra just nu... Kommer det ingen alls, då får jag väl jaga de där bollarna själv och dessutom be Lelles ordningsgarde att hjälpa. Förresten skulle det vara kanon om IF Fram och LIF kunde skicka sina flickor födda 07-09 typ till Ytternäs den 11/5 för att spela poolspel för Åland United. Kan nån skicka dem ett ord? Hammarlands IK verkar inte alls vara intresserade av att komma gratis på match i morgon, eller kanske inte Marjukka har vidarebefordrat deras svar...
 
Vår magnettavla hittades i går i Eckeröhallen och jag hoppas att Zacke, som uppmanats föra den till stan har levererat den rätt, så Maiju och Craig har den om en kvart på WHA där laget ska träna.
 
Sparhallen meddelar att de vill att vi ska ha vår skyltdocka framme. Jag skulle gärna ha henne där, men jag har tyvärr ingenting att klä henne i och det vi kommer att ha kommer att göra henne till armamputerad. Rufus tror nog att han kommer till middagen som Fru Kickan sagt att "nog fixar sig" utan att alls specificera hur och av vem. Emilia ligger i soffan och är helt normal. Va roligt!
Denna bild är en aning gammal och dessutom fejkad. Den är dock helt up to date ändå på sitt egna sätt.
 
 
Sen ska Frankrike ha presidentval också. Heja Macron! Det är lite som i Åland United det. Hoppas dock han levererar snabbt!
 
Aj jo. Jag får inte glömma att ta med säsongkorten till träningen. Där väntar som vanligt ett fågelbo med gapande munnar. Precis som jag sade till stackars 7A i dag att de såg ut....

Domarn tog hjärnan i handen

En kilometer simning senare gick dagens bastudiskussion först ut på att badkumpanen tyckte att jag såg precis ut som Henka Karlsson. Jag beklagade för Henkas skull, vem han än är,  men eftersom jag liknade så ville mannen absolut höra vad jag anser om att Pommern ska läggas i en konstgjord docka för 6 miljoner Euro. Eftersom jag inte riktigt anser så mycket, vare sig från eller till i just det ärendet hade jag stor tillgång av mina improvisationskunskaper och mannen blev så ivrig att han följde mig ända in i omklädningsrummet och då jag redan var påklädd stod han ännu i Adamskostym, oduschad förklarandes om sina två ryggoperationer vars konsekvenser bastubad kan lindra upp till fem dygn om han bara rör på sig hela tiden. En god morgon igen.
 
Gårdagskvällen blev en stor uppvisning av Juventus i något som snobbar kunde kalla bussparkering med kontring trots hög press i uppspelsfasen. Jag bara säger, Chiellini mot bitar Suarez är alltid en fröjd att beskåda. Ett säkert försvarande La veccia Signora med Gigi Buffon där bakom mot ett desperat anfallande Barcelona med Messi som säkert missade mål fler gånger i en match än han någonsin gjort i hela sitt liv. Allt kompades av Björn Kuijpers som tillät gubbarna att spela på riktigt. Bra domare tycker jag. Fotboll är en kontaktsport! Neymar har dessutom gjort gråtandet till det nya manliga. Han gråter då han vinner, förlorar och säkert även då han duschar...Egentligen gillar jag ju Barcelona. Det var bara den nya tidens nycynism som Juventus gör så bra som fick mig att tycka så här den här gången.
 
På tal om domare så har vårat exemplar inför matchen på lördag lite besinnat sig. I natt efter Barca-Juve kunde både GBK mannen Jonne och jag på mitt håll läsa via e post att de inte behöver införskaffa vita shorts till hela laget. Dock ska bägge målvakt spela i helvit underdel (shorts och strumpor) och målvakten får inte ha ljusblå tröja.
I dessa målvaktsfärger hade alltså GBK tänkt spela mot oss på lördag. Domaren ansåg att det inte passade sig eftersom tröjan är för lik ÅUs hemmatröja och GBKs matchtröjor. Detta är som ni ser en Åland Uniteddräkt från 2014, men målvakten i kläderna är den samma som kommer att bära GBKs, vad det nu blir för färgs målvaktströja på lördag. Våran Ellen alltså.
 
 
För dem som inte vet kan jag också avslöja att detta är GBKs färger, som alltså kan misstas mot ÅUs, eller den tidigare visade målvaktsdräkten. Nå, huvudsaken att alla har hälsan och att inga nya kläder behöver inhandlas speciellt för denna match. Det kommer dock fler matcher och då jag inte alls vet hur de nya kläderna vi ska ha egentligen ser ut kommer det att kunna bli riktigt spännande veckor inför. Alla förbereder vi ligamatcher på olika sätt ser ni.
 
 
Det låter som om det kan finnas kaffe i lärarrummet. Vore skäl att slå till innan någon druckit första kannan. Emilia skulle komma och äta pyttipanna idag har hon aviserat. Edit har match!
 
På tal om matcher fick jag skickat ett matchprogram för Flickor födda 07-09 (typ). Jag stod som kontaktperson för Åland Uniteds flickor. Nu gäller det bara att hitta dessa. I IFFK finns några vet jag. Hur får jag hopsamlat från IF Fram och LIF nu och finns det någon som vill coacha laget dessa dagar så jag kan få vara Pappa åt Edit som spelar i ett av de två IFK lagen samma eftermiddagar?

Dragkedjor, kläder och domare

Jag undrade för mig själv redan i går morse och ännu mera i går kväll och ska vi vara ärliga har jag nog undrat över detta i många år. Hur gör ensamma kvinnor då de ska ha på sig kläder med dragkedjan bak till? Är dessa klädesplagg enbart för kvinnor/personer i förhållande eller för sådana med tillgång till handhjälp? Är det så, varför har ingen tagit upp det som kränkande? Eller hur gör man om man är ensam och vill ha fast något så konstigt som en ryggdragkedja? I går hjälpte jag Fru Kickan både på och av med en...klänning var det visst? Det var inte första och inte sista gången och inte det minsta jobbigt heller. Bara förvirrande och tankeställande.
 
För mig började morgonen, efter natten med ett sorti som heter duga, på alla positiva sätt, av Leicester City och ett förlängningsfyrverkeri av Real Madrid, med en kall bil och fönster som behövde skarapas tre gånger under den korta färden till skolan i tid för ledningsgruppsmötet. Min förvåning var dessutom enorm då jag öppnade motorhuven och fann att kylaren var utan lock... Jag hittade faktiskt locket och skruvade fast det så hårt det gick, hoppas man får upp det igen. Fråga inte mig hur det har gått till. Bilen var i alla fall varm då jag kom till Jomala rakan... Eftersom det var ledningsgruppsmöte körde jag inte Edit till skolan och hann inte heller via planen för att kolla om Maiju kunnat använda nycklarna jag lånade henne för morgonträningen. Nåja, planen är ju utomhus så springa har de kunnat oavsett...
Så här såg Edit ut hösten 2011 då vi för att undvika konkurs för Åland United bland annat ställde upp som betalda hejare för PAF i samband med Åland Maraton. Ingen dragkedja och ingen konkurs heller...
 
 
Kläder är dock pop. Eftersom våra Macronkläder ännu inte heller finns tillgängliga har vi helt och hållet förberett oss att äntra WHA denna helg i de gamla hederliga Adidasdräkterna med anor ända från 2013. Som sig bör har jag skrivit till motståndare och domare om tid, plats , matarrangemang etc. Även den alltid så viktiga detaljen som lagens matchkläder har dryftats. Domaren är alltid den som bestämmer vilken utrustning som kan och får användas vid match. Åland United kommer ju att vara helblå som alltid på hemmaplan och målvakten har vi angett som grön-svart-svart. GBK är som alltid röd vit randiga, med blå byxor och rödvita strumpor. Deras målvakt (Ellen) ska spela i ljusblå-vit-vit mundering. Allt torde vara under kontroll, speciellt med tanke på att GBKs shorts är grannblåa medan ÅUs ju är mörkblå som ni vet och har sett. Alla kombinationer är tidigare testade och använda i Damernas Liga. Med tanke på detta har vi lite mer erfarna klubbansvariga ofta allt sådant här i tankarna redan då vi kontaktar motståndare och domare.
 
I natt har dock matchens domare vaknat och gett oss feedback. Hon vill att A: Vår målvakt inte har svarta shorts och strumpor då hon inte kan urskilja mellan mörkblått och svart. B: GBK ska skaffa en uppsättning vita shorts till hela laget och sedan även en färg som inte är blå, grön, röd eller vit till sin målvakt samt dessutom har någon annan färgs shorts och strumpor än svart, vit, blå, röd och vit... Min gissning är att domarna själva kommer att vara orange-svarta-svarta och därmed for även den färgen både för målvakter, bollkajsor och västar till uppvärmning. Då jag sett internationell herrfotboll på TV kan jag konstatera att färgreglementet i Damernas Liga i Finland är striktare än till exempel i Premier League... Vad ska vi säga om det? Jag skrev vad jag tyckte till domaren i natt och kommer säkert att få skit för det!
Att domare är viktiga vet vi alla. Men hur viktiga ska man låta dem bli?!
 
 
Peter Polis ska vara domarobservatör. Om han, Oskis, Tony, Krille, Anders, Josef eller någon annan med insikt och "makt" i dessa frågor råkar läsa detta. Det stör mig inte alls om ni påtalar rimligheten i denna färgkarusell för behöriga parter. En lösning kan ju inte vara att ett helt lag ska skaffa en hel uppsättning shorts för en enskild match på en vecka?!
 
Om Röd-Bettan hämtar Edit från skolan som det lite sades kanske jag hinner skriva matchprogrammen klara och ta mig en tur ner via Vikingavallen före jag anländer hem till kvällsarbetet och sedan Barcelona-Juventus...

Utanför bekvämlighetszonen

Det lär ska vara så bra att utmana sig själv. Man utvecklas mest om man känner sig lite obekväm och gör saker man inte har gjort förut, eller om man gör dem på ett lite annat sätt än man gjort tidigare. I mitt liv har jag sällan problem att gå utanför bekvämlighetszonen fast jag ändå alltid gör samma saker. Det är förhållandena omkring mig som förändras och utmaningen blir att hålla allt lika fast förutsättningarna hela tiden ändrar.
 
"Ingenting behöver förändras" sa Fru Kickan då vår tillökning planerades, eller kanske informerades om vi ska följa en mera sanningsenlig variant. Nej, förvisso. Ingenting behöver förändras, men ska det lyckas med en ny baby i huset kräver det sannerligen blod, svett, tårar och en hel massa Perkeleanda. Jag ämnar dock försöka. Mina 4 äldre barn ska ha samma uppmärksamhet som nu (endel av dem kanske vill ha mindre, andra är glada att de alls uppmärksammas), skolan med klassföreståndarskap, ledningsgrupp och Elevråd samt alla undervisningsgrupper ska bedrivas som om ingenting händer. Sportchefsskapet i Åland United blir den stora utmaningen. Det ska gå! Jag ska vara närvarande och stöda min klubb och mina lag. Lite spyor på Macrontröjan, som kanske då faktiskt finns i min storlek, kommer inte att störa. Men att säga att det bara blir som hittills är nog att bedra sig själv!
Elsa fick utmana sig själv ordentligt i fredags och gjorde debut i Damernas Liga i hårdaste möjliga förhållanden, borta mot PK-35. Inte illa, flickan går ju bara i åttan... Kalevi Hämäläinen har förärat oss bilden.
 
 
Här i skolan går utmaningen att hålla allt vanligt ständigt i diket. Jag tror att vi aldrig har kommit så här kort, så här sent på året i niornas historia. Jag kommer att dödsföraktande driva vidare enligt planen och sedan sitta där och må dåligt ovetande om alla elever ens kommer att hinna med det som de själva kommer att planera att hinna med. Sist och slutligen, i skolan, fotbollen och livet kommer improvisationskonsten fram. Den löser allt! Bra- eller dåligt... Blir det skit kommer man att minnas det, blir det bra märker ingen. DET är att leva utanför bekvämlighetszonen.
 
Lennart meddelar att WHA gräs är klart för användning. Bra. Vi får en fredagsträning och en lördagsmatch där. Rufus ändrade på mina morgonplaner. Simningen uteblev och upphämtning utanför mopedservice inföll istället. I eftermiddag ska Edit till dans och jag försöker infinna mig på Vikingavallen. Hoppas Fru Kickan kan hämta hem flickan från dansen. I dag måste jag informera Mat-Inger om att det inte är önskvärt med denna sorts mat varje dag. Kåldolmar gjorde att jag, som kollegan Ida så riktigt uttryckte, åt vegetarisk lunch... Snacka utanför comfort zone...
 
Turkiet liknar mer och mer det gamla Tyskland. Till och med en överläppsmustasch har Erdogan. Hu... Nord-Korea kan tänka sig att använda kärnvapen och Trumpen, eller Donken som han ju kallas, minns inte så noga om det var Syrien eller Irak han bombade medan han åt chokladkaka med Kinas President. Mitt i allt är de där Ronald Reagan oh plasten som jag skrattar åt då jag undervisar Kalla Kriget inte så roliga mera... Även här är det utanför bekvämlighetszonen att hålla allt normalt, men det ska gå!
Detta är från 2013, men man ser ändå att jag inte är bekväm med selfies... Emilia kanske inte var bekväm att jag var med på hennes bild. Just nu är Emilia stor och agerar dagistant.
 
 
I kväll måste det i alla fall vara vant. Magister Sviberg ska få en sms. Vad jag förstår får han hålla till godo med Real Madrid-Bayern München från Yle. Jag undrar om jag inte måste kittla min obekvämlighetsnerv och se Leicester City-Atletico Madrid jag...

I går var det Uppståndelse

Påskannandagsförmiddagen var precis just solig, men nu kom molnen. I går var det alltså Uppståndelsens dag och den dagen man egentligen ska önska varandra Glad Påsk. För min del var det en dag med huvudvärk på grund av väldigt oregelbundet leverne och nog sömn, men inte kanske i rätt tid och de korrekta mängderna. Uppståndelse väcktes dock i hela landet då vi publicerade värvningen av Jenny Danielsson. Bra så. Nu gäller det att få hit henne och att ha det praktiska fixat i tid, inte minst en spelartröja av lämplig storlek för denna storväxta spelare med tryck, nummer och allt.
 
Efter gårdagskvällen med "Police Academy" i sällskap med Edit, som vill gå i en sån där rolig polisskola, och Fru Kickan har en lite mer stabil natt sovits och huvudet känns inte i dag, vilket väl är bra. Emilia som tillbringat natten med Joel rapporterade att allt går bra, vad det nu betyder och Rufus med sällskap torde bila ner genom Sverige i dag för att vara hemma i kväll. Jag ska rätta prov och sedan närvara vid lagets samling och träning i eftermiddag. Tro det eller ej, men jag tycker vi har ett bra lag som kan komma att göra mycket bättre ifrån sig än många kanske tror. Det betyder dock hårt och tufft arbete av alla involverade, inte minst Lillemor...
Den här bilden kunde ha varit från i går, men den är från augusti...
 
 
Jag såg förresten IFK Mariehamn-HJK på lördag också. En verklig taktiskt väl utförd match av Lundis måste jag säga. En HJK klack som värmde hjärtat, fram till att jag i tidningar såg att de slagits i skogen och blivit arresterade för narkotikainnehav, nåja... Allt är inte som ögat ser... Framför allt tyckte jag mig se att lagen inte sprang sönder gräsmattan och det är ju bra inför inkommande lördag och fortsättningen av säsongen. Jag kommer i dag att skicka inbjudningsbrev till GBK och domarna och berätta att vi spelar på naturgräs den 22/4.
 
En bekant hävdar tolerans genom att skicka länkar om Erdogan samt om nazistpartier i Indien. Det är intressant och jag hinner bara inte med att kommentera hela tiden. Hans poäng håller jag dock med om. Man kan inte kalla sig tolerant om man inte tolererar intoleranta människor. Att man sen inte ska hålla med om allt vad alla säger är en helt annan sak.
 
Men nu har jag lite jobb, äntligen!!! Dessa skollov, jag har ju sagt om dem tidigare...

Om att parkera buss

Som de mer välinformerade läsarna vet förlorade Åland United i går med 1-0 borta mot PK-35. För siffernördar måste det i alla fall vara några steg framåt från 7-0 och 2-0 i fjol och även en 0-2 förlust hemma mot samma lag. Herr Landshövding bryr sig inte mycket om sådant, utan han svarade helt enkelt i telefon med uttrycket "Hello Loser!" då jag ringde honom i ett annat ärende i går efter matchen. Han sade att han följt med live uppdateringen och fick intrycket av att det inte riktigt hände så mycket. Det förstår jag. Otaliga är de gånger jag också följt Damernas Liga med hjälp av en liveuppdatering som rapporterar startelvor, byten, varningar och mål. Man får lätt intrycket att det inte händer så mycket över 90 minuter jo... Nu tror jag ju att han hade hjälp av ögonvittnen som såg matchen via Veikkaus TV, eller kanske rentav satt på läktaren. Även de har kunnat ge intrycket av att det inte hände så mycket. Det är också lite poängen med att parkera bussen, som vi faktiskt gjorde med stor framgång i går!
 
PK-35 är Damernas Ligas svar på Guardiolas Barcelona. Bollen går fram och tillbaka, brett och centralt. Bollinnehavet är närmast förkrossande. Det som dock PK-35 inte har, som Guardiola hade, är Messi, Xavi och Guardiola, samt i viss mån Pedro och andra djupledslöpare. Mot Barcelona kunde man inte nå framgång genom att parkera bussen, eftersom de där rackarna alltid hittade ytor att vända upp på ändå och dessutom gav sig in i framgångsrika kamikazeräder som sedan via aggressivt djupledsspel i ytor där man inte kan spela djupled ledde till en så där 3, 4, 5 mål framåt varje gång. PK-saknar den dimensionen och därför kan man parkera en buss, tvinga dem till tidiga inlägg och skott utifrån som vi gjorde. Nu hade vi oturen att ett av skotten tog i ribban och studsade i mål via målvaktens rygg samtidigt som vi inte var tillräckligt effektiva att utnyttja de två chanser vi själv hade. Därmed förlorade vi. Inget mer med det. Total antifotboll, eller alldeles underbar låg press, välj själva!
 
Även en annan bussparkering vållade succé, eller total motsats i känsloströmmarna. Busschaufför Kåke hade parkerat precis där man anvisat på färjan så klart. Sen hade man även hänvisat ett gäng långtradare att parkera precis intill och runt honom. Eftersom Linnéa i sten krävde att laget skulle stiga på bussen på bildäck krävdes det mandom mod och morske kvinnor för att borda farkosten, bussen alltså. En söndrig väska (jag) och nerskitade kläder (Craig) är ändå de enda rapporterade förlusterna och skadorna jag fick inrapporterade.
Det här var inte Kåkes (till vänster i bilden) första rodeo, så han klarade allt med galans. Även Cynthias flyttlass fick han avlastat under andra halvlek berättas det.
 
 
Gudson Alvar sade sig vara väldigt glad över pruttkudden han fick, via sin mor och lillebror som tog emot presenten på ett iskallt ISS Stadion (heter det så fortfarande?) i Myrbacka. Alvar meddelade dock att han är duktig på att prutta även utan kudde. Vi får väl tro pojken!
 
Påskaftonsmorgon grydde här hemma och senare, mera under förmiddagsfasen, då jag steg upp kunde jag se att Påskharen, via Gurkans förmedling, hade gjort skattkartor och en massa ägg stod tydligen att finna i parken av alla ställen. Därifrån kom sedan Edit och Pärla glada, med funnet byte. Emilia hostar fortfarande, men säger sig vara frisk. Hon har varit med Fru Kickan och "lite påskhandlat" vilket innebar att köket fylldes med en hel massa produkter jag varken känner till eller tror mig ha hört talas om och fick mig att komma fram till att jag nog behöver skriva en bloggtext...
 
Det ska tydligen målas och rullas ägg. Jag har ansökt om att få gå till WHA och se HJK möta de lokala grönvita.
På basen av skylten kommer i alla fall de här fyra killarna att vara i Mariehamn i eftermiddag. Min närvaro ger mig ju också en ypperlig möjlighet att kolla att den här matchen inte förstör gräsmattan inför nästa helg då Åland United ska spela mot GBK på samma arena. man kan hoppas att de inte trampar sönder gräset nu bara...

Craigs långa Långfredag

Utanför Svenska Teatern står vår buss denna soliga Långfredagsförmiddag. Pille läser en text om hur nån president anser att våldtäktsoffer borde gifta sig med gärningsmännen för att ge bägge en chans att starta om. No comments! Kjelle undrar varför Danmarks flagga är på halvstång här i Helsingfors. Vi hoppas alla att vi inte missat någon hemskare nyhet under natten. Vi samlar oss för att åka till Myrbacka. Cynthia Uwaks flyttlass har vi också packat i bussen och en förhoppning om att Cynthia kommer att finans där med en mindre lastbil och 10 bärare för att samla upp grejerna.
 
Detta handlar ändå mest om Craig. På något sätt har Viking Line ordnat biljetterna så att Craig och jag hamnade i samma hytt, Kjelle, som aldrig klagar, utan kan vara med vem som helst, fick dela med Richard. Craig var ännu i morse väldigt älskvärd och meddelade att han hört hur gott jag sovit och så vidare. Sedan har han spritt på med olika små "sanningar" som att han vandrat runt på färjan vid 4 tiden på morgonen och att han först kommer att bli sur vid 11 tiden på eftermiddagen, hur det nu sen hänger ihop... Dessutom har han en Point då han meddelar att det nordiska långfredagsfirandet med allt stängt är okristet. Det stämmer egentligen om vi ska utgå från vad skrifterna berättar om honom vars avrättning vi minns i dag...
Bara ingen kvinna gråter i dag kommer han att hålla sig saklig har han lovat. Jag hoppas vi kan underlätta detta genom att spela bra mot PK-35.
 
 
Nu hoppade Byskata också mitt i allt in i bussen här i Helsingfors. Chaufför Kåke laddar upp med att spela Europe, som han måste se på Rockoff i sommar... Vad kan gå fel nu?
 
Lång Fredag på er alla! Vi ska göra vårt bästa i Myrbacka.
Och grattis Gudson Alvar på födelsedagen!

En stor förvirring skall råda...

Skär torsdag på er alla. Denna morgon blev snäppet förvirrad. Klockan ringde och vibrerade vid 6 tiden och efter hand begrep jag att det var simdags, bara någon timme efter den långa Champions League kvällen. Väl framme vid simhallen märkte jag att jag gått in utan simkasse. Den fanns dock i bilen, så jag fick mig en extra trapplöpning bara. Efter 1000 meter, eller något ditåt, och då jag badat bastu, kört till skolan osv märkte jag att jag inte heller hade min jobbväska med mig denna dag. Tur att improvisation är något jag försörjt mig på i flere tiotals år...
 
Simningen var troligen 1000 meter lång jo. Det hela gick alldeles utmärkt fram till att en par ampra kvinnor steg i bassängen. Vi hade en lugn samvaro före det. Alla som plaskade gjorde det för sig och en status quo hade uppnåtts då ingen liksom var i vägen för någon annan, utan vi hade funnit våra banor och sträckor. Då kommer damerna i. Bara två stycken var de, men det räckte för att förstöra den sköna balansen. Någon hade satt upp en skylt om hur man skulle simma, alltså hur trafiken skulle gå. När man tar vänster och vilken sida man simmar på i vilken riktning. Den skylten hade ingen brytt sig om och alla hade det gemytligt och fokuserat, var på sitt håll. Nu kom de här två och började simma enligt instruktionerna. Då man skulle vända kom det ett ansikte direkt emot näsan och då man skulle tillbaka simmades det i mitt tycke demonstrativt snett framför. Dessutom verkade damerna irriterade och strängt sura. Till råga på allt, fast det ju egentligen var skönt, gick de upp efter bara en 100-200 meter för att gå över till hon den där hälsotalibanen som skriker i bassängen intill. Det var inte länge, men det räckte för att göra mig osäker på om jag kommit till 600, eller 650 meter. Väldigt irriterande!!!
Med tanke på vad som händer i världen är nog ändå mina simhallsäventyr rätt I-landsklassificerade kan man tycka. I går spelades den uppskjutna matchen mellan Borussia Dortmund och Monaco. Hela förspelet blev en stor manifestation för en idé om hur vi vill att världen ska vara. Ingen rädsla, utan tvärtom tillsammans med en förvissning om att det vi står för är det rätta. Oinsatta kanske inte förstår vidden av att monacofans hade blivit hembjudna till Dortmundinvånare över natten och att Monacoklacken hade Dortmundhalsdukar, samt applåderade hemmalaget då de kom in på arenan. Att sedan alla unisont sjöng You´ll never walk alone, med tysk eller fransk accent gjorde det inte sämre så klart. Världen blev inte bättre. Marc Bartras arm blev inte frisk. Terrorismen dog inte. Men på ett liknande sätt som då Wembley signalerade Liberté, Egalité, Fraternité för ett och ett halvt år sedan kändes det som om vi människor inte ger upp och låter oss skrämmas. Många av oss kommer att råka illa ut ännu. Tro inte annat. Men en tro på att vi inte viker från de ideal vi har (nu har vi ju olika ideal så klart, så det här blir ju aningen krystat) kommer att hålla oss med huvudet ovanför vattenytan.
 
 
Själva matchen, som på sitt sätt blev ett färgsprakande målfyrverkeri och slutade i Monacoseger 2-3, blev ändå lite avslagen. Det får man bjuda på dagen efter att ha blivit attackerad med bomber inte sant?
 
Andra halvlek av Dortmund-Monaco gick för mig i arbetets tecken och jag jobbade med laptopen i famnen och tittade upp då och då, speciellt då det blev mål, eftersom jag ville vara klar för att se Atletico Madrid- Leicester City i sin helhet. Och det gick vägen. 1-0 blev det där, på en svensk domares felaktiga straffbeslut. Men sådant är livet. Upplagt för stor retur på King Power Arena inkommande tisdag. Till och med slutminuterna av Bayern München- Real Madrid hann jag också titta på och märkte att jag gått miste om den bästa fotbollen genom att se de andra matcherna denna kväll. Inte kanske helt oväntat dock...
 
Skärtorsdag är det alltså. Rufus ska åka med sin Mor med tillhörande ekipage upp till nån skidort. Jag hoppas han vill komma och säga hej till sin gamle Far här i skolan innan han avviker. Emilia aviserar att hon äter middag (makaroner och köttbullar har jag bestämt) hos oss och Edit, som i går kväll kom på att det är maskerad i hennes skola och att hon ska vara utklädd till häxa, jag steg i misstag på kvasten i morse då jag sökte simbyxor så jag hoppas den är hel, hon ska träna fotboll i kväll.
 
Åland United tränar också. Det är sista smörjelsen innan vi åker till Vanda i natt! I fjol försökte jag blåsa upp ÅUs och PK-35s möten genom att kalla dem El Clasico. På tre matcher blev det 11-0 till PK-35 i fjol... I år hoppas vi igen på tre matcher. 11-0 blir det nog inte till någondera denna säsong. I övrigt är det stor spänning huruvida jag ska dela hytt med Kjelle eller inte. Alltid finns det något att våndas för. Kjelle våndas nog inte han, hoppas jag.
Jag kom på att jag inte haft en bild på Maja med på länge. Här har ni en då. Så här såg hon ut för några år sedan, och banne mig, så här ser hon ut ännu i dag. Undrar om hon ser ut så här då hon blir mormor också...
 
 
Jag kommer att ta med mig laptopen på resan. Det blir knappast så vidlyftiga reportage eller texter. Ändå blir det säkert nåt. Jag har uppfattat en liten ökning av läsare igen efter att jag grät offentligt... Vad skulle ni vilja att jag skrev om? Bara frågar så jag inte behöver gissa! Sen skriver jag ju precis vad jag vill i alla fall, men det är ju roligt att höra vad man skulle vilja att jag gör.
 
Gudson Alvar fyller år i morgon också. Edit har varit med och lite välsignat presenten jag ämnar överräcka, om inte till honom själv, så till någon som kan överräcka den till honom i morgon.
 
Död fisk står det på dagens meny. Mat-Inger stoltserade i tidningen med några söta kycklingar. Dem äter vi dock någon annan dag, tror jag.

Hur länge har jag kvar mitt jobb?

En av de goda sakerna personligen med att fastna i samma skola i 21 år, som jag hittills har gjort, är att den drivs av offentliga sektorn. Eftersom jag dessutom uppnått status av ordinarie , eller som det heter numera "tills vidare" anställd har ett lugn bestående av förvissningen att jag måste begå tjänstefel och dessutom bli fast för det för att riskera mitt jobb. Eleverna har tagit till sig min uppmaning att "aldrig nämna mitt namn" och jag har uppfattat allt vara frid och fröjd.
 
Nu har jag dock tagit del av Landskapsregeringens beslut att föra vidare en reform som år 2020 innebär att Åland består av 5 kommuner, som senare ska ytterligare kombineras ihop till 3 stycken. Eftersom jag, likt de flesta andra ålänningar, inklusive troligen de som framlägger idén, vet allt för lite om vilka konsekvenser alltihopa innebär tar jag inte här och nu ställning till något annat än den högst egoistiska tanke som direkt slog mig: HUR GÅR DET MED SÖDRA ÅLANDS HÖGSTADIEDISTRIKT? Min arbetsgivare som gett mig mitt och min familjs levebröd i dessa 21 år, kommer den att finnas kvar efter kommunreformen? Om det inte finns kvar, hur gör man då? Kommer man att omplacera alla oss ordinarie anställda inom nya organisationer? Kommer man att upplösa tjänsterna eftersom Förbundet inte finns mera och liksom konkurrensutsätta de nya tjänster som rimligtvis uppkommer i de nya skolkonstellationerna? Det är ju dessutom inte så långt fram i tiden... Jag brukar ju inte oroa mig, men då jag faktiskt lagt upp livet, med hus, fru, min ökande barnaskara och en Land Rover med läckande kylare, inte att förglömma tilläggsarbetet inom Åland United, då får jag nog börja vara lite på tårna, speciellt som jag inte tror att man gjort någon direkt planering på detta inom Landskapsregeringen. Har man det, då ber jag om ursäkt och väntar med spänning på att få redogjort hur man tänkt sig.
Så här glad var jag efter att ha överlevt pulsträningen med kollegiet i går
 
 
Finland förlorade 5-0 mot Danmark i går. Lyckades inte se matchen, men det låter inte okej! Juventus spöade Barcelona 3-0, Herre min skapare. Ska de behöva göra ett under till på Camp Nou? Bombattentat mot Borussia Dortmunds spelarbuss. Improvisationsterrorismen börjar bli mer och mer patetisk. Resultatet blev att matchen spelas i dag istället och att Dortmundbor erbjöd natthärbärge och mat åt tillresta Monacosupportrar. Tandlöst för terrorismen och Europa visar vad Europa är gjort av. Bra! Förutom Dortmund-Monaco ska ju Bayern München möta Real Madrid och Atletico Madrid ska spela mot Leicester City. Där gäller det att välja i kväll då.
 
Nya Åland spekulerar stort i att vi förhandlar med en anfallare. Jag gör som överenskommet och kommenterar det inte alls. Inte här och inte heller till Nya Åland eller nån annan.
 
Precis just fick jag frågan om jag kunde tänka mig göra ett år till som Elevrådets handledare. jag behöver ju pengar och dessutom är jag smickrad och ärad av att ha blivit tillfrågad, så jag tackade ja och får således ett år till i KHS Ledningsgrupp på köpet. Som jag skrev här i början får man väl suga på detta nu så länge det finns.
 
En diskussion med en par tonårsdamer precis just resulterade i spänning. På vår matlista står "Bigg Stroganoff". Vi hoppas alla att det betyder Big Stroganoff. Vi anser tiden mogen för det nu. Biffen ska bli stor!!!

I´m alive

9E var så oroliga då jag berättade om lärarnas pulsträning att de satte igång min flygande ko och inte alls visste hur de skulle vara. Jag lovade dem att skriva under kvällen om jag lever, så de liksom vet vad de har att vänta nästa gång de ska ha lektion i min sal, som det menades...
 
Jo, jag lever. Pernilla H, Madde F och Ramppa förklarade hur pulsmätarna, som förresten är av samma modell som vi använder i Åland United skall användas, samt hur man själv ska hålla sig ajour med hur pulsen ligger genom en digital bild på väggen. Eftersom jag de facto har lite erfarenhet av att titta på sådana här kurvfanstyg tror jag mig begripa hur det är tänkt. Därmed begrep jag också att min puls gick alldeles för hög för att uppnå passets mål. Sen hade vi ju Madde och Pernilla som stod och skrek. Jag försökte peka mot väggen och hänvisa till att min puls var för hög för målet och Madde bara skrek, "rör på dig, SPRING. Så ja nu leker vi korv med bröd!"
 
Behållningen av tillställningen blev att Nuran och jag vann innebandymatchen mot Pernilla B, Frida och Ida. 1-0, gissa vem som lobbade (!) in målet.... Det var antingen Nuran eller jag... En annan höjdpunkt var då en kollega som absolut inte vill omnämnas uppmanades att "blöta ner brösten lite" för att få pulsmätaren att funka.
I´m alive! Jag lever! Minä maksan!
 
 
Direkt från kollegiemötet, som hölls i Vikingahallen med svettiga kläder för alla utom Marie och Jarmo som duschade, bar det ut på planen där laget redan hade börjat. Egentligen fanns där två lag. ÅUs A-lag på ena halvan och ÅUs F02-03 på den andra. Herr Landshövding ringde och sade sig hoppas att jag stod utomhus, vilket jag gjorde i regnet och rusket. Craig körde ett klassiskt konditionspass med högtempospel som resulterade i arga spelare och väldigt våta fötter, samt -kläder i allmänhet.
Sen fyllde Sofia 18 år i dag också. Det firades genom att alla utom Craig, Richard och jag fick vara med och sjunga samt äta tårta. Sofia tillbringade sin sista helg som 17 åring genom att göra 4 mål för öspelslaget. Den första helgen som 18 åring blir på resande fot, i Myrbacka.
 
 
Mitt i allt fick jag e post av fredagens domare som undrar vilka färger vi tänker spela i. Ja inte blir det lila, för de har nämligen inte kommit...
 
Ännu har jag inte hittat någon länk till Danmark-Finland. Juve-Barca kommer i varje fall från gammaldags TV. Edit verkar ha haft kompisar här, för mitt i allt kom 5 flickor ut ur hennes rum. Tur då att jag satt pyjamasbyxor under morgonrocken....

Efter kycklingklubba

Kycklingklubba, eller -klubbor kanske vi borde säga, bjöd Mat-Inger på i dag. Som vanligt vill jag säga att vi för min del kunde ha detta varje dag! Bra så? Tack.
 
Morgonens simsträcka ökades planenligt till 900 meter för att på torsdagen antingen hållas vid samma, eller så gå upp till "normala" 1000. Simbassängen var tommare än vanligt, men kompenserades av att bastun i sin tur var mer fylld med seniormedborgare än vad som varit kutym. I dag fick vi njuta av att höra om hur en över 80 åring meddelade att läkaren befallt honom att fortsätta äta mycket kött och fet korv för att inte bli sjuk. Samme läkare, som enligt den samlade skaran varit en sann hedersman har nu tyvärr avlidit av cancer. Över 80 åringen meddelade att han själv haft cancer 3 gånger, men inte riktigt fås av daga. Hans hustru däremot är nog på gång hon, sade han. Dock var det liten glädje med kontrollerna i Åbo då han ju kunde köpa lite whisky på färjan.
 
Bastusällskapet var också eniga om att det varit en rysligt dålig lastbilschaufför i Stockholm på lördagen och att det regnat så helvitte i Lemland. Väderkvickt kunde jag sedan i duschen konstatera att man på Åland är väldigt förhandsinställd på att folk österifrån är smutsiga. "Duscha före simning, Shower before swimming, Peseydy ennen uimista" står det på skylten. Man utgår alltså från att det räcker med att svensk- och engelskspråkiga lite duschar av sig medan de finskspråkiga uttryckligen måste tvätta sig. Ja ja. Jag är ingen expert på simhallar. Jag bara simmar i dem, och duschar på tre språk.
Här får Fru Kickan se bevis på att jag faktiskt var på ÅUs vårmöte i går kväll. Jag sitter i den färggranna blå t-skjortan ni ser. Under mötets två timmar kom vi fram till att vi får byta hemort till Mariehamn och att IFK Mariehamn ska kalla till ett möte för ägarföreningarna där de ska fundera på saker ingen av dem någonsin funderat på då vi bett dem från ÅUs sida. Men om IFK Mariehamn föreslår någonting, då är det viktigt. Bra att mötet blir av, tror jag... Sen hörde jag också att midsommarkronorna börjar bli klara... Bara att löva och få upp stången då. Bara vi först hinner hem från Kokkola!
 
 
Rätt fullt pådrag här på jobbet är det också. I dag ska vi introduceras i pulsträning. Pernilla Hjärne, som antagligen är lika skrikig som hon den där som gal som full hals i simhallen på morgnarna, ska lära oss hur vi får upp pulsen på samma sätt som eleverna förväntas göra det. Jag är spänd och förundrad över hur det ska gå... Dock torde det vara lättare än då jag skulle kolla min ansträngningsastma vid allergisjukhuset i Helsingfors i 13 års åldern. Jag sprang upp och ner för en backe och det slutade med att man sade till mig att det nog inte är nån fara om jag har ansträngningsastma eftersom jag inte blir ansträngd. I dag kommer nog astman bara av att knyta skorna, så på det sättet kanske inte ens Pernilla behöver skrika. Craig är rädd för henne har han sagt vid en par tillfällen.
 
På tal om Craig så håller han i dag den sista träningen före Maiju är hemma. Eftersom jag ändå är på plats i och med att vårt kollegiemöte i samband med pulsträningen ska hållas på Vikingahallen, blir det lite sökt om jag inte går över till planen direkt då vi är klara. I så fall skulle jag igen, Fru Kickan komma efter klockan 18. Går det för sig? I morgon tränar ÅU inte alls och på torsdag är det matchförberedande övningar. I går var jag inne på planen med självaste Bosse, som ville ha hjälp med att informera Craig om att Maijus bil ska få sommardäck i dag. Jag såg en fin syn då i samma veva. Jag såg Isabella Mattsson iklädd fotbollsskor träna med laget. Alltid lite att leva längre för.
 
Emilia mår som en kratta vad jag förstår. Hoppas hon kan jobba i morgon. Rufus glider omkring och ser nöjd ut, så jag antar att han mår väl. Edit ska dansa och jag hoppas Fru Kickan har koll på det. Sen ska jag försöka ha koll på henne och alla andra. Linda hörde av sig och undrade varför korna i mitt klassrum ligger på rygg. Alltid något att fråga sin far från andra sidan Jorden.
I kväll är det Danmark-Finland. Danielsson lär vara magsjuk och Heroum småskadad. Emma spelar säkert dock, likt mot Polen förra veckan. Klockan 20 är det avspark. Osäkert om det finns live stream, men om det finns, då lär jag försöka beskåda det hela. Sedan klockan 21.45 som vanligt, YLEs variant av herrarnas Champions League. I kväll Juventus-Barcelona. Magister Sviberg! Fäst säkerhetsbältet!
 
 
Serien om drottning Victoria får jag försöka lägga in på torsdagkvällar från Arenan då... Eller, nu ska vi ju till Vanda, men nån gång i alla fall, någonstans....

Hur stilla är den här veckan egentligen

Av någon anledning kallas denna vecka för "Stilla veckan". Det är nog att dra på för fullt det. Julen klarar ju sig med bara en Stilla Natt... Denna vecka ska vara stilla för att kristendomens Messias red in i Jerusalem på en åsna i går, häremellan ställer till med tumult i judarnas tempel och sedan till slut på torsdagkvällen blir arresterad och dör genom en väldigt plågsam avrättning på fredag eftermiddag. Sen dyker han upp igen i en trädgård på söndag, samt för vandrare på en landsväg inkommande måndag. Hur stilla låter det? Dessutom har man, för att öka stillheten valt att fira det genom att imitera häxor, kycklingar och harar, samt att måla ägg och äta imitationer av dessa gjorda av choklad. Sen tycker någon att offsideregeln är invecklad...
 
Egentligen gillar jag påsk. Jag kan faktiskt erkänna att jag har lite svårt med att Åland United ska spela på Långfredag, men det känns ändå inte värt att lämna 3 poäng till PK-35 bara därför. Redan Långfredagen 1985 spelade jag ju själv, då vi var nere i det hugenottiska Paris och gjorde Europasuccé med HJKs C-juniorer.
Då den här bilden publicerades på Facebook i samband med påsken 2011 kom jag att kallas Munapää... Så kan man ju säga jo... Ser ni förresten hur färggrann grön t skjorta jag hade på den tiden. I dag är jag blå igen. Nån måste ha tvättat och satt in kläder i klädskåpet...
 
 
I kväll är det Åland Uniteds vårmöte. På basen av de ymniga telefonsamtalen med Herr Landshövding, som skulle bort och vara ledig i helgen blir det knappast så dramatiskt. Vi ska förhoppningsvis besluta att flytta vår hemort till Mariehamn och ge våra ägarföreningar möjlighet att skänka sina fostrarpengar för de åländska spelarna som slår sig in i ÅUs A-lag tillbaka till ÅU. Före det tänkte jag hinna dyka upp och följa med Craigs genomgång inför Långfredagsmatchen. han har förberett laget i över en vecka nu i Maijus frånvaro. Spännande att många av våra supportrar på basen av deras tippningar på vår hemsida eller Facebookmotsvarighet  tippar förlust, eller i positivaste fall oavgjort. En svettig 1-0 till oss vore alltså en extrem succé.
 
Helgen förlöpte i många tecken. Jag kan erkänna att jag, trots den väldigt sorgliga bakgrunden är rätt bekväm med hur vi behandlar lastbilsattacken på Drottninggatan. Svenskarna själva tar det med vederbörligt allvar, men kör på för att visa att ingenting förändras. Här österut tar man det också lugnt. Redan på lördag var folk i vanlig ordning på helgbesök i Stockholm och spelarna i IFK Mariehamn hade spontana sorgband i matchen mot JJK. Här i skolan hade vi en tyst minut mitt i första lektionen som Rektorn körde genom högtalarsystemet. Enkelt, koncist och precis som jag själv vill ha det. Vi ska få sörja med de skadade och de dödas anhöriga, men vi ska fortsätta som om ingenting hade hänt i det stora. Bra Norden. Och visst får vi arrangera manifestationer och kärlekskampanjer om vi känner att det är rätt. Det viktiga är att vi lever som vi lär. Det är nu min övertygelse i alla fall.
 
Kommunalval var det också. Ser ut som om PerSunas Jytky lite har jytät färdigt... Den just nu så trendiga lutningen mot gröna och solidariska alternativ verkar vara på G även i Finland. Det är i och för sig beklagligt att Socialdemokraterna och andra anti-det ena och det andra inte har en naturlig spottkopp för allt de tycker är fel nu... Kan vara jobbigt, men jag lovar att det dyker upp någon, eller något att skylla saker på! Det ordnar sig alltid ska ni se...
I morgon är det Danmark-Finland och sen åker spelarna hem. Julia åker till Åbo, om hon inte bor i Pargas då, därom vet jag intet. Anna åker till sig i Norge. Julia hade ju en par år med oss på Åland och Anna, som slutat hälsa på mig för några år sedan fick bli utkörd ur Ålands sovsal vid Pohjola Cup under flere år då hon var i 13-15 års åldern. Jag minns då jag påminde henne om att hon faktiskt spelade för Åbo och därmed kanske inte skulle vara med då Åland hade matchgenomgång. "Aj jo..." sade Anna då.
 
Yes baby! Så är det skrivet!

Två bilder från tider som flytt

Det gick och blev sent i går. Först väntade jag hem Rufus från jobbet. Fram till sent har man 15 åringar att diska på inrättningen han provarbetade på. Utgår från att betalningen också är ymnig. Då han var hemma försökte jag lösa lite ekvationer, alltså inte sådana där man bara löser på matematiklektioner i skolan utan logistikproblem med verkligheten och sedan fick jag mails och sms som satte mig att jobba fram till klockan 3. Med tanke på mottagarna kommer jag inte att höra något av det på en par dagar, förutom den del som handhas av Lillemor och där brukar det spruta fram grejer eller midsommarkronor med serieeld.
 
Då jag nu vaknat, ätit, druckit lite kaffe och liksom kommit igång har jag messat 4 gånger med Lillemor, fått Edit att sluta titta på Kalle Anka, eller det slutade men jag hindrade henne att också se på Geronimo Stilton, konstaterat att Emilia nog kan sjukanmäla sig från sitt städjobb, hon låter som en levande kalakukko, hört att Joel ännu finns i Emilias rum, sett Fru Kickan löpa omkring i enbart trosor (trevligt) för att sedan försvinna till butiken för att köpa en kratta... Rufus är utmattad och honom lär vi inte se på nån timme misstänker jag.
Här är en bild på guldlaget från i går. Jag upprepar mig och hoppas att det inte blir den sista lagbilden jag ser Rufus på. Även innebandy kan jag titta på om någon jag känner spelar!
 
 
Sedan en annan bild som är aktuell på ett positivt sätt.
Så här fin såg WHA ut i slutet av förra veckan. I går höll den för fullvuxna män då IFK Mariehamn tog en 5-2 hemmaseger. Det gör att det ju inte finns någon som helst orsak att Åland United inte kan träna där fredagen den 21/4 och spela match mot GBK den 22/4. Inte sant?! Vetskapen om detta gör även alla slag av förberedelser lättare. Gäller att hitta en gräsplätt kanske... Men vi slipper trycka om planscher, göra om annonser och reklamer. Stor eloge till WHAs vaktmästarteam och tack på förhand!
 
 
Vad var det sen mera, annat än schemalagt stuff?! I morgon har ÅU vårmöte och besluter förhoppningsvis om att flytta till Mariehamn och så får de bygga tillräckligt med omklädningsrum i de nya fina arenorna de planerar där så att både IFK och ÅU ryms in. Det har ni alla tänkt på förstås, så onödigt att jag håller på!
 
Glad Palmsöndag i övrigt. Virvun varvun, som våra finskspråkiga bröder och systrar skulle säga...

Ointressant...

Min far tog härom dagen upp att han uppskattar då jag skriver, för då vet han att jag lever i alla fall. Han har en poäng där. Då det gäller övriga läsare förutom honom verkar det som om de inte bryr sig så värst om jag finns till eller ej. Som den gamle stammisläsaren Max utryckte det: "kvaliteten på texterna har sjunkit märkbart". Så är det. Mera blaj och mindre kontroversiella åsikter. Då vill färre läsa. Så är det bara. Nu har siffrorna dalat, förutom det tillfälliga hysteriska uppsvinget så jag bad Axel Jonsson snyta sig, till närmare vanliga onsdagsnoteringar för 2009, då jag inte ens lade ut nåt på Facebook. Så till er som råkar läsa detta: Hej du ska veta att du är ganska unik!
 
Några åsikter i alla fall (Jag kommer att använda termen "idiot" lite på ett sätt som min mor inte uppskattar, men jag kommer faktiskt inte på ett bättre uttryck i detta fall. Det är inte den gamla medicinska definitionen som avses):
 
1. Någon anfaller civila mål med gas i Syrien.
- Idiot!
2. Donald Trump reagerar genom att attackera Syriens Rysslandsstödda militär med Tomahawkmissiler för ett värde på över 50 miljoner Dollar.
- Jubelidiot!
3. Någon stjäl en lastbil i Stockholm och kör längs en gågata och in i en butik, samt dödar och skadar oskyldiga människor.
- Pucko!
4. Folk predikar hat genom att säga hur det går då man "låter folk komma hit och göra våra samhällen till kopior av sina egna".
- Puckat idiotiskt!
 
Jag tycker faktiskt några uttalanden i går på TV, fast de var av svenskar, var riktigt bra.
- De kommer inte att kunna förstöra det här landet.
- Sluta inte att göra det vi alltid ha gjort.
 
Tuffa tider, hårda tider. Puckon och Idioter vart man än ser. Men de värderingar åtminstone jag har förstått att "vi" står för är demokratiska, som ger oss rätt att tycka, tänka, tro och göra som vi själva vill bara vi inte inkräktar på andras rätt till det samma. I så fall ska vi så klart känna för dem som skadats av de här olika attackerna och olyckorna. Vi ska också tycka väldigt illa om de ageranden som lett till dessa. De som är ansvariga för att de har hänt ska tas hand om av de organ vi har som ska ansvara för lag och ordning på olika nivåer. Själva ska vi inte göra något alls förutom det vi alltid gör! Jo, vi kan prata om det och säga vad vi tycker. Men om vi ändrar på vad vi tycker är viktigt och hur vi lever ut detta, då förlorar vi ju det som vi säger att vi står för. Basta!
 
Därmed kollade jag mitt i gårdagskvällens drama på Polen-Finland och fick se Ewa Pajor löpa igenom i 6e minuten och 1-0, matchens enda mål, var det där.
Inte första- och jag är illa rädd, inte heller sista gången hon här får se så äckligt glad ut på vår bekostnad. Förbaskat också. Inte idiot dock!
 
 
Även U19 damerna har hamnat utanför praktiska chanser till det där slutspelet i augusti. Skottland var 2-1 bättre. Irland kvar och sen får de komma hem och spela liga. För Damerna väntar ännu Danmark innan hemresan.
Även Craig har tuffa tider. Hans fingerled har kanske lossat från övriga fingret... Inte lätt att vakta mål så här inte. Vi hoppas på snabbt tillfrisknande. Jag, av alla människor, fixade för övrigt ett säsongkort till honom så han nu kan gå och se sitt eget lag, IFK Mariehamns herrar spela. För tillfället torde man vara mitt i första halvlek på WHA förresten. Själv får jag prioritera att mätta alla de munnar som gapar här intill.
 
Egentligen hade jag velat ha en bild på HIKs ungdomslag i innebandy här. Fru Kickan hann dock somna innan hon skickade det. Rufus spelade i både semifinal och final i dag och fick sig tilldelat en guldmedalj och är alltså Åländsk mästare. Finalen blev väldigt spännande och gick ända till förlängning. Nikolaj avgjorde sedan med ett sudden death mål efter 2 minuters spel. Edit, Emilia och Fru Kickan fanns med på läktaren. Edit tyckte det var otroligt skojigt med speakern Karring som gapade och skrek. Då man spelade "Du käre lille snickarbo" vid utvisningar vek hon sig av skratt. Sen då förlängningen inleddes tyckte hon att det blev alldeles för spännande och gick därför på toaletten. Segermålet hörde hon bara... Nämnas kan även att Lelle fick pris som "årets ungdomsdomare". Nu är Åland Uniteds matcher säkra tillställningar då Säkerhetschefen Lelle säkert är lugn och glad hela året!
 
Själv hoppas jag att Rufus vill fortsätta spela innebandy även nästa år, fast han inte mera har tillgång till högstadielaget. Om han inte gör det är också en period i mitt liv slut. Perioden då jag frivilligt såg innebandymatcher...
 
Nu antar jag att jag ska laga mat, så alla får i sig så de orkar ligga vidare i soffan. Rufus har kvällsjobb faktiskt, men vi resten bara gör vad vi ska i dessa tider. Absolut ingenting utom att tycka om varandra!

Varför är allt så dåligt?!

I morse var det skraparväder igen. Det betyder att det blir en varm dag antar jag. Solen sken rakt i ansiktet under simningen och kollegan Gottberg har bytt till sommardäck. Så även Fru Kickan, fick jag höra... I dag är jag förresten klädd i en vinröd T skjorta om någon vill veta.
 
Någon kanske märkte att Veikkausliiga startade i går. HJK piskade upp Vepsu enligt noter och SJK-FC Lahti slutade oavgjort. I Helsingfors fanns det lite över 4000 på läktaren. Hur det var i Seinäjoki vet jag inte, eftersom det inte finns angivet... Det är säkert Finlands Bollförbunds fel, inte sant?
 
Vart vi än går får vi höra hur dålig fotbollen är i Finland. Vi får också höra hur Bollförbundet är den största bromsklossen och bara gör det svårt för någon att utveckla spelet. Det rör sig om administration, jämlikhet, kunskap, kommunikationsförmåga, serviceförmåga och ända ner till dåliga planer, dåligt anfallsspel, för många utlänningar men ändå för dålig serie att utvecklas i och bollarna har också varit skit. Domarna är sen ett helt eget kapitel, men dem får man inte kritisera offentligt så jag låter bli detta här och nu, med risk att nog ta upp ämnet vid tillfälle. Det mest framträdande i dessa klagolåtar är att man alltid pekar ut Bollförbundet, utan att riktigt klart kunna säga vad de borde göra annorlunda.
 
En varje vår återkommande diskussion gäller serieuppläggen. Veikkausliigas matchprogram sågas i fotknölarna av de mest olika orsaker. Tidigare år har man ondgjort sig över att man inte tar klubbarnas önskemål i beaktande. Nu har man tagit dessa på allvar och programmet blev som om man sprungit och kissat. På damsidan hade vi vår diskussion redan i vintras och en hel del känslor hade även här väckts. Hur kan man stänga av ligan i augusti?! Hur tror de att man kan spela på studenthelgen i en damliga med så unga spelare som vi har? Vi måste ju spela på helger. Vi kan inte börja så tidigt. Vi kan inte sluta så sent. Alla säger precis det som passar precis dem själva och just då. I Veikkausliigas fall är det fråga om att 33 matcher ska fås ut över en tillräckligt lång tid utan att överbelasta spelarna. Dessutom vill klubbarna öka sina chanser att skapa cirkustillställningar för att locka publik och därmed är lokala förhållanden och olika tidpunkter olika viktiga för alla.
 
Sanningen är nog ganska enkel. Det är som Antti Koivukangas säger i en artikel för Svenska YLE. Det största problemet är att folk i detta land (OBS! Ålänningar räknas i högsta grad in här!) inte anpassar sina liv till fotbollen, utan fotbollen måste anpassa sig till folks liv. I England, Spanien, Italien, Tyskland och till och med i högre grad i Sverige lever folk efter matchschemat. Man kollar när matcherna är och så planerar man resten av livet sen. Vet man då att ens lag troligen spelar på söndag eller torsdag är långsiktiga planer lättare. Här sägs det att man måste göra matcherna till stora evenemang och få dem till tillfällen då folk kommer sig för att komma. Så länge detta är mentaliteten, så länge kommer serierna att antingen vara lapptäcken, eller så sämre besökta.
Så här har det sett ut i Helsingfors kring HIFKs matcher i några år. Derbyna mot HJK har blivit riktiga stora tillställningar på gott och ont. Här har man behövt göra som i Skottland och Sverige och planera de matcherna till tillfällen som attraherar mindre, för att hålla risken för oroligheter lägre. Hur man än vänder det är rumpan bak.
 
 
I går satt jag på ett möte och berättade bland annat om planer på att göra Finlands Cup för damer mer attraktiv för klubbar att delta i, samt viss administration då FBF försöker ge Damernas Liga och dess föreningar mer autonomi för att kunna skapa bättre förutsättningar för sig själv. Också den informationen mottogs så, att cupen ju ger några tusen Euro till vinnaren och nog är det konstigt om det inte räcker (vilket ju är sant, men ändå faller deltagarantalet varje år och därmed snart också prispengarna) och att FBF bara försöker fly sitt ansvar då de borde se till att sponsorer stöder damer och herrar jämlikt. Ja, jag håller med. Det vore kalas om sponsorer stödde damer och herrar jämlikt. Vad har FBF att komma med som inte vi har på klubbnivå, då de facto de flesta sponsorer, som ju själva väljer vem de stöder, så gott som genomgående ger mer till herrfotboll än damfotboll? Man kan jobba för att stärka damfotbollen och även göra den attraktiv för samarbetspartners, men att säga att det är någon annan som måste göra jobbet och dessutom kräva att de ska göra det bättre innan vi själva försöker, det kan jag inte se som riktigt konstruktivt...
Sen visade det sig att de flesta människorna som satt och tyckte om hur damfotbollen ska promoveras inte visste vem Anne Mäkinen är... Vad ska jag säga? Just nu ingenting, men det sätter onekligen allt i ett rätt cyniskt perspektiv.
 
 
På basen av Craigs beskrivning var gårdagens träning, då jag var på möte, ingen Halleluja upplevelse. Det är bara att komma igen. Tyvärr blir det alltid en ny morgon, som jag brukar säga. Finland-Skottland i U19 EM kvalet i dag. I natt är det ishockey igen. Finland-Kanada, VM semifinal. Värt att kolla tror jag. Perfekt om jag kunde få in andra avsnittet av den nya TV-serien Viktoria, som jag fastnade vid under det första avsnittet där inför. Riktigt fascinerande filmatisering av en av de riktigt stora drottningarna.
 
Emilia ska komma och äta. Edit lär ju ska fotograferas efter klockan 16 i biblioteket, sa Fru Kickan. Hon ska ju det ju... Sen ska hon träna fotboll också. Rufus är i Sverige.
 
Jag antar att saken är ganska klar då, att ÅU-GBK kommer att gå på WHAs gräsmatta den 22/4. Konstigt vore det annars om de tänker släppa in 20-30 kilo tyngre herrar att spela där redan på lördag!

Hoppsan vad det går!

Hoppsan jo.
Först av allt en reflexion om hur viktig klädsel tydligen är för de unga i dag. Hela måndagen och tisdagen ägnades stor energi och mycken lektionstid till att spekulera i min blå T skjortas varande och ve. I dag inleddes första lektionen, efter att jag hade varit på ledningsgruppsmöte där ingen alls sagt nåt, om min vinröda T skjorta... Det verkar vara oerhört intressant och värt att fundera på hur jag går klädd! Tänk om man lade lika stor vikt vid vad jag säger och vill förmedla. Å andra sidan vore det lite skrämmande då jag mest improviserar...
 
Hoppsan igen.
Elin Lindström går till Hovås Billdal i Elitettan. Samma klubb som Jessi Hietanen gick till. Även åbomålvakten, som i fjol slet hund i Nice Futis, Anna Tamminen återfinns där. Elin är alltså samma Elin som var en av huvudpersonerna i denna bloggs tidiga år 2009 och i dess föregångare 2007-2008. Elin gick då under många smeknamn. Limpan tror jag att jag fastnade vid mest. Hon var en av blondinparet Adde-Elin på Pohjola Cup tiden. Hon var den som steg upp klockan 6 på morgonen och sparkade boll till den grad att någon granne klagade med insändare i tidningen om att ungar spelar fotboll tidigt på morgonen och väcker grannskapet. Det var ingen hejd på hennes intresse. Hon spelade och tränade precis var och när som helst.
 
Vi hade några år tillsammans i olika sammanhang. Tre år satt hon i mitt klassrum, det var inte hennes favoritstunder i livet. Hon tränade och spelade en tid med mig i IFKs damer redan 2008. 2009 var hon rentav med och tränade med Åland United och fick göra ett inhopp i Ligan om jag inte minns helt fel. Sen hände det som liksom var på kommande. Elin tränade tok för mycket och ett korsband brast. Det tog en par år innan hon, mot alla odds var tillbaka och då spelade hon med IFKs damer. 2015 tog hon ett steg till och gjorde en säsong med oss i Åland United. Det var det hon drömt om som riktigt ung, men säsongen blev tung trots att hon kämpade på. Precis i slutet av året smällde det på nytt och knät var i kras igen. (Jag kan ha missat någon sväng här under åren, något säger mig att det kan vara tre knäskador och inte två som jag nu räknat upp). Den här gången hade hon mycket backup hemifrån. IFK Mariehamnbacken Albin, som bor med Elin har stött henne och hjälpt henne tillbaka, förutom det rent medicinska och det jobb hon själv har lagt ner. Hela denna vinter har Elin igen tränat och spelat med IFK Mariehamns damer och nu, vips ser vi i media att hon skrivit på för Göteborgsklubben vi nämnde. Elin har hunnit bli 23 år gammal och av hela mitt hjärta önskar jag henne lycka till med att bli fotbollsspelare som hon alltid velat!
Det här är en sen kväll i juli för många år sedan då en 14 årig Elin meddelat mig att hennes kompisar lätt klår mina kompisar om vi vågar ställa upp på match. Jag ringde ihop mina kompisar, Tommy Wirtanen, Jani Lyyski, dåvarande ÅU målvakten Åsa Fors, samt Kent som tog med sig Boijer och John. Mitt lag vann!
 
 
En hyfsad dag för Finland i går. I natt piskade ishockeyhonorna upp Sverige med 4-0, inget snack om saken alls. Jag gillar Michelle Karvinen. Det har jag gjort ända sedan för två OS sedan då hon ännu bodde i Danmark. Sen tog våra U19 fotbollsdamer och gjorde slarvsylta av Ukraina också. 5-0 i fotboll. Ishockeyn stannade vid 4-0.
Två av Finlands mål gjordes av Emmaliina Tulkki som vi här ser i Linköpings kläder. Hon blev år 2015 den första spelaren född på 2000-talet som gjorde mål i Damernas Liga. Då spelade hon i Ilves tränad av Maiju. Emmaliina lär ha fattat sitt beslut att bli fotbollsproffs då hon var åtta år och har därefter inte gjort kompromisser gällande det. Nu gör hon alltså mål i -98ornas landslag. Precis som för Elin önskar jag även henne en stark, frisk och framgångsrik fotbollskarriär!
 
 
Fru Kickan har nog inte stor glädje av mig är jag rädd. I morse drog jag iväg på ledningsgruppsmöte. I eftermiddag är det Åland Uniteds styrelsemöte och de tenderar ibland att dra ut till halv 9 tiden. Jag är osäker på om jag hinner via planen mellan skolan och mötet. Därmed ännu mer osäker om jag hinner hem. Det tror jag tyvärr inte. Hon får trösta sig med att jag bär vinröd skjorta och att jag tömde samt återfyllde diskmaskinen i morse.
 
I morgon är det simmorgon och sedan Edits träningar. Ja och en arbetsdag däremellan förstås.

Som information

Då jag mest bara pratar om mig själv nuförtiden, såsom min blå T skjorta, som lett till att största delen av åk 9s elever i dag är klädda i svart (!) vill jag bara försäkra mig om att de som följer med damfotboll på basen av min blogg inte blir lämnade efter.
 
I dag är det alltså dags för öppningsmatchen av det berömda WU19 kvalet som förorsakat ett tre veckor långt speluppehåll i Damernas Liga. Om detta går vägen är det också orsaken till en hel månads stopp i augusti då slutspelet går. Se nu till att fixa det damer! Om inte för annat än just olägenheterna i seriespelet.
 
Klockan 17.00 i dag möter Finland Ukraina. På torsdag laddar man upp mot Skottland och sedan, på palmsöndagen enligt Luthersk tolkning avslutar man turneringen på det katolska Irland mot just Irland. Igen en gång ett kval vi inte kan missa, sägs det. Men oj va vi kan. Det har historien visat så många gånger. All lycka och tankar till Irland och våra småflickor!

Sen har vi ju Damernas A-landslag också, som håller Maiju från Åland och sätter Craig i hårt arbete här på Vikingavallen. På fredag, klockan 20.00 sparkar man av mot Polen, ni vet Ewa Pajor och gänget, i just Polen. Sen hinner man flytta på sig till Danmark för att på tisdag göra upp mot just, säger man Juterskorna? Fort hem sen för Maiju och spelarna så de hinner spela liga på torsdag och vi på fredag...
 
Den enda landslagsspelaren i aktiv tjänst i Åland United i detta nu, förutom Raissa som satsar på stora turneringar med Kamerun är Pille. Hon är borta på VM-förkval i Georgien. Georgien, Kazakstan och Lettland behöver hon och hennes Estland spöa för att komma med i VM kvalet över huvudtaget. Det är alltså samma slags verksamhet som de två nyförvärven i JyPK sysslar med i sina makedonska och kosovanska landslag. Lycka till då, speciellt till Estland.
 
Sen är det ju ett TV tips i kväll också. Då gäller det ishockey. Finlands Lejonhonor har ju tråcklat sig till kvartsfinal genom snäv förlust mot Ryssland, historisk seger mot Kanada och i natt en förlust mot USA som lär ha varit domarnas avstjälpningsplats julfest. I kväll vid 22 tiden, eller när det nu var skrinnar de in igen. Kvartsfinal alltså, mot Sverige! Fast det är ishockey är det något jag rekommenderar varje ens lite idrottsintresserad att följa i kväll och i natt!
 
Mat-Inger undrade just vad jag hade att säga. Jag svarade sanningsenligt att det inte är så mycket... Hon lät mig vara och så blir det. En par elever förbereder resa till Elevriksdagen i... Vanda visst? Annars går allt bra, men de får inte resa Vikingline säger datorn. Datorn vet den!

Att reda ut bastusituationer

Eftersom Fru Kickan påstår sig vara stabil på morgnar just nu kom jag iväg att simma i dag. Det är konstigt hur en kropp som hade en kilometer i kroppen efter bara tre veckors gnidande i januari nu i april efter en par månaders väldigt sporadiska övningar är en så kallad 800 meterskropp. Inte för att jag inte klarat av en kilometer i dag också, men det jag vill uppnå uppnåddes vid 800. Fru Kickan är modig och påstår att jag nog kan räkna med att köra regelbundet igen en tid och således räknar jag helt kallt att var uppe i kilometern igen i slutet av nästa vecka. Det här är lite som med löpning tidigare. Jag tyckte ju att det var snobbigt att löpträna före en maraton, så jag bevisade min förvissning att det nog går med bara fotbollsträning och den grundfysik jag hade vid 26 års ålder. Två år senare gick det igen, då med hälften mindre fotbollsträning och en något äldre variant av grundträning. Efter det har det inte gått...
 
Bastun var dock höjdpunkten igen, som sig anstår. En av stammisarna satt där och ledde in samtalet på fotboll faktiskt. Han följde med Åland United, brukar se Bundesliga i helgerna och gillar inte Zlatan. En trevlig äldre herre alltså. Det var varmt och skönt, samt avslappnat prat gubbar emellan, eller i denna situation var jag mer en ung gosse faktiskt... Sen kom det in en äldre herre till. Han gjorde det män gör i bastun, åtminstone på den här sidan Ålands hav. Han slängde på lite mera. Det blev hett kan jag berätta. Det är så klart ingen fara med det, man har ju stått ut med värre. Nu var det bara det att jag hade tänkt mig gå och duscha redan ungefär då den andre mannen kom in. Nu blev ju detta otänkbart. Man går inte ut då någon kastar på. Dessutom går man inte heller ut precis efter att någon har kastat på, åtminstone om man är av min generation eller lite äldre. Samtalet handlade nu mera om just att kasta bad faktiskt... Sen löste jag det i mitt tycke galant. Jag hade sagt att jag var lärare, så de kunde ju inte tro att jag hade bråttom till jobbet den tiden på morgonen, men jag hänvisade till att jag skulle gå innan de kastade mera. Bägge farbrorn nickade gillande och jag tror de förstod att jag behövde gå ut, men gjorde det finkänsligt. Sen tänkte de troligen en massa om veka glopar, fast man kanske inte spontant kan kalla mig vek då man ser mig...
Förvirrad kanske mera, inte så vek.
 
 
Fru Kickan har ej hört av sig så jag hoppas Edit kom iväg till skolan och även är redo för dans senare. Hon hade i går ont i halsen så jag fick en sms där det stor "Pappa kan du köpa yoghurt för jag har ont i halsen och sår i gommen och kan inte äta rostbröd".
 
Emilia gör karriär som dagistant och Rufus går bara omkring och... Ja, va gör han? Vinterkriget, frikyrkor och renässansgubbar etc blir dagens teman på undervisningen. Ett utvecklingssamtal har jag sedan och tänkte glida ner till planen före jag kommer hem efter 6 nån gång. Fru Kickan, funkar detta? Var snäll och hör av dig, annars måste jag störa mitt i kaffepausen igen eller nåt. Tänk om vi hade sånt här.. Kaffepaus alltså... Hälsningar till alla som tror att lärare alltid har kaffepaus. Alltså, vi dricker kaffe och pratar.. Men kaffepaus som man kan hänvisa till... Näjj.
 
Nu borde någon ha gjort kaffe här dock, så det är dags att störta dit innan första kannan är slut och man måste laga en själv.
 
8 dagar kavar för Craig att hålla stånd! Heja heja! I morgon ska ÅU tydligen ha styrelsemöte... Antingen kalas, eller så tragedi, som det brukar vara.

Ny vecka- nya löjligheter

Jag vet att detta uttryck inte är mitt eget och att jag använde det tidigare. Det bara känns så relevant just i dag, måndagen den 3/4. Precis just fick vi meddelande att vår lön inte kommer före i morgon, så det gäller att samla ihop alla smulor till middag i kväll då, samt att njuta ordentligt av den utsökta kött och makaronilådan Södra Ålands Högstadiedistrikt tillhandahåller i dag. Bra med riktig mat som jag brukar säga!
 
 
 
Söndagen blev väldigt inriktad på flickor som spelar fotboll. Först, efter att ha dammsugit ordentligt, eller i alla fall dammsugit, kom jag iväg till WHA. IFK gjorde processen kort med sina lite yngre systrar i ÅU. Inget snack, men en avslutning på en hård 6 mathershelg för bägge lag i alla fall. Denna vecka kommer tre av IFK flickorna att köra heltid med ÅUs A-lag. Bara det är något tycker jag...
 
Efter friskluftintaget på WHA där jag även fick diskutera lite med min vän Steve för första gången på länge, bar det iväg hem för att plocka upp Edit. Med henne i bilen, via Sigrid ut till Lemland körde jag, med bara ett litet stopp på en busshållplats för att hälla vatten i kylaren, till Valbohallen. IFKs flickors vita lag ställdes mot IFFKs pojkar, som nog innehöll två flickor också, och så två pojkkombinationer från JIK. JIK orange som spelade i blått och JIK blå som hade vita tröjor men spelade i oranga västar. Jag säger ingenting, men Gary är heltidsanställd tränare i klubben sedan 3 dagar. Färger gillar han att styra med vet jag, så här är ju något att börja med...
 
Vita laget bestod för dagen av två spelare som går i tvåan, två som går i ettan och sedan tre dagisflickor. Trots heroisk kamp, främst av målvakten Sigrid i den sista matchen och Edit som värmde på konditionscykel mellan matcherna och Frida som tappade en tand på planen och gav den till tränaren, blev det inga mål framåt denna eftermiddag. Några baklängesmål uppstod i och för sig och siffermässigt var det ingen trevlig tillställning. Humörmässigt och lärdomsmässigt nog. Tränare Christian fick termen spelbredd introducerad och trots att anfallsmetod nummer 1 var en boll mellan försvaret och galopp-press i flock, ser man nog att tänkandet och orienteringen på planen blir bättre vart efter.
 
En idé som är värd att forska i vore att få till ett rent poolspel för flickor i denna åldersklass redan i sommar. IFK laget kan bra vara med som Gröna och Vita. JIK får ihop ett lag, med några lite äldre flickor inkluderade men det gör rakt ingenting. Sen ser det ut att finnas tre flickor i IF Fram och tre i IFFK, samt någon spridd på olika håll. Kunde vi samla ihop dessa flickor till poolspelen och låta dem spela som Åland United? Då hade vi fyra lag och alla kunde få spela två matcher per gång. Kalas! Och dessutom ett stort steg framåt igen för Åland United-tanken...
På Sofia Södergårdhs bild ser vi Bri jobba sig framåt, precis som hon gör med sitt F04 lag och så klart som ytterback i vårat A-lag. Jag träffade henne på WHAs läktare i helgen och hade ett riktigt givande samtal. Thanks for that Bri!
 
 
Även ÅUs flicklag har gått att få, åtminstone i teorin att samman-arbeta. De har jämkat fram träningsturer och även ett system hur de kan hjälpa varandra, samt framför allt de enskilda spelarna av olika ålder och motivationsnivå. Kalas igen!
 
A-laget har en riktig hederlig träningsvecka efter tre lediga dagar. Craig håller i baletten då Maiju är ute i världen och har ett tufft jobb att verka mot PK-35 matchen om två veckor och även hålla laget igång med stegrande målsättning. Klockan 16 i dag ska ett möte hållas och jag tänker titta in där för att ge honom och de andra stöd, eller vad de nu uppfattar att jag gör. Klockan 17 måste jag dock vara i stan för ett annat möte. Där kan vi tala löjligheter! Och så flyter det väl på, samt ihop till en grön mönja igen.
 
Förresten är jag i dag klädd i en blå t skjorta. Fru Kickan tog åt sig av mitt avslöjande att min mor anser att jag blivit så trist då jag alltid klär mig i svart t skjorta (förutom då jag har vitt på jobbet för ÅU). Här ska vi minsann se att jag är färggrann och sprakande. Det fanns visst en par röda skjortor också, men jag såg inte säkert för det var mörkt i sovrummet då jag tog ut dem ur klädskåpet...

Söndagsrotlöshet

I dag sov jag. Alltså ingen kom in och ropade att klockan var något den inte var. Det känns som att det var på sin plats dessutom, fast Herr Landshövding är så föraktande... Jag sover inte med honom i alla fall, som tur för, främst honom väl med tanke på ögon-, eller ska vi kalla dem öronvittnesskildringar. Jag menar, Kjelle brukar stänga av hörapparaten, men likväl hade jag väckt honom ur det döva förra säsongen vid nåt tillfälle. Vi sov dock i samma båthytt så lite perspektiv behöver vi ha. Hade det hänt när jag sover hemma hos mig och han hos sig, då hade vi talat tungt artilleri!
 
Dagens schema blir att delge världen denna lilla text. Sedan har jag ju lovat dammsuga en sväng, vilket Fru Kickan mycket riktigt mindes och därför har hon sett till att förarbete i form av soppåsar och ett oändligt antal burkar, som tydligen ska ut till sopsorteringen har uppenbarat sig på de dammsugarbehöriga ytorna. Är det söndag så är det. Vad månne Jesus har sagt om detta? Om vi ska hålla oss till gårdagens tema... Det värsta är att det han sagt om jag tolkar min Bibel rätt är väl att "Om kvinnan önskar det städat, då skall varje man som haver sitt jordiska liv kärt göra såsom hon önskar." Nu vet jag ju inte hur kärt det jordiska livet i sig är, men det innehåller så många kära människor att det är mitt jobb att hålla mig vid liv och således kommer jag att föra ut burkar och sopor samt sedan dammsuga.
 
Sedan, klockan 13.50 tänkte jag senast vara på WHA, där Åland Uniteds F02-03 ska möta IFK Mariehamns F01-02 eller B-flickorna som jag gärna vill kalla dem, fast de ju är lite unga även för det...
Så här såg det ut förra sommaren då ÅU flickorna spelade Upplandsserie. Jag undrar om inte hon med bollen kommer att uppträda för de grönvita i dag och resten av året? Huvudsaken att de spelar...
 
 
Efter den uppgörelsen blir det full fart hem. där Edit förhoppningsvis är omklädd, äten och snuten så vi kan fara för att plocka upp Sigrid och åka till Valbohallen på turnering. Edit spelar i dag i vita laget (eller var det gröna) som har tre matcher på eftermiddagen. En går mot IFFKs pojkar och två mot två skilda JIK pojkkombinationer. Detta är den fjärde vintermatchsamlingen och jag måste säga att idén och genomförandet tilltalar. Barnen får spela matcher och allt är centraliserat. Ett sjå för tränare och ledare, men praktiskt för arrangörer och i längden för hela fotbollsåland. Mera sånt nästa år!!!
 
Angående den äldre flickturneringen så gjorde jag ett litet gästspel på läktaren i går medan Edit var på kalas där nära invid. IFK flickorna hade lite glappt i leden under första halvlek, men coach Ove fick dem att bli lite mer effektiva och distinkta så de kunde karpa upp sig och till slut vinna 3-0. ÅU flickorna hann jag bara se en halvlek av och då de är yngre än de flesta motståndare blev det lite tuffa siffror, trots att många spelare nog visade goda takter. En par är till och med sådana som spelare att jag riktigt fick fjärilar i magen då jag tänkte hur de kan vara om några år ifall vi lyckas hjälpa dem att vilja välja att bli fotbollsspelare. En utmaning i sig.
 
Att det här med dam- och flickfotboll är en sekt i sig bevisades att jag mitt i allt stod näsa mot näsa med Maria Virolainen, som så klart var där med sitt flicklag PuiU/MPS. För henne var det inte konstigare än att hon konstaterade att "Aj jo, ingen ligaomgång denna helg" då hon såg mig på ett regnigt WHA. Nä, varför skulle det vara konstigt... Ett liv!
 
IFK Mariehamns herrar lär ha förlorat i går också och supportrarna löper nästan amok. Få se nu vad det ska bli. I grunden är det bra med passionerade fans. Så länge de inte låter frustrationen och gallan gå ut över just supportandet är det friskt och bra, men vi får se om de kan stå upp för det de säger om "finsk fotboll" och inte själv bli precis sådana. Det ska vi väl ändå inte tro...
 
Ja, snart är det måndag då. Hej!

Aj att Jesus har sagt att man inte får äta godis...

Egentligen hade jag tänkt mig att detta skulle bli en riktigt långsam morgon då jag skulle tillåta mig att sakta glida, flyta, åla eller vad det nu skulle vara, upp sent om sider och sedan lite se vad som händer.
 
Nu är ju inte detta en sådan dag i alla fall, trots att jag nog sov till klockan 9 ungefär, vilket jag ju får tacka för. Det hela började med att Edit rusade in och ropade "Pappa Pappa, klockan är redan över 12"... 2 minuter senare ringde min far som hävdade att TV sänder direkt från Åland om vår snöstorm. Sedan valde han att fortsätta genom att förklara för Edit att en kompis till honom just hade flugit förbi vårt hus i helikopter och ringt för att meddela att vi har en älg på paket. Edit fattade sig väldigt lugnt och lovade sin Fafa att titta efter sen i eftermiddag då hon ska på kalas... Smidig flicka!
 
Precis medan jag höll på att skära upp morgonmålssmörgåsen ringde Herr Landshövding, som inte döljde sitt förakt över att jag sysslar med sådant klockan 10 på morgonen. Det han pratade om var antingen blodigt allvar, som i så fall ger mig en hel del mera jobb, just för att han ringde, annars skulle jag inte känna till det hela, eller så är det en del i någon väl genomtänkt stor blåsning som i så fall hela ledningen är inkopplad i- Jag vet faktiskt inte vilkendera jag hoppas mera på, eftersom det inte vore helt fel om det var sant heller...
 
Dagens höjdpunkt har ändå varit Fru Kickan som sagt till Edit och Edit som sedan meddelat vidare till Pärla och säkert en massa andra också, att "Jesus har sagt att man inte får äta godis före Långfredagen." Alldeles för genialiskt igen för att inte nämnas!
Vi vet ju att Jesus räddar allt och alla. Nu räddar han också barnens tänder...
 
 
Bara det blir eftermiddag ska jag nog göra något också. Jag har lovat dammsuga under helgen, kanske det blir i morgon. Emilia ska visst sälja kläder, så Fru Kickan har mobiliserat ett helt klädberg just i den smala passagen mellan vardagsrum och kök. Hon tycker att jag ska göra ett eget klädberg... Tror ni någon vill köpa kläder som jag har gått i? De är nog tvättade förstås, precis som spypåsen jag gav till en par flickor i går i skolan att samla bullar i på Hemkunskapen...
 
Då Edit åker på kalas kommer jag att passa på att vara ute i regnet. Kl 14.20 spelar IFKs B-flickor mot nåt som kallar sig PuiU/MPS och klockan  15.40 är det Åland Uniteds F02-03 som spelar mot Älta IF. Det blir bra att se lite hederlig flickfotboll igen. Känns nästan som på gamla goda tiden, inklusive vätan och kylan som ju bara gör upplevelsen starkare och bättre. Därefter blir det att hämta upp Edit och åka till Röd Bettan som tydligen har lovat oss mat. Även Emilia sägs komma dit efter sitt högskoleprov.
 
Så är det sagt och så är det skrivet. Damernas Ishockey VM började i går och herrarnas Allsvenska startar i dag. man vet att det är vår. Snart kommer svamparna och då vet man att det är höst. Hej då!

RSS 2.0