Jag ska dö!

Och det ska du med! Precis som alla andra läsare och.. Ja människor...
Jag är övertygad om att då jag dör, då står Jaska där vid Pärleporten med ett vänligt leende och en frenesi i blicken, eftersom han vill ha sin ÅRSRAPPORT för regionverksamheten 2008-09.

Jag träffade faktiskt Jaska i dag. Han dök in på Damligans mediaöppning här tidigare.. Själv kom jag dit med flygplan efter att ha fått skjuts ut till flygplatsen av Sassa mot att jag först tog min egen bil till reparation. Väl på fältet kom Peter med en tung ryggsäck innehållande ÅUs flagga, infoblad om ÅU, OST och BRÖD i en sådan mängd att inget FISK och bröd under hade behövts om dessa hade dykt upp bland de 5000 som måste mättas i Nya Testamentet. Jo, så fanns där osthyvlar också!

Trots mitt ymniga bagage kom jag rätt smärtfritt till huvudskalleplatsen. Där fick jag som förste man bestämma plats och hänga upp prylarna våra. Sedan började den ena personen viktigare än den andre droppa in. Viktigast var nog Micko Käld. Han dök på mig med en lista med namn han ville få kommenterade angående eventuellt lägrande i U23 sammanhang. Det mest i ögonenfallande namnet var nog Emma Liljegren. Jo, jag tror faktiskt Emma skulle kunna tillföra U23 landslaget en del. Om hon bara vore finländare vill säga... Våran Emma är ju Stockholmska, vilket jag nu även fick informera den gode Micko om. Månne Emma är den svenska som varit närmast en kallelse till ett finskt landslagsläger?!

I övrigt fick Jamppa, som representerade våra spelare svara på frågor av såväl Hufvudstadsbladet, TV som andra tidningar. Även jag själv fick slänga ur mig en och annan replik än hit än dit. Då vi sedan korsförhördes under presskonferensen tog jag mig för att beté mig som om jag vore ansvarig tränare eller nåt. Gäller att ge pressen det pressen vill ha utan att direkt ljuga...

Här bevis på att Jamppa var där


Och här bevis på att jag var där.. (Det röda på tröjan är inte rödbetsfläcken, som även den nog fanns... Det är min namnlapp)

Eftermiddagen och kvällen togs sedan över av mina systersöner Eliel och Alvar. Hard Core skulle jag kalla det, men såväl pojkarna som vi andra kommer nog att sova gott i natt.

I morgon då, vid 7 tiden härifrån Sibbo mot Eerikkilä. Försökte länge kontakta Raikka som först för en liten stund sedan svarade då JASKA (JO, JASKA) hade involverat honom i nånslags vänskapsmiddag med Ryssarna. Därmed kan vi säga att allt ännu är lite så där på hälft.

Vi vet att jag åker tidigt till Eerikkilä. Vi vet att Raikka är fast med U19 landslaget hela förmiddagen (de möter ju Ryssland kl 10.15). Vi vet också att målvaktstränare Kimis bil brakat ihop och att han måste infinna sig på en helt osannolik plats en helt osannolik tid för att reda ut det hela. Därför är jag nu utsedd till Västra Finlands ansvarige tränare och allt i allo fram tills de bägge tu joinar, men då har nog säkert turneringen kommit långt igång redan. Startelvan är alltså min... Så mycket kan jag redan avslöja att Adde startar i första matchen som offensiv mittfältare. Limpan får vila från start, men kommer antagligen in nån gång under andra halvlek för att få lite matchtempo inför de övriga matcherna.

OM Internet funkar i Eerikkilä även på min maskin hör jag säkert av mig. Annars blir det på lördag då jag ju även har min jungfruresa i damligan, som Robban headcoach uttrycker det. Aj jo.. Fick höra att han är sjuk och att Ubbe inkallats för att leda ÅUs träningar (tillsammans med Thias hoppas jag...) Är det inte det ena så är det det andra... Men, jag måste fokusera på regionlaget nu!

Som avslut kan jag nämna att min mor, som alltid ju varit känd för sin takt och fason avslöjat att jag blivit till på Köpmansgatan i Mariehamn, alltså i praktiken bredvid Styrmansgatan där jag ju bor i dag. "Ja jag vill leva jag vill dö i Norden" sjunger svensken. Jag kan väl säga att "Jag lever och dör i Mariehamn och då jag dör kommer Jaska". Nu vill alltså kvinnan som gjorde mig på Åland spekulera i mina produktionsfaktorer... Just passligt så där efter att ha varit lugn under fem barnbarns tillblivelse. Då sexan kommer, då slirar hon. Jag bara säger. Vissa saker ska man bespara sina föräldrar från... I detta fall... typ.. Jaaa- Alma och Mira på topp från start då!

Och en fråga till allmänna menigheten...

...då jag faktiskt fått vikarieprogrammet klart och kan konstatera att hemmet nu pryds av fyra nya skåp och att barnen torde sova hos sin mor och att hon som jag ska sova med sista natten före natten före ligapremiären också sover: Hur gick det mellan Östernäs och ÅFF F15? Eftersom jag är intresserad av allt gällande distriktslaget hoppas jag att nån läsare som vet orkar skriva nån slags rapport... Gärna lite vem som spelade och så också... Tack!

U19 landslaget vårt slog Ryssland i dag med 3-0. Direkt då Raikka hoppade in bredvid Kipe började det hända! På onsdag är det dags igen, just före regionturneringen sparkar loss!

Japps... Flyg till Helsingfors i morgon då. Borde kanske packa nåt också... Och så ska ju Jaskarapporten skrivas. Det får bli i Sibbo, typ...

Hon här satte ett mot Ryssland. Förhoppningsvis blir det inget mot ÅU den 3/6...

Osannolikt

Igen har det varit en rätt osannolik dag. Tänkte skriva snabbt nu så jag alls hör av mig. Eventuellt blir det inget alls förrän på lördag, beroende på om jag får Internet att funka på min bärbara dator i Helsingfors/Sibbo/Eerikkilä dit jag åker i morgon, tisdag förmiddag. Sassa nämnde att IKEA möblerna kommit och att hon och hennes syster, som ibland brukar kommentera här på bloggen skulle bygga dessa och att jag inte får ens tro att jag får hjälpa till (skönt och på samma gång väldigt klarsynt med fokus på resultat). Därför tar jag mig denna minut nu innan jag för sista gången går in i min Jomalalägenhet. En låda och fyra sommardäck har jag kvar... De tas med nu och sen är det faktiskt så att jag blivit helt mariehamnare...

Någon tvättmaskin har vi ju inte fått levererad ännu förstås. Tur därför att HK salen,med vänligt inställd kollega lät mig tvätta kalsonger och FBF kläder i dag på skoltid... Bara att rusa via torktumlaren nu då. Hade förberett måndagen så att jag förutom mina sex lektioner skulle delta i ÅUs morgonträning. Det gjorde jag också och riktigt bra såg det ut igen på den lätt rimfrostiga men ändå välskötta planen. Sedan väl i skolan skulle jag se till att jag fick min tjänstledighetsansökan ordentligt gjord, med vikarie och allt. Sedan skulle jag ta mig tid och skriva ett ordentligt vikarieprogram för de fyra dagarna jag nu representerar ÅU och FBF ute i världen. Därutöver skulle jag kolla på Västra Finlands verksamhetsberättelse och skriva ner de förhanskommentarer vår vän JASKA (Jo HAN!) bett om varje spelare. Raikka hinner inte då han blixtinkallats till U19 landslaget som vi verkar dela på han och jag...

Nu då skoldagen är slut har jag lyckats ansöka om tjänstledigt... That´s it. Både vikarieprogrammet och verksamhetberättelsespelarkommentartjosan är fullständigt på noll. Vad hände? Förutom att jag undervisat... Ja, inte så mycket, men först ringde Maiju Ruotsalainen och ville ha ett tränarutlåtande, cirka en a4 på finska för att söka studieplats till hösten (Vierumäki efter säsongen). Lite brått hade hon för hon behövde det före kl 17 i dag. Sen, då jag våldljugit en massa gott om flickan ringer.... Antti Muurinen. JO, Antti Muurinen! Har aldrig pratat personligen med honom förut, men det tog cirka en kvart att övertyga honom om att jag inte hade så mycket att säga honom som han hoppats. Han lovade, trots mina protester ringa på nytt... Sen var det Jamppa som kontaktade från Helsingfors och undrade när hon skulle komma. Ville Nylund e-postade att jag ska ha med mig en extra spelartröja för nån jävla modelldocka på mediaöppningen... Tur att jag har en då, eftersom jag inte visste att Jamppa redan tagit med sin.. Sedan e-postar och ringer Eerikkilä och vill veta om vilka spelare och ledare ur Västra Finlands trupp som ska ha övernattning tisdag-onsdag... Nu hade jag i går kväll av en händelse fått info att rätt svar i år blir noll. Ja, och sen ringde FC Raumas tränare för att höra min syn på spelarna Netta Hannula och Hanna Ruohomaa... Tur att jag kunde ge den då, tog igen ca 20 minuter... Nu har jag skrivit i cirka 12 minuter (eftersom jag fick ett telefonsamtal mitt i), så den tiden har också gått...

En bild på min hjärna

Vad annat? Jo, i kväll har jag inte en chans att hinna med på ÅUs träning då våra barnarrangemang blir helt annorlunda. Nå, jag får träffa alla barnen och se Emilia uppträda.. Det är bra! Även i går såg jag dem och då blev jag så glad att jag tappade min telefon i ett glas saft. Nu är telefonen död och så även min telefonbok, eftersom jag fick ta över Sassas gamla telefon som jag i morse upptäckte har en fantastisk väckningssignal. Vi vaknade båda av den. Det är så roligt att ha en kille som ska på morgonträningar tyckte hon vid halv 7 tiden!

Så att. Jag önskar Robban, Thias och hela laget allt det bästa för denna vecka då man förbereder ligapremiären. Jag ska prata skräp inför nationell press i morgon och sedan leda landets framtida hopp i randiga Stoke Citytröjor (Åbo har så ultrafina grejer).


Här en bild på mig förresten, undrar om det är vikarieprogrammet eller Jaskapapperet jag läser... Det ser färdigt skrivet ut..

Nu vet jag

...var ÅFF - Östernäs matchen går på måndag. Eller vi klurade lite på saken tillsammans med Limpan, Adde och Sigge (som kanske ska förstärka Östernäs) i dag i bussen. ÅFF truppen består av alla, står det i kallelsen och vi tror att matchen kommer att gå i Eckeröhallen. Därmed får denna trojka lov att skippa ÅUs träningar och istället spela med folk i egen storlek, typ...

I dag har man då varit västerut. I Uppsala hade ÅU generalrepetition... Mycket lämnades att önska, men alltefter hemresan gick kom Robban Headcoach (och jag, som ju alltid håller med eftersom det är mitt jobb som assisterande... nå nej, men nästan:-))på allt fler saker som faktiskt gjorde vår motståndare riktigt hyfsat duktig. Svensk division 1 är numera som dålig finländsk damliga eller god dametta, Vad nu det sen betyder om finländska ligans standard, vi kan ju debattera om den om nån orkar...

Herrarna från mäktiga IFK Mariehamn åkte samma färja som vi och vi var riktigt till oss att få andas samma luft som de. Vi vann även bägge med 2-1 på bortaplan, så vi funkar ju riktigt bra ihop som det verkar... Kiva kiva.

Här hemma har nån hängt upp en vägg av trådar mellan hallen och köket. Kul, för då vaknar man om man går i sömnen. Just sömn, det är centralt i vårt hushåll! Men, den som sover, han/hon syndar inte. Så länge han/hon inte är målvakt vill säga. På tal om synd vill jag nämna att vi i dag spelade precis bredvid en tvättäkta moské, med minaret och allt!

I morgon ska Jomala slutligen tömmas och förhoppningsvis även städas. Mina barn ska vi ha hos oss och Emilia har bjudit hem Julia. Vilket "hem" det blir vet ingen ännu, Men om man inte ställt om klockan till vintertid torde det bli en timme för sent, eller för tidigt beroende hur man gjort eller inte gjort....

Efter konstaterandet att Chikwelu.. Jag menar FC United besegrat Honka med 4-3 borta och HJK slagit Mighty Tepsi med 7-0 i Ligacupens semifinaler vill jag bara, förutom att nämna att matchrapport från ÅU matchen ÄR skickad till både Peter och Thias och kanske redan faktiskt är publicerad, lägga in bilder på de målskyttar som betytt mest för mig personligen i dag! Dessutom vill jag säga att jag, trots att jag fortfarande har för myclet att göra, trivs rätt väl med att vara människa och med de människor jag har omkring mig.
Här de tre viktiga fotbollsspelarna:

Tintti


Shefki


Kati

En fråga till...

då vi nu håller på...

Såg att Distriktscuplaget (OBS! Pohjola Cup finns inte mer under det namnet!) alltså ÅFF F94 ska möta Östernäs damer på måndag. 17.30 tror jag det var... Vet nån var matchen går? Ifall man skulle ha vägarna förbi eller nåt...

Elin Limpa IFK och ÅFF F94

Cajsa W i gammal hederlig JIK dräkt. Numera Östernäs och förhoppningsvis ÅFF F94

Sen då Adde, ÅU och ÅFF F94. (Erri i IFK dräkten representerade ÅFF i F90 klassen)

I can see the light

The band Elwood, The band!!!
I Can see the light!


I natt kom jag långt i vårt liv... Det mesta, på riktigt alltså, är nu ute ur Jomalalägenheten! Bo-Erik kom via och vi bar ut soffan och bokhyllan som förhoppningsvis Elin har hos sig nu! Bara lite lite kvar... I dag har vi ledigt inför match med ÅU och då ska alla mina barn gästa oss på Styrmansgatan... Ska bli riktigt riktigt skönt och roligt kan jag säga. Och mat ska vi äta, sägs det. Spaghetti med köttfärssås har utlovats... Nästan lika gott som kall köttpirog!!!!

Gårdagens kvällsträning blev nog ingen höjdare, tyvärr. Robban hade blivit magsjuk och den ännu halvdane Thias ställde upp till min hjälp. Sen blev det lite svensk öl över alltihop. Ingen riktig stake, om man nu kan kräva sånt av ett damlag. Så fort vi lade in försvarare i Aston Villa-anfallsövningen tog de positiva löpningarna slut... Konstigt. Just försvararna var tänkta att ge ytterligare mening åt spelet i sista tredjedelen... Väldigt lite dock att just nu göra nåt ... Vi får alla(!) lov att vara bättre nästa gång!

Skulle även ha gett startelvan inför morgondagens träningsmatch i Uppsala. Träningen förde dock med sig så många frågetecken att vi får avvakta och återkomma lördag morgon istället. Det vi vet, förutom det Thias skriver på ÅUs hemsida, är att bland annat dessa tu ingår i vår trupp:

Ms Kohvakka

Becci (hon med munnen öppen där i mitten alltså)

Hörde att IFK damerna hade teambuilding i går! Lycka till inför säsongen 2009 önskar gamla tränarn! Sigge och Elin L tränade med oss i går, som sig bör i och med deras rotationsstatus, och de skulle nog gärna höra till IFK laget de med om de får...

På lördag möter, förutom då ligacupsemifinaler än här och än där, Finlands herrar Wales. jag sitter i Sverige då, men blir glad över sms meddelanderapporter. (även från ligacupsemifinalerna så klart!)

Jag, målvakten och ost!

Gårdagen förbyttes i till i dag så där ganska smidigt medan jag bar flyttlådor... Redan halv 2 fick jag lov att sluta eftersom Sassa oroar sig över att jag väcker hela vårt nya grannskap. Gör jag det ber jag om ursäkt! Kort och efftektiv sömn och sedan iväg på morgonträningen i det sköna solskenet. Riktigt lyckat faktiskt. Robban headcoach bad mig hålla i det hela och trots det tyckte jag det blev riktigt bra! Roligt att se hur våra spelare vill träna och bli bättre.

I går, då Thias var sjuk fick jag vikariera honom. Inte bara blev jag målvaktsuppvärmare, jag blev MÅLVAKT också... Inga direkta räddningar att tala om, men jösses vilken inställning och vilket skrikande jag fick till där bak (altså bak i laget...). Alla var nog glada då passet var slut.

This is my HOPEful SOLOgoalkeeping...

I kväll l ska jag tydligen igen stå för upplägget. Hoppas Thias är med igen då för det kan vara knepigt att både vara mv uppvärmare, målvakt och dessutom bestämma hur allt ska gå... men det funkar nog! Nää, Robban finns nog där och flyttar konerna då jag ber..

Biljett till Helsingfors damp in även. Blir till å flyga tisdag förmiddag. Jamppa ska ju vara spelarrepresentanten på mediaöppningen. Fick meddelande att hon ska ha med sig chips och ost!

Jamppa Ost

Jä jää. Lyckades missa min äldre diotter som skulle hämta min yngre dotters simdräkt. De har tydligen skolmästerskap i simning i dag här på Åland. Heja flickorna Virta!!! Dränk de andra!!!!

Så ja. Bara en par nätter till, så har vi nog allt flyttat... Orka bara. Orka bara... Gäller likaväl mig som de omkring mig!

Tack och förlåt!

Trots att...

... ingen antagligen bryr sig om att jag har bråttom och ännu fler blir trötta av att varje dag läsa just detta och verkligen inte orkar tycka synd om mig för att jag ju faktiskt själv sätter mig i dessa situationer tänker jag i alla fall bara för att hastigt och lustigt säga nåt alls skriva om just hur jävla tajt allt är just nu...

Klockan är 12.00. Jag har i dag: vaknat, duschat, samt haft hand om min morgontoalett (inga detaljer...). Kört till jobbet, kokat kaffe, svarat 8 e-postbrev, skrivit Västra Finlands regionlagskallelse och skickat in den, gjort ett prov om gamla kulturer med inriktning religion, e-postat och ringt med mor, kurator samt ämneslärare angående elev som inte orkar med skolan och livet så värst, fått reda på att vi tränar i Eckerö och dealat med både spelare och tränare samt fotograf om hur och när vi ska mötas, ordnat med släpkärra och elektrikertjänster till eftermiddagen (gett Sassa telefonnumret eftersom jag ju inte är där då) och ytterligare konfirmerat att bärarna kommer klockan 20, fått veta att Bo-Erik inte kör Elins soffa från min Jomalalägenhet i dag utan "nån gång i morgon" Tack så S...n! Kanske fått min Canal Digital bortskänkt eftersom nya hyresbolaget inte vill att jag har den där, Fått bekräftat att Jag(!) ska representera ÅU vid Damligans mediaöppning på tisdag i Helsingfors, talat med Jamppa om att hon kunde joina i egenskap av spelare- hon är färdigt i stan och jag ska ju direkt till Eerikkilä sen (Mamma och Pappa, får jag sova hos er mellan tis-ons?). Haft lektioner där vi behandlat 1800 talets befolkningsunderlag och samhällsgrupper, samt Storfurstendömet Finlands styrelse och den nationella väckelsen, ätit nån kul bulgarisk röra som smakade gott...

Kvar i dag: Resten! Robban Headcoach har meddelat hur han vill ha träningen, hoppas han tänker hålla i själv för Thias hade ju feber i går och är borta i dag (hans blivande fru verkade väldigt till sig i går så han är nog rysligt sjuk!!!). Vet ej vilken klädsel jag ska ha till fotograferingen, men jag tror jag kör i suspensouar och ÅU-jacka...

Undrar vad Gattuso hade sagt om detta allt!

Veckan före veckan

Nu är vi då inne i veckan före sista veckan före premiär. I mitt fall är det även veckan före regionturneringen.

Gårdagens träning, då vi äntligen kom åt att träna så där på kvällen i Eckerö var kort och i mitt tycke bra! Vi har lite medvind just nu och de två segrarna förra veckan+ så klart Kuusysimatchen därtill verkar ha gjort sitt för stämningen. Viktigt dock att vi, som Robban Headcoach sade, minns att inga träd växer till himlen. Alltså Springa barra flickor springa barra!!!!

I dag vill jag utnämna Maiju Ruotsalainen till Åland Uniteds Eric Cantona.
Då Robban i går frågade om hon tror ÅFF p15 skulle platsa i damligan svarade hon på riktigt Kung Ericskt vis "Joo, det är tolv lag där"... End of discussion... Men alla våra finskor pratar bättre och bättre svenska hela tiden...

Kung Eric Maiju

Sen har jag fått info om att spelare ur IFK Mariehamn varit förtörnade över att jag sågat dem här i min blogg. Då vill jag bara nämna att jag inte varit medveten om att jag gjort detta. Som alla de som spelade i laget tex i fjol vet har jag en väldigt positiv inställning till dem som dels fotbollsspelare, dels människor, samt har en väldigt realistisk bild av vad det laget borde ligga på för nivå. Om jag då anser att IFK Mariehamn gjort en mindre bra match är det ju istället ett betyg på att jag anser dem vara mycket bättre än vad de visade inte sant?! Så, kvinnor! Om en man säger en sak som kan tolkas positivt eller negativt... i 95% av fallen menar han det positiva... Riktigt sant!

I "Bonga IFK-damer" leken lyckades jag förresten se både Marre och Josse sent i går kväll på Mariebads parkering.. Hoppar ni inte frös!

En vecka flytt kvar... Nu ska min lägenhet tömmas.. Och just passligt reser vi ju till Uppsala med ÅU på lördag.. Proven rättas i april har jag meddelat klasserna nu! Det bara är så!!!!!

Huppsss....

...Bara så jag inte helt gör bort mig...

Damernas Ligacup. Semifinalparen:

HJK-TPS
Honka-FC United

Inte lika roligt som i förra försöket, men kiva för Tepsi... Ska de ringa in Åsa igen tro? Eller kan Katja hoppa in... Ring Vesku och fråga....

Fotbollsfred

Efter denna ytterst späckade helg vill jag utlysa fotbollsfred på Åland!

Nu har vi alla stött och blött. ÅU har visat att vi är ett elitlag och att vi förfögar över den bästa samlingen fotbollssspelare ett damlag någonsin haft på Åland. ÅU-ÅFF P15 3-2 som sagt... I morse, då man skulle iväg på morgonträning och klockan tutade halv 7 visade det sig vara snö ute snö inne snö i hjärta och snö i sinne. Men mest av allt, ingen Robban Vaktmästare i tjänst så därmed var det även snö  på planen.. Och alldeles för mycket sådant.. Vi fick ställa in. Sedan, vid 8 tiden då jag sopade av bilen utanför nya lägenheten springer Taina förbi... Tydligen hade hon fått meddelandet och kompenserade bollträningen med 10 km löpning eller nåt. Vi har ju för tusan FOTBOLLSSPELARE här!!!

Regionlaget fick visa upp sig på Åland. Första gången jag kan minnas som Västra Finland spelat match på Åland, förutom de båda regionturneringarna i början av seklet. Då vi mötte IFKs damer kom ju även en hel del publik. Roligt att man nu fick se vad regionlag är. De tidigare regionlagsspelarna vet ju vad det är fråga om. Det har man inte riktigt allmänt vetat på Åland. Nu kan vi slippa kommentarer som "va ska de dit bort och leka för..." och "Sånt där kan vi ju göra lika bra här hemma" eller "Nog vet man ju hur finnarna spelar...". Skickliga unga fotbollsspelare också här! Blivande landslagsspelare, trots att Adde, Siiri, Sari, Heta, Mira, Alma, Heidi.. Nån till? redan mött Wales... men det var ju lite som ett extranummer! Jag bara säger: Den dag vi kan dra en F14-F15 träning med lika hög kvalitet som i regionlaget här på Åland. Då är jag tyst och resignerar, eller egentligen hoppar jag ju jämfota av glädje!!!!

IFK damer jobbar hårt och skapar grund för säsongen. Riktigt sitter inte spelet ännu, men som vi som var med i fjol minns... Den här tiden behöver det inte sitta. Som tränare har man pusslet klart och då de sista bitarna är där, då spelas det sådan fotboll som man vill ha! Jag är övertygad om att det löses även i år!!!

IFKs herrar ångar på i Ligacupen. Jösses semifinal... Var ska de nu boka plan då? och när?! men grattis! Riktigt roligt det med! Bara ni låter HJK vara så...

Ligacupen ja... Semifinaler i damtävlingen: HJK-Honka och FC United- NiceFutis... Detta är egentligen en ganska kul turnering ur åskådarsynvinkel!

Men, för att återgå till rubriken. Nu har alla kort lagts på bordet! Låt oss alla nu respektera varandra och arbeta tillsammans mot de mål vi har uppsatt. Här på Åland ska vi hålla ihop och förstå hur vi tilsammans kan göra en helhet som ofta kan överstiga "vanligt folks" förstånd!

Jag har talat, Ugh!
Mitt i natten...

... i en mörk Vikingahall hittade jag en dator.

En väldigt kompakt dag börjar vara till ända! I morse startade det med flytt! Smörgås i nya hemmet och kaffe i Sassas gamla hem. Sen bar vi ut alla(!) möbler och körde dem till Styrmansgatan. Sen, då det var dags att pusta ut för arbetsfolket, då blev det att börja jobba för undertecknad.

Till Sparhallen och köpa massvbis med bröd, ost, juice, yoghurt och you name it. Sedan transportera och bära upp det, på samma gång som släpkärran skulle fås på vettigt ställe så man skulle komma åt den trots massvis med kaos i samband med kvällens Ligacup just på samma stället där vi skulle vara och träna och så vidare.

Laget anlände och på nåt sätt hade Robban Vaktmästare fixat så alla olika lag fick omklädningsrum och vi (Västra Finland) till och med sovplats. Gällde bara att squashspelarna skulle sluta först. Sedan matchgenomgång och match mot IFK damer. Vet inte vad jag ska säga... IFK damer gjorde nog ingen vidare match! På samma gång måste jag ju framhålla våra unga regionlagsspelares skicklighet. Det kanske finns en framtid i alla fall. Adde stänkte in 2 mål på 5 minuter. Sen sprang hon cirklar kring Nela, som nog, måste erkännas, hade den högsta passningsprocenten i IFK. Eftersom Noora, vår målvakt, faktiskt den enda på detta läger eftersom Maria insjuknat under natten, skadade sig efter 16 minuter fick vi slänga in utespelare i mål. IFK satte sitt första genom Lisa K som först prickade två stolpar och sedan Heta i  mål, som inte kunde hålla bollen utan tappade den över linjen. Andra målet kom på indirekt frispark då Heta inte kom ihåg att man som målvakt inte får plocka upp en boll man redan lagt ifrån sig... Puh ... Nåja. 2-2 stod sig. Både Limpan och Sigge skötte sig igen. Bilder från alltsammans kan beundras här: http://www.ifkmariehamn.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1162&Itemid=794

Fick även bud om att ÅU tagit sin andra testosteronskalp denna vecka. ÅFF P15 blev offren denna gång. Thias har skrivit en fin rapport på http://www.alandunited.com/news_read.php?id=13811&PHPSESSID=7d775af0dda9f8f326422fa9924f3db8 . Nu har Robban headcoach bett mig fixa researragemang til Uppsala nästa lördag... Easy! Har vi månne nån i föreningen som ska ha i sånt?

Sedan skulle man hämta mat åt flickebarnen. Med släpkärra och genom att prata både ut- och in sig förbi de nitiska ordningsvakterna kring IFKs herrars Ligacupmatch gick det att få fram kycklingpastan...
Märkte till min fasa att det gick åt alldeles för mycket bröd. Måste köpa. Medan IFKs herrar malde på i 2-1 ledning åkte jag igen förbi både vakter och avspärrningar och ringdes upp av IFK-Jimmy som undrade om jag gett lov åt regionlagsspelarna att dricka kaffe i IFKs VIP rum.. Det hade jag inte, däremot hade jag gett lov att dricka kaffe ur "vår" kaffekokare om de kokade... De hade gått fel. På nåt språk redde de väl ut det hela. Eftersom IFK satte 3-1 riktigt på slutet stod det klart att vår andra träning kunde starta halv nio som sagt.

Denna kvällsträning blev faktskt riktigt lyckad. Lite spelövning, stafett i teambildingssyfte och sedan en anfallsövning för att bli lite farliga i sista tredjedelen, vilket vi inte riktigt varit under dagen var på schemat. Därefter fick töserna bada bastu och äta för mycket bröd i kvällsmål... Ny resa till stan och Shell Select för bröduppköp. I det samma tittade jag in hos Sassa som fixat lägenheten och den såg riktigt fin ut (jo jo hon också...).

Till dagens slut bastu och utvärderingsdiskussion med Raikka och Kimi. Nu sover dessa båda och jag, som av Robban Vaktmästare tilldelats hallens nycklar och därmed ansvar hittade en dator som funkar. Väckning i morgon. Det ska ju fixas frukost och dessutom kommer herrarnas öspelslag hit och tränar klockan 8. Vi ska efter frukost ha palaveri och sedan träna klockan 10. Sen lunch, så ska flickorna packas ihop och fås till färjan och sen blir det att återvända till Sassa för att ta i flytten. Nu ska ju min lägenhet tömmas...

Och NEJ! Jag har inte rättat prov!

Simning och flytt

Lovade återkomma, men nu har jag nog mer magsår än nåt annat...

Inte för att inte Jaskadiskussionen vore bra. Nej, den är kanon! Gå ner och ta del!

Bara för att det är så förfärligt BRÅTTOM!!!!
Regionläger i helgen. JAG köper (!) och fixar kvällsbit och morgonmål... Ubbe lånar utrustning från ÅFF. Raikka och Kimi reser hit med de fastländska spelarna.. Åländskorna nästan i form tror jag.. Sigges fot bara lite skräbä... Nej, jag tror den håller.

Västra Finland-IFK alltså i morgon på Jomala konstgräs kl 16.

OCH ÅU- ÅFF P15 i Eckeröhallen också i morgon kl 15!!

Sen ny träning på kvällen och en till på morgonen innan det bär av hem efter en natt i Vikingahallen! Maten, den får även jag hämta och föra på nåt vänster...

Sova ja.. Hoppas i natt få sova i mitt nya hem på Styrmansgatan. OM jag hinner få allt fixat kanske Ängla Kent gör nån nytta och hjälper oss få in sängen. Först dock träning med ÅU om typ en och en halv timme. Förmiddagen i morgon går flyttlassen heta.

Elin när hämtar du/ni soffan och bokhyllan? HJÄLP!!!!

Och sen då Emma. För att göra en lång historia kort:

Så här känner vi henne

Inte så här!

Glad fredag! Halleluja!!!!

Baksmälla

Dag 1 efter Jaska...

I stället för de vanliga 40 besökarna hade jag i går exakt 109 stycken!
Det berodde (vet jag) på det rykte texten om Jaska här under födde på fastlandet...

Återkommer senare i dag!

Då skall jag bl.a se om jag kan skriva med annat typsnitt, som vissa läsare önskat. Dessutom ska jag spekulera lite inför regionsamlingen och konstatera en del om Emma Liljegrens kunskaper i simning.. (Är det inte konstigt att så fort som ett fotbollslag gör nåt annat tillsammans än spelar fotboll, då faller fokus automatiskt på dem som inte är så duktiga...) Men, Emma fajtades och behöver inte alls skämmas...

Resultat sedan senast.

ÅU-ÅFF P14 8-2
IFK dam-IFK P96 1-1
IFK herr- TamU herr 2-2

Säkert många till också, men dessa kom nu upp i skallen...

Bis Später!

Jaska!

Eftersom man på besökarsiffrorna ser att min popularitet är på dalande lägger jag in en snabb variant av Jaska-texten då, så kanske åtminstone fastländska läsare har nåt att reta sig på, och en par åländska med som inte håller med mig.-)

"Virta har inget att tillföra den åländska fotbollen, förutom kanske sin vilja..." Så skrev en bitter fotbollsentusiast i ett brev till den åländska fotbollsstyrelsen år 2002 däri han krävde min omedelbara avgång innan jag hinner "förstöra den åländska fotbollen för gott". Jo, detta är sant! Förhoppningsvis har jag inte förstört nåt, utan snarare varit med som en del av ett växande maskineri som kan göra åländsk fotboll till ett välmående samhälle i framtiden.

Jaska har fått utstå mycket han med. Ofta betydligt värre saker än den skit som slängts på mig.

Jarmo Matikainen

Jarmo "Jaska" Matikainen kom in i min medvetna värld i samband med regionturneingen i Eckerö 2001. Jag såg på nätet att han var en av personerna som höll i det hela och skickade som distriktets representant (jo, jag hade faktiskt inte fått info av min egen arbetsgivare om att regionturneringen skulle gå på Åland) e-post till denne Matikainen och undrade om jag behövdes som hjälp eller nåt. Svaret som kom var överraskande energiskt. Jaska kände igen mig som den där backen som brukat sparka skiten ur bla. honom på Helsingfors grusplaner i hårda division 3 bataljer. Han önskade mig välkommen med och var glad att flere gamla spelare engagerade sig i flick- och damfotbollen.

Under åren som gick kom jag att stöta på Jaska (Nej inte STÖTA på det sättet, jag är heterosexuell) i så gott som alla flick-och damfotbollssammanhang. Det som alltid stämde med honom var att han hade en iver i blicken och en energi i sitt prat som fick mig att baxna. Han verkligen ville göra sin grej! Och hans grej, det var att utveckla finländsk landslagsfotboll. Först gällde det hela flick- och damsidan. Senare kom han att köra hela härligheten från Hodgson ner till Saloranta...

Alla såg vi och förstod vi att killen hade alldeles för mycket jobb för att hänga med. Vi skojade och hade "Hitta Jaska" tävlingar gällande alla tidningsbilder från finländska herr- pojk- flick- och damlandslagssamlingar. Alltid var han där!

Sällan såg man honom dricka kaffe

Hans skötebarn kom att bli flicklandslagen och maskineriet bakom dessa. Distrikts- och regionverksamheten byggde han upp (med hjälp av alla underställda förstås). JO- alla brister i systemet är Jaskas fel! Men jag påstår i sten att utan honom hade vi inte haft nåt system att prata om överhuvud taget. På de nationella möten vi hade med pojk- och flicksidans FBF tränare stod det klart att de allmänt anställda tränarna sysslade med pojkfotboll uteslutande. Vi några flickentusiaster fick ta och själva göra det vi kunde. Nån support av de "riktiga" tränarna kunde vi inte räkna med. Jaska var ledare för oss alla.  Jag säger och står bakom det: Hade det inte varit han skulle flickfotbollen helt ha glömts bort! Jaska lät killarna driva sitt, de kunde ju och ägnade enorm energi på att vi på flicksidan även kunde köra vårt, med nästan samma resurser (förutom då att vi inte är heltidsanställda som de på pojksidan)...

Förra hösten träffade jag Jaska två gånger. En gång var han min utbildare och gav mig för dåliga poäng för att ta mig in på tränarutbildningen jag sökte till. Detta ökar ytterligare min respekt för honom (inga kompispoäng! Och feedbacken jag fick gör att jag vet hur jag kommer in nästa gång!) Andra gången var då han kom till Åland för att A. träffa ÅFFs nya personal och B. övertala mig att åka till Azerbaidzhan... Bägge gjorde han. Han kom även med på IFK damernas träning och skrämde vettet ur spelarna som trodde han var Puma-inspektören jag hotat med då de envisades att dyka upp i Adidas. Där sprang Jaska omkring och samlade bollar innan jag körde honom till flygfältet.

Nu är Jaska tillbaka där han trivs bäst. Som Landslagstränare för F93 och F92 (kan behövas efter 92ornas katastrofresa till Norge). Många reser ragg! Igen samma kille i många landslag. Hur ska han fixa det?! Jo, nu har FBF särskilt pojkarnas och flickornas landslagsverksamheter. Jaska är numera enbart ansvarig för flickor och damer. Nu har han mera tid igen, trots att den säkert är begränsad,.

Vad vill jag säga? Jo, Jaska kunde säkert ha gjort mycket på annat sätt. Men risken är stor att vi utan honom inte haft nån som gjort nåt alls! "Jaska kan tillföra finländsk damfotboll, åtminstone sin vilja!" Han förtjänar respekt!

Sen måste man inte alltid hålla med honom! Det är en annan femma!

Huvudpersoner

...i dagens korta text är de två skadade spelarna i ÅU. Angelica börjar snart vara på G. Redan i går gjorde hon ett bollpass och vi får hoppas att hon kan göra nån insats redan i denna veckas träningsmatcher.

Här ser hon glad ut åtminstone

Jamppa Tjeder är en som haft otur denna vinter. Ett bollpass hann hon med innan foten blev, som min gamla fysio då jag spelade uttryckte det: Skräbädädää... Nu ser vi igen ljus i tunneln. Hoppas hoppas...

Så här vill vi se Jamppa. Men i ÅU dräkt.

Spännande tider i övrigt. Elin ska med och kolla soffa. IFK herrarna spelar mot TamU. Navy CIS på TV... Mycket mycket alltså..

Och då vi pratar om soffa..

Vi jobbar stenhårt med flytten.. Man blir helt slut ju!

Nä, Jaska kommer inte heller i dag med. Men som en aptitretare för er som inte vet hur han ser ut.

Här är han- och den inte helt okända Mathilda Mörn.

Till slut en tänkvärdhet. Jomala Vikingahalls-konstgrästjosans människor ringde mig i dag för att meddela att  jag måste flytta Regionlagets match på lördag, eftersom IFKs herrar måste ha en timme ledig plantid före den just tillkomna Ligacupkvartsfinalen... Jag kom fram till att de får klara sig med 45 minuter, vilket var exakt så mycket som vi gavs i Lahtis på söndag, eftersom det spelades en pojkmatch just före.. I Eckerö- och Talihallarna har vi getts en halv timme på 1/4 delsplan... Stackars alla! är detta gnällig jämlikhet eller bara så som det nu är?!


Tidevarv komma, tidevarv försvinna...

... Så låter det i den där julpsalmen man brukar sjunga.... ja... på julen. I dag nåddes jag av en nyhet som i mina öron lät väldigt sorgsen. En fotbollsspelare jag fått några år tillsammans med och som jag lärt mig gilla både som spelare och människa har slutat spela. "Varje gång en ung spelare slutar känns det som om nån del mig går sönder" har jag nån gång sagt  i nån sån där patetisk känslosam monolog. Lite kan det nog stämma dock.

Caroline Engman hann vara med om en del. I Kempas F90 lag vann hon Upplandsserien. I IFK damer utvecklades hon vidare och blev på "äldre dagar" en riktigt mångsidig vänsterfotad spelare.  För ÅFF spelade hon 4 Pohjola Cup och alla U19 matcher som hittills arrangerat i ÅFFs historia...

Nåja.. Vägen tillbaka är inte lång och det finns korpfotboll och allt möjligt. Sen behöver vi ju alltid tränare...

Till minnet av fotbollsspelaren Caroline Engman

Nu, länge leve civilpersonen Caroline Engman. Välkommen på matcherna i sommar!!!!

Vi i ÅU har lite återhämtat oss från Lahtisresan. Dagens träning var kort och effektiv. Såg riktigt bra ut! En av dagens profiler var utan tvivel hon här:

Maria Rönnbäck

Internet är en väldigt komplex grej har man kunnat komma fram till. Tack vare internetdejting kommer jag kanske att bli av med min soffa, eftersom Francois som kanske bott i Åbo men jag vet inte, inte vill ha den. Min dejt ser ut så här:

Elin Nilsen

Joojuppja. Så här blir det då man tar en liten tänkarpaus. Massor med bilder, men lite förklaringar. Skulle man inte varit med själv skulle man ju trott att inget händer... Problemet är väl närmast att det händer lite väl mycket bara.

Förutom det ovannämnda har jag i dag talat ännu djupare med mina barn än i fredags. Jag har även förlorat i styrketävling och armbrytning mot min 7 årige son, som om ni inte visste det, även är snabbare än en gepard! Jag har undervisat med kraft om skapelseberättelsen, svensk-ryska kriget, muslimer, Nürnbergrättegången och en massa annat. Jag har skalat morötter mitt i natten. Jag har skött diverse LAGLEDARuppgifter inom Åland United och ordnat med regionlägret. Jag har även kört flyttlådor och hämtat Sassa som varit strandsatt i ett hus (Jo, man kan vara det!!!). Jag har ätit rumstempererad korv ur plastförpackning. Jag har gjort mycket till förutom detta och längtar till lite vila om jag får till nån...

Men jag har INTE ÄNNU fått de där förbannade proven rättade!!!

Och jag som tänkt skriva om Jaska! Tänker inte ens försöka i dag!!!
I morgon blir det att låta bli IFK herrarna och att fokusera på flyttning. ÅU klarar sitt styrkeprogram utan mig... FAKTISKT!!!
På onsdag match i Eckeröhallen mot Ängla Kents ÅFF P14.

Bara ben och språkgenialitet

Då det är svårt att somna efter en dag on the road (eller over the sea eller over there in the land of the thousand lakes... eller whatever) blir det att dra till med en liten text innan jag försöker på nytt. Om inte annat kan en sovande fästmö och cirka 104 packade, men oflyttade flyttlådor få en att känna sig lite på fel plats i fel tid... MEN! En riktig femetta gjorde vi i dag i alla fall med ÅU! Kyykkä blödde.. Första halvlek på gränsen till katastrof, men andra- helt ok och vid vissa tillfällen till och med snudd på lysande. Thias skriver just nu rapport på ÅUs hemsida, så checka där.

Hade tänkt filosofera om fotboll. Ett spel där man jagar en läderboll i korta byxor, enligt Finlands ecyklopedi anno 1901. Orkar dock inte bli långrandig, utan förevisar det som kom fram då jag googlade på "bara ben":

Se där ja!

Bara ben hade i dag den ena assisterande domaren, Taina Hartikainen och i andra halvlek Frida Thilén. Mycket riktigt gjorde Taina mål, förutom sin assist till Maijus mål och Frida skallade in två stycken, efter att ha skalat av sig sina strumpbyxor, eller vad det nu är de där kläpporna rusar omkring med där på konstgräset...
     
Taina                      Frida

JAG tycker fotboll ska spelas i shorts, men vem bryr sig nu om vad jag tycker egentligen...

Även Emma och Maiju fick träff i dag. Roligt att vi gjorde mål minsann... Mera sånt i sommar sen barra... Då har alla säkert shorts!

 
          Emma                   Maiju

ÅU av i dag är ett riktigt språkbad. Ingen förstår riktigt vad den andra säger, men alla verkar ha skoj på nåt sätt i alla fall...

En riktig klassiker kommer det att kunna bli av historien då Emma, från Stockholm skickade mess till Taina af Helsinki på finska. Taina förstod dock inte vad Emma skrev och bad henne (på svenska) skicka om meddelandet på svenska.. Det är svårt då det finns så många ord för ben på finska.. (Luu=ben, typ i skelett, jalka=fot/ben).

Då Maiju kallade sig "Juomahemmo" (ungefär som drickasnubbe- alltså en kille som bär vattenflaskorna) svarar Emma glatt "Jo, nu är vi snart hemma"... Ibland kan det bli hysteriskt roligt att lyssna... Även föredetta dagisfröken Kati glömmer ibland att Adde faktiskt inte är mer än 14 år då hon vill veta vad olika kroppsdelar heter på svenska... Får avsluta då med att, som just Kati, säga "Nati nati".

I morgon ska Limpan och Sigge vara med och gå i vår försvarsTrapattoni... VAd nu DET sen kan betyda...

Svisch

.. I dag går det undan... Nu ska det röjas och flyttas utav helskotta för i natt bär det av till lahtis, via Helsingfors... Om inte annat har jag lärt mig hur Ålands avfallshantering och åtevinning, samt Emmaus funkar.

Jo- glömde nämna i går att jag också har ordnat lite kring IFK samarbetet och nu har vi lite rotationsträning som kommer att börja funka från och med måndag. mer om det sedan då det finns tid att orda om det. Ev lägger Peter in nåt på vår hemsida under helgen.

Finlands FU17 tog på nöten med 4-1 mot Norge... Det goda med det hela är att flere FC Unitedspelare är där och inte mot Ilves...

Nu är det bråttom... Hej hej!

Arrrghhh

fredag fredag fredag...

I dag har jag (BLAND ANNAT) räknat ut priser och skrivit kallelsebrev till regionsamlingar. Ordnat med ÅUs resor och trupp, samt enskilda spelares förflyttningar på fastlandet inför Kuusysi. Tagit ställning till ÅUs nulägen med Ålandstidningen. ordnat kontakter med ny hyresvärd. Ordnat med ny hyresgäst åt gammal hyresvärd samt slumpat ut möbler. Talat med orolig förälder om dennes dotter. Talat om den oroliga förälderns dotter med behörig skolpersonal. Träffat mina båda döttrar och pratat allvarliga beting. Kontaktats av Kuusysi som flyttar matchen till 14.00. Haft LEKTIONER med bl.a. uppfinningsfrågesport och Borgå lantdag på schemat. Druckit för mycket kaffe.

Ännu kvar: Printa ut karta till Mukkula planen i Lahtis. Träningar med ÅU, söndagens lag ska publiceras. Köra hem och kolla om kvinnan är där eller om hon ska hämtas, vilket också kan bli fallet.  Om orkar, rätta prov. Om inte orkar förra, se på Let´s Dance eller nåt annat djupt. Må passligt illa och antagligen snarka så att man inte får sova inatt heller....

Näkemiin!

Nu är det tajt

... med tid. Men en liten snabbis lägger jag in bara.

Gårdagens gissartävling blev inte nån publiksucce, men rätta raden lyder i alla fall.
1. 2001 i Åbo, i samband med All Stars nationella tekniktävlingarna. (Åland hade ingen deltagare, men jag närvarade som observatör. Efter det har Åland deltagit varje år, förutom 2008).
2. Mycket riktigt. Umeå IK. Bilden föreställer Östberg, Moström och Kalmari (numera Österberg-Kalmari) som "har ledigt".
3. Det ser man väl sen, men tack för tipsen... Hur vore det med Helmi Saga? Bara tänkte... Eller Agnes?


Carro Sjöblom är tillbaka förresten! Jo, vår (ÅUs) hemsida bekräftar detta i dag. Har nog vetat att det är på G, men tydligen har allt fallit på plats nu. Hon ska vara med redan i helgen. Kul med fler urålänningar i truppen och skönt att få in lite fler defensiva alternativ. Inte för att de vi redan har varit dåliga. Adde, Frida och Kati, som alla varit lite rookies i försvarsbusinessen har skött sig finfint. Men nu alltså en till. I det samma får lag,vad det nu har för nummer, en ny medlem och alla interna lag har nu fyra medlemmar för vår teambuildingstävling. Noteras kan att det laget leder totalen just nu. Om de börjar dala i detta läge vet vi varför.

För övrigt framkom det under gårdagskvällens träning att jag farit med osanning. Det var inte Frida som förstörde Tainas tumme. Det var JULIA! Så, för att det ska bli rätt:

Buse!

OK. Helt hysteriskt bråttom annars. För många prov att rätta. Flyttning av två lägenheter att fixa(Vill nån ha en soffa och/eller en bokhylla- Meddela! De är gratis bara man hämtar dem!). Lagledarskap som det verkar förutom ass tränarskap, fyioskap och you name it inför söndagen. Matlogistik och ekonomisk kalkyl för nästa helgs regionläger (allt ska klaffa för att vi ska kunna skicka ut kallelserna). osv osv osv.

Hur hinner jag blogga då? Egentligen hinner jag ju inte, precis som med allt annat. Men då den jag försöker ringa inte svarar... Snart lektion igen (OK ETT HALVT prov hade jag hunnit rätta på den tid det tog att fixa denna blogg)..

Robban skall återvända till sitt folk i dag. Hoppas pappaledigheten varit bra! Intressant träning i kväll. Bägge gårdagens IFKare abdikerar och enligt ryktena skall Anna Holm vara med i dag. Hoppas på nån till även då...

Japp. Arbete nu, av varierande slag. Sedan ska jag även göra saker jag inte får berätta, ty då tager mig... Ja... Påskharen eller nån...

Och för att lätta upp stämningen...

... innan man för VIKTIG diskussion i inlägget här under...


Vilket år är den här bilden tagen?


I vilken klubb har dessa spelat tillsammans?


Om jag någonsin (Gubevars...) skulle få en dotter till... Vad ska hon heta i såfall (förutom Virta)?

Vad, när och varför?

Nu tänkte jag återkomma till ett av mina käraste och mest allmänt hatade ämnen. I början av detta millennium togs diskussionen om vad unga spelare skall lära sig och när upp på bordet här på fredens öar. Då gällde det så klart, som alltid och som den svenska tränarutbildningen väldigt starkt betonar, bollteknik. Bollteknik i alla former. I Finland hade man hårddragit det hela och de allt mer utvecklade tekniktävlingarna (som jag tycker är BRA så som grenarna i dag är utformade) fylldes på med rena cirkusnummer som gjort att Finland i dag förfogar över några av världens mest bollskickliga spelare, så länge ingen bara försöker ta bollen av dem.

Då kommer vi in på taktik. Spelarfokuserad- lagdelsfokuserad och slutligen lagtaktik i olika former och delmoment. Det var här debatten fördes. Om någon nu tror att den retat sig på saker jag sagt och säger, kan jag berätta att detta inte är något alls mot de korståg som fördes åren 2001-2004. Då gällde det vilken typs fotboll man skulle lära spelarna att spela. Och ännu mer, vem skulle få bestämma detta?

Detta är Västra Finlands regionlag under regionturneringen 2008.

I FBFs verksamhet har vi en klar modell, åtminstone på flicksidan. Flicklandslagen har en spelstil (och ofta till och med en grundmodell för spelsätt) som anges tydligt med krav för spelarna i olika positioner och hur man vill att anfalls och försvarsspelet i praktiken ska köras. I regionlaget förväntas vi förbereda spelarna för detta och även samla upp de rätta spelartyperna för det spel landslaget önskar. (HÄR skriker redan många- men jag kan intyga att vi i första hand är ute efter de mest potentiella internationella spelarna överlag. Sen lär vi dem spela som landslaget vill ha det).

Vi, i vår tur önskar att distriktslagen, på Åland alltså Förbundslaget, förmedlar grunderna i det som vi kommer att lära ut på regionnivån. Därför är vi väldigt glada då distriktstränarna engagerar siog och deltar i våra samlingar då de arrangeras lokalt (Åbos och Satakundas distriktstränare brukar dyka upp och ibland även komma med på planen då vi samlas där i trakterna).

ÅFF F89 i Pohjola Cup. Laget spelade helt ok fotboll, men läckte bakåt till en följd av tränarens lite orutinerade optimism. Följande år gick det bättre. 4 spelare kom dock med i Västra Finlands turneringslag och två har gjort landskamper. 6 st har spelat ligamatcher med Åland United.

Mitt dilemma på den tiden då det slogs i kabinetten låg just på distriktsnivå och gällde såväl flickor som pojkar. Hur lära ut ett spelsätt, som skall motiveras med att hjälpa spelarna lära sig modern fotboll ur internationell synvinkel om de i sina hem (klubblag) serveras helt andra grunder? OBS! Dessa grunder behöver inte vara fel, men de hjälper inte spelaren framåt i den riktning vi tror hon behöver om hon vill spela högre upp i serierna i framtiden.

På den tiden gällde det faktiskt ofta så banala saker som zonspel och rak backlinje kontra markeringsspel och sweeper, eller libero som vi felaktigt ofta kallar den där sista ankarspelaren under backlinjen. Klubbtränarna, som ju har huvudansvaret för spelares utveckling hävdade i sten att de minsann själva bestämmer hur deras lag spelar. Så sant så sant... Detta vill jag inte ta ifrån någon. Men det jag ville och VILL är att vi funderar varför vi lär spelare olika saker. Är det för att vinna nästa match, eller för att spelaren skall kunna spela modern fotboll i lag på hög nivå då hon är stor? Eller kanske bägge?

Kommer vi fram till att vi vill uveckla spelare i första hand, vilket jag hoppas. Vilka förebilder skall vi då ha? En sådan är ju rimligtvis FBF modellen, som ju i sin tur syftar på att utbilda spelare för A-landslaget. En annan naturlig förebild är ju klubbens A-lag. På Åland vore det ju tänkbart att stava det hela Åland United. Då jag själv är aktiv inom såväl Åland United och FBF kan jag så klart se skillnader mellan spelsätten och vissa poängteringar. Detta är ju helt naturligt eftersom ÅU är ett representationslag för damer , medan FBF sysslar med utbildning av flickspelare. Dessutom kommer vi aldrig ifrån att varje tränare alltid sätter sin egen prägel på det lag han eller hon tränar... Grunden är dock väldigt lika. Jag tror att en spelare med FBF utbildning rätt lätt kan ta till sig ÅU direktiv och tvärtom. Därför är det bara en fråga om struktur. Vem ska ge budskapet, till vem och när?

Som regiontränare hoppas jag att ÅFF skulle ta stor del av denna bit. På pojksidan har ju IFK Mariehamn en rätt klar utbildningsmodell åtminstone till pappers. Flicksidan följer ju samma modell, men jag kan inte säga hur uttalat det är upp i damlagen. (Antagligen helt ok). Spelare från de övriga föreningarna hamnar då lite på mellis. Enda sättet för dem att få utbildning i modern fotboll, förutsatt att IFK funkar är således att gå till IFK. Om inte ÅFF är aktiva. På damsidan är ju som sagt även Åland United en riktlinje. Kan vi i vår förening förankra våra tankar om hur vi ska spela fotboll till alla flicklag på holmen (samt de två andra damlagen). Då vinner även ÅFF och FBF på det hela.

Det är så olika ibland bara då man byter dräkt. Jenny i IFK och Erri i ÅFF för ett antal år sedan.

Som avslutning bara! Snälla JIK/IFFK. Kör med rak backlinje säsongen 2009! Snälla ÅFF förbundstränare, säg det till dem!
Tack!

Lär Emelie zonspel!!! Det har hon nytta av var hon än kommer att spela!

Uppenbarelsen levererad

Kempa, eller låt oss kalla honom Kenneth Gabriel, i riktig dansbandsstil har gett mig en uppenbarelse och nu kan jag se framtiden för mina ögon.

Sigge...


...och Marre (kul att både Marre och Jode kom med på bilden i sina gamla klubbdräkter)

...tränar med ÅU i morgon. Om det är de samma även på torsdag och huruvida de som tränat med oss på onsdag och/eller torsdag även blir aktuelle för ligacup på söndag, det kunde ännu inte denna uppenbarelse förtälja.

Skönt att ha detta fixat då, åtminstone. Nu bara att planera ihop en vettig helhet av alltsammans... Anfallsspel var det tal om. Lite sjukdom bland en par spelare kunde rapporteras under denna kvälls träningar. Lena höll i härligheten. Löpning och snabb styrka var konceptet. Vi kan konstatera att Adde är en fena på skivstång och att Frida lärt sig att inte nicka medicinboll. Lite svagt nog det sista tycker jag. Även Angelicas knä börjar se ut som fok i sakta mak, bara man inte tittar under plåstret.

Vad annat? Hörde att nån som heter Francois kanske vill hyra min gamla lägenhet. Misslyckade försök att betala IKEA möbler med Visa på nätet har företagits. Och sen, inte minst, har jag skalat en massa morötter. Vad ska man med dem då? Could tell you, but then I´d have to kill you...

Aj tusan va prov det finns att rätta dessutom. Om en massa döda gubbar och saker folk bara tror... Tänk att offentliga sektorn betalar mig för sånt!!!!!

Ängeln Gabriel

Ängeln Gabriel är en mytologisk person som bland annat dyker upp i såväl Bibeln som Koranen. Han kommer med budskap från Gud till människorna för att dessa skall slippa vandra i ovisshetens mörker.

KEMPA är denna dags Gabriel

Han kommer nämligen i kväll att meddela mig vilka IFK spelare som kommer att träna med ÅU på onsdag och torsdag. Tack Kempa!

Leve åländsk Damfotboll. Heja Adde och Erri!

Just nu lever jag själv konfunderat. Första gången jag vikarierar min egen dotters klass. Och i MATEMATIK...Oh My God, som vi brukar säga i det ämne jag lite oftare undervisar...

My day and the beautiful game

Trots att det vackra namnet på titeln här ofan syftar på Pelés självbiografi har det nog mest varit en another bloody monday. I familjen Dahlin har man förstås varit glada, med orsak. 53 cm och 4300g vägde den nye killen och man kan bara, än en gång, gratulera.

En sista sak bara fattas, så här på kvällen, då man egentligen borde rätta prov, men inte kan för att det finns så mycket i huvet och kroppen som kliar och pirrar, och det är vilka två spelare vi får låna av IFK för våra onsdags och torsdagsträningar. Nu då Taina och Maiju ska till Tukholma för att träna med Christer Svenssons lag och Eve samt  Jode är på sina håll och Elin dessutom är smått sjuk, är det ju viktigt att vi kan träna bra och förbereda oss dels för ligacupmatchen på söndag, dels för säsongen 2009. Nåja. Den sprudlande välmenande vi-anda som finns mellan IFK och oss gör ju detta till ett minimalt problem. Annat var det förr.

Förr


 Nu, då chefen är på pappauppdrag, vilket han SKA vara, är det jag och Thias (bilden) som råder på träningarna.

En helt ok träning fick vi faktiskt till i kväll i Eckerö. Årspremiär för stafettlöpning och trezonsspel.  Det jobbiga var tyvärr slutet, då Frida tog sig till att krossa Tainas tumme. Vi tror alla på henne (Taina) då hon  nu meddelar att hon är i form och VISST kommer att åka till Sverige. men ont det hade hon. Faktiskt så ont att jag själv funderade hur jag skulle ha det om jag skadade någon av mina tio tummar, alltså de där som växer upp mitt i handen. Du vet älskling.. (Hon läser alltid mina texter säger hon åtminstone).

Buse


Ont i tumjäveln

Förresten. Om ni saknat Åsa kan jag berätta att hon redan gjort come back. Målvakten som räddade TPS i helgen genom att agera vägg och hjälpa åbobrittorna (vars förhatliga manliga ishockeybröder slog ut mitt HIFK ur ishockeyligan till min vrede och förtörnelse) till en 4-1 seger över NiceFutis.

Åsa (detta är förresten den första av dagens bilder som INTE är tagen av PetEr)

Med tanke på det i övrigt comebackstinnade öspelslaget, enligt vad förhandsanalyserna gör gällande, är det väldigt glädjande att Åsa både tränar och spelar. ÅFF ledningen (tänker på damlagets tränare) sitter säkert och gottar sig.

ÅFF damers tränare i sommarens öspel


Viktigt här att inte missförstå. Många verkar vara väldigt känsliga och tror att jag menar illa har jag märkt. Jag önskar Benko, Per och hela det åländska laget all lycka och välgång i årets öspel. Det var kul att vara med. Hoppas ni kan ta den segern jag drömt att Åland ska ha. Jag fick ju en själv. Vinner ni i sommar blir det för oss alla!

Jau jau. Tar tid dethär... Nu borde jag joina henne som säger sig läsa alla mina texter... Sova liksom. Sova med apans vrede! Sova tills inte ens en rysse stekt i smör kan rubba RAM fasen. Sova!

I morgon lång dag på jobbet och sedan hjälpa Lena kring tisdagsträningen...

Denna morgon...

Hände detta! http://www.alandunited.com/news_read.php?id=13802  . Grattis Grattis! All lycka till hela familjen!!!

Till min telefon vill jag dock visa

så här.

Pappa Dahlin hade ju, så klart smsat mig tidigt i morse då det bar iväg, så jag skulle vata att ha hand om morgonträningen. Min telefon ville dock inte ta emot detta meddelande och inte heller ville den berätta det för mig... Därmed stod jag ute på gatan klockan 07.10 som överenskommet, för att hämtas upp av just Pappa Dahlin. Då han ej anlände tog jag mig för att ringa och fick till svar att han ju är på BB, har fått en son (till), men att bollarna är under hans garagetak... Jöu jöu... Ingen bil hade jag att ta till, så det blev att kalla på rektorn, som ju nästan åker här förbi då han far på jobb..

Taina fick jag tag i också och R.Lampén som stigit upp för att ploga igång planen fick låna bollar till våra spelare. Då jag sent om sider anlände till planen hade man världens skottövning på G. Ville inte avbryta då det såg så koncentrerat och bra ut. Fick bli lagledare och lite fixa med Maijus och Tainas Stockholmsresa imorgon. De ska ju träna med Djurgården denna vecka... Hoppas de kommer fram och att allt funkar..

Som jag ser det är det väl jag som ansvarar för ÅUs lagträningar nu några dagar... Då katten är borta dansar råttorna... Nej. Vi ska köra på den utstakade vägen och börja fokusera på lite snabbhet och explossivitet. På söndag har vi ju Kyykkä borta. Vi ska dessutom offra en ko på att Ilves och FC United spelar jämnt... Då borde vi ha en chans om vi gör tillräckligt många mål och lyckas vinna i Lahtis.

Tur att man inte behöver improvisera, utan allt går på räls!!!

Förresten...

Förresten förstod jag att IFK damerna hade internmatch i dag. Ryktet förtäljde att Nela spelade och att Geir var domare iförd gula strumpor.. Finns det mer att veta om matchen? Berätta nån som vet.

Själv blir det att stå upp så Robban kan hämta upp mig klockan 7.10. Vi har morgonträning i Jomala. Ingen bil har jag att köra den tiden (hoppas på en nygammal Nissan Sunny sedan till kvällsträningen). VAD jag gör om Dahlinarna börjar yngla av sig under natten vet jag inte. Jag måste få mig till Jomala och trolla fram bollar Men värre smet har man klarat sig från. Erfarenhet finns både från Upplandsserien och Grundskolan. Dock torde det viktiga i sammanhanget vara att allt går väl med klanen Dahlin! Lycka och välgång, när det än händer!!!!

Härnäst hämtning av dotter från sena färjan. Hon har simmat in medaljer i Sverige!

Liten presentation av bakgrundsfaktorer

Tänkte, som en liten bakgrundsaptitretare före ni scrollar neråt och förgyller förbundslagsdiskussionen med era åsikter, eller kanske SKAPAR en diskussion, ge en liten presentation av personer och begrepp kring mina texter. De som följt med på den gamla platsen kanske minns Ubbe. Han är Ungdomschef på ÅFF och tränar IFKs damer. Med honom skall vi samarbeta för att göra Åland till ett damfotbollens Mecka.

Detta är Ubbe

En annan som mycket ofta förekommer är min unga efterträdare, "Lill Virta" eller Ängla Kent som jag börjat kalla honom. Han dras mera mot pojkar och är faktiskt förbundstänare för P14 detta år. Honom lutar hela Ålands framtida fotboll starkt på. Hans lag kommer att åka på pisk den 18e mars OM vi spelar då.

Ängla-Kent. Honom litar vi på!

En riktigt återkommande storhet, som alltid emellanåt byter namn är Limpan. Tidigare känd som Bananen, Den Lilla Namnlösa och även helt i begynnelsen som Elin. Det vi vet är att hon hellre än något annat spelar fotboll och att hon vid behov kommer att, likt Van Gogh, skära av sitt öra bara hon tas med i ÅU truppen. Inom de närmaste åren kommer det säkert att ske också, bara allt omkring henne faller på plats. Målfarlig är hon i alla fall då hon kommer in i boxen rättvänd.

Så här såg Limpan ut före hon färgade håret

Max är en figur som man kanske kan hålla medskyldig till att den gamla bloggen tog slut. Genom akademisk frågehunger och en debattvilja av stål håller han liv i diskussioner, samt skapar sådana även då de inte finns. Min förhoppning är att Max aldrig dör!

Max. Mannen som ifrågasätter.

Eftersom jag ändå kommer att lämna bort personer sm förtjänar att nämnas drar jag dem alla över en kam genom de två förbundsmärken jag tjänat. Alltså någon nämnd, men INGEN glömd!
                  
Finland                              Åland

Barnen mina såg man i gårdagens blogg. De finns och är så klart oerhört viktiga för mig!

Sedan då det dagliga jobbet med Åland United. Där assisterar jag Robban och samarbetar med målvaktstränare Thias. Meningen är att försöka hjälpa en helt ny och värvad trupp smälta ihop med de få lokala resterna av tidigare års ÅU för att skapa bättre damfotboll ån vad som tidigare skådats på dessa öar.
 
Kati Nyman får symbolisera värvningarna                             Matchcoachning med Gaffern till höger

Sedan då så klart Västra Finlands Region, som de facto kanske är det allra viktigaste av mina fotbollsjobb, trots att jag inte vill rangordna dem. Allt tar olika tid, men inget är oviktigt. Jag känner mig dock väl hemma på den blåvita vägen och njuter av att få vara med och hjälpa unga talanger framåt mot region- och landslag.
 
Adde och Sigge, här i ÅU dräkt är två av de spelare jag får jobba med i regionlaget. Emma är svenska men trevlig ändå. Dessutom har hon vunnit öspelsguld för Åland! (de fyra senaste bilderna av PetEr)

Lärare är jag dessutom. Allt som allt är det mycket som flyger och far, men jag ville ge ansikte åt en del av dessa...

Så här glada är vi hemma hos mig då allt går bra för ÅU! (OBS! Halaren och innehållet är MIN/mitt och från det glada 1980-talet)

Åland vårt Åland vart är vi på väg

Som jag nämnde tidigare tänkte jag ägna mig en stund åt den så kallade Förbundslagsverksamheten, eller distriktslag som det kallas i landets övriga 11 distrikt. Härunder ser vi en lagbild på det lag som senast representade ÅFF i FBFs Pohjola Cup för flickor, Detta var år 2007.


Bland många andra duktiga spelare, av vilka de allra flesta fortfarande spelar i något av de tre åländska damlagen finner vi till exempel Adde och Limpan (formerly known as Elin) i nedersta raden till vänster, bredvid varandra. I mittersta raden, fjärde från vänster sitter Sigge just till höger om Lisa Klingberg. Alla fyra nämnda spelare har gått vidare från distriktslagsskedet till regionlagssammanhang. Utöver dem finns ju Moa högst upp till vänster och sedan Marre och Josse längst ner till höger. Sammanlagt 7 spelare av detta F15 lag 2007 har alltså i skrivande stund granskats av och även i några fall spelat för Västra Finland. Adde har förutom detta gjort två landskamper i vilka hon gjort ett mål för Finland. Detta alltså ett litet facit för det senaste åländska laget som deltagit i Pohjola Cup.

Förra sommaren var Åland inte med på flicksidan och de två pojklagen P14 och P15 som deltog var tillbaka i millenniumskiftets misär både gällande spel, resultat och feedback i form av kallelser till vidare läger. Orsaken att Åland inte var med på flicksidan angavs vara BRIST PÅ INTRESSE och DÅLIG INSTÄLLNING! Med sorg i hjärtat iakttog jag, som hösten 2006 fått det ärofyllda uppdraget att verka som en av FBFs regiontränare hur den i mitt tycke enormt viktiga ÅFF verksamheten, gällande distriktslag helt föreföll köras med vänster hands utsida.

OBS! Nu är jag inte ute efter att kräva namngivna människors huvuden på fat. Jag är bara ytterst kritisk till hur det är möjligt att vi hamnat i denna situation. 4 åländskor tilläts sedan åka till Pohjola Cup emedan FBF skapade en nödlösning genom att låta Nyland ställa upp med ett B-lag. Det stod oerhört klart efter turneringen att vi inte kunde göra om misstaget, utan att vi skulle få se en total renovering av verksamheten. 

Just nu, i mars 2009 har, mig veterligen ÅFFs F15 trupp inte spelat en enda träningsmatch.  Jag, som regiontränare har inte någon egentlig uppfattning om vilken verksamhet man för. Nåja. Här får jag väl skylla mig själv eftersom jag inte tagit mig till de olika samlingarna som nog, väl, har arrangerats. Jag tror och hoppas att Åland kommer att delta detta år. Dock är jag rädd att spelarna inte heller detta år fått den utbildning som FBFs och ÅFFs egna planer förutsätter.

Genom att följa länken http://www.fotboll.aland.fi/_composer/upload//Forbundslagens_verksamhetsramar_08.pdf kan man läsa vilka ÅFFs egna verksamhetsramar för förbundslagsverksamheten är. Där står klart och tydligt när verksamheten ska börja, vem som ansvarar och även ytligt vad det allt ska innehålla. Det enda som inte stämmer i detta dokument är namnet Pohjola cup som från och med årsskiftet är skrotat. Nu kör vi med "Distriktscupen". själv tycker jag dessa ramar är bra. Genom att följa dem kan man uppnå ett kontinuerligt arbete som ger såväl spelare, klubbtränare, som förbundstränarna själva en klar struktur. Allt planeras i god tid och alla kan planera sina liv och innehållet i sin fotboll enligt detta.

Hade egentligen tänkt hänvisa till en text jag skrev förra våren på http://www.laget.se/public_lag/default.asp?lagid=118@101@113@122@28@8 där den historiska helheten går ihop med hela den vardagliga verkligheten och det åländska pusslet liksom förklaras, hur vi hamnat här och nu. Men som man ser har alla texter jag någonsin skrivit på den sidan tagits bort under de senaste 48 timmarna, så tyvärr funkar inte det.

Jag kan bara konstatera att denna höst, inför denna säsong satte inget av de tre Distriktscuplagen igång sin verksamhet ens tre månader efter utsatt starttid. Förbundstränare var ej utsedda och verksamhetsramarna har därmed ej följts.

Någon kan undra vad den stora saken med detta är. Jo. Som regiontränare förväntas man förbereda spelare för landslagsuppdrag. Vi är informerade av flicklandslagens tränare vad vi ska lära ut. Vi förutsätts föra ständig dialog med distriktstränarna med våra önskemål gällande vad spelare som kommer med i regionverksamheten skall kunna. För att distrikten ska mäkta med detta krävs det att man har en genomtänkt verksamhet och att spelarna är grundligt informerade om vad som gäller. Vad är distriktslaget? Vad är regionlaget? Vad är landslaget? Sedan kan man börja lära ut grunder för elitfotboll, om man först gjort klart vad det är man gör. Spelarna ska tas ut, inte lockas med! Förbundstränaren skall vara en person som uppfattar sig som en del av det finländska fotbollssamhället och villig att dra sitt strå till stacken för att Finland ska få så bra landslag som möjligt i framtiden. Förbundstränaren ska se klar skillnad på klubblag och förbundslag. Samlingarna ska vara klart annorlunda så också spelarna ser skillnaden!

Ääh. Nu barkar det! Denna text blev inte alls som jag tänkt den, men jag publicerar den ändå! Jag bara hoppas att de spelare som representearar Åland i sommar vet vad de gör och varför de gör det. De spelar inte en turnering "nånstans i Finland" för att det är kul, som det sagts enligt vad jag förstått. De är med och mäter sig med de alla bästa spelarna i sin åldersklass i detta land! Runtomkring dem kommer att finnas människor som ser på dem med seriösa ögon för att finna potentiella landslagsspelare. Har vi bara en sådan på Åland. Då måste vi göra allt för att hon ska få bästa möjliga chans! Det gör vi om vi vet vad vi sysslar med. Och om vi inte vet, då är vi beredda att lyssna på sådana som vill berätta!

I kväll blir det Förbundslag!

På bilden ser vi Julia "Guldpannan" Thompson, Carin Ekström, Sanna Virtanen, Ann-Katrin Linfors och Emma Henriksen som Östersjöns härskarinnor i samband med B7-games på Dagö är 2006.

Ett av mitt livs största projekt har varit just Distrikts- eller som vi ålänningar vill kalla det FÖRBUNDSlagsverksamheten. Sedan detta millenniums början har ÅBD/ÅFF varit "min hemmaplan" och därifrån har jag avancerat till ett mer FBF centrerat perspektiv. Framför allt flickornas distrikts-region- och landslagsverksamhet har blivit det jag vaknat på morgonen för att hjälpa framåt.

Då jag öppnade denna nya blogg ombads jag hålla politik IFK/ÅU utanför. Det gör jag också tills vidare. I dag tänker jag emellertid bli mig själv och min Regiontränarinkarnation. Jag tänker här ge min syn på hur ÅFFs förbundslagsverksamhet (närmast för flickor, men varför inte även pojkdelen som är lika viktig!!!) enligt mig borde vara! Detta kommer att ske sent i kväll efter att dessa fått sitt:

Emilia


Rufus (längst fram), Linda är i Sverige och simtävlar


Sassa

SEN får de som orkar läsa vad jag tycker. De som bryr sig får ta ställning. De som skiter i det. De får, ja... Skita i det!

I natt alltså!!!!


Kultur och Martin Luther King

Lite kultur bara för dem som inte sett! http://arenan.yle.fi/toista?id=1936772 Allt från 1917 via 1958 och 1971, samt premiärlandskampen i Mariehamn 1973 då Offa var domare till dagens värld med Anne Mäkinen, Laura Kalmari-Österberg, Annica Sjölund och Linda Sällström. Jo, Lingi var med hon med men hon har inte spelat landskamper sedan 2002.

För övrigt förlorade vi (igen) mot Sverige i Algarve i dag... I HAVE A DREAM!!!!! Han som sade det blev skjuten, men hans dröm är nästan uppfylld. Må jag få se min!!! Om inte, må den uppfyllas utan mig! 1976, skall återuppstå! Se klippet här ovan så förstår ni vad jag pratar om!

Nu läggdags!

Fredag och lite tester

Nåja. Lite ny teknik och äldre man. Svårt att få allt på plats...
Nu fick jag till detta i alla fall. Denna bild, här under, vill min fästmö att jag skulle ha som profilbild, Av nån orsak funkade inte det, så jag la in den här istället.
Kan inleda med att just nu, i skrivande stund, fredag kväll har den gamla "Enligt Virta" slutligen gått i graven. Länken jag lade in i morse är således puts väck och de som råkade surfa in då vet om denna sajt... Nåja. Jenny och Anna finns ju kvar så att.

I dag hade vi yoyo test med ÅU. Kati sprang så att man var rädd att halltiden skulle ta slut. Sedan tog Lena i med pardans, som R.Dahlin hade kallat det. Fysträning i par helt enkelt. Höjdpunkten blev brottningsmomentet. Maiju lades mot Taina. Stackars Taina försökte komma undan, men Maiju helt enkelt lade sig på henne. Kati trodde sig bli mosad då man bytte par. Men, men snabbhet visade sig vara en dygd i denna konstig gren. Kati lyckades faktiskt brotta ner Maiju flere gånger. Vad Julia och Maria sysslade med var det däremot oerhört svårt att lista ut. Nån kroppsdel fick de alltid i helt ologisk ställning hur de än försökte. Ja ja... Fotboll är härligt!

I går var det bowling. På http://www.alandunited.com/news_read.php?id=13800 går det utmärkt att studera den tävlingens utgång. Även PetErs fina bilder av tillställningen kan man beundra. Här ett exempel.Vi går in i nåt som mer liknar tävlingssäsong nu. Måndagens träningsmatch mot ÅFF P14 (De som följt med mina texter har hört talas om Ängla-Kent. Han är tränare för pojkarnas yngsta distriktslag). ställs in och tas eventuellt upp igen den 18 mars. Ängla-Kent tog det som den man han nästan redan är. "Jag förstår att Dahlin är rädd. Vi kör den 18e" sa han.

Jepp. Fredag som sagt. Mycket på gång. I morgon ska man simma med barnen och sedan på söndag är det bowling som gäller. Måndag morgon tar ÅU vid igen klockan 7.30 på Vikingavallens konstgräs. Kul som bara den vetni. Och flyttas ska det.

Tar säkert lite tid att få denna nya blogg att få flyt. Läsare verkar ju finnas en par, men de som skulle ha joinat nu på kvällen missade vi.. Lite väl säkert att börja annonsera och göra reklam i gästböcker och på webbsidor. Så fåfäng är inte jag att jag SJÄLV skulle göra sånt... Nej då!

Känns dock som om jag skulle ha saker att säga om flick- dam- och fotboll i allmänhet. Eller livet, eller vad som nu kommer på tungan... Det viktiga är att just tungan inte är brun! Eller vad tycker ni?!


På gamla tiden, då jag basade för IFK


Ny start! Eller samma skit på ny plats!

Häjsan!

Här kommer mina utläggningar att finnas från och med nu! Sama regler gäller i övrigt som på gamla platsen. Jag skriver- ni tycker. Sen kanske jag skriver det jag tycker också.

Huvudtemat för texterna är Åländsk- och finländsk flick-och damfotboll. Men all fotboll, och inget som helst mänskligt- eller omänskligt är oss främmande. Ni får gärna kommentera och önska saker. Hoppas dock slippa all typs personangrepp, förutom då på mig själv!

Hörs senare! Nu är jag liksom på jobb, typ!

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0