Man är rädd för det man ej känner till

Åland United hör till gruppen "Åland mot rasism" och ombedd av gruppen har jag skrivit en liten text om religiös "fobi". Texten kommer att publiceras på  http://www.motrasism.ax/ men kan läsas här också, med lite mer personlig touch i min personliga lilla blogg.

 

Det finns några begrepp som vi använder väldigt frekvent i dagens värld, åtminstone i de delar där man talar svenska. Begrepp som ”kränkt”, ”rasistisk”, ”politiskt korrekt” och så vidare slängs fram och tillbaka utan att det verkar som om de som använder uttrycken riktigt förstår vad de menar. Sen finns det trender som eskalerar och avmattas. Till exempel i höstas vid de fruktansvärda terrorattackerna i Paris blev det ”på modet” att ta ställning och sätta ner foten kring... Muslimer...

 

En hets som liknade den kring Da Vinci koden för ett antal år sedan, då det mitt i allt blev extremt viktigt om Bibelns version av Jesus var historiskt korrekt eller inte, utbröt. Nu var det frågan om muslimsk kultur och tolkningar av Koranen. Det allra skojigaste, eller mest irriterande om man vill det, är att det var i princip samma människor som förde mest liv bägge gångerna. Folk som aldrig egentligen brytt sig om vad det står i Bibeln, eller vem Jesus är inom de olika kristna rörelserna, de blev tvärsäkra på att kyrkan (antar att de menar den katolska sådana, vad den nu har med oss här i Lutherska Norden att göra) har fört dem bakom ljuset i alla dessa år. Nu i höstas blev det för ofta samma människor att sprida budskapet om Islams ondska och om våldsbenägenhetens stora andel bland muslimerna. ”Det står i Koranen...” var argument som slängdes hit och dit för att visa att dessa människor följer en ond livsåskådning.

 

Nu tänker jag inte offra tid på att jämföra Bibeln och Koranen och därmed finna minst lika mycket våldsromantik i bägge. Om någon kräver kan jag nog hitta citat åt er från bägge boksamling (eller Koranen är ju mer av bara en bok) som visar att de beskriver samma verklighet på väldigt lika sätt. Jag tänker fundera över hur mycket en religion påverkar en människas etik och moraluppfattning så här på Virta(nen) nivå. Egentligen är det konstigt att religiösa argument alls går hem här hos oss, eller att de används. Religionen i sig sägs ju påverka oss här i Skandinavien minst av alla folk i hela världen på en generaliserande skala. Hur kommer det sig då att det blivit så viktigt att dela in folk i kristna och icke kristna.

 Thomas Müller och Mezut Özil. Två tyskar som håller på att piska Österrike

 

Ibland hör man folk säga att kristendomen ju har ett fredligt budskap och att kristna lär sig att acceptera andra och att älska andra så som dem själv. Nåja... Fundera nu då lite hur du själv gör. Om du behandlar folk på ett rättvist sätt, gör du det aktivt och med en tanke om att ”du gör det för att du är kristen”? Hur kristen är du egentligen om du lägger handen på hjärtat? Ska vi fråga folk till exempel här på Åland vem som är troende kristen och vem som ej är så tror jag bestämt att de som säger sig vara troende kristna har ett ganska öppet sinne för människor av alla de slag, precis som det står att Jesus hade i Bibeln, förutsatt att de var judar alltså.. Han var nog inte riktigt helsjysst mot andra folk berättas det. Det var ju först Paulus som gjorde honom till en helmänsklig frälsargestalt.. Vet ni om det där i kafferummen? Är det ens viktigt för er? Knappast...

 

Eftersom det knappast är så viktigt undrar jag hur det då kan vara så viktigt vem som är muslim och vem inte. Idén om att enbart prioritera kristna flyktingfamiljer till Saltvik var ju rentav pinsam. Hos oss särbehandlar vi ju inte på basen av religion, politisk tillhörighet, etnicitet, sexuell läggning osv. Varför har religion då plötsligt blivit så viktigt för dem som inte egentligen är så religiösa?

 

Jo, vi kan läsa om hur Islamistiska terrorattacker hotar vår ”kristna” säkerhet. Då kan jag berätta att de inte hotar bara den kristna säkerheten, utan också säkerheten för muslimer, judar, hinduer, buddhister, scientologer, pastafaris och olika former av agnostiker och ateister med. Att tro att IS fungerar som det gör på grund av Islam är kanske rätt. Att tro att de miljarder muslimer som inte hör till IS fungerar lika är bara dumt och okunnigt. Att stoppa IS terrorism genom att stänga ute alla muslimer är ju extremt dumt. Vill jag ta mig runt det säger jag väl att jag är jude eller kristen då, så kommer jag in i alla fall.

 

Kan vi anklaga alla tyskar för NSDAPs hemskheter i samband med andra världskriget? Kan vi anklaga alla judar för Israels övertramp nu i modern tid? Kan vi anklaga alla katoliker för allt fanstyg IRA hann göra på sin tid? Är det bögarnas fel att Mark Levengood pratar finlandssvenska? Alla dessa uttalanden ger ofta rätt självklara svar. Då undrar jag varför det blev som det blev med denna ökande islamofobi.

 

Som världen och Europa ser ut i dag, med de väldiga flyktingströmmarna, blir det mer och mer aktuellt att ta ställning på vilket sätt man vill- eller inte vill hjälpa människorna som är i nöd. En populär villfarelse har blivit att blanda ihop flyktingar med terrorister, eller invandrare i allmänhet. Man liksom inte skiljer på vad som är vad. Invandrare och flykting har blivit likställt med muslim och terrorist, eller med hederskultur och total brist på empati för den rådande kulturen.

 Janne Holmén. "En helt vanlig åländsk muslim"!

Alltså, nu säger jag inte att vi ska vänta oss att en flykting från till exempel Syrien eller Afganistan ska prata klingande åländska med Hammarlandsaccent direkt då han/hon stiger av Viking Line, eller att han/hon direkt ska veta vart skattekortet ska föras och hur vi firar Runebergsdagen, för det gör vi på Åland fast det är finländskt! Det är klart att språkliga och kulturella krockar kommer att ske. Saker som är självklara i Kabul är det inte i Mariehamn och det vet både flyktingen och den infödde ålänningen. Är det då viktigt vilken religion han eller hon erkänner sig till? Ställ frågan om du tycker det är viktigt vilken religiös tillhörighet din rörmokare har, eller din försäkringstjänsteman för att inte tala om spelarna i ditt favoritfotbollslag. Bryr du dig? Knappast? Varför bryr du dig då om ifall familjen som flyttar till Saltvik är kristen eller inte? Vilken skillnad i vardagen gör det för dig, eller för dem? Tänk efter och svara. Här eller någon annanstans.

 

Mikael Virta-Åland United


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0