HerreGud, vad det nu än är...

I förrgår morse firade USA 4e juli. Det gjorde för den delen hela resten av världen också, fast det just i USA är mer speciellt. I går firade man med, fast det var 5e juli, av skäl ni vet! Nåja en bekant till mig beklagade härom dagen att "Declaration of Independence" som skrevs under just den 4e juli år 1776 inte mer lever upp till sitt ursprungliga syfte. Personen i fråga hävdade på fullaste allvar att USAs konstitution hävdar att landet skall följa Guds plan (=In God we trust), men att man i allt frihetsvurmande har glömt att definiera den rätta versionen av vad Gud är. Alltså, enligt min bekant Den Bibliske Guden. Jag fick ta det lite lugnt och inte förstöra stämningen genom att fråga hur han själv definierar Den Bibliske Guden. Ska vi börja med Gamla eller Nya Testamentets Gud till att börja med och i så fall, vilken av de olika tidsperiodernas tolkning av denne?
Titta Nokiasymbolen... Eller Guds finger? Eller kanske Michelangelos tolkning av Guds finger?!
 
Finns det något begrepp som saknar faktabelägg i språkvetenskaplig mening då man måste veta hur allt är i alla väder och förhållanden, då är det Gud. Jag påstår att det inte finns en enda människa som vet vad Gud är. Om det finns någon som tycker sig veta, då är det antingen en människa som upplevt Moksha, Nirvana, Frälsning eller vad som nu annat beskriver den mänskliga insikten om vad allt är och varför, eller så är det en Utomjording, Gudamänniska, Avatar eller vad de nu allt kallas de som själva är gudomliga. Vissa andra hävdar att vi ser Gud överallt i och med att vi alla är Gud. Sen finns det sådana som läser skrifter som förklarar vad Gud är, fast de nog vet att de är skrivna av människor som försöker förklara så gott de kan bara. Vissa tycker det är viktigt att framhäva att Gud inte finns. Det sista är det enda totalt felaktiga påståendet av de här nämnda. Just faktum att människor tror att Gud finns och dessutom skriver och pratar om hen är ju ett bevis för existensen. James Bond finns också, eller påstår ni att alla filmerna är illusioner?
 
Vilken betydelse har den där Gud då, som gör det motiverat att föra sånt liv kring denne? Jaa. Världen är full av människor som rättfärdigar vissa sorter av beteenden just med att Gud vill det ena eller det andra. Sådant kallar vi religioner. Religionerna, som är en majoritetsfraktion av livsåskådningarna, betonar att vi påverkas av, eller själva till viss del kan påverka världen genom övernaturliga krafter som vi inte förstår. Därmed kan vi ibland liksom läsa av hur andra människor tänker och tycker och kan därmed försöka vara trevliga och tillmötesgående med varandra.
 
Jag säger så här: Hur ska jag kunna veta om Gud finns eller inte, då vi inte ens vet vad Gud är? Dock vet vi vad många tror att Gud är och just det ger oss insikt i hur vi ska kunna hjälpa varandra på bästa sätt att föra världen framåt.
Det finns på riktigt sådana som tror att Guds hand gjorde 1-0 mot England 1986. 2-0 var definitivt Maradona helt och hållet
 
Jag tror dock inte att många helt seriöst tror att Gud vill att Irans damlandslag ska vara klädda så här. Det vill dock Irans fotbollsförbund
 
Vad jag försöker säga är att det blir helt fel då man försöker ha monopol på rätt tolkning av Gud. Det blir lika fel som att hävda att man har rätt tolkning av att spela fotboll. Totalt meningslöst. Det vi kan göra är att lära oss så mycket som möjligt av på vilka olika sätt människor tror i dessa stora frågor och på så sätt kan förstå varandra allt mer! Därför har vi religionsundervisning i skolorna och massvis med fotboll på TV.
 
Nu kommer mina kvinnor ut ur bastun. Fru-Kickan, Emilia och Linda har badat. Nu är det min tur. Bra, för om jag fortsätter nöta på detta ämne nu så hamnar vi... Gud vet var....

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0