För vem, av vem, åt vem?!

Morgonen har igen ljusnat så rosig och fager... Barnen mina tog i går och ändrade min väckningssignal utan att jag visste det och både Sassa och jag vaknade väldigt effektivt i morse... För mig blev det att åka på morgonträning, för Sassa att somna om. Ringde även Jode att jag var på väg för att plocka upp henne till träningen som vanligt, och hon svarade i Åbo... Men hon ska vara på Åland till eftermiddagsträningen.. Hoppla.

Som vanligt avslutades morgonsessionen med att skolbarnen, dagistanterna och lärarna avviker och fotbollsproffsen slår lite bollar och joggar ner. Egentligen lite roligt att leva mitt i allt detta just nu...

Dagistant

I eftermiddag fysträning enligt spelledig veckas tema och sen ska vi och kolla på de mäktiga herrarna! Lycka till pojkar!

Sen en lite kort inledning på det som efterfrågats: Vem ska ge vilka resurser åt vem?

Tänkte börja med en väldigt snabb och ytlig redogörelse över hur jag själv förstår nuläget. Sen kan vi fortsätta med hur vi vill ändra och utveckla detta. Givetvis kan jag ha missförstått nåt och i så fall får man säga till...

1. FBF omfattar många avdelningar. De relevanta avdelningarna för denna diskussion torde vara All Stars (Kaikki Pelaa), utbildnings- och landslagsavdelningarna.

2. Som jag förstår det är en av FBFs huvudmålsättningar stimulerandet av föreningar, med mål att öka mängden proffs, alltså heltidsanställda föreningsaktörer. Timo Huttunen bedriver föreningsutvecklingen, medan Marko Viitanen handhar innehållet i breddverksamheten (knattar, motionsfotboll och även faktiskt arrangemangen av FUN- och Distriktslagsturneringarna). Föreningar med klara riktlinjer och mål som korrelerar med det som FBF vill stöda (går inte in på de detaljerna nu) kan ansöka om olika slags bidrag av FBF. FBF kan även genom olika sponsorer tilldela öronmärkta pengar till föreningar för projekt just de enskilda sponsorerna önskar stöda.
Målet med detta är att få välmående föreningar och en bred bas fotbollsspelare- och aktörer i allmänhet.

3. Utbildningsverksamheten leds av Kari Ukkonen. Här har inte mycket nytt inträffat, förutom att kursutbudet fått UEFA status och att man erbjuder både distrikt och föreningar viss service, dock med mycket begränsade resurser.
Pointen här är dock att varje förening, med pengar de ansöker om i föregående punkt kan få boägg att utbilda sina tränare inom FBFs kurser. Sen är det ju klart att varje förening själv måste jobba mycket för att få ihop pengarna, eftersom FBF har väldigt begränsade resurser, men genom goda och välutbildade klubbfunktionärer tror man väl att även detta skall fungera lättare...

4. Landslagsavdelningen, eller Jaskas avdelning. Här är man ute efter att uppfylla ett annat av FBFsstora mål, alltså "internationell framgång". Här används de resurser som undansatts för detta till att uppnå maximalt hög nivå på spelarna. Det vill säga här understöder man elitfotboll så gott man kan. Pengarna här går till landslagsverksamheten, en liten liten del till regionverksamhet och sedan kan man säga att man samarbetar med All Stars och Tävlingsavdelningarna i understödandet av talangakademier och dylikt inom klubbfotbollen. Här är dock tillgångarna väldigt begränsade, så man har prioriterat landslagen, som ska ge oss denna internationella framgång.
Till exempel flickornas regionverksamhet diskuteras varje år, eftersom den går mer eller mindre på nollbudget (nästan). Varför upprätthålla en sådan verksamhet om det inte finns pengar? Hittills har vi/man ansett att den verksamheten är fotbollsmässigt så pass viktig att vi vill ha kvar den. Om regionverksamheten till exempel togs bort, skulle inget mer bli över för föreningar, utan endast en del av spelarutbildnigen skulle försvinna...

Summan av det hela i mina ögon, så här efter detta första utkast blir, att alla försöker på sitt håll bygga upp pyramiden som vi talat om här tidigare... Men det är inte Viitanens fel om pyramiden blir flack, eller Jaskas om den blir brant... Alla vill samma sak, men fokuserar på olika delar och gör så gott man kan i sin egen nisch...

Så ja. Skjut mig nu då!!!!

Han sköt sheriffen...

Kommentarer
Postat av: beck

Du skrev i yesx3



"Äldre spelare (16 och uppåt) "slipper" ju det. Då gäller landslag endast, om man är med där..."



Enligt grafiken på



pelaa/pelaajakoulutus/sinivalkoinentie/" rel="nofollow">http://www.palloliitto.fi/kaikkipelaa/pelaajakoulutus/sinivalkoinentie/



så skulle det finnas nån sorts regionverksamhet för 16-17 åringar. Stämmer det eller?

2009-04-20 @ 11:16:40
Postat av: MV

Spontant nej... Alltså med årets födelseårskullar har regionverksamheten för 93- or och äldre slutat. I sommar inleds 94orna i och med Distriktslagscupen. Landslag har vi för 93, 92, 91, 90 och sedan uppåt då U23 (86or va?) och damer...



Kom inte in på länken dyu angav och hann ej kolla, men så här är verkligehen i alla fall:-) Distriktslagen just nu är ju för 94 och 95 (+yngre som ryms med...)

2009-04-20 @ 12:11:55
Postat av: Anonym

"http://www.palloliitto.fi/kaikkipelaa/pelaajakoulutus/sinivalkoinentie/"



Underscore "_" mellan kaikki och pelaa samt sininvalkoinen och tie



Kasnke dethär kunde vara nåt som breddar lite pyramiden före den når högsta topp?

2009-04-20 @ 12:15:30
Postat av: MV

Aj den där...

Nä, hördu. Det är nog bara en ruta som vill framhålla att de första landslagen, inför EM kvalet utgår ur regionverksamheten och har NM turneringen på sommaren inför kvalet som träning...



Lite klumpigt uttryckt tycker jag och kan vilseleda... Men på sätt och vis fortsätter ju regiontränarna att följa med sina regioner enda upp i pensionsåldern typ:-) Men nån särskild verksamhet ska vi inte prata om... Talangverksamheten i dessa åldrar ska nog försiggå i klubbarna är det tänkt!

2009-04-20 @ 13:12:07
Postat av: Max

Jättefint med herrar och titlar. Jag har också snart ett antal. Menmen...



Min fråga är vad bollförbundet borde göra konkret för damfotbollen på serienivå, alltså utanför landslagsverksamheten.



- Tycker bollförbundet att allt är ok med 1. en liga där matcher slutar 10-0, 2. en första division med bara 11 lag med intresse att delta, 3. ingen en säsong med bara 9 lag i en av grupperna i tvåan?



- Tycker bollförbundet det är ok att publiken i ligans matcher iaf här i söder i verkligheten rör sig kring 30-60 pers.



- Tycker bollförbundet det är ok att ett antal 14-åringar enkelt redan ryms in på liganivå?



Har bollförbundet några tankar på att hjälpa till att åtgärda dessa problem? Förbundet har nog pengar, sedan är det en annan sak i vad man vill investera dem.

2009-04-20 @ 17:07:54
Postat av: MV

Utan att själv vara förbundet kan jag svara nej på alla frågor.



Vilka pengar pratar Max om nu och hur borde de investeras på annat sätt an vad som nu görs? Gärna konkreta exempel nu. Själv försöker jag också vara så konkret det bara går!

2009-04-20 @ 20:35:17
Postat av: Max

Pengar som går till landslagsverksamhet, herrfotboll, kaffe och bulla.



Jag frågade efter vad förbundet kan göra för att ni andra också skulle komma med idéer :P



En sak har ju flitigt ren diskuterats, dvs att höja ligan genom att erbjuda distrikts/regionverksamhet åt lite flere.



Jag tar några ytterligare tankar:



- Enhetliga omgångar för liga. Detta möjliggör en god marknadsföringskampanj: Damligan lördagar 16.00 på tio orter. Yksi peli - unelma tuhansina sirpaleina. Eller hur man sen vill ha det ;) Särskilt effektivt skulle detta ha kunna varat nu under EM, men behövs ändå varje år. (Föreningarna har ej råd).



- Sponsrande av flera diskussionstillfällen per år där föreningarna från flera nivåer tillsammans fundera hur man vill bygga upp verksamheten.

2009-04-21 @ 03:23:45
Postat av: Max

Nej på alla frågor var väl lite det jag var rädd för. Alltså synd att det är som det är min inga tankar att åtgärda det ;P

2009-04-21 @ 03:25:17
Postat av: MV

Du vet väl att herrsidan klagar över samma saker. Dessutom har våra landslag fruktansvärt små resurser jämfört med tex de svenska och norska, för att bara dra några exempel...



Mina funderingar löper nog närmast kring "what can I do for my Country" och inte tvärtom... Men jag ska försöka bli konkret... Nåt tag, då vi inte hunnit till marcaran... Helt bokstavligt!

2009-04-21 @ 07:14:17
Postat av: Annika

Det är så att man vill gråta åt hela eländet här, då man ser,hör och läser hur det går till i Sverige-eller Norge för den delen. Jag anser att det borde till mer pengar både för landslagen och ligan, men det är väl att gå med huvudet uppe bland molnen. Vad beror det egentligen på att vi har så lite pengar för fotbollen i Finland? En ond cirkel?



I Sverige fick ju både herr-och damfotbollen en stor pott för tv-sändningarna. Finns det någon sådan i Finland? Inga dammatcher, inga pengar från tv? Ska vi be till gudarna att någon tv-kanal tar efter TV4:s exempel och satsar på damfotboll? Vi måste få mer pengar, annars går det inte framåt. Spelarna i damallsvenskan får alla lön, somliga mer andra mindre, men alla får en ersättning. Nog sporrar det lite i alla fall.



Men då invänder någon att så länge spelarna inte tränar som elitidrottare kan vi inte vänta oss mer från mediahåll t.ex. Jag vet inte vad som räknas som elitträning, men det är ju helt klart att en fotisspelare inte kan träna som en orienterare. Vad man tränar och hur många timmar osv ska jag inte uttala mig om.



Det känns som om vi här i Finland först måste få en damavdelning inom förbundet, som vågar stå på sig, kräva, och som först och främst måste följa sina egna kriterier och villkor. Nu haltar serierna hursomhelst, ligavillkoren uppfylls inte,ändå beviljas licenser på löpande band, man får dra sig ur,lämna återbud, spela matcherna på besynnerliga tider. Varför skulle då verksamheten på fältet se bättre ut än vad den är i förbundet?



Nu ska jag gå på kaffe,kan jag behöva...

2009-04-21 @ 08:04:43
Postat av: MV

Jag tror Annika kommer närmast sanningen här.



I Sverige sponsoreras ju SvFF av Svenska Spel som ger Förbundet miljontals kronor. Därmed har de helt enkelt mera pengar att röra sig med. De sponsorerna (även andra) öser in pengar för olika öronmärkta ändamål som man sedan kan förverkliga genom att man på riktigt kan understöda föreningarna.



I Finland har fotbollen inte samma ställnig och tex Undervisningsministeriets bidrag delas på annat vis. Här på Åland talar vi PAF pengar och det är samma visa.



Sen ligger det nåt i det att man måste "förtjäna" sin sponsorering. Vi i ÅU tränar ca 7 lagpass+ pers träning i veckan (spelarna varierar mellan 7 och 12 träningar i veckan samt förväntas prioritera fotbollen högst i livet). Detta är vad vi anser är det närmaste elit vikan komma just nu. Då gäller det att sälja in sig hos sponsorer och allmänhet så de vill förknippas med oss. Så hoppas vi att lite mer pengar ska komma in.



FBF fördelar nog sina resurser enligt bästa förmåga. Som i allt annat kan man tycka att vissa delar borde ges mer. Men i grund och botten är det Förbundsfullmäktige som gör upp grundplanerna, Förbundsfullmäktige består av representanter från alla distrikt, som i sin tur utsetts av distriktens organ, som tillsätts av (oftast vad jag vet) distriktens föreningar...



Så, i Finland gör vi så gott vi kan med väldigt mycket mindre pengar än våra grannländer. Säkert kan de få slantarna fördelas på annat vis de också, men vi som jobbar både inom förbundets- och föreningarnas verksamhet måste vara beredda på lite blod svett och tårar, samt ha en riktig Vinterkrigsanda... Sen då vi visar att vi är lika mycket idrottare som tex skidarna och företagen ser detta och ser fördelar med att förknippas med oss... Då rullar det in pengar!



Så måste man i alla fall tro!

2009-04-21 @ 08:56:33
Postat av: Rösten från öster

Annika kanske kom med ett klokt förslag. träna som orienterare, så kommer man alltid rätt...

2009-04-21 @ 22:08:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0