Då vi inte hade en ANING om vad som skulle följa

"Förbundsbasen Mikael Virta ser ljust på framtiden för åländsk
damfotboll. Ett slagkraftigt ”landslag” om 7–8 år är ingen omöjlighet menar
han.

– Men vi måste ha tålamod, säger tränaren för det nya U21-laget."
 
Ingressen här ovan är från Ålandstidningens text som berättar om ÅFFs satsning på samordnad träning i kölvattnet av det nybildade Åland United och IFK Mariehamns damlag hösten 2004, eller kan det vara just efter nyår 2005? Tror ej, för då spelade vi faktiskt träningsmatch mot FC Ålands pojkar...
 
Jag tror att texten är skriven av Jonsson på Ålandstidningen. Vi har inte en aning om vad som på riktigt kommer att hända, men jag tror i alla fall att vi kan ha ett lag i högsta serien redan om 2-3 år... På riktigt skulle det alltså ta ett år!
 Denna bild är tagen på Shetlandsöarna i juni-juli 2005. Det åländska öspelslaget var då mestadels det samma som Åland United, lite spicat med enstaka spelare från IFK Mariehamn. Detta år blev vi tvåa efter att ha förlorat 3-1 mot Färöarna. Två år senare på Rhodos vann vi. Då var laget också en kombination mellan ÅU och IFK. Efter det har öspelslaget allt mer börjat bli så som jag skrev i nån kolumn just i dessa tider som bilden är från. Spelare från ÅU, IFK och sedan från svenska och finländska klubblag har bildat en samlingspunkt för åländska spelare... Men vart det skulle bära för Åland United. Det kunde ingen här på bilden alls föreställa sig då den togs...
 
 
 
Så här skrev Jonsson 2004 eller 2005, typ...
 
"Damfotbollen var riktigt het i efter säsongsavslutningen i fjol. Nybildningen av det som blev Åland United var på gång samtidigt som Ålands fotbollsförbund drog igång satsningen på ett U21-lag för damer.

Den senaste tiden har dock damfotbollen drabbats av kännbara avhopp på toppnivå. Den hårt satsande damkonstellationen IFFK/LIF har under det gemensamma namnet tappat spelare som gör att den helåländska
satsningen kom av sig rejält.
För Ålands fotbollsförbunds U21-tränare Mikael Virta kom det inte som någon överraskning då satsningen även innebar att ribban höjdes för fotbollsdamerna.
– Vi måste vara realister. Alla var kanske inte beredda på att göra det här. Det är synd att de inte vill – men bra att United inte viker sig, menar han.

Mellansteg
Enligt Mikael Virta måste det skapas förhållanden för spelare som vill göra en elitsatsning. Att man är på god väg råder det dock inget tvivel om. Att en sammanslagning mellan de två storklubbarna var helt nödvändig för åländsk damfotbolls framtid är han övertygad om.
– Men det kan inte stanna där. Det finns mellansteg som också måste fungera.

I förbundstränarens visioner finns det plats får både elitsatsande spelare och de som inte är beredd att satsa lika mycket. Tidigare tvingas damspelare allt för tidigt in i a-lagen mycket på grund av spelarbrist i lagen samt avsaknaden av andra alternativ.
Den utvecklingen vill han inte se i framtiden.

– Steget är enormt mellan flick- och damfotboll. Man ska inte nå toppen av sin karriär när man är 14 år, säger Virta.

Intern morot
I dag finns det Åland United på damsidan och plantskolan IFK Mariehamn som ställer ett yngre flicklag på benen i Upplandsserien.
– Sätt ett lag till i Upplandsserien för spelare som vill spela fotboll men inte satsa lika mycket, är hans vision om det mellansteg som saknas idag.

Till det kommer Mikael Virtas egen trupp, förbundslaget U21, som är just en träningstrupp för de som vill satsa lite mer. I dag bjuder ÅFF:s träningsgrupp på minst en extra träning i månaden.

I hans framtidsvisioner finns även ett slagkraftigt förbundslag med både unga och äldre spelare som inte bara drabbar samman under öspelsår.
– Damlandslaget ska vara en intern morot för spelarna i klubbarna.

På allvar
Att Åland United måste söka sig spelare utifrån för att klara den första säsongen faller sig naturligt. Ett helåländsk lag som är slagkraftigt på egen hand lär dröja, gissar förbundstränaren.

Att ett par egna produkter kan fylla på i leden varje år skulle garantera både United och förbundslagets framtida satsningar.
– Vi måste ha tålamod så det får vänta några år. Blir det ett bra lag av Åland United så kan vi ha ett lag i ligan om 2–3 år, spår han.
– Om 7–8 år kan vi ett riktigt bra lag med minimal drop-out, säger han.

I dag finns gott om flickor som vill spela fotboll på juniornivå. Flick- och damfotbollen är dock lika mycket drabbad av plötsliga avhopp som andra damsporter.
– Det är viktigt att de tar sig själv på allvar, lyder förbundstränarens råd.

Hur viktigt är det med förebilder för åländska fotbollstjejer?
– Det är jätteviktigt. Annica Sjölund är ett tydligt exempel på att man han lyckas härifrån. Nästa landslagstjej kan bli nästa förebild."

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0