Zlatan ska nog inte vara Lucia

Okej. Jag har ingenting emot att traditioner ändras och blandas. Det har de ju gjort så länge det har funnits traditioner. Se bara på språk och religioner till exempel. Lite vanlig allmänbildning och kunskap i historia visar ju att ingenting är statiskt och evigt.
 
Saker som då jag gick i skolan var självklara är det inte mera, för att inte tala om hur det var då J-L Runeberg slog sina elever i Borgå. Jag tycker att pojkar kan få vara Lucia om man tycker det är bra så. Flickor kan vara Jultomtar. Ängeln Gabriel kan vara transgender om man vill. Gör hur ni vill folk!
 
Det jag har lite svårt med är dock att traditioner eller att totalt bryta dem i provokativt syfte, eller normbrytande som det så fint heter nuförtiden, ska vara politiskt. En människa kan bedömas utifrån till saken helt irrelevanta faktorer om man är för eller inte att fira en mainstream eller normbrytande Lucia till exempel.
 
I vår skola tycker jag vi har en ganska bra mix. Alla flickor på åttan som vill vara med i Luciaprogrammet får vara med. Sen lottar de fram vem som blir Lucia av dem som säger att de vill vara Lucia. Fair enough. Sen tynger man in lite pojkar också, eller en pojke i fjol, som stjärngossar... Allt väl tycker jag. Lucia, som tydligen är ett väldigt hett ämne vad jag har förstått, kan firas enligt 1900-talstraditionen och dessutom med lite fräsch 2000- talstouch. Bra och okej. Att man sedan på seniornivå arrangerar luciaval fyller också sin funktion eftersom dessa på samma gång är insamlingar för välgörande ändamål. Lucias funktion som ett välgörande helgon kommer fram det med.
Ger det här sen ljus i vinternatten? Barnen blir ju rädda ju... Är detta inte lite som att gå tillbaka till då Julbocken kom och gav stryk till de elaka barnen? Jag tycker nog att Zlatan inte ska vara Lucia faktiskt....
 
Agenten har hittat spelaren. Senaste bulletin säger att bekräftelsen "helt säkert" kommer på torsdag. Precis som med dagens Luciaprogram, med tanke på hur de övat på lektionstid, säger jag om denna spelare: Det är bäst att det är värt det!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0