Aj att vilken är damfotbollens ställning i Finland?

Torsdag kväll ringdes jag upp av en dam som sade sig sitta i HJKs styrelse, vara medlem i Damernas Ligas marknadsföringskommitté och dessutom arbeta för projekt där bland annat Finlands Olympiska kommitté och olika andra nationella sammanslutningar ingick. Hon hade redan tidigare hört av sig och ville göra en telefonintervju på en timme. Jag meddelade att torsdag kväll efter klockan 21 borde fungera eftersom Fru Kickan och Sally brukar ha lagt sig och även Edit brukar ha fåtts att förlänga kvällen endast med Kalla Anka som sällskap.
 
Då samtalet kom hade jag varit hemma i en och en halv timme, då mötet hos Linnéa genererade kunskap om de oändliga möjligheter FIFA har att förstöra nattsömnen och matsmältningen för fotbollsfunktionärer runt om i världen och dessutom, genom en spontan aktion 5000€ sponsorpengar för Åland United. Damen gick löst ut. Första frågan hon ställde var: "Hur skulle du beskriva damfotbollens ställning i det finländska samhället?" Jag undrade om detta liksom var en uppvärmningsfråga, så där smått ironiskt.... Hon menade att, nej detta är nog på allvar och småningom förstod jag varför denna intervju skulle vara minst denna timme som hon aviserat.
 
Det blev en intressant timme i vårt kök för mig och för henne var hon nu satt, hemma sa hon... Edit ropade en par gånger nåt om att hon visste vem Långbens brorsson är och att jag sen då jag slutat prata måste komma och höra på en jätterolig vits. Frågorna jag matades med, och snällt svarade på efter bästa förmåga var till exempel: "Vad anser du att är bra med den finländska strukturen för flick- och damfotboll?" "Hur kommer den flinländska Flick- och damfotbollen att påverkas av de internationella trenderna med stora herrklubbar i kulturländer som satsar på damlag?" "Om du själv fick bestämma. Vad skulle du då göra för att utveckla fotbollen för flickor och damer i Finland på alla nivåer? Hur skulle du prioritera?" Jag pratade på, sade i mitt tycke överraskande kloka saker då jag bara kunde fabulera fritt i köket... Jag stack dock in en fråga om vem hon liksom valt att intervjua för denna undersökning. Varför ringer hon mig alltså? Kvinnan sade att hon börjat med Anna Signeul och Marianne Miettinen. Sedan hade hon även intervjuat alla tre huvudkandidaterna till posten som Ordförande för Finlands Bollförbund, som de facto väljs i dag. Den numera tjänstlediga huvudansvarspersonen inom FBF för flick- och damfotboll, Minttu Korsberg hade hon pratat med och nu mig... "Ja, jag fick en lista på personer med störst inflytande och erfarenhet av damfotboll i vårt land och bland klubbarna stod du liksom först" sa hon.... Oj då... Jag hade inte hjärta att berätta för henne att jag här lokalt inte får beblanda mig med flickfotboll och att man helst håller mig i bakgrunden för allt med klubbens image i åtanke... Jag låtsades vara den hon trodde och bullrade på. Vi skrattade båda och hade en väldigt rolig timme där i telefonen.
Nya Åland förser oss här med en liten nostalgibild från 2016. Raissa och Ayaki firar med Maja. Ingen av dessa ska ingå i vår A-lagstrupp i år. Raissa rehabiliterar och söker en klubb för att satsa mot Afrikanska mästerskapen i höst. Ayaki spelar för Espanyol och Maja ska spela för IFK Mariehamn, men kommer i dag att underteckna ett farmspelaravtal med oss, så det kan komma att bli fler ligamatcher och fler ligamål för denna sympatiska hårt jobbande mittfältare som vi gillar skarpt både på och utanför planen. Under sina tre år i vårt A-lag lyckades hon dock inte lära sig att bli varnad för tuff tackling. Hennes far skulle ha betalat henne för sådant. Nu cashade hon bara hem målpengarna, från sin Far, eller hur det nu hängde ihop. Vet ej, bara citerar rykten...
 
 
Denna vecka har varit en riktig stökvecka, igen. Eller jag vet inte om någon annan än jag ser stöket i den. Skolans schema har följts. Extra möten har hållits. Stämningen i stort är god. ÅU administrationen tar allt mer form. Vi har så pass många nya medarbetare att vi får uppfinna och upptäcka nya lösningar på saker som gått automatiskt de senaste åren. Ofta är de nya lösningarna att samma människor som förut gör ungefär samma sak, men man är övertygad om att man hittat på nåt nytt. Bra så! Sen har vi en mammaldig Fru Kickan också som stortrivs med Sally, men ändå vill att jag ska komma hem så fort minsta läge ges... Då är det ju alltid fråga om när det är läge och vem som ger dessa. Måste jag vara på träningen? Nej, men jag vill... Dessutom måste jag i förlängningen nog vara där. Inte varje dag, men några gånger i veckan... Av samma orsak som rektorn behöver vara i skolan, fast han kunde sköta administrationen från sin sommarstuga... Tillgänglighet och trovärdighet kallas det.
Om någon undrar hur det är att komma på jobb då man spelar i Åland United, så ser det ofta ut så här sommartid... Mycket säger att vi kommer att fortsätta hålla till på Hammarvallen. Nu talar jag om A-laget. Resten har jag ju ingen aning om.
 
 
En till ungdomsspelare ska kontrakteras i dag. Det kommer att ske om en och en halv timme. Jag och Edit kommer att krascha in på ett konfirmationskalas och skriva ungdomskontrakt med familjens storasyster medan vi är på väg till Edits uppvisningsmatcher i Baltichallen. Jag tänker också retas genom att själv gå med på bilden jag tänker publicera på vår hemsida också.
 
Vet ni va? Marre kommer också till Baltichallen i dag. Den enda spelaren i Åland United jag vet om som har en egen fan club på facebook. Det blir häftigt!!!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0