Glad Morsdag samt lite kort o vad jag tycker om olika saker, såsom till exempel vådan av att vara fotbollsdomare sett ur ett icke fotbollsdomarperspektiv

I dag är det alltså Morsdag. Gratulerar alla Mammor för att ni är mammor. Bra gjort! Edit och jag sov på soffan i natt, eftersom Edit mitt i sin turnering också ville se Eurovisionsfinalen. Hon såg alla låtarna men lämnade poängen till mig. Portugal tar hem alla europeiska titlar numera ser det ut som. Vid halv åttatiden var det sedan att stiga upp för att Edit skulle ge en egen byggd fågelholk åt sin mor och jag på uppdrag av den ännu ofödda Blobben gav ett kort, från just Blobben, samt en tallrik och ett häfte att skriva om Blobben i... Min egen mor har jag kommit ihåg att ringa och även mina tre äldsta barns mor har fått en sms, så jag tycker jag gör vad jag kan.
 
Just att göra vad man kan är det många som tycker att de gör. Ibland undrar jag dock om det är så... Både Christian och han där Öhrling gjorde absolut vad de kunde under Ålandstidningen cup och de sammanlagt tio matcher de höll i under helgen. Edit medverkade i fem stycken och fick förlora tre och spela två oavgjorda. Jag är ju Pappa och ska inte tycka så mycket, men då jag ju har sett en del fotboll är det lite roligt att höra Hammarbytränarna kalla Edit för "supermålvakt". Man får ju sätta saker i perspektiv, men visst var hon duktig i mål, trots att speciellt Hammarby öste in en hel mot just hennes lag. Då hon spelar som utespelare är det väldigt lite jogo bonito över det hela. Ordentliga rensningar och en par riktiga glidtacklingar såg vi. Pappas flicka... Jag har väl sagt det nån gång tidigare? Sen ett namn jag nämner nu, så vi ska ha bevis var ni hörde det första gången. Angela Rönning! en underbar mörk liten flicka som såg ut att vara ca 7 år. Spelade med nummer 9 för Hammarby. Om det namnet hörs om 10-15 år, minns att hon var på WHA i dag då... Eller, minns om ni vill, det har knappast någon betydelse globalt eller så, men på skoj i alla fall.
Här är från i går då det ännu var sol. Edits lag i vitt och Edit finns på planen.
 
 
Eftersom den nämnda cupen, där även pojklag spelade var arrangerad av IFK Mariehamn, men driven av de IFK lag som råkar vara av rätt ålderskategori blev det i dag att vara planvärd. Eller, Adde var ju planvärd, men eftersom han dessutom hade två andra matcher att vara lagledare för kom vi överens om att jag lite tittar över det hela, kollar att domare kommer och att planen töms på rekvisita efteråt. Där satt jag i regnet vid tvåtiden då turneringen var slut och då jag samlat in hörnkonerna visade det sig att två gubbar till varit där, just bara för att se över eftersom de blivit ombedda. Nåja, det funkade ju sannerligen.
 
Om hörnkoner en liten betraktelse. I knatteturneringen vi såg hände det ofta att spelarna, eller vuxna, föräldrar och tränare ondgjorde sig över att det fanns koner i hörnen av planen. Dessa måste tagas bort så det stackars barnet kan slå hörnsparkar tyckte de... Men nej! Det är ju inte så. Hela konsten med hörnor i fotboll går ju ut på att där finns en käpp, flagga, kon eller vad som helst. På så sätt måste bollen placeras lite ifrån konen och själva ansatsen anpassas till flaggan. Herreminje va svårt att förstå?!
Här ser vi ryggen av honom, fotbollsdomaren... Vi gjorde mål i går och därför är våra spelare glada. Även jag var glad då, inte minst för att Kurts TV betalar oss pengar för just det här målet... Domaren får bli hjälten i denna lilla historia, inte minst för att han och hela hans domarteam var klädda som ni ser på bilden, i närmast identiska färger med vår målvakt Marjukka. Så mycket för de där mailen och skrivandet kring hur olika färgkombinationer passar sig och inte passar sig och hur domarna ska kunna anpassa sig till detta... Nåja, det är ändå världsliga ting inte sant?
 
 
Inför varje match, framför allt hemmamatch har många människor ett riktigt hårt arbete att sköta sina uppgifter. De flesta av dessa har uppgifter som på något sätt indirekt blivit delegerade eller annars bara sammanfaller med saker jag måste hålla ordning på. Jag räknade till 125 olika detaljer, men hade troligen fel som vanligt. Nåja. Inför varje match ska jag bland annat tillhandahålla matchbollar för domaren att kolla och godkänna. Dessa skall vara speciellt utmärkta och för ändamålet undanplockade bollar sägs det i reglementet.
 
Vanligen pumpar jag och går igenom de 10 bollarna under förmiddagen och lämnar dem sedan till domaren. Domaren tar en av bollarna att ha med sig då de går in på plan för avspark medan de andra nio lämnas till mig som ger så många det behövs till bollkajsorna. Ungefär 8-9 bollar används per ligamatch. Ibland händer det att en eller en par av bollarna är för hårda eller för mjuka och då åtgärdar jag detta efter att domaren har påpekat och visat vilka bollar som ej gäller. Fint, bra och ofta helt överkomligt.
 
I går verkade domaren lite yr, men sade sig ha kollat bollarna då jag frågade. Han hade dock glömt att ta en boll till sig själv så jag tog en ur säcken och gick med de andra bollarna till bollkajsorna övertygad om att bollarna var speldugliga och att jag inte skulle behöva kolla något mera själv, eftersom jag hade en hel del annat på agendan just då. På grund av Edits turnering och de rätt tuffa dagarna inför helgen hade jag denna gång själv inte gått igenom bollarna innan jag gav dem till domaren.
 
Då matchen började tog det inte länge förrän spelarna började klaga över att bollarna var för mjuka. Domaren kände på en av dem och konstaterade att man borde sätta lite mera luft i dem. Mitt i matchen alltså, medan spelet höll på, med nio för mjuka bollar, eller vem vet vilka som var för mjuka och vilka som inte var då han hade godkänt alla? Närmaste pump fanns i omklädningsrummet och Craig skickade en avbytare dit för att hämta den privata handpumpen ur hans väska. Därefter löptes det runt planen till varje bollkajsa för att pumpa luft i bollarna, som ju ändå hela tiden byttes ut då de cirkulerade mellan planen och bollkajsorna. Maiju fick i nerverna och frågade domaren om vi kunde spela med våra träningsbollar istället. Domaren nickade och således började ett helt okontrollerat antal träningsbollar, som inte heller kollades av någon domare spridas ut bland bollkajsor och in på planen. Ännu då andra halvlek började återfanns en par bollar med för lite luft, enligt den som kände på dem och det skulle pumpas och sväras åt alla håll.
 
Nu säger jag så här. Domare, spelare och tränare har ett enda jobb! Gör det ni ska och låt oss som hjälper er lita på att ni gör ert jobb! Hade denna domare inte totalskitit i att kolla bollarna inför, eller sagt till mig att han inte gjort det, då hade det varit betydligt lugnare under själva matchen och dessutom hade jag haft ett hum om vilka bollar som just nu finns i mitt garage och vilka som behöver levereras till Vikingahallen tidig tisdag morgon. Jag har ju inte hunnit sortera något ännu ser ni. Jag lovar att domarna åt gratis på Viking Line eller nåt... Dessutom blåste reklamskyltarna nästan in på plan. Jag fick slänga en par av dem över staketet... Inte en bra kväll tyvärr!!!
 
En par fina shorts fick jag av Bosse i alla fall. Namnet "Knegar´n" finns av någon orsak tryckt på benet... Så jo. Jag hade shortspremiär på WHA i går kväll. Benen lyste som månen under behåringen... Inte bh-ringen utan behåringen mina goda läsare...
 
Sen Conte... Jag tycker fortfarande att han är något av en pajas. En god tränare har han visat sig vara dock och det går säkert att pressa skiten ur miljonärer med det sätt han har. Titlar kan man säkert också vinna. Lite får jag säkert backa från det jag sade i somras... Den stora faran med honom är att sådana som inte är Conte tror att de kan bete sig som honom. Däri kommer många att skjuta i stolpen...
 
Nu HJK-Pallokissat på TV och sedan ishockey i kväll har jag förstått. Rufus skulle komma och hämta skolgrejer sa han i natt. Hoppas han kommer innan det är natt igen...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0