Svenskar som irriterat mig!!!

Först, då jag ännu är i perioden... "Vad är väl en cupfinal på Wembley?" Nu tänker jag inte börja som i det tradiga exemplet med Bal på slottet, utan jag går rakt på sak: "Den är alldeles alldeles underbar!!!" Jag vet att det "bara" var Ligacupens final. Jag vet att mina scouservänner är ledsna nu och de få, men dock betydande Citizensbekantingarna jag har är glada. Jag är glad att ha få sett en riktig engelsk cupfinal på Wembley, via TV dessutom, men den var alldeles alldeles underbar...
 
Det jag nu måste ta mig samman och göra, så där professionellt som jag samlar mig inför lektioner och olika andra jobbgrejer, så jag håller mitt löfte och skriva beställningsarbetet om svenskar (företrädelsevis svenskar kopplade till idrott) som irriterar eller har irriterat mig. Som det har framkommit är jag finländare, likaväl som jag de facto är ålänning. Som finländare kan vi inte unna svenskar lycka i idrott. Vi tycker dessutom att det är oerhört kränkande och irriterande att de tycker om oss och önskar oss väl. Dock kan man ju inte irritera sig på alla, så jag har här valt ut några speciella som jag vill rikta mitt agg mot.
 
Självklart måste vi påpeka att jag har varma känslor för människor i Sverige. Inte minst mina släktingar och några vänner även. Min kusins man Kjell, som även gästat mitt hus här på Åland är en gammal goding som faktiskt gav tillbaka och därmed förtjänar min respekt. Då jag var fyra år gammal, sommaren 1975 krossade han och de andra fullvuxna, eller nästan fullvuxna mig som målvakt ute på gårdsplanen. Det blev ännu bättre då de, med Kjell i spetsen hånade mig som i sten hävdade att jag var Finlands målvakt Göran Enckelman. "Så här snurrar vi upp Enckelman" sa Kjell och sen fick de stora fullständig snurra upp mig. Det var bra! Inget gullegull där...
 
Innan vi kastar oss över listan vill jag ännu nämna att allt jag säger är högst subjektiva och personliga känslor. Känner någon sig kränkt, vänligen säg det så kommer jag att be om förlåtelse. Jag kommer fortfarande att mena allt jag säger här, men jag kommer att be om förlåtelse för att jag upprört just dig!
 
Ok, Ingen lista i viktighetsordning, bara irriterande svenskar i takt med att de kommer till mig:
Jan Boklöv:
- Vad i helskotta. Backhoppning är vår gren. Så kommer den här killen, som inte kan hoppa rent och uppfinner en ny stil som alla nu måste hoppa enligt. Det liknar ju ingenting. Hade han ens varit dålig som Eddie Edwards eller nåt hade man kunnat skratta åt honom, men han var just så där irriterande mellanbra.
 
Björn Waldegård
- Igen en svensk som trampar in på vårt område! Ni ska inte köra bil! Det är vi som kör bil! Världsmästarna skulle heta Hannu Mikkola, Juha Kankkunen eller nåt sånt. Inte nåt sånt där Waldegård.
 
Linda Haglund
- Jo, jag vet att hon avled tidigare i år och jag vill inte förstöra för hennes närmaste, om nu någon av dem mot förmodan skulle läsa det här. Det var bara så oerhört irriterande att hon alltid sprang snabbare än Helinä Laihorinne.
 
Den unge Zlatan Ibrahimovic
- Fjant säger jag bara! Den äldre versionen av honom kommer sedan att finnas med på listan över svenskar som inte irriterat mig.
 
Stellan Bengtsson, Jörgen Persson, Mikael Appelgren, J-O Waldner med fler
- Mark Levengood beskrev en gång hur vi i Finland faktiskt försöker och ger vår själ och kropp för att lyckas. Det är smärta, sorg och tårar. Svenskarna lite sjunger och spelar om "Ping pong i Västerås" och hela Europa dansar med... Just det där är irriterande. Hur i helsefyr kan de vara så bra på pingis av alla trixidrotter i världen. Hemskt!!!
 
Charlotte Kalla
- Jo, faktiskt. man kan ju inte bli sjuk bara för att nån pussar en på munnen! Man kan ju inte vara så söt och trevlig men å samma gång så krävande och gnällig. Dessutom skidar hon bra, det är värst!
Ett RIKTIGT irriterande fruntimmer!
 
 
Ulf Lindberg
- Vem är det, undrar många. Jo, det är Garrinchas son. Då Garrincha var i Sverige, året efter VM 1958, alltså sommaren 1959 med sitt klubblag Botafogo, föll han till föga i den svenska sommarnatten och avlade en son. Denne son Ulf Lindberg, är säkert på alla vis en trevlig typ, men han orsakade masshysteri i Brasilien då han åkte dit för ett antal år sedan. Alltså, han hade inte gjort någonting annat än råkat bli till och behandlades därför som en halvgud, eftersom Garrincha var hans far. Typiskt svenskt!!!
 
Ulrika Knape
- Egentligen är hon inte så irriterande, men jag vill också få fira OS guld i simhopp
 
Thomas Wassberg
- En riktig karl egentligen, men det var oerhört irriterande i Lake Placid 1980 då han slog Juha Mieto på 15 kilometer med den där hundradelssekunden
 
Anders "Masken" Karlsson och Peter Forsberg
- Måste jag på riktigt förklara? Nej hörni. Jag har sett alldeles för mycket ishockey för att orka med sådant...
 
Ricky Bruch
- Bra kille. Kastade ibland diskus längre än Pentti Kahma och Markku Tuokko, men han var mycket mer showminded. Han var liksom rolig. Typiskt att han var svensk då alltså...
 
Miro Zalar
Stavhoppning som ju var en härlig gren i Sverigekamperna (NEJ, det heter inte Finnkampen för mig, hur kunde det göra det?) Kjell Isaksson begrep att han skulle vara bäste svensk och komma på placering fyra, efter våra tre hoppare... Sen dök den där Zalar upp och började hoppa högre än Kimmo Pallonen. Otrevligt och opassande.
 
Bengt Nåjde
- Sverigekampen, andra dagen och 5000meter 1977. Nåjde och Pekka Päivärinta bråkar och knuffas så båda blir diskvalificerade. Sen går svenskarna och tror att man menar två systrar som sjunger då man säger Päivärinta. Det är Bengt Nåjdes fel, helt säkert.
 
Sven Jerring
- Egentligen borde jag väl gilla honom, som myntade uttrycket "Japaner japaner etc" i samband med Sveriges brakförlust i fotboll mot just Japan vid OS I Berlin 1936. Jerring var sportreporter och jag har egentligen inga personliga minnen av honom, men varje år delas det ut ett pris i hans namn till någon verkligt irriterande idrottare.
 Här står Jerring och intervjuar Gunder Hägg som sprang snabbt, men bara för att han inte behövt vara i kriget, utan kunnat träna på...
 
 
 
Till sist säger jag väl Jörgen Jönsson , eller Jörgen Jöönsson som våra fiskspråkiga kommentatorer kallade honom. Jag tycker att det alltid var han som var ivägen då Jutila eller Susi skulle skjuta från blå linjen. Sen då jag tänker efter så spelade han mycket senare än de två nämnda, men jag tror nog han var där i vägen ändå. Högst irriterande!
 
I morgon blir det skinkfrestelse på jobbet. Jag kommer att vara där alltså. Först Steel FM, sedan 9A och senare först skinkfrestelsen. Dagens höjdpunkt (?) kommer att vara Åland Uniteds styrelsemöte och nu är jag så irriterad att jag får se om det blir nåt sovet alls...

Kommentarer
Postat av: Rösten från öster

Tur att du förtydligade namnet med den slingriga mask han är. Sedan är han ju ingen riktig Karlsson utan bara en med C. Plus för Gävle får han dock :)

Svar: Gävla Carlsson
enligtvirta.blogg.se

2016-02-29 @ 09:50:16
Postat av: Rösten från öster

låtom oss använda Gävla-Carlsson i fortsättningen, inget ont om maskar...

Svar: Bara vi inte maskar bort det så...
enligtvirta.blogg.se

2016-02-29 @ 11:59:19
Postat av: Gammal elev

Tack! Min dag hade börjat på tok för bra! Nu kan jag sitta i kafferummet, tjura lite och titta surt på alla som passerar.

Svar: Gör det du! Känns så hemtrevligt!!!
enligtvirta.blogg.se

2016-03-01 @ 10:04:33
Postat av: kjell

Nej,

Nåjde mot Päivärinta var i finnkampen 1975. Pekka provocerade allt i loppet!

Svar: Jo, det vet jag väl. I Stockholm var det, minns det som i går :-) Vadå Pekka provocerade allt? Nåjdes armbågar var där och båda blev ju diskade inte sant?!
enligtvirta.blogg.se

2016-09-12 @ 17:28:52
Postat av: kjell

Jo det vet jag väl (säger du) Men herregud skriv då inte 1977 när året är 1975. En annan svensk i loppet Göran Bengtsson skrev för ca 1 vecka sedan om loppet: Pekka var helt tokig och utan honom i loppet hade incidenterna aldrig hänt. Han misslyckades alltid i internationella mästerskap.

Nåjde var en duktig löpare med 2 karriärer egentligen: dels 64-66 och sedan 72-75. Däremellan skadedrabbad och sjuk under 5 år utan att kunna visa sitt rätta jag. Först vid 30 års ålder var han hel och frisk. Han stod upp bra mot finnländarna och gav en match. Frågan är bara om allt gick rätt till i Finland då. Så otroligt många bra löpare samtidigt och nu: ingen alls. Vi vet ju hur det gick till i skidlöpningen (hmm, hmm)

Några löpare direkt ur "hårddisken"

Vasala
Väätäinen
Viren
Vainio
Matela
Mattila
Leppilampi
Tuominen

Kan detta förklaras med att allt "går i vågor"

Jag vet faktiskt inte.

Ge gärna ett svar! Och 1977 var 1975...

Svar: Hej. Jag trodde det här var lättsam munhuggning :-) Om du är på allvar, så mindes jag fel då jag skrev 1977 i stället för 1975. Jag var 4 år, hade ej fyllt 5 ännu då loppet vi pratar om gick. Jag baserar mina årtalsminnen på de årskrönikor i form av böcker jag varje jul fick av min farbror Nisse. Så mindes jag att loppet gick i Stockholm och att det var någon gång omkring OS i Montreal 1976, därmed utgick jag från att det måste ha varit 1977, då jag faktiskt minns att jag såg loppet live. (Tänkte att jag inte skulle minnas det så bra om det varit 1975).
I övrigt kan jag, som du säkert förstår inte ge dig ett svar på hur våra extremt starka löpare fick sin glansperiod. Jag kan dock notera att du i din hårddisk har glömt sådana som Kantanen, Paunonen, Maaninka med fler.

Var detta i alla fall lättsam munhuggning, då är jag glad och imponerad, eftersom du lyckades med det jag ibland försöker, just vid käftande. Att få någon att bli lite allvarsam!
enligtvirta.blogg.se

2016-09-13 @ 16:55:47
Postat av: kjell

Hej!

Även vid lättsam munhuggning skall man inte göra avkall på sanningar och årtal.Beträffande min uppräkning av duktiga finländare koncentrerade jag mig mera på banlöpare av traditionell natur. Alltså: Kantanen var hinder och terrängspecialist och Paunonen också terrängkille.

Du får absolut större trovärdighet om du nu vid mogen ålder slår upp fakta i historieböckerna. 1977 hade ex.vis Nåjde lagt av.

Synd att långdistanserna numera i finnkamper är så himla avslagna. Annat var det på "Nåjdes tid"

Håller du med?

Hälsningar och kul debatt!

Svar: Det är roligt när någon, lite som jag själv tycker om att göra är besserwisser. Årtal är väl just årtal, men var det inte 1977 som Ari Paunonen sprang 1500 m för Finland vid Europacupens finaler i Helsingfors? (Då som Rose-Marie Ackermann från DDR vann damernas höjd...) Detta ur minnet och okollat...
Jag håller självklart med om att Sverigekamperna var bättre förr. Nu vann svenskarna ju även herrarnas spjut och det måste betraktas som ett nationellt lågvattenmärke, till och med överträffande långdistanslöpningen...

Jo, jag slänger gärna käft, så låt komma bara. Det som jag skriver på den här bloggen är högst personligt och väldigt ofta subjektivt och ur minnet..
enligtvirta.blogg.se

2016-09-14 @ 10:14:10
Postat av: kjell

Kul blogg och väldigt personlig! Bra! Men du är väl finlandsbördig eller hur? Och då kan jag inte i min vildaste fantasi förstå hur du kan göra Nåjde till syndabock UTAN att ens nämna Päivärinta som satte igång "showen" och retade gallfeber på allt och alla. Lite "självkritik" som finländare eller hur?

Nåjde var en sann idrottskille och väldigt orginell. Det föds kanske 1 eller 2 per århundrade av hans sort. Jag hjar hela hans karriär nedtecknad (ja faktiskt) och kan inte minnas en enda tävling där han agerat ojuste. Inte ens i finnkampen 1966 då Leppilampi påstods ha blivit "hindrad" eftersom Nåjde och Persson sprang på skilda banor. Men då får man ju söka nya banor eller...?

Att bli irritrerad på Nåjde köper jag bara inte!

Annars kul med debatten och bra skrivit!

Svar: Jag är finländare helt och hållet, sedan 1996 bosatt på Åland. Själva grejen med texten var att parodiera mig själv och den tjurskalliga finskhet jag och många av mina landsmän drabbas av i idrottssammanhang. Därmed är just självkritik det jag väntas sakna i dessa sammanhang :-)Jag älskar att du försvarar Bengt Nåjde så till den grad du gör! Det gör ju den här diskussionen ännu roligare inte sant?... Ett trauma i min barndom var just att Pekka Päivärinta aldrig fick till det i stora tävlingar...
enligtvirta.blogg.se

2016-09-14 @ 10:46:41
Postat av: Vesku

Att Päivärinta inte fick en längre tids avstängning efter sitt vidriga uppförande var för mig en gåta!Ett år hade varit lämpligt! Då hade man sluppit se honom som turist i Montreal.Stackarn såg ju helt skrämd ut i finalen.

Svar: Jo, det där med OS var inte Pekkas grej riktigt!
enligtvirta.blogg.se

2019-02-18 @ 06:47:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0