Distriktslagscupen-dag 3

Jösses... Så kan man väl säga för att hålla det snällt!

Tidigare dagar har man varit inne vid midnatt och dessutom varit på rummet under dagen en sväng. I dag var det iväg till morgonmatcherna direkt efter frukost. Sedan, tre matcher senare, jo, vi åt en snabb lunch mellan andra och tredje matchen, fick jag haka på Jaska och närvara samt göra mitt bästa för att se klok ut då han höll spelarutbildning. Först för C15, sen för C14 och sedan för blandat klientel på svenska. Det roliga var att alla föreläsningar handlade om samma sak, landslagsfotboll och skapandet av unga elitspelare, men de var samtliga oerhört olika... Nåja, så fick man dagen att gå. Direkt från föreläsningarna med Jaskas bil till Sandviken där vi såg VPS slå KuPS med 1-0. Våran Jani jobbade och slet som vanligt i backlinjen och skadade visst näsan sin också vid ett tillfälle. Gladast i publiken var nog den åländske lagledaren Erik Hemming då man meddelade att IFK Mariehamn-Haka låg på "Kaksi nolla".. Direkt då matchen var slut bar det iväg till regiontränarnas gemensamma middag, som en av tränarna med Vasa som hemstad hade ordnat på ett ställe med vita dukar och finklädda människor. Då vi vällde in , klädda i träningsdräkter, samt startade vårt möte med diverse papper, tuscher och anteckningsmaterial yrande omkring såg personalen de facto rätt ansträngda ut. Eftersom vi ju hade känsla för spelet blev det att äta snabbt och sedan spurta tillbaka till hotellet där mötet, som egentligen blev tre skilda möten med olika teman avslutades... Lite över ett på natten var jag tillbaka på rummet och mottog folkets vädjan om information... Blir ej så mycket i dag kan jag säga...

Låter absurt då Sassa eller min guddotters föräldrar ringer och ber mig ringa "då jag får tid", då jag faktiskt inte har tid.. Vaddå, man kan väl ringa under matcherna kan nån tycka.. Men det funkar liksom inte riktigt så här. Svårt att förklara, men man måste bara tro mig, eller så inte men då får man leva i en illusion att jag vill alla andra illa..

Dagens matcher (i korthet):
Åland- Mellersta Finland C15 3-3, Åland vann på straffar.
I dag fick åländskorna lite mer utrymme. Även såg vi en premiär för ännu en ny grunduppställning, nämligen rak 4-4-2. Ålands mål genom Limpan 2 (varav ett på frispark!!!) och Melanie Karring som avslutade på förspel av Adde.
En par riktiga högtidsstunder (not) fick man se i matchen. Då Mellersta Finland gjorde 1-1 genom tekniktävlingsvirtuosen Eveliina Tiitinen flaggade assisterande domaren för offside. Då domaren till följd av detta kallade ändrade sig assisterande och sade att hon flaggat fel. Därefter godkändes målet. Långa diskussioner om detta hade vi med Ålands assisterande tränare Mimmi Holmberg efteråt.. Sedan, då matchen skulle avgöras på straffar och Åland hade vunnit,eftersom fyra spelare satt sina straffar och två Mellersta finskor hade missat och jublet så klart satt i gång. Då krävde domaren att ännu en straff skulle läggas. Varför det? Den förvirrade tösen slog sedan straffen långt utanför. Till vilken nytta? Kom igen nu domarna... Jag vet att det är en helig ko att inte kräva nåt av er, men hur dåliga ska man få vara i Distriktscupen?!

Matchens spelare, förutom Adelina Engman som mer konkret än någonsin agerar ryggrad, revben och lår för sitt lag, var redan nämnda Eveliina som nog stod för den största behållningen framåt. Sedan var det roligt att Limpan fick igång målskyttet. Andra målet hennes var en riktig kanon. Även Cajsa börjar växa in i rollen som mittback. Nu mot realistiskt motstånd såg flere åländskor riktigt ok ut. Samma gäller för Mellersta Finskorna. De saknar dock den spetskompetens som vissa åländskor besitter. Därför vann Åland i dag.

Sedan Helsingfors/Nyland United (läs United)-Åbo C14 2-1.
United består av spelare som hamnat just utanför Helsingfors och Nylands A-lag. Alla spelarna i det laget är väl skolade och spelar i vardagen i rätt tuffa serier. Därmed blir United ett bra lag. Riktigt riktiga stjärnor är dock svåra att finna. Vi har haft en del på listorna, men i de flesta fall blir det nog att lägga bakom örat och följa med utvecklingen. Flere spelare som i fjol spelade för United återfinns i år i A-laget och spelar dessutom stora roller där. För deras skull är det ju bra att de får denna extra chans detta första år.

I Åbolaget imponerades jag igen av mittfältaren Ona Pullinen. Hon är enligt mig en av de bästa mittfältarna i C14 klassen här i denna turnering. Sedan ökade min förtjusning gentemot Julia Tunturi ytterligare. en riktig lirare. Hon är dessutom född 1996, så vi kan med gott samvete ta det lugnt och se varthän det kan bära innan vi sätter klorna i henne..

Min tredje match för i dag blev Vasa-Nyland i C14. Slutresultatet här blev 0-1. Nyland alltså till final mot Helsingfors som nog är det lag som imponerat mest på mig. Matchen i sig blev en kamp mellan yngre klassens två bästa forwards i mitt tycke, Nylands Vera Saastamoinen och Vasas Matilda Seppelin slet bägge tu hund som ensamma forwards. Bägge lyckades komma till skott, men ingendera träffade. Istället blev det ett snöpligt självmål efter en hörna som avgjorde matchen till Nylands fördel. Även den yngre seriens kanske bästa spelare, Nylands Noora Tulus spelade stabilt i denna kamp. Flickan har en makalös vänsterfot som hon drämde till med vid en par tillfällen.

Sen fick jag höra att Åbo gått till final i C15 efter att ha vänt 0-1 till 2-1 mot Östra Finland genom två mål av Juliette K. Bra för Västra regionen då. Vi har ett lag i varje "gruppfinal".. Åbo möter Helsingfors i guldmatchen, Satakunda spelar om femte platsen mot Vasa och Åland försöker komma 9a genom att slå Tammerfors.. Få se hur det går..

Det viktigaste med morgondagen är dock att se hur spelarna orkar denna fjärde turneringsdag. Nu, då det tar lite ont och både kroppar och huven är trötta. Nu ser vi var hjältarna bor. Nu ser vi vem som kan komma upp i minst normal kapacitet. Det kräver både fysisk och psykisk styrka och det är exakt det som krävs om man ska kunna representera Finland i internationella fotbollsmatcher!

Jag säger det redan nu. I morgon kommer det knappast nån text. Mina matcher är: Åbo-Satakunda c14, Åland-Tammerfors c15, Helsingfors-Nyland C14 och till sist Åbo-Helsingfors C15. Sen blir det avslutningsceremonier och direkt flyg hem... Sassa har lovat vara emot på flygfältet och jag har lovat fira midsommar med henne på fredag... Så det kan hända att det tar nån dag tills slutsummeringen publiceras. Bara så man vet... Men man kan fråga om det är nåt speciellt man undrar. jag svarar om jag kan.

Dagens höjdpunkt, förutom alla de andra, stod Satakundas Sanni Kämäräinen för. Flickan är som -97a den yngsta deltagaren i årets turnering. Jaska ställde en fråga under föreläsniongen om det fanns någon spelare i församlingen som var duktig på att finta och utmana. Sanni viftade ivrigt med armen och meddelade: "Jag brukar lägga bollen mellan motståndarens ben och köra fullt sen"... Inte illa! Hoppas få med henne i västra regionens lag om... tre år. Om fyra år kan hon tunnla tyskor i EM kval och om 10 år köper vi henne till Åland United. Kom ihåg: Sanni Kämäräinen Pallo-Iirot!

Nu sova. Snart upp igen. Bara fyra matcher kvar...

Kommentarer
Postat av: Sassa

Lägg en öl i kylen. Tack och ha en trevlig midsommar!

2009-06-18 @ 05:56:34
Postat av: beck

Föregående var till Sassa inte av

2009-06-18 @ 05:57:29
Postat av: Max

Okej. Nytt försök. Igår gillade denhär bloggen inte mig och jag som hade så mycket att säga (när har jag inte det?).



Nu minns jag dock inte vad det var jag ville ha sagt. I alla fall att jag håller med Beck, denna blogg tillför massor för verksamhetens öppenhet (jmf. nån notis på förbundets sidor om vem som vann turneringen).



Sen är det ju en annan sak att man tycker systemet bordet skrotas. Men det visste ni ju ren. 97a...



Trevlig midsommar!

2009-06-18 @ 10:13:54
Postat av: Sassa

Vi har alltid öl och korv i kylen =)

2009-06-18 @ 11:12:14
Postat av: beck

Sassa, ge mannen en kram, han har förtjänat det.

Virta, kommentarer angående all-stars valen? Hur gick det med dina kandidater? Varför eller varför inte?

2009-06-18 @ 19:18:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0