Det var inte meningen men blev rätt seriöst

Omedveten om diverse arrangemang kring marknadsföring och ungdomsverksamhet, eller omedveten om arrangemang alls pågår då jag ju strikt håller mig till A-laget finner jag mitt i allt att jag precis som förr i världen engagerar mig i allehanda diskussioner och tjafs. I går kväll ville jag pejla läget på Facebook och frågade hur många kvinnor som läser inlägget vet att de får sämre lön än män som gör samma jobb, samt hur många män som känner samma fast motsatt. Sen slängde jag ur mig att den enda bransch jag personligen känner till där kvinnor automatiskt får lägre lön på grund av sitt kön faktiskt är fotboll. Jo, jag vet att det gäller ishockey också och säkert en hel massa andra idrottsbetingade branscher, men fotboll är det jag kan och vet om. Därvid var diskussionen direkt ute och handlade om damfotboll kontra herrfotboll, samt lönesättning däri... Just så.
 
Det var egentligen intressant, då det framkom tydliga åsikter bland mina FB vänner att fotboll är marknadsunderhållning och att de skickligaste spelarna ska få mest betalt. Man hävdade också helt ogenerat att män är bättre på fotboll än kvinnor och därför ju måste få bättre lön. En till och med påstod att han nog också sparkat boll i sina dagar, men aldrig fått betalt och tycker det är orättvist... Sen fördes aldrig resonemanget vidare till att han knappast spelat i en nationell högstaliga och bedrivit professionell träning.
 
Man ville jämföra med musikbranschen och påstod till och med att däri inte finns någon könsskillnad. De artister som säljer skivor och drar publik, de får bäst betalt. Ingen frågar hur de jobbar bara de säljer... Nähäpp, så är det väl jo... Vad ska jag säga om det? Min mening var ju inte att diskutera lönesättning inom fotboll, men det var det det handlade om. Manlig fotboll producerar pengar därför ska den manliga fotbollen få hålla dessa. Okej, makes sense...
Så här glad var Sally i går då inte jag var hemma. jag kom sedan nog från Eckeröhallen och då somnade hon. Precis just har hon, enligt rapporter i ilskorna svängt sig från rygg till mage... Då lär hon väl vara helt slut då jag kommer hem i dag då....
 
 
Det framlades från vissa håll att fotboll överhuvudtaget är onödigt och inte borde kosta någon något alls. Egentligen är det en av de viktigaste frågorna som framlades. Är fotboll viktigt? Ser vi på den fria marknaden är fotboll nog det. Se vilka massor den engagerar och vilka summor pengar folk och företag är beredda att investera i spelet på olika nivåer. Sett ur den synvinkeln är fotboll alltså viktigt. Därmed kommer vi också närmare den pudelns kärna som jag inte hade tänkt mig diskutera i går kväll, men som ändå blev huvudsak. Fotboll är viktigt, ja. Är det då samhällets sak att arbeta för att denna viktiga funktion kan erbjudas alla i samhället oavsett kön, sexuell läggning, etnicitet etc? Är det i så fall samhällets uppgift att stöda de aktörer som försöker skapa mer jämlika förhållanden för utövarna? Vari ligger de aktivas eget ansvar? Stora frågor...
 
Man framlade att kvinnor inte ska vänta sig högre löner och bättre förhållanden förrän hela administrationen och verksamheten i föreningarna är mer professionell och före det kommer mer publik till matcherna. Nej, det är sant... Sen kan man ju fromt fråga sig hur vi ska kunna göra förhållandena professionella och få mer publik till matcherna om vi bara utgår från att "det är som det är"? Sanningen är väl nog att beslutet om vad vi vill att kvinnlig fotboll ska vara behöver fattas av samhället i stort. Staten/Landskapet, kommuner, företag, föreningarna själva inte att förglömma. Sen är det upp till oss aktiva, spelare, funktionärer att framför allt ta oss själv på allvar och göra allt lite bättre, så att det även ser bättre ut i allmänhetens ögon.
 
Så länge det är fråga om marknadsekonomi kommer det alltid att vara fråga om godtycklighet, tycke och smak. Då det gäller offentliga medel dock finns det ingen orsak att inte specialbehandla kvinnor, till exempel genom att erbjuda likvärdiga resurser. Är fotboll något som ska finansieras med skattemedel, då ska det också gå till dem som behöver det, inte de som "förtjänar det mest".
 
Var det någon som diskuterade det egentliga ämnet i natt då? Jo... Nån konstaterade att det nog inte finns skilda löner, dock skilda inkomster. Däri ligger även sanningen för mig. Är fotboll viktigt, då ska vi arbeta för att de som behöver ska få hjälp att hjälpa sig själv. Är inkomstskillnader något man tycker är viktigt att motarbeta, då är det dessa man ska angripa, inte låta folk tro att det är vanligt med olika lön för samma jobb... Förutom i fotboll då.
Vårt skattefinansierade damlandslag förlorade mot Wales i förrgår. I dag gäller Schweiz. Hoppas på uppryckning!
 
 
I morgon är det Eckeröhallen och försäsongsmatch igen som gäller. Tyresö kommer på besök. Kom även du!
 
Och jo, bilen går bra, vad jag vet....

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0