Hjärndöd språkdebatt och hybridgräshybris

Hjälp va de drar iväg då man bara läser halva meningar innan man tycker saker. Här kunde vuxna lära sig av ungdomar. Hantera internet vettigt innan ni öser ut er dynga utan kontenta. Nordiska rådets President Britt Lundberg, som alltså är Ålands representant men sitter på Finlands mandat gjorde i går, eller var det nån dag sedan, ett taktiskt drag som president/ordförande och röstade emot det förslag hon själv varit med och utarbetat. Förslaget innebar att finska och isländska skulle uppgraderas till officiella arbetsspråk inom Nordiska rådet. Detta låter ju rimligt tycker jag. Om danska duger ska väl isländska och finska också kunna duga.
 
Nu visade det sig att förslaget inte väckte så stor succé bland Sveriges, Norges och Danmarks delegater, eller vad vi nu ska kalla dem. Istället jobbade man fram ett kompromissförslag som ska göra isländskans och finskans ställning starkare än i dag. Ordförande/president Britt såg att det Finländsk-Isländska förslaget inte hade stora chanser att gå igenom vid nästa Plenum, eller vad det nu kan kallas, i Helsingfors i november och röstade alltså emot att det förslaget skulle ställas mot att hålla allt som det är nu.
 
Därmed, mina damer och herrar, kommer det vid Helsingforsmötet att finnas två möjligheter. 1. Islands-Finlands förslag går igenom och de bägge språken blir officiella arbetsspråk. Britt har sagt att hon då kommer att rösta för förslaget. Eller 2: Kompromissen som gör isländskan och finskan starkare kommer att röstas fram. Britt har alltså med sitt agerande sett till att isländskan och finskan oavsett får en starkare ställning inom Nordiska rådet än i dag.
 
Resultatet blev att det i fastländska och åländska medier skrivs med svarta bokstäver om att Britt Lundberg röstade ner finskan. Språkdebatter och bägge sidors förlöjligande av det andra språket (Ålänningar och de okunnigaste finlandssvenskarna förlöjligar finskan medan en stor massa finskspråkiga förlöjligar svenskan). Det var ju nu inte alls det det handlade om... Snälla media, snälla allmänhet, hold your horses, som vi säger på svenska....
Människor som Anna-Maja Henriksson och Ålands riksdagsman Mats Löfström uttalar sig och säger sig inte alls förstå vad Britt sysslar med... Nej, det är sant. De har inte varit insatta i vad hon gjorde och varför då de vidtalats av pressen... Vad sedan den finländska delegationens uttalanden syftar på har jag svårt att begripa själv. Man tycker ju att de skulle kunna reglerna för sitt eget spel.
 
 
I Mariehamn ska det nu byggas en friidrottsarena och WHA ska bli en fotbollsarena exklusivt, förutom några löparbanor så att de stackars skolorna ska kunna ha gymnastik. Som om man inte kunde ha det utan löparbanor utanför klassrumsfönstret... Planen ska besättas med underlaget.... HYBRIDGRÄS!!!! Ett underlag som ska ha varit lyckat på orter som Malmö, Amsterdam och Manchester bland annat. Detta är nu Mariehamn och man ville få fram ett underlag som är lättskött, samt förlänger användarsäsongen och inte förorsakar slitning. Dessutom tas miljöaspekter och allt annat in i diskussionen.
 
Ja.. Frågar du vilken fotbollsspelare som helst är ju alltid naturgräs att föredra. Vill man då öka användningen och förlänga säsongen, då är det skit samma om planen inte är uppvärmd. Hybridgräs är en lyxlösning som inte kommer att närmelsevis öka användingen av huvudplanen på WHA och om det inte tillförs uppvärmning kommer ÅU fortsättningsvis att spela sina första ligamatcher i Eckeröhallen, där det finns en konstgräsplan i en miljö som är idiotsäker för väder och vind... Jag tycker uppvärmning är steg 1 och sedan då konstgräs prioritet 2 om man vill uppnå det man säger sig vilja med den nya fotbollsarenan då den väl byggs...
Här sköter man hybridgräset i Malmö, eller var det nu är. Utomlands i alla fall...
 
 
Antalet anmälda till söndagens happening ökar, Kaisa lär kanske kunna spela, Edit ser fram emot fredagsfinalen av Idol och Rufus kanske kommer i dag då. I går glömde han att säga att han inte kommer. I skrivande stund har heller ingen baby fötts ur Fru Kickan... En hel del administration blir det i dag!
 
Eftersom Mat-Inger inte är på jobb tog jag smörgåsen med mig från matsalen i dag helt öppet... Punk rock!

Kommentarer
Postat av: Mat-Inger

Men vad har jag sagt om de då ???

Svar: Du gillar det inte. Det bara känner man.... Jobbigt förresten att äta med mössa på. Det blir svettigt. Så säger alla här i skolan nu!
enligtvirta.blogg.se

2017-09-22 @ 11:36:10
Postat av: Fellis

Även med uppvärmning begränsas användningstiden för en naturgräsplan till kanske max 15-20 timmar under bästa tiden av året på en plan för elitfotboll. Det kloka är därför dels byte av underlag och så att man samtidigt åtminstone förbereder för framtida uppvärmning.

Svar: Jadå. En ouppvärmd hybridplan är i princip det samma som en gräsplan gällande användningsnivå i detta klimat... Nästan alltså. Vill man vara långsiktig ska det vara uppvärmning och konstgräs!
enligtvirta.blogg.se

2017-09-22 @ 12:45:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0