Länge leve Nordkorea!

Detta ska inte vara en gnällspalt, fast det oftare är lättare att beskriva olägenheter än lyckosamma känslor. I dag, snabbt medan jag känner mig inte räcka till här hemma, vad är väl då som att sätta sig och skriva vid datorn då det verkar vara så mycket riktigt som behöver göras, sorry Fru Kickan, en liten reflektion angående Åland United.
 
För de på Åland bosatta kommer dagens Tidningen Åland att bjuda på en helsida, direkt efter dubbelsidan gällande IFK Mariehamns herrar, där man tar upp vad som händer nu inför Åland Uniteds årsmöte på måndag, och egentligen vad som hänt under de senaste veckorna.
 
Som artikeln mycket väl tar upp bildades Åland United för att erbjuda elitfotboll för åländska flickor och dessutom för att tillsammans med sina ägarföreningar stöda och utveckla flickors och damers fotboll över hela Åland. Vi har gjort vårt bästa, trots att det gått med babysteg och det formella ansvaret har kommit att vara hos mig, såsom Sportchef sedan 2016 och sedan 2012 ordförande för föreningens Sportgrupp, som är det organ som ser över verksamheten utanför A-laget. Till min hjälp har jag haft Pille Raadik i en par år och Marjukka Mikkonen i år. De har skött dagliga rutiner, skrivit listor och haft kontakt med olika flicklags ledare mm.
 
Våra ÅU flicklag, som uppkom formellt för två år sedan som en följd av att ägarföreningarna på landsbygden inte fick till det har drivits helt och hållet av engagerade personer, föräldrar och inte minst av vår första "flickkoordinator", eldsjälen Annica Mattsson.
 
I dagens tidning kommer det fram i offentligheten att våra ägarföreningar, på ordförandenivå på riktigt planerar att "ta tillbaka flickorna" från ÅU. Som om de hade varit någonstans... Som om inte Åland United vore en del av dem själva, vilket vi utgått från och även presenterat varje år på såväl höst- och såväl vårmöten där den ena ägarföreningsrepresentanten sömnigare än den andra suttit och nickat, förutom IFK Mariehamns Micke Granskog som flera år förklarat att "nåt måste göras" utan att någon förstått vad han menar... Sen har man sovit fram till nästa möte igen och de närmaste, som inte kan säga nej, har suttit i styrelsen. Ted Martell är ett positivt undantag. Han är den ende jag känner som helt oprovocerad sökt sig till styrelse- och funktionärsuppdrag i Åland United. Alla andra som varit aktiva och visat intresse på funktionärssidan är också påtänkta. Ni är inte många, men viktiga.
Här är en gammal lagbild på ett av de lagen där flickorna nu ska "tillbaka till ägarföreningarna". Okej LIF, JIK, IFFK, HIK, IF Fram, EIK, SIF. Bara att plocka ut dem då. Vet ni inte vilka de är? Nej men helledudane då... IFK Mariehamn då? Micke G. Ta hem dina flickor härifrån! Va? Finns det inte en enda flicka med IFK som moderklubb med i ett enda av ÅUs flicklag?! Nej, det finns det inte, eftersom IFK ju inte behöver denna service av ÅU. IFK har egna lag och samarbetar med ÅU på annat vis! Ändå säger Christian Jansson, som mitt i allt i egenskap av centralordförande för Jomala IK har blandats in i detta i tidningen att han låter IFK Mariehamn tala för dem! Vad i helskotta. De som har minst med detta att göra för talan för dem som har mest att göra med det och ingen är dessutom i kontakt med någon alls som ansvarar för verksamheten. Nej, varken på lag eller föreningsnivå. Man har haft hemliga möten och uttryckar sig hemlighetsfullt om att "ni får veta på måndag." Ja, vad får vi veta på måndag? Vem som ska sitta i ÅUs styrelse? Det brukar ni ju inte vara så ivriga att ha nåt att göra med...
 
 
Jag tror att Annica förlåter mig för att jag citerar en liten text hon lät publicera i morse på sina sociala medier. Den beskriver verkligheten ur hennes synvinkel:
 
"Upplyftande att läsa; flickorna ska drivas tillbaka till sina föreningar. Drivas, som de vore någon slags ohyra. Det fakto att flickorna har tillhört ÅU de två senaste åren och "deras" föreningar under den tiden inte har visat minsta lilla intresse för att bedriva flickverksamhet verkar spela mindre roll. De har liten eller ingen koll allas på vilka "deras" spelare är.
Man kan sköta saker på olika sätt och det här har sköts så dåligt att man blir mörkrädd.
ÅU ska enbart satsa... på sitt elitlag säger Micke Granskog. Som om flicklagen skulle störa elitverksamheten. Flicklagen är en förutsättning för att få bredd i åländsk flickfotboll och därmed också en förutsättning för att få en topp inom åländsk damfotboll. Flicklagen har inte kostat ÅU som förening en endaste cent, tvärtom, lagen har tillfört pengar och mervärde genom sponsorintäkter, goodwill och praktiska saker som funktionärer till föreningen.
Men så här blir det när personer som inte vet något om vare sig bakgrund eller verklighet sätter sina egna ambitioner framför ungdomarnas. Verkar vara en nagel i ögat när någon annan än de själva kan åstadkomma och bedriva framgångsrik verksamhet.
Inom ÅU F02/03 listade vi efter förra säsongen de olika alternativ som fanns för spelarna och bad dem fundera över var de ville spela. Det har vi hela tiden haft intention att göra även efter den här säsongen men då övriga lag inte har kunnat prestera en plan för hur de ska spela nästa år så har vi ännu inte kunnat presentera några val. Det vi har gjort är en snabb enkät där vi frågade var de ville spela nästa år baserat på de lag vi antog skulle finnas som alternativ: alla svarade att de ville fortsätta i nuvarande lag.
Vårt fokus har alltid varit spelarens önskemål och största möjliga utveckling enligt spelarens förmåga. Vi äger inte spelare, det måste alltid vara spelarens egen vilja som styr.
På grund av alla rykten och den totala bristen på information har vi inte heller kunnat göra förberedelser för nästa säsong, något som vi brukar vara i full gång med under oktober månad.
Ni som sitter med och bestämmer detta i medlemsföreningarna kommer jag att hålla personligen ansvarig för varenda en spelare från ÅU F02/03 som slutar spela fotboll inom de närmsta halvåret."
 
Jag personligen, som tydligen ska släppa flickorna ur mitt ansvarsområde funderar närmast på en sak, helt knuten till A-laget. Hur ska vi få Ligalicens? "Allt är under kontroll, du kan vara helt lugn" sade HIKs ordförande och på samma gång ÅUs egen styrelsemedlem Zacharias Kalm i natt, innan han raderade alla sina kommentarer i ämnet... Jo jösses!
 
Bowling blir det i dag! Katalonien är självständigt, tydligen eller så ej. Sally vill äta eller så ej... Glad lördag världen!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0