Ju enklare desto svårare

Jag fastnade lite i tanken efter det där i morse om att det mesta inte var bättre förr. Jag har under dagen faktiskt fått niornas prov färdigt rättade och då jag för en stund sedan satt i bastun funderade jag på om dagens ungar kan mindre än de kunde för 20 år sedan då jag var ny och fräsch, i alla fall ny som lärare. För att ingen ska behöva vara näsvis vill jag tillägga att det självklart inte var de samma ungdomarna som var ungdomar för 20 år sedan, utan eventuellt deras föräldrar... Min slutsats, som nu inte bara baserade sig på bastubad och just den känslan jag hade för stunden, säger mig att dagens ungdomar i allmänhet kan ungefär lika mycket, men på ett annat sätt.
 
De så kallade "duktiga flickorna", eller folk ur den stereotypen, är väl ungefär precis lika. De kan det som står i boken, men begriper inte så mycket av vad det innebär. Så var det då också. I övrigt uppfattar jag att puckona, det vill säga de som inte kan nånting alls, har minskat. I dag kan flere ungdomar lite om en hel del. På min tid fanns det sådana som på riktigt inte visste vad ens egen stövel hette. Av de som kan mycket tycker jag att allt fler börjar falla åt så kallad funktionell kunskap. Det vill säga de kan och är dessutom rätt duktiga på att använda sina kunskaper till kvalificerade gissningar. Detta tror jag i längden är en god sak då det leder till konstruktivitet.
 
Jag säger att "de nyhjälplösa" börjar bli medelålders, "individualisterna" börjar vara så arbetslösa som de förtjänar att vara om de inte begripit att ta tummen ur arslet och börja jobba med nåt tråkigt som sig bör och " de som inte bryr sig" har börjat få barn och bryr sig... Dagens ungdomar har ett hårt jobb då de inte kan chocka någon äldre och dessutom ser det själva... Ännu för 10 år sedan såg de det inte, utan deras grej var att "inte bry sig".
 
Därmed kan vi fundera hur mycket gamla godingar håller i dagens värld. Skulle Elvis bli stor i dag? Skulle Einstein bli berömd, eller hans fru då som man borde säga? Skulle Coca Cola uppfinnas? Skulle någon enda jävel orka lyssna på Hitler? Jag säger, både till all lycka som tyvärr, beroende på exemplet-JA! Alla dessa skulle kunna ha inflytande i dag om de dök upp, precis som Jesus, Mohammed och Buddha... De skulle ha hårdare konkurrens och verkligen behöva ha ett forum att sälja sina budskap, men är de så bra som de framställs, visst hade de kunnat slå igenom i dag också. De hade bara behövt vara väldigt mycket annorlunda än de var då det begav sig!
På den här världsberömda bilden från New York Cosmos duschar under sent 1970-tal, en bild som så klart aldrig vore möjlig i dag, ser vi i förgrunden två riktigt stora inom sin bransch. Om Pelé kört sin grej i dag (You give me ball, I do this this this this and goal) hade han behövt vara snäppet mer teknisk, snabbare i tanken och dessutom ännu mer atletisk (jämför Messi, Christiano Ronaldo och till och med Zlatan, alla bidrar med en del). Det hade han klarat om han fått den hjälp dagens spelare får. Han var ett geni. Beckenbauer å sin sida borde löpträna och bli mycket snabbare i passningsspelet. Hans yttersidor är fina, men på den tiden fick han stå själv och lite dutta på som han ville. Även han hade klarat det i dagens Bayern München, eftersom dagens Bayern München ställer andra krav som dess spelare bevisligen når upp till.
 
 
Människan utvecklas med sitt samhälle. Det finns dårar och dummisar. Det finns blyga och sociala. Det finns snygga och sådana som gör sig snygga genom handling och ord. Med Major Errolls ord från Dragsvik vintern 1991 (jag vet för det var skid VM och damernas 4x5 km på stammisarnas bilradio och jag till och med dristade mig att fråga hur det går för Tuulikki Pyykkönen) "Virta, vet Ni hur mycket människans hjärna har utvecklats sedan stenåldern?" Eftersom jag visste att Major Erroll ville verka bildad, som en upplyst despot, men ändå behandlas just precis som en despot, svarade jag försiktigt att, "Herr Major. Jag har ju ingen förutsättning med min ringa militärgrad att känna till dylika hemligheter. Min gissning blir i alla fall att den inte utvecklats alls." Major Errolls svar blev typiskt honom: "Virta. En förbannat bra gissning och likväl ett förbannat bra svar. Pyykkönen skidar tredje sträckan och vi tar väl brons som vanligt. Inställ er på skjutbanan nu!"
 
Människan är lika, vi bara ställer annorlunda krav på varandra baserat på hur de som ställer kraven ser på sig själva. Även Sokrates kunde göra nytta i grundskolan i dag tror jag. Både filosofen och mittfältaren från Corintians...
Kommer ni ihåg henne här? Marita Koch DDR. Kvinnan som sprungit 400 meter på 47,60. Det hände den 6/10 1985. Ingen kvinna har sprungit snabbare än hon. Nu vill internationella friidrottsförbundet radera alla världsrekord och börja om på ny kula (i även kula, både herrar och damer, men nu gäller det alla grenar). Jag gillar faktiskt inte det. Det är som om vi inte vill ta ansvar för vårt förflutna. Självklart var Marita Koch fullpumpad med hela den Östtyska biokemivetenskapens starkaste varor, precis som Flo-Jo senare, fast det var amerikanska produkter. Vem minns inte hur man skrek åt Jarmila Kratoshvilova på Olympiastadion i Helsingfors 1983, då hon stod i startblocken "Jarmila hei, Munat näkyy." Vem minns inte Jelena Fibingerova som skrämde fotograferna då hon ville krama dem efter sista stötet. Män hade svårt för kvinnor i helskägg på den tiden... Marita Koch och Flo-Jo är dock de kvinnor som sprungit snabbast. De levde enligt den tidens kutym och de dödade inga medmänniskor... Därför får och ska vi minnas dem. Så tycker jag. Idag hade de även varit stora idrottare, men under de förhållanden vi har i dag. Låt dem få finnas kvar, liksom Pelé och Beckenbauer. Till och med Hitler kan vi minnas, som en varning hur tokigt det även i dag kan gå... Det ser vi ju i USA... Spännande val i Frankrike i helgen, efter den spännande fotbollsmatchen i Åbo. När var det Eurovisionsfinalen gick? Också det var annorlunda förr, men inte alls bättre...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0