Man måste ju få kritisera kvinnor!

Hur man än vänder sig är rumpan bak, men jag är av uppfattningen att en förutsättning för att bli respekterad är att kunna vara föremål för kritik. Därför är jag faktiskt ganska tacksam för de åländska medierna (OBS! Läs nu här, hoppsan!!!) bevakning av Åland United. Alltså, jo vi ska ha en viss positiv särbehandling för att få det utrymme som krävs för att nå ut till allmänheten. Sen är det också viktigt att allmänheten tillåts tycka saker för att själva saken ska få en trovärdig status. Om vi bara gulligullade med kvinnliga idrottare, eller faktum att flickor "också spelar fotboll" med mera och alltid framhåller "hur duktiga de är", då kommer vi liksom inte vidare från just faktum att de är duktiga som "också är med".
 
Nu kan vissa läsare kanske undra hur jag tänker och varifrån jag får de här tankarna mitt i allt. Jag vet inte om det är så mitt i allt egentligen, men ofta dras man ju med i en sådan där "lika lön för lika jobb" diskussion. Saken är ju den, till att börja med att inom den offentliga sektorn har män och kvinnor jämställd lön. Det är inkomsterna det skiljer i, på grund av kvinnors fallenhet för nedsatt arbetstid, mammaledigheter och annat. Dessa är strukturproblem och bara man slutar gnälla och skuldbelägga fel saker kan det nog åtgärdas. I privata sektorn, som till exempel inom professionell idrott är det ofta en helt annan situation. Här har män ofta högre lön än kvinnor, eller låt mig säga, aktörer inom manlig idrott har bättre betalt än inom kvinnlig.
 
Det är orättvist, jo det är det! Sen å andra sidan är det också fri företagsamhet, där samhällets uppgift blir att i rimlig mån utjämna fundamenten. Supportrar och sponsorer väljer helt själva vem de supportar och sponsorerar. Så länge det är en söt flickverksamhet finns det många sponsorer som vill synas, till snälla flickbelopp, för att visa att de "tycker det är så roligt att också tjejer kan vara med". Den hårda kampen gäller den totala acceptansen då de riktigt stora stiger in och folkmassorna strömmar till arenan.
 
Som sagt. Media är i stort fokus. Ju mer sakligt och till och med kritiskt media rapporterar om kvinnlig idrott, desto mer på allvar blir vi tagna! Läser man supportersajter, som till exempel IFK Mariehamns supportersida på facebook (en av dem åtminstone) slås man av hur hjärndöd diskussionen kan vara och hur mycket tankar det rör sig i experternas huvud. På allvar funderar man på att ordna insamling för att skaffa en bättre målvakt, eller en forward då Orgill har lämnat, eftersom "klubbledningen inte tar sitt ansvar". Där är vi ännu inte i ÅU. Hur dumt det än låter så behöver vi få ordentlig skit för att kunna accepteras på riktigt! Det händer ibland, men ytterst sällan, att supporters eller sponsorer är i kontakt och på riktigt undrar om vissa spelare är tillräckligt bra för att spela med oss, eller hur i helsicke tränaren kan låta vissa saker hända. Det låter ofta enfaldigt då det händer, men det är faktiskt en väg framåt!
 
Efter vår seger mot ONS har de flesta, som vanligt varit glada och goda. Vi vann ju. Till min stora glädje har även kritik fram förts av folk som inte begriper nåt alls typ. Även vissa andra saker måste vi själva vara medvetna om att inte är bra. Vi är inte nöjda med att bara 93 personer bemödar sig om att se oss i Eckeröhallen! Vi måste bli viktigare för folk så fler bryr sig, blir upprörda och framför allt kommer! Vi måste vara beredda på osaklig kritik och idiotiska kommentarer. Så länge dessa handlar om fotboll är allt precis som det ska vara! På frågan varför Åland United är viktigt vill vi få svar! Inte av oss själva, det vet vi väl. Vi vill få svar av allmänheten! Som det ser ut just nu är vi nämligen inte så viktiga, fast man tycker om att säga det "eftersom tjejerna ju är så jätteduktiga"....
 
 
 
Sedan en par helt personliga reflexioner om annat.
1. Om alla bara hade köttsligt umgänge när man verkligen vill, då blir det inga barn alls. Vad säger ni då?!
2. Fru Kickan åker till Åbo och jag är gräsänkling! Typiskt att det är utvecklingssamtal och kollegiemöte precis som träningar och Edits dans samt allt möjligt annat just då! Eller, vadå typiskt? Helt vanligt är det ju!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0