I dag minns vi min Mor

Jag insåg att jag tillägnat de flesta av mina närmaste en liten text på deras födelsedagar de senaste åren. min Far tror jag hamnade på nån annan dag, men inte ska det behöva vara så noga, som han säkert själv hade tyckt och sagt. Eller, tycker och säger, för han är högst levande. Precis som dagens hjältinna, Min Mor!
 
Rosita Carola Karlsson, eller Virta som jag har lärt känna henne som är i mångt och mycket en Karlsson. Hon är lite Salonen också, men jag kände ju Mommo som Karlsson så därmed är hon Karlsson på samma sätt som de nuvarande kanske tycker att hon är en Virta. Konstigt, svårt och obegripligt... Lite som hon själv då hon ska förklara komplexa historier. Man kan säga att min Mor har massvis att säga, men det blir lite som då eleven skulle förklara begreppet "vakum" på fysik (eller kemi) lektionen (jag har aldrig förstått skillnaden mellan dessa). "Jag har det nog i huvudet men jag får inte ut det".
I morse då jag ringde min mor var hon glad som en lärka och meddelade att hon precis ska sätta på sig halaren för hon ska simma. Jag antar att det är denna halare hon menar. Förstår någon innebörden av resten av vad hon sade?
 
Under hela min barndom visste jag att Mamma var barnmorska, fast hon emellanåt jobbade som vaktmästare på en skola. Jag visste också att hon gått i Aftis, jobbat på Industri Brand samt studerat på "Sjukis". Ibland hade hon tantträffar med Tetta, Tinna och Ulla, som vad jag förstår fortfarande lever och troligen först nu har blivit tanter. Min gumor Inco var hennes bästa vän och vad Facebook berättar är hon det fortsättningsvis. Som barn förstår man inte så mycket av helheterna, men jag har minnen av att hon bröt benet och sedan som gipsad jagade runt halva kommunen för att hitta mig då jag i min tur ledde alla närområdets barn ner till stranden "för att kolla om isen höll". Undra på att jag minns henne som lite arg då alltså. Jag minns också att hon ibland var trött och bara sov. Det måste, har jag förstått nu, berott på att hon jobbade på nätterna. Att hon sedan slutade med det trodde jag berodde på att hon ville sova på natten, men jag har begripit att det gjordes för att vi barn skulle få det bättre. Mamma har alltså varit precis som en Mamma ska vara. Hon har offrat av sig själv för att vi många många år senare ska förstå att vi ska göra det samma för våra barn. "Vahinko kiertää" säger man på finska...
 
Just finska är ett roligt kapitel hos min mor. Hon hör till dem som framhåller och framhäver sin svenskspråkighet i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Sen då hon kommer åt att prata händer det titt som tätt att hon inte kommer på vad något heter på svenska, utan drar till med antingen ett finskt uttryck, eller så något uttryck som inte representerar ett enda på jorden känt språk.
I dag fyller min mamma 72 år. Hon är en av de sista bastionerna då det gäller att beta vems barn som är vems unge i långa släktled. Rösten från Öster är en duktig bubblare från min generation som kan tänkas föra traditionen vidare. Jag har fullt upp med mina egna jag. Här har vi lyckats få alla hennes egna barnbarn på samma bild i somras på ett kyligt Åland. Han med mössa är min far och alltså inget barnbarn, förutom till sina egna far- och morföräldrar då...
 
Både Emilia och Rufus säger sig ha minnats att det är Famos födelsedag i dag. Linda torde se det på Facebook om hon inte annars har koll. Edit ska ringa i kväll bara jag hinner från träningen. Allt gott. Jag hoppas få anledning att nämna min mor många gånger till i sådana här födelsedags skrifter. Gratulerar Mamma. Utan dig vore världen annorlunda! Tack för allt. samt förlåt!
 
I övrigt mal det på. Tidig simning uppmättes till 900 meter. Mats Löfström tog inför våra nior kål på myten om att svenskspråkigheten i Finland är i fara, tack Mats! Påven, Gamla Testamentet och Lenin står på eftermiddagens undervisningsagenda. Edit ska föras till dansen, hoppas Fru Kickan lagat knoka... Sen ska jag till Eckerö och slutligen hämta Edit från klasskompis för att hemma ta tag i kvällsjobbet som väl runnit in medan jag förlustat mig på landsvägarna och i fotbollshallar.
 
Så att sellaista!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0