Dessa kvinnor

Can´t live with them, can´t live without them... Det har man väl hört sägas. Kvinnlig logik är ett annat välkänt faktum inte sant? I dag hörde jag en helt ny, men i all naturlighet utsprungen definition för fullvuxen kvinna: "Människa med menstruationsbakgrund..." Jo, det är ju sant. Ganska många stand up poäng för en sådan definition inte sant? Sen lägger man vilken värdering man vill i det. För att ta till en gammal fördom: En kvinna kommer att hitta 99 negativa betydelser av uttrycket medan en simpel gubbe hittar en enda och den är positiv.
 
Nå, nu är jag ju inte riktigt så dum som jag låter, eller i alla fall gör jag allt för att inte vara det. Jag är väldigt medveten om diverse genusbetingade roller i samhället, som ska vara genetiska enligt en del, inlärda på grund av samhällsstrukturer enligt andra och Guds ordning enligt vissa. Jag vill, så Pripps Blå liberal jag är i alla sådana här sammanhang, poängtera att jag inte riktigt vet vem som har rätt och utgår från att alla nog kan ha en poäng, eller tre. Det är helt säkert sociala samhällstrukturer som format uppfattningen om Guds ordning och så tvärtom. Dessa strukturer i sig har helt säkert uppkommit genom vissa små genetiskt betingade generaliseringar. Va vet jag. Vem man än pratar med som har kraftiga åsikter uppmanas man att "läsa på" av.. Japp, go vänner, jag har läst på och ju mer jag läser, desto mer rätt får ni alla helt oberoende av vilken åsikt ni har... Sug på det!
 
Jag tror på jämställdhet då det gäller genus, samt också så klart politisk, religiös och sexuell läggning och allt möjligt annat som man kan vara ojämlik på utan att riktigt kunna rå för det. Självklart finns det gränser för vad som är okej och dessa går vid punkten då mina rättigheter hindrar dina, gällande alla dessa kategorier. Hur svårt kan det vara? Min lite naiva idé om att förverkliga detta bygger på att själv leva som jag säger. Behandla alla som du själv blir behandlad. Och visst är vi olika.
I går hamnade jag att vikariera Edits tränare tillsammans med Markus Öhrling som han heter nuförtiden. Då vi spelade ihop i IFK förra årtusendet hette han Nuutinen och ni vet hur det kan vara svårt att vänja sig av med flicknamn... Eller förlåt pojknamn ju.... Namn!
 
 
IFKs säsongavslutning bjöd precis på det den bjuder på varje år. I Edits fall blev det inget mål detta år. Som bilden här ovan förtäljer spelade hon i det gröna laget, medan det vita laget under Öhrlings ledning var en mer(!) och vann 3-0. Smart taktik Öhrling, smart taktik!!!
 
Craig fick debutera i IFKs A-lag hållandes en liten pojke i handen och Åland United, hållandes små flickor i handen krossade ett lag av små flickor, utan någon i handen  med 4-0. Det gick att se en viss ovilja till exempel från Lois Roches och några andras håll att tappa bollen och att inte göra ännu fler mål. Florin Wagner valde till exempel själv att panga in 1-0 utan att ge flicka vid sin sida en chans att avsluta.. Nåja. Jag tror de hade roligt, både flickorna och de med menstruationsbakgrund.
 
I sig är IFK Mariehamns ungdomsavslutning en väldigt genusjämlik tillställning. Pojkar och flickor, samt män och kvinnor ges precis lika mycket uppmärksamhet. Inte minst speakern Owe är duktig på att föra fram alla människor och lag på likvärdigt sätt. Därför måste jag, som nu inte annars så hemskt mycket bryr mig om upprördheten i hur många sidor i tidningen som handlar om män och hur många om älgar eller kvinnor tex, förundra mig över en av lokaltidningarnas bildspel på nätet som faktiskt väckt lite diskussion här under söndagsförmiddagen. 15 bilder finns publicerade av tillställningen vi pratar om. Av dessa föreställde 12 pojkar som spelar fotboll, 2 stycken bilder porträtterade flickor i IFK dräkter. På en av bilderna leker några av dem med Ålandsbankens gris Nöffe och på en annan står några flickor uppställda och tittar rakt in i kameran bredvid planen. Sen finns det en bild av hur några flickor säljer kaffe och bulle också. Jag tror inte att tidningen har tänkt sig diskriminera eller särbehandla på något sätt. Detta var nu de bilder som kom till helt enkelt. Jag kan ändå förstå att kritikerna efterlyser bilder på flickor som spelar fotboll då de togs på en tillställning där flickor spelade lika mycket fotboll som pojkar.
 
I övrigt är jag, som jag sagt väldigt liberal i dessa frågor. Man får den uppmärksamhet man förtjänar, på lång sikt. Det är till exempel extremt tydligt att IFKs herrar just nu är mer än de 10 gånger intressantare för allmänheten än Åland United är som publiksiffrorna på ligamatcherna visar. På så sätt är ju vår fjärdedel av IFKs budget egentligen i högsta laget om man ser så. Vi särbehandlas och kämpar kampen som minoritet. Visst tusan är det så!
Det här är en annan bild som fick mig att reagera på något jag inte tänkt på så värst mycket. Annica, Mia och Anna här på bilden är hjälptränare- och ledare för ÅUs F02-03 lag. Huvudtränare Pille löpte tester på löparbanan intill vid tillfället då bilden togs. Texten kring bilden, på en rikssvensk sajt betonar det unika att alla ledare i laget är kvinnor. Det fick mig att ytterligare fundera. ÅUs huvudtränare är Maiju, som ju inte heller är en kille, fast hon ju kan vara rätt grabbig då hon sätter den sidan till. ÅUs F04 lag tränas av Bri Campos. Därmed är 100% av Åland Uniteds tränare kvinnor... ja ja, förutom Craig och Richard då... Anders, Jani och jag kommer ju sedan också släntrande efter... Men som en specialförening för flickor och damer tycker jag ändå att Åland United är rätt okej inte sant? Man skulle tycka att detta vore något för de politiska partierna och organisationerna att uppmärksamma i sitt arbete för jämlikhet på Åland. Konstigt då att det bara är Åländsk Demokrati och Stephan Toivonen av dessa som visat intresse. Några andra har meddelat att de inte stöder fotboll i år. I fjol fanns de nog med åtminstone i IFK Mariehamns herrlags programblad... Och i vårt med, några lite färre av dem...
 
Söndag alltså. Edit ska på kalas. jag hoppas att de övriga tänkte stiga upp vid tillfälle. Midnattsbastu med Rufus utövades utan att Fru Kickan vaknade. Imponerande...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0