Varför finns Åland United?

Tidigt i morse kunde jag konstatera att Edit inte ville stiga upp och duscha som hon kaxigt hade meddelat kvällen innan. Jag kunde även se att min i övrigt rådige son hade valt att köra med full belysning i hall och kök hela natten... Nå, dessa stängdes och jag tassade ut utan att väcka någon. Jag hade nämligen ett väldans tidigt möte här i mitt klassrum. Mötets tema var inget mindre än helhetsbilden för åländsk dam- och flickfotboll. Med andra ord, vad är Åland United och vad ska vi vara?
 
Eftersom jag har levt med, i och för Åland United under de senaste 9 åren och även före det levt för, i och med åländsk flick-och damfotboll inom IFK Mariehamn, Ålands Fotbollförbund och även inom FBFs landslags och regionverksamhet känner jag mig faktiskt väldigt kapabel att ta mig an denna fråga. Fellis hade en tid då han säkert var guru nummer 1 men jag hoppas att han förlåter mig om jag säger att jag är lite lite mer inne i det som gäller just nu, fast man på allt kan märka att Fellis håller sig ajour då han skriver något. All respekt till honom för det han gjort, men nu vill jag gå in på nutid och framtid. Vill Fellis är han välkommen med att höra till denna så fort han vill. Bara så jag kan få det sagt och tydliggjort.
 
2010 skrev jag, här på samma stol där jag nu sitter, i mitt klassrum en text som hette "Vision 2015". Detta efter ett möte med Ordförande Kjell Manselin just i detta klassrum en lika tidig morgon som dagens möte var. Texten mottogs och godkändes som ett styrdokument för Åland United och enligt den visionen har jag varit med och jobbat i olika roller och med olika kolleger sedan dess. Sommaren 2015 uppdaterades visionen och skrevs om, av mig och då på min hemmadator till nuvarande "Vision 2020".
 
Enligt visionerna finns Åland United för att varje åländsk flicka ska ha möjlighet att spela fotboll på högsta nationella nivå och kunna utvecklas upp på landslagsnivå utan att flytta från Åland. För att stöda upp detta ska Åland United  upprätthålla ett tillräckligt bra A-lag så att medaljplaceringar alltid är realistiska inför varje säsong. Ibland kan det bli guld, ibland kan vi bli åttonde, det är fotboll, men ambitionen ska alltid finnas att spela elitfotboll.
 
Visionerna gör även klart att Åland United, som ägs av åtta fotbollsföreningar på Åland ska stöda dessa ägarföreningar på sådana sätt som dessa anser behövliga och vi ska också ha beredskap att själv upprätthålla lag ifall ägarföreningarna inte får till dessa i någon/några åldersklasser.
Åland United F02/03 var det första "rena" ÅU laget då spelare från HIK, LIF, IFFK och JIK (?) gick ihop och spelade under ÅU "flagg". I år har F04, som har spelare med bakgrund i JIK, IFFK och LIF gjort samma sak och man upplever sig som ÅU lag, vilket man ju är. Sen har vi ju småttingarna i F07-10 som vi samlar ihop för poolspel från blandlag i LIF, IFFK och IF Fram.
 
 
Ur Åland Uniteds perspektiv är alla flick- och till och med damlag på Åland ÅU lag. Vissa drivs direkt av en ägarförening (tex IFK Mariehamn F08-10 som Edit spelar i), vissa drivs av ÅU. Idén med de ÅU drivna lagen var att se till att alla flickor som vill spela fotboll ska ha ett lag att göra det i. IFK Mariehamn har lag i de flesta ålderklasser, men genom ÅU lagen har man undvikit att alla måste gå till IFK för att få spela och därmed kanske överstora trupper. Vi har utgått från att ägarklubbarna ser positivt på att vi ger möjlighet till flickorna att spela och därmed aktiverar "deras spelare". I och med detta har ägarklubbarna och de kommuner från vilka dessa är hemma betalat en liten avgift för varje spelare så att Åland United kunnat driva laget. För vår del är det ingen skillnad i vilken klubb en flicka spelar, bara hon spelar. Alla är våra flickor har vi resonerat, precis som våra visioner, som de facto ägarföreningarna också har kunnat få veta och inte protesterat heller.
 
Mötet jag hade i morse blev på inget sätt chockande. Det blev inte heller överraskande och jag skulle kategorisera det som bra. Vissa saker bekräftade det dock som får mig att ta upp att vi behöver se över grundfrågan, varför Åland United finns... Den är nämligen inte så självklar för åtminstone en del av våra ägarföreningar som den är för oss som skrivit och jobbat i enlighet med visionerna.
 
Två saker kom fram, som faktiskt är fundamentalt viktiga.
 
1. Alla ägarföreningar ser inte oss som sin egen klubb. Frågan om varför man ska bekosta flickor som inte spelar i den egna klubbens lag (Flicklagen i ÅU) är på tapeten. Klubbar går miste om kommunbidrag och andra poäng och bidrag om spelare registreras för Åland United. De är inte egna spelare mera. Så tycker man. Ägarföreningarna ser alltså inte att Åland United ger dem någonting alls genom att upprätthålla samlingslag av det slag vi nu gör.
 
2. Någon/några ägarföreningar ifrågasätter varför de ska vara med och bekosta ett elitlag, då deras egen verksamhet går ut på breddverksamhet. Man tycker att resurser och pengar kunde läggas på flickgrupper och ungdomstränare istället för att stöda ett lag i den finländska Damligan. Detta är en fundamental fråga som ägarföreningarna hittills har ställt sig bakom. Man har signalerat att man vill ha ett åländskt elitlag. Dagens möte förde fram funderingar om att det kanske inte är så självklart inom alla våra ägarföreningar att man tycker så.
2013 tyckte de flesta det var roligt då vi vann hela tiden. I dag är verkligheten väldigt olika på olika ställen inom ÅU paraplyet.
 
 
Vad skulle hända om Ägarföreningar, antingen en och en, eller så alla på en gång slopade dels tanken om att stöda ett elitlag, dels bekosta ungdomsspelares spel i Åland Uniteds flicklag?
 
Det första vore en fundamental förändring. Vi har utgått från att våra ägare vill att vi ska finnas, eftersom de godkänt våra visioner och själva formellt är delaktiga. Att säga att "vi måste veta vad vi vill" är sant och det har vi vetat, åtminstone efter 2010, nog före det också, inte sant Fellis? Ska vi hårddra det och jag kan uttrycka mig som en lärare har nog också ägarföreningarna vetat det om de orkat läsa igenom visionerna de liksom valt att svälja... Det är faktiskt Ni som ska veta vad ni vill med oss. Så att vi tillsammans blir det Vi vi har byggt fundamentet kring. Ska det inte vara ett Vi, då behöver vi bilda ett aktiebolag eller nåt.
 
Det andra, kring flicklagen. Inte bara ägarföreningarna förlorar på om man lägger ner. Det gäller då att skapa nya lag, eller helt enkelt låta flickorna sluta. För Åland Uniteds del skulle det betyda inkomstsänkningar i och med att vi faktiskt har sponsorer som stöder oss för att vi har flickverksamhet. Dessa pengar kommer igen genom de resurser på tränare och olika andra evenemang för flickor vi arrangerar. De kommer inte till ägarföreningarnas centralbudget, men de kommer till de flickor som spelar fotboll och förhoppningsvis börjar med det inom en snar framtid.
 
För mig är det ingen skillnad om flicklag spelar som Åland United lag, eller heter JIK, HIK, IFFK, vad som helst. Jag skulle hoppas att man ville se oss som en resurs värd att satsa på så vi tillsammans kan bli starkare. Nu verkar alla inte automatiskt dela detta synsätt och då kommer det att bli enormt intressant att se vad hösten för med sig. Fram till att annat är beslutat kommer jag att fortsätta precis som hittills enligt Åland Uniteds egna styrdokument, som omfattar även våra ägarföreningar.
 
Camilla sade i dag att hon tyckte att jag hade skrivit nåt bra i bloggen, men hon mindes inte vad. I dag tror jag inte hon läst allt, eller så har jag fel. Fru Kickan meddelar att hon inte ännu ska föda, så jag hinner ut till Hammarland och kolla träningen. På fredag bär det iväg till Kokkola...

Kommentarer
Postat av: NORRSKEN EMMA

ha en toppen dag

Svar: Det samma hördu!
enligtvirta.blogg.se

2017-08-30 @ 17:57:30
URL: http://nouw.com/lillemmish

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0