Vad vill ni se?

Jag hade för en liten stund sedan Marjukka inne här i skolan. Hon skriver något slags slutarbete inom sina studier och intervjuade mig i en halv timme om Åland Uniteds sponsorering och samarbetspartners. En hel del relevanta frågor ställde hon och fast det var ett skolarbete korrelerade det med verkligheten, kan man tänka sig...
 
Två tredjedelar av Åland Uniteds budget utgörs av sponsorintäkter. Den sista tredjedelen ska vi sedan slita ihop genom främst arbete, försäljning och matchintäkter. Det säger sig själv att alla delar går väldigt mycket ihop. Vi hade problem i år eftersom förra årets publikintäkter blev mycket mindre än beräknat, därmed blev även försäljningen mindre som en ringeffekt. Detta skulle vi fixa till i år med att rejält höja publikmängderna. Tji fick vi. I stället för en höjning med 25 eller 35% som vi hade talat om kan vi notera en minskning på närmare 20%. Jag har inga exakta siffror, men riktigt riktigt illa blev det. Ni kanske minns hur besviken jag var i våras då det bara kom lite på 200 personer till första hemmamatchen i Eckeröhallen. Tja... Vi kan nu i oktober säga att det var de bästa siffrorna vi hade på hela året. Vi hade alltså mer publik inne i Eckeröhallen än på nationalarenan WHA!
 
Det är frågan om nu hur våra samarbetspartners väljer att reagera. Ser de oss som så viktiga att de är beredda att höja sina insatser för att hjälpa oss att finnas kvar och att utvecklas så att vi ska kunna försörja oss själva allt mer i framtiden?
 
Frågan som alla ställer sig är vad folket vill ha? Vad kan Åland United erbjuda för att såväl samarbetspartners som supportrar ska vilja vara med och även öka sina satsningar? De vanligaste argumenten, som framkommit under detta år, precis som tidigare år är: (Nu hoppas jag att läsarna tar tillfället i akt och kommenterar så ni kan hjälpa mig att hjälpa klubben och dessutom våra samarbetspartners)
 
Ingen inbördes ordning här, bara i den takt jag minns dem:
A: Lokal förankring
- Folk vill att vi ska ha åländska spelare i laget, då kommer de!
Kommentar: I år har vi haft störst antal åländska spelare i truppen sedan 2010. Så klart är jag glad att det kommer sådana som inte annars har kommit, men kan det vara så att detta inte allena räcker till? Är förresten Pille Raadik och Cynthia Uwak numera lokala?
 
B: Framgång
- Detta har visat sig vara det största argumentet. Både samarbetspartners och publik har visat sig komma då det går bra för laget.
Kommentar: Vilka är kraven för att det ska anses gå bra? Mellan 2009 och 2016 har vi missat medalj två gånger. Är det medalj ålänningarna kräver eller är vårt eget långsiktiga mål, att alltid vara på övre halvan tillräckligt motiverande? Om inte, då krävs det väldans mycket mera pengar kan jag säga.
 
C: Matchtiden
- Vårt försök att spela 16.30 föll inte väl ut, det kan jag säga. Jag har även blivit en kultperson i hela landets damfotbollskretsar då jag informerat inom Damernas Ligaförening att vår matchtid krockar med ålänningarnas middagstid, vilket har varit ett argument från folk som inte kommer till matcherna. Som resultat gick vi över till 18.30, utan riktigt stor synlig förändring. Kanske de äter efterrätt också...
Kommentar: Vi kommer att försöka hitta rätt avsparkstid. Det hela är också beroende av motståndare (färjtidtabeller) och andra evenemang och matcher som behöver passa praktiskt in. Det är inte bara att lägga matcher precis då man vill. Sen kan ju någon klubbledare ringa också och fråga om vi verkligen ska spela på WHA...
 
D: Kringarrangemang
- Pausunderhållning, lotterier, ölförsäljning etc etc. Allt sådant här har efterfrågats och nämnts som det viktiga i sammanhanget.
Kommentar: Pausunderhållning i alla ära. Jag har väldigt svårt att hinna ordna sådan. Öppen inbjudan till intresserade att komma med och ansvara för den biten. Det vore kanon. Lotterier har vi. Stämmer det att folk kommer på matcher och köper lotter för att de vet vad som är huvudvinst? Fascinerande, men jag är böjd att respektera det om det faktiskt är så. Då det gäller ölförsäljning kan jag återkomma då vi börjar ha ett snitt, utan ölförsäljning på 600 pers ungefär. Då kan det gå att köpa in utrustning och råmaterial utan skräcken att råka på minussmällar.
 
E: Marknadsföring
- Vi har haft synlig marknadsföring i tidningen, i radio, på nätet osv. Här kan vi så klart bli ännu bättre
Kommentar: Person att ansvara för marknadsföringen i sin helhet sökes. Inget betalt, men ett härligt och viktigt uppdrag, som man helt säkert sköter bättre än vad jag har gjort i år!
Är det ett sådant här Åland United du vill se? Eller vill du alls se ett Åland United? Det här är en fråga som inte minst även riktas till våra ägarföreningar.
 
 
Ungdomsverksamhet har nämnts i ur och skur bland både supportrar och samarbetspartners. Man vill gärna stöda flickfotboll, eftersom det är det viktiga, sägs det. Fine, vi utvecklar den delen hela tiden. Vårt flicklag är duktigt och drivs av väldigt ambitiösa krafter. Vår övriga flickverksamhet börjar hitta en plattform där vi kan hjälpa hela Åland på vårt lilla vis. Allt bra och väl! Risken blir då att det vackra och riktiga med att stöda flickverksamheten leder till att man inte istället stöder A-laget, "som ju klarar sig ändå". Sanningen är dock att Åland Uniteds A-lag inte klarar sig. Vi går under helt och hållet om vi inte får vara viktiga. Därmed ställer jag frågan igen: Vad vill ni ha, supportrar och samarbetspartners? Säg och jag fixar om jag kan!
Om någon tror att jag inte följer med kan jag berätta att jag visst vet att IFK Mariehamn leder Veikkausliiga, samt att A-juniorerna hölls kvar i sin serie och att JIK och FC Åland föll ur sina. Heja heja. Försöker få till att se 1-2 matcher på WHA ännu i höst!
 
Det blev sent i natt. I dag är 9orna på dagsverke. Ska få förhören rättade och administration gjord, samt lite undervisat om den ortodoxa kyrkan typ. Träning väntar efter skolan och sen kommer mina äldre barn, de som finns i Europa att förära oss den äran en helt vanlig måndagkväll. Roligt roligt...
 
Jag hoppas att ha minst 8 spelare klara för 2017 i slutet av denna vecka. Det kommer nog ut info sen!
 
I dag är nytt försök att få nyckeln till Landrovern fixad, tror jag. Hoppas bara den finns här då jag ska köra till Bengtsböle. Annars får Fru Kickan... Ja, vad får hon egentligen göra då? Inga vet ja....

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0