Integration är väl den bästa integrationen? Behövs det för Jyväskylä?

Ensamhet tycks vara den allmänna beskrivningen för helger som viks för familjen. Just nu pågår tekniktävlingar i Eckeröhallen med hela 90 förhandsanmälda. Eftersom jag var en av dem som "återupplivade" de åländska tekniktävlingarna i början av 2000-talet, väl medveten om våra virtuoser Lyyski, Niskala, Haglund och fler under åren innan, är jag extra glad att traditionen fotfarande lever och tydligen går framåt. Jag vet också att vi här på Åland inte har en tradition att fokusera på tekniktävlingar för deras egen skull, men jag håller fast vid att många grenar är bra som personlig träning om man sedan kan föra dem vidare in i själva spelet. Ett stort tack, ännu en gång till Sofia och Annica som gör att det ser ut som om jag gjort mitt jobb...
 
Ensam är jag alltså. Fru Kickan åkte till sin match, lycka till JIK-B laget! Edit är hos Gurkan och Pärla och kommer att åka till volleybollmatchen för att bedriva kioskverksamhet. Jag är schemalagd från min egen sida att bedriva utvecklingsverksamhet med mina äldre barn, som bägge vilar sig i form. Jag tror hela konceptet kommer att betala sig. Prioriteringar är viktiga och hur man än vänder blir det fel för stunden, men om det blir allmänt rätt för möjligast många i längden har det ju varit lyckat. Kruxet är så klart att man aldrig kan veta hur det hade blivit om man gjort annorlunda. Taxichaufför skulle man vara, som jag brukar säga. Enkelt att utvärdera om man lyckas eller ej, utan att alls förringa eller ifrågasätta yrkets svårighetsgrad...
 
I denna helg som haft mig på helspänn och inte gett med sig fullständig hängivelse till något alls, utan mer ständig jour åt många håll, har engagerat mig i samhällsdiskussion. Jag nämnde ju redan tidigare Facebookgruppen "Ena Åland" som startades från "rasisthåll" för att skapa ett försök till saklig diskussion. Vad jag förstår har debattklimatet, som man ser i vanlig media slirat ut och det blir allt allmännare att vuxna människor kallar varandra idioter och "kommunistsvin" alternativt "Nazistrasist" mer eller mindre av princip utan att ens höra vad den man öser skit över säger... Hittills har den sidan, som jag faktiskt är med på, såsom "sansad läsare och skribent" tro det eller ej, hållit en väldigt lugn och saklig nivå. Jag har kunnat få höra vad invandringskritiska, eller flyktingskeptiska personer säger  och blivit ännu mer övertygad om att de har fel. Framför allt har jag kunnat få mina egna tankar strukturerade och inte minst med tanke på min undervisning har jag fått övning i att presentera argument med respekt och utan att sälja mig på torget. Det enda hatfylld inlägget hittills gjordes av en arg journalist som helt kallt fördömde hela idén att skithögar som rasister ska kunna prata med människor som tänker rätt. Sen gick han ur. Jag tycker detta är ett stort misstag och jag hoppas att folk ur den ideologin som anser att människor är förtryckta och offer för samhället, låt mig säga socialister typ, går med och förgyller hela diskussionen med sansade och vettiga argument. Just nu är det inte mycken action där. Om mina argument kallas "marxistiska" då är vi inte riktig trätt, eller hur... Proletärer! Var är ni?!
 
Jag återkommer till min övertygelse. Jag förstår att vi inte kan hjälpa hela världen. Jag vill dock att de vi hjälper ska få det så bra som det bara är möjligt. Vi bör alltså arbeta för att en "lägsta nivå" som motsvarar den lägsta nivå som alla som bor här på Åland ges möjlighet till ska garanteras för alla. I skoltermer betyder det att alla ska ges möjlighet till att uppnå något som kunde motsvara avgångsbetyg från grundskolan. Sen är det väl självklart att alla ska försörja sig själv, precis lika mycket som alla ålänningar gör det. Vissa Hembygdsrättsinnehavare kostar mer i pengar och resurser än andra, det samma ska väl då gälla nyålänningar? Sen är det inte min sak heller att avgöra vem som kvalar in att få flytta hit. Det ska var och en som ges möjligheten själv få välja. Och jo, självklart ska lagar respekteras av alla, enligt samma princip som vi alla bedöms enligt vår förmåga att förstå saker, inte sant?
Den här bilden har ingenting egentligen att göra med flyktingar eller invandring. Den bara visar hur fotboll i mitt tycke representerar den högsta formen av samhörighet och integrering. Klä dig i samma matchdräkt och du spelar samma spel oavsett din bakgrund. Bättre sätt att höra till och få plats i samhället har jag svårt att tänka mig. Bra om man lär sig det lokala språket också förstås och lite annat med, men spela fotboll och du är snart lokalbefolkning. Jag lovar det!
 
Ett ställe som kan behöva integreras efter i dag är Jyväskylä. JyPK har alltså 1-1 och bortamålsfördel inför kick off i Björneborg mot Nice Futis. Går det vägen behöver Jyväskylä bli en stad med ett lag i Damernas Liga. Lycka till bägge tu! Gratulerar förresten FC Inter som i går höll platsen i Veikkausliiga.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0