Då sanden blir till guld!

Detta är bara en kort text till alla dem som inte tror att fotboll är mäktigt. Det är också en text till dem som tror att de vet att fotboll är mäktigt. Jag vågar till och med påstå att detta är en liten kort text för alla som vet vad fotboll är och därför förstår hur stort det är. Det vi har vetat, men inte fått konfirmerat, det är nu klart. Leicester City. Jag upprepar: LEICESTER CITY har vunnit det nationella mästerskapet i Engelsk herrfotboll. Senast landet fick en ny mästare var då Nottingham Forest vann dåvarande division 1 våren 1978. Vem minns vi från det? Jag minns åtminstone Bran Clough, som fick jobbet några år tidigare efter att man förlorat mot Notts County.Alltid något.
 
I dag böjer vi våra huvuden av respekt för Claudio Ranieri. Trots att karln tillsynes alltid har varit med och trots att Grekerna minns honom med ångest och han de facto har tränat klubbar som Juventus, Inter, Roma, Valencia och Chelsea, var detta hans första nationella ligatitel. Den första alltså.
Claudio Ranieri och Leicester City ger kött på benen åt den gamla låten "Football´s coming home". Det är alltså möjligt att 2016 vinna den mest penningstinna fotbollsligan i Europa/Världen/Universum och vara ett lag som... Ja, som har före detta fabriksarbetare som top scorers och en allmänt medioker föredetting som Manager. Detta är stort och detta är fantastiskt. Nästa vinter mäter vi detta i Champions´ League och förstås genom att se hur hållbart konceptet är i en ny version av Premier League.
 
Kvällens match där allt avgjordes innehöll också fotbollens innersta väsen. Tottenham, som alltså inte varit i topp i landets högsta liga sedan 1964 kämpade sig till en 2-0 ledning, som sedan förstördes av Cahill och inte minst av Eden Hazard med ett av säsongens  stiligaste avslut. Tacklingarna gleds in som på 1950-talet. Slagsmål ägde rum som i Kanadensisk ishockey. Sånger sjöngs på Stamford Bridge... För Ranieri. "One of our own"! Nu är det ju lite patetiskt egentligen hur all Mourinho hype och Mourinhosångerna har tystnat. I dag mindes man Ranieri som Chelseamanager från tiden före Abramovitj. Fast Chelseafans kanske inte vill erkänna det, men Ranieri är den sista av den gamla skolan, fast han ju moderniserade laget väldigt på sin tid han med, tex genom att sälja Denis Wise. England har fått en ny mästare och det är en av den gamla skolan! Detta, mina damer och herrar är fotbollsromantik! Detta är vad som får märgen att sugas ur benen och jungfrun att svimma, som man sade i Döda poeters sällskap. Även på Åland Uniteds träning i dag var kvällens match ett stort samtalsämne. Laget gjorde sak av att uttala Leicester fel.
 
Inget mera just nu faktiskt. Allt annat liksom försvann för en stund. Nya tag under tisdagen!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0