Eli, Eli, lema sabachtani? Och sen Blåkullaorgier... Påskguide 2

I dag är det den långa fredagen, eller den goda om man får tro engelskspråkiga... Ännu för ett antal år sedan var det helt otänkbart att ordna nöjestillställningar eller vad som helst annat publikt under denna dag fram till klockan 18.00 då ofta själva orgierna kunde utbryta, så har stora pojkarna berättat i alla fall. Nuförtiden kör man helt ogenerat på och arrangerar till och med stora träningsmatcher, som den i Sverige mellan Hammarby och Esteghlal FC mitt på dagen och önskar stor publik. Bortalaget har ju hotat att inte komma och i så fall går Bajen till FIFA. Skönt på ett sätt att det inte bara är i våra kretsar som det strulas kring försäsongsmatcher. Även i Afrika lär posten fungera under långfredagen sägs det. Plastkortet närmar sig Kamerun och vi har hopp om att se Raissa här före Honkamatchen faktiskt. Inför ska hon spela landskamp mot Sydafrika så vi får henne hit åtminstone lite matchtränad.
 
Hos oss vaknade vi upp en och en. Fru Kickan kom på vid 4 tiden i natt att det var läge att förbereda maten, som tydligen låg i ugnen. Edit ville dansa vid halv 9 och jag, som satsat på total utmattning, ,lite som Giovanni på färjan, mest bara lät saker hända omkring min medvetslösa kropp. Här sitter jag nu och inväntar gäster från Kangasala som kommer att förgylla vårt hem denna påsk. Att Pelle är magsjuk, eller just har varit, torde inte hindra oss från att... Äta maten, eller oss andra i varje fall att göra det.
 
Långfredagen är dagen då ondskan har friare tyglar än någonsin. Godheten och synden projiceras till ett ställe och således får de onda makterna friare spelrum. I vår folklore betyder detta att häxorna kommer åt att flyga till Blåkulla, Häklefjäll, Blocksberg, Kyöpelinvuori eller vad vi nu vill kalla det. Ibland rövar de även med sig barn som invigs i Hin Håles tjänst. Trodde ni inte att det stämmer, eller att häxor inte följer med sin tid, se fast här under då:
På själva Blåkulla levde/lever sedan häxorna och de bortrövade barnen faddirullan med Djävulen själv. Orgierna och riterna som utförs är alldeles för pornografiska för att beskrivas i en sådan här helylleblogg. Jag kan bara nämna att det man gör får änglar ur det bredvid belägna godhetens "Vitkulla" att " flyga omkring  klädda i vitt linne, mässärkar och snäva byxor, och de slår satansmaten ur händerna på barnen, gråter tårar stora som ärtor och ber dem bekänna så att häxorna kunde utrotas och sänder med budskapet att människor inte skall arbeta på torsdagskvällar, inte använda mössor med krusade tröjärmar och inte sälja tobak till överpris." Hujedamej säger jag bara.
 
Till slut vill jag nämna att de intima akterna med flere involverade personer mellan Satan, hans gäng och de influgna häxorna och barnen ska vara av sådan kaliber att Woody Allen hade gillat det. Ur minnet kommer jag i håg att det var just han som konstaterade att: "År sex syndigt? I så fall bara om det görs rätt!" Man kunde fantisera under medeltiden vill jag tillägga efter att ha läst vad de sägs ha gjort.............
 
Varför all denna ondska då? Jo, för i dag läggs, enligt kristen mytologi alla världens synder på en och samma person, som enligt omröstning på 400-talet utsetts till självaste Guds egen son i helt biologisk mening. Uttrycket Guds son och Messias med mera har ju funnits med hela tiden, uttalade av alla andra än honom själv. Det var alltså denna dag som han förhördes och misshandlades, först av judiska myndigheter och senare Romerska motsvarande. Ståthållaren Pilatus begrep inte för sitt liv vad denne kille hade gjort som gjorde judiska beslutsfattare så upprörda. Man drog till med att han hade kallat sig Judarnas Konung, för att få det till uppviglande av folk och motstånd mot Kejsarens auktoritet. Pilatus försökte begripa hur man kunde anklaga denna rätt mediokert utseende bärande person för detta, men lät sig påverkas till denna grad att han tillät dödsdomen att verkställas. Jag menar, man korsfäste ju några tusentals per år, så ett litet spill får man ju räkna med.
Misshandeln och den offentliga förnedringen nådde på denna tid sådana dimensioner att vi inte riktigt kan föreställa oss den, trots att motsvarande faktiskt sker även i dag i områden långt från Åland och Norden.
 
De dödsdömda bar alltså sina egna tvärslåer genom staden (Via Dolorosa enligt senare tiders begrepp) upp till Huvudskalleplatsen (Golgata) där de sedan spikades fast i för ändamålet nedstuckna pålar. Jehovas vittnen förklarar, på basen av en grekisk översättning att några tvärslåar inte fanns utan att fastspikningen skedde på själva pålen (Stavros på gammal grekiska). Själv kunde jag inte bry mig mindre vilkendera, men dog gjorde man. En ohygglig offentlig död dessutom. "Min Gud Min Gud, varför har du övergivit mig" står det i skriften att  Jesus skulle ha ropat när det definitivt började vara kört. Eller, han ropade ju nog inte på svenska, utan på arameiska och hur det skrivs i dag ser ni i bloggens rubrik. Den kristna mytologin säger att han här fick ta alla människors synder på sig och således ge oss möjligheten att inte själva hamna i strilet om vi bara ångrar de tokigheter vi gör. Därmed är han offerlammet som gör att vi inte i kristna kretsar behöver offra djur, sädesslag eller ens små barn till Gud nåt mer. Bra va?
 
Symboliskt sett lider kristenheten med Jesus denna långfredag, för att sedan sväva i ovisshet fram till söndagen då han återuppstår och vi är frälsade från ansvar. Hänger ni med? Därför ska man vara riktigt riktigt lugn i dag och inte göra så många felaktigheter. Det där med lamm och kött har blivit lite känsligt för många även och till exempel i många katolska kretsar äter man helst fisk denna dag. Fru Kickan hon bryr sig dock inte utan serverar helt kallt, eller varmt nog, död gris i kväll!!! Gurkan var även just över och meddelade att pommes och korv finns för Edit och Pärla, så fort Edit fått pyjamasen bytt mot dagakläder.
 
Frågor på allt detta? Om ej, ha en lång fredag. Om ni har. Då hörs vi om det! Skottland lär ha vunnit i går kväll fick jag höra av Craig... Inte illa inte illa...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0