Att rösta och förtrösta

I midsommartider blåser diskussioner upp, som det brukar då jag riktigt tänker efter. En lokalt baserad politisk process är den där rösträttsmotionen som Landskapsregeringen planerar. Man vill alltså ge 16 åringar rösträtt i de åländska kommunalvalen. Förespråkarna laddar nu ur sig retoriska frågor som "var är faran?" och "varför inte se möjligheterna?" och väl så. Det som jag vänder mig emot är att Landskapsregeringen alltså först meddelat att detta är deras avsikt. Därefter frågar man kommunerna, som i sin tur rådfrågar sina invånare och närmast de unga, som ju är målgruppen för denna reform. Majoriteten av de tillfrågade ungdomarna, bland annat elevrådet i KHS som jag ju följer på nära håll, sade nej till förslaget. Ungdomarna anser sig inte vara redo att ta ansvar på denna nivå vid 16 års ålder. Nu vill man i alla fall från Landskapsregeringens håll föra förslaget vidare vilket man ju har rätt att göra och dessutom troligen med framgång, eftersom Lagtinget ju har en majoritet som stöder just LR. Därmed fattar man alltså ett beslut som egentligen går mot majoriteten av målgruppens vilja. Inget illa i det så klart. Sådant händer ju ofta och inte minst i ungdomarnas egen vardag. Ungdomen ser alltså att politik är precis som allt annat de är med om. Vuxna som bestämmer vad som är bra för dem och om man rådfrågar har svaret ändå ingen betydelse.
 
Just här skulle Landskapsregeringen ha världens chans att på riktigt öka intresset för samhällsfrågor bland ungdomen, även utanför den väldigt pålästa elit som brukar förekomma i alla offentliga sammanhang och ger åldersklasserna ett sofistikerat utseende. Visa att man faktiskt kan påverka genom att åtminstone meddela att man bör fundera och eventuellt diskutera vidare med just målgruppen. Min fråga blir här: Vad har man att förlora? Ser ni vilka möjligheter till ökat engagemang och ökat intresse ni kan skapa om ni handgripligen visar tonåringarna att ni tar deras nej på allvar och åtminstone inbjuder dem att motivera sig ytterligare? Vad som sedan besluts är egentligen inte så viktigt, men möjligheten att på riktigt engagera ungdomar genom att ge dem en övertydlig chans att få se att det de säger tas på allvar är det viktiga! Kanske just dessa diskussioner är de som på riktigt får dem att ändra åsikt och egentligen kunna argumentera för att få rösta som ju beslutsfattarna verkar vilja att de ska vilja. Hänger ni med?
Utbildning, coaching och i mitt tycke även politik bedrivs bäst om man får gruppen, laget, folket att uppfatta sig själva som styrmän
 
 
Även annorstädes röstas det. Brexit eller Bremain gäller i dag. Få se vad ett eventuellt Brexit gör med Wales, Nordirland, Skottland och så vidare... I fotboll går det bra för alla, utom just Skottland, som ersatts av Republiken Irland...
Vem hade någonsin trott sig få se Wales-Nordirland i en EM åttondedelsfinal? Irland får möjlighet att puffa ut självaste värdnationen och England... Jo, England. Mitt hjärta blöder, men tyvärr måste England slå ut de tappra kämpande nordborna från Island som jag gillar så mycket! Fotboll, precis som livet självt innehåller ibland omöjligheter till kompromiss och val mellan pest och kolera, eller cornflakes och rice crispies... Hur mycket jag än gillar Island måste jag hålla på Roy Hodgsons gubbar. Sen, om England går vidare blir det riktigt tufft på söndag. Då går det ju mot antingen Frankrike eller Irland. Jag är då på en färja, för då jag skulle ta alla barnen med till Skansen, som de velat nu i 7 år, då är det just precis bara den här dagen som funkar. Det får vara värt det och barnen får vakta varandra från klockan 22.00! Okej Linda och Emilia?
 
IFK Mariehamns flickor kämpade tappert mot Nice Futis i går och föll sedan ut på straffar, efter 1-1 då ordinarie matchtid tog slut i Alandia Cups kvartsfinaler. Utan att förminska någon av hemmaspelarna vill jag framhålla Nice Futis målvakt som planens bästa spelare i mitt tycke. Detta blev sedan den enda matchen i årets Alandia Cup för mig. På samma gång följde vi med Åland-Vasa i distriktsturneringen och fick höra att Åland vunnit med 2-1 efter två mål till av IFK flickan Alva Kahnberg. Jag hoppas få orsak att återkomma till henne, flickfotbollen och även till distriktscupen, som nu sägs ska omstruktureras.
 
Ett väldans skrammel hörs från Edits rum. Det rapporteras vara Edit och Pärla som bygger legoslott. Jag kommer att hålla min kropp utanför det rummet under eftermiddagen. Snart kommer Fru Kickan hem sa hon. Jag förväntas handla. Linda skulle komma redan i kväll för midsommarfirande. Emilia och Rufus tittar väl in åtminstone tillfälligt i morgon.
 
I morgon ja.... Midsommarstångsresning... Och lövning... Vem hade trott att dessa termer skulle vara så stora och skrämmande för en så stor och skrämmande person som mig... Hoppas ni kommer dit alltså!

Kommentarer
Postat av: Rösten från öster

För att få upp stången, så ge den lite blå piller, det lär skall hjälpa

Svar: Så sant som det är sagt!
enligtvirta.blogg.se

2016-06-23 @ 13:47:26
Postat av: Rösten från öster

Lö 2.7 kl 17:00 i Jomala, herrtrean JIK - PIF...

Svar: Sidu... Vi borde kanske träffas då?
enligtvirta.blogg.se

2016-06-23 @ 13:51:14
Postat av: Rösten från öster

Inga röster från öster i publiken tyvärr då, men förhoppningsvis en yngre röst på planen i alla fall

Svar: Värt att notera!
enligtvirta.blogg.se

2016-06-23 @ 21:16:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0