Sista smörjningen

Snart är det dags för sista träningen före man faktiskt får lite semester på riktigt. ÅUs importspelare får åka hem nån vecka. Endel laddar för U23 landslaget- lär framkomma inom kort vem det gäller- endel laddar batterierna för en minst sagt motiverat laddad höst. Men först då kvällspasset i Bengtsböle. Låt oss hoppas att A. Mathias tillfrisknat från sin migrän så Maria kan få riktig målvaktsräning, jag kan nog slå inlägg och sånt men i mina ögon är en målvakt bra om hon tar i bollen.. Mathias kan ge så mycket mer konstruktiv coachning. B. Vi hoppas att kvällspasset blir snäppet bättre än det vi gjorde i morse. Syntes tydligt att veckan varit rätt tuff. Till och med Maiju hade svårt att riktigt veta när hon skulle möta och när skjuta. Jamppa valde att skjuta på tomt mål, så hon skulle få träff. Kati ropade "ajjajjajj" efter nästan varje skott osv osv. Men vi vaknade i alla fall. Nu en bra träning och sen på välförtjänt semester en liten tid!

Ålands damlandslag fick i går efter en lång och seg kamp hål på Gotland. Emmas enda djupledslöpning resulterade i 1-0 och lite senare styrde Karring in ett inlägg och stadfäste 2-0 segern. I dag står Jersey på tur och om allt går väl blir det semifinal på fredag och final på lördag... Blir oerhört tufft för spelarna eftersom Åland mestadels spelar med samma lag. Väldigt lite rotation, vilket är förståeligt, men hur i helsefyr ska de orka...

Hoppas få se sådana här bilder från Markusböle även i kväll..

I kväll kommer syrrans familj. Hoppas hinna hem till dess. Sassa skulle bort en sväng och jag ska köra Rufus till Godby. Nå, i Godby vistades jag hela förmiddagen direkt efter morgonträningen. Såg öspelssimning och är just precis så stolt som en Pappa kan vara. Är du inte förälder förstår du inte vad jag pratar om. Såg även P-O Granberg och hälsade från Annika. Hälsningarna kommer tillbaka!!!

Sen en bild på Adde då hon spelar för Finland.

Bilden symboliserar inte Adde, utan den diskussion som förs om vartåt vi hamnar. JAG vill inte att vi hamnar här, tvärtom!!!


Många vill skylla på dessa (Kipe, Jaska, Kimi). Jag tror inte felet är deras enbart... Faktiskt nej...

Kommentarer
Postat av: beck

Hej, dom där bilderna har jag sett förut ;)

Jag försökte välja sådana bilder (till naisfutis.net) som symboliserar det underläge Finlands tjejer låg i både fysiskt och taktist. Tekniskt låg vi väl nära varann, men att spela med 4-5-1 var nog självmord. Två skott på mål och sen nån halvmesyr till hörna.

2009-07-02 @ 18:28:12
Postat av: Annika

Vem är skyldig till taktiken, om inte tränarna? Och att sen spelarna spelar på för låg nivå är en annan orsak. Tidigare var det ett krav för juniorlandslagsspelarna att spela i ligan. På den tiden var också ligan hårdare, för dom flesta bästa finska spelarna spelade i fm-serien. Du måste satsa för att spela i landslaget, och det betydde flytt till närmsta ligalag! Det räcker inte med b-fl.divI för att ha internationellt tempo, vem vet om ens ligan räcker??

2009-07-02 @ 18:39:12
Postat av: MV

Oookejjj. Nu pratar vi alltså två olika saker. Jo, tränaren väljer taktik, vilket kanske medförde förlusterna i dessa matcher. Betyder det då att Finland, med ananmatchcoachning skulle slå de europeiska konkurrenterna? Då är det lätt att göra nåt åt det.



Sen då att spelarna inte håller liganivå i de yngsta landslagen. Är inte det ett tecken på att ligan blivit bättre?! Är det inte så, då har ju våra spelare blivit sämre och det kan vi väl inte tro... I så fall hjälper det inte med matchcoachning.



Så hur vill vi ha det?

2009-07-02 @ 20:30:00
Postat av: Annika

Jag nämnde två delorsaker, inte två olika saker i strid med varandra. Vi slår inte nödvändigtvis, men vi spelar jämnare med dem, inte såna "onödigt" stora förluster.



Enligt många har ligan blivit sämre, och om juniorlandslagens spelare inte platsar där har också dom blivit sämre, eller? Alltså två delorsaker. Jag känner inte till spelarna, kan inte säga något om valen, men jag vet bara att tidigare årgångar typ -89,90 och tidigare spelade de flesta U17 i ligan. Det gör dom inte nu. Slutsatser? Som du sa antingen har ligan blivit bättre eller spelarna sämre. Vad anser ni andra?



2009-07-02 @ 20:58:09
Postat av: Max

Nåjaa. Inte vet jag om alla varit ligaspelare där vid 15-17 års åldern tidigare.



-90 år 2006



Linda Hakala, FC Sport

Siiri Välimaa, P-Iirot

Niina Mönkkönen, HJK

Anni Ruostekoski, FC Sport

Sanna Vahtera, FC Sport

Sanna Porali, HJK

Laura Talonen, VJS

Ellen Söderlund, VJS

Teija Laiho, FC Espoo

Pernilla Nordlund, FC Sport

Hanna Emet, FC United

Emmi Alanen, KPV

Sini Ihamäki, HJK

Annika Kukkonen, HJK

Linda Ruutu, HJK

Katariina Henriksson, Ilves

Satu Kruus, FC Honka

Vilma Korkiatupa, TJK



-89 år 2006



Tinja Haikka, Ilves

Outi Järvelä, FC United

Laura Lundell, SC Raisio

Kajsa Vikman, FC United

Maria Mustonen, VJS

Niina Mönkkönen, HJK

Minna Siponen, KaaPo

Kaisa Björn, Ilves

Mathilda Mörn, Åland United

Linda Ruutu, HJK

Anna Westerlund, SC Raisio

Pernilla Nordlund, FC Sport

Annika Kukkonen, HJK

Jemina Hietanen, Ilves

Nicolina Jåfs, FC Sport

Tiia Tikkanen, SC Raisio

Satu Kruus, FC Honka

Katariina Henriksson, Ilves



-88 år 2005



Milla Junni

Marjaana Kaaresvirta, KaaPo

Aino Lepikonmäki, Ilves

Tuija Hyyrynen, HJK

Salla Saresvuo, PuiU

Katja Riihiaho, HJK

Tiia Kuokka, VJS

Jenni Sjöholm, VJS

Janica Ignatius, TiPS

Krista Laukkanen, KMF

Nelli Ruotsalainen, PuiU

Ida-Sofia Ääri, KaaPo

Anna Westerlund, SCR

Iida Koskelainen, Sudet

Tytti Porkka, Kuusysi

Jenna Korhonen, PuiU

Heidi Rajala, JyPK

Kaisa Björn, Ilves

Jemina Hietanen, Ilves

Susanna Hokkanen, HJK

Nicolina Jåfs, FC Sport

Tiina Takala, FC Sport

Emma Juntunen, KMF

Heidi Blomroos, TPS

Linda Sällström, TiPS

Tiina Taavela, PuiU

2009-07-02 @ 21:52:59
Postat av: Annika

Nå sådär snabbkollat så skulle jag säga att merparten av -88-89 var ligaspelare, inte-90.

2009-07-02 @ 22:49:11
Postat av: MV

En orsak till att spelarna i det allra yngsta landslaget i dag har lite annan klubbstruktur är nog att de faktiskt är ett år yngre (alltså grundåldern) än tidigare till följd av UEFAs och FIFAs tävlingar som gått längre ner i åldrarna och därmed har förskjutit våra distrikts och regionlag ett år tidigare. Minns ni att 88, 89, och 90 åldersklasserna spelade Pohjola Cup som B16? 92, 93 och 94orna har nu gjort det som C15.



Sen då Ligan. Jag kan inte komma mig för att ändra uppfattning. Spelarna i dagens liga är bättre än de som spelade för 8-10 år sedan helt generellt. Att sedan andra länders ligor blivit mycket bättre under samma tid är en ennan historia. Men jo- vår liga är bättre nu, eller ungefär lika bra som före spelarflykten, fast utan de spelare som flytt..

2009-07-02 @ 23:20:09
Postat av: Annika

Ja det förklarar ju en del, om dom är ett år yngre. Lite råddigt med domhär åldersklasserna. Varför kallas dom då U17?



Angående ligan får vi hoppas du har rätt, och nog tycker man ju att spelarna tränar mer och bättre än förr, och antalet flickspelare fortsätter att öka, vad jag har förstått. Men dom ökar väl ännu mer i andra länder. Och andra länders förbund ger mycket mer till flick-och damfotbollen.

2009-07-03 @ 08:43:40
Postat av: MV

U17 började de (-93orna) kallas först för tre dagar sedan. Då landslaget valdes var de U16..



Jo, flickspelarnas antal ökar och åtminstone inom några föreningar tränar man både mer och bättre än förut.



Låt oss säga så här. I de länder där damer och flickor tidigare haft mer än vi, där får man mera eller lika som alltid. I de gamla kulturländerna (typ Spanien, Holland, England osv) har man helt enkelt börjat använda sig av de verktyg och funktioner man "alltid" haft inom herrfotbollen. Därmed kör man damfotboll på allvar i dag fast nivån inte ännu är den ultimata. Hos oss kämpar vi på och måste skapa vår egen kultur både på pojk och flicksidan. Kulturländerna kör om oss endast med hjälp av, just det, sin kultur!



Vi kan inte direkt apa av ett annat land, eftersom vi inte har de förutsättningar dessa länder har. Jag menar.. Skulle Holland ha haft samma organisation med olika ungdomsserier, distrikt- region- och landslag som vi har i alla de år vi har haft detta. Då skulle Holland i dag vara en ledande nation i dagens damfotboll. Nu spelar man om placeringarna 5-6 mot Finland i Nordisk Flick.. Om några år är jag "rädd" att Holland möter Tyskland i EM final för damer. Finland och Sverige kommer då att vara själaglada om vi A. är med i slutspelet. B. går vidare från gruppspelet..

2009-07-03 @ 10:19:54
Postat av: Annika

Kan inte annat än hålla med dig där :), men jag vidhåller ännu att stödet från förbundet saknas till stor del. Flaggar nu med EM, men sen? Vad blir kvar? Beror förstås också på hur det går för Finland. Borde gå vidare från gruppspelet, om det ska ha någon effekt alls.



2009-07-03 @ 10:35:14
Postat av: MV

Visst. Ändå beror det mesta på oss "tokstollar" som orkar bry oss och svettas och blöda för det hela.. Ju fler av oss vi är, desto närmare målet kommer vi. Först är det ju förstås bra om vi kan definiera vårt mål:-)

2009-07-03 @ 12:35:26
Postat av: MPL

Några år seden JyPK-88 vann Holland`s 88-national lag kandidater 2 - 1 i Haarlem Cup, kanske det ska inte vara möjligt i dag? JyPK-88 inte hade ju ingen spelare som kunde hae spelat i international nivå...

2009-07-03 @ 22:30:59
Postat av: MV

Nej, precis så!

2009-07-04 @ 00:32:54
Postat av: MPL

Det finns lite ironia också i min komment...

2009-07-04 @ 14:01:38
Postat av: MV

Jag såg det jo... Jag vet att du hade några spelare som kunnat vara med i landslaget om de valts...

2009-07-04 @ 19:41:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0