Gästskribent

Under de senaste dagarna/veckorna har ett visst behov att få publiceras som "gästskribent" påtalats, närmast på privat e-post ([email protected] ). Här har vi då den förste signaturen som vill säga sitt hjärtas mening på denna blogg. OBS! Jag ansvarar naturligtvis för texterna trots att dessa inte på alla punkter nödvändigtvis motsvarar mina egna åsikter.

MV

PS. Finns det flere gästskribenter där ute? Hör av er! DS.



"Distrikts cup - vems och vilka behov skall beaktas?


Förbundets?

Att hitta och utbilda spelare till landslaget är det uttalade primära målet.

 (I ett flertal kommentarer har jag hört/läst utrycket "hon är ändå inte landslagsmaterial så det har väl ingen betydelse om hon är med eller inte" i olika former. Denna käpphäst används framförallt för att rättfärdiga ifrågasatta beslut på lägre nivåer i hiearkin. Behovet att utveckla fotbollen i vårt land i allmänhet anses inte ha nånting att göra med denna del av verksamheten.)


Distriktets (lagets)?

Citat MV (om blandade lag): "Då förlorar vi dock tävlingsmomentet, som också det är en viktig del av det hela... Tanken att spela för sitt eget distrikt, som för ett litet landslag."

Hmm, hur många distrikt kan i ärlighetes namn uppfattas som nån sorts landslag? Jag har inget svar, men tre landslag från Nyland? Ok, visserligen har Storbritannien 4, men i alla fall? Åland kanske kan ses närmast ett sådant, men med inhyrd målvakt? Sen har vi ju regionlagen vars roll jag medvetet skippar här. Jag påstår att distriktens behov (om nåt sådant ens existerar) undeställs tränarnas, men mer om detta längre ner.


Moderlagets?

Den spontana frågan är vad moderlaget (dvs laget tränaren eller spelaren normalt representerar) har med det här att göra. Egentligen borde det inte heller ha nån betydelse. Faktum kvarstår dock att, med dagens ekonomiska satsing från förbundet, dras distriktslaget av någon/några tränare från nån av klubbarna i distriktet. Föreningarna har, förutom prestige, även i reda pengar mätbara intressen i hur de egna spelarna klarar sej. Förutom en viss ersättning för landslagsspel så utnyttjas tidigare framgång uttryckligen vid rekrytering av unga spelare. En stor ung åldersgrupp kan ge ett bra bidrag till kassakistan.


Tränarens?

Tränaren har alltså två herrar att tjäna: förbundet och moderföreningen. Vems behov står henne närmast. Idealiskt så sammanfaller dessa, men då hon står i valet och kvalet så är det lätt att förstå vem som står närmast. Egentligen så är det väldigt lite som en tränare övervakas i sin verksamhet. Vissa rapporter skall bokföras, men följs dessa upp? Det mesta publiceras aldrig och förblir sgs hemligstämplat. Dessutom är besluten vanligtvis subjektiva och ifall de blir ifrågasatta så dras käpphästen "hon är ändå inte landslagsnivå..." fram. Så länge tränaren är bunden till en förening, vanligtvis med lag i aktuell åldersklass och (ibland t.o.m.) eget barn i laget så kan tränaren inte vara bevisligen oberoende.


Spelarens?

(Här väljer jag uttrycket barn i stället för spelare för att poängtera att barn inte alltid hanterar motgångar på ett sätt som förutsätts av en vuxen). Jag sammarfatter barnets behov till 'behovet att bli noterad' vars högsta manifestation i detta fall är valet till all stars. Väldigt få förunnas en all stars nominering, så behovet måste uppfyllas så att barnet känner att hon fick en ärlig chans. Då kan hon även bättre hantera ett misslyckande och bygga upp för ett nytt försök. Om den återstående känslan är 'jag duger till ingenting - jag fick inte ens försöka' så har systemet fallererat.


Slut på tramset. Jag kräver att:

•-          Distrikts/region/landslagstränare skall inte vara verksamma i något klubblag där intressekonflikterna är uppenbara samt att resurser skall tilldelas av förbundet för att möjliggöra detta. Ifall klubblagstränare måste användas får de inte alla komma från samma klubb.

•-          All verksamhet skall övervakas, bokföras samt publiceras.


För att utveckla distrikts cup föreslår jag att:

•-          Spela tre omgångar där vinnaren från en match alltid möter vinnaren från en annan match (cup) samt förlorarna möter förlorarna. Sista omgången blir alltså mellan VV (2 vinster) mot varann, VF (en vinst, en förlust) mot varann samt FF (2 förluster) mot varann. Med tolv lag så ger detta inte jämt ut, men "sämsta" VV laget kan möta "bästa" VF laget i en bronsmatch, osv.

•-          Under dessa matcher väljs spelare (all stars candidate) till fyra lag enligt spelposition. Vilket lag de tillhör lottas. Dessa lag spelar sen semin, bronsmatch och final och coachas här av oberoende tränare. Slutlig all stars väljs bland dessa spelare.


Detta spelsätt ger ett lag som kan tituleras vinnare (från matchen mellan de båda VV lagen). Samtidigt blir spelarna satta i en situation med främmande spelare och tränare runt sej, vilket motsvarar spel i landslaget.


Mvh Valdemar"


Kommentarer
Postat av: Max

Håller väldigt långt med Valdemar. Dedär sista förslagen om hur cupen skall spelas kan jag inte uttala mig om såhär genast. Värt en tanke dock.

2009-07-06 @ 13:04:58
Postat av: MV

OK. Hur går ni två vidare nu då? Är rädd att inga belut fattas i denna blogg som liksom är bindande för Finlands Bollförbund...

2009-07-06 @ 14:52:47
Postat av: Valdemar

Max, det är den senare delen (med blandade lag) som är egentliga poängen. Förändringarna gällande första omgångarna är bara till för att ge jämnare matcher än idag (samt även för att understryka slumpmässigheten i dagens system). Med det föreslagna systemet kunde ett lag som förlorat sin första match nå brons vilket inte är möjligt idag.



Virta, jag trodde detta var bollförbundets officiella info kanal (åtminståne är det den enda) ;)



Frågan är väl vad en utomstående kan göra för att påverka och ändra systemet på riktigt?

2009-07-07 @ 07:43:18
Postat av: MV

Ett tips kanske kunde vara att kontakt Marko Viitanen på FBF. Han är chef för All Stars avdelningen som ordnar hela turneringen. Eventuellt kan man således initiera en diskussion bland distriktens ungdomschefer.



De, Ungdomscheferna i form av AS-avdelningen kan bestämma hur turneringen är utformad. Om de vill ändra kommer de säkert att höra med Jaska som antagligen hör med oss.



Så, Viitanen eller det lokala distriktets ungdomschef. That´s the way to go!

2009-07-07 @ 09:10:24
Postat av: Max

Jag funderade en stund och köper nog inte helt den där sista biten. Om distrikten spelar i cup-format får vi ändå ojämna matcher med t.ex. Helsingfors mot Åland i första omgången osv.



För att undvika detta helt finns två alternativ:



-Antingen spela utan distrikt. Alltså så att spelarna blandas i nya lag utöver distriktsgränser redan från början



-Eller att utgå från förra årets resultat då vi indelar distrikten i grupper. Så att de bästa spelar alla i samma grupp. Med denhär mildare varianten kvarstår ändå problemet hur vi jämför någon som lyser i en match i lågt tempo (tex Åland mot Mellersta Finland) med någon som lyser i en hård match (tex Åbo mot Nyland).



Efter att lagen spelat några matcher i sin elitgrupp eller grupp för mindre distrikt kunde man nog göra som Valdemar föreslår, nämligen att göra allstars candidate lag.



En följdfråga dock, vad gör de spelarna som spelat 2-3 matcher och inte ryms i ett kandidatlag?

2009-07-07 @ 10:46:09
Postat av: Valdemar

Tänkte bara kommentera Max' senaste.



Ojämna matcher: Hur vi än bygger upp spelsystemet så kommer vi inte ifrån dessa helt. Att spela utan distrikt så skulle frånta motivationsfaktorn från distrikten samt dess tränare. Jag kan dessutom se ett visst organisationskaos i detta.



Fjolårets resultat, hm? Kanske i C15 då föregående års C14 ligger som bas. (Här kunde man kanske låna nåt från kvartersspelsformen där vinnande laget stiger till bättre planen - efter några rundor så har vi tagit fram de bästa lagen, vet inte?). För att de bästa lagen skulle spela mot varann från början, så behövs kanske nån sorts divisionsindelning - här förutsätts dock att distrikten är jämnstarka från år till år. Hur stor variation det är inom ditrikten från år till år kanske nån annan med längre perspekiv kan svara på



Om de som inte blev utvalda till all stars candidate kunde få sin personliga feeback medan candidate lagen förbereder sig för sista dagens matcher, så kunde tiden utnyttjas på bästa möjliga sätt även för dem. Det är väl rätt så normalt i turneringar att lag blir utslagna före finalen, så det är väl inget nytt att få följa med de sista matcherna från publiken...



I övrigt så återkommer jag i nån annan form och med slipat innehåll. Tack till alla som kommenterat här och på naisfutis.net samt ett stort tack till Mikael som lät mej komma in på bloggen.



Kiitos kommenteista myös naisfutis.net'issä ja erityiskiitos Mikaelille joka päästi minut blogiinsa.



Valdemar

2009-07-09 @ 08:56:06
Postat av: Max

Ingen dum idé det där med feedback åt de som inte valts. Skulle ändå sist kunna påpeka att helst ändå inte större skillnad än 1 match mellan de som spelat flest och de som spelat minst.

2009-07-09 @ 09:55:47
Postat av: MV

Tack själv att du ville skriva. Välkommen tillbaka och även andra gäster är välkomna.



En liten grej bara hur vi hamnat i dagens spelsystem. Ännu i början av 2000-talet spelades Pohjola Cup, som det hette, på flicksidan med just seedade grupper. Det hela ledde till att vissa lag helt enkelt inte KUNDE vinna turneringen. Tillexempel Åland med Annica Sjölund, Sarah Engblom osv kom sexa utan att förlora en enda match. Systemet då byggde just på "bättre och sämre lag" som sedan under turneringen lite blandades...



Senare gick man över till detta system som vi har nu, som ska motsvara pojkarnas. Alla lag rankas på förhand i lottningskorgar på basen av tidigare framgång. Således innehåller varje grupp et lag ur kog A ett ur korg B och ett ur korg C. Om inga överraskningar sker möts sedan A lagen i medaljspel, B lagen i mitten och C lagen i botten.. Därför blir matcherna i början lite mer ojämna. Men de ger även möjligheter för enskilda årskullar ur mindre distrikt att överraska!

2009-07-09 @ 10:03:00
Postat av: Valdemar

Tänkte väl att det låg nånting sånt bakom. Nuvarande systemet ledde ju dock till att "de två bästa lagen mötte varann ren i gruppspelet".



Nu har väl varken Annika eller Sarah blivit sämre för att de inte i tiderna hade chans att vinna Pohjola. Jag tror dock att båda hade blivit valda till all star candidates och den vägen kunnat komma in i den vinnade formationen.



Max, kan hålla med om att tiden blir lång för de som blir utanför finalerna, men detta skall väl inte få vara ett avgörande hinder?

2009-07-09 @ 10:35:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0