Fotboll och ringeffekter


Ett varningens pekfinger! I dag är jag allvarlig!

Gårdagens diskussion i Ålandstidningen (se rubrik i förra inlägget) var en väldigt belysande och viktig sådan. Okej, vi löser inte Carros problem just nu, men vi fick en liten gnista av en rätt viktig debatt som kan komma att bli central i vårt samhälle om vår verksamhet går framåt som vi hoppas.

För det första: Spelarens ansvar. Den elitfotboll vi vill bygga upp bygger väldigt långt på hårt arbete gjord av spelare. Detta arbete kan inte göras om man inte är helt medveten om sig själv, sin situation, vad som krävs och vad man behöver skapa för att lyckas. Som diskussionen även för fram kan en spelare inte vänta att alla människor i hennes omgivning automatiskt ska veta hur fotbollens tävlingskalender ser ut. Ännu mindre kan man vänta sig att alla ska förstå att en landslagskallelse är ett förtroendeuppdrag,likt en plats i lagtinget eller EU parlamentet och att dessa kan komma med några dagars varsel.
Därför är det snorviktigt att spelaren, så gott det bara är möjligt, förutser alla tänkbara scenarion under den närmaste tiden och varför inte flere år framåt. Studier, arbete, privatliv... Allt som har att göra med en själv kan grovplaneras och tas i beaktande så att man kan få sin fotboll att fungera enligt målsättningarna. Gör jag så här- kan jag träna på morgnarna då? Ja eller nej... Sen lever man med beslutet. Självklart kommer det också överraskningar, som i Carros fall U23 landslaget. Då får man ta ställning till hur man vil ha det. Nu hamnade Carro i en situation då hon hade att välja mellan att säga upp sig eller stanna hemma. Hon valde att stanna hemma och jag är helt fel människa att säga om hon skulle ha valt annorlunda. Detta är hur hon såg sig behöva göra. Det skall man respektera.

Jag kan, för eventuellt oinsatta läsare (om här nu finns sådana) berätta att det där att ta ledigt från jobbet någon- eller några dagar för fotboll inte är någon dans på rosor. I mitt eget fall betyder det alltid tjänstledigt utan lön. DOCK skall jag se till att vikarie anställs, samt välja om jag själv gör program och ställer i ordning för vikarien (vilket kan innebära många timmars förberedelser och efterarbete) eller om jag låter vikarien härja fritt och således får flere veckor/månader av efterarbete. Att åka 10 dagar till Azerbaidzhan förra hösten var inte en lätt affär yrkesmässigt (läraryrket påtalas här). Till saken hör att själva resan, som ju innebär fotboll även den innebär arbete som ofta till och med är både intensivare och hårdare än det jobb man lämnar hemma att utföras senare eller av någon annan om man har tur.

I min egen situation ber jag alltid först skolan om lov innan jag inleder diskussioner om tränararbete. Jag vet ungefär vad det innebär. Vissa delar av flexibilitet skall skolan kunna garantera (det gör den och jag är väldigt tacksam) och sedan skall fotbollsinstansen även ha den flexibilitet min egen roll som just lärare, samt snart 4 barnsfar kräver. Annars kan jag inte göra kontrakt! Jag vet att vi i höst ska bedriva regionverksamhet, att ÅU ska slutföra säsongen och börja en ny (jag vet när vi tränar och spelar i huvudsak) och att någonslags dokumentering av EM slutspelet skal företas.. SEN vet jag också när mina barn fyller år och att jag i början av oktober kommer att få ett barn till. Jag vet att modern till detta fjärde barn är förstagångsföderska och att hon vill A. Ha mig med på förlossning, B. Mig med på diverse förlossningsförberedande utbildning. Jag vet när de kurserna går och då är det min sak att förhandla med ÅU om antingen vikarie (jag har en som jag kan sätta in i rollen) eller så kompenserande aktivitet för dessa fyra kvällar.

DETTA ÄR SPELARENS och i mitt fall TRÄNARENS personliga ansvar.

Även Limpan börjar bli så stor att hon får lov att börja ta ansvar!

Det som den omtalade diskussionen i Ålandstidningen förde fram var att "vanligt folk" inte alls förstår vad elitfotboll- eller idrott egentligen är i dag. Idén om att arbetet måste gå före hobbyer är ju solklar och visst Lutherskt sedelärande och faktiskt väl... rätt...

Då måste vi ändå lite fundera vad vi vill. En av debattörerna vill att vi ska fundera över om Carro gör mer nytta på jobbet eller på fotbollsplanen. I skribentens värld är svaret solklart "på jobbet". Jag undrar dock... Är skribenten och de allra flesta människor där ute helt ointresserade av om det går bra för IFK Mariehamns herrar eller Åland United? På något sätt tror jag inte det. Folk gillar att prata fotboll har jag märkt. "Va bra det går för er!" brukar man höra i gator och gränder.

I så fall, mina damer och herrar, måste vi fundera vad som krävs för att detta ska kunna upprätthållas och bli ännu bättre! Ska våra fotbollsspelare kunna utöva fotboll på det sätt det krävs för att vi ska kunna ha dessa framgångar, och på samma gång då bli uttagna i landslag, för det BLIR de bästa fotbollsspelarna, då måste de få tillgång till de förhållanden som krävs. En elitspelare i dag måste kunna träna en par pass om dagen och därutöver äta och vila. Dessutom måste hon ibland resa, eftersom de matcher hon ska spela går av stapeln runtom i landet och ibland utomlands.

Är sådan verksamhet något vi vill ha? Då har vi två (egentligen nog flere, men det blir enklare så här) möjligheter.
1. Vi går samman och betalar klubbarna så att dessa spelare kan anställas på heltid.
2. Vi erbjuder spelarna flexibla arbetsmöjligheter inom våra företag.

Både 1 och 2 är något vi kunde kalla sponsorering och samarbetskap. Vad får man tillbaka då? Jo, god fotboll och elitidrottare med tacksam inställning till näringslivet som i sin tur kan ge mycket positiva ringeffekter framåt för bägge part.

Nu menar jag absolut inte att en spelare skall särbehandlas bara för att denne är duktig på att sparka boll. Eftersom jag vet att Jani Lyyski inte tar illa vid sig kan jag ta upp en episod ur hans vilda högstadietid. Då Jani gick på 9an tillbringade han stora delar av året på olika landslagssamlingar. Debatten i skolan gick huruvida vi skulle beakta denna stora frånvaro i hans betyg. Min åsikt var och är klar! Självklart inte! Om man ska bedöma hur bra en människa kan engelska, då bedömer man det! Skit samma om hans stora frånvaro gjort att han då kan sämre än om han varit på plats. Det är ett pris Jani skulle betala tyckte jag! Ingen hindrade honom att studera extra under landslagslägrena! Vi ska minnas att elitidrottare varken ska kunna eller göra mindre än andra. Men för att vara såda måste man vara beredd att låta dem göra det som krävs. Sen ska de också betala sin hyra och sin mat som alla andra människor!

Jani i dag. Några år efter sina historie- och teologiestudier i mitt klassrum...

Sen kan det ju hända att man tycker att fotboll är en hobby och skall som sådan förbli. I så fall behövs varken debatten, Åland United som det är i dag eller landslagen.
Jag hoppas vi kan få en generation som kan betrakta fotbollsspelare som yrkesmänniskor. Vägen är lång, men om vi kan gå framåt med blicken klar och obeveklig, då kan vi komma dit även i vårt Gudsförgätna land...

Exemplet är kanske ruttet, men vem hade i dag kommit ihåg Jesus eller Mohammed om de stannat kvar i snickarboden eller kamelstallet?

Jepp. I dag drar Sassa och jag till Sibbo över helgen. Text kommer om det kommer!

Kommentarer
Postat av: Simonkolina

Sv: Och jag skriver kommentarer här på din blogg för att du ska veta att jag svarat.



Tror du verkligen att Judas inte hade någon betydelse för mänskligheten?



Jag tror att man måste rensa lite i ungdomshuvudena. Som du sade, det är ju den officiella sanningen, den att han var en förrädare. Fast sådana sanningar behöver ju inte vara sanningar.



Ett hinder för att få en bra framtidstro är att titta i bibeln, som också har sina felaktigheter. Därför är det värt att poängtera detta.



Haha, jag tror inte att jag ska bli teolog på nåt sätt, det var bara något jag ville skriva om när jag annars hade fantasibrist.

2009-07-10 @ 10:17:48
URL: http://simonkolina.blogg.se/
Postat av: MV

Ingen har väl sagt nåt annat heller. Men som jag ser det har det ingen betydelse vad som hände på riktigt! Det som formar människans tro är ju det som sägs gälla. Om någon med pondus (tex en meteorolog) säger till mig att det blåser i morgon, då handlar jag enligt det. Jag ser inte hur Judas på minsta sätt kan ge oss en annorlunda nutid. Jo- eventuellt kan det, om vi vill koppla ihop det hela med den text vi här kommenterar (mitt inlägg om Fotboll med ringeffekter ovan) ge ungdomen och människan in gemen en insikt i att vissa människor måste ta skit för att många ska bli lyckliga... Typ!



Jag menar. Vad är mer centralt: "Gyllene regeln" eller "Jesus lämnade sin far ensam i snickeriet"?

Eller "ÅEA har brist på folk i semestertider" och "Caroline Sjöblom går miste om landskampserfarenhet, samt Finland har reservmittback på planen".. Tolkning tolkning! Det är DET människan ska förstå. Det finns ingen absolut sanning! Det är bara nåt som matematikerna hittat på:-) Nu var vi där igen...

2009-07-10 @ 10:34:37
Postat av: Rösten från öster

och matematiken ja. Blås på mot öster , så blir det nog bra, sa meteorologerna (som läser väldigt mycket matematik för att bli meteorologer). Kanske snickarsonen borde varit matematiker... Hmmm.

2009-07-10 @ 12:08:17
Postat av: Max

Finns nog berömda sagor också om snickarboden. Kamelhistorier kan jag dock inte. Alla har vi våra brister.

2009-07-10 @ 14:03:12
Postat av: Simonkolins

Jag är ledsen, men jag kan inte hålla med dig angående Judas och hans skapande av framtid.



Jag vet inte om du vet detta, men allt som har med ordet Judas att göra, får en dålig klang i många öron i denna värld, också på Åland. Ordet judas och jude har ett ganska närgånget samspel och en av de bidragande orsakerna till antisemitismen kan exempelvis ligga häri.



Jag betraktar det av yttersta vikt att ta med honom i undervisningen. Själv känner jag mig besviken på att ingen har kommit och sagt det till mig, och därefter fått bilda uppfattning enligt dåliga informationskällor.



Om Jesus bara led på korset och sedan steg upp till himmelriket, medan Judas måste lida för all evighet i helvetet, så lider Judas mer för människornas synder än Jesus. Ska Jesus roll vara så betydelse full då? Och förresten, varför pratar skolan ens om Jesus? Är det inte Judas man ska "tacka"?



Nog för att detta är en enstaka bagatell enligt vissa har det en stor roll för att alla pusselbitar ska sättas på plats för en framtidstro för mänskligheten.

2009-07-10 @ 16:45:55
URL: http://simonkolina.blogg.se/
Postat av: MV

Nu, pojke hamnar du ut på fundamental is... I det du säger får du det att bli så, att alla texter beskriver en sanning. Om Katolska kyrkan lärt ut att Judas brinner i helvetet, då utgår du alltså från att han faktiskt gör det.

Försök se vad Bibeln, Koranen, Tripitaka och alla de där skrifterna egentligen skriver. De skrifterna kan ge människan vägledning om hur man kan leva ett liv tilll glädje för sig själv och andra. var Judas är i dag, det vet antagligen bara han själv.



Ur undervisningsperspektiv vore det ju fel om vi undervisade annat än det som varit en "allmän uppfattning". Det du pratar är teologi och skall rimligen tas upp på filosofi- eller varför inte GYMNASIALSTADIETS religionslektioner. Inressanta grejer som ändå är dogmbildande de med!

2009-07-11 @ 10:01:07
Postat av: Simon

Så du menar att Judas roll i religionsundervisningen är så liten?



Kan du utveckla dig ifråga mitt betraktande huruvida alla texter beskriver en sanning. Jag kan inte hitta att jag skrev så.



Fundamentalist är jag inte. Jag tror nog att du har missuppfattat vad min åsikt egentligen baserar sig på.



De böcker du nämner här har ingen betydelse för denna debatt. Det handlar om att ha med Judas i undervisningen, enligt mig en väldigt viktig bit för att ungdomarna själva ska bilda en uppfattning.

2009-07-11 @ 15:56:15
URL: http://simonkolina.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0