Terroristfredag

Fredag. Aaah fredag!
Förmiddagen bedrivs med terroristbekämpning. Folk i min klass bedriver terrorbalans med folk i en annan klass. Orsakerna är många, men ärligheten vinner. Nu har vi lagt upp taktiken och misslyckas den är det inte mer fråga om bokras, utan människoras!

Jaa jaa.. Arbetet gör en fri sa tysken och ljög...

I förra inläggets kommentarer har man lite fastnat vid elittänkandet. "Vad betyder det konkret?" frågar man..

Riktigt kort nu! Konkret betyder hela alltihopa att vi ska erbjuda varje individ så mycket svängrum det bara är möjligt i relation till individens målsättning. För att kunna göra upp någon slags målsättning måste man känna till vad som finns och hur man kan uppnå denna. Lite som i skolan då man ska göra val av vidare studier med yrkesval som bas osv. Vissa elever har i 15 års åldern en klar vision om att de vill bli jurister. För att kunna bli det måste de gå en viss utbildning ( gymnasium med studentexamen) samt söka vidare till behörig universitetsutbildning. Då är det att ljuga för en elev att man kan bli jurist genom att studera bilmekanik på yrkesskolan... Det går ju inte! JO, det går att först bli bilmekaniker, sedan skriva studenten och söka in. JO, de vägarna finns alltid. De vägarna finns i fotbollen med! Men spelats karaktär gör att det kan vara svårt för en 25 åring att mitt i allt starta en satsning mot världseliten.

FBFs syn är att landslagen ska vara en studieväg för våra blivande elitspelare. Självklart kan spelare som inte ingått i ungdomslandslag genom god och sakkunnig träning i goda klubblag komma fram och i slutändan gå förbi dem som kört den blåvita vägen och kanske inte orkat ända fram. Det bryr sig ingen om i det skede som hon avgör en EM semifinal för Finland. Det enda som intresserar A-landslaget är att vi har så bra spelare som möjligt.

Inte finns det någon som väljer ut spelare att satsa på. Både distrikts-, region- och landslagstränarna väljer de spelare som anses bäst för tillfället och i sådana fall som vi har jämngoda alternativ tar man dem som A. har rätt ålder, B. subjektivt ses som innehavare av större potential, sett till spelarens motivation. Man kan se offentliga sektorn (alltså FBF-vägen) som en statlig utbildning, medan det sedan är fullt möjligt och även önskvärt att privata alternativ i ökande mängd växer fram. Som det nu framställs blir ju landslagen det enda saliggörande. Ingen blir bättre av att höra till landslaget. Däremot vill vi ju att så bra spelare som möjligt ska spela i dessa... Om vi inte valde de bästa spelarna till landslaget, eller hade en vision om att få bättre spelare i A-landslaget längre fram. Varför ska vi då ha landslag? Ännu ett diskussionsämne.

Och sen elit... Vad betyder elit för folk? För mig betyder det, som tidigare sagts, professionell träning med inriktning på nationell topp och internationell nivå. Den nivån bestämmer inte vi, utan alla de andra som också tränar på elitnivå, fast ofta ännu bättre.

Om vi tappar spelare som inte orkar med elitfotboll. Då måste vi bli bättre på att erbjuda dem alternativ att fortsätta sin karriär utan att känna sig förlorade! Men om ingen satsar på elitfotboll, då kan vi glömma internationell framgång och en bra liga!

Japp japp... I dag har ÅU teambuilding och talka kring omklädningsrummet i Bengtsböle... Sommartider stundar...

Sassa har repat sig från kållådan och i dag tar vi emot en deputation på tre barn producerade av mig.. Länge sen, men ack så välkomna är de... Och i morgon är det match match match....

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0