Varför är allt så dåligt?!

I morse var det skraparväder igen. Det betyder att det blir en varm dag antar jag. Solen sken rakt i ansiktet under simningen och kollegan Gottberg har bytt till sommardäck. Så även Fru Kickan, fick jag höra... I dag är jag förresten klädd i en vinröd T skjorta om någon vill veta.
 
Någon kanske märkte att Veikkausliiga startade i går. HJK piskade upp Vepsu enligt noter och SJK-FC Lahti slutade oavgjort. I Helsingfors fanns det lite över 4000 på läktaren. Hur det var i Seinäjoki vet jag inte, eftersom det inte finns angivet... Det är säkert Finlands Bollförbunds fel, inte sant?
 
Vart vi än går får vi höra hur dålig fotbollen är i Finland. Vi får också höra hur Bollförbundet är den största bromsklossen och bara gör det svårt för någon att utveckla spelet. Det rör sig om administration, jämlikhet, kunskap, kommunikationsförmåga, serviceförmåga och ända ner till dåliga planer, dåligt anfallsspel, för många utlänningar men ändå för dålig serie att utvecklas i och bollarna har också varit skit. Domarna är sen ett helt eget kapitel, men dem får man inte kritisera offentligt så jag låter bli detta här och nu, med risk att nog ta upp ämnet vid tillfälle. Det mest framträdande i dessa klagolåtar är att man alltid pekar ut Bollförbundet, utan att riktigt klart kunna säga vad de borde göra annorlunda.
 
En varje vår återkommande diskussion gäller serieuppläggen. Veikkausliigas matchprogram sågas i fotknölarna av de mest olika orsaker. Tidigare år har man ondgjort sig över att man inte tar klubbarnas önskemål i beaktande. Nu har man tagit dessa på allvar och programmet blev som om man sprungit och kissat. På damsidan hade vi vår diskussion redan i vintras och en hel del känslor hade även här väckts. Hur kan man stänga av ligan i augusti?! Hur tror de att man kan spela på studenthelgen i en damliga med så unga spelare som vi har? Vi måste ju spela på helger. Vi kan inte börja så tidigt. Vi kan inte sluta så sent. Alla säger precis det som passar precis dem själva och just då. I Veikkausliigas fall är det fråga om att 33 matcher ska fås ut över en tillräckligt lång tid utan att överbelasta spelarna. Dessutom vill klubbarna öka sina chanser att skapa cirkustillställningar för att locka publik och därmed är lokala förhållanden och olika tidpunkter olika viktiga för alla.
 
Sanningen är nog ganska enkel. Det är som Antti Koivukangas säger i en artikel för Svenska YLE. Det största problemet är att folk i detta land (OBS! Ålänningar räknas i högsta grad in här!) inte anpassar sina liv till fotbollen, utan fotbollen måste anpassa sig till folks liv. I England, Spanien, Italien, Tyskland och till och med i högre grad i Sverige lever folk efter matchschemat. Man kollar när matcherna är och så planerar man resten av livet sen. Vet man då att ens lag troligen spelar på söndag eller torsdag är långsiktiga planer lättare. Här sägs det att man måste göra matcherna till stora evenemang och få dem till tillfällen då folk kommer sig för att komma. Så länge detta är mentaliteten, så länge kommer serierna att antingen vara lapptäcken, eller så sämre besökta.
Så här har det sett ut i Helsingfors kring HIFKs matcher i några år. Derbyna mot HJK har blivit riktiga stora tillställningar på gott och ont. Här har man behövt göra som i Skottland och Sverige och planera de matcherna till tillfällen som attraherar mindre, för att hålla risken för oroligheter lägre. Hur man än vänder det är rumpan bak.
 
 
I går satt jag på ett möte och berättade bland annat om planer på att göra Finlands Cup för damer mer attraktiv för klubbar att delta i, samt viss administration då FBF försöker ge Damernas Liga och dess föreningar mer autonomi för att kunna skapa bättre förutsättningar för sig själv. Också den informationen mottogs så, att cupen ju ger några tusen Euro till vinnaren och nog är det konstigt om det inte räcker (vilket ju är sant, men ändå faller deltagarantalet varje år och därmed snart också prispengarna) och att FBF bara försöker fly sitt ansvar då de borde se till att sponsorer stöder damer och herrar jämlikt. Ja, jag håller med. Det vore kalas om sponsorer stödde damer och herrar jämlikt. Vad har FBF att komma med som inte vi har på klubbnivå, då de facto de flesta sponsorer, som ju själva väljer vem de stöder, så gott som genomgående ger mer till herrfotboll än damfotboll? Man kan jobba för att stärka damfotbollen och även göra den attraktiv för samarbetspartners, men att säga att det är någon annan som måste göra jobbet och dessutom kräva att de ska göra det bättre innan vi själva försöker, det kan jag inte se som riktigt konstruktivt...
Sen visade det sig att de flesta människorna som satt och tyckte om hur damfotbollen ska promoveras inte visste vem Anne Mäkinen är... Vad ska jag säga? Just nu ingenting, men det sätter onekligen allt i ett rätt cyniskt perspektiv.
 
 
På basen av Craigs beskrivning var gårdagens träning, då jag var på möte, ingen Halleluja upplevelse. Det är bara att komma igen. Tyvärr blir det alltid en ny morgon, som jag brukar säga. Finland-Skottland i U19 EM kvalet i dag. I natt är det ishockey igen. Finland-Kanada, VM semifinal. Värt att kolla tror jag. Perfekt om jag kunde få in andra avsnittet av den nya TV-serien Viktoria, som jag fastnade vid under det första avsnittet där inför. Riktigt fascinerande filmatisering av en av de riktigt stora drottningarna.
 
Emilia ska komma och äta. Edit lär ju ska fotograferas efter klockan 16 i biblioteket, sa Fru Kickan. Hon ska ju det ju... Sen ska hon träna fotboll också. Rufus är i Sverige.
 
Jag antar att saken är ganska klar då, att ÅU-GBK kommer att gå på WHAs gräsmatta den 22/4. Konstigt vore det annars om de tänker släppa in 20-30 kilo tyngre herrar att spela där redan på lördag!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0