Att minnas... Är jag mans eller kvinnas?

Emedan Fru Kickan fått ögondroppar och inte ser ett dyft har vi ingen TV på här hemma just nu. Det är skönt. Jag är ingen TV hatare, tvärtom, men idén om att ha TVn på bara för att ha TVn på, den följer jag bara under de olympiska spelen och då ska vi ha flere TVn på med olika kanaler i alla rum. Men då är det ju substans i det hela. Fru Kickan förbereder sig dels för att vara DJ under JIK A-damernas volleybollmatch i Vikingahallen och dels för att gå med mig och tydligen en hel del andra, av vilka några lär alla komma för att "fixa sig" till oss, på Röda Fjädern gala i kväll. Vad man gör när man fixar sig är en gåta, trots att det inte egentligen är det. jag bara har ett så extremt kort fixnings skede att hela grejen att fixa sig hos någon annan känns lite... Ja... Främmande. Fixarna är välkomna i alla fall. Jag har lovat raka mig, så det ska det bli då. Ytterligare lär jag inte få klä mig i knappskjorta eftersom jag i så fall blottar min mage. Jag som har en så fin stor mage, tycker jag och Edit...
 
Edit ja. Hon ska transporteras till Röd Bettan och Svärfar. I förmiddags, då vi förberedda transport till och från Fru Kickans ögonläkare hade Edit en lista med saker hon skulle göra. Hon kryssade för tandborstning, klippning av naglar, påklädning, hårborstning osv. Tyvärr hade hon fått "Snabba på" till sist på sin lista och som hon mycket riktigt sade: "Inte kan jag ju börja snabba på ännu. Det är ju sist på listan förstår du!". Fru Kickan hann till ögonläkare, hem från ögonläkaren, vi har ätit lunch och nu ska vi snart transportera Edit rätt och Fru Kickan till Vikingahallen. Ni som eventuellt undrar varför jag inte dök upp för att hjälpa Åland Uniteds flyttningsavdelning med att bära möbler. Sorry, det bleve inget av orsaker jag försökt framföra här. Både Emilia och Rufus är tydligen vid medvetande, bägge har svarat med någon slags bild då jag smsade för att berätta vad deras Farmor vill ha i julklapp.
Det här är Silvia Neid och Joachim Löw. Om någon av er inte visste var dessa båda huvudtränare för de tyska dam- och herrlandslagen i fotboll för nåt år sedan. Nu har Silvia avslutat en mångårig arbetspost och efterträtts av Steffi Jones medan Jogi ju fortfarande skördar segrar med herrarna.
 
Bilden ovan får symbolisera en sak som lite stör mig. Eller den stör mig på så motsägelsefulla vis att jag inte vet hur jag riktigt ska uttrycka det. Både herrlandslagets och damlandslagets huvudtränare gör exakt samma arbete. Jag är rätt säker på att vi även i Finand kan jämföra Hasse Backes jobb med det som Andrée Jeglertz gjort. Här kan vi nämna att Andrées arbetsbeskrivning har varit betydligt bredare än Hasses är. Utan att veta ger jag mig ändå ganska den på att såväl Hasse som Jogi har en ganska betydande högre lön än sina motsvarigheter på damsidan. Detta är störande på ett sätt men på ett annat sätt inte.
 
Det framhålls starkt att kvinnors Euro är mindre värt än männens. Bland högstadieelever finns en utbredd tro att det faktiskt är så att män betalas högre lön än kvinnor. Problemet är att det ju inte alls är så! Det är ju så, rätta mig om jag har fel, att vissa branscher och tjänster är försedda med högre ersättning än andra. I dagens läge är det vanligt att män besitter många av dessa välbetalda poster. Men skulle till exempel Hillary Clinton ha fått lägre apanage (om man nu säger så om USAs president) än vad Donald Trump får? Nej, det tror jag faktiskt inte. Får jag högre lön i mitt jobb som lärare sett till mitt arbete än min kollega Marie? Jag vet inte vad Marie har för lön, men nog är det konstigt om jag skulle ha mer per timme eller per arbetsuppgift som det betalas för.
 
Poängen är, att olika sorts arbeten betalas högre och lägre. Sen har man generaliserat och konstaterat att det oftare är kvinnor som besitter de arbeten där lönen är lägre. Därmed kan vi säga att Andrée Jeglertz och också jag själv är män som hamnat i kvinnoyrken. Som lärare tjänar jag vad man tjänar oavsett kön och som Sportchef i Åland United tjänar jag antagligen maximalt vad någon som gör det jag gör i en fotbollsförening för kvinnor tjänar. Samma ersättning skulle betalas åt precis vem som helst som gjorde det jobb jag gör lika bra eller dåligt som jag gör det. Skulle jag vara Sportchef i en förening med herrlag i högsta nationella serien skulle jag helt säkert ha en heltidslön, precis som vem som helst annan (även kvinnor) som skulle inneha tjänsten.
 
Så, män och kvinnor har inte olika lön. Det är arbeten som värderas olika! Är detta ett problem? Ja! Är det vita heterosexuella mäns fel? Njä.... Knappast. Offentliga sektorn är rätt jämställd vad jag vet. Arbetsvärderingar kommer att göra arbeten likvärdiga, med utbildningstid och arbetsförhållanden iakttagna. Få se hur de där sjukvårdarna värderas då vi får en tydlig utvärdering. Hoppas de haft rätt. Snopet om de haft fel... Inom privata sektorn är det precis som alltid utbud och efterfrågan som reglerar. Den dagen Åland United gör samma pengar som IFK Mariehamn, då kommer även lönerna och ersättningarna samt i förlängningen arbetsförhållandena att bli lika. Det är min tro!
Visste ni förresten att African Nations´Cup för damer börjar i dag? Raissa och hennes Kamerun startar mot Egypten lokal tid hemme i Yaounde. Man lär ska kunna se matchen på
http://crtv.cm med start 15.30 Kamerunsk tid, vilken den nu må vara.
 
Nu fylldes vårt hus med samlade Bergshölden F5-9. Dem måste jag få ut för att kunna transportera Edit. Gudbaj får nau.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0