Hårt arbete!

Först ett glatt meddelande. Chipsfabriken på Norra Åland står kvar. Därmed kan jag fortsätta lära åländska skolbarn att den åländska ekonomin står och faller med produktion, samt försäljning av potatischips, alkohol, tobak samt hasardspel! Mycket mycket bra! Vi behöver inte heller nya matchsponsorer för Chipsens matcher i år då...
 
Eftersom vår viktiga matematikavdelning som vanligt tar upp tid och utrymme här i skolan gavs jag aningen ofrivilligt lite tid att reflektera... Och jobba faktiskt! Jag vet att jag varit inne på detta förut, men nu vill jag igen fundera kring vad det där med jobb egentligen är. Ibland för vi diskussioner kring styrelsen för Åland United huruvida spelare jobbar under november och december då många inte är på plats här på Åland. I de bästa av världar skulle jag vilja att vi kunde kontraktera både spelare och funktionärer för hela år och på så sätt ha dem i tjänst hela tiden. Det betyder då inte i min värld att de alla hela tiden måste ha schemalagd arbetstid. Som jag ser det är spelare, tränare och även andra funktionärer projektanställda med ett resultatansvar, på så sätt att ingen egentligen frågar hur mycket tid man lägger ner på sitt jobb, utan istället utvärderar hur nära målet för arbetet detta jobb för en.
 
Det är klart att scheman bör finnas. Under tränings och tävlingssäsongen gör tränaren upp ett schema som gäller hela laget. Utöver detta har ju varje spelare och även då rimligtvis tränarna och övriga funktionärer egna scheman för att kunna göra de insatser dom krävs för att jobbet man anställts för blir gjort på bästa sätt. Jag ser här arbetsgivarens uppgift som en utvärderare av resultatet. Är resultatet svagare än väntat, då kollar man hur arbetet utförts. Behöver man lägga mer eller mindre tid på det. Eller ännu viktigare, vad innefattar arbetet som görs under den tiden? Att jobba hårdare, som ofta framläggs som det enda och bästa botemedlet kan betyda många olika saker. Här i skolan utförs mycket arbete av lärare och elever, samt övrig personal som inte direkt syns. Om läraren inte är förberedd kommer undervisningen inte att bli optimal. Ingen bryr sig dock om när och hur läraren gör dessa förberedelser. Eller i Sverige bryr sig politiker om det och därför blir ju skolorna sämre där.
Många arbeten är bundna till arbetslag. I den här gruvan kunde man inte ha flextid. Man jobbade även så långa pass att ingen tid för vila och personlig träning fanns. Därmed slets man väldigt fort ut både fysiskt och psykiskt och dagarna som en riktigt effektiv gruvarbetare var nog inte ens nära det optimala, som kunde ha uppnåtts med lite kortare dagar och lite personlig flexibilitet. Lite mer kostnader för stunden, men mycket mindre kostnader i långa loppet. Fast å andra sidan, på den tiden då denna bild togs funderade man nog inte så mycket på sådant....
 
Den gamla anekdoten om fåren som betade bredvid en fotbollsplan, men ändå inte begrep fotboll trots att de såg spelet hela tiden är en väldigt passande historia tycker jag. Vi kan jobba hur mycket som helst, dagar, nätter, helger, alltid... I slutändan kan vi på detta sätt troligen uppnå en kort och intensiv karriär. Vill man se till en lång och stabil karriär som även innefattar ökad mängd rutin och livsvisdom, som även den för till kvalitet i arbetet, då kan man inte gradera jobbet i hur mycket man gör, utan i vad man gör! Även här kommer arbetsgivaren in och får lov att försöka begränsa arbetsuppgifterna, eller styra alla olika tentakler mot fler arbetsuppgifter som dessa själv skapas. Det kostar pengar, men arbetet blir bättre.
Sen kan man också hålla sig med såna där odödliga som sen dras med olika slags väldigt inspirerade människor som vill utveckla än det ena än det andra i en rasande fart. Det kan också vara bra i längden, så man inte stagnerar. I vardagen, eller helgnatten då det mesta av denna utveckling görs, kan det dock tillfälligt ge lite mjölksyra.
 
I går var vi till Strandnäs skola och fick se Edits blivande lärare. 1B blir gruppen hon börjar i. Jag kan medge att det såg riktigt fint ut. Mariehamn är som skoldistrikt främmande domäner för mig. I kväll skulle det enligt rapport komma Åland Unitedspelare till Edits lags träning. Va roligt, då får jag träffa dem i dag också. I morgon ska allt göras klart inför TPS matchen på lördag. Rufus och Emilia skulle även komma och fira helg. Det blir nog bra det där tror man.
 
Och sen behöver vi inte oroa oss för HJKs målvaktssituation medan Meriluoto är borta. Vera Varis kommer in på sitt sommarlov från College i USA. Just just....

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0