Det blev att se IFK Mariehamn då...

Den här rubriken och så bilden av Jani Lyyski kommer att ge massvis med läsare till denna blogg. Om jag har fel, då har jag fel, men nu då jag skriver tror jag att jag har rätt, så vi får väl se.
 
Detta blev alltså en riktigt gammaldags ledig söndag. Mulet har det varit ända fram till nu på kvällen och ett alldeles nollställt schema har ståtat som dagsprogram. Egentligen har inget blivit gjort, förutom mat och sopor samt hängd tvätt och sådant där som jag läste att män aldrig gör. Jo, det var nån kvinna som på fullt allvar skrev som ett faktum att kvinnor inte vill lära sig byta däck eftersom de då skulle tvingas göra precis allt.
 
Fru Kickan tog sig för att färga slingor i Edits och kanske även Pärlas hår, vet ej så noga men de uppehöll sig väldigt länge i våtutrymmena. Då kvällen kom tog jag mig för en klassisk söndagskväll för sådana som jag och åkte till WHA för att se fotboll. IFK Mariehamns herrar skulle möta VPS och Craig gjorde ligadebut i truppen. Han satt alltså på bänken för första gången i Veikkausliiga.
Denna bild är från cupfinalen i fjol, men Jani spelade nog i dag även. Så pass riktigt att han fick en varning...
 
Som vanligt smög jag in på läktaren och satte mig på "min vanliga plats" om man nu kan säga så då jag faktiskt inte ser mer än 5-6 herrligamatcher per år på WHA. Eftersom hemmaklacken numera befinner sig där bortaklackarna fanns tidigare kan jag detta år säga att jag hör hemmaklacken betydligt bättre än jag brukat göra. Eftersom jag lovat kommentera publiken på WHA kan jag i dag säga att klacken kom upp till nästan medelnivå av det som bortaklackarna brukat prestera tidigare då jag suttit och mest hört dem. I övrigt verkar publiken vara mycket positiv och klappar villigt med bara nån ropar först.
 
Min ambition är att försöka få sitta själv och det lyckades nästan i dag. Skoldirektör Mathias dök upp med sin hustru och de är trevliga människor, inget illa alls. Dock måste jag åtminstone stundtals verka trevlig och det faller sig inte naturligt för mig. Ulle, som är mor till Isac på min klass dök även hon upp under första halvlek och bad att få tacka mig eftersom hon aldrig mer kommer att se mig. Vad hon riktigt tackade mig för och hur hon ser på framtiden blev lite oklart, men hon konstaterade att hon tycker att jag gjort mig onödig. Refererar hon till sin sons skolgång får jag väl ta det som en stor komplimang. Dock förstörde jag hennes visioner om att aldrig se mig genom att jag avslöjade att hon de facto kommer att jobba med Edit i höst på fritidsgården Ugglan...
 
Själva matchen då? Ja.. VPS marknadsfördes som ett lag som spelar kortpassningsspel. Så var det också. Ett 4-3-3 lag som i uppbyggnadsfasen kom att bli 3-4-3 och ständigt strävade att spela in mellan lagdelarna om det fanns utrymme. IFK tog bort dessa ytor väldigt väl, mycket genom Petrovic och Dafaa i samarbete med Lyyski och Kojola, samt Kangaskolkka och Assis längst fram. Tydligt var att Lundis och Virtanen (är Virtanen med i planeringsarbetet? vet nån?) ville vinna bollen i Vepsus uppspelsfas för att sedan komma framåt i de tomma ytor som uppkommit då ytterbackarna Viitikko och Peth hade skjutit framåt.
 
Första målet kom på ett slarvigt uppspel som IFK bröt och direkt levererade in på Assis fot. Diego vände och mål var det där. Det andra målet var sedan en klassisk läckerbit i form av en soloprestation av välspelande Robin Sid ute på vänsterkanten. 2-0 i halvtid och de mest dramatiska stunderna, förutom ett välspelande IFK och ett VPS som inte kom in mellan lagdelarna överhuvudtaget var då Walter Viitala låg nere och Craig fick stiga upp och dra på sig tröja nummer 92. Inget inhopp blev det, men nära... I går på Franks hade Craig erkänt att han blivit lite nervös nu då han skulle vara på bänken. Då vi frågade vart den kaxige och självsäkre samt världsvane målvakten hade försvunnit sa han: "Han spelade för JIK i fjol han..." Men jag är säker på att Craig klarar det galant om han någon gång behöver göra en insats på planen för IFK. Det gör han nog själv också.
 
Inför andra halvlek hade VPS lite flyttat magneter vad det verkade. Mittfältaren Lähde föll inte alltid in mellan mittbackarna och flyttade boll sidledes. Han fanns nu ofta spelbar lite längre fram och kunde ibland med tempodrivningar flytta en aning på IFKs försvarsmassa. Fortfarande gjorde fyrklövern Petrovic, Dafaa, Lyyski och Kojola det oerhört trångt för den i mitt tycke bästa spelaren i VPS Steven Morrissey. De gånger Morrissey kom åt bollen över huvudtaget kunde han röra om, men för det mesta höll man honom stängd, vilket då öppnade vägar för Lähde och även mittfältskollegorna Laatikainen samt senare Voutilainen.
 
Sen gick det ju som det gick. Först en straff som Pyry Soiri nätade på och sedan det synnerligen nesliga 2-2 målet på övertid då en lång frispark ända från målvakten Kobozev rann igenom till friläge för Eero Tamminen som kunde näta. Högerbacken Mantilla hade följt Tamminen in i banan och blev helt enkelt på efterkälken då bollen studsade förbi. Hur mittbackarna kom att vara så brett och så ur position i detta läge kan jag inte svara på så här spontant ur minnet, men jag är säker på att Lundis har koll på detta i morgon. På samma gång spelade HJK 0-0 i Kuopio så läget i toppen hölls intakt. Skoldirektören med följe lämnade läktaren i vredesmod då 2-2 målet kom så vi hann inte ens säga hej då...
 
Även i damernas Liga har man spelat i dag. TPS befäste sin position som tvåa genom att piska Nice Futis med 5-0. Vi ligger stadigt femma och håller oss alltså klart till vår långtidsmålsättning.
Ingen ligamatch nästa helg för dessa damer.
 
Hård arbetsvecka på kommande i alla fall. I morgon ska vitsorden skrivas (jo elever som läser- de kan ändras efter det!!!) och så har vi visst möte med Ligaföreningen, via dator.... På tisdag skulle jag visst vara i radio förstod jag. På onsdag hoppas jag kunna åka på träning. Niors projektarbeten borde besökas. Mat-Inger har ordnat bra mat vad det såg ut.
 
Allt som allt en hyfsad söndag så här långt måste jag säga...
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0