För att jag kan

I princip är klassrummet städat. Jag fick bli drastisk och faktiskt slänga lite böcker, vilket jag inte har brukat göra. Därmed var utrymmet i alla typs skåp, lådor och gömmor helt fullständigt slut, vilket det egentligen varit i 10 år redan, men jag brukar kunna tynga in grejer. Nu på senare år har mitt klassrum också blivit en förvaringsplats för överbliven julfestrekvisita och minsann fann jag ett par yllesockor som jag minns att jag såg för 3 år sedan också i en hylla. Bara att komma och ta för sig alltså...
 
Lite till bara och så hoppas jag att det sista scannade dokumentet från Kumlinge dyker in så även Ellen är klar. Finlands Bollförbund får medel av FIFA för att bygga ett administrativt system som kommer att bli globalt med tiden. Detta innebär att nya blanketter uppstår dagligen och dessa ska sedan fyllas i och infogas i allehanda ansökningar om att få ansöka att få ansöka, typ... Det mest imponerande med alltihopa är att detta globala utvecklingsprogram genomförs av precis lika mycket heltidsanställd personal som tidigare och ute i klubbarna springer vi lekmän runt och snyltar på våra civila arbetsgivares scanners, printers och kulspetspennor för att få till att det spelas fotboll. Intressant kunde man tycka, men så är det verkligen inte, som min gamla 9A skulle ha sagt....
 
Efter en väldigt pressad vecka kommer jag i dag äntligen , för första gången sedan i tisdags, att få närvara vid en träning. Och då är det inte vilken träning som helst. Det är den matchförberedande på WHA inför Honka hemma i morgon!
Så här såg det ut i Bengtsböle just i tisdags. Sofia Södergårdh har varit snäll och skickat mig lite bilder som jag kan använda än här och än där. Tack för det.
 
 
Sommararbetarna börjar strömma till. Det märks inte minst när gamla bekanta sommarjournalister ringer för att förhöra sig om läget i laget inför match. Sen blir de förvirrade då jag hänvisar till tränarna för mer detaljerad info. Alltså, jag följer laget varje dag. Eftersom jag dock inte är fysiskt på plats dagligen kan jag inte ge en klar och tydlig rapport över varje spelares hälsotillstånd eller form. Ej heller kan jag i detalj beskriva hur vi kommer att spela. Jag kan ha mina egna åsikter baserat på min egen syn på vårt lag och på motståndarna, som jag fortsättningsvis påstår mig vara en av de 30 kunnigaste i landet om, men det är tränarna som lägger upp det hela och därför kan jag inte prestera andra kommentarer än sådant som kunde kallas "allmänt paller". Kom för Guds skull till WHA i morgon hela Åland. Vi har ett gigantiskt läge att haka på i toppen. Dessutom har ni ett gigantiskt läge att hjälpa oss att höja publiksnittet, som man de facto gör överallt i Damernas Liga just nu, förutom eventuellt i Esbo och Vanda. Men här på Åland har vi ju ett bevisat stort intresse. Snälla, kom och bevisa det då!
 
Sen, i kväll... Herr EM. Då jag var liten kom EM alltid lite i skymundan av VM och så förstås OS som ju alltid går samma år som EM slutspelet. 1974 då jag följde Västtysklands seger i VM var jag lyckligt ovetande om att de var det första landet att ta "dubbeln" det vill säga de hade slagit Sovjetunionen i EM finalen 1972 och alla som kan något om den tiden hävdar i sten att just EM laget var bättre än det som "lite orättvist" piskade Holland i VM på hemmaplan. Jag minns dock Panenka och Tjeckoslovakiens seger 1976 med egen hjärna. Ändå blev konstigt nog Polens och DDRs OS final samma sommar ett ännu större minne. Fråga inte hur förvirrad man är som 5 åring (snart 6 vid OS tidpunkten dock)... 1980 hade det svängt och Horst Hrubesch blev en man kände till och sedan 1984 då EM började bli lite mer publikt och stort, då hade jag den stora glädjen att få se Danmark spöa Belgien på TV just i Danmark. I övrigt minns jag semifinalen Frankrike-Portugal och finalen då bollen så retfullt slank in under Arconadas armhåla och Frankrike med den store Platini som härförare fick ta hem titeln på hemmaplan, jo man spelade i Frankrike då också. 1988 var EM redan riktigt stort och vem minns inte Marco van Bastens fantastiska skott från nollvinkel i finalen, som överraskade Rinat Dassajev i Sovjetunionens mål? 1992 såg jag mestadels i studielyan i Helsingfors. Jag minns det där hemska hörnmålet som Sverige gjorde mot England och så minns man förstås Danmarks fullständigt otippade seger...
 
Åren har gått. Jag vet att Gareth Southgate missade straffen mot Tyskland hemma i England 1996, men mest minns jag Paul Gascoigne i storform, inte minst mot Skottland. Dotter Linda var inte ens två månader gammal då hon vann en vadslagning i och med att Oliver Bierhoff avgjorde finalen mot Tjeckien just den sommaren då det regnade mest hela tiden fram till mitten av juli. 2000 minns jag att Frankrike, igen på Golden Goal, liksom Bierhoff hade gjort fyra år tidigare tog hem bucklan och 2004... Ja hur gick det 2004? Jo, det var minsann då som Grekland överraskade alla genom att med Otto Rehhagels underbara negativa gnetcatenaccio fixa sig 1-0 segrar och vinna hela Europas, om inte hjärtan så åtminstone en pokal. 2008 blev sedan början på den spanska eran, som de fortsatte med genom att som andra landet genom tiderna först vinna EM och sedan VM (Minns alltså Västtyskland 1972 och 1974). Det var då som det blev strömavbrott mitt under semifinalerna och bara genom att ha TVn på kunde man få veta när det funkade igen. Och vad jag minns såg vi faktiskt sista 2 minuterna av förlängningen ute i Lumparland där jag befann mig för ögonblicket.
 
Senast det begav sig var det ju 2012 och Spanien, med en hel massa Katalaner i laget, inte så många Basker som man hade på 1980 talet, gjorde något som ingen gjort förut. EM, VM, EM... Alltså tre stora titlar i rad. Det skulle vara för Tyskland då om man vill testa på nåt likadant i detta skede. Många tror ju även på Tyskland. Själv är jag ju i en sådan utsatt position att jag måste, Sorry Craig... Jag måste stöda England. Orsaken är enkel, Finland är ju inte med nu heller... EM är i år större än någonsin. Wales, Nordirland, Albanien, Island... Men inte då Finland.
Det blir kanske som vanligt. Tro, hoppas och bli besviken... Men, jag ger mig inte. England ska spela i finalen. Och då möter de ju förstås Portugal och det vet man ju hur det blir. Är Helder Postiga med ännu?
 
Frankrike-Rumänien i kväll alltså. Sen rullar det på. Man hinner magnifikt öppna morgondagens EM kväll med ÅU-Honka på WHA! Välkomna alltså alla. Emilia skulle komma sa hon. Jag ska ta en tur förbi kyrkan och ge henne biljetterna... Sen är Edit sista dagen någonsin på dagis också.. Det ni!!!

Kommentarer
Postat av: Oskar

Hade du slagit av tv:n när Brolin avgjorde matchen?
För övrigt kanske Finland får spela i EM framöver, om Uefa väljer att utöka antalet lag till 48...

Svar: Nej, jag minns det målet också. Tror det regnade om jag inte har fel. Finland spelar i EM nästa sommar bara vi klarar av Portugal och Spanien på vettigt sätt i höst!
enligtvirta.blogg.se

2016-06-10 @ 15:33:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0