Också de rika och berömda älskar sina barn

Eventuellt rätt överraskande vill jag slå ett litet slag för de rika och vackra. De är ju i övrigt ett legitimt mål att förakta och bespotta. De har allt och kan få vad de pekar på. Hur många av dem med rik och mäktig bakgrund som fungerar i höga positioner misstänkliggörs inte för sina egentliga syften, eller för hur hon/han kommit till positionen?
 
Jag vill bara att vi en liten liten stund ägnar en tanke åt hur det kan vara att vara ett barn till rika och mäktiga föräldrar, vackra och intelligenta också om det gör det hela lättare eller svårare. Hur annorlunda är de barnen än de små fattiga vi alltid gillar mer, i teorin? På riktigt visar ju olika slags experiment att vi alltid ändå föredrar de välkammade fast vi aldrig skulle erkänna det så här bland folk. Kan barnet rå för att det har fötts med silversked i munnen? Kan vi ta det barnets åsikter om samhället på allvar då det blivit äldre? Kan vi uppskatta det barnets framgång i näringslivet, politiken, idrott eller vad nu vara månde då det uppnår sin prime? Kan vi förstå att det barnet älskar sina egna barn precis som vilken förälder som helst älskar sina? Jo, vi kan det helt kognitivt. Ändå är det inte riktigt okej att säga att man gör det. Vi ska gnälla över rikemansungar och jämföra dem med de där stackars fattiga som på något sätt alltid är bättre människor för att de måste kämpa för allt!
 
Hur vore det om vi bara för en stund försökte jämställa vår människosyn och faktiskt se alla människor som människor? Bara som ett tankeexperiment. Donald Trump säger väldigt puckade saker oavsett hur rik han är. Prinsessan Estelle är jättesöt och verkar rolig oavsett vilka skattepengar hon lever på. Franska revolutionen resulterade i katastrof för att obildade fattiga människor fick rösträtt över en natt. Inte för att de var fattiga, utan för att de het enkelt inte visste vad de gjorde. Att det i långa loppet blivit positivt är sedan en annan sak.
 
Vi vet alla att smärta föder kreativitet. Jag vet att inget är värt något om det inte tar ont. Men vi ser alla ganska lika ut då vi klär av oss. Låt oss ibland även ge de förhatliga chansen att glänsa då de säger eller gör nåt bra.
Visst är de fina va, Lilla Kronprinsessefamiljen? De verkar tycka om varandra och det är inte deras fel att de är mäktiga och rika. Eller, det kanske är det, men vad ska de göra åt det då?
 
 
Självklart för vi detta till fotboll. Igen vill jag höja ett varningens finger att dra för klara slutsatser av Islands och Wales framgångar. Jo, det är häftigt, jag håller med. Men minns ni Grekland 2004? Minns ni hur folk var lyriska över underdogen som slog de där överbetalda divorna? Lägger ni märke till vad man talar om nu då det gäller Greklands seger? "Negativ försvarsfotboll". "En lyckoträff som aldrig kan upprepas". "Catenaccios sista utpost". "Tysk legosldat som tränare". Hur många av er kan nämna en enda spelare i Greklands vinnande lag? (Jag minns några och så förstås Kung Otto)
 
Hur många av er kommer att kunna nämna en enda av Islands eller Wales spelare från i år år 2028? Jo, ni kommer att säga Bale och Ramsay antagligen... Varför det? Jo, för att om de spelade för tex England skulle ni kalla dem överbetalda divor! Hur rik och mäktig du än är kan du alltså skapa dig acceptans genom att sänka dig till "den vanliga människans nivå". Ändå kommer man att minnas Bale som spelare i Tottenham och Real Madrid framför allt. Vi minns Bayern München från 1970-talet och ännu mer Ajax från samma tid. Vi minns Barcelona, Liverpool och Manchester United från sina glansdagar. Varför gör vi det? Jo, de har varit sammanslagningar där överbetalda divor presterat ett gudomligt lagspel och gjort fotbollen odödlig. Samtliga dessa har haft samtida hat riktat mot sig, för att de är så rika och mäktiga.
 
I EM finalen i år kommer Portugal att slå Tyskland på straffar. Tråkigt? Förhatligt? Sant? Det vet vi den 10/6.
 
Även vi i Åland United har under åren blivit föraktade som en "rik och vacker klubb utan något eget"... Jo, så sägs det om oss över Finland. Vi blir så klart upprörda över hur man kan säga så. Vi känner ju varandra och vet vad vi är. Vi vet att våra utländska tränare är människor som tänker och känner. Vi vet när spelare har inträdesförhör vid universitet. Vi ser spelarna grilla och klippa gräs på gården. Vi känner dem. För många är vi dock ett stor ihopköpt lag, eftersom Landskapsregeringen ger oss obegränsade resurser! Vi vet att det inte är så och att vi reser midsommarstänger och jobbar gratis för att tjäna ihop till nya tröjor nästa år, de första på 3 säsonger. Vi vet att vi behöver nytt folk i styrelsen att komplettera de få som nu sliter sig sönder.
Vi vet att Cynthia Uwak är en underbar människa som tycker om barn. Det vet de andra som spelat med henne också, men långt ifrån alla. Därför att de inte vill se henne för vad hon är!
 
 
Fru Kickan är på gång. man hör knappt Långben i TV för allt oväsen dammsugaren för. Edits och Pärlas barn finns över hela huset. Pappan heter för övrigt Peter... Vem nu det sen är. Troligen nån rik och arrogant! Eller nej. Alexander heter han visst...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0