Kylarvätska nån?

Det är den tiden av veckan igen. Denna tid av veckan, kombinerat med 1 eller 2 minusgrader leder till extrema förhållanden åtminstone i min Landrover. Förstå mig inte fel. Bilen är bra! Det är bara en liten vinterfaktor som gör att den en gång i veckan blir direkt farlig. Det är då när kylaren tömts till den grad att fläkten blåser ut mestadels kall luft. I morse var vi där. Eftersom Fru Kickan alltid parkerar utanför garaget och kopplar i sin kupévärmare lever hon i detta avseende ett lite lättare liv än jag. Edit, som på grund av mitt sponsormöte i morse fick åka med sin mor till skolan poängterade också, liksom för att trösta mig att "det är ändå faktiskt varmare i Mammas bil".
 
För mig är varje morgon denna tid på året en kamp. Rimfrosten och blåisen står strängt runt bilen och dess fönster är helt och hållet igenmurade med just rimfrost och blåis. Vanligen går det att dra igång motorn och lägga fläkten på fullt så att, då jag skrapat alla fönster på utsidan, sen rätt smärtfritt kan skrapa fram ett titthål i vindrutan på insidan. Jag ser oftast helt okej, åtminstone ljusen på andra bilar då jag kör genom rondellen och då jag kommit fram till skolan är det klar sikt, ifall jag inte behöver använda vindrutetorkarna förstås, då är det blurrigt en tid, men om jag så böjer mig till höger ser jag ändå vägen och det är ju huvudsaken. Ofta får jag även upp den annars igenfrysta trunken då jag kommer fram till min arbetsplats. Allt väl med detta, tycker jag åtminstone. Sen är det ju den tiden på veckan då. I dag var det riktigt hemskt måste jag erkänna. Fläkten blåste nog upp ett litet hål, men eftersom luften var så pass kall och omgivningen också, så blev den direkt till is och jag körde med en fönsterskrapa i högerhanden och kunde inte ens messa då jag körde. Det sista var ett skämt vill jag tillägga för känsliga läsare... Klart jag kunde messa alltså. Jag har under hösten gjort slut på 10 liter gul kylarvätska och nu behöver jag ny. Det får bli att dödsföraktande ta mig till Sparhallen efter arbetet och sedan hälla i så jag i kväll kan köra utan att se livet passera i revy... Jo, det vore bra att få kylaren kollad. Det är bara fråga om när, eftersom jag de facto behöver köra den där bilen varje dag. Kommande helg och under julen kanske jag kunde undvara, men jag tror bestämt att de som kan reparera även undvarar att göra det just då jag skulle hinna. Är det detta som kallas Moment 22? Nähä, alltså inte. Okej.
"My Life and the Beautiful game". Så heter Pelés bok. Den beskriver dock inte detta med isiga fönster. Nej det gör den inte!
 
Sponsormötet i morse gick bra dock. En riktigt sympatisk sponsor bjöd även på kaffe och då kan inte mycket gå fel. En annan tilltänkt sponsor överraskade med att säga att de helst stöder bara pojkar. Det är, trots att det ju är negativt för oss, ett fräscht inlägg i debatten. Oväntat och åtminstone inte populistiskt!
 
Vitsordsgivningshelvetet är i full gång och vår datoransvariga skickar ut instruktionsfilm på instruktionsfilm på hur man ska manövrera den för oss nya vitsordsgivningsfunktionen på våra datorer. Spännande blir filmerna av att jag inte har tillgång till ljud på min dator och därmed får jag gissa mig till vad pilarna och ringarna som visas i filmen ska symbolisera.
 
Sen brakade det lös. FBF skickade först en räkning för fostrarpengar som vi ska betala för att vi hänsynslöst utnyttjar spelare ur tex IFK Mariehamns, IFFKs, Pargas IFs och andra fostrarföreningars ungdomskullar för våra egoistiska ändamål. Det enda vi kan göra för att inte behöva betala för alla lokala spelare vi tar upp i A-laget är genom att själv ansvara för all flickfotboll på Åland. Vad säger ni om det ägarföreningar? Eller kanske vi kan lösa det på något vis? Har ni förslag? Jag har ett som kanske inte blir så populärt. Dock är det konstruktivt!
 
Sen kom FBF igen med ett preliminärt utkast till säsongsplanering som nu gjorts utan Damlandslagstränare, eftersom sådan inte finns. Detta schema innebär att vi troligen får avboka både AIK och Hammarby som tilltänkta försäsongs motståndare och att vi kan ta oss i brasan om att låta studentexamenshelgen vara en helg för studentexamen... Till exempel. Både gällande fostrarpengar och säsongsplaneringen har röster lyfts om att jag som ordförande i Ligaföreningen borde göra någonting. Precis vad vi behövde nu va?
Fotboll är en vintersport i de länder som bedriver spelet på allvar brukar man säga. Här är det nog allvarligt på vintern med kan jag säga härifrån Åland Uniteds kansli (=Klassrum 12 i KHS)
 
I kväll är det i varje fall dansgala. Edit uppträder i tredje dansen i första halvlek och den tredje sista i den andra. Emilia har skickat en lista på vilka danser hon ska medverka i och precis just ska jag printa ut ett programblad och ringa in alla danser som jag speciellt ska följa. Inte att förringa de andra heller förstås, men visst är det speciellt med två döttrar i samma gala.
 
Eftersom jag verkar vara en sådan där som engagerar mig har jag även tillfrågats om jag vill driva en pengainsamling i kväll vid dansgalan. Senaste bulletinen säger att jag inte behöver. Hoppas de som behöver får sina pengar i alla fall. Nu var en delegation kvinnor och sade att de behöver rumslistan för hela nästa vecka så julfestförberedelserna kan schemaläggas och planeras. Jo jo... Jag ska gå nu.
 
Hoppas de säljer gul kylarvätska på Sparhallen... Och hoppas att det inte blir -15-20 grader på de 10 närmaste vintrarna....

Kommentarer
Postat av: Max

Ledigt under någon studentexamenshelg låter ju absurt. Skrivningarna håller ju på under en längre tidsperiod. Och skulle man då ha ledigt för alla olika typer av studentskrivningar (finska samt olika internationella system, vilka i dagsledigt inte alls är ovanliga). Och hur är det med dagar med universitetstenter (det är ju en damserie)? Loputon suo.

Signaturen: Jag vill se matcher i midsommars

Svar: Examen Max, examen!!! Dagen då de får mössorna och firar avslutning och hela släkten deltar! Lite som Julafton då det inte heller spelas!!! Föresten är midsommarhelgen olaglig arbetstid inom fotbolls Finland enligt de standardkontrakt som uppgörs i alla högsta serier. Det är alltså förbjudet för arbetsgivare (Föreningar) att ålägga spelare att jobba under midsommaren. Därför faller även detta! Skärp dig nu och fundera vem du pratar med :-)
enligtvirta.blogg.se

2016-12-15 @ 11:55:31
Postat av: Max

...du syftar tydligen på våravslutning/betygsutdelning/examensutdelning. "examen" är ju helheten men i alla fall i dessa trakter så har det i folkmun också blivit en synonym för skrivningarna då man "tar/har examen".

Ännu större orsak dock att spela. Man får sin ros på lördag och spelar på söndag. (I England spelar man ju 26.12 så intressant jämförelse i sig... sen kan man ju gå in på frågan om det är rätt att ge paus under kristna helger men inte andra helger, och likväl om det är rätt att ge företräde för en examensutdelning gentemot andra examensutdelningar, min studentexamensutdelning var i augusti vill jag minnas).

Jag brukar inte fundera vem jag pratar med, utan fokuserar istället på vad jag pratar om.

Vad gäller midsommar så blev det lite oklart om detta alltså enbart tillämpas om standardkontraktet utgör ett arbetskontrakt (vilket det inte gör i de flesta fall). Hur som helst så kan man genom avtal avvika från det. Enda orskan för varför man inte kunde spelare torde med andra ord vara FBFs ovilja att godkänna det.

Nej, inget är heligt för mig.

Svar: Jajamensan. Precis det menar jag. Ett årligt problem detta med skolavslutningen och mycket riktigt går det säkert jättebra att få sin ros på lördag och spela på söndag, förutsatt att man inte ska resa till Kokkola från Åland, eller till Åland nästan varifrån som helst. Dessutom är söndagar väldigt motbjudande dagar för dem som ska komma hit har jag märkt. Det går ju nog, men är långt ifrån optimalt, speciellt som det faktiskt är stora händelser för väldigt många aktiva inom just denna serie. Själv är jag studentpappa i vår och trots att matcher väldigt väl kan spelas utan mig kan serieläggningen i sig utgöra klara förhinder, eller förhinder kan skapas av serieläggningen. Det är inte många yrken som förhindrar folk att delta i dylika evenemang faktiskt när jag tänker efter. Man talar om professionalitet och detta är faktiskt en sådan bit. Ett proffs jobbar när han/hon är på jobb, men kan allt som oftast styra det enligt vissa högtider, som till exempel Juldagen, i detta fall studentexamensdagen och Midsommardagen. Även Långfredag är väl fredad vad jag vet, men inte själva påskhelgen och den behöver inte vara det heller.
Då jag säger att du kan fundera vem du pratar med menar jag att jag tror att du vet sedan gammalt vad jag tycker om dessa saker. Klart man kan spela precis när som helst. Dock är det ju vettigt om man försöker lägga arbetsschemat så att möjligast få människor irriteras av det och minst arbete med oväsentligheter, såsom logistik kring civila (mänskliga) händelser behöver göras. Det kommer att funka i år, inget tvivel om saken. Det bara inte blir så konfliktfritt i människors sinne som man skulle hoppas att detta arbete skulle få vara.

Jo, standardkontrakten är vad jag förstår arbetsavtal...
enligtvirta.blogg.se

2016-12-15 @ 13:56:05
Postat av: Max

Jo jag förstår nog problemet med resandet. Det är ju bara det att det måste finnas alternativ som är bättre. Jag är inte så säker på att en vardagsmatch är det med tanke på förlorade arbetsdagar. Men finns det lag som föredrar vardagsmatch före över skolavslutningen kunde de ju få spela på vardag och de andra tar det under skolavslutningen?
Den andra möjligheten är att man förlänger säsongen. Det har jag inte något emot men skulle ju hoppas att lagen då har bra förhållanden att erbjuda i tidigt mars/november.
Att kalla studentexamens diplomutdelning en högtid kan jag dock inte underskriva om inte det samma då gäller alla andra motsvarande diplomutdelningar (internationell studentexamen, höstens studentexamen, magisterexamen, doktorand mm.) ifall lagen har spelare/ledare (el. barn?) som får något sådant diplom under säsongen.

Sammafattningsvis så håller jag med dig i stort, men önskar att kritiken skulle ackompanjeras av alternativ.

Svar: Då vill jag poängtera att jag ingalunda kritiserade. Jag konstaterade! Och du har helt rätt att det alltid bör finnas alternativ om man de facto kritiserar. Nu vet jag inte om den preliminära planeringen som skickades ut i dag är belagd med dödsstraff om man redogör för den eller inte, men för säkerhets skull ids jag inte presentera den här. Den innehåller dock några ganska kreativa lösningar om jag kan kalla dem så. Vi får orsak att återkomma!
enligtvirta.blogg.se

2016-12-15 @ 17:02:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0