Jag trodde inte jag skulle säga det här

Eftersom söndagen varit tokeffektiv på många sätt känns det dumt att lämna en så här viktig sak okommenterad. MTV, inte den kanalen som visade musikvideos i min ungdom, utan Finlands härliga reklamTV kanal har informerat om att Hasse Backe får sparken som Herrarnas A-landslags tränare. Det är stora, dock ej överraskande nyheter.
 
Hasse har inte varit bra i sitt jobb. Nej, jobbet är inte lätt. Det är inte hans fel att Pohjanpalo varit skadad, Eremenko snortat kokain och blivit fast, eller att Pukki inte gör mål ens med blindkäpp, förutom nu senast förstås. Det är inte heller hans fel att vi inte har en lika gyllene generation som den vi hade då vi (OBS!) nästan kom till EM och VM en par gånger under Muurinen och Hodgson. Vänta nu... Jag sa Muurinen och Hodgson..  Kan de ha haft något att göra med det, tillsammans med Litmanen, Hyypiä och gänget? Jag tror lite det faktiskt. Jag tycker tyvärr att Backe klev in lite väl bredbent och liksom aldrig fick till det.
 
Finlands Bollförbund har nu satt sig i en liknande mediasituation som jag själv ibland befunnit mig i.  Det finns en nyhet som "alla vet" och som alla redan publicerar, men som inte är formellt klar. FBF följer då det protokoll även jag ibland blivit uppmanad att följa. De säger "ingen kommentar". Ändå vet alla att man efter mötet i morgon kommer att informera att Hasse fått gå och att Rive Kanerva tar över, igen! Min, dock väldigt blygsamma i sammanhanget, erfarenhet säger att ett bättre svar vore: "Det ser så ut jo. Vi kommer att ha ett möte i morgon där detta antingen bestyrks eller dementeras." På så sätt ser man själv ut att ha koll på läget och man sår ändå ett litet frö av osäkerhet som kan få journalisterna att känna sig som om även de lite behöver avvakta. Vet ej, men så här känns det som om man behöver fungera år 2016.
Jag trodde aldrig jag skulle säga det, men nu tycker jag faktiskt att det vore Rives tid att få huvudansvaret mer stadigvarande. Han har ändå varit med längst och kan spelarna bäst vågar jag säga. Dessutom är han en kille ur ledet så att säga. Just nu behöver vi inga stjärnor, bara en ren och skär arbetarkultur, så där som lågstadielärare Kanerva kan leverera på sitt grabbiga sätt. Det tror jag är vad Finland behöver för slutet av detta kval och för hela nästa. Sen kan vi se var vi befinner oss. Förhoppningsvis bland de 100 bästa i världen i alla fall till skillnad från hur det varit nu!
 
En annan sak jag hoppas är att Finlands Bollförbund ska få till att utse en huvudtränare för Damlandslaget också. Just nu trampar allt vatten. Eftersom ingen ansvarig tränare finns har damlandslagets kalender inte gjorts klar. Därmed har ej heller serieförslag, eller årsschema för de nationella tävlingarna kunnat göras. Därmed har ingen ännu kunnat anmäla sig till cupen, då formatet och tidtabellen alltså inte är klara. Detta i sin tur påverkar vinterns planering gällande träningsmatcher, som ju tex i Åland Uniteds fall är ganska på sekundnivå. Vi vet inte när cupen spelas, eller när ligan startar. Inte heller vet vi när landslaget har samlingar. Lite svårt att få till nåt som hänger samman då alltså. Kanske det händer fler saker på det där mötet i morgon. Först sparkar de Backe och utnämner Rive, sen publiceras damlandslagets tränare och nästa vecka har vi ett schema för vintern att utgå från. Det vore nåt det!
Kommer ni ihåg att Jykke Nieminen coachade damerna på 1900-talet? Mimmi Holmberg minns nog vågar jag lova.
 
Alla uppsatser som kommit in är lästa, Halleluja. Rufus och Emilia har åkt till Jomala, Edit väntar på Selmas Saga och det gör jag med. Fru Kickan anser att det bästa sättet att inte bli trött på är att vila. Efter Selmas Saga ska det bli film för henne och Edit. Själv väntar jag på e-post från den där agenten som bevisligen lever, om han inte i dag anlitat en spökskrivare vill säga.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0