Till mina vänner som stöder IFK Mariehamns herrar

Kära nån då, som Nasse brukar säga. Vilket liv det blev. Nya Åland ville skapa debatt och några människor gick igång minsann. Bakgrunden var min blogg från natten mellan lördag och söndag då jag inledde mina funderingar kring om vår 205 i Eckeröhallen var bra eller dåligt och sedan kom in på att sätta saker i perspektiv. I detta perspektiv konstaterade jag att jag inte tycker att IFK Mariehamn har Finlands bästa fans och att Åland United inte är ett "Mekka" för finländsk damfotboll. Jag skrev alltså inte att IFK Mariehamn har dåliga fans och att Åland United skulle vara en dålig klubb. Tvärtom anser jag att IFK Mariehamn har goda fans och ett stort stöd bland ålänningar, samt att Åland United fortsättningsvis har vad som behövs för att hålla ställningarna som en av de stora i finländsk damfotboll och att vi dessutom kan bli någonting riktigt stort på hållbar basis...
 
Nya Åland, som ringde mig och pratade upp och ner i anslutning till min bloggtext gjorde sedan en artikel där man tyckte det var relevant att framställa mina åsikter så som jag hade skrivit och sagt dem. Det kan ju tidningar göra om de vill och tydligen är det tillräckligt intressant för journalister att skriva vad jag säger, så då må det vara så. I dag brassade man på ytterligare och ville ha debatt på sociala medier med mina uttalanden som provokationsgrund. Mycket riktigt gick endel som sagt igång och diskussionen, som ju på kännspakt sätt alltid är högklassig på Facebook tog lite fart en stund. Det goda är att jag uppfattar att de flesta människor faktiskt förstår vad jag menar. De enstaka som väljer att bli sårade över att (OBS!) utpekas som inte bäst i Finland (OBS igen!) slänger fram argument som "Vem är bättre då"? och framför teorier om att jag, som ju faktiskt inte har skrivit artikeln de hänvisar till, försöker dölja egna misslyckanden genom att utpeka IFK supportrarna... Vänta nu? Misslyckande? Är det att peka ut någon om man säger att den inte är bäst i landet om denne de facto aldrig har förklarats bäst i landet av någon annan än sig själv?
Så här lärde fotbollsfinland känna IFK Mariehamnsupportrarna för en så där 10 år sedan, baserat på en bortamatch i året. På Kristi Himmelsfärd mot HJK. Ni minns väl att ÅU har en Kristihimmelsfärdsmatch just borta mot HJK i år?
För 10 år sedan var det faktiskt smockat i Idrottsparken. Jag vet, jag brukade också vara där, lite oftare än numera faktiskt då det gäller herrfotboll. Då det hela har blivit till rutin finns i dag bara lite mindre än hälften kvar av dem som då alltid kom till hemmamatcherna. Man kan säga att kvar finns inte bara Finlands-, utan hela världens bästa IFK Mariehamnssupportrar, som stöder sitt lag precis så bra som de själva gör. Laget och klubben är jättetacksamma. Precis som KuPS är tacksamma över sina fans i Banzai klubben, HJK över sina Forzaiter och till och med Sakilaiset tror jag och så har vi ju Stadin Kingit, som alla är de bästa i världen för just sin klubb. Vem som är bäst, det är ju en subjektiv bedömning helt enkelt. Min bedömning kommer av några år då jag suttit i läktarsektionen bredvid bortafansen och nu i samma sektion då IFK klacken har flyttat dit. Bortafansen har helt enkelt ofta, inte alltid, men i flertal fall, haft mer ljud och mer medryckande sånger än GMM och klacken däromkring. Så bedömer jag det hela. Ni är inte dåliga alls. Ni är till och med bra, men som jag ser det är ni inte bäst i Finland. Okej?
 
Det goda i kråksången är nu att Giovanni lovat ansluta till klacken. Det ska bli roligt att höra honom sjunga Peter Holm sången. Själv gillade jag ju nog den ursprungliga bäst... Jag kan tyvärr inte ansluta. Som de som känner mig vet är jag HJKare fast jag egentligen av arvsprinciper borde vara HIFKare. Av respekt till min hemstads klubb, de människor som jobbar för den, stöder den och spelar i den, många av dem mina vänner, sitter jag tyst och stilla då jag besöker WHA som åskådare till herrfotboll.
 
Jag skulle önska att samma passion under åren som kommer skulle gå över på Åland United supportrarna också. Vi har en fin bas. Ni kan bli fler och ni kan bli allt mer "kära". Själv märker jag ju hur oerhört kärt IFK Mariehamn är för supportrarna. Redan här på denna lilla blogg blir läsarsiffrorna minst de dubbla om jag har IFK i rubriken, eller en bild på Petteri Forsell eller nåt. Den dagen folk, inte minst folk som har fötterna i både herr- och damfotboll reagerar lika primalt, då tror jag vi har kommit en bit på vägen. Låt oss nu tillsammans gå vidare. IFK mot cupmatchen på torsdag, Åland United mot ligamatchen på lördag.
 
Det blev en lång dag. Jag hann rätta prov i den mån att jag inte tänker göra det nu i kväll mera. Rufus utvecklingssamtal gick som väntat och sedan hade klockan blivit så mycket att det inte var att tänka på att hinna till Röd Bettan för middag. Jag fick den där hemma istället. Tack det var gott. Eftersom jag behövde en nyckel, som Jessi hade fixat till mig åkte jag via träningen och fick stå och trivas, jo på riktigt, i duggregn och kyla, medan laget körde smålagsspel. Oskar ringde medan jag stod där och ville veta vad Kaisa opererades för. Då inte heller Richard riktigt visste, tror vi att det i morgon kommer att stå i tidningen att hon opererades för ont i foten. Det måste duga.
Hemma var huset tomt så jag kunde ta mig en lunk. De som såg mig skulle kanske ha mer återkopplat till lufs. Edit och Fru Kickan, som jobbade hela dagen och verkar må mycket bättre i dag, var på Maxinge visade det sig. Edit hade tömt sin spargris och köpt en...flygande älva! Precis vad hon behövde!
Många skeden senare sitter jag här och skriver lite. Giovanni, now I could have a chance to watch that game. I´m too tired now though... It has to be tomorrow I´m afraid. Jag tänkte faktiskt se två matchfilmer med ONS, men just nu blir det nog ingenting. Eventuellt slöstirrande på utländsk herrfotboll på sin höjd. Tidig väckning i morgon. Ledningsgruppsmöte. Sedan skoldag och ett möte där man, tror jag, vill komma till skott med varför antirasiser och feminister går ur antirasistiska och feministiska facebookgrupper då jag, som också hör till dem resonerar med dem. Gör jag nåt fel? Kanske det är samma som med de kränkta fotbollsfansen... Jag gillar vad de är, men älskar inte allt de gör... Förlåt i så fall. Jag menar inget illa faktiskt.

Kommentarer
Postat av: David Jansson

Vi har väl inte (På många år) hävdad oss vara bästa fans i Finland, de vet vi själva att vi Inte är, MEN när vi tog fram en ramsa som då gick "Finlands bästa fans e vi o heter GMM" var efter 2005 då vi på Finska Fotbolls galan(Captains Ball) fick ta emot ett pris som Finlands Bästa Fans.
DÅ!(2004-2005) Var Vi Pionjärer i Finland Tillsammans med TamU fansen att försöka skapa sånger och Läktar koreografier
Honka,HJK o o Åbo klubbarna följde snabbt året efter o blev stora utmanar att ta över efter oss, Honka fansen gjorde en riktigt bra säsong då de var nykomlingar i ligan de året o fick priset efter oss...
Har varit upptagen idag så ej läst så mycket andra kommentarer på Sociala Medier till ditt utspel o blogginlägg,
o en match i året? vi har allt som oftast varit 2-300 i åbo ett par gånger varje säsong, organiserade resor Seinäjoki ,Björneborg,Jakobstad,Vasa,Kotka,Lahti,Tammerfors,Esbo
Hör gärna av dig om du vill snacka Finsk el Nordisk Läktarkultur så ställer jag gärna upp!
David Jansson
Ordförande i Green Mean Machine

Svar: Utspel är väl att ta i. Läs gärna mera, ta ett djupt andetag och så fortsätter du precis med vad du gör. Vi kan alla ta illa upp för allt möjligt fram till att vi förstår vad det är fråga om. Hör gärna av dig själv. Det vore roligt med lite uppsökande verksamhet!
enligtvirta.blogg.se

2016-04-20 @ 01:26:17
Postat av: David Jansson

"De facto aldrig förklarats bäst i landet av nån annan än sig själv" skriver du, låter förra inlägget svara på de..
Då fungerarade priset som ett vandringspris (typ) Vinnarna från fjolåret (Då TamU fansen) tillsammans med förbundet valde oss, o vi ihop med Förbundet året efter valde Honka Fansen

Svar: Grattis! Jag minns det som i går. Tydligen du också :-)
enligtvirta.blogg.se

2016-04-20 @ 02:49:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0