Alla logikens vänner

I dag såg jag i tidningen att Mariehamns stad överväger att testa sänkt rösträttsålder i kommunalval. Utredningsgruppen har bland annat tillfrågat stadens skolors elevråd deras åsikt i frågan. Svaret från elevråden har mer eller mindre varit att man är emot en ändring, eftersom man inte känner sig redo, eller mogen för ett sådant ansvar som röstandet i allmänna val innebär. Utredningsgruppen väljer, enligt tidningen, att tolka dessa uttalanden som ett tecken på mogenhet och vill därför förespråka att sänkningen av rösträttsåldern genomförs. Alltså, för att ungdomarna säger att de inte vill, då bestämmer man att de ska, hänvisande till att de är tillfrågade... Kan någon riktigt förstå det där?
 
Även här på KHS har elevrådet, i detta fall tillfrågade av beslutsfattare i Jomala kommun diskuterat motsvarande fråga. Vårt elevråds uttalande citeras här under:
 
"Hej!

Vi i KHS elevråd har vid vårt senaste elevrådsmöte, enligt er begäran,
tagit upp frågan om sänkt rösträtt i de åländska kommunalvalen. Vi
diskuterade ärendet och kom fram till att alla i elevrådet, utom en
representant, delade åsikten att detta inte är vad vi förespråkar. Vi
upplever att de åländska 16-åringarna inte har den mognad och kunskap
som krävs för att ta goda och genomtänkta beslut vid ett kommunalval.
Därför tycker vi att detta inte är något att sträva efter att
genomföra. Vi hoppas således att ni i ert fortsatta arbete, som berör
ärendet, kommer att ta vår åsikt i beaktande. Det är trots allt oss
ungdomar som detta i huvudsak berör, och därför borde vår åsikt vara av
extra stor tyngd. Med detta i åtanke är vi även väldigt tacksamma över
att ni bad om våran åsikt i frågan.

Mvh XXX representant för KHS elevråd."
 
Ska vi utgå från att Jomala kommun hänvisande till detta nu, anser att ungdomarna bevisat att de är tillräckligt mogna för att rösta och därmed nu ger sätt, samt förväntningar att göra det? Jag kommenterar inte mer i denna text, men diskuterar gärna vidare om någon tar upp det.
Själv upplever jag en seg dag av det värre slaget.
 
Städningen av lägenheten vår (Åland Uniteds) och flytten av möbler verkar gå via mig, då folk mest kommunicerar till mig och ber mig säga vidare till nån. Det samma gällande Medis språkkurs, där jag hoppas att vår femväppling, finns det sådant(?), ska infinna sig på torsdag. Jag inser att programbladet för helgen behöver göras, bara alla logon kommer in. Från olika ställen kommer mail om att man är ledig, eller har varit ledig, som om det hade med något att göra. Giovanni och Sofia fick reklamen inspelad i alla fall. Giovanni har ej ännu bekräftat hur han ville ha det ordnat mellan matcherna, en detalj han tog upp i går och jag behöver ordna nu om det ska ordnas. Två spelare som behöver kontaktas har jag ej kontaktat. Och jag ser fram emot att undervisa i Lemlands kommuns Sovjetiska principer gällande vår hemmaplans användning i Bengtsböle för folk som bara vill komma åt att ha ett arbetsrum.
 
Kåldolmar avnjöts av dem som åt dem. Jag åt en helt vegetarisk lunch i dag bestående av sallad, potatis och sås. Hoppas på skinksmörgås före kollegiemötet och sen måste jag då iväg till Bengtsböle. I kväll är det Åland Uniteds vårmöte. Senast vi hade en motsvarighet var i höstas och då blev jag med i styrelsen eftersom ingen annan ville vara det, typ...
 
Egentligen borde jag rätta prov, men vad gör jag? Jo, bloggar. Fru Kickan visade sin oerhört avslappnade sida i morse då hon frågade om jag skulle hämta Edit från dagis i dag. Sen visade jag min sida då jag inte märkte att containern som ska fyllas med våra kvistar och buskar har kommit. Den står bakom postlådan. Jag tittade bara på postlådan då jag var ute, så hur skulle jag nu märka en container... Sen på jobbet märkte jag att största delen av min e-post av någon anledning gått i skräpposten... Det kändes skönt före jag visste det. Nu då jag går igenom vad där är känns det mindre skönt. En man har försökt kontakta mig i rätt viktiga ärenden hela veckan och alla hans 6 e postningar hittade jag just där. Dessutom fick jag nu informationen att mina däck kunde ha bytts i dag, tidigt i morse...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0